Arvostelussa Motorola Moto G100 – edullinen huippupuhelin tarjoaa erinomaisen akunkeston ja mielenkiintoisia toteutuksia
Motorola julkaisi Moto G100 -huippupuhelimen maaliskuun lopulla ja toi sen myyntiin Suomessa huhtikuun alkupuolella. Myös SuomiMobiilissa on uutuuspuhelimeen päästy tutustumaan, joten nyt on aika katsoa mihin siitä todellisuudessa on. Moto G100:n rinnalla julkaistiin myös Motorolan edullisin 5G-puhelin Moto G50, joka arvosteltiin SuomiMobiilissa jo aikaisemmin.
Uusi Moto G100 on ensimmäinen Moto G -malliston huippupuhelin, mutta myös samalla pitkästä aikaa mielenkiintoinen alemman hintapisteen huippupuhelin Motorolalta. Puhelimessa on muun muassa suuri 6,7 tuuman näyttö 90 hertsillä, tehokas Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri sekä 64 megapikselin kolmoiskamera. Motorola tarjoaa puhelimessa myös suuren 5000 milliampeeritunnin akun sekä tuoreimman Android 11 -käyttöjärjestelmän. Suomessa Moto G100 on myynnissä 499 euron hintaan ja se on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat valkoinen Iridescent Sky sekä sininen Iridescent Ocean.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Motorola Moto G100 -älypuhelimeen noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan puhelimen rakenteeseen, näyttöön, kameroihin ja teknisiin ominaisuuksiin sekä tarkastelemme puhelimen akun latautumisnopeutta ja pakkaskestävyyttä. Testissä käynyt laite oli 8 + 128 gigatavun versio sekä väriltään sininen Iridescent Ocean.
Motorola Moto G100 (XT2125-4) | |
---|---|
Mitat: | 168.4 x 74 x 9.7 mm |
Paino: | 207g |
Rakenne: | Muovikehys / muovipinta takana / edessä lasi |
Näyttö: | 6.7 tuumaa / Full HD+ (2520 x 1080) / 21:9-kuvasuhde / IPS LCD / 90 Hz / HDR10 / 560 nitiä |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 870 (1x 3.2 GHz Kryo 585 & 3x 2.42 GHz Kryo 585 & 4x 1.8 GHz Kryo 585) + Snapdragon X55 -5G-modeemi |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 650 |
Muisti: | 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1] |
Takakamera: | 64 MP pääkamera (f/1.7 / 1/2.0" / 0.7 µm / PDAF / LAF) + 16 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1.0 µm / PDAF / 117 asteen kuvakenttä) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama + makrosalama |
Etukamera: | 16 MP pääkamera (f/2.2 / 1.0 µm) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4 / 1.12 µm / 118 asteen kuvankenttä) |
Akku: | 5000 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 11 + My UX (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 20 watin pikalataus |
Liitännät: | USB-C / USB 3.1 |
Ääni: | Bluetooth 5.1 / yksi kaiutin |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä |
Värit: | Harmaa (Slate Grey; ei Suomessa) / Valkoinen (Iridescent Sky) / Sininen (Iridescent Ocean) |
Hinta: | 499 € |
Myyntipakkaus
Motorola toimittaa uuden Moto G100 -puhelimen Suomessa hieman normaalista poikkeavassa myyntipakkauksessa, sillä puhelimen rinnalla ostajat saavat myös Motorolan uuden Ready For -telakan ja -kaapelin. Lisälaitteiden avulla puhelin voidaan yhdistää suurempaan näyttöön. Myyntipakkaus on todella suuri ja sitä korostaa suuret Motorola-logot sekä laitteen mallinimi. Myyntipakkauksen takaosaan on painettu kuva puhelimesta osana Ready For -alustaa sekä listattuna joitakin tärkeimpiä yksityiskohtia. Lisäksi myyntipakkauksen yhdellä sivulla olevassa tarrassa on mainittuna sisältä löytyvän puhelimen väri- ja muistiversio, mallikoodi sekä IMEI-tiedot.
Myyntipakkausta avattaessa esille tulee kolme erillistä pahvilaatikkoa, joista yksi on puhelimen normaali myyntipakkaus. Lisäksi toisessa paketissa on Ready For -telakka ja kolmannessa vastaavasti Ready For -kaapeli. Telakan paketista löytyy itse telakka sekä pikaopas, ja kaapelin laatikosta HMDI-USB-C-kaapeli sekä pikaopas. Moto G100 -puhelimen paketti on varsin samanlainen kuin muissakin Motorolan puhelimissa. Myyntipakkausta koristaa Motorolan logot ja takaosaan on listattuna puhelimen tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.
Puhelimen pakkausta avattaessa ensimmäisenä esille tulee Moto G100, johon on laitettu päälle läpinäkyvä suojakuori. Lisäksi puhelin on suojattu muovilla. Puhelimen alapuolella on erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, takuutietoja, pikakäyttöoppaan sekä tietoja Ready For -alustasta. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä erikseen 20 watin tehoinen pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.
Kokonaisuudessaan myyntipakkaus on todella kattava, sillä vastaavia lisälaitteita toimitetaan vain harvoin oletusarvoisesti puhelimen mukana. Ready For -lisälaitteet ovat mukava lisä, ja varmasti joillekin siitä voi olla todellista hyötyä. Itse puhelimen myyntipakkaus on tottua Motorolaa ja mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava. Hienoa on jälleen huomata, että Motorola on säästänyt suojakuoren ja laturin myyntipakkauksessa, sillä ne eivät ole enää tänä päivänä mikään itsestäänselvyys.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Motorola hyödyntää uuden Moto G100 -puhelimen pääasiallisena valmistusmateriaalina muovia, sillä puhelimen kehys ja takaosa ovat muoviset. Ainoastaan etuosaan on saatu lasipinta, sillä se suojaa näyttöpaneelia. Muotoilultaan Moto G100 on pitkälti samanlainen kuin viime vuonna julkaistu Moto G 5G Plus, sillä Motorola on hyödyntänyt samoja elementtejä sekä komponentteja. Moto G100 on esitelty kolmessa tyylikkäässä väriversiossa, jotka ovat harmaa Slate Grey, valkoinen Iridescent Sky ja sininen Iridescent Ocean, joista Suomessa tarjolla ovat vain kaksi jälkimmäistä.
Muovinen tuntuma on Moto G100 -puhelimessa hyvin vahvasti läsnä, sillä metallia ei ulkopuolelta löydy ollenkaan. Muovikehys on puhelimessa kiiltävää muovia, mutta takaosan pinta on mattapintainen. Kuvissa takaosa näyttää varsin kiiltävältä, mutta todellisuudessa siinä on varsin tyylikkäästi viimeistelty mattapinta. Testiin saatu väriverisio oli sininen Iridescent Ocean, joka on mukavan tyylikkäästi liukuvärjätty. Tietyissä valaistuksissa puhelin näyttää siniseltä, mutta suurimmaksi osaksi takaosa on violetti. Lisäksi valon heijastuessa takaosaan tietyssä kulmassa näyttää puhelin aina hieman erilaiselta. Mattapintainen takaosa on erinomainen, sillä se tuntuu paremmalta kuin kiiltävä muovi. Lisäksi sormenjäljet ja muu lika ei näy yhtä hyvin mattapinnassa. Toki Moto G100:n kohdalla sormenjäljet olivat nähtävissä, mutta eivät niin selvästi.
Mattapinta ei kerää myöskään yhtä helposti naarmuja kuin kiiltävät muovipinnat. Testijakson aikana muutamia naarmuja kuitenkin takaosaan tuli, mutta mitään merkittävää ei ollut havaittavissa. Toki mukana tulevaa suojakuorta voi puhelimessa käyttää, mutta testijakson aikana Moto G100:sta käytettiin pääasiassa ilman minkäänlaisia suojakuoria. Myöskään etuosan näyttölasiin ei testijakson aikana tullut huomattavia naarmuja. Rakenteellinen heikkous on mielestäni IP-luokituksen puuttuminen, sillä Moto G100 ei kestä veteen upottamista. Toki Motorolalle tuttu vettähylkivä rakenne on jälleen mukana, mutta kyseessä on vain kevyt suojaus roiskevettä vastaan.
Motorola on kertonut Moto G100:n mitat olevan 168,38 x 73,97 x 9,69 millimetriä, joten kyseessä on kookas puhelin. Laite on varsin kapea suhteessa korkeuteen, joten käteen istuvuus on hyvällä tasolla. Lisäksi takaosan kaartuvat reunat parantavat hieman ergonomiaa kädessä puhelinta pidettäessä. Moto G100 on kuitenkin varsin painava, sillä Motorolan mukaan painoa on huimat 207 grammaa. Suuremman painon huomaa heti, jos on aikaisemmin käyttänyt kevyempiä puhelimia, mutta toki siihen myös tottuu helposti muutaman päivän aikana. Kookas ja painava rakenne tarkoittaa Moto G100 kohdalla myös jämäkkää toteutusta. Moto G100 ei pääse taipumaan tai päästä minkäänlaisia natinoita käsien välissä taivuteltaessa.
Moto G100:n etuosa tuo vahvasti mieleen viime vuonna julkaistun Moto G 5G Plus -puhelimen, sillä Motorola hyödyntää samaa näyttöpaneelia. Etuosassa valtaa pitää kookas 6,7 tuuman suuruinen näyttöpaneeli, joka vie pinta-alasta noin 84 prosenttia. Näyttöä on kiertämässä kohtalaiset mustat kehykset kauttaaltaan, mutta alareunassa on selvästi paksumpi kaistale. Kehyksiä ei ole pyritty suuremmin minimoimaan, kuten monissa hieman kalliimmissa puhelimissa. Näytön vasempaan yläkulmaan Motorola on tehnyt kaksi reikää etukameroita varten ja näytön yläpuolella on nähtävissä myöskin puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.
Takaosassa katse kiinnittyy mielenkiintoiseen kamera-alueeseen, joka sijaitsee vasemmassa yläkulmassa. Kameroita siinä on yhteensä kolme kappaletta ja neljäs ympyrä on ToF-sensori. Kaikki kamerat on korostettu sinertävällä kehyksellä, mutta yksi on jätetty harmaaksi. Syykin siihen on selvä, sillä kyseistä kameraa ympäröi makrokuvaamista varten toteutettu salamavalo. Kameroiden alapuolella on lisäksi kaksois-LED-salamavalo sekä videokuvausta varten toteutettu mikrofoni. Lisäksi kamera-alueen alapuolella on teksti ”64 MP Audio Zoom”, jolla viitataan pääkameran tarkkuuteen ja videokuvausominaisuuteen. Puhelimen takaosassa on vielä myös tuttu Motorolan M-logo.
Motorola Moto G100 -puhelimen oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroitu sormenjälkilukija. Vasemmassa kyljessä on erillinen Google Assistant -painike. Painikkeiden tuntuma ja vaste on hyvä, vaikka tuntuma onkin muovinen. Moto G100:n vasempaan kylkeen on asetettuna myös SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yhden nano-SIM-kortin sekä yhden microSD-muistikortin. Puhelimen yläreunaan on tuotu yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin. Motorola on merkinnyt myös alareunaan tutut vaaditut logot ja muut tiedot hyvin pienellä präntillä.
Näyttö
Näyttönä Moto G100 -puhelimessa toimii pitkälti sama näyttö, joka nähtiin viime vuonna Moto G 5G Plus -puhelimessa. Näyttö on kooltaan suuri 6,7 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2520 x 1080 pikseliä, mikä tekee noin 409 pikseliä tuumaa kohden. Näytön kuvasuhteena on tuttu 21:9, joka on tarkoittaa suhteessa kapeampaa ja korkeampaa näyttöä kuin normaalisti. Huippupuhelimille ominaiseen tyyliin Moto G100:n näyttö tarjoaa myös korkeamman virkistystaajuuden, joka on nyt 90 hertsiä. Motorola on saanut näytölle myös HDR10-tuen ja kohtuullisen 560 nitin kirkkauden.
Yksi erikoisuuksista näytössä on vasemmassa yläkulmassa olevat kaksi etukamerareikää, jollaisiin vain harvoin törmätään puhelimissa. Kaksi etukamerareikää näytössä tekevät puhelimesta uniikin, mutta samalla toteutus varmasti jakaa hieman mielipiteitä. Vaikka kyse on huippupuhelimesta, niin Motorola hyödyntää LCD-tekniikkaa, vaikka monissa kilpailijoissakin on jo OLED-näyttö. Kokonaisuudessaan Moto G100:n LCD-näyttö on kuitenkin varsin hyvä, mutta ei kuitenkaan mitenkään huippuluokkainen.
Tarkkuus näytössä on hyvällä tasolla, sillä Full HD+ riittää monessa tilanteessa. Näytöltä on mukava kuluttaa sisältöä ja samalla HDR10+ -tuki parantaa videoiden toistoa. Moto G100 tarjoaa myös Widevine L1 -sertifikaatin, joten tarkan sisällön suoratoistaminen HDR10-tuella on mahdollista monissa palveluissa. Esimerkiksi Netflixin kautta voidaan katsoa Full HD -tasoista sisältöä, mutta HDR-ominaisuudet eivät ole tuettuna. Kirkkaus Moto G100:n näyttö ei ole parasta mitä on tässä hintapisteessä nähty, mutta luettavuus näytöltä on hyvä monessa tilanteessa. Ainoa haaste on kirkkaassa auringonvalossa, jolloin näyttö ei ole parhaimmillaan.
Motorolan hyödyntämä 21:9-kuvasuhde jakaa varmasti hieman mietteitä, sillä se ei sovi kaikille. Henkilökohtaisesti en kokenut korkeampaa kuvasuhdetta kovinkaan ongelmalliseksi, sillä siitä on myös hyötyä tietyissä tilanteissa. Esimerkiksi elokuvien katsominen on miellyttävämpää ja samalla näytölle saadaan enemmän sisältöä näkyviin pystysuunnassa kuin normaalisti. Näytössä on myös mielestäni kohtuullinen värintoisto, joka on tosin oletusasetuksilla hieman kylmänoloinen.
90 hertsin virkistystaajuus tekee näytöstä miellyttävän sulavan käyttää ja se onkin nykypäivänä matalin virkistystaajuus, jonka toivoo näkevän missään yli 200 euroa maksavassa puhelimessa. Valitettavasti kovin suuresti Motorola ei valitettavasti tarjoa säätömahdollisuuksia näytölle. Esimerkiksi näytön värintoistoa on mahdollista säätää kolmesta oletusarvoisesta valinnasta, jotka ovat luonnollinen, tehostettu sekä kylläinen. Virkistystaajuutta on mahdollista vaihtaa perinteisen 60 hertsin ja sulavamman 90 hertsin välillä. Lisäksi vaihtoehtona on ”auto-tila”, jolloin näytön virkistystaajuus valitaan käyttötilanteen perusteella. Näyttöä varsin asetuksissa on muutama muukin perusnäyttöasetus, mutta mitään erikoista ei Moto G100 pääse tämän osalta tarjoamaan.
Tekniikka, suorituskyky ja 5G
Motorola hyödyntää Moto G100 -puhelimessa Qualcommin alkuvuodesta julkaisemaa Snapdragon 870 -järjestelmäpiiriä, joka on käytännössä vain uudelleenbrändätty viime vuoden Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiri. Mitään suurta eroa ei järjestelmäpiiriin ole tehty korkeamman ytimen kellotaajuuden nostamisen ohella, vaan muutamalla pienellä optimoinnilla on pyritty kasvattamaan yleistä suorituskykyä.
Snapdragon 870 on valmistettu edelleen tutulla 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 870 koostuu yhdestä 3,2 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 585 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 650. Suorituskykyä on parannettu hieman tehokkaimman ytimen korkeammalla kellotaajuudella, mutta mitään merkittävää parannusta ei ole saatu aikaiseksi.
Suomessa Motorola on tuonut Moto G100 -puhelimen myyntiin yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 8 gigatavua LPDDR5 RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä UFS 3.1 -tallennustilaa. Moto G100:sta löytyy myös microSD-muistikorttipaikka, jonka avustuksella tallennustilaa voidaan laajentaa maksimissaan yhdellä teratavulla. Muistikorttipaikka kuitenkin vie puhelimen toisen SIM-korttipaikan, joten jostain joudutaan luopumaan.
Snapdragon 870 -järjestelmäpiiriin perustuvia älypuhelimia ei ole aikaisemmin SuomiMobiilin testissä käynyt, joten on mielenkiintoista nähdä kuinka paljon suorituskykyä on saatu nostettua. Ajoimme Moto G100 -puhelimessa testijakson aikana tutut suorituskykytestit läpi, joissa Snapdragon 870 -järjestelmäpiirin kyvykkyys kävi heti ilmi. Moto G100:n saamat tulokset ovat hieman korkeampia kuin Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin perustuvien puhelimien tulokset, mutta selvästi heikompia kuin tuoreimpaan Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvien puhelimien. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista tarkistaa Moto G100:n saamat pisteytykset sekä verrata niitä Snapdragon 865 -piiriin perustuvan Xiaomi Mi 10T Pro -puhelimen sekä Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 9 -puhelimen vastaaviin pisteisiin.
Motorola Moto G100 (SD870) | Xiaomi Mi 10T Pro (SD865) | OnePlus 9 (SD888) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 640 260 pistettä | 578 848 pistettä | 690 114 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 866 pistettä | 910 pistettä | 1107 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 2454 pistettä | 3309 pistettä | 3584 pistettä |
PCMark 2.0: | 10 808 pistettä | 9961 pistettä | 10 715 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | MAX pisteet | 6728 pistettä | MAX pisteet |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | MAX pisteet | 8229 pistettä | MAX pisteet |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | MAX pisteet | 4106 pistettä | MAX pisteet |
3DMark Wild Life: | 4140 pistettä | 3696 pistettä | 5607 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Vaikka Snapdragon 870 ei pääsekään lähellekään Snapdragon 888:n suorituskykyä, niin silti kyseessä on todella vaikuttava suorituskyvyn omaava piiri. Moto G100:n suorituskyky on mielestäni hyvällä tasolla ja varmasti riittää monille käyttäjille. Puhelimella toimivat raskaimmat mobiilipelitkin, eikä testijakson aikana tullut kertaakaan vastaan ongelmia, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta.
Vaikka suorituskyky riittää suurimmalle osalle käyttäjistä, niin usealle on myös tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy pidemmässä käytössä. Esimerkiksi mobiilipelejä saattaa tulla pelattua tuntejakin putkeen, jolloin suorituskyvyn pitäisi pysyä hyvällä tasolla, vaikka puhelin hieman lämpiääkin. Tätä varten olemme SuomiMobiilissa toteuttaneet Moto G100 -puhelimelle niin sanotun stressitestin, jossa ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa. Tulokset stressitestistä on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Ensimmäisellä testauskerralla Moto G100 -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä korkeat 640 260 pistettä, mutta jo toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun, sillä pisteet asettuivat 602 373 pisteeseen. Ensimmäisen rajun pisteiden pudotuksien jälkeen suorituskyvyn lasku hieman tasaantui, mutta jatkoi silti laskuaan. Alimmillaan viidennen testauskerran jälkeen AnTuTu antoi 570 657 pistettä, joka on yllättävän hyvä tulos edelleen.
Parhaimmillaan Moto G100 -puhelimen suorituskyvystä katosi 10,87 prosenttia, joka on selvästi vähemmän kuin monissa tehokkaampaan Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvissa puhelimissa. Monissa puhelimissa on nähty jopa yli 25 prosentin romahtamista samassa stressitestissä. Stressitestin aikana ei ollut havaittavissa suurta ulospäin havaittua lämpenemistä ja puhelinta oli mukava pitää kädessäkin testin jälkeen. Moto G100 -puhelimen jäähdytys on todennäköisesti siis kunnossa, sillä yleensä stressitestin aikana puhelimet myös lämpenevät jonkin verran. Motorola ei ole erikseen maininnut minkälainen jäähdytysjärjestelmä puhelimessa on.
5G-yhteyksistä Moto G100 -puhelimessa on vastaamassa hyvin tuttu modeemi, eli Snapdragon X55. Snapdragon 870 -järjestelmäpiirin yhteyteen on laitettu siis tuttu modeemi, joka löytyy myös viime vuoden Snapdragon 865- ja Snapdragon 865+ -järjestelmäpiireistä. Snapdragon X55 -modeemi tarjoaa tuen 5G-verkoille niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin. Kehittyneen modeemin ansiosta Moto G100 tukee 5G-verkkoja nyt ja tulevaisuudessa. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee 7,5 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille, mutta mmWave-tukea ei löydy.
Motorola on saanut modeemiin tuen useille 5G-taajuusalueille, jotka ovat non-standalone-verkoissa n1, 3, 5, 7, 8, 28, 38, 66 ja 77. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Moto G100 -puhelimesta.
Moto G100 -puhelinta käytettiin pääasiassa vain Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella, joissa puhelin pääse hyviin nopeuksiin, mikä on myös odotettua. Parhaimmillaan Moto G100:n latausnopeus oli 862 Mbps tasolla ja lähetysnopeus vastaavasti 95 Mbps tasolla. Yleisesti 5G-verkkojen nopeudet tuntuivat kuitenkin puhelimella asettuvan noin 500 Mbps latausnopeuteen sekä 20-40 Mbps lähetysnopeuksiin. 5G-verkot olivat siis Motorola Moto G100 -puhelimessa tutulla tasolla, mutta toki nopeudet riippuvat tällä hetkellä paljon sijainnista sekä operaattorista, koska kyseessä on vielä sen verran uusi verkkotekniikka.
Äänentoisto ja sormenjälkilukija
Motorola luottaa Moto G100 -puhelimessa erikoisesti vain yhteen kaiuttimeen, eikä stereoäänentoistosta päästä puhelimessa nauttimaan. Päätös on erikoinen, sillä tämän tasoisessa alemman hintapisteen huippupuhelimessa voisi olettaa olevan stereoäänentoisto, mutta nyt joudutaan tyytymään äänentoistoon, joka on laitteen alareunaan asetetun kaiuttimen varassa. Äänenlaatu kaiuttimen kautta on kohtuullinen, mutta ei millään tavalla erikoinen. Kaiuttimen kautta kuuntelee mielellään YouTube-videoita, mutta mitään musiikkia sen kautta ei ole mukavaa kuunnella pidempiä aikoja.
Onneksi Motorola on päättänyt säästää perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joten langallisien kuulokkeiden ystävät pystyvät hyödyntämään kuulokkeitaan. Lisäksi langattomien kuulokkeiden käyttäjiäkään ei ole unohdettu, sillä Moto G100 tarjoaa Bluetooth 5.1 -yhteyden. Vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin pitäisi löytyä, mutta valitettavasti Motorola ei ole laittanut puhelimeen tukea Qualcommin kehittyneille äänenpakkausmenetelmille, kuten aptX- ja aptX Adaptive -tekniikoille.
Motorola hyödyntää Moto G100 -puhelimessa kylkeen sijoitettua sormenjälkilukijaa, sillä sitä ei ole voitu asettaa näyttöön LCD-tekniikan takia. Sormenjälkilukija on integroitu oikeassa kyljessä olevaan virtapainikkeeseen, jossa se on varsin hyvässä paikassa. Sormenjälkilukija on mielestäni kuitenkin hieman liian korkealla, sillä nyt siihen joutuu kurottamaan. Sormenjälkilukija sekä virtapainike olisivat saaneet olla noin puhelimen puolivälissä, mutta nyt puolivälin yläpuolella ne ovat korkealla.
Sormenjälkilukijana kyseessä on todella hyvä, sillä se tunnistaa sormenjäljen lähes joka kerralla ja avaa lukituksen nopeasti. Jos sormissa on likaa tai ne ovat märät, niin luonnollisestikaan silloin lukija ei aina toimi ongelmitta. Kokonaisuudessaan kokemus oli kuitenkin todella hyvä, kuten ehkä pystyikin odottamaan. Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Kasvojentunnistus tuntui toimivan Moto G100 -puhelimessa hyvin nopeasti, mutta toki kyseessä ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin perinteiset sormenjälkilukijat.
Akunkesto
Motorola on laittanut uuden Moto G100 -puhelimen sisälle kookkaan 5000 milliampeeritunnin akun, joka tarjoaa hyvän akunkeston. Testijakson aikana akunkeston todettiin olevan yksi suurimmista puhelimen valttikorteista, sillä akkua riitti helposti pariksikin päiväksi. Jos Moto G100 -puhelinta oli käytetty päivän aikana aktiivisesti, niin iltaisin akkua oli usein vielä yli 30 prosenttia jäljellä, mutta joinakin iltoina akkua oli vielä puolet jäljellä. Usein puhelin ladattiin kuitenkin täyteen yön aikana, jotta akku varmasti riittäisi myös seuraavana päivänä.
Päivän aikana Moto G100:sta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti muun muassa 90 hertsin virkistystaajuus. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon päivittäisessä käytössä ei päästy todentamaan.
Motorola toimittaa puhelimen mukana oletusarvoisesti 20 watin tehoisen pikalaturin, joka on tehokkain lataus, jota Moto G100 tukee. Erikoisesti Motorola ei ole laittanut puhelimeen tukea nopeammalle lataukselle, sillä viime vuosina yhtiöltä on nähty myös korkeammilla wattimäärillä varusteltuja lataustekniikoita. 20 watin pikalataus on kuitenkin hyvä ja Motorola lupaa sen tarjoavan nopean latauksen. Testijakson aikana toteutimme puhelimille lataustestin ja katsoimme kuinka nopeasti 5000 milliampeeritunnin akku latautuukaan 20 watin latauksella. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Kuten kuvaajasta nähdään, niin Moto G100 latautuu tyhjästä täyteen 115 minuutissa, eli hieman alle kahdessa tunnissa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 36 prosenttia ja tunnissa 67 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 87 minuutin kohdalla. Latausnopeus on varsin tasaista 85 prosenttiin asti, mutta sen jälkeen lataus hidastuu hieman. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuu vain 8 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen huimat 28 minuuttia.
20 watin pikalataus ei ole mielestäni Moto G100 -puhelimen kohdalla kovinkaan nopea ja itse jäinkin kaipaamaan hieman tehokkaampaa pikalatausta. Esimerkiksi 30 watin pikalataus olisi sopinut selvästi paremmin 5000 milliampeeritunnin akun kaveriksi, mutta valitettavasti nyt joudutaan tyytymään varsin hitaaseen pikalataukseen. USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus on myöskin ainoa lataustapa, jolla Moto G100 -puhelinta voidaan ladata. Puhelimessa ei ole langatonta latausta, jonka olisi voinut myös toivoa olevan osan edullisemman hintapisteen huippupuhelinta.
Pakkastesti
Testijakson aikana testasimme tuttuun tyyliin myös Moto G100 -puhelimen pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Moto G100 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 3 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli 97 prosenttia. Motorola hyödyntää puhelimessa LCD-näyttöpaneelia, jonka takia pakkasessa näyttö muuttuu selvästi hyytelömäiseksi. Pakkastestin aikana havaittiin kylkeen sijoitetun sormenjälkilukijan toimivan ongelmitta, minkä lisäksi Motorola oli mahdollista salaman käytön kamerassa sekä akun lataamisen laitteen ollessa jääkylmänä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Moto G100:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 8 prosenttia, eli akunvaraus oli 92 prosenttia. Akun kuluminen oli testauskerran aikana kohtuullista, sillä yleisesti tämän testin aikana akkua kuuluu noin 5-15 prosenttia puhelimesta riippuen. Tämän testauskerran aikana vastaan ei tullut uusia ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä testauskerralla.
Pakkastesti osoitti, että Motorola on suunnitellut Moto G100 -puhelimen hyvin ja se kestää hyvin myös Suomen kylminä pakkaspäivinä. Suurin ongelma tuntui olevan näytön hyytelöityminen, mutta se on LCD-näyttöjen ominaisuus, eikä vika. Näyttö palautui normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä. Erikoista oli pakkastestin aikana havaita, että Motorola ei ollut estänyt akun lataamista. Yleisesti akun lataaminen on estetty turvallisuussyistä tietyssä pisteessä puhelimen ollessa kylmä, mutta nyt Moto G100:sta voidaan ladata myös kovassa pakkasessa.
Kamerat
Motorola Moto G100 tarjoaa hintaluokassaan varsin yllätyksettömän kameratoteutuksen, sillä mukana on kaksi oikeasti tarpeellista kameraa ja yksi täysin turha. Takaosassa on siis kolmoiskamera, joka koostuu 64 megapikselin tarkasta pääkamerasta, ultralaajakulmakamerasta sekä syvyyskamerasta. Lisäksi mukana on laserautomaattitarkennus ja erikoisesti toteutettu salamaratkaisu. Moto G100:n kamera on siis sellainen, mitä voisi olettaa keskihintaluokan puhelimelta, mutta toki alemman hintaluokan huippupuhelimessa voisi toivoa näkevänsä myös telekameran.
Pääkamerana toimii siis 64 megapikselin kamerasensori, jossa on 1/2,0” kennokoko, 0,7 µm pikselikoko sekä linssissä on f/1.7-aukko. Kamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä tuki laserautomaattitarkennukselle, mutta valitettavasti optista kuvanvakautusta kameran ei ole saatu. Toinen kameroista on 16 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukko, 1,0 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä parhaimmillaan 117 asteen näkökenttä. Ultralaajakulmakameralla on mahdollista kuvata myös makrokuvia. Kolmas Moto G100:n kamera on 2 megapikselin tasoinen ja sitä hyödynnetään pääkameran kaverina muotokuvatilassa syvyysterävyyden taltioinnissa.
Mielenkiintoinen kameratoteutus löytyy myös Moto G100:n etuosasta, sillä puhelimessa on kaksi selfiekameraa. Etuosan pääkamerana toimii 16 megapikselin kamera, jossa on 1,0 µm pikselikoko sekä f/2.2-aukko. Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on 1,12 µm pikselikoko sekä f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Ultralaajakulmakameralla on mahdollista taltioida laajoja ryhmäselfiekuvia, sillä sen näkökenttä on 118 astetta. Moto G100:n kameratoteutuksessa kohokohtia ovat myös 4K-videokuvaus yhdessä Audio Zoom -toiminnon kanssa.
Motorola Moto G100:n kamerat lyhyesti:
- Takaosan kolmoiskamera:
- Pääkamera: 64 megapikseliä (f/1.7, 1/2,0”, 0,7 µm, PDAF, LAF)
- Ultralaajakulma: 16 megapikseliä (f/2.2, 1,0 µm, PDAF, 117 asteen näkökenttä)
- Syvyyskamera: 2 megapikseliä (f/2.4)
- Etukamerat: 16 megapikselin pääkamera (f/2.2, 1,0 µm) + 8 megapikselin ultralaajakulma (f/2.4, 1,12 µm, 118 asteen näkökenttä)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
64 megapikselin pääkameran kanssa Motorola hyödyntää erittäin tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi. Oletusasetuksilla taltioidaan siis 16 megapikselin tasoisia kuvia, joiden pitäisi olla erityisesti heikossa valaistuksessa parempi kuin täyden resoluution kuvien. Moto G100:lla onnistuu kuitenkin myös 64 megapikselin kuvien ottaminen erillisessä kuvaustilassa, mutta testijakson aikana kameraa käytettiin pääasiassa vain oletusasetuksilla.
Pääkameralla taltioidut kuvat ovat mielestäni hyvällä tasolla, sillä niissä on mukavasti yksityiskohtia ja tarkkuus on hyvällä tasolla. Motorola on onnistunut myös kalibroimaan kameran väritaltioinnin luonnolliseksi, vaikka toki sinistä väriä korostetaan toisinaan liiaksi. Dynaaminen alue kuvissa ei ole kaikista paras, mutta suuresta ongelmasta ei ole kyse ottaen huomioon hintaluokan. Heikommassa valaistuksessa kamera on kyvykäs, mutta ei mikään paras. Kuvista katoaa hieman yksityiskohtia, sillä kuvien yleinen olemus on varsin tumma. Motorola on pystynyt paikkaamaan heikkoa suorituskykyä erillisellä yökuvaustilalla, joka parantaa selvästi lopputulosta. Alapuolella on muutamia Moto G100:n pääkameralla taltioituja kuvia.
Motorola on laittanut puhelimeen 16 megapikselin tasoisen ultralaajakulmakameran, joka tuottaa varsin hyvää jälkeä monessa tilanteessa. Erityisesti hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakameran kuvat ovat tarkkoja sekä yllättävän yksityiskohtaisia. Väritaltiointi kamerassa on varsin lähellä pääkameran toteutusta, mutta omaan makuuni kuvat ovat kuitenkin väriltään miellyttäviä. Tietyissä kohdissa ultralaajakulmakuvien värit olivat hieman haaleampia, mutta se on myös osittain normaalia. Myös toisinaan tummat kohdat kuvista olivat varsin tummia, mikä on toki myös tuttua ultralaajakulmakameroille.
Ultralaajakulmakameran heikoin kohta löytyy heikossa valaistuksessa kuvauksesta, sillä kuvien laatu ja rakeisuus kasvaa selvästi tietyssä pisteessä. Kuvien dynaaminen alue ja yksityiskohdat heikkenevät sekä kuvat ovat usein todella tummia. Valitettavasti Motorola ei ole tuonut yökuvaustilaa ultralaajakulmakameralle, joten siitä ei ole suurta apua. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Moto G100:n ultralaajakulmakameralla.
Ultralaajakulmakameraa hyödynnetään Moto G100 -puhelimessa myös makrokuvaamiseen, johon Motorola on tällä kertaa panostanut yllättävän paljon. Ultralaajakulmakamerassa on tuki automaattitarkennukselle, joka mahdollistaa parempien makrokuvien taltioimisen. Motorola ei ole laittanut puhelimeen erillistä heikkolaatuista makrokameraa, vaan parempaan lopputulokseen päästään nyt ultralaajakulmakameralla. Moto G100:n makrotilassa kuvatut kuvat ovat 16 megapikselin tasoisia.
Makrokameralla pystytään parhaimmillaan taltioimaan vaikuttavia makrokuvia 4 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Valoisuuden puutteen Motorola on korjannut kameraa ympäröivällä makrosalamalla, jota voidaan käyttää vain makrotilassa. Salamalla kuviin saadaan enemmän valoa ja tämän myötä myös parempia yksityiskohtia. Toisinaan havaittiin kuitenkin myös tilanteita, joissa salama tuntui olevan liian valkoinen, jolloin myös makrokuvista tuli väritykseltään kalpeita. Salamasta on kuitenkin apua siinä tilanteessa, jos makrokuvia täytyy taltioida heikommassa valaistuksessa. Alapuolella on muutamia makrokuvia ja niiden alapuolella on kuvapari, joista toinen on otettu ilman salamaa ja toinen salamalla.
Syvyysterävyyskuvien taltioinnin osalta Moto G100 tuottaa pitkälti samanlaista jälkeä kuin aikaisemminkin testatut Motorolan puhelimet. Laitteen 2 megapikselin kamerasensori avustaa syvyysterävyyden taltioimisessa pääkameran kaverina. Moto G100:n kohdalla syvyyskamerasta saadaan suurin hyöty irti hyvässä valaistuksessa kuvattaessa. Kamera tunnistaa yksinkertaisen kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin, jolloin saadaan aikaiseksi myös varsin tasavahva taustasumennus. Jos kuvattavia kohteita on useampi tai kuvataan heikossa valaistuksessa, niin usein tällöin taustasumennus ei usein onnistu kovin hyvin. Alapuolella on yksi kuva, jossa taustasumennusta on käytetty.
Etukameratoteutus on Moto G100 -puhelimessa pitkälti identtinen kuin Moto G 5G Plussassa, sillä puhelin tarjoaa 16 megapikselin tasoisen pääkameran ja 8 megapikselin tasoisen ultralaajakulmakameran. Pääkäyttöön suunnatun 16 megapikselin etukameran tarkkuus ja laatu yltää hyvälle tasolle, joten sillä on miellyttävää kuvata selfieitä. Kuvat ovat hyvässä valaistuksessa tarkkoja sekä monessa tilanteessa ainakin itselleni tarpeeksi hyviä. Ultralaajakulmakameralla kuviin saadaan enemmän sisältöä, eli myös ryhmäselfiekuvien ottaminen on nyt mahdollista. Ultralaajakulmakameran kuvien laatu on hieman pääkameran perässä, mutta kuvat ovat kuitenkin kohtuullisia, jos kuvaustilanteessa valoa on tarpeeksi.
Videokuvauksen osalta Moto G100 on hyvällä tasolla, sillä puhelimella voidaan taltioida parhaimmillaan 6K 30 fps -tasoista videokuvaa, mutta myös 4K 30 tai 60 fps -videokuvaus on mahdollista. 6K-kuvaus on tuettuna ainoastaan pääkameralla ja myös 4K-kuvaus rajoittuu vain pääkameralle. Full HD 30 fps -videokuvausta tukee myös ultralaajakulmakamera. Yleisesti 4K-videokuvaus tuntui Moto G100 -puhelimessa olevan hyvää omassa hintapisteessään, mutta ultralaajakulmakameran videokuvaus Full HD -tasolla ei suuremmin vakuuttanut. Videokuvaa voidaan tarvittaessa kuvata myös makrotilassa, joka toteutetaan ultralaajakulmakameralla.
Yksi videokuvauksen avainominaisuuksista Moto G100 -puhelimen kohdalla on Audio Zoom, joka on tuttu jo muutamista huippupuhelimista. Laitteen takaosaan kameroiden rinnalle on asetettu yksi mikrofoni, joka kohdistaa äänen tallentamisen kameran zoomin mukaisesti esimerkiksi tiettyyn henkilöön, joka on hieman kauempana. Samalla kamera osaa vähentää taustalla olevaa melua niin, että zoomattu ääni tallentuu videolle paremmin.
Moto G100 -puhelimessa hyödynnetään Motorolan tuoreinta kamerasovellusversiota, joka on nähty järjestäen kaikissa yhtiön uusissa puhelimissa. Uudessa kamerasovelluksessa Motorola on pyrkinyt selvästi tekemään ulkoasusta modernimman ja saavutettavamman. Suurin osa toiminnoista on laitettu päänäkymässä sovelluksen alareunaan, josta niihin päästään käsiksi helposti yhdellä kädellä. Päänäkymän yläreunassa on ainoastaan tekoälyyn pohjautuva kuvaustilailmaisin, minkä lisäksi oikeassa kulmassa on asetuspainike, josta päästään säätämään sovellusasetuksia.
Kamerasovelluksen alareunassa on ominaisuusvalitsin, jossa voidaan siirtyä video- ja valokuvatilojen välillä sekä lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Ominaisuusvalitsimen yläpuolella on perinteikkäät painikkeet taka- ja etukameroiden välillä vaihtamiseen, laukaisupainike sekä painike, josta nähdään nopeasti edellinen kuva. Näiden ominaisuuksien yläpuolella on asetukset salamalle ja ajastukselle sekä Google Lens -painike. Lisää pika-asetuksia saadaan avattua pyyhkäisemällä kamerasovelluksessa ylöspäin, jolloin voidaan säätää kuvasuhdetta, salamaa, ajastusta sekä aktiivisia kuvia. Päänäkymässä on myös zoomausvalitsin, jossa on pikavalinnat makrokameralle, ultralaajakulmakameralle (0,5) ja pääkameralle (1x).
Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen lisäominaisuusvalikosta pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen makrokameralle ja ultralaajakulmakameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.
Käyttöjärjestelmä
Motorola Moto G100 on varusteltuna luonnolliseen tapaan tuoreimmalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä, jonka päällä toimii Motorolan oma My UX -käyttöliittymä. Motorolan oman käyttöliittymän ideana on tarjota monipuolinen mutta puhdas Android-käyttökokemus, joten Moto G100 ei tarjoa mitään kovinkaan raskasta ohjelmistoa. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen ja tuorein saatavilla ollut tietoturvakorjaus oli Googlen 1. maaliskuuta 2021 julkaisema.
Mitään kovin kattavaa päivityslupausta Motorola ei valitettavasti Moto G100 -puhelimelle anna, sillä laitteelle odotetaan vain yhtä suurempaa Android-versiota. Eli puhelimelle on luvassa Android 12 -päivitys todennäköisesti vuoden 2022 aikana, mutta sen jälkeen mitään varmuutta päivityksistä ei ole. Motorola on luvannut puhelimelle lisäksi kaksi vuotta tietoturvakorjauksia. Motorolan tuntien päivitykset tulevat pienellä viiveellä ja tieturvakorjaukset tulevat myöhemmin vain vuosineljänneksittäin. Mielestäni Motorolan pitäisi pystyä tarjoamaan myös kattavampia päivityslupauksia ainakin huippupuhelimilleen, sillä monet valmistajat päivittävät puhelimiaan jopa 3-4 vuotta.
Koska puhelimessa on Android 11 -käyttöjärjestelmä, niin se tuo mukaan muutamia uutuusominaisuuksia. Google on halunnut tehdä käyttöjärjestelmästä ihmiskeskeisen ja esimerkiksi ihmiset-sovellus tukee nyt keskustelut-näkymää ilmoitusvalikossa. Lisäksi Android 11 tuo vihdoin tarjolle kuplat, eli esimerkiksi viestit-sovellus pystyy pienentymään kuplaksi laitteen näytölle, josta keskustelun saa myös tarvittaessa nopeasti auki. Lisäksi Android 11:n ilmoitusnäkymässä on helpompi kontrolloida esimerkiksi musiikkia sekä laitteita. Yksityisyyteen Google on myös panostanut jälleen kerran, sillä nyt sovelluksille voi antaa muun muassa vain yhden kerran käyttöoikeuksia mikrofoniin, kameraan tai sijaintiin. Lisäksi Android 11 osaa myös automaattisesti resetoida annetut käyttöoikeudet, jos sovellusta ei ole käytetty pitkään aikaan.
Puhelimessa oleva Motorolan kustomoima My UX -käyttöliittymä, on tuttu jo aikaisemmistakin Motorolan laitteista. Kyseessä on käyttöliittymä, jonka yleisilme on hyvin vastaava kuin millainen se Androidissa pitäisikin olla. Motorola on asentanut puhelimeen muutamia omia sovelluksia sekä tuonut mukaan muutamia asetuksia, jotka parantavat käyttökokemusta. Lisäksi Motorola antaa My UX -käyttöliittymässä normaalia Androidia enemmän kustomointimahdollisuuksia. Testijakson aikana My UX tuntui toimivan Moto G100 -puhelimessa erinomaisesti ilman ongelmia.
Puhelimen yksi tärkeimmistä esiannetuista sovelluksista kantaa nimeä Moto. Moto Toiminnot -valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä Always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.
Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Moto Gametime, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua. Moto G100 on myös yksi ensimmäisistä Motorolan puhelimista, joka tukee Ready For -toteutusta, johon tutustutaan seuraavaksi tarkemmin.
Ready For tekee Moto G100:sta taskussa kulkevan ”tietokoneen”
Motorola Moto G100 on ensimmäinen puhelin, joka tukee Ready For -alustaa, jonka avulla puhelimesta voidaan tehdä taskukokeinen aina matkassa mukana oleva tietokone. Suomessa Motorola toimittaa puhelimen mukana oletusarvoisesti myös Ready For -telakan sekä -kaapelin, jolla toteutuksesta saadaan kaikki hyöty irti. Ready For -toteutuksen avulla puhelin voidaan liittää yksinkertaisesti HDMI-kaapelin avulla suurempaan näyttöön ja My UX -käyttöliittymä skaalautuu näytöllä käytettäväksi työpöytänäkymäksi. Idea on samanlainen kuin mitä on aikaisemmin nähty esimerkiksi Samsungin DeX-toimintona ja Microsoftin Windows Phone -ajan Continuum-ratkaisuna.
Täysin uudesta ideasta ei siis ole kyse nyt Motorolan Ready For -alustassa, mutta kyseessä on todella mielenkiintoinen lisäys. Parasta varmasti on se, että lisälaitteet alustaa varten toimitaan puhelimen mukana oletusarvoisesti. Ready For -telakka on valmistettu laadukkaasta alumiinista sekä muovista ja sitä voidaan käyttää myös muiden Motorolan puhelimien kanssa, kuten Motorola Edge+:n, joka tukee Ready For -toteutusta Android 11 -päivityksen jälkeen. Telakan avulla Moto G100 saadaan asetettua haluttuun asentoon esimerkiksi videopuheluita varten. Telakassa puhelin voi olla pystysuunnassa tai tarvittaessa vaakasuunnassa. Mukana tuleva HDMI-USB-C-kaapeli on myös laadukas ja sitä voidaan käyttää myös muihin tarkoituksiin, jos Ready Forille ei ole käyttöä.
Ready For -alustan työpöytänäkymä muistuttaa suuremmalla näytöllä Windowsia ja siinä voidaan avata ihan mikä tahansa puhelimen sovelluksista tai selata nettiä selvästi suurempana. Puhelimeen voidaan yhdistää myös Bluetooth-yhteydellä varustellut hiiri ja näppäimistö, jolloin saadaan aikaiseksi todellinen työpöytäkokemus. Jos kuitenkaan ei niitä löydy, niin myös puhelimen näyttöä voidaan käyttää kosketusalustana.
Käyttötilanteita, joissa Ready For -toteutuksesta olisi hyötyä, on muun muassa toimistotyöskentely reissussa. Puhelin voidaan yhdistää HDMI-kaapelilla esimerkiksi hotellihuoneen televisioon, jolloin saadaan käyttöön työpöytänäkymä. Esimerkiksi diaesityksen muokkaaminen tai tekstin kirjoittaminen voivat olla helpompaa isommalla näytöllä. Lisäksi Ready For mahdollistaa myös paljon muita käyttötilanteita, joissa suuremmasta näytöstä olisi varmasti hyötyä. Testijakson aikana toteutuksen testaaminen jäi hyvin vähälle, mutta kyseessä on vähintäänkin mukava lisä, vaikka monille varmasti hieman turha.
Yhteenveto
Motorola Moto G100 on mielenkiintoinen huippupuhelin, sillä se tarjoaa paljon ominaisuuksia muita huippupuhelimia edullisemmalla hinnalla. Puhelimen tavoitteena ei ole olla markkinoiden parhaiten varusteltu huippupuhelin, vaan Motorola on luottanut hieman edullisempiin ratkaisuihin, jotta Moto G -mallistoon saatiin tuotua huippuluokan suorituskyky ensimmäistä kertaa. Motorola on yhdistellyt keskihintaluokan ja huippuluokan ominaisuuksia ja saanut kasaan mielestäni hyvän kokonaisuuden, jota voi suositella alle 500 euron puhelinta etsiville.
Testijakson aikana henkilökohtaisesti pidin Moto G100 -puhelimen muotoilusta, vaikka muoviselta laatuvaikutelmalta ei päästykään välttymään. Mattapintainen toteutus tuntui kuitenkin kädessä hyvältä ja testiin saatu sininen väriversio oli mielenkiintoinen. Myös suuri näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella vaikutti hyvältä ja Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri tarjoaa vielä erinomaisen suorituskyvyn ja kehittyneen 5G-modeemin. Yksi vahvuus on mielestäni pääkamera, joka osoittautui varsin hyväksi. Ultralaajakulmakameran automaattitarkennus poistaa myös ylimääräisen makrokameran tarpeen. Makrokuvaus oli mahdollista ja Motorola oli mielenkiintoisesti panostanut siihen suuresti. Moto G100 vakuuttaa myös erinomaisella akunkestollaan, puhtaalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä sekä Ready For -lisäominaisuuksilla.
Kuten jo totesin, niin Moto G100:n rakenteessa ei päästy välttymään muovin tuntumalta, ja tässä hintapisteessä olisi voinut jo toivoa lasista takaosaa sekä IP-luokituksen mukaista vedenkestävyyttä. Niiden puutetta voidaan pitää rakenteen suurimpina heikkouksina. Lisäksi Motorolalta olisi voinut toivoa hieman enemmän pikalatauksen suhteen, sillä nykyisellään pikalataus oli varsin hidas suhteutettuna akun kokoon ja kilpailijoihin. Erikoinen puute Moto G100 -puhelimessa oli myös stereokaiuttimet, joiden voisi olettaa olevan jo vakio-ominaisuus tässä hintapisteessä. Motorola ei valitettavasti tarjoa puhelimelle myöskään kattavaa päivityslupausta, mikä on kilpailijoiden lupauksiin verrattaessa todella heikkoa.
Suomessa Motorola Moto G100 on myynnissä 8 + 128 gigatavun versiossa 499 euron hintaan. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat valkoinen Iridescent Sky sekä sininen Iridescent Ocean. Motorola Moto G100-puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Motorola Moto G100
SuomiMobiilissa arvosteltiin Motorolan tuorein huippuominaisuuksilla varusteltu Moto G100 sekä Ready For -alusta.
Hyvää
- Tyylikäs muotoilu, mielenkiintoiset värit ja mattapinta tuntuu kädessä hyvältä
- Suuri näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella
- Snapdragon 870 tarjoaa hyvän suorituskyvyn + 8 + 128 Gt muistivariantti
- Snapdragon X55 -modeemi tarjoaa hyvät 5G-yhteydet
- Muistikorttipaikka ja kuulokeliitin
- Nopea kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija (varauksin)
- Erinomainen akunkesto
- Pääkameran laatu ja ultralaajakulmakamerassa automaattitarkennus
- Android 11 ja varsin puhdas My UX -käyttöliittymä
- Ready For -lisälaitteet toimitetaan puhelimen mukana
Huonoa
- Muovinen rakenne ei anna parasta laatuvaikutelmaa
- Rakenne ei ole vedenkestävä IP-luokituksen mukaisesti
- Akun lataus on varsin hidas
- Ei stereokaiuttimia tai telekameraa
- Ei kovin kattavaa päivityslupausta