ArvostelutXiaomiYleinen

Testissä Xiaomi Mi 11 Lite 5G – loistava puhelin kevyellä ja ohuella rakenteella

Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Kevään varmasti mielenkiintoisin keskihintaluokan älypuhelin on Xiaomi Mi 11 Lite 5G, joka kuuluu yhtiön laajaan Mi 11 -mallistoon. Olemme SuomiMobiilissa testanneet jo aikaisemmin Xiaomi Mi 11 -puhelimen, ja nyt vuorossa on tarkastella mihin pikkuvelimalli Xiaomi Mi 11 Lite 5G todella pystyy. Kyseessä on myös seuraaja viime vuonna Suomessakin myyntiin saapuneelle Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimelle, joka pärjäsi SuomiMobiilin testeissä hyvin. Nyt Xiaomi Mi 11 Lite 5G -mallia kohtaan on asetettu kovat odotukset.

Puhelimen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat 6,55 tuuman ja 90 hertsin AMOLED-näyttöpaneeli, tuorein 5 nm prosessilla valmistettu Snapdragon 780G -järjestelmäpiiri, 64 megapikselin kolmoiskamera sekä kevyt ja ohut rakenne. Xiaomi Mi 11 Lite 5G on varusteltu myös monilla muilla mielenkiintoisilla toteutuksilla, jotka ovat toki tässä hintapisteessä myös hyvin tuttuja. Suomessa Xiaomi on tuonut Mi 11 Lite 5G -puhelimen myyntiin toukokuun puolivälissä ja hintaa sillä on 399 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimeen noin kahden viikon mittaisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen hieman erilaiseen rakenteeseen sekä teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin ja muihin tuttuihin osa-alueisiin. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus ja puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi 11 Lite 5G (M2101K9G)
Mitat: 160.53 x 75.73 x 6.81 mm
Paino: 159 g
Rakenne: Muovikehys / Lasi takaosassa / Gorilla Glass 6 etuosassa
Näyttö: 6.55 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 90 Hz / HDR10+ / 800 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 780G (1x 2.4 GHz Kryo 670 & 3x 2.2 GHz Kryo 670 & 4x 1.9 GHz Kryo 670) + integroitu Snapdragon X53 -modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 642
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] + muistikorttipaikka
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/1.97" / 0.7 µm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1.12 µm / 119 asteen kuvakenttä) + 5MP telemakrokamera (f/2.4 / AF) + LED-salama
Etukamera: 20 MP (f/2.2 / 27 mm / 1/3.4" / 0.8 µm)
Akku: 4250 mAh (ei irrotettava) / 33W langallinen pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + MIUI 12 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: musta (Truffle Black/Salmiakki) / keltainen (Citrus Yellow/Sitruuna) / vihreä (Mint Green/Minttu)
Hinta: 399 € (6 + 128 Gt)

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Muotoilun osalta Xiaomi on panostanut Mi 11 Lite 5G -mallissa erityisesti ohueen ja kevyeen toteutukseen, mutta hyödyntää silti varsin tuttuja materiaaleja. Puhelin on valmistettu kiiltävästä muovikehyksestä sekä mattapintaisesta takalasista. Puhelin on myös esitelty kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta Truffle Black, keltainen Citrus Yellow ja vihreä Mint Green. Testiin saatu väriversio on keltainen ja esillä tämän artikkelin kuvissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikki Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimen versiot ovat mattapintaisia, mikä on mielestäni todella loistava viimeistely. Mattapintainen lasi ei naarmuunnu ja kerää sormenjälkiä samalla tavalla kuin kiiltävä lasi. Lisäksi mattapinta tuntuu kädessä paljon miellyttävämmältä ja tarjoaa hieman enemmän pitoa. Xiaomi ei ole vahvistanut puhelimen takalasin valmistajaa, mutta testijakson aikana siihen ei kertynyt ollenkaan naarmuja. Etuosassa on Gorilla Glass 6 -lasipinta, joka tuntui päivittäisessä käytössä kestävän myös hyvin. Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n muotoilussa mielestäni erikoinen on kiiltävä muovikehys, joka on ainakin kertaisessa versiossa selvästi erivärinen kuin lasipinta. Lisäksi muovikehyksessä on näyttölasin puolella pieni mattapintainen viiru, joka tuo mukanaan hieman ilmettä.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n mitat ovat 160,53 x 75,73 x 6,81 millimetriä, joten kyseessä on kooltaan varsin perinteikäs älypuhelin. Katse kiinnittyy kuitenkin erikoiseen 6,81 millimetrin paksuuteen, jollaiseen törmää vain harvoin tänä päivänä. Puhelin on todella ohut ja sen huomaa myös käytössä. Painoa puhelimella on myös vain 159 grammaa, joten Xiaomi Mi 11 Lite 5G on todella kevyt verrattuna viime aikoina nähtyihin 180-230 grammaa painaviin älypuhelimiin. Kevyen rakenteen huomaa heti puhelinta käteen ottaessa ja ainakin henkilökohtaisesti tykkäsin kevyestä ja ohuesta muotoilusta. Jos hakusessa on kevyt puhelin, niin kovin montaa vaihtoehtoa ei löydy, joten paino on Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n selvä valttikortti. Vaikka toteutus on ohut ja kevyt, niin puhelin on silti varsin jämäkkä. Toki käsien välissä taivuteltaessa oli havaittavissa hieman natinaa sekä periksi antamista, mutta peruskäytössä sitä ei huomaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muotoilun osalta Xiaomi luottaa tasaisiin pintoihin, eikä mukana ole aikaisemmista puhelimista tuttua kaartuvuutta. Käsituntuma on laitteessa hyvällä tasolla, mutta ergonomiaa olisi saanut olla hieman enemmän esimerkiksi kaartuvan takalasin avulla. Nyt tasainen takalasi tekee kokemuksesta hieman kulmikkaan, mutta onneksi Xiaomi on kuitenkin pyöristänyt muovikehystä hieman. Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n muotoilussa itseäni eniten häiritsi näyttölasia kiertävä paksu ja huomattava musta muovikehys, joka ei kuulu mielestäni keskihintaluokan laitteisiin. Muovikehyksen tuntee puhelinta käytettäessä ja samalla se tuottaa aina yhden ylimääräisen saumakohdan.

Toinen rakenteellinen ongelma Xiaomi Mi 11 Lite 5G:ssä on IP-luokituksen mukaisen vedenkestävyyden puute. Puhelinta ei ole tarkoitettu siis upotettavaksi veteen tai käytettäväksi vesisateessa. Toki jonkinlainen roiskevedenkestävyys laitteesta varmasti löytyy, sillä SIM-korttitelakka on varusteltuna erillisellä suojallaan. Varmaa on kuitenkin se, että jos laite kastuu, niin takuu ei kata siitä aiheutuneita vikoja. Xiaomi Mi 11 Lite 5G:stä ei kannata siis altistaa vedelle. IP-luokituksen puuttumista voidaan pitää puutteena, sillä esimerkiksi samassa hintaluokassa oleva Galaxy A52 5G tarjoaa kattavan IP67-luokituksen.

Puhelimen etuosa on varsin perinteikäs, sillä näyttö peittää pinta-alasta 85 prosenttia. Xiaomi on onnistunut minimoimaan näytön kehykset varsin tasaiseksi kauttaaltaan, vaikka näytön alareunaan on jätetty hieman paksumpi kaistale. Näytön vasemmassa yläkulmassa on etukameraa varten tehty reikä, joka on mukavan pieni. Näyttölasin ja muovikehyksen väliin Xiaomin on asettanut lähes huomaamattomasti puheluihin käytettävän kuulokkeen sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat integroituna näyttöpaneeliin. Vaikka kyseessä on AMOLED-paneeli, niin valitettavasti sormenjälkilukijaa ei ole tällä kertaa integroituna näyttöön, vaan se löytyy laitteen kyljestä.

Takaosan kanssa Xiaomi jatkaa jo malliston muistakin puhelimista tuttua toteutusta, sillä ensimmäisenä silmiin pistää neliömäinen kamera-alue. Kamera-alue ulkonee hieman muusta rungosta ja se on toteutettuna kaksitasoisesti. Kamera-alueen oikeassa reunassa olevat yksi kamera ja LED-salamavalo ovat tason alempana kuin kaksi vasemmassa reunassa olevaa kameraa. Pääkameran Xiaomi on päättänyt korostaa erillisellä hopealla kehyksellä. Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n takaosassa on esillä myös Xiaomin logo, 5G-merkintä sekä muita vaadittuja tietoja pienellä präntillä. Puhelimen takaosa on varsin pelkistetty ja jäljittelee hyvin aikaisemmin testatun Xiaomi Mi 11 -mallin toteutusta.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimen oikeassa kyljessä on perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Virtapainikkeeseen Xiaomi on integroitunut tällä kertaa sormenjälkilukijan, joten painike on hieman leveämpi. Kaikki painikkeet ovat valmistettu kehyksen tapaisesti muovista, mutta niiden tuntuma ja vasta ovat hyvällä tasolla. Laitteen vasemman kyljen Xiaomi on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n yläreunaan on asetettuna infrapunalähetin sekä yksi mikrofoni. Alareunassa sijaitsee kaiutin, USB-C-tyypin liitin, mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yhden nano-SIM-kortin ja microSD-muistikortin.

Näyttö

Xiaomi luottaa jälleen kerran AMOLED-näyttöpaneeliin, joka on kauttaaltaan tasainen. Näyttö on kooltaan 6,55 tuumaa ja se tarjoaa Full HD+ -tarkkuuden, eli 2400 x 1080 pikseliä. Näytössä on lisäksi korkeintaan 90 hertsin virkistystaajuus, 240 hertsin kosketusherkkyys, 20:9-kuvasuhde, 800 nitin maksimikirkkaus sekä tuki HDR10+ -tekniikalle. Näytön vasempaan yläkulmaan Xiaomi on toteuttanut etukameraa varten reiän ja näyttöä on kerrottu suojaavan Gorilla Glass 6 -lasipinta.

AMOLED-näyttöpaneelin käyttäminen puhelimessa on ollut Xiaomilta loistava päätös, sillä se tarjoaa selvästi paremman väritoiston kuin monissa samanhintaisissa laitteissa olevat LCD-näyttöpaneelit. AMOLED-näytöllä musta näyttää mustalta ja muutenkin kokemus on todella miellyttävä. Ehkä pienenä hämmennyksenä näyttöön on saatu ainoastaan 90 hertsin virkistystaajuus, kun kilpailijoissa on jo 120 hertsin virkistystaajuuksia. 90 hertsiä ei mielestäni ole kuitenkaan täysin huonokaan, vaan se on silti selvästi parempi kuin perinteiset 60 hertsin näytöt. 90 hertsin virkistystaajuus tarkoittaa sitä, että näyttö päivittää itsensä 90 kertaa sekunnissa, jolloin animaatiot ovat sulavampia ja kokemus on selvästi miellyttävämpi.

Tarkkuus Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n näytössä on hyvällä tasolla, eikä yksittäisiä pikseleitä ole helppo ainakaan paljain silmin havaita. Suuren ja tarkan näytön kautta on miellyttävää katsoa videoita sekä kuluttaa muuta sisältöä, kuten pelata. Näytössä on myös hyvä 800 nitin maksimikirkkaus ja kohtuullinen 500 nitin tyypillinen kirkkaus. Kirkkautta näytössä on riittävästi lähes jokaisessa tilanteessa, mutta toki auringonvalossa luettavuus on selvästi heikompi kuin monissa huippuluokan älypuhelimissa.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, mikä tarkoittaa puhelimen tukevan laadukasta HDR-toistoa monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflixissä puhelimella voidaan toistaa Full HD -tasoista sisältöä myös HDR 10 -ominaisuuksilla.

Xiaomi tarjoaa puhelimen näytölle tuttuun tapaan miellyttävän monipuolisesti säätömahdollisuuksia, mikä on yksi yhtiön puhelimien valttikorteista. Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n kohdalla on mahdollista säätää näytön värejä kolmen oletusasetuksen välillä (auto, kyllästetty, alkuperäinen), tai sitten väritiloja voi muokata monipuolisemmin muun muassa kontrastia, gammaa sekä HSV- tai RGB-tiloja säätämällä. Testijakson aikana itse koin näytön värit oletusasetuksillakin todella hyviksi, joten säätöihin ei suuremmin tarvinnut kajota.

Virkistystaajuutta käyttöjä pystyy vaihtamaan 60 ja 90 hertsin välillä, joten jos korkeammalle virkistystaajuudelle ei ole käyttöä on mahdollista siirtyä perinteiseen. Valitettavasti edeltäjä löytyvää DC-himmennystä ei Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimesta löydy, mutta puhelimen asetuksista on mahdollista säätää lukutilaa sekä yötilaa. Näytön yläkulmassa oleva kamerareikä on myöskin mahdollista piilottaa niin, että kameraa ympäröivät alueet muuttuvat mustiksi. Lisäksi käyttäjät voivat myös päättää halutaanko tilapalkin olevan kameran tasolla vai sen alapuolella.

AMOLED-näytön vahvuus on myöskin always-on-displayn mahdollistaminen. Tällä ominaisuudella saadaan lukitulle näytölle näkymään kellonaika, ilmoitukset, päivämäärä sekä haluttaessa jokin kuva. Always-on-displayn toteutusta on mahdollista säätää monipuolisesti asetuksista, sillä sen teemaa, tekstiä, kellon toteutusta, kuvaa sekä taustaa voi vaihtaa. Xiaomin toteutus on mielestäni yksi parhaimmista, sillä se on monipuolinen ja käyttäjän kustomoitavissa.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Tehoista on vastaamassa uutuuspuhelimessa Qualcommin uusin keskihintaluokan laitteille suunnattu Snapdragon 780G -järjestelmäpiiri. Xiaomi Mi 11 Lite 5G on samalla maailman ensimmäinen älypuhelin, josta kyseinen järjestelmäpiiri löytyy. Kyseessä on selvästi tehokkaampi ja päivitetympi versio viime vuonna hyvin yleiseksi nousseesta Snapdragon 765G -järjestelmäpiiristä ja nyt Snapdragon 780G tarjoaa jo huippuluokan suorituskykyä. Mukana on toki myös päivitetty 5G-modeemi ja muita kehittyneitä toteutuksia.

Snapdragon 780G -järjestelmäpiiri on valmistettu huippuluokan järjestelmäpiirien tapaan 5 nm prosessilla ja kyseessä kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu yhdestä 2,4 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Kryo 670 -ytimestä, kolmesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Kryo 670 -ytimestä sekä neljästä 1,9 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 670 -ytimestä. Snapdragon 780G on varusteltuna myös Adreno 642 -grafiikkaprosessorilla. Qualcommin mukaan kyseessä on jopa 40 prosenttia suorituskykyisempi järjestelmäpiiri kuin aikaisempi versio.

Suomessa Xiaomi Mi 11 Lite 5G on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat varsin normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Sisäistä tallennustilaa on mahdollista saada lisää myös microSD-muistikorttituen ansiosta. Huomionarvoista on kuitenkin se, että muistikorttipaikka vie toisen nano-SIM-korttipaikan, joten Dual-SIM-ominaisuuksista joudutaan muistikortin kanssa luopumaan.

Koska kyseessä on täysin uusi järjestelmäpiiri, niin Snapdragon 780G ei ole ollut SuomiMobiilin testattavana aikaisemmin. Tämän takia Xiaomi Mi 11 Lite 5G:ssä oli mielenkiintoista ajaa läpi tuttuja suorituskykytestejä, jotka paljastivat järjestelmäpiirin kyvykkyyden. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n saamia pisteytyksiä viime vuoden keskihintapisteen järjestelmäpiireihin varusteltuihin Samsung Galaxy A52 5G (Snapdragon 750G)- sekä Xiaomi Mi 10 Lite 5G (Snapdragon 765G) -puhelimiin. Suorituskykytestit osoittavat Snapdragon 780G -piirin olevan selvästi edeltäjiään tehokkaampi sekä tarjoaa selvän parannuksen sekä suorituskyvyssä yleisesti että myös grafiikkasuorituskyvyssä.

Testitulokset
Xiaomi Mi 11 Lite 5G (SD780G) Samsung Galaxy A52 5G (SD750G) Xiaomi Mi 10 Lite 5G (SD765G)
AnTuTu (V8): 510 207 pistettä 385 312 pistettä 320 368 pistettä
Geekbench 5 (single): 708 pistettä 632 pistettä 612 pistettä
Geekbench 5 (multi): 2299 pistettä 1720 pistettä 1786 pistettä
PCMark 2.0: 9292 pistettä 9126 pistettä 7749 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 5392 pistettä 2693 pistettä 3342 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 6454 pistettä 2558 pistettä 3318 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3421 pistettä 3304 pistettä 3431 pistettä
3DMark Wild Life: 2894 pistettä 1098 pistettä Ei tuloksia*
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei suorituskykytestit anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita tuskin kovin paljon ole. Snapdragon 780G tuntui tarjoavan kuitenkin todella vakuuttavan suorituskyvyn 399 euron hintaiselle Xiaomi Mi 11 Lite 5G:lle, eikä samasta hintapisteestä yhtä hyvää suorituskykyä varmasti löydy.

Testijakson aikana ei tullut ollenkaan tilanteita, joissa suorituskyky olisi tullut vastaan tai loppunut kesken, vaan puhelin toimi sulavasti jatkuvasti. Snapdragon 780G vertautuu suorituskyvyltään pitkälti parin vuoden takaiseen Snapdragon 855 -järjestelmäpiiriin, mutta jää hieman viime vuoden Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin jälkeen. Snapdragon 780G -järjestelmäpiirin suorituskyky riittää myös hyvin pelaamiseen ja monet raskaimmatkin mobiilipelit ja sovellukset tuntuivat toimivan laitteessa ongelmitta.

Suorituskyky on sen verran hyvä Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimessa, että päätimme testijakson aikana toteuttaa puhelimelle huippupuhelimille yleisesti toteuttamamme stressitestin. Kyseisessä testissä on tarkoitus kokeilla kuinka hyvin puhelin pystyy ylläpitämään suorituskyvyn ja laskeeko suorituskyky suuresti pitkässä käytössä. Esimerkiksi mobiilipelejä saattaa tulla pelattua tuntejakin putkeen, jolloin suorituskyvyn pitäisi pysyä hyvällä tasolla, vaikka puhelin hieman lämpiääkin. Stressitestissä ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa. Tulokset stressitestistä on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimen “stressitesti”, jossa AnTuTu-suorituskykytesti ajettu läpi peräkkäin viisi kertaa.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä korkeat mukavan korkeat 510 207 pistettä. Puhelin pystyi testissä pitämään suorituskyvyn hyvin tasaisena, sillä suorituskykytestin tulokset pysyivät jokaisella testauskerralla hyvin vakaana. Mitään huippupuhelimista tutuksi tullutta suorituskyvyn romahdusta ei päästy näkemään, joka kertoo Snapdragon 780G -järjestelmäpiirin olevan todella tasapainoinen kokonaisuus. Alimmillaan pisteet olivat neljännellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi 505 325 pistettä, joka on silti erittäin hyvä tulos. Laskua parhaimman ja huonoimman tuloksen välillä oli vain alle 5000 pistettä.

Suorituskyvyn lasku voidaan ilmoittaa myös, että kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi vain 0,96 prosenttia. Snapdragon 780G -järjestelmäpiirin suorituskyky pysyy hyvin tasaisena Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimessa pidemmässä käytössä ja esimerkiksi verrattaessa moniin Snapdragon 888 -huippupuhelimiin on ero selvä. Monissa huippupuhelimissa suorituskyvystä on lähtenyt samassa testissä jopa 25 prosenttia. Stressitestin aikana Xiaomi Mi 11 Lite 5G ei kuumentunut kovinkaan suuresti, vaikka toki normaalia lämpiämistä oli havaittavissa. Xiaomin mukaan puhelimen sisältä löytyy nestejäähdytysteknologia, jolla on myös osansa suorituskyvyn vakauden takaamisessa.

Snapdragon 780G -järjestelmäpiiriin Qualcomm on integroinut Snapdragon X53 -5G-modeemin, jonka avulla Xiaomi Mi 11 Lite 5G pystyy takaamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Snapdragon X53 -modeemi tarjoaa tuen 5G-verkoille niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta valitettavasti mmWave-5G-verkoille ei tukea modeemista löydy. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee Qualcommin mukaan 3,3 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Xiaomi on saanut modeemiin tuen useille 5G-taajuusalueille, jotka ovat n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimesta.

5G-verkkoja testattiin Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimella pääosin DNA:n verkoissa Hämeenlinnan alueella. Yleisesti nopeudet olivat 5G-tasoissa, eli latausnopeudet olivat keskimäärin 800 Mbps tasolla ja lähetysnopeudet vastaavasti 20-60 Mbps tasolla. Parhaimmillaan puhelimella päästiin 1075 Mbps latausnopeuksiin sekä 85 Mbps lähetysnopeuksiin. Testijakson aikana 5G-verkot eivät olleet jatkuvasti käytössä, joten toimivuutta päivittäisessä käytössä oli haastava testata. Varmaa on kuitenkin se, että 5G-verkot ovat vielä jokseenkin kesken ja nopeudet saattavat vaihdella suurestikin sijainnista riippuen. Testijakson aikana 5G-yhteydet toimivat kuitenkin mielestäni varsin vakaasti puhelimessa.

Muuta tekniikasta

Xiaomi on tunnettu edullisemmissakin puhelimissa stereoäänentoistosta, joten luonnollisesti sellainen löytyy myös Xiaomi Mi 11 Lite 5G -mallista. Puhelimen pääkaiutin löytyy laitteen alareunasta ja toisena kaiuttimena käytetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Stereoäänentoisto on hyvällä tasolla, mutta laadullisesti kyseessä ei ole paras mahdollinen. Musiikin kuuntelu puhelimen omien kaiuttimien kautta on ihan miellyttävää lyhyitä aikoja, mutta pitkiä aikoja musiikkia ei jaksa kuunnella. Kaiuttimet riittävät mielestäni hyvin puhepainotteisen sisällön kuunteluun.

Valitettavasti tällä kertaa Xiaomi ei ole saanut mahdutettua puhelimeen 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, mutta Xiaomi toimittaa puhelimen myyntipakkauksessa kuitenkin USB-C-kuulokeliitinadapterin, jonka avulla kuulokkeet voidaan liittää latausliittimeen. Langattomat kuulokkeet ovat kuitenkin yleistyneet viime vuosina ja myös Xiaomi on selvästi halunnut niihin panostaa. Xiaomi Mi 11 Lite 5G tarjoaa tuoreimman Bluetooth 5.2 -tuen, eli vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeiden kanssa pitäisi löytyä.

Sormenjälkilukija löytyy virtapainikkeesta.

Vielä Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimen kohdalla Xiaomi luotti näytönalaiseen sormenjälkilukijaan, mutta valitettavasti nyt Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimessa on kylkeen sijoitettu lukija. Sormenjälkilukija on siis puhelimen virtapainikkeeseen integroitu, joten se on edelleen varsin hyvin käytettävissä. Testijakson aikana lukija todettiin hyvin nopeaksi sekä käytännölliseksi myös kyljessä, vaikka henkilökohtaisesti tykkäisin enemmän näytönalaisista lukijoista. Sormenjälkilukija on Xiaomi Mi 11 Lite 5G -mallissa hyvin saavutettavissa esimerkiksi peukalolla ja se lukitus aukeaa yleisesti välittömästi. Toki jos sormi on likainen tai märkä, niin silloin lukija ei pysty tunnistamaan sitä yhtä vaivattomasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimessa etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Testien perusteella toteutus on samanlainen kuin aikaisemmissakin Xiaomin puhelimissa ja kasvojentunnistus toimii nopeasti ja ongelmitta. Toki on hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Infrapunalähetin löytyy puhelimen yläreunasta.

Mielenkiintoinen tekninen toteutus Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimessa on myös infrapunalähetin, joka on tuttu jo lukuisista muistakin Xiaomin puhelimista. Infrapunalähettimen avulla puhelinta voidaan käyttää lähes kaikkien kodin laitteiden kaukosäätimenä ja hommaa on helpottamassa puhelimeen esiasennettu Mi Remote -sovellus. Xiaomi on luonnollisesti varustellut puhelimen myös NFC-tuella, joten Mi 11 Lite 5G:tä voidaan käyttää esimerkiksi kaupan kassalla lähimaksamiseen.

Akunkesto ja lataus

Vaikka Xiaomi Mi 11 Lite 5G on varsin ohut ja kevyt, niin puhelimen sisuksiin on saatu silti mahdutettu mukavan kokoinen akku. Puhelimessa on 4250 milliampeeritunnin akku, joka ei ole suurin mahdollinen, mutta on silti riittävän kookas varmasti monille. Testijakson aikana akunkesto oli minimissään päivän verran ja parhaimmillaan lähes kaksi päivää. Usein iltaisin akkua oli jäljellä aktiivisen käytön jälkeen 15-25 prosenttia akkua, mutta varmasti hieman vähemmällä käytöllä akusta riittää puhtia pariksi päiväksi.

Päivän aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti 90 hertsin virkistystaajuus, mutta valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon päivittäisessä käytössä ei päästy todentamaan.

Akunkesto on Xiaomi Mi 11 Lite 5G -mallissa mielestäni siis hyvällä tasolla, mutta ei tarjoa mitään wow-elämyksiä. Xiaomi on kuitenkin jälleen kerran panostanut akun lataukseen, sillä laitteen mukana toimitetaan oletusarvoisesti 33 watin tehoinen pikalaturi. Koska laturi toimitetaan puhelimen mukana, niin sitä ei tarvitse erikseen ostaa. SuomiMobiilissa päätettiin toteuttaa Xiaomi Mi 11 Lite 5G:lle tuttu lataustesti, jonka tulokset ovat esillä alapuolelle olevassa kuvaajassa.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 33 watin pikalaturilla.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G latautuu tyhjästä täyteen tunnissa, mikä on hyvä suoritus tässä hintapisteessä. 30 minuutin latauksen jälkeen akkua on saatu jo huimat 66 prosenttia ladattua ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 44 minuutissa. Akun lataus on tasaisen nopeaa aina 90 prosenttiin asti, mutta loput akusta latautuvat hieman pienemmällä teholla. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia akusta latautuivat vain 5 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia latautuvat 16 minuutissa.

Pikalataus on yksi puhelimen valttikorteista, sillä harvemmin keskihintaluokan puhelimessa nähdään vastaavia latausnopeuksia. Valitettavasti langatonta latausta ei Xiaomi Mi 11 Lite 5G tarjoa, vaan USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustapa.

Pakkastesti

Testijakson aikana Xiaomi Mi 11 Lite 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi 11 Lite 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 99 prosenttia, joten akkua oli kulunut vain yksi prosentti. AMOLED-tekniikkaan perustuvan näytön ansiosta se ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa jääkylmänä. Xiaomi ei ollut estänyt akun lataamista, mikä oli hieman yllättävää. Yleisesti akun lataus estetään turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 12 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 88 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vielä normaaleissa mitoissa, sillä yleensä tämän testin aikana akkua kuluu 5-15 prosenttia. Toki akun kuluminen olisi saanut olla myös hieman vähäisempää, eikä Mi 11 Lite 5G asetu parhaiten pakkasta kestävien puhelimien joukkoon. Myöskään toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G suoriutui pakkastestistä hyvin, eikä mitään suurempia ongelmia tullut vastaan. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut liian huolestuttavalla tasolla, ja AMOLED-näyttöpaneeli ei ottanut itseensä pakkasesta. Erikoista oli kuitenkin huomata, että Xiaomi ei ollut estänyt akun lataamista jääkylmänä. Puhelin toimi pakkasessa myös aivan kuten normaalisti, joten Xiaomi Mi 11 Lite 5G kestänee hyvin myös Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Kamerat

Kameroissa Xiaomi tarjoaa jälleen kerran hyvin tuttua keskihintaluokan toteutusta, sillä Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n takaosassa on kolmoiskamera. Pääkameran ohella mukana on ultralaajakulmakamera sekä telemakrokamera. Toteutus on idealtaan samanlainen kuin huippuluokan Mi 11 -puhelimessa, mutta toki Xiaomi on tällä kertaa vaihtanut kamerasensorit selvästi edullisempiin. Keskihintaluokan puhelimessa kameratoteutus on hyvä, mutta toki telekameraa edelleen hieman kaipaisi.

Pääkamerana toimii 64 megapikselin Samsung ISOCELL GW3 -sensori, joka on kooltaan 1/1,97 tuumaa ja tarjoaa 0,7 µm pikselikoon. Kamerassa on myös f/1.8-aukolla ja 26 mm polttovälillä varusteltu linssi. Pääkamera tukee lisäksi vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta, mutta valitettavasti optista kuvanvakainta ei ole kameraan saatu. Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on 1/4,0 tuuman kennokoko, 1,12 µm pikselikoko sekä f/2.2-aukko. Ultralaajakulmakamerassa on kiinteä tarkennus ja kameran avulla pystytään kuvaamaan 119 asteen näkökentällä. Kolmas kameroista on 5 megapikselin tasoinen telemakrokamera, jolla pystytään kuvaamaan 3-7 cm etäisyydeltä kuvattavasta kohteesta.

Kamerapuolella Xiaomi on varustellut Mi 11 Lite 5G:n myös 4K-videokuvauksella, yökuvaustilalla sekä yhtiön huippupuhelimistakin tutuilla cinematic-videokuvausfilttereillä. Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n etuosaan on saatu yksi 20 megapikselin tasoinen selfiekamera, jossa on f/2.24-aukko, 27 mm polttoväli, 1/3,4 tuuman kenno sekä 0,8 µm pikselikoko.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 64 megapikseliä (f/1.8, 26 mm, 1/1,97”, 0,7 µm, PDAF)
    • Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (f/2.2, 1/4,0” 1,12 µm, 119 asteen näkökenttä)
    • Telemakro: 5 megapikseliä (f/2.4, AF, 3-7 cm tarkennus)
  • Etukamera: 20 megapikseliä (f/2.24, 27 mm, 1/3,4”, 0,8 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Xiaomi hyödyntää puhelimessa 64 megapikselin tasoista pääkameraa, jossa käytetään hyväksi tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Oletusasetuksilla pääkameralla kuvataan 16 megapikselin tasoisia kuvia, sillä kamerassa yhdistetään neljä pikseliä yhdeksi paremmaksi pikseliksi. Toteutuksen pitäisi tarjota parempi kuvanlaatu useissa eri tilanteissa, kuten heikossa valaistuksessa. Testijakson aikana Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n kameraa hyödynnettiin oletusasetuksilla, joten kuvat ovat 16 megapikselin tasoisia. Puhelimella onnistuu toki myös 64 megapikselin kuvien taltioiminen, mutta niihin ei tässä arvostelussa tulla keskittymän.

16 megapikselin kuvat pääkameralla ovat monella tavalla hyvin laadukkaita. Kuviin saadaan taltioitua todella hyvin yksityiskohtia, tarkkuutta sekä värit ovat mukavan luonnolliset. Dynaaminen alue kuvissa on miellyttävä ja riittävällä tasolla 400 euron puhelimelle. Heikommassa valaistuksessa pääkameraa on avustamassa automaattinen yökuvaustila, jonka avulla kuvia voidaan ottaa hieman pidemmällä valotusajalla ilman asetuksien muuttamista. Lisäksi mukana on toki erillinen yökuvaustila, jolla saadaan vieläkin parempia hämäräkuvia.

Heikommassa valaistuksessa Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n pääkameralla saadaan hyvää jälkeä edelleen, vaikka toki yksityiskohtia ja valoa on selvästi vähemmän kuin hyvässä valaistuksessa kuvattaessa. Yökuvaustilalla valoa ja yksityiskohtia saadaan mukavasti lisää, vaikka mitään radikaalia muutosta ei ole havaittavissa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n pääkameralla.

8 megapikselin ultralaajakulmakamera on suoraan sanottuna pieni pettymys, vaikka se ei toki ole aivan huonoimmasta päästä. Ultralaajakulmakamerat ovat aina selvästi heikompia kuin pääkamerat, mutta henkilökohtaisesti olisin silti toivonut Xiaomilta hieman parempaa ultralaajakulmakameraa. Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n ultralaajakulmakameralla taltioidut kuvat ovat kohtalaisen tarkkoja, mutta monet yksityiskohdat ovat kuitenkin hieman epämääräisiä. Kuviin taltioituu mielestäni hyvät värit ja dynaaminen alue on kohtalainen. Ultralaajakulmakuvissa on havaittavissa pientä epätarkkuutta erityisesti reunoilta, mikä johtuu vääristyksien korjauksesta.

Myös ultralaajakulmakamera tukee sekä automaattista että erillistä yökuvaustilaa. Yökuvaustila ei tee kuvista mitenkään kovin erikoisia tai paranna laatua kovinkaan radikaalisti, mutta sen avulla saadaan kuitenkin kuvattua kohtuullisia kuvia. Alapuolella on muutamia Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Myös Xiaomin muutamista muista puhelimista tutuksi tullut telemakrokamera nähdään nyt myös Xiaomi Mi 11 Lite 5G -mallissa. Kamera on siis käytännössä kuin telekamera, mutta se on tarkoitettu ainoastaan makrokuvaamiseen. Xiaomi Mi 11 Lite 5G ei tarjoa siis perinteisempää heikkoa makrokameraa, vaan 5 megapikselin telekamera on hieman paremmalla tasolla. Telemakrokamera pystyy tarkentamaan 3-7 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta ja yleisesti ainakin hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan laadukkaita. Heikommassa valaistuksessa kuvat eivät yllätä laadukkuudellaan. Jos tykkää makrokuvaamisesta, niin silloin toteutus on varmasti mieleinen, mutta samanlaiseen jälkeen olisi varmasti päästy myös makrotilalla, joka olisi toteutettu laadukkaammalla ultralaajakulmakameralla. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu telemakrokameralla.

Videokuvausta Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimella voidaan harrastaa korkeintaan 4K 30 fps -tasolla pääkameran avulla, mutta ultralaajakulmakameran videotarkkuus jää vain Full HD 30 fps -tasolle. Yleisesti videokuvaus on puhelimessa hyvällä tasolla ja ohjelmistollisesti toteutettu vakautus tuntui hyvältä. Mitään yllätyksiä laite ei kuitenkaan tarjoa omassa hintaluokassaan. Xiaomi on tuonut puhelimeen mukaan myös muutamia isovelimalleista tuttuja elokuvallisia tehostetiloja, joilla pystytään kuvaamaan varsin vaikuttavia videoita hyvin helposti.

20 megapikselin etukamera on tarkka ja tuottaa varsin laadukkaita omakuvia, jos sellaisia haluaa ottaa. Kuvat ovat erityisesti hyvässä valaistuksessa hyviä, mutta heikommassa valaistuksessa laatu hieman heikkenee. Etukamera tukee myös muotokuvatilaa, jossa taustan saa sumennettua. Muutaman testin perusteella taustasumennus toimii pääasiassa hyvin, sillä kamera tunnistaa pään ääriviivat erinomaisesti. Etukameralla videota voidaan kuvata korkeintaan Full HD 60 fps -tasolla ja valitettavasti automaattista tarkennusta etukamerasta ei löydy.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimessa käytetään muistakin uusimmista Xiaomin puhelimista löytyvää kamerasovellusta, joka on käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen. Kamerasovellus on saanut uuden ulkoasun rinnalla myös laajemmat kustomointimahdollisuudet sekä monipuolisia uusia käyttötapoja.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa supermakrotilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomivalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n kohdalla zoomivalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x) ja ultralaajakulmakameran välillä (0,6x). Lisäksi vaihtoehtona on myös 2x, joka on digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä puhelimesta ei löydy erillistä telekameraa. Erilliseen telemakrokameraan päästään kamerasovelluksen supermakro-tilalla. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva, muotokuva ja yö sekä lisää tiloja löytyy lisää-valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimesta. Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulma, makro). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös 64 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia. Manuaalitilan yksi vahvuus on myös videokuvausmahdollisuus, jolloin voidaan säätää reaaliaikaisesti kuvausasetuksia.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä toimii tuorein Android 11.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n käyttöjärjestelmänä toimii tuoreeltaan Googlen Android 11, jonka päällä hyrrää Xiaomin oma MIUI 12 -käyttöliittymä. Testijakson lopuksi puhelimeen oli asennettuna tuorein saatavilla ollut päivitys, joka piti sisällään Googlen 1. huhtikuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. Tietoturvapäivityksien osalta Xiaomi Mi 11 Lite 5G on siis ainakin vielä näin toukokuussa hyvällä tasolla, vaikka Xiaomi ei olekaan tunnettu päivityksistään.

Valitettavasti Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimelle ei ole luvattu mitään päivityksiä, sillä Xiaomi ei anna erikseen päivityslupauksia millekään puhelimistaan. Xiaomi on kertonut Mi 11 Lite 5G -puhelimen olevan kuitenkin ”Android Enterprise Recommended”, mistä voidaan päätellä hieman puhelimen tulevista päivityksistä. Google vaatii Xiaomilta lähtökohtaisesti myös parempaa ohjelmistotukea. Google on vaatinut, että Mi 11 Lite 5G tulee saamaan nykyisen käyttöjärjestelmäversion lisäksi myös yhden suuremman Android-päivityksen, joka on tässä tapauksessa Android 12. Xiaomi on kertonut sivuillansa puhelimen saavan tietoturvapäivityksiä aina huhtikuuhun 2024 asti vuosineljänneksittäin julkaistuna.

Ainakin syksyllä julkaistavaksi odotettava Android 12 -versio on Xiaomi Mi 11 Lite 5G:lle odotettavissa, joka saattaa jäädä myös viimeiseksi suuremmaksi Android-versioksi, sillä enempää ei ole luvattu. Toki Xiaomi saattaa päivittää puhelimeen myös Android 13 -version, mutta sitä ei voida pitää millään tasolla varmana. Xiaomi tulee päivittämään puhelimeen kuitenkin myöhemmin kesällä uuden MIUI 12.5 -käyttöliittymäversion, joka tuo mukanaan muutamia muutoksia ja parannuksia.

MIUI 12 -käyttöliittymä on Xiaomin oma näkemys siitä, miltä Androidin pitäisi näyttää. Kyseessä on varsin monipuolinen ja täyteläinen käyttöliittymä, joka tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia ominaisuuksia. Testijakson aikana MIUI 12 tuntui toimivalta toteutukselta, eikä se ollut yhtä raskas kuin Xiaomin aikaisemmat MIUI-versiot. Yleisilmeeltään MIUI 12 on hyvin visuaalinen ja looginen käyttää, mutta siinäkin on omat ongelmansa, joihin törmättiin Mi 11 -puhelimen testijakson aikana. Henkilökohtaisesti tykkään Xiaomin omasta MIUI 12 -käyttöliittymästä, sillä se tarjoaa kattavia ominaisuuksia, joilla puhelimesta saa juuri omannäköisensä.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimessa MIUI 12 tuntui toimivan moitteettomasti, eikä käyttöliittymä tökkinyt tai hidastellut ollenkaan. Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n kohdalla ei ollut havaittavissa myöskään ongelmia ilmoituksien kanssa, kuten Xiaomi Mi 11 -huippupuhelimessa. Erikoista oli kuitenkin edelleen se, että MIUI 12 -käyttöliittymä pitää sisällään muutamia mainoksia Xiaomin oletussovelluksissa, mikä ei ole missään tapauksessa suotavaa. Xiaomi on kuitenkin kertonut poistavansa mainokset MIUI 12.5 -käyttöliittymään siirryttäessä.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelinta.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G on loistava älypuhelin, jos etsinnässä on puhelin alle 400 eurolla. Kovin monet kilpailijoista eivät pysty tarjoamaan yhtä hyviä teknisiä ominaisuuksia ja laatuvaikutelmaa suhteutettuna hintaan. Kyseessä on loistava päivitys viime vuoden Xiaomi Mi 10 Lite 5G -mallista ja samalla todellinen haastaja muun muassa aikaisemmin testatuille Samsung Galaxy A52 5G– ja OnePlus Nord -puhelimille.

Testijakson aikana itse tykästyin puhelimessa erityisesti kevyeen ja ohueen rakenteeseen ja kyseessä on mielestäni toteutus, jolla Mi 11 Lite 5G erottuu kilpailijoistaan. Lisäksi puhelin tarjoaa hintaluokassaan laadukkaan AMOLED-näyttöpaneelin sekä tehokkaan Snapdragon 780G -järjestelmäpiirin. Xiaomi Mi 11 Lite 5G tarjoaa lisäksi hyvän akunkeston sekä todella vaikuttavan 33 watin pikalaturin, joka toimitetaan myös laitteen mukana. Kameratoteutus on puhelimessa myös hyvällä tasolla ja erityisesti pääkameran kuvien laatu on hintaluokassa todella hyvä. Xiaomi on pakannut puhelimen täyteen myös muita hyviä asioita, joita ovat esimerkiksi stereoäänentoisto, 5G-yhteydet, infrapunalähetin, muistikorttipaikka sekä MIUI 12 -käyttöliittymä.

Täydellisestä keskihintaluokan puhelimesta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan myös Xiaomi Mi 11 Lite 5G:stä löytyy omat vikansa. Rakenteellisesti suurin heikkous on kiiltävä muovikehys sekä vedenkestävyyden puuttuminen. Ominaisuuksien osalta puhelimesta puuttuu perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, joka on vielä keskihintaluokassa todella yleinen. Lisäksi Xiaomi Mi 11 Lite 5G ei tarjoa langatonta latausta, jonka voisi toivoa vihdoin näkevän myös keskihintaluokan puhelimissa. Suurin yksittäinen ongelma mielestäni on Xiaomin päivityslupaus, jollaista ei löydy. Monet valmistajat lupaavat jopa kolme tai neljä vuotta Android-versiopäivityksiä, mutta Xiaomi Mi 11 Lite 5G:lle on luvattu vain yksi Android-versiopäivitys.

Suomessa Xiaomi Mi 11 Lite 5G on myynnissä 6 + 128 gigatavun versiossa 399 euron hintaan. Tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat musta Truffle Black / Salmiakki, keltainen Citrus Yellow / Sitruuna sekä vihreä Mint Green / Minttu. Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G

8.6

SuomiMobiili testasi uuden keskihintaisen Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimen, joka vakuuttaa kevyellä ja ohuella rakenteellaan.

Hyvää
  • Kevyt ja ohut rakenne + mattapintainen takalasin viimeistely
  • Hyvä AMOLED-näyttöpaneeli 90 hertsin virkistystaajuudella
  • Loistava suorituskyky Snapdragon 780G -järjestelmäpiirin ansiosta
  • Snapdragon X53 -modeemi tarjoaa hyvät 5G-yhteydet
  • Muistikorttipaikka (varauksin), Dual-SIM, NFC, USB-C, Infrapunalähetin
  • Nopea kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija ja stereoäänentoisto
  • Hyvä akunkesto ja tehokas 33 watin pikalataus
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Hyvä kameratoteutus + laadukas pääkamera
  • Android 11 ja MIUI 12 (vähintään yksi Android-versiopäivitys)
  • Myyntipakkauksessa 33 watin laturi ja suojakuori
  • Kilpailukykyinen hinnoittelu
Huonoa
  • Puhelimen kehys kiiltävää muovia ja näyttölasia kiertää musta muovikehys
  • Ei IP68-luokituksen mukaista pölyn- ja vedenkestävyyttä
  • Ei kuulokeliitintä
  • Ei langatonta latausta
  • Xiaomi ei tarjoa kattavaa päivityslupausta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

  1. Upea laite!!!

  2. Uskomatonta että Xiaomi pystyy edelleen yllättämään😲. Tiileskiven paino kuten useimmissa muissa esim uusi Nokia X20 (220 grammaa) on nyt vain 159g! Eli peräti 61g kevyempi se varmasti tuntuu hyvältä. Upea väri ja kaikki speksit ylivoimaisesti parempia kuin jo mainittu Nokia X20 joka on jopa kalliimpi kuin tämä jos ostaa laturin päälle jota pakkaus ei sisällä. Katsoin muuten Youtube: Tech Tablets kanavalta tämän Liten kamera vertaus videon jossa vastassa oli tuo saman hintainen Samsung A52 5G ja videotoistossa 11 Lite sai aivan ylivoivoimaisen voiton koska vakautus oli pehmeää kuin sula voi, A52 videokuvaus taas nyki ja heitteli sinne sun tänne ja oli siten aika surkea.

  3. Ostin tästä 4G version netistä 280e….paras hinta-laatu suhde kyllä

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut