ArvostelutASUSYleinen

Arvostelussa ASUS Zenfone 7 Pro – erinomainen huippupuhelin poikkeavalla kameratoteutuksella

ASUS Zenfone 7 Pro

Asus on Suomen älypuhelinmarkkinoilla varsin uusi tulokas, eikä puhelimet ole saaneet kovin suurta suosiota. Pitkän tauon jälkeen myös SuomiMobiilissa pääsimme tutustumaan Asuksen puhelimiin, ja tällä kertaa on aika tutustua Zenfone 7 Prohon, joka on yhtiön uusin huippupuhelin. Kyseessä on 849 euron hintainen huippupuhelin, joten kyse ei ole mistään kauhean hintavasta laitteesta.

Mielenkiintoisen Zenfone 7 Prosta tekee muutama yksityiskohta, joista varmasti tärkeimmät ovat kääntyvä kolmoiskamera sekä Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiri. Erityisesti kääntyvän kameran avulla puhelin erottuu varsin geneeriseksi muuttuneesta älypuhelinmarkkinasta. Zenfone 7 Pro tarjoaa myös 6,67 tuuman AMOLED-näytön 90 hertsin virkistystaajuudella, lähes puhtaan Android 10 -käyttöjärjestelmän sekä massiivisen 5000 milliampeeritunnin akun.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Asus Zenfone 7 Pro -puhelimeen noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, mielenkiintoista kääntyvää kameratoteutusta, teknisiä ominaisuuksia, 5G-yhteyksiä sekä ohjelmistoa. Arvostelussa katsomme myös kuinka hyvin puhelin kestää pakkasta ja millaisia latausnopeuksia mukana tulevalla laturilla päästään kokemaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
ASUS Zenfone 7 Pro (ZS671KS)
Mitat: 165.1 x 77.3 x 9.6 mm
Paino: 230 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass 3 takaosassa / Gorilla Glass 6 lasi etuosassa
Näyttö: 6.67 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / Super AMOLED / 90 Hz / HDR10+ / 700 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 865+ (1x 3.1 GHz Kryo 585 & 3x 2.42 GHz Kryo 585 & 4x 1.8 GHz Kryo 585) + Snapdragon X55 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 650
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/1.72" / 0.8 µm / PDAF / OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 17 mm / 1/2.55" / 1.4 µm / PDAF / 113 asteen kuvakenttä) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 80 mm / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: sama kuin takakamera (flip-toteutus)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava) / 30W pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + ZenUI 7 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.0 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Aurora Black and Pastel White
Hinta: 849 €

Myyntipakkaus

Asus Zenfone 7 Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

Asus toimittaa uuden Zenfone 7 Pro -älypuhelimen tyylikkäässä tummanpuhuvassa myyntipakkauksessa, jossa on siniset korostusvärit. Myyntipakkauksen päälipuolta koristaa numero 7 sekä puhelimen mallikoodi. Myyntipakkauksen jokaisella kyljellä on joko Asus-logo tai Zenfone 7 Pro -mallinimi. Pakkauksen takaosaan on luoteltuna muutamia puhelimen tärkeimpiä teknisiä tietoja, mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa tulee vastaan kaksiosainen sisältö. Oikealla puolella on pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, kaksi suojakuorta (läpinäkyvä sekä musta Active Case), turvallisuustietoja sekä paksun käyttöoppaan, jossa on tiedot usealla eri kielellä. Pahvitaskun jälkeen paketista löytyy muoveihin käärittynä itse Zenfone 7 Pro. Myyntipakkauksen toisesta osata paljastuu 30 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asus pystyi ainakin allekirjoittaneen yllättämään myyntipakkauksen sisällöllä, eikä myöskään pelkistetty ulkoinen toteutus ollut hullumpi. Harvemmin minkään puhelimen mukana toimitetaan kahta erilaista suojakuorta, ja yhä harvemmin toimitetaan edes yhtä. Lisäksi puhelimen mukana toimitetaan pikalaturi, mikä ei ole aina itsestäänselvyys. Myyntipakkauksessa on kaikki, mitä käytön aloittamiseen vaaditaan ja myös hieman ekstraa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteeltaan Zenfone 7 Pro on kuin mikä tahansa lippulaivapuhelin, eli kyse on erittäin laadukkaasta ja tyylikkäästä älypuhelimesta. Puhelin rakentuu alumiinikehyksen ympärille sekä edessä ja takana on Gorilla Glass -lasia. Zenfone 7 Pro on täynnä mielenkiintoisia rakenteellisia yksityiskohtia, mutta samalla rakenteessa on muutama yksityiskohta, joihin voisi toivoa muutosta, kun kyseessä on huippuluokan puhelin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntumalta Zenfone 7 Pro on hyvä laite, sillä puhelin istuu hyvin hieman suurempaan käteen, mistä huolen pitää takaosan kaartuva lasi. Mielestäni laitteen mattapintainen alumiinikehys tuntuu erittäin premiumilta, mutta kiiltävät lasipinnat tekevät siitä erittäin liukkaan. Lasipinnat keräävät myös helposti sormenjälkiä, mutta pinnat on päällistetty kuitenkin likaa hylkivällä pinnoitteella, joten sormenjäljet saa helposti pyyhkimällä pois. Asus hyödyntää takaosassa Gorilla Glass 3 -lasia, johon ei saatu testijakson aikana suuremmin naarmuja aikaiseksi. Etuosassa on hieman uudempaa Gorilla Glass 6 -lasia, joka tuntui myös kestävän hyvin päivittäistä käyttöä.

Asus on ilmoittanut Zenfone 7 Pron virallisiksi mitoiksi 165,1 x 77,3 x 9,6 millimetriä ja painoksi 230 grammaa. Zenfone 7 Pro on hieman keskimääräistä suurempi puhelin, ja painoa on selvästi keskivertoa enemmän. Suureen kokoon ja painoon kyllä tottuu helposti parissa viikossa, eikä niihin enää sen jälkeen juurikaan kiinnitä huomiota. Puhelin on myös erittäin laadukas, eikä se päästä minkäänlaisia natinoita käsien välissä taivuteltaessa.

Rakenteessa pieni, mutta huomattava seikka on näyttölasia kiertävä muovikehys. Jostain syystä Asus on päättänyt laittaa mustan muovikehyksen tuomaan laitteen rakenteeseen ylimääräisen saumakohdan, jonka myös tuntee selvästi. Kyseisestä toteutuksesta on itse suuremmin pidä, sillä yleisesti valmistajien kärkimalleissa on ylimääräisiä muovikaistaleita ikävää nähdä. Tämä hieman pudottaa samalla myös Zenfone 7 Pron laatuvaikutelmaa.

Asus on esitellyt Zenfone 7 Pron kahdessa väriversiossa, jotka ovat Aurora Black sekä Pastel White. Molemmat väriversiot ovat hienoisesti liukuvärjätty, ja mustassa väriversiossa on havaittavissa sinertävää hohtoa takaosassa. Testiin saatu väriversio on Aurora Black, joten puhelimen värityksestä saa hyvän kuvan tämän artikkelin kuvista.

Valitettavasti Asus ei ole saanut uutuuspuhelimeensa minkäänlaista IP-luokitusta, joten Zenfone 7 Pro ei ole vedenkestävä. Tätä voidaan pitää puhelimen suurimpana rakenteellisena puutteena, sillä tämän hintapisteen huippupuhelimelta voisi odottaa jo IP-luokitusta. Zenfone 7 Prota ei kannata altistaa siis ollenkaan vedelle, sillä todennäköisesti sitä laite ei kestä ainakaan kovin paljoa. Todennäköisesti kevyt sade tai vastaavat tilanteet eivät laitteeseen vaikuta millään tavalla, mutta ainakaan veteen upottamista ei voi suositella kokeiltavaksi.

Etuosaltaan Zenfone 7 Pro on yksi harvoista, jossa ei ole etukameraa nähtävillä, vaan näyttö pääsee ottamaan 84-prosenttisesti koko pinta-alan haltuunsa. Näyttöä on kiertämässä tasapaksut kehykset, mutta alareunaan on jätetty hieman paksumpi kaistale. Puheluihin käytettävä kuuloke on sijoitettu näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin laitteen yläreunaan. Näyttölasin yläreunassa on myös tarkasti katsottaessa havaittavissa laitteen läheisyyden- ja etäisyydentunnistimet.

Zenfone 7 Pron takaosa on yllättävän pelkistetty, mutta katse kohdistuu ensivilauksella kamera-alueeseen. Takaosan yläreunassa on kääntyvä kameramoduuli, jossa on yhteensä kolme kamerasensoria, LED-salamavalo sekä teksti ”Flip camera”. Kameramoduuli kääntyy siis etuosaan 180 astetta, kun halutaan kuvata selfieitä. Kameramoduuli on valmistettu nestemäisestä metallista, ja sen takaosassa on vielä erikseen mainittuna kameroiden tarkoitus sekä maininta Asusin kehittämästä ”Stepper motor” -moottorista. Kameramoduuliin on yhdistetty myös puheluihin käytettävä kuuloke, joka löytyy takaosasta siis silloin kun kamera on nostettu ylös. Zenfone 7 Pron takaosassa on kameroiden alapuolella mikrofoni ja keskellä on Asuksen logo sekä muita vaadittuja tietoja pikkupräntillä.

Laitteen oikeaan kylkeen on sijoitettu perinteiset äänenvoimakkuuspainikkeet sekä omaan syvennykseensä virtapainike, johon on integroituna sormenjälkilukija. Molempien painikkeiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset, ja virtapainikkeeseen on tehty kapea vihreä viiva, joka on pieni mutta hieman ilmettä tuova yksityiskohta. Zenfone 7 Pron vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä microSD-muistikortin.

Puhelimen yläreunassa ei ole kääntyvän kamerajärjestelmän ohella mitään muuta kuin yksi mikrofoni, mutta Zenfone 7 Pron alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä mielenkiintoisesti ilmoitusvalo. Ilmoitusvaloa on nykypäivänä varsin harvinainen huippupuhelimissa, mutta mielestäni on hienoa, että sellainen nyt Zenfone 7 Prosta löytyy.

Näyttö

Zenfone 7 Pro on yksi harvoista älypuhelimista tänä päivänä, jonka näyttöön ei ole tehty etukameraa varten reikää tai lovea. Puhelimessa päästän nauttimaan laadukkaasta näyttöpaneelista ilman häiriötekijöitä. Asus itse kutsuu näyttöä nimellä ”All-Screen NanoEdge”, sillä näytön kehykset on pyritty minimoimaan. Näyttö on kooltaan 6,67 tuumaa ja se perustuu Samsungin valmistamaan AMOLED-paneeliin, jossa on Full HD+ -tarkkuus. Pikseleitä löytyy 2400 x 1080, mikä tekee 395 pikseliä tuumaa kohden. Tarkkuutta on siis tarpeeksi varmasti monille, eikä yksittäisiä pikseleitä havaitse paljain silmin.

Näytön kuvasuhde on nykytrendien mukaisesti 20:9, minkä lisäksi näytössä kerrotaan olevan 700 nitin kirkkaus (1000 nitin maksimi), 90 hertsin virkistystaajuus, 200 hertsin kosketusherkkyys sekä HDR10+ -tuki. Kokonaisuudessaan näyttö on teknisien ominaisuuksien puolesta erittäin vaikuttava, eikä kalpene pahimmille kilpailijoilleen. Huomionarvoista on, että näyttö on kokonaisuudessaan tasainen, eikä Zenfone 7 Prossa ole reunoilta kaartuvaa näyttöä.

Teknisesti näyttö on erinomainen, vaikka aivan samanlaista toteutusta ei nähdäkään kuin monien kilpailijoiden huippupuhelimissa. Testijakson aikana itse tykästyin näyttöön ja erityisesti videoiden katselukokemukseen, sillä näytössä ei ollut lovea tai reikää. Mielestäni näytön kirkkaus riittää varsin hyvin myös kirkkaissa olosuhteissa, ja myös värintoisto on oletusasetuksilla miellyttävä, vaikka jokseenkin hieman sinertävä. Zenfone 7 Pron näytössä on myös erinomaiset katselukulmat sekä näytön katsominen on miellyttävää 90 hertsin virkistystaajuuden ansiosta.

Asus on toteuttanut puhelimeen myös mukavan monipuolisesti erilaisia näyttöasetuksia. Splendid-valikosta on mahdollista säätää näytön värilämpötilaa sekä näytön väriä varsin kattavasti, muutaman oletusasetuksen avulla tai vaihtoehtoisesti manuaalisesti oman mielen mukaisesti. Zenfone 7 Pro tukee myös DC-himmennystä, joka vähentää näytön vilkkumista. Puhelimessa on myös mahdollista valita, halutaanko käyttää 60 tai 90 hertsin virkistystaajuutta. Lisäksi voi myös valita, että puhelin säätää virkistystaajuutta automaattisesti tilanteen mukaisesti.

Zenfone 7 Pro on varusteltuna lisäksi Widevine L1 -sertifikaatilla, joten puhelimella voidaan suoratoistaa videota hyvällä laadulla sekä HDR-toistolla monissa palveluissa. Esimerkiksi Netflixillä voidaan katsoa maksimissaan Full HD HDR10 -tasoisia videoita. Zenfone 7 Pro tukee myös Always-on-display-ominaisuutta, joka mahdollistaa päivämäärän ja kellonajan näkymisen näytön ollessa kiinni. Aivan kovin kattavasti ominaisuutta ei ole mahdollista kustomoida omanlaiseksi, mutta asetuksissa on kolme erilaista kellon tyyliä, joiden välillä on mahdollista vaihdella.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Tekniikan osalta Zenfone 7 Pro on täysiverinen huippupuhelin, sillä laitteessa hyödynnetään Qualcommin loppuvuoden tehokkainta Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiriä. Snapdragon 865+ on hieman tehokkaammaksi viritetty versio alkuvuodesta markkinoilla nähdystä Snapdragon 865 -järjestelmäpiiristä. Asus Zenfone 7 Pro on myös samalla ensimmäinen Snapdragon 865+ -puhelin, joka on testissä SuomiMobiilissa.

Snapdragon 865+ on valmistettu edelleen tutulla 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 865+ koostuu yhdestä 3,1 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 585 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 650. Verrattuna aikaisemmin nähtyihin Snapdragon 865 -piiriin perustuviin puhelimiin, niin nyt Snapdragon 865+ -järjestelmäpiirin pitäisi tarjota jopa 10 prosenttia paremman suorituskyvyn korkeamman ytimen kellotaajuuden ansiosta. Muita suorituskykyyn vaikuttavia eroja järjestelmäpiireissä ei suuremmin ole.

Suomessa Asus on tuonut Zenfone 7 Pron myyntiin yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 8 gigatavua LPDDR5 RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä UFS 3.1 -tallennustilaa. Zenfone 7 Prosta löytyy myös microSD-muistikorttipaikka, jonka avustuksella tallennustilaa voidaan laajentaa jopa kahdella teratavulla. Muistikorttipaikka ei myöskään vie toista SIM-korttipaikkaa, sillä puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi SIM-korttia ja muistikortti.

Koska Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiri on toistaiseksi SuomiMobiilin testeissä uusi tuttavuus, niin ajoimme testijakson aikana puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit. Alapuolella olevassa taulukossa Zenfone 7 Pron saamia pisteytyksiä on mahdollista verrata Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin pohjautuviin Samsung Galaxy S20 FE 5G- ja OnePlus 8T -puhelimiin. Tuloksista nähdään, että Zenfone 7 Pro on hieman tehokkaampi kuin kilpailijansa, mikä oli toki myös täysin odotettavissa hieman tehokkaamman järjestelmäpiirin takia.

Testitulokset
ASUS Zenfone 7 Pro (SD865+) OnePlus 8T (SD865) Samsung Galaxy S20 FE 5G (SD865)
AnTuTu (V8): 635 449 pistettä 577 564 pistettä 547 563 pistettä
Geekbench 4 (single): 4514 pistettä 4030 pistettä 3343 pistettä
Geekbench 4 (multi): 12 599 pistettä 11 517 pistettä 12 914 pistettä
Geekbench 5 (single): 1001 pistettä 891 pistettä 590 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3422 pistettä 3107 pistettä 2990 pistettä
PCMark 2.0: 13 550 pistettä 9448 pistettä 10 603 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 7746 pistettä 7151 pistettä 6855 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 9026 pistettä 8238 pistettä 7837 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 5176 pistettä 4891 pistettä 4765 pistettä

Suorituskykyä ei siis Zenfone 7 Prostakaan puutu, vaan suorituskyky on erinomainen ja riittävä varmasti monissa tilanteissa. Raskaimpien pelien tai sovelluksienkaan ei pitäisi tökkiä puhelimella. Testijakson aikana ei tullut vastaan yhtäkään ongelmaa, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta, vaan puhelin toimi ongelmitta jatkuvasti. Eli jos hakusessa on erinomaisella suorituskyvyllä varusteltu puhelin, niin Zenfone 7 Pro on varmasti yksi vaihtoehto muiden huippupuhelimien rinnalla. Kovin suurta eroa järjestelmäpiirien välillä ei ole, eikä Snapdragon 865+ -järjestelmäpiirin hieman tehokkaampaa suorituskykyä edes huomaa päivittäisessä käytössä.

5G on luonnollisesti osa Zenfone 7 Pro -älypuhelinta, ja samalla kyse on ensimmäisestä Asuksen 5G-puhelimesta, jota olen päässyt testaamaan. Snapdragon 865+ -järjestelmäpiirin yhteyteen on laitettu hyvin tuttu Snapdragon X55 -5G-modeemi, joka tarjoaa monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin. Kehittyneen modeemin ansiosta Zenfone 7 Pro tukee 5G-verkkoja nyt ja tulevaisuudessa. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee 7,5 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiriin on yhdistetty siis täysin sama modeemi, joka nähtiin Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin pohjautuvissa puhelimissa.

Asus on saanut modeemiin tuen useille 5G-taajuusalueelle, jotka ovat non-standalone-verkoissa n1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 28, 38 4, 77 ja 78 sekä standalone-verkoissa tuettuna on vain n77- ja 78-taajuusalueet. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa odotetaan otettavan käyttöön tulevaisuudessa myös n28-taajuusalue, joten Zenfone 7 Pro on myös valmis verkkojen kehittymiseen Suomessa. Tukea puhelimessa ei ole mmWave-5G-verkoille.

Testijakson aikana Zenfone 7 Prota käytettiin muutamaan otteeseen Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnassa, jossa puhelimella päästiin luonnollisesti 5G:n siivittämänä erinomaisiin latausnopeuksiin. Keskimääräinen latausnopeus 5G-testeissä Zenfone 7 Prolla oli noin 500-600 Mbps, ja vain harvoin päästiin edes yli 800 Mbps nopeuksiin. Parhaimmillaan latausnopeus oli 889 Mbps ja lähetysnopeus 47,6 Mbps. Yleisesti nopeudet jäivät alle 500 Mbps, vaikka samoissa paikoissa kilpailijoiden puhelimilla yllettiin selvästi parempiin tuloksiin. Mielestäni Zenfone 7 Pron tulokset jäivät jatkuvasti kilpailijoiden puhelimien jälkeen, mikä osoittaa, ettei puhelinta oltu optimoitu täydellisesti 5G-verkkoihin.

Sormenjälkilukija, kasvojentunnistus ja äänentoisto

Monissa huippuluokan älypuhelimissa on nähty viime vuosina näytönalaisia sormenjälkilukijoita, mutta syystä tai toisesta nyt Asus on halunnut toteuttaa Zenfone 7 Prossa kylkeen sijoitetun sormenjälkilukijan. Sormenjälkilukija sijaitsee siis puhelimen oikeassa kyljessä ja se on integroituna virtapainikkeeseen. Vastaava toteutus on tuttu monista keskihintaluokan älypuhelimista, joten henkilökohtaisesti olisin toivonut Zenfone 7 Prohon näytönalaista sormenjälkilukijaa.

Toki kyljessä oleva sormenjälkilukija ei ole mikään huono toteutus, mutta se jakaa myös hieman mielipiteitä. Testijakson aikana sormenjälkilukija tuntui toimivan ongelmitta ja erittäin nopeasti. Sormenjälkilukija avasi jokaisella kerralla lukituksen, mutta toisinaan saattoi olla pieniä haasteita, jos sormi oli märkä tai lukijalla oli jotain likaa.

Vaikka kyseessä on pääasiassa vain sormenjälkilukija sekä virtapainike, niin Asus on keksinyt painikkeelle myös kolmannen käyttötilanteen. Asus kutsuu painiketta älypainikkeeksi, joka antaa mahdollisuuden hieman monipuolisempaan käyttöön. Painike voidaan ohjelmoida aktivoimaan jokin sovellus tai toiminto sitä kaksi kertaa painamalla tai vaihtoehtoisesti pitämällä pohjassa. Oletusarvoisesti tuplanapauttamalla aukeaa Google Assistant ja pohjassa painamalla sammutusvalikko. Molempiin tilanteisiin on kuitenkin mahdollista kustomoida myös jokin toinen toiminto.

Toinen biometrinen lukituksen avaustyyli on kasvojentunnistus, jota en ainakaan itse odottanut puhelimesta löytävän. Kääntyvä kamera hieman hankaloittaa kasvojentunnistuksen toimivuutta, mutta ominaisuuden ollessa päällä kamerat kääntyvät lukituksen avaustilanteessa eteen ja kamerat tunnistavat kasvot. Ominaisuus toimi hyvin, mutta testijakson aikana sitä ei suuremmin käytetty, sillä sormenjälkilukija oli hieman nopeampi ja turvallisempi. Koska kasvojentunnistus pohjautuu etukameraan, niin sitä saatetaan pystyä huijaamaan esimerkiksi kuvalla.

Äänentoisto Zenfone 7 Prossa on mielestäni varsin hyvällä tasolla, mikä on enimmäkseen laadukkaiden stereokaiuttimien ansiota. Puhelimen pääkaiutin löytyy laitteen alareunasta ja toisena kaiuttimena käytetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta. Pääkaiuttimesta ääni kuuluu selvästi lujemmin kuin toisesta kaiuttimesta, mutta yhdessä ne tuottavat mukavan äänenlaadun, jonka ansiosta videoiden katselu ja musiikin kuuntelu laitteen omilla kaiuttimilla on mukavaa.

Valitettavasti 3,5 millimetrin kuulokeliitintä ei Zenfone 7 Prosta löydy, mutta puhelimessa on kuitenkin Bluetooth 5.0 -yhteys, joka takaa vakaat yhteydet langattomien kuulokkeiden kanssa. Lisäksi Asus on saanut mukaan tuen aptX Adaptive -tekniikalle.

Akunkesto

Zenfone 7 Pron sisuksiin on laitettu suuri 5000 milliampeeritunnin akku, jonka pitäisi Asuksen mukaan kestää jopa kaksi päivää keskeyttämätöntä käyttöä. Viimeisen vuoden aikana monissa huippupuhelimissa on nähty massiivisia akkuja, mikä johtuu suurimmaksi osaksi näyttöjen kasvaneista virkistystaajuuksista sekä tuoreista 5G-yhteyksistä. Myös Zenfone 7 Pro tarjoaa 90 hertsin näytön ja 5G-yhteydet.

Testijakson aikana ei koskaan päästy normaalissa aktiivisessa käytössä kahden päivän akunkestoon, vaan iltaisin akkua oli noin 30 prosenttia jäljellä. Kevyemmällä käytöllä akku kestänee varmasti myös enemmän, mutta mielestäni valmistajan itse lupaamaan akunkestoon ei täysin päästä. Yleisesti akku kesti kuitenkin hyvin sen yhden vaaditun päivän. Testijakson aikana puhelinta käytettiin hyvin paljon sosiaalisen median seuraamiseen, kuvaamiseen, musiikin kuunteluun Bluetoothin kautta sekä videoiden katseluun. 5G:n vaikutusta akunkestoon ei todennettu, sillä testijakso suoritettiin pääasiassa 4G-verkkojen ulottuvilla.

Zenfone 7 Pron mukana toimitetaan 30 watin tehoinen HyperCharger-pikalaturi, joka tuottaa suurimman mahdollisen lataustehon mitä puhelin tukee. Puhelimessa ei ole tukea langattomalle lataukselle, vaan kaikki lataus tapahtuu USB-C-liittimen kautta. Asus on luvannut, että 30 watin pikalaturi lataa puhelimen 60 prosentin tasoon 34 minuutissa ja 100 prosentin taso saavutetaan 93 minuutissa. Testasimme puhelimen pikalatauksen testijakson aikana ja tulokset testistä ovat nähtävissä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Asus Zenfone 7 Pron akun latausnopeus mukana toimitettavalla 30 watin pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään, että puolessa tunnissa akkua on ladattu 54 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 63 minuutissa. Tyhjästä täyteen latautuminen kestää 95 minuuttia, eikä aivan Asusin lupaamaan 93 minuuttiin päästy. Zenfone 7 Pron akun latautuminen ei ole kaikista nopein, vaan pikalataus on ihan hyvällä tasolla. Lataus on mukavan nopeaa aina 90 prosenttiin asti, minkä jälkeen teho hieman pienenee.

Asus on tuonut puhelimeen myös mielenkiintoisia akkutiloja, jotka säästävät ja pitävät huolta akusta. Käyttäjä pystyy optimoimaan erittäin monipuolisesti, miten akkua ladataan ja millaisia virransäästötiloja käytetään. Vastaavia yhtä monipuolisia asetuksia ei ole itsellä vielä tähän mennessä missään puhelimessa tullut vastaan, joten Asus on todellakin edellä kilpailijoitaan näiden osalta.

Zenfone 7 Prossa on mahdollista muun muassa rajoittaa akun lataustehoa, jotta akku latautuu hitaammin, jos ei ole tarvetta ladata akkua täydellä 30 watin teholla. Asetuksista on mahdollista ottaa käyttöön hidas lataus, joka lataa puhelinta 10 watin teholla tietyn latausrajan jälkeen. Esimerkiksi akun ollessa 80 tai 90 prosenttia, otetaan käyttöön hidas lataus, jotta akun elinikä paranisi.

Puhelimessa on tuki myös aikataulutetulle lataukselle, joka on hyödyllinen muun muassa yön yli tapahtuvassa latauksessa. Aikataulutetun latauksen aikana puhelinta ei ladata täyteen ennen kuin juuri ennen heräämistä, joka havaitaan esimerkiksi herätyskellosta. Lisäksi käyttäjät voivat aktivoida nuku hyvin -tilan, jossa aikataulutetun latauksen ollessa käytössä voidaan aktivoida käyttöön myös älä häiritse -tila, lentokonetila sekä LED-merkkivalo.

Pakkastesti

Testijakson aikana Asus Zenfone 7 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Zenfone 7 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, vaan varaus oli edelleen 100 prosenttia. Pakkanen ei suuremmin vaikuttanut puhelimen käytettävyyteen, sillä AMOLED-näyttö ei hyytelöitynyt LCD-näyttöjen kaltaisesti. Lisäksi sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa pystyttiin käyttämään kuvattaessa. Asus oli kuitenkin estänyt akun lataamisen alhaisen lämpötilan takia, ja samalla pakkanen vaikutti kääntyvän kameramekanismin toimivuuteen, sillä kamera kääntyi pakkasessa normaalia hitaammin.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Zenfone 7 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 91 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia tai haasteita kuin ensimmäiselläkään testauskerralla.

Pakkastesti osoitti Zenfone 7 Pron kohdalla, että Asus on suunnitellut laitteen kestämään myös pakkasta hyvin. Akun kuluminen kummallakaan testauskerralla ei ollut huolestuttavalla tasolla, eikä pakkanen tuottanut mitään suurempia ongelmia laitteen käyttöön. Ainoa huomionarvoinen seikka on se, että Asus on estänyt akun lataamisen kylmässä turvallisuussyistä, mutta puhelin palautuu normaaliksi tämän osalta muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta Zenfone 7 Prossa nähdään tuttuja huippupuhelimien ratkaisuja, sillä Asus luottaa kolmoiskameraan, joka koostuu pääkamerasta, ultralaajakulmakamerasta sekä telekamerasta. Erikoisen kamerakokemuksesta tekee kääntyvä kameramekanismi, joten samoja kameroita voidaan käyttää myös selfiekuvaamiseen. Kyseessä on jo toisen sukupolven kääntyvä kameramekanismi, ja tällä kertaa Asus on erityisesti panostanut kameran nopeuteen, sulavuuteen ja toimivuuteen.

Itse kamerajärjestelmä koostuu Sonyn kehittämästä IMX686-sensoriin perustuvasta 64 megapikselin pääkamerasta, jossa on f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli, 1/1,72” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu Sony IMX363 -sensoriin. Kamerassa on f/2.2-aukko, 17 mm polttoväli, 1/2,55” kennokoko, 1,4 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Ultralaajakulmakameralla voidaan kuvata kuvia 113 asteen kuvankentällä. Kolmas puhelimen kameroista on 8 megapikselin 3x optiseen zoomaukseen kykenevä telekamera, jossa on f/2.4-aukko, 80 mm polttoväli, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain.

Zenfone 7 Prosta löytyy siis kaikki tarvittavat kamerat, eikä mitään turhia makrokameroita. Kaikkia kolmea kameraa voidaan käyttää myös selfiekuvaamiseen, joten Asus on pystynyt kääntyvän toteutuksen avulla välttämään erillisen etukameran tuomisen puhelimeen. Kääntyvässä kamerassa on myös paljon muita hyötyjä, joista varmasti tärkein on, että käyttäjät voivat taltioida kuvia myös täysin uusissa kuvakulmissa.

ASUS Zenfone 7 Pron kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 64 megapikseliä (Sony IMX686, f/1.8, 26 mm, 1/1,72”, 0,8 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (Sony IMX363, f/2.2, 17 mm, 1/2,55”, 1,4 µm, 113 asteen näkökenttä, PDAF)
    • Telekamera: 8 megapikseliä (f/2.4, 80 mm, PDAF, OIS, 3x optinen zoom)
  • Etukamera: Sama kuin takaosan kamera (kamera kääntyy)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Zenfone 7 Pron 64 megapikselin pääkameralla taltioidaan oletusasetuksilla tuttuun tyyliin 16 megapikselin kuvia, sillä Asus hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi suuremmaksi ja paremmaksi pikseliksi. 64 megapikselin kuvien taltioiminen on kuitenkin mahdollista laittaa asetuksista päälle. Testijakson aikana kuvia räpsittiin kuitenkin pääasiassa oletusasetuksilla.

Pääkameralla pystytään taltioimaan mielestäni erinomaisia kuvia hyvässä valaistuksessa, jolloin kuviin saadaan mukavasti yksityiskohtia sekä miellyttävä dynaaminen alue. Kuviin taltioituu mielestäni hieman korostetut värit erityisesti jos katsotaan kuvien vihreitä ja sinisiä alueita. Kokonaisuudessaan pääkameran kuvien laatu on omasta mielestäni hyvä, eikä kuvien laadussa ole päivänvalossa kuvattaessa paljoa valittamista.

Heikommassa valaistuksessa kuvattaessa Zenfone 7 Pron pääkamera on myös varsin hyvä, vaikka ei tällä kertaa mistään parhaimmasta päästä. Kamerasovelluksessa on automaattinen yökuvaustila, jonka avulla voidaan taltioida hieman parempia kuvia. Kuvat ovat kuitenkin yllättävän tummia yötilallakin. Lisäksi kuvista katoaa selvästi yksityiskohtia, mutta onneksi yökuvaustila auttaa monessa tilanteessa tekemään kuvista parempia.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna Zenfone 7 Pron pääkameralla.

12 megapikselin tasoisella ultralaajakulmakameralla pystytään Zenfone 7 Prossa kuvaamaan jopa toisinaan yllättävän hyviä kuvia, joissa on mukavasti yksityiskohtia sekä värit taltioituvat hieman luonnollisemmin kuin pääkameralla. Ultralaajakulmakameran vahvuus on mielestäni erityisesti automaattinen tarkennus, jonka avulla kuvista saadaan teräviä. Ultralaajakulmakamera on myös käyttökelpoinen heikossa valaistuksessa, kunhan kuvat otetaan yökuvaustilalla.

Huomionarvoista ultralaajakulmakamerassa on se, että kuvausalue on vain 113 astetta, joka ei ole aivan yhtä laaja kuin monissa kilpailijoiden puhelimissa. Usein ultralaajakulmakuvia taltioidaan 120 tai 123 asteen kuvakentällä, mutta Zenfone 7 Prossa kuvakenttä on selvästi kapeampi. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioutuna ultralaajakulmakameralla.

Viimeinen Zenfone 7 Pron kameroista on 8 megapikselin tasoinen telekamera, jonka avulla pystytään ottamaan kuvia 3x optisesti zoomattuna. Telekamera osoittautui testijakson aikana yllättävän hyväksi, sillä kuvat ovat varsin tarkkoja ja yksityiskohtaisia. Telekuvat ovat huippuluokkaisia hyvässä valaistuksessa, mutta heikommassa valaistuksessa laatu heikkenee nopeasti, eikä Zenfone 7 Pro tue yökuvaustilaa telekamerassa.

3x optinen zoomaus on varmasti monille käyttäjille tarpeeksi, mutta Zenfone 7 Pro ei pääse kuitenkaan tarjoamaan mitään kovin suuria zoomauksia, joita on myös markkinoilla nähty. 3x optisen zoomauksen jälkeen puhelimella voidaan digitaalisesti zoomata aina 12-kertaiseksi. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on kuvattuna pääkamera ja oikeanpuoleinen vastaavasti 3x optisesti zoomattuna.

Zenfone 7 Pro tekee erityisesti panoraamakuvaamisesti jälleen mielenkiintoista, sillä kääntyvä kamerajärjestelmä auttaa erityisesti laajojen kuvien taltioimisessa. Panoraamakuvia pystytään ottamaan pitämällä puhelinta jatkuvasti samassa kohdassa ja ainoastaan kamera liikkuu ja yhdistää ottamiaan kuvia. Panoraamakuvia pystytään taltioimaan pääkameran lisäksi myös ultralaajakulmakameralla, joten kuvia voidaan ottaa varsin monipuolisesti. Lisäksi Zenfone 7 Pro onnistuu panoraamakuvien jälkikäsittelyssä erinomaisesti, joten lopputulos on usein hyvä. Alapuolella on kaksi panoraamakuvaa, jotka ovat otettu kääntyvän kamerajärjestelmän avulla.

Videokuvauksen osalta Zenfone 7 Pro on kuten mikä tahansa tämän vuoden huippupuhelin, sillä puhelimella voidaan taltioida peräti 8K 30 fps -videokuvaa pääkameran avustuksella. Luonnollisesti mukana on myös 4K 30 ja 60 fps -videokuvaukset, joita tukee pääkameran ohella myös ultralaajakulmakamera. Kaikki kolme kameraa tukevat Full HD 30 fps -videokuvausta. Asus on toteuttanut videokuvauksen niin, että kesken kuvauksen voidaan vaihtaa kameroiden välillä, jos kuvataan Full HD -videota, mutta jos kuvataan 4K-videota, niin silloin kamera on valittava ennen kuvauksen aloittamista.

Muutamien testien perusteella 8K-videokuvaus on hieman turha, eikä laatu ylety aivan kilpailijoiden tasolle. Turhan 8K-videokuvauksesta tekee se, että sitä ei oikeastaan vielä tarvita juurikaan mihinkään. 4K- ja Full HD -videokuvaukset ovat ZenFone 7 Pron pääkameralla hyviä, sillä värit taltioituvat luonnollisesti ja yksityiskohtia on tarpeeksi. Videokuvien vakautus on myös yllättävän hyvä, ja optinen kuvanvakain on käytettävissä tele- ja pääkamerasoissa, minkä lisäksi elektroninen kuvanvakautus on käytettävissä lähes jokaisessa kuvaustilanteessa.

Kamerasovellus on Zenfone 7 Prossa on miellyttävän selkeä, sillä se noudattaa tuttuja toteutuksia, jotka on todettu hyväksi. Kamerasovelluksen yläreunassa on esillä HDR-asetukset, kuvasuhteen asetukset, salaman asetukset sekä Google Lens -pikavalinta. Yläreunassa on myös asetuskuvake, josta päästään kameran asetuksiin. Sovelluksen oikeassa kyljessä on esillä kääntyvän kameran pikavalinnat, johon on mahdollista asettaa kolme eri ”pikakulmaa” kameralle.

Kamerasovelluksen alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa monien tilojen välillä. Lisäksi alareunassa on mahdollista kääntää kamera tai mennä aikaisemmin otettuihin kuviin. Kamerasovelluksen alareunassa nähdään myös kameravalitsin, josta on helppo vaihtaa pääkameran, telekameran ja ultralaajakulmakameran välillä. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös monia muita mielenkiintoisia ominaisuuksia, sillä kameran kääntöpainiketta vedettäessä ylöspäin voidaan vaihtaa kameran kulmaa ja laukaisinpainiketta vetämällä ylöspäin voidaan ajastaa kuvan ottaminen.

Asus on tuonut kamerasovellukseen luonnollisesti myös manuaalitilan, jossa voidaan säätää kaikkien kolmen kameran kuvausasetuksia ennen kuvausta. Manuaalitilassa on mahdollista säätää tarkennusta, valotusaikaa (1/10000 – 32 s), ISO-arvoa (25 – 3200), valotuksen korjausta (-2.0 … +2.0) sekä valkotasapainoa (2750 – 7500 K). Valitettavasti manuaalitilassa ei ole mahdollista kuvata RAW-kuvia, eikä myöskään täyden 64 megapikselin tasoisia kuvia. Kamerasovelluksessa on omat manuaalisäädöt myös videokuvaukselle.

Mielestäni Asus on onnistunut hyvin myös kamerasovelluksensa kanssa, sillä se on käyttökokemukseltaan erinomainen. Sovelluksessa on selkeä käyttöliittymä ja mukana on myös pääasiassa kaikki tarvittavat toiminnot sekä monipuoliset manuaalisäädöt. Kamerasovellus toimi testijakson aikana miellyttävän nopeasti ja kuvaustilojen välillä siirtyminen oli nopeaa. Vastaan ei tullut kamerasovelluksen kanssa häiritseviä ongelmia.

Kestääkö kääntyvä kamera?

Varmasti yksi suurimmista kysymysmerkeistä Zenfone 7 Pron kohdalla on kamerajärjestelmän kestävyys pidemmässä käytössä. Asus on kuitenkin kertonut suunnitelleensa kameramekanismin ja moottorin kestämään, eli sen kanssa ei pitäisi tulla suurempia ongelmia. Kameramoduuli on valmistettu nestemäisestä metallista, joten sen pitäisi kestää hyvin esimerkiksi osumia. Asus on tällä kertaa panostanut vahvasti kamerassa olevan moottorin uudistamiseen, joka on nyt Zenfone 7 Prossa kokonaan uusi. Verrattuna aikaisemmin nähtyyn moottoriin, on nyt uusittu versio virtaviivaisempi ja pienempi. Moottorissa on vähemmän osia, mikä tekee siitä kestävämmän ja nopeamman. Asuksen mukaan uusittu moottori tarjoaa peräti 2,2 kertaa enemmän vääntöä, vaikka se on 40 prosenttia aikaisempaa pienempi.

Asuksen mukaan Zenfone 7 Pron kamerajärjestelmä on suunniteltu kestämään vähintään 200 000 kääntämiskertaa, mikä tarkoittaa 100 kääntöä päivässä viiden vuoden aikana. Hauskana faktana kamerajärjestelmässä on se, että sen pitäisi kestää jopa 35 kilon paino kameran ollessa avattuna.

Zenfone 7 Prossa kamerajärjestelmää on pyritty myös suojaamaan muilla keinoilla. Jos puhelin tipahtaa kameran ollessa auki, kamera käännetään takaisin laitteen takaosaan. Lisäksi jos kamera pääsee esimerkiksi puhelinta heilauttamalla liikkumaan, niin se vetäytyy automaattisesti takaisin. Testijakson aikana oli havaittavissa monesti, että kamera pääsi hieman liikkumaan esimerkiksi laitetta pöydältä nopeasti otettaessa, joten moottori ei pysty pitämään kameramoduulia täysin paikallaan, kun kameraa ei tarvita.

Kokonaisuutena Zenfone 7 Pron kääntyvä kameramoduuli oli vähintäänkin mielenkiintoinen ratkaisu. Ainakin itse olen jokseenkin vakuuttunut, että kääntyvä kamera kestää pitkään, sillä vain harvoissa tilanteissa kameraa tulee oikeasti käännetty. Tuskin kääntöjä tulee tehty edes kymmentä päivän aikana ja jos sadalla käännöllä päivässä kameran on luvattu kestävän viiden vuoden ajan, niin tuskin puhelimen koko eliniän aikana tulee suurempia ongelmia kameran kanssa.

Käyttöjärjestelmä

Zenfone 7 Pro toimitetaan Googlen viime vuoden Android 10 -käyttöjärjestelmällä, jonka päällä toimii Asuksen oma ZenUI 7 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelin sai useita päivityksiä, joista tuoreimman mukana tulivat Googlen 5. marraskuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. Asus on luvannut puhelimelle myös tuoreen Android 11 -päivityksen mutta toistaiseksi vakaan version julkaisusta ei ole tarkkaa tietoa.

Koska Asus-puhelimia ei ole aikaisemmin suuresti testissä käynyt, niin ZenUI 7 -käyttöliittymä on kokonaisuudessaan täysin uusi kokemus. Ihan aluksi itselläni ei ollut kovin suuria odotuksia Asuksen käyttöliittymän suhteen, mutta testijakson aikana tykästyin siihen hyvin paljon. Kyseessä on hyvin lähellä puhdasta Androidia oleva käyttöliittymä, jossa on kuitenkin Asuksen omia ominaisuuksia sekä asetuksia, jotka antavat käyttäjälle monipuolisesti mahdollisuuksia. ZenUI 7 on mielestäni loistava haastaja esimerkiksi OnePlussan OxygenOS:lle, ja toisinaan ZenUI 7 tuntui jopa paremmalta.

Asus on kertonut, että ZenUI 7:n tavoitteena on ollut tarjota puhdas versio Androidista, joka on kuitenkin samalla nopea ja sulava käyttää. Asus luottaa käyttöliittymässä vahvasti Androidin omiin kuvakkeisiin ja toteutukseen, mutta monet sovellusvalikot on selvästi monipuolisempia sekä käyttöliittymään on tuotu muutamia parannuksia, jotka parantavat käyttömukavuutta.

Hyvä esimerkki onkin aikaisemmin tässä arvostelussa läpi käydyt akun monipuoliset asetukset, mutta parannukset eivät jää vain siihen. Asus on parantanut muun muassa pikavalikon sovelluksien saavutettavuutta yhdellä kädellä. Lisäksi äänensäätö on aikaisempaa parempi, ja nyt mukana on myös täysin äänetön tila, jolloin median äänet laitetaan nollaan. Näyttöä varten Asus on tuonut ZenUI 7 -versioon myös paljon uudistuksia, sillä mukana on asetukset DC-himmennykselle, Always-on-displaylle sekä monia muita mahdollisuuksia.

ZenUI 7 on varusteltuna myös uusilla eleillä, joita ovat muun muassa kolmen sormen näyttökuva ja sammutetulla näytöllä musiikin hallinta. Muita parannuksia ovat sulavammat animaatiot ja laajemmat ulkoasun muokkausasetukset. Käyttöliittymässä on myös viimeisin OptiPlex, joka on Asuksen muistinhallintakone, joka pohjautuu tekoälyyn. Sen tavoitteena on parantaa sovelluksien käynnistysaikaa analysoimalla sovelluksia, joita aiotaan käyttää seuraavaksi.

ZenUI 7 toimi puhelimessa koko testijakson ajan ilman suurempia ongelmia, eikä vastaan tullut mitään hidasteluja. Käyttöliittymäkokemus on ensiluokkainen ja varmasti yksi tämän hetken parhaimmista mitä Android-puhelimissa voi saada. Vaikka odotukset eivät Asuksen omaa käyttöliittymää kohtaan olleet kovin suuret ennen testijakson alkua, niin kyllä alkuperäiset ajatukset kääntyivät täysin ylösalaisin, kun oli puhelinta pari päivää käyttänyt.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Asus Zenfone 7 Pro -puhelinta.

Asus Zenfone 7 Pro oli monella tavalla yllättäjä ja erittäin mielenkiintoinen älypuhelin. Aikaisempaa kokemusta ei Asuksen huippuluokan älypuhelimista ollut, ja Zenfone 7 Pro osoitti, että Asus osaa todella tehdä myös huippuluokan laitteita. Puhelimessa on paljon mielenkiintoisia ominaisuuksia, joiden keskiössä on kääntyvä kamerajärjestelmä, mutta samalla kyse on täysiverisestä huippupuhelimesta, jossa on käytetty tuoreimpia saatavilla olevia tekniikoita.

Testijakson aikana itse tykästyin Zenfone 7 Pron laadukkaaseen rakenteeseen, vaikka siinä onkin muutamia yksityiskohtia, joita ei huippupuhelimissa haluaisi nähdä. Suurimmat ongelmat rakenteessa ovat IP-luokituksen puuttuminen sekä laitteen korkea paino suhteutettuna moniin muihin puhelimiin. Suorituskyvyltään Zenfone 7 Pro on erinomainen, sillä Asus hyödyntää laitteessa tämän hetken tuoreimpia teknisiä toteutuksia. Näyttö on myös yksi laitteen vahvuuksista, sillä se tarjoaa hyvän katselukokemuksen monella tavalla.

Zenfone 7 Pron mielenkiintoisin asia on kamera, ja erityisesti kääntyvä kameratoteutus. Kamera mahdollistaa täysin uusia asioita, joita ei muissa puhelimissa nähdä. Lisäksi kamerat ovat laadultaan huippuluokan tasolla, eikä mukana ole mitään ylimääräisiä kameroita. Puhelimeen on saatu lisäksi hyvä akunkesto, tehokas pikalataus sekä monia muita erinomaisia toteutuksia. Yksi suurimmista yllätyksistä oli myös ohjelmisto ja Zen UI 7 -käyttöliittymän monipuoliset ominaisuudet. Asus oli myös päättänyt säästää käyttöliittymässä tutun Android-kokemuksen.

Kuten jo mainittiin, niin IP-luokituksen puuttuminen oli yksi Zenfone 7 Pron heikkouksista, mutta testijakson aikana havaitsin myös muutaman muun parannettavan kohdan. Puhelimessa ei ole nimittäin langatonta latausta, jonka voisi olettaa olevan jokaisen huippupuhelimen vakio-ominaisuus. Lisäksi Asus oli päättänyt jättää tutun kuulokeliittimen pois, mikä kannattaa ottaa huomioon puhelinta ostettaessa.

Asus on tuonut Zenfone 7 Pron myyntiin vain yhdessä muistivariantissa, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Hintaa puhelimella on 849 euroa, joten kyseessä on niin sanottu alemman hintapisteen huippupuhelin. Zenfone 7 Pro on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat Aurora Black sekä Pastel White. Asus Zenfone 7 Pro -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

ASUS ZenFone 7 Pro

8.8

SuomiMobiili testasi ASUS:n tuoreimman huippuluokan älypuhelimen, eli ZenFone 7 Pron. Puhelimessa on erittäin mielenkiintoinen kamera.

Hyvää
  • Laadukas rakenne ja tyylikkäät väriversiot
  • Laadukas AMOLED-näyttöpaneeli 90 hertsin virkistystaajuudella
  • Erinomainen suorituskyky ja 5G-yhteydet
  • Ilmoitusvalo, stereokaiuttimet, muistikorttipaikka ja dual-SIM
  • Kääntyvä kamera on erittäin mielenkiintoinen
  • Huippuluokan kameratoteutus ja yleisesti hyvä kuvien laatu
  • Hyvä akunkesto ja mukana 30 watin pikalaturi
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Zen UI 7 -käyttöliittymä tarjoaa puhtaan Android-kokemuksen, mutta monipuoliset asetukset
  • Myyntipakkauksessa kaksi erilaista suojakuorta
Huonoa
  • Rakenne ei IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • Käsituntumalta varsin painava puhelin
  • Näyttölasia kiertää muovikehys
  • Ei langatonta latausta tai kuulokeliitintä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

4 Kommenttia

  1. IP-luokitusta ei niin vain ”saada” ja sen puuttuminen ei tarkoita, etteikö puhelin olisi vedenkestävä, toisin kuin jutun alussa annetaan ymmärtää. IP-sertifikaatti on täysin turha hintojen nostattaja.

    1. Tuskimpa on IP-sertifikaatti turha hintojen nostaja, ja kun puhelin täyttää standardin IP-luokituksesta, niin silloin se ”saadaan.”
      Itselläni se luokitus on ehto kun puhelimen ostan, koska niin monta on mennyt kosteuden vuoksi piloille.

      1. Ja sitten olet laittanut puhelimen vakuutukseen? Etkä ole saanut takuun piikkiin mitään. Mikä hyöty siitä luokituksesta näissä tapauksissa on ollut? Esimerkiksi artikkelin puhelin on valmistettu vedenpitäväksi ja siitä löytyy testejäkin, kuinka se kestää upotuksen. Ei siihen enää luokitusta tarvi, se ei anna mitään lisäarvoa.

        1. Ne puhelimet jotka kastuivat ei olleet IP luokiteltuja, vuoden 2016 jälkeen olleet kolme puhelinta ovat taas IP-luokituksen mukaiset ja ovat kestäneet niin metsä kuin kala reissut ilman mitään haavereita.
          Ei aina ole kelit olleet tänäkään syksynä kovin aurinkoisia, vettä ja räntää on tullut.
          Ennen maksaa siitä puhelimesta sen satasen tai kaksi lisää että ei tarvitse heittää sitä puhelinta roskikseen. En ole puhelimiani koskaan vakuuttanut, ne rahat menee hukkaan.
          Jokainen toki ostaa sellaisen puhelimen minkä katsoo itselleen sopivaksi.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut