ArvostelutOnePlusYleinen

Arvostelussa OnePlus 11 – omalla tavallaan erikoinen

OnePlus 11

OnePlus 11 on alkuvuoden yksi mielenkiintoisimmista älypuhelimista, sillä se tarjoaa lippulaivatason tekniikoita. OnePlus 11 on suora seuraaja viime vuoden OnePlus 10 Prolle, vaikka sitä ei nimestä välttämättä huomaakaan. OnePlus 11 esiteltiin jo aikaisemmin Kiinassa, mutta nyt se on esitelty myös globaaleille markkinoille.

Uutuuspuhelimen kanssa OnePlus on lähtenyt panostamaan tuttuihin osa-alueisiin, joista brändi tunnetaankin. OnePlus 11 tarjoaa parasta suorituskykyä uusimman Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin avulla, jonka lisäksi mukaan on saatu 6,7 tuuman kokoinen AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on 120 hertsin virkistystaajuus. Puhelimessa on lisäksi 48 megapikselin Hasselblad-kamerat, 100 watin pikalataus sekä 5 vuoden päivityslupaus.

Suomessa OnePlus 11 on tulossa myyntiin 16. helmikuuta, mutta ennakkomyynti käynnistyy jo 7. helmikuuta. Puhelimen 8 + 128 gigatavun version hinta on 879 euroa ja 16 + 256 gigatavun version hinta on 949 euroa. Lisäksi tarjolle tulee kaksi väriversiota, jotka ovat musta sekä vihreä.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme OnePlus 11 -puhelimelle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus 11 (CPH2449)
Mitat: 163.1 x 74.1 x 8.53 mm
Paino: 205 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass 5 / Victus -lasipinnat
Näyttö: 6.7 tuumaa QHD+ (3216 x 1440) / 20.1:9-kuvasuhde / AMOLED (LTPO3) / 1-120 Hz / HDR10+ / 1300 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8 Gen 2 (1x 3.19 GHz Cortex X3 & 2x 2.8 GHz Cortex-A710 & 2x 2.8 GHz Cortex-A715 & 3x 2.0 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 740
Muisti: 8 tai 16 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 4.0]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX890 / f/1.8 / 24 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / OIS / PDAF) + 48 MP ultralaajakulmakamera (Sony IMX581 / f/2.2 / 1/2" / AF / 115 asteen kuvakenttä) + 32 MP telekamera (Sony IMX709 / f/2.0 / 48 mm / 1/1.56" / PDAF / OIS / 2x optinen zoom) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (Sony IMX471 / f/2.45 / 1.0 µm / FF)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: Langallinen 100 watin SuperVOOC
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + OxygenOS 13 (perustuu ColorOS / sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 4 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 5 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / Alert Slider
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.3 / aptX HD / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Titan Black / Eternal Green
Hinta: 879€ (8 + 128 Gt) / 949€ (16 + 256 Gt) 

Myyntipakkaus

OnePlus 11 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Myyntipakkaus OnePlus 11 -puhelimen kohdalla jatkaa tuttua punaista väritystään. Pakkauksen ulkopuolta koristaa OnePlus 11 -mallinimi sekä tietoa siitä, että laite on kehitetty yhteistyössä Hasselbladin kanssa. Myyntipakkauksen pohja on musta ja siihen on liitetty tarra, jossa on tiedot laitteen mallinimestä, muisti- ja väriversioista sekä IMEI-koodit.

OnePlus 11:n myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee musta pahvitasku, joka pitää sisällään SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan, turvallisuustietoja sekä OnePlus-tarroja. Tämän jälkeen myyntipakkauksesta tulee esille OnePlus 11 paperiin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pahvitasanne, jonka jälkeen pakkauksen pohjalta paljastuvat 100 watin tehoinen SuperVOOC-pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Tällä kertaa OnePlus on lähtenyt karsimaan myyntipakkauksen sisällöstä verrattuna edeltäjään. Mukana ei toimiteta enää minkäänlaista suojakuorta, vaan sellainen on ostettava erikseen. On kuitenkin edelleen hienoa nähdä, että OnePlus on tuonut mukana tehokkaimman mahdollisen pikalaturin. Valitettavasti laturi perustuu OnePlussan standardeihin, joten siitä saadaan kaikki hyöty irti vain OnePlus 11 -puhelinta ladattaessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

OnePlus 11 vie muotoilun osalta hieman eteenpäin OnePlus 10 Prossa nähtyä ilmettä. Merkittävin uudistus nähdään takaosan kameroissa, mutta muilta osin yleisilme on lähes identtinen. OnePlus luottaa valmistusmateriaaleissa edelleen alumiiniin sekä Gorilla Glass -lasipintoihin, mutta mukana on myös hieman terästä. OnePlus 11 on valittavissa kahdesta väriversiosta, jotka ovat musta Titan Black ja vihreä Eternal Green.

Testiin saatiin puhelimesta vihreä väriversio, joka on viimeistelty kiiltäväpintaiseksi. Musta väriversio on maltillisesti mattapintainen. Testilaitteessa kiiltävän lasin lisäksi myös alumiinikehyksestä on tehty kiiltävä. Henkilökohtaisesti olen mattapintaisten laitteiden ystävä, sillä kiiltävät lasipinnat keräävät paljon sormenjälkiä sekä likaa. Tämä huomattiin myös OnePlus 11:n kohdalla, mutta onneksi likaahylkivän pinnoitteen ansiosta sormenjäljet saa helposti pois.

Takaosan lasina OnePlus käyttää Gorilla Glass 5 -versiota. Etuosassa on Gorilla Glass Victus -lasipinta, joka on selvästi uudempi versio, mutta ei sekään uusin. Puhelinta käytettiin luonnollisestikin testijakson ajan ilman suojakuoria, mutta laite tuntui kestävän hyvin peruskäyttöä. Lasipintoihin ei tullut huomattavia naarmuja, eikä metallisiin alueisiin tullut kulumajälkiä. OnePlus 11:n näyttöä on suojaamassa tehtaalla asennettu suojakalvo, joka pitää näyttölasin suojattuna varmasti pitkään.

Käsituntuman osalta merkittävää uudistusta ei ole saatu, sillä yleinen muotoilu on pysynyt lähes samanlaisena. Ergonomiaa on pyritty tuomaan pyöristetyillä lasipinnoilla sekä alumiinikehyksellä, eikä OnePlus 11 -puhelimeen ollut jätetty mitään häiritsevän teräviä saumoja. OnePlus 11:n lasipinnat yhdistyvät todella tarkasti alumiinikehykseen, jonka lisäksi näyttölasin ylä- ja alareunoihin on saatu minimaalinen pyöristys, jonka hyödyn huomaa erityisesti puhelinta eleillä ohjattaessa.

OnePlussan mukaan puhelimen mitat ovat 163,1 x 74,1 x 8,53 millimetriä, joten mistään kompaktista laitteesta ei ole kyse. Painoa on 205 grammaa, joten OnePlus on ylittänyt 200 gramman painon. Mistään kevyestä laitteesta ei ole siis enää kyse ja painon huomaa heti laitteen ottaessa käyttöön. Painoon kuitenkin tottuu muutamassa viikossa, eikä siihen sen jälkeen enää suuremmin kiinnitä huomiota. Laatua puhelimesta löytyy, ja ainakin itse olin hyvin tyytyväinen. OnePlus 11 on myös jämäkkä, sillä se ei anna periksi käsien välissä taivuteltaessa, eikä siitä lähde natinoita.

Vaikka kyseessä on OnePlussan paras puhelin, niin brändi on jälleen karsinut vedenkestävyydestä. OnePlus 11 tarjoaa ainoastaan IP64-luokituksen mukaisen suojauksen. Viime vuonna OnePlus 10 Prossa oli IP54-luokitus, mutta OnePlus 9 Prossa nähtiin jopa IP68-luokitus. OnePlus 11 kestää siis pölyä ja muuta likaa, mutta puhelin on kuitenkin vain roiskevedenkestävä. Täyttä vedenkestävyyttä ei ole siis luvattu.

Mielestäni tämä on puhelimen rakenteen yksi suurimmista heikkouksista, ja tässä hintaluokassa pitäisi ehdottomasti olla IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys. Luokituksen puutetta ei voi järjellä ymmärtää. OnePlus on toki selittänyt IP68-luokituksen puutetta sen maksullisuudella, eikä se toisi suurempaa lisäarvoa käyttäjille. Roiskevedenkestävyys näkyy esimerkiksi puhelimen SIM-korttiluukun erillisenä suojakumina.

Etuosaltaan OnePlus 11 muistuttaa muita viime vuosina nähtyjä OnePlussan lippulaivapuhelimia, sillä käytössä on pitkälti samanlainen näyttöpaneeli. Näyttö kaartuu molemmilta reunoilta hieman ja näyttö peittää pinta-alasta noin 90 prosenttia. Näytön vasempaan yläkulmaan OnePlus on toteuttanut etukameraa varten reiän, ja puheluihin käytettävä kuuloke on asetettuna näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat myös piilotettu näytön yläpuolelle kehykseen. Sormenjälkilukija on saatu integroitua näyttöön.

Muotoilun suurimmat uudistukset nähdään takaosassa. Silmiin pistää heti pyöreä kamera-alue, joka sijaitsee vasemmassa yläkulmassa. Kamera-alueen kehys on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja se ulkonee muusta rungosta hieman. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria, LED-salamavalo sekä Hasselblad-logo. OnePlus 11:n takaosassa on tuttuun tapaan OnePlussan logo sekä alareunassa on merkattuna pienellä präntillä mallikoodi, valmistusmaa sekä muita vaadittuja merkintöjä.

OnePlus 11:n oikeassa kyljessä on kolmivaiheinen Alert Slider -kytkin sekä virtapainike. Vasemmassa kyljessä on pelkästään äänenvoimakkuuspainikkeet. Kaikki puhelimen painikkeet ovat valmistettu kokonaan rungon tapaisesti alumiinista, ja painikkeissa on hyvä tuntuma ja vaste. Lisäksi Alert Slider -kytkimessä on erillinen karhea pinnoite, joka takaa paremman tuntuman sekä erottuvuuden muista painikkeista.

Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä kaiutinta varten pieni aukko. Alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Puhelimessa ei ole 3,5 millimetrin kuulokeliitintä tai tukea muistikortille.

Näyttö

OnePlus 11 on näytön osalta melko maltillinen päivitys edeltäjään, sillä pikaisella vilkaisulla mikään ei ole muuttunut. Näyttö on edelleen kooltaan 6,7 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on lisäksi QHD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 3216 x 1440 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 525, joten näyttö on erittäin tarkka. Näytössä on myös 1300 nitin maksimikirkkaus, 20:9-kuvasuhde, HDR10+ -tuki sekä OnePlussalle varsin perinteikäs 120 hertsin virkistystaajuus.

OnePlus 11:n näyttö on reunoilta kaartuva, ja näytön vasemmassa yläkulmassa on myös etukameraa varten tehty pieni reikä. Testijakson aikana näytön kaartuvuus ei tuottanut ongelmia ainakaan itselleni, eikä näyttö ottanut esimerkiksi virhekosketuksia. Kaartuvasta näytöstä ei ole puhelimessa mitään hyötyä, vaan se on enemmänkin muotoilullinen yksityiskohta. Toisille kaartuva näyttö ei sovi, mutta ainakin itse tykkään sen tuomasta premium-kokemuksesta.

Suurin uudistus näytössä on LTPO 3.0 -tekniikka, joka on pieni parannus edeltäjästä löytyneeseen LTPO 2.0 -versioon. Näyttö pystyy tuttuun tapaan vaihtamaan virkistystaajuutta 1 ja 120 hertsin välillä dynaamisesti sisällön mukaisesti. OnePlussan mukaan virkistystaajuus ja kosketusherkkyys putoavat heti 1 tai 10 hertsiin, kun käyttäjä lukee esimerkiksi e-kirjaa. Peleissä näyttö osaa vaihtaa automaattisesti 120 hertsiin. Virkistystaajuuden tippuminen jopa 1 hertsiin, mahdollistaa näytön pienemmän virrankulutuksen tilanteissa, joissa korkeaa virkistystaajuutta ei aina tarvita. Esimerkiksi Always-on-displayssa.

Muiltakin osin OnePlus 11 -puhelimen näyttö vaikutti pitkälti samalta kuin OnePlus 10 Prossa, eikä pikaisella tarkastelulla ole havaittavissa suuria eroja. Henkilökohtaisesti olin todella tyytyväinen näytön korkeaan tarkkuuteen, sillä kaikki sisältö näyttää OnePlus 11:n näytöllä tarkalta. Kirkkauden kanssa ei ollut myöskään mitään ongelmia, vaan luettavuus oli auringonvalossa hyvällä tasolla. Toki 1300 nitin maksimikirkkaus ei ole markkinoiden paras, mutta ainakin itselleni se oli riittävä.

Värit näyttivät OnePlus 11 -puhelimen näytöllä erinomaiselta, ja ainakaan itsellä ei ollut tarvetta säätää väriasetuksia. AMOLED-paneelin ansiosta musta on oikeasti mustaa ja värit toistuvat loistavasti. OnePlus 11 -puhelimessa on edeltäjästä tuttu usean kirkkauden värikalibrointi. Usein puhelimien näyttöjen värit on kalibroitu vain yhdessä kirkkaustasossa, mutta OnePlus on kalibroinut sen usealla kirkkaustasolla.

OnePlus 11 -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota sekä HDR10-sisältöä. Uutena parannuksena näyttöön on saatu myös tuki Dolby Vision -tekniikalle.

Näyttöä ajatellen OnePlus 11 tarjoaa pitkälti samat asetukset kuin edeltävän sukupolven puhelimet. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön väritilaa, eli värimaailmaa voidaan muuttaa oletusasetuksista (elävä, luonnollinen ja pro-tila). Lisäksi käyttäjät voivat säätää näytön värilämpötilaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat viileämpi, oletus ja lämpimämpi. OnePlus 11:n asetuksista löytyy myös mahdollisuus parantaa katselumukavuutta säätämällä näytön värejä automaattisesti ympäristön valaistuksen mukaan. Lisäksi puhelimessa on tuki lukutilalle sekä tummalle tilalle.

Näytön virkistystaajuutta on mahdollista vaihtaa 60 ja älykkään 120 hertsin välillä, joten esimerkiksi 90 hertsin virkistystaajuus ei ole vaihtoehto. OnePlus 11:n näytön asetuksista on myös kohta ”videon tehostusmoottori”, jossa on kolme asetusta. Käyttäjät voivat aktivoida asetuksia, jotka terävöittävät heikkolaatuista kuvaa, muuttaa SDR-laadun HDR-tasoiseksi tai lisää näytön kirkkautta toistettaessa HDR-videota. Käyttäjät pystyvät halutessaan myös vaihtamaan näytön tarkkuutta, ja erikoisesti OnePlus hyödyntää oletusarvoisesti vain Full HD (2412 x 1080) -tilaa korkeamman Quad HD+ (3216 x 1440) -tilan sijasta.

OnePlus 11 tarjoaa huippuluokan näyttökokemuksen, jossa ei ole juurikaan säästelty. Näyttö on yksi parhaimmista, joita on nähty OnePlussan puhelimissa. Yleiskokemus oli erittäin tarkka, sulava sekä miellyttävä. Itse en jäänyt ainakaan odottamaan näytöltä juurikaan muuta, vaan se oli riittävä omaan käyttööni.

Tekniikka ja suorituskyky

OnePlus 11 on yksi ensimmäisiä Suomessa myyntiin saatuja puhelimia Qualcommin uusimmalla Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirillä. Uutuuspiirin on luvattu tarjoavan aikaisempaa parempaa suorituskykyä ja energiatehokkuutta, joten se on monella tavalla iso päivitys Snapdragon 8+ Gen 1 -piiristä, joka nähtiin OnePlus 10T -puhelimessa.

Snapdragon 8 Gen 2 on valmistettu päivitetyllä TSMC:n 4 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X3-ydin, joka toimii 3,19 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi järjestelmäpiirissä on kaksi 2,8 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A715 -ydintä sekä kaksi myös 2,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A710-ydintä. Kolme muuta ydintä toimivat 2,0 GHz:n taajuudella ja perustuvat Cortex-A510-versioon.

Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 740, ja tuettuna pitäisi olla muun muassa laitteistotason säteenseuranta parempien grafiikoiden tarjoamiseksi. Grafiikkaprosessorin pitäisi tarjota jopa 25 prosenttia parempi suorituskyky sekä 45 prosenttia parempi energiatehokkuus. Ytimien suorituskyky on parantunut 35 prosentilla

Suomessa OnePlus 11 on tuotu myyntiin kahdessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua sekä 16 + 256 gigatavua. OnePlus hyödyntää puhelimessa markkinoiden tuoreimpia tekniikoita, sillä RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. Esimerkiksi uusi UFS-tallennustila tarjoaa tuplasti nopeamman lukunopeuden (2,1 Gt/s vs. 4.2 Gt/s)  ja kirjoitusnopeus on vieläkin suurempi (1,2 Gt/s vs. 2,8 Gt/s). Muistikorttipaikkaa OnePlus ei ole uutuuspuhelimeen saanut, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Suorituskyvystä saadaan hyvä kuva ajamalla puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä. OnePlus 11 tarjosi selvästi parempia tuloksia monissa suorituskykytesteissä kuin esimerkiksi OnePlus 10 Pro tai OnePlus 10T. Tämä oli myös odotettua uuden järjestelmäpiirin myötä. Siinä missä jo usean vuoden ajan lippulaivapuhelimet ovat tarjonneet riittävän suorituskyvyn moneen käyttöön, niin nyt on menty vieläkin parempaan suuntaan. Todennäköisesti käyttäjä ei edes huomaa merkittävää parannusta suorituskyvyssä päivittäisessä käytössä.

Alapuolella olevasta taulukosta voi tarkastella OnePlus 11 -puhelimen saamia suorituskykytuloksia, sekä verrata niitä Snapdragon 8 Gen 1 -piiriin perustuvan OnePlus 10 Pron kanssa. Lisäksi taulukossa on Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 10T -puhelimen vastaavat tulokset.

Testitulokset
OnePlus 11 (SD8G2) OnePlus 10 Pro (SD8G1) OnePlus 10T (SD8+G1)
AnTuTu (V8): 1 081 422 pistettä 776 479 pistettä 916 599 pistettä
Geekbench 5 (single): 1172 pistettä 983 pistettä 1044 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4690 pistettä 3369 pistettä 3402 pistettä
PCMark 2.0: 10 480 pistettä 11 000 pistettä 10 627 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 3553 pistettä Ei tuloksia* Ei tuloksia*
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien perusteella on helppo todeta OnePlus 11 -puhelimenkin suorituskyvyn olevan huippuluokan tasolla ja se varmasti riittää myös paljon vaativille käyttäjille. Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Mielestäni suorituskykyä on tarpeeksi sekä aktiiviseen päivittäiseen käyttöön että raskaimpienkin mobiilipelien pelaamiseen.

OnePlus 11 -puhelimelle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

OnePlus 11 -puhelimelle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 11 -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 1 066 544 pistettä, mutta erikoisesti tämän jälkeen päästiin vielä parempiin pisteisiin. Toisella kerralla saatiin paras tulos, joka oli 1 081 422 pistettä. Tämän jälkeen pisteet lähtivät laskuun ja viidennellä kerralla saatiin 976 756 pistettä.

Suorituskyvystä katosi noin 104 000 pistettä, joka vastaa -9,68 prosentin pudotusta. Suorituskyvyn lasku on kohtuullista ja vastaa pitkälti samaa tasoa, jota nähtiin viime vuoden Snapdragon 8 Gen 1- ja Snapdragon 8+ Gen 1 -puhelimissa. OnePlus on saavuttanut hyvän tasapainon järjestelmäpiirin lämpenemisen ja puhelimen jäähdytyksen kanssa.

OnePlus 11 on varusteltu uudella Cryo-velocity-höyrykammiojäähdytysjärjestelmällä, joka on kooltaan 3685 mm2. Jäähdytyksen tehostamiseksi puhelimen sisällä on myös grafeenikerroksia ja myös näytölle on saatu erillinen kristalligrafeenikerros lämmön pois johdattamista varten. OnePlussan mukaan parannusta lämmönpoistoon on saatu peräti 92 prosenttia.

Testijakson aikana ei havaittu onneksi mitään häiritseviä ylikuumenemisia, vaan OnePlus 11 oli jatkuvasti miellyttävä käyttää. Toki puhelimella ei testijakson aikana pelattu raskaita pelejä pitkiä aikoja, vaan käyttö oli pääsääntöisesti kevyttä. Edes stressitestin aikana ei onneksi havaittu kuin pientä lämpenemistä.

Muuta tekniikasta

OnePlus 11 tarjoaa lippulaivapuhelimelta vaaditusti stereokaiuttimet, jotka tukevat Dolby Atmos -äänentoistoa. OnePlus luottaa perinteikkääseen toteutukseen, jossa laitteen alareunan kaiutin on pääkaiutin ja toisena kaiuttimena käytetään puheluihin suunnattua kuuloketta. OnePlus kertoo kaiuttimien akustisen rakenteen olevan samanlainen kuin premium-tason kannettavissa tietokoneissa.

Kahden kaiuttimen kautta äänenlaatu on hyvällä tasolla ja OnePlus on saanut luotua miellyttävän stereoefektin. Laadullisesti tarjolla ei ole mitään mullistuksia, vaan OnePlus ei ole päässyt Applen tai Asuksen tasolle. Äänestä puuttuu basso, mutta ääni on silti kohtuullinen. Selvästi oli kuitenkin havaittavissa, että pääkaiutin oli astetta voimakkaampi ja laadukkaampi kuin puheluihin suunniteltu kuuloke. Ääntä puhelimesta lähtee erittäin paljon.

Kuulokeliitintä puhelimesta ei löydy, joka ei ole varmasti suuri yllätys. OnePlus on tuonut puhelimeen uusimman Bluetooth 5.3 -yhteyden, joka takaa laadukkaan ja vakaan yhteyden Bluetooth-kuulokkeiden kanssa. OnePlus on tuonut puhelimeen tuen myös aptX-, aptX HD-, LDAC-, LHDC-, SBC- ja AAC -tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä. Äänentoistossa mainittava uudistus on myös tuki Googlen kehittämälle tilaääniratkaisulle, joka toimii muun muassa OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeiden kanssa.

Äänestä puhuttaessa looginen jatkoaihe on Alert Slider -kytkin, joka on säästetty myös OnePlus 11 -puhelimessa. Kyseessä on fyysinen kytkin puhelimen oikeassa kyljessä, jonka kautta voidaan vaihtaa kolmen eri ääniprofiilin välillä. Toiminnaltaan kyseessä on siis samanlainen toteutus kuin aikaisemmissakin OnePlussan puhelimissa.

Yläasennossa käytössä on hiljainen-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät lukuun ottamatta hälytyksiä. Keskiasennossa on käytössä värinä-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät ja ne pelkästään värisevät. Ala-asennossa on käytössä soittoääni-tila, jossa kaikki puhelimen äänet ovat käytettävissä. Alert Slider on yksi OnePlus-puhelimien loistavimmista ominaisuuksista sekä valttikorteista verrattuna kilpailijoihin.

OnePlus on tuonut parannuksia myös värinäpalautteeseen. OnePlus 11:n sisältä löytyy räätälöity X-akselinen värinämoottori, jonka luvataan tarjoavan voimakkaamman värinäpalautteen. Testijakson aikana itse totesin värinämoottorin olevan yksi tämän hetken parhaimmista OnePlus-puhelimissa. Se ei kuitenkaan ole täysin samalla tasolla Applen tai esimerkiksi Googlen puhelimien kanssa.

Puhelimessa on kaksi SIM-korttipaikkaa, mutta OnePlus 11 tukee ensimmäistä kertaa myös eSIM-ratkaisua. Kyseessä on miellyttävä päivitys. Puhelimessa on luonnollisestikin NFC-tuki, joka mahdollistaa mobiilimaksamisen. Yksi mainittava ominaisuus on USB-liittimen USB 2.0 -versio, joka on siis vaihtunut vanhempaan verrattuna edeltäjämalliin.

Sormenjälkilukijaa OnePlus ei ole lähtenyt päivittämään merkittävästi paremmaksi. Sormenjälkilukija on sijoitettu näytön alareunaan, josta se on helposti saavutettavissa. Sormenjälkilukijana toimii edelleen näytönalainen optinen sensori. Näytönalainen sormenjälkilukija on nopea ja varma. Lukija tunnistaa sormen hyvin nopeasti ja avaa lukituksen viiveettä. Jos sormi oli likainen tai märkä, niin lukija ei sitä aina tunnista, mutta puhtaalla sormella se toimi erinomaisesti.

OnePlus on toteuttanut sormenjälkilukijaan myös muutamia animaatioita, joista käyttäjät voivat valita mieleisensä. Vaihtoehtoisesti animaatio on myös mahdollista poistaa käytöstä.

OnePlus 11 -puhelimessa on kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Kasvojentunnistuksen ongelmana on kuitenkin se, että etukameraan pohjautuva toteutus ei ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija tai PIN-koodi. Kasvojentunnistus saatetaan pystyä ohittamaan esimerkiksi kuvalla, mutta tätä ei onneksi pystytty todentamaan testijakson aikana.

Akunkesto ja lataus

OnePlus ei ole lähtenyt tekemään akun suuruuteen tällä kertaa muutoksia, vaan OnePlus 11 pitää sisällään edelleen saman 5000 milliampeeritunnin akun. Akku on jaettu tuttuun tyyliin kahteen osaan, laitteessa on todellisuudessa kaksi 2500 milliampeeritunnin akkua, jonka ansiosta latausta on pystytty tehostamaan. OnePlus 11 ei ainakaan suuremmin pettänyt akunkeston osalta, mutta se ei kuitenkaan ollut parhaimmasta päästä.

Testijakson aikana OnePlus 11:n akku riitti mainiosti yhdeksi päiväksi, eikä se tuottanut itselleni mitään ongelmia. Muutaman kerran akkua oli päivän päätteeksi alle 15 prosenttia, mutta yleisesti akkua oli vielä 20 prosenttiakin jäljellä. Toki testijakson aikana puhelimessa käytettiin Full HD+ -tarkkuutta näytössä ja 5G-verkot eivät olleet suurimmaksi osaksi käytössä.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Latauksen osalta OnePlus 11 tarjoaa edeltäjän 80 watin pikalatauksen sijasta nyt tehokkaamman 100 watin pikalatauksen. Kyseessä on tuttu Oppon SuperVOOC-brändiä kantava latausratkaisu, joka jakaa varmasti mielipiteitä.

OnePlus toimittaa uutuuspuhelimen mukana edelleen tehokkaimman laturin, eikä sitä tarvitse erikseen ostaa. Ongelmana on kuitenkin sen karsitut ominaisuudet verrattuna esimerkiksi OnePlus 9 Pron laturiin. Laturin toisessa päässä on nyt USB-A-liitin, eikä enää ole kyse USB-C-to-USB-C-kaapelista. Laturi ei myöskään tarjoa tukea USB Power Delivery -standardille, joka rajoittaa laturin käyttöä selvästi. Paras hyöty laturista saadaan erityisesti OnePlussan puhelimissa, mutta esimerkiksi muita laitteita ei pystytä enää lataamaan nopeammalla teholla. OnePlus on mennyt laturin kanssa siis selvästi huonompaan suuntaan.

OnePlus on luvannut puhelimen latautuvan 100 watin pikalatauksella tyhjästä täyteen 25 minuutissa. Tietysti tämä väite pyrittiin todentamaan testijakson aikana. Teimme lataustestin puhelimelle kaksi kertaa, ensiksi 5 minuutin mittausvälillä ja myöhemmin 1 minuutin mittausvälillä. Ensimmäisellä kerralla akku latautui tyhjästä täyteen 23 minuutissa ja toisella kerralla 26 minuutissa. Alapuolella olevasta kuvaajasta näkee lataustestin tulokset minuutin mittausvälillä.

OnePlus 11 -puhelimen akun latausnopeus minuutin mittausvälillä.

Mittaustyylistä huolimatta OnePlus 11 latautuu erittäin nopeasti tyhjästä täyteen. Lisäksi parannusta on saatu verrattuna edeltäjämalliin. OnePlus 10 Pro latautui 80 watin latauksella 35 minuutissa täyteen, kun OnePlus 11 latautuu 10 watin latauksella täyteen 26 minuutissa. Latausajasta on saatu siis noin kolmannen pois.

Latausnopeus on kuitenkin hyvällä tasolla ja täysin riittävä varmasti suurimmalle osalle käyttäjistä. Yhä nopeammat pikalatausratkaisut ovat myös muuttaneet omaa suhtautumista puhelimien lataukseen, sillä enää en lataa puhelinta yöllä. Lataus onnistuu helposti aamutoimia tehdessä ja tarvittaessa 5 minuutin latauksellakin saa akkua lisää jopa 25 prosenttia.

Latauksien osalta OnePlus 11 on kuitenkin yllättävän karsittu. OnePlus ei enää tarjoa langatonta latausta, vaikka sellainen löytyi OnePlus 10 Prosta. Kyseessä on merkittävä puute ottaen huomioon puhelimen hintaluokan ja kohdeyleisön. OnePlus on aikaisemmin tarjonnut langattoman latauksen, joten sen puuttuminen on hämmästyttävää. Lisäksi esimerkiksi käänteisen langattoman latauksen puute tarkoittaa sitä, ettei uusia OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeita voi ladata puhelimen avulla.

Langattoman latauksen puute on yksi syy, miksi OnePlus 11 -puhelinta on hankala lähteä suosittelemaan tässä hintapisteessä. Langaton lataus löytyy nykyisin jopa 400 euron puhelimista.

Pakkastesti

Testijakson aikana OnePlus 11 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 11 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä, eikä OnePlus ollut estänyt akun latausta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla OnePlus 11:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut ainoastaan 3 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 97 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä jopa normaalia paremmalla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Nyt 3 prosentin tiputus oli erittäin vakuuttava. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

OnePlus 11 pärjäsi pakkastestissä erinomaisesti, eikä pakkanen vaikuttanut laitteen käyttöön juurikaan. Puhelin ei ottanut itseensä kylmästä, vaan kaikki tuntui toimivan ongelmitta. Erikoisesti OnePlus ei ollut estänyt akun latausta, vaikka se usein estetään turvallisuussyistä. OnePlus 11 on kuin suunniteltu käytettäväksi Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Kamerat

Kameroiden kanssa OnePlus on pyrkinyt menemään eteenpäin yhdessä Hasselbladin kanssa. OnePlussan mukaan puhelimessa on kolmannen sukupolven Hasselblad Camera for Mobile. OnePlus 11:n kohdalla on luovuttu muutamista OnePlus 10 Pron erikoisuuksista, mutta yleisesti OnePlus on kuitenkin vakuuttanut parannuksia tulleen esimerkiksi yleiseen kuvanlaatuun.

OnePlus on tuonut puhelimeen vain tarpeellisia kameroita, jotka ovat pääkameran rinnalla ultralaajakulmakamera sekä telekamera. OnePlus 11 tarjoaa 50 megapikselin pääkameran, joka perustuu Sony IMX890 -sensoriin. Kyseessä on sensori, jonka koko on 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkamerassa on kerrottu olevan f/1.8-aukko, 23 mm polttoväli, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus.

Ultralaajakulmakamera on OnePlus 11:ssa laitettu uusiksi ja nyt luotetaan enemmän laatuun kuin epäkäytännöllisen laajaan kuvakenttään. Käytössä on 48 megapikselin tasoinen Sony IMX581 -sensori, joka on kooltaan 1/2 tuumaa ja siinä on f/2.2-aukolla varusteltu linssi. Ultralaajakulmakameran kuvakenttä rajoittuu nyt 115 asteeseen, kun vielä OnePlus 10 Prossa nähtiin 150 asteen kuvakenttä. Kuvat eivät ole siis yhtä laajoja, mutta samalla kameraa voidaan hyödyntää myös makrokuvaamista varten.

Telekamera jakaa varmasti OnePlus 11 -puhelimen kohdalla mielipiteitä, enkä ainakaan itse ole uuden suuntauksen suurin ystävä. OnePlus tarjoaa aikaisempaa tarkemman 32 megapikselin telekameran, joka perustuu Sony IMX709 -sensoriin. Sensorissa on 1/1.56 tuuman koko ja f/2.0-aukolla varusteltu linssi.

OnePlussan mukaan kyseessä on niin sanottu muotokuvatelekamera, jonka pitäisi mahdollistaa DSLR-kameroiden kaltainen syvyysefekti muotokuvissa. Kamerasta saadaan siis hyöty irti vain muotokuvia otettaessa, eikä se ole niin sanottu todellinen telekamera. Zoomausetäisyys kamerassa on ainoastaan 2x, kun vielä edeltäjässä oli tarjolla 3,3x optinen zoomaus. Henkilökohtaisesti arvostaisin enemmän parempaa zoomausta kuin muotokuvaamiseen suunnattua kameraa. OnePlus 11 -puhelimessa digitaalinen zoomaus rajoittuu vain 20-kertaiseksi.

OnePlus on tuonut kamerajärjestelmään myös uuden 13-kanavaisen monispektrianturin valon värin tunnistamiseksi. Sensori sijaitsee nähtävästi salaman vieressä, vaikka se ei ole silmin nähtävissä. Sensorin avulla puhelimen pitäisi pystyä poistamaan ympäröivän valon aiheuttamia värivirheitä. OnePlus 11 -puhelimen etuosassa on 16 megapikselin tasoinen selfiekamera, joka perustuu Sony IMX471 -sensoriin, jonka päällä on f/2.45-aukolla varusteltu linssi kiinteällä tarkennuksella.

OnePlus 11:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX890, f/1.8, 24 mm, 1/1,56”, 1,0 µm, PDAF, EIS, OIS)
    • Ultralaajakulma: 48 megapikseliä (Sony IMX581, f/2.2, 1/2”, AF, 115 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 32 megapikseliä (Sony IMX709, f/2.0, 48 mm, 1/1.56”, PDAF, OIS, 2x optinen zoom, 20x digitaalinen zoom)
  • Etukamera: 16 megapikseliä (Sony IMX471, f/2.45, 1.0 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

OnePlus 11 -puhelimen 50 megapikselin pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12,6 megapikselin tasoisia kuvia, sillä käytössä on tuttu pikseleiden yhdistämistekniikka. Neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolla pitäisi olla vaikutusta erityisesti kuvien yksityiskohtiin sekä tasalaatuisempaan lopputulokseen eri kuvaustilanteissa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääasiassa oletusasetuksilla, jonka takia myös testikuvat ovat 12,6 megapikselin tasoisia.

Testijakson aikana pääkameran todettiin tuottavan hyvää jälkeä, mutta mitään markkinoiden kärkikameraa ei kannata odottaa. Huomattavin erikoisuus kuvissa oli häiritsevä ”pikselimäisyys”, joka näkyy kuvia zoomaillessa. Esimerkiksi kuvien vaaleissa kohdissa näkee selvästi pikselikuvioinnin, jollainen tulee vain hyvin harvoin vastaan. Ongelma on todennäköisesti kuvien prosessoinnissa, jonka voi korjata päivityksellä. Kaikissa kuvissa pikselimäisyys ei ollut yhtä paljoa läsnä.

Jos kuitenkin kuvia ei katsota aivan niin tarkkaan, niin pääkamera on vahvoilla erityisesti hyvässä valaistuksessa. Kuviin saadaan mukavasti yksityiskohtia ja värit ovat miellyttävän luonnolliset. Toisinaan kuvien tummat kohdat tuntuivat yllättävän tummilta, josta en itse suuresti tykännyt. Tämäkään ongelma ei ollut läsnä joka tilanteessa. Kuvissa on yleisesti laaja dynaaminen alue ja kokonaisuus on kunnossa.

Heikossa valaistuksessa OnePlus 11:n pääkamera pystyy taltioimaan varteenotettavaa jälkeä, ja mielestäni tässä osa-alueessa on otettu miellyttäviä harppauksia eteenpäin. Pääkamerassa on oletusarvoisesti käytössä automaattinen yökuvaustila, joten kuva otetaan valaistusolosuhteesta riippuen muutaman sekunnin valotusajalla käsivaralta.

Hämärässä kuvissa lisääntyy pehmeys ja kohina, mutta yksityiskohtia on silti kiitettävästi. Kuviin saadaan myös yllättävän paljon valoa taltioitua, joka oli hienoa huomata. Pääkamera tukee myös erillistä yökuvaustilaa, mutta siinä ei erikoisesti pysty itse vaihtamaan kuvauksen pituutta. Pituus päätetään jälleen automaattisesti valaistuksen mukaan.

Kokonaisuutena OnePlus 11 -puhelimen pääkamera tuntui ajavan asiansa peruskuvien ottamiseen. Tämän hetken kärkikahinoihin ei päästä, vaan OnePlus on pystynyt luomaan hintaluokassaan tasavahvan haastajan. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna pääkameralla.

48 megapikselin ultralaajakulmakamerassa käytetään myös pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin kuvien tarkkuudeksi saadaan 12 megapikseliä. Kuvakenttä kamerassa on 115 astetta, joka on vähemmän kuin edeltäjämallissa. OnePlus on kuitenkin saanut ultralaajakulmakameraan nyt automaattitarkennuksen, joka mahdollistaa sensorin käyttämisen makrokamerana.

Ultralaajakulmakameran kuvat ovat hyvässä valaistuksessa miellyttäviä, vaikkakin pehmeämpiä kuin pääkameralla. Kuviin saadaan taltioitua hyvin yksityiskohtia ja samalla värit ovat samalla tasolla pääkameran kanssa. Dynaaminen alue on laaja ja samalla kuvat ovat riittävän hyviä. OnePlus on onnistunut saamaan kuvista vääristykset hyvin pois, eikä kuvissa ole liiallista pehmeyttä kulmia kohden mentäessä.

Heikommassa valaistuksessa kuviin tulee selvästi enemmän pehmeyttä ja yksityiskohtia katoaa. Mielestäni yksityiskohtia on silti kohtuullisen paljon. Heikommassa valaistuksessa kuvien reunojen sekä kulmien pehmeys on selvästi enemmän läsnä, kun keskellä kuvaa on selvästi tarkempi kohta. Ultralaajakulmakamera tukee myös automaattista sekä erillistä yökuvaustilaa.

Perinteisempien ultralaajakulmakuvien ohella kameralla pystytään taltioimaan makrokuvia. OnePlus 11:n kamerasovellus tukee automaattista makrokuvaustilaa, joka aktivoituu mitä lähemmäksi kuvattavaa kohdetta mennään. Erikoisesti kamerasovellus pakotti aina uudelleenkäynnistyksen jälkeen makrotilaan, vaikka sen olisi ottanut pois käytöstä asetuksien kautta. Makrotila on mukava lisäominaisuus, josta joillekin voi olla hyötyä.

Alapuolella on ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia, joiden alapuolelta löytyy vielä erillisiä kameralla otettuja makrokuvia.

 

OnePlus 11 on varusteltu myös päivitetyllä 32 megapikselin telekameralla, jossa myös käytetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Kameralla taltioidaan 8 megapikselin kuvia oletusasetuksilla. Telekamera on zoomaustarkoituksiin yllättävän pelkistetty, sillä se tarjoaa ainoastaan 2x optisen zoomauksen. Kamera on tarkoitettu enemmän muotokuvien ottamista varten.

Telekameran kuvat ovat laadultaan hyviä niin hyvässä kuin heikossakin valaistuksessa. Kuviin saadaan hyvin yksityiskohtia sekä värit näyttävät luonnollisilta. Ainakaan itse en havainnut värien kanssa merkittävää eroa verrattuna muiden kameroiden kuviin. Dynaaminen alue on telekuvissakin miellyttävä.

Itselle olisi kelvannut myös parempi zoomaus, sillä nyt telekamera on lähes turha zoomaustarkoituksiin. Muotokuvia otettaessa saadaan toki luotua miellyttävää syvyyden tuntua, mutta samaan tulokseen varmasti päästäisiin pääkameralla ja ohjelmistollisilla ratkaisuilla.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna telekameralla.

Takakameroiden videokuvaus OnePlus 11 -puhelimessa on hyvällä tasolla. Tuettuna on tuttu 8K 24 fps -videokuvaus, eikä tarjolla ole 8K 30 fps -videokuvausta. Oman kokemuksen mukaan 8K-videokuvauksesta ei ole kovin paljoa hyötyä toistaiseksi, minkä vuoksi itse suosin edelleen 4K-videokuvausta, joka on myös OnePlus 11:n kohdalla selvästi laadukkaampaa. Puhelin tukee 4K 30- sekä 60-fps -videokuvauksia, mutta nyt 120 fps -tilasta on luovuttu.

4K-videokuvaus on erityisesti pääkameralla hyvällä tasolla tai ainakin riittävällä tasolla itselleni satunnaista kuvaamista varten. OnePlus 11:n pääkameran vakautus oli myös hyvällä tasolla, eikä videoihin tullut häiritsevää tärähtelyä.

OnePlus 11 -puhelimella pystytään kuvaamaan 8K 24 fps -kuvaa ainoastaan pääkameralla, mutta 4K 30 fps -videokuvaa voidaan kuvata pää- ja ultralaajakulmakameroilla. Telekameran videotallennus rajoittuu vain Full HD 30 fps:n tasosta alaspäin. Lisäksi videota kuvattaessa kameroiden välillä pystytään saumattomasti vaihtamaan.

Etukameran osalta on otettu hieman pakkia, sillä 32 megapikseliä on vaihtunut 16 megapikseliin. Kameralla saadaan aikaiseksi yksityiskohtaisia kuvia hyvässä valaistuksessa, mutta mitään mullistavaa ei ole valitettavasti tarjolla. OnePlus 11:n kohdalla suurimmat puutteet etukamerassa ovat mielestäni automaattitarkennuksen sekä 4K-videokuvauksen puutteet. Nyt videokuvaus rajoittuu vain 1080p-tasolle. Etukamera ei ole siis selfiekuvaajan unelma.

Kamerasovellus ei ole saanut juurikaan uudistuksia, vaan se on samanlainen kuin monissa muissakin OnePlussan ja Oppon puhelimissa. Mukana on edeltäjästä tutut Hasselbladin ääni- ja värimaailmat, joilla koitetaan tuoda kamerayhteistyötä hieman paremmin esille.

Kamerasovelluksessa monet toiminnoista eivät ole enää yhden painalluksen päässä, vaan nyt mukana on ylimääräisiä valikoita. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, ajastukselle, tekoälytilalle sekä kuvasuhteelle. Lisäksi ylärivissä on valikkopainike, jonka takaa löytyy asetukset korkean resoluution tilalle, HDR-kuvaukselle sekä makrotilalle, ja lisäksi mukana on painike asetusvalikkoon.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä sovelluksessa on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (yö, video, valokuva, muotokuva ja lisää). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (0,6x), laajakulmakameran (1x) sekä telekameran (2x) välillä.

Kamerasovelluksessa päästään käsiksi kaikkiin muihin kuvaustiloihin lisää-valikon takaa. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös esillä Google Lens -pikakuvake. OnePlus on säilyttänyt kamerasovelluksessa monia muitakin tuttuja ominaisuuksia, joita ovat muun muassa kuvien pikajako pyyhkäisemällä ylöspäin äskettäin otetun kuvan kuvaketta.

OnePlus 11 -puhelimessa yksi tärkeimmistä kameraominaisuuksista on Hasselblad Pro -kuvaustila, joka on kuitenkin monella tavalla samanlainen kuin aikaisemmissakin OnePlussan puhelimissa. Pro-kuvaustilassa voi kuvata pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100 – 6400), valkotasapainoa (2000 – 8000K), suljinaikaa (1/8000 – 30 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tila tarjoaa vaihtoehtoisesti myös myös histogrammia, jonka lisäksi sommittelu- ja vaakaviivat täytyy erikseen asettaa päälle.

Pro-tilassa voi kuvata luonnollisesti RAW-kuvia (ja RAW Plus), joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa ei ollut mahdollista ottaa suoraan 50 megapikselin tarkkuudella kuvia, joka on hieman erikoista. Pro-tila tukee onneksi myös ultralaajakulma- ja telekameroilla kuvaamista. Asetukset myös näille kameroille ovat pitkälti samanlaiset kuin pääkameralle.

Kamerasovelluksen todettiin ajavan asiansa OnePlus 11 -puhelimen testijakson aikana. Itsellä ei suuremmin ollut valittamisen aihetta sovelluksen toiminnasta ja kuvausviive ei ollut suuri. Ehkä suurin ongelma oli automaattinen makrotila, johon vaihtaminen tuntui olevan suhteellisen hidasta. Lisäksi makrotila saattoi olla hetken päästä jälleen aktivoituna, vaikka sen oli ottanut pois päältä. Yleinen kokemus kamerasovelluksesta oli kuitenkin positiivinen.

Käyttöjärjestelmä

OnePlus 11 -puhelimessa on käyttöjärjestelmänä Googlen tuorein Android 13, jonka päällä hyrrää OxygenOS 13 -käyttöliittymä. Kyseessä on jälleen kerran Oppon alaisuudessa tehty ohjelmisto, joten kyse on uudelleen brändätystä ColorOS 13 -käyttöliittymästä. Ohjelmiston osalta puhelin ei tarjoa yllätyksiä, sillä OxygenOS 13 on tuotu tarjolle jo aikaisemmin vanhemmille OnePlussan puhelimille.

Puhelimessa oli koko testijakson ajan tuorein saatavilla ollut ohjelmistoversio, jonka mukana oli Googlen 5. joulukuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Päivityslupauksen osalta OnePlus 11 edustaa OnePlussan parannettua lupausta, joka on nyt esimerkiksi Samsungin tasolla. Puhelimelle on luvattu 4 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 5 vuotta tietoturvapäivityksiä.

OnePlus ei erikseen erittele kuinka monta Android-versiota on luvassa, vaan oikea muoto on ”neljä OxygenOS-sukupolvea”. Odotettavasti puhelin voisi saada esimerkiksi Android 14, 15, 16 ja 17 -päivitykset sekä tietoturvaversioita aina vuoteen 2028 asti. Päivityslupaus on nyt siis markkinoiden parhaimmasta päästä, joten OnePlus 11:n ostajat voivat odottaa puhelimen kestävän aikaisempaa pidempään.

OxygenOS 13 on itsessään niin paljon Oppoa kuin olla voikaan. Tämä ei ole yllätys, sillä Oppo ja OnePlus jakavat saman koodipohjan. OxygenOS 13 -versiossa on panostettu Aquamorphic-ideologiaan.

OnePlus kertoo virkistäneensä OxygenOS:n estetiikkaa, jotta se olisi tyyliltään rauhoittava, luonnollinen ja monipuolinen kuten vesi, mistä termi “aqua” johtuu. Sanan jälkimmäinen puolisko ”morphic” viittaa huipputeknologiseen tyyliin, joka näkyy minimalistisissa ikoneissa, animaatioissa sekä erilaisissa muodoissa ja tekstuureissa.

Kyseessä on raskaasti kustomoitu Android-versio, joka piilottaa alleen Googlen suunnitteleman puhtaan Androidin. OnePlus on pyrkinyt tuomaan ohjelmistoon paljon erilaisia toimintoja, mutta kokemus ei ole lähelläkään sitä OxygenOS-versiota, joka varmasti monien vanhempien OnePlus-käyttäjien mielissä on.

Ainakin itse näen, että OxygenOS 13 on käyttökelpoinen ohjelmisto, mutta se voisi silti olla parempikin. OnePlus 11 -puhelimessa ohjelmisto toimi sulavasti ja miellyttävän nopeasti. Itseäni häiritsee kuitenkin käyttöliittymän toinen toistaan ristiriitaisemmat muotoiluelementit, monen kokoiset fontit sekä monet turhat ominaisuudet. Esimerkiksi puhelinta otettaessa käyttöön ohjelmisto sai olon jopa ahdistuneeksi, kun ensimmäisen 30 minuutin aikana sieltä ja täältä ponnahti erilaisia ilmoituksia, joiden hyödyllisyys oli olematon.

Lisäksi mukana on muutamia häiritseviä ominaisuuksia. Esimerkiksi sovellusvalikon hakukenttää käytettäessä vanha hakuteksti jää hakukenttään, eikä se katoa sovelluksen avaamisen jälkeen. Kyseessä on pieni yksityiskohta, mutta samalla erittäin rasittava sellainen ja käyttöä oikeasti hidastava toteutus. Kuten olen monesti todennut, niin tällä hetkellä OxygenOS on yksi käyttöliittymä muiden joukossa, joka ei erotu ainakaan positiivisella tavalla. OxygenOS 13 ei ole suunniteltu länsimaiset markkinat mielessä pitäen, vaan se on enemmän suunnattu Kiinaan.

Kuten todettua, OxygenOS 13 ja Android 13 tuntuivat toimivan OnePlus 11 -puhelimessa kuitenkin riittävän hyvin. Ohjelmistokokemus ei kuitenkaan täytä minun vaatimuksia siitä, mitä odotan ohjelmiston osalta lippulaivapuhelimelta. OxygenOS 13:n käyttöön tottuu kyllä pidempään käytettäessä, mutta vanha OnePlus-henkisyys on ollut jo pitkään kadoksissa. Se on mielestäni hieman surullista.

Yhteenveto

OnePlus 11 -puhelimen todettiin olevan luonnollinen päivitys OnePlus 10 Prohon, mutta samalla myös osittain karsittu. OnePlus 11 on paluu OnePlussan juurille yksinkertaisemman nimeämisen, mutta myös teknisien vahvuuksien osalta. Kilpailun kovetessa sekä ominaisuuksien karsinnan jälkeen uutuuspuhelin on asetettu melko haastavaan markkinarakoon, sillä hinta ei ole laskenut samassa suhteessa.

Testijakson aikana puhelimessa todettiin olevan paljon vahvuuksia. OnePlus 11 tarjoaa näyttävän ja erilaisen muotoilun, mutta ergonomiasta ei kuitenkaan ole karsittu. Puhelimen selvimpiä valttikortteja ovat varmasti laadukas 120 hertsin AMOLED-näyttöpaneeli, markkinoiden paras suorituskyky Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin ansiosta sekä tehokas 100 watin pikalataus. Nämä ovat olleet lähes aina OnePlussan vahvuuksia, joten OnePlus 11 on kuin paluu vanhaan.

OnePlus 11 tarjoaa myös mielestäni hyvän äänentoiston, riittävän akunkeston, tasavahvat kamerat sekä pitkän päivitystuen. Lisäksi selvä vahvuus on OnePlussalle ominainen Alert Slider -ilmoituskytkin.

Valitettavasti myös karsittuja ominaisuuksia on yllättävän paljon, joka ei ole mielestäni hyväksyttävää tässä hintapisteessä. Ensinnäkin IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys pitäisi löytyä. Toinen selvä miinuspuoli on langattoman latauksen puuttuminen, jonka karsiminen on hyvin outoa. Lisäksi merkittävä puutos on Power Delivery -latausstandardin puuttuminen puhelimesta sekä mukana tulevasta laturista. Puhelin latautuu nopeasti vain Oppon omalla standardilla ja kaikilla muilla latureilla latausteho on maksimissaan 18 wattia.

Kameroiden osalta OnePlus on parantanut joitakin osa-alueita, mutta myös karsinut ominaisuuksista. Yksi merkittävä miinus on karsiminen zoomausominaisuuksista. Itselleni myös nykyisessä muodossaan OxygenOS-ohjelmisto on pieni miinuspuoli, sillä kokemus on hyvin geneerinen, eikä yhtä lähellä puhdasta Androidia kuin aikaisemmin.

Hinnoittelusta voidaan olla myös montaa mieltä. Lähtöhinta on laskenut 20 eurolla verrattuna edeltäjään. Mielestäni hinta pitäisi olla maksimissaan 799 euroa, jotta karsitut ominaisuudet olisivat perusteltavissa. Toistaiseksi samaan järjestelmäpiiriin perustuvia puhelimia ei ole muita Suomessa, mutta todennäköisesti sellaisia tullaan näkemään edullisemmalla hinnalla pian.

OnePlus 11 tulee Suomessa saataville helmikuun aikana ja se on valittavissa kahdessa väriversiossa, jotka ovat vihreä Eternal Green sekä musta Titan Black. Puhelimesta on tarjolla myös kaksi muistivarianttia, jotka ovat 8 + 128 gigatavua ja 16 + 256 gigatavua. Hintaa puhelimella on edullisimmillaan 879 euroa (8+128 Gt) sekä kalleimmillaan 949 euroa (12+256 Gt).

OnePlus 11

8

OnePlus 11 tarjoaa erityisesti hyvän suorituskyvyn, sulavan näytön ja nopean pikalatauksen. Samalla joistakin ominaisuuksista on karsittu.

Hyvää
  • Ergonominen ja huomiota herättävä muotoilu
  • Parhaimpien joukkoon lukeutuva AMOLED-näyttöpaneeli
  • Snapdragon 8 Gen 2 tarjoilee erinomaista suorituskykyä
  • Hyvä stereoäänentoisto ja monipuoliset langattoman äänen ratkaisut
  • Alert Slider -kytkin
  • Miellyttävä akunkesto sekä erittäin nopea pikalataus
  • Monessa tilanteessa riittävän hyvät kamerat
  • Tuorein Android 13 ja pitkä päivityslupaus (4 + 5 vuotta)
  • Laturi toimitetaan myyntipakkauksen mukana
Huonoa
  • Puhelimella ei ole IP68-luokituksen mukaista vedenkestävyyttä (vain IP64)
  • Puhelin ei tue Power Delivery -latausta, pikalataus vain SuperVOOC-tekniikalla
  • Langaton lataus ja käänteinen langaton lataus puuttuvat
  • Telekameran zoomausetäisyys erittäin pieni
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • OxygenOS 13 ei ole enää tuttu ja turvallinen OxygenOS (sama kuin ColorOS)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut