ArvostelutASUSYleinen

Arvostelussa ASUS Zenfone 8 Flip – tuttu puhelin kääntyvällä kameralla ja päivitetyllä järjestelmäpiirillä

ASUS Zenfone 8 Flip

Asuksen uusi Zenfone 8 -mallisto koostuu kahdesta uutuuspuhelimesta, jotka ovat Zenfone 8 sekä Zenfone 8 Flip. Olemme jo aikaisemmin SuomiMobiilissa tutustuneet kattavassa arvostelussa malliston kärkimalliin, eli Zenfone 8 -puhelimeen, josta arvostelun voi lukea tämän linkin takaa. Tällä kertaa on aika tutustua Zenfone 8 Flip -puhelimeen, joka on päivitetty versio viime vuoden Zenfone 7 -älypuhelimesta.

Zenfone 8 Flip on ulkoisesti rakenteeltaan varsin samanlainen kuin edeltäjämallinsa ja eroaa selvästi Zenfone 8 -puhelimesta. Laitteen mielenkiintoisin yksityiskohta on kääntyvä kolmoiskamera, joka toimii takakameroiden ohella myös selfiekamerana. Zenfone 8 Flip tarjoaa myös AMOLED-näyttöpaneelin, tehokkaan Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin, 5000 milliampeeritunnin akun sekä muita huippuluokan ominaisuuksia. Suomessa Asus on tuonut Zenfone 8 Flip -puhelimen myyntiin heti julkaisun jälkeen ja hintaa sillä on 829 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Asus Zenfone 8 Flip -puhelimeen noin kahden viikon mittaisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, erikoisiin kääntyviin kameroihin sekä puhelimen ohjelmistollisiin toteutuksiin. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkasteltiin laitteen pakkaskestävyyttä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
ASUS Zenfone 8 Flip (ZS672KS)
Mitat: 165.04 x 77.28 x 9.6 mm
Paino: 230 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass 3 takaosassa / Gorilla Glass 6 lasi etuosassa
Näyttö: 6.67 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / Super AMOLED / 90 Hz / HDR10+ / 1000 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 888 (1x 2.84 GHz Kryo 680 & 3x 2.42 GHz Kryo 680 & 4x 1.8 GHz Kryo 680) + integroitu Snapdragon X60 -modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 660
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1] + muistikorttipaikka
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.8 / 26.6 mm / 1/1.7" / 0.8 µm / PDAF) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 14.3 mm / 1/2.55" / 1.4 µm / AF / 112 asteen kuvakenttä) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 80 mm / PDAF/ 3x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: sama kuin takakamera (flip-toteutus)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava) / 30W pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + ZenUI 8 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: musta (Galactic Black) / hopea (Glacier Silver)
Hinta: 829 €

Myyntipakkaus

ASUS Zenfone 8 Flip -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Asus on uudistanut tänä vuonna myyntipakkauksen, sillä se on aikaisempaa pienempi. Myyntipakkaus on valmistettu pahvista ja ulkoisesti pakkaus on hyvin pelkistetty. Paketin päälipuolta koristaa numero 8 ja laitteen mallinimi useaan kertaan. Myyntipakkauksen takaosaan Asus on myös painanut tekstinä joitakin puhelimen yksityiskohtia, kuten laitteen mallikoodin ja akun suuruuden, sekä tarra ilmaisee sisältä löytyvän puhelimen väriversion.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pieni pahvitasku, joka on viimeistelty tekstillä ”Defy Ordinary”. Pahvitaskuun on asetettuna metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä laadukkaanoloinen kovamuovinen hopea suojakuori. Suojakuori myös vastaa aina puhelimen väriä. Pahvitaskun alta myyntipakkauksesta löytyy muoveihin käärittynä itse Zenfone 8 Flip. Vielä yhden välitasanteen alapuolelta myyntipakkauksen pohjalta löytyy USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 30 watin pikalaturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Zenfone 8 Flip -puhelimen myyntipakkaus on ulkoisesti erittäin pelkistetyn tyylikäs sekä myös sisällöltään varsin kattava. Mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava sekä hieman ekstraa. Hienoa on nähdä, ettei Asus ole lähtenyt ottamaan laturia pois myyntipakkauksesta muutaman kilpailijansa tavoin. Lisäksi Asus toimittaa oletusarvoisesti mukana myös laadukkaan puhelimelle suunnitellun suojakuoren, joka antaa mukavasti suojaa laitteelle. Asus ei siis edelleenkään petä myyntipakkauksen sisällön suhteen.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteeltaan ja ulkoisesti Zenfone 8 Flip on lähes täysin identtinen viime vuoden Zenfone 7 -puhelimen kanssa, mutta tällä kertaa vain sormenjälkilukijan sijainti sekä värit ovat erilaiset. Muilta osin Asus hyödyntää täysin samaa toteutusta, joten Zenfone 8 Flip ei pääse tarjoamaan yllätyksiä. Puhelin on kuitenkin valmistettu premium-materiaaleista, sillä suurimmaksi osaksi laite on lasia sekä alumiinia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asus on esitellyt Zenfone 8 Flipin kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Galactic Black sekä hopea Glacier Silver. Molemmat väriversiot ovat väriltään tasaisia, mutta Asus hyödyntää monikerroksista lasia, jonka pinnat heijastavat valoa hieman eri tavalla. Testiin saatu väriversio on Glacier Silver, joten puhelimen värityksestä saa hyvän kuvan tämän artikkelin kuvista. Lasipinnat Zenfone 8 Flip -puhelimessa ovat kiiltäviä, joten mattapinnasta ei valitettavasti tällä kertaa päästä nauttimaan.

Puhelimen mukana toimitetaan laadukas suojakuori.

Zenfone 8 Flipin takaosassa hyödynnetään Gorilla Glass 3 -lasia, kun etuosassa on tuoreempi Gorilla Glass 6 -versio. Koska takaosan lasipinta on kiiltävä, niin se kerää myös kaiken lian ja sormenjäljet. Onneksi Asus on viimeistellyt lasipinnat likaa hylkivällä pinnoitteella, jonka ansiosta sormenjäljet saa helposti yhdellä pyyhkäisyllä pois. Kiiltävän lasin takia puhelin tuntuu liukkaalta ja naarmuuntuu helpommin kuin mattapintaiset toteutukset. Testijakson aikana Zenfone 8 Flipin lasipintoihin ei kuitenkaan kertynyt silminnähtäviä naarmuja, vaikka puhelinta käytettiin ilman suojakuoria.

Vaikka lasipinnat ovat kiiltäviä, niin Asus luottaa Zenfone 8 Flipissä mattapintaiseen alumiinikehykseen, joka tuntuu erittäin hyvältä kädessä. Käteen puhelin istuu varsin mukavasti reunoilta kaartuvan takaosan ansiosta, mutta kyseessä on kuitenkin kookas laite. Asus on ilmoittanut Zenfone 8 Flipin virallisiksi mitoiksi 165,04 x 77,28 x 9,6 millimetriä ja painoksi huimat 230 grammaa. Puhelin on suunniteltu käytettäväksi suuressa kädessä ja painoa on selvästi keskimääräistä enemmän, mikä johtunee erikoisesta kamerasta. Painoon kuitenkin tottuu muutamassa päivässä, eikä siihen suuremmin sen jälkeen kiinnitä huomiota.

Puhelin on myös erittäin laadukas, eikä se päästä minkäänlaisia natinoita tai anna periksi käsien välissä kevyesti taivuteltaessa. Rakenteessa pieni, mutta huomattava seikka on näyttölasia kiertävä muovikehys. Jostain syystä Asus on päättänyt laittaa mustan muovikehyksen tuomaan laitteen rakenteeseen ylimääräisen saumakohdan, jonka myös tuntee selvästi. Kyseisestä toteutuksesta on itse suuremmin pidä, sillä se ei kuulu huippupuhelimeen.

Valitettavasti Zenfone 8 Flip ei tarjoa minkäänlaista IP-luokituksen mukaista pölyn- ja vedenkestävyyttä, jollainen nähtiin kuitenkin Zenfone 8 -puhelimessa. Vedenkestävyyden poissaoloa voidaan pitää puhelimen suurimpana rakenteellisena puutteena, sillä tämän hintapisteen huippupuhelimelta voisi odottaa jo IP-luokitusta. Toki IP-luokituksen toteuttaminen puhelimeen olisi varmasti ollut haastavaa kääntyvän kamerajärjestelmän takia. Zenfone 8 Flip -puhelinta ei kannata altistaa ollenkaan vedelle, sillä todennäköisesti sitä laite ei kestä ainakaan kovin paljoa.

Etuosaltaan Zenfone 8 Flip jatkaa jälleen tuttua tyyliä, eikä mitään muutoksia ole tehty. Kyseessä on yksi harvoista puhelimista, jossa ei ole etukameraa nähtävillä, vaan näyttö pääsee ottamaan 84-prosenttisesti koko pinta-alan haltuunsa. Näyttöä on kiertämässä tasapaksut kehykset, mutta alareunaan on jätetty hieman paksumpi kaistale. Puheluihin käytettävä kuuloke on sijoitettu näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin laitteen yläreunaan ja näytön alaosaan on piilotettu integroitu näytönalainen sormenjälkilukija. Näyttölasin yläreunassa on myös tarkasti katsottaessa havaittavissa laitteen valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Zenfone 8 Flipin takaosa on pelkistetty, mutta katse kohdistuu ensivilauksella kamera-alueeseen. Takaosan yläreunassa on kääntyvä kameramoduuli, jossa on yhteensä kolme kamerasensoria, LED-salamavalo sekä teksti ”Flip camera”. Kameramoduuli kääntyy laitteen etuosaan 180 astetta, kun halutaan kuvata selfieitä. Kameramoduuli on valmistettu nestemäisestä metallista, ja sen takaosassa on vielä erikseen mainittuna kameroiden tarkoitus. Kameramoduuliin on yhdistetty myös puheluihin käytettävä kuuloke, joka löytyy takaosasta silloin kun kamera on nostettu ylös. Zenfone 8 Flipin takaosassa on kameroiden alapuolella mikrofoni ja keskellä on ASUS Zenfone -logo sekä muita vaadittuja tietoja pikkupräntillä.

Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettu perinteiset virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Molempien painikkeiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset Virtapainike on korostettuna sinisellä värillä, joka tuo mukanaan hieman ilmettä laitteelle. Zenfone 8 Flipin vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä microSD-muistikortti. Puhelimen yläreunassa ei ole kääntyvän kamerajärjestelmän ohella mitään muuta kuin yksi mikrofoni, mutta Zenfone 8 Flipin alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä Asukselle tyypillinen ilmoitusvalo. Valitettavasti kuulokeliitintä ei puhelimeen ole saatu.

Näyttö

Näyttö on pitkälti teknisesti identtinen Zenfone 8 Flip -puhelimessa verrattuna edeltäjämalliin, joten mitään uutta ei puhelin pääse tarjoamaan. Kyseessä on kuitenkin huippuluokan näyttötoteutus, jonka kohokohtana on loveton ja reiätön toteutus. Näyttö on pelkkää näyttöä, koska erillisiä etukameroita ei laitteessa ole. Asus itse kutsuu näyttöä nimellä ”All-Screen NanoEdge”, sillä näytön kehykset on pyritty minimoimaan. Näyttö on kooltaan 6,67 tuumaa ja se perustuu Samsungin valmistamaan AMOLED-paneeliin, jossa on Full HD+ -tarkkuus. Pikseleitä löytyy 2400 x 1080, mikä tekee 395 pikseliä tuumaa kohden. Tarkkuutta on siis tarpeeksi varmasti monille, eikä yksittäisiä pikseleitä havaitse paljain silmin.

Näytön kuvasuhde on nykytrendien mukaisesti 20:9, minkä lisäksi näytössä kerrotaan olevan 1000 nitin maksimikirkkaus, 90 hertsin virkistystaajuus, 200 hertsin kosketusherkkyys sekä HDR10+ -tuki. Kokonaisuudessaan näyttö on teknisien ominaisuuksien puolesta erittäin hyvä, eikä kalpene juurikaan kilpailijoilleen. Toki virkistystaajuus näytössä voisi olla parempikin, mutta kokonaisuuteen nähden 90 hertsiä on varmasti riittävä. Huomionarvoista on, että näyttö on kokonaisuudessaan tasainen, eikä Zenfone 8 Flipissä ole reunoilta kaartuvaa näyttöä.

Teknisesti näyttö on hyvällä tasolla, vaikka aivan samanlaista toteutusta ei nähdäkään kuin monien kilpailijoiden huippupuhelimissa. Testijakson aikana itse tykästyin näyttöön ja erityisesti videoiden katselukokemukseen, sillä näytössä ei ollut lovea tai reikää. Mielestäni näytön kirkkaus riittää varsin hyvin myös kirkkaissa olosuhteissa, ja myös värintoisto on oletusasetuksilla miellyttävä. Zenfone 8 Flipin näytössä on myös erinomaiset katselukulmat sekä näytön katsominen on miellyttävän sulavaa 90 hertsin virkistystaajuuden ansiosta.

Asus on toteuttanut puhelimeen myös mukavan monipuolisesti erilaisia näyttöasetuksia. Splendid-valikosta on mahdollista säätää näytön värilämpötilaa ja väriä varsin kattavasti muutaman oletusasetuksen avulla tai vaihtoehtoisesti manuaalisesti oman mielen mukaisesti. Zenfone 8 Flip tukee myös DC-himmennystä, joka vähentää näytön vilkkumista. Puhelimessa on myös mahdollista valita, halutaanko käyttää 60 tai 90 hertsin virkistystaajuutta. Lisäksi voi myös valita automaattisen tilan, jossa puhelin säätää virkistystaajuutta automaattisesti tilanteen mukaisesti.

Zenfone 8 Flipissa on lisäksi Widevine L1 -sertifikaatti, joten puhelimella voidaan katsoa videota hyvällä laadulla sekä HDR-toistolla monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflixillä voidaan katsoa maksimissaan Full HD -tasoista videota HDR10-ominaisuuksilla. Zenfone 8 Flip tukee myös always-on-display-ominaisuutta. Puhelimen suljetulla näytöllä saadaan näkyviin jatkuvasti kellonaika, ilmoitukset sekä päivämäärä. Kovinkaan kattavasti toimintoa ei ole mahdollista kustomoida omanlaiseksi, mutta asetuksissa on kolme erilaista kellon tyyliä, joiden välillä on mahdollista vaihdella.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Teknisesti Zenfone 8 Flip on selvästi kehittyneempi kuin Zenfone 7 -puhelimet, mutta varsin samanlainen kuin Zenfone 8 -perusmalli. Asus luottaa puhelimessa Qualcommin tehokkaimpaan Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin, joka on nähty lukuisissa vuoden 2021 aikana julkaistuissa huippupuhelimissa. Järjestelmäpiiriin on integroitu Snapdragon X60 -5G-modeemi, joka takaa hyvä 5G-yhteydet nykyisissä viidennen sukupolven mobiiliverkoissa.

Snapdragon 888 on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka ovat jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja ne toimivat jopa 2,84 GHz:n kellotaajuudella. Kyseessä on myös ensimmäinen CPU-alijärjestelmä, joka perustuu ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii tuorein Adreno 660, joka on tähän asti tehokkain grafiikkaprosessori ja Qualcommin mukaan se on jopa 35 prosenttia tehokkaampi kuin edeltävä sukupolvi.

Zenfone 8 Flip on tarjolla ainoastaan yhdessä muistivariantissa, joka pitää sisällään 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Asus hyödyntää muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet sekä pienemmän virrankulutuksen. Asus on lisäksi varustellut Zenfone 8 Flipin microSD-muistikorttipaikalla, jonka avulla tallennustilaa saadaan jopa teratavu lisää. Muistikorttipaikka on toteutettuna myös fiksusti, sillä se ei vie laitteen toista SIM-korttipaikkaa.

Suorituskyvyn osalta Zenfone 8 Flip ei pääse enää tarjoamaan mitään yllätyksiä, sillä Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin kyvykkyys on jo tiedossa. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa Zenfone 8 Flip sai odotettuja tuloksia. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Zenfone 8 Flipin saamia pisteytyksiä samaan järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 9 -puhelimen vastaavien pisteiden kanssa sekä vastaavasti edellisen sukupolven Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiriin perustuvan Zenfone 7 Pro -puhelimen vastaaviin pisteisiin.

Testitulokset
ASUS Zenfone 8 Flip (SD888) OnePlus 9 (SD888) ASUS Zenfone 7 Pro (SD865+)
AnTuTu (V8): 801 500 pistettä 690 114 pistettä 635 449 pistettä
Geekbench 5 (single): 1119 pistettä 1107 pistettä 1001 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3550 pistettä 3584 pistettä 3422 pistettä
PCMark 2.0: 11 959 pistettä 10 715 pistettä 13 550 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: MAX pisteet MAX pisteet 7746 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): MAX pisteet MAX pisteet 9026 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): MAX pisteet MAX pisteet 5176 pistettä
3DMark Wild Life: 5785 pistettä 5607 pistettä 4199
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien tuloksien perusteella Zenfone 8 Flip on selvästi parempi AnTuTu-testissä, mutta muilta osin tulokset ovat hyvin vastaavia OnePlus 9 -puhelimen kanssa. Tulokset paljastavat myös puhelimen olevan tehokkaampi kuin edeltäjäversion, mikä toki oli myös odotettua. Toki eroa oli kuitenkin yllättävän vähän Geekbench 5- ja 3DMark-testeissä. Jälleen on hyvä pitää mielessä, etteivät suorituskykytestien tulokset kerro koko totuutta puhelimen toimivuudesta päivittäisessä aktiivisessa käytössä. Suorituskykyteisteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa todellista käyttöä. Zenfone 8 Flip -puhelimen suorituskyky on huippuluokkainen ja se riittää erittäin helposti raskaimpienkin pelien pelaamiseen sekä aktiiviseen päivittäiseen käyttöön. Testijakson aikana suorituskyvyn puute ei tullut kertaakaan vastaan, vaan puhelin toimi tilanteesta riippumatta todella sujuvasti.

Lähes kaikille Zenfone 8 Flipin tarjoama suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, mutta useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy myös pidemmässä käytössä. Esimerkiksi mobiilipelejä saattaa tulla pelattua tuntejakin putkeen, jolloin suorituskyvyn pitäisi pysyä hyvällä tasolla, vaikka puhelin hieman lämpiääkin. Tätä varten olemme SuomiMobiilissa toteuttaneet Zenfone 8 Flipille niin sanotun stressitestin, jossa ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa. Tulokset stressitestistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

ASUS Zenfone 8 Flip -puhelimen stressitesti, jossa AnTuTu-suorituskykytesti ajettu läpi peräkkäin viisi kertaa.

Ensimmäisellä testauskerralla Zenfone 8 Flip -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä erittäin korkeat 801 500 pistettä, mutta jo toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät kevyeen laskuun, sillä ne asettuivat 789 020 pisteeseen. Toisen testauskerran pudotuksien jälkeen suorituskyky oli vahvasti alaspäin jokaisella seuraavallakin testauskerralla. Alimmillaan viidennen testauskerran jälkeen AnTuTu antoi 620 680 pistettä, mikä tarkoittaa yli 180 000 pisteen laskua pidemmässä käytössä.

Suorituskyvyn lasku voidaan ilmoittaa myös, että kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi huimat 22,56 prosenttia. Suorituskyvyn lasku on enemmän kuin aikaisemmin testatussa Zenfone 8 -puhelimessa (16,88 %), mutta monesti Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvien puhelimien suorituskyvyn romahtaminen on ollut suurempaakin. Esimerkiksi OnePlus 9 Pron kohdalla suorituskyvystä katosi huimat 26,2 prosenttia. Suorituskyvyn lasku pidemmässä käytössä on varsin normaalia Snapdragon 888 -puhelimille, mikä viittaa ongelmiin jo suoraan järjestelmäpiirin suunnittelussa.

Stressitestin aikana Zenfone 8 Flip myös kuumeni samalla tavalla kuin Zenfone 8 -perusmalli. Kuumeneminen ei ollut aivan yhtä korkea, mutta puhelinta ei ollut kuitenkaan mukava pitää kädessä stressitestin aikana. Laitteen alumiinikehys muuttui tasaisen kuumaksi, minkä jälkeen sen kädessä pitäminen tuntui mahdottomalta. Kuumentuminen viitannee Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin raportoituihin lämpenemisongelmiin, minkä lisäksi Zenfone 8 Flip -puhelimesta löytyvä jäähdytysjärjestelmä ei ole todennäköisesti riittävän kyvykäs ottaen huomioon laitteen todella kompaktin rakenteen. Asus ei ole erikseen kertonut millaisesta jäähdytysjärjestelmästä puhelimessa on kyse. Vaikka kuumeneminen on Zenfone 8 Flipin kohdalla yleistä pidemmänkin käytön aikana, niin onneksi laite tuntui myös jäähtyvän nopeasti, kun puhelinta ei käytä.

Snapdragon 888 on Qualcommin ensimmäinen huippuluokan järjestelmäpiiri, jossa on integroituna 5G-modeemi. Mukana on Snapdragon X60 -modeemi, jonka avulla puhelin pystyy tarjoamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Zenfone 8 Flip pitää sisällään monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta valitettavasti mmWave-tukea ei löydy Suomessa myytävästä mallista. Uuden sukupolven 5G-modeemin ansiosta puhelimella päästään teoreettisesti jopa 7,5 Gbps:n latausnopeuksiin ja 3 Gbps:n lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Zenfone 8 Flip tukee kahtatoista 5G-taajuusaluetta NSA-verkoissa, jotka ovat Asuksen mukaan n1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 28, 38, 77 ja 78, sekä SA-verkoissa n77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue. Onneksi kyseinen taajuusalue löytyy myös Zenfone 8 Flip -puhelimesta valmiiksi.

Zenfone 8 Flip -puhelinta käytettiin testijakson aikana pääasiassa vain DNA:n 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella. Yleisesti latausnopeudet puhelimessa asettuivat yli 500 Mbps tasolle ja lähetysnopeudet vastaavasti 10 Mbps yläpuolelle. Parhaimmillaan puhelimella päästiin 778 Mbps latausnopeuteen sekä 15,5 Mbps lähetysnopeuteen, joten tällä kertaa luvut eivät olleet mitenkään päätähuimaavia. Nopeudet ovat kuitenkin 5G-tasoisia, ja on myös hyvä huomioida 5G-verkkojen laadun vaihtelevan sijainnista riippuen. Mielestäni Zenfone 8 Flip pysytteli hyvin 5G-verkoissa Lisäksi käyttäjä pystyy itse päättämään asetuksista, suositaanko 5G-verkkoja vai annetaanko puhelimen päättää itse 4G- ja 5G-verkkojen väliltä.

Muuta tekniikasta

Äänentoisto on ollut monesti Asuksen puhelimien vahvuusalue ja nyt myös Zenfone 8 Flippiin on saatu muutamia yhtiön muista puhelimista tuttuja toteutuksia. Valitettavasti kuulokeliitintä ei puhelimessa ole, vaikka se tekikin paluun Zenfone 8 -perusmalliin. Puhelin tarjoaa kuitenkin stereoäänentoiston, joka on toteutukseltaan varsin perinteinen. Puhelimen alareunasta löytyy pääkaiutin ja yläreunassa olevaa puheluihin käytettävää kuuloketta hyödynnetään toisena kaiuttimena.

Pääkaiuttimena toimiva kaiutin on Zenfone 8 Flipissä kooltaan 12 x 17 mm, joten kyseessä on suuri kaiutin. Jokaisessa kaiuttimessa on myös NXP TFA9874 -monovahvistimet ja yhteistyötä äänentoiston kanssa on tehty Diracin kanssa. Stereoäänentoisto oli Zenfone 8 Flipin kohdalla hyvä, mutta ei millään tavalla paras. Ääni oli laadultaan mukavaa kuunneltavaa, mutta Asuksen parhaimmista puhelinkaiuttimista jäätiin todella kauas. Äänentoistoon on saatu hieman syvyyttä basson kautta, mutta ääni jaa kuitenkin varsin tasapaksuksi. Kaiuttimien kautta kyllä kuuntelee musiikkia, mutta mieluummin sitä kuuntelee parempien kuulokkeiden kautta.

Myöskään Bluetooth-kuulokkeiden käyttäjiä ei ole unohdettu, mikä on toki odotettua kuulokeliittimen puuttuessa. Asus on ilmoittanut Zenfone 8 Flipin tarjoavan laadukkaan äänentoiston uusimman Bluetooth 5.2 -yhteyden ylitse, sillä laite tukee tärkeitä korkealaatuisia Bluetooth-lähetysstandardeja, joita ovat muun muassa aptX HD, aptX Adaptive, LDAC ja AAC. Lisäksi Zenfone 8 Flip on varusteltuna Asuksen muista puhelimista tutulla AudioWizard-sovelluksilla, jolla voidaan optimoida liitettyjen kuulokkeiden ääniprofiileita kattavasti.

Yksi suurimmista muutoksista Zenfone 8 Flip -puhelimessa on sormenjälkilukija, jos verrataan viime vuoden Zenfone 7 -puhelimiin. Asus on luopunut kylkeen sijoitetusta sormenjälkilukijasta ja nyt luotetaan optiseen näytönalaiseen sormenjälkilukijaan. Näytössä sormenjälkilukija sijaitsee alaosan puolivälissä, joten se on siitä varsin hyvin saavutettavissa. Testijakson aikana sormenjälkilukija todettiin nopeaksi käyttää, eikä vastaan tullut ongelmia. Toki lukijalla on hankaluuksia tunnistaa sormenjälki, jos sormi on likainen tai märkä.

Sormenjälkilukijalle Asus on toteuttanut vain yhden animaation, eikä sitä ole mahdollista vaihtaa. Onneksi animaation saa kuitenkin myös kokonaan pois tarvittaessa. Sormenjälkilukijan indikaattoria on näytöllä myös mahdollista hieman kustomoida, sillä se voi olla joko valkoinen tai sinertävä. Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta se ei ole puhelimessa kovinkaan käytännöllinen. Zenfone 8 Flipin kääntyvä kamera hieman hidastaa kasvojentunnistusta, sillä kamera kääntyy aina eteen ja koko lukituksen avausprosessiin menee useampia sekunteja. Mieluummin ainakin itse käytin sormenjälkilukijaa, sillä se on monta kertaa nopeampi.

Zenfone 8 Flip on saanut sisarmallistaan jo tutuksi tulleen älypainikkeen, joka on yksinkertaisesti monipuolisempi virtapainike. Nyt virtapainikkeeseen voidaan ohjelmoida erilaisia toimintoja. Virtapainikkeelle voidaan kustomoida erilaisia toimintoja sitä painettaessa kahdesti tai pohjassa, jolloin voidaan avata joitakin sovelluksia, järjestelmäominaisuuksia tai toimintoja. Käyttäjä voi kustomoida toiminnot oman mielensä mukaisesti, vaikka kaksoispainalluksella ottamaan näyttökuvan ja pitkällä painalluksella avaamaan kameran. Älypainikkeen idea on yksinkertainen, mutta se on loistava lisäys puhelimeen.

Akunkesto

Akunkesto on Zenfone 8 Flip -puhelimessa varsin suuren 5000 milliampeeritunnin akun varassa. Akku on kooltaan hyvä ja suhteutettuna laitteen ominaisuuksiin pystyy se tarjoamaan myös erinomaisen akunkeston. Kevyellä käytöllä akun saa varmasti kestämään parikin päivää, mutta yleisesti testijakson aikana akunkesto oli mukavasti yhden päivän.

Testijakson aikana puhelinta käytettiin päivittäin sosiaalisen median selaamiseen, videoiden katseluun, muutamiin puheluihin, viestittelyyn sekä kuvaamiseen. Lisäksi puhelimella kuunneltiin päivän aikana usein musiikkia Bluetooth-kuulokkeiden tai kaiuttimien kautta useita tunteja. Lisäksi Zenfone 8 Flipissa käytettiin jatkuvasti näytön 90 hertsin virkistystaajuutta, mutta valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei pystytty testijakson aikana todentamaan. Yleisesti akkua oli iltaisin noin 30-40 prosenttia jäljellä, joten akunkesto on hyvällä tasolla. Toki testijakson aikana puhelin ladattiin aina yön aikana täyteen, jotta akkua olisi riittävästi myös seuraavaksi päiväksi. Kevyemmällä käytöllä akunkeston voisi kuvitella asettuvan helposti kahteen päivään.

Asus ei ole unohtanut akun latausta, sillä Zenfone 8 Flip tukee edeltäjästään jo tuttua 30 watin HyperCharge-pikalatausta. Valitettavasti Asus ei ole tällä kertaa luvannut akunlataukselle minkäänlaista aikaa. Koska puhelimen mukana toimitetaan oletusarvoisesti laturi, niin pääsimme testijakson aikana testaamaan akun latausnopeuden. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

ASUS Zenfone 8 Flip -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 30 watin pikalaturilla.

Zenfone 8 Filipille toteutetun lataustestin perusteella akun lataus oli varsin hyvällä tasolla, vaikka mitään ihmeitä ei ollut havaittavissa. Akku latautui tyhjästä täyteen 105 minuutissa. 30 minuutin latauksen jälkeen akkua oli saatu ladattua 52 prosenttia ja tunnin jälkeen akkua oli jo 83 prosenttia. Akun lataus oli noin 80 prosenttiin asti varsin tehokasta, mutta sen jälkeen latausteho laski selvästi. Ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat vain 4 minuutissa ja viimeiset vastaavasti 35 minuutissa, joten ero on huomattava.

30 watin lataukseksi nopeus ei ole paras mahdollinen ja verrattuna moniin kilpailijoihin jäädään huomattavasti nopeudessa. Osa huippupuhelimista latautuu nykyisin jo 30 minuutissa, mutta Zenfone 8 Flipissä samaan hommaan menee kolminkertainen aika. Pikalatauksen valttikortti on kuitenkin se, että tarvittaessa akkua saadaan parissakymmenessä minuutissa useita kymmeniä prosentteja lisää. Valitettavasti Zenfone 8 Flip -puhelimesta ei löydy tukea langattomalle lataukselle, joka olisi ollut vähintään mukava lisäominaisuus akun lataukseen.

Pakkastesti

Testijakson aikana Zenfone 8 Flip laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Zenfone 8 Flip laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 98 prosenttia, joten akkua oli kulunut 2 prosenttia. AMOLED-tekniikkaan perustuvan näytön ansiosta se ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myöskin näytönalainen sormenjälkilukija tuntui toimivan ongelmitta. Asus oli mahdollistanut salaman käytön kameralla kuvattaessa, mutta laitteen ollessa jääkylmänä oli lataus kuitenkin estetty turvallisuussyistä. Mielenkiintoinen havainto tehtiin kääntyvän kameran kanssa, sillä sen nouseminen hidastui ja muuttui hyvinkin tökkiväksi puhelimen ollessa jääkylmänä. Takaisin paikalleen kamera meni normaaliin tapaan.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Zenfone 8 Flipin näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 8 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 92 prosenttia. Yleisesti tässä testissä akkua kuluu 5-15 prosenttia puhelimesta riippuen. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastesti osoitti Zenfone 8 Flip -puhelimen kestävän pakkasta varsin hyvin. Akun kuluminen kummankaan testin aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla ja kaikki ominaisuudet toimivat pääasiassa niin kuin kuuluukin. Toki Asus oli estänyt akun lataamisen puhelimen ollessa jääkylmänä, mutta se oli toteutettu turvallisuussyistä. Zenfone 8 Flipin pääominaisuus, eli kääntyvä kamera ei myöskään tykännyt paljoa pakkasesta, sillä se kangistui todella paljon. Onneksi puhelimen lämmetessä muutaman minuutin huoneenlämmössä alkoi lataus ja kääntyvä kamera toimimaan normaaliin tapaan. Zenfone 8 Flipin voidaan todeta pakkastestin perusteella olevan hyvä laite käytettäväksi myös Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Kamerat

Kameratoteutuksen suhteen Asus ei ole tehnyt mitään muutoksia verrattaessa viime vuoden Zenfone 7 -puhelimeen, sillä samat kamerat ovat tuotu Zenfone 8 Flipiin nyt lähes muuttumattomana. Kolmoiskamera koostuu huippuluokan ratkaisusta, sillä laitteessa on pääkameran ohella ultralaajakulmakamera sekä telekamera. Erikoisen kameratoteutuksesta tekee kääntyvyys, sillä takaosan kameroita voidaan käyttää myös etukameroina. Kääntymismekanismia Asus on hieman päivittänyt, mutta mitään kovin merkittävää uudistusta ei tällä kertaa ole tarjolla.

Kamerajärjestelmä koostuu Sonyn kehittämästä IMX686-sensoriin perustuvasta 64 megapikselin pääkamerasta, jossa on f/1.8-aukko, 26,6 mm polttoväli, 1/1,7” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Valitettavasti optista kuvanvakainta ei kameraan ole saatu. Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu Sony IMX363 -sensoriin. Kamerassa on f/2.2-aukko, 14,3 mm polttoväli, 1/2,55” kennokoko, 1,4 µm pikselikoko sekä automaattitarkennus. Ultralaajakulmakameralla voidaan kuvata kuvia 112 asteen kuvankentällä. Kolmas puhelimen kameroista on 8 megapikselin 3x optiseen zoomaukseen kykenevä telekamera, jossa on f/2.4-aukko, 80 mm polttoväli sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus.

Yksi suurimmista kysymysmerkeistä kääntyvissä kameroissa on niiden kestävyys, mutta Asus on ainakin vakuuttanut Zenfone 8 Flipin kameran kestävän pitkään. Kääntyvä mekanismi on testattu toimivan jopa 300 000 kääntöä, eli se olisi 150 kertaa päivässä viiden vuoden ajan. Itse kääntyvä kameramoduuli on valmistettu nestemäisestä metallista, joten sen pitäisi kestää hyvin esimerkiksi osumia. Verrattuna aikaisemmin nähtyyn moottoriin, on nyt uusittu versio virtaviivaisempi ja pienempi. Moottorissa on vähemmän osia, mikä tekee siitä kestävämmän ja nopeamman. Asuksen mukaan uusittu moottori tarjoaa peräti 2,2 kertaa enemmän vääntöä, vaikka se on 40 prosenttia aikaisempaa pienempi.

Asus on myös pyrkinyt suojaamaan kääntyvän kameran rikkoutumista tippumistilanteissa. Jos puhelin tipahtaa kameran ollessa auki, kamera käännetään automaattisesti takaisin laitteen takaosaan. Lisäksi jos kamera pääsee esimerkiksi puhelinta heilauttamalla liikkumaan, niin se vetäytyy automaattisesti takaisin. Suurimmat hyödyt kääntyvästä kamerasta ovat laadukkaat selfiekuvat huippuluokan kameroilla, mutta myös kamera saadaan erilaisiin kulmiin, joka avaa täysin uuden ulottuvuuden kuvaamiselle.

ASUS Zenfone 8 Flipin kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 64 megapikseliä (Sony IMX686, f/1.8, 26,6 mm, 1/1,7”, 0,8 µm, PDAF)
    • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (Sony IMX363, f/2.2, 14,3 mm, 1/2,55”, 1,4 µm, 112 asteen näkökenttä, AF)
    • Telekamera: 8 megapikseliä (f/2.4, 80 mm, PDAF, 3x optinen zoom)
  • Etukamera: Sama kuin takaosan kamera (kamera kääntyy)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Asus hyödyntää pääkamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, joten oletusasetuksilla ei taltioida täyden 64 megapikselin tasoisia kuvia. Oletusarvoisesti kuvat ovat tarkkuudeltaan 16 megapikseliä, sillä neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi. 64 megapikselin kuvien taltioiminen on kuitenkin mahdollista laittaa asetuksista päälle. Testijakson aikana kuvia taltioitiin pääasiassa oletusasetuksilla, joten arvostelun kuvat ovat 16 megapikselin tasoisia.

Pääkameralla pystytään taltioimaan edelleen huippuluokkaisia kuvia, vaikka lähellekään tämän hetken huippupuhelimia ei päästäkään. Kuvat ovat kuitenkin sen verran laadukkaita, että ne riittävät varmasti suurimmalle osalle käyttäjistä. Kuviin taltioituu hieman korostetut värit erityisesti tarkasteltaessa kuvien vihreitä alueita. Kokonaisuudessaan pääkameran kuvien laatu on hyvä, eikä kuvien laadussa ole päivänvalossa kuvattaessa paljoa valittamista. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia sekä dynaaminen alue on hyvällä tasolla. Tuttuun Asuksen tyyliin pilvisenä päivänä kuvista tulee hieman tummempia kuin mitä pitäisi.

Heikommassa valaistuksessa kuvattaessa Zenfone 8 Flipin pääkamera on myös varsin hyvä, vaikka ei kuitenkaan parhaimmasta päästä. Kuvissa on kohtalaisesti yksityiskohtia, mutta tietyssä pisteessä rakeisuus lisääntyy selvästi. Kamerasovelluksessa on automaattinen yökuvaustila, jonka avulla voidaan taltioida hieman parempia kuvia. Yökuvaustilan avulla kuviin saadaan enemmän valoa ja yksityiskohtia, mikä oli toki odotettuakin. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu Zenfone 8 Flipin pääkameralla.

12 megapikselin ultralaajakulmakamera on puhelimessa hyvällä tasolla, vaikka sen avulla taltioidaankin vain 112 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia. Kuvakenttä on hieman kapeampi kuin monissa muissa puhelimissa, sillä alan standardi on 120-123 astetta. Hyvässä valaistuksessa Zenfone 8 Flipin ultralaajakulmakamera on vahvoilla, sillä sen avulla voidaan taltioida yllättävän yksityiskohtaisia kuvia. Kuvien värit taltioituvat kameralla luonnollisesti, mutta jälleen hieman korostaen vihreitä sävyjä. Kuvien tarkkuus on erityisesti keskeltä erinomainen, mutta reunoissa on havaittavissa epätarkkuutta, joka johtuu vääristyksen korjauksesta.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakameran kuvien laatu heikkenee varsin nopeasti, sillä yksityiskohtia on vähemmän ja yleisilme kuvissa on hyvin tumma. Onneksi myös ultralaajakulmakamera tukee yökuvaustilaa, jonka avulla saadaan selvästi valoisempia ja yksityiskohtaisempia kuvia. Ultralaajakulmakameran yksi vahvuus on mielestäni tuki automaattitarkennukselle, joka mahdollistaa muun muassa makrokuvaamisen. Erillistä makrotilaa ei kamerasta löydy, mutta ultralaajakulmakameralla voidaan ottaa kuvia hyvin läheltä kohdetta. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioutuna puhelimen ultralaajakulmakameralla.

Zenfone 8 Flipin kolmas kamera on 8 megapikselin tasoinen telekamera, jolla pystytään ottamaan kuvia 3x optisesti zoomaamalla. Telekamera on puhelimessa hyvä ja ajaa asiansa. 8 megapikselin tasoiset kuvat ovat yksityiskohtaisia, vaikka toki pääkameran tasosta hieman jäädään jälkeen. Hyvässä valaistuksessa telekamera on parhaimmillaan, sillä kuviin saadaan luonnolliset värit sekä kohtuullinen dynaaminen alue.

Heikommassa valaistuksessa laatu heikkenee nopeasti, sillä telekamera ei ole parhaimmillaan hämärässä. Zenfone 8 Flipissä telekamera ei tue yökuvaustilaa. Tällä hetkellä monissa huippupuhelimissa nähdään 5-10x optisia zoomeja, joten Asuksen 3x optinen zoomi on hieman jo vanhahtava. Toki zoomista on monille silti hyötyä, vaikka henkilökohtaisesti olisin toivonut jo hieman parempaa zoomia. Puhelimessa on tuki myös 12x digitaaliselle zoomille. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on kuvattuna pääkamera ja oikeanpuoleinen vastaavasti 3x optisesti zoomattuna.

Mielenkiintoinen ominaisuus Zenfone 8 Flipin kamerassa on mielestäni panoraamakuvaus, sillä siinä voidaan käyttää hyödyksi kääntyvää kameramekanismia. Panoraamakuvia pystytään ottamaan pitämällä puhelinta jatkuvasti samassa kohdassa ja ainoastaan kamera liikkuu ja yhdistää ottamiaan kuvia. Panoraamakuvia pystytään taltioimaan pääkameran lisäksi myös ultralaajakulmakameralla, joten kuvia voidaan ottaa varsin monipuolisesti. Alapuolella on esimerkki panoraamakuvasta, joka on taltioitu kääntyvän kamerajärjestelmän avulla.

Erillistä etukameraa puhelimesta ei löydy, vaan kääntyvän mekanismin avulla kuvia voidaan ottaa kaikilla kolmella kameralla. Selfiekuvat ovat siis laadultaan samalla tasolla kuin muutkin kuvat, joten Zenfone 8 Flip on yksi parhaimmista puhelimista, jos on hakusessa laadukkaat etukamerat. Selfiekuvia otettaessa kamerat tukevat myös muotokuvien ottamista niin, että tausta sumennetaan ja käyttäjä voi myös muokata erilaisia kasvojen piirteitä. Kolmannen osapuolen sovelluksissa etukamerat tuntuivat myös toimivan ongelmitta. Lisäksi kameroita on mahdollista säätää liukusäätimen avulla, joka tulee esille näytön oikeaan alakulmaan kameroita käytettäessä esimerkiksi Instagramissa ja Snapchatissa.

Videokuvausta voidaan puhelimen takaosan pääkameralla kuvata peräti 8K 30 fps -tasoisena ja vakautuksesta vastaa elektroninen kuvanvakain. Pää- ja ultralaajakulmakamerat tukevat myös 4K 60 ja 30 fps -videokuvausta, joka on mielestäni laadultaan erittäin hyvää. Vaikka optista kuvanvakautusta ei kameroista löydykään, niin mielestäni 4K-videoissa elektroninen kuvanvakautus tekee tehtävänsä erinomaisesti, joten videot näyttävät myös hyvältä. 8K-videot ovat myös ihan laadukkaita, mutta todellista käyttöä ei valitettavasti niin tarkoille videoille vielä ole. Videota kuvattaessa 4K-tarkkuudella täytyy kamera valita ennen kuvauksen aloittamista, sillä kameroiden välillä ei voida vaihdella kesken kuvastilanteen. Ultralaajakulma- ja pääkameroiden välillä voidaan vaihdella kuitenkin Full HD -tasoista videota kuvattaessa. Telekamera tukee videokuvausta Full HD 30 fps -tasosta alaspäin.

Kamerasovellus on Zenfone 8 Flip -puhelimessa samanlainen kuin Asuksen muissakin tuoreimmissa älypuhelimissa. Sovellus on miellyttävän selkeä, sillä se noudattaa tuttuja toteutuksia, jotka on todettu hyväksi. Kamerasovelluksen yläreunassa on esillä HDR-asetukset, kuvasuhteen asetukset, salaman asetukset sekä Google Lens -pikavalinta. Yläreunassa on myös asetuskuvake, josta päästään kameran asetuksiin.

Kamerasovelluksen alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa monien tilojen välillä. Lisäksi alareunassa on mahdollista kääntää kamerat eteen tai mennä aikaisemmin otettuihin kuviin. Sovelluksen alareunassa nähdään myös kameravalitsin, josta on helppo vaihtaa pääkameran, telekameran ja ultralaajakulmakameran välillä. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös mahdollisuus ajastaa kuvan ottaminen vetämällä laukaisinpainiketta ylöspäin sekä zoomata saumattomasti liu’uttamalla sormea kameravalitsimen päällä vasemmalle tai oikealle. Kääntyvän kameran asentoa voidaan myös manuaalisesti säätää liu’uttamalla kamerankääntöpainiketta ylös tai alas. Lisäksi kameroille on mahdollista asettaa oletusarvoisia kulmia, joiden pikavalinnat löytyvät kamerasovelluksen oikeasta reunasta.

Asus on tuonut kamerasovellukseen myös manuaalitilan, jossa voidaan säätää kaikkien kameroiden kuvausasetuksia ennen kuvausta. Manuaalitilassa on mahdollista säätää tarkennusta, valotusaikaa (1/10000 – 32 s), ISO-arvoa (25 – 3200), valotuksen korjausta (-2.0 … +2.0) sekä valkotasapainoa (2500 – 7500 K). Valitettavasti manuaalitilassa ei ole mahdollista kuvata RAW-kuvia, eikä myöskään täyden 64 megapikselin tasoisia kuvia. Kamerasovelluksessa on omat manuaalisäädöt myös videokuvaukselle.

Käyttöjärjestelmä

Android 11 toimii Zenfone 8 Flip -puhelimen käyttöjärjestelmänä ja sen päälle Asus on kehittänyt oman ZenUI 8 -käyttöliittymän. Kovin suuria muutoksia Asus ei ole tehnyt käyttökokemukseen verrattuna muihin yhtiön puhelimiin, mutta muutama tärkeä parannus on nyt saatu mukaan. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä ohjelmistoversio numeroltaan 30.10.39.62, mutta laitteen julkaisun aikaan puhelimelle on luvattu kaupallinen ohjelmistoversio, jossa ei enää pitäisi olla kriittisiä muutoksia. Puhelimessa oli asennettuna testin lopuksi Googlen 5. maaliskuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten tuoreimmat toukokuun korjaukset eivät olleet vielä tarjolla.

Asus on nyt antanut myös ensimmäistä kertaa päivityslupauksen puhelimelle, sillä Zenfone 8 Flip tulee saamaan vähintään kaksi suurta Android-päivitystä. Zenfone 8 Flip tulee päivittymään Asuksen mukaan siis Android 12- ja 13-versioihin tulevaisuudessa. Valitettavasti minkäänlaista lupausta ei ole annettu Androidin tietoturvakorjauksien suhteen, mutta todennäköisesti tasaisin väliajoin korjauksia on luvassa kaksi tai kolme vuotta.

ZenUI 8 -käyttöliittymässä Asus on jälleen panostanut lähes puhtaaseen Androidiin, joka tarjoaa nopean ja sulavan kokemuksen. Lisäksi mukaan on tuotu paljon erilaisia asetuksia, joilla puhelimen saa juuri oman näköisekseen. Zen UI 8 -käyttöliittymässä on mahdollista muun muassa muokata tyylejä, animaatioiden nopeuksia sekä värimaailmoja. Zenfone 8 Flip tuo käyttöliittymään lisäksi uuden äänihallinnan, paremman akun käyttöliittymän sekä muutamia muita pieniä parannuksia.

Täysin uutena ominaisuutena Asus tarjoilee nyt yhden käden tilan, joka helpottaa kookkaan Zenfone 8 Flipin käyttöä. Yhden käden tila voidaan ottaa käyttöön asetuksien kautta ja sen avulla näytön yläreunan saa tiputettua alemmaksi helposti pyyhkäisemällä näytön alareunasta alaspäin. Asus antaa myös mahdollisuuden kustomoida yhden käden tilan suuruutta, jotta se olisi kaikille sopiva. Testijakson aikana yhden käden tila muistutti vahvasti iOS-käyttöjärjestelmän vastaavaa tilaa ja se toimi todella hyvin. Yhden käden tilalle oli todella hyötyä Zenfone 8 Flip -puhelimen suuren näytön takia ja nyt laitetta oli hieman helpompi käyttää yhdellä kädellä.

Toinen merkittävä päivitys ZenUI 8 -käyttöliittymässä on ”mini-ilmoitukset”, jotka muistuttavat Samsungin ilmoituksia. Aikaisemman laitteen yläreunassa olevan suuren ilmoituksen sijasta nyt on mahdollista ottaa asetuksista käyttöön myös mini-ilmoitukset, joissa ilmoitus vie selvästi vähemmän tilaa näytöltä. Uusittua ilmoitustyyliä voidaan käyttää tietyissä sovelluksissa tai sitten vaihtoehtoisesti kaikkien ilmoituksien kanssa.

Ohjelmiston ja käyttöliittymän osalta Zenfone 8 Flip on tuttuun Asuksen tyyliin hyvin viimeistelty, sillä kokemus on yksi parhaimmista tällä hetkellä. Itse tykkään siitä, että Asus luottaa käyttöliittymässä vahvasti Androidin omiin kuvakkeisiin ja toteutukseen, mutta monet asetusvalikot ovat selvästi monipuolisempia sekä käyttöliittymään on tuotu muutamia käyttömukavuutta parantavia ominaisuuksia. Testijakson aikana ohjelmisto toimi puhelimessa ongelmitta ja sulavasti.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee ASUS Zenfone 8 Flip -puhelinta.

Asus ei pääse tarjoamaan uuden Zenfone 8 Flip -puhelimen kanssa enää mitään kovin erikoista, sillä kyseessä on vain minimaalisesti päivitetty versio viime vuoden Zenfone 7 -puhelimesta. Suurimmat uudistukset ovat uusi järjestelmäpiiri sekä sormenjälkilukijan vieminen näyttöön. Muilta osin puhelimet ovat identtisiä. Omassa hintapisteessään Zenfone 8 Flip tarjoaa kuitenkin edelleen vaikuttavia ominaisuuksia ja erityisesti mielenkiintoisia kokemuksia kääntyvän kameran muodossa.

Testijakson aikana Zenfone 8 Flip -puhelimen rakenne todettiin laadukkaaksi, vaikka vedenkestävyyttä ei tälläkään kertaa puhelimessa päästä näkemään. Puhelimen AMOLED-näyttöpaneeli on edelleen erinomainen ja se tarjoaa häiriöttömän katselukokemuksen, sillä näytössä ei ole etukamerareikiä tai lovia. Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri on tehokas, joten suorituskyky on Zenfone 8 Flipissä erinomainen. Asus on saanut puhelimeen myös nopean näytönalaisen sormenjälkilukijan sekä kattavia ominaisuuksia. Laitteessa on esimerkiksi muistikorttipaikka, stereokaiuttimet, ilmoitusvalo sekä mielenkiintoinen kääntyvä kamerajärjestelmä. Yksi Zenfone 8 Flipin valttikortti on akunkesto, joka on hyvällä tasolla. Lisäksi Android 11 ja ZenUI 8 tarjoilevat mukavan ohjelmistokokemuksen, ja Asus on tällä kertaa luvannut myös kaksi suurempaa Android-versiopäivitystä.

Muutama heikkous puhelimessa kuitenkin on, joista yksi oli IP-luokituksen puute. Lisäksi kääntyvän kamera tuottaa laitteelle kokoa ja painoa, mikä kannattaa pitää mielessä. Vaikka kuulokeliitin on tehnyt osaan Asuksen puhelimista paluun, niin valitettavasti Zenfone 8 Flipistä sitä ei löydy. Myöskään huippupuhelimille tyypillistä langatonta latausta ei Asus ole saanut puhelimeen ahdettua. Zenfone 8 Flipin kohdalla havaittiin myös kuumenemista tietyissä tilanteissa, kun puhelinta käytettiin pitkään. Muita suurempia puutteita tai ongelmia ei puhelimessa testijakson aikana havaittu.

Zenfone 8 Flip -puhelimen myynti on alkanut Suomessa 12. toukokuuta monien jälleenmyyjien kautta ja hintaa sillä on 829 euroa. Asus on tuonut laitteen tarjolle yhdessä muistivariantissa, joka tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Zenfone 8 Flip on valittavissa kahdesta väriversiosta, jotka ovat musta Galactic Black sekä hopea Glacier Silver.

ASUS Zenfone 8 Flip

8.5

SuomiMobiili testasi Snapdragon 888 -järjestelmäpiirillä varustellun ASUS Zenfone 8 Flip -älypuhelimen, jossa on kääntyvä kamera.

Hyvää
  • Myyntipakkauksessa laturi ja suojakuori
  • Tuttu premium-tason rakenne
  • Häiriötön AMOLED-näyttöpaneeli 90 hertsin virkistystaajuudella
  • Snapdragon 888 tarjoaa vaikuttavan suorituskyvyn
  • Snapdragon X60 -5G-modeemi tarjoaa hyvän 5G-tuen
  • Nopea näytönalainen sormenjälkilukija
  • Ilmoitusvalo, stereokaiuttimet, muistikorttipaikka, Dual-SIM ja NFC
  • Mielenkiintoinen kääntyvä kamera ja yleisesti hyvät kamerat
  • Hyvä akunkesto ja tehokas 30 watin pikalaturi
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Android 11 ja Zen UI 8
  • Asus lupaa puhelimelle kaksi Android-versiopäivitystä
Huonoa
  • Rakenne ei IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • Kookas ja painava puhelin
  • Näyttölasia on kiertämässä ylimääräinen muovikehys
  • Ei langatonta latausta tai kuulokeliitintä
  • Kuumenee joissakin tilanteissa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut