ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy Fold – ”Paras taittuvanäyttöinen älypuhelin”

Samsung Galaxy Fold

SuomiMobiilin testattavana on ollut marraskuussa parin viikon ajan Samsungin ensimmäinen taittuvanäyttöinen älypuhelin, Galaxy Fold. Samalla kyseessä on ensimmäinen taittuvanäyttöinen älypuhelin, joka on tullut kuluttajien saataville asti sekä on myös laatuaan ensimmäinen SuomiMobiilin testattavaksi päätynyt laite. Galaxy Foldin piti alun perin tulla Suomessa myyntiin jo toukokuussa, mutta havaittujen ongelmien takia Samsung päätti lykätä julkaisua useilla kuukausilla, ennen kuin laite saapui vihdoin lokakuussa myyntiin.

Koska Galaxy Fold pitää sisällään jotain täysin uutta älypuhelinmarkkinoilla, niin myöskin hinnoittelu on erittäin korkea. Suomessa puhelimen hinta asettuu 2100 euroon, eli kyseessä on yksi kalleimmista älypuhelimista. Galaxy Foldin erikoisuus on siis 7,3 tuuman keskeltä pystysuorassa taipuva näyttöpaneeli, joka mahdollistaa älypuhelimen käyttämiseen aivan uusia ulottuvuuksia. Galaxy Fold on myös luonnollisesti kaikilta osa-alueiltaan huippuluokan älypuhelin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan siis maailman ensimmäiseen taittuvanäyttöiseen älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta parin viikon testijakson ajalta. Artikkeli tulee rakentumaan perinteiseen tyyliin laitteen ulkoisiin seikkoihin, puhelimen ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi tarkastelemme lähempää myös taittuvaa näyttöpaneelia.

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy Fold 4G (SM-F900F)
Mitat [suljettuna]: 62.8 x 160.9 x 15.7 mm
Mitat [avattuna]: 117.9 x 160.9 x 6.9 mm
Paino: 276 g
Rakenne: alumiinikehys / Gorilla Glass 5 -lasi / muovi
Päänäyttö [taipuva]: 7.3 tuumaa QXGA+ Dynamic AMOLED (2151x 1536) / 4.2:3-kuvasuhde / Infinity Flex
Ulkonäyttö: 4.6 tuumaa HD+ (1680 x 720) / 21:9-kuvasuhde / Super AMOLED
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 855 (Adreno 640)
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]
Tallennustila: 512 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 3.0)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.5-2.4 / 1.4 µm / DPAF / OIS / 77 astetta) + 16 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1.0 µm / 123 astetta) + 12 MP telekamera (f/2.4 / 1.0 µm / DPAF / OIS / 45 astetta / 2x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera [ulkopuolella]: 10 MP etukamera (f/2.2 / 1.12 µm / 80 astetta)
Etukamera [sisäpuolella]: 10 MP etukamera (f/2.2 / 1.12 µm  / 80 astetta) + 8 MP RGB-syvyyskamera (f/1.9 / 1.12 µm / 85 astetta)
Akku: 4380 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie / One UI 1.5 (1. marraskuuta 2019 tietoturva)
Muuta: NFC / Dual-SIM (nano-SIM + eSIM) / 15 watin langallinen lataus / kaksisuuntainen langaton lataus / kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C
Ääni: Bluetooth 5.0 / stereo-kaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Space Silver ja Cosmos Black
Hinta: 2100 €

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy Foldin myyntipakkauksen sisältö.

Samsung toimittaa ensimmäisen taittuvanäyttöisen puhelimensa normaalista poikkeavassa myyntipakkauksessa, joka pitää sisällään mukavasti lisätarvikkeita sekä samalla kaikki perusasiat. Ulkoisesti myyntipakkaus on pääasiassa musta, mutta päälipuolella on nähtävillä taivutettuna Galaxy-teksti, joka on selvä vihjaus taittuvasta näyttöpaneelista. Myyntipakkauksen takaosassa on listattuna joitakin laitteen tärkeimpiä teknisiä tietoja mm. kameroista, näytöstä ja muistivariantista. Yhdellä sivulla on myöskin nähtävillä puhelimen mallikoodi, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa päältä liu’utetaan ensiksi yksi suojapahvi pois, jonka jälkeen liu’utetaan myös toinen suojapahvi, kunnes päästään käsiksi itse pakkaukseen. Mustien ulkokuorien sisältä löytyy kokonaan valkoinen laatikko, jonka kannen alapuolelta löytyy itse Galaxy Fold -laite näyttö avattuna. Puhelin on kääritty myöskin suojakuoriin, joissa on monenlaisia huomioita asioista, joita puhelimelle ei suositella tehtävän. Puhelimen alapuolella on vielä muutama muu lappu, joissa kerrotaan muun muassa vuorokauden ympäri avoinna olevasta tuesta sekä Samsung Care+ -takuusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näiden jälkeen myyntipakkauksessa on vielä musta pahvitasku, jonka sisältä löytyy käyttöohjeet- ja tukikortti. Lisäksi mukana on myös tyylikkäät aramidisuojakuoret sekä SIM-korttiluukun avaustyökalu. Myyntipakkauksen pohjalla on myöskin vielä yksi erillinen pahvilaatikko, joka pitää sisällään USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapelin sekä tulppia Galaxy Buds -kuulokkeille. Myyntipakkauksen pohjalta löytyvät myöskin perinteinen laturi, USB-C-adapteri sekä Galaxy Buds -kuulokkeet.

Kokonaisuudessaan Galaxy Foldin myyntipakkaus on sisällöltään siis erittäin täyteläinen ja ulkoisesti miellyttävän erilainen. Sisällön osalta henkilökohtaisesti tykkään siitä, että Samsung on laittanut mukaan 159 euroa maksavat Galaxy Buds -täyslangattomatkuulokkeet sekä tyylikkäät suojakuoret puhelimelle. Tuttuun Samsungin tyyliin siis Galaxy Foldin myyntipakkaus ei pääse pettämään miltään kantilta katsottuna.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung on tehnyt Galaxy Fold -puhelimesta ulkoisesti hieman erikoisen, sillä laite on suljettuna varsin pitkä ja kapea, mikä tekee siitä selvästi nykyisistä älypuhelimista eroavan. Samsung hyödyntää laitteessa kuitenkin tuttuja premium-materiaaleja, sillä laitteessa on alumiinikehys sekä Gorilla Glass 5 -lasista valmistetut lasipinnat. Saranaa on suojaamassa jonkinlainen metallilta vaikuttava muovipinta ja itse taittuva näyttöpaneeli on muovinen. Samsung Galaxy Fold on siis monien erilaisten materiaalien yhdistelmä.

Samsung on ilmoittanut puhelimen mitoiksi taitettuna 62,8 x 160,9 x 15,7 millimetriä, eli paksuutta löytyy tässä tilassa selvästi enemmän kuin normaalilta älypuhelimelta. Avattuna Galaxy Foldin mitat ovat 117,9 x 160,9 x 6,9 millimetriä, eli paksuus on pitkälti samanlainen, johon on totuttu. Kooltaan Galaxy Fold on vielä mukava ja taitettuna paksuus ei suuremmin haitannut käyttöä. Laite kuitenkin näyttää hieman hassulta erityisesti farkkujen taskussa pidettäessä. Painoa Samsung on ilmoittanut Galaxy Foldilla olevan huimat 276 grammaa, eli noin 100 grammaa enemmän kuin useissa muissa älypuhelimissa. Testijakson perusteella painoa tosiaan löytyy ja sen huomaa käytössä, mutta siitä ei ollut suuremmin haittaa ja painavammankin laitteen käyttöön tottuu ajan kanssa.

Galaxy S10+ vs. Galaxy Fold

Laatututuntuma Galaxy Foldissa on varsin hyvä, mutta ei kuitenkaan mikään paras mahdollinen liikkuvien osiensa takia. Taitettuna ollessa puhelimesta on mahdollista saada kuulumaan selvää natinaa, sillä kaksiosainen rakenne pääsee hieman liikkumaan saranan varassa. Suurempia narahteluja laite ei kuitenkaan päästä, kun suurempi näyttö otetaan esiin, vaan sarana tuntuu mukavan sulavalta. Koska Galaxy Fold on rakennettu lasista, niin laite on myös verrattain liukas sekä samalla varsinainen sormenjälkimagneetti. Jos puhelimen haluaa pysyvän puhtaana, niin lasipintoja saa puhdistella jatkuvasti.

Galaxy Foldin liukkautta estämään Samsung on laittanut myyntipakkauksen mukaan aramidisuojakuoret. Galaxy Foldin lasipinnat voidaan siis peittää suojakuorilla, jotka istuvat laitteeseen hyvin ja takaavat selvästi paremman tuntuman. Suojakuoret suojaavat myös hieman mahdollisilta iskuilta, mutta itse taittuvaa näyttöpaneelia suojakuori ei suojaa yhtään. Alapuolella on muutamia kuvia mukana tulevista suojakuorista.

Yksi Galaxy Foldin viivästymisen syistä oli laatuvirheet, joiden takia muun muassa liikaa pääsi näytön alapuolelle. Nyt myynnissä olevassa versiossa Samsung on korjannut näitä ongelmia parantamalla muun muassa tiivisteitä. Uudistetussa versiossa taittuvan näytön suojakerros on viety nyt kokonaisuudessaan näytön reunoille asti, minkä ansiosta sitä ei ole enää helppoa irrottaa. Samsung on laittanut puhelimen saranan ylä- ja alaosiin vahvistetut suojat, minkä lisäksi näytön alapuolelle on lisätty metallikerroksia näytön suojauksen parantamiseksi. Samsung on myös kertonut pienentäneensä puhelimen saranan ja rungon välistä tilaa.

Vaikka Galaxy Fold on täysiverinen huippupuhelin, niin rakenteeltaan laite ei ole millään tasolla veden- tai pölynkestävä, joten IP-luokitus puuttuu kokonaan. Yleisesti Samsungin huippupuhelimet ovat olleet jo vuosia vedenkestäviä, mutta nyt Galaxy Foldista ei vedenkestävää ole voitu tehdä uudenlaisen taittuvan rakenteen takia. Tämä on myös ymmärrettävää, sillä puhelimessa on paljon väljiä paikkoja, joista vesi pääsee sisuskaluihin helposti, joten tällä kertaa IP-luokituksen puuttuminen voidaan antaa osittain anteeksi. Kyse on kuitenkin 2100 euron älypuhelimesta, minkä takia vedenkestävyys voisi olla jo ihan odotettu ominaisuus. Vedenkestävyyden puute kannattaa siis ottaa huomioon ja ostovaiheessa, sillä Galaxy Foldia ei kannata altistaa edes sateelle.

Toinen Galaxy Foldin kohdalla mietityttävä asia oli pakkaskestävyys, mutta valitettavasti lyhyen testijakson ja tiukempien testausehtojen takia emme testanneet tutulla SuomiMobiilin tyylillä laitteen pakkaskestävyyttä. Pakkaskestävyys jää siis edelleen mysteeriksi ja erityisesti mietityttää muovisen taittuvan näytön kestävyys pakkasessa taivuteltaessa. Samsungin oman ohjeistuksen mukaan Galaxy Foldia ei suositella pakkasessa käytettäväksi: ”Laitetta voidaan käyttää paikoissa, joissa ympäristön lämpötila on 0 °C–35 °C”. Tämä tarkoittanee siis, että ainakaan pitkiä aikoja ei laitetta kannata kylmässä pakkasessa säilytellä, mutta koska kyseessä on edelleen erittäin kallis huippupuhelin, jota myydään Suomessa, niin vaatimuksena voidaan olettaa olevan kestävyys myöskin Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Galaxy Foldin rakenteessa yksi mielenkiintoisista seikoista on sarana, jonka avulla laite saadaan taitettua kahtia. Saranaa Samsung kutsuu nimellä ”Virtual Dual-Axis Hinge”, eli kyseessä on virtuaalinen kaksiakselinen sarana. Sarana oli testijakson perusteella mukavasti viimeistelty ja tuotti erittäin miellyttävän yleisen käyttökokemuksen taittuvalle rakenteelle. Samsungin mukaan Galaxy Foldin saranarakenne kestää kulumatta yli 200 000 taivutuskertaa, eli ongelmia sen suhteen pitäisi tulla.

Valitettavasti testiin ei saatu aivan tuoretta Galaxy Fold -laitetta, vaan se oli käynyt jo muiden testattavana aikaisemmin. Tämän takia ei päästy havaitsemaan löystyykö saranamekanismi käytössä. Raporttien mukaan sarana löystyy jo viikon käytönkin jälkeen huomattavasti. Testissä olleen Galaxy Foldin sarana ei ollut enää mitenkään kovin jämäkkä, vaan sitä pystyi taivuttamaan helposti. Pelkän saranan varassa Galaxy Fold ei kuitenkaan pysy suljettuna, vaan Samsung on laittanut laitteen pitkille sivuille erittäin vahvat magneetit. Magneetit ovat myös sen verran vahvat, että avaamisessa tarvitaan lähes aina molempia käsiä.

Puhelimen ollessa suljettuna, on etuosa lähes kokonaan Gorilla Glass 5 -lasia ja pikkunäyttö on keskitetty. Näytön yläpuolelta löytyy puheluihin käytettävä kuuloke, etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet sekä yksi etukamera. Takaosassa on nähtävillä ainoastaan hieman ulkoneva kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria sekä niiden alapuolelta löytyy LED-salamavalo. Takaosassa on lisäksi lasiin kirjoitettuna himmeästi laitteen mallikoodi, valmistusmaa sekä muun muassa CE-merkintä. Kun laite avataan, niin etu ja takaosa ovat rinnakkain ja tekevät nyt yhdessä takaosan. Sisältä paljastuu suuri näyttöpaneeli, joka peittää suuren osan pinta-alasta. Näytön oikeassa yläkulmassa on varsin suuri ”kulmalovi”, johon on laitettu kaksi kamerasensoria.

Kun puhelin on avattuna, niin oikeasta kyljestä löytyy tuttuun tapaan virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet sekä sormenjälkilukija. Vasemmassa kyljessä sijaitsee ainoastaan SIM-korttitelakka, johon on mahdollista asettaa yksi nano-SIM-kortti. Yläreunaan Samsung on sijoittanut yhden kaiuttimen sekä yhden mikrofonin. Alareunassa on nähtävillä yksi kaiutin, mikrofoni sekä USB-C-tyypin latausliitin. Kun Galaxy Fold taivutetaan kasaan, niin saranaosuus on peitettynä kiiltävällä muovilistalla, jossa on myöskin Samsungin logo.

Näyttö

Mielenkiintoisin osa Galaxy Foldissa on tietysti itse näyttö, tai tarkemmin sanottuna näytöt. Puhelimessa on kaksi erillistä näyttöpaneelia, joista perinteisempi sijaitsee laitteen ulkopuolella ja muovinen taittuva paneeli löytyy puhelimen sisäpuolelta. Pienemmän näytön koko on nykymittapuulla varsin pienenoloinen 4,6 tuumaa ja suuremman näytön koko on mukavat 7,3 tuumaa.

Pienempi 4,6 tuuman näyttö perustuu Samsungin omaan Super AMOLED -tekniikkaan ja näyttöpaneelin tarkkuus on HD+ -tasoa, eli siinä on 1680 x 720 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 399, mikä on riittävästi. Näytössä on myöskin muun muassa Sonyn puhelimista tuttu 21:9-kuvasuhde, joka tarkoittaa sen olevan siis normaalia pidempi ja kapeampi. Pikkunäyttö on nimensäkin mukaisesti varsin pieni ja se näyttää Galaxy Foldin ulkopuolella erittäin pieneltä. Näytöllä on kuitenkin mahdollista tehdä kaikki samat asiat kuin suuremmaltakin näytöltä, joten kyseessä ei ole vain ilmoituksille tarkoitettu näyttö.

4,6 tuuman näyttö on perushyvä, eli se riittää monessa tilanteessa. Testijakson aikana itse hyödynsin näyttöä muun muassa pikaisiin asioihin, joita olivat muun muassa lyhyet vastaukset viesteihin sekä musiikin vaihtaminen Spotifyssa. Pidempiä viestejä en pikkunäytöllä tykännyt kirjoitella, sillä näyttö on auttamatta liian pieni näppäimistön sujuvaan käyttöön.

Suurempi näyttö Galaxy Foldissa on se mielenkiintoisempi, sillä siinä Samsung hyödyntää uusinta taittuvaa tekniikkaa. Näytön koko on 7,3 tuumaa ja se perustuu Dynamic AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on 2152 x 1536 pikselin tarkkuus, joka takaa 362 pikselin tiheyden tuumaa kohden. Samsung hyödyntää näytössä 4.2:3-kuvasuhdetta, joka takaa varsin hyvä käyttökokemuksen muun muassa kahden sovelluksen rinnakkain käyttämiseen tai muun muassa kuvaamiseen, sillä usein kuvat nykyisin otetaan 4:3-kuvasuhteella. Taittuvassa näyttöpaneelissa on myöskin oikeassa yläkulmassa suuri loviratkaisu, johon Samsung on sijoittanut muun muassa kaksi etukameraa.

Näyttö taittuu pystysuunnassa keskiosasta, minkä myös huomaa muovinäytössä olevan kuprun muodossa. Taittaminen tuottaa näyttöön selvän kuprun, jonka tuntee selvästi sormella sekä sen näkee, kun näyttöä katsotaan sivulta päin. Kun näyttöä tarkastellaan suoraan ylähäältä, niin kuprua ei edes huomaa, eikä siitä ole suuremmin haittaa näytön käyttökokemuksen kannalta. Samsung on mielestäni saanut taittuvan näytön monelta osa-alueelta erittäin hyväksi. Välillä jopa unohtaa, että näyttö taittuu, sillä käyttökokemus on hyvin vastaava kuin normaalissakin näyttöpaneelissa.

Taittuvassa näytössä näkyy selvästi taitoskohta.

Huomion arvoista on kuitenkin se, että taittuvaa näyttöä on suojaamassa muovipinta, sillä perinteistä lasia ei ole voida käyttää taipumattomuuden takia. On siis luonnollista, että muovipinta on myöskin lasia herkempi naarmuuntumaan. Parin viikon testijakson aikana Galaxy Foldin näyttöön syntyi vain pari hyvässä valaistuksessa havaittavaa hiusnaarmua, mutta pidemmässä käytössä näyttö saattaa naarmuuntua muun muassa väliin jääneen lian takia. Taittuvaa näyttöä ei myöskään suositella käytettäväksi kynsillä, sillä se tuottaa muovipintaan painautumia, jotka eivät näytä varmasti kovin hyvältä. Yksi taittuvan näytön heikkouksista on se, ettei näyttöön ole mahdollista asettaa minkäänlaista suojakuorta, eli kuluttaja ei pysty suojaamaan näyttöä millään muulla tavalla kuin käyttämällä laitetta normaalia varovaisemmin.

Taittuvassa näytössä on myöskin maksimissaan 560 nitin kirkkaus, joka riittää ainakin peruskäyttötilanteissa. Valitettavasti kirkkauden riittävyyttä ei voitu testata kirkkaassa auringonpaisteessa, mutta todennäköisesti kirkkaus ei tule kovin hyvin riittämään tällaisissa tilanteissa. Taittuvassa näytössä on myös luonnollisesti hyvät katselukulmat sekä värintoisto on miellyttävä erityisesti AMOLED-tekniikan ansiosta. Galaxy Fold tukee myöskin HDR10+ -toistoa ainakin Amazon Prime -palvelussa.

Kokonaisuudessaan Galaxy Foldin näyttöratkaisut ovat loogisia. Pikkunäytöltä on mahdollista päästä käsiksi kaikkiin laitteen ominaisuuksiin ja näyttöä voidaan hyödyntää nopeisiin asioihin, kuten viestien vastaamisiin sekä esimerkiksi kuvaamiseen. Suurempaa näyttöä voidaan taasen hyödyntää paremmin videoiden katselussa, verkkosivujen selaamisessa tai moniajossa. Henkilökohtaisesti tykästyi Samsungin ratkaisuun käyttää kahta näyttöpaneelia, sillä Galaxy Foldia voidaan hyödyntää normaalina puhelimena sekä tarvittaessa pienenä tablettina, jos suuremmalle näytölle on tarvetta.

Tekniikka ja suorituskyky

Perusteknisien ominaisuuksien osalta Galaxy Fold on kuten muutkin tämän hetken huippupuhelimet, eli sisuksista löytyy tehokasta rautaa. Samsung tyytyy Galaxy Foldissa tällä kertaa Qualcommin kehittämään Snapdragon 855 -järjestelmäpiiriin, eikä omiin Exynos-ratkaisuihin, joita on yleisesti Suomessa nähty Snapdragon-versioiden sijasta. Snapdragon 855 on Galaxy Foldin looginen järjestelmäpiirivalinta uudemman Snapdragon 855 Plus -version sijasta, sillä Samsungin oli tarkoitus julkaista puhelin jo alkuvuodesta, mutta laatuongelmat pakottivat lykkäämään julkaisua, eikä tämän aikana Samsung päivittänyt tekniikkaa ollenkaan.

Snapdragon 855 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 855 rakentuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 485 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 485 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 485 -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa on hoitamassa Adreno 640. Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin luvataan tarjoavan esimerkiksi 45 prosenttia nopeamman suorituskyvyn ja kuluttavan 20 prosenttia vähemmän virtaa kuin Snapdragon 845 -version. Lisäksi Adreno 640 tarjoaa 20 prosenttia paremman suorituskyvyn ja kuluttaa 30 prosenttia vähemmän virtaa kuin edeltäjänsä.

Galaxy Foldiin Samsung on pakannut huomattavat 12 gigatavua tehokkain LPDDR4X RAM-muistia sekä UFS 3.0 -tallennustilaa löytyy mukavat 512 gigatavua. Valitettavasti erillistä muistikorttipaikkaa puhelimeen ei ole enää saatu, vaan 512 gigatavun on riitettävä, enkä ainakaan itse usko sen olevan kovinkaan monelle peruskäyttäjälle suurikaan ongelma.

Testijakson aikana Galaxy Foldissa ajattiin luonnollisesti läpi kaikki perinteiset SuomiMobiilin arvosteluihin kuuluvat suorituskykytestit, joissa puhelin pärjäsi odotetulla tavalla. Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin tehot ovat riittävät ja Galaxy Fold pärjää hyvin huippupuhelimien kilpailussa. Alapuolella olevassa taulukossa on nähtävillä Galaxy Foldin saamat pisteytykset eri suorituskykytesteissä sekä vastaavat pisteytykset Exynos 9820 -järjestelmäpiiriin perustuvasta Galaxy S10+ -puhelimesta sekä hieman tehokkaampaan Exynos 9825 -piiriin perustuvasta Galaxy Note10+ -puhelimesta.

Testitulokset
Samsung Galaxy Fold (SD855) Samsung Galaxy Note10+ (E9825) Samsung Galaxy S10+ (E9820)
AnTuTu (V8): 446 022 pistettä 346 611 pistettä 322 467 pistettä
Geekbench 4 (single): 3406 pistettä 4559 pistettä 4511 pistettä
Geekbench 4 (multi): 10 605 pistettä 10 389 pistettä 10 179 pistettä
Geekbench 5 (single): 712 pistettä ei tuloksia ei tuloksia
Geekbench 5 (multi): 2518 pistettä ei tuloksia ei tuloksia
PCMark 2.0: 9057 pistettä 8813 pistettä 7644 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 56 482 pistettä 54 755 pistettä 55 585 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 99 357 pistettä 66 153 pistettä 71 344 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 22 500 pistettä 34 157 pistettä 31 349 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 5623 pistettä 4950 pistettä 4396 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 6320 pistettä 5652 pistettä 5122 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 4058 pistettä 3451 pistettä 2939 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Suorituskykytesteistä on hyvä huomata se, että ne eivät kuitenkaan kerro todellista suorituskykyä päivittäisessä käytössä. Suorituskykytestit antavat suuntaa siitä, kuinka tehokas laite on teoreettisesti kyseessä eri osa-alueilla. Esimerkiksi Galaxy Foldin kohdalla ei ollut suorituskyvyn puutteesta johtuneita ongelmia, vaan kaikki ominaisuudet ja sovellukset toimivat ja käynnistyivät varsin vikkelästi.

Galaxy Fold on dual-SIM-puhelin, mutta ei kuitenkaan millään tavallisella toteutuksella. Puhelimen kyljessä on SIM-korttitelakka, johon on mahdollista asettaa yksi nano-SIM-kortti, mutta toinen SIM-kortti on mahdollista saada eSIM-muodossa. Suomessa Elisa, Telia ja DNA tukevat eSIM-ominaisuutta, joten kaksois-SIM-korttiyhdistelmän saaminen Galaxy Foldiin ei pitäisi olla enää kovinkaan suuri ongelma. Testijakson aikana puhelimen eSIM-toiminnallisuutta ei testattu, vaan laitetta käytettiin ainoastaan normaalin nano-SIM-kortin varassa.

Äänentoisto

Samsung on panostanut Galaxy Foldissa tuttuun tyyliin myöskin äänentoistoon, sillä laitteessa on stereokaiuttimet. Puhelimen molemmissa päädyissä on omat kaiuttimensa, jotka tuottavat tarvittaessa kovaakin ääntä. Musiikin kuuntelu ja elokuvien katselu puhelimella hyvällä äänestoistolla oli miellyttävää ja erityisesti Galaxy Foldin ollessa vaakatasossa oli äänentoisto parhaimmillaan. Kaksoiskaiuttimet on optimoitu Dolby Atmosin vaatimuksien mukaisesti.

Valitettavasti Samsung ei ole myöskään laittanut Galaxy Foldiin perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, vaikka sille varmasti olisi löytynyt myös rakenteellisesti tilaa. Laitteessa on siis ainoastaan USB-C-tyypin liitin, jota voidaan käyttää myöskin kuulokkeita varten, mutta samalla Galaxy Fold tukee vahvasti Bluetooth-kuulokkeiden käyttäjiä. Laitteessa on Bluetooth 5.0 sekä tuki muun muassa aptX HD -pakkausmenetelmälle.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Koska kyseessä on ensimmäisen sukupolven taittuvanäyttöinen älypuhelin, niin Samsung ei ole toteuttanut muista huippupuhelimista tuttua näytönalaista sormenjälkilukijaa, vaan Galaxy Foldissa saadaan tyytyä hyvinkin perinteiseen kyljestä löytyvään sormenjälkilukijaan. Sormenjälkilukija löytyy oikeasta kyljestä, mutta sitä ei ole integroitu virtapainikkeeseen. Testijakson perusteella sormenjälkilukija tuntui erittäin hyvin toimivalta sekä optimoidulta.

Kyljestä löytyvään sormenjälkilukijaan on helppo osua muun muassa peukalolla, jolloin lukituksen saa vaivattomasti auki. Lukitus aukeaa hetkessä, eikä Samsungin perinteisempi ratkaisu ole yhtä hidas kuin näytönalaiset sormenjälkilukijat yleisesti ovat olleet. Kokonaisuudessaan sormenjälkilukija jätti testijakson perusteella varsin positiivisen vaikutelman, vaikka en henkilökohtaisesti ole ollut koskaan kyljestä löytyvän sormenjälkilukijan suurin ystävä.

Toinen Galaxy Foldin biometrinen lukituksen avaustapa on kasvojentunnistus, joka on toteutettu etukameraan perustuen. Laitteessa ei ole siis mitään erityisempää kasvojentunnistukseen tarkoitettua tekniikkaa, minkä takia tyydytään vain etukameraan, joka ei ole yleisestikään yhtä turvallinen lukituksen avaustapa kuin muun muassa sormenjälkilukija.

Testijakson aikana kasvojentunnistus tuntui toimivan pääasiassa hyvin, mutta toisinaan oli havaittavissa pientä hidastelua. Koska kasvojentunnistus ei ole kovin turvallinen, niin on hyvä huomata, että tämä lukitustyyli voidaan saada avattua esimerkiksi valokuvalla. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei tullut hyödynnettyä paria päivää kauempaa, sillä koin sormenjälkilukijan olevan tarvittavan nopea.

Akunkesto

Galaxy Fold on rakenteeltaan kaksiosainen, joten myös loogisesti puhelin pitää sisuksissaan kaksi eri akkua, jotka yhdessä ovat suuruudeltaan mukavat 4380 milliampeerituntia. Testijakson jälkeen Galaxy Foldin akunkestosta jäi erittäin positiivinen vaikutelma, vaikka odotukset eivät olleetkaan kovin suuret. Testijaksoa ennen oletin suuremman akun kuluttavan selvästi enemmän akkua kuin normaalissa älypuhelimessa, mutta pienenä yllätyksenä Galaxy Foldin akunkesto oli erittäin hyvä.

Omalla aktiivisella käytölläni akku kesti helposti yhden päivän, mutta testijakson aikana puhelin oli pakko laittaa joka yö laturiin, jotta akkua olisi myös riittävästi seuraavaa päivää varten. Yleisesti iltaisin akkua oli jäljellä noin 25-35 prosenttia, vaikka laitetta olisi käytetty päivän aikana aktiivisestikin. Kevyemmällä käytöllä akun saa todennäköisesti kestämään jopa parikin päivää.

Mukana toimitettavan 15 watin laturin latausnopeus.

Pieni heikkous Galaxy Foldissa löytyy akun lataamisesta, sillä Samsung tyytyy edelleen varsin hitaaseen 15 watin langalliseen lataukseen sekä 15 watin langattomaan lataukseen. Tyhjästä täyteen Galaxy Fold latautuu langallisella latauksella tasan kahdessa tunnissa, eli siihen kuluu 120 minuuttia. Puolessa tunnissa akkua on latautunut noin 34 prosenttia ja tunnissa akunvaraus on noussut noin 65 prosenttiin. Akku latautuu varsin tasaisesti 90 minuutin ajan, mutta tämän jälkeen lataus hidastuu selvästi. Kokonaisuudessaan akun latausnopeudessa ei ole mitään yllättävää, mutta henkilökohtaisesti olisin odottanut 2100 euroa maksavan puhelimen olevan varusteltuna selvästi nopeammalla pikalatauksella.

Langattoman latauksen nopeutta ei testijakson aikana lähdetty testaamaan. Yksi muista Samsungin huippupuhelimista tuttu ominaisuus on saatu myöskin Galaxy Foldiin, sillä laitteessa on tuki kaksisuuntaiselle langattomalle lataukselle. Tämä mahdollistaa Galaxy Foldin hyödyntämisen virtapankkina ja latausalustana muun muassa langatonta latausta tukeville kuulokkeille tai älykellolle. Henkilökohtaisesti näin kaksisuuntaisessa langattomassa latauksessa hyötyä erityisesti matkoilla, joihin ei jaksa aina ottaa jokaisen laitteen omia latureita mukaan, jolloin Galaxy Foldin akkua voidaan pitää niin sanottuna hätävarana.

Kamerat

Kameroissa Galaxy Fold ei enää pääse tarjoamaan mitään kovasti uutta, sillä takaosan kolmoiskamera on identtinen alkuvuonna nähdyn Galaxy S10+ -puhelimen kameran kanssa. Erikoisuus Galaxy Foldissa on kuitenkin yhteensä kuusi kamerasensoria, mikä johtuu taittuvasta rakenteesta. Kun puhelin on kiinni, löytyy takaosasta kolme kameraa ja etuosasta pikkunäytön yläpuolelta yksi kamerasensori. Kun Galaxy Fold avataan, niin sisäpuolelta löytyy vielä kaksi kamerasensoria, jotka ovat tarkoitettu selfie-kuvaamista varten.

Tässä arvostelussa ei tulla enää suuremmin paneutumaan kameroihin, sillä niissä ei ole mitään uutta tai erikoista. Pääkamerana puhelimessa hyödynnetään 12 megapikselin normaalia kamerasensoria, jossa on muun muassa Dual Aperture -toiminto, joka säätää kameran aukkoa joko F/1.5- tai F/2.4 -aukkosuhteiden välillä. Pääkamerassa on myös 77 asteen näkökenttä. Kamerassa on myös luonnollisesti optinen kuvanvakain sekä Dual Pixel AF -automaattitarkennus. Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja kyseessä on laajakulmakamera, jollaista ei ole vielä Samsungin huippupuhelimissa aikaisemmin nähty. Kamerassa on F/2.2-aukko, 123 asteen näkökenttä sekä kiinteä tarkennus. Kolmas kamera on 12 megapikseliä ja siinä on F/2.4-aukko, 45 asteen näkökenttä, optinen kuvanvakain sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus.

Kolmoiskamera lyhyesti:

  • 12 MP pääkamera (Dual Pixel AF, F1.5/F2.4-aukko, OIS, 77 asteen näkökenttä)
  • 16 MP laajakulmakamera (FF, F2.2-aukko, 123 asteen näkökenttä)
  • 12 MP telekamera (PDAF, F2.4-aukko, OIS, 45 asteen näkökenttä)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Kovin suuresti en enää rupea Galaxy Foldin kameralla otettuja kuvia analysoimaan, vaan sitä varten kannattaa lukea muun muassa Galaxy S10+ -puhelimen arvostelu, jossa vastaava kameratoteutus on käyty yksityiskohtaisemmin läpi. Yleisellä tasolla Galaxy Foldin kamerat ovat alkuvuoden huippupuhelimelle vaaditulla tasolla, mutta loppuvuoden puhelimille kamera ei kuitenkaan pääse kovin suuresti kilpailemaan. Kamera tuottaa perushyvää jälkeä hyvässä valaistuksessa eikä myöskään heikommassa valaistuksessa tule kovin nopeasti ongelmia vastaan.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu puhelimen pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera mahdollistaa tutut 123 asteen näkökentällä varustellut kuvat, jotka ovat myös varsin laadukkaita, vaikkakin pääkameroiden kuvien tasolle ei päästäkään. Kokonaisuutena ultralaajakulmakuvat ovat kuitenkin miellyttäviä. Alapuolella on muutama ultralaajakulmakuva.

Kolmas kameroista on telekamera, joka mahdollistaa 2x optisen zoomauksen. Siinä missä muutamissa puhelimissa on nähty jo selvästi suurempia optisia zoomauksia, niin Samsung tyytyy vain perusratkaisuun. Alapuolella on kuvapareja, joista vasemmanpuoleinen on otettu pääkameralla ilman zoomausta ja oikeanpuoleinen vastaavasti telekameralla, eli 2x optisesti zoomattuna.

Kamerasovellus on Galaxy Foldissa jälleen samanlainen kuin muissakin Samsungin huippupuhelimissa. Nyt Samsung on optimoinut sovelluksen suuremmalle näytölle, jotta sitä olisi helpompi hyödyntää, mutta mitään kovin suuria muutoksia ei ole tullut. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valokuvauksen ja videokuvauksen välillä. Sovelluksen yläreunassa on Bixby Vision -toiminto, joka on lähes samanlainen kuin Google Lens -toiminnallisuus.

Bixby Visionin kerrotaan tunnistavan mitä katsot ja antaa tarvittavat tiedot kohteesta. Samalla toiminnallisuus myös kääntää tekstiä tai lukee QR-koodeja. Toinen kameran erikoisuuksista on AR-emoji, jossa on mahdollista luoda omasta naamasta virtuaalinen emoji. Kamerasovelluksessa on myös pikapainikkeet muun muassa asetuksille, salamalle ja kuvasuhteelle. Päänäkymässä on myös yksinkertaista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä.

Luonnollisesti Galaxy Foldin mukana on monipuolinen manuaalikuvaustila, kuten Galaxy S10+ -puhelimessa oli keväällä. Manuaalitilassa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50–800), valotusaikaa (1/24000–10 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0…+2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis varsin mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia. Alapuolella on muutama kuva kamerasovelluksesta Galaxy Foldin pienellä näytöllä sekä suurella taittuvalla näytöllä.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä Galaxy Foldissa toimii edelleen Android 9.0 Pie, jonka päällä hyrrää Samsungin oma One UI 1.5 -käyttöliittymä. Uutuuspuhelimen erikoisen taittuvan näytön takia Samsung on joutunut tekemään omaan käyttöliittymäänsä selvästi muutoksia ja optimointeja, jotta se olisi sulava laitetta taivuteltaessa, siirryttäessä näytöltä toiselle sekä käytettäessä useita sovelluksia rinnakkain. Toistaiseksi Samsung ei ole vielä vahvistanut Galaxy Foldin Android 10 -päivityksen aikataulua, mutta siihen saattaa mennä tovi, sillä Samsung joutuu tekemään enemmän optimointeja taittuvan näytön takia kuin normaalin älypuhelimen kohdalla.

Testijakson lopulla Galaxy Foldissa oli asennettuna Googlen 1. marraskuuta 2019 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten Samsung on pitänyt huolen tietoturvan ajan tasalla olemisesta. Puhelimeen Samsung on asentanut useita omia sovelluksiin oletuksena, joiden lisäksi on myös kourallinen kolmannen osapuolen sovelluksia esiasennettuna.

Jos puhelinta halutaan käyttää ulkopuolella olevan pikkunäytön kautta, niin se on tehty varsin hyvin mahdolliseksi. Samsung on optimoinut käyttöliittymän sujuvaksi myöskin pikkunäytöllä, vaikkakin monet asiat skaalautuvat hölmön pienesti. Esimerkiksi näppäimistön käyttäminen oli pikkunäytöllä toisinaan tuskallista, kun esimerkiksi peukalolla naputeltaessa saattoi sormi osua kahdelle painikkeelle samanaikaisesti ja kirjoituksesta tuli toisinaan hieman erikoista. Suuremmalla näytöllä Samsung on jakanut näppäimistön loogisesti kahtia niin, että kirjoittaminen onnistuu helposti molempien käsien peukaloilla.

Suurella sisäpuolen näytöllä on käytettävissä myöskin erillinen moniajovalikko pyyhkäisemällä näytön oikeasta reunasta. Tällöin saadaan auki valikko, josta voidaan laittaa näytölle käytettäväksi jopa kolme eri sovellusta. Kun kolme sovellusta ovat aktivoituna käytettäväksi yhtä aikaan, niin näytön vasemmalla puolella yksi sovelluksista on suurempi ja kaksi muuta sovellusta jakavat oikean puolen näytöstä. Testien perusteella ominaisuus toimi erittäin hyvin, eikä vastaan tullut mitään ongelmia. Harvemmin kolmen sovelluksen rinnakkaiselle käytölle oli todellista tarvetta, mutta jossain kohtaa selasin Twitteriä näytön vasemmalla puolella ja katsoin samanaikaisesti videota neljäsosanäytöllä ja viimeinen neljännes oli WhatsApp-viestien vastaamista varten. Kaikille useiden sovelluksien rinnakkain käyttämisellä on varmasti erilaisia käyttötarkoituksia, mutta henkilökohtaisesti ominaisuus jäi varsin pienelle käytölle.

Toinen hieno Galaxy Foldin erikoisominaisuuksista on se, että pikkunäytöllä avatun sovelluksen käyttöä on mahdollista jatkaa suuremmalla näytöllä saumattomasti avaamalla suuremman näytön. Ominaisuus toimii myös päinvastoin. Esimerkiksi jos pikkunäytöllä avaa Google Mapsin, niin sovellus jatkaa samasta kohdasta suurella näytöllä, kun laitteen taittaa auki. Tätä varten Samsung on tehnyt erillisen asetuksen, josta voidaan valita sovellukset, jotka tukevat näyttöjen välillä siirtelyä. Testijakson aikana itse hyödynsin ominaisuutta vain muutamien sovelluksien kanssa, sillä minulla ei ollut tarvetta jatkaa mm. WhatsAppin käyttöä pikkunäytöllä laitteen sulkemisen jälkeen, vaan tällöin Galaxy Fold meni niin sanottuun lepotilaan. Tämä helpottaa muun muassa laitteen käyttöä siinä suhteessa, ettei pikkunäyttöä tarvitse enää erikseen lukita laitteen taittamisen jälkeen, vaan puhelimen voi laittaa suoraan taskuun näyttöjen ollessa oletuksena kiinni.

Huomion arvoista mielestäni käyttöliittymässä ja kahden erillisen näytön välillä siirtymisessä on myös se, ettei kaikki sovellukset aina tukeneet suurempaa näyttöä. Tämä johtuu siitä, ettei tietyt sovellukset tue Androidin skaalautuvuutta, vaan sovellus on aina käynnistettävä uudelleen, jotta se hyödyntäisi koko näytön pinta-alaa. Yksi esimerkkisovellus on muun muassa OmaPosti-sovellus, joka ei toiminut kovin sulavasti näyttöjen välillä siirtymisessä. Jos sovellus avattiin pikkunäytöllä, niin se avautui samoissa mittasuhteissa myös suurella näytöllä. Tämän takia suuremmalla näytöllä sovelluksen molemmille puolille jäivät massiiviset mustat kaistaleet. Ongelma kuitenkin ratkaistiin sulkemalla sovellus ja avaamalla uudestaan suuremmalla näytöllä, jolloin sovellus skaalautui oikein. Lisäksi jotkin sovellukset näyttivät erikoisilta suurella näytöllä ja sen 4.2:3-kuvasuhdeella, johon kaikkia sovelluksia ei oltu optimoitu.

Kaikki muut ominaisuudet Galaxy Foldin käyttöliittymässä kuitenkin tuntuivat toimivat ongelmitta, eikä testijakson aikana tullut vastaan mainittavia ongelmakohtia. Android 10 -päivitys saattaa parantaa entuudestaan taittuvan näytön ominaisuuksia, sillä Google on rakentanut siihen oletuksena tuen erilaisille näyttöratkaisuille. Nyt Galaxy Foldissa hyödynnetään Samsungin rakentamaa järjestelmää, joka tuntui toimivan erittäin hyvin.

Käyttöliittymä pikkunäytöllä:

Käyttöliittymä isolla näytöllä:

Yhteenveto

Samsung on tehnyt rohkean peliliikkeen varsin paikoillaan junnaavassa älypuhelinmarkkinassa tuomalla Galaxy Foldin globaalisti myyntiin ja samalla kyseessä on maailman ensimmäinen kuluttajien ulottuville saapunut taittuvanäyttäinen älypuhelin. Vaikka puhelimen julkaisu alkuvuonna epäonnistuikin, niin nyt toinen kerta toden sanoo, sillä Galaxy Fold todellakin täytti lupauksensa. Valitettavasti testijakso oli rajoitettu tällä kertaa vain kahteen viikkoon, minkä vuoksi kovin kattavaa pidemmän ajan käyttökokemusta ei laitteesta päästy ottamaan. Kahden viikon aikana tutustuttiin kuitenkin moniin Galaxy Foldin erikoisuuksiin, jotka Samsung oli tuttuun tyyliinsä rakentanut laadukkaasti, niin rakenteellisesti kuin ohjelmistollisestikin.

Näitä asioita Galaxy Foldilla ei suositella tehtävän.

Henkilökohtaisesti tykästyin Galaxy Foldissa testijakson aikana täysin uuteen rakenteelliseen toteutukseen, vaikka rakenne ei ole aivan täydellinen. Eniten kysymyksiä herättää saranan ja taittuvan näytön kestävyys pidemmässä käytössä. Rakenteellisia heikkouksia mielestäni ovat vedenkestävyyden puuttuminen sekä huomattavat natinat, joita rakenne päästää ainakin kiinni ollessaan. Teknisessä toteutuksessa ei ole suuremmin valittamista, sillä Galaxy Fold on kuin mikä tahansa perinteisempi huippupuhelin sekä kamerat ovat tarpeeksi hyvällä tasolla.

Akunkeston osalta Galaxy Fold ei pääse pettämään, mutta suurin heikkous löytyy akun latauksesta, sillä Samsung ei ole saanut mukaan 15 wattia tehokkaampaa pikalatausta. Lisäksi Galaxy Fold on yksi ensimmäisistä Samsungin älypuhelimista, jossa ei ole enää perinteistä 3,5 mm kuulokeliitintä tai edes muistikorttipaikkaa. Galaxy Foldin pieniksi heikkouksiksi voidaan luetella myöskin jo vanha Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä sekä rajoitukset käytön suhteen, joista Samsung varoittaa heti käytön alussa.

Suomessa Galaxy Fold on ollut jo parin kuukauden ajan saatavilla ja hintaa sillä on mukavat 2100 euroa. Samsung on tuonut laitteen saataville kahdessa väriversiossa, jotka ovat testissäkin käynyt Space Silver sekä perinteisempi Cosmos Black. Kyseessä on siis yksi markkinoiden kalleimmista älypuhelimista, mikä on myös osittain ymmärrettävissä täysin uusien teknologisten ratkaisujen kautta. Valitettavasti Galaxy Foldia ei ole tarkoitettu suurien massojen käytettäväksi, vaan se on kohdennettu pienelle käyttäjäryhmälle. Lyhyesti todettuna Galaxy Fold on tällä hetkellä markkinoiden paras taittuvanäyttöinen älypuhelin, sillä muita vastaavia puhelimia ei ole vielä saatavilla.

Samsung Galaxy Fold -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

7.6

Hyvää
  • Rohkea muotokieli
  • Taittuva näyttöpaneeli yllättävän hyvä
  • Snapdragon 855:n tehot riittävät hyvin
  • Paljon RAM-muistia sekä tallennustilaa (12 Gt / 512 Gt)
  • Dual-SIM varauksin (nano-SIM + eSIM)
  • Galaxy S10+ -puhelimesta tuttu huippuluokan kamera
  • Perinteinen sormenjälkilukija on nopea ja varma
  • Hyvä akunkesto
  • Tuki kaksisuuntaiselle langattomalle lataukselle
  • Hyvä äänentoisto
  • One UI optimoitu hyvin taittuvalle näytölle
  • Myyntipakkauksen sisältö varsin monipuolinen
Huonoa
  • Ei IP-luokituksen mukaisesti vesitiivis
  • Rakenne natisee
  • Kilpailijoita hitaampi pikalataus
  • Vanha Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä
  • Taittuvan näytön kestävyys mietityttää
  • Näytön muovipinta herkkä naarmuuntumaan
  • Rajoitukset käytön suhteen
  • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
  • Erittäin korkea hinnoittelu
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut