OnePlus 8T on OnePlussan syksyn tuorein huippupuhelin, joka on seuraaja keväällä julkaistulle OnePlus 8 -puhelimelle. Uutuuspuhelimeen OnePlus on tuonut mukaan ominaisuuksia, joita nähtiin jo keväällä OnePlus 8 Prossa, minkä lisäksi OnePlus 8T -puhelimessa on muutamia hieman poikkeavia toteutuksia.
Tällä kertaa OnePlus 8T -puhelimen yksi kohokohdista on tasainen Fluid AMOLED -näyttöpaneeli, jossa on korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Tehoista on vastaamassa edeltäjästä tuttu Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri ja kalliimmassa versiossa on myös 12 gigatavua RAM-muistia. Yksi puhelimen kohokohdista on suuri 4500 milliampeeritunnin akku, jota ladataan tehokkaalla 65 watin pikalaturilla. OnePlus 8T on myös yksi ensimmäisistä uusista älypuhelimista, joka tulee tarjolle esiasennettuna Googlen tuoreimmalla Android 11 -käyttöliittymällä.
OnePlus on hinnoitellut uutuuspuhelimensa edullisimmillaan 599 euroon (8 + 128 Gt), joten tämän osalta yhtiö pysyy tutulla linjassaan, vaikka tiettyjä osa-alueita on viety selvästi eteenpäin. OnePlus 8T:stä on olemassa myös suuremmilla muisteilla varusteltu versio, joka maksaa 699 euroa (12 + 256 Gt). Keväällä julkaistun OnePlus 8 -puhelimen hinnoitteluun verrattuna on hinta laskenut 100 eurolla muistivariantista riippumatta.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan OnePlus 8T -puhelimeen 12 + 256 gigatavun muistivariantissa. Tutustumme erityisesti laitteen ulkoiseen toteutukseen, teknisiin toteutuksiin, näyttöön sekä kameroihin. Lisäksi tutkimme kuin nopea OnePlussan lupaama 65 watin pikalataus todellisuudessa on, ja kuinka hyvin OnePlus 8T kestää Suomen pakkaskeleissä käyttämistä.
OnePlus 8T (KB2003) | |
---|---|
Mitat: | 160.7 x 74.1 x 8.4 mm |
Paino: | 188 g |
Rakenne: | Alumiinikehys sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnat |
Näyttö: | 6.55 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / Fluid AMOLED / 120 Hz / HDR10+ |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 865 (1x 2.84 GHz Kryo 585 & 3x 2.42 GHz Kryo 585 & 4x 1.8 GHz Kryo 585) + Snapdragon X55 -5G-modeemi |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 650 |
Muisti: | 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1] |
Takakamera: | 48 MP pääkamera (Sony IMX586 / f/1.7 / 26 mm / 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF / OIS) + 16 MP ultralajaakulmakamera (Sony IMX481 / f/2.2 / 14 mm / 123 asteen kuvakenttä) + 5 MP makrokamera (3cm tarkennus) + 2 MP mustavalkokamera + kaksois-LED-salama |
Etukamera: | 16 MP etukamera ( Sony IMX471 / f/2.4 / 1.0 µm / FF) |
Akku: | 4500 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 11 + OxygenOS 11 (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / Warp Charge 65 (65W) -pikalataus |
Liitännät: | USB-C / USB 3.1 |
Ääni: | Bluetooth 5.1 ja apetX HD -tuki / stereokaiuttimet |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | Aquamarine Green ja Lunar Silver |
Hinta: | 599 tai 699 € |
Myyntipakkaus
OnePlus 8T toimitetaan tutussa ja varsin kookkaassa myyntipakkauksessa, jollainen on nähty jo aikaisemmissakin OnePlussan huippupuhelimissa. Myyntipakkaus on siis pitkä ja kapea, minkä lisäksi ulkoisesti pakkaus on OnePlussan tyylisesti punainen. Pakkauksen ulkopuolella on myös mustalla värillä OnePlussan logo ja puhelimen mallinimi useaan kertaan. Myyntipakkauksen takaosassa on myös ilmoitus siitä, että kyseessä on Googlen sovelluksilla varusteltu Android-puhelin, minkä lisäksi on maininta laitteen väri- ja muistivariantista sekä IMEI-tiedoista.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään turvallisuustietoja, pikakäyttöoppaan, kutsukirjeen, SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä OnePlus-tarroja. Tämän jälkeen pakkauksesta tulee esille itse OnePlus 8T muoveihin käärittynä. Puhelimelle on tehty oma syvennyksensä pahviseen välilevyyn. Pahvilevyn alapuolelta löytyy vielä varsin tyylikäs Never Settle -henkinen läpinäkyvä suojakuori. Myyntipakkauksen pohjalla ovat myös Warp Charge 65 -laturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.
OnePlus 8T myyntipakkaus on ulkoisesti ja sisällöltänsä varsin tuttua OnePlussaa. Ulkoisesti pakkaus on tyylikäs, mutta hieman epäkäytännöllisen suuri. Sisältöä on tarpeeksi käytön aloittamista ajatellen, minkä lisäksi henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siihen, että OnePlus on laittanut suojakuoren mukaan pakkaukseen. Ja mikä parasta, mukana tuleva suojakuori on myös varsin tyylikäs, eikä yhtä geneerinen kuin monien muiden puhelimien mukana toimitettavat suojakuoret. Myöskään tehokkaan pikalaturin löytyminen myyntipakkauksesta ei ole aina itsestäänselvyys, mutta toki OnePlussalle se on ollut tyypillistä aina.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Ulkoisesti OnePlus 8T on saanut muutaman merkittävän muutoksen verrattaessa edeltäjäversioon, joten OnePlus hakee nyt hieman uutta tyyliä. Puhelin koostuu tuttuun tyyliin alumiinikehyksestä sekä lasipinnoista, jotka yhdessä luovat erittäin laadukkaan vaikutelman. Käsituntumalta puhelin on miellyttävä, sillä takaosan lasipinta kaartuu mukavasti molemmilta reunoiltaan ja mattapintainen alumiinikehys tuottaa pehmeän vaikutelman.
OnePlus 8T:n lasipinta on valmistettu parin sukupolven ikäisestä Gorilla Glass 5 -lasista, mutta se on edelleen tarpeeksi hyvä materiaali. Lasi ei kerännyt testijakson aikana juurikaan huomattavia naarmuja, vaikka puhelinta käytettiin pääasiassa ilman suojakuorta. Testiin saadussa versiossa takaosan lasipinta oli kiiltävä, joten se keräsi jonkin verran myös sormenjälkiä, mutta onneksi ne eivät näkyneet vihreässä värissä kovinkaan helposti. Lika lähti lasipinnoista helposti vain yhdellä pyyhkäisyllä, joten OnePlus 8T:n lasit ovat varusteltu hyvällä likaa hylkivällä pinnoitteella.
OnePlus on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 160,7 x 74,1 x 8,4 millimetriä ja painoksi 188 grammaa. OnePlus 8T ei ole siis mistään kompakteimmasta päästä, vaan mitoiltaan varsin perinteinen tämän päivän älypuhelin. Painoa on mielestäni yllättävän vähän, sillä tällä hetkellä monien puhelimien paino lähenee 200 grammaa, mutta OnePlus on pystynyt pitämään painon aisoissa. Isompaan käteen OnePlus 8T istuu todella hyvin ja myöskään painon kanssa ei testijakson aikana ollut haasteita. OnePlus 8T on luonnollisesti varsin jämäkkä laite, sillä se ei pääse natisemaan ollenkaan käsien välissä taivuteltaessa.
Pieni kritiikin aihe OnePlus 8T:n rakenteessa on alumiinikehyksen ja näyttölasin välissä oleva musta muovikaistale, joka tuottaa yhden ylimääräisen saumakohdan. Muovikaistale on toki saatu varsin mukavan ohueksi, mutta mielestäni näkyvät muoviosat eivät kuulu huippupuhelimeen, sillä ne tuottavat halvan vaikutelman.
OnePlus on esitellyt uutuuspuhelimensa ainoastaan kahdessa väriversiossa, jotka ovat vihreä Aquamarine Green sekä hopea Lunar Silver. Testiin saatu väriversio oli vihreä, joka on takaosan lasipinnaltaan kiiltävä, kun taasen hopeassa versiossa lasi on mattapintainen.
OnePlus 8T -puhelimen yksi rakenteellinen heikkous on IP-luokituksen puuttuminen. Luokitus nähtiin keväällä kyllä OnePlus 8 Prossa, mutta OnePlus 8T -puhelimeen sitä ei ole saatu tuotua. Puhelin on kuitenkin valmistettu OnePlussan korkeilla standardeilla, joten esimerkiksi SIM-korttitelakka on suojattu erillisellä kumitiivisteellä, joka estää veden pääsyn rakenteisiin. OnePlus 8T kestää siis tiettyyn pisteeseen asti vettä, mutta mitään virallista lupausta ei OnePlus pysty tällä kertaa antamaan. Puhelinta ei kannata upottaa kokonaisuudessaan veteen, sillä takuu ei kata nesteen aiheuttamia vaurioita.
Etuosaltaan OnePlus 8T on myös varsin geneerinen, sillä pinta-alasta suurimman osan vie näyttöpaneeli. On kuitenkin ilahduttavaa, että OnePlus on pystynyt minimoimaan näyttöä kiertävät kehykset hyvin, vaikkakin näytön alareunassa on hieman paksumpi kaistale. Suurin muutos näytön ulkoisessa toteutuksessa on tehty näytön tasaisuuteen. Aikaisemmin OnePlus luotti kaartuvaan näyttöön, mutta nyt OnePlus 8T:ssä on tasainen näyttö, josta varmasti monet tykkäävät. Näytön vasemmassa yläkulmassa on etukameraa varten tehty reikä ja sormenjälkilukija on integroituna näytön alimmalle neljännekselle. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat sijoitettuna näytön yläpuolelle, minkä lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin ja alumiinikehyksen saumasta.
Puhelimen takaosasta on tehty varsin OnePlussan perinteiseen tyyliin poikkeava, sillä ensimmäisenä silmiin pistää varsin geneerinen laatikkomainen kamera-alue, joka sijaitsee laitteen vasemmassa yläreunassa. Kameroita on yhteensä neljä kappaletta, minkä rinnalla ovat myös kaksois-LED-salama sekä välkkymisenestosensori. Kamera-alueessa on myös teksti ”48MP OIS 14-26mm”, joka viittaa kameran teknisiin ominaisuuksiin. Kamera-alue ulkonee hieman muusta rungosta, minkä vuoksi puhelin pääsee hieman keikkumaan, jos sitä käytetään pöydällä. OnePlus 8T:n takaosassa on nähtävillä myös OnePlussan tutut logot, mallikoodi, valmistusmaa sekä muita merkintöjä.
OnePlus 8T -puhelimen oikeassa kyljessä on kolmivaiheinen Alert Slider -kytkin sekä virtapainike. Vasemmassa kyljessä on pelkästään äänenvoimakkuuspainikeet. Kaikki puhelimen painikkeet on valmistettu kokonaan alumiinista sekä niiden tuntuma ja vaste on hyvä. Lisäksi Alert Slider -kytkimessä on erillinen karhea pinnoite, joka takaa paremman tuntuman sekä erottuvuuden muista painikkeista. OnePlus 8T:n yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofoni ja alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Puhelimessa ei ole valitettavasti ole 3,5 millimetrin kuulokeliitintä tai tukea muistikortille.
Näyttö
OnePlus 8T on saanut näyttöön vahvasti uudistuksia, ja kyseessä on OnePlussan mukaan yksi tämän hetken parhaimmista näyttöpaneeleista. Jos näyttöä verrataan kevään OnePlus 8 -puhelimeen, niin nyt OnePlus on vaihtanut kaartuvan näytön kokonaan tasaiseen näyttöpaneeliin. OnePlussan mukaan osa käyttäjistä haluaa ennemmin tasaisen näytön, joten nyt sellainenkin on tarjolla kaikille halukkaille. Lisäksi näyttöön on tehty muutamia muita teknisiä muutoksia, jotka eivät näy ulospäin.
Näytön koko on edelleen tuttu 6,55 tuumaa ja se perustuu Fluid AMOLED -tekniikkaan. AMOLED-paneeli on yleisesti parempi kuin LCD-paneelit, sillä nyt musta on oikeasti mustaa ja väritkin toistuvat monessa tilanteessa paljon paremmin. OnePlus on käyttänyt jo monien sukupolvien ajan vain AMOLED-näyttöjä, joten nyt OnePlus 8T:ssä jatketaan samalla tyylillä. Näytön tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, joten siinä on 2400 x 1080 pikseliä, mikä tekee 402 pikseliä tuumaa kohden. Näytön tarkkuus on odotetulla tasolla ja Full HD+ riittää erinomaisesti monessa tilanteessa.
OnePlus 8T on saanut nyt OnePlus 8 Prosta tutuksi tulleen erittäin korkean 120 hertsin virkistystaajuuden. Keväällä OnePlus 8 -perusmallissa jouduttiin tyytymään vain 90 hertsin virkistystaajuuteen, ja nyt 120 hertsin virkistystaajuus tekee käyttökokemuksesta aikaisempaakin sulavamman. OnePlus on saanut näyttöön myös 20:9-kuvasuhteen, minimoidut kehykset, pyöristetyt kulmat ja vasemmasta yläkulmasta löytyy etukameraa varten tehty reikä. Näyttö tukee lisäksi HDR10+ -toistoa.
Mielestäni OnePlus 8T:n näyttö on varmasti yksi parhaimmista alle 600 euron hintaluokassa, sillä AMOLED-tekniikka yhdistettynä korkeaan virkistystaajuuteen tuottaa todella hyvän lopputuloksen. Lisäksi OnePlus on pystynyt optimoimaan näytön vakuuttavasti ja värintoisto on huippuluokkaa. Kirkkauteen OnePlus on myös panostanut, sillä näyttö kykenee jopa 1100 nitin maksimikirkkauteen, joten myöskään kirkkaus ei tule vastaan kovinkaan helposti auringonvalossakaan.
OnePlus 8T -puhelimessa on luonnollisesti myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa. Valitettavasti kuitenkin arvostelun kirjoitushetkellä esimerkiksi Netflix ei pystynyt toistamaan HDR-sisältöä, vaikkakin Full HD -tarkkuus oli mahdollinen. Todennäköisesti Netflixin HDR-tuki tulee puhelimelle jossain kohtaa, mutta näin uutena ja varsinkin ennen laitteen myyntiin tuloa puute voidaan antaa anteeksi.
OnePlus 8T -puhelimeen on saatu tutut näytön säätöasetukset. Asetuksista on mahdollista muokata näytön värimaailmaa mieleisekseen, vaihdella 60 ja 120 Hz -virkistystaajuuksien välillä sekä ottaa käyttöön yötila, katselumukavuustila tai vaikkapa säätää lepotilan asetuksia. Lisäksi OnePlus antaa mahdollisuuden myös etukameran piilottamiseksi, jolloin etukameraa ympäröivät alueet muuttuvat mustaksi ja myös tilapalkki siirtyy etukameran alapuolelle. Jos etukameran haluaa piilottaa, niin puhelimen yläreunaan tulee varsin paksu musta kaistale, joka ei näytä kovin hyvältä.
Jos siis hakusessa on hyvällä tai jopa erinomaisella näytöllä varusteltu puhelin, niin silloin OnePlus 8T on varmasti hyvä valinta. Puhelimen valttikortteja näytön osalta ovat tasainen toteutus, korkea virkistystaajuus, AMOLED-tekniikka sekä huippuluokan kirkkaus. Harvat puhelimet 600-700 euron hintahaarukassa pystyvät tarjoamaan yhtä hyvää näyttötoteutusta kuin OnePlus 8T.
Tekniikka ja suorituskyky
Teknisen toteutuksen tai suorituskyvyn osalta ei olla saatu OnePlus 8T -puhelimeen kovinkaan suuria muutoksia verrattaessa OnePlus 8 -puhelimeen. OnePlus luottaa edelleen vahvasti Qualcommin kehittämään Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin, eikä uudempaan Snapdragon 865+ -versioon. Järjestelmän rinnalle on saatu myös tuttu Snapdragon X55 -järjestelmäpiiri, jonka ansiosta OnePlus 8T tukee myös uuden sukupolven mobiiliverkkoyhteyksiä.
Snapdragon 865 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 865 koostuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 585 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 650.
Suomessa OnePlus on tuonut OnePlus 8T:n myyntiin kahdessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua sekä 12 + 256 gigatavua. OnePlus hyödyntää viime vuosien huippupuhelimista tuttua LPDDR4x-RAM-muistia, eikä OnePlus 8 Prosta löytyvää tämän hetken tehokkainta LPDDR5-muistia. OnePlus 8T -puhelimessa hyödynnetään kuitenkin tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa OnePlus ei puhelimeen ole saanut, joten käyttäjien täytyy tyytyä sisäiseen tallennustilaan, jota on edullisemmassakin versiossa varsin mukavasti. Toinen vaihtoehto on ostaa erikseen pilvitallennustilaa, mikä on viime vuosina yleistynyt vahvasti.
Vaikka OnePlus ei tällä kertaa hyödynnäkään tuoreinta järjestelmäpiiriä, niin Snapdragon 865 on edelleen erittäin kyvykäs OnePlus 8T:n kaltaiselle edullisemman hintapisteen huippupuhelimelle. Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi kaikki tutut suorituskykytestit, joissa OnePlus 8T pärjäsi hyvin odotetulla tavalla. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata OnePlus 8T:n saamia pisteytyksiä eri suorituskykytesteissä samassa hintaluokassa pyörivän Xiaomin Poco F2 Pron vastaaviin pisteisiin sekä alkuvuoden OnePlus 8:n pisteisiin. Kaikki puhelimet perustuvat täysin samaan Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin, mutta RAM-muisteissa on hieman eroavaisuuksia.
OnePlus 8T (SD865) | POCO F2 Pro (SD865) | OnePlus 8 (SD865) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 577 564 pistettä | 565 623 pistettä | 578 559 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 4030 pistettä | 4246 pistettä | 4266 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 11 517 pistettä | 13 346 pistettä | 13 399 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 891 pistettä | 909 pistettä | 917 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 3107 pistettä | 3323 pistettä | 3385 pistettä |
PCMark 2.0: | 9448 pistettä | 10 008 pistettä | 10 778 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 7151 pistettä | 6990 pistettä | 7284 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 8238 pistettä | 8173 pistettä | 8222 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 4891 pistettä | 4639 pistettä | 5206 pistettä |
Suorituskykytestit eivät kuitenkaan ole täysin sama asia kuin päivittäinen puhelimen käyttö, sillä testeissä puhelin viedään äärirajoille, kun taasen päivittäinen peruskäyttö tuskin vaatii laitteelta kaikkea suoristuskykyä jatkuvasti. Päivittäisessä käytössä ei siis pitäisi tulla vastaan minkäänlaisia haasteita OnePlus 8T -puhelimen suorituskyvyn kanssa, eikä mitään siihen viittavia ongelmia ollut havaittavissa puolentoista viikon testijakson aikana. Päivittäisessä käytössä suorituskyky riitti kaikkiin toimintoihin sekä jopa raskaat sovellukset käynnistyivät ilman ongelmia.
Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin yhteyteen OnePlus on laittanut hyvin tutun Snapdragon X55 -5G-modeemin, joka tarjoaa monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin. Kehittyneen modeemin ansiosta OnePlus 8T tukee 5G-verkkoja nyt ja myöskin tulevaisuudessa. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee 7,5 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.
OnePlus on saanut modeemiin tuen myös varsin hyvin 5G-taajuusalueille, sillä OnePlus 8T tukee valmistajan mukaan N1, 3, 7, 28, 41 ja 78 -taajuusalueita non-standalone-verkoissa sekä standalone-verkoissa N1, 3, 41 ja 78 -taajuusalueilla. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Tukea puhelimessa ei valitettavasti ole mmWave-5G-verkoille.
Testijakson aikana OnePlus 8T ei kovin paljoa päässyt käsiksi 5G-verkkoihin, sillä puhelinta testattiin pääasiassa 4G-verkkojen ulottuvissa. Puhelinta testattiin kuitenkin satunnaisesti Elisan 5G-verkkojen alueella, jossa puhelimella päästiin usein hyviin latausnopeuksiin ja yllättävän hyviin lähetysnopeuksiin. OnePlus 8T tukee nyt myös kevään malleista poiketen heti julkaisusta lähtien samanaikaisesti 4G- ja 5G-SIM-kortteja, joten nyt Dual-SIM-ominaisuudesta saadaan kaikki tarvittava irti myös 5G-verkoissa.
Sormenjälkilukija, kasvojentunnistus ja äänentoisto
Sormenjälkilukija on OnePlus 8T -puhelimessa integroituna näytön alareunaan. Ratkaisu on samanlainen kuin monissa OnePlussan puhelimissa. OnePlus tyytyy optiseen ratkaisuun, jossa näytön alapuolelle on sijoitettuna kamera, jonka avulla sormenjälki tunnistetaan. Näytönalainen sormenjälkilukija toimi erittäin nopeasti sekä varmasti testijakson aikana, eikä se tuottanut suuremmin ongelmia. Jos sormi oli likainen tai märkä, niin silloin lukija ei sormea aina tunnistanut, mutta puhtaalla sormella se toimi erinomaisesti.
Sormenjälkilukijalla OnePlus on toteuttanut myös muutamia animaatioita, joista käyttäjät voivat valita mieleisensä. Vaihtoehtoisesti animaatio on myös mahdollista poistaa käytöstä. Sormenjälkilukijaa hyödynnetään myös OnePlus 8T:n ”pikakäynnistys”-ominaisuudessa, joka on siis erillinen pikavalikkonsa, joka aukeaa lukijaa pohjassa pidettäessä. Pikavalikosta on mahdollista muun muassa avata jokin ennalta määrätty sovellus tai toiminto, joten ominaisuus on hyödyllinen, jos sitä oppii hyödyntämään päivittäisessä käytössä.
OnePlus 8T -puhelimessa on myös kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Kasvojentunnistusta testattiin vain muutaman päivän ajan testijakson aikana, jonka aikana se osoittautui toimivaksi ja nopeaksi. Kasvojentunnistuksen ongelmana on kuitenkin se, että etukameraan pohjautuva toteutus ei ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija tai PIN-koodi. Kasvojentunnistus saatetaan pystyä ohittamaan esimerkiksi kuvalla, mutta tätä ei onneksi pystytty todentamaan testijakson aikana.
Äänentoistosta OnePlus 8T -puhelimessa vastaa stereokaiuttimet, jotka koostuu laitteen alareunassa olevasta pääkaiuttimesta sekä puheluihin käytettävästä kuulokkeesta. Stereoäänentoisto OnePlus 8T -puhelimessa on hyvällä tasolla ja sen kautta on mahdollista kuunnella musiikkia myös varsin kovalla voimakkuudella. Kaiuttimista löytyy siis paljon puhtia ja äänenlaatu on hyvä.
OnePlus 8T -puhelimessa ei ole kuulokeliitintä, sillä OnePlus on poistanut sen puhelimistaan jo muutama vuosi sitten. Kuulokeliittimen puuttumista voidaan pitää jopa pienenä heikkoutena, sillä se on edelleen varsin hyödyllinen ominaisuus. Langalliset kuulokkeet voidaan kuitenkin yhdistää puhelimeen erikseen ostettavan USB-C-adapterin avulla. Bluetooth-kuulokkeiden käyttäjille OnePlus 8T tarjoaa tuttuun tyyliin Bluetooth 5.1 -yhteyden sekä aptX- ja aptX HD -tekniikat.
Akunkesto ja 65 watin pikalataus
OnePlus 8T tarjoaa akunkeston osalta ainakin paperilla vakuuttavia ominaisuuksia, sillä akun koko on suurentunut 4500 milliampeerituntiin sekä akun latausta on tehostettu entisestään. OnePlus 8T tarjoaa oikeastaan kaksi akkua, joiden yhteenlaskettu koko on 4500 milliampeerituntia. Kahden akun tekniikalla OnePlus on pystynyt toteuttamaan erittäin tehokkaan 65 watin pikalatauksen, sillä nyt molempia akkuja ladataan samanaikaisesti reilun 30 watin teholla.
Vaikka OnePlus 8T:n akku on kooltaan mukavat 4500 milliampeerituntia, niin valitettavasti testijakson aikana akunkesto ei suuremmin päässyt vakuuttamaan. Akkua oli usein iltaisin jäljellä ahkeran käytön jälkeen alle 20 prosenttia, mutta muutamana päivänä akkua jouduttiin lataamaan ennen iltaa, jotta se riittäisi koko päiväksi. Syitä varsin heikkoon akunkestoon on varmasti monia erilaisia, joista yhtenä voidaan pitää myös näytön korkeaa 120 hertsin virkistystaajuutta, joka kuluttaa akkua hieman enemmän kuin perinteinen 60 hertsin virkistystaajuus.
Päivän aikana puhelinta käytettiin usein aktiivisesti sosiaalisen median ja netin selaamiseen, minkä lisäksi päivän aikana puhuttiin muutama puhelu sekä lähetettiin joitakin viestejä. OnePlus 8T:tä käytettiin myös videoiden katseluun sekä musiikin kuunteluun muun muassa langattomien kuulokkeiden tai kaiuttimen kautta. OnePlus 8T oli yhdistettynä jatkuvasti myös mobiiliverkkoihin 4G-alueella, mutta valitettavasti 5G-verkkojen vaikutusta akun kulutukseen ei voitu todentaa.
Akunkesto ei siis OnePlus 8T:ssä suuremmin vakuuta, mutta pikalataus vakuuttaa varmasti sitäkin enemmän. OnePlus 8T on ensimmäinen puhelin, jossa on Warp Charge 65 -tekniikka, joka on OnePlussan tehokkain pikalataustekniikka koskaan. Laturiin OnePlus on asettanut 12 erillistä lämpöanturia, jotka pitävät latauksen aikana syntyvän lämmön turvallisella tasolla. OnePlus on itse luvannut, että OnePlus 8T:n akku latautuu 39 minuutissa tyhjästä täyteen, joten tämä luonnollisesti testattiin myös testijakson aikana. Alapuolella ovat tulokset OnePlus 8T:n lataustestistä, kun hyödynnetään mukana toimitettavaa pikalaturia.
Kuvaajasta nähdään, että OnePlus 8T:n akku latautuu tyhjästä täyteen ainoastaan 35 minuutissa, joten lataus on jopa nopeampi, mitä OnePlus on itse luvannut. 50 prosentin varaus saavutetaan jo noin 13 minuutissa, kun 90 prosentin varaukseen päästään noin 28 minuutissa. Siinä missä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat noin 2,5 minuutissa, niin viimeiset 10 prosenttia latautuvat 7 minuutissa. Loppua kohden latausteho tippuu edelleen selvästi, mutta näin nopeassa pikalatauksessa sillä ei ole suurempaa merkitystä.
Warp Charge 65 on testin perusteella todella nopea ja yksi tämän hetken nopeimmista lataustekniikoista. Mitkään muut SuomiMobiilin testissä käyneet puhelimet eivät pääse OnePlus 8T:n kanssa samalle viivalle, joten on hienoa jälleen nähdä, että OnePlus pystyy erottumaan akun latauksen kanssa. Valitettavasti OnePlus 8T -puhelinta voidaan ladata ainoastaan USB-C-tyypin liittimen kautta, sillä puhelimeen ei ole saatu langatonta latausta.
Pakkastesti
Testijakson aikana testasimme myös OnePlus 8T -puhelimen pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 8T laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut vain 1 prosentti akkua, joten akunvaraus tippui 99 prosenttiin. Pakkanen ei siis vaikuttanut kovin suuresti puhelimen toimivuuteen tai akun kulutukseen. OnePlus 8T:n AMOLED-näyttö ei hyytelöitynyt samalla tavalla kuin LCD-näytöt, minkä lisäksi myös salama oli käytettävissä kuvia kuvattaessa kylmässä. Näytönalaisen sormenjälkilukijan kanssa ei ollut kylmänä mitään ongelmaa, mutta OnePlus oli kuitenkin päättänyt estää akun lataamisen laitteen ollessa jääkylmänä.
Toisella testauskerralla OnePlus 8T laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 4 prosenttia, ja akunvaraus oli tippunut siis 96 prosentin varaukseen. Yleisesti tässä testissä akkua kuluu 5-15 prosenttia puhelimesta riippuen, joten myös OnePlus 8T ylsi hyviin tuloksiin. Tämän toisen pakkastestin kohdalla vastaan ei tullut uusia ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä testauskerralla.
Pakkastesti osoitti OnePlus 8T:n olevan yllättävän hyvä pakkasessa. Akkua ei kulunut kummankaan testauskerran aikana huolestuttavan paljoa. Myöskään ei tullut havaittua suurempia ongelmia tai erikoisuuksia, jotka olisivat johtuneet pakkasesta. Akun lataus oli estetty puhelimen ollessa jääkylmänä, mutta tämä on varsin yleinen tapa älypuhelimissa, sillä sen tavoitteena on parantaa turvallisuutta.
Kamerat
Kameroita OnePlus 8T -puhelimeen on tällä kertaa saatu yksi enemmän kuin edeltäjäversioon. Takaosasta löytyy neloiskamera, joka koostuu kahdesta monille käyttäjille varmasti mieleisestä kamerasensorista sekä kahdesta hieman pienemmälle käytölle jäävästä kamerasta. Puhelimessa on siis 48 megapikselin pääkameran ohella ultralaajakulmakamera, makrokamera sekä mustavalkokamera.
48 megapikselin pääkamerana OnePlus 8T:ssä hyödynnetään samaa Sonyn kehittämää IMX586-sensoria, joka on nähty jo aikaisemmissakin yhtiön huippupuhelimissa. Kamerasensorissa on siis f/1.7-aukko, 26 mm polttoväli, 1/2,0” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Toinen kameroista on 16 megapikselin tasoinen Sony IMX586 -sensori, jossa on f/2.2-aukko sekä 14 mm polttoväli. Ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan 123 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia. Kolmas puhelimen kameroista on 5 megapikselin tasoinen makrokamera, joka tarkentaa jopa 3 senttimetrin päähän kamerasta. Viimeinen takaosan kamera on 2 megapikselin mustavalkokamera, jolla saadaan toteutettua pääkameran avustuksella hyviä mustavalkokuvia.
OnePlus 8T:n kamerat lyhyesti:
- Takaosan neloiskamera:
- Pääkamera: 48 megapikseliä (Sony IMX 586, f/1.7, 26 mm, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF, EIS, OIS)
- Ultralaajakulma: 16 megapikseliä (Sony IMX586, f/2.2, 14 mm, 123 asteen näkökenttä)
- Makrokamera: 5 megapikseliä (3 cm tarkennus)
- Mustavalko: 2 megapikseliä
- Etukamera: 16 megapikseliä (Sony IMX471, f/2.4, 1,0 µm, EIS, FF)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Pääkameraan OnePlus ei ole päässyt tuottamaan mitään kovin uutta ja ihmeellistä, sillä sensorina käytetään samaa vanhaa tuttua, joka on jo nähty monissa OnePlus-puhelimissa. Se ei kuitenkaan tee kamerasta huonoa, vaan sensori on edelleen kyvykäs ja tuottaakin hyvää jälkeä. Oletusarvoisesti kuvat ovat 12 megapikselin tasoisia, sillä OnePlus hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa.
Hyvässä valaistuksessa kuvattaessa OnePlus 8T:n pääkamera yltää pääosin aina hyvään lopputulokseen, sillä kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, miellyttävät värit sekä dynaaminen alue on hyvä. Heikommassa valaistuksessa pääkamera on myös hyvällä tasolla, mutta laatu tietysti hieman kärsii ja yksityiskohtia vähenee. Heikkoutena tietyssä valaistuspisteessä on kuvan yksityiskohtien puuroutuminen sekä myös tietynlainen OnePlussalle ominainen öljymaalauksen kaltainen viimeistely. Apua on tuomassa kuitenkin erillinen yökuvaustila, jolloin kuviin saadaan käsivaralta hieman enemmän yksityiskohtia.
Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna puhelimen pääkameralla 12 megapikselin tasoisena.
Ultralaajakulmakamera on saanut muutamia muutoksia verrattuna aikaisempiin OnePlussan toteutuksiin. Tarkkuutta löytyy 16 megapikseliä, mutta kohokohta on 123 asteen kuvausalue, joka tekee siitä laajimman ultralaajakulmakameran OnePlussan historiassa. Ultralaajakulmakameran kuvien laatu on myös hyvällä tasolla, vaikka aivan pääkameran tasolle ei päästäkään. Kuvissa huomataan hieman tummempi värimaailma ja dynaaminen alue ei pääse pääkameran tasolle. Lisäksi kuvissa on jonkin verran vääristymiä reunoilla, vaikka linssin korjaus olisikin asetuksista laitettu päälle.
Jälleen kerran hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera on parhaimmillaan ja kuvat ovat jakokelpoisia lähes aina. Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakameran kyvykkyys tulee pääkameraa nopeammin vastaan, joten kuvat eivät läheskään aina onnistu kovin hyvin. Myös ultralaajakulmakamera tukee erillistä yökuvaustilaa, jolloin voidaan saada hieman parempia kuvia myös heikossa valaistuksessa. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.
Makrokamera on kolmas OnePlus 8T:n kameroista, ja tällä kertaa sen tarkkuus yltää 5 megapikselin tasolle. Makrokamera pystyy tarkentamaan minimissään 3 senttimetrin päästä kuvattavasta kohteesta, joten kameralla päästään varsin lähelle. Jos kuvaustilanteessa valoa on paljon tarjolla, niin kuvista saadaan hyviä, mutta heikossa valaistuksessa makrokameran kyvykkyys ei yksinkertaisesti riitä ja kuvista tulee todella heikkoja.
Alapuolella on muutamia makrokameralla otettuja kuvia.
Täysin uutena kamerana OnePlus 8T Prossa on 2 megapikselin tasoinen mustavalkokamera. Kameran avustuksessa on pystytty toteuttamaan mustavalkofiltteri, jolloin kuvista saadaan luonnollisestikin mustavalkoisia. Mustavalkokameraa hyödynnetään pääkameran rinnalla, joten mustavalkokameroiden tarkkuus ei ole vain 2 megapikseliä. Kyseessä on yksinkertaisesti siis täysin turha kamerasensori OnePlus 8T:ssä, sillä täysin saman asian olisi voinut helposti toteuttaa myös ohjelmistollisesti.
Alapuolella on muutamia mustavalkokameran avustuksella otettuja mustavalkokuvia.
Etukameran tarkkuus on edelleen 16 megapikseliä ja OnePlus hyödyntää tuttua Sony IMX471 -sensoria. Kamerassa ei ole automaattista tarkennusta, mutta se tukee kuitenkin elektronista kuvanvakautusta. Pääasiassa etukameran kuvat ovat edelleen hyvällä tasolla, eikä OnePlus 8T:n ostajat tule siihen varmastikaan pettymään.
Videokuvaus on myös hyvällä tasolla OnePlus 8T -puhelimessa, sillä puhelimella voidaan taltioida korkeintaan 4K 60 fps -tasoista videokuvaa pääkameran avulla. 4K 30 fps -videokuvaa voidaan taltioida pääkameran lisäksi myöskin ultralaajakulmakameralla. OnePlus 8T tukee myös edeltäjästään tuttua 4K Cine -videokuvausta, jossa videon kuvasuhde on 21:9, jonka ansiosta se on hieman elokuvamaisempi. Videokuvaukseen uutena ominaisuutena on tuotu myös muotokuvatila, jossa kuvattavan henkilön tausta saadaan sumennettua ja kohde tulee taasen hieman paremmin esille videolta. OnePlus 8T tukee lisäksi yövideokuvausta erillisessä tilassaan.
Testivideoiden perusteella OnePlus on jälleen onnistunut tuottamaan vahvan kameran videokuvausta varten. Videoiden vakautus on myös kunnossa, sillä pääkameran optinen kuvanvakain yhdistettynä elektroniseen kuvanvakaimeen tulee lopputulokseksi yllättävän vakaa video.
OnePlus 8T:ssä kamerasovellus on pitkälti täysin samanlainen kuin muissakin tuoreimmissa OnePlussan puhelimissa, mutta nyt mukaan on saatu muutamia uusia ominaisuuksia sekä parannuksia. Kamerasovelluksen päänäkymässä ominaisuudet ovat pääasiassa vain yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, 12/48 MP -kuvaukselle, kuvauksen ajastukselle, makrokuvaukselle sekä erilaisille filttereille. Uusia ominaisuuksia ovat muun muassa kuvien pikajako pitämällä äskettäin otettua kuvaa pohjassa sekä helpompi zoomaus tai videon taltiointi painamalla pohjassa laukaisinpainiketta.
Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä sovelluksessa on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (ajastettu kuvaus, panoraama, hidastus, video, kuva, pystykuva, yönäkymä ja pro). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (0,6x) ja laajakulmakameran (1x) välillä. Lisäksi mukaan on tuotu 2x-tila, joka on siis digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä OnePlus 8T:ssä ei ole erillistä telekameraa.
Tärkein ominaisuus monelle kamerasovelluksessa on toimiva pro-kuvaustila, joka on OnePlusin tyylisesti myös OnePlus 8T:ssä monipuolinen. Pro-kuvaustilassa voi kuvata vain pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100 – 3200), valkotasapainoa (2300 – 7500K), suljinaikaa (1/8000 – 30 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tila tarjoaa vakiona myös histogrammia sekä sommittelu- ja vaakaviivoja, joiden avulla kuvan saa aseteltua tyylikkäästi suoraan. Pro-tilassa voi kuvata luonnollisesti RAW-kuvia, joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa on mahdollista myös ottaa suoraan 48 megapikselin tarkkuudella kuvia jpg-muodossa.
Käyttöjärjestelmä
OnePlus 8T on ensimmäinen OnePlussan älypuhelin, joka toimitetaan esiasennettuna Googlen tuoreimmalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä. OnePlus on päivittänyt lisäksi oman käyttöliittymänsä versioon OxygenOS 11, joka tuo lähes kokonaisuudessaan uudistetun ulkoasun. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin OxygenOS 11.KB05BA -versiota ja tuorein päivitys toi mukanaan Googlen 1. syyskuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Lisäksi Google Play -järjestelmäpäivitykset olivat puhelimelle julkaistu 1. syyskuuta 2020.
Android 11 tuo muutamia uudistuksia verrattuna aikaisempaan versioon. Google on halunnut tehdä käyttöjärjestelmästä nyt ihmiskeskeisen ja esimerkiksi ihmiset-sovellus tukee nyt ”keskustelut”-näkymää ilmoitusvalikossa. Lisäksi Android 11 tuo tarjolle ”kuplat”, eli esimerkiksi viestit-sovellus pystyy pienentymään kuplaksi laitteen näytölle, josta keskustelun saa myös tarvittaessa nopeasti auki.
Pikavalinta- sekä sammutusnäkymistä Google on tehnyt aikaisemmasta selvästi eroavan. Ilmoitusnäkymässä on nyt helpompi kontrolloida esimerkiksi musiikkia sekä laitteita. Yksityisyyteen Google on myös panostanut jälleen kerran, sillä nyt sovelluksille voi antaa muun muassa vain yhden kerran käyttöoikeuksia mikrofoniin, kameraan tai sijaintiin. Lisäksi Android 11 osaa myös automaattisesti resetoida annetut käyttöoikeudet, jos sovellusta ei ole käytetty pitkään aikaan. Lisätietoja Android 11 -päivityksen ominaisuuksista voi lukea aikaisemmasta artikkelistamme.
OxygenOS 11 -käyttöliittymässä on monet uudet Android 11 -käyttöjärjestelmän ominaisuudet sekä uudistukset. Näiden lisäksi OnePlus on muokannut käyttöliittymäänsä rankalla kädellä, ja yksi lähtökohta on ollut helpompi käytettävyys yhdellä kädellä. OnePlus on myös päivittänyt pelitilan kokonaan, minkä lisäksi mukana on myös uusi Ambient-display-ominaisuus. Suljetulla näytöllä voi nyt siis olla nähtävillä kellonaika ja OnePlus tarjoaa myös kymmenen uutta kellotyyliä.
OnePlus on päivittänyt myös tummaa tilaa, niin että se on OnePlus 8T:ssä helposti aktivoitavissa pikavalikosta. Lisäksi tumma tila voidaan asettaa nyt automaattisesti tiettynä aikana aktivoitumaan. Zen-tilaan OnePlus on tuonut viisi uutta teemaa sekä enemmän aikavaihtoehtoja. OxygenOS 11 tarjoaa myös uusitun gallerian, joka tukee nyt story-toimintoa.
Testijakson aikana vastaan ei tullut suurempia ongelmia OnePlus 8T:n kanssa, kun tarkastellaan ohjelmistoa. Kaikki vaadittavat ominaisuudet tuntuivat toimivan sulavasti sekä sovelluksien aukeaminen oli sulavaa. OxygenOS 11 on melkoisesti uudistunut verrattuna aikaisempaan versioon, mutta OnePlus on onnistunut silti säilyttämään jollain tavalla tutun Androidin olemuksen. Joitakin ominaisuuksia OnePlus ei ole lähtenyt suuremmin muokkaamaan ja oikeastaan OnePlus on vain tuonut lisäasetuksia, joita ei puhdas Android tarjoa. Nyt käyttöliittymässä on paljon yhtäläisyyksiä Samsungin One UI:hin, eikä se välttämättä ole ollenkaan huono asia.
Yhteenveto
OnePlus 8T on monella tavalla mielenkiintoinen uutuuspuhelin, mutta myös samalla erittäin kilpailukykyisesti hinnoiteltu. Hinta on laskenut verrattuna edeltäjäversioon, jonka lisäksi tietyt osa-alueet puhelimesta ovat saaneet parannuksia, mutta pääosin tekniset ominaisuudet ovat pysyneet samana. OnePlus on tällä kertaa panostanut vahvasti huippuluokan näyttöön, tehokkaaseen lataukseen, perusvarmaan tekniseen toteutukseen sekä tuoreimpiin ohjelmistoihin.
Testijakson aikana henkilökohtaisesti tykästyin OnePlus 8T -puhelimessa pääosin laadukkaaseen ulkoiseen toteutukseen, mutta toki yhtenä uudistuksena olisi toivonut myös vedenkestävyyttä. OnePlus 8T tarjoaa myös erinomaisen näytön, jossa vahvuutena ovat AMOLED-tekniikka sekä 120 hertsin virkistystaajuus. Puhelimen Snapdragon 865 -piiristä, 5G-tuesta tai edes muistiversioista ei ole suuremmin pahaa sanottavaa, vaikka OnePlus ei luotakaan enää täysin tuoreimpiin tekniikoihin. Kameran osalta OnePlus 8T tarjoaa hyvän pääkameran ja ultralaajakulmakameran, kun muut kaksi kameraa ovat täysin turhia. Puhelimen selvimpiä valttikortteja ovat myös mielestäni todella nopea pikalataus, stereokaiuttimet sekä Android 11 -käyttöjärjestelmä.
Heikkouksia OnePlus 8T -puhelimesta löytyy myös lisää aikaisemmin mainittujen ohella. Muotoilun osalta on hukattu nyt ”OnePlusmaisuus”, sillä OnePlus 8T on varsin geneerinen ja suurin syy siihen on laatikkomainen kamera-alue takaosassa. Heikkouksiksi voidaan luetella mielestäni kuulokeliittimen, muistikorttipaikan, telekameran sekä langattoman latauksen puuttuminen, joista ainakin osa olisi ollut kiva nähdä OnePlus 8T:ssä. Suurin pettymys oli kuitenkin heikko akunkesto, jonka odotettiin olevan selvästi parempi.
Suomessa OnePlus 8T maksaa edullisimmillaan 599 euroa sekä kalliimpi versio maksaa vastaavasti 699 euroa. OnePlus on laskenut hinnoittelua siis selvästi verrattaessa edeltäjäversioon ja tämä on todennäköisesti mahdollista vain pienien teknisien päivityksien ansiosta. Hinnoittelu on heti tuoreeltaan erittäin houkutteleva, mutta samalla tarjolla on myös monia kilpailevia laitteita, jotka tarjoavat vastaavia ominaisuuksia. Esimerkiksi aikaisemmin arvostelemamme Poco F2 Pro tarjoaa samassa hintaluokassa samoja teknisiä ratkaisuja, minkä lisäksi Xiaomi Mi 10T -malliston puhelimet ovat myös kovia haastajia. Samsungilta löytyy tuore Galaxy S20 Fan Edition, joka tarjoaa myös vastaavia ominaisuuksia, mutta se on muutamalta osa-alueelta selvästi parempi, mutta samalla hieman kalliimpi.
OnePlus tuo uutuuspuhelimen myyntiin Suomessa kahdessa muistivariantissa, jotka ovat 8 + 128 Gt ja 12 + 256 Gt. Tarjolla on myös kaksi väriversiota, jotka ovat vihreä Aquamarine Green sekä hopea Lunar Silver. Kokonaisuudessaan OnePlus 8T on kuitenkin perusvarma suoriutuja omassa hintaluokassaan ja sitä on helppo suositella, jos hakusessa on edullisempi huippupuhelin.
OnePlus 8T
SuomiMobiilin arvostelussa OnePlus 8T -huippupuhelin, joka tarjoaa 120 hersin näytön, Snapdragon 865 -piirin sekä 65 watin pikalatauksen.
Hyvää
- Pääosin laadukas rakenne ja hyvät väriversiot
- Mukana toimitetaan tyylikäs suojakuori
- Erinomainen Fluid AMOLED -näyttö ja 120 hertsin virkistystaajuus
- Snapdragon 865 tarjoaa edelleen hyvän suorituskyvyn
- Tuki 5G-yhteyksille (NSA ja SA)
- Paljon RAM-muistia sekä tallennustilaa (12 Gt ja 256 Gt)
- Hyvä pääkamera optisella kuvanvakaimella
- Käyttökelpoinen ultralaajakulmakamera
- Kestää hyvin pakkasta
- Nopea sormenjälkilukija ja toimiva kasvojentunnistus
- Stereokaiuttimet
- Tehokas Warp Charge 65 lataa puhelimen todella nopeasti
- Uusin Android 11 ja monipuolinen OxygenOS 11
- Kilpailukykyinen hinnoittelu
Huonoa
- Hieman geneerinen muotoilu
- Ei virallisesti pölyn- tai vedenkestävä
- Kuulokeliitin ja muistikorttipaikka puuttuvat
- Heikohko akunkesto verrattuna akun kokoon
- Langaton lataus puuttuu
- Ei telekameraa
- Makrokamera ja mustavalkokamera ovat turhia