AndroidArvostelutHonorYleinen

Arvostelussa Honor 10 – Tekoäly mahdollistaa uusia ominaisuuksia

Honor 10

Honor on kiinalaisen Huawein tytäryhtiö, joka valmistaa älypuhelimia omalla brändillään Huawein kustannuksella. Honor yhdistetään Suomessa heti Huaweihin, sillä Honor-puhelimia on myyty Suomessa pitkään ”Huawei Honor” -laitteina. Tähän on tullut kuitenkin viime aikoina muutoksia, sillä Huawei on selvästi erottanut nämä kaksi brändiä toisistaan myös Suomessa, eli nyt voidaankin puhua, että Huawei on Huawei ja Honor on Honor. Tällä kertaa testiin päätyi Honorin uusin huippupuhelin, joka julkaistiin kesäkuussa. Kyseessä on Honor 10, joka on viime vuoden Honor 9 -puhelimen seuraaja.

Honor 10 on Suomessa tarjolla halvimmillaan 449 euron hintaisena, joten kyseessä on suoraan OnePlus 6:lle tarkoitettu kilpailija. Kyseessä on huippuominaisuuksilla varusteltu laite, josta löytyy muun muassa laadukas kaksoiskamera, suuri näyttö, jossa on lovi, sekä tyylikäs premium-muotoilu. Honor 10 on lisäksi varusteltu vahvasti tekoälyominaisuuksilla, joka tulee esille erityisesti kameroissa. Testijakson aikana puhelimeen lisäksi päivitettiin Honorin tuorein innovaatio – GPU Turbo. Kyseessä on grafiikan prosessointitehokkuutta parantava teknologia, mikä näkyy käyttäjälle sujuvampana ja nopeampana käyttökokemuksena muun muassa mobiilipelien parissa. Tässä artikkelissa otamme myös pienen katsauksen GPU Turbo -päivityksen tuomiin parannuksiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme käymään Honor 10 -puhelimen tarkemmin läpi. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset laitteesta.

Tekniset tiedot
Honor 10 (COL-L29)
Mitat: 149.6 x 71.2 x 7.7 mm
Paino: 153g
Näyttö: 5.84 tuumaa Full HD+ (2280 x 1080) / 19:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 970 (Mali-G72 MP12)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Kamera: 16 megapikselin (f/1.8 / PDAF) + 24 megapikselin mustavalkosensori (f/1.8 / PDAF) / led-salama ja 24 megapikselin etukamera (f/2.0)
Akku: 3400 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo (EMUI 8.1 / 1. heinäkuuta 2018 tietoturva / GPU Turbo -päivitys)
Muuta: Dual-SIM / Huawei SuperCharge -pikalataus
Liitännät: 3.5 mm kuulokeliitäntä / USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Phantom Blue / Phantom Green / Midnight Black / Glacier Grey
Hinta: 449–499 €

Myyntipakkaus

Honor 10:n myyntipakkauksesta löytyy kaikki tarpeellinen (Huom. testilaitteen myyntipakkauksesta ei löydy mm. käyttöohjeita).

Honor 10 toimitetaan tyylikkäässä vaaleassa myyntipakkauksessa, jonka ulkokuoria on koristamassa Honor-logot sekä luku 10, joka viittaa laitteen nimeen. Myyntipakkauksesta tulee heti ensimmäisenä esille itse puhelin käärittynä suojamuoveihin. Puhelimen alapuolelta löytyy pieni pahvilaatikko, jossa on SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöohjeet sekä pehmeämuovinen suojakuori. Pakkauksesta löytyy myös tarvittavat USB-C-tyypin tiedonsiirto- ja latauskaapeli sekä laturi. Honor 10:n mukana toimitetaan vakiona Huawein oma SuperCharge-teknologiaan perustuva laturi, joka takaa nopean latausnopeuden.

Puhelimen myyntipakkaus ei ole siis millään tavalla normaalista poikkeava ja sen sisältä löytyy kaikki tarvittava laitteen käytön aloittamiseen. Lisäksi olen erityisen tyytyväinen siitä, että Honor on laittanut mukaan myös suojakuoren, joka suojaa loistavasti Honor 10:n lasirakennetta naarmuilta ja kolhuilta. Mukana tuleva suojakuori on kuitenkin hieman halvan tuntuinen, mutta puhelimelle on kuitenkin ostettavissa erikseen selvästi laadukkaampia suojakuoria.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Honor 10 -puhelinta voisi kutsua ulkoisesti edeltäjänsä Honor 9:n ja Huawein P20 -puhelimen risteytykseksi. Honor 10:ssä on tuttu Honor 9:n ulkoinen muotoilu sekä rakenne. Puhelin koostuu alumiinisestä kehyksestä sekä lasisista pinnoista. Puhelimen etupuoli tuo vahvasti mieleen Huawei P20:n, mikä johtuu uudenlaisesta näytöstä, jossa on pieni lovi.

Käteen Honor 10 istuu loistavasti, vaikka kyseessä on edeltäjänsä mukaisesti erittäin liukas puhelin. Laitteen takaosa on selvästi pyöristetty reunoja kohden, minkä ansiosta puhelimesta saa hyvän otteen. Puhelinta väännellessä ei ole havaittavissa natinoita, mikä ei ole kovin suuri yllätys. Honor 10 on mielestäni varsin kevyen ja kompaktin tuntuinen, vaikka suuria eroja ei ole esimerkiksi edeltäjään Honor 9 -puhelimeen. Honor 10:n fyysiset mitat ovat 149.6 x 71.2 x 7.7 millimetriä ja painoa on 153 grammaa. Honor 10 on siis joka suhteessa suurempi kuin viime vuoden Honor 9, jonka mitat ovat 147.3 x 70.9 x 7.5 millimetriä. Honor 10 on onnistunut pudottamaan 2 grammaa painoa pois, sillä Honor 9 painaa 155 grammaa.

Honor 10:n lasipinta on hyvin tyylikäs.

Yhdeksi Honor 10:n heikkouksista voidaan luetella vedenkestävyyden puutteet. Honor ei ole edelleenkään syystä tai toisesta tehnyt huippupuhelimestaan vedenkestävää, vaikka kilpailevat puhelimet alkavat olemaan jo jollakin tavalla vedenkestäviä. Vaikka Suomen kesä onkin ollut varsin kuiva pitkään, niin vedenkestävyydelle olisi tarvetta viimeistään sitten, kun syksy tuo mukanaan sateisemmat kelit. Lisäksi jos Honor 10 sattuu tippumaan vessanpönttöön, niin se voi koitua jopa puhelimen kohtaloksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen etupuolella on suuri 5,84 tuuman näyttö, joka peittää koko etualasta noin 80 prosenttia. Näyttö-runkosuhde ei ole suurin mahdollinen, mutta kohtuullinen. Näytön alle Honor on jättänyt noin senttimerin kapean kaistaleen, johon on upotettu sormenjälkilukija. Näytön yläpuolella on havaittavissa varsin minimoitu lovi, johon on sijoitettuna etukamera, puheluihin käytettävä kuuloke, etäisyys- ja valoisuusanturi sekä pieni LED-ilmoitusvalo. Honor 10 takapuolella on selvästi muusta rungosta ulkoneva kaksoiskamera, jonka vieressä on yksi LED-salama. Takakuoressa on myös teksti ”AI Camera”, joka viittaa puhelimen kamerasta löytyviin tekoälyominaisuuksiin. Puhelimen takana on lisäksi Honor-logo sekä laitteen mallikoodi ja valmistusmaa.

Honor 10:n oikeasta kyljestä löytyy tutut käynnistys- sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. Painikkeiden tuntuma on miellyttävä ja ne on nostettu laitteen kehyksestä selvästi. Puhelimen vasemmalta kyljeltä löytyy ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Muistikorttipaikkaa Honor 10:stä ei löydy. Laitteen yläreunaan on asetettu infrapunalähetin sekä yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on yksi mikrofoni, kaiutin, 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä USB-C-tyypin latausliitin. Honor on siis jälleen päättänyt säästää normaalin kuulokeliittimen, jonka koen ainakin itse olevan edelleen tarpeellinen liitin älypuhelimissa.

Näyttö

Verrattuna muun muassa edeltäjäänsä Honor 9 -puhelimeen, on suurimmat muutokset tullut Honor 10 -mallissa näyttöön. Viime vuonna Honor luotti vielä vahvasti tuttuun 16:9-kuvasuhteeseen, mutta nyt Honor 10:n kohdalla on otettu suuri askel nykyaikaan ja tuotu mukaan uusi kuvasuhde ja näyttölovi. Puhelimen näyttö on kooltaan 5,84 tuumaa ja sen kuvasuhde on 19:9. Näyttölovi on puhelimeen tuotu muun muassa, jotta Honor olisi saanut etukameran, kuulokkeen sekä valoisuudentunnistimen puhelimeen loogiseen paikkaan.

Honor luottaa jäälleen IPS LCD -näyttöpaneeliin, jonka tarkkuus on markkinointitermein ilmaistuna Full HD+ -tasoa. Pikseleitä näytössä on 2280 x 1080, joka tekee 432 pikseliä tuumaa kohden. Yksittäisiä pikseleitä on siis hyvin vaikea erottaa paljaalla silmällä, joten tarkkuus on monille varmasti riittävä, vaikka huippupuhelimissa on nähty myös tarkempia QHD-näyttöjä.

Honor 10:ssä on tuttu lovinäyttö.

Itse näyttö tuntuu olevan varsin laadukas. Katselukulmat ovat loistavat ja värintoisto on erinomaista. Jos kuitenkaan näytön värintoisto ei miellytä omaa silmää, niin asetuksista löytyy tähän erilaisia säätömahdollisuuksia. Väritilaa voi vaihdella normaalin ja eloisan välillä, kun taasen värilämpötilaa voi vaihtaa oletuksen, lämpimän ja kylmän välillä. Asetuksissa on myös erillinen väriympyrä, josta on mahdollista valita värilämpötila manuaalisesti. Auringonpaisteessa Honor 10:n näyttö pärjää hyvin, vaikka ei aivan täydellisesti. Suurimmallakin kirkkaudella näytöstä oli toisinaan haastava saada selvää.

Koska myös Honor 10 -puhelimessa on lovinäyttö, niin myös tälle löytyy erilliset asetuksensa, aivan kuten Huawei P20 -puhelimissa. Asetuksien avulla on mahdollista piilottaa lovi, jolloin lovea ympäröivät alueet muutetaan mustiksi. Loven molemmilla puolilla on kuitenkin nähtävissä perinteiset tilapalkin kuvakkeet, joten lovea ei voi käytännössä kokonaan poistaa näkyvistä.

Tekniikka ja suorituskyky

Tekniikan osalta Honor 10 on kuin kourallinen muita Huawei- tai Honor -puhelimia. Suorituskyvystä on vastaamassa Huawei Kirin 970 -järjestelmäpiiri, joka löytyy esimerkiksi Mate 10 -puhelimista, Huawei P20 -puhelimesta, Honor V10:stä sekä Honor Playstä. Teknisen toteutuksen osalta Honor 10 ei ole siis täysin uniikki, vaan sisältää varsin tuttua rautaa. Huawein kehittämä Kirin 970 -järjestelmäpiiri on ensimmäinen laatuaan, jossa tekoälyominaisuudet on integroituna suoraan järjestelmäpiiriin. Kirin 970 -piirissä on siis mobiililaitteille erikseen optimoitu NPU, eli Neural Network Processing Unit -yksikkö. Tekoälyllä Honor 10 oppii esimerkiksi käyttäjän tarpeita ja lopulta myös ennustaa käyttöä laitteen toimivuuden nopeuttamiseksi. Honor hyödyntää tekoälyä Honor 10 -puhelimen kameroissa, akussa sekä päivittäisessä käytössä. Puhelin oppii muun muassa avaamaan sovelluksia nopeammin käytön mukaan, käsittelemään erilaisia tiedostoja nopeammin sekä lisäksi sulkemaan taustalta tarpeettomia tehtäviä akunkeston parantamiseksi.

Kirin 970 -järjestelmäpiiri rakentuu neljästä 1.8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä sekä neljästä 2.4 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä. Grafiikkasuorittimena puhelimessa hyrrää Mali-G72 MP12. Järjestelmäpiirin tueksi Honor on laittanut RAM-muistia perinteiset 4 gigatavua, mikä on tarpeeksi nykyaikaisille Android-puhelimille.

Suomessa myytävästä halvemmasta Honor 10 -mallista löytyy 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja hieman kalliimmasta löytyy 128 gigatavua tallennustilaa. Vaikka Honor 10 -puhelimessa on varsin paljon sisäistä tallennustilaa, niin muistikorttipaikka olisi silti ollut loistava ominaisuus. Vielä Honor 9 -puhelimessa viime vuonna oli muistikorttipaikka, mutta Honor 10:ssä tästä on luovuttu.

Suorituskyvyltään Honor 10 on pitkälti identtinen esimerkiksi Huawei P20:n kanssa. Testijakson aikana Honor lähetti tesilaitteeseen beta-version uusimmasta GPU Turbo -päivityksestä, joka on tullut elokuun alussa tarjolle myös kuluttajille tarkoitettuihin Honor 10 -puhelimiin. Perinteisissä SuomiMobiilin arvostelujen suorituskykytestien repertuaariin kuuluvissa testeissä GPU Turbo -päivityksen hyödyt eivät ole nähtävissä, sillä tulokset ovat pitkälti identtiset kuin vastaavalla Kirin 970 -järjestelmäpiirillä varustellun Huawei P20 -puhelimen saamat pisteet. Alla olevassa taulukossa Honor 10:n saamia pisteytyksiä voi verrata Huawei P20:n ja Snapdragon 845 -piiriin perustuvan OnePlus 6:n vastaaviin pisteisiin.

Testitulokset
Honor 10 (K970) Huawei P20 (K970) OnePlus 6 (SD845)
AnTuTu: 197 662 pistettä 207 049 pistettä 286 820 pistettä
Geekbench 4 (single): 1890 pistettä 1884 pistettä 2431 pistettä
Geekbench 4 (multi): 6212 pistettä 6644 pistettä 8975 pistettä
PCMark 2.0: 7581 pistettä 7156 pistettä 8366 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 30 395 pistettä 30 410 pistettä 62 021 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 35 130 pistettä 33 892 pistettä 79 392 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 20 653 pistettä 22 367 pistettä 35 123 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2591 pistettä 2963 pistettä 4631 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2744 pistettä 3013 pistettä 5171 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2168 pistettä 2801 pistettä 3391 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite (kaikki Honor 10 -puhelimen testitulokset on GPU Turbo-päivityksen jälkeen).

Vaikka Honor 10 ei siis pärjääkään kovin vahvasti OnePlus 6:lle, joka on yksi markkinoiden tehokkaimmista Android-puhelimista, niin puhelin on kuitenkin tarpeeksi tehokas peruskäyttöön. Jokapäiväisessä käytössä Honor 10:ssä ei ole havaittavissa minkäänlaista hidastelua ja kaikki raskaimmatkin sovellukset toimivat sulavasti.

Mikä on GPU Turbo?

GPU Turbo lisää merkittävästi Honor-älypuhelimien grafiikan prosessointitehokkuutta, mikä näkyy käyttäjälle sujuvampana ja nopeampana käyttökokemuksena muun muassa mobiilipelien parissa. Valituille Honor-puhelimille saatavilla oleva päivitys nostaa grafiikkasuorittimen tehokkuutta jopa 60 prosentilla, samalla vähentäen järjestelmäpiirin energiankulutusta 30 prosenttia.

GPU Turbon sisältämä grafiikkasuorittimen kiihdytysteknologia perustuu laitteiston ja ohjelmiston yhdistelmään, joka jäsentää uudelleen perinteisen grafiikan prosessoinnin alemmalla järjestelmätasolla. GPU Turbon hyödyt tulevat erityisesti esille mobiilipeleissä, jotka edellyttävät korkeatasoista ja nopeaa grafiikan prosessointia. GPU Turbon suuremman renderöintitehon ansiosta Honor-laitteet voivat yltää korkeatasoiseen grafiikkalaatuun mobiilipelaamisessa, vaikka pelisovellus ei tukisikaan HDR (High Dynamic Range) -kuvantamista. Jatkossa GPU Turbo voi tukea myös AR- ja VR-teknologiaa, varmistaen parhaan visuaalisen kokemuksen erilaisissa käyttötarkoituksissa.

Älypuhelinten näyttöresoluution kehittyessä VGA:sta 1080p-tarkkuuteen ja edelleen kohti huipputerävää 4K-tarkkuutta, tarve korkeatasoiselle grafiikan prosessointikyvylle on kasvanut. Samaan aikaan mobiilipelit hallitsevat valtavirran pelimarkkinaa, jossa verkkomoninpeliin perustuvat battle arena -pelit (MOBA) vaativat yhä enemmän älypuhelimien grafiikkasuorittimilta. Lisäksi tehokasta grafiikan prosessointia edellyttävät AR- ja VR-teknologiat kasvattavat yhä suosiotaan mobiilialustoilla. Tähän kysyntään vastaaminen on kuitenkin ollut haasteellista, sillä mobiililaitteille tarkoitettujen grafiikkasuorittimien suunnittelua ovat rajoittaneet tekniset seikat kuten laitteen koko, lämpöhäviö ja energiankulutus. Huawein ja Honorin julkistama GPU Turbo vastaa näihin haasteisiin tuoden samalla kaivattua lisätehoa grafiikan prosessointiin.

Akunkesto

Positiivinen muutos Honor 10 -puhelimessa löytyy akusta, jos verrattaan viime vuoden Honor 9 -malliin. Nyt uutuuspuhelimessa akun koko on nostettu 3400 milliampeerituntiin, kun voisi sitten saatiin tyytyä pienempään 3200 milliampeeritunnin akkuun. Viime vuonna Honor 9:n arvostelun yhteydessä mainitsin laitteen akun kestävän yhden päivän ja akkua olevan noin 20 prosenttia iltaisin, jos laitetta on käyttänyt päivän aikana kohtuullisen paljon. Myös Honor 10 kykenee vastaavaan tulokseen, eikä suuria muutoksia akunkeston osalta ole tullut, vaikka akun koko on suurentunut. Syynä tälle voidaan pitää muun muassa suurentunutta näyttöä.

Honor 10:n akku kestää siis mahtavasti koko päivän, jos laitetta käytetään paljon (sisältäen netin selaamista, muutaman puhelun, viestittelyä, kuvaamista ja sosiaalisen medioiden aktiivista käyttöä). Puhelinta ladataan hyödyntäen USB-C-tyypin latausliitintä ja laitteen myyntipakkauksessa tulee mukana Huawei SuperCharge -teknologiaa tukeva laturi. Testien mukaan puolessa tunnissa Honor 10 latautuu reilun 60 prosentin akun varaukseen, kun käytetään mukana tulevaa pikalaturia. Vaikka Honor 10 on rakenteeltaan pitkälti lasia, niin puhelin ei siltä tue langaton latausta.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Sormenjälkilukija sijaitsee puhelimen näytön alapuolella.

Vaikka Honor 10:stä löytyy kasvojentunnistus, niin puhelimesta löytyy silti tuttu ja luotettava sormenjälkilukija. Sormenjälkilukija sijaitsee Honor 10:n etupuolella näytön alle jätetyssä kopeassa kaistaleessa. Sormenjälkilukijan alue on merkitty pienillä harmailla pisteillä, joten sitä ei kovin selvästi erota muusta lasista.

Honor 10:n sormenjälkilukija ei jättänyt kovin positiivista kuvaa itsestään testijakson aikana, sillä se on yksi surkeimmista, joita olen koskaan Huawei- tai Honor-puhelimessa nähnyt. Sormenjälkilukija on varsin hidas ja se ei tunnista läheskään aina sormenjälkeä. Vaikka sormenjälki ei tällä kertaa pääse vakuuttamaan, niin onneksi kasvojentunnistus on korvaamassa puutteita. Kasvojentunnistuksella Honor 10:n lukituksen saa auki varsin nopeasti, vaikka sitä ei olekaan optimoitu markkinoiden nopeimmaksi.

Puhelimesta löytyvä sormenjälkilukijaa pystyy käyttämään myös navigointipainikkeena, joten tämän kohdalla ei tarvitse tyytyä vain yhteen ominaisuuteen. Yksinkertaisesti navigointipainike toimii eleiden avulla, aivan kuten myös muun muassa Huawei P10 -puhelimessa. Kerran painamalla painiketta pääsee takaisin edelliseen näyttöön, painamalla painiketta pitkään pääsee aloitusnäyttöön ja pyyhkäisemällä painiketta oikealle tai vasemmalle pääsee viimeaikaisten tehtävien näkymään. Lisäksi Honor 10:ssä pystyy avaamaan Google-sovelluksen pyyhkäisemällä näytön alareunasta ylöspäin.

Kamerat

Kamerat ovat saaneet Honor 10:n kohdalla hieman päivitystä verrattuna viime vuoden Honor 9 -puhelimeen. Yksi suurimmista uudistuksista on tekoäly, jonka avustuksella Honor 10:n kameralla voi ottaa loistavia kuvia ilman, että käyttäjä muuttaa kuvausasetuksia ollenkaan.

Pääkamerana Honor 10:ssä hyödynnetään 16 megapikselin RGB-sensoria, eli värillistä sensoria. Kamerassa on f/1.8 aukko ja vaiheentunnistava tarkennus, mutta esimerkiksi optista kuvanvakainta Honor ei ole edelleenkään puhelimeen saanut ahdettua. Toinen kameran sensoreista on 24 megapikseliä ja se on niin sanottu monokromisensori, eli se on mustavalkoinen. Mustavalkokamerassa on f/1.8 aukko ja vaiheentunnistavatarkennus, mutta luonnollisestikaan myöskään tässä kamerassa ei ole optista kuvanvakainta. Siinä missä Huawei käyttää P-malliston puhelimissaan Leican kehittämiä linssejä, niin Honor-mallistossa tyydytään ainoastaan yhtiön sisäisiin ratkaisuihin, joten Leica-brändäystä ei Honor 10 -puhelimessa nähdä.

Peruskuvaamisessa Honor 10 on vahvoilla ja kamera tuottaa erinomaista jälkeä hyvä valaistuksessa. Kameran suurin heikkous löytyy maisemakuvauksessa, jossa puhelin käsittelee kuvat näyttämään enemmän öljymaalaukselta kuin kuvalta. Samaa ongelmaa on havaittavissa myös panoraamakuvauksessa. Jos tätä seikkaa ei oteta huomioon, niin Honor 10:n kuvien jälki on varsin luonnollista ja tarkkoja, jos käytössä ei ole AI-kamera.

AI-kuvat vs. ilman AI-tilaa

AI-kamera on puhelimen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Honor kertoo puhelimessa olevan AI 2.0 tekoälykamera, jolla viitataan juurikin kehittyneeseen AI-kamera kuvaustilaan. AI-kameratilassa otetaan hyötyjä irti puhelimesta löytyvästä Kirin 970 -piirin NPU-prosessorista. Honor 10 -puhelimen kamera tunnistaa yli 500 skenaariota 22:ssa eri kategoriassa. Se pystyy paikantamaan erilaisten kohteiden, kuten taivaan, kasvien, ihmisten ja jopa vesiputouksen ääriviivat ja tunnistamaan niiden sijainnin välittömästi. Kohteen tunnistaminen ohjaa puhelinta parantamaan kuvan ominaisuuksia automaattisesti. Honor 10 pystyy tekoälykameransa vuoksi tunnistamaan myös useita eri kohteita samasta kuvasta.

Mielestäni AI-kuvaus on varsin onnistunut Honor 10 -puhelimessa ja se tekee kuvista lähes aina todellisuutta vaikuttavampia. Alla olevista kuvapareista vasemmanpuolinen on otettu AI-tilan ollessa päällä ja oikealla oleva kuva on otettu ilman AI-tilaa, eli automaattisilla säädöillä.

Zoomtesti

Panoraama

Etukameran osalta Honor 10 on myös vahvoilla, sillä laitteessa on peräti 24 megapikselin etukamera. Etukameran osalta Honor ei tarjoa erillistä AI-kuvaustilaa, joka muokkaisi kuvausasetuksia automaattisesti kuvattavan kohteen mukaan. Etukamerasta löytyy kuitenkin tekoälyyn pohjautuvia Snapchatin filttereiden kaltaisia maskeja. Honor lisäksi kertoo etukameran tukevan 3D-kasvojentunnistusta, joka optimoi kasvojen yksityiskohtia ja tunnistaa yli sata pistettä kasvoissa pikseli-tason tarkkuudella. Lisäksi etukameraan on tuotu erillinen studiovalaistusefekti tila, jossa on erilaisilla valaistuksilla varusteltuja tiloja.

Käyttöjärjestelmä

Honor 10:ssä on tuore Android 8.1 Oreo.

Honor 10:ssä hyödynnetään Googlen tuoreinta Android 8.1 Oreo -versiota, jonka päällä tosin pyörii Huawein kehittämä EMUI 8.1 -käyttöliittymä. Puhelimen tietoturva oli testijakson aikana ajan tasolla, sillä laitteessa on 1. heinäkuuta 2018 päivitetyt tietoturvakorjaukset. Testilaitteessa käytettiin testijakson lopussa beetaohjelmistoa, joka sisälsi tuoreimman GPU Turbo -päivityksen, joka on tullut elokuun alussa saataville myös Suomessa myytäville Honor 10 -malleille.

EMUI 8.1 on tuttu jo monista Huawei- ja Honor -puhelimista, eikä nytkään Honor 10 -puhelinta varten ole tehty suuria muutoksia. EMUI 8.1 -käyttöliittymään on kuitenkin Honor 10:lle lisätty muun muassa kasvojentunnistus sekä asetukset lovinäytölle. Jos siis vaihtaa vanhemmasta Honor-puhelimesta Honor 10 -malliin, niin käyttöliittymään on hyvin helppo tottua. Jos kuitenkin vaihtaa puhtaasta Android-kokemuksesta Huawein EMUI:hin, niin totuttelemista on varmasti paljon, sillä esimerkiksi sovellusvalikko täytyy aktivoida asetuksista ja asetukset ovat selvästi totutusta poikkeavat. EMUI on kuitenkin käyttöliittymältään hyvin helppo ja sen käytön oppii varmasti.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Honor 10 -puhelinta.

Honor 10 on hieno päivitys verrattuna Honor 9 -puhelimeen. Honor ei ole lähtenyt tekemään suuria mullistavia muutoksia, vaan luottaa jälleen jo toimiviksi todettuihin ratkaisuihin. Puhelin lukeutuu järjestelmäpiirinsä ja muiden ominaisuuksiensa ansiosta markkinoiden huippupuhelimiin ja pärjää tässä kategoriassa loistavasti.

Honor 10 on varma ostos, jos hakusessa on puhelin, jonka kanssa ei tarvitse säätää. Puhelimesta löytyy muun muassa 3,5 millimetrin kuulokeliitin, jonka ansiosta turhaa adapteria ei tarvita perinteisten kuulokkeiden käyttöä varten. Honor 10:stä ei lisäksi löydy juurikaan ylimääräisiä ominaisuuksia, jotka häiritsisivät käyttökokemusta. Jos siis olet aikaisemmin käyttänyt ja mahdollisesti tykästynyt Honorin älypuhelimiin, niin Honor 10 -malliin siirtyminen on helppoa ja kuin kotiin olisi palannut. Jos kuitenkin on käyttänyt aikaisemmin Samsungia, Nokiaa tai Applea, niin puhelimesta löytyvän EMUI-käyttöliittymän kaikkien ominaisuuksien oppimiseen saattaa hyvinkin kulua viikkoja jollei jopa kuukausia.

Testijakson aikana tykästyin erityisesti puhelimen muotoiluun sekä laatutuntumaan, joka on tuttua Honor-laatua. Lisäksi Honor 10 on kokonaisuutena hyvin toimiva pakkaus, josta ei ole suuremmin valittamista ja loput marinat ovatkin sitten täysin käyttäjälähtöisiä mielipiteitä. Testin lopuksi tulin siihen tulokseen, että muistikorttipaikka olisi ollut tarpeellinen sekä vedenkestävyys olisi ollut hyvä lisäys varsinkin Suomen ilmastoa ajatellen. Lisäksi sormenjälkilukija ei ollut toimivuudeltaan täysin sillä tasolla, johon olen yleensä Honor- tai Huawei-merkkisessä laitteessa tottunut.

Suomessa tuore Honor 10 on saatavilla kahdessa muistiversiossa. 64 gigatavun versio maksaa 449 euroa ja 128 gigatavun versio 50 euroa enemmän, eli 499 euroa. Honor 10:n molemmat muistiversiot asettuvat siis jopa uuden OnePlus 6 -puhelimen halvimman mallin alapuolelle, joka on 519 euroa. Jos siis hakusessa on todella hyvä huippupuhelin edullisella hinnoittelulla, niin Honor 10 -puhelimeen kannattaa tutustua tarkemminkin.

Yhteenveto

8.6

Hyvää
  • Kevyt ja tyylitelty muotoilu
  • Mukana on 3,5 mm kuulokeliitin
  • Kaksoiskamera tuottaa hyvää jälkeä
  • Tekoäly mahdollistaa mm. loistavia kameraominaisuuksia
  • GPU Turbo parantaa mobiilipelaamiskokemusta
Huonoa
  • Sormenjälkilukija ei niin hyvä, kuin yleensä
  • Näyttölovi (varauksin)
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei vedenkestävä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android