ArvostelutJolla

Arvostelussa Jolla tabletti

IMG_20151120_115209

Alkusanat

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jolla esitteli tablettinsa reilu vuosi sitten Slush-tapahtumassa. Myyntiin samainen tablet tuli Indiegogoon, jossa asiakkaat pystyivät sitä tukemaan. Tablettia tukeneille, tabletin piti saapua jo toukokuun aikana, mutta tästä myöhästyttiin pahasti. Tabletteja ei olla pystytty vielä toimittamaan asiakkaille, johtuen yhtiön hakeutumisesta velkasaneeraukseen. Velkasaneerauksen myötä myös tablettien toimitukset ovat jäissä. Edellä mainitut asiat tekevät Jollan tabletista hieman, kuin keräilykappaleen. Olemme täällä JollaSuomessa ja SuomiMobiilissa päässeet tutustumaan Jollan tablettiin, jo muutamien viikojen ajan ja tässä on meidän kauan odotettu arvostelumme.

Tekniset Tiedot

Näyttö
7.85″ IPS, kapasitiivinen
2048 x 1536, 330 ppi
5 pisteen monisormitunnistus
Täyslaminoitu
Kamera
5 MP takakamera
Full HD 1080p video
2 MP etukamera
Prosessori & muisti
Intel® Atom™ 1.8 GHz -neliydinprosessori 64-bittisellä arkkitehtuurilla (Z3735F)
Intel® HD Graphics GPU
2 Gt keskusmuisti (DDR3L-RS)
32/64 Gt muisti, MicroSD-muistikorttipaikka (aina 128 Gt asti*)
Akku
3.8V / 4450 mAh
Liitännät
Micro-USB OTG*
3.5 mm kuulokeliitäntä

Myyntipakkaus ja sen sisältö

IMG_20151026_195406

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aloitetaan ensin pakkauksella, sillä sehän on ensimmäinen asia, mikä kuluttajalle näkyy. Jollan tabletti saapuu ulkonäöltään samanlaisessa paketissa, kuin Jolla puhelin saapui muutama vuosi sitten. Toki jotain asioita on muutettu, jo tabletin koon takia. Ulkonäkö silti säilyy samana. Ensimmäisenä, kun pakkauksen avaa, niin sieltä paljastuu Jollan 7.85-tuuman tabletti, jonka alta löytyvät takuuvihko, käyttöohjeet ja USB 2.0 johto. Valitettavasti mukaan ei tule kuulokkeita eikä lataus muuntajaa.

Laatutuntuma

IMG_20151120_115209

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntumaltaan Jolla tabletti on kohtalainen. Sitä ei missään nimessä voi verrata Applen iPadiin tai muihinkaan huippuluokan tabletteihin. Tämän sanoneen, jo hinnaltaankin täysin eri sarjassa painiva Jolla tabletti on hintaansa nähden todellakin huippuluokkaa. Käytössämme oleva tabletti ei ole vielä viimeisin versio tabletista, joten siitä löytyy muutamia epäkohtia, joista itse en kauheasti tykännyt. Esimerkiksi muovipaneeli, mikä kiertyy tabletin ympärille ei ole täysin samassa tasossa näytön kanssa, joten näytön ylä- ja alapuoli ovat hieman alempana, kuin muovipaneeli. Jolla tabletti istuu kuitenkin käteen erittäin hyvin ja tuntuu laadukkaalta.

Käyttöjärjestelmä

IMG_20151120_115214

Käyttöjärjestelmänä toimii Jollan kehittämä Sailfish OS. Tabletissa on valmiiksi asennettuna Sailfish 2.0. Jollan Sailfish käyttöjärjestelmässä toimii, niin Sailfish- kuin Android sovellukset. Valitettavasti Google Play kauppaa ei tabletti tue(pienellä koodaamisella, senkin toki saa asennettua). Käytössäsi on siis valtava määrä sovelluksia, jokseenkin natiiveja Sailfish sovelluksia on vielä omasta mielestä aivan liian vähän. Jos jotain sovellusta ei löydy suoraan Jolla kaupasta, niin siihen löytyy Android sovellus Aptoide kaupasta(missä on muuten tabletille optimoituja sovelluksia). Sailfish on kuin luotu tabletti-käyttöön ja se myös näkyy päivittäisessä käytössä. Jokainen swaippaus tuntuu oikealta, ja herääkin kysymys, miksi ei kaikki tabletti valmistajat käytä swaippauksia. Toki monet valmistajat ovatkin ruvenneet niitä käyttämään, mutta ei missään nimessä yhtä paljon, kuin Jolla käyttää Sailfishissä.

Sailfish 2.0 myötä käyttöjärjestelmä onkin paljon lähempänä, sitä kokemusta, minkä käyttäjä tabletiltaan haluaa.

Ulkoiset Huomiot

IMG_20151026_195538

Ulkomuodoltaan Jolla tabletti on erilainen, kuin muut markkinoilla olevat tabletit ja omasta mielestäni tämä on erittäin hyvä asia. Tabletin reunat ovat valkoiset ja valmistettu muovista. Näihin sivupaneeleihin Jolla on myös laittanut micro USB-portin, microSD paikan, 3.5mm kuulokeportin, power-painike ja äänenvoimakkuuden säädön. 3.5mm kuulokeportin sijainti on erikoinen, sillä se on aivan vasemman sivupaneelin yläreunassa, Tämä ei välttämättä ole huono asia, sillä, kun tabletilla katsoo elokuvaa vaakakuvatilassa, niin on hyvä, että kuulokkeiden johto ei ole koko ajan tiellä. Äänenvoimakkuuden säätöpainike ja power-painike tuntuvat painettaessa hyviltä, eikä liian löysiltä. Klikkaustuntuma painikkeissa on hyvä, ja se lisää tunnetta, että tabletti olisi kalliimpi, mitä se oikeasti on. Micro USB-portti löytyy tabletin oikealta puolelta, juuri microSD portin yläpuolelta. Itse tykkään, että latausportti on tabletin pohjassa, ja kieltämättä olisin ollut kiitollinen, jos Jollakin olisi portin sijoittanut tabletin alapintaan.

Akku

Jolla päätti käyttää tabletissaan 3.8V / 4450 mAh akkua. Oman käytön puolesta, akku kestää helposti päivän. Jollan tabletti ei käytä ns. pikalatausta, joten latauksen kesto on pitkä. 0-100% voi kestää jopa tunteja, mutta tämä ei haittaa, koska akku kestää koko päivän ja latauksen voi suorittaa yöllä nukkuessa.

Näyttö

Jolla tabletissa on 7.85-tuuman IPS näyttö. Näytön resoluutio on 2048 x 1536, ja 330 pikseliä tuumaa kohden. Näytön tarkkuus onkin yksi Jolla tabletin parhaimmista ominaisuuksista. Toki näyttöä on jouduttu vaihtamaan muutaman kerran ja tästä onkin johtunut suurimmat toimitusvaikeudet. Yksittäisiä pikseleitä ei ihmissilmä huomaa ja näyttö näyttää muutenkin todella tarkalta. Väritarkkuus on huippuluokkaa, kuten melkein aina IPS-näyttöjen kohdalla. Myös näytön katselukulmat ovat laajat.

Tekniikka

Jolla tabletissa pyörii Intel® Atom™ Processor Z3735F; Quad Core 64-bit 1.8 GHz, joka pyörittää tablettia mainiosti. Tabletista löytyy myös Intel® HD Graphics GPU ja 2 GB Muistia (DDR3L-RS). Sisäistä muistia on valinnan mukaan, joko 32GB tai 64GB ja lisäksi tablettiin voi lisätä muistia 128GB asti microSD-kortilla. Laitteesta löytyy myös stereo kaiuttimet, mutta ne ovat sijoitettu tabletin takapaneelin, jonka takia ne ovatkin vain kohtalaiset. Omaan käyttöön tekniset tiedot sopivat oikein hyvin ja tabletti pyöriikin omassa käytössä varsin mukavasti.

Kamerat

Tabletista löytyy myös nykyään tableteissa yleiset taka- ja etukamera. Takamera on varustettu 5MP sensorilla, millä pystyy kuvaamaan 1080p videokuvaa. Etukamera on taas varustettu 2MP sensorilla. Kamera on se asia, mikä tässä tabletissa meneekin sitten aivan puihin. Kuvat ovat todella huonolaatuisia ja todella rakeisia. Yökuvausta tällä tabletilla en voi suositella. Pitää kuitenkin huomioida, että tätä tablettia ei ole tehty valokuvaus mielessä, vaan käyttökokemus. Itse en ainakaan kauhean usein ota kuvia tabletilla vaan käytän tähän joko taskussani olevaa puhelinta tai sitten järjestelmäkameraa.

Kenelle tabletti on suunnattu

Jolla tabletti on enimmäkseen suunnattu käyttäjille, jotka haluavat jotain muuta kuin iOS tai Android tabletin. Myös ohjelmiston avoimuus on se osa-alue, mikä tulee viehättämään uusia käyttäjiä tabletin pariin.

Yhteenveto

Jollan tabletin piti olla se, mikä tuo yhtiön kassaan rahaa ja samalla erottaa yhtiön muista kilpailijoistaan. Osittain Jolla tässä onkin onnistunut, mutta myöhästyneet toimitusajat, yhtiön velkasaneeraus, palkkojen maksu vaikeudet ja tabletin näytön ongelmat, ovat kieltämättä syöneet tabletin ja yhtiön mainetta. Omasta mielestäni Jolla tabletti on aivan mahtava ja sitä todellakin kannattaa odottaa. Toivotaan, että Jolla toimittaa tabletit ja asiakkaat ovat hieman tyytyväisempiä. Erityisen tyytyväinen Jolla tabletissa olin näyttöön, mikä on todella väririkas ja katselukulmat ovat mahtavat. Myös Sailfish 2.0 käyttöjärjestelmä sopii tablettiin, kuin nenä päähän. Suurin asia mihin Jolla tabletissa olin pettynyt, on kamera. Huonolaatuiset kuvat, niin hyvässä valaistuksessa, kuin pimeässä jättivät paljon parantamisen varaan.

Jolla Tabletti

6.6

Toni Aaltonen
Toni Aaltonen on kokenut teknologiabloggaaja; hänellä on ollut monia blogeja ja suosituin niistä on ollut JollaSuomi. Tonin apuna kirjoittamisessa on noin kymmenen vuoden aikana haalittu kokemus teknologiasta

  4 Kommenttia

  1. Tää on niin harmi. Tuo swaippaus on aivan ykkönen. Itse toivoisin tätä juurikin iOS:iin koska se tekee sen minkä kosketusnäytön kuuluukin tehdä.

  2. Harmittaa niin, kun omaa tabua ei näy eikä kuulu. Byää!

  3. Tätä on kyllä odotettu! Enkä haluaisi luopua toivosta vieläkään. Korvikkeeksi jouduin ostamaan perustabin (Huawei Mediapad T1 10), joka välittömästi menisi lasten pelilaudaksi.

  4. Samoin täällä odotellaan koska tabletti saapuu. Edellisvuonna Jolla! puhelin saapui muistaakseni niukin naukin juuri ennen joulua, 22.12. tms. Odotus oli kova että tablettikin olisi tullut jouluksi tänä vuonna, mutta haaveeksi taitaa jäädä…. /c:

  Kommentoi

  Lisää aiheesta:Arvostelut