AppleArvostelutiOSYleinen

Arvostelussa Logitech Create -näppäimistö iPad Pro 9.7″:lle

Logitech on varmasti kaikille tuttu nimi, varsinkin tietokonepuolelta jossa sen tunnetuimmat tuotteet ovat varmasti näppäimistöt sekä hiiret. Yritys tekee paljon muutakin ja siltä löytyy niin audio tuotteita kuin myös mobiilipuolen tuotteita.create-myyntipaketti2

Saimme Logitechilta testattavaksi heidän uutuusmobiilituotteen, eli Logitech Create -näppäimistön iPad Pro 9.7″ tabletille. Sama näppäimistö on jo pidemmän aikaa ollut saatavissa isommalle 12.9″ iPad Pro:lle, mutta nyt vihdoin Logitech on tuonut version myös pienemmälle iPad Pro:lle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

iPad Prolle ei juuri erillisiä näppäinkoteloita ole saatavilla. Apple on tuonut oman näppäinkotelonsa laitteelle, mutta sitä on saanut suomalaisella näppäinasettelulla vain hetken aikaa. Alkuperäinen Applen Smart Keyboard toimitettiin US-layoutilla ja siitä puuttui mm. ä ja ö. Muut valmistajat ovat tuoneet lähinnä Bluetooth tekniikalla toimivia näppäimistöjä iPadille, ja Logitech Create onkin ensimmäinen näppäimistökotelo jossa käytössä on Applen Smart Connector -liitäntätapa.

Myyntipakkaus ja ulkonäkö

Logitech Create toimitetaan hyvin pelkistetyssä pakkauksessa ja mukana ei juuri toimitetaa mitään extraa. Ja mitäpä näppäimistön kanssa edes tarvitsisi?

create-myyntipaketti

Pakkauksen sisältä tosiaan paljastuu hiukan paksuhko mutta tukeva kotelo, jonka pääliosa on verhottu kangasmaisella materiaalilla. Kotelon sivut ja sisäpuoli on sitten normaalia muovia.

Laitteen toiselta sivulta löytyy äänenvoimakkuudelle omat painikkeet (+ ja miinus), jotka tarjoavat todella hyvän palautteen painaessa. Napit ovat responsiiviset ja niiden painamisen huomaa ja tuntee. Tämä on hyvä, koska suurin ongelma koteloissa yleensä on se että laitteen painikkeiden tuntuma katoaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koteloa avatessa eteen paljastuu itse näppäimistöosa. Arvostelulaitteemme oli suomi/ruotsi asettelulla ja siitä löytyi tarvittavat erikoismerkit ja ä ja ö suoraan näppäimistöltä. Normaalin näppäimistön yläpuolella on rivi pikakomentopainikkeita, esim näppäimistön taustavalon säätöön sekä normaalit median ohjauspainikkeet, sekä kätevänä myös iPadin kotipainiketta matkiva painike jolla pystytään sovelluksista palaamaan takaisin kotiruudulle, ilman että fyysistä iPadin kotipainiketta tarvitsee alkaa painamaan.

create-avattunaToimintapainikkeiden yläpuolelta löytyy sitten Applen Smart Connector liitäntäpiste, johon iPadin omat liittimet yhdistyvät ja luovat yhteyden näppäimistöön. Näppäimistö saa myös virtansa tämän liittimen kautta, ja näppäimistöä ei erikseen tarvitse ladata vaan riittää että iPadissa on virtaa jolloin myös näppäimistö toimii. Poikkeuksina isommen iPad Pron Create näppäimistöön on Logitech korjannut yhden suuren ongelman, nimittäin koteloon on lisätty pidike myös Apple Pencil -kynälle. Tämä on todella hyvä lisäys suojakoteloon, koska kynän kuljettaminen erillään on ärsyttävää sekä aiheuttaa sen ettei kynä välttämättä aina ole edes mukana.

Itse iPad kiinnitetään suojakoteloon työntämällä se kotelon yläosan reunoissa olevia uria pitkin kiinni suojan yläreunaan ja sen jälkeen tarkistetaan vielä että laitteen sivut ovat kunnolla suojassa. Tämän jälkeen suoja on valmis käytettäväksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ominaisuudet ja käyttö

Logitech Create -sarja on ollut jo pitkään ylhäisessä yksinäisyydessään ainoita kolmannen osapuolen valmistamia näppäinkoteloita, joka käyttää Applen iPad Pron mukana tuomaa Smart Connector liitäntää. Tämä uusi liitäntä tarjoaa näppäimistölle ja lisälaitteille helpon tavan yhdistyä iPadin kanssa samalla tarjoten niin datan kuin virran siirtymistä itse isäntälaitteesta. Liitännän avulla näppäimistöjä tai lisälaitteita ei tarvitse erikseen ladata vaan laite saa virtansa iPadin akusta.

Yksi suuri ero Logitechin Create näppäimistössä on Applen valmistamaan Smart Keyboardiin, nimittäin Logitechin näppäimistön näppäimet ovat taustavalaistuja, toisin kuin Applen näppäimistössä. Tämä auttaa varsinkin pimeällä kun näppäimien taustavalon avulla kirjoittaminen on huomattavasti helpompaa.

img_20160925_182407

Create tuo myös erilliset pikanäppäimet iPad Prolle, joiden avulla laitteen hallinta ja toimintojen nopea käyttäminen on huomattavasti helpompaa. Pikanäppäinten avulla palaaminen kotiruudulle on helppoa ja siihen riittää yhden näppäimen painaminen (tai pikänäppäinyhdistelmän CMD+H käyttäminen). Tämä helpottaa laitteen käyttmistä kun sovelluksista poistuminen ei vaadi iPad Pron fyysisen kotinäppäimeen kurottamista.

Pikanäppäinten avulla onnistuu muun muassa näppäinten taustavalon säätäminen, Spotlight haun käynnistys ja näytön taustavalaistuksen säätö. Myös musiikin ohjaamiseen on omat näppäimensä jotka toimivat myös esimerkiksi Spotifyn kanssa.

Entä sitten itse näppäimistö? Tekeekö sillä mitään ja millainen on tuntuma? Hommasin oman iPad Pro 9.7” laitteen heti julkaisun yhteydessä ja myös Applen oman Smart Keyboardin, koska tarkoitus oli käyttää laitetta pääosin työhommissa ja kirjoittamiseen, joten näppäimistön hankkiminen oli niin sanotusti pakollista. Verrattuna Applen näppäimistöön on Logitechin näppäintuntuma huomattavasti enemmän normaalia näppäimistö muistuttava. Applen näppäimistön ongelma on sen materiaali ja kuinka näppäimet on tehty, kun taas Logitechin näppäimistö on lähempänä oikean näppäimistön tuntua.

Mikään ergonomian reimuvoitto ei Logitech Create kuitenkaan ole, mutta sillä onnistuu pitempienkin juttujen kirjoittaminen todella helposti. Olen itse tottunut kirjoittamaan hyvin pitkälti kymmensormijärjestelmällä ja harmikseni tämä ei kunnolla onnistu Applen omalla näppäimistöllä, puuttuvien merkkien kuten ä ja ö takia. Vaihdettuani Logitech Createn käyttöön on kirjoittaminen ollut vaivatonta ja Createn avulla minun ei tarvitse enää vähän väliä vilkaista näppäimistöä ja etsiä sieltä oikeaa kirjainta tai erikoismerkkiä.

Huonoin puoli Logitechin Create näppäimistössä on lähinnä sen koko ja kuinka paljon se isontaa itse iPadia kun laite on käytössä. Itse näppäinkotelo painaa jo 426grammaa ja kun tähän lisätään iPad Pro 9.7″ paino, 444 grammaa, alkaa koko kokonaisuus lähennellä jo 1 kilon painoa. Tämä on suhteellisen paljon kun mietitään että Applen oma Macbook jossa on 12″ näyttö painaa vain 920 grammaa.

create-sivulta-laitteenkanssa2

Logitech Create ei myöskään ole mikään varsinainen suojakotelo, vaan iPad Pro on suhteellisen avoin kaikenlaisille naarmuille ja jäljille. Olisin toivonut että kotelo olisi suojannut iPad Pron huomattavasti kokonaisvaltaisemmin, varsinkin takaosan ja sivujen osalta, jotka jäävät nyt kokonaan paljaaksi.

Yhteenveto

Onko Logitech Create sitten järkevä hankinta? Jos tarkoitus on hankkia mobiili työasema niin iPad Pro soveltuu tähän täydellisesti. Tulee kuitenkin muistaa, että kyseessä on tabletti ja ihan kaikki asiat eivät laitteella hoidu aivan yhtä sutjakkaasti kuin läppärillä.

Logitech Create kuitenkin tekee sen mihin se on tarkoitettu, ja ainakin itselleni on yhdistettynä iPad Prohon korvannut hyvin pitkälti pääasiallisen työskentelykoneeni. Oman kannettavani (Retina Macbook Pro) käyttö on viimeaikoina jäänyt huomattavasti vähemmälle, ja teenkin sillä lähinnä asiat joita en iPadilla toistaiseksi pysty tai halua, kuten videoeditoinnit ja kuvamuokkaukset. Muuhun käyttöön ja varsinkin artikkelien kirjoittamiseen on iPad Pro + Logitech Create ollut täydellinen kombinaatio.

Logitech Create maksaa liikkeestä riippuen noin 130euroa, joka on loppujenlopuksi suhteellisen iso raha. Applen oma Smart Keyboard maksaa tästä vielä muutaman kympin enemmän, ja sitäkin saa nykyisin pohjoismaisella asettelulla. Kuitenkin Logitech Createn näppäimistötuntuma sekä taustavalaistu näppäimistö ovat käytössäni olleet sen verran paremmat kuin Applen näppäimistön, jonka takia valitsin itse Logitech Createn paremmaksi vaihtoehdoksi.

Tämä kombinaatio kuitenkin taistelee myös paikastaan markkinoilla Applen oman Macbookin kanssa, joka onkin sitten jo ihan täysi kannettava tietokone. Painoa tulee hiukan lisää sekä hintaa on muutamia satasia enemmän kuin iPad Pro plus Logitech Create kombinaatiolla. Kysymys oikeastaan onkin siitä haluatko oikean tietokoneen jolla sitten onnistuu ihan kaikki vai haluatko laitteen joka on helppo ottaa mukaan, vie pienen tilan laukusta ja jolla pystyy tekemään tarvittavat hommat myös matkoilla.

Voin ehdottomasti suositella Logitechin Create iPad Pro:n kaveriksi. Tämä arvostelu on kokonaisuudessaan kirjoitettu iPad Pro 9.7” ja Logitech Create kombinaatiolla.

Logitech Create for iPad Pro 9.7"

8.4

Logitech on tuonut oman näppäimistöosaamisensa nyt myös uusille iPadeille. Kirjoitustuntuma on hyvä ja taustavalaistu näppäimistö on kätevä. Logitech käyttää myös muista poiketen Applen omaa Smart Connector liitäntää, jolloin näppäimistöä ei tarvitse erikseen ladata

Juha Uotila
33-vuotias mobiliilaitteista ja teknologiasta kiinnostunut helsinkiläinen. Juha on jo pidemmän aikaa kirjoitellut kokemuksiaan laitteista aluksi omiin blogeihinsa, ja tämän jälkeen englantilaiselle MobileTechTalk -sivustolle. Muutaman vuoden jälkeen oli kuitenkin aika palata omille juurille, ja jatkossa Juhan kirjoitukset löytyvät täältä SuomiMobiilista. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple