ArvostelutASUSYleinen

Arvostelussa ASUS Zenfone 8 – kompakti puhelin loistavilla huippuominaisuuksilla

ASUS Zenfone 8

Asus esitteli viime vuoden toisella puoliskolla Zenfone 7 -malliston huippupuhelimet, mutta nyt yhtiö on päivittänyt huippupuhelimiensa valikoimaa uudella Zenfone 8 -mallistolla. Olemme SuomiMobiilissa jo huhtikuun lopulta asti testanneet Asuksen uusia puhelimia, joista nyt tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Zenfone 8 -malliin. Kyseessä on malliston kärkimalli, joka tarjoaa huippusuorituskykyä kompaktissa paketissa. Erillisen arvostelun Zenfone 8 Flip -puhelimesta voi käydä lukemassa tämän linkin takaa.

Zenfone 8 -puhelimen suurin valttikortti on varmasti kompakti rakenne, jollainen nähdään nykyisin harvoissa älypuhelimissa. Kompaktin rakenteen takia puhelimessa ei kuitenkaan ole karsittu ominaisuuksista, sillä Zenfone 8 tarjoaa Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin, 120 hertsin AMOLED-näyttöpaneelin, huippuluokan kamerat sekä tehokkaan pikalatauksen. Suomessa Asus on tuonut puhelimen myyntiin heti julkaisun jälkeen ja hintaa sillä on edullisimmillaan 699 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Asus Zenfone 8 -puhelimeen noin kahden viikon mittaisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen kompaktiin rakenteeseen, huippuluokan näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
ASUS Zenfone 8  (ZS590KS)
Mitat: 148 x 68.5 x 8.9 mm
Paino: 169 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass 3 takaosassa / Gorilla Glass Victus etuosassa
Näyttö: 5.9 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / E4 AMOLED / 120 Hz / HDR10+ / 1100 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 888 (1x 2.84 GHz Kryo 680 & 3x 2.42 GHz Kryo 680 & 4x 1.8 GHz Kryo 680) + integroitu Snapdragon X60 -modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 660
Muisti: 8 / 16 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 / 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 64 MP pääkamera (IMX686 / f/1.8 / 26.6 mm / 1/1.7" / 0.8 µm / PDAF / OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (IMX363 / f/2.2 / 14.3 mm / 1.4 µm / Dual PDAF / 113 asteen kuvakenttä) + LED-salama
Etukamera: 12 MP (IMX663 / f/2.45 / 27.7 mm / 1/2.93" / 1.22 µm / Dual PDAF )
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava) / 30W langallinen pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + ZenUI 8 (sisältää Googlen palvelut) / Testattuversio: 30.10.46.64
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: musta (Obsidian Black) / hopea (Horizon Silver)
Hinta: 699 € (8 + 128Gt) / 749 € (8 + 256 Gt) / 829 € (16 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

ASUS Zenfone 8 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Asus on uudistanut tänä vuonna myyntipakkauksen, sillä se on aikaisempaa pienempi. Myyntipakkaus on valmistettu pahvista ja ulkoisesti pakkaus on hyvin pelkistetty. Paketin päälipuolta koristaa numero 8 ja laitteen mallinimi useaan kertaan. Myyntipakkauksen takaosaan Asus on myös painanut tekstinä joitakin puhelimen yksityiskohtia, kuten laitteen mallikoodin ja akun suuruuden, sekä tarra ilmaisee sisältä löytyvän puhelimen väriversion.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pieni pahvitasku, joka on viimeistelty tekstillä ”Defy Ordinary”. Pahvitaskuun on asetettuna pieni metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä laadukkaanoloinen kovamuovinen musta suojakuori. Suojakuori myös vastaa aina puhelimen väriä. Pahvitaskun alta myyntipakkauksesta löytyy muoveihin käärittynä itse Zenfone 8 -puhelin. Vielä yhden välitasanteen alapuolelta myyntipakkauksen pohjalta löytyy USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 30 watin pikalaturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Zenfone 8 -puhelimen myyntipakkaus on ulkoisesti erittäin pelkistetyn tyylikäs sekä myös sisällöltään varsin kattava. Mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava sekä hieman ekstraa. Hienoa on nähdä, ettei Asus ole lähtenyt ottamaan laturia pois myyntipakkauksesta muutaman kilpailijansa tavoin. Lisäksi Asus toimittaa oletusarvoisesti mukana myös laadukkaan puhelimelle suunnitellun suojakuoren, joka antaa mukavasti suojaa laitteelle. Asus ei siis edelleenkään petä myyntipakkauksen sisällön suhteen.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Asus on panostanut uudessa Zenfone 8 -puhelimessa kompaktiin rakenteeseen, mutta ei ole silti karsinut ulkoisesta laatuvaikutelmasta. Puhelin on valmistettu laadukkaista lasipinnoista sekä kestävästä alumiinikehyksestä, jotka yhdessä tekevät laitteesta huippulaatuisen. Lisäksi kyseessä on ensimmäinen Zenfone-puhelin, jonka rakenteesta on nyt tehty vedenkestävä. Asus on esitellyt puhelimen kahdessa väriversiossa, jotka ovat tyylikkäät musta Obsidian Black sekä hopea Horizon Silver.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muotoilultaan Zenfone 8 on varsin perinteinen älypuhelin, mutta kohokohtana on kompakti rakenne. Asus on ilmoittanut mitoiksi 148 x 68,5 x 8,9 millimetriä, joten puhelin on normaalia pienempi joka suhteessa. Mitoiltaan Zenfone 8 muistuttaa muutaman vuoden takaista Samsung Galaxy S10e -puhelinta sekä on varsin samanlainen kuin Applen tuorein iPhone 12 -puhelin. Kyseessä on siis kompakti puhelin, joka tarjoaa silti käyttökelpoisen kokoisen näytön. Kompaktin toteutuksen ansiosta Zenfone 8 istuu käteen erinomaisesti ja samalla se mahtuu pieneenkin taskuun ongelmitta. Lisäksi normaalia pienempi koko mahdollistaa nyt ensimmäistä kertaa pitkään aikaan puhelimen käyttämisen paremmin yhdellä kädellä. Painoa laitteella on 169 grammaa, joten Zenfone 8 ei ole myöskään liian painava, vaikka laitteessa on paljon tekniikkaa ja laadukkaat valmistusmateriaalit.

Kuten jo totesin, niin Zenfone 8 istuu käteen erinomaisesti kompaktin toteutuksen ansiosta, mutta myös muotoilu parantaa selvästi ergonomiaa. Asus on kaartanut takalasia molemmilta reunoilta huomattavasti ja myös alumiinikehys on hienoisesti pyöristetty. Zenfone 8 -puhelinta pidettäessä kädessä ei ole havaittavissa myöskään minkäänlaisia häiritseviä saumakohtia, sillä lasipinnat sulautuvat alumiinikehykseen todella hyvin. Asus on mielestäni tehnyt myös erinomaisen päätöksen laitteen viimeistelyn suhteen, sillä alumiinikehys ja takalasi ovat mattapintaisia. Mattapinta on puhelimessa varsin miellyttävä, eikä se kerää sormenjälkiä tai muuta likaa ollenkaan.

Asus hyödyntää takaosassa Gorilla Glass 3 -lasia, joka on varsin yleinen edelleen monissa puhelimissa. Testijakson aikana takaosaan ei tullut yhtään naarmua, mikä on varmasti myös osittain mattapintaisen viimeistelyn ansiota. Zenfone 8:n etuosassa hyödynnetään tuoreinta Gorilla Glass Victus -lasia, jonka luvataan kestävän paremmin kuin mikään aikaisempi lasi. Testijakson aikana myöskään näyttöön ei tullut mitään silminnähtäviä tai häiritseviä naarmuja, vaikka puhelinta käytettiin jatkuvasti ilman suojakuoria. Tarvittaessa Zenfone 8 voidaan kuitenkin suojata mukana toimitettavalla kovamuovisella suojakuorella. Suojakuoren kuviointi antaa mukavaa lisäpitoa ja suojakuori istuu puhelimeen kuin nenä päähän. Suojakuorta ei siis tarvitse puhelimeen lähteä ostamaan erikseen.

Puhelimen mukana toimitetaan myös laadukas suojakuori.

Zenfone 8 tuntui myös todella laadukkaalta, eikä laite taipunut ollenkaan tai päästänyt mitään natinoita sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa. Toki tämä oli myös odotettua ottaen huomioon laadukkaat valmistusmateriaalit. Mielestäni Zenfone 8 ei kalpene rakenteensa osalta ollenkaan kilpailijoiden huippupuhelimille. Zenfone 8 on kompakti, mutta samalla tasasuhteinen ja miellyttävä, mihin läheskään kaikki huippupuhelimet eivät pysty. Yhden käden käyttö on kompaktin rakenteen suurin hyöty, mutta monet varmasti miettivät puhelimen olevan jopa liian pieni. Zenfone 8 on kooltaan kuitenkin juuri sen kokoinen, että puhelimen käyttäminen on miellyttävää, sillä näyttö ei ole liian pieni.

Yksi Zenfone 8 -puhelimen erinomaisista rakenteellisista toteutuksista on IP68-luokitus, joka nähdään ensimmäistä kertaa Asuksen puhelimissa. IP68-luokituksen mukaisesti puhelin kestää pölyä ja upotuksen veteen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Mielestäni vedenkestävyys on loistava ominaisuus, sillä sen avulla puhelinta voidaan käyttää huoletta sateessa, eikä laitteen pitäisi hajota tippuessa vahingossa uima-altaaseen. Vaikka IP68-luokitus takaakin hyvä vedenkestävyyden, niin Asus ei kuitenkaan anna sille suuremmin takuuta. Tietyissä tilanteissa veden aiheuttamat vahingot saattavat mennä takuun piiriin, mutta Asuksen mukaan laitteen hajotessa uidessa tai tippuessa veteen ei olla enää IP68-luokituksen mukaisissa olosuhteissa, joten takuu ei kata suurinta osaa tilanteista. Lisäksi IP68-luokitus saattaa heikentyä ajan kanssa.

Asus on onnistunut tuomaan Zenfone 8:n etuosaan pienen näyttöpaneelin, jota kiertää ohuet kehykset. Toki näytön alapuolella on hieman paksumpi musta kaistale, mutta muuten kehykset ovat sopusuhtaiset. Näytön vasempaan yläkulmaan Asus on asettanut pienen etukamerareiän, joka on korostettuna erikoisesti hopealla rinkulalla. Näytön alaosaan on piilotettu integroitu sormenjälkilukija, jollainen nähdään nyt ensimmäistä kertaa Zenfone-puhelimissa. Näytön yläpuolella on esillä pienen ritilän alapuolelle sijoitettu puheluihin käytettävä kuuloke ja näytön yläpuolella on myös kehykseen piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Takaosaltaan Zenfone 8 ei tarjoa suurempia yllätyksiä, sillä vasemmassa yläkulmassa on varsin geneerinen laatikkomainen kamera-alue. Kameroita siinä on kaksi kappaletta, jotka ovat tyylikkäästi korostettu hopealla rinkulalla. Kameroiden rinnalla on yksi LED-salamavalo sekä mikrofoni. Kamera-alue ulkonee hieman muusta rungosta, mutta se on varsin minimaalista. Puhelimen takaosassa on myös teksti ”ASUS Zenfone” sekä muita vaadittavia merkintöjä varsin huomaamattomasti. Zenfone 8:n takaosa on mielestäni varsin pelkistetty, mikä on varmasti monien mieleen.

Zenfone 8 -puhelimen oikeassa kyljessä on tuttuun tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Asus on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti alumiinista ja niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. Asus on mielenkiintoisesti korostanut virtapainikkeen sinisellä värillä, joka tuo pienen tyylikkään yksityiskohdan laitteeseen. Zenfone 8:n yläreunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä yksi mikrofoni. Puhelimen alareunaan Asus on laittanut kaiuttimen, LED-ilmoitusvalon, USB-C-liittimen, mikrofonin sekä SIM-korttitelakan. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei Zenfone 8:sta löydy.

Näyttö

Näyttö on Zenfone 8 -puhelimessa kooltaan 5,9 tuumaa, joten se on selvästi pienempi kuin monissa muissa Android-huippupuhelimissa. Normaalisti huippupuhelimien näytöt asettuvat jo 6,5-6,8 tuuman välille, joten eron huomaa heti. Vaikka näyttö on kompakti, niin sen toteutuksesta Asus ei ole ollenkaan karsinut. Kyseessä on Samsungin tasainen E4 AMOLED -näyttöpaneeli, jossa on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on mukavat 445, joten yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin on lähes mahdotonta.

Näytössä on myös korkea 120 hertsin virkistystaajuus, eli se päivittyy 120 kertaa sekunnissa, jolloin animaatiot näyttävät todella vaikuttavilta. Asus on varustellut näytön lisäksi korkealla 240 hertsin kosketusherkkyydellä, joten myös kosketuksen viive on monimaalinen. Zenfone 8:n näyttö yltää perustilanteissa jopa 800 nitin kirkkauteen, mutta näyttö tulee myös 1100 nitin maksimikirkkautta. Näytössä on myös HDR10+ -tuki, joten kyseessä on kokonaisuudessaan huippuluokan näyttö. Näyttö on varusteltu 20:9-kuvasuhteella ja siinä on etukameraa varten toteutettu etukamerareikä vasemmassa yläkulmassa.

5,9 tuuman kokonsa ansiosta näyttö on vielä miellyttävä käyttää, sillä se ei ole liian pieni. Yhdessä kädessä puhelinta pidettäessä yltää vielä mukavasti peukalolla näytön toiselle reunalle, joten käyttäminen on yhdellä kädellä mahdollista. Kokonsa ansiosta näytöltä on myös vielä mukava katsoa videoita, selata nettiä sekä lukea tekstiä ilman että se olisi tihrustamista. Asus on siis onnistunut tuomaan puhelimen kompaktin näytön, joka on sopiva moneen tilanteeseen, eikä mistään oikeastaan jouduta karsimaan. AMOLED-tekniikka tuo näyttöön vielä oman huippuluokkaisen vivahteensa, sillä näytöllä musta on oikeasti mustaa ja värit toistuvat todella miellyttävästi.

Testijakson aikana puhelimen suurin valttikortti oli mielestäni 120 hertsin virkistystaajuus, jollaista ei muista kompakteista puhelimista löydy. Asus on laittanut Zenfone 8:n näyttöasetuksiin mahdollisuuden käyttää joko 60, 90 tai 120 hertsin virkistystaajuutta, mutta vaihtoehtona on myös automaattinen asetus, jossa näytön virkistystaajuus vaihtelee tilanteen mukaan. Korkeampi virkistystaajuus kuluttaa myös enemmän akkua, mikä on selvä asia. Testijakson aikana käytin viikon verran korkeinta 120 hertsin virkistystaajuutta ja viikon verran automaattista virkistystaajuutta, jonka avulla akunkesto tuntui hieman pidemmältä.

Zenfone 8 on huippupuhelin, joten myös näytön kirkkaus tuntui olevan huipputasolla. Kirkkaus riitti jokaisessa tilanteessa hyvin, eikä myöskään auringonvalossa luettavuus ollut huonoa. Näytössä on myös erinomaiset katselukulmat ja kosketusherkkyys oli viiveetön. Asus on luvannut näytön tukevan HDR10+ -toistoa, joten luonnollisesti laitteessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti. Sertifikaatin ansiosta puhelimella voidaan katsoa suoratoistopalveluissa tarkkaa videota HDR-tuella. Netflix-sovelluksessa Zenfone 8 tuki jo julkaisun aikaan Full HD -tarkkuutta ja HDR10-ominaisuutta.

Zenfone 8:n näyttö on hinta- ja kokoluokassaan varmasti yksi parhaimmista sekä miellyttävimmistä käyttää. Jos hakusessa on puhelin pienellä näytöllä, niin todennäköisesti parempaa vaihtoehtoa ei löydy. Toki suurin kilpailija on varmasti iPhone 12, mutta Android-markkinoilta tämän kokoisia laitteita on todella vähän.

Näyttö varten Asus on tuonut puhelimeen myös muutamia asetuksia, jotka ovat tuttuja jo muista yhtiön puhelimista. Splendid-valikosta on mahdollista säätää näytön värilämpötilaa sekä näytön väriä varsin kattavasti, muutaman oletusasetuksen avulla tai vaihtoehtoisesti manuaalisesti oman mielen mukaisesti. Zenfone 8:n näyttö tukee myös DC-himmennystä, joka vähentää näytön vilkkumista. Kuten jo aikaisemmin tuli ilmi, niin näytön virkistystaajuutta voidaan myös säätää kattavasti, mutta myös animaatioiden nopeutta voidaan muokata.

Koska kyseessä on AMOLED-näyttö, niin Zenfone 8 tarjoaa tuen always-on-display-ominaisuudelle. Puhelimen suljetulla näytöllä saadaan näkyviin jatkuvasti kellonaika, ilmoitukset sekä päivämäärä. Kovinkaan kattavasti toimintoa ei ole mahdollista kustomoida omanlaiseksi, mutta asetuksissa on kolme erilaista kellon tyyliä, joiden välillä on mahdollista vaihdella.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Teknisesti Zenfone 8 on huippupuhelin, sillä tehoista on vastaamassa Qualcommin tehän mennessä tehokkain Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri. Samainen järjestelmäpiiri nähtiin jo Asus ROG Phone 5 -pelipuhelimessa sekä monissa muissa tämän vuoden huippupuhelimissa. Snapdragon 888 on siis jo varsin tuttu järjestelmäpiiri, joten jo ilman testejä sen voidaan oleta olevan todella tehokas. Järjestelmäpiiriin on integroitu Snapdragon X60 -5G-modeemi, joka takaa hyvä yhteydet uusissa viidennen sukupolven mobiiliverkoissa.

Snapdragon 888 on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka ovat jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja ne toimivat jopa 2,84 GHz:n kellotaajuudella. Kyseessä on myös ensimmäinen CPU-alijärjestelmä, joka perustuu ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii tuorein Adreno 660, joka on tähän asti tehokkain grafiikkaprosessori ja Qualcommin mukaan se on jopa 35 prosenttia tehokkaampi kuin edeltävä sukupolvi.

Zenfone 8 on tarjolla Suomessa peräti kolmessa muistivariantissa, joista edullisemmassa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä mukavat 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Toisessa versiossa on myöskin 8 gigatavua RAM-muistia, mutta sisäinen tallennustila on suurentunut 256 gigatavuun. Kaikista kallein ja paras versio Zenfone 8 -puhelimesta tarjoaa huimat 16 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa, ja kyseessä on testiin saatu muistivariantti. Asus hyödyntää muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua tuoreinta LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Muistikorttipaikkaa ei Asus ole valitettavasti uuteen Zenfone 8 -puhelimeen saanut.

Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin suorituskyky on jo monista puhelimista tuttu, mutta luonnollisesti testijakson aikana ajoimme Zenfone 8 -puhelimessakin läpi tutut suorituskykytestit. Suorituskykytestit osoittivat puhelimen suorituskyvyn olevan Snapdragon 888 -puhelimien kärkipäätä, eli tehoja laitteesta ei puutu. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata puhelimen saamia pisteytyksiä muun muassa Apple iPhone 12 -puhelimen vastaaviin pisteisiin sekä OnePlus 9 -puhelimen vastaaviin pisteisiin. iPhone 12 perustuu Applen tuoreimpaan A14 Bionic -järjestelmäpiiriin ja OnePlus 9 täysin samaan Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin kuin Zenfone 8.

Testitulokset
ASUS Zenfone 8 (SD888) Apple iPhone 12 (A14B) OnePlus 9 (SD888)
AnTuTu (V8): 775 281 pistettä 552 352 pistettä 690 114 pistettä
Geekbench 5 (single): 1128 pistettä 1598 pistettä 1107 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3617 pistettä 4008 pistettä 3584 pistettä
PCMark 2.0: 13 101 pistettä Ei tuloksia* 10 715 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: MAX pisteet 5330 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (graphics): MAX pisteet 6424 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (physics): MAX pisteet 3339 pistettä MAX pisteet
3DMark Wild Life: 5545 pistettä Ei tuloksia* 5607 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien tuloksien perusteella Asus on saanut optimoitua puhelimen hyvin järjestelmäpiirille ja suuri 16 gigatavun RAM-muisti parantavat tuloksia monissa testeissä. Esimerkiksi samaan järjestelmäpiiriin perustuvaan OnePlus 9 -puhelimeen on havaittavissa monissa testeissä selvä ero pisteissä, ja samalla monissa testeissä Zenfone 8 saa myös parempia tuloksia kuin iPhone 12. On kuitenkin hyvä jälleen pitää mielessä se tosiasia, etteivät suorituskykytestien tulokset kerro koko totuutta. Suorituskykyteisteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa todellista käyttöä. Zenfone 8 -puhelimen suorituskyky on huippuluokkainen ja se riittää erittäin helposti raskaimpienkin pelien pelaamiseen sekä aktiiviseen päivittäiseen käyttöön. Testijakson aikana suorituskyvyn puute ei tullut kertaakaan vastaan, vaan puhelin toimi tilanteesta riippumatta todella sujuvasti.

Lähes kaikille Zenfone 8:n tarjoama suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, mutta useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy myös pidemmässä käytössä. Esimerkiksi mobiilipelejä saattaa tulla pelattua tuntejakin putkeen, jolloin suorituskyvyn pitäisi pysyä hyvällä tasolla, vaikka puhelin hieman lämpiääkin. Tätä varten olemme SuomiMobiilissa toteuttaneet Zenfone 8:lle niin sanotun stressitestin, jossa ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa. Tulokset stressitestistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

ASUS Zenfone 8 -puhelimen stressitesti, jossa AnTuTu-suorituskykytesti ajettu läpi peräkkäin viisi kertaa.

Ensimmäisellä testauskerralla Zenfone 8 -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä erittäin korkeat 775 281 pistettä, mutta jo toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät selvään laskuun, sillä pisteet asettuivat 721 954 pisteeseen. Toisen testauskerran pisteiden pudotuksien jälkeen suorituskyky oli vahvasti alaspäin jokaisella seuraavallakin testauskerralla. Alimmillaan viidennen testauskerran jälkeen AnTuTu antoi 644 432 pistettä, mikä tarkoittaa yli 130 000 pisteen laskua pidemmässä käytössä.

Suorituskyvyn lasku voidaan ilmoittaa myös, että kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi jopa 16,88 prosenttia. Suorituskyvyn lasku on enemmän kuin aikaisemmin testatussa ROG Phone 5 -puhelimessa (7,7 %), mutta monesti Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvien puhelimien suorituskyvyn romahtaminen on ollut suurempaakin. Esimerkiksi OnePlus 9 Pron kohdalla suorituskyvystä katosi huimat 26,2 prosenttia. Suorituskyvyn lasku pidemmässä käytössä on varsin normaalia Snapdragon 888 -puhelimille, mikä viittaa ongelmiin jo suoraan järjestelmäpiirin suunnittelussa.

Stressitestin aikana Zenfone 8 myös kuumeni erittäin paljon ja laite poltti jo kolmannen testauskerran jälkeen sormia. Erityisesti laitteen yläosa kuumene nopeasti ja myöhemmässä vaiheessa kuumuus valtasi koko laitteen alumiinikehyksen, eikä puhelinta enää pystynyt pitämään kädessä. Kuumentuminen viitannee Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin raportoituihin lämpenemisongelmiin, minkä lisäksi Zenfone 8 -puhelimesta löytyvä jäähdytysjärjestelmä ei ole todennäköisesti riittävän kyvykäs ottaen huomioon laitteen todella kompaktin rakenteen. Asus on kertonut puhelimen sisältä löytyvän lämpöputkijäähdytys, joten turhaa lämpenemistä on pyritty jonkinlaisella järjestelmällä vähentämään.

Puhelimen lämpeneminen ei kuitenkaan ollut vain stressitestin aikana havaittua, vaan myös testijakson aikana Zenfone 8 lämpeni selvästi pidemmässä käytössä. Esimerkiksi 30 minuuttia videota katseltaessa puhelin alkoi tuntumaan jo varsin epämiellyttävältä pidellä kädessä. Puhelin lämpenee siis jo ihan peruskäytössäkin ikävästi, mikä on toisinaan jopa ongelma. Zenfone 8 tuntui kuitenkin myös jäähtyvän varsin nopeasti, jos puhelinta ei käytä.

Snapdragon 888 on Qualcommin ensimmäinen huippuluokan järjestelmäpiiri, jossa on integroituna 5G-modeemi. Mukana on Snapdragon X60 -modeemi, jonka avulla puhelin pystyy tarjoamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Zenfone 8 pitää sisällään monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta valitettavasti mmWave-tukea ei löydy Suomessa myytävästä mallista. Uuden sukupolven 5G-modeemin ansiosta puhelimella päästään teoreettisesti jopa 7,5 Gbps:n latausnopeuksiin ja 3 Gbps:n lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Zenfone 8 tukee kahtatoista 5G-taajuusaluetta NSA-verkoissa, jotka ovat Asuksen mukaan n1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 28, 38, 77 ja 78, sekä SA-verkoissa n77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue. Onneksi kyseinen taajuusalue löytyy myös Zenfone 8 -puhelimesta valmiiksi.

Testijakson aikana Zenfone 8 -puhelinta käytettiin pääasiassa Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella ja tuttuun tapaan 5G-verkoille tuttuihin nopeuksiin päästiin. Yleisesti latausnopeudet olivat puhelimessa 750-900 Mbps tasolla ja lähetysnopeudet vastaavasti 20-40 Mbps tasolla. Parhaimmillaan Zenfone 8 -puhelimella päästiin 931 Mbps latausnopeuksiin sekä 43,4 Mbps lähetysnopeuksiin. Puhelin tuntui myös toimivan yleisesti 5G-verkoissa vakaasti, vaikka toki nopeudet riippuvat aina sijainnista ja verkkojen kehitysvaiheesta. Puhelin pysytteli hyvin 5G-verkoissa, minkä lisäksi käyttäjä pystyy itse päättämään asetuksista, suositaanko 5G-verkkoja vai annetaanko puhelimen päättää itse 4G- ja 5G-verkkojen väliltä. Zenfone 8 -puhelimen asetuksista on mahdollista myös aktivoida 5G SA -tila erikseen käyttöön.

Äänentoisto

Äänentoistoon Asus on jälleen kerran panostanut uuden Zenfone 8 -puhelimen kanssa ja mukaan on saatu toteutuksia ROG Phone 5 -puhelimesta. Puhelin tarjoaa stereoäänentoiston, joka on kokoon suhteutettuna erinomainen. Pääkaiutin löytyy laitteen alareunasta ja toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kaiutinta. ROG Phone 5:sta tuttuja eteenpäin suunnattuja kaiuttimia ei puhelimessa ole, mutta myös perinteisempi stereokaiuttimien toteutus vaikuttaa erinomaiselta.

Yläosassa on hieman pienempi 10 x 12 mm kaiutin, mutta alareunassa on suurempi 12 x 16 mm kokoinen kaiutin, jossa on suuri 1,0 cc kaiutinkotelo täytettynä Dbass-vaahtopalloilla, jotka lisäävät syvyyttä. Molemmissa kaiuttimissa on omat Cirrus Logic CS35L45 -monovahvistimet, joiden tehontuotto on 36 prosenttia suurempaa kuin edeltäjäversiossa. Asuksen mukaan Zenfone 8:n kaiuttimet pystyvät tuottamaan myös 50 prosenttia enemmän bassoa kuin useimmat saman kokoluokan kilpailijat.

Testijakson aikana stereoäänentoisto vaikutti kokoluokan huomioon ottaen erittäin hyvältä, ja laatu tuntui olevan jopa paremmalla tasolla kuin monissa muissa kalliimmissa puhelimissa. Tähän mennessä Asuksen ROG Phone 5 on ollut parhaimmalla äänentoistolla varusteltu älypuhelin, mitä olen testannut ja nyt Zenfone 8 asettuu äänenlaadultaan vahvasti kakkossijalle. Aivan samanlaista äänikokemusta Zenfone 8 ei siis tarjoa stereokaiuttimillaan, mutta äänenlaatu on selvästi parempaa kuin monissa puhelimissa. Ääni on mukavan täyteläinen ja ääntä lähtee todella paljon. Jopa hieman basson tuntua on ääneen saatu.

Asuksen mukaan erinomaisen äänentoiston yksi tärkeimmistä elementeistä on ollut ohjelmisto, sillä älypuhelimen hyvin rajallinen kaiuttimille tarkoitettu tila tuottaa omat rajoitteensa. Zenfone 8 -puhelimen kohdalla Asus on tehnyt jälleen yhteistyötä ruotsalaisen ääniasiantuntijoiden Diracin kanssa, joiden kanssa ääni on optimoitu tuottamaan täyteläistä ääntä pienestä koosta huolimatta.

Yksi puhelimen kohokohta on kuulokeliitin, jota ei nähty viime vuonna Zenfone-huippupuhelimissa. Zenfone 8 on saanut alareunaansa tutun 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. Puhelimessa on myös uusin Qualcomm Aqstic WCD9385 DAC-muunnin, joka takaa kuulokkeiden kautta erinomaisen dynaamisen alueen ja vähäiset vääritykset. Zenfone 8 on myös Hi-Res-sertifioitu, joten se voi käsitellä ja toistaa korkean resoluution äänitiedostoja, joiden luokitus on 32-bit/384kHz.

Myöskään Bluetooth-kuulokkeiden käyttäjiä ei ole unohdettu, vaikka kuulokeliitin on tehnyt paluun. Asus on ilmoittanut Zenfone 8:n tarjoavan laadukkaan äänentoiston uusimman Bluetooth 5.2 -yhteyden ylitse, sillä laite tukee tärkeitä korkealaatuisia Bluetooth-lähetysstandardeja, joita ovat muun muassa aptX HD, aptX Adaptive, LDAC ja AAC.

Äänentoistokokemusta Asus on uutuuspuhelimessa halunnut vielä erikseen parantaa kehittyneellä AudioWizard-sovelluksella, jolla voidaan optimoida puhelimen ääniominaisuuksia. Mukana on muun muassa 10-kaistainen taajuuskorjain sekä Diractin tekemät audioprofiilit, joita ovat muun muassa musiikki, elokuvat ja pelit. Esimerkiksi pelitilan ollessa käytössä puhelin parantaa pelin sisäisiä äänitehosteita, kun taas elokuvatilassa korostetaan bassoa ja laajennetaan äänialuetta. Testijakson aikana AudioWizard-sovellus oli vahvasti käytössä, sillä se paransi selvästi kokemusta ja eri äänimaailmojen välillä vaihtelu oli miellyttävä kokemus.

Muuta tekniikasta

Asus on nyt ensimmäistä kertaa Zenfone-puhelimissa tuonut sormenjälkilukijan puhelimen näyttöön, sillä aikaisemmin sormenjälkilukija on sijainnut oikeassa kyljessä virtapainikkeen yhteydessä. Näytössä sormenjälkilukija sijaitsee alaosan puolivälissä, joten se on siitä varsin hyvin saavutettavissa. Itse asiassa Zenfone 8:n kaltaisessa kompaktissa puhelimessa sormenjälkilukija saakin olla hieman normaalia ylempänä, mutta ainakin itse koin Zenfone 8:n sormenjälkilukijan sijainnin erittäin hyväksi.

Testijakson aikana sormenjälkilukija todettiin nopeaksi käyttää, eikä vastaan tullut ongelmia. Toki lukijalla on hankaluuksia tunnistaa sormenjälki, jos sormi on likainen tai märkä. Sormenjälkilukijalle on mahdollista opettaa yhteensä viisi eri sormenjälkeä, mutta yleisesti ainakin itse hyödynnän vain peukaloita lukituksen avaamiseksi.

Sormenjälkilukijalle Asus on toteuttanut vain yhden animaation, eikä sitä ole mahdollista vaihtaa. Onneksi animaation saa kuitenkin myös kokonaan pois tarvittaessa. Sormenjälkilukijan indikaattoria on näytöllä myös mahdollista hieman kustomoida, sillä se voi olla joko valkoinen tai sinertävä. Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta se ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Testien perusteella kasvojentunnistus on erittäin nopea ja ajaa asiansa hyvin.

Asus on varustellut Zenfone 8 -puhelimen myös laadukkaalla lineaarisella värinämoottorilla, joka tuottaa huippupuhelimelle vaadittavan värinäpalautteen. Puhelimessa on myös NFC-tuki sekä luonnollisesti tuki myös Wi-Fi 6E -verkoille markkina-alueilla, joissa se on käytössä.

Zenfone 8 -puhelimeen ei ole tuotu mitään ylimääräisiä painikkeita, mutta virtapainikkeelle Asus on toteuttanut kaksi käyttötarkoitusta. Virtapainiketta voidaan käyttää älypainikkeena, sillä siihen voidaan ohjelmoida erilaisia toimintoja. Virtapainikkeelle voidaan kustomoida erilaisia toimintoja sitä painettaessa kahdesti tai pohjassa, jolloin voidaan avata joitakin sovelluksia, järjestelmäominaisuuksia tai toimintoja. Oletusarvoisesti kaksoisnapautuksella avataan Google Assistant ja pitkällä painalluksella sammutusvalikko. Käyttäjä voi kuitenkin kustomoida toiminnot oman mielensä mukaisesti, esimerkiksi kaksoispainalluksella ottamaan näyttökuvan ja pitkällä painalluksella avaamaan kameran. Älypainikkeen idea on yksinkertainen, mutta se on loistava lisäys puhelimeen.

Akunkesto ja lataus

Vaikka kyseessä on kompakti puhelin, niin Asus on saanut mahdutettua mukaan varsin kookkaan 4000 milliampeeritunnin akun. Kyseessä ei ole niin suuri akku kuin monissa muissa huippupuhelimissa, mutta 4000 milliampeerituntia on kuitenkin varsin kunnioitettava määrä. Akunkesto on puhelimessa testijakson perusteella hyvällä tasolla, sillä puhtia riittää helposti yhdeksi päiväksi myös aktiivisella käytöllä. Jos laitetta käyttää kuitenkin pelaamiseen tai vastaavaan todella raskaaseen asiaan, niin akku loppuu selvästi nopeammin.

Testijakson aikana puhelinta käytettiin päivittäin sosiaalisen median selaamiseen, videoiden katseluun, muutamiin puheluihin, viestittelyyn sekä kuvaamiseen. Lisäksi puhelimella kuunneltiin päivän aikana usein musiikkia Bluetooth-kuulokkeiden tai -kaiuttimien kautta useita tunteja. Lisäksi Zenfone 8:ssa käytettiin jatkuvasti näytön 120 hertsin virkistystaajuutta, mutta valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei pystytty testijakson aikana todentamaan. Yleisesti akkua oli iltaisin hieman alle tai yli 20 prosenttia, joten puhelinta täyty laittaa laturiin aina päivän päätteeksi. Varmasti hyvin kevyellä käytöllä akku riittää pitkälle myös seuraavaksi päiväksi, mutta peruskäytössä akunkesto on noin päivän verran.

Suhteutettuna puhelimen kokoon on Zenfone 8:n akunkesto kuitenkin todella hyvä. Henkilökohtaisesti odotin puhelimelta pienempää ja heikompaa akkua, mutta Asus pääsi nyt todella yllättämään akunkeston osalta. Asus ei ole myöskään unohtanut akun latausta, sillä Zenfone 8 tukee tehokasta 30 watin HyperCharge-pikalatausta, jonka avulla akun on luvattu latautuvan tyhjästä täyteen vain kahdessa tunnissa. Koska puhelimen mukana toimitetaan oletusarvoisesti kyseinen laturi, niin pääsimme testijakson aikana testaamaan akun latausnopeuden. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

ASUS Zenfone 8 -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 30 watin pikalaturilla.

Zenfone 8:lle toteutetun lataustestin perusteella akun lataus oli kuitenkin selvästi nopeampaa kuin luvattiin. Akku latautui tyhjästä täyteen 85 minuutissa, eli alle puolessatoista tunnissa. 30 minuutin latauksen jälkeen akkua oli saatu ladattua jo huimat 60 prosenttia ja tunnin jälkeen akkua oli jo 92 prosenttia. Akun lataus oli noin 80 prosenttiin asti varsin tehokasta, mutta sen jälkeen latausteho laski selvästi. Ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat vain 6 minuutissa ja viimeiset vastaavasti 28 minuutissa, joten eroa on huomattava.

Lataus on hyvällä tasolla Zenfone 8 -puhelimessa 30 watin tehoisella laturilla, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole markkinoiden nopein pikalataus. Tarvittaessa akkua saadaan kuitenkin parissakymmenessä minuutissa useita kymmeniä prosentteja, joten pikalatauksen valttikortti on siinä, että virtaa saadaan nopeasti lisää. Valitettavasti Zenfone 8 -puhelimesta ei löydy tukea langattomalle lataukselle, joka olisi ollut vähintään mukava lisäominaisuus akun lataukseen.

Zenfone 8 pitää sisällään Asuksen tutut kehittyneet akkuasetukset, jotka ovat monipuoliset ja käytännölliset. Käyttäjä pystyy optimoimaan erittäin monipuolisesti, miten akkua ladataan ja millaisia virransäästötiloja käytetään. Vastaavia yhtä monipuolisia asetuksia ei ole vielä tähän mennessä missään kilpailijan puhelimessa tullut vastaan, joten Asus on edellä näiden osalta. Akkuasetukset nähtiin jo aikaisemminkin Asuksen huippupuhelimissa, mutta nyt ZenUI 8 -versiossa niitä on hieman päivitetty.

Puhelimessa on mahdollista muun muassa rajoittaa lataustehoa, jolloin akku latautuu hitaammin, jos ei ole tarvetta ladata akkua täydellä 30 watin teholla. Esitemerkiksi Steady-tilassa akun latausteho rajoittuu 18 wattin, ja Ultra Steady -tilassa vastaavasti 10 wattiin. Tällöin latausnopeus myös hidastuu, mutta samalla myös akun käyttöikä paranee. Zenfone 8 -puhelimessa on tuki myös aikataulutetulle lataukselle, joka on hyödyllinen muun muassa yön yli tapahtuvassa latauksessa. Aikataulutetun latauksen aikana puhelinta ei ladata täyteen ennen kuin juuri ennen heräämistä, joka havaitaan esimerkiksi herätyskellosta. Lisäksi käyttäjät voivat aktivoida Nuku hyvin -tilan, jossa aikataulutetun latauksen aikana voidaan aktivoida myös älä häiritse -tila, lentokonetila sekä LED-merkkivalo.

Zenfone 8:n akun käyttöaika riippuu myös käytössä olevasta järjestelmän tilasta, joita on yhteensä viisi (korkea suorituskyky, dynaaminen, kestävä, erittäin kestävä ja edistynyt). Tiloja on myös mahdollista optimoida oman mielen mukaisesti ja määrittää millaiset ominaisuudet puhelimessa on käytössä missäkin tilanteessa. Yksi ZenUI 8:n oletusominaisuuksista on myös akkua kuluttavien sovelluksien tunnistaminen, joka vähentää akun kulutusta Asuksen mukaan jopa 67 prosentilla laitteen ollessa valmiustilassa. Puhelin yksinkertaisesti sulkee tarpeettomia sovelluksia taustalta, kun niitä ei käytetä.

Asus tarjoaa Zenfone 8 -puhelimessa myös paljon muita akun säästämiseen tarkoitettuja tiloja, joita käyttäjä voi säätää oman mielensä mukaisesti. Asus on selvästi kilpailijoita edellä akun latauksen asetuksissa, ja käyttäjä pääsee oikeasti vaikuttamaan akun lataamistapaan ja tehoon. Varmasti kaikille ei akunlatausasetuksista ole suurta hyötyä, mutta ne käyttäjät, jotka arvostavat monipuolisia asetuksia saavat laitteesta varmasti kaiken hyödyn irti.

Pakkastesti

Testijakson aikana Zenfone 8 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Zenfone 8 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 98 prosenttia, joten akkua oli kulunut 2 prosenttia. AMOLED-tekniikkaan perustuvan näytön ansiosta se ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myöskin näytönalainen sormenjälkilukija tuntui toimivan ongelmitta. Asus oli mahdollistanut salaman käytön kameralla kuvattaessa, mutta laitteen ollessa jääkylmänä oli lataus kuitenkin estetty turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Zenfone 8:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 7 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 93 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä varsin vähäistä ottaen huomioon akun koon sekä näytön korkean virkistystaajuuden. Yleisesti tässä testissä akkua kuluu 5-15 prosenttia puhelimesta riippuen. Myöskään toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestin perusteella Asus on ottanut Zenfone 8 -puhelimen suunnittelussa hyvin huomioon myös pakkasessa käyttämisen. Kummankaan testauskerran aikana akun kuluminen ei ollut huolestuttavalla tasolla ja myöskin puhelin pärjäsi muutenkin pakkasessa hyvin. Ainoa pakkasen aiheuttama huomio oli akun latauksen estäminen, mutta puhelimen lämmetessä muutaman minuutin huoneenlämmössä palautui laite myös latauksen osalta normaaliksi. Zenfone 8 selviää erinomaisesti Suomen kylmistä pakkaspäivistä ja sopii erinomaisesti käytettäväksi Suomessakin talvella.

Kamerat

Kameroihin Asus on laittanut uudessa Zenfone 8 -puhelimessa paljon resursseja, vaikka yleisilmeeltään toteutuksessa ei olekaan mitään kummallista. Laitteen takaosassa on kaksoiskamera ja etuosassa yksi kamera. Kun kuitenkin tutkitaan kameroita ja niiden ominaisuuksia hieman lähempää niin kameroissa huomataan muutamia todella mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka eivät ole itsestään selvyys läheskään kaikissa huippupuhelimissa.

Pääkamerana Zenfone 8 -puhelimessa toimii 64 megapikselin Sonyn IMX686-sensori, joka on nähty jo monissa Asuksen puhelimissa. Kyseessä on 1/1,7” kennolla varusteltu sensori, jossa on 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Kamerassa on kerrottu olevan f/1.8-aukolla ja 26,6 mm polttovälillä varusteltu linssi ja kamera on lisäksi optisesti vakautettu. Toinen kameroista on 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu Sony IMX363 -sensoriin. Kyseessä on 1/2,55” suureinen kenno, jossa on 1,4 µm pikselikoko ja Dual PDAF -automaattitarkennus. Kamera on varusteltuna f/2.2-aukolla ja 14,3 mm polttovälillä varustellulla linssillä. Ultralaajakulmakamera kykenee 113 asteen kuvausalueella varusteltuihin kuviin.

Parhaimmillaan Zenfone 8:n takaosan kameroilla pystytään kuvaamaan myös 8K 24 fps -videokuvaa ja ultralaajakulmakamera voidaan hyödyntää myös makrokuvien ottamiseen. Videokuvauksessa kamerat tukevat lisäksi kolmoismikrofonijärjestelmän avulla OZO Audio Zoom- sekä Noise Reduction -tekniikoita. Asus on laittanut Zenfone 8 -puhelimen etuosaan uuden 12 megapikselin tasoisen Sony IMX663 -sensorin, jota ei ole aikaisemmin puhelimissa nähty. Kyseessä on 1/2,93” suuruisella kennolla varusteltu sensori ja siinä on myös 1,2 µm pikselikoko. Etukamera on varusteltuna Dual PDAF -automaattitarkennuksella, f/2.45-aukolla sekä 27,7 mm polttovälillä. Kokonaisuudessaan Zenfone 8:n kameratoteutus vaikuttaa teknisien ominaisuuksien perusteella todella vakuuttavalta ja huippuluokkaiselta.

ASUS Zenfone 8:n kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kaksoiskamera:
  • Pääkamera: 64 megapikseliä (Sony IMX686, f/1.8, 26,6 mm, 1/1,7”, 0,8 µm, PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (Sony IMX363, f/2.2, 14,3 mm, 1/2,55” 1,4 µm, Dual PDAF, 113 asteen näkökenttä)
 • Etukamera: 12 megapikseliä (Sony IMX663, f/2.45, 27,7 mm, 1/2,93”, 1,22 µm, Dual PDAF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkamerana Asus hyödyntää varsin tuttua optisesti vakautettua huippuluokan kamerasensoria, jolla voidaan kuvata parhaimmillaan 64 megapikselin tasoisia kuvia. Pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti kuitenkin 16 megapikselin kuvia, sillä Asus hyödyntää jälleen tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Myös täyden 64 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvatilassaan. Testijakson aikana kuvia otettiin oletusarvoisilla asetuksilla, joten kaikki kuvat ovat 16 megapikselin tasoisia.

Pääkamera on yksi kamerajärjestelmän parhaimmista puolista, sillä kamera on erittäin kyvykäs. Zenfone 8:n pääkameralla taltioidut ovat mielestäni riittävän hyviä monessa tilanteessa, sillä kuviin taltioituu hyvin yksityiskohtia ja värit ovat varsin luonnolliset. Toisinaan kuviin tuli kuitenkin erikoisia tummia varjokohtia ja Asus tuppaa myös hieman korostamaan tietyissä tilanteissa vihreää sävyä. Myös yleisilmeeltään kuvat muuttuvat toisinaan normaalia tummemmiksi, mikä on todennäköisesti korjattavissa tulevissa päivityksissä.

Tarkkuutta kuvissa on mielestäni hyvin, mutta suuremmalta näytöltä katsottaessa kuvissa on havaittavissa hieman jälkikäsittelyn tuottamaa pehmeyttä. Heikommassa valaistuksessa kamera tuottaa hyvää jälkeä oletusasetuksilla, mutta onneksi erillinen yökuvaustila avustaa hämäräkuvauksessa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Zenfone 8:n pääkameralla testijakson aikana.

Takaosan toinen kameroista on 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, jonka mielenkiintoinen yksityiskohta on tuki Dual PDAF -automaattitarkennukselle. Ultralaajakulmakamera tarjoaa 113 asteen kuvausalueen, joka ei ole kaikista laajin, mutta ajaa silti asiansa. Ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää automaattitarkennuksen ansiosta myös makrokuvaamiseen, vaikka erillistä makrotilaa ei kamerasta löydykään.

Testijakson aikana ultralaajakulmakamera todettiin varsin hyväksi ja se tekee juuri sen mitä on luvattukin. Ultralaajakulmakuvien väritaltiointi on varsin samanlainen kuin pääkamerassa, mutta selvin ero löytyy väritaltioinnista, jos valoa ei ole kovin paljoa. Tällaisissa tilanteissa kuvista tulee selvästi tummempia kauttaaltaan. Yksityiskohtia ultralaajakulmakuvissa on jopa yllättävän paljon, mutta kuvien reunoissa on havaittavissa tuttua vääristyksen korjauksen tuottamaa epätarkkuutta.

Hämärässä kuvattaessa kamera ei ole parhaimmillaan, sillä kuvista tulee tietyssä pisteessä varsin pehmeitä. Lisäksi kuvien rakeisuus lisääntyy heikommassa valaistuksessa. Ultralaajakulmakamera tukee onneksi myös yökuvaustilaa, jonka avulla pystytään ottamaan hieman parempia kuvia. Alapuolella on nähtävissä muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Zenfone 8 -puhelimessa on 12 megapikselin tasoinen etukamera, jossa on f/2.45-aukko sekä 1,22 µm pikselikoko. Etukamera on varusteltuna lisäksi Dual PDAF -automaattitarkennuksella, joten etukameralla pystytään ottamaan myös tarkkoja kuvia lähempääkin. Etukamera on laadultaan erinomainen ja kuvat ovat hyvässä valaistuksessa ainakin todella vaikuttavia. Etukamerassa on myös yllättäen tuki zoomille, mitä ei monistakaan etukameroista tänä päivänä löydy. Etukameran laatu riittää varmasti myös aktiivisillekin selfiekuvaajille. Hyvien selfiekuvien ohella etukamera tukee myös erittäin tarkkaa 4K 30 fps -videokuvaa elektronisen kuvanvakautuksen avustuksella.

Videokuvausta voidaan puhelimen takaosan pääkameralla kuvata peräti 8K 24 fps -tasoisena ja vakautuksesta vastaa elektroninen kuvanvakain. Pää- ja ultralaajakulmakamerat tukevat myös 4K 60 ja 30 fps -videokuvausta, ja on mielestäni laadultaan erittäin hyvää. 4K-videoissa kuvanvakautus tekee hommansa erinomaisesti, joten videot näyttävät myös hyvältä. 8K-videot ovat myös ihan laadukkaita, mutta todellista käyttöä ei valitettavasti niin tarkoille videoille vielä ole. Videota kuvattaessa 4K-tarkkuudella täytyy kamera valita ennen kuvauksen aloittamista, sillä kameroiden välillä ei voida vaihdella kesken kuvastilanteen. Kameroiden välillä voidaan vaihdella kuitenkin Full HD -tasoista videota kuvattaessa.

Kamerasovellus on Zenfone 8 -puhelimessa pääasiassa samanlainen kuin Asuksen muissakin tuoreimmissa älypuhelimissa. Sovellus on miellyttävän selkeä, sillä se noudattaa tuttuja toteutuksia, jotka on todettu hyväksi. Kamerasovelluksen yläreunassa on esillä HDR-asetukset, kuvasuhteen asetukset, salaman asetukset sekä Google Lens -pikavalinta. Yläreunassa on myös asetuskuvake, josta päästään kameran asetuksiin.

Kamerasovelluksen alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa monien tilojen välillä. Lisäksi alareunassa on mahdollista vaihtaa etukameraan tai mennä aikaisemmin otettuihin kuviin. Sovelluksen alareunassa nähdään myös kameravalitsin, josta on helppo vaihtaa pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös mahdollisuus ajastaa kuvan ottaminen vetämällä laukaisinpainiketta ylöspäin sekä zoomata saumattomasti liu’uttamalla sormea kameravalitsimen päällä vasemmalle tai oikealle.

Asus on tuonut kamerasovellukseen myös manuaalitilan, jossa voidaan säätää molempien kameroiden kuvausasetuksia ennen kuvausta. Manuaalitilassa on mahdollista säätää tarkennusta, valotusaikaa (1/10000 – 32 s), ISO-arvoa (25 – 3200), valotuksen korjausta (-2.0 … +2.0) sekä valkotasapainoa (2500 – 7500 K). Valitettavasti manuaalitilassa ei ole mahdollista kuvata RAW-kuvia, eikä myöskään täyden 64 megapikselin tasoisia kuvia. Kamerasovelluksessa on omat manuaalisäädöt myös videokuvaukselle.

Käyttöjärjestelmä

Android 11 toimii Zenfone 8 -puhelimen käyttöjärjestelmänä, ja sen päälle Asus on kehittänyt oman ZenUI 8 -käyttöliittymän. Kovin suuria muutoksia Asus ei ole tehnyt käyttökokemukseen verrattuna muihin yhtiön puhelimiin, mutta muutama tärkeä parannus on nyt saatu mukaan. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä ohjelmistoversio numeroltaan 30.10.46.64, mutta laitteen julkaisun aikaan puhelimelle on luvattu kaupallinen ohjelmistoversio, jossa ei enää pitäisi olla kriittisiä muutoksia. Puhelimessa oli asennettuna testin lopuksi Googlen 5. maaliskuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten tuoreimmat toukokuun korjaukset eivät olleet vielä tarjolla.

Asus on nyt antanut myös ensimmäistä kertaa päivityslupauksen puhelimelle, sillä Zenfone 8 tulee saamaan vähintään kaksi suurta Android-päivitystä. Zenfone 8 tulee päivittymään Asuksen mukaan siis Android 12- ja 13-versioihin tulevaisuudessa. Valitettavasti minkäänlaista lupausta Androidin tietoturvakorjauksien suhteen, mutta todennäköisesti tasaisin väliajoin korjauksia on luvassa kaksi tai kolme vuotta.

ZenUI 8 -käyttöliittymässä Asus on jälleen panostanut lähes puhtaaseen Androidiin, joka tarjoaa nopean ja sulavan kokemuksen. Lisäksi mukaan on tuotu paljon erilaisia asetuksia, joilla puhelimen saa juuri oman näköisekseen. Zen UI 8 -käyttöliittymässä on mahdollista muun muassa muokata tyylejä, animaatioiden nopeuksia sekä värimaailmoja. Zenfone 8:n tuo käyttöliittymään lisäksi uuden äänihallinnan, paremman akun käyttöliittymän sekä muutamia muita pieniä parannuksia.

Täysin uutena ominaisuutena Asus tarjoilee nyt yhden käden tilan, joka helpottaa myös kompaktin Zenfone 8 -puhelimen käyttöä. Yhden käden tila voidaan ottaa käyttöön asetuksien kautta ja sen avulla näytön yläreunan saa tiputettua alemmaksi helposti pyyhkäisemällä näytön alareunasta alaspäin. Asus antaa myös mahdollisuuden kustomoida yhden käden tilan suuruutta, jotta se olisi kaikille sopiva. Testijakson aikana yhden käden tila muistutti vahvasti iOS-käyttöjärjestelmän vastaavaa tilaa ja se toimi todella hyvin. Toki kyseessä on jo valmiiksi kompakti puhelin, niin tilasta ei suuremmin ollut hyötyä. Suuremmilla näytöillä yhden käden tila on varmasti todella hyvä.

Toinen merkittävä päivitys ZenUI 8 -käyttöliittymässä on ”mini-ilmoitukset”, jotka muistuttavat Samsungin ilmoituksia. Aikaisemman laitteen yläreunassa olevan suuren ilmoituksen sijasta nyt on mahdollista ottaa asetuksista käyttöön myös mini-ilmoitukset, joissa ilmoitus vie selvästi vähemmän tilaa näytöltä. Uusittua ilmoitustyyliä voidaan käyttää tietyissä sovelluksissa tai sitten vaihtoehtoisesti kaikkien ilmoituksien kanssa.

Asus on säilyttänyt Zenfone 8 -puhelimessa myös pelipuhelimistaan tutun Game Genie -ominaisuuden. Kyseessä on pelaamisen rinnalla toimiva tukitoiminto, ja se latautuu aina automaattisesti pelien käynnistämisen yhteydessä. Jos kuitenkaan ominaisuus ei käynnisty jossakin pelissä, niin sen voi aktivoida asetuksien kautta tietylle pelille. Game Genie -ominaisuuteen päästään käsiksi peleissä helposti pyyhkäisemällä näytön vasemmasta reunasta.

Yksinkertaisesti Game Genie on pelaajan oma työkalupakki, joka pitää sisällään lukuisia pikavalintoja, joilla voidaan parantaa käyttökokemusta pelistä poistumatta. Työkalupakissa on mahdollista muokata asetuksia, säätää virkistystaajuutta, estää ilmoitukset ja puhelut pelin aikana, katsoa reaaliaikaisesti laitteen lämpötilaa sekä tallentaa näyttövideota pelistä. Mukana on kuusitoista ominaisuutta.

Ohjelmiston ja käyttöliittymän osalta Zenfone 8 on erittäin hyvin optimoitu ja viimeistelty. Olen jo aikaisemmin kehunut Asuksen Android-toteutusta jopa yhdeksi markkinoiden parhaimmista. Itse tykkään siitä, että Asus luottaa käyttöliittymässä vahvasti Androidin omiin kuvakkeisiin ja toteutukseen, mutta monet asetusvalikot ovat selvästi monipuolisempia sekä käyttöliittymään on tuotu muutamia käyttömukavuutta parantavia ominaisuuksia. Testijakson aikana ohjelmisto toimi puhelimessa ongelmitta ja sulavasti. Asus on pystynyt mielestäni ottamaan mallia OnePlussasta käyttöliittymän puhtauden ja monipuolisuuden suhteen, mikä on vain hyvä asia.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee ASUS Zenfone 8 -puhelinta.

Asus on laittanut jälleen parastaan ja toteuttanut Zenfone 8 -puhelimessa sen, mihin kilpailijat eivät ole pystyneet. Kompaktiin kokoon kehitettyjä huippupuhelimia ei ole markkinoilla juurikaan, joten Zenfone 8 on varsin uniikki Android-maailmassa. Puhelimessa on lähes kaikki mitä huippupuhelimelta voi odottaa ja samalla hinta ei kuitenkaan ole niin korea kuin kilpailijoilla. Hintaa puhelimella on edullisimmillaan 699 euroa, joten huippuominaisuuksista ei joudu nyt maksamaan nelinumeroisia summia.

Henkilökohtaisesti olen toivonut Android-markkinoille jo pidempään kompaktia älypuhelinta, ja nyt Asus vastaa kaikkiin tarpeisiin uudella Zenfone 8 -puhelimella. Kompakti rakenne on laadukas ja samalla 5,9 tuuman näyttö ei ole liian pieni sujuvaa käyttöä ajatellen. Näytöstä laadukkaan tekee AMOLED-tekniikka ja 120 hertsin virkistystaajuus, joista itse tykkäsin todella paljon. Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri tarjoaa puhelimessa todella hyvän suorituskyvyn ja parhaimmillaan 16 gigatavun RAM-muisti on enemmän kuin tarpeeksi. Zenfone 8:n vahvuuksiksi voi helposti luetella pääosin laadukkaan kameratoteutuksen, varsin hyvän akunkeston sekä todella hyvät stereokaiuttimet. Puhelimessa on paljon myös muita vahvuuksia, kuten kuulokeliitin, 30 watin pikalataus, toimiva sormenjälkilukija sekä Android 11 yhdessä ZenUI 8 -käyttöliittymän kanssa. Asus on luvannut nyt ensimmäistä kertaa puhelimelle myös kaksi suurempaa Android-versiopäivitystä tulevaisuudessa.

Heikkouksia Asus ei ole suuremmin Zenfone 8 -puhelimeen päästänyt, sillä yhtiö on suunnitellut laitetta huippuominaisuudet ja kompakti rakenne edellä. Testijakson aikana kuitenkin pintaan nousi pari ominaisuutta, jotka löytyvät monista huippupuhelimista, mutta ei valitettavasti Zenfone 8:sta. Asus ei ole saanut mahdutettua laitteeseen muistikorttipaikkaa tai langatonta latausta. Puutteet ovat varmasti jokseenkin hyväksyttäviä ottaen huomioon puhelimen kohderyhmän. Kamerapuolella Zenfone 8:ssa joudutaan luopumaan telekamerasta, mutta nähtävästi kompaktiin rakenteeseen ei olisi enää kolmatta kameraa mahtunut. Muutaman puutteen ohella Zenfone 8:sta ei löytynyt valtavia ongelmia, mutta ehkä huomattavin oli laitteen kuumeneminen toisinaan. Kompakti rakenne, tehokas järjestelmäpiiri ja laadukas näyttö kaikki ovat osatekijöitä kuumenemiseen, minkä vuoksi Zenfone 8:n kuumeneminen on pidemmässä käytössä jopa ongelma.

Kohderyhmä ASUS Zenfone 8 -puhelimelle on kompaktia huippuluokan laitetta etsivät kuluttajat. Android-markkinoilla Zenfone 8 on varsin yksinään tässä tuotekategoriassa, koska monet valmistajat järjestäen kasvattavat näyttöjään. Zenfone 8 on myös mielestäni hyvä puhelin harkittavaksi, vaikka ei kompaktista puhelimesta juurikaan välittäisi. Puhelimen näyttö on silti varsin sopivan kokoinen monipuoliseen käyttöön, eikä se rajoita käyttöä ollenkaan. Lisäksi puhelimen 699 euron lähtöhinta ei ole kovinkaan korkea, kun katsotaan ominaisuuksia, joita Zenfone 8 tarjoaa.

Zenfone 8 -puhelimen myynti on alkanut Suomessa 12. toukokuuta monien jälleenmyyjien kautta. Asus on tuonut laitteen tarjolle kolmessa muistivariantissa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua, 8 + 256 gigatavua sekä 16 + 256 gigatavua. Hintaa muistiversioilla on 699, 749 tai 829 euroa. Zenfone 8 on valittavissa kahdesta väriversiosta, jotka ovat musta Obsidian Black ja hopea Horizon Silver.

ASUS Zenfone 8

9.4

SuomiMobiili testasi Asuksen kompaktin Zenfone 8 -huippupuhelimen, joka tarjoaa mahtavia ominaisuuksia hintaa ja kokoon nähden.

Hyvää
 • Kompakti rakenne ja laadukkaat valmistusmateriaalit
 • IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
 • Myyntipakkauksessa laturi ja suojakuori
 • Kompakti AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
 • Tehokas Snapdragon 888 ja jopa 16 gigatavua RAM-muistia
 • Snapdragon X60 -5G-modeemi tarjoaa hyvät yhteydet
 • Nopea näytönlainen sormenjälkilukija
 • Kuulokeliitin, USB-C, Dual-SIM ja NFC
 • Erinomaiset stereokaiuttimet ja kehittyneet ääniominaisuudet
 • Hyvä akunkesto ja kyvykäs 30 watin pikalataus
 • Hyvä pakkaskestävyys
 • Tarpeeksi hyvä kameratoteutus ja laadukas 4K-videokuvaus
 • Android 11 ja monipuolinen ZenUI 8
 • Asus luvannut kaksi suurta Android-versiopäivitystä
 • Hinnoittelu
Huonoa
 • Ei muistikorttipaikkaa tai langatonta latausta
 • Puhelin kuumenee toisinaan
 • Ei telekameraa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. Pakko sanoa, että tämä vaikuttaa lähes kaikilta ominaisuuksiltaan paremmalta kuin Oneplus 9, joka on saman hintainen vastaavalla tallennustilalla ja RAM-muistilla.

  Käyttöliittymä on molemmissa puhelimissa suhteellisen lähellä stock androidia mutta kuitenkin muokattavuutta on puhelimeen jätetty. Samsungin käyttöliittymän kaltaisia turhakkeita ei käyttöjärjestelmään ole ympätty. Vanhana Oneplus käyttäjänä tottuisin varmasti myös tähän käyttikseen.

  Kameroissa Oneplus vie juuri ja juuri voiton mutta arkisissa kuvaustilanteissa eroa tuskin huomaa. Oneplus vain on ympännyt yhden täysin turhan mustavalkolinssin päälinssin ja laajakulmalinssin lisäksi ja näin luonut teennäistä eroa Oneplus 9 Pro -malliin. Optista kuvanvakainta ei Oneplus 9:stä löydy ollenkaan, sekin on säästetty 9 Pro:hon. Toki Oneplus 9:n kamera on siitä huolimatta erinomainen.

  Tämän lisäksi Asuksen luurista löytyy IP68 -vedenkestävyys mikä Oneplus 9:stä puuttuu. Käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivityksiä tähän saadaan varmasti vähintään yhtä paljon kuin Oneplussaan.

  Veikkaanpa, että keskivertokuluttaja olisi tyytyväisempi Asuksen luuriin kuin Oneplus 9:ään. Pienempi koko tekee puhelimesta helpomman käsiteltävän ja samaan aikaan ominaisuudet ovat yhtä hyvät kuin Oneplussassa. Toivottavasti Asus käyttää reilusti rahaa markkinointiin, että saadaan tämä luuri myös suuremman yleisön tietoisuuteen. Todellinen helmi mielestäni.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut