ArvostelutHonorYleinen

Arvostelussa Honor Magic Vs – vihdoin vaihtoehto taittuvanäyttöisien puhelimien markkinoille

Honor Magic Vs

Honor on tuomassa Suomessakin myyntiin taittuvanäyttöisen älypuhelimen, joka kantaa nimeä Honor Magic Vs. Kyseessä on mielenkiintoinen tulokas markkinoille, joka on pääasiassa Samsungin vallassa. Honor tarjoaa uutuuspuhelimessa lippulaivatoiminnot hieman Samsungia edullisemmalla hinnoittelulla.

Honor Magic Vs muistuttaa vahvasti Samsungin viime vuoden Galaxy Z Fold 4 -puhelinta, mutta Honor on kuitenkin tuonut mukaan myös jotain omaa. Puhelimessa on selvästi leveämpi 6,45 tuuman ulkonäyttö sekä neliömäisempi 7,9 tuuman sisäpuolen näyttö. Tehoista on vastaamassa Qualcommin kehittämä Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa huippusuorituskyvyn.

Puhelimessa ei ole unohdettu kameroita, sillä Magic Vs tarjoilee 54 megapikselin pääkameran, 50 megapikselin ultralaajakulmakameran sekä 8 megapikselin telekameran. Lisäksi tarjolla on kaksi 16 megapikselin tasoista selfiekameraa. Honor Magic Vs:n akku on kooltaan 5000 milliampeerituntia ja tuettuna on 66 watin pikalataus. Ohjelmiston osalta Honor on kertonut tehneensä taittuvaa toteutusta varten optimointeja yhtiön uusimmassa MagicOS 7.1 -käyttöliittymässä.

Suomessa Honor Magic Vs on tulossa myyntiin kesän aikana 12 + 512 gigatavun muistiversiossa ja suositushinta on 1599 euroa. Puhelimesta on tarjolla kaksi väriversiota, jotka ovat musta ja vihreä.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Honor Magic Vs -puhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor Magic Vs (FRI-NX9)
Mitat [suljettuna]: 160.3 x 72.6 x 12.9 mm
Mitat [avattuna]: 160.3 x 141.5 x 6.1 mm
Paino: 267 g
Rakenne: Metallikehys / lasipinnat
Vedenkestävyys: Ei ole
Päänäyttö [taipuva]: 7.9 tuumaa / OLED / 2272 x 1984 / 10.3:9-kuvasuhde / 90 Hz / HDR10+
Ulkonäyttö: 6.45 tuumaa / 2560 x 1080 / 21.3:9-kuvasuhde / OLED / 120 Hz / HDR10+
Suoritin: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (Adreno 730)
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]
Tallennustila: 512 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 3.1)
Takakamera: 54 MP pääkamera (f/1.9 / 27 mm / 1/1.49" / 1.0 µm / DPAF / ) + 50 MP ultralaajakulmakamera (f/2.0 / 13 mm / AF / 122 astetta) + 8 MP telekamera (f/2.4 /  81 mm / DPAF / OIS / 3x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera [ulkopuolella]: 16 MP etukamera (f/2.45 / 24 mm / FF)
Etukamera [sisäpuolella]: 16 MP etukamera (f/2.45 / 24 mm / FF)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 66 watin langallinen lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 13 / MagicOS 7.1
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versioita ja 5 vuotta tietoturvaa
Muuta: NFC / Dual-SIM (nano-SIM + nano-SIM / eSIM) / kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C (USB 3.1 Gen 1)
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereo-kaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Musta ja syaani
Hinta: 1599 € (12 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Honor toimittaa uutuuspuhelimensa hieman massasta poikkeavassa myyntipakkauksessa, joka on kookas ja pitää sisällään paljon. Myyntipakkaus on valmistettu pahvista ja se on väritykseltään musta. Sitä on koristamassa Honorin logot sekä puhelimen mallinimi. Yhdellä kyljellä on myös mainittuna sisällä olevan puhelimen väriversio, muistivariantti sekä IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee puhelin muovikääreeseen peitettynä. Puhelimen alapuolella olevan tasanteen alapuolelta löytyy vielä kolme erillistä pahvilaatikkoa. Suurimman sisältä löytyy puhelimen väriin sopiva suojakuori sekä metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu. Lisäksi mukana olisi myös pikakäyttöopas, jos puhelimen ostaisi kaupasta. Kahdesta muusta laatikosta löytyy vielä 66 watin pikalaturi sekä lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A > USB-C)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Magic Vs:n myyntipakkaus on siis juuri sellainen, mitä Honorilta voikin odottaa. Puhelimen mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, joka ei ole nykymarkkinassa kovinkaan yleistä. Honor ei ole karsinut laturista tai suojakuoresta.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti ja rakenteeltaan Honor Magic Vs on melko perinteikäs taittuvanäyttäinen älypuhelin, jossa on paljon samaa Samsungin valmistamien Galaxy Z Fold -puhelimien kanssa. Honor on kuitenkin pyrkinyt tekemään puhelimesta ohuemman ja kevyemmän, mutta laadusta ei ole karsittu. Magic Vs on valmistettu metallikehyksestä sekä lasipinnoista. Honor ei ole kuitenkaan kaikilta osin Samsungin tasolla, sillä mitään vedenkestävyyttä ei ole saatu mukaan.

Suomessa puhelimesta on saatavilla kaksi väriversiota, jotka ovat musta sekä testiinkin saatu syaani. Mustassa väriversiossa Honor hyödyntää kiiltävää lasipintaa takaosassa, mutta syaanissa versiossa on mattapintainen lasi. Henkilökohtaisesti tykkään mattapintaisesta lasista, sillä se ei kerää sormenjälkiä ja yleisesti mattapinnat eivät ole yhtä naarmuherkkiä kuin kiiltävät pinnat. Honor ei ole kertonut lasipintojen valmistajaa, joten todennäköisesti käytössä ei ole uusimmat Gorilla Glass -lasit.

Testijakson aikana lasipintoihin ei tullut naarmuja, ja Honor on myös tehtaalla asentanut ulkopuolen näyttöön muovisen suojakalvon. Honor toimittaa puhelimen mukana väriin sopivan suojakuoren, joka suojaa puhelimen takaosaa. Kovin hyvin suojakuori ei kuitenkaan suojaa laitetta kauttaaltaan. Metallikehys on valmistettu magnesiumseoksesta ja se on viimeistelty kiiltäväpintaiseksi. Kehys kerää selvästi sormenjälkiä, ja ainakin itse en olisi pahoittanut mieltäni mattapintaisesta viimeistelystä.

Käsituntumalta Honor Magic Vs on miellyttävä erityisesti suljettuna. Toteutuksensa ansiosta puhelin ei ole liian leveä, jonka lisäksi pyöristetyt lasipinnat antavat mukavasti ergonomisuutta. Puhelimessa ei ollut havaittavissa mitään häiritseviä saumakohtia. Avattuna Magic Vs on kookas, joten käyttämiseen tarvitaan kahta kättä. Avattuna puhelin on miellyttävän ohut, mutta suljettuna kyseessä on edelleen paksu laite.

Magic Vs -puhelimen mitat ovat suljettuna 160,3 x 72,6 x 12,9 millimetriä, jolloin puhelin on kapea, mutta pitkä. Paksuus ei ole yhtä huomattava kuin joissakin kilpailijoissa, mutta sitä on kuitenkin selvästi enemmän kuin normaalimmassa puhelimessa. Taitettuna puhelin mahtuu hyvin taskuun. Avattuna puhelimen mitat ovat 160,3 x 141,5 x 6,1 millimetriä, jolloin leveys tuplaantuu ja paksuudesta lähtee puolet pois. Puhelin muuntuu siis pieneksi tabletiksi.

Magic Vs -puhelimella on painoa 267 grammaa, joka on nykyään melko perinteikäs lukema taittuvalle puhelimelle. Painoa on selvästi enemmän kuin normaalilla puhelimella, joiden painot ovat noin 200 gramman tietämissä. Painoon saa totutella hetken, mutta monessa tilanteessa itse en kokenut sitä ongelmaksi. Toisinaan housujen taskussa painon kyllä huomasi, ja toisinaan se oli erittäin epäkäytännöllinen.

Laatutuntuma puhelimessa on premium-tasoa, eikä itsellä ole mitään valittamisen aihetta sen suhteen. Laadukkaat materiaalit tuntuvat käytössä hyvältä ja samalla mitään natinoita ei puhelimesta pääse. Honor vakuuttaa erityisesti saranan osalta, josta ei tuntunut kuuluvan mitään epäilyttäviä ääniä. Saranassa on kuitenkin jonkin verran väljyyttä, joten se ei ole kaikista jämäkin. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut käyttöön.

Honor on kertonut panostaneensa erityisesti saranaan, sillä siinä olevat komponentit on vähennetty 92 kappaleesta vain 4 kappaleeseen. Saranassa käytetään nyt titaania sekä magnesiumseosta, jotka ovat kevyempiä materiaaleja kuin aikaisemmin käytetty alumiini. Honor on luvannut saranan kestävän 400 000 taittokertaa, joten sen pitäisi kestää vuosia ilman ongelmia. Todennäköisesti puhelimesta hajoaa ensin jokin muu asia kuin sarana.

Saranan avulla puhelinta voidaan käyttää myös pienessä kulmassa, eli Magic Vs:n sarana ei ole vain auki tai kiinni. Mitenkään parhaimmalla tavalla toteutusta ei ole kuitenkaan suunniteltu, sillä puhelin ei tunnu kovin hyvin pysyvän eri kulmissa. Jos saranan avaa hieman yli 90 asteen, niin puhelin saattaa helposti aueta kokonaan tai kellahtaa kyljelleen hieman epätasaisen painonsa takia. Sarana ei ole aivan Samsungin tasolla.

Testijakson aikana itse koin Magic Vs:n kohdalla ongelmaksi erittäin vahvat magneetit, joilla puhelin pysyy kiinni. Kun puhelinta koittaa avata, täytyy siihen oikeasti keskittyä. Kehyksessä ei ole mitään kunnollista rakosta, josta saisi hyvän otteen puhelinta avattaessa. Lisäksi kiiltävä metallikehys on liukas, joka hankaloittaa hommaa. Toisinaan puhelin oli jopa pudota maahan, kun avattaessa sormet liukastuivat kehyksessä vahvojen magneettien takia. Homma ei tuntunut helpottuvan edes ajan kanssa, sillä kunnollisen avausotteen ottaminen oli haastavaa.

Honor Magic Vs:n rakenteessa on karsittu vedenkestävyydestä, joka on nähty jo parin vuoden ajan esimerkiksi Samsungin taittuvissa puhelimissa. IP-luokituksen puute on huomattava miinus tässä hintapisteessä, ja jos Samsung on pystynyt sen toteuttamaan, niin myös Honorin pitäisi siinä onnistua. Toki vedenkestävyyden toteuttaminen taittuviin puhelimiin on haastavaa. Magic Vs -puhelinta ei kannata altistaa ollenkaan vedelle tai muille nesteille, sillä sitä sen ei pitäisi kestää. Toivottavasti tämä puute korjataan viimeistään seuraavan sukupolven versiossa.

Suljettuna puhelimen etuosa on kokonaan lasia, ja Magic Vs erottuu monista kilpailijoistaan hieman kaartuvalla ulkonäytöllä. Näytön oikea reuna on kaartuva, joka parantaa kokemusta. Näyttöpaneeli on kookas ja se vastaa normaalia puhelinta. Näyttö peittää suuren osalta etuosan pinta-alasta. Etukameraa varten näytön yläreunaan on tehty reikä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet Honor on laittanut näytön yläpuolelle, ja puheluihin käytettävä kuuloke sijaitsee näyttölasin ja alumiinikehyksen välissä. Takaosaan Honor on sijoittanut pystysuuntaisen kamera-alueen, jossa on kolme kamerasensoria sekä teksti ”Designed for Magic”. Kameroiden rinnalla on myös salamavalo sekä takaosassa on myös Honor-logo.

Magic Vs -puhelinta avattaessa, sisältä paljastuu suurempi näyttö, joka on taittuva. Näyttö peittää valtaosan sisäpuolen pinta-alasta, vaikka toki näyttöä kiertääkin edelleen kohtalaiset kehykset. Taitoskohdan huomaa helposti näytön keskeltä sormella ja myös silmin. Näytön yläreunassa on esillä etukamera. Puhelimen ollessa avattuna aikaisemmin etu- ja takaosiksi nimitetyt osat tekevät yhdessä isomman takaosan.

Avattuna Magic Vs:n oikeassa reunassa on virtapainike, johon on integroitu myös sormenjälkilukija. Puhelimen vasemmassa reunassa on ainoastaan äänenvoimakkuuspainikkeet. Puhelimen yläreunaan on asetettuna infrapunalähetin, kaiutin sekä mikrofoni. Alareunasta löytyy mikrofoni, USB-C-liitin, kaiutin sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Kun Magic Vs on taitettuna kasaan, niin puhelin taipuu keskeltä kahtia ja esille tulee vasempaan reunaan saranaosuus. Sarana on suojattu mattapintaisella metallilla.

Näytöt

Näyttöjen osalta Honor on ottanut hieman erilaisen lähestymistavan verrattuna esimerkiksi Samsungiin. Erityisesti ulkopuolen näyttö on selvästi leveämpi, joka tekee siitä pitkälti samanlaisen kuin normaaleissakin puhelimissa. Lisäksi tämän myötä myös sisäpuolen näyttö on hieman leveämpi. Kokonaisuus on kuitenkin tuttu, mutta mielestäni Honor on tehnyt todella hyviä päätöksiä kuvasuhteiden kanssa.

Magic Vs:n ulkopuolella oleva näyttö on kooltaan 6,45 tuumaa ja perustuu OLED-tekniikkaan. Näytössä on myös 2560 x 1080 pikselin tarkkuus, joka tekee 431 pikseliä tuumaa kohden. Näytön kuvasuhde on 21.3:9, joten se on vain hieman korkeampi kuin puhelimissa hyvin yleinen 21:9-kuvasuhde. Eron huomaa, mutta se ei ole merkittävä. Näyttöön on saatu korkea 120 hertsin virkistystaajuus, HDR10+ -tuki sekä 1200 nitin maksimikirkkaus.

Ulkonäyttö on siis teknisesti tuttua huippuluokkaa, mutta mitään markkinoiden kärkitekniikkaa ei kuitenkaan ole. Näyttö on tarpeeksi hyvä ja se tarjoaa pitkälti saman kokemuksen kuin normaalienkin älypuhelimien näytöt. Itse tykkään siitä, että Honor tarjoaa leveämmän kuvasuhteen kuin esimerkiksi Samsung. Näyttö ei tunnu liian ”ahtaalta”, vaan käyttäminen on luonnollista.

Ulkonäytössä itselleni tärkein yksityiskohta oli pieni kaartuvuus näytön oikeassa reunassa. Sen ansiosta esimerkiksi eleet tuntuivat todella sulavilta. Lisäksi näyttö on muilta reunoiltaan hieman pyöristetty, joka osaltaan myös parantaa kokemusta. Näytön tarkkuus on riittävä, eikä yksittäisiä pikseleitä paljain silmin ole mahdollista nähdä. 120 hertsin virkistystaajuuden ansiosta näyttö on sulava ja 1200 nitin kirkkaus riittää monessa tilanteessa. Toki näyttö ei ole kirkkain mahdollinen, mutta ajaa asiansa.

Magic Vs -puhelimen tärkein näyttö löytyy sisäpuolelta, joka on kooltaan 7,9 tuumaa. Honor hyödyntää näytössä luonnollisestikin OLED-tekniikkaa ja sen tarkkuus on 2272 x 1984 pikseliä, joka takaa noin 382 pikseliä tuumaa kohden. Sisänäyttö on puhelimessa neliömäinen, sillä käytössä on 10.3:9-kuvasuhde. Näytön kanssa on lähdetty hieman säästelemään verrattuna ulkonäyttöön. Honor on saanut mukaan HDR10+ -tuen, mutta esimerkiksi virkistystaajuus yltää nyt vain 90 hertsiin ja kirkkaus vastaavasti vain 800 nitiin.

Sisänäyttö on mielestäni hyvä, mutta myös parempaa olisi voinut odottaa. Esimerkiksi 800 nitin kirkkaus ei ole parasta, mitä on saatavilla. Kirkkaus riittää mainiosti perustilanteissa, mutta kirkkaassa auringonvalossa on pieniä haasteita. Lisäksi 90 hertsin virkistystaajuus tekee kokemuksesta sulavan, mutta kilpailijoilla on 120 hertsin näyttöjä. Toki itse en suuremmin huomaa eroa 90 ja 120 hertsin välillä, ja 90 hertsiäkin näyttää mukavan sulavalta.

Taittuvan puhelimen vahvuus on se, että ulkopuolen näytöltä voi tehdä kaiken tarvittavan, mutta sisäpuolen näytölle saa enemmän sisältöä samaan aikaan. Molemmat näytöt tuntuivat olevan tasapainossa, ja ne ovat riittävät varmasti suurimmalle osalle käyttäjistä.

Monien muiden huippupuhelimien tapaisesti myös Magic Vs -puhelimessa on HDR10+ -tuki molemmilla näytöillä. Puhelin on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, jonka ansiosta puhelimella voidaan katsoa tarkkoja sekä HDR10 -tasoisia videoita monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflixiä voidaan katsoa molemmilla näytöillä Full HD -maksimitarkkuudella ja HDR10 -tekniikalla.

Näyttöjä varten Honor on toteuttanut tutut asetukset, joilla käyttäjät voivat säätää kokemusta paremmin omille silmille miellyttävämmäksi. Esimerkiksi näytön värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen avulla, jotka ovat normaali ja eloisa. Lisäksi värilämpötilaa voi säätää väriympyrästä tai oletusasetuksista, jotka ovat oletus, lämmin ja kylmä. Virkistystaajuutta voidaan vaihtaa normaalin (60 Hz), kohtalaisen (90 Hz) ja korkean välillä (120 tai 90 Hz). Lisäksi tuettuna on dynaaminen tila, joka vaihtelee virkistystaajuuksien välillä näytettävän sisällön mukaan.

Honor on panostanut nyt myös paljon silmäystävällisiin ja nukkumisominaisuuksiin. Mukana on ”sirkadiaaninen yönäyttö”, joka säätää näytön värilämpötilaa automaattisesti kehon rytmin perusteella, jotta käyttäjä voi valmistautua yöuniin paremmin. Lisäksi käyttäjät voivat ajoittaa silmäystävällisen tilan menemään päälle tiettynä aikana.

Puhelin tukee OLED-näyttönsä ansiosta myös Always-on-display-toimintoa, jonka avulla sammutetulle näytölle saadaan näkyviin kellonaika, ilmoituksia sekä muita tietoja. Honor antaa mahdollisuuden Always-on-display-toiminnossa muokata kelloa kattavasta valikoimasta erilaisia ratkaisuja. Lisäksi useita erilaisia kellovaihtoehtoja löytyy teemakaupasta.

Taittuvissa näytöissä on aina ollut kupru taitoskohdassa, eikä siitä päästä eroon nyt Magic Vs:n kohdallakaan. Honor käyttää omaa pisaramaista saranaa, joka ei taita näyttöä kuin paperia. Tämän ansiosta näyttöön ei tule Samsungin puhelimista tuttua huomattavaa terävää taitoskohtaa, vaan taitos on huomaamattomampi ja suuremmalla alueella. Magic Vs:ssä taitoskohdan huomaa kun näyttöä katsotaan tietystä kulmasta, mutta kovin hyvin sitä ei havaitse näyttöä katsottaessa suoraan.

Taitoskohdan myös tuntee kupruna, joka ei tuntunut testijakson aikana suuremmin häiritsevän. Taitoskohtaa ei ole siis Honor saanut pois, sillä se olisi mahdottomuus. Näyttö on valmistettu muovista, jonka lisäksi näyttöä on suojaamassa ohut muovikalvo, joka on asetettu siihen jo tehtaalla. Suojakalvo ei ylety aivan näytön reunoihin asti, jonka takia väliin kertyy hyvin nopeasti pölyä ja muuta likaa. Muovipinnan takia näyttö kerää myös sormenjälkiä, jotka eivät irtoa yhtä helposti kuin lasista. Näyttö on myös pehmeä, joten sitä ei kannata käyttää kynsillä tai muilla terävillä esineillä.

Tekniikka ja suorituskyky

Honor hyödyntää puhelimessa Qualcommin kehittämää Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriä, joka on viime vuoden piiri. Käytössä ei ole siis uusin Snapdragon 8 Gen 2, joka on jopa harmi puhelimen tullessa näin myöhään myyntiin globaalisti. Toki tällä hetkellä taittuvissa puhelimissa ei ole vielä Snapdragon 8 Gen 2 -piiriä muillakaan, mutta tilanne muuttunee jo pian.

Snapdragon 8+ Gen 1 on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin prosessilla, joka erottaa sen aikaisemmasta versiosta, joka perustui Samsungin prosessiin. Tämän ansiosta Qualcomm pystyy lupaamaan parempaa energiatehokkuutta ja päivitetyt ytimien kellotaajuudet nostavat myös suorituskykyä. Qualcommin mukaan edeltäjään verrattaessa suorituskykyä on 10 prosenttia enemmän ja grafiikkasuorituskyky on myös kasvanut 10 prosentilla. Lisäksi energiatehokkuutta on parannettu 30 prosentilla.

Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,2 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,75 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 2,0 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii edelleen tuttu Adreno 730.

Magic Vs on saatavilla Suomessa yhdessä muistiversiossa, joka pitää sisällään 12 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Honor hyödyntää huippupuhelimille tuttuun tyyliin LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei puhelimesta löydy, joten käyttäjien on tyydyttävä puhelimen omaan tallennustilaan tai erillisiin pilvitallennustiloihin.

Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri on nähty lukuisissa älypuhelimissa, joten sen tarjoama suorituskyky on hyvin tiedossa. Ajoimme tästä huolimatta Magic Vs -puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, jotka eivät päässeet tarjoamaan merkittäviä yllätyksiä. Suorituskyky vastaa muita samaan piiriin perustuvia puhelimia, mutta jää hieman jälkeen uudemmasta Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiristä. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Magic Vs:n saamia suorituskykytestien pisteitä Snapdragon 8 Gen 2 -piiriin perustuvan Magic5 Pron kanssa sekä Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -piiriin perustuvan Samsung Galaxy S23 Ultran kanssa.

Testitulokset
Honor Magic Vs (SD8+G1) Honor Magic5 Pro (SD8G2) Samsung Galaxy S23 Ultra (SD8G2FG)
AnTuTu: 1 022 241 pistettä 1 065 081 pistettä 1 204 027 pistettä
Geekbench 5 (single): 884 pistettä 1486 pistettä 1227 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3632 pistettä 4783 pistettä 4615 pistettä
PCMark: 13 571 pistettä 14 431 pistettä 16 139 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 2802 pistettä 3672 pistettä 3520 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestit ovat ainoastaan suuntaa antava viite laitteiden suorituskyvystä, eikä ne kerro todellista kokemusta normaalissa käytössä. Testeissä puhelin laitetaan aina äärimmilleen, joka ei vastaa kovinkaan monesti puhelimen normaalia käyttöä. Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri tarjoaa kuitenkin jo oletusarvoisesti niin hyvän suorituskyvyn, että sujuvan kokemuksen tarjoaminen on itsestäänselvää. Suorituskyvyn kanssa ei havaittu ongelmia, vaan Magic Vs tuntui toimivan jatkuvasti ongelmitta.

Magic Vs -puhelimelle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

Puhelimelle toteutetun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla Magic Vs -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 1 022 241 pistettä, jonka jälkeen pisteet lähtivät tasaisesti laskuun. Huonoimmat pisteet saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin tulokseksi saatiin 868 472 pistettä.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi 153 769 pistettä, joka vastaa noin -15 prosenttia. Tulos ei ole mitenkään parasta tältä järjestelmäpiiriltä, joka on todettu testissä usein melko hyväksi. Magic Vs:n kohdalla suorituskyvystä lähtee iso siivu pitkässä käytössä. Keskimäärin samaan piiriin perustuvissa puhelimista suorituskyvystä katoaa noin 10 prosenttia, joten Magic Vs pärjäsi keskivertoa heikommin.

Stressitestin aikana Magic Vs:n havaittiin hieman lämpenevän, mutta mistään ylikuumenemisesta ei kuitenkaan puhuta. Honor ei ole suuremmin tuonut esille puhelimeen tehtyä jäähdytysjärjestelmää, mutta nähtävästi sellainen on ja se myös toimii kohtuullisesti. Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri ei toki enää lämpene samalla tavalla kuin useat aikaisemmat piirit, mutta osansa hyvässä lämmönhallinnassa tekee myös laitteen suuri koko. Toki markkinoiden parhaimmasta jäähdytyksestä ei voida puhua, kun suorituskykyä katoaa pitkässä käytössä keskiversio enemmän.

Mukana toimitettava suojakuori antaa hieman lisäsuojaa.

Yhteyksien osalta Magic Vs -puhelimessa ei havaittu mitään merkittäviä ongelmia. 5G-yhteydet toimivat ainakin Elisan verkoissa hyvin, ja nopeudet olivat odotetulla tasolla. Honor on saanut puhelimeen lippulaivapuhelimelle vaadittavaan tyyliin myös eSIM-tuen, joka toimii kaikkien Suomen operaattoreiden kanssa. Puhelimeen on saatu  Wi-Fi 6- ja NFC-yhteydet.

Värinämoottori on puhelimessa hyvällä tasolla, eikä ainakaan itsellä ollut suurempia valittamisen aiheita. Toki mistään markkinoiden parhaimmasta haptisesta palautteesta ei voida puhua, mutta se on hyvä taittuvanäyttöisten puhelimien joukossa.

Muuta tekniikasta

Pääkaiutin sijaitsee alareunassa.

Honor Magic Vs tarjoaa kaksi kaiutinta, jotka sijaitsevat ala- ja yläpäädyissä. Tuttuun tapaan yläreunan kaiuttimena käytetään puheluihin käytettävää kuuloketta, joten mitään erillistä toista kaiutinta ei ole tarjolla, vaikka yläreunassa on oma kaiutinritilänsä.

Kaiuttimien todettiin ajavan asiansa, sillä äänenlaatu niiden kautta on riittävä. Mistään markkinoiden parhaimmista äänenlaadusta ei ole kyse, vaan Honor on tuottanut ratkaisun joka on tarpeeksi monessa tilanteessa. Esimerkiksi puhepainotteiseen ääneen kaiuttimet ovat riittävät ja musiikkiakin kuuntelee niiden kautta lyhyitä aikoja. Ääntä kaiuttimista lähtee myös miellyttävä määrä.

Honor ei tarjoa perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, joten se kannattaa ottaa huomioon laitetta hankkiessa. Kyseessä ei ole merkittävä puute, sillä myös ilman kuulokeliitintä pystyy elämään. Puhelimessa on Bluetooth 5.2 -yhteys, jonka avulla pystytään takamaan vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin. Honor on tuonut puhelimeen tuen myös aptX- ja aptX HD -tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä. Testijakson aikana langattomilla kuulokkeilla ei havaittu yhteysongelmia.

Honor ei ole saanut sormenjälkilukijaa integroitua näyttöön, vaan Magic Vs käyttää monien muiden taittuvien puhelimien tapaisesti kylkeen sijoitettua sormenjälkilukijaa. Sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen, joka sijaitsee puhelimen oikeassa kyljessä niin suljettuna kuin avattunakin.

Sijainniltaan sormenjälkilukija on otollinen, sillä peukalo ylettyy siihen puhelinta pidettäessä kädessä. Sormenjälkilukija on nopea ja varma, eikä se tuottanut ongelmia. Oletusarvoisesti sormenjälkilukija koittaa tunnistaa sormea painiketta koskettaessa, mutta asetuksien kautta on mahdollista laittaa lukituksen avaus vasta painiketta painettaessa. Tällöin vältytään turhilta tunnistusyrityksiltä, joita tuntui itsellä tulevan usein vastaan.

Honor on tuonut puhelimeen tuen myös kasvojentunnistukselle, joka perustuu etukameraan. Magic Vs ei tarjoa siis esimerkiksi Magic5 Prosta tuttua 3D-kasvujentunnistusta, joka on selvästi turvallisempi vaihtoehto kuin etukameraan perustuva tunnistus. Kasvojentunnistusta ei pystytty testiolosuhteissa ohittamaan kuvalla, vaikka se on varmasti myös mahdollista. Tämän takia itse luottaisin puhelinta käytettäessä vain sormenjälkilukijaan, joka on tietoturvallisempi vaihtoehto.

Infrapunalähetin sijaitsee puhelimen yläreunassa.

Magic Vs -puhelimessa on Honorin muistakin puhelimista tuttu infrapunalähetin, joka sijaitsee puhelimen yläreunassa. Infrapunalähettimen ansiosta puhelinta pystyy käyttämään kaukosäätimenä Älykäs ohjain -sovelluksen avulla. Ominaisuus on kätevä, sillä suoraan puhelimella voi ohjata perinteistä televisiota tai muita kauko-ohjattavia kodinlaitteita. Kaikille infrapunalähettimestä ei ole suurta hyötyä, mutta jos sitä oppii käyttämään, niin siitä saa kaiken hyödyn irti.

Akunkesto ja lataus

Honor on saanut ahdettua Magic Vs -puhelimen sisälle kookkaan 5000 milliampeeritunnin akun, joka on suurempi kuin monissa muissa taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa. Akku on suurempi kuin Samsungin vastaavissa puhelimissa, joka on hienoa nähdä. Suuri akku ja yleisesti virtapihiksi todettu järjestelmäpiiri antavat luvan odottaa akunkestolta paljon.

Testijakson aikana akunkeston en ainakaan itse todennut olevan ongelma, vaan Magic Vs kestää vaaditun yhden päivän verran. Suuresta akustaan huolimatta akunkesto ei kuitenkaan ollut mitenkään mullistavan hyvä, sillä itse odotin jotain jopa hieman enemmän. Toki suuret näytöt korkeilla virkistystaajuuksilla kuluttavat akkua, mutta silti akku olisi voinut olla parempi.

Yleisesti iltaisin akkua oli puhelimessa jäljellä 15-25 prosenttia, ja kahtena päivänä testijakson aikana päästiin alle 10 prosentin varaustasoon. Toki on hyvä huomata, että puhelinta oli tässä kohdassa käytetty hyvin aktiivisesti päivän aikana. Pienemmällä käytöllä akku kestää todennäköisesti helposti yli päivän, mutta itse jouduin laittamaan puhelimen laturiin iltaisin, jotta akkua oli taas seuraavaksi päiväksi.

Magic Vs tarjoaa myös yhden tehokkaimmista pikalatausratkaisuista taittuvanäyttöisten puhelimien joukossa. Honor on saanut puhelimeen mukaan tutun 66 watin tehoisen langallisen SuperCharge-pikalatauksen. Honor ei tällä kertaa tarjoa mitään tarkkoja lukuja latausnopeudesta, mutta ilahduttavasti laturi toimitetaan puhelimen mukana, joten pystyimme toteuttamaan tutun lataustestin.

Puhelimen akun latausnopeus 66 watin pikalaturilla.

Magic Vs -puhelimen kookas akku latautuu tyhjästä täyteen 50 minuutissa, joka on hyvä saavutus. 15 minuutissa akkua saatiin 42 prosenttia ja 30 minuutin kohdalla akkua oli 76 prosenttia. 90 prosentin varaus saavutettiin 39 minuutissa, joten lataus hidastuu loppua kohden mentäessä. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 4 minuuttia ja viimeiset vastaavasti 11 minuuttia.

Tehokkaisiin pikalatausnopeuksiin päästään valitettavasti vain Honorin omalla laturilla, sillä Magic Vs ei tue yleisiä pikalatausstandardeja. Myöskään Honorin oma laturi ei tue kyseisiä standardeja. Mielestäni puhelimessa ja laturissa olisi hyvä olla tuki ainakin USB Power Delivery -standardille, jotta pikalataus ei rajoittuisi vain valmistajan omiin latausratkaisuihin.

Honor on myös karsinut langattomasta latauksesta, sillä sitä Magic Vs ei tue missään muodossa. Mielestäni langaton lataus pitäisi oletuksena olla tämän hintapisteen puhelimessa, ja myös kilpailijoilta kyseinen ratkaisu löytyy. Langaton lataus tuskin olisi ollut mahdottomuus toteuttaa, joten sen puutetta voidaan pitää selvänä miinuksena.

Kamerat

Honor on panostanut viime aikoina vahvasti kameroihin puhelimissaan, eikä nyt myöskään Magic Vs:n kameratoteutusta ole jätetty liian vähälle huomiolle. Toteutukseltaan kamerat ovat huipputasoa, mutta eivät kuitenkaan ylety aivan markkinoiden kärkeen. Honor pystyy helposti haastamaan kuitenkin Samsungin taittuvat puhelimet, vaikka parhaimmat kamerainnovaatiot onkin jätetty perinteisempiin puhelimiin. Puhelimessa on viisi kameraa, joista kaksi toimii etukameroina ja kolme on takaosassa.

Pääkamerana Honor hyödyntää Sonyn kehittämää 54 megapikselin tasoista IMX800-sensoria, joka on nähty keskihintaisessa Honor 70 -puhelimessa. IMX800-sensori on kooltaan 1/1,49 tuumaa ja siinä on 1,0 mikronin pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.9-aukko. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle, mutta mukaan ei ole erikoisesti saatu optista kuvanvakautusta.

Toinen kameroista on 50 megapikselin tasoinen, jota käytetään ultralaajakulmakamerana. Honor ei ole tarkentanut käytettyä sensoria, mutta siinä on f/2.0-aukolla varusteltu linssi, jonka avulla voidaan taltioida 122 asteen kuvia. Ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamista varten jopa 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Kolmas takaosan kameroista on f/2.4-aukolla varusteltu 8 megapikselin telekamera. Kamerassa on optinen kuvanvakautus ja se tukee 3x optista zoomausta.

Honor on saanut mukaan myös kaksi identtistä etukameraa, joista toinen on ulkopuolen näytössä ja toinen on sisäpuolen näytössä. Kamerat ovat tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja niissä on kiinteä tarkennus sekä f/2.45-aukolla varusteltu linssi.

Honor Magic Vs:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 54 megapikseliä (Sony IMX800, f/1.9, 27 mm, 1/1,49”, 1.0 µm, PDAF)
    • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (f/2.0, 13 mm, AF, 122 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 8 megapikseliä (f/2.4, 81 mm, PDAF, OIS, 3x optinen zoom)
  • Etukamera (molemmat): 16 megapikseliä (f/2.45, 24 mm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Magic Vs:n 54 megapikselin pääkameran kohdalla hyödynnetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi. Tuloksena syntyy 13,5 megapikselin tasoisia kuvia, mutta Honor rajaa kuviin 27 mm polttovälin, joten kuvista saadaan 12,5 megapikselin tasoisia. Kameralla onnistuu myös täyden 54 megapikselin tasoisien kuvien taltioiminen 23 mm polttovälillä. Testijakson aikana puhelinta käytettiin oletusasetuksilla, joten esillä olevat kuvat ovat 12,5 megapikselin tasoisia.

Hyvässä valaistuksessa pääkamera on parhaimmillaan, ja laatu ainakin riitti itselleni. Värit taltioituvat kuviin hyvin ja dynaaminen alue oli miellyttävä. Yksityiskohtia kuviin taltioituu paljon, mutta tarkkuus joissakin tilanteissa tuntui olevan hieman ylikorostunut. Melua kuvissa oli vain vähän havaittavissa.

Heikommassa valaistuksessa Magic Vs ei ole mitenkään huono, vaan tuottaa jopa hyvää jälkeä. Honor luottaa automaattiseen yökuvaustilaan, jota ei pysty ottamaan pois päältä. Heikossa valaistuksessa kuviin taltioituu paljon yksityiskohtia, jonka lisäksi kuvat eivät ole liian tummia. Värit ovat myös miellyttävän kylläisiä. Melua kuviin ei ilmesty liikaa, vaikka se lisääntyykin hieman yhdessä kuvien pehmeyden kanssa.

Kokonaisuutena Magic Vs:n pääkamera tuntui tuottavan riittävää jälkeä. Toki kyseessä ei ole mikään markkinoiden parhain kamera, jota tässä hintapisteessä voisi toki odottaa. Esimerkiksi optisen kuvanvakautuksen puute jopa hämmentää. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna Magic Vs -puhelimen pääkameralla testijakson aikana.

Myös 50 megapikselin ultralaajakulmakameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12,6 megapikselin tasoisia kuvia. Erillisessä kuvaustilassa onnistuu myös täyden resoluution kuvien ottaminen. Honor on lähestynyt ultralaajakulmakameraa nyt tarkan sensorin avulla, jonka voidaan olettaa tarkoittavan myös parempaa laatua.

Testijakson aikana ultralaajakulmakameran todettiin tarjoavan hyvän kokemuksen, ja kuvanlaatu on hyvällä tasolla. Kuvista saadaan tarkkoja automaattitarkennuksen ansiosta, jonka lisäksi kuviin taltioituu värit samalla tavalla kuin pääkameraankin. Toisinaan kameran kanssa oli havaittavissa hieman ylivalotusta HDR-kuvaustilassa, mutta mistään merkittävästä ongelmasta ei ollut kyse.

Magic Vs taltioi hyvää jälkeä myös heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakameransa kanssa. Kuviin saadaan paljon yksityiskohtia, jonka lisäksi automaattinen yökuvaustila tuo kuviin enemmän valoa. Värit taltioituvat hyvin, mutta välillä kuvat tuntuivat olevan melko tummia verrattuna pääkameran kuviin. Heikossa valaistuksessa pehmeys lisääntyy, mutta melua on melko vähän.

Ultralaajakulmakamera tukee myös automaattista makrokuvaustilaa. Itse en juurikaan makrotilasta välittänyt, sillä sitä ei saanut erikoisesti pois päältä. Puhelin vaihtoi kameraa automaattisesti kun kuvattava kohde oli tarpeeksi lähellä. Mielestäni Honorin olisi hyvä tarjota mahdollisuus ottaa makrotila pois käytöstä, vaikka siitä myös hyötyäkin jossain kohdassa varmasti olisikin.

Alapuolella on kuvia, jotka ovat otettuna Honor Magic Vs:n ultralaajakulmakameralla testijakson aikana.

Magic Vs -puhelimen 8 megapikselin telekamera ei kuulosta paperilla erikoiselta, mutta se on kuitenkin mukava lisä. Lisäksi kamera tuottaa hyvää jälkeä erityisesti valaistuksen ollessa kunnossa. Yksityiskohtia kuviin saadaan paljon ja melua on vähän. Värit taltioituvat pitkälti samalla tavalla kuin muillakin kameroilla ja dynaaminen alue on miellyttävä.

Telekamera tukee heikossa valaistuksessa automaattista yökuvaustilaa ja kuvat ovat yleiseltä laadultaan edelleen käyttökelpoisia. Yksityiskohtia on riittävästi ja värit taltioituvat hyvin. Kuvat eivät kuitenkaan ole kaikista tarkempia ja pehmeys lisääntyy selvästi. Kamera ajaa asiansa hämärässä, mutta ei se ihmeellinen ole.

3-kertainen optinen zoomaus on monessa tilanteessa riittävä, mutta zoomausalue ei ole lähellekään yhtä hyvä kuin monissa perinteisemmissä huippupuhelimissa. Magic Vs tukee niin sanottua 10-kertaista hybridizoomausta, jonka todettiin olevan vielä riittävän laadukas. Korkeinta digitaalinen zoomaus on 30-kertainen.

Alapuolella on muutamia telekameralla otettuja kuvia.

Honor ei ole unohtanut videokuvausominaisuuksia, sillä tarjolla on samoja tuttuja erikoisuuksia kuin muissa yhtiön puhelimissa. Honor ei toki ole kilpailijoiden tasolla kaikilta osin, sillä Magic Vs -puhelimessa ei ole tukea 8K-videokuvaukselle, sillä korkein mahdollinen on 4K 60 fps -kuvaus pääkameralla. Muissa kameroissa kuvaus rajoittuu 4K 30 fps -tasolle. 4K-kuvaus on rajoitettu vain 15 minuuttiin, joka on melko vähän.

Mielestäni yleisesti puhelimella pystytään taltioimaan hyvää jälkeä 4K-tarkkuudella niin hyvässä kuin heikossakin valaistuksessa. Videoihin taltioituu myös ääni selkeästi. Magic Vs tukee kameroiden välillä vaihtamista kesken kuvaamisen 4K 30 fps -tarkkuudella. Videokuvauksen puolelle Honor on toteuttanut muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia, sillä mukana on esimerkiksi elokuva-tila ja tarjolla on myös muita elokuvamaisia ominaisuuksia, kuten 10-bittinen 4K 60 fps Log Video -kuvaus. Honor on toteuttanut myös erilaisia kuvausfilttereitä, joilla voi vaihtaa videon tunnelmaa helposti.

Magic Vs tarjoaa kaksi identtistä 16 megapikselin tasoista etukameraa, joiden avulla saadaan aikaiseksi samanlaista jälkeä. Etukamera tukee tällä kertaa valitettavasti vain korkeintaan 1080p 60 fps -videokuvausta. Kamerassa ei ole myöskään automaattitarkennusta.

Honor hyödyntää puhelimessa uutta MagicOS 7 -versiossa uudistettua kamerasovellusta, joka nähtiin myös Magic5 Prossa. Kamerasovellukseen on tuotu nyt myös optimointeja taittuvaa näyttöä ajatellen, mutta perustoiminnot ovat ennallaan.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot, elokuva, pro ja lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.

Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, filttereille sekä AI-kuvauksen aktivointi. Kameran päänäkymässä on zoomisäädin, jonka sijaintia on muutettu. Nyt painikkeet ovat vaakasuunnassa laukaisinpainikkeen yläpuolella. Aikaisemmin ne sijaitsivat sovelluksen oikeassa reunassa, jossa niiden käyttäminen oli ongelmallista. Zoomisäätimessä on pikavalinnat ultralaajakulmalle (0,5x), pääkameralle (1x), optiselle zoomille (3x) sekä digitaaliselle zoomille (10x).

Puhelimeen on tuotu pro-tila, jossa pystyy säätämään kaikkien kameroiden asetuksia manuaalisesti. Pääkamerassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (50 – 6400), suljinnopeutta (1/6400 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Manuaalitilaa voi käyttää myös ultralaajakulmakameralla ja telekameralla. Honor mahdollistaa myös RAW-kuvien taltioinnin. Pro-tilassa on mahdollista vaihtaa videokuvauksen puolelle, jolloin saadaan videota kuvattaessa manuaalisäädöt esille.

Kamerasovellus skaalautuu puhelimen suuremmalla näytöllä hieman eri muotoon. Kuvaustilat ja laukaisinpainike siirtyvät näytön oikeaan reunaan ja zoomipainikkeet sekä muut pikasäädöt asettuvat vasempaan reunaan. Tämä helpottaa sovelluksen käyttämistä kahdella kädellä.

Lisäksi suuremmalla näytöllä kamerasovelluksen vasempaan reunaan ilmestyy uusi painike, josta kameran saa näkyviin samaan aikaan myös puhelimen ulkonäytölle. Tämä helpottaa kuvattavaa henkilöä näkemään, miltä kuva näyttää. Lisäksi sen avulla voidaan ottaa helpommin selfiekuvia puhelimen takaosan kameroilla.

Honor ei ole valitettavasti keksinyt kameraa varten mitään muita ominaisuuksia, joilla pystyisi hyötymään puhelimen taittuvasta toteutuksesta. Kamerakokemus tuntuu nyt hieman keskeneräiseltä, sillä Honor olisi voinut toteuttaa erilaisia toimintoja. Esimerkiksi näytön ollessa 90 asteen kulmassa olisi kamera voinut muokkaantua erilaiseksi näyttäen esimerkiksi esikatselun kuvasta tai jotain muuta, joita ollaan nähty kilpailijoiden taittuvanäyttöisissä puhelimissa.

Vaikka kamerasovellusta on uudistettu verrattuna aikaisempaan, niin toiminnallisuudet eivät ole juurikaan parantuneet. Yleisellä tasolla monet asetukset ovat edelleen liian vaikeasti löydettäessä, vaikka ne voisi tuoda esille helpomminkin. Kamerasovellus oli tällä kertaa kohtuullisen nopea, mutta ei kuitenkaan nopeimmasta päästä. Honor ei ole myöskään toteuttanut mitään mielenkiintoisia ominaisuuksia, joilla taittuvaa näyttöä voitaisiin käyttää hyödyksi.

Käyttöjärjestelmä

Ohjelmiston osalta Magic Vs on yksi harvoista uusista Honor-puhelimista, joka pääsee nauttimaan tuoreeltaan Googlen uusimmasta Android 13 -versiosta. Toki tämän pitäisikin olla itsestäänselvyys, mutta Honorilla se ei sitä aina ole ollut. Uusimman Androidin päällä puhelimessa hyrrää myös Honorin uusin MagicOS 7.1 -ohjelmisto. Testijakson aikana puhelimeen ei tullut yhtään päivitystä ja tuoreimman ohjelmistoversion mukana oli Googlen 1. maaliskuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Magic Vs -puhelimelle Honor lupaa saman päivityslupauksen kuin Magic5 Prolle. Yhtiö on luvannut puhelimen saavan 3 vuoden ajan Android-versiopäivityksiä sekä 5 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle on lupa odottaa Android 14-, 15- ja 16 -päivityksiä, jonka lisäksi tietoturvaa tullaan päivittämään vielä keväällä 2028. Päivityslupaus alkaa olemaan jo kunnossa, mutta ei vielä aivan Samsungin ja muutaman muun kilpailijan lupaaman 4 + 5 vuoden tasolla. Honor on kuitenkin menossa hyvään suuntaan.

Puhelimessa ei ole sovellusvalikkoa, joten kansiot ovat kovassa käytössä.

Vaikka lupaus on parantunut, niin Honorin ongelmana on päivityksien nopeus sekä luotettavuus. Honor ei ole pystynyt tarjoamaan päivityksiä nopeasti, sillä esimerkiksi Android 13 on saatu toistaiseksi vain muutamaan vanhempaan puhelimeen päivityksenä. Lisäksi Honorin suunnitelmissa on hyppiä Android-versioiden yli, joten toisinaan myös joitakin Android-versioita jätetään kokonaan päivittämättä. Honorilla on siis vielä tekemistä, jotta yritys pystyy vakuuttamaan olevansa uskottava päivityksien suhteen.

Lupaus on kuitenkin parempaan päin, mutta vasta tulevat vuodet paljastavat miten se tullaan täyttämään. Euroopassa ja varsinkin Suomessa päivityslupauksien tärkeys on kasvanut kuluttajien keskuudessa, sillä puhelimia halutaan pitää aikaisempaa pidempään. Puhelinvalmistajalta myös erinomainen ekoteko on antaa mahdollisuus käyttää puhelimia turvallisesti pidempään, tarjoamalla ajantasaisen ohjelmiston vuosiksi eteenpäin.

Ohjelmiston osalta on hyvä nostaa Honorin kohdalla esille Googlen palvelut, jotka ovat vakiona osa Honor-puhelimia. Honor on irtautunut Huaweista muutama vuosi sitten, joten Honorilla ei ole mitään rajoitteita taakkanaan. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

Honor on vaihtanut oman käyttöliittymän nimen Magic UI:sta nyt MagicOS:ksi. Nimen vaihtamisen myötä kyseessä on Honorin mukaan ”käyttöjärjestelmä, joka perustuu Android 13 -versioon”. Kokemuksen osalta mitään mullistavaa uutta ei ole saatu, vaan MagicOS 7.1 on kokemukseltaan hyvin tuttua vanhaa Huaweita. Tarjolla on pitkälti samat ominaisuudet kuin aikaisemmin, mutta mukaan on saatu pieniä parannuksia, optimointeja kuvakkeisiin, laitteiden väliseen liitettävyyteen sekä yleiseen toimivuuteen.

Kuten usein on tullut todettua, niin ohjelmistokokemus on kuin paluu Huawein aikaan. Kuvakkeet ja yleinen ilme ovat jo vanhentuneet, eikä Honor hyödynnä Googlen tekemiä Androidin laajuisia muotoiluelementtejä, kuten Material Youta. Mielestäni Honorin pitäisi uudistaa käyttöliittymää selvästi, jotta päästäisiin kokonaan eroon Huawein taakasta ja yhtiö pystyisi rakentamaan omaa identiteettiään.

Mielestäni ei olisi yhtään pahitteeksi tuoda mukaan elementtejä puhtaasta Androidista, jota arvostetaan vahvasti ainakin Euroopan markkinoilla. Nyt Honorin tarjoama ohjelmistokokemus on tunkkainen tuulahdus menneisyydestä. Honorilla on ollut pari vuotta aikaa erottautua ohjelmiston osalta Huaweista, mutta syystä tai toisesta näin ei ole haluttu tehdä.

Ohjelmistokokemuksen osalta Magic Vs on melkoinen raakile verrattuna moniin muihin taittuvanäyttöisiin puhelimiin. Honor ei ole onnistunut ottamaan täyttä hyötyä irti suuresta näytöstä, jonka lisäksi taittuvuutta ei ole juurikaan huomioitu. Ensimmäinen erikoinen huomio itselläni oli, että Magic Vs ei tarjoa muista Honorin puhelimista tuttua sovellusvalikkoa, vaan kaikki sovellukset ovat eri välilehdillä alkunäytössä. Kyseessä on erikoinen puute, josta en itse tykkää ollenkaan. Honor, nyt se sovellusvalikko takaisin!

Ilman sovellusvalikkoa itse jouduin laittamaan kaikki sovellukset erillisiin kansioihin, mutta se ei kuitenkaan korvaa sovellusvalikon käytännöllisyyttä. MagicOS 7.1 tukee niin sanottuja suurempia kansioita, joihin sovellukset saa kätevästi lajiteltua. Honor ei ole myöskään ottanut suurta näyttöä suuremmin huomioon, sillä alkunäyttö vain suurenee, eikä koko potentiaalia ole otettu irti. Samaa typeryyttä jatketaan myös ilmoitus- ja pikavalikoissa.

Ohjelmisto on huonosti optimoitu suurelle näytölle.

Honor on optimoinut kuitenkin asetusvalikon niin, että näytön vasemmassa reunassa on valikko ja oikeaan reunaan aukeaa asetukset. Vastaavia optimointeja nähdään myös Honorin omissa sovelluksissa, mutta aivan kaikissa ei kuitenkaan oteta suuren näytön potentiaalia huomioon. Suurella näytöllä kokemus ei ole siis kovinkaan hiottu, vaan Honorilla on paljon tekemistä ohjelmiston kanssa.

Suurella näytöllä saadaan kaikki hyöty irti tutusta kahden sovelluksen samanaikaisesta käytöstä. Sovelluksien yläreunassa on aina pieni viiva, josta painamalla voidaan päättää, miten sovellus näytetään. Pikavalinnat ovat koko näyttö, puolessa näytössä tai kelluvana ikkunana. Magic Vs tukee ainoastaan kahden sovelluksen käyttämistä rinnakkain, joiden päälle vielä kolmas sovellus voidaan avata kelluvana ikkunana. Oletusarvoisesti sovellukset toimivat rinnakkain pystysuunnassa, mutta tuettujen sovelluksien kohdalla saadaan suunta käännettyä myös vaakatasoon.

Valitettavasti taittuvaa näyttöä ajatellen ominaisuudet ovat hyvin rajallisia, eikä Magic Vs pysty tarjoamaan samanlaista viimeisteltyä kokemusta kuin esimerkiksi Samsungin vastaavat puhelimet. Monet videopalvelut (esim. YouTube ja Netflix) tukevat tuttua toimintoa, jossa video saadaan näytön yläreunaan puhelimen ollessa 90 asteen kulmassa. Mutta tähän loppuvatkin kätevät toiminnot taitettavuuden osalta.

Netflix osaa siirtää videon näytön yläreunaan.

Elokuvia voi katsoa kätevästi ”telttatilassa”.

Toki Magic Vs voidaan asettaa myös niin sanottuun ”telttatilaan”, jossa ulkonäytölle saadaan video näkyviin ja puhelin on kätevästi pienessä kulmassa pöydällä. Kyseessä on perusominaisuus, mutta sille on melko harvoin todellista käyttöä.

Honor ei myöskään tarjoa taitettavuudelle kovinkaan laajoja asetuksia. Asetusvalikon kautta löytyy ”taitettavat puhelimet” -valikko, jossa on kolme erilaista asetusta. Käyttäjät voivat valita, jos haluavat pitää näytön päällä tai pois päältä puhelinta taitettaessa. Lisäksi Honor antaa asetuksen sovelluksien skaalaamiseen. Sovelluskohtaisesti voidaan pakottaa skaalaus 4:3- ja 16:9-kuvasuhteisiin tai koko näytölle.

Viimeinen optimointi on ”sovellusten laajennin”, jota tuetaan vain harvoissa sovelluksissa. Sovellus voidaan avata tietyissä tilanteissa kahteen ikkunaan, joka helpottaa käyttöä suuremmalla näytöllä. Esimerkiksi Twitterissä saa perusnäkymän esille vasempaan reunaan ja esimerkiksi yksityisviestit oikeaan reunaan.

Erikoinen toteutus on myös Magic Vs:n oletusnäppäimistö. Honor hyödyntää Microsoftin omistamaa SwiftKey-näppäimistöä, joka on samanlainen niin ulkonäytöllä kuin myös sisänäytöllä. Suurella näytöllä ei tarjota oletusarvoisesti siirtymistä esimerkiksi tablettitilaan.

Itse vaihdoin puhelimessa heti käyttöön Googlen oman Gboard-näppäimistön, joka on paremmin optimoitu taitettaville puhelimille. Ulkonäytöllä näppäimet ovat tarpeeksi suuret ja suuremmalle näytölle siirryttäessä otetaan automaattisesti käyttöön tablettitila, joka helpottaa käyttöä huimasti. Pienet yksityiskohdat ratkaisevat, ja mielestäni on erikoista, että tällaiseen asiaan ei ole kiinnitetty Honorilla mitään huomiota.

Honor voisi toteuttaa selvästi enemmän toimintoja suurelle näytölle ja taittuvalle toteutukselle, nyt kokonaisuus on keskeneräinen. Magic Vs tarjoaa saman ohjelmistokokemuksen kuin muutkin perinteiset älypuhelimet, mutta mukana on vain kourallinen lisäoptimointeja. Kilpailijat ovat tämän osalta selvästi edellä, ja Honorilla on vielä paljon tekemistä kokemuksen parantamisen kanssa. Ohjelmiston osalta Honor ei anna mitään syytä sille, miksi Magic Vs olisi parempi kuin esimerkiksi Samsungin vastaavat puhelimet.

Yhteenveto

Honor Magic Vs tuo vihdoin kaivattua kilpailua taittuvanäyttöisten puhelimien markkinoille, ja Honor pystyy tarjoamaan mielenkiintoisen vaihtoehdon heti ensimmäisestä tarjolle tulevasta puhelimestaan lähtien. Testijakson perusteella puhelimen todettiin olevan teknisesti miellyttävä, mutta kokonaisuuden pilaa keskeneräinen ohjelmistokokemus.

Magic Vs -puhelimen vahvuutena voidaan pitää tyylikästä muotoilua, ja samalla laite on miellyttävän ohut. Puhelimen näytöt ovat laadukkaat, vaikkakaan kaikilta osilta eivät markkinoiden kärkeä. Viime vuoden järjestelmäpiiri on edelleen hyvin pätevä, enkä ainakaan itse kokenut sitä suureksi ongelmaksi. Honor on saanut puhelimeen lisäksi suuret muistit, laadukkaat kaiuttimet sekä nopean sormenjälkilukijan. Magic Vs tarjoilee myös hyvät kamerat sekä riittävän päivitystuen.

Honor ei kuitenkaan pääse kaikilta osin esimerkiksi Samsungin tasolle. Puhelimen rakenne ei ole vedenkestävä millään tasolla, joka on varmasti rakenteen suurin heikkous. Puhelimessa on myös erikoisia ratkaisuja, kuten 8K-videokvauksen puute ja Honor on myös karsinut langattomasta latauksesta. Akunkeston todettiin olevan testijakson aikana kohtuullinen, mutta suurelta akulta olisi voinut odottaa myös enemmän. Puhelimessa kannattaa huomioida myös muistikorttipaikan ja kuulokeliittimen puutteet.

Suurin ongelma on kuitenkin ohjelmisto. MagicOS 7.1 on jämähtänyt paikalleen Huawein ajoille, jonka lisäksi optimoinnit suurelle näytölle ja taittuvalle toteutukselle ovat hyvin vähäisiä. Samsung on selvästi edellä ohjelmiston osalta, ja Honorin toteutuksesta puuttuu monia käteviä toimintoja. Lisäksi erikoista oli, että Honor on tällä kertaa karsinut kokonaan sovellusvalikosta, joka on ainakin itselleni anteeksiantamaton puute!

Hinnoittelua voidaan pitää Magic Vs -puhelimen vahvuutena, sillä Suomessa hinnaksi on kerrottu 1599 euroa. Honor on onnistunut tarjoamaan puhelintaan 300 euroa edullisemmin kuin Samsung, jonka uusin Galaxy Z Fold 4 maksaa 12 + 512 gigatavun versiossa 1899 euroa. Juurikaan muita kilpailijoita puhelimelle ei Suomen markkinoilta löydy. Jos hinta olisi lähempänä esimerkiksi 1400 euroa, niin silloin Magic Vs olisi nykyisillä puutteillaan selvästi mielenkiintoisempi vaihtoehto. Jos puhelimesta on valmis maksamaan yli 1500 euroa, niin siinä tilanteessa tuskin on ongelma maksaa Samsungin puhelimesta hieman enemmän, joka asettaa Honorin uutuuden haastavaan rakoon.

Honor Magic Vs on tuotu Suomessa saataville kesäkuussa 2023 ja se on valittavissa kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta sekä syaani. Puhelimesta on tarjolla yksi muistivariantti, jossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Hintaa puhelimella on 1599 euroa.

Honor Magic Vs

7.5

Honor Magic Vs on mielenkiintoinen vaihtoehto taittuvanäyttöisten puhelimien kategoriaan. Puhelin kompastuu ohjelmistokokemukseen.

Hyvää
  • Tyylikäs muotoilu ja laadukkaat materiaalit
  • Ulkonäyttö miellyttävä käyttää ja sisänäyttö on riittävän laadukas
  • Snapdragon 8+ Gen 1 tarjoaa edelleen hyvän suorituskyvyn
  • Suuri 12 + 512 gigatavun muistiversio
  • Hyvät kamerat
  • Hyvät kaiuttimet ja nopea sormenjälkilukija
  • Pikalaturi mukana pakkauksessa
  • Tuki eSIM-kortille
  • Riittävä päivitystuki (3 + 5 vuotta)
Huonoa
  • Ei IP-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Akunkesto ei paras mahdollinen
  • Ei tukea langattomalle lataukselle
  • Ei 8K-videokuvausta, 4K-kuvaus rajoitettu 15 minuuttiin
  • Ohjelmiston osalta ei tarjota kovin hyviä optimointeja suurelle näytölle tai taittuvalle toteutukselle
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut