ArvostelutOnePlusYleinen

Arvostelussa OnePlus 8 Pro – Yksinkertaisesti loistava puhelin

OnePlus 8 Pro

OnePlussan uudet OnePlus 8- ja OnePlus 8 Pro -älypuhelimet julkaistiin huhtikuun puolivälissä ja SuomiMobiilissa puhelimia päästiin testaamaan jo hyvissä ajoin ennen julkaisua. OnePlus 8 Pro on ollut käytössä kahden viikon ajan ja tässä artikkelissa tulemme keskittymään vain kyseiseen malliin. OnePlus 8 -perusversioon tullaan tutustumaan erillisessä arvostelussa hieman myöhemmin.

OnePlus on parantanut huippupuhelintaan selvästi sekä korjannut puutteita, joita vielä viime vuoden huippumallista löytyi. Suuria panostuksia OnePlus 8 Prossa on tehty kameroihin, näyttöön sekä teknisiin ominaisuuksiin yleisestikin. OnePlus on myös ensimmäistä kertaa laittanut puhelimeensa IP68-luokituksen mukaisen vedenkestävyyden ja langattoman latauksen, jotka ovat olleet yksiä toivotuimpia ominaisuuksia OnePlussalta jo vuosien ajan.

Suomessa OnePlus on tuonut uutuuspuhelimen myyntiin kahdessa muistivariantissa sekä kolmessa väriversiossa, joista kaikkien hinnat asettuvat edelleen maagisen 1000 euron alapuolelle. OnePlus 8 Pron edullisempi 8 + 128 gigatavun versio maksaa 899 euroa ja 12 + 256 gigatavun versio maksaa vastaavasti 999 euroa. Tarjolla olevat väriversiota ovat Ultramarine Blue (merensininen), Onyx Black (musta helmi) ja Glacial Green (jäätävän vihreä).

Tässä arvostelussa tulemme siis tutustumaan OnePlus 8 Pron 12 + 256 gigatavun versioon, jonka väriversio on Ultramarine Blue. Artikkelissa tutustumme puhelimen ulkoiseen toteutukseen, laatutuntumaa, näyttöön, kameroihin sekä muihin teknisiin toteutuksiin. Lisäksi katsomme kuinka puhelin kestää pakkasta ja tarkastelemme tehokkaita latausnopeuksia niin langallisen kuin langattomankin laturin toimesta. Kovin suuresti puhelimen 5G-toiminnallisuuksiin ei tulla perehtymään, sillä testijakson aikana emme päässeet 5G:n ulottuville, eikä puhelimessa 5G toimi vielä yhdessä 4G-liittymien kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus 8 Pro (IN2023)
Mitat: 165.3 x 74.4 x 8.5 mm
Paino: 199 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass -lasipinnat
Näyttö: 6.78 tuumaa QHD+ (1440 x 3168) / 19.8:9-kuvasuhde / Fluid AMOLED / 120 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 865 (1x 2.84 GHz Kryo 585 & 3x 2.42 GHz Kryo 585 & 4x 1.8 GHz Kryo 585) + Snapdragon X55 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 650
Muisti: 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.0]
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 25 mm / 1/1.43" / 1.12µm / PDAF / LAF / OIS) + 48 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 1/1.0µm / PDAF / OIS / [3x optinen zoom]) + 5 MP Coler Filter -kamera +  kolmois-LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.5 / 1/3.0" / 1.0 µm)
Akku: 4510 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + OxygenOS 10.5 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / Warp Charge 30T (30W) pikalataus (langallinen) / Warp Charge 30 (30W) langaton pikalataus / kaksisuuntainen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.1 ja apetX HD -tuki
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Onyx Black / Ultramarine Blue / Glacial Green
Hinta: 899€ tai 999€

Myyntipakkaus

OnePlus 8 Pron myyntipakkauksen sisältö.

OnePlus toimittaa uutuuspuhelimen varsin kookkaassa myyntipakkauksessa, jollainen nähtiin jo viime vuoden älypuhelimissa. Myyntipakkaus on siis pitkä ja kapea, jonka lisäksi ulkoisesti pakkaus on OnePlussan tyylisesti punainen. Pakkauksen ulkopuolella on myös mustalla värillä OnePlussan logo ja puhelimen mallinimi useaan kertaan. Myyntipakkauksen takaosassa on myös ilmoitus siitä, että kyseessä on Googlen sovelluksilla varusteltu Android-puhelin, jonka lisäksi on maininta laitteen väriversiosta, muistivariantista sekä IMEI-tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse OnePlus 8 Pro muoveihin käärittynä. Puhelimelle on tehty oma syvennyksensä pahviseen taskuun, joka pitää sisällänsä myös paljon erilaista irtosälää. Pahvitaskussa on pikakäyttöopas, turvallisuustietoja, OnePlus-tarroja sekä metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu. Pahvitaskun alapuolelta löytyy vielä varsin tyylikäs Never Settle -henkinen läpinäkyvä suojakuori. Myyntipakkauksen pohjalla ovat myös Warp Charge 30T -laturi ja USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

OnePlus 8 Pron myyntipakkaus on ulkoisesti ja sisällöltänsä varsin tuttua OnePlussaa. Ulkoisesti pakkaus on tyylikäs, mutta hieman epäkäytännöllisen suuri. Sisältöä on tarpeeksi käytön aloittamista ajatellen, jonka lisäksi henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siihen, että OnePlus on laittanut suojakuoren mukaan pakkaukseen. Ja mikä parasta, mukana tuleva suojakuori on myös varsin tyylikäs, eikä yhtä geneerinen kuin monien muiden puhelimien mukana toimitettavat suojakuoret. Myöskään tehokkaan pikalaturin löytyminen myyntipakkauksesta ei ole aina itsestäänselvyys, mutta toki OnePlussalle se on ollut tyypillistä aina.

Ulkoiset huomiot ja laatutuntuma

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti OnePlus 8 Pro jatkaa OnePlussan tuttua laatua, sillä puhelin on valmistettua tutuista premium-materiaaleista. Puhelimessa hyödynnetään alumiinikehystä sekä Gorilla Glass -lasipintoja, jotka yhdessä luovat todella hyvän laatuvaikutelman, joka on ollut OnePlussan puhelimille jo pitkään yksi valttikorteista.

Laatutuntumaltaan OnePlus 8 Pro on todella vaikuttava ja puhelin on myös todella jämäkkä. Laite ei päästä minkäänlaisia natinoita sitä käsien välissä taivuteltaessa, joka ei ollut kovin suuri yllätys. Mattapintainen lasi ja mattapintainen alumiinikehys tekevät puhelimesta miellyttävän käyttää, mutta edelleen suurin ongelma on laitteen liukkaus. OnePlus 8 Pro on varsin liukas, jonka takia muun muassa myyntipakkauksesta löytyvästä suojakuoresta on selvästi hyötyä.

Henkilökohtaisesti olen suuri mattapintaisten puhelimien ystävä, sillä ne näyttävät tyylikkäiltä ja samalla ne eivät kerää sormenjälkiä tai muuta likaa samalla tavalla kuin kiiltävät lasipinnat. OnePlus 8 Pron takaosan lasipinta pysyy jatkuvasti siis puhtaannäköisenä, vaikka tarkkaan katsottaessa toki joitakin sormenjälkiä on havaittavissa. Onneksi vähäkin lika lähtee lasipinnasta yksinkertaisesti vain pyyhkimällä pois.

Testijakson aikana OnePlus 8 Prota käytettiin lähes koko ajan ilman minkäänlaista suojakuorta, jonka ansiosta on helppo todeta, että lasipinnat eivät ole kovin herkkiä naarmuuntumaan. Parin viikon testijakson jälkeen lasipintoihin ei ollut tullut yhtään näkyvää naarmua. Aikaisemmista tavoistaan poiketen OnePlus 8 Pron näyttöön OnePlus ei ole valitettavasti esiasentanut muovista suojakalvoa, vaan sellainen on halutessaan ostettava erikseen.

OnePlus 8 Pro kestää nyt virallisesti vettä.

Puhelimen virallisiksi mitoiksi OnePlus on ilmoittanut 165,3 x 74,35 x 8,5 millimetriä ja painoa on 199 grammaa. Verrattuna viime vuoden OnePlus 7T Pro -malliin, OnePlus on tällä kertaa tehnyt puhelimesta hieman korkeamman ja suhteessa kapeamman (OnePlus 7T Pro: 162,6 x 75,9 x 8,8 mm; 206 g). Lisäksi OnePlus on onnistunut tekemään OnePlus 8 Prosta edeltäjäänsä ohuemman sekä muutaman gramman kevyemmän. Käteen OnePlus 8 Pro istuu mielestäni todella hyvin hieman kapeamman runkonsa ansiosta, jonka lisäksi kaartuvat lasipinnat parantavat käyttömukavuutta.

OnePlus on esitellyt puhelimen kolmessa väriversiossa, jotka ovat Oxyx Black (Musta Helmi), Glacial Green (Jäätävän vihreä) ja Ultramarine Blue (Merensininen). Väriversioista ainoastaan musta on kiiltäväpintainen ja vihreä ja sininen ovat mattapintaisia niin takaosan lasipinnan kuin alumiinikehyksenkin osalta. Saimme testattavaksi Ultramarine Blue -version, joka on mukavan tummansininen väriversio ja se näyttää todella hyvältä, joka kulmasta katsottuna.

IP68-luokituksen OnePlus on saanut uutuuspuhelimeen nyt ensimmäistä kertaa. Kyseessä on ominaisuus, jota on OnePlus-puhelimiin odotettu pitkään ja IP-luokitus on myös sellainen, joka pitää löytyä todellisista huippupuhelimista. IP68-suojauksen mukaisesti puhelin pitäisi pystyä upottamaan veteen kokonaisuudessaan, eikä sen pitäisi siitä hajota. OnePlussan mukaan vedenkestävyys saattaa kuitenkin heiketä laitteen ikääntyessä, eikä myöskään takuu kata mitään vedestä koituneita ongelmia. Vedelle altistaminen on siis täysin käyttäjän harkinnan varassa, mutta OnePlus 8 Pron pitäisi selvitä helposti käyttämisestä vesisateessa tai pienistä vesiroiskeista.

Etuosasta puhelinta katsottaessa OnePlus 8 Pro näyttää valitettavan geneeriseltä, vaikka siinä ei ole mielestäni mitään suurta ongelmaa. Kaikki puhelimet ovat tänä päivänä etuosastaan pelkkää näyttöä, joten erottuvuustekijöitä on varsin haastava tehdä. Näyttö peittää puhelimen etuosasta noin 91 prosenttia, joka on hyvä suoritus huippupuhelimelta. Etuosassa näyttö kaartuu molemmilta reunoiltansa aikaisemmista OnePlussan puhelimista selvästi jyrkemmin. Näytön vasempaan yläkulmaan OnePlus on tehnyt etukameraa varten reiän, jonka läpimitta on vain 3,8 millimetriä. Puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin ja alumiinikehyksen saumasta, mutta etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet ovat integroituna näyttöpaneeliin. Lisäksi sormenjälkilukija on sijoitettu näytön alareunaan.

Puhelimen takaosassa OnePlus luottaa varsin samanlaiseen toteutukseen kuin viime vuoden OnePlus 7T Prossa, eli kamerat löytyvät keskitetysti ja muuten toteutus on hyvin pelkistetty. OnePlus 8 Pron takaosassa kamera-alue ulkonee aikaisempaa enemmän muusta rungosta, joten puhelin pääsee hieman keikkumaan tasaisella pöydällä laitetta käytettäessä. Kamera-alueesta löytyy kolme kamerasensoria ja neljäs kameroista on alueen ulkopuolella muun rungon tasalla. Kameroiden yhteydessä on myös laserautomaattitarkennus, kolmois-LED-salamavalo sekä yksi mikrofoni. OnePlus 8 Pron takaosassa on myös OnePlussan uusitut logot, jotka ovat aikaisemmasta varsin minimaalisesti poikkeavat.

OnePlus 8 Pron oikeassa kyljessä on perinteiseen OnePlussan tyyliin kolmivaiheinen Alert Slider -kytkin sekä virtapainike. Vasemmassa kyljessä on pelkästään äänenvoimakkuuspainikeet. Kaikki puhelimen painikkeet on valmistettu kokonaan alumiinista ja niiden tuntuma sekä vaste on erittäin hyvä. Lisäksi Alert Slider -kytkimessä on erillinen karhea pinnoite, joka takaa paremman tuntuman sekä erottuvuuden muista painikkeista. OnePlus 8 Pron yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofoni ja alareunassa on yksi kaiutin, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Puhelimessa ei ole valitettavasti tukea muistikortille.

Näyttö

Näyttö on osa-alue, johon OnePlus on päättänyt uutuuspuhelimessa panostaa selvästi aikaisempaa enemmän. OnePlus 8 Prossa on suuri 6,78 tuuman näyttöpaneeli, joka perustuu Samsungin valmistamaan Fluid AMOLED -paneeliin. Näytön tarkkuus yltää QHD+ -tarkkuudelle, eli siinä on 1440 x 3168 pikseliä, joka takaa 513 pikseliä tuumaa kohden.

Näytön kuvasuhde on 19.8:9, joten näyttö on suhteessa kapeampi ja korkeampi kuin aikaisemmin. Lisäksi OnePlus hyödyntää nyt myös ensimmäistä kertaa 120 hertsin virkistystaajuutta, joka takaa sulavamman käyttökokemuksen kuin viime vuoden puhelimissa käytetty 90 hertsin virkistystaajuus. 120 hertsin virkistystaajuus on nähty aikaisemmin myös Samsung Galaxy S20 Ultra -älypuhelimessa, joten OnePlus ei ole yksin sulavan näyttökokemuksen kanssa. OnePlussan etuna on kuitenkin se, että OnePlus 8 Prossa 120 hertsin virkistystaajuus toimii QHD+ -tarkkuudella, kun Galaxy S20 Ultrassa se on rajoitettuna vain Full HD+ -tarkkuudelle.

Kirkkauden osalta OnePlus mainostaa näytön yltävän jopa 1300 nitiin asti, joten kirkkautta näytöltä ei puutu. Ainakin testijakson aikana näytöstä sai hyvin selvää myös kirkkaassa auringonpaisteessa, joten OnePlus 8 Pron näytön kirkkaus riittää hyvin joka tilanteessa.

Puhelimen näyttö on myös yhteensopiva HDR10+ -sisällön kanssa ja puhelimelta löytyy myöskin tuki Widevine L1 -tasolle, joka tarkoittaa siis, että OnePlus 8 Prolla on mahdollista katsoa laadukasta sisältöä suoratoistopalveluiden kautta. Esimerkiksi Netflixillä on mahdollista katsoa videoita Full HD -tarkkuudella ja HDR10 -värintoistolla. Lisäksi YouTube-videoita on mahdollista tarkastella HDR-toistolla.

Näyttöä varten OnePlus antaa myös asetuksien kautta varsin mukavasti säätömahdollisuuksia. Näytön värintoistoa on mahdollista säätää kahden oletusasetuksen kautta (eloisa, luonnollinen), joiden lisäksi lisäasetuksista löytyy mahdollisuus hyödyntää AMOLED Wide Gamut, sRGB ja Display P3 -väritiloja sekä näytön värilämpötilaa on mahdollista säätä omasta asetuksestaan. OnePlus 8 Prohon on tuotu myös ominaisuus, joka kantaa nimeä ”miellyttävä sävy”, jonka avulla näytön värit mukautuvat automaattisesti ympäristön valaistuksen mukaan.

Asetuksista löytyy myös valikko ”eloisa väritehoste pro”, joka optimoi dynaamisesti videoiden värit sekä kontrastin. Tämän ansiosta videoista tulee OnePlus 8 Pron näytöltä katsottuna aikaisempaa eloisempia. Toinen mielenkiintoinen näytön asetus kantaa nimeä ”liikegrafiikan pehmennys (MEMC)”, jota ei ole koskaan aikaisemmin missään älypuhelimissa nähty. Ominaisuus on mielenkiintoinen ja myös todella käytännöllinen, sillä sen ideana on tehdä videoista todellisuutta sulavampia. Ominaisuus mahdollistaa siis puhelimen 120 hertsin näytöllä videoiden ja elokuvien katselun sulavina, vaikka niitä ei olisi taltioitukaan korkeilla kuvataajuuksilla.

Liikegrafiikan pehmennystä tukevia sovelluksia on tällä hetkellä useita ja niitä ovat muun muassa YouTube, Netflix, Amazon Prime Video sekä VLC for Android. OnePlus on laittanut myös niin sanotun parannetun version ominaisuudesta OnePlus-laboratorio-valikon alle, jossa se kantaa nimeä hyperliikepehmennys. Tämän avulla videot nostetaan jopa 120 kuvataajuuteen QHD+ -tarkkuudella.

Liikegrafiikan pehmennys -tilan ollessa päässä OnePlus 8 Pro nostaa videoiden kuvataajuutta, jolloin videoiden grafiikan liikkeen epäterävyys muuttuu pehmeämmäksi ja sen avulla videoiden katselu on aikaisempaa miellyttävämpää. Jos ominaisuus on aktivoitu asetuksista, niin liikegrafiikan pehmennys aktivoituu automaattisesti, kun videoita katsotaan esimerkiksi YouTuben kautta.

OnePlus 8 Pron näyttö ei enää tarjoa samanlaista kokonäytön käyttökokemusta kuin viime vuoden OnePlus 7T Pro -puhelimessa. OnePlus on nimittäin laittanut näytön vasempaan yläreunaan pienen etukamerareiän, joka vie hieman tilaa näytöltä. Onneksi etukamerareikä on kuitenkin sen verran pieni, ettei siitä ole suuremmin haittaa päivittäisessä käytössä. OnePlus 8 Pron näytössä on myös pyöristetyt kulmat sekä kaartuvat reunat, joista molemmat ovat löytyneet OnePlussan lippulaivapuhelimista viime vuodesta lähtien.

Jos kuitenkaan OnePlus 8 Prosta löytyvä etukamerareikä ei miellytä, niin OnePlus antaa mahdollisuuden myös sen piilottamiseksi. Kun etukamera piilotetaan, sitä ympäröivät alueet muuttuvat mustaksi ja myöskin tilapalkki siirtyy kameran alapuolelle. Kellonaika ja muut kuvakkeet eivät jää siis näytön yläreunaan. Henkilökohtaisesti en itse kuitenkaan nähnyt etukamerareiän olevan kovin suuri heikkous, joten se sai komeilla näytön yläkulmassa ihan rauhassa.

Näyttö on yksi OnePlus 8 Pron ominaisuuksista, joihin itse tykästyin toden teolla. Näyttö on varmasti yksi parhaimmista, joita olen älypuhelimissa koskaan nähnyt. Näytön tarkkuus on vaikuttava, AMOLED-tekniikka tekee tummista sävyistä todella vakuuttavia, värintoisto on kalibroitu oletuksena hyväksi ja kirkkaus sekä sulavuus ovat vaikuttavia. Näytöltä on myös miellyttävää katsella videoita sekä elokuvia, joten OnePlus 8 Pro on suunniteltu myös videoiden suurkuluttajille.

Tekniikka ja suorituskyky

OnePlus on tunnettu aina tuoreimpien tekniikoiden hyödyntämisestä puhelimissaan, joten myöskin OnePlus 8 Prohon on saatu kaikki tämän hetken tehokkaimmat ja edistyneimmät toteutukset. Puhelimen sisällä hyrrää Qualcommin tuorein ja tehokkain Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, joka on siis yksi tämän hetken tehokkaimmista mobiilijärjestelmäpiireistä sekä se tarjoaa myös uudensukupolven 5G-yhteydet.

Snapdragon 865 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 865 koostuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 585 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 650.

Suomessa OnePlus on tuonut uuden OnePlus 8 Pron myyntiin kahdessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua sekä 12 + 256 gigatavua. OnePlus hyödyntää tuoreinta LPDDR5-RAM-muistia sekä tuttua UFS 3.0 -tallennustilaa. UFS 3.0 -tallennustilassa on kaksinkertainen muistikaista verrattuna aikaisemmin huippupuhelimissa nähtyyn UFS 2.1 -standardiin. UFS 3.0 pystyy muun muassa 23,2 Gt/s:n tiedonsiirtonopeuteen ja kuluttaa selvästi vähemmän virtaa. Valitettavasti muistikorttipaikkaa OnePlus ei puhelimeen ole edelleenkään saanut, joten käyttäjien täytyy tyytyä vain sisäiseen tallennustilaa, jota on edullisemmassakin versiossa varsin mukavasti.

Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa OnePlus 8 Pro pärjäsi todella hyvin. Kyseessä on ensimmäinen Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin perustuva älypuhelin SuomiMobiilin testissä ja ainakin suorituskykytestien tuloksien perusteella kyseessä on tehokkaampi järjestelmäpiiri kuin muut Android-puhelimissa nähdyt huippuluokan järjestelmäpiirit. Alapuolella olevassa taulukossa on mahdollista verrata OnePlus 8 Pron suorituskykypisteitä muun muassa Kirin 990 5G -järjestelmäpiiriin perustuvan Huawei P40 Pron saamien pisteiden kanssa ja Samsungin omaan Exynos 990 -järjestelmäpiiriin perustuvan Galaxy S20 Ultran vastaavien pisteytyksien kanssa.

Testitulokset
OnePlus 8 Pro (SD865) Samsung Galaxy S20 Ultra (E990) Huawei P40 Pro (K990 5G)
AnTuTu (V8): 573 775 pistettä 518 193 pistettä 461 767 pistettä
Geekbench 4 (single): 4199 pistettä 3062 pistettä 3877 pistettä
Geekbench 4 (multi): 12 717 pistettä 11 801 pistettä 12 452 pistettä
Geekbench 5 (single): 884 pistettä 820 pistettä 749 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3191 pistettä 2711 pistettä 3019 pistettä
PCMark 2.0: 11261 pistettä 11 385 pistettä 9433 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 7031 pistettä 4203 pistettä 5607 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 8036 pistettä 4272 pistettä 6261 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 4856 pistettä 3980 pistettä 4107 pistettä

Kuten useasti on todettu, niin suorituskykytestit eivät kerro aina koko totuutta suorituskyvystä, vaan se on ainoastaan viitearvo, sillä suorituskykytestit eivät ole lähelläkään normaaleita käyttötilanteita. Testijakson aikana OnePlus 8 Prossa suorituskyky ei tullut missään kohtaa vastaan, vaan laite toimi sulavasti myös raskaita pelejä pelatessa.

OnePlus ei ole julkisesti maininnut mitään OnePlus 8 Pron jäähdytysjärjestelmästä, mutta nähtävästi laitteen sisällä on nestemäinen jäädytyssysteemi yhdistettynä grafeenikalvoon, jonka avulla syntynyt lämpö pystytään siirtämään tasaisesti puhelimeen ja tätä kautta myös ulos laitteesta. Testijakson aikana puhelin lämpeni jonkin verran ja toisinaan jopa kuumeni pidemmällä käytöllä. Esimerkiksi jos puhelin oli laturissa samaan aikaan laitetta käytettäessä, kymmenessä minuutissa puhelin oli jo varsin lämmin. Lisäksi näytön ollessa 120 hertsin virkistystaajuudella, täydellä tarkkuudella sekä täydellä kirkkaudella, niin erityisesti näyttö tuntui lämpenevän todella kuumaksi. Vastaavaa lämpenemistä ei ole muilla puhelimen käyttäjillä tullut vastaan, joten ongelma saattaa olla myös vain testilaitteessa.

Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin yhteyteen OnePlus on laittanut myös Snapdragon X55 -5G-modeemin, joka tarjoaa monipuoliset 5G-verkot niin non-standalone kuin standalone -tekniikoilla. Kehittyneen modeemin ansiosta OnePlus 8 Pro tukee 5G-verkkoja nyt ja myöskin tulevaisuudessa. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee 7,5 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6GHz-taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Valitettavasti testijakson aikana ei päästy testailemaan myöskään OnePlus 8 Pron 5G-ominaisuutta, sillä Elisan verkot ovat vielä vain suuremmissa kaupungeissa. Lisäksi nykyisen koronavirustilanteen takia puhelimen testijakso suoritettiin pääasiassa vain kaukana sivistyksestä, joten 5G-verkkoja ei luonnollisesti ollut lähettyvilläkään.

5G:n osalta OnePlus 8 Prossa huomionarvoista mielestäni on myös se, että 5G-dual-SIM-tukea ei vielä puhelimesta löydy. Puhelimessa ei voi olla samanaikaisesti 4G- ja 5G -SIM-kortteja niin, että 5G olisi aktivoituna. Päivitys tähän on kuitenkin tulossa vasta myöhemmin kesällä, kunhan Qualcomm tuo sille tuen järjestelmäpiirillensä.

Värinämoottorina OnePlus hyödyntää jälleen tuttua haptisen värinän antavaa ratkaisua, joten värinä on OnePlus 8 Prossa todella hyvällä tasolla. Värinämoottori liikkuu puhelimessa siis vaakasuuntaisesti ja toteuttaa lähes iPhone-puhelimista tutun värinäpalautteen. OnePlus 8 Prossa on mielestäni yksi tämän hetken parhaimmista värinäratkaisuista Android-älypuhelimissa.

Äänentoistoon OnePlus 8 Prossa hyödynnetään laitteen alareunassa olevaa pääkaiutinta sekä yläreunassa sijaitsevaa puheluihin käytettävää kuuloketta. Puhelin tarjoaa siis stereoäänentoiston, joka on laadullisesti varsin hyvällä tasolla. Musiikin kuuntelu kaiuttimien kautta on miellyttävää, vaikka toki kuulokkeiden kautta kuuntelu on selvästi mielekkäämpää. Valitettavasti 3,5 millimetrin kuulokeliitintä ei puhelimeen ole saatu, vaan tälläkin kertaa on tyytyminen langattomiin Bluetooth-kuulokkeisiin tai adapterin kautta USB-C-tyypin liittimeen yhdistettyihin kuulokkeisiin. OnePlus 8 Prossa on tuorein Bluetooth 5.1 sekä tuki aptX HD -pakkausmenetelmälle, joka takaa siis todella hyvän äänenlaadun myös Bluetoothin yli.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Mitään kovin uutta OnePlus 8 Pro ei pääse tarjoamaan sormenjälkilukijan tai kasvojentunnistuksen osalta, sillä toteutukset ovat varsin samanlaisia kuin viime vuoden malleissa. OnePlus hyödyntää optista näytönalaista sormenjälkilukijaa sekä etukameraan pohjautuvaa kasvojentunnistusta. Molemmat biometriset lukituksen avaustavat ovat nopeita ja toimivia, mutta sormenjälkilukija on edelleen kasvojentunnistusta tietoturvallisempi.

Näytönalainen sormenjälkilukija rakentuu optisen toteutuksen varaan, eli näytön alapuolella on erillinen kamerasensori. OnePlus hyödyntää sormenjälkilukijassa valkoista valoa, jonka avulla kamera pystyy tunnistamaan paremmin sormenjäljen ja avaamaan lukituksen. Sormenjälkiä on mahdollista rekisteröidä viisi kappaletta, mutta testijakson aikana useimmiten lukitus avattiin peukalolla. Koska sormenjälkilukija sijaitsee näytön alareunassa, niin normaalisti puhelinta käytettäessä peukalo on loogisin sormi lukituksen avaamiseksi.

Näytönalainen sormenjälkilukija OnePlus 8 Prossa on erittäin hyvä ja toimii ilman ongelmia. Testijakson aikana ei tullut vastaan ongelmia sormenjälkilukijan kanssa, vaan se oli todella nopea toimimaan sekä myöskin varma. Muutaman kerran oli havaittavissa, että sormenjälkilukija ei toiminut odotetulla tavalla, mutta tällöin näytöllä oli jotain likaa tai sormessa oli vettä.

Sormenjälkilukijalle OnePlus antaa myös muutamia animaatiotehosteita, joiden avulla ominaisuuteen saadaan hieman ilmettä. Oletusarvoisesti puhelimessa on neljä sormenjälkilukija-animaatiota, mutta puhelimessa ei ole pakko käyttää animaatiota, sillä sen saa myös poistettua. Lisäksi asetuksista on mahdollista valita, milloin sormenjälkilukijan kuvake on nähtävillä lukitulla näytöllä. Kuvake ei ole aina nähtävillä, vaan sen voi laittaa aktivoitumaan joko napauttamalla näyttöä tai nostamalla puhelinta hieman.

Kasvojentunnistus OnePlus 8 Prossa perustuu edelleen vain etukameraan, joten se ei ole samalla tavalla luotettava kuin sormenjälkilukija. Testijakson aikana kasvojentunnistusta testattiin vain muutaman päivän ajan, jonka aikana se toimi moitteettomasti. Etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus on todella nopea, mutta myös testin mukaan luotettava. Kasvojentunnistuksen nopeus on todella nopea, sillä puhelimen virtapainiketta painettaessa siirrytään heti aloitusnäyttöön ja lukitus on avattu salamannopeasti. Vain harvoin lukitusnäyttö tulee näkyviin ja kasvojentunnistus miettii pidempään.

Testien aikana kasvojentunnistusta ei päästy huijaamaan kertaakaan, sillä lukitus ei auennut kuvalla tai toisen henkilön kasvoilla. Kasvojentunnistuksen huijaaminen on kuitenkin teoreettisesti mahdollista, jonka takia sen tietoturva ei ole lähelläkään sormenjälkilukijaa.

Akunkesto

OnePlus 8 Pro langattomassa latausalustassaan.

OnePlus 8 Pron sisuksista löytyy varsin kookas 4510 milliampeeritunnin akku, joka on siis selvästi suurempi kuin aikaisemmin. Suuremman akun laittaminen puhelimeen johtunee kahdesta varsin yksinkertaisesta syystä, jotka ovat 5G sekä aikaisempaa parempi näyttöpaneeli. Vaikka akku on suurempi kuin aikaisemmin, niin akunkesto on silti varsin perinteisellä tasolla, eli vaadittuun yhden päivän käyttöaikaan päästään helposti.

Testijakson aikana iltaisin akkua oli usein 20-30 prosenttia, joten akku kestää mukavan hyvin. Puhelimessa oli jatkuvasti käytössä QHD+ -tarkkuus sekä 120 hertsin virkistystaajuus, jolla on hieman vaikutusta myös akun kulumiseen. Päivittäinen käyttö koostui usein muutamista puheluista, viesteistä, sosiaalisen median aktiivisesta seurannasta, muutamista kuvista, netin selaamisesta sekä toisinaan videoiden katselusta. Lisäksi puhelinta käytettiin pitkälti jatkuvasti mobiilidata käytössä sekä usein myös yhdistettynä Bluetooth-kuulokkeisiin. Valitettavasti 5G:n vaikutusta akunkulumiseen ei päästy todentamaan, sillä testijakson aikana 5G-verkot eivät olleet käytettävissä.

OnePlus 8 Pro tulee jo viime vuoden puhelimista tuttua langallista 30 watin maksimitehoon kykenevää Warp Charge 30T -pikalatausta, jonka avulla pystytään lataamaan suuri akku nopeasti tyhjästä täyteen. Lisäksi puhelimesta löytyy ensimmäistä kertaa OnePlussan historiassa tuki langattomalle lataukselle, jota kutsutaan nimellä Warp Charge 30 Wireless, joka tarkoittaa siis 30 watin latausta myös langattomasti. Tehokas langaton lataus toimii ainoastaan OnePlussan oman latausalustan avulla, joka on ostettava erikseen.

OnePlus toimitti alustan myös testattavaksi, joten pääsimme kokeilemaan myös sen latausnopeuksia langallisen latauksen rinnalla. Alapuolella olevassa kuvaajassa on mahdollista verrata OnePlus 8 Pron akun latautumista langallisesti ja langattomasti.

OnePlus 8 Pron akun latausnopeus Warp Charge 30T -pikalatauksella (langallinen) sekä Warp Charge 30 Wireless -pikalatauksella (langaton).

Kuvaajasta nähdään, että langallinen lataus on edelleen nopeampi ja tyhjästä täyteen puhelin latautuu vain 60 minuutissa. Langattomalla latauksella tyhjästä täyteen puhelin latautuu 75 minuutissa, eli 15 minuuttia hitaammin kuin langallinen lataus.

Langallinen lataus lataa laitetta varsin tasaiseen tahtiin 90 prosentin varaustasoon, jonka jälkeen latausteho hieman laskee, ja viimeiset 10 prosenttia latautuvat 15 minuutissa. Puolessa tunnissa akkua on huimat 65 prosenttia, joten lyhyelläkin lataamisella saadaan pitkäksi aikaa akkua. Langallisella latauksella akku latautuu varsin tasaiseen tahtiin, mutta latausteho pienenee jo noin 87 prosentin kohdalla. Langattomalla latauksella puolessa tunnissa päästään 50 prosentin varaustasoon, joten myös OnePlussan oman langattoman laturin avustuksella akkua saadaan mukavan vikkelästi lisää.

OnePlussan oma langaton latausalusta on varsin pelkistetyn tyylikäs muovista rakentuva teline, johon puhelin yksinkertaisesti vain asetetaan ja se alkaa heti latautumaan. Langattoman latausalustan sisällä on myös erillinen tuuletin, jonka tarkoituksena on pitää puhelin viileänä latauksen aikana. Tuuletin tuntui testijakson aikana pitävän vaimeaa ääntä, joka oli selvästi kuultavissa erityisesti hiljaisissa tiloissa.

Langatonta latausta varten OnePlus on tuonut puhelimeen myös asetuksen, jonka nimi on ”nukkumaanmenoaika-tila”. Kyseessä on yksinkertaisesti ominaisuus, jonka avulla pystytään määrittämään aikaväli, jolloin langattoman latauksen latausteho pienenee ja samalla laturin tuuletin poistetaan käytöstä. OnePlus 8 Pron asetuksista on siis mahdollista määrittää latauksen hidastuvan, vaikka kello 23.00 ja palautuvan normaaliksi kello 7.00 aamulla.

OnePlussan oma langaton latausalusta maksaa Suomessa erikseen ostettuna 69,95 euroa, joten se ei ole kovin edullinen. Jos tykkää langattomasta latauksesta, niin silloin laitteen ostaminen on lähes pakollista, eikä itselläni ole suuremmin valittamista latausalustan laadusta. On kuitenkin hyvä huomata, että latausalustaan on integroitu varsin suuri latausmöhkäle, joten laturia ei ole mahdollista asettaa aivan joka paikkaan.

Koska OnePlus on tuonut puhelimeen ensimmäistä kertaa langattoman latauksen, niin OnePlus 8 Pro tulee myöskin käänteistä langatonta latausta, joka on nähty aikaisemmin kilpailijoiden älypuhelimissa. Käänteisen langattoman latauksen avulla pystytään kätevästi lataamaan muita Qi-yhteensopivia puhelimia, älykelloja tai vaikkapa kuulokkeita. Latauspinta löytyy OnePlus 8 Pron takaosasta.

Henkilökohtaisesti näen käänteisen langattoman latauksen olevan todella tarpeellinen ominaisuus, vaikka sille on todella harvoin oikeata käyttöä. Esimerkiksi reissuissa ominaisuus on todella kätevä, sillä mukaan ei tarvitse ottaa kaikille laitteille omia latureitaan, vaan pienempiä laitteita on mahdollista ladata puhelimen avulla.

Asetuksien puolella OnePlus on tuonut puhelimeen optimoidun latauksen -asetukset, jonka avulla puhelin optimoi latauksen käyttäjän tottumuksien mukaisesti, jonka ansiosta akun kuorma vähentyy ja käyttöikä pidentyy. Optimoidun latauksen ollessa käytössä akku latautuu 80 prosentin varaukseen ja pysähtyy siihen, kunnes akun lataus jatkuu puhelimen käyttäjän unirytmin mukaisesti. Puhelin jatkaa latautumistaan vasta 100 minuuttia ennen käyttäjän keskimääräistä päivittäistä herätysaikaa, ensimmäistä hälytystä tai tapahtumaa, joten täyteen akku latautuu vain hetkeä ennen käyttäjän heräämistä.

Jos on tottunut lataamaan puhelinta yöllä, niin optimoidun latauksen ansiosta akku pysyy noin 80 prosentin varaustasossa suurimman osan yöstä, vaikka se olisi kytkettynä laturiin jatkuvasti. Esimerkiksi jos ominaisuutta on käyttänyt muutaman viikon ajan, niin puhelin tietää käyttäjän heräävän kello 8.00 aamulla ja akku on ladattu siihen mennessä täyteen varaukseensa. Valitettavasti ominaisuuden toimivuutta oli hyvin vaikea todentaa testijakson aikana.

Pakkastesti

Testijakson aikana testasimme tuttuun tyyliin myös OnePlus 8 Pro -puhelimen pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 8 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut vain 2 prosenttia akkua, joten akunvaraus tippui 98 prosenttiin. Pakkanen ei vaikuttanut juurikaan puhelimen käyttöön, vaan kaikki tuntui toimivan kuten pitää, vaikka joitakin erikoisuuksia oli havaittavissa. Laitteen näyttö ei muuttunut hyytelömäiseksi AMOLED-tekniikkansa ansiosta ja myöskin optinen sormenjälkilukija tuntui toimivan normaaliin tapaan. OnePlus ei ollut myöskään estänyt laitteen lataamista jääkylmänä, jonka useat muut valmistajat ovat tehneet turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla koettiin kuitenkin hieman erilaisia tuloksia, kun puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla OnePlus 8 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat 43 prosenttia, joka on varmasti enemmän kuin missään muussa huippupuhelimissa viimeisen parin vuoden aikana. Akunvaraus oli tippunut tunnissa siis 57 prosentin varaukseen. Yleisesti tässä testissä akkua kuluu vain 5-15 prosenttia, jota pidetään hyvänä suorituksena, jonka takia OnePlus 8 Pron selvä massiivinen akun kuluminen jopa hämmästyttää.

Pakkastestin perusteella OnePlus 8 Pro ei ole kaikista paras laite käytettäväksi Suomen kylminä pakkaspäivinä, sillä akun kuluminen erityisesti toisella testauskerralla oli hämmästyttävän suurta. Todennäköisesti akun kuluminen johtuu 120 hertsin + QHD+ -näyttöyhdistelmästä, joka nähtävästi kuluttaa todella paljon akkua ainakin kylmässä ilmassa. Testien aikana ei havaittu muita ongelmia puhelimen kanssa, joihin pakkanen olisi vaikuttanut huomattavasti.

Kamerat

OnePlus on panostanut uutuuspuhelimessa valtavasti kameroihin ja niitä on OnePlus 8 Prohon saatu enemmän kuin koskaan aikaisemmin OnePlussan älypuhelimissa. Puhelimen takaosassa on peräti neljä kamerasensoria, jotka ovat pääkamera, ultralaajakulmakamera, telekamera sekä erillinen hieman erikoinen Color Filter -kamera, joka ei ole ihan jokapäiväinen ilmestys huippuälypuhelimissa.

Pääkamerana OnePlus hyödyntää Sonyn kanssa suunniteltua 48 megapikselin IMX689-sensoria, joka on selvästi suurempi kuin aikaisemmin OnePlussan hyödyntämä IMX586-sensori. Uutuussensorissa on f/1.78-aukko, 25 mm polttoväli, 1/1.43 sensorikoko sekä aikaisempaa jopa 40 prosenttia suurempi 1,12 µm pikselikoko. Pääkamerassa on myöskin vaiheentunnistava automaattitarkennus, laserautomaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus. Oletusarvoisesti pääkameralla taltioidaan tuttuja 12 megapikselin kuvia, sillä siinä hyödynnetään pikseleiden yhdistämistä yhdeksi paremmaksi pikseliksi, jolloin lopputuloksena pitäisi olla myös parempia kuvia erilaisissa olosuhteissa.

Toinen OnePlus 8 Pron ”pääkameroista” on ultralaajakulmakamera, jonka tarkkuus on myös 48 megapikseliä. Kyseessä on viime vuoden huippupuhelimissa pääkamerana ollut Sony IMX586 -sensori. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukko, 14 mm polttoväli, 1/2.0-sensorikoko sekä 0.8 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä 119,7 asteen näkökenttä, joten kuviin saadaan enemmän sisältöä kuin pääkameralla. Ultralaajakulmakamera toimii myöskin tarvittaessa makrokuvaukseen käytettävänä sensorina.

OnePlus 8 Prossa on telekamerana jälleen 8 megapikselin sensori, jossa on f/2.44-aukko, 1.0 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Telekameran avulla pystytään korkeintaan 2,84x optiseen zoomaukseen ja mainostettu 3x ”optinen zoom” toteutetaan hybridinä niin, että kuvan tarkkuus yltää 8 megapikseliin (telekameran tarkkuus todellisuudessa 12 megapikseliä). Neljäs kameroista on erikoinen Color Filter -sensori, jonka tarkkuus on 5 megapikseliä. Kameralla saadaan taltioitua tyyliteltyjä photochrom-kuvia, joiden väritys on vanhahtavan kuvan kaltaisia.

OnePlus 8 Pron kamerat lyhyesti:

  • Takaosan neloiskamera:
    • Pääkamera: 48 megapikseliä (Sony IMX 689, f/1.78, 25 mm, 1/1,43”, 1,12 µm, PDAF, LAF, EIS, OIS)
    • Ultralaajakulma: 48 megapikseliä (Sony IMX 586, f/2.2, 14 mm, 1/2.0”, 0.8 µm, PDAF, 119,7 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 8 megapikseliä (f/2.44, 1.0 µm, PDAF, OIS, 3x optinen zoom)
    • Color FIlter -kamera: 5 MP (f/2.4)
  • Etukamera: 16 megapikseliä (f/2.45, 1/3”, 1,0 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameralla OnePlus 8 Prossa taltioidaan oletusasetuksilla korkeintaan 12 megapikselin kuvia, joiden laatu on todella hyvällä tasolla. Hyvässä valaistuksessa otetuissa kuvissa ei ole suuremmin valittamista, sillä kuvissa on hyvä dynaaminen alue, paljon yksityiskohtia sekä värit taltioituvat varsin luonnollisesti. Toisinaan oli kuitenkin havaittavissa varsin aggressiivista sinisen ja vihreän sävyn korostamista, mutta sitä ei ollut havaittavissa kuin tietyissä tilanteissa. Lisäksi toisinaan oli havaittavissa värien epätasaisuutta erityisesti taivasta kuvatessa.

Heikommassa valaistuksessa pääkamera tuottaa myös hyvää tulosta, vaikka esimerkiksi varjokohdissa on aikaisempaa vähemmän yksityiskohtia. Kamera tukee myös tuttua yökuvaustilaa, jonka avulla kuviin saadaan hieman enemmän yksityiskohtia sekä valoa pidemmän valotusajan avustuksella. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna OnePlus 8 Pron pääkameralla hieman erilaisissa kuvaustilanteissa.

OnePlus 8 Prolla on mahdollista kuvata myös 48 megapikselin kuvia erillisen kuvaustilan avulla. Tämän innostamana otimme kuvaparin, joka on otettu 12 megapikselin ja 48 megapikselin tarkkuudella. Alapuolella olevista kuvista vasemmanpuoleinen on 12 megapikselin tasoinen ja oikeanpuoleinen vastaavasti 48 megapikselin tasoinen. Kuvissa on hieman eroja, vaikka mitään radikaalia ei ole havaittavissa. 48 megapikselin kuvissa on hieman paremmin tarkkuutta, mutta samalla muun muassa varjokohdat taltioituvat hieman tummempina. Värien taltioimisessa kuvaustilojen välillä ei ole suurempia eroavaisuuksia.

Ultralaajakulmakameralla OnePlus 8 Prolla pystytään taltioimaan erittäin hyviä kuvia 12 megapikselin tarkkuudella, mutta myöskin 48 megapikselin täydellä resoluutiolla. Testijakson aikana painotimme kuvaamista vain 12 megapikselin kuvilla. Oletusasetuksilla kuviin saadaan mukavasti yksityiskohtia sekä värit taltioituvat luonnollisesti. Selvä vahvuus kamerassa on kuvien yksityiskohtien suuri määrä, sillä yleisesti ultralaajakulmakamerat eivät ole olleet kovin erikoisia, mutta nyt tarkemman ja paremman sensorin avulla pystytään tekemään todella vaikuttavaa jälkeä.

Toisinaan kuvista tulee hieman tummia, mutta erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvat ovat vaikuttavia. Ultralaajakulmakamerassa on myös automaattitarkennus, eikä sen kanssa tuntunut olevan mitään ongelmia. Kamera kykenee 119,7 asteen kuviin, joten ultralaajakulmakameralla pystytään ottamaan kuviin pääkameraa selvästi laajempi alue.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan hyviä kuvia, vaikka kuvat selvästi heikkenevät. Heikossa valaistuksessa kuviin taltioituu selvästi enemmän rakeisuutta sekä yksityiskohtia katoaa verrattuna pääkameraan. Yökuvaustila on kuitenkin käytettävissä myös ultralaajakulmakameran kanssa, jolloin saadaan aikaiseksi hieman yksityiskohtaisempia sekä valoisempia kuvia. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna 12 megapikselin tarkkuudella ultralaajakulmakameralla.

Ultralaajakulmakameralla OnePlus on toteuttanut myös makrokuvaamisen, ja onneksi tätä varten puhelimeen ei ole tuotu ylimääräistä kamerasensoria. Ultralaajakulmakameran makrokuvaus on todella hyvä ja varmasti kuvien lopputulos on myös parempi kuin yhdelläkään tämän hetken makrokameralla. Kuvien tarkkuus yltää 12 megapikseliin ja kameran automaattitarkennuksen avulla kuvista tulee todella näyttäviä. Alapuolella on muutama testiotos, jotka ovat otettuna makrokuvaustilassa.

Telekamera on todella hyödyllinen ominaisuus, sillä sen avulla päästään mukavasti lähemmäksi kuvattavaa kohdetta ilman, että kuvien laatu heikkenee kovin radikaalisesti. OnePlus luottaa edelleen 8 megapikselin telekameraan, joka kykenee todellisuudessa 2,84x optiseen zoomaukseen, mutta tarjolla on silti vain 3x hybridi zoom, josta osa on toteutettu digitaalisesti rajaamalla kuvaa. Lisäksi OnePlus 8 Pro tukee ensimmäistä kertaa OnePlussan historiassa 30-kertaista digitaalista zoomausta.

OnePlus hyödyntää zoomauksessa jälleen tuttua kameroiden välillä vaihtelua, sillä todellisuudessa 3x zoomaus saatetaan toteuttaa joko pääkamerasta digitaalisesti zoomaamalla tai vaihtoehtoisesti siirtymällä käyttämään telekameraa. Jos valoa on tarjolla riittävästi, niin käytetään luonnollisesti telekameraa, mutta heikossa valaistuksessa zoomaus toteutetaan digitaalisesti pääkamerasta.

Zoomattaessa kuvien laatu on varsin hyvä ja erityisesti kuvat aina 10-kertaiseksi ovat varsin hyviä. Kuviin taltioituu värit hyvin ja dynaaminen alue on miellyttävä. Lisäksi kuvissa on paljon yksityiskohtia. Toisinaan oli myös havaittavissa, että telekameralla kuvista tulee erikoisesti harmaita verrattuna pääkameralla otettuihin kuviin. Alapuolella on muutamia zoomaussarjoja hieman erilaisilla zoomaustasoilla.

OnePlus 8 Pron erikoisin kameratoteutus on Color Filter -sensori, jota ei ole aikaisemmin tullut vastaan huippuluokan älypuhelimissa. Kyseessä on 5 megapikselin tasoinen sensori, joka taltioi kuvia selvästi poikkeavalla sekä mielenkiintoisella värimaailmalla. Kuvat ovat varsin mielenkiintoisia, mutta kovin yksityiskohtaisia ne eivät valitettavasti ole. Kyseessä on mielestäni kamera, jolle ei ole kovin paljoa mitään todellista käyttöä, ja varmasti monet unohtavat kameran olemassaolon yhden testauskerran jälkeen. Alapuolella on muutama photochrom-tyylitelty kuva.

Videokuvauksen osalta ei ole juurikaan pahaa sanottavaa, sillä OnePlus 8 Prolla voidaan taltioida 4K 60 FPS-sekä 4K 30 FPS -videokuvaa tuttujen Full HD -tarkkuuksien rinnalla. Lisäksi puhelimessa täysin uutena ominaisuutena on 4K Cine -videokuvaus, jonka avulla voidaan taltioida tyylikkäitä elokuvamaisia 21:9-kuvasuhteella varusteltuja videoita. Videopuolella OnePlus 8 Prossa on säästetty myös Super Steady -kuvaustila, jossa toteutetaan elektronisesti varsin aggressiivista vakautusta. Nyt ominaisuus tukee myöskin 4K-videokuvausta.

4K-videoiden kuvanlaatu ja värientaltiointi näyttää muutamien testien perusteella todella hyvältä, eikä niistä ole suuremmin valittamista. Lisäksi vakautus toimii mielestäni erinomaisesti ja videoissa pienet värähtelyt katoavat lähes kokonaan. Videokuvausta on mahdollista harrastaa pääkameran lisäksi myös telekameralla ja ultralaajakulmakameralla 4K-tasoisena. Audio Zoom on myös yksi OnePlus 8 Pron uutuusominaisuuksista videokuvauksessa. Kyseessä on Nokia OZO Audio -tekniikkaan pohjautuva äänentallennusjärjestelmä, jossa kohteen ääni korostetaan ja taustamelu vaimennetaan.

Etukameran tarkkuus OnePlus 8 Prossa on tuttu 16 megapikseliä, eikä sen suhteen ole tullut suurempia muutoksia verrattuna viime vuoden puhelimiin. Etukamerassa on f/2.45 aukko ja 1,0 µm pikselikoko sekä 1/3” kennokoko. Etukamerassa on tuki myös elektroniselle kuvavakautukselle, minkä avulla muun muassa videoista saadaan hieman parempia. Kuvien laatu etukameralla on tutulla tasolla, eli ne ovat hyviä erityisesti hyvässä valaistuksessa otettaessa. Heikossa valaistuksessa kuvaamiseen OnePlus on toteuttanut ohjelmistollisesti niin sanotun näyttösalaman, jonka avulla selfiekuviin saadaan hämärässä hieman enemmän valoa.

OnePlus hyödyntää uutuuspuhelimessa varsin tuttua kamerasovellusta, joka on toki myös saanut pieniä muutoksia yleisilmeeseen, vaikka käyttölogiikka on täysin samanlainen kuin aikaisemmin. Kamerasovelluksen päänäkymässä ominaisuudet ovat pääasiassa vain yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, 12/48 MP kuvaukselle, kuvauksen ajastukselle, makrokuvaukselle sekä filttereille, joiden takaa löytyy myös mahdollisuus käyttää Color Filter -kameraa.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä sovelluksessa on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (ajastettu kuvaus, panoraama, hidastus, video, kuva, muotokuva, yönäkymä ja pro). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (0.6x), laajakulmakameran (1x) sekä teleobjektiivin (3x) välillä yhdellä painalluksella. Kameravalitsin on erinomainen toiminto ja yksinkertaistaa kameroiden välillä liikkumista.

Tärkein ominaisuus monelle kamerasovelluksessa on toimiva pro-kuvaustila, joka on OnePlusin tyylisesti myös OnePlus 8 Prossa monipuolinen. Pro-kuvaustilassa voi kuvata vain pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100–3200), valkotasapainoa (2300K-7500K), suljinaikaa (1/8000 – 30 s), tarkennusta sekä valaistusta. Pro-tila tarjotaan vakiona myös histogrammia sekä sommitteluviivoja ja vaakaviivoja, joiden avulla kuvan saa aseteltua tyylikkäästi suoraan. Pro-tilassa voi kuvata luonnollisesti RAW-kuvia, joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa on mahdollista myös ottaa suoraan 48 megapikselin tarkkuudella kuvia jpg-muodossa.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta OnePlus luottaa Googlen Android 10 -versioon, jonka päällä on yhtiön oma OxygenOS 10.5 -käyttöliittymä. Lisäksi OnePlus 8 Prossa hyödynnetään Googlen sertifioimaa Androidia, joten puhelimessa on esiasennettuna useita Googlen sovelluksia. Mitään kovin merkittäviä muutoksia OnePlus ei ole ohjelmiston osalta tehnyt, sillä yhtiö on oikeastaan vain jatkanut tuttujen ominaisuuksien parantamista.

Testijakson aikana OnePlus laittoi puhelimelle jakoon useamman päivityksen, jotka korjasivat havaittuja ongelmia. Tuoreimman OxygenOS 10.5.5.IN11BA -päivityksen mukana puhelimelle tuli muun muassa Googlen 1. maaliskuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten vielä huhtikuun korjauksia ei puhelimelle ole päivitetty. Tuttuun OnePlussan tapaan uutuuspuhelin tulee saamaan tasaisin väliajoin tietoturvapäivityksiä, mutta mitään joka kuukauden päivitystä ei OnePlus ole luvannut. Lisäksi OnePlus 8 Prolle tulee todennäköisesti tarjolle loppuvuodesta Android 11 -käyttöjärjestelmä sekä suurella todennäköisyydellä vielä sen jälkeen vähintään yksi suurempi Android-versiopäivitys.

OnePlus 8 Pro pitää sisällänsä siis tuttuja ominaisuuksia aikaisemmista OnePlus 7T -puhelimista ja mukana on luonnollisesti Android 10:n oletusominaisuuksia. Puhelimessa on esimerkiksi Android 10:n uusittu eleohjattavuus, livekuvatekstit, koko käyttöliittymän kattava tumma tila sekä lukuisia parannuksia tietoturvaan. Android 10:n uudistuksiin voi käydä kattavammin tutustumassa aikaisemmasta artikkelistamme, jossa uudistuksia käsitellään.

Tummaan tilaan OnePlus on tehnyt pieniä muutoksia ja nyt kyseessä onkin toisen sukupolven tumma tila. Tumman tilan kerrotaan olevan nyt yhteensopiva useampien sovelluksien kanssa ja kyseessä on niin sanottu universaali tumma tila. Toinen uudistuksista on päivitetyt dynaamiset taustakuvat, joihin on saatu inspiraatiota OnePlussan minimaalisesta toteutuksesta ja samalla taustakuvien värit muuttuvat ulkona olevan lämpötilan mukaisesti.

Dynaamisia taustakuvia

OnePlus 8 Pron parin viikon testijakson aikana vastaan ei tullut mitään vakavia tai huomattavia ongelmia käyttöjärjestelmän tai käyttöliittymän kanssa. Kaikki ominaisuudet tuntuivat toimivan niin kuin pitääkin ja käyttöliittymä itsessään toimi erittäin sulavasti. OnePlus on mielestäni pystynyt optimoimaan Android 10:n puhelimelle todella hyvin. OxygenOS on tällä hetkellä yksi parhaimmista Android-versioista, sillä se ei ole kovin radikaalisti erilainen kuin perus-Android, mutta samalla se tarjoaa todella monipuolisesti asetuksia ja kustomointimahdollisuuksia.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee OnePlus 8 Pro -älypuhelinta.

OnePlus 8 Pro on tällä hetkellä varmasti yksi parhaimmista huippuälypuhelimista, joka on varusteltu monipuolisilla ominaisuuksilla ja tuoreimmilla teknisillä toteutuksilla. Lisäksi kyseessä on edelleen kilpailijoiden huippupuhelimia edullisempi laite, sillä hinnat asettuvat maagisen 1000 euron rajan alapuolelle. OnePlus 8 Prota on myös todella helppo suositella ostettavaksi, jos hakusessa on hyvä lippulaivapuhelin.

Testijakson aikana itse tykästyin OnePlus 8 Prossa tuttuun OnePlussan laatuun ja muotoiluun, tehokkaaseen järjestelmäpiiriin, yhteen tämän hetken parhaimmista näytöistä sekä suuriin muistiversioihin. IP68-luokitus on ominaisuus, jota on OnePlussalta odotettu jo vuosia ja nyt OnePlus 8 Prossa se on enemmän kuin tervetullut ominaisuus. Lisäksi OnePlus 8 Pro ei pääse taaskaan pettämään suuren akkunsa osalta, eikä myöskään latausnopeuksien kanssa. Lisäksi todella tehokas langaton lataus on yksi puhelimen parhaimmista ominaisuuksista.

OnePlus 8 Prossa on myös hyvät stereokaiuttimet, monella osa-alueella varsin tasavahvat kamerat sekä monia muitakin hyviä ominaisuuksia. Aivan täydellinen älypuhelin ei OnePlus 8 Pro kuitenkaan ole, sillä myös heikkouksia ja puutteita löytyy. OnePlus 8 Prossa ei ole esimerkiksi kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa, joille on edelleen vannoutuneita käyttäjiä. Lisäksi etukameran tuominen uudestaan näytön alueelle on OnePlus 7 Pro -puhelimissa nähdyn kokonäytön kokemuksen jälkeen erikoista. OnePlus 8 Pro on vielä myös toistaiseksi hieman keskeneräinen 5G-toiminnallisuuden suhteen, joka tosin ei ole OnePlussasta johtuva ongelma. OnePlus 8 Prossa on myös varsin heikko pakkaskestävyys ja ainakin testilaitteemme tuntui kuumenevan toisinaan paljonkin.

Suomessa OnePlus 8 Pro maksaa edullisimmillaan 899 euroa ja kalliimpi variantti maksaa 999 euroa. Puhelimen hinnat eivät ole enää siis OnePlussalta ehkä odotetulla tasolla, mutta toisaalta uuden tekniikan tuominen laitteisiin maksaa aina vain enemmän. Esimerkiksi Huawein tuorein P40 Pro -puhelin maksaa 1049 euroa ja Samsungin uusin Galaxy S20 Ultra maksaa vastaavasti huimat 1399 euroa, joten OnePlus pystyy edelleen kilpailemaan hinnoittelulla, jos hakusessa on todellinen huippuluokan puhelin. Mielestäni 899 euron hintalappu on enemmän kuin perusteltu OnePlus 8 Prolle, sillä tällä hetkellä samalla summalla ei saa yhtä hyvin varusteltua ja tasapainoista älypuhelinta.

OnePlus on tuonut puhelimen Suomessa myyntiin kahdessa muistivariantissa, jotka ovat 8 + 128 Gt ja 12 + 256 Gt. Tarjolla on myös kolme väriversiota, jotka ovat Onyx Black (Musta helmi), Ultramarine Blue (Merensininen) sekä Glacial Green (Jäätävän vihreä). OnePlus 8 Prota tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

OnePlus 8 Pro

9.3

SuomiMobiilin arvostelussa alle 1000 euron hintaluokkaan sijoittuva OnePlussan tuorein OnePlus 8 Pro -huippupuhelin, jossa on 5G-yhteydet.

Hyvää
  • Laadukas rakenne ja tyylikäs muotoilu
  • Mattapinta hylkii erinomaisesti likaa ja sormenjälkiä
  • IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
  • Erinomainen näyttö ja 120 Hz virkistystaajuus QHD-tarkkuudella
  • Snapdragon 865 takaa todella hyvän suorituskyvyn
  • Riittävästi tehokasta RAM-mustia (12 Gt LPDDR5) sekä nopeaa sisäistä tallennustilaa (256 Gt UFS 3.0)
  • Hyvät stereokaiuttimet
  • Kokonaisuudessaan tasavahvat kamerat
  • OxygenOS 10.5 tarjoaa monipuoliset ominaisuudet
  • Hyvä akunkesto
  • Nopeat latausmahdollisuudet (langallisesti ja langattomasti)
  • Hyödyllinen käänteinen langaton lataus
  • Nopea näytönalainen sormenjälkilukija sekä kasvojentunnistus
Huonoa
  • Etukamerareikä vie tilaa näytöltä
  • ”Keskeneräinen” 5G-tuki
  • Toisinaan laite kuumeni (varauksin/ laitekohtainen ongelma?)
  • Huono pakkaskestävyys
  • Ei 3,5 mm kuulokeliitintä
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Color Filter -kamera hieman turha
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut