Honor 50 on itsenäisen Honorin ensimmäinen uutuuspuhelin, joka tarjoaa jälleen kaiken tarvittavan globaaleille markkinoille. Puhelimessa on 5G-yhteydet sekä Googlen palvelut, mutta myöskin tämän hetken tuoreimpia ratkaisuja. SuomiMobiilissa Honor 50 -puhelinta on testattu nyt kahden viikon ajan, joten on oikea aika katsoa, mihin laitteesta todellisuudessa on.
Joukosta erottuva muotoilu on yksi Honor 50 -puhelimen avainseikoista, mutta myös tekniikassa nähdään mielenkiintoisia toteutuksia. Honor luottaa reunoilta kaartuvaan 120 hertsin virkistystaajuudella varusteltuun OLED-näyttöpaneeliin sekä tehoista on vastaamassa Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri. Honor 50:n mainittavia seikkoja ovat myös 66 watin pikalataus, 108 megapikselin pääkamera sekä Googlen palvelut. Suomessa Honor 50 maksaa edullisimmillaan 499 euroa.
Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Honor 50 -puhelimeen monella osa-alueella, sillä artikkelissa käymme läpi puhelimen rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, kameroita sekä muita teknisiä ratkaisuja. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus tehokkaalla 66 watin pikalatauksella ja puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä stressitestissä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä.
Honor 50 (NTH-NX9) | |
---|---|
Mitat: | 159.96 x 73.76 x 7.78 mm |
Paino: | 175 g |
Rakenne: | Muovikehys ja lasipinnat |
Näyttö: | 6.57 tuumaa / Full HD+ (2340 x 1080) / 19.5:9-kuvasuhde / AMOLED / kaartuva / 120 Hz / HDR10+ |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 778G (4x 2.4 GHz Cortex-A78 & 4x 1.9 GHz Cortex-A55) + integroitu Snapdragon X53 -modeemi |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 642L |
Muisti: | 6 tai 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] |
Takakamera: | 108 MP pääkamera (f/1.9 / 1/1.52" / 0.7 µm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 17 mm / 120 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama |
Etukamera: | 32 MP (f/2.2 / 22 mm / 1/3.14") |
Akku: | 4300 mAh (ei irrotettava) / 66W langallinen pikalataus |
Käyttöjärjestelmä: | Android 11 + Magic UI 4.2 (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 |
Ääni: | Bluetooth 5.2 / yksi kaiutin |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | Frost Crystal / Emerald Green / Midnight Black |
Hinta: | 499 € (6 + 128 Gt) tai 599 € (8 + 256 Gt) |
Myyntipakkaus
Honor toimittaa uutuuspuhelimensa ulkoisesti yllätyksettömässä myyntipakkauksessa, joka on väritykseltään kokonaan valkoinen. Myyntipakkausta on koristamassa Honor 50 -mallinimi sekä 5G-logo. Yhdellä kyljellä on myös tarra, johon on merkattuna sisältä löytyvän puhelimen mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Kaupasta ostettaessa pahvitaskusta löytyy myös pikakäyttöopas. Tämän jälkeen myyntipakkauksesta löytyy omasta syvennyksestään Honor 50, joka on kääritty muoveihin. Myyntipakkauksen alapuolella on vielä 66 watin tehoinen Honor SuperCharge -pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.
Honor 50 -puhelimen myyntipakkaus ei ole siis kovinkaan yllätyksellinen, vaan on ulkoisesti tuttua Honoria ja sisällöltään myös normaali. Nykypäivän trendeihin verrattuna Honor 50:n myyntipakkaus on kuitenkin yllättävän monipuolinen, sillä laturia tai suojakuorta ei toimiteta enää juuri minkään puhelimen mukana. Honor 50 -puhelimen ostajien ei tarvitse näistä huolehtia enää puhelimen ostamisen jälkeen.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Muotoilu on yksi Honor 50 -puhelimen tärkeimmistä osa-alueista, sillä tavoitteena on ollut luoda tyylikäs ja ajaton puhelin, joka kuitenkin erottuu joukosta. Koska kyseessä ei ole todellinen lippulaivaluokan älypuhelin, niin Honor on päättänyt karsia hieman materiaalivalinnoista. Honor 50 on rakennettu muovikehyksestä sekä Gorilla Glass -lasipinnoista. Honor on esitellyt puhelimen neljässä väriversiossa, jotka ovat Frost Crystal, Emerald Green, Midnight Black sekä Honor Code, joka ei ole saatavilla Suomessa.
Testiin puhelimesta saatiin tyylikäs Frost Crystal -väriversio, joka on Honor 50:n pääväri. Väriversiossa on glittermäinen takalasin toteutus, joka näyttää eri valaistuksessa aina erilaiselta. Lisäksi takapinnassa on tyylikäs valon heijastus, joka tuo mukavaa ilmettä laitteelle. Kaikki väriversiot Honor on viimeistellyt takaosaltaan kiiltäväpintaiseksi, joten mattapintaista versiota ei ole tarjolla. Itse olisin kaivannut hieman mattapintaista viimeistelyä, mutta ainakin Frost Crystal oli viimeistelty niin hyvin, että kiiltäväkin pinta vaikutti miellyttävältä. Muovisen kehyksen Honor oli viimeistellyt kyljistä kiiltäväksi ja ylä- ja alapäädyistä mattapintaiseksi.
Kiiltävien lasipintojen suurimmat ongelmat ovat yleisesti naarmuuntuvuus ja likaisuus, jotka ovat varmasti myös Honor 50:n rakenteen ongelmat pidemmässä käytössä. Frost Crystal oli suunniteltu kuitenkin niin, ettei sormenjäljet näkyneet lasissa kovinkaan hyvin, mutta ne näkyvät varmasti mustassa ja vihreässä värissä selvemmin. Tietyssä valaistuksessa sormenjäljet kuitenkin havaitsi myös testilaitteessa, mutta onneksi laitteen sai puhtaaksi nopealla pyyhkäisyllä. Testijakson aikana Honor 50 -puhelinta käytettiin ilman suojakuorta, eikä ainakaan takalasiin tullut mitään huomattavia naarmuja.
Yksi miellyttävä asia Honor 50:n rakenteessa on sen ohuus ja keveys. Honor on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 160 x 73,8 x 7,8 millimetriä ja painoksi vain 175 grammaa. Yleiseltä kooltaan Honor 50 on normaalin puhelimen mitoissa, joten se ei ole kompakti tai mitenkään liian suuri. 7,8 millimetrin paksuus on todella miellyttävä ja samalla 175 gramman paino ei ole liikaa. Ainakin itse koin testijakson aikana Honor 50:n keveyden olevan yksi suurimmista valttikorteista, sillä nykypäivänä puhelimet painavat jopa yli 200 grammaa. Vaikka Honor 50 onkin kevyt ja ohut, niin siitä on pystytty tehdä jämäkkä. Honor 50 ei natise tai anna periksi käsien välissä väänneltäessä, joka oli myös odotettavissa.
Yleisesti on helppo todeta, että Honor on onnistunut puhelimen muotoilun kanssa erinomaisesti ja kyseessä on mielestäni yksi miellyttävimmistä älypuhelimista kädessä pidettäväksi. Reunoilta vahvasti kaartuvat lasipinnat tuovat mukanaan ergonomisuutta, eikä laitteessa ole havaittavissa teräviä kulmia, reunoja tai saumakohtia. Usein tässä hintaluokassa itse laskisin muovikehyksen jopa huonoksi puoleksi, mutta Honor on onnistunut sen kanssa erinomaisesti, eikä se tuota häiritsevää muovin tuntua laitteelle. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että Honor on tehnyt kehyksistä erittäin kapeat, joten muovipinnat on minimoitu.
Mielestäni yksi Honor 50 -puhelimen rakenteellisista puutteista on vedenkestävyys. Monet tämän hintaluokan puhelimet tarjoavat vähintään IP53-luokituksen ja osasta löytyy jopa IP67-luokitus, jota olisin itsekin tähän puhelimeen toivonut. Todennäköisesti jonkinlainen roiskevedenkestävyys laitteesta varmasti löytyy, sillä esimerkiksi SIM-korttitelakka on varusteltuna erillisellä suojallaan. Varmaa on kuitenkin se, että jos laite kastuu, niin takuu ei kata siitä aiheutuneita vikoja. Puhelinta ei ole suositeltavaa käyttää vesisateessa tai edes vahingossa altistaa vedelle.
Omassa hintaluokassaan Honor 50 -puhelimen etuosa erottuu vahvasti joukosta. Huomattavin erikoisuus ovat näytön kaartuvat reunat, jotka nähdään usein vain kalliimmissa puhelimissa. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta kunnioitettavat 90 prosenttia, joka on saavutettu kaartuvien reunojen avulla. Näytön ylä- ja alaosissa on hieman paksummat kehykset. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä, ja puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin ja muovikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet Honor on myös asettanut näytön yläpuolelle. Honor 50 -puhelimen näyttöön on integroitu lisäksi optinen sormenjälkilukija.
Takaosaltaan Honor 50 on kaikkea muuta kuin tylsä tai geneerinen. Honor hyödyntää voimakkaasti kaartuvia pintoja paremman ergonomian luomiseksi. Takaosassa katse kiinnittyy kamera-alueeseen, joka löytyy vasemmasta yläkulmasta. Kamera-alue koostuu kahdesta ympyrästä, eikä kyseessä ole yleisesti tässä hintaluokassa nähty geneerinen laatikkomainen kamera-alue. Yläpuolella olevassa ympyrässä on yksi kamera, jota koristaa myös tekstit ”108MP 1:1.9 ASPH.” sekä ”AI Quad Camera”. Toisessa ympyrässä on kolme kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Honor 50:n takaosassa on nähtävillä myös tuttu Honor-logo sekä muita vaadittuja tietoja hyvin pienellä tekstillä.
Honor 50 -puhelimen oikeassa kyljessä on perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat rungon tapaisesti valmistettu muovista. Painikkeiden tuntuma ja vaste ovat mielestäni hyvällä tasolla, vaikkakin painikkeet olisivat mielestäni saaneet olla hieman leveämmät. Laitteen vasemman kyljen Honor on jättänyt kokonaan tyhjäksi, mutta puhelimen yläreunaan on asetettuna mikrofoni. Alareunassa sijaitsee kaiutin, USB-C-tyypin liitin, mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.
Näyttö
Honor on päättänyt panostaa Honor 50 -puhelimessa vahvasti näyttöön ja sen ominaisuuksiin. Keskihintaluokan kategoriassa puhelimessa on hieman jopa harvinainen reunoilta kaartuva näyttöpaneeli, sillä monissa laitteissa luotetaan usein vain tasaisiin näyttöihin. Honor hyödyntää laadukasta 6,57 tuuman kokoista OLED-paneelia, jossa on normaali Full HD+ -tarkkuus. Näytössä on siis 2340 x 1080 pikseliä, joka vastaisi 392 pikseliä tuumaa kohden. Honor 50:n näytön muita kohokohtia ovat 19,5:9-kuvasuhde sekä 120 hertsin virkistystaajuus.
Itse tykkään näytössä OLED-tekniikasta, sillä se on yleistynyt huomattavasti myös tässä hintapisteessä. OLED-tekniikka tarjoaa selvästi paremman väritoiston kuin LCD-näyttöpaneelit, joita on nähty aikaisemmin Honorin puhelimissa. Honor 50:n näytöllä musta näyttää mustalta ja muutenkin kokemus on yksi parhaimmista tässä hintapisteessä. Kaartuvat reunat näytössä ovat ainoastaan muotoilua varten, sillä niistä ei ole suurempaa iloa. Itselleni kaartuvat näytön reunat eivät ole ongelma, sillä tykkään niiden tuomasta ilmeestä, eikä kaikkien puhelimien tarvitse olla tylsän tasaisia myös etuosaltaan. Tärkeintä näytössä oli testijakson aikana huomata, että kaartuvuus ei tuottanut juurikaan koskaan ongelmia tai virhekosketuksia.
Näytön yksi itselleni tärkeimmistä seikoista on 120 hertsin virkistystaajuus, joka löytyy edelleen vain harvoista tämän hintapisteen älypuhelimista. Esimerkiksi Xiaomin ja OnePlussan vastaavissa puhelimissa on edelleen 90 hertsin virkistystaajuus, joten Honor 50 erottuu mukavasti joukosta. Näyttö päivittää itsensä parhaimmillaan 120 kertaa sekunnissa, mikä tuottaa aikaisempaa sulavamman käyttökokemukset ja animaatiot ovat todella näyttäviä. Näyttöön on laitettu myös 300 hertsin kosketusherkkyys, joka vähentää kosketuksen viivettä.
Honor ei ole itse kertonut näytön kirkkaudesta mitään, mutta ainakin testijakson aikana se oli joka tilanteessa tarpeeksi kirkas. Luettavuus oli hyvä kirkkaissa olosuhteissa ja pimeässä näytön kirkkauden sai mukavan alhaiseksi. Kirkkaassa auringonvalossa näytön luettavuutta ei testattu, mutta ainakin itselleni näytön kirkkaus riittää vallan mainiosti. Näytössä on myös loistavat katselukulmat, eikä kaartuvat reunat tuota huomattavia varjokohtia tai värien epätasaisuutta.
Testijakson aikana hieman häiritsemään jäi näytön yläreunassa oleva etukameraa varten tehty reikä, joka on nykymittapuulla erittäin kookas. Reikä on myös selvästi suurempi kuin itse kamerasensori sen sisällä, joten se vie näytön yläreunasta liikaa tilaa. Honor 50 on saanut Widevine L1 -sertifikaatin, mikä tarkoittaa puhelimen tukevan laadukasta HDR-toistoa ja aikaisempaa tarkempaa sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Ainakaan testijakson aikana Netflix ei ole päivittänyt tukea puhelimelle, joten palvelun kautta voi katsoa vain HD-sisältöä ilman HDR-ominaisuuksia.
Honor tarjoaa puhelimen näytölle jonkin verran myös säätömahdollisuuksia. Käyttäjät voivat vaihtaa esimerkiksi väritilaa ja värilämpötilaa monipuolisesti. Lisäksi Honor 50:n näyttö tukee silmäystävällistä tilaa ja erillistä eBook-tilaa, jotka vähentävät silmien rasitusta. Näytön virkistystaajuutta on mahdollista säätää kolmen valinnan väliltä, jotka ovat dynaaminen, korkea sekä normaali. Virkistystaajuus voi vaihdella dynaaminen-tilassa sisällön mukaan 60-120 hertsin välillä ja korkea-tilassa näytön virkistystaajuus on 120 hertsiä. Normaali-tilassa näytön virkistystaajuus pakotetaan 60 hertsiin ja sen luvataan säästävän akkua.
OLED-tekniikan yksi valttikortti on myös Always-on-display-toiminnon tukeminen, joka löytyy myös Honor 50 -puhelimesta. Ominaisuudella saadaan lukitulle näytölle näkymään kellonaika, ilmoitukset, päivämäärä sekä halutessa jokin kuva. Honor antaa mahdollisuuden kustomoida Always-on-display-näkymää todella monipuolisesti, sillä käyttäjät voivat vaihtaa siinä näkyvää kuvaa, animaatiota, tekstiä sekä kelloa. Henkilökohtaisesti tykkään ominaisuudesta, sillä se näyttää nopeasti kellonajan, eikä näyttöä tarvitse erikseen käynnistää.
Kokonaisuudessaan Honor 50 -puhelimen näyttö on hintaluokassaan erinomainen ja ainakin itse tykkäsin siitä todella paljon. Kyseessä on ainakin yksi parhaimmista tai mahdollisesti jopa paras näyttö, jota olen testannut 500 euron puhelimessa.
Tekniikka, suorituskyky ja 5G
Honor 50 on tekniikan ja suorituskyvyn osalta aivan kuten muutkin tämän vuoden keskihintaluokan älypuhelimet. Aikaisemmasta poiketen Honor ei pysty enää käyttää Huawein kehittämiä järjestelmäpiirejä, vaan Honor 50 on varusteltu Qualcommin kehittämällä järjestelmäpiirillä. Puhelimen sisuksista löytyy Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa keskihintaluokassa kuitenkin vahvaa suorituskykyä. Vastaava järjestelmäpiiri on nähty aikaisemmin muun muassa Motorola Edge 20 -puhelimessa.
Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri on valmistettu viime vuoden huippupiireistä tutulla 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu neljästä 2,4 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A78-ytimestä sekä neljästä 1,9 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Snapdragon 778G on varusteltuna myös Adreno 642L -grafiikkaprosessorilla. Qualcommin mukaan kyseessä on jopa 40 prosenttia suorituskykyisempi järjestelmäpiiri kuin aikaisempi versio.
Suomessa Honor 50 on saatavilla kahdessa muistiversiossa, joissa on 6 tai 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Honor hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.1 -tallennustilaa, jotka ovat normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Tallennustilaa ei puhelimeen ole mahdollista saada lisää muistikortin avulla, sillä Honor 50 ei sisällä muistikorttipaikkaa. Muistikortin puuttuminen tässä hintaluokassa on mielestäni erittäin suuri miinus, eikä ainakaan 128 gigatavun tallennustila riitä kaikille. Käyttäjien on tyydyttävä erilaisiin pilvitallennustiloihin tai ostettava suoraan 256 gigatavun muistiversio.
Testijakson aikana Honor 50 -puhelimessa ajettiin tuttuun tyyliin perinteiset suorituskykytestit läpi, joissa laite pärjäsi odotetulla tavalla. Honor 50 sai vastaavia pisteitä kuin muutkin Snapdragon 778G -järjestelmäpiiriin perustuvat älypuhelimet, eli tulokset olivat hyvällä tasolla. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Honor 50:n saamia tuloksia samaan järjestelmäpiiriin perustuvaan Motorola Edge 20 -puhelimeen, mutta myöskin Snapdragon 780G -järjestelmäpiiriin perustuvaan Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimeen.
Honor 50 (SD778G) | Motorola Edge 20 (SD778G) | Xiaomi Mi 11 Lite 5G (SD780G) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 510 458 pistettä | 522 488 pistettä | 510 207 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 783 pistettä | 763 pistettä | 708 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 2875 pistettä | 2666 pistettä | 2299 pistettä |
PCMark 2.0: | 11 923 pistettä | 13 758 pistettä | 9292 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 5028 pistettä | 5071 pistettä | 5392 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 5184 pistettä | 5205 pistettä | 6454 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 4548 pistettä | 4653 pistettä | 3421 pistettä |
3DMark Wild Life: | 2498 pistettä | 2482 pistettä | 2894 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Monissa testeissä Snapdragon 778G näyttää pärjäävän paremmin kuin Snapdragon 780G, vaikka erityisesti grafiikkasuorituskyvyssä hieman jäädäänkin jälkeen. Kyseessä on kuitenkin selvästi tehokkaampi piiri kuin aikaisemmat Snapdragon 7 -sarjan piirit. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei suorituskykytestit anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita tuskin kovin paljon ole.
Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri kuitenkin pääsi yllättämään positiivisesti, sillä suorituskyky on loistava keskihintaluokassa. Testijakson aikana ei tullut ollenkaan tilanteita, joissa suorituskyky olisi tullut vastaan tai loppunut kesken, vaan puhelin toimi sulavasti jatkuvasti. Snapdragon 778G -järjestelmäpiirin suorituskyky riittää myös hyvin pelaamiseen ja monet raskaimmatkin mobiilipelit ja sovellukset tuntuivat toimivan puhelimessa ilman ongelmia, jähmettelyjä tai pitkiä latausaikoja.
Vaikka kyseessä ei olekaan mikään huippupuhelin, niin toteutimme testijakson aikana silti stressitestin. Kyseessä on kuitenkin keskihintaluokassa yksi parhaimmista järjestelmäpiireistä, joten päätimme katsoa, miten Honor 50:n suorituskyky säilyy pidemmässä käytössä. Testissä on tarkoitus selvittää kuinka hyvin puhelin pystyy ylläpitämään suorituskykyä, ja laskeeko suorituskyky suuresti pitkässä käytössä. Esimerkiksi mobiilipelejä saattaa tulla pelattua tuntejakin putkeen, jolloin suorituskyvyn pitäisi pysyä hyvällä tasolla, vaikka puhelin hieman lämpiääkin. Stressitestissä ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa.
Ensimmäisellä testauskerralla Honor 50 -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä mukavan korkeat 510 458 pistettä. Erikoisesti puhelin ei pysynyt vakaana samalla tavalla kuin aikaisemmin testattu Xiaomi Mi 11 Lite 5G, jossa on Snapdragon 780G -piiri. Suorituskyky lähti selvään laskuun jo toisella testauskerran aikana, sillä pisteet asettuivat 497 567 pisteeseen. Heikoimmillaan suorituskyky oli neljännellä testauskerralla, jolloin jäätiin vain 436 214 pisteeseen. Honor 50:n kohdalla suorituskyvyssä nähdään vaihtelua pidemmässä käytössä selvästi, mikä oli jopa hieman yllättää keskiluokan järjestelmäpiiriltä. Laskua parhaimman ja heikoimman tuloksen välillä oli jopa 74 000 pistettä.
Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi jopa -14,54 prosenttia. Monissa huippupuhelimissa suorituskyvystä on lähtenyt samassa testissä jopa 25 prosenttia, joten Snapdragon 778G on suorituskykynsä kanssa vielä hieman vakaampi kuin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri. Vaihtelua oli suorituskyvyssä siis havaittavissa, mutta ainakaan stressitestin aikana ei koettu mitään suurempia puhelimen kuumenemisia. Puhelinta oli mukava pitää kädessä, vaikka pientä lämpiämistä olikin havaittavissa. Honor ei ole kertonut kovinkaan paljoa Honor 50:n jäähdytysratkaisusta, joten mitään kovin erikoista järjestelmää ei laitteesta todennäköisesti löydy.
Snapdragon 778G -järjestelmäpiiriin Qualcomm on integroinut Snapdragon X53 -5G-modeemin, jonka avulla Honor 50 pystyy takaamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Snapdragon X53 -modeemi tarjoaa tuen 5G-verkoille niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta mmWave-5G-verkoille ei tukea modeemista löydy Honor 50 -mallissa. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee Qualcommin mukaan 3,7 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G, 3G ja 4G -tekniikoille.
Honor on saanut modeemiin tuen useille 5G-taajuusalueille, jotka ovat n1, 3, 7, 28, 38, 40, 41, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Honor 50 -puhelimesta.
5G-yhteydet tuntuivat Honor 50 -puhelimessa toimivan testijakson aikana hyvin. Elisan verkoissa päästiin Hämeenlinnan alueella tuttuihin 5G-lukemiin ja esimerkiksi 600 Mbps liittymällä yletyttiin jopa 706 Mbps latausnopeuteen. Lähetysnopeudet olivat myös hyvällä tasolla, sillä ne olivat järjestäen 30-60 Mbps tasolla. Mobiiliverkkojen tai muiden yhteyksien kanssa ei havaittu testijakson aikana ongelmia, vaan kaikki tuntui toimivan ongelmitta.
Mitä, ei stereokaiuttimia!
Vaikka Honor 50 on teknisesti tuttua keskihintaluokkaa, niin mielestäni puhelimessa on tehty suuri virhe äänentoiston kanssa. Puhelimessa on nimittäin ainoastaan yksi kaiutin, joka löytyy laitteen alareunasta. Honor 50 ei tarjoa siis nopeasti jo edullisemmissakin puhelimissa yleistynyttä stereoäänentoistoa, vaan käyttäjien on tyydyttävä vain yhteen kaiuttimeen. Äänenlaatu yhden kaiuttimen kautta ei ole mitenkään erikoinen, vaan hintaluokassaan jopa huono. Kaiuttimen kautta kuuntelee mielellään puhetta, mutta musiikkia ei.
Puhelimen äänentoisto on siis ominen kaiuttimien kautta huono, joten voisi kuvitella Honorin laittavan puhelimeen edes kuulokeliittimen. Turha toivo. Käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin tai käyttämään kuulokeliitinadapteria. Itselleni kuulokeliittimen puute ei ole enää ongelma, sillä monenlaiset langattomat kuulokkeet ovat yleistyneet nopeasti.
Honor on ottanut langattomien kuulokkeiden ystävät huomioon, sillä laitteessa on tuki tuoreelle Bluetooth 5.2 -yhteysstandardille. Laitteeseen on saatu tuki myös Qualcommin laadukkaille tekniikoille, kuten aptX HD:lle. Testijakson aikana Honor 50 toimi erinomaisesti monien langattomien kuulokkeiden kanssa, eikä yhteydessä ollut mitään ongelmia.
Uutuuspuhelimessa Honor hyödyntää myöskin näytönalaista sormenjälkilukijaa, joka ei ole kovinkaan yleinen enää tänä päivänä keskihintaluokan puhelimissa. Monet valmistajat ovat tänä vuonna tyytyneet ennemmin käyttämään kylkeen sijoitettua sormenjälkilukijaa, mutta ainakin itse tykkään selvästi enemmän näytönalaisesta sormenjälkilukijasta. Sormenjälkilukija sijaitsee Honor 50:n näytön alareunassa, josta siihen on helppo ylettää esimerkiksi peukalolla.
Sormenjälkilukija on Honor 50 -puhelimessa mielestäni erinomainen ja se toimii nopeasti ja luotettavasti. Vain harvoin tuli vastaan tilanteita, joissa puhelin ei tunnistanut sormea, mutta näissäkin tilanteissa sormi saattoi olla hieman likainen tai märkä. Sormenjälkilukijaa varten Honor on toteuttanut myös muutaman animaation, jotka tekevät kokemuksesta hieman visuaalisemman ja näyttävämmän. Animaatiota ei saa kokonaan pois päältä.
Toinen Honor 50 -puhelimen biometrinen lukituksen avaustapa on kasvojentunnistus. Honor luottaa kasvojentunnistuksessa etukameraan, joten se ei ole yhtä luotettava vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus toimi muutamien testien perusteella hyvin, eikä sitä pystynyt ohittamaan kuvalla. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei kuitenkaan käytetty päivittäisessä käytössä, sillä usein itse olevan havainnut sormenjälkilukijan olevan selvästi käyttäjäystävällisempi vaihtoehto.
Honor 50 -puhelimen tekniikassa varmasti on hyvä nostaa esille myös NFC, jonka ansiosta puhelimella onnistuu myös mobiilimaksu kaupan kassalla esimerkiksi Google Payn kautta. Henkilökohtaisesti jäin hieman kaipaamaan Honor 50:n teknisessä toteutuksessa infrapunalähetintä, jonka avulla voisi ohjata esimerkiksi televisiota tai muita kodin laitteita. Aikaisemmin infrapunalähetin löytyi monista Honorin puhelimista, mutta nähtävästi itsenäinen Honor ei näe kyseessä olevan enää yhtä tärkeä ominaisuus kuin aikaisemmin.
Honor 50 -puhelimessa jäi hieman harmittamaan myös heikko värinämoottori. Yleisesti jo tässä hintaluokassa voisi toivoa parempaa värinämoottoria ja ainakin Honor 50:n kohdalla ratkaisu oli samanlainen kuin 200 euron puhelimissa. Toisinaan värinä oli myös todella olematon, eikä puhelua aina huomannut laitteella ollessa äänettömällä.
Akunkesto ja lataus
Honor on varustellut uutuuspuhelimen kookkaalla 4300 milliampeeritunnin akulla, jonka luvataan takaavan hyvä akunkesto. Aivan suurimmasta päästä akku ei ole, mutta yllättäen Honor 50 pääsi vakuuttamaan akunkestolla. Odotin Honor 50:n akulta noin päivän mittaista akunkestoa omassa aktiivisessa käytössä, mutta puhelin pääsi yllättämään positiivisesti.
Testijakson aikana Honor 50 pystyi tarjoamaan reilun päivän akunkeston, sillä iltaisin akkua oli jäljellä monesti noin 40 prosenttia. Omassa käytössäni akku riittäisi siis pitkälle seuraavallekin päivälle, mutta todellisessa tehokäytössä akun saa varmasti tyhjäksi nopeamminkin. Lisäksi jos puhelinta käyttää päivän aikana selvästi vähemmän, niin todennäköisesti jotkut saattavat päästä myös noin kahden päivän mittaiseen akunkestoon.
Yleisesti päivän aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttö ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti myös 120 hertsin virkistystaajuus. Valitettavasti 5G:n vaikutusta akunkestoon ei päästy vielä testaamaan.
Akunkesto oli Honor 50 -puhelimessa siis jopa yllättävän hyvä, sillä odotukset eivät olleet korkealla. Hyvän akun ohella Honor on panostanut myös lataukseen, sillä Honor 50 tarjoaa tuen 66 watin pikalataukselle. Ja mikä parasta, niin Honor toimittaa tehokkaimman laturinsa myös suoraan myyntipakkauksessa. Laturia ei tarvitse lähteä metsästämään kaupasta enää erikseen. Honor on luvannut pikalatauksen tarjoavan jopa 70 prosenttia virtaa 20 minuutin latauksella sekä 100 prosentin varaus saavutetaan Honorin mukaan 45 minuutissa.
Koska Honor toimittaa laturin puhelimen mukana, niin pääsimme testaamaan kuinka hyvin Honor lupaukset lataamisesta pitävät paikkansa. Alapuolella olevasta kuvaajasta pystyy katsomaan lataustestin tulokset.
Kookas 4300 milliampeeritunnin akku latautuu Honor lupauksien mukaisesti tasan 45 minuutissa tyhjästä täyteen, eikä Honor ole näin ollen värittänyt lupauksiaan todellisuutta paremmiksi. Latausnopeus on siis mukavan nopea, vaikka ei toki markkinoiden nopeimmasta päästä. Esimerkiksi OnePlus Nord 2 -puhelimen suurempi akku latautuu vastaavalla latausteholla puolessa tunnissa tyhjästä täyteen. Honor 50:n latausnopeus on kuitenkin todella hyvä ja odotettavasti riittää suurimmalle osalle käyttäjistä.
Lataustestissä ei pystytty todentamaan Honorin lupausta 20 minuutissa 70 prosentin varaustasoon, vaan 20 minuutissa saatiin ainoastaan 55 prosenttia akkua. 30 minuutissa päästiin 78 prosenttiin ja 90 prosentin varaustaso saavutettiin 37 minuutissa. Latausnopeus hidastuu hieman loppua kohden, mutta ei kovinkaan radikaalisti. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 5 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 8 minuuttia.
Langallinen lataus USB-C-liitimen kautta on ainoa lataustapa Honor 50 -puhelimessa. Toki langattoman lataamisen puute ei ole kovinkaan merkittävä keskihintaluokan älypuhelimessa, sillä se on yleisesti vain lippulaivapuhelimien yksinoikeus. Mielestäni Honor 50 tarjoaa keskihintaluokassa juuri sellaisia latausratkaisuja ja nopeuksia kuin mitä voisikin odottaa.
Pakkastesti
Testijakson aikana Honor 50 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Honor 50 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut yhtään. OLED-tekniikkaan perustuvan näytön ansiosta se ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi moitteitta. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta, mutta salamaa ei ollut mahdollista käyttää puhelimen ollessa jääkylmänä. Erikoisesti Honor ei ollut estänyt akun lataamista, joka on yleisesti turvallisuussyistä estetty jääkylmänä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Honor 50:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 4 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 96 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä erittäin vähäistä, sillä yleensä tämän testin aikana akkua kuluu 5-15 prosenttia. Myöskään toisella kerralla ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.
Pakkastestin perusteella Honor 50 on suunniteltu toimimaan hyvin Suomen kylmissä pakkaspäivissä. Puhelin ei ottanut itseensä pakkasesta ollenkaan, vaan kaikki tuntui toimivan pääosin normaalisti. OLED-tekniikkaan perustuva näyttö toimi ongelmitta, sormenjälkilukijan kanssa ei ollut ongelmia, eikä akkua kulunut juurikaan kummankaan testin aikana. Ainoa ongelma oli se, ettei salamaa voinut käyttää kylmässä kameran kanssa ja erikoisesti Honor oli mahdollistanut akun lataamisen laitteen ollessa jääkylmänä. Honor 50 on kuitenkin yksi parhaiten pakkastestissä pärjänneistä puhelimista.
Kamerat
Honor 50 -puhelimen kameroissa tärkein yksityiskohta on 108 megapikselin pääkamera, mutta muilta osin kyseessä on tuttu keskihintaluokan laite. Honor on laittanut pääkameran kaveriksi myös ultralaajakulmakameran, mutta myöskin makro- ja syvyyskamerat. Honor on kuitenkin ennakkoon kehuskellut erityisesti pääkameran kyvykkyydellä, joten odotukset ovat myös korkealla.
Puhelimessa on 108 megapikselin tasoinen pääkamera, joka perustuu todennäköisesti Samsungin kehittämään ISOCELL HM2 -sensoriin. Kyseessä on 1/1,52” kokoinen sensori, jossa on 2,1 µm pikselikoko. Kameran linssissä on kerrottu olevan f/1.9-aukko ja tuettuna on vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkameraan ei Honor 50 -puhelimessa ole saatu optista kuvanvakainta. Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi. Ultralaajakulmakameralla voi kuvata korkeintaan 112 asteen kuvakentällä.
Kaksi muuta Honor 50 -puhelimen kameraa ovat tarkkuudeltaan 2 megapikseliä ja molemmissa on f/2.4-aukko. Toinen niistä on suunnattu makrokuvaamiseen ja sen kuvausetäisyys on noin 4 senttimetriä kohteesta. Viimeinen kameroista on syvyyskuvaamista varten ja sitä käytetään bokeh-efektin luomiseksi muotokuvatilassa. Honor on panostanut myös etukameraan, sillä edessä on 32 megapikselin sensori selfiekuvia ja videopuheluita varten.
Honor 50:n kamerat lyhyesti:
- Takaosan neloiskamera:
- Pääkamera: 108 megapikseliä (f/1.9, 1/1,52”, 2,1 µm, PDAF)
- Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (f/2.2, 112 asteen näkökenttä)
- Makrokamera: 2 megapikseliä (f/2.4)
- Syvyyskamera: 2 megapikseliä (f/2.4)
- Etukamera: 32 megapikseliä (f/2.2, 22 mm, 1/3,14”)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
108 megapikselin tasoinen pääkamera on Honor 50 -puhelimen kohokohta, sillä yhtä tarkkaa kameraa ei ole aikaisemmin Honorin laitteissa nähty. Pääkamerassa hyödynnetään tuttua yhdeksän pikselin yhdistämistekniikkaa, jolloin aikaiseksi saadaan 12 megapikselin tasoisia kuvia oletusasetuksilla. Erillisessä kuvaustilassa myös 108 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista, mutta testijakson aikana kameraa käytettiin pääasiassa vain oletusasetuksilla.
Pääkamera ajaa mielestäni asiansa tässä hintaluokassa, ja kuvat ovat erityisesti hyvässä valaistuksessa laadukkaita. Honoria kohtaan odotukset kameroista ovat kuitenkin aina korkealla, sillä Huawein alaisuudessa puhelimiin pystyttiin tuomaan erittäin kovan luokan ohjelmistollisia ratkaisuja kuvanlaadun parantamiseksi. Tällä kertaa Honor 50:n pääkameran laatu ei kuitenkaan erotu joukosta millään merkittävällä tavalla, vaan yleinen laatu on samalla tasolla monien muiden saman hintaluokan laitteiden kanssa.
Hyvässä valaistuksessa kuvattaessa Honor 50:n pääkameralla saadaan aikaiseksi hyviä kuvia, joissa on mukavasti yksityiskohtia sekä värit taltioituvat luonnollisesti. Erikoisesti Honor jälkikäsittelee kuvat jokseenkin pehmeiksi, mikä käy ilmi kuvia tarkasteltaessa suuremmalta näytöltä. Mielestäni kuvien lopputulos ei ole aivan sitä, mitä tältä kamerasensorilta voisi odottaa, joten Honorilla on vielä paljon tekemistä kuvanlaadun parantamiseksi. Peruskäyttäjälle kuvien laatu on todennäköisesti riittävä, mutta jos on tottunut parempiin kameroihin, niin silloin eron huomaa selvästi.
Jos valoa ei kameralle ole tarpeeksi, niin Honor 50:n kyvykkyys tulee nopeasti vastaan. Heikossa valaistuksessa kuvista tulee todella tummia, eikä niissä ole yhtä paljon valoa kuin voisi odottaa. Samalla kuvissa pehmeys lisääntyy radikaalisti ja myös rakeisuutta on havaittavissa. Honor on onneksi tuonut pääkameralle tuen erilliselle yötilalle, joka auttaa hieman. Edelleen hämärässä kuvaus ei ole aivan sillä tasolla kuin mitä henkilökohtaisesti odotin, joten Honorilla olisi parantamisen varaa selvästi.
Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor 50:n pääkameralla.
Ultralaajakulmakamera on Honor 50 -puhelimessa tasoltaan 8 megapikseliä, joten odotukset sitä kohtaan eivät ole kovinkaan korkealla. Lisäksi ultralaajakulmakameran varsin kapea 112 asteen kuvausalue ei ole aivan niin laaja kuin mitä voisi toivoa. Laadullisesti ultralaajakulmakamera jää selvästi pääkamerasta. Myöskään omassa hintaluokassaan kameran laatu ei päätä huomaa. Parempiakin ultralaajakulmakameroita on nähty 500 euron hintapisteessä.
Ultralaajakulmakuvat ovat väritykseltään haaleampia ja pehmeys on kuvissa erittäin vahvasti läsnä. Kuvissa tarkimmat kohdat löytyvät keskiosasta, mutta reunat ovat selvästi epäselvempiä. Ultralaajakulmakameralla voidaan kuitenkin taltioida kohtuullista jälkeä hyvässä valaistuksessa, mutta hämärässä tai pimeässä kamerasta ei ole mitään iloa. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.
Makrokamerat ovat yleisesti hyvin turhia ja vain markkinointitarkoituksessa lisättyjä kameroita puhelimiin. Honor 50 -puhelimessa makrokamera ei tee poikkeusta, sillä 2 megapikselin tasoiselta kameralta on turha odottaa mitään ihmeitä. Kameralla pystytään kuvaamaan noin 4 senttimetrin päästä kohteesta, joten sillä päästään hyvin lähelle. Makrokameran kyvykkyys tulee kuitenkin nopeasti vastaan, sillä makrokuvat ovat pehmeitä ja heikkolaatuisia.
Hyvässä valaistuksessa on mahdollista saada ihan hyviäkin makrokuvia, mutta yleisesti näin Suomen synkkinä syyspäivinä valoa ei ole tarpeeksi hyvin makrokuvien taltioimiseksi 2 megapikselin kameralla. Alapuolella on muutama makrokuva, joista kukin voi päätellä kameran tarpeellisuuden itse.
Toinen Honor 50 -puhelimen turhista kameroista on 2 megapikselin tasoinen syvyyskamera, jota hyödynnetään muotokuvien taustasumennuksen taltioimisessa. Turhan syvyyskamerasta tekee se, että vastaaviin tuloksiin päästäisiin varmasti myös ohjelmistollisilla ratkaisuilla. Testasimme kuitenkin syvyyskameraa erillisessä aukko-tilassa. Honor 50 pystyy tunnistamaan hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat ja luomaan sumennuksen kohteen taakse. Alapuolella on yksi testikuva.
Videokuvaus on juuri sillä tasolla kuin mitä voisikin tässä hintaluokassa odottaa. Tuettuna on korkeintaan 4K 30 fps -videokuvaus pääkameran avulla, ja ultralaajakulmakameran videokuvaus rajoittuu 1080p 30 fps -tasolle. Honor on toteuttanut videokuvauksen varsin hölmösti, sillä kameroiden välillä vaihtaminen kesken videokuvauksen ei ole mahdollista. Ennen videokuvausta on siis päätettävä haluaako kuvata videota pää- vai ultralaajakulmakameralla. Videokuvan laatu pääkameralla on kohtalaisella tasolla, mutta ei mitään erikoista ole tarjolla. Elektroninen kuvanvakautus hoitaa hommansa hyvin, mutta myös optista kuvanvakainta jäin kaipaamaan.
Honor 50 -puhelimen videokuvauksessa tärkeässä roolissa ovat kuitenkin monenlaiset videokuvaustilat, jotka Honor kertoo olevan kehittäneensä esimerkiksi vlog-tarkoituksiin. Puhelimessa on muun muassa kuusi erilaista kuvaustilaa, joissa voidaan kuvata samaan aikaan kahdella puhelimen kameralla. Samaan aikaan voi kuvata etu- ja takakameroilla tai vaihtoehtoisesti pää- ja ultralaajakulmakameroilla. Lisäksi Honor on varustellut puhelimen Story Creator -ominaisuudella, joka sisältää yhdeksän erilaista tarinapohjaa videoiden kuvaamiseen. Videokuvaustiloja löytyy siis useita, joista varmasti joillekin on myös iloa.
Etukamera on osa-alue, johon Honor on panostanut vahvasti, sillä 32 megapikselin kamerasensorilla saadaan kuvattua hyviä selfiekuvia. Kuvat ovat yksityiskohtaisia ainakin hyvässä valaistuksessa kuvattaessa, mutta heikommassa valaistuksessa kamera ei tarjoa ihmeitä. Etukamera tukee myös taustasumennusta sekä erilaisia kauneustiloja. Etukameralla pystytään taltioimaan korkeintaan 1080p laadulla, joten 4K-kuvaus ei ole tuettuna. Etukameran ominaisuudet ovat varmasti monille peruskäyttäjille riittävät.
Honor hyödyntää puhelimessa jo Huawein ajoilta tuttua kamerasovellusta, joten merkittävää uudistusta ei ole ilmeeseen saatu. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot, monivideo ja lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.
Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, filttereille sekä AI-kuvauksen aktivointi. Kameran päänäkymässä on myös zoomisäädin, jossa on pikavalinnat ultralaajakulmalle (0,6x), pääkameralle (1x) sekä digitaaliselle zoomille (2x).
Honor 50 -puhelimeen on tuotu myöskin pro-tila, jossa pystyy säätämään pääkameran asetuksia manuaalisesti. Pääkamerassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (100 – 12 800), suljinnopeutta (1/4000 s – 30 s), valotuksen korjausta (-24…+24), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Manuaalitilaa ei voida käyttää ultralaajakulmakameralla eikä 108 megapikselin tarkkuudella. Myöskään RAW-kuvien taltioiminen ei ole mahdollista.
Testijakson perusteella Honorilla olisi vielä hieman työtä kamerasovelluksen viimeistelyssä sekä säätämisessä. Kamerasovellus ei ollut mitenkään nopeimmasta päästä ja esimerkiksi kuvien ottaminen oli välillä yllättävän hidasta, eikä kuvaustilojen välillä vaihtaminen ollut aivan odotetulla tasolla. Kamerasovelluksesta puuttuu myös joitakin Huawein ajoilta tuttuja käteviä ominaisuuksia, joita Honor ei ole vielä itse ehtinyt korvaamaan, joten ne on poistettu kokonaan.
Käyttöjärjestelmä
Honor 50 on itsenäisen Honorin ensimmäinen älypuhelin, jossa on Googlen sertifioima Android 11 -käyttöjärjestelmä. Tämä tarkoittaa, että puhelimessa on Googlen palvelut, joita ei vielä Huawein alaisuudessa voitu käyttää. Android 11 -käyttöjärjestelmän päällä puhelimessa on myös Honorin oma Magic UI 4.2 -käyttöliittymä. Testijakson aikana Honor ei julkaissut puhelimelle päivityksiä, mutta laitteeseen oli asennettuna Googlen 1. syyskuuta 2021 julkaisemat tietoturvakorjaukset.
Päivitettävyys ei ole Honor 50 -puhelimen suurimpia valttikortteja, sillä Honor ei ole vielä täysin ymmärtänyt päivityksien olevan tärkeitä Euroopan markkinoilla. Vielä pari vuotta sitten päivitettävyys ei ollut yhtä tärkeässä roolissa kuin nyt, joten Honor on jämähtänyt tämän osalta hieman paikoilleen. Honor 50 tulee tämän hetken tiedon mukaan saamaan yhden Android-versiopäivityksen sekä kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaisi, että Googlen tuorein Android 12 -versio olisi ainut suurempi päivitys puhelimelle, eikä Honor olisi tuomassa vuoden päästä julkaistavaa Android 13 -versiota puhelimelle.
Honorin antama päivityslupaus on heikko, sillä monet valmistajat lupaavat 2-3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 3-5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Honor 50 jää hintaluokassaan siis selvästi Samsungin, Nokian, OnePlussan sekä jopa Xiaomin uusimpien puhelimien varjoon. Honor on kuitenkin luvannut tarkastella päivityskäytäntöjään tarkemmin tulevaisuudessa, mutta mitään ostopäätöstä ei koskaan kannata tehdä mahdollisien myöhemmin tulevien lupauksien varassa. Tällä hetkellä kahden vuoden päivityslupaus on se, mikä on ilmoitettu, eikä se ole millään tavalla hyvä verrattuna nykypäivän suuntauksiin.
Suurin uudistus ja kohokohta Honor 50 -puhelimen ohjelmistossa on tuki Googlen palveluille. Honor pystyy jälleen tekemään Googlen kanssa yhteistyötä, minkä ansiosta puhelimessa on esiasennettuna Googlen palvelut sekä Google Play -sovelluskauppa. Aikaisemmin Huawein alaisuudessa Honor ei voinut käyttää Googlen palveluita, mutta itsenäisenä yrityksenä rajoitteita ei enää ole. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta jälleen tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.
Honor 50 tarjoaa esiasennettuna siis pitkän listan erilaisia Googlen sovelluksia, joista suurinta osaa ei pysty poistamaan. Puhelimessa on myös kourallinen Honorin omia sovelluksia, joista yllättäen suurimman osan pystyy poistamaan. Monet Honorin sovellukset ovat tuttuja jo Huawein ajoilta, sillä Honor käyttää pohjana samoja toteutuksia nyt omalla nimellään. Honor 50 -puhelin toimii myös yllättävän hyvin yhteen Huawein ekosysteemin kanssa, sillä puhelin tunnistaa Huawein kuulokkeet automaattisesti sekä Honor Share toimii ongelmitta yhteen Huawei Sharen kanssa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Honor-puhelimen saa yhdistettyä Huawein kannettaviin tietokoneisiin yhdellä napautuksella.
Puhelimesta löytyvä Magic UI 4.2 -käyttöliittymä ei tarjoa mitään suurempia yllätyksiä, sillä kokemus on pitkälti samanlainen kuin pari vuotta sitten Huawein ja Honorin puhelimissa yleisestikin. Itse olisin kaivannut jotain pientä uudistusta käyttöliittymään, sillä trendit ovat menneet selvästi eteenpäin. Nähtävästi Honorilla ei ole ollut kovin paljoa aikaa uudistaa käyttöliittymää vielä Honor 50 -puhelimeen, mutta toivottavasti tulevaisuudessa nähdään muutosta jopa kohti puhtaampaa Androidia.
Jos on aikaisemmin käyttänyt Honorin tai Huawein puhelimia, niin siirtyminen Honor 50 -puhelimeen ei varmasti ole suuri kynnys. Käyttöliittymä on tuttu sekä asetukset ja muut valikot löytyvät edelleen tutuista paikoista. Honor 50 -puhelimen käyttöliittymä on onnistuttu optimoimaan erinomaisesti, sillä vastaan ei tullut mitään suurempia ongelmia tai virheitä, jotka olisivat haitanneet puhelimen päivittäistä käyttöä.
Testijakson aikana huomattiin kuitenkin yksi hyvin ikävä ongelma langattomien kuulokkeiden kanssa. Toisinaan, kun kuulokkeet otettiin pois korvista, jatkui musiikki oudosti puhelimen omista kaiuttimista. Yleensä tällaisessa tilanteessa musiikki menee tauolle, joten kyseessä on todennäköisesti jonkinlainen virhe ohjelmistossa. Muilta osin ongelmia ei käyttöliittymässä havaittu.
Yhteenveto
Honor 50 on loistava ensimmäinen tuote Suomen älypuhelinmarkkinoille itsenäiseltä Honorilta. Kyseessä on monella tavalla erittäin mielenkiintoinen puhelin, mutta samalla Honor on toteuttanut hintaluokassaan muutamia erikoisia ratkaisuja, joita ei toivoisi näkevän enää vuonna 2021. Suurimmat haastajat Honor 50 -puhelimelle ovat OnePlus Nord 2, Xiaomi Mi 11 Lite 5G, Samsung Galaxy A52 5G sekä Motorola Edge 20, joten kilpailu 500 euron hintapisteessä on erittäin kova.
Testijakson aikana tykästyin todella paljon Honor 50 -puhelimen rakenteeseen ja massasta erottuvaan muotoiluun. Erityisesti reunoilta paljon kaartuva muotoilu sekä kevyt toteutus mahdollistavat mukavan käsituntuman. Puhelimessa on lisäksi loistava OLED-näyttöpaneeli, jossa on 120 hertsin virkistystaajuus. Snapdragon 778G tarjoaa tässä hintapisteessä hyvää suorituskykyä, joten puhelin toimi testijakson ajan ilman ongelmia suorituskyvyssä. Honor 50 tarjoilee lisäksi hyvän akunkeston, tehokkaan 66 watin pikalatauksen sekä kiitettävän pakkaskestävyyden. Yksi suurista valttikorteista on myöskin Googlen palvelut, jotka ovat nyt tehneet paluun.
Täydellinen puhelin ei Honor 50 valitettavasti ole, sillä listaus huonoista asioista on yllättävän pitkä. Rakenteellisesti puhelimesta ei ole tehty millään tasolla vedenkestävää, mikä on pieni miinus. Lisäksi puhelimesta puuttuu muistikorttipaikka ja kuulokeliitin, jotka voivat olla joillekin käyttäjille edelleen tärkeitä. Itselleni suuri miinus oli stereokaiuttimien puute, sillä jopa 200 euron puhelimissa tavataan nykypäivänä stereokaiuttimet. Toinen häiritsevä seikka oli heikko värinämoottori. Myöskään kamerat eivät testissä päässet suuremmin vakuuttamaan, vaikka pääkamera ajaakin asiansa. Päivityslupaus Honor 50 -puhelimessa on yksi markkinoiden heikoimmista.
Uusi Honor 50 on Suomessa saatavilla kahdessa muistivariantissa, jotka ovat 6 + 128 gigatavua sekä 8 + 256 gigatavua. Myynnissä on kolme väriversiota, jotka ovat musta Midnight Black, vihreä Emerald Green sekä kristalli Frost Crystal. Hintaa puhelimen edullisemmalla versiolla on 499 euroa sekä kalliimmalla versiolla 599 euroa. Honor 50 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta alapuolella olevien linkkien takaa.
Honor 50
SuomiMobiilissa testattiin itsenäisen Honorin ensimmäinen älypuhelin, eli Honor 50. Puhelin tarjoaa kunnioitettavia ominaisuuksia.
Hyvää
- Tyylikäs massasta erottuva ja laadukas, mutta kevyt rakenne
- Erinomainen OLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella
- Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri takaa hyvän suorituskyvyn ja 5G-yhteydet
- Nopea näytönalainen sormenjälkilukija
- Hyvä akunkesto ja erinomainen pakkaskestävyys
- Tehokas 66 watin pikalataus (laturi myyntipakkauksessa)
- Googlen palvelut ja Android 11
- Tuttu Magic UI 4.2 -käyttökokemus
Huonoa
- Ei IP-luokituksen mukaista vedenkestävyyttä
- Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
- Stereokaiuttimet puuttuvat
- Heikko värinämoottori
- Kamerat eivät aivan odotetulla tasolla
- Turhat makro- ja syvyyskamerat
- Ainoastaan 1 + 2 vuoden päivityslupaus