AndroidGoogleYleinen

Google julkaisi Android 11 -käyttöjärjestelmän nyt virallisesti – tällaisia uudistuksia on tulossa Android-puhelimiin

Google on julkaissut tänään uusimman Android 11 -käyttöjärjestelmäversion virallisesti jakoon yhtiön omille Pixel-puhelimille, mutta myöskin muutamat muut laitevalmistajat ovat laittaneet Android 11 -version beetaversion tänään jakoon valikoiduille puhelimille. Android 11 on yksi suurimmista Android-versiopäivityksistä ja siinä Google on panostanut vahvasti yksityisyyteen, uusiin toiminnallisuuksiin sekä laitteiden ja median hallintaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kehittynyttä kommunikointia

Android 11 -päivityksessä Google on panostanut kommunikoinnin parantamiseen ja nyt muun muassa keskustelut useiden viestisovelluksien välillä on helpompaa. Uusitussa järjestelmässä eri sovelluksien kautta tapahtuvat keskustelut on siirretty erilliseen tilaan ilmoituskeskuksessa, joka mahdollistaa keskustelujen hallitsemisen yhdestä paikasta. Lisäksi keskusteluja pystytään nyt priorisoimaan ihmisten mukaan, jotta tärkeiden henkilöiden viestit eivät jäisi huomaamatta.

Lisäksi Android 11 tuo vihdoin tarjolle ”kuplat”, eli esimerkiksi viestit-sovellus pystyy pienentymään kuplaksi laitteen näytölle, josta keskustelun saa myös tarvittaessa nopeasti auki. Yksi parannuksista on myös sisäänrakennettu tuki näytön tallennukselle, jossa voidaan myös nauhoittaa näytön lisäksi myös ääntä. Aikaisemmin ominaisuuteen on tarvittu erillinen sovellus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusia tyylejä kontrolloida yhdistettyjä laitteita ja mediaa

Google on tuonut päivitetyssä käyttöjärjestelmässä myös kaikki kodin älylaitteet yhteen näkymään, jonne päästään painamalla virtapainiketta pitkään pohjassa. Esimerkiksi älylukkoa tai termostaattia on nyt mahdollista hallita vain napin painalluksella, eikä montaa erillistä sovellusta tarvitse sitä varten enää avata.

Android 11 tuo mukanaan myös uudistetut mediaohjaimet, jotka ovat aikaisempaa kätevämmät. Mediaohjaimet löytyvät nyt ilmoitusvalikosta pikavalintojen yhteydestä. Android Auto -toiminnon Google on toteuttanut nyt langattomasti kaikilla Android 11 -pohjaisilla laitteilla, eli erillisiä kaapeleita ei enää tarvita, jos vain auto tukee toiminnallisuutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Enemmän mahdollisuuksia hallita yksityisyyttä sekä tietoja

Yksityisyyteen Google on myös panostanut jälleen kerran, sillä nyt sovelluksille voi antaa muun muassa vain yhden kerran käyttöoikeuksia mikrofoniin, kameraan tai sijaintiin. Lisäksi Android 11 osaa myös automaattisesti resetoida annetut käyttöoikeudet, jos sovellusta ei ole käytetty pitkään aikaan.

Google Play -järjestelmäpäivityksien avulla pystytään asentamaan puhelimiin aikaisempaa enemmän tietoturva- ja yksityisyyskorjauksia, jotka voidaan ladata Google Play -kaupasta. Tämä mahdollistaa miljoonien Android-puhelimien saavan korjaukset heti kun ne ovat saatavilla, eikä valmistajien tarvitse niitä itse lähettää puhelimille.

Milloin saatavilla?

Android 11 on saatavilla heti Googlen Pixel-puhelimille aina Pixel 2 -mallista ylöspäin. Lisäksi päivitys on julkaistu valikoiduille OnePlussan, Xiaomin, Realmen ja OPPO:n puhelimille. Lisätietoja Android 11 -päivityksen saavista puhelimista voi käydä lukemassa tämän linkin takaa.

Lähde: Google

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

5 Kommenttia

 1. ”Yksi parannuksista on myös sisäänrakennettu tuki näytön tallennukselle, jossa voidaan myös nauhoittaa näytön lisäksi myös ääntä. Aikaisemmin ominaisuuteen on tarvittu erillinen sovellus.”

  Tuokin ominaisuus on ollut käytössä jo ennestäänkin Samsungin OneUI:ssä. Eli osahan noista Googlen Android -perusominaisuuksista on ollut laitevalmistajien Android-versioissa jo ennestäänkin olemassa.

  1. Samoin jo muinoin honor 8 & EMUI kombossa.

   Silti mielestäni hyvä että nämä tuodaan hallitusti osaksi perus androidia, itse myös valitsen milloin tahansa ”puhtaan Androidin” valmistajien virityksen ylitse.

   Toisaalta onneksi meillä on valinnanvaraa. 🙂

 2. Sepä mielenkiintoista. 😂

 3. Nokian puhelimen Android päivitys meni perseelleen. Puhelin pitää sammuttaa joka kerta, että lähtee lataamaan. Päivitys teki myös sen että pikapalloja häviää näytöltä. Kyllä vituttaa…

 4. Entisessä versiossa oli helppoa sulkea tai peruuttaa näytön alalaidassa olevasta nuolenta. Nyt joutuu usein sulkemaan sivun ja avaamaan uudelleen Käsittämättömän hankalaa! 🤬

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android