Arvostelussa Intex Aqua Fish – 70 euron puhelimeksi hyvä, mutta kamera pettää
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Kun puhutaan alle 70 euroa maksavasta puhelimesta, niin mitään kovinkaan kummoista ei kannata odottaa. Intex Aqua Fish onkin kokonaisuudessaan rakennettu muovista, joka näkyy ja tuntuu vahvasti laitteen rakenteessa. Puhelimen muotoilu on tuttu jo Jollan alkuperäisestä puhelimesta. Rakenne koostuu siis kahdesta palasta, joista toinen kattaa rungon ja toinen on takakuori. Takakuoren ja rungon yhteensopivuus ei ole kovinkaan saumaton ja takakuoren huonon suunnittelun takia puhelimesta kuuluu varsin paljon natinoita. Itse runko ei natise, mutta kun takakuori laitetaan paikalleen, niin kokonaisuus natisee heti kun laitetta hieman kääntelee tai painelee. Esimerkiksi alkuperäinen Jolla -puhelin ei natise yhtä paljon.
Laitteen rakenteessa on mielestäni kaksi huomattavaa heikkoutta, joista toinen koskee teräviä kulmia. Aqua Fishin kulmia ei ole juurikaan pyöristetty, jonka takia kulmat ovat terävät. Terävät kulmat haittaavat puhelimen käyttöä ja henkilökohtainen mielipiteeni on se, että ne eivät ole kovinkaan käytännölliset. Toinen omituinen suunnittelumoka puhelimessa ovat äänenvoimakkuus- ja virtanäppäimet, jotka ovat olemattoman kokoiset ja niiden tuntuma on huono. Näppäinten väritys on musta, jonka takia ne uppoavat täysin laitteen rungon väritykseen ja niitä on huonossa valaistuksessa haastava huomata.
Intex Aqua Fish ei ole rakenteeltaan mistään pienimmästä päästä. Laitteen mitat ovat 142 x 72 x 9.6 millimetriä ja painoa puhelimella on huimat 150 grammaa akun kanssa. Erityisesti puhelimen paino iskee silmään, sillä esimerkiksi Lumia 650 painaa vain 122 grammaa. Käytännössä Aqua Fishin painoa ei huimaa ja siihen kyllä tottuu.
Laitteen 5 tuuman näyttö peittää etuosasta 67 prosenttia, joka on mielestäni suhteellisen huono lukema puhelimelle, joka ei tarvitse käyttöjärjestelmänsä ansiosta painikkeita. Näytön ja laitteen reunan väliin jäävät kaistaleet ovat edelleen huomattavat, mutta ne ovat kuitenkin noin millimetrin kapeammat, kuin alkuperäisessä Jollassa. Myöskin näytön ylä- ja alaosiin jäävät kaistaleet ovat hämmästyttävän suuret, mutta tämä annettaneen anteeksi, sillä kyseessä ei kuitenkaan ole huippupuhelin. Näytön yläpuolelta löytyy kuuloke, etukamera sekä valoisuudentunnistin, kun taas näytön alapuolelta löytyy ainoastaan yksivärinen LED-ilmoitusvalo.
Intex Aqua Fishin takakuoresta löytyy kamera sekä yksi LED-salama, valmistajan, eli Intexin logo sekä yllättäen myös käyttöjärjestelmän, eli Sailfish OS:n logo. Käyttöjärjestelmän logon löytyminen takakuoresta yllätti allekirjoittaneen täysin, sillä normaalisti kolmannen osapuolen valmistamista laitteita ei löydy käytettävän käyttöjärjestelmän logoa. Ymmärtäisin Sailfish OS -logon käytön puhelimessa, jos kyseessä olisi Jollan itse valmistama puhelin, mutta Intexin puhelimessa tämä vähän hämmästyttää. Toki tämä tieto on intialaisille hyvä, sillä siellä Sailfish OS ei ole kovinkaan laajasti tunnettu.
Laitteen oikeasta kyljestä löytyy virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Vasen kylki on jätetty kokonaisuudessaan tyhjäksi. Yläreunasta löytyy USB-latausliitin sekä 3.5mm kuulokeliitin. Alareunasta löytyy ainoastaan kaiutinritilä koko reunan leveydeltä, vaikka todellisuudessaan ääntä tulee vain pieneltä alueelta.
Kun takakuori otetaan pois esille tulevat akku, muistikorttipaikka sekä kaksi SIM-korttipaikkaa. Ennen kuin kortteja on mahdollista laittaa paikalleen, täytyy akku irrottaa laitteesta.
”Android-sovellukset toimivat pääasiassa tökkien sekä kaatuillen” Kova statementti. Itse en tuota allekirjoita.