ArvostelutOnePlusYleinen

Arvostelussa OnePlus 9 – Mielenkiintoinen puhelin uusimmilla tekniikoilla ja Hasselblad-kameroilla

OnePlus 9

OnePlussan uudet huippupuhelimet on nyt julkaistu ja myös SuomiMobiilissa uutuuslaitteisiin on päästy tutustumaan hyvissä ajoin. Tällä kertaa testattavana käväisi OnePlus 9 -puhelin, joka on malliston perusmalli. Samalla julkaistiin myös OnePlus 9 Pro, johon tullaan tutustumaan SuomiMobiilissa hieman myöhemmin erillisessä arvostelussa.

Uusi OnePlus 9 on mielenkiintoinen huippupuhelin, joka tarjoaa tämän hetken tuoreimpia teknisiä ominaisuuksia. Puhelimessa on esimerkiksi tuorein Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, 5G-yhteydet, tehokas pikalataus, 120 hertsin Fluid AMOLED -näyttöpaneeli sekä yhteistyössä kameravalmistaja Hasselbladin kanssa toteutetut kamerat. Tietyillä osa-alueilla OnePlus on kuitenkin joutunut hieman karsimaan, jotta hinta on saatu edullisemmaksi. Suomessa OnePlus 9 tulee myyntiin huhtikuun aikana edullisimmillaan 699 euron hintaan.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan OnePlus 9 -puhelimeen noin viikonmittaisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, Hasselbladin kanssa toteutettuihin kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä.

Tietoa testilaitteesta: Testiin OnePlus 9 -puhelimesta saatiin 12 + 256 gigatavun muistivariantti, jonka mallikoodi on LE2113. Testijakso suoritettiin OxygenOS 11.2.1.1.LE25BA -ohjelmistoversiolla, joka saattaa olla eri kuin kuluttajatuotteissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus 9 (LE2113)
Mitat: 160 x 74.2 x 8.7 mm
Paino: 192 g
Rakenne: Muovikehys sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnat
Näyttö: 6.55 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 888 (1x 2.84 GHz Kryo 680 & 3x 2.42 GHz Kryo 680 & 4x 1.8 GHz Kryo 680)
Grafiikkasuoritin: Adreno 660
Muisti: 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 48 MP pääkamera (Sony IMX689 / f/1.8 / 23 mm / 1/1.43" / 1.12 µm / PDAF) + 50 MP ultralajaakulmakamera (Sony IMX766 / f/2.2 / 14 mm / 1/(1.56"  / 110 asteen kuvakenttä) + 2 MP mustavalkokamera + kaksois-LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera ( Sony IMX471 / f/2.4 / 1.0 µm / FF)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + OxygenOS 11 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / Warp Charge 65T (65W) -pikalataus / 15W langaton lataus / käänteinen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.2 / apetX HD / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Winter Mist / Arctic Sky / Astral Black
Hinta: alk. 699 €

Myyntipakkaus

OnePlus 9 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

OnePlus luottaa uutuuspuhelimessa jälleen yhtiölle ominaiseen punaiseen myyntipakkaukseen, jota on kuitenkin hieman päivitetty. Myyntipakkaus on jälleen varsin epäkäytännöllisen korkea sekä kookas. Pakkauksen ulkopuolta koristaa OnePlus 9 -mallinimi sekä tietoa siitä, että laite on kehitetty yhteistyössä Hasselbladin kanssa. Myyntipakkauksen pohja on musta ja siihen on liitetty tarra, jossa on tiedot laitteen mallinimestä, muisti- ja väriversiosta sekä IMEI-koodit. Takaosassa tuodaan selvästi esille OnePlus 9:n pitävän sisällänsä Googlen palvelut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esillä on muoveihin kääritty OnePlus 9, joka on asetettuna omaan syvennykseensä. Laitteen alapuolella olevan välitasanteen alta löytyy puhelimelle suunniteltu läpinäkyvä pehmeämuovinen suojakuori, jossa on Never Settle -teksti. Myyntipakkauksen pohjalla on vielä 65 watin tehoinen Warp Charge 65T -pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Myyntipakkauksen kanteen on asetettuna erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun pikakäyttöoppaan, turvallisuustietoja sekä muita lappusia.

OnePlus 9 -puhelimen myyntipakkaus on tuttua OnePlussaa, sillä mitään ei ole jätetty pois ja mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava. Mukana on myös tehokas pikalaturi sekä suojakuori, jolla puhelimen voi ainakin aluksi suojata. OnePlus ei ole lähtenyt siis muutamien muiden valmistajien linjalle esimerkiksi latureiden poistamiseksi, vaan ostajan ei tarvitse hankkia mitään jälkikäteen. Myyntipakkaus on ulkoiselta toteutukseltaan kuitenkin varsin kookas ja mukana on paljon turhaa tilaa. OnePlus olisi ehkä voinut kokeilla saada paketista hieman pienemmän, jotta se olisi hieman käytännöllisempi.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenne sekä laatuvaikutelma ovat OnePlus 9 -puhelimessa mennyt selvästi huonompaan suuntaan, sillä OnePlus on luopunut erikoisesti alumiinikehyksestä. Puhelimessa on lasikuidulla vahvistettu polymeerimuovinen kehys, joka on viimeistelty metallimaiseksi kiiltävällä pinnoitteella. Premium-tuntumasta on puhelimessa kuitenkin jouduttu nyt luopumaan, vaikka toki etu- ja takapinnat ovatkin Gorilla Glass 5 -lasia.

OnePlus on esitellyt puhelimen kolmessa väriversiossa, jotka ovat violetti Winter Mist, hopea Arctic Sky sekä musta Astal Black. Testiin saatiin violetti Winter Mist -väriversio, joka on takaosan toteutukseltaan ainoa, joka on liukuvärjätty. Violetti väri on sumuisen näköinen, sillä alareunassa on lähes peilimäinen viimeistely ja yläreunaa kohti mentäessä väri sumentuu tyylikkäästi. Violetti väriversio on pinnoiltaan kiiltävä, kunten myös musta Astal Black. Ainoa mattapintainen OnePlus 9 -puhelimen väriversio on hopea Arctic Sky.

Muotoilultaan OnePlus 9 muistuttaa vahvasti viime vuoden OnePlus 8T -puhelinta, eikä oikeastaan suuria muutoksia ole tullut. Puhelin on kauttaaltaan kiiltäväpintainen, mikä ei allekirjoittaneen mielestä ole yhtä hyvä toteutus kuin OnePlussan aikaisemmat mattapintaiset viimeistelyt. Gorilla Glass 5 -lasipintoihin ei tullut testijakson aikana huomattavia naarmuja, mutta kiiltävät pinnat ovat varsinaisia sormenjälkimagneetteja. Erityisesti takaosan lasissa sormenjäljet ovat selvästi nähtävillä, mutta onneksi lasipinnat on pinnoitettu likaa hylkivällä materiaalilla, joten lika lähtee vain yhdellä pyyhkäisyllä pois.

OnePlus 9 -puhelimen mitoiksi on ilmoitettu 160 x 74,2 x 8,7 millimetriä ja painoksi 192 grammaa. Kyseessä ei ole siis mikään kompakti älypuhelin, mutta ei myöskään mikään jättiläinen. Mitoiltaan OnePlus asettuu varsin perinteisien älypuhelimien luokkaan, eikä tarjoa mitään kovin suuria yllätyksiä. Painon osalta OnePlus on pystynyt vielä jäämään alle 200 grammaa, mikä on varmasti osittain muovikehyksen ansiota. Painoa ei ole liikaa, joten sen käyttäminen on miellyttävää. Kyseessä on lisäksi erittäin jämäkkä puhelin, sillä esimerkiksi käsien välissä kevyesti taivuteltaessa puhelin ei päästänyt suurempia natinoita, eikä myöskään taipunut merkittävästi.

Käsituntumalta OnePlus 9 on varsin miellyttävä, mutta muoviselta tuntumalta ei päästä välttymään. Pyöristetty kehys sekä pyöristetyt takaosan lasipinnan reunat tekevät puhelimen pitämisestä kädessä miellyttävää. Puhelin on kuitenkin kiiltävien pintojensa takia erittäin liukas erityisesti kuivissa käsissä. Jos OnePlus 9:n muovisesta kehyksestä täytyy jotain hyvää keksiä, niin se ei ole ainakaan yhtä kylmäntuntuinen kuin alumiinikehykset. Muilta osin OnePlus 9:n tuntuma kädessä on pitkälti samanlainen kuin monissa 300-500 euron hintaisissa älypuhelimissa, joten tällä kertaa laatuvaikutelman osalta OnePlus ei ole onnistunut luomaan täysiveristä huippupuhelinta.

Myös OnePlus 9 -puhelimesta löytyy yksi rakenteellinen heikkous, josta tykkään aina huomauttaa. Puhelimen näyttölasin sekä muovikehyksen väliin on tuotu jälleen ylimääräinen musta muovikaistale, joka tuottaa rakenteeseen yhden ylimääräisen suomakohdan. Muovikaistale näytön ympärillä ei mielestäni kuulu huippupuhelimiin, sillä siitä ei ole käytännössä mitään hyötyä. Onneksi OnePlus on onnistunut tekemään OnePlus 9 -puhelimessa muovikaistaleesta varsin kapean, joten se ei ole aivan niin häiritsevä kuin joissakin muissa laitteissa.

OnePlus 9 -puhelimen rakenteesta ei ole saatu minkään IP-luokituksen mukaisesti pölyn- tai vedenkestävää, mitä ei ole aikaisemminkaan nähty OnePlussan huippupuhelimien halvemmissa versioissa. Valitettavasti IP-luokituksen puuttuminen on heikkous, sillä sen voidaan katsoa olevan yksi huippupuhelimien ominaisista piirteistä. OnePlus on ottanut vedenkestävyyden kuitenkin jollain tasolla huomioon, mikä näkyy puhelimen SIM-korttitelakan suojana olevana tiivisteenä. Todennäköisesti puhelin kestää varsin hyvin roiskevettä tai esimerkiksi kevyttä sadetta, mutta valitettavasti mitään lupausta ei sen suhteen ole annettu. OnePlus 9 -puhelinta ei kannata upottaa kokonaisuudessaan veteen tai altistaa turhaan erilaisille nesteille.

Etuosaltaan OnePlus 9 muistuttaa edeltäjäänsä, sillä puhelin näyttää yhtä geneeriseltä. Etuosassa on tasainen näyttöpaneeli, jossa on kauttaaltaan varsin kapeat kehykset. Näytön vasempaan yläkulmaan OnePlus on tehnyt etukameraa varten reiän ja puheluihin käytettävä kuuloke on asetettu näyttölasin ja muovikehyksen väliin. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat myös piilotettu näytön yläpuolelle kehykseen. Myös sormenjälkilukija on saatu integroitua näyttöön, ja OnePlus 9 -mallista se löytyy aivan näytön alareunasta, vaikka aikaisemmin OnePlus-puhelimissa sormenjälkilukija on ollut selvästi ylempänä.

Puhelimen takaosa edustaa toteutusta, joka nähtiin ensimmäisen kerran OnePlus 8T -puhelimessa. OnePlus 9:n takaosassa katse kiinnittyy vasemman yläkulman hieman muusta rungosta ulkonevaan laatikkomaiseen kamera-alueeseen, jossa on kaksi korostettua kamerasensoria sekä yksi pienempi kamerasensori. Lisäksi kamera-alueessa on kaksois-LED-salamavalo sekä Hasselblad-logo, joka viittaa yhtiöiden väliseen kamerayhteistyöhön. OnePlus 9 -puhelimen takaosassa on myös OnePlussan tuttu logo sekä alareunassa on esillä pienellä präntillä mallikoodi, valmistusmaa sekä muita vaadittuja merkintöjä. Verrattuna viime vuoden OnePlus-puhelimiin on takaosasta kadonnut tekstimuodossa ollut OnePlussan logo.

OnePlus 9 -puhelimen oikeassa kyljessä on kolmivaiheinen Alert Slider -kytkin sekä virtapainike. Vasemmassa kyljessä on pelkästään äänenvoimakkuuspainikeet. Kaikki puhelimen painikkeet on valmistettu kokonaan muovista, mutta niissä on silti hyvä tuntuma ja vaste. Lisäksi Alert Slider -kytkimessä on erillinen karhea pinnoite, joka takaa paremman tuntuman sekä erottuvuuden muista painikkeista. OnePlus 9:n yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofoni ja alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Puhelimessa ei ole valitettavasti 3,5 millimetrin kuulokeliitintä tai tukea muistikortille.

Näyttö

OnePlussan puhelimilla on vahva historia laadukkaiden näyttöjen suhteen, eikä OnePlus 9 ole poikkeus tässä suhteessa. OnePlus 9 tarjoaa pitkälti saman näytön kuin viime vuoden OnePlus 8T, joka oli myös aikoinaan erittäin hyvä. Kyseessä on 6,55 tuuman suuruinen näyttöpaneeli, joka perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytön tarkkuus on Full HD+ -tasolla, eli siinä on 2400 x 1080 pikseliä, mikä takaa 402 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi 20:9-kuvasuhde, 1100 nitin maksimikirkkaus sekä HDR10+ -sertifikaatti.

Näytössä on tällä kertaa parannettu OnePlussan mukaan väritarkkuutta sekä automaattista kirkkauden säätöä, mutta muilta osin toteutus on täysin samanlainen kuin OnePlus 8T -puhelimessa. Näytön vasemmassa yläkulmassa on etukameraa varten tehty reikä ja näyttöpaneeli on kokonaan tasainen. Esimerkiksi OnePlus 8 -puhelimessa nähtiin vuosi sitten reunoilta kaartuva näyttö, mutta nähtävästi tasaisen näytön ystäviä on enemmän.

OnePlus 9 -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota sekä HDR10-sisältöä.

Testijakson aikana näyttö vaikutti erittäin hyvältä ja ainakin puhelimen omassa 700 euron hintapisteessä näyttö on monella osa-alueella erinomainen. AMOLED-näytöllä värit toistuvat oletusasetuksilla loistavasti, kirkkautta on riittävästi myös kirkkaassa auringonvalossa sekä 120 hertsin virkistystaajuus tekee kokemuksesta erittäin sulavan. Full HD+ -tarkkuus riittää varmasti monille käyttäjille, eikä mielestäni tarkempaa näyttöä olisi voinut edes odottaa. Näytössä on myös erittäin hyvät katselukulmat, joten OnePlus 9 loistaa näyttönsä osalta, vaikka mitään mullistavaa ei tällä kertaa nähtykään.

Näyttöä varten OnePlus on toteuttanut jälleen tuttuja asetuksia, joilla näytöstä saadaan juuri oman mielen mukainen. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön kalibrointia, eli värimaailmaa muutamista oletusasetuksista (eloisa ja luonnollinen), mutta lisäasetuksien takaa saadaan auki kattavammat säätömahdollisuudet. Käyttäjä pystyy esimerkiksi valitsemaan muutaman värimaailman väliltä (AMOLED Wide Gamut, sRGB, Display P3) tai vaihtaa värilämpötilaa erillisestä säätimestä. Näytön virkistystaajuutta on mahdollista vaihtaa 60 ja 120 hertsin välillä, joten esimerkiksi 90 hertsin virkistystaajuus ei ole vaihtoehto.

Asetuksista on myös mahdollista piilottaa etukamerareikä niin, että sitä ympäröivät alueet muutetaan mustiksi. Testijakson aikana reikä ei näytössä kuitenkaan suuremmin tuntunut häiritsevän, minkä vuoksi itse en ainakaan kameraa piilottanut. OnePlus 9:n näytön asetuksista on mahdollista myös aktivoida niin sanottu ”näytön tehostusmoottori”, joka optimoi dynaamisesti videoiden värit ja kontrastin eloisammaksi. Uutena ominaisuutena on myös erittäin suuri videoiden tarkkuus, joka parantaa videoiden selkeyttä AI-algoritmilla muutamissa sovelluksissa. Tuettuina näyttivät olevan esimerkiksi Snapchat ja Instagram.

OnePlus 9:n näytön asetuksista löytyy myös mahdollisuus parantaa katselumukavuutta säätämällä näytön värejä automaattisesti ympäristön valaistuksen mukaan. Lisäksi puhelimessa on tuki lukutilalle sekä tummalle tilalle. OnePlus 9:n tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös Always-on-display-toimintoa, jonka avulla sammutetulle näytölle saadaan näkyviin kellonaika, ilmoituksia sekä muita tietoja. OnePlus antaa mahdollisuuden Always-on-display-toiminnossa muokata kelloa muutamasta erilaisesta toteutuksesta ja ominaisuus tukee myös Canvas-toimintoa. Canvas mahdollistaa jonkin suosikkikuvan ääriviivojen asettamisen suljetulle näytölle.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

OnePlus 9 on todellinen huippupuhelin, sillä laitteessa on Qualcommin tuorein ja tehokkain Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri. Kyseessä ei ole enää mikään täysin uusi järjestelmäpiiri, sillä olemme päässeet testaamaan sitä aikaisemmin jo Xiaomi Mi 11- ja ASUS ROG Phone 5 -puhelimissa. Snapdragon 888 on myös Qualcommin ensimmäinen integroidulla Snapdragon X60 -5G-modeemilla varusteltu järjestelmäpiiri.

Snapdragon 888 on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka ovat jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja ne toimivat jopa 2,84 GHz:n kellotaajuudella. Kyseessä on myös ensimmäinen CPU-alijärjestelmä, joka perustuu ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii tuorein Adreno 660, joka on tähän asti tehokkain grafiikkaprosessori ja Qualcommin mukaan se on jopa 35 prosenttia tehokkaampi kuin edeltävä sukupolvi.

OnePlus 9 on tarjolla kahdessa muistivariantissa, joista edullisemmassa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä mukavat 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Toisessa versiossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. OnePlus hyödyntää muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti OnePlus 9 -puhelimeen ole saatu.

Testijakson aikana OnePlus 9 -puhelimessa ajettiin läpi tutut suorituskykytestit, joista kaikista saatiin aikaiseksi hyvät tulokset. Testien tulokset ovat lähes suoraan verrattavissa muihin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuviin puhelimiin, eikä tämän osalta OnePlus 9 tarjoa suuria yllätyksiä. Alapuolella olevassa taulukossa on mahdollista verrata OnePlus 9:n saamia pisteytyksiä vastaaviin pisteisiin, jotka olemme aikaisemmin saaneet Snapdragon 888 järjestelmäpiiriin perustuvalla Xiaomi Mi 11 -puhelimella sekä Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin perustuvalla OnePlus 8T -puhelimella. Kuten nähdään, niin suorituskyky on parantunut verrattaessa edeltäjämalliin, mutta mitään suurta eroa Snapdragon 888 -piiriin perustuvien puhelimien välillä ei ole.

Testitulokset
OnePlus 9 (SD888) Xiaomi Mi 11 (SD888) OnePlus 8T (SD865)
AnTuTu (V8): 690 114 pistettä 698 393 pistettä 577 564 pistettä
Geekbench 5 (single): 1107 pistettä 911 pistettä 891 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3584 pistettä 3212 pistettä 3107 pistettä
PCMark 2.0: 10 715 pistettä 10 650 pistettä 9448 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: MAX pisteet MAX pisteet 7151 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): MAX pisteet MAX pisteet 8238 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): MAX pisteet MAX pisteet 4891 pistettä
3DMark Wild Life: 5607 pistettä 5751 pistettä 3809 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta puhelimen suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan äärirajoille, mutta päivittäinen käyttö on harvoin samanlaista. Aktiivisessa päivittäisessä käytössä OnePlus 9 tuntui toimivan sujuvasti ilman ongelmia, mikä on myös vaadittavaa huippupuhelimelta. Suorituskyky ei tullut vastaan kertaakaan ja sen voidaan helposti todeta riittävän myös raskaimpien mobiilipelienkin sujuvaan pyörittämiseen.

Vaikka suorituskyky riittää varmasti lähes kaikille, mutta usealle on myös tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy myös pidemmässä käytössä. Esimerkiksi mobiilipelejä saattaa tulla pelattua tuntejakin putkeen, jolloin suorituskyvyn pitäisi pysyä hyvällä tasolla, vaikka puhelin hieman lämpiääkin. Tätä varten olemme SuomiMobiilissa toteuttaneet OnePlus 9 -puhelimelle niin sanotun stressitestin, jossa ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa. Tulokset stressitestistä on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

OnePlus 9 -puhelimelle toteutetun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 9 -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä korkeat 690 114 pistettä, mutta jo toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät huomattavaan laskuun, sillä pisteet asettuivat 516 353 pisteeseen. Ensimmäisen rajun pisteiden pudotuksien jälkeen suorituskyky tasaantui ja testeissä saatiin hyvin vastaavia tuloksia. Alimmillaan AnTuTu antoi 508 480 pistettä kolmannen testauskerran jälkeen, jonka jälkeen suoritutetut testit olivat hieman suurempia.

Parhaimmillaan OnePlus 9 -puhelimen suorituskyvystä katosi huimat 26,3 prosenttia, joka on erittäin suuri luku. Suorituskyvystä katosi neljännes pidemmässä käytössä, mikä on selvästi enemmän kuin aikaisemmin testatuissa Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin perustuvissa älypuhelimissa. Esimerkiksi Xiaomi Mi 11:n suorituskyky laski 9,5 prosenttia ja ASUS ROG Phone 5:n vastaavasti 7,7 prosenttia. OnePlus 9 ei ole siis paras vaihto pidempää käyttöä ajatellessa.

Stressitestin aikana ei ollut kuitenkaan havaittavissa suurta ulospäin havaittua lämpenemistä ja puhelinta oli mukava pitää kädessäkin testin jälkeen. Nähtävästi puhelin ei pysty siirtämään lämpöä suorittimelta pois tarpeeksi nopeasti, jonka takia suorituskyky kärsii pidemmässä käytössä. OnePlus on kuitenkin kertonut parantaneensa puhelimen jäähdytystä aikaisemmasta. Puhelimessa pitäisi olla viisikerroksinen OnePlus Cool Play -jäähdytysjärjestelmä, joka koostuu suuremmasta höyrykammiosta sekä kupari- ja grafiittitasoista. Valitettavasti jäähdytysjärjestelmän toimivuutta on hyvin vaikea testata perustestitilanteissa, mutta puhelin ei ainakaan kuumentunut häiritsevästi testijakson aikana.

Snapdragon 888 on Qualcommin ensimmäinen huippuluokan järjestelmäpiiri, jossa on integroituna 5G-modeemi. Mukana on Snapdragon X60 -modeemi, jonka avulla puhelin pystyy tarjoamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. OnePlus 9 pitää sisällään monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta valitettavasti mmWave-tukea ei löydy Suomessa myytävästä mallista. Uuden sukupolven 5G-modeemin ansiosta puhelimella päästään teoreettisesti jopa 7,5 Gbps:n latausnopeuksiin ja 3 Gbps:n lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

OnePlus 9 tukee kahtatoista 5G-taajuusaluetta NSA-verkoissa, jotka ovat valmistajan mukaan n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66 ja 78, sekä SA-verkoissa n1, 3, 7, 28, 41 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue.

Testijakson aikana OnePlus 9 -puhelinta käytettiin Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella ja yleisesti latausnopeudet jäivät 400-500 Mbps tasolle. Mitään huimia 5G-latausnopeuksia ei siis OnePlus 9:llä päästy kokemaan, mikä oli jopa hieman yllättävää. Elisan verkoissa lähetysnopeudet ylsivät parhaimmillaan 70 Mbps tasolle, mutta yleisesti lähetysnopeudet olivat 30-40 Mbps tasolla. 5G-verkoissa OnePlus 9:n pitäisi pystyä kuitenkin myös paljon parempaan, mutta todennäköisesti eri paikassa nopeudet olisivat voineet olla erilaisia. 5G-kokemukset jäivät vähälle, sillä niitä testattiin vain kerran Hämeenlinnan alueella testijakson aikana.

Muuta tekniikasta

Äänentoisto OnePlus 9 -puhelimessa on stereokaiuttimien varassa, jotka ovat toteutettu varsin perinteisellä tavalla. Puhelimen alareunassa on pääkaiutin ja yläreunassa olevaa puheluihin käytettävää kuuloketta hyödynnetään toisena kaiuttimista. Äänenlaatu kahden kaiuttimen kautta on kohtuullista, mutta OnePlus 9 ei missään tapauksessa pääse tarjoamaan markkinoiden parhainta toteutusta. Äänenlaatu on tarpeeksi hyvää esimerkiksi videoiden katseluun ja hetkelliseen musiikin kuunteluun, mutta mieluummin musiikkia kyllä kuuntelee kuulokkeiden kautta.

Valitettavasti perinteinen kuulokeliitin ei ole tehnyt paluuta OnePlus 9 -puhelimessa, mutta onneksi OnePlus on panostanut Bluetooth-tukeen. Puhelimessa on tuki tuoreimmalle Bluetooth 5.2 -yhteydelle, jonka avulla pystytään takamaan vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin. OnePlus on tuonut puhelimeen tuen myös aptX-, aptX HD-, LDAC- ja AAC-tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä.

Sormenjälkilukijana hyödynnetään OnePlus 9 -mallissa näytön alapuolelle sijoitettua optista toteutusta. Verrattuna aikaisempiin OnePlussan puhelimiin on nyt sormenjälkilukija tuotu aivan näytön alareunaan, mikä hieman vaikuttaa käyttökokemukseen. Itse olen tottunut sormenjälkilukijoihin hieman korkeammalla, minkä vuoksi alareunassa olevan sormenjälkilukija tuntuu aluksi hieman luonnottomalta. Sormenjälkilukijan sijaintiin tottuu kuitenkin varsin nopeasti, minkä jälkeen sen käyttämäinen luonnistuu ongelmitta.

Näytönalainen sormenjälkilukija on nopea ja varma. Lukija tunnistaa sormen hyvin nopeasti ja avaa lukituksen viiveettä. Jos sormi oli likainen tai märkä, niin lukija ei sitä aina tunnista, mutta puhtaalla sormella se toimi erinomaisesti. OnePlus on toteuttanut sormenjälkilukijaan myös muutamia animaatioita, joista käyttäjät voivat valita mieleisensä. Vaihtoehtoisesti animaatio on myös mahdollista poistaa käytöstä. Sormenjälkilukijaa hyödynnetään myös OnePlus 9:n ”pikakäynnistyksessä”, joka on erillinen pikavalikko, joka aukeaa, kun sormen jättää lukijalle lukitusta avatessa. Pikavalikosta on mahdollista muun muassa avata jokin ennalta määrätty sovellus tai toiminto, joten ominaisuus on hyödyllinen, jos sitä oppii hyödyntämään päivittäisessä käytössä.

OnePlus 9 -puhelimessa on myös kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Kasvojentunnistuksen ongelmana on kuitenkin se, että etukameraan pohjautuva toteutus ei ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija tai PIN-koodi. Kasvojentunnistus saatetaan pystyä ohittamaan esimerkiksi kuvalla, mutta tätä ei onneksi pystytty todentamaan testijakson aikana. Kasvojentunnistus tuntui testijakson aikana toimimaan puhelimessa kohtalaisen hyvin.

Alert Slider -kytkin puhelimen oikeassa kyljessä.

Yksi OnePlus-puhelimille olennainen ominaisuus, eli Alert Silder -kytkin löytyy myös OnePlus 9 -mallista. Kyseessä on fyysinen kytkin puhelimen oikeassa kyljessä, jonka kautta voidaan vaihtaa kolme eri ääniprofiilin välillä. Yläasennossa käytössä on hiljainen-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät lukuun ottamatta hälytyksiä. Keskiasennossa on käytössä värinä-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät ja ne pelkästään värisevät. Ala-asennossa on käytössä soittoääni-tila, jossa kaikki puhelimen äänet ovat käytettävissä.

Alert Slider on yksi OnePlus-puhelimien loistavimmista ominaisuuksista sekä valttikorteista verrattuna kilpailijoihin. On jopa hämmästyttävää, ettei ominaisuutta ole varastettu kilpailijoiden puhelimiin, sillä kytkimen kautta saa erittäin kätevästi säädettyä puhelimen ääniprofiileja.

OnePlus 9:n kohdalla tekniikasta on hyvä tuoda esille myös muutama muukin toteutus. Puhelimessa on huippupuhelimelle olennaiseen tyyliin tuki Wi-Fi 6 -yhteydelle sekä NFC:lle, joka mahdollistaa esimerkiksi mobiilimaksut. OnePlus 9 tarjoaa myös laadukkaan haptisen värinän, joka on erittäin hyvän tuntuinen. Esimerkiksi värinäpalaute eri tilanteissa on erittäin miellyttävä, eikä se vaikuta halvalta.

Akunkesto ja lataus

Akun suuruuteen OnePlus ei ole tehnyt suuria muutoksia, sillä OnePlus 9 tarjoaa jälleen suurehkon 4500 milliampeeritunnin akun. Puhelimen sisällä akku on jaettu kahteen osaan, jotta OnePlus on pystynyt toteuttamaan nopeamman lataamisen. OnePlus 9 on varusteltuna tutuilla Warp Charge 65T -pikalatauksella sekä ensimmäistä kertaa perusmallissa nähdään myös langaton lataus, joka on tosin varsin rajoittunut.

Valitettavasti OnePlus 9:n akunkesto ei testijakson aikana päässyt suuresti vakuuttamaan, sillä yleisesti akku kesti vaaditun yhden päivän verran. Toki hieman aktiivisemmassa käytössä akun saa loppumaan jo iltaan mentäessä, mutta kevyessäkin käytössä akun käyttöaika on varsin lyhyt. Toki puhelimen asetuksilla on myös paljon vaikutusta akun kulumiseen, sillä testijakson aikana puhelimessa oli käytössä parhaimmat asetukset, kuten 120 hertsin virkistystaajuus sekä muutama muukin oletusarvoisesti pois päältä oleva asetus. Myös 5G-verkoilla on varmasti jonkinlainen vaikutus akunkestoon, mutta testijakson aikana 5G:tä ei päästy käyttämään jatkuvasti.

Testijakson aikana iltaisin peruskäytöllä akkua oli keskimäärin jäljellä 20 prosenttia. Päivän aikana puhelimella kuvattiin, puhuttiin puheluita, viestiteltiin, katsottiin videoita sekä selattiin sosiaalista mediaa ahkerasti. Lisäksi puhelimen kautta kuunneltiin Bluetooth-kuulokkeiden tai kaiuttimen kautta musiikkia useita tunteja päivän aikana. Vaikka akunkesto on OnePlus 9 -puhelimessa varsin keskivertainen, niin onneksi OnePlus on pystynyt hieman kompensoimaan puutteita tehokkaalla pikalatauksella.

OnePlus 9 tarjoaa tehokkaan 65 watin tehoisen langallisen Warp Charge 65T -pikalatauksen, jonka rinnalla on tuki myös 15 watin langattomalle lataukselle Qi-standardilla. OnePlus toimittaa lisäksi puhelimen mukana oletusarvoisesti tehokkaan Warp Charge 65T -pikalaturin myyntipakkauksessa ja lupaakin sen avulla OnePlus 9:n akun latautuvan vain 29 minuutissa tyhjästä täyteen. Testijakson aikana tarkastimme OnePlussan väittämät ja SuomiMobiilin toteuttaman lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

OnePlus 9 -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 64 watin Warp Charge 65T -pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään, että OnePlus 9 latautuu 65 watin langallisella pikalatauksellaan tyhjästä täyteen 35 minuutissa, joten aivan OnePlussan lupaamaan 29 minuuttiin ei päästä. 35 minuuttia on kuitenkin nopeampi kuin mihin monet vastaavat puhelimet pystyvät. 50 prosentin varaustaso saavutetaan vain 14 minuutin latauksen jälkeen ja 90 prosentin tasoon päästään noin 27 minuutin latauksen jälkeen. OnePlus 9 latautuu varsin tasaiseen tahtiin koko ajan, mutta toki loppua kohden lataus hidastuu hieman. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 3 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia latautuvat 8 minuutissa.

Pikalataus on siis yksi OnePlus 9 -puhelimen selvistä valttikorteista, joka on ollut yksi OnePlus-puhelimien tunnusomaisista piirteistä jo vuosien ajan. OnePlus 9 -puhelimen kohdalla tuli huomattua, ettei puhelinta tarvitse enää välttämättä yöllä laittaa laturiin, vaan laitteen voi unohtaa esimerkiksi pöydälle ja laittaa aamulla puhelimen hetkeksi laturiin. 15 minuutissa saadaan jo 50 prosenttia lisää akkua, joten OnePlus pystyy kompensoimaan hienosti hieman heikkoa akunkestoa todella nopealla latauksella.

OnePlus 9 tukee myös 15 watin langatonta latausta.

OnePlussan monien puhelimien yksi huomautettavista asioista on ollut monesti langattoman latauksen puute, mutta tämä on nyt lisätty OnePlus 9 -malliin. OnePlus esitteli OnePlus 9 Pro -puhelimen kohdalla tehokkaan 50 watin langattoman latauksen, mutta nyt OnePlus 9 -perusmallissa saadaan tyytyä varsin perinteikkääseen 15 watin langattomaan lataukseen. Warp Charge 65T -latauksen kaltaisiin latausnopeuksiin ei langattomalla latauksella yletytä, mutta se on mukava lisä, jos on tottunut aikaisemmin langaton latausta hyödyntämään tai omistaa entuudestaan langattoman latausalustan.

Vaikka mitään varsinaisia latausnopeuksia ei OnePlus ole langattomalle lataukselle luvannut, niin testijakson aikana päätimme kuitenkin tarkastaa kuinka nopea lataus todellisuudessa onkaan. Alapuolella olevasta kuvaajasta saa hyvän käsityksen siitä, kuinka nopeasti 15 watin langaton lataus lataa OnePlus 9 -puhelimen tyhjästä täyteen.

OnePlus 9 -puhelimen akun latausnopeus 15 watin langattomalla latauksella (laturi ostettava erikseen),

Kuten kuvaajasta nähdään, niin langattomalla latauksella OnePlus 9 latautuu varsin hitaasti. Tyhjästä täyteen lataamiseen kestää 95 minuuttia, eli tunti ja 35 minuuttia. 30 minuutissa akkua on saatu ladattua 37 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 81 minuutissa. Langattomalla latauksella puhelin latautuu varsin tasaiseen tahtiin jatkuvasti, mutta loppua kohden latausnopeus luonnollisesti hidastuu hieman. Ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 9 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vastaavasti 14 minuutissa.

OnePlus 9:llä voidaan ladata myös muita Qi-standardia tukevia laitteita.

Pelkkään yksipuoliseen langattomaan lataukseen ei OnePlus 9 -puhelimessa kuitenkaan tarvitse tyytyä, sillä mukana on myös käänteinen langaton lataus. Kyseessä on ominaisuus, jolla voidaan ladata muita Qi-standardia tukevia laitteita, kuten puhelimia, kuulokkeita tai älykelloja. Käänteisen langattoman latauksen avulla pystytään jättämään esimerkiksi älykellon tai kuulokkeiden omat laturit kotiin reissun ajaksi, sillä OnePlus 9:lla voidaan ne ladata kätevästi. Kun asetus on laitettu puhelimesta päälle, laite täytyy vain asettaa puhelimen takaosalle, minkä jälkeen lataus alkaa heti.

Pakkastesti

Testijakson aikana OnePlus 9 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 9 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 99 prosenttia, joten akkua oli kulunut yksi prosentti. Näyttö ei ottanut itseensä pakkasesta, sillä OnePlus hyödyntää laadukasta AMOLED-näyttöpaneelia. Myöskin näytönalainen sormenjälkilukija tuntui toimivan kylmässä ongelmitta. Erikoisesti OnePlus oli mahdollistanut akun lataamisen puhelimen ollessa jääkylmänä, minkä lisäksi salamaa pystyttiin käyttää kameralla kuvattaessa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla OnePlus 9:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 6 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä perustasolla, sillä yleisesti tässä testissä akkua kuluu 5-15 prosenttia. Myöskään toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestin perusteella OnePlus 9:n kehityksessä on otettu huomioon myös erilaiset lämpötilat. Pakkanen ei vaikuttanut millään tavalla puhelimen käyttöön ja akun kuluminen oli varsin vähäistä molempien testien kohdalla. Hieman erikoista oli kuitenkin havaita, että OnePlus oli mahdollista akun latauksen puhelimen ollessa jääkylmänä. Usein akun lataus on estetty turvallisuussyistä.

Kamerat

Kameroihin OnePlus on tällä kertaa panostanut toden teolla aloittamalla yhteistyön ruotsalaisen kameravalmistaja Hasselbladin kanssa. Yhteistyö keskittyy uudessa OnePlus 9 -puhelimessa erityisesti värien taltioimiseen, jonka avulla kuviin pitäisi saada luonnollisemmat värit. Yhteistyö Hasselbladin kanssa näkyy myös kamerasovelluksessa esimerkiksi Hasselblad Pro -tilana, joka on kehittynyt manuaalikuvaustila. Lisäksi kamerasovelluksessa on hieman Hasselblad-tyylittelyä väreissä sekä äänimaailmoissa.

OnePlus 9 tarjoaa varsin tutulta kuulostavan 48 megapikselin tasoisen pääkameran, joka perustuu OnePlussalle kustomoituun Sony IMX689 -sensoriin. Samainen sensori nähtiin viime vuonna OnePlus 8 Pro -puhelimessa. Kyseessä on sensori, jonka koko on 1/1,42 tuumaa, joten kyseessä on suurin kamerasensori koskaan OnePlussan puhelimissa. Pääkamerassa on kerottu olevan myöskin f/1.8-aukko, 23 mm polttoväli, 1,12 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä elektroninen kuvanvakautus. Valitettavasti esimerkiksi OnePlus 8T -mallista löytynyttä optista kuvanvakainta (OIS) ei ole saatu OnePlus 9 -puhelimeen.

Yksi suurimmista parannuksista on tehty ultralaajakulmakuvaamiseen, sillä OnePlus 9 pitää sisällään erittäin tarkan 50 megapikselin tasoisen kamerasensorin. Kamera perustuu Sonyn kehittämään IMX766-sensoriin, joka on kooltaan 1/1,56 tuumaa. Lisäksi kamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi, 14 mm polttoväli sekä sen avulla voidaan kuvata kuvia maksimissaan 110 asteen kuvakentällä.

Ultralaajakulmakamerassa on freeform-linssitekniikka, joka pystyy vähentämään kuvien reunoihin normaalisti tulevaa vääristymää. OnePlussan mukaan perinteissä ultralaajakulmakameroissa kuvien vääristymä on noin 10-20 prosenttia, kun OnePlus 9:ssa se on vain yhden prosentin. Verrattuna OnePlus 8T -puhelimeen on OnePlus 9 -mallista poistettu kokonaan makrokamera ja se on korvattu nyt ultralaajakulmakameralla. Ultralaajakulmakamera pystyy taltioimaan makrokuvia jopa 4 senttimetrin etäisyydellä kuvattavasta kohteesta.

Kolmas OnePlus 9 -puhelimen kameroista on 2 megapikselin tasoinen mustavalkokamera, joka nähtiin myös edeltäjämallissa. Kyseessä on kamerasensori, jota hyödynnetään filtterinä pääkameran kaverina, jos halutaan kuvata mustavalkokuvia. OnePlus ei ole sen syvällisemmin kertonut mitä varten heikkolaatuinen mustavalkokamera on tuotu puhelimeen, joten kameralla on todennäköisesti enemmän markkinointilähtöinen tarkoitusperä, sillä kaiken saman voisi toteuttaa myös ohjelmistollisesti. Valitettavasti OnePlus 9 -puhelimen yksi suurimmista kamerapuolen puutteista on telekamera, jota voisi odottaa jo 700 euron puhelimelta.

OnePlus 9:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 48 megapikseliä (Sony IMX689, f/1.8, 23 mm, 1/1,43”, 1,12 µm, PDAF, EIS)
    • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/2.2, 14 mm, 1/1,56”, AF, 110 asteen näkökenttä)
    • Mustavalko: 2 megapikseliä
  • Etukamera: 16 megapikseliä (Sony IMX471, f/2.4, 1,0 µm, EIS, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkamerassa hyödynnetään oletusarvoisesti tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaan niin, että neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi. OnePlus 9:lla taltioidaan oletusasetuksilla 12 megapikselin tasoisia kuvia, mutta myös 48 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista. Testijakson aikana tutustuttiin OnePlus 9:n kameraan oletusasetuksilla, joten artikkelissa nähtävät kuvat ovat 12 megapikselin tasoisia.

Kuvanlaatu pääkameralla on erinomainen ja kyseessä on selvästi paras kamera, mitä on koskaan OnePlussan puhelimissa nähty. Kuviin taltioituu värit erittäin luonnollisena ja juuri sellaisena, miten ihmissilmäkin ne luonnossa näkee. Kuvat ovat myös mukavan tarkkoja sekä yksityiskohtia on riittävästi. Dynaaminen alue kuvissa on myös mukavan laaja ja yltää muiden huippupuhelimien tasolle. Heikommassakin valaistuksessa OnePlus 9:n pääkamera on kykenevä ja kuvat ovat varsin hyvällä tasolla. OnePlussan yönäkymä-kuvaustilalla saadaan taltioitua näyttäviä yökuvia myös lähes täysin pimeässä.

Ehkä ainoa todellinen miinus OnePlus 9:n kamerassa on laserautomaattitarkennuksen puute, joka tuottaa usein pieniä tarkennusongelmia erityisesti pääkamerassa. Pääkameralla otetuissa kuvissa tarkennus on toisinaan hakusessa, minkä vuoksi esimerkiksi rakennuksien seinien yksityiskohdat saattavat jäädä sumeiksi. Kokonaisuudessaan kamera on kuitenkin hyvä ja todennäköisesti tarkennusongelmat ovat korjattavissa tulevissa päivityksissä.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna pääkameralla oletusasetuksien ollessa käytössä. Alapuolella on myös kuvapari, josta vasemmanpuoleinen on taltioituna heikossa valaistuksessa kameran oletusasetuksilla ja oikeanpuoleinen vastaavasti yökuvaustilalla.

 

Suuria panostuksia tällä kertaa on laitettu myös ultralaajakulmakameraan, sillä se on nyt tarkkuudeltaan 50 megapikseliä. Ultralaajakulmakamerassa taltioidaan oletusarvoisesti 12,5 megapikselin tasoisia kuvia, koska kamerassa hyödynnetään pääkamerasta tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Ultralaajakulmakameran yksi uudistuksista on myös freeform-linssi, jonka avulla on pyritty vähentämään kuvien reunojen vääristymiä.

Testijakson aikana ultralaajakulmakamera osoittautui erittäin vakuuttavaksi ja sen avulla taltioidut kuvat ovat parempia kuin monissa kilpailijoiden puhelimissa. Ultralaajakulmakamerat ovat usein selvästi heikompia kuin pääkamerat, mutta OnePlus 9 -puhelimessa väliä on kiritty selvästi umpeen. Aivan pääkameran tasolle ei päästä, mutta kaukana ei olla. Ultralaajakulmakuvissa on täysin sama värientaltiointi kuin pääkamerassakin, mikä on yksi selvä valttikortti. Kuviin saadaan myös varsin paljon yksityiskohtia ja terävyyttä on paljon. Kuvissa on lisäksi erinomainen dynaaminen alue.

Jos valoa ei ole tarpeeksi, niin ultralaajakulmakamera ei pääse suuresti yllättämään. Kuvat ovat hyviä, mutta laatu heikkenee selvästi tietyssä pisteessä. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, mutta erityisesti kuvien reunat jäävät epäselviksi ja tummiksi. Asiaa on kuitenkin helpottamassa yökuvaustila, joka toimii myös ultralaajakulmakameralla. Yökuvaustilalla kuviin saadaan enemmän valoa ja tämän ansiosta myös hieman enemmän yksityiskohtia.

Yleisesti OnePlus 9:llä otettujen ultralaajakulmakuvien reunojen tarkkuus on hyvä, mutta toisinaan on havaittavissa pientä kasvavaa kohinaa reunoja kohti mentäessä. Freeform-linssi tuntuu myös tekevän hommansa, sillä suurimmilta vääristymiltä kuvissa vältyttiin. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia. Lisäksi kuvien alapuolella on kuvapari, josta vasemmanpuolinen on otettuna oletusasetuksilla ja oikeanpuoleinen vastaavasti yökuvaustilalla.

Kolmas OnePlus 9 -puhelimen kameroista on 2 megapikselin tasoinen mustavalkokamera, jota hyödynnetään filtterinä pääkameran kanssa. 2 megapikselin mustavalkokuvien taltioiminen ei puhelimella ole mahdollista, vaan kyse on mukamas paremmasta filtteristä. Vastaava toteutus nähtiin jo OnePlus 8T -puhelimessa, joten kyseessä ei ole mikään kovin uusi ratkaisu. Jälleen on helppo todeta, että kyseessä on yksinkertaisesti täysin turha kamerasensori, sillä täysin saman asian olisi voinut helposti toteuttaa myös ohjelmistollisesti. Alapuolella on vielä muutamia mustavalkokuvia.

Etukameraan OnePlus ei ole tehnyt suuria muutoksia verrattuna edeltäjäversioon, sillä OnePlus 9 tarjoaa tutun Sony IMX471 -sensorin, jonka tarkkuus on 16 megapikseliä. Kameraan ei ole valitettavasti saatu tukea automaattitarkennukselle, jota voisi huippupuhelimelta odottaa. Etukameralla pystytään taltioimaan hyviä ja laadukkaita kuvia, jos tykkää omakuvia ottaa. Kuvat ovat yksityiskohtaisia sekä värit taltioituvat niihin luonnollisesti. Etukamera tukee myös muotokuvatilaa, jossa tausta saadaan sumennettua miellyttävästi. Etukamera tukee myös elektronista kuvanvakautusta ja sen avulla voidaan kuvata korkeintaan Full HD 60 fps -videokuvaa.

Takakameroiden videokuvaus OnePlus 9 -puhelimessa on hyvällä tasolla, sillä tällä kertaa mukaan on saatu kilpailijoista tuttu 8K 30 fps -videokuvaus. Oman kokemuksen mukaan 8K-videokuvauksesta ei ole kovin paljoa hyötyä toistaiseksi, minkä vuoksi itse suosin edelleen 4K-videokuvausta, joka on myös OnePlus 9:n kohdalla selvästi laadukkaampaa. Puhelin tukee 4K 30- ja 60 fps -videokuvauksia, jotka ovat omien testien mukaani erittäin hyviä kuvausmuotoja. OnePlus 9 -puhelimella 4K 60 fps -videota kuvattaessa yksityiskohdat ovat tarkkoja sekä vakautus on elektronisesti toteutettuna hyvä, vaikka hieman optista kuvanvakainta jääkin ikävä.

OnePlus 9 -puhelimella pystytään kuvaamaan 4K 60 fps -videokuvaa pää- ja ultralaajakulmakameroilla. Lisäksi videota kuvattaessa kameroiden välillä pystytään saumattomasti vaihtamaan. Alapuolella on lyhyt videopätkä, joka on kuvattu 4K 60 fps -tasoisena. Aluksi videota on kuvattu pääkameralla, jonka jälkeen kamera vaihtuu ultralaajakulmakameraan. Videosta kukin voi päätellä OnePlus 9:n videokuvauksen laatua.

OnePlus 9:n kohdalla kamerasovellusta on hieman uudistettu verrattuna aikaisempiin OnePlussan puhelimiin, mutta onneksi suuria muutoksia ei ole lähdetty tekemään. OnePlussan kamerasovellus on ollut jo vuosia erittäin selkeä sekä mukava käyttää. Nyt mukaan on tuotu pääasiassa vain muutamia uusia ominaisuuksia sekä Hasselbladin ääni- ja värimaailmat, joilla koitetaan tuoda kamerayhteistyötä hieman paremmin esille.

Kamerasovelluksen päänäkymässä ominaisuudet ovat pääasiassa vain yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, kuvauksen ajastukselle, makrokuvaukselle sekä kuvasuhteelle. Yläreunassa on myös kolme pistettä, josta on mahdollista vaihtaa pääkamerassa 12/48 megapikselin kuvaustilojen välillä ja ultralaajakulmakamerassa 12,5/50 megapikselin kuvaustilojen välillä. Lisäksi yläreunassa on mahdollista päästä kameran asetusvalikkoon.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä sovelluksessa on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (ajastettu kuvaus, panoraama, hidastus, video, kuva, pystykuva, yönäkymä, pro ja perspektiivinkorjaus). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (0,6x) ja laajakulmakameran (1x) välillä. Lisäksi mukaan on tuotu 2x-tila, joka on siis digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä OnePlus 9:ssä ei ole erillistä telekameraa.

Kamerasovelluksessa päästään käsiksi kaikkiin kuvaustiloihin myös vetämällä ylöspäin päänäkymässä, jolloin avautuu kuvaustilojen valikko. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös esillä Google Lens -pikakuvake. OnePlus on säilyttänyt kamerasovelluksessa myös monia muitakin tuttuja ominaisuuksia, joita ovat muun muassa kuvien pikajako pitämällä äskettäin otettua kuvaa pohjassa sekä helpompi zoomaus tai videon taltiointi painamalla pohjassa laukaisinpainiketta.

OnePlus 9 -puhelimessa yksi tärkeimmistä kameraominaisuuksista on Hasselblad Pro -kuvaustila, joka on kuitenkin monella tavalla samanlainen kuin aikaisemmissakin OnePlussan puhelimissa. OnePlus on kuitenkin tuonut mukaan hieman enemmän Hasselbladin tunnusvärejä ja -elementtejä. Pro-kuvaustilassa voi kuvata vain pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100 – 6400), valkotasapainoa (2300 – 7500K), suljinaikaa (1/8000 – 30 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tila tarjoaa vakiona myös histogrammia sekä sommittelu- ja vaakaviivoja, joiden avulla kuvan saa aseteltua tyylikkäästi suoraan. Pro-tilassa voi kuvata luonnollisesti RAW-kuvia, joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa on mahdollista myös ottaa suoraan 48 megapikselin tarkkuudella kuvia jpg-muodossa.

Käyttöjärjestelmä

OnePlus 9 tarjoaa tuoreimman Android 11 -version.

Käyttöjärjestelmänä OnePlus 9 -puhelimessa toimii varsin odotetulla tavalla Googlen tuorein Android 11, jonka päällä hyrrää yhtiön oma OxygenOS 11 -käyttöliittymä. Mitään kovin suuria muutoksia käyttökokemukseen ei OnePlus 9 -puhelimeen ole tuotu verrattuna OnePlus 8T -malliin, vaan ohjelmisto on saanut pysyä lähes samanlaisena. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin OxygenOS 11.2.1.1.LE25BA -versiota ja tuorein päivitys toi mukanaan Googlen 1. helmikuuta 2021 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Android 11 tuo muutamia uudistuksia verrattuna aikaisempaan Android 10 -versioon. Google on halunnut tehdä käyttöjärjestelmästä nyt ihmiskeskeisen ja esimerkiksi ihmiset-sovellus tukee nyt ”keskustelut”-näkymää ilmoitusvalikossa. Lisäksi Android 11 tuo tarjolle ”kuplat”, eli esimerkiksi viestit-sovellus pystyy pienentymään kuplaksi laitteen näytölle, josta keskustelun saa myös tarvittaessa nopeasti auki.

Pikavalinta- sekä sammutusnäkymistä Google on tehnyt aikaisemmasta selvästi eroavan. Ilmoitusnäkymässä on nyt helpompi kontrolloida esimerkiksi musiikkia sekä laitteita. Yksityisyyteen Google on myös panostanut jälleen kerran, sillä nyt sovelluksille voi antaa muun muassa vain yhden kerran käyttöoikeuksia mikrofoniin, kameraan tai sijaintiin. Lisäksi Android 11 osaa myös automaattisesti resetoida annetut käyttöoikeudet, jos sovellusta ei ole käytetty pitkään aikaan.

OxygenOS 11 -käyttöliittymässä on monet uudet Android 11 -käyttöjärjestelmän ominaisuudet sekä uudistukset. Näiden lisäksi OnePlus on muokannut käyttöliittymäänsä niin, että lähtökohtana on ollut helpompi käytettävyys yhdellä kädellä. OnePlus on myös päivittänyt pelitilan kokonaan, minkä lisäksi mukana on myös uusi Ambient-display-ominaisuus. Sammutetulla näytöllä voi nyt siis olla nähtävillä kellonaika ja OnePlus tarjoaa myös kymmenen uutta kellotyyliä. Yksi OxygenOS 11:n uusista ominaisuuksista on Turbo Boost 3.0 -tekniikkaa, joka optimoi muistin niin, että sovellukset käynnistyvät 25 prosenttia nopeammin taustalta kuin aikaisemmin.

Suuria muutoksia ohjelmistoon ei nyt OnePlus 9 -puhelimessa ole tehty, vaan OnePlus luottaa siihen, mikä on todettu hyväksi. OxygenOS on monesti kehuttu Android-käyttöliittymä, joka tuo mukavasti lisätoiminnallisuuksia, mutta on silti varsin puhdas ja käyttäjäystävällinen. Testijakson aikana ohjelmisto tuntui toimivan puhelimessa moitteitta ja käyttöliittymä oli sulava. Henkilökohtaisesti tykkään OnePlussan lähestymistavasta Androidiin, vaikka se on toki viime aikoina muokkaantunut lähemmäksi esimerkiksi Samsungin One UI -käyttöliittymää.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee OnePlus 9 -puhelinta.

OnePlus 9 on hieman kaksipiippuisia ajatuksia herättävä huippupuhelin, sillä mukaan on tällä kertaa saatu paljon uutta ja kehittyneempiä ominaisuuksia, mutta silti tietyissä osa-alueissa on jouduttu valitettavasti karsimaan. Verrattuna esimerkiksi OnePlus 8T -malliin on nyt hinta noussut jonkin verran, mutta 699 eurolla OnePlus 9 tarjoaa silti mielestäni varsin hyvin rahalle vastinetta.

Uutuuspuhelimessa on paljon hyvää ja testijakson aikana itse tykästyin laitteen tuoreimpiin tekniikoihin ja muutamalla osa-alueella selvästi eteenpäin viedyistä ominaisuuksista. OnePlus 9 tarjoaa muun muassa edeltäjästään tutun 120 hertsin AMOLED-näyttöpaneelin, joka riittää varmasti monien käyttöön. Tehoja puhelimessa on tarpeeksi Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin ansiosta, ja yksi suurimmista vahvuuksista on tehokas Warp Charge 65T -pikalataus. Plussaa puhelin ansaitsee myös 15 watin tehoisesta langattomasta latauksestaan. OnePlus 9 tarjoaa myös erittäin hyvät pää- ja ultralaajakulmakamerat, joiden värien taltiointi on todella hyvä. OnePlus 9:ssa on myös paljon muuta hyvää, kuten tuorein Android 11, Alert Slider -kytkin sekä huolellinen viimeistely.

Vaikka OnePlus 9 tarjoaa paljon hyvää ja paljon parannettua verrattuna edeltäjämalliin, niin valitettavasti mukana on myös paljon ei niin hyvää. Rakenteessa OnePlus on ottanut takapakkia ja nyt tuntuma on jokseenkin muovinen. Lisäksi puhelimessa ei ole IP68-luokitusta, joten OnePlus 9 ei kestä vettä. Lisäksi OnePlus on jostain syystä päättänyt poistaa optisen kuvanvakaimen pääkamerasta ja jälleen mukana on turha 2 megapikselin tasoinen mustavalkokamera. Myöskään puhelimen akunkesto ei pääse suuremmin yltämään sille tasolle kuin mitä voisi odottaa. Kokonaisuudessaan OnePlus 9 on hyvä laite, joka jatkaa tuttua OnePlussan tarinaa tarjoamalla laadukkaita ominaisuuksia kilpailijoita edullisemmin.

OnePlus 9 on arvostelun kirjoitushetkellä ennakkomyynnissä Suomessa ja se tulee saatavilla myöhemmin huhtikuussa. Puhelin on valittavissa kahdesta muistivariantista, jotka ovat 8 + 128 gigatavua ja 12 + 256 gigatavua. Tarjolla on myös kolme väriversiota, jotka ovat violetti Winter Mist, hopea Arctic Sky sekä musta Astal Black. Hintaa puhelimella on edullisimmillaan 699 euroa.

OnePlus 9

8.4

SuomiMobiili testasi OnePlus 9 -huippupuhelimen, jossa on Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri sekä Hasselblad-kamerat.

Hyvää
  • Yleisesti varsin laadukkaan ja jämäkän tuntuinen puhelin
  • Myyntipakkauksen sisältö on kattava (mm. 65W-pikalaturi ja suojakuori)
  • Erinomainen AMOLED-näyttöpaneeli 120 Hz virkistystaajuudella
  • Tehokas Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri sekä 5G-yhteydet
  • Paljon RAM-muistia sekä tallennustilaa (12Gt ja 256 Gt)
  • Nopea näytönalainen sormenjälkilukija
  • Stereokaiuttimet, Alert Slider -kytkin sekä Dual-SIM-tuki
  • Tehokas Warp Charge 65T -pikalataus + plussaa langattomasta latauksesta
  • Luokassaan erinomaiset pää- ja ultralaajakulmakamerat
  • Kamerasovelluksen Hasselblad-viimeistelystä plussaa
  • Android 11 ja OxygenOS 11 + OnePlussan hyvä päivityslupaus
Huonoa
  • Ei IP-luokituksen mukaista pölyn- tai vedenkestävyyttä
  • Puhelimen muovinen kehys tuntuu halvalta
  • Näyttöä kiertää ylimääräinen muovikaistale
  • Suorituskyky laskee neljänneksen pidemmässä käytössä
  • Kamerassa ei ole optista kuvanvakautusta (OIS)
  • Pääkameran satunnaiset tarkennusongelmat
  • Ei telekameraa, korvattu lähes turhalla 2 MP mustavalkokameralla
  • Kuulokeliitin ja muistikorttipaikka puuttuvat
  • Akunkesto ei aivan toivotulla tasolla
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Uutta puhelinta etsimässä, onko tämän OnePlus 9:n vai Xiaomi Mi 10t pron kamerat parempia JOS ei katsota ollenkaan hintaa? Xiaomissa kuitenkin 108mp kamera. 🤔

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut