Arvostelussa OnePlus Nord 2 – pitkälti täydellinen puhelin keskihintaluokassa
OnePlus Nord 2 on monella tavalla mielenkiintoinen uutuuspuhelin, sillä se tarjoaa hintaluokassaan vakuuttavia ominaisuuksia. OnePlus julkaisi puhelimen heinäkuussa, ja olemme päässeet tutustumaan Nord 2 -puhelimeen muutaman viikon ajan. Puhelin ollut reilun kahden viikon ajan täysipäiväisessä testikäytössä, joten laiteesta on kertynyt paljon kokemusta.
Uudessa OnePlus Nord 2 -puhelimessa on panostettu erityisesti kolmeen osa-alueeseen, jotka ovat suorituskyky, akun lataus sekä kamerat. Puhelimessa on erittäin kyvykäs MediaTekin kehittämä Dimensity 1200-AI -järjestelmäpiiri, OnePlussan huippupuhelimista tutuksi tullut nopea Warp Charge 65 -pikalataus sekä huipputasoinen 50 megapikselin pääkamera. Vaikka muutamat tekniset ominaisuudet ovat suoraan huippupuhelimista, niin hintaa OnePlus Nord 2:lla on Suomessa edullisimmillaan 399 euroa.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan OnePlus Nord 2 -älypuhelimeen reilun kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan puhelimen rakenteeseen, näyttöön, kameraan ja muihin teknisiin ominaisuuksiin. Lisäksi tarkastelemme puhelimen akun latautumisnopeutta tehokkaalla 65 watin pikalatauksella, minkä lisäksi toteutimme stressitestin ja pakkatestin. Testissä ollut laite oli 12 + 256 gigatavun versio sekä väriltään harmaa Grey Sierra.
OnePlus Nord 2 (DN2103) | |
---|---|
Mitat: | 158.9 x 73.2 x 8.25 mm |
Paino: | 189 g |
Rakenne: | Muovinen kehys / Gorilla Glass 5 -lasipinnat |
Näyttö: | 6.43 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / Fluid AMOLED / 90 Hz |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen MediaTek Dimensity 1200-AI (1x 3.0 GHz Cortex-A78 & 3x 2.6 GHz Cortex-A78 & 4x 2.0 GHz Cortex-A55) |
Grafiikkasuoritin: | Mali-G77 MC9 |
5G-taajuudet: | NSA: n1/3/7/8/20/28/38/41/78 & SA: n1/3/7/20/28/78/41/8 |
Muisti: | 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1] |
Takakamera: | 50 MP pääkamera (Sony IMX766 / f/1.88 / 24 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / PDAF / OIS) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.25 / 119.7 asteen kuvakenttä) + 2 MP mustavalkokamera (f/2.4) + LED-salama |
Etukamera: | 32 MP etukamera (Sony IMX615 / f/2.45 / 0.8 µm / EIS / FF) |
Akku: | 4500 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 11 + OxygenOS 11/ColorOS 11.3 (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz / 65 watin pikalataus / OTG |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC |
Ääni: | Bluetooth 5.2 ja stereokaiuttimet |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | Gray Sierra ja Blue Haze |
Hinta: | 399 € (8 + 128 Gt) / 499 € (12 + 256 Gt) |
Myyntipakkaus
OnePlus toimittaa Nord 2 -puhelimen tutussa myyntipakkauksessa, jollainen on nähty muissakin Nord-malliston laitteissa. Myyntipakkaus on väritykseltään musta ja päälipuolta koristaa monesti Nord-teksti sekä myyntipakkauksen lähes jokaisella sivulla on OnePlussan logo tai puhelimen mallinimi. Myyntipakkauksen takaosassa on merkittynä laitteen mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot. Lisäksi takaosassa on mainittuna kyseessä olevan Googlen palveluilla varusteltu Android-puhelin.
Myyntipakkausta avatessa heti ensimmäisenä esille tulee itse OnePlus Nord 2 -puhelin, joka on kääritty vahvasti muoviin. Puhelimen alapuolella on erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään pehmeämuovisen suojakuoren sekä vielä pienemmän pahvitaskun, jonka sisällä on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas, turvallisuustietoja sekä kirje OnePlus Nord -tiimiltä. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä 65 watin tehoinen Warp Charge 65 -laturi sekä lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.
OnePlus Nord 2:n myyntipakkaus on juuri sellainen kuin mitä OnePlussalta voikin odottaa. Mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, mutta myös hieman ekstraa. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siihen, että OnePlus sisällyttää myyntipakkaukseen edelleen laadukkaan suojakuoren sekä parhaimman mahdollisen pikalaturin.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Rakenteeltaan OnePlus Nord 2 yhdistää hyvin viime vuoden Nord-puhelimen sekä OnePlussan tänä vuonna julkaisemat OnePlus 9 -sarjan älypuhelimet. OnePlus hyödyntää valmistusmateriaaleina muovia ja lasia, joten toteutus on tuttua keskihintaluokkaa, eikä parhaimmasta premium-viimeistelystä päästä nauttimaan. OnePlus Nord 2 on tarjolla Suomessa kahdessa väriversiossa, jotka ovat mattapintainen harmaa Grey Sierra sekä kiiltäväpintainen sininen Blue Haze. Testissä oli harmaa väriversio, joka nähdään tämän artikkelin kuvissa.
Erityisesti OnePlus Nord 2:n harmaa väriversio on erittäin tyylikäs sekä tarjoaa omaan makuuni sopivan mattapintaisen viimeistelyn. Puhelimen takaosan Gorilla Glass 5 -lasi on mattapintainen, ja se on todennäköisesti yksi parhaimmista viimeistelyistä, mitä olen koskaan puhelimissa nähnyt. Mattapinta on aikaisempaa karkeampi ja tuo mieleen OnePlussan ensimmäisistä puhelimista tutun hiekkakivimäisen viimeistelyn. Mattapinnan suurin vahvuus on, ettei se kerää naarmuja ja likaa samalla tavalla kuin kiiltävä lasipinta. Testijakson aikana takalasiin ei tullut yhtään naarmuja, eikä sormenjälkiä näkynyt oikeastaan koskaan. Etuosassa on myös Gorilla Glass 5 -lasipinta, johon tuli testijakson aikana muutama pieni naarmu. OnePlus on myös laittanut tehtaalla näyttöön muovisen suojakalvon, joka pysyy hyvänä varmasti useamman viikon.
Käsituntumaltaan OnePlus Nord 2 on yllättävän miellyttävä, sillä takaosan lasi kaartuu reunoilta lähes saumattomasti pyöristettyyn muovikehykseen. Kiiltäväpintaisesta kehyksestä vodaan olla montaa mieltä, mutta ainakaan testijakson aikana se ei suuremmin ollut ongelma, vaikka mielestäni kehys voisi myös olla mattapintainen. Muotoilussa ehkä pieni ongelma oli näyttöä kiertävä musta muovikehys. Muovikehys on erityisesti tuttu halpapuhelimista, eikä se mielestäni sovi edes keskihintaluokan laitteiden viimeistelyyn. Muovikehys luo yhden ylimääräisen saumakohdan puhelimen rakenteeseen, mutta onneksi saumakohtaa ei suuresti tunne puhelinta käytettäessä.
OnePlus on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 158,9 x 73,2 x 8,25 millimetriä, joten kyseessä ei ole kompakti älypuhelin, vaan se asettuu tuttuun kategoriaan. Lisäksi painoa laitteelta löytyy normaalit 189 grammaa, joten kyseessä ei ole myöskään kevyin puhelin. Testijakson aikana koin rakenteen olevan perustasolla, eikä puhelin tarjoa mitään yllätyksiä tämän osalta. OnePlus on onnistunut tekemään Nord 2:n rakenteesta mukavan jämäkän, sillä laite ei taivu tai päästä mitään ylimääräisiä natinoita sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa.
Testijakson aikana päästiin todentamaan myös puhelimen kestävyys tositilanteessa, kun laite pääsi tipahtamaan noin 1,5 metrin korkeudelta laattalattialle. Puhelin ei ollut varsin kovasta tipahtamisesta miksikään, vaikka toki pelko näytön hajoamisesta oli läsnä. OnePlus Nord 2 tipahti vasen yläkulma edellä ja ainoastaan kulmaan tuli pieni kolhu. Puhelin kestää siis ainakin jollain tasolla myös vahinkopudotuksia, vaikka toki ihan mistä tahansa pudotuksesta se ei välttämättä selviä.
IP-luokitusta OnePlus Nord 2 -puhelimeen ei ole saatu, mutta todennäköisesti laite kestää kuitenkin hieman vettä. OnePlus on laittanut esimerkiksi SIM-korttitelakkaan erillisen suojakumin, jonka tavoitteena on estää veden pääseminen laitteen rakenteeseen. Puhelinta ei kannata altistaa kokonaan vedelle, sillä takuu ei kata mitään nesteen aiheuttamia ongelmia. Henkilökohtaisesti kaipaisin myös keskihintaluokassa yleisesti hieman enemmän IP-luokituksia, sillä niistä ei ainakaan olisi mitään haittaa.
OnePlus Nord 2 -puhelimen etuosasta on tehty geneerinen, sillä nykyään älypuhelimet eivät enää suuremmin eroa toisistaan. Lisäksi etuosa on lähes identtinen edullisemman OnePlus Nord CE 5G -puhelimen kanssa. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta suurimman osan, mutta näyttöä kiertää edelleen kohtalaiset mustat kehykset. Näytön alareunassa on myös selvästi paksumpi musta kehys, joka on hyvin huomattavissa. Näytön vasemmassa yläkulmassa on esillä etukameraa varten tehty reikä sekä näyttölasin ja muovikehyksen välissä on puheluita varten kaiutin. Näyttölasin yläreunassa on lisäksi valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.
Puhelimen takaosassa katse kiinnittyy ensimmäisenä laatikkomaiseen kamera-alueeseen, joka sijaitsee vasemmassa yläkulmassa. Kamera-alueessa on yhteensä kolme kameraa, joista kaksi ovat hieman ulkonevia. Lisäksi kameroiden rinnalla on kaksisävyinen LED-salamavalo. Laatikkomainen kamera-alue tuo mieleen vahvasti OnePlus 9 -sarjan puhelimet, mutta toteutus on geneerinen, eikä tarjoa suurempia yllätyksiä. OnePlus on laittanut puhelimen takaosaan lisäksi logonsa sekä alaosassa on esillä logoja ja vaadittuja tietoja pienellä präntillä.
OnePlus Nord 2:n oikeassa kyljessä on virtapainike sekä OnePlussalle hyvin perinteinen Alert Slider -kytkin. Vasemmassa kyljessä on ainoastaan esillä äänenvoimakkuuspainikkeet. Painikkeet on valmistettu rungon tapaisesti muovista, mutta niiden tuntuma ja vaste ovat silti hyvät. Puhelimen yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofonireikä. Alareunassa on yksi kaiutin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin liitäntä sekä SIM-korttiluukku. OnePlus Nord 2:n kohdalla SIM-korttiluukkuun on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy. Kuulokeliitintä puhelimeen ei ole saatu.
Näyttö
Näyttö on nyt OnePlus Nord 2 -puhelimessa pitkälti identtinen kuin edullisemmassa OnePlus Nord CE 5G -puhelimessa, eikä mitään merkittäviä muutoksia ole tehty edeltävään OnePlus Nord -puhelimeen. Näyttö on kooltaan 6,43 tuumaa ja se perustuu Fluid AMOLED -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä, joka takaa 409 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myöskin 20:9-kuvasuhde, korkea 90 hertsin virkistystaajuus sekä etukameraa varten tehty reikä vasemmassa yläkulmassa.
Henkilökohtaisesti olen suuri AMOLED-näyttöpaneelien ystävä, joten näyttöä voidaankin pitää OnePlus Nord 2:n valttikorttina. AMOLED toistaa värit selvästi paremmin ja näytöllä musta on oikeasti mustaa. OnePlus Nord 2:n kohdalla näyttö oli erinomainen ja ainakin itselleni se riittäisi mainiosti. Toki näyttö ei ole kirkkaimmasta päästä ja luettavuus ei ollut kovinkaan erikoinen suorassa auringonvalossa. Useimmissa tilanteissa näytön kirkkaus riitti hyvin.
90 hertsin virkistystaajuus on näytön toinen vahvuus, sillä se tekee käyttökokemuksesta paremman. Näyttö päivittyy 90 kertaa sekunnissa, mikä mahdollistaa muun muassa miellyttävämmät animaatiot ja sulavamman skrollauksen. OnePlus Nord 2:n kohdalla korkea virkistystaajuus on toteutettu dynaamisesti, joten jokaisessa tilanteessa ei ole käytössä 90 hertsiä, vaan se kytketään päälle tarvittaessa. Dynaamisen toteutuksen pitäisi säästää selvästi näytön käyttämää virtaa, mikä vaikuttaa akunkestoon. Ehkä tässä hintapisteessä olisi voinut toivoa myös 120 hertsin näyttöpaneelia, sillä mitään päivitystä tämän suhteen ei ole tullut verrattuna edeltäjäversioon.
OnePlus Nord 2:lla on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka mahdollistaa paremman laadun ja HDR-tuen monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflixin kautta puhelimella voidaan katsoa Full HD -tasoista sisältöä, mutta syystä tai toisesta HDR-toiminnot eivät olleet käytettävissä. OnePlus Nord 2:n näyttö on mielestäni jälleen erinomainen, vaikka mitään suurempia erikoisuuksia ei tällä kertaa ole tarjolla verrattaessa edeltäjään tai kilpailijoiden tarjontaan.
OnePlus tarjoaa puhelimen näytölle monipuolisesti säätömahdollisuuksia asetuksien kautta. Harvoin valmistajat keskittyvät näytön asetuksiin keskihintaluokassa, joten on hienoa, että OnePlus Nord 2:n käyttäjät pääsevät säätämään muun muassa värejä monipuolisesti. Näytön värejä voidaan säätää kahdesta oletusarvoisesta asetuksesta, jotka ovat elävä ja lempeä. Näytön värilämpötilaa voidaan säätää erillisestä säätimestä viileän, oletuksen ja lämpimän välillä. OnePlussan aikaisemmista puhelimista tuttua laajempaa värinsäätömahdollisuutta ei enää ole.
Asetuksien kautta voidaan myös vaihtaa virkistystaajuutta 60 ja 90 hertsin välillä, ja myös näytön etukamerareikä voidaan piilottaa ohjelmistollisesti. OnePlus Nord 2 tukee myös tummaa tilaa, mukautuvaa lepotilaa sekä silmien mukavuustilaa. Lisäksi asetuksista löytyy mahdollisuus käyttää näytössä videon tehostusmoottoria, joka mahdollistaa videokuvan terävöittämisen ja värien tehostuksen.
OnePlus Nord 2 tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös always-on-display-toimintoa, jonka avulla suljetulla näytöllä saadaan näkyviin jatkuvasti kellonaika, päivämäärä sekä ilmoitukset. OnePlus on toteuttanut näytölle myös useita erilaisia kellotyylejä, joista kukin voi valita mieleisensä.
Tekniikka, suorituskyky ja 5G
Teknisesti OnePlus Nord 2 on erittäin mielenkiintoinen, sillä kyseessä on OnePlussan ensimmäinen älypuhelin MediaTekin kehittämällä järjestelmäpiirillä. Aikaisemmin OnePlus on luottanut Qualcommin valmistamiin Snapdragon-piireihin, mutta nyt käyttöön on otettu MediaTekin tämän hetken tehokkain ja kehittynein järjestelmäpiiri. Muutos järjestelmäpiirin valmistajassa ei mielestäni ole huono asia, sillä MediaTekin järjestelmäpiirit ovat viime aikoina kehittyneet suurilla harppauksilla ja ne tarjoavat jo erinomaista suorituskykyä.
OnePlus Nord 2 pitää sisällään siis MediaTek Dimensity 1200 -järjestelmäpiirin, tai tarkemmin Dimensity 1200-AI -version, johon OnePlus ja MediaTek ovat yhdessä tuoneet mukaan hieman enemmän tekoälyominaisuuksia. Vastaavaa järjestelmäpiiriä ei ole aikaisemmin nähty missään Suomessa myynnissä olevasta älypuhelimesta, mutta Dimensity-sarjan järjestelmäpiirejä on nähty erityisesti Samsungin ja Xiaomin edullisemmissa 5G-älypuhelimissa. Odotukset Dimensity 1200 -järjestelmäpiiriä kohtaan ovat suuret, sillä sen pitäisi tarjota huippupuhelimien suorituskykyä.
Dimensity 1200 -järjestelmäpiiri on valmistettu 6 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Dimensity 1200 koostuu yhdestä 3,0 GHz:n taajuudella hyrräävästä tehokkaasta Cortex-A78-ytimestä, kolmesta 2,6 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Cortex-A78-ytimestä sekä neljästä 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii yhdeksänytiminen Mali-G77 MC9. OnePlussan mukaan suorituskyvyn pitäisi olla jopa 65 prosenttia parempi kuin aikaisemmassa Nord-puhelimessa sekä grafiikkasuorituskyvyssä pitäisi olla havaittavissa huomattava 125 prosentin parannus.
OnePlus Nord 2 on tarjolla Suomessa kahdessa muistivariantissa. Edullisemmassa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Kalliimmassa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. OnePlus hyödyntää laitteessa muistakin keskihintaluokan älypuhelimista löytyvää LPDDR4x-RAM-muistia sekä huippupuhelimista tuttua tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Muistikorttipaikkaa ei OnePlus Nord 2 -puhelimeen ole saatu, joten tyytyminen on sisäiseen tallennustilaan tai erilaisiin pilvitallennustilaratkaisuihin.
Dimensity 1200 -järjestelmäpiiriin perustuvia älypuhelimia ei ole aikaisemmin ollut testattavana, joten oli mielenkiintoista nähdä millaisen suorituskyvyn MediaTekin tehokkain järjestelmäpiiri pääsee tarjoamaan. Testijakson aikana ajoimme OnePlus Nord 2 -puhelimessa läpi kaikki tutut suorituskykytestit, jotka paljastivat uutuuspiirin todellisen luonteen. Huippupuhelimista tutun Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin tasolle ei päästä, mutta monessa tilanteessa Dimensity 1200 on varsin kilpailukykyinen vuoden vanhoille Snapdragon-huippupiireille. Lisäksi suorituskyky on selvästi parempaa kuin monessa tämän hetken keskihintaluokan älypuhelimessa. Alapuolella verrataan OnePlus Nord 2:n saamia pisteytyksiä saman hintaluokan Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelimeen ja Motorola Moto G100 -puhelimeen, joiden sisuksista löytyy Snapdragon 780G- ja Snapdragon 870 -järjestelmäpiirit.
OnePlus Nord 2 (MTK D1200-AI) | Xiaomi Mi 11 Lite 5G (SD780G) | Motorola Moto G100 (SD870) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 611 249 pistettä | 510 207 pistettä | 640 260 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 812 pistettä | 708 pistettä | 866 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 2686 pistettä | 2299 pistettä | 2454 pistettä |
PCMark 2.0: | 8102 pistettä | 9292 pistettä | 10 808 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | MAX pisteet | 5392 pistettä | MAX pisteet |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | MAX pisteet | 6454 pistettä | MAX pisteet |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | MAX pisteet | 3421 pistettä | MAX pisteet |
3DMark Wild Life: | 4175 pistettä | 2894 pistettä | 4140 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Suorituskykytestien perusteella OnePlus Nord 2:n suorituskyky on hintaluokassaan erinomainen ja asettuu hieman Snapdragon 870 -järjestelmäpiirin alapuolelle. Testijakson aikana puhelimen suorituskyky todettiin erinomaiseksi ja se riittää lähes jokaisessa tilanteessa. Myöskin raskaimmat sovellukset ja mobiilipelit toimivat puhelimessa ongelmitta. Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata sokeasti uskoa, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Mielestäni suorituskykyä on tarpeeksi aktiiviseen päivittäiseen käyttöön, enkä itse kokenut ongelmia suorituskyvyn kanssa.
OnePlus Nord 2:lle toteutettiin testijakson aikana myös stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy mobiilipelejäkin pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa. Tulokset testistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus Nord 2 -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä todella korkeat 611 249 pistettä, mutta jo toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät rauhalliseen laskuun, sillä ne asettuivat 605 686 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi enää 545 281 pistettä. Suurin pudotusta nähtiin kolmannen ja neljännen testauskerran aikana, mutta jo viidennellä testauskerralla suorituskyvyn lasku tasaantui. Pahimmillaan suorituskyvystä katosi kuitenkin lähes 66 000 pistettä.
Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi 10,8 prosenttia. Suorituskyvyn lasku on kohtuullista ja odotetulla tasolla. Dimensity 1200 pystyy pitämään suorituskykynsä vakaana pidemmässäkin käytössä, eikä siinä ole samanlaisia lämpöongelmia kuin Snapdragon 888 -järjestelmäpiirissä. Suorituskyvyn pieni lasku on normaalia kaikille järjestelmäpiireille, eikä 10,8 prosentin lasku kuulosta huolestuttavalta. OnePlus Nord 2 -puhelimen kohdalla ei havaittu mitään ylikuumenemista stressitestin aikana, vaikka laite toki hieman lämpeni takaosastaan. Lämpenemisellä ei ollut vaikutusta laitteen käyttöön ja puhelinta pystyi pitämään kädessä. OnePlus on kertonut panostaneensa jokseenkin myös OnePlus Nord 2 -puhelimen jäähdytykseen, vaikka Dimensity 1200 -järjestelmäpiirillä ei olekaan ongelmaa ylikuumenemisen kanssa.
5G-yhteydet ovat avainasemassa myös OnePlus Nord 2 -puhelimessa, sillä laitteessa käytettävässä Dimensity 1200 -järjestelmäpiirissä on integroitu 5G-modeemi. OnePlus on saanut puhelimeen mukaan tuen SA- ja NSA-5G-tekniikoille (standalone ja non-standalone), mutta tukea mmWave-verkoille ei löydy. Puhelimessa olevan 5G-modeemin pitäisi teoreettisesti yltää jopa 4,7 Gbps latausnopeuksiin sekä 2,5 Gbps -lähetysnopeuksiin, mutta Suomessa vastaaviin tasoihin ei päästä liittymien nopeuksien rajoittuessa korkeintaan yhden gigabitin tasolle.
OnePlus Nord 2 tukee yhdeksää 5G-taajuusaluetta non-standalone-verkoissa, jotka ovat n1, 3, 7, 8, 20, 28, 38, 41 ja 78. Lisäksi tuettuna on kahdeksan SA-taajuusaluetta, jotka ovat n1, 3, 7, 20, 28, 78, 41 ja 8. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue, joka löytyy myös OnePlus Nord 2 -puhelimesta valmiiksi.
OnePlus Nord 2 -puhelimelle toteutettiin testejä DNA:n 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella. Testien perusteella puhelimen 5G-yhteydet toimivat todella hyvin, eikä ongelmia ollut havaittavissa. Valitettavasti kokemukset perustuvat vain muutamiin testeihin, sillä puhelinta ei päästy käyttämään 5G-verkkojen alueella jatkuvasti edelleen pienen kattavuuden vuoksi. OnePlus Nord 2:lla päästiin yleisesti 600-800 Mbps latausnopeuksiin, mutta lähetysnopeudet olivat toistuvasti 30-70 Mbps tasolla. Parhaimmillaan latausnopeus oli 911 Mbps ja lähetysnopeus vastaavasti 104 Mbps. 5G-verkkojen nopeudet vaihtelevat edelleen todella paljon sijainnista riippuen.
Äänentoisto ja sormenjälkilukija
OnePlus Nord 2 -puhelimeen on saatu stereokaiuttimet, joiden avulla saadaan aikaiseksi hyvä äänikokemus laitteen omien kaiuttimen kautta. Pääkaiutin löytyy perinteiseen tyyliin puhelimen alareunasta ja toisena käytetään puheluihin tarkoitettua kaiutinta. Stereokaiuttimet tuottavan hyvän äänenlaadun muun muassa videoiden katselua ajatellen, ja musiikkia niiden kautta kuuntelee jonkin verran. Mistään markkinoiden parhaimmasta äänentoistosta ei ole kyse, mutta ratkaisu on mielestäni hyvä hintaluokassaan.
Perinteinen kuulokeliitin ei ole tehnyt paluuta OnePlus Nord 2 -puhelimessa, mutta OnePlus on panostanut Bluetooth-tukeen. Puhelimessa on tuki tuoreimmalle Bluetooth 5.2 -yhteydelle, jonka avulla pystytään takamaan vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin. OnePlus on tuonut puhelimeen tuen myös aptX-, aptX HD-, LDAC- ja AAC-tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä. Ainakaan testijakson aikana langattomien kuulokkeiden kanssa ei havaittu mitään ongelmia.
OnePlus Nord 2 hyödyntää näytön alle sijoitettua optista sormenjälkilukijaa. Verrattuna aikaisempiin OnePlussan puhelimiin on sormenjälkilukija tuotu nyt aivan näytön alareunaan, kuten nähtiin jo OnePlus 9 -sarjan puhelimissa. Itse olen tottunut sormenjälkilukijoihin hieman korkeammalla, minkä vuoksi alareunan lukija tuntuu aluksi hieman luonnottomalta. Sijaintiin tottuu kuitenkin nopeasti, minkä jälkeen sen käyttämäinen luonnistuu ongelmitta.
Näytönalainen sormenjälkilukija on nopea ja varma. Lukija tunnistaa sormen hyvin nopeasti ja avaa lukituksen viiveettä. Jos sormi oli likainen tai märkä, niin sitä ei aina tunnisteta, mutta puhtaalla sormella se toimi erinomaisesti. OnePlus on toteuttanut sormenjälkilukijaan myös muutamia animaatioita, joista käyttäjät voivat valita mieleisensä. Vaihtoehtoisesti animaation voi myös poistaa käytöstä.
OnePlus Nord 2 -puhelimessa on myös kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Etukameraan perustuvan kasvojentunnistuksen ongelmana on kuitenkin se, että toteutus ei ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija tai PIN-koodi. Kasvojentunnistus saatetaan pystyä ohittamaan esimerkiksi kuvalla, mutta tätä ei onneksi pystytty todentamaan testijakson aikana. Kasvojentunnistus tuntui testijakson aikana toimivan puhelimessa kohtalaisen hyvin.
Yksi OnePlus-puhelimille olennainen ominaisuus, eli Alert Silder -kytkin löytyy myös OnePlus Nord 2 -mallista. Ominaisuuden löytyminen puhelimesta ei ole yllättävää, sillä se löytyi alkuperäisestäkin Nordista. Kuitenkaan edullisemmissa Nord-malliston laitteissa sitä ei ole nähty.
Alert Slider on fyysinen kytkin puhelimen oikeassa kyljessä, jonka kautta voidaan vaihtaa kolmen eri ääniprofiilin välillä. Yläasennossa käytössä on hiljainen-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät lukuun ottamatta hälytyksiä. Keskiasennossa on käytössä värinä-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät ja ne pelkästään värisevät. Ala-asennossa on käytössä soittoääni-tila, jossa kaikki puhelimen äänet ovat käytettävissä. Alert Slider on yksi OnePlus-puhelimien erinomaisimmista ominaisuuksista sekä valttikorteista verrattuna kilpailijoihin.
Akunkesto ja pakkastesti
Akunkesto on OnePlus Nord 2 -puhelimessa kookkaan 4500 milliampeeritunnin akun varassa, joka takaa laitteelle yllättävän hyvän akunkeston. Akku on jaettu kahteen osaan puhelimen sisällä, mikä mahdollistaa aikaisempaa nopeamman pikalatauksen. OnePlus ei ole itse antanut puhelimelle mitään varsinaista lupausta akunkestosta, mutta ainakin omien testieni perusteella akku riittää mainiosti yhdeksi päiväksi aktiivisella käytöllä. Todennäköisesti kevyemmällä käytöllä akun saa kestämään myös pari päivää.
Testijakson aikana iltaisin akkua oli usein 20-30 prosenttia jäljellä, jos laitetta oli käytetty hyvin aktiivisesti. Päivittäin puhelinta käytettiin sosiaalisen median selaamiseen, videoiden katseluun, muutamiin puheluihin, viestittelyyn sekä kuvaamiseen. Lisäksi puhelimella kuunneltiin päivän aikana usein musiikkia Bluetooth-kuulokkeiden tai -kaiuttimien kautta useita tunteja. Lisäksi Nord 2:ssa oli jatkuvasti aktivoituna näytön 90 hertsin virkistystaajuus, mutta 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei pystytty testijakson aikana todentamaan. Kovinkaan paljoa pelaamista ei testijakson aikana harrastettu, mutta varmasti akun saa kulutettua nopeasti tyhjäksi myös erittäin raskaassa käytössä.
Akunkesto oli testijakson aikana mielestäni siis hyvä ja pääosin odotetulla tasolla. OnePlus Nord 2 ei päässyt säväyttämään millään erittäin pitkällä akunkestolla, mutta ei myöskään millään huonolla. Akunkestoa voidaan luonnehtia tässä hintapisteessä tyypilliseksi.
OnePlus toimittaa Nord 2 -puhelimen mukana oletusarvoisesti OnePlus 9 -sarjan puhelimista tutuksi tulleen Warp Charge 65 -pikalaturin, jonka avulla puhelimen on luvattu latautuvan tyhjästä täyteen vain 30 minuutissa. Koska laturi toimitetaan puhelimen mukana, pystyimme toteuttamaan laitteelle tutun lataustestin.
OnePlus ei huijaa lupauksissaan, sillä Nord 2:n suuri 4500 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen vain 30 minuutissa. Puhelin latautuu 15 minuutissa 63 prosentin varaustasoon ja 90 prosentin taso saavutetaan vain 24 minuutissa. Lataus on mukavan nopeaa koko ajan, vaikka toki nopeus hieman hidastuu loppua kohden. Mitään merkittävää eroa ei kuitenkaan päästä havaitsemaan, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat vain 2,5 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 6 minuuttia.
Lataus on nopeampaa kuin yhdessäkään muussa keskihintaluokan älypuhelimessa, mikä on myös OnePlus Nord 2:n selvä vahvuus. Jos vaatimuksena on tehokas pikalataus, niin Nord 2 ja Warp Charge 65 vastaavat varmasti toiveeseen, sillä harvemmin 400 euron puhelimessa päästään vastaaviin lukemiin. OnePlus Nord 2 -puhelinta pystytään lataamaan ainoastaan USB-C-liittimen kautta langallisesti, eikä mukaan ole saatu tukea langattomalle lataukselle.
Testijakson aikana OnePlus Nord 2 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus Nord 2 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen varausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikkaan perustuva näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi ongelmitta. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi hyvin sekä salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. OnePlus oli kuitenkin perinteiseen tyyliinsä estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jääkylmänä. Yleisesti lataaminen estetään turvallisuussyistä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla OnePlus Nord 2:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 5 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 95 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vähäistä, sillä yleensä tämän testin aikana akkua kuluu 5-15 prosenttia. 5 prosentin akunvarauksen kulumisella OnePlus Nord 2 on yksi testissä parhainten pärjänneistä puhelimista. Myöskään toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.
OnePlus Nord 2 suoriutui pakkastestistä hyvin, eikä mitään suurempia ongelmia tullut vastaan. Yleisesti OnePlussan puhelimet ovat pärjänneet testissä erinomaisesti. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla, ja AMOLED-näyttöpaneeli ei ottanut itseensä pakkasesta. Lisäksi OnePlus oli estänyt akun latauksen turvallisuussyistä puhelimen ollessa jääkylmänä, mutta laite toki palautui normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä. OnePlus Nord 2 on pakkastestin perusteella kuin suunniteltu käytettäväksi Suomen kylminä pakkaspäivinä.
Kamerat
OnePlus on panostanut Nord 2 -puhelimessa kameroihin uudella tavalla, sillä nyt keskihintaluokkaan on tuotu myös huippupuhelimista tuttu kamerasensori. OnePlus Nord 2 tarjoaa takaosassa kolmoiskameran, jonka kohokohta on 50 megapikselin tasoinen kamerasensori. Pääkameran rinnalla on myös ultralaajakulmakamera sekä OnePlussalle hyvin tuttu mustavalkokamera. Verrattuna moniin muihin keskihintaluokan älypuhelimiin, puuttuu OnePlus Nord 2:sta makro- ja syvyyskamerat, joita tuskin kukaan jää kaipaamaan.
Pääkamerana on 50 megapikselin tasoinen Sony IMX766 -sensori, joka on nähty myös huippuluokan OnePlus 9 -puhelimissa ultralaajakulmakameran roolissa. Tällä kertaa kyseessä on pääkamera, jollainen nähdään harvoin keskihintaluokassa. Sensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1,0 µm pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.88-aukko sekä 24 mm polttoväli. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle sekä mukaan on saatu optinen kuvanvakain. Yleisesti keskihintaluokassa ei nähdä myöskään optista kuvanvakainta, joka on nyt OnePlus Nord 2:n suuri valttikortti.
Toinen kameroista on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu Sony IMX355 -sensoriin. Kamera on varusteltuna linssillä, jossa on f/2.25-aukko ja sen avulla voidaan taltioida kuvia jopa 119,7 asteen kuvankentällä. Kolmas kameroista on vain 2 megapikselin tasoinen mustavalkokamera, jota käytetään pääkameran kaverina. OnePlus Nord 2 tarjoaa lisäksi uusitun 32 megapikselin selfiekameran, joka perustuu Sony IMX615 -sensoriin ja siinä on f/2.45-aukolla varusteltu linssi.
OnePlus Nord 2:n kamerat lyhyesti:
- Takaosan kolmoiskamera:
- Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/1.88, 24 mm, 1/1,56”, 1,0 µm, PDAF, OIS)
- Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (Sony IMX355, f/2.25, 119.7 asteen näkökenttä)
- Mustavalkokamera: 2 megapikseliä (f/2.4)
- Etukamera: 32 megapikseliä (Sony IMX615, f/2.45, 0,8 µm, EIS, FF)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
Pääkamera on suurin valttikortti OnePlus Nord 2 -puhelimessa, sillä 50 megapikselin sensorilla saadaan aikaiseksi hyvää jälkeä. Oletusarvoisesti puhelimella ei kuitenkaan kuvata kuin 12 megapikselin tasoisia kuvia, sillä OnePlus hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa parempien yksityiskohtien ja parempien hämäräkuvien toivossa. Myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, mutta tässä arvostelussa laitetta käytettiin oletusasetuksilla.
Hyvässä valaistuksessa pääkameralla saadaan aikaiseksi hintaluokassaan erinomaista jälkeä, sillä kuvissa on laaja dynaaminen alue, luonnolliset värit sekä hyvät yksityiskohdat. Kontrasti kuvissa on usein hieman korkea erityisesti automaattisen HDR-tilan ollessa päällä, mutta merkittävästä ongelmasta ei mielestäni ole kyse. Tarkkuus kuvissa on erinomainen ja ainakin itse olin suurimmaksi osaksi tyytyväinen pääkameran kuviin. Erityisesti läheltä otetut kuvat ovat laadultaan todella vaikuttavia, mutta toisinaan maisemia kuvattaessa kamera hieman yliprosessoi kuvia ja monesti vihreät sävyt menivät sekaisin tuottaen häiritsevää pehmeyttä.
Heikommassa valaistuksessa OnePlus Nord 2:n pääkamera on todella kyvykäs, sillä kuvat ovat jopa yllättävän hyviä. Kuviin saadaan paljon yksityiskohtia sekä kohinaa on vain vähän ilman yötilaakin. Lisäksi kuvissa on mielestäni hyvät värit ja kokonaisuus on todella luonnollinen. Yötilaa ei kuitenkaan myöskään pääkamerassa kannata aliarvioida, sillä sen avulla pystytään taltioimaan vieläkin parempia kuvia vähässä valaistuksessa. Yksityiskohdat ovat pitkälti samanlaisia, mutta yötila taltioi enemmän valoa ja terävyyttä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu OnePlus Nord 2:n pääkameralla.
Ultralaajakulmakamera OnePlus Nord 2 -puhelimessa on tarkkuudeltaan vain 8 megapikseliä, mutta OnePlus hyödyntää hieman parempaa kamerasensoria kuin aikaisemmin julkaistussa OnePlus Nord CE 5G -mallissa. Valitettavasti pääkamera on OnePlus Nord 2:n kohokohta, eikä nyt ultralaajakulmakamera pääse tarjoamaan mitään yhtä vaikuttavaa. Kuvat ovat pääosin kohtuullisia ja lähes ”Instagram-kelpoisia,” mutta kuvat eivät ole kovinkaan laadukkaita.
Kuvissa on havaittavissa välitöntä pehmeyttä myös hyvässä valaistuksessa kuvattaessa. Erityisesti kuvien kulmissa on havaittavissa suurempaa pehmeyttä ja tarkemmat kohdat ovat kuvan keskellä. OnePlus myös on pyrkinyt hieman terävöittämään kuvia liiaksi, mikä tekee niistä hieman erikoisia. Yleisesti kuitenkin kuvissa on hyvä värit ja odotetulla tasolla oleva dynaaminen alue. Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamerasta saadaan suurin hyöty irti, mutta heikommassa valaistuksessa kuvien laatu ei suuremmin myöskään yllätä.
Heikossa valaistuksessa kuvista tulee varsin tummia ilman erillistä yötilaa, mutta kuvissa on mukavasti yksityiskohtia. Ultralaajakulmakuvista saadaan heikossakin valaistuksessa kohtuullisen hyviä erillisellä yötilalla, jonka avulla kuvista tulee valoisempia, terävämpiä sekä hieman yksityiskohtaisempia. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia, joista kukin voi päätellä onko kyseessä tarpeeksi hyvä kamera omaan käyttöön.
Puhelimen kolmas ja ainoa turha kamera on 2 megapikselin tasoinen mustavalkokamera. OnePlus on viime aikoina rakastunut mustavalkokameroihin. Käytännön hyöty siitä on erittäin minimaalinen, mutta markkinointihyöty varmasti suurempi. Kyseistä kameraa on aikaisemmin käytetty OnePlussan puhelimissa mustavalko-filtterinä pääkameran kaverina, mutta nähtävästi tällä kertaa sitä käytetään pääosin parempien muotokuvien taltioimiseen. Turha kamera on silti kyseessä, sillä testeissä merkittävää hyötyä mustavalkokuvauksessa tai muotokuvien ottamisessa ei mustavalkokamerasta ollut.
Mustavalkokuvissa samaan lopputulokseen päästäisiin myös ohjelmistollisesti, ja erikoisesti OnePlus on piilottanut mustavalkofiltterinkin aivan perälle kamerasovelluksessa. Testien perusteella oli myös helppo kyseenalaistaa kameran toiminta, sillä sitä ei edes tarvittu mustavalkokuvien ottamiseen. Mustavalkokameran pystyi muun muassa peittämään kokonaan ilman että kamerasovellus edes huomasi, ja silti saatiin aikaiseksi yhtä laadukas pääkameralla taltioitu mustavalkokuva. Todellisuudessa mustavalkokameraa ei siis käytetä ainakaan mustavalkokuvien ottamiseen.
Samaa havaittiin myös muotokuvien ottamisessa, sillä OnePlus Nord 2:lla pystyttiin taltioimaan miellyttävällä taustasumennuksella varusteltuja muotokuvia myös mustavalkokameran ollessa peitettynä. Käytännön hyöty OnePlus Nord 2:n kolmannesta kamerasta on siis todella kyseenalainen. Alapuolella on muutamia mustavalkokameran ”avulla” taltioituja mustavalko- ja muotokuvia, joista kukin voi itse päätellä onko kyseessä tarpeellinen ominaisuus.
Videokuvaus OnePlus Nord 2 -puhelimella onnistuu pääkameran avulla korkeintaan 4K 30 fps -tasoisena ja ultralaajakulmakameralla korkeintaan 1080p 30 fps -tasoisena. OnePlus hyödyntää videokuvauksessa elektronista kuvanvakautusta kaikilla kameroilla, mutta pääkamerassa päästään nauttimaan myös optisen kuvanvakaimen tuomista hyödyistä. Suurin ongelma videokuvausominaisuuksien toteutuksessa on se, ettei Nord 2 anna mahdollisuutta vaihtaa kameroiden välillä kesken kuvauksen, vaan kamera täytyy aina erikseen valita ennen videokuvauksen aloittamista.
Erityisesti pääkameralla kuvattu 4K-tasoinen video on yllättävänkin laadukasta, sillä videoihin saadaan tarkat yksityiskohdat sekä luonnolliset värit. Lisäksi videoiden vakautus tuntui toimivan pääkamerassa erinomaisesti. Kokonaisuudessaan laatu on hyvällä tasolla omassa hintaluokassaan, mutta ainoa kamera, jolla kannattaa kuvata on juuri pääkamera. Alapuolella on lyhyt testivideo, josta saa hyvän kuvan 4K-videokuvauksesta.
Viime vuonna OnePlus Nord tarjosi kaksi selfiekameraa, mutta nyt OnePlus Nord 2 -mallissa tyytyminen on vain yhteen. Kamera on nyt tarkkuudeltaan 32 megapikseliä ja siinä on kiinteä tarkennus. Etukameran kuvien laatu on hyvällä tasolla, sillä niissä on mukavasti tarkkuutta ja yksityiskohtia. Mitään suurempia ongelmia ei havaittu ainakaan hyvässä valaistuksessa kuvattaessa, mutta heikommassa valaistuksessa kuvista tulee hieman pehmeämpiä. Kokonaisuudessaan etukameran kuvien laatu riittänee varmasti monille. Puhelimesta löytyy tuki myös muotokuvatilalle ja videokuvaa etukameralla voidaan taltioida korkeintaan 1080p 30 fps -tasoisena.
OnePlus on luopunut yhtiön omasta ja kehutusta kamerasovelluksesta ja käyttöön on otettu Oppon kehittämä ColorOS-käyttöliittymän kamerasovellus. Nyt kamerakokemus on selvästi erilainen kuin aikaisemmin. Kokemus on edelleen hyvä, vaikka ei mielestäni enää tutulla OnePlussan tasolla. Uusi kamerasovellus pitää sisällään liikaa kiinalaisvalmistajille tuttuja kauneusominaisuuksia sekä muutamat asetukset ovat monen mutkan takana piilossa.
Kamerasovelluksen päänäkymässä ominaisuudet ovat pääasiassa vain yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeet salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä asetusvalikolle. Lisäksi kuvasuhdetta, ajastusta ja 50 megapikselin tilaa voidaan vaihtaa alaspyyhkäisyn kautta avautuvasta lisävalikosta. Valikko on hieman piilossa, mikä hankaloittaa käyttökokemusta.
Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä, avata Google Lens sekä vaihtaa karusellimaisessa valitsimessa eri kuvaustilojen välillä (yö, video, valokuva tai muotokuva sekä lisää-valikossa kaksoisnäkymävideo, hidastus, intervallikuvaus, video, pro-tila, Extra HD tai panoraama). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (0,6x) ja laajakulmakameran (1x) välillä. Lisäksi mukaan on tuotu 2x- ja 5x-tilat, jotka ovat digitaalisesi zoomattu pääkamerasta, sillä OnePlus Nord 2 ei tarjoa telekameraa.
Tärkein ominaisuus monelle kamerasovelluksessa on toimiva pro-tila, joka kantaa Nord 2:n kohdalla kömpelösti nimeä ”asiantuntija”. Pro-tila on jälleen monipuolinen, mutta käytettävissä ainoastaan pääkameralla. Tilassa on mahdollista säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100 – 6400), valkotasapainoa (3000 – 10 000K), suljinaikaa (1/8000 – 32 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tilassa voi kuvata RAW-kuvia, joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa ei ole mahdollista ottaa kuvia 50 megapikselin tarkkuudella, eikä kamerasovellus tarjoa enää OnePlussalle tuttua histogrammia, josta on tykätty aikaisemmissa puhelimissa.
Käyttöjärjestelmä
OnePlus Nord 2 on ensimmäinen OnePlussan älypuhelin, joka on saanut merkittäviä muutoksia ohjelmistoon. Puhelimessa on edelleen Googlen tuorein Android 11 -käyttöjärjestelmä, mutta käyttöliittymänä on Oppon kehittämä ColorOS 11.3, jonka päällä on vielä OnePlussan oma OxygenOS 11.3. OnePlus ei enää luota kehuttuun ja monesti kilpailijoitakin paremmaksi todettuun OxygenOS-käyttöliittymään, vaan on tuonut sen osaksi nyt Oppon ColorOS-käyttöliittymää. Muutoksen huomaa välittömästi, jos on aikaisemmin käyttänyt OnePlussan puhelimia.
Testijakson lopuksi OnePlus Nord 2 -puhelimessa oli tuoreimman ohjelmistoversion mukana asennetut Googlen 5. kesäkuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten ainakaan tietoturvan osalta OnePlus ei ole nopeuttanut päivityksiään. Päivitykset ovat edelleen 2-3 kuukautta myöhässä, mikä on hyvin tuttua OnePlussalle. OnePlus on kuitenkin antanut puhelimelle hyvän päivityslupauksen, sillä Nord 2 tulee saamaan kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle on lupa odottaa Android 12- ja Android 13 -päivityksiä, mutta myös tasaisin väliajoin julkaistavia tietoturvapäivityksiä vuoteen 2024 asti. OnePlussan päivityslupaus on standardin mukainen tällä hetkellä, mutta muutamat valmistajat lupaavat jopa hieman enemmän.
OxygenOS-käyttöliittymä on ollut OnePlussan puhelimissa jo vuosia, ja käyttäjät ovat tykänneet sen selkeydestä, puhtaudesta ja sulavuudesta. OnePlus kuitenkin ilmoitti Oppoon yhdistymisen seurauksena myös ohjelmistokehityksen yhdistyvän, ja OxygenOS integroidaan Oppon kehittämään ColorOS-käyttöliittymään. Kyseessä on ColorOS:n koodin käyttäminen OxygenOS:n pohjana, ja OnePlus vakuutti, ettei muutos tule näkymään käyttäjille. Toisin kuitenkin kävi ja muutos on selvä OnePlus Nord 2 -puhelimessa.
Heti OnePlus Nord 2 -puhelinta otettaessa käyttöön mitään suurempia muutoksia ei näe, vaan kokemus on tuttu OxygenOS. Toki puhelimen aloitusasetuksissa oli muutamia muutoksia havaittavissa, mutta ei mitään radikaalia. Kun käyttöliittymää kuitenkin selaa ja menee syvemmälle, niin olo ei ole ollenkaan kotoisa, jos on aikaisemmin käyttänyt OnePlussan puhelinta.
Ensimmäisenä huomaa käyttöliittymän kielen, joka on hieman eri tyylinen kuin aikaisemmissa OnePlussan puhelimissa. Aikaisemmin OxygenOS-käyttöliittymän suomen kieli oli jokseenkin käyttäjäystävällisempi, mutta nyt mukana on jokseenkin tönkköjä käännöksiä, eikä kokemus ole yhtä lokalisoitu. Aikaisemmin tässä arvostelussa totesimme jo muun muassa kamerasovelluksen olevan nyt myös Oppon käsialaa, ja OnePlussan kehutusta ratkaisusta on päätytty luopua.
Uuden OxygenOS-version asetusvalikko muistuttaa pitkälti aikaisempaa OxygenOS-kokemusta, mutta tarkemmin katsottaessa selviä eroja on. OnePlus on nyt vain naamioinut asetusvalikon ilmeen OxygenOS:n kaltaiseksi, vaikka todellisuudessa kaikki asetukset, niiden järjestys sekä valikot ovat identtiset Oppon ColorOS 11 -version kanssa. Mielestäni aikaisemmin OnePlussan puhelimissa asetusvalikot olivat paljon visuaalisempia sekä kertoivat asetuksista tarkemmin, mutta nyt uudessa versiossa on otettu selvästi takapakkia käyttökokemuksen kanssa.
Vaikka halusin tuoda näitä pieniä mutta selvästi erottuvia muutoksia esille, niin kokemus on silti sulava ja hyvällä tasolla. OnePlus Nord 2 on kuitenkin nyt ohjelmiston osalta uutta aikakautta, jossa OnePlus on entistäkin geneerisempi ja lähempänä isäntäbrändi Oppon puhelimia. Testijakson aikana ohjelmiston kanssa ei tullut vastaan vakavia bugeja, joten OnePlus on saanut optimoitua Oppon ohjelmiston toimivaksi omaan puhelimeensa.
Yhteenveto
OnePlus Nord 2 on testijakson perusteella erittäin pätevä keskihintaluokan älypuhelin, jossa on panostettu tärkeimpiin osa-alueisiin. Puhelimessa on muun muassa huippuluokan suorituskyky, erinomainen kamera sekä erittäin tehokas pikalataus. OnePlus Nord 2 -puhelinta on erittäin helppo suositella, sillä se tarjoaa kattavan paketin ja vastinetta rahalle.
Puhelimessa on muun muassa tuttu ja tyylikäs muotoilu sekä laadukkaat materiaalivalinnat omassa hintaluokassaan. Fluid AMOLED -näyttö 90 hertsin virkistystaajuuksineen tekee Nord 2 -puhelimesta mukavan käyttää. Dimensity 1200 -järjestelmäpiirin ansiosta OnePlus Nord 2 erottuu keskihintaluokassa edukseen erinomaisen suorituskyvyn ja toimivien 5G-yhteyksien ansiosta. Laitteessa on mielestäni myös hyvä akunkesto ja erinomainen Warp Charge 65 -pikalataus. Testijakson aikana OnePlus Nord 2:n todettiin tarjoavan myöskin kokonaisuudessaan erinomaisen pääkameran. Puhelimessa on lisäksi paljon muita vahvuuksia, kuten hyvä pakkaskestävyys, Alert Slider -kytkin sekä kohtuullisen hyvä päivityslupaus.
Mikään puhelin ei ole täydellinen, ei myöskään OnePlus Nord 2. Puutteita tai ongelmia puhelimessa on kuitenkin selvästi vähemmän kuin monissa muissa saman hintaluokan älypuhelimissa. Testijakson aikana laitteen suurimmaksi puutteeksi todettiin IP-luokituksen eli vedenkestävyyden puute. Lisäksi puhelimessa on OnePlussalle tuttuja puutteita, sillä kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa ei ole. Ohjelmiston osalta OnePlus on ottanut mielestäni hieman takapakkia, sillä nyt Oppon ColorOS on vahvasti läsnä ja vaikuttaa käyttökokemukseen huomattavasti. Lisäksi ohjelmiston osalta kamerasovellus on saanut selviä muutoksia, eikä se ole käyttökokemukseltaan enää OnePlussalle tutulla tasolla.
OnePlus Nord 2 on arvostelun kirjoitushetkellä jo laajasti saatavilla Suomessa jälleenmyyjien kautta. Puhelin on valittavissa kahdesta muistivariantista, jotka ovat 8 + 128 gigatavua ja 12 + 256 gigatavua. Tarjolla on myös kaksi väriversiota, jotka ovat sininen Blue Haze sekä harmaa Grey Sierra. Hintaa puhelimella on 399 euroa ja 499 euroa versiosta riippuen. OnePlus Nord 2 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät alapuolella olevien Hintaseuranta.fi-linkkien takaa.
OnePlus Nord 2
SuomiMobiilissa testattiin OnePlus Nord 2 -älypuhelin, joka tarjoaa jopa alle 400 eurolla todella vakuuttavia ominaisuuksia.
Hyvää
- Tyylikäs muotoilu ja laadukkaat materiaalit
- Tarkka Fluid AMOLED -näyttöpaneeli 90 hertsin virkistystaajuudella
- Dimensity 1200-AI tarjoaa erinomainen suorituskyvyn ja hyvän 5G-kokemuksen
- Suuret muisti- ja tallennustilaversiot
- Hyvä akunkesto ja erinomainen Warp Charge 65 -pikalataus
- Erinomainen pakkaskestävyys
- Toimiva sormenjälkilukija ja hyvät stereokaiuttimet
- Alert Slider -kytkin
- Pääkameran kuvien laatu hyvä lähes joka tilanteessa
- Päivityslupaus (2 Android-versiota, 3 vuotta tietoturvapäivityksiä)
Huonoa
- Ei virallista IP-luokitusta
- Ohjelmistokokemus on nyt geneerisempi ja ColorOS on vahvasti läsnä
- Kamerasovellus aikaisempaa heikompi ja sekavampi
- Mustavalkokamera on erittäin turha
- Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
wlanin nopeus? Kun kotona on tuota 5G:kin nopeampi valokuitu yhteys niin nykyinen OP7T kytkeytyy automaattisesti wlan yhteyteen. Toki nykyisessä ei sitä 5g yhteyttä ole eikä sille ole tarvettakaa, mutta 7T maximi nopeus wlanilla on noin 650mbs. Niin kiinnostaa mikä on Nortilla.
Muuten tyytyväinen, ainoastaan ihmettelen kuulokeliitännän puutetta. Useilla kuten minulla on laadukkaat kuulokkeet, joten käytän eninmäkseen vanhaa calaxi s7 edgeä lenkillä.
Tuossa ylempänä oli pitkä, ja positiivinen arvostelu Oneplus nord2 5G puhelimesta. Mikähän sykevyö olisi tuon puhelimen kanssa yhteensopiva, Polar, Garmin, Suunto, Sport tracker, tms.???