ArvostelutHuaweiYleinen

Arvostelussa Huawei Mate Xs – Taittuvanäyttöisessä 5G-lippulaivassa on paljon potentiaalia

Huawei Mate Xs näyttö suljettuna sekä avattuna.

Huawei on julkaissut jo kaksi taittuvanäyttöistä älypuhelinta, jotka ovat Mate X ja Mate Xs. Puhelimista jälkimmäinen on tuoreempi sekä myös globaalisti tarjolle saapunut laite. Suomessa Huawei Mate Xs on myynnissä 2499 euron hintaan, joten kyseessä on myös tällä hetkellä yksi kalleimmista älypuhelimista, mitä voi Suomessa ostaa. Olemme SuomiMobiilissa jo aikaisemmin arvostelleet Samsungin vastaavan taittuvanäyttöisen Galaxy Fold -puhelimen, josta lisää kannattaa käydä lukemassa täältä.

Mate Xs -puhelimessa on panostettu erityisesti taittuvaan näyttöön, siihen liittyviin ominaisuuksiin sekä Huawein erikoiseen ja monimutkaiseen saranamekanismiin. Puhelimessa on myöskin Huawein tehokkain Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri, huippuluokan kamerat sekä monia muita mielenkiintoisia ominaisuuksia. Näytön osalta kyseessä on lähes uniikki laite, sillä Mate Xs on varusteltu yhdellä näytöllä, joka taittuu laitteen ulkopuolelle, eikä Samsungin tyylisesti laitteen sisälle. Huawein toteutuksessa on paljon hyvää, mutta myöskin erittäin paljon huolenaiheita esimerkiksi kestävyyden suhteen.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan siis Huawein ensimmäiseen Suomessa myyntiin tuotuun taittuvanäyttöiseen älypuhelimeen, eli Mate Xs -mallinimellä tunnettuun laitteeseen. Kyseessä on seuraaja viime vuoden Mate X -puhelimelle, jota Huawei ei julkaissut Euroopan markkinoilla. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta useamman viikon testijakson ajalta. Artikkeli tulee rakentumaan perinteiseen tyyliin laitteen ulkoisiin seikkoihin, puhelimen ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi tarkastelemme lähempää myös taittuvaa näyttöpaneelia sekä ohjelmiston optimointeja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Huawei Mate Xs (TAH-N29m)
Mitat [suljettuna]: 161.3 x 78.5 x 11 mm
Mitat [avattuna]: 161.3 x 46.2 x 5.4-11 mm
Paino: 300 g
Rakenne: Alumiini / muovi / keraami / lasi
Näyttö: 8 tuumaa / 2480 x 2200 / OLED / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Kirin 990 5G (2x 2.86 GHz Cortex-A76 & 2x 2.36 GHz Cortex-A76 & 4x 1.95 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G76 MP16
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.0] / nano-muistikorttipaikka max 256 Gt
Kamerat: 40 MP pääkamera (f/1.8 / 27 mm / 1/1.7" / PDAF / OIS) + 16 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 17 mm / AF) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 81 mm / PDAF / OIS / 3x optinen zoomi) + TOF 3D -syvyyskamera + kaksois-LED-salama
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + EMUI 10 (HMS / ei Googlen palveluita)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki / Infrapunalähetin / 55W pikalataus
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.1
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Sininen (Interstellar Blue)
Hinta: 2499 €

Myyntipakkaus

Huawei toimittaa Mate Xs:n varsin poikkeavassa myyntipakkauksessa, joka toki myös sopii 2500 euron puhelimelle. Myyntipakkaus on ilmoisesti musta ja päälipuolta koristaa puhelimen mallinimi ja Huawein logo useaan otteeseen. Myyntipakkauksen päälipuolelta käy ilmi myös, että Mate Xs:n kamerat ovat kehitetty yhteistyössä Leican kanssa. Pakkauksen yhdellä kyljellä on myös maininta sisällä olevan puhelimen mallikoodista, muisti- ja väriversiosta sekä IMEI-tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä silmille tulee Mate Xs -puhelin avattuna koko komeuteensa. Puhelimen alapuolelta paljastuu 65 watin tehoinen pikalaturi sekä monen monta pienempää pahvilaatikkoa. Laatikoiden sisältä löytyy USB-C-tyypin liittimellä varustellut nappikuulokkeet, SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä käyttöohjeet (ei toimitettu testilaitteen mukana). Myyntipakkauksesta löytyy lisäksi pitkä USB-C-liittimillä varusteltu lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Myyntipakkaukseen kuuluu kaupasta ostettaessa myöskin puhelimen reunoja suojaava kuori, jota ei testilaitteen mukana valitettavasti toimitettu.

Myyntipakkaus on siis Mate Xs -puhelimen kohdalla hieman poikkeava sekä sisällöltään monipuolinen. Toki 2500 euron puhelimen mukana Huawei olisi voinut toimittaa paljon muutakin, kuten esimerkiksi langattomat kuulokkeet perusnappikuulokkeiden sijasta tai vaikkapa jotain pientä ekstraa. Nyt Mate Xs:n mukana toimitetaan oikeastaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava. Toki 65 watin pikalaturi suoraan myyntipakkauksessa on mukava lisä.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoiselta toteutukseltaan Mate Xs on selvästi erilaisempi kuin muut Suomen markkinoilla nähnyt taittuvanäyttöiset älypuhelimet. Huawei on päättänyt toteuttaa taittuvan näytön puhelimen ulkopuolelle, jolloin näyttö taittuu niin sanotusti kahdeksi pienemmäksi näytöksi. Toteutus on selvästi erilainen kuin esimerkiksi Galaxy Foldissa. Huawei itse kutsuu Mate Xs:n muotoilua haukansiiveksi.

Rakenteeltaan Mate Xs tuntuu laadukkaalta, vaikka laatutuntumaa ei voida verrata kovin hyvin perinteisiin huippuälypuhelimiin. Liikkuvat osat, sarana sekä muoviin perustuva näyttöpaneeli tuottavat aina hieman uudenlaisen tuntuman, jota ei huippupuhelimissa ole totuttu näkemään. Huawei hyödyntää laitteessa hyvin ohutta alumiinikehystä, jota tuottaa mukavan premium-vaikutelman. Muoviselta tuntumalta ei kuitenkaan valitettavasti päästä välttymään.

Suurin huolenaihe on puhelimen naarmuuntuminen, sillä muovinen näyttö on jatkuvasti alttiina. Tämän takia Mate Xs -puhelinta kannattaa käyttää erittäin varovasti, jos ei halua laitteen olevan naarmuilla heti ensimmäisen päivän jälkeen. Testijakson aikana puhelin naarmuuntui erityisesti taitoskohdan vasemmalta reunalta, mutta myöskin muutamia muita pieniä naarmuja ilmestyi ympäri laitetta.

Muovikalvo naarmuuntuu erittäin herkästi.

Yksi helpoiten kuluva osa Mate Xs -puhelimessa on näyttöä suojaava muovikalvo, joka naarmuuntuu varovaisimmassakin käytössä erittäin herkästi. Erityisesti naarmuja ilmestyy paljon näytön taittuvaan kohtaan puhelimen takapuolelle, kun laite on kiinni. Tämä johtuu siitä, että puhelin asetetaan pöydälle yleensä takaosa alaspäin, jonka takia muovi naarmuuntuu erittäin herkästi.

Selvitimme Huaweilta kuinka paljon Mate Xs -puhelimen näytön pelkän suojakalvon vaihtaminen maksaa, sillä sitä ei suositella tehtävän itse. Huawein mukaan Mate Xs:n näytön kalvoa ei saa itse yrittää poistaa, jotta näyttö ei vaurioituisi. Suomessa Mate Xs -puhelimen näytön suojakalvon vaihtaminen onnistuu virallisesti ainoastaan Huawei Experience Storessa Helsingin Kaivokadulla. Hintaa huollolla on yli 100 euroa, sillä itse kalvon kerrotaan maksavan vain muutaman kympin, kun taasen vaihtoon liittyvä työ maksaa noin 100 euroa. Pelkän suojakalvon vaihtaminen on siis erittäin kallista, minkä vuoksi Mate Xs -puhelinta kannattaa käyttää erittäin varovasti.

Suljettuna Mate Xs on hieman suurempi ja paksumpi kuin perinteiset älypuhelimet, mutta ero ei ole kuitenkaan radikaalisesti suurempi. Puhelimen mitoiksi suljettuna on ilmoitettu 161,3 x 78,5 x 11 millimetriä, joka on siis vain muutaman millin paksumpi kuin esimerkiksi Huawei P40 Pro (158,2 x 72,6 x 8,95 mm). Avattuna Mate Xs on kuin pieni tabletti, sillä mitat ovat tällöin 161,3 x 146,2 x 5,4 millimetriä.

Painoa puhelimella on 300 grammaa, mikä on selvästi enemmän kuin yleisesti puhelimien 150-200 gramman paino. Suuremman painon huomaa selvästi käytössä, mutta ainakin henkilökohtaisesti totuin hieman painavampaan puhelimeen, eikä se ollut kovin suuri ongelma. Pienempään taskuun Mate Xs ei kuitenkaan aina mahdu, mikä on ollut myös nykypäivän perinteisien älypuhelimien ongelma.

Huawei Mate Xs -puhelimessa on Huawein itse kehittämä varsin monimutkainen mekaaninen saranarakenne. Sarana on niin sanottua Falcon Wing -mallia, jossa on Huawein mukaan yli 100 lukkiutuvaa osaa, jotka toimivat täydellisessä harmoniassa. Sarana on valmistettu zirkonium-pohjaisesta nestemäisestä metallista, mikä tekee siitä Huawein mukaan kestävän ja se mahdollistaa myös täyden 180 asteen taitoksen. Taittuvien älypuhelimien tärkein osa on mielestäni sarana ja se millaisen tuntuman se tuottaa ja kuinka sulavaksi käyttökokemus on saatu hiottua.

Sarana on varsin miellyttävä sekä yllättävän jämäkkä käyttää, mutta ehkä erikoisin asia on saranan natina sekä rutina, jota se pitää erityisesti lukittaessa puhelinta auki-asentoon. Toisinaan puhelinta oli jopa pelottavaa avata saranan ääntelyiden takia, sillä se tuntui ja kuulosti välillä samalta, kun olisi taittanut esimerkiksi kuivia heinänkorsia poikki. Sarana ei siis käyttökokemuksensa osalta päässyt kovinkaan hyvin vakuuttamaan, eikä Huawein toteutus ole mielestäni lähelläkään Samsungin taittuvanäyttöisissä puhelimissa nähtyä saranaa.

Testijakson aikana oli myös havaittavissa, että sarana ei enää loppuvaiheessa aina lukittautunut ensimmäisellä yrittämällä auki-asentoon, vaan lopsahti hieman alaspäin. Vasta rauhallisesti avaamalla laitteen sarana lukittui kunnolla auki-asentoon ja pysyi siinä yllättävän hyvin. Valitettavasti Mate Xs:n saranan jämäkkyyttä laitteen ollessa uutena ei päästy kokemaan, sillä testilaite oli ollut jo pidempään käytössä muualla. Sarana ei kuitenkaan tuntunut löystyvän kovinkaan paljoa, vaan suurin ongelma oli auki-asentoon lukkiutuminen. Sarana tuntuu myöskin näytön läpi, jos sitä hieman painaa.

Kun Mate Xs on taitettuna kiinni, niin se näyttää perinteiseltä puhelimelta, jossa näyttöä kiertää hieman kookkaammat mustat kaistaleet. Näytön reunoja ei ole pyöristetty, eikä näytöllä ole myöskään minkäänlaisia häiriötekijöitä. Näytön yläpuolella olevaan mustaan kaistaleeseen on piilotettuna etäisyys- ja valoisuustunnistin sekä puheluihin käytettävä kuuloke. Kun puhelin avataan, niin silloin takapuolella oleva ”ylimääräinen” näyttö tuodaan eteen ja myöskin se aktivoituu käytettäväksi. Näytön taitoskohdassa on silminnähtävästi pieni kupru, ja sen myös tuntee sormella. Avattuna Mate Xs näyttää pieneltä tabletilta.

Takaosasta katsottuna Mate Xs näyttää suljettuna erikoiselta. Vasempaan reunaan on sijoitettuna neljä kamerasensoria, kaksois-LED-salamavalo, Leican logo, kameran tietoja, puhelimen saranan lukituksen avauspainike sekä Huawein logo. Takaosassa on luonnollisesti suljettuna ”pieni” näyttö, jota voidaan käyttää esimerkiksi apuna kuvattaessa. Kun Mate Xs avataan, niin takaosa on muovia ja saranaa on suojaamassa metalliset liuskat.

Huawei on sijoittanut Mate Xs -puhelimen oikeaan reunaan virtapainikkeeseen integroidun sormenjälkilukijan, jonka yläpuolella on perinteikäs äänenvoimakkuuspainike. Molempien painikkeiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset sekä niitä on mukava käyttää. Laitteen vasempaan kylkeen ei ole luonnollisestikaan sijoitettuna mitään, sillä se on kokonaan näyttöä puhelimen ollessa suljettuna (avattuna vasemmassa kyljessä on lukituksen upotus).

Mate Xs:n yläreunaan on saatu yksi mikrofoni, infrapunalähetin sekä SIM-korttitelakka. SIM-korttitelakkaan on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti ja nano-muistikortti. Laitteen alareunaan on sijoitettuna kaksi mikrofonia, kaiutin sekä USB-C-tyypin latausliitin.

Kokonaisuutena Mate Xs:n rakenne sekä ulkoinen toteutus on varsin käyttökelpoinen ja ainakin itse opin laitteen käyttölogiikkaan erittäin nopeasti. Puhelinta voidaan käyttää perinteisenä älypuhelimena normaalisti, mutta tarvittaessa laite saadaan avattua niin että näytöstä saadaan suurempi. Puhelimen painikkeet on sijoitettu todella järkeviin paikkoihin, josta niitä on miellyttävä käyttää. Ainoa todellinen huolenaihe on Huawein toteutuksen kestävyys pidemmässä käytössä ja kuinka hyvin näyttö kestää pudotuksia. Mitään pudotustestejä ei puhelimelle tehty testijakson aikana rajallisien testilaitteiden takia, mutta ulkopuolta koristava näyttö ei varmasti kovin paljoa iskuja kestä.

Lisäksi huolenaihetta hieman herättää puhelimen kestävyys Suomen kylmissä pakkaskeleissä. Kestääkö muovinen näyttö todella taivuttamista pakkasessa, vai halkeaako se helposti? Valitettavasti näihinkään kysymyksiin ei testijakson aikana päästy vastaamaan, mutta ehkä tulevaisuudessa pystymme toteuttamaan myös taittuvanäyttöisille puhelimille kaikki tutut testit. Mate Xs ei ole valitettavasti vedenkestävä, joten ainakaan veteen ei laitetta kannata heittää.

Näyttö

Näyttö on yksi Mate Xs -puhelimen hämmennystä herättävistä kohdista, sillä se on selvästi erilainen kuin perinteisissä älypuhelimissa sekä myöskin selvästi erilainen kuin kilpailijoiden taittuvanäyttöisissä puhelimissa. Huawei Mate Xs:n näyttöä voidaan helposti kutsua futuristiseksi, joka näyttää suunnan sille, mihin älypuhelimien näytöt ovat menossa. Mate Xs:ssa näyttö taittuu keskeltä kahtia ja taittuu 180 astetta laitteen ulkopuolelle. Taitettuna puhelimessa on kaksi näyttöä, kun taasen avattuna Mate Xs tarjoaa pienen tabletin kokoisen näytön.

Suljettuna Mate Xs tarjoaa 6,6 tuuman päänäytön, jossa on 19.5:9-kuvasuhde sekä 2480 x 1148 pikselin tarkkuus. Lisäksi takaosaan jää pienempi toissijainen näyttö, jonka koko on 6,38 tuumaa ja siinä on 2480 x 892 pikselin tarkkuus. Kun näyttö avataan kokonaan, saadaan aikaiseksi suuri 8 tuuman näyttö, jossa on 8:7.1-kuvasuhde sekä 2480 x 2200 pikselin tarkkuus.

Huawei hyödyntää näytössä taittuvaa AMOLED-paneelia, joka takaa yllättävän hyvän värintoiston, vaikka HDR-tukea ei löydykään. Verrattuna perinteisempiin huippupuhelimiin, ei Mate Xs:n näyttö valitettavasti pääse kilpailemaan kirkkauden kanssa, sillä näyttö kykenee korkeintaan 450 nitin kirkkauteen. Testijakson aikana oli havaittavissa, että kirkkaus ei aina riittänyt kunnolla auringonvalossa, mutta suurimmassa osassa tilanteista näytöstä sai vaadittavan hyvin selvää. Taittuvanäyttö tuottaa kuitenkin aina haasteita, joihin nähdään todennäköisesti parannusta seuraavan sukupolven laitteissa.

Näyttöön Huawei on tehnyt kaksikerroksisen polymeerirakenteen, jossa toisiinsa on liitetty kaksi polyimidiä optisesti kirkkaalla liimalla. Huawein mukaan näytön toteutus mahdollistaa hyvän kuvanlaadun, värikylläisyyden sekä korkean kestävyyden. Kestävyyttä Huawei on joutunutkin näytössä miettimään, sillä laitteen ulkopuolella taittuva näyttö on jatkuvasti alttiina iskuille, kolhuille ja tiputuksille.

Taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa puhetta herättää aina näytön saumakohta, joka on myös läsnä Mate Xs -puhelimessa. Verrattuna esimerkiksi Samsungin Galaxy Fold -puhelimeen, jossa näyttö aukeaa sisäpuolelta, niin Mate Xs -puhelimessa ulkopuolella taittuva näyttö tuottaa selvästi suuremman taitoskohdan, jonka näkee selvästi tietystä kuvakulmasta katsottaessa. Taitoskohta on myös selvästi tunnettavissa, mutta kovin paljoa haittaa siitä ei ole päivittäisessä käytössä. Jos esimerkiksi katsoo elokuvaa laitteen ollessa avattaessa, niin silloin taitoskohta ei ole havaittavissa, jos näyttöä katsotaan lähes suoraan.

Huawei antaa tuttuun tyylinsä näytölle myös mukavasti säätömahdollisuuksia, sillä näytön värintoistoa on mahdollista säätää muutaman oletusasetuksen välillä tai vaihtoehtoisesti väriympyrästä. Mate Xs tukee myös silmäystävällistä tilaa, jossa suodatetaan silmille haitallista sinistä valoa pois. Näytön asetuksista saadaan säädettyä myös tekstin ja näytön kokoa, tarkkuutta sekä tummaa tilaa aivan käyttäjän mieltymyksien mukaisesti.

Huawein toteutus ulkopuolella olevasta taittuvasta näytöstä on erinomainen, eikä sen ansiosta erillistä toista näyttöä ole tarvinnut laitteeseen tuoda. Henkilökohtaisesti tykästyin Mate Xs:n käyttämiseen todella paljon, sillä suurimmassa osassa tilanteissa laitetta oli helppo hyödyntää normaalin puhelimen tapaisesti suljettuna. Tarvittaessa puhelin saatiin avattua suuremmaksi, jolloin muun muassa videoiden katselu tai kuvien tarkastelu oli mielekkäämpää. Suljettuna Mate Xs tarjoaa myös niin sanotun takanäytön, jolloin sitä voidaan käyttää muun muassa kamerassa.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisesti näyttöä lukuun ottamatta Mate Xs on kuin monet muutkin Huawein huippuluokan älypuhelimet. Puhelimessa hyödynnetään siis yhtiön tuoreimpia teknisiä innovaatioita niin Kirin-järjestelmäpiirin osalta kuin myöskin 5G-modeemin osalta. Puhelimessa on Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri, joka on täysin sama kuin jo aikaisemmin arvostellussa Huawei P40 Pro -puhelimessa.

Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja järjestelmäpiiri rakentuu kahdesta 2,86 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä suorituskykyisestä Cortex-A76-ytimestä sekä kahdesta 2,36 GHz:n taajuudella toimivasta vastaavasta Cortex-A76-ytimestä. Lisäksi neljä muuta ydintä toimivat 1,95 GHz:n kellotaajuudella ja kyseessä on Cortex-A55-ytimiä. Grafiikkasuorittimena toimii varsin tehokas Mali-G76 MP16.

Huawei Mate Xs -puhelin on varusteltu 8 gigatavun LPDDR4X RAM-muistilla, joka riittää hyvin puhelimen sulavaa käyttöä varten. Puhelimessa on oletusarvoisesti huimat 512 gigatavua nopeaa UFS 3.0 -tallennustilaa, mikä on varsin perinteinen määrä nykyaikaisessa huippupuhelimessa. Jos puhelimessa oleva sisäinen tallennustila ei kuitenkaan riitä, niin puhelin tarjoaa tuen myös muistikortille aina 256 gigatavuun asti. Valitettavasti Huawei hyödyntää jälleen kerran omaa standardiaan, eli nano-muistikorttia, joka on ostettava erikseen. Perinteisempää microSD-muistikorttia puhelimeen ei ole siis mahdollista asettaa.

Vaikka Kirin 990 5G -järjestelmäpiirin kyvyt ovatkin jo hyvin tiedossa, niin testijakson aikana ajoimme Mate Xs -puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit. Alapuolella olevassa taulukossa on mahdollista verrata Mate Xs:n saamia pisteytyksiä aikaisemmin testatun Galaxy Fold -puhelimen vastaaviin pisteisiin. Galaxy Fold perustuu Snapdragon 855 -järjestelmäpiiriin. Lisäksi rinnalla ovat myös Huawei P40 Pron saamat pisteet. Huawei P40 Pro perustuu Mate Xs:n kanssa samaan Kirin 990 5G -järjestelmäpiiriin. Pisteistä saadaan selville, että Kirin 990 5G on hieman suorituskykyisempi kuin viime vuoden Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri, mutta mitään kovin suurta eroa ei ole havaittavissa.

Testitulokset
Huawei Mate Xs (K990 5G) Samsung Galaxy Fold (SD855) Huawei P40 Pro (K990 5G)
AnTuTu (V8): 478 767 pistettä 446 022 pistettä 461 767 pistettä
Geekbench 4 (single): 3866 pistettä 3406 pistettä 3877 pistettä
Geekbench 4 (multi): 12 357 pistettä 10 605 pistettä 12 452 pistettä
Geekbench 5 (single): 758 pistettä 712 pistettä 749 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3007 pistettä 2518 pistettä 3019 pistettä
PCMark 2.0: 8663 pistettä 9057 pistettä 9433 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 5764 pistettä 5623 pistettä 5607 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 6323 pistettä 6320 pistettä 6261 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 4402 pistettä 4058 pistettä 4107 pistettä

Jälleen kerran on hyvä huomauttaa, että suorituskykytestit kertovat vain suuntaa antavan arvion puhelimen toimivuudesta päivittäisessä käytössä. Suorituskykytestit eivät kerro koko totuutta puhelimen toimivuudesta tai paremmuudesta verrattuna kilpailijoihin. Päivittäisen reaalimaailman käyttötilanteet ovat täysin erilaisia kuin suorituskykytestit. Mate Xs -puhelinta käytettiin päivittäisessä käytössä useamman viikon ajan, eikä suorituskyky tullut vastaan missään tilanteessa. Toki puhelimella ei pelattu pitkiä aikoja raskaita mobiilipelejä, mutta häiritsevää hidastelua ei ollut havaittavissa. Käyttökokemus suorituskyvyn osalta oli siis erinomainen, ja juuri sellaista mitä huippuluokan älypuhelimelta voikin odottaa.

Yksi mielenkiintoinen tekninen ratkaisu Mate Xs -puhelimessa on jäähdytys, joka on toteutettu erittäin monimutkaisesti sekä mielenkiintoisesti. Huawei kutsuu jäädytysjärjestelmää ”liitokalan eväksi”, eli Flying Fish Fin -jäähdytysjärjestelmäksi. Jäähdytysjärjestelmä on suunniteltu juurikin taittuvalle älypuhelimelle, sillä siinä hyödynnetään joustavaa grafeenia, joka sallii taittumisen puhelimen mukana ja kattaa koko puhelimen pinnan. Huawein tavoitteena on ollut ennen kaikkea saada toteutettua saranasta huolimatta tehokas jäähdytys, joka yltää laitteen molemmille puolille. Grafeeni menee saranan läpi ja samalla lämpöä pyritään siirtämään laajemmalle alueelle.

Testijakson aikana Mate Xs ei päässyt suuremmin lämpenemään käytössä, vaan puhelinta oli mukava pitää kädessä pidempiäkin aikoja, vaikka laite olisi ollut laturissa ja samanaikaisesti sillä olisi pelattu tai katsottu videoita. Jäähdytysjärjestelmä siis toimii ainakin jollain tavalla, mutta sitä on hyvin vaikea todentaa peruskäytössä.

Koska Kirin 990 5G -järjestelmäpiirissä on integroitu 5G-modeemi, niin luonnollisesti Huawei Mate Xs tukee monipuolisia viidennen sukupolven verkkoyhteyksiä. Huawei on ollut pitkään jo 5G-verkkojen edelläkävijä ja myöskin Huawei Mate Xs -puhelimessa se näkyy vakaana ja monipuolisena 5G-tukena.

Puhelimessa on tuki 5G + 4G -yhdistelmälle. Dual-SIM-tuen avulla Huawei Mate Xs:ssa voi olla kaksi SIM-korttia, joista toinen on 5G-yhteksillä ja toinen 4G-yhteyksillä varusteltu. Järjestelmäpiiriin integroidun Balong-modeemin ansiosta Huawei Mate Xs tulee non-standalone- ja standalone-tekniikoita (NSA ja SA), joten puhelin tukee 5G-verkkoja nyt ja myöskin tulevaisuudessa. Teoreettisesti modeemi kykenee 2,3 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Testijakson aikana 5G-yhteyksiä testattiin Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnassa liittymällä, jonka maksiminopeus oli 1000 Mbps. Testien aikana puhelimella päästiin jopa 700 Mbps latausnopeuksiin, mutta usein nopeudet jäivät vain 400-500 Mbps tasolle. Oli kuitenkin havaittavissa, että Mate Xs pysyi yllättävän hyvin 5G-verkoissa, eikä vaihdellut samalla tavalla 4G- ja 5G -verkkojen välillä, kuten muutamissa kilpailijoiden puhelimissa on havaittu.

Äänentoisto, infrapunalähetin, sormenjälkilukija

Huawei on tuonut Mate Xs -puhelimeen muutamia perinteisistäkin puhelimista tuttuja ominaisuuksia, joista ehkä pieni pettymys on äänentoisto. Puhelimen alareunassa on vain yksi kaiutin, joten Mate Xs ei tarjoa mitään kovin vaikuttavaa stereoäänentoistoa. Äänentoisto yhden kaiuttimen kautta on hyvä, mutta se ei ole yhä miellyttävä kuin monissa huippuluokan älypuhelimissa.

Suhteutettuna Mate Xs:n isoon kokoon olisi voinut toivoa Huawein tuovan puhelimeen myös vähintään stereokaiuttimet, mutta tämä annettaneen kuitenkin anteeksi, sillä kyseessä on kuitenkin vasta ensimmäisen sukupolven taittuvanäyttöinen älypuhelin Huaweilta.

Kuulokeliitintä Mate Xs ei luonnollisestikään tarjoa, sillä sille ei yksinkertaisesti ole edes tilaa puhelimen rakenteessa. Bluetooth 5.0 -yhteyden ansiosta Mate Xs tukee kuitenkin langattomia kuulokkeita, ja erityisesti Huawein omien kuulokkeiden kanssa äänenlaatu ja yhteys on todella hyvä ja vakaa. Yleisesti käytössä olevia Qualcommin äänikoodekkeja ei puhelimessa ole tuettuna.

Sormenjälkilukija sijaitsee kyljessä.

Sormenjälkilukija Mate Xs -puhelimesta löytyy oikeasta kyljestä integroituna virtapainikkeeseen. Luonnollisesti taittuvaan näyttöön ei ole voitu yhdistää näytönalaista sormenjälkilukijaa, eikä myöskään Mate Xs:n rakenne anna paljon muita paikkoja sormenjälkilukijan sijainniksi. Tämän takia se löytyy loogisesti oikeasta kyljestä, jossa se on myös yllättävän toimiva. Sormenjälkilukijaa on helppo käyttää peukalolla, jolloin lukitus on helppo avata.

Sormenjälkilukijan toiminnasta ei ole suurempaa valittamista, sillä se toimi tuttuun Huawein tyyliin varmasti ja nopeasti. Vain todella harvoin sormenjälkilukija ei pystynyt tunnistamaan sormea, mutta tällöin sormessa tai sormenjälkilukijassa oli jotain likaa. Valitettavasti kasvojentunnistusta ei Mate Xs -puhelimeen ole saatu, joka johtuu juurikin siitä, että kaikki kamerat ovat puhelimen takaosassa, eikä edestä löydy yhtäkään.

Ehkä hieman yllättävä ominaisuus Huawei Mate Xs:ssä on infrapunalähetin, joka on toki hyödyllinen, mutta jokseenkin jännä, että tuollaiseen ominaisuuteen on päätetty panostaa myös taittuvanäyttöisessä puhelimessa. Voisi jopa miettiä, että olisiko infrapunalähettimen tilalle voinut tuoda jonkin muun ominaisuuden, josta olisi enemmän hyötyä uudenlaisessa puhelinkonseptissa. Toki siitä on varmasti hyötyä monille ja ainakin itse tykkään kyseisestä toiminnosta. Totuus on kuitenkin se, että sitä tulee hyödynnettyä vain todella harvoin.

Infrapunalähettimen avulla Huawei Mate Xs taipuu monenlaisiin käyttötarkoituksiin, sillä laitetta on mahdollista käyttää lähes kaikkien kodinelektroniikkalaitteiden ohjaamiseen. Puhelimessa on esiasennettuna Älykäs ohjain -sovellus, jonka kautta voidaan ohjata muun muassa laitteita kuten TV, ilmastointilaite, digisovitin, kamera, digiboksi, DVD-soitin tai projektori. Televisio on varmasti yleisin laite, jota voidaan ohjata infrapunalähettimen avulla ja Huawein sovellus tukeekin satoja erilaisia merkkejä ja malleja.

Akunkesto

Huawei Mate Xs ei pääse suuremmin muskeloimaan ainakaan akunkeston osalta, vaikka puhelimessa onkin kohtalaisen kookas 4500 milliampeeritunnin akku. Jotta Huawei olisi pystynyt tekemään Mate Xs:sta mahdollisimman ohuen, niin akku on jaettu kahtia ja sijoitettu saranan molemmille puolille.

Testijakson aikana Mate Xs:n akku ei päässyt vakuuttamaan, sillä henkilökohtaisesti odotin jotain hieman parempaa. Aktiivisessa päivittäisessä käytössä akun saa helposti loppuun päivän aikana, mutta pääosin aina akku kesti vaaditun yhden päivän verran. Akkua oli iltaisin usein jäljellä 20 prosenttia tai hieman alle. Usein päivittäinen käyttö koostui sosiaalisen median ja netin selaamisesta, kuvaamisesta, musiikin kuuntelusta sekä muutamista puheluista.

Vaikka akku ei olekaan aivan parhaimmalla tasolla, niin Huawei on panostanut kuitenkin vahvasti pikalataukseen. Mate Xs tukee mukavaa 55 watin pikalatausta USB-C-tyypin latausliittimen kautta. Huawein mukaan akku latautuu puolessa tunnissa jopa 85 prosentin varaustasoon. Testijakson aikana luonnollisesti testasimme pitävätkö Huawein mainospuheet nopeasta pikalatauksesta paikkansa ja tulokset siitä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Huawei Mate Xs:n akun latausnopeus mukana toimitettavalla laturilla.

Kuvaajasta nähdään, että Mate Xs:n pikalataus on erittäin nopea, sillä suuri akku latautuu tyhjästä täyteen vain 50 minuutissa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua hieman alle 85 prosenttia ja 90 prosentin varaus ylitetään jo 33 minuutin kohdalla. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat siis 17 minuutissa. Jos verrattaan ensimmäiseen 10 prosenttiin, joka latautui vain 5 minuutissa, niin akun latausnopeus vähenee loppua kohden.

Heikohkoa akunkestoa on paikkaamassa siis erittäin tehokas ja nopeasti akun täyteen lataava pikalataus. Kovin kauaa akun latautumista ei tarvitse odotella, jotta akkua on jälleen useaksi tunniksi tarjolla. Valitettavasti USB-C-tyypin liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustyyli, sillä Mate Xs ei tue langatonta latausta. Testijakson aikana Huawei Mate Xs -puhelimelle ei tehty SuomiMobiilin tuttua pakkastestiä taittuvan näytön takia.

Kamerat

Huawei on päättänyt tuoda Mate Xs -puhelimeen huippuluokan kamerat, jotka nähtiin jo ensimmäisen kerran viime vuonna Huawei P30 -malliston puhelimissa. Huawei hyödyntää puhelimessa tarkkaa 40 megapikselin pääkameraa, jonka rinnalla ovat myös ultralaajakulmakamera, telekamera sekä ToF-sensori. Huomion arvoista on, että Mate Xs on saanut vain nämä neljä kameraa, eikä erillistä etukameraa enää ole. Taittuvan toteutuksen ansiosta kaikkia neljää takakameraa on myös mahdollista käyttää selfiekuvaamiseen.

Huawei Mate Xs:n pääkamera toimii Huawein viime vuoden huippupuhelimista tuttu 40 megapikselin sensori, jossa on f/1.8-aukko, 27 mm polttoväli sekä 1/1,7” kennokoko. Kamerassa on myöskin vaiheentunnistava automaattitarkennus, mutta optista kuvanvakainta ei valitettavasti löydy. Pääkamerassa on tuttu RYYB-filtteri, jonka avulla saadaan parempia kuvia erityisesti hämärässä. Toinen kameroista on 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka on f/2.2-aukko, 17 mm polttoväli sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus.

Kolmas kameroista on 8 megapikselin suuruinen telekamera ja siinä on f/2.4-aukko sekä 81 mm polttoväli. Telekamera on ainoa Huawei Mate Xs -puhelimen optisella kuvanvakaimella varusteltu kamera ja se kykenee kolminkertaiseen optiseen zoomaukseen sekä viidenkertaiseen hybridizoomaukseen. Jos verrataan esimerkiksi Huawei P30 -puhelimen kameraan, joka on hyvin identtinen Mate Xs:n kanssa, niin nyt Huawei on tuonut mukaan myös ToF 3D -kameran. Neljännen kameran avulla pystytään mittaamaan etäisyyksiä paremmin sekä luomaan tarkempia syvyysterävyyskuvia.

Huawei Mate Xs kamerat lyhyesti:

  • Neloiskamera:
    • Pääkamera: 40 megapikseliä (RYYB, f/1.8, 27 mm, 1/1,7”, PDAF)
    • Ultralaajakulma: 16 megapikseliä (f/2.2, 17 mm, AF)
    • Telekamera: 8 megapikseliä (f/2.4, 81 mm, PDAF OIS, 3x optinen zoom)
    • Syvyysterävyys: ToF 3D -kamera

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameran avulla taltioidaan 10 megapikselin kuvia oletusarvoisesti ja testijakson aikana kuvien laatu ei päässyt pettämään. Mate Xs -puhelimella saadaan taltioitua yhtä hyviä kuvia kuin viime vuoden Huawei P30 -huippupuhelimella. Hyvässä valaistuksessa kuvissa on paljon yksityiskohtia, hyvä dynaaminen alue sekä miellyttävät värit. Heikommassa valaistuksessa kuvat ovat myös erittäin hyviä, mikä on ollut viime aikoina myös Huawein huippulaitteiden valttikortti. Mate Xs pystyy taltioimaan RYYB-sensorinsa avulla heikossa valaistuksessa jopa paremmin yksityiskohtia kuin mitä silmilläkään näkee, sillä puhelin onnistuu taltioimaan valoa selvästi totuttua enemmän. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Mate Xs:n pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on toinen Mate Xs -mallin tärkeimmistä kameroista ja sen tarkkuus yltää 16 megapikselin tasolle. Valitettavasti se ei ole yhtä hyvä kuin pääkamera, mutta monessa tilanteessa kuvien laatu on kuitenkin riittävä. Ultralaajakulmakamera on vahvoilla erityisesti hyvässä valaistuksessa, jolloin saadaan taltioitua tarkkoja yksityiskohtia sekä luonnolliset värit. Kun koitetaan kuvata heikossa valaistuksessa, niin kuvien laatu heikkenee selvästi sekä yksityiskohtia häviää. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna Mate Xs:n ultralaajakulmakameralla.

Telekamera on luonnollinen kolmas kamerasensori nykypäivän huippupuhelimissa ja myöskin Mate Xs on sellaisen saanut. Valitettavasti puhelimeen ei ole saatu ahdettua Huawein tuoreimmista huippupuhelimista tuttua periskooppikameraa, vaan nyt joudutaan tyytymään perinteisempään 3x optiseen zoomaukseen yltävään telekameraan. Telakameran tarkkuus yltää 8 megapikseliin, mutta kuvat jälkikäsitellään kuitenkin 10 megapikselin tasoisiksi.

Telekamera mahdollistaa erittäin hyvän zoomauskuvat ja Mate Xs:n kuvien laatu on mielestäni riittävän hyvä. Kovin kauaksi hyvä zoomaus ei ylety, mutta 3x optisesti sekä 5x hybridisti zoomatut kuvat ovat vielä erittäin hyviä jaettavaksi esimerkiksi somessa. Korkeimmillaan Mate Xs -puhelimen kameralla voidaan kuvata 30x digitaalisesti zoomattuja kuvia. Alapuolella on kuvasarjoja, joista vasemmanpuoleinen on pääkameralla kuvattu, keskimmäinen 3x optisesti zoomattu sekä oikeanpuoleinen 5x hybridizoomattu.

Erillistä etukameraa ei Mate Xs tarjoa, vaan kaikkia takaosan kameroita on mahdollista hyödyntää selfiekuvaamiseen. Tämä on mahdollista taittuvan näytön ansiosta, sillä kun näyttö on kiinni, saadaan takaosaan pienempi näyttö, jota on mahdollista hyödyntää selfiekuvaamiseen. Selfiekuvista saadaan siis yhtä laadukkaita kuin muistakin kuvista, mikä on varmasti monien käyttäjien mieleen.

Huawei Mate Xs:n kamerasovellus on samanlainen kuin muissakin Huawein tämän hetken huippupuhelimissa, mutta sitä on optimoitu myös hieman suuremmalle näytölle. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot, ammattilainen, jne.). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä näyttöä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella selfiekuvaamista varten. Sovelluksen yläreunassa on AI Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata koodeja, etsiä kaupoista tavaroita kameran avulla tai kääntää tekstiä kymmenillä kielillä. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, Leican värimaailmoille sekä AI-kuvauksen aktivointi. Kameran päänäkymässä on myös zoom-säädin, jossa on 0.6x- (ultralaajakulma), 1x- (pääkamera), 3x- (optinen zoomaus) ja 5x-pikavalinnat (digitaalinen zoomaus).

Ammattilainen-tila on edelleen Huawein termi manuaalitilalle. Tässä tilassa on mahdollista säätää erittäin monipuolisesti kameran asetuksia, jotta kuvista saisi juuri oman mielen mukaisia. Manuaalitilassa voi säätää asetuksia kaikilla kolmella kameralla. Pääkamerassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (50 – 409 600), suljinnopeutta (1/4000 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Ultralaajakulmakamerasta ja periskooppikamerasta löytyvät samat mahdollisuudet. Manuaalitilassa on myös mahdollista ottaa käyttöön täyden resoluution 40 megapikselin kuvaustila, jolloin ISO-arvon säätäminen on rajoitettu myöskin 50 – 6400 välille. Manuaalitilassa on myös tuki RAW-kuvaamiselle, jonka avulla pystytään siis taltioimaan kuviin enemmän tietoja ja myöskin muokkaaminen jälkikäteen on selvästi helpompaa.

Käyttöjärjestelmä

Näytön ohella varmasti toinen mielenkiintoisimmista osista Mate Xs -puhelimessa on käyttöjärjestelmä sekä sen optimointi taittuvalle näytölle. Puhelimessa on uutena avoimeen lähdekoodiin perustuva Android 10, jossa ei ole esiasennettuna tuttuja Googlen palveluita. Huawei on korvannut myöskin Mate Xs -puhelimessa Googlen kokonaisuudessaan yhtiön omilla Huawei Mobile Services -palveluilla (HMS) sekä AppGallery-sovelluskaupalla. Puhelimeen oli asennettuna testijakson lopulla Googlen toukokuussa 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten ne eivät luonnollisestikaan ole ajan tasalla.

Yksi suurimmista kysymysmerkeistä Mate Xs -puhelimen kohdalla on sen päivitettävyys, sillä Huaweilla ei ole pääsyä aina tuoreimpiin Android-versioihin. Tämän takia Mate Xs tulee saamaan suurella viiveellä Android-päivityksiä, mutta EMUI-käyttöliittymään Huawei pystyy kuitenkin tuomaan uusia ominaisuuksia sekä korjauksia, vaikka Android-versio olisikin vanha. Huawei on myöskin luvannut puhelimelle tulevaisuudessa päivityksiä, mutta Googlen toimesta niitä ei tulla tukemaan millään tavalla.

Testiin saadun Mate Xs -puhelimen Android 10 -käyttöjärjestelmän päällä hyrräsi Huawein oma EMUI 10.0.1 -käyttöliittymä, joka on tuttu jo monista muistakin Huawein puhelimista. Huawei on tuonut käyttöliittymään paljon omia asetuksia, sovelluksia sekä muutoksia, joilla on pyritty samaan käytettävyyttä paremmaksi. Lisäksi Huawein kustomoidun käyttöliittymän ansiosta myös ohjelmisto on saatu optimoitua paremmaksi taittuvalle näytölle, vaikkakin vielä olisi hieman toivomisen varaa optimoinneissa.

Suurin ongelma Mate Xs -puhelimen ohjelmistossa on varmasti edelleen Googlen tuttujen sovelluksien puuttuminen. Huawei Mate Xs ei siis pidä sisällään Google Play -sovelluskauppaa tai Google Mobile Services -palveluita (GMS). Kyseessä on Yhdysvaltain rajoituksista johtuva ongelma, sillä Huawei ei pysty tekemään yhteistyötä Googlen kanssa. Euroopassa Googlen palveluilla varustellut puhelimet ovat edelleen erittäin suosittuja, minkä vuoksi uuteen Huawein ekosysteemiin hyppääminen ei ole kaikille aivan helppoa.

Huawei on mielestäni onnistunut hyvin optimoimaan käyttöliittymän toimimaan taittuvalle näytölle, vaikka toteutus jää hieman raakileeksi. Käyttöliittymä skaalautuu sulavasti pienen ja ison näytön välillä puhelinta avattaessa tai suljettaessa, ja yleisestikin käyttökokemus on sulava. Myös asetusvalikko sekä muutamat Huawein omat sovellukset ovat optimoituna suurelle näytölle. Valitettavasti edelleen monet Huawein sovellukset sekä lähes kaikki muutkin Android-sovellukset vain venyvät suurelle näytölle siirryttäessä, eikä ne näytä esimerkiksi yhtään enempää sisältöä kuin perinteissäkään tilassa.

Pettymys ohjelmiston osalta on oikeastaan Android-sovelluksien heikko optimointi suuremmalle näytölle, eikä myöskään Huawei ole optimoinut montaakaan omaa sovellustaan kunnolla suurelle näytölle. Sovelluksista pystyttäisiin ottamaan selvästi enemmän irti, jos ne optimoitaisiin myös suuremmalle näytölle.

Huawei on varustellut myös Mate Xs:n tutulla multi-window-ominaisuudella, eli moniajonäkymällä, jossa voidaan käyttää jopa kolmea sovellusta samanaikaisesti. Vastaava ominaisuus on nähty jo aikaisemmin Huawein tableteissa ja uusimmissa puhelimissa. Ominaisuuden avulla on mahdollista tehdä montaa asiaa yhtä aikaa, sillä kaksi sovellusta on mahdollista avata näytölle normaalin tapaan, mutta samalla on mahdollista avata kolmas sovellus näiden päälle kelluvaksi ikkunaksi. Huawei on tehnyt ominaisuudesta mahdollisimman helpon käyttää, sillä toinen sovellus on mahdollista käynnistää pyyhkäisemällä näytön jommasta kummasta reunasta, jolloin aukeaa sovellusvalikko. Tämän jälkeen raahataan sovellus haluttuun paikkaan.

Näppäimistö suljetulla ja avatulla näytöllä.

Yksi mielenkiintoisista aiheista on mielestäni Huawei Mate Xs:n näppäimistön skaalautuminen sekä optimointi näytölle. Oletusarvoisesti näppäimistö laitteen ollessa suljettuna varsin perinteikäs, mutta näppäimistön saa suuremmalla näytöllä jaettua kahtia, jotta käyttäminen olisi mielekkäämpää. Testijakson aikana näppäimistöä käytettiin erittäin vähän puhelimen ollessa avattuna, sillä yleisesti näppäimistöä käytettäessä puhelin oli kiinni.

Huawei on mielestäni onnistunut erittäin hyvin optimoimaan myöskin käyttöliittymän toimivuuden erityisesti kamera osalta myös kolmannen osapuolen sovelluksilla. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää muun muassa Snapchatia, jota käytetään yleisesti paljon etukameran avulla. Kun sovelluksessa halutaan käyttää etukameraa, niin sovellus käännetään Mate Xs:n takaosassa olevalle näytölle, jolloin selfiekuva pystyttiin ottamaan. Tämä ominaisuus toimi erinomaisesti monilla kolmannen osapuolen sovelluksilla, vaikka toisinaan tuli vastaan joitakin haasteita muun muassa kuvan suunnan tai kuvasuhteen kanssa. Pääsääntöisesti sovellukset kääntyivät suomattomasti Mate Xs:n etu- ja takapuolille, jotta kameraa voitiin hyödyntää eri tarkoituksiin.

Vaikka AppGallery on jo yksi maailman suurimmista sovelluskaupoista, niin valitettavasti ongelmana on edelleen suosituimpien sovelluksien vähäisyys. Kaikkia Google Playsta tuttuja sovelluksia AppGallerysta ei valitettavasti vieläkään löydy, vaikka tilanne on hieman parantanut sitten viime kerran. Valitettavasti sovellukset kuten WhatsApp, Twitter, Facebook ja Instagram kaupasta puuttuvat, mutta suurin osa sovelluksista on kuitenkin ladattavissa epävirallisia reittejä kautta, kuten Huawein oma Petal Search -palvelun kautta. Alapuolella on listausta Google Playn suosituimmista sovelluksista sekä verrattuna AppGalleryn valikoimaan. AppGallerystä löytyy jo tuttuja sovelluksia kuten Snapchat, Tinder, Jodel, Tori.fi, Here WeGo, TomTom Go, HSL sekä Iltalehti.

AppGallery-sovelluskaupan sovellustilanne verrattuna Google Playn suosituimpiin sovelluksiin.

Testijakso Mate Xs -puhelimen kanssa onnistui mielestäni hyvin ilman Googlen palveluita alun tuskailun jälkeen. Esimerkiksi sovelluksien lataaminen puhelimeen oli tuskallista sekä monen mutkan takana. Toki monet sovelluksista tulivat kätevästi vanhasta puhelimesta Huawei Phone Clone -palvelun kautta, mutta ei sekään valitettavasti ihmeisiin pysty ja monet sovellukset vanhenevat ajan kanssa, sillä niitä ei mistään automattisesti päivitetä.

Kun loppujen lopuksi sovellukset oli puhelimeen saatu, niin Mate Xs:n käyttäminen oli mielekästä, eikä suuremmin missään kohtaa tullut vastaan ongelmia Googlettomuuden kanssa. Muutamat sovellukset saattoivat Googlen palveluiden puutteesta toisinaan valittaa, eikä myöskään kaikki sovellukset edes toimineet. Suurimmaksi osaksi ikävä tuli muun muassa YouTubea ja Netflixiä, joita ei voinut puhelimella käyttää ainakaan perinteisen sovelluksen kautta. Mate Xs:n kohdalla käyttöliittymä toimi sulavasti ja monet asiat oli mietitty loppuun asti. Yksi pettymys oli kuitenkin sovellusvalikon puuttuminen, joka on kuitenkin nähty jo vuosia myös Huawein puhelimissa. Syystä tai toisesta se puuttui Mate Xs -puhelimesta.

Yhteenveto

Huawei Mate Xs on yksi tämän hetken arvokkaimmista älypuhelimista sekä enimmäkseen konsepti siitä miltä tulevaisuuden älypuhelimet saattavat näyttää. Mate Xs -puhelinta on erittäin vaikea suositella, sillä kyseessä on erittäin kallis laite, jonka lisäksi Googlettomuus sekä AppGalleryn sovelluspula tuottavat haasteita, joita ei haluisi uudessa puhelimessa kohdata.

Testijakson aikana itse tykästyin paljonkin Mate Xs -puhelimen uudenlaiseen ja selvästi muista poikkeavaan toteutukseen, joka on rohkea sekä näyttävä. Huawei on pystynyt toteuttamaan yhdellä näytöllä laitteen käyttämisen perinteisenä puhelimena sekä tarvittaessa hieman suurempana tablettina. Itse taittuva näyttö on erittäin laadukas sekä AMOLED-tekniikan ansiosta värientoisto on miellyttävä. Muita Mate Xs -puhelimen vahvuuksia ovat muun muassa tarpeeksi tehokas Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri, 55 watin pikalataus sekä hyvät kamerat. Lisäksi puhelimesta löytyy myös paljon muita hyviä asioita sekä hyviä optimointeja, jotka tekevät käytöstä mielekästä.

Koska kyseessä on ensimmäisen sukupolven versio taittuvanäyttöisestä puhelimesta, niin luonnollisesti myös haasteitakin esiintyy. Suurin huolen aihe on näytön kestävyys muun muassa tiputettaessa sekä todellinen ongelma on näytön naarmuuntuvuus. Lisäksi testijakson aikana tuli havaittua, että akunkesto ei ollut odotetulla tasolla, minkä lisäksi myös stereokaiuttimien puute on hämmästyttävää. Mate Xs:n ongelma on myöskin Google-tuen puuttuminen, Huawein ekosysteemin keskeneräisyys, käyttöliittymän optimointien rajallisuus sekä AppGallery-sovelluskaupan rajallinen valikoima.

Puhelimesta on olemassa vain yksi väri- ja muistiversio, joka on sininen Interstellar Blue 8 + 512 gigatavulla. Suomessa Huawei Mate Xs on myynnissä 2499 euron hintaan, joten kyseessä on yksi kalleimmista älypuhelimista, mitä Suomessa pystyy ostamaan. Huawei Mate Xs -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Huawei Mate Xs

6.8

SuomiMobiilin testiin pääsi 2500 euroa maksava taittuvanäyttöinen Huawei Mate Xs, joka tarjoaa huippuominaisuuksia uudessa toteutuksessa.

Hyvää
  • Toimii normaalin puhelimen ohella myös pienenä tablettina
  • Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri tarjoaa edelleen hyvän suorituskyvyn
  • Toimivat 5G-yhteydet
  • Huimat 512 gigatavua tallennustilaa + muistikorttipaikka
  • Rohkea taittuvanäyttöinen toteutus
  • 55 watin pikalataus on erittäin nopea
  • Näyttötoteutus on erinomainen (varauksin)
  • Kamerat ovat perusvarmat ja tarjoavat myös erinomaisen laadun selfiekuville
Huonoa
  • Näytön suojakalvo naarmuuntuu erittäin herkästi
  • Ulkopuolella oleva näyttötoteutus mahdollisesti herkkä hajoamaan
  • Vain yksi kaiutin
  • Akunkesto odotettua heikompi
  • Käyttöliittymän ja sovelluksien optimointi suurelle näytölle varsin rajallista
  • Googlettomuus hankaloittaa sovellusten lataamista
  • Huawein oma ekosysteemi vielä keskeneräinen
  • Erittäin korkea hinnoittelu
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut