Arvostelussa POCO F2 Pro – huippuluokan 5G-puhelin, joka todella tarjoaa vastinetta rahalle
POCO ja erityisesti Euroopassa Pocophone tuli tunnetuksi jo ensimmäisen kerran vuonna 2018, jolloin brändin ensimmäinen älypuhelin julkaistiin. Kyseessä oli tuolloin huippuominaisuuksilla varusteltu Pocophone F1 -älypuhelin, jota myytiin huomattavasti kilpailijoita edullisemmassa hintapisteessä. Poco on Xiaomin tytärbrändi, joka on nyt parin vuoden jälkeen tehnyt paluun uudella Poco F2 Pro -älypuhelimella. Uutuuspuhelimen tavoitteena on jälleen kerran tarjota huippuominaisuuksia edullisemmassa hintapisteessä, mutta tällä kertaa yhtä aggressiiviseen hinnoitteluun ei ole päästy.
Uusi Poco F2 Pro maksaa Suomessa 599 euroa, mutta tässä hintapisteessä kyseessä on haastaja erityisesti OnePlussan älypuhelimille. Poco F2 Pro tarjoaa myös erittäin mielenkiintoisia ominaisuuksia, kuten AMOLED-näytön, Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin, 5G-tuen, suuren akun sekä 64 megapikselin neloiskameran. Puhelin tarjoaa jälleen siis huippuluokan ominaisuuksia, mielenkiintoisia toteutuksia sekä todella houkuttelevan hintalapun.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan parin viikon testijakson perusteella Poco F2 Pro -puhelimen 8 + 256 gigatavun muistivarianttiin, jonka väriversio on harmaa Cyber Grey. Artikkelissa tutustumme puhelimen ulkoiseen toteutukseen, laatutuntumaan, näyttöön, kameroihin sekä muihin teknisiin toteutuksiin. Lisäksi katsomme kuinka puhelin kestää pakkasta sekä kuinka nopeasti akku latautuu mukana toimitettavalla pikalaturilla.
POCO F2 Pro (M2004J11G) | |
---|---|
Mitat: | 163.3 x 75.4 x 8.9 mm |
Paino: | 219 g |
Rakenne: | Alumiinikehys sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnat |
Näyttö: | 6.67 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / Super AMOLED / 60 Hz / HDR10+ |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 865 (1x 2.84 GHz Kryo 585 & 3x 2.42 GHz Kryo 585 & 4x 1.8 GHz Kryo 585) + Snapdragon X55 -5G-modeemi |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 650 |
Muisti: | 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1] |
Takakamera: | 64 MP pääkamera (Sony IMX686 / f/1.9 / 26 mm / 1/1.72" / 0.8 µm / PDAF) + 13 MP ultralajaakulmakamera (f/2.4 / 1.12 µm /123 asteen kuvakenttä) + 5 MP telemakrokamera (f/2.2 / 50 mm / AF) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + kolmois-LED-salama |
Etukamera: | 20 MP pop-up-etukamera (f/2.2 / 1/3.4" / 0.8 µm) |
Akku: | 4700 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 10 + MIUI 12 for POCO (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 30 watin pikalataus |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC |
Ääni: | Bluetooth 5.1 ja apetX HD ja aptX Adaptive -tuki |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä / infrapunalähetin |
Värit: | Neon Blue / Phantom White / Electric Purple / Cyber Gray |
Hinta: | 599 € |
Myyntipakkaus
Poco F2 Pro toimitetaan varsin Poco-brändille ominaisessa myyntipakkauksessa, jossa ulkopuolta koristaa keltainen korostusväri. Ulkopuolella on useaan kertaan mainittuna puhelimen mallinimi, tieto Googlen sovelluksien läsnäolosta sekä maininta 5G-tuesta. Yhdelle myyntipakkauksen sivuista on asetettu myös tiedot puhelimen väri- ja muistiversiosta sekä IMEI-tiedoista.
Myyntipakkausta avattaessa esille tulee mukavan räikeä keltainen laatikko, joka pitää sisällään erillisen pahvitaskun. Taskuun on asetettuna muovinen suojakuori, metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas ja takuutietoja. Tämän jälkeen esille tulee myös itse puhelin muoveihin käärittynä. Myyntipakkauksen pohjalla on lisäksi vielä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 33 watin pikalaturi.
Myyntipakkaus on ulkoisesti sekä sisäisesti varsin tuttua Xiaomia. Ulkoinen toteutus on pelkistetyn tyylikäs, jossa hehkuu myös Poco-brändin nuorekas ja energinen sanoma. Sisältö on yllättävän monipuolinen, ja onkin hienoa, että puhelimen mukana toimitetaan suoraan pikalaturi sekä muovinen suojakuori. Mukana on siis vähintään kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, eikä suojakuortakaan tarvitse ainakaan heti erikseen ostaa.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Ulkoisesti Poco F2 Pro on laadukas, sillä puhelin rakentuu alumiinikehyksestä sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnoista. Rakenteessa on jäljitelty pitkälti huippuluokan älypuhelimien toteutuksia, mutta Poco F2 Pron toteutuksesta nähdään tarkemmalla katsauksella, että mukana on myös yksityiskohtia, joita ei kalliimmista puhelimista varmasti löytyisi. Omassa alle 600 euron hintaluokassa Poco F2 Pro tarjoaa kuitenkin tuttua premium-tuntumaa, jossa ei ole suuremmin moitittavaa.
Xiaomi on julkaissut puhelimen neljässä varsin tyylikkäässä väriversiossa. Värit ovat sininen Neon Blue, valkoinen Phantom White, violetti Electric Purple sekä harmaa Cyber Grey. Testiin saatu väriversio oli harmaa ja kyseessä on toinen mattapintaisista väriversioista.
Käsituntumalta Poco F2 Pro on mielestäni erinomainen, mutta hieman painava. Takaosan lasipinta kaartuu kyljiltä mukavasti, minkä ansiosta käsituntuma ei ole millään tavalla terävä. Lisäksi myöskään takaosan lasipinnan ja alumiinikehyksen välissä ei ole minkäänlaista saumakohtaa havaittavissa käsituntumalla.
Tuntumaa mielestäni puhelimessa on parantamassa myös takaosan mattapintainen lasi. Xiaomi on lähtenyt Poco F2 Pron kohdalla mukaan monien valmistajien suosimaan mattapintaisuuteen, joka on monella tavalla todella hyvä suuntaus. Mattapinta ei ole yhtä liukas kuin kiiltävät lasit, minkä lisäksi mattapinnassa sormenjäljet eivät näy yhtä hyvin, eikä pinta myöskään naarmuunnu kovin helposti.
Lasipintoina Xiaomi käyttää puhelimessa Gorilla Glass 5 -lasia, joka kestää todella hyvin päivittäisessä käytössä. Testijakson aikana puhelimen etu- tai takalasiin ei tullut yhtäkään huomattavaa naarmua. Poco F2 Prohon on tehtaalla asennettu myös oletusarvoisesti suojamuovi näyttöön, joka suojaa varmasti pitkään näyttöä. Ehkä pieneksi miinuspuoleksi rakenteessa voidaan todeta näyttölasin ja alumiinikehyksen välissä oleva paksuhko ja korkea musta muovikaistale, joka ei mielestäni kuulu Poco F2 Pron kaltaiseen premium-puhelimeen.
Xiaomi on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 16,3 x 75,4 x 8,9 millimetriä ja painoksi 219 grammaa. Kyseessä on siis varsin kookas puhelin sekä myös yllättävän painava. Painoa puhelimeen tekee varmasti suuri akku sekä pop-up-kameran tuottama ylimääräinen tekniikka laitteen sisuksissa. Jämäkkyyttä puhelimelta ei puutu, sillä Poco F2 Pro ei anna ollenkaan periksi käsien välissä hieman taivuteltaessa.
Poco F2 Prosta ei valitettavasti ole saatu vedenkestävää, mikä tarkoittaa, ettei puhelimessa ole siis minkäänlaista IP-luokitusta. Monet huippupuhelimet ovat tänä päivänä vedenkestäviä, mutta Poco F2 Prossa tästä on karsittu, jotta hinnoittelu on saatu nykyiselle tasolleen. On kuitenkin hyvä huomata, että esimerkiksi puhelimen SIM-korttiluukkuun on saatu erillinen kumisuojansa, joka estää vettä pääsemästä laitteen rakenteisiin. Poco F2 Pro on siis ainakin jollain tasolla suunniteltu kestäväksi pientä määrää vettä, mutta laitetta ei kannata upottaa veteen, sillä takuu ei kata nestevaurioita.
Etuosastaan Poco F2 Pro on hieman poikkeava, sillä puhelimessa ei ole missään nähtävillä etukameraa. Etukamera on nimittäin toteutettu pop-up-järjestelmällä, joten se tulee ulos laitteen yläpäädystä. Näyttö peittää laitteen etuosasta noin 87 prosenttia ja näyttö on lisäksi kokonaan tasainen, mikä on varmasti monien mieleen. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimen Xiaomi on integroidut näytön yläreunaan, mutta alumiinikehyksen ja näyttölasin välistä löytyy perinteikäs puheluihin käytettävä kuuloke. Myös sormenjälkilukija löytyy tällä kertaa integroituna näytön alareunaan.
Poco F2 Pro on takaosaltaan varsin poikkeava Xiaomin suunnittelufilosofiassa, sillä silmiin pistää saman tien pyöreä kamera-alue. Kameroita on pyöreällä alueella yhteensä neljä kappaletta, joiden keskellä on teksti ”64MP”, joka viittaa siis pääkameran tarkkuuteen. Kamera-alue ulkonee hieman muusta rungosta, mutta onneksi ei kuitenkaan kovin häiritsevästi. Kamera-aluetta on korostamassa vielä takalasiin tehty uurre, joka tuo mielestäni mukavan lisän muotoiluun. Kameroiden alapuolella on kolmois-LED-salamavalo. Poco F2 Pron takaosassa on myös POCO-logo sekä muita tuttuja merkintöjä.
Puhelimen oikeaan kylkeen on saatu perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Painikkeet on valmistettu rungon tapaisesti alumiinista ja virtapainikkeeseen on tuotu punainen korostusväri, joka tuo hieman ilmettä koko laitteeseen. Poco F2 Pron vasempaan kylkeen ei ole sijoitettu mitään, vaan se on jätetty kokonaisuudessaan tyhjäksi. Puhelimen yläreunasta löytyy yksi mikrofoni, perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, infrapunalähetin sekä pop-up-etukamera. Alareunassa kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.
Näyttö
Poco F2 Pron näyttö on varmasti monien mieleen, sillä siinä ei ole minkäänlaisia häiriötekijöitä pop-up-etukameratoteutuksen ansiosta. Näyttö on myös tasainen, mikä on varmasti monien kuluttajien mieleen, jotka eivät halua kaartuvilla reunoilla varusteltua huippupuhelinta.
Näyttö on kooltaan 6,67 tuumaa ja se perustuu Super AMOLED -tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, mikä tarkoittaa siis 2400 x 1080 pikseliä ja tekee 395 pikseliä tuumaa kohden. Näyttöön on saatu myös moderni 20:9-kuvasuhde sekä pyöristetyt kulmat. Näytössä on kaiken tämän lisäksi myös tuki HDR10+ -toistolle.
Xiaomi on onnistunut näytön kanssa erinomaisesti, sillä Super AMOLED -tekniikka on varmasti näytön selvin vahvuus. AMOLED-näytöllä musta on oikeasti mustaa ja värit toistuvat miellyttävän hyvin myös oletusasetuksilla. Näytön tarkkuus on hintaluokassa normaalilla tasolla, joten tarkkuus on riittävä varmasti suurimmalle osalle käyttäjistä. Videoiden katselukokemus on mielestäni erinomainen, sillä katselukentässä ei ole häiritsevää reikää kameralle.
Erikoisin yksityiskohta näytössä on korkeamman virkistystaajuuden puuttuminen, sillä 60 hertsiä alkaa olemaan jo Poco F2 Pron kaltaisessa puhelimessa varsin vähän. Tässä hintaluokassa sekä jopa edullisemmissa puhelimissa on nähty korkeampia 90 tai jopa 120 hertsin näyttöjä, minkä vuoksi Poco F2 Pron 60 hertsin näyttöä voidaan pitää pienenä heikkoutena.
Puhelimella on Widevine L1 -sertifikaatti, mikä tarkoittaa puhelimen pystyvän toistamaan laadukasta sisältöä muun muassa YouTuben sekä Netflixin kautta. Netflixin kautta elokuvia katsellessa Poco F2 Pro tukee Full HD -tarkkuutta sekä HDR10-toistoa, joten näiltä osin puhelimen asiat ovat myöskin kunnossa.
Xiaomi tarjoaa näytölle mielestäni miellyttävän monipuolisesti säätömahdollisuuksia, mikä on yhtiön puhelimien yksi valttikortti. Poco F2 Pron kohdalla on mahdollista säätää näytön värejä kolmen oletusasetuksen välillä (auto, kyllästetty, alkuperäinen), tai sitten väritiloja voi muokata monipuolisemmin muun muassa kontrastia, gammaa sekä HSV- tai RGB-tiloja säätämällä.
Värien ohella näytölle löytyy myös paljon muita asetuksia. Poco F2 Pro tukee muun muassa DC-himmennystä, lukutilaa sekä yötilaa. Puhelimessa on myös tuki tummalle tilalle, joka näyttää AMOLED-näytöllä hyvältä. Xiaomi on toteuttanut myös always-on-display-ominaisuuden. Tällä ominaisuudella saadaan lukitulle näytölle näkymään kellonaika, ilmoitukset, päivämäärä sekä haluttaessa jokin kuva. Always-on-displayn toteutusta on mahdollista säätää monipuolisesti asetuksista, sillä sen teemaa, tekstiä, kellon toteutusta, kuvaa sekä taustaa on mahdollista vaihtaa.
Tekniikka, suorituskyky ja 5G
Teknisien toteutuksien osalta Poco F2 Pro on lähes identtinen kuin monet muutkin tämän vuoden huippuluokan älypuhelimet. Xiaomi hyödyntää puhelimessa tuttua Qualcommin tehokasta Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriä, johon on myös yhdistettynä Snapdragon X55 -5G-modeemi. Samainen toteutus on nähty jo lukuisissa älypuhelimissa, kuten Xiaomi Mi 10- ja OnePlus 8 Pro -puhelimissa.
Snapdragon 865 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 865 koostuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 585 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 650.
Suomessa Poco F2 Pro on saatavilla ainoastaan yhdessä muistiversiossa, jossa on 8 gigatavua tehokasta LPDDR5-RAM-muistia sekä tuoretta UFS 3.1 -tallennustilaa mukavat 256 gigatavua. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei puhelimeen ole saatu, joten käyttäjien on tyydyttävä vain mukana toimitettavaan sisäiseen tallennustilaan tai ostettava erikseen pilvitallennustilaa.
Testijakson aikana ajoimme Poco F2 Prossa luonnollisesti läpi tutut suorituskykytestit, joissa puhelin suoriutui varsin odotuksien mukaisesti. Koska Snapdragon 865 on huippuluokan järjestelmäpiiri, niin myös tulokset ovat sen mukaisia. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Poco F2 Pron saamia pisteytyksiä samaan järjestelmäpiiriin perustuviin OnePlus 8- ja Xiaomi Mi 10 -puhelimiin. Kovin suuria eroja puhelimien väliltä ei löydy, jos verrataan ainoastaan suorituskykyä.
POCO F2 Pro (SD865) | OnePlus 8 (SD865) | Xiaomi Mi 10 (SD865) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 565 623 pistettä | 578 559 pistettä | 549 316 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 4246 pistettä | 4266 pistettä | 4214 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 13 346 pistettä | 13 399 pistettä | 12 899 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 909 pistettä | 917 pistettä | 894 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 3323 pistettä | 3385 pistettä | 2720 pistettä |
PCMark 2.0: | 10 008 pistettä | 10 778 pistettä | 9414 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 6990 pistettä | 7284 pistettä | 6293 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 8173 pistettä | 8222 pistettä | 8163 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 4639 pistettä | 5206 pistettä | 3492 pistettä |
Suorituskykytestit osoittivat, että Poco F2 Pro suoriutuu erinomaisesti tilanteista, jossa puhelin laitetaan äärirajoilleen. Suorituskykytestit eivät kuitenkaan simuloi millään tavalla puhelimen peruskäyttöä päivittäisessä elämässä, minkä vuoksi ne eivät myöskään kerro millään tavalla puhelimen toimivuudesta peruskäyttäjän käytössä. Suorituskyky riittää siis erinomaisesti erilaisiin raskaisiin peleihin, minkä lisäksi puhelimen pitäisi toimia myös erinomaisesti kevyemmässäkin käytössä. Testijakson aikana puhelimen kanssa ei tullut vastaan yhtäkään ongelmaa, joka olisi johtunut suorituskyvystä.
Kuten jo todettiin, niin Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin yhteyteen on liitetty myös Snapdragon X55 -modeemi. Teoreettisesti puhelimessa oleva 5G-modeemi kykenee 7,5 Gbps latausnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Tukea mmWave-5G-verkoille ei Poco F2 Pro -puhelimesta löydy.
Vaikka Xiaomin älypuhelimissa on ollut aikaisemmin varsin kattava tuki 5G-taajuusalueille, niin tämä on jälleen osa-alue, jossa Poco F2 Prossa on jouduttu karsimaan. Xiaomi on ilmoittanut puhelimessa olevan ainoastaan tuki n77- ja n78 -5G-taajuusaleille.
Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön, joita ei Poco F2 Pro valitettavasti tue. Tämän takia taajuustuki saisi olla myös kattavampi, ja kun verrataan esimerkiksi aikaisemmin testatun edullisemman Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n tai Motorola Moto G 5G Plussan laajempiin taajuustukiin, niin Poco F2 Pro kalpenee rinnalla (Mi 10 Lite 5G: n1/3/7/28/77/78; Moto G 5G Plus: n1/3/7/8/28/38/41/77/78).
Sormenjälkilukija, kasvojentunnistus sekä äänentoisto
Sormenjälkilukija Poco F2 Prossa on saatu näyttöön, ja kyseessä on optinen näytönalainen sormenjälkilukija. Sormenjälkilukija on monella tavalla erinomainen, vaikka aivan perinteiselle sormenjälkilukijalle ei pärjätä vielä nopeudessa. Lukija kuitenkin tunnistaa lähes aina sormenjäljen, minkä jälkeen lukitus aukeaa vain alle sekunnissa. Jos näyttö tai sormi on likainen, niin toimivuudessa saattoi olla hieman haasteita, mutta pääasiassa sormenjälkilukija toimi hyvin.
Sormenjälkiä on mahdollista rekisteröidä Poco F2 Prohon tuttuun Xiaomin tyyliin viisi kappaletta, mutta ainakin itselläni käytössä olivat vain kaksi sormea, joten kaikkia sormia ei puhelimelle tarvitse rekisteröidä. Kokemukset sormenjälkilukijasta olivat jälleen positiiviset ja ainakin verrattaessa muutaman sukupolven takaisiin näytönalaisiin lukijoihin on kehitystä tapahtunut selvästi parempaan suuntaan.
Näytönalaista sormenjälkilukijaa voidaan käyttää Xiaomille ominaiseen tyyliin myös pikavalikkona, sillä sormenjälkilukijaa pidempään pohjassa pidettäessä on mahdollista aktivoida pikavalikko. Pikavalikossa on mahdollista avata QR-koodin luku tai selaimen hakukenttä nopeasti. Valitettavasti pikavalikon ominaisuuksia ei ole mahdollista itse kustomoida, minkä vuoksi toiminto jää myös hyvin usein hyödyntämättä. Sormenjälkilukijalle Xiaomi on toteuttanut myös neljä oletusarvoista animaatioefektiä, joista voi valita mielensä. Valitettavasti sormenjälkilukijan animaatiota ei ole mahdollista kokonaisuudessaan poistaa.
Kasvojentunnistukseen puhelimessa käytetään etukameraa, joka ei ole siis yhtä luotettava lukituksen avaustapa kuin sormenjälkilukija. Poco F2 Prossa kasvojentunnistus on oman kokemukseni mukaan varsin turha, sillä puhelimessa olevan pop-up-etukameran takia kasvojentunnistuksen aktivointiin menee enemmän aikaa kuin käytettäessä sormenjälkilukijaa. Kasvojentunnistus ei aktivoidu siis heti kun puhelimen näyttöön sytyttää valot, vaan lukitusnäytöltä täytyy vielä erikseen pyyhkäistä PIN-koodin syöttövalikkoon, minkä jälkeen kamera lähtee nousemaan ylöspäin.
Kasvojentunnistus ei ole siis millään tavalla nopea lukituksen avaustapa, vaikka se onkin ihan toimiva. Testijakson aikana sitä ei suuremmin käytetty, mutta testien perusteella sen ohittaminen esimerkiksi kuvalla ei ollut ainakaan helppoa. Toki kasvojentunnistusta on varmasti mahdollista huijata kuvalla, mutta siihen ei testeissä pystytty.
Poco F2 Pro on varusteltuna siis kahdella biometrisellä lukituksen avaustavalla. Sormenjälkilukija on perusvarma ja nopea, kun taasen kasvojentunnistus ei ole yhtä turvallinen ja käytännön tasolla se on myös hidas. Mielestäni on suositeltavaa käyttää ennemmin sormenjälkilukijaa kuin kasvojentunnistusta.
Äänentoisto Poco F2 Prossa on varsin hyvä, vaikka laitteessa on vain yksi kaiutin. Kaiutin tuottaa hyvää äänenlaatua, mutta se ei tarjoa mitään suuria yllätyksiä. Poco F2 Prolta olisi voinut odottaa muun muassa stereokaiuttimia, mutta jostain syystä nyt joudutaan tyytymään yhteen kaiuttimeen. Puheluihin käytettävä kuuloke löytyy laitteen yläreunasta, ja se tuottaa puheluita varten myös hyvän äänenlaadun.
Monista kilpailijoistaan poiketen Poco F2 Pro on varusteltu kuitenkin perinteisellä 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä. Kuulokeliittimelle on vielä vannoitunut käyttäjäkuntansa, minkä ansiosta on hienoa nähdä, että jokin valmistaja sellaisen vieläkin tarjoaa. Bluetooth-kuulokkeiden ystäville Poco F2 Pro tarjoaa myös Bluetooth 5.1 -yhteyden sekä aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikat, jotka parantavat langattomien kuulokkeiden käyttökokemusta.
Akunkesto ja pakkastesti
Akunkesto Poco F2 Prossa on 4700 milliampeeritunnin akun varassa. Testijakson aikana puhelimen suuri akku osoittautui todella hyväksi, eikä akku loppunut koskaan kesken päivän, vaikka käyttö olisi ollut erittäin aktiivista. Monilla käyttäjillä akku saattaa kestää parikin päivää, jos puhelimen käyttö on vähäistä.
Testijakson aikana Poco F2 Pron käyttäminen oli usein aktiivista sekä monipuolista. Puhelinta käytettiin pääasiassa mobiiliverkoissa sekä yhdistettynä päivän aikana jopa tunneiksi Bluetooth-laitteisiin, kuten kaiuttimeen, kuulokkeisiin tai kelloon. Päivän aikana puhelinta käytettiin muutamiin puheluihin, viesteihin, sosiaalisen median ahkeraan käyttöön sekä kuvaamiseen. Iltaisin akun varaus oli usein 25-35 prosenttia. Valitettavasti 5G-verkkojen vaikutusta akunkestoon ei päästy todentamaan, sillä testijakso suoritettiin pääasiassa niiden ulottumattomissa.
Puhelin tukee ainoastaan latausta USB-C-tyypin kaapelin kautta, eli Poco F2 Prossa ei ole monista huippupuhelimista tuttua langatonta latausta. Puhelinta ladataan maksimissaan 30 watin pikalatauksella, vaikka myyntipakkauksessa toimitetaankin 33 watin pikalaturi. Testijakson aikana testasimme mukana toimitettavan laturin latausnopeuden, ja tulokset siitä on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Kuvaajasta nähdään, että Poco F2 Pron akku latautuu tyhjästä täyteen 75 minuutissa, eli kohtalaisen nopeasti. Puolessa tunnissa akkua on saatu jo 53 prosenttia, kun taasen 90 prosentin varaustaso saavutetaan noin 57 minuutissa. Viimeiset 10 prosenttia latautuu 18 minuutissa, ja kun verrataan ensimmäisen 10 prosentin latautumiseen noin 4 minuutissa, niin latausnopeus hidastuu selvästi loppua kohden mentäessä.
Poco F2 Pron pikalataus on vakuuttava, mutta ei kuitenkaan markkinoiden nopeimpia. Akkua saadaan mukavan nopeasti muutaman kymmenen minuutin latauksella moneksi tunniksi, mikä on mielestäni myös pikalatauksen tärkein ominaisuus. Täyteen puhelimen voi ladata esimerkiksi yön aikana. Verrattuna esimerkiksi OnePlussan yhtä tehokkaaseen pikalataukseen, on Xiaomin toteutus selvästi hitaampi (katso OnePlus 8 Pron arvostelu).
Testijakson aikana testasimme tuttuun tyyliin myös Poco F2 Pron pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Poco F2 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut vain yksi prosentti akkua, joten akunvaraus oli tippunut 99 prosenttiin. Xiaomi luottaa puhelimessa AMOLED-näyttöpaneeliin, joten pakkastesti ei tuottanut mitään ongelmia laitteen näyttöön, minkä lisäksi myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija tuntui toimivan hyvin. Puhelimen pop-up-etukameratoteutus toimi aivan normaalisti. Xiaomi oli myös estänyt akun lataamisen ohjelmistollisesti turvallisuussyihin vedoten. Kamerassa salamaa oli kuitenkin mahdollista käyttää laitteen ollessa jääkylmänä, vaikka monet valmistajat myös sen usein estävät.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Poco F2 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 6 prosenttia, eli akunvaraus oli 94 prosenttia. Akkua kului testissä varsin odotetun verran, sillä yleisesti tämän testin aikana akkua kuluu keskimäärin 5-15 prosenttia. Toisen testauskerran kohdalla ei tullut vastaan uusia ongelmia.
Pakkastestin perusteella Xiaomi on tuttuun tyyliinsä tehnyt hyvää tuota puhelimen pakkaskestävyyden suhteen. Poco F2 Pron akkua ei kulunut kummankaan testauskerran aikana kovin paljoa, minkä lisäksi näyttö tai pop-up-kamera eivät ottaneet itseensä pakkasesta. Xiaomi oli myös tehnyt päätöksen akun lataamisen estämisestä laitteen ollessa kylmänä.
Kamerat
Kameroiden osalta Poco F2 Pron erottaa selvästi kalliimmista huippupuhelimista, sillä toteutus on varsin tuttu monista keskihintaluokan älypuhelimista. Toki hintapisteen ollessa hieman korkeampi, on Xiaomi pystynyt tuomaan mukaan laadukkaampia kameroita, minkä vuoksi Poco F2 Pro tarjoaa esimerkiksi hyvän pääkameran ja yllättävän hyvän ultralaajakulmakameran. Yhteensä takaosassa on neljä kamerasensoria, jotka ovat 64 megapikselin pääkamera, ultralaajakulmakamera, syvyysterävyyskamera sekä makrokamera.
Poco F2 Pron 64 megapikselin pääkamerana hyödynnetään Sonyn käsialaa olevaa IMX686-sensoria, jossa on f/1.89-aukko, 26 mm polttoväli, 1/1,7” kennokoko, 1,6 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Valitettavasti optista kuvanvakainta Xiaomi ei ole pääkameraan saanut, jota voidaan pitää jopa pienenä puutteena. Toinen tärkeistä kameroista on 123 asteen näkökentällä varusteltu 13 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.4-aukko sekä 1,12 µm pikselikoko. Yksi mielenkiintoisista kameroista on myös 5 megapikselin telemakrokamera, jolla pystytään ottamaan kauempaa parempia makrokuvia. Tässä kamerassa on f/2.2-aukko, 1,12 µm pikselikoko, 50 mm polttoväli sekä automaattitarkennus. Viimeinen kameroista on 2 megapikselin tasoinen syvyyskamera, jossa on f/2.4 aukko sekä 1,75 µm pikselikoko.
POCO F2 Pron neloiskamera lyhyesti:
- 64 MP pääkamera (Sony IMX686, f/1.89, 26 mm, 1/1,7”, 1,6 µm, PDAF)
- 13 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4, 1,12 µm, 123 asteen näkökenttä)
- 5 MP telemakrokamera (f/2.2, 1,12 µm, 50 mm, AF, 3-10 cm)
- 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4, 1,75 µm)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
64 megapikselin pääkameralla Poco F2 Pro -puhelimella otetaan 16 megapikselin kuvia, jos käytetään oletusasetuksia. Xiaomi hyödyntää puhelimessa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi. Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan tarkemmin kuvaamiseen automaattiasetuksilla, vaikka 64 megapikselin kuvien taltioiminen on myös mahdollista erillisellä kuvaustilalla.
Parhaimmillaan Poco F2 Pron pääkameralla otetut kuva ovat erittäin hyviä, mutta tällöin esimerkiksi valaistus pitää olla hyvä. Kuviin taltioituu mielestäni lähes aina hyvin luonnolliset värit, minkä lisäksi dynaaminen alue on erinomainen. Jos valaistusta on vain vähän, niin silloin kuvista tulee varsin nopeasti pehmeitä ja yksityiskohtia jopa häviää. Heikossa valaistuksessa puhelimen omasta yökuvaustilasta on selvästi apua, sillä sen avulla saadaan karsittua hieman pehmeyttä sekä myös tehtyä kuvista valoisampia. Alapuolella on muutamia 16 megapikselin tasoisia kuvia, jotka on taltioitu Poco F2 Pron pääkameralla.
Poco F2 Pron toinen tärkeä kamera on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera. Kameralla pystytään taltioimaan selvästi pääkameraa laajempia kuvia, sillä kuvauskenttä on nyt 123 astetta. Ultralaajakulmakameroita on aina kritisoitu selvästi pääkameraa heikommasta laadusta, ja mitä edullisemman hintaluokan puhelimiin mennään niin sitä heikompia ultralaajakulmakamerat ovat.
Ultralaajakulmakuvat ovat pääasiassa päivänvalossa hyviä, sillä värit taltioituvat hyvin, tarkkuus on kohtalainen, mutta ei pääkameran tasolla, minkä lisäksi dynaaminen alue kuvissa on yllättävän hyvä. Heikommassa valaistuksessa kamera ei pääse yllättämään, sillä yleinen laatu heikkenee todella nopeasti, jos valoa ei ole tarpeeksi.
Ultralaajakulmakamerassa on automaattisesti myös käytössä vääristymien korjaus, jolloin kuvista rajataan hieman pois ja korjataan automaattisesti laajan linssin tuottamia vääristyksiä. Ominaisuus mielestäni toimi kamerassa erinomaisesti, sillä vääristymiä on vain vähän lopullisissa kuvissa. Halutessaan vääristyksien korjaamisen voi ottaa myös pois, jos haluaa taltioida todellisia 123 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia. Alapuolella on muutama kuva, jotka on taltioitu Poco F2 Pron ultralaajakulmakameralla.
Kolmas jopa hieman mielenkiintoinen kamera on telemakrokamera, joka yhdistää siis telekameran sekä makrokameran. Kameralla on mahdollista taltioida 5 megapikselin tasoisia makrokuvia 3-7 senttimetrin päästä kuvattavasta kohteesta, jolloin kevyellä 2x optisella zoomauksella päästään vielä hieman lähemmäksi kohdetta.
Verrattuna monissa puhelimissa nähtyyn 2 megapikselin makrokameraan, on Poco F2 Pron toteutus aivan eri planeetalta. Makrokuvista saadaan hyvässä valaistuksessa jopa käyttökelpoisia, ja hieman poikkeava toteutus tekee ominaisuudesta mielenkiintoisen. Kun valoa on vähemmän, niin makrokuvista ei tule kovinkaan erikoisia. Alapuolella on muutamia telemakrokameralla taltioituja testikuvia.
Viimeinen Poco F2 Pron kamera on 2 megapikselin tasoinen syvyysterävyyskamera, jota hyödynnetään muotokuvissa. Kameran avulla saadaan kuviin taltioitua paremmin syvyysterävyyttä, jolloin kuvattavan kohteen tausta saadaan mukavasti sumennettua. Testien perusteella Poco F2 Pron kohdalla ominaisuus toimii hyvin, jos kuvattavia kohteita on tasan yksi ja valoa on tarpeeksi saatavilla. Jos kuvattavia kohteita on kuvassa useampia tai valoa ei ole tarpeeksi, niin usein taustasumennuksesta ei ole kovin onnistunut.
Alapuolella on yksi Poco F2 Pron muotokuvatilalla taltioitu, varsin onnistunut kuva, jossa taustasumennus on luonnollinen ja kuvattavan kohteen ääriviivat on tunnistettu hyvin.
Videokuvaukseen ei Poco F2 Pron testijakson aikana kovin syvällisesti tutustuttu. Puhelimella on kuitenkin mahdollista taltioida jopa 8K-videokuvaa 30 fps -tasoisena. Parin lyhyen testiotoksen perusteella 8K-videot ovat yllättävän hyviä, mutta kovin paljoa käyttöä näin tarkoille videoille ei ole. 4K-videokuvaa puhelin tukee 30 fps -tasoisena pääkameralla ja ultralaajakulmakameralla, mutta pääkamera tukee myös 4K 60 fps -videokuvausta. Jälleen pieni pettymys videokuvauksessa on se, että kameroiden välillä ei ole mahdollista vaihdella kesken kuvaamisen, vaan kamera täytyy valita ennen kuvaamisen aloittamista.
Kamerasovellus on saanut uuden ulkoasun MIUI 12 -käyttöliittymässä, ja Poco F2 Prossa se on samanlainen kuin muissakin Xiaomin puhelimissa. Uusi kamerasovellus on käyttöliittymältään selvästi selvempi sekä käyttäjäystävällisempi. Kamerasovellus on saanut uuden ulkoasun rinnalla myös laajemmat kustomointimahdollisuudet sekä monipuolisia uusia käyttötapoja. Perusominaisuudet ovat kuitenkin pysyneet pitkälti samoina.
Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida kuvausta avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa makrotilaan. Lisäksi valikosta löytyy painike kameran asetuksiin, josta löytyy lukuisia muita asetuksia.
Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomausvalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Poco F2 Pron kohdalla zoomausvalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x) ja ultralaajakulmakameran (0,6x) välillä. Lisäksi vaihtoehtona on myös 2x, joka on digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä puhelimesta ei löydy erillistä telekameraa. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva, muotokuva ja yö, mutta lisää tiloja löytyy valikosta.
Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös uusitusta kamerasovelluksesta. Poco F2 Pron manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulma ja makro). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksen korjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös 6 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia. Manuaalitilan yksi vahvuus on myöskin uusi videokuvausmahdollisuus, jolloin voidaan säätää reaaliaikaisesti kuvausasetuksia.
Mielenkiintoisen kamerasovelluksesta tekee sen varsin monipuolinen muokattavuus. Xiaomi antaa muun muassa mahdollisuuden ominaisuuksien uudelleenjärjestelyyn sekä kameran käyttöliittymän lisävalikolle on mahdollista valita helppo alareunasta ylös nostettava valikko tai vaihtoehtoisesti erillinen lisää-välilehti. Kamerasovelluksessa on mahdollista valita erikseen korostusväri, jolla esimerkiksi tekstit näytetään. Myöskin kamera laukaisinääni on mahdollista vaihtaa neljästä erilaisesta äänivaihtoehdosta. Henkilökohtaisesti tykkään kameran monipuolisista muokkausasetuksista, joita vain harvat älypuhelinvalmistajat tänä päivänä tarjoavat.
Kokonaisuudessaan Xiaomin oma kamerasovellus on ottanut ison harppauksen eteenpäin ja se on aina positiivinen asia. Tällä hetkellä MIUI 12:n oletuskamerasovellusta voidaan pitää jopa yhtenä markkinoiden parhaimmista, monipuolisimmista sekä nopeimmista. Lähes joka osa-alueella kameraa on pystytty parantamaan verrattuna edeltäjäversioon, ja oppia on otettu myös muita valmistajilta.
Pop-up-etukamera
Poco F2 Pro on yksi harvoista uutuuspuhelimista, jossa hyödynnetään pop-up-etukameraa, joka nousee esille siis laitteen päädystä, eikä kamera vie tilaa itse näytöltä. Pop-up-mekanismi toimi testijakson aikana pitkälti hyvin, mutta kovin nopeasta toteutuksesta ei ole kyse. Kameran aukeamiseen menee noin sekunnin verran, mutta myös nopeampi pop-up-järjestelmiä on nähty.
Etukameran tarkkuus puhelimessa on 20 megapikseliä, ja sen avulla pystytään taltioimaan todella laadukkaita selfiekuvia. Kuvat ovat hyvässä valaistuksessa monille varmasti tarpeeksi hyviä, minkä lisäksi heikossa valaistuksessa on mahdollista hyödyntää kamerasovelluksesta löytyvää näyttösalamaa, joka tuo kuvaustilanteeseen hieman lisävaloa. Poco F2 Pro on mielestäni erittäin hyvä valinta, jos hakusessa on puhelin hyvällä etukameralla.
Itse pop-up-järjestelmään Xiaomi ei ole tehnyt suuremmin muutoksia, kun verrataan yhtiön aikaisempaan Mi 9T -puhelimeen. Xiaomin mukaan pop-up-kameramekanismi kestää vähintään 300 000 nostokertaa ilman minkäänlaisia ongelmia. Tämä tarkoittaa siis, että jos etukameraa käyttää 100 kertaa päivässä, niin se kestäisi vähintään kahdeksan vuoden ajan. Xiaomi on toteuttanut etukameraa varten myös pudotuksentunnistuksen, jonka ansiosta etukamera vetäytyy takaisin laitteen sisälle, kun laite tippuu esimerkiksi kädestä. Muutamien testien perusteella ominaisuus tuntui myös toimivan ja laite tunnisti lyhyenkin pudotuksen. Lisäksi puhelin varoittaa, jos kameraa koitetaan väkisin painaa alas tai sitä nostetaan liian usein ylös.
Xiaomi ei ole tyytynyt tälläkään kertaa perinteiseen pop-up-ratkaisuun, vaan on lisännyt siihen hieman omia mausteitaan. Nousevaan osaan on esimerkiksi integroitu monivärinen LED-valo, joka on hetken päällä, kun etukamera nostetaan ylös tai lasketaan. LED-valoa hyödynnetään myös puhelimen ilmoitusvalona, sillä pop-up-mekanismin yläreunassa on pieni rinkula, josta punainen valo pääsee näkymään aina kun laitteeseen tulee ilmoitus.
Xiaomi on säilyttänyt Poco F2 Prossa myös tutut pop-up-järjestelmän ääniefektit. Ääniefektejä on yhteensä kuusi kappaletta ja ne ovat ksylofoni, korppikotka, taika, mecha, hammasratas ja mökin ovi. Ääniefekti kuuluu siis aina kun etukamera nostetaan ylös laitteen sisältä tai vedetään takaisin sisälle. Äänitehoste on onneksi myös mahdollista poistaa käytöstä, jos sitä ei halua jatkuvasti kuunnella.
Käyttöjärjestelmä
Poco F2 Prossa käyttöjärjestelmänä toimii luonnollisesti Googlen Android 10, jonka päällä hyrrää Xiaomin oma MIUI 12 -käyttöliittymä. Tällä kertaa käyttöliittymä on hieman kustomoitu Poco-brändille, minkä vuoksi sitä kutsutaan nimellä ”MIUI 12 for POCO”. Poco F2 Pro pitää sisällään tuttuja Xiaomin ominaisuuksia, joita ovat muun muassa monipuoliset asetukset, kustomointivaihtoehdot sekä sulava käyttökokemus. MIUI 12 jakaa kuitenkin käyttäjien mielipiteet kahtia, mutta testijakson aikana käyttöliittymä ei tuottanut ongelmia.
Testijakson aikana Poco F2 Prolle saapui ladattavaksi pari päivitystä, jotka korjasivat sekä päivittivät tietoturvaa ja muita ominaisuuksia. Tuorein saatavilla ollut päivitys toi puhelimeen Googlen 1. heinäkuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten Xiaomi ei päivitä Poco F2 Prota aivan joka kuukausi.
Xiaomi ei ole varsinaisesti antanut mitään kovin vakuuttavaa lupausta Poco F2 Pron päivitettävyyden suhteen. Xiaomi on tosin jo vahvistanut Poco F2 Pron olevan yksi yhtiön ensimmäisistä puhelimista, joka tulee saamaan Googlen tuoreimman Android 11 -käyttöjärjestelmäpäivityksen, mutta valitettavasti tämän jälkeen päivitettävyydestä ei ole kovin tarkkaa tietoa. Todennäköisesti Xiaomi tulee jakamaan tietoturvakorjauksia vuosineljänneksittäin, minkä lisäksi myös MIUI-käyttöliittymäversio saattaa päivittyä, vaikka Android-versio pysyisikin samana.
Poco F2 Pro varusteltuna Android 10 -käyttöjärjestelmällä sekä MIUI 12 -käyttöliittymällä toimi koko testijakson ajan yllättävän hyvin, eikä vastaan tullut suurempia vakavia ongelmia tai bugeja. Olemme jo aikaisemmin muun muassa Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimen arvostelun kohdalla käyneet varsin kattavasti läpi MIUI 12 -käyttöliittymän uudistuksia, joihin voi käydä kyseisessä arvostelussa tutustumaan. Poco F2 Prolle on tuotu käyttöliittymään vain omia laitteistokohtaisia ominaisuuksia, mutta muuten käyttölogiikka on identtinen.
MIUI 12 on varsin kustomoitu Android-versio, jossa on otettu tietyissä elementeissä hieman oppia iOS-käyttöjärjestelmästä. Vaikka kyseessä on selvästi poikkeava Android-versio, niin sen vahvuus on monipuoliset asetukset, ominaisuudet sekä graafisuus. Lisäksi testien perusteella MIUI 12 on myös varsin sulava käyttää, eikä se hidastele juurikaan missään kohdassa. Henkilökohtaisesti tykkäsin MIUI 12:n käyttökokemuksesta Poco F2 Prossa.
Yhteenveto
Poco F2 Pro on yksi tämän hetken edullisimmista Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin pohjautuvista älypuhelimista. Xiaomi on mielestäni onnistunut varsin hyvin tuottamaan kilpailukykyisen alemman hintaluokan huippupuhelimen, jota on helppo suositella. Toki mitään 1000 euron puhelimen kaltaista viimeistelyä ei Poco F2 Pro tarjoa, sillä luonnollisesti hinnan laskiessa 600 euroon on jouduttu tietyissä kohdissa karsimaan.
Henkilökohtaisesti tykkäsin Poco F2 Pron ulkoisesta tuntumasta, joka on pääosin premiumia, mutta toki edullinen hintalappu näkyy. Esimerkiksi näyttölasia on kiertämässä muovinen kaistale ja laite ei ole myöskään IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä. Puhelimen yksi selvistä vahvuuksista on erinomainen AMOLED-näyttöpaneeli, jossa ei ole häiritseviä etukamerareikiä tai lovia. Xiaomi on onnistunut tuomaan puhelimeen myös hyvän akunkeston sekä pikalatauksen. Snapdragon 865 -piiristä ei myöskään tehot lopu kovin äkkiä kesken ja myös tuoreimmat LPDDR5- ja UFS 3.1 -standardit RAM-muistin ja tallennustilan kohdalla lämmittävät mieltä. Poco F2 Pro tarjoaa myös muita erittäin hyviä toteutuksia, kuten kuulokeliittimen, 5G-yhteydet, perushyvät kamerat sekä monipuolisen MIUI 12 -käyttöliittymän.
Koska kyseessä on edullinen lippulaivapuhelin, niin jostain on täytynyt myös karsia. Erikoista on se, että Poco F2 Pro ei tarjoa kuin 60 hertsin virkistystaajuuden näytössä, kun jopa edullisemmissa laitteissa on 120 hertsin näyttöjä. Lisäksi hinta näkyy myös kameroissa, sillä huippupuhelimista tuttu telekamera on saanut väistyä kahden selvästi heikomman makro- ja syvyyskameran tieltä. Poco F2 Prossa pienempiä miinuksia ovat myös muistikorttipaikan, langattoman latauksen sekä stereokaiuttimien puute. Xiaomi ei myöskään antanut puhelimelle minkäänlaista päivityslupausta.
Suomessa Poco F2 Pro on saatavilla virallisesti muutamien jälleenmyyjien kautta 8 + 256 gigatavun variantissa. Puhelimesta on tarjolla pääasiassa kaksi väriversiota, jotka ovat harmaa Cyber Grey sekä violetti Electric Purple. Hintaa puhelimella on 599 euroa, joten Poco F2 Pro tarjoaa yllättävän kovia ominaisuuksia edullisessa hintapisteessä. Suurin kilpailija Poco F2 Prolle Suomessa on varmasti OnePlus 8, joka tarjoaa samassa hintaluokassa varsin samanlaisia ominaisuuksia.
Poco F2 Pro -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Poco F2 Pro
SuomiMobiilin arvostelussa Xiaomin edullisesta huippuluokan POCO F2 Pro -älypuhelimesta. Hintaa laitteella on vain 599 euroa.
Hyvää
- Laadukas premium-rakenne
- Erinomainen AMOLED-näyttö, jossa ei ole häiritsevää etukameraa
- Loistava akunkesto ja kohtuullinen pikalataus
- Snapdragon 865 takaa hyvän suorituskyvyn
- Toimivat 5G-yhteydet
- Paljon tehokasta RAM-muistia ja tallennustilaa (8 Gt LPDDR5 ja 256 Gt UFS 3.1)
- Perushyvät kamerat hintaluokassaan (pääkamera ja ultralaajakulma)
- 3,5 mm kuulokeliitin, Dual-SIM, ilmoitusvalo, infrapunalähetin
- Todella vaikuttava hinta-laatusuhde
Huonoa
- Ei IP-luokituksen mukaista pölyn- ja vedenkestävyyttä
- Näyttöä kiertää muovikaistale
- Vain 60 hertsin näyttö
- Ei telekameraa – korvattu jopa turhilla telemakro- ja syvyyskameroilla
- Muistikorttipaikka, stereokaiuttimet sekä langaton lataus puuttuvat
- Xiaomi ei ole antanut puhelimelle mitään päivityslupausta
Lähinnä Codm takia ostin. Ei ole tarvinnut katua hetkeäkään