ArvostelutGoogleLG

Arvostelussa LG:n ja Googlen valmistama Nexus 5X

20160119_155415

Tekniset tiedot:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käyttöjärjestelmä: Android 6.0, Marshmallow
Näyttö: 5,2 tuumaa
FHD (1 920 x 1 080) LCD, 423 ppi
Corning® Gorilla® Glass 3
Sormenjälkiä ja tahroja hylkivä pinnoite
Kamerat:
Takakamera:
• 12,3 megapikseliä
• Aukko: f/2.0
• Laseravusteinen automaattinen IR-tarkennus
• 4K-videotallennus (30 fps)
• Laajaspektrinen CRI-90-kaksoissalama
Etukamera:
• 5 megapikseliä
• Aukko: f/2.0
Suorittimet: 64-bittinen ja 6-ytiminen Qualcomm® Snapdragon™ 808, 1,8 GHz -suoritin
Adreno 418 -grafiikkasuoritin
Tallennustila ja muisti:
Sisäinen tallennustila: 16 Gt tai 32 Gt
RAM-muisti: 2 Gt LPDDR3
Koko: 147 x 72,6 x 7,9 mm
Paino: 136 g
Värit:
Carbon
Quartz
Ice
Media: Yksi etukaiutin
3 mikrofonia (1 edessä, 1 yläpuolella, 1 alapuolella)

ALKUSANAT

Saimme arvosteluun LG:n ja Googlen yhteistyössä tehdyn Nexus 5X:n. Puhelin on suoraa jatkoa, todella suositulle Nexus 5 puhelimelle. Puhelin muistuttaa paljon Nexus 5:ttä ja tämä on otettu vastaan hyvin. Nexus 5 on vieläkin Googlen suosituin Nexus-malli. Omasta mielestäni Nexus 5 on vieläkin varteenotettava puhelin, vaikka siinä ei olekkaan enää parhaimmat tekniset tiedot, joten Nexus 5X on toivottu seuraaja. Nyt arvostelun pariin.

LAATUTUNTUMA

20160119_150832

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntumaltaan Nexus 5X on samaa luokkaa, mitä Nexus 5 oli muutama vuosi sitten. Tosin Nexus 5X on kooltaan hieman suurempi. Takakansi on samaa materiaalia, mitä aikaisemmassa Nexus 5:ssä on. Puhelinta ympäröi muovinen kehys, joka osaltaa auttaa pitämään puhelimen hinnan matalammalla. Nexus 5X löytyy myös sormenjälki tunnistus, mitä google kutsuu nimellä ”Nexus Imprint”. Tunnistin tunnistaa omassa testissä sormeni hyvin, mutta muutamia kertoja on saanut kokeilla uudestaan, koska puhelin kertoo, että sormenjälkeä ei tunnistettu. Jos olet odottanut seuraajaa Nexus 5:lle ja pidät siitä, miten puhelin istuu käteen, niin tulet varmasti pitämään myös Nexus 5X:tä

ULKOISET HUOMIOT

20160119_155528_HDR

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen etuosa on varattu melkein kauttaaltaan 5.2-tuuman näyttö (näytöstä lisää myöhemmin arvostelussa). Etupuolen ylä -ja alaosaa koristavat kaksi kaiutin paikkaa, tosin vain alhaalla on kaiutin ja LED-ilmoitusvalo.
Oikealla sivustalla on Power-näppäin ja äänenvoimakkuuden säätö.
Vasemmalla puolella sijaitsee nano-SIM korttipaikka. Nexus 5X:n pohjassa on USB-C portti, mikrofoni ja 3.5mm audio portti. Puhelimen yläreunassa sijaitsee vain yksi mikrofoni.
Takakannessa sijaitsee 12.2MP kamera, laser-tarkennus, tupla-LED salama, Nexus Imprint-sormenjälkitunnistin ja Nexus logo.

MYYNTIPAKKAUS LYHYESTI

IMG_20151118_180958

Nexus 5X:n pakkaus on omasta mielestäni onnistunut hyvin ja näyttää tyylikkäältä. Pakkauksesta saa, sellaisen kuvitelman, että on hankkinut kalliimman puhelimen, mitä oikeasti onkaan. Tässä mielessä pakkaus on onnistunut.
Pakkauksen sisältä löytyy muutamat pikaohjeet ja 90. päivän ilmaistilaus Google Play Music palveluun. Toki siellä on myös laturi, USB-C piuha ja SIM-korttipaikan avaaja.

AKKU

Nexus 5X on varustettu 2700mAh akulla. Omassa käytössä huomasin paremman akunkeston, jos en käyttänyt puhelinta kovasti. Parhaimmillaan puhelin kesti melkein koko päivän pienellä käytöllä, kun taas suurella käytöllä akussa riitti virtaa vain noin puolen päivän verran.
Akun kesto ei ollut alkuperäisessä Nexus 5:ssä mikään kehumisen aihe, mutta Nexus 5X:ssä on menty eteenpäin. Googlen Doze ominaisuus, mikä parantaa akunkestoa, ainakin paperilla. Doze nimittäin pistää puhelimen ”unitilaan”, jos puhelinta ei ole käytetty vähään aikaan. Myös sovellukset menevät valmiustilaan, joka rajoittaa sovellusten käyttämää virtaa.

NÄYTTÖ

LG:n ja Googlen Nexus 5X:ssä on 5.2-tuuman 1,920×1,080 resoluution näyttö, joka tuottaa 423 pikseliä tuumaa kohden. Suojana näytöllä on Corning Gorilla Glass 3. Näytön tyyppi on IPS LCD, joka tunnetusti tarjoaa hyvät katselukulmat ja luonnolliset värit. Mustat kohdat taas kärsivät, eivätkä näytä niin hyviltä, kuten esimerkiksi AMOLED-paneelilla varustetut näytöt. Toisaalta näyttö tuntuu tarkemmalta, kuin mitä se oikeasti on. Nexus 5X näytön värimaailma tuntuu luonnolliselta, eikä mitenkään ylilyödyltä.

TEKNIIKKA

Nexus 5X:ssä käytetään Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808 prosessoria, joka on tuottaa tehoa tarpeeksi, tosin puhelimessa on RAM-muistia valitettavasti vain 2GB. RAM-muistin vähyydestä, jotkin sovellukset tuppaavat toimimaan hitaasti. Tämä voi myös johtua sovellusten omista asetuksista. Huomasin käytössäni, että varsinkin Snapchat ja Facebook Messengerin kuvanjako toimii todella hitaasti, jopa niin hitaasti, että jätin kyseisten sovellusten käyttämisen todella vähälle.

Nexus 5X on saatavilla kolmena eri väri vaihtoehtona (Carbon, Quartz ja Ice). Muistivaihtoehtoina ovat 16GB(429€) ja 32GB(469€). Testipuhelin, joka minulla on käytössä, on 16GB versio ja siitä jää käyttäjälle vapaaksi n. 10GB. Puhelimesta ei valitettavasti löydy muistikorttipaikkaa, joten, jos käytät paljon eri sovelluksia, niin suosittelen ehdottomasti ostamaan isommalla muistilla varustetun laitteen. Painoa puhelimella on 136 grammaa.

KAMERAT

20160119_140418

Kamerat ovat olleet aina Nexus-puhelimien heikoin kohta, mutta iloksi voin ilmoittaa, että näin ei ole enää. Nexus 5X:n 12.3MP kameralla saa otettua tarkkoja kuvia myös hieman huonomassakin valossa. Suurin ongelma mihin Nexus 5X:n kamera kaatuu on Googlen Kamera-sovellus. Sovelluksesta ei löydy melkein minkäänlaisia kuvan säätämisvaihtoehtoja. Manuaalisia säätöjä ei ole lainkaan. Onneksi Google Play kaupasta löytyy monia eri Kamera-sovellus vaihtoehtoja.
Etukamerana on 5MP kamera, joka toimii moitteettomasti. Kameralla saa hyviä selfieitä ja pystyy soittamaan videopuheluita ilman ongelmia.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ

Nexus 5X:n käyttöjärjestelmänä on Android 6.0 Marshmallow ja, mikä parasta kyseessä on puhdas Android. Android käyttöjärjestelmän päivitykset saapuvat puhelimeen nopeammin, kuin mihinkään muuhun Android laitteeseen. Android 6.0 pyöriikin Nexus 5X:ssä moitteettomasti, poislukien muutamia kohtia, jossa puhelin jumahti niin, että jouduin käynnistämään sen uudestaan.

KENELLE NEXUS 5X ON SUUNNATTU

Nexus 5X on suunnattu kaikille, jotka haluavat ns. pehmeän laskun Androidiin ja myös niille, ketkä tykkäävät muokata omaa käyttökokemusta vaivattomasti. Myös alkuperäisen Nexus 5:n omistaneet tulevat varmasti pitämään Nexus 5X:stä.

YHTEENVETO

Nexus 5X on suoraa jatkumoa Nexus 5:lle ja tulee tuottamaan omistajalleen yhtä suurta iloa, kuin alkuperäinen Nexus 5. Puhelin ei ole myöskään hinnalla pilattu, jos siis etsit hyvää ja kohtuullisen halpaa Android puhelinta niin suosittelemme ehdottomasti harkitsemaan Nexus 5x puhelinta.

Nexus 5X:n uusi kamerasensori saa meiltä paljon kiitosta ja voidaan sanoa, että nykyisen Nexus 5X:n kamera on huippuluokkaa. Myös etukaiutin saa kiitosta ja olen henkilökohtaisesti todella iloinen, että LG laittoi kaiuttimen etupaneeliin, eikä taakse tai alareunaan. On nimittäin todella mukavaa katsoa videoita ilman, että joutuisi varomaan peittämästä kaiutinta.

Loistava puhelin hintaansa nähden

7.8

LG:n ja Googlen yhteistyön helmenä on syntynyt loistava seuraaJa Nexus 5 puhelimelle

Toni Aaltonen
Toni Aaltonen on kokenut teknologiabloggaaja; hänellä on ollut monia blogeja ja suosituin niistä on ollut JollaSuomi. Tonin apuna kirjoittamisessa on noin kymmenen vuoden aikana haalittu kokemus teknologiasta

    Kommentoi

    Lisää aiheesta:Arvostelut