ArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa POCO F4 GT – todellinen tehomylly pelaajille ja myös muille käyttäjille

POCO F4 GT

Xiaomi on tuomassa Poco-brändiä Suomessakin vahvemmin esille, ja uusin tulokas on Poco F4 GT. Kyseessä on muun muassa mobiilipelaajia silmällä pitäen kehitetty puhelin, mutta se tarjoaa myös muille käyttäjille vakuuttavan kokonaisuuden. Puhelinta on testattu SuomiMobiilissa jo pidemmän aikaa, joten laitteesta on syntynyt hyvä käsitys.

Poco F4 GT:n tekniikassa ei ole säästelty. Puhelimessa on 6,67 tuuman kokoinen 120 hertsin AMOLED-näyttö, tehokas Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri, 12 gigatavua RAM-muistia, 64 megapikselin kolmoiskamera sekä 120 watin tehoinen pikalataus. Lisäksi puhelin on viimeistelty pelihenkisellä ulkokuorella, erillisillä pelipainikkeilla sekä tyylikkäällä RGB-valaistuksella. Huolimatta vakuuttavista ominaisuuksista Xiaomi myy puhelinta varsin houkuttelevaan 699 euron hintaan.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Poco F4 GT -puhelinta noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin, pelaamista varten toteutettuihin erikoisominaisuuksiin sekä puhelimen ohjelmistoon. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas- ja lataustestit, jotka käydään tässä artikkelissa läpi. Alapuolella on lyhyt yhteenveto Poco F4 GT -puhelimen teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
POCO F4 GT (Xiaomi) (21121210G)
Mitat: 162.5 x 76.7 x 8.5 mm
Paino: 210 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass Victus -lasi edessä / Gorilla Glass -lasi takana
Näyttö: 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / HDR10+ / 800 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8 Gen 1(1x 3.0 GHz Cortex X2 & 3x 2.5 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 64MP pääkamera (f/1.9 / 26 mm / 1/1.73" / 0.8 µm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 120 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 20 MP (f/2.4 / 1/2.0" / 0.8 µm)
Akku: 4700 mAh (ei irrotettava) + 120 watin pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 13 for POCO (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: Ei tarkkaa lupausta
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Musta (Stealth Black) / hopea (Knight Silver) / keltainen (Cyber Yellow)
Hinta: 699 €

Myyntipakkaus

POCO F4 GT -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Poco F4 GT toimitetaan hieman eri lailla tyylitellyssä myyntipakkauksessa. Ulkopuolta koristaa Pocon tyypillinen keltainen väri ja mukana on myös harmaa hiilikuitukuviointi. Myyntipakkausta koristaa useaan kertaan puhelimen mallinimi sekä Pocon logot. Xiaomin omaa brändäystä myyntipakkauksesta ei löydy. Pakkauksen yhdellä kyljellä on merkittynä puhelimen väriversio, muistiversio, IMEI-tiedot sekä muut vaadittavat merkinnät.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee keltainen pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, kuulokeliitinadapterin, pehmeämuovisen suojakuoren, pikakäyttöoppaan sekä turvallisuustietoja. Tämän jälkeen pakkauksessa on itse puhelin vahvasti muoveihin käärittynä. Myyntipakkauksen pohjalla on vielä 120 watin tehoinen pikalaturi sekä puhelinta varten kustomoitu 1,5 metrin mittainen USB-kaapeli, jonka päässä on L-muotoinen USB-C-liitin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi ei ole lähtenyt säästelemään Poco F4 GT -puhelimen myyntipakkauksen kanssa. Se on huolellisesti suunniteltu ja sen sisältä löytyy paljon asiaa. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siihen, että puhelimen mukana on tehokkain mahdollinen laturi, suojakuori sekä hieman muuta ekstraa. Nykyään nämä eivät ole itsestäänselvyyksiä, sillä monet valmistajat ovat karsineet myyntipakkauksen sisällön minimiin. Poco F4 GT:n ostajat saavat siis mukana oletusarvoisesti kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Poco F4 GT ei ole mikään tylsä tai geneerinen laite, jos tarkastellaan ulkoista muotoilua. Massasta erottuvan muotoilun ohella puhelin on valmistettu laadukkaista materiaaleista. Xiaomi hyödyntää alumiinikehystä sekä lasipintoja, jotka takaavat huippupuhelimen ansaitseman kokemuksen. Poco F4 GT on saatavilla kolmessa värissä, jotka ovat keltainen Cyber Yellow, harmaa Knight Silver sekä testiinkin saatu musta Stealth Black.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi hyödyntää Poco F4 GT -puhelimessa mattapintaista viimeistelyä. Takaosan lasi on pääosin mattapintainen ja myös alumiinikehys on viimeistelty mattapintaiseksi. Poco F4 GT on siis erittäin miellyttävä kädessä ja mattapinta ei ole liian karhea. Henkilökohtaisesti tykkään mattapinnoista, sillä ne ovat selvästi parempia kuin kiiltävät pinnat. Lasi ei naarmuunnu yhtä herkästi, eikä se myöskään kerää merkittävästi sormenjälkiä.

Puhelimen etuosaa on suojaamassa Gorilla Glass Victus -lasipinta, joka pitää naarmut loitolla. Lasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa siitä helposti pois. Testijakson aikana puhelimeen ei tullut mitään kulutuksen jälkeä, vaan puhelin näytti parin viikon käytön jälkeen täysin uudelta.

Käsituntumalta Poco F4 GT on kookas ja painava. Xiaomi on onneksi pystynyt välttämään terävät saumakohdat, sillä laitetta on mukava pitää kädessä. Lasipinta yhdistyy siis saumattomasti alumiinikehykseen, joka on osoitus laadusta. Valitettavasti Xiaomi on toteuttanut näyttölasin ympärille erillisen muovikehyksen, joka luo aina yhden ylimääräisen saumakohdan. Onneksi Poco F4 GT:n kohdalla muovikehys on varsin kapea, joten siitä ei ole suurta haittaa puhelinta käytettäessä.

Xiaomi on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 162,5 x 76,7 x 8,5 millimetriä ja painoa on 210 grammaa. Kyseessä on suuri ja raskas laite, joka on mobiilipelaamiseen suunnatuille puhelimille normaalia. Vaikka Poco F4 GT sopii muillekin käyttäjille, niin paino ja koko kannattaa ottaa huomioon puhelinta harkittaessa. Laadukkaista materiaaleista valmistettu puhelin tuntui laadukkaalta ja jämäkältä, eikä se päässyt taipumaan tai natisemaan sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Valitettavasti minkäänlaista vedenkestävyyttä Poco F4 GT -puhelimeen ei ole saatu. Mielestäni tässä hintaluokassa puhelimelta voisi jo vaatia IP68-luokituksen mukaista vedenkestävyyttä, mutta sen puuttuminen kannattaa ottaa huomioon puhelinta harkittaessa. Puhelinta ei kannata siis tiputtaa kokonaan veteen tai edes altistaa vedelle turhaan. Toki Xiaomi on ottanut todennäköisesti roiskevedenkestävyyden huomioon, sillä puhelimen SIM-korttiluukussa on erillinen suojakumi pitämässä suurimman veden pois laitteen sisältä.

Etuosaltaan Poco F4 GT ei tarjoile mitään yllätyksiä, vaan on samanlainen kuin monet muutkin puhelimet. Suuri näyttöpaneeli peittää noin 86 prosenttia pinta-alasta, joka on hyvä suoritus. Näytössä on kauttaaltaan sopusuhtaiset kehykset, mutta ne eivät kuitenkaan ole kaikista kapeimmasta päästä. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin ja alumiinikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet Xiaomi on asettanut näyttölasin yläreunaan.

Puhelimen takaosasta löytyy paljon erilaisia yksityiskohtia. Katse kiinnittyy erityisesti takakuoren hieman erilaiseen viimeistelyyn, sillä Xiaomi on tehnyt sen eri sävyillä luoden pelihenkistä tunnelmaa. Takaosassa on myös laatikkomainen kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria sekä tekstit ”Freezing” ja ”Speediest”. Kamera-alueessa on myös kaksi RGB-valojuovaa. Kamera-alueen ulkopuolella on salamavalo, joka on toteutettu salaman muotoiseksi. Xiaomi on tuonut takaosaan myös POCO-logon, 5G-logon sekä muita vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä.

Poco F4 GT:n oikeaan kylkeen on toteutettu mielenkiintoiset magneettiset pelipainikkeet, jotka löytyvät symmetrisesti kyljen molemmista päädyistä. Painikkeet saa nostettua esille omista kytkimistään. Samassa kyljessä on myös virtapainike, johon on integroitu sormenjälkilukija. Vasempaan kylkeen Xiaomi on tuonut äänenvoimakkuuspainikkeen, mikrofonin sekä SIM-korttiluukun. Puhelimeen voi asettaa kaksi SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei ole. Puhelimen yläreunaan on laitettu infrapunalähetin, mikrofoni sekä kaiutin. Alareunassa on toinen kaiutin, USB-C-liitin sekä mikrofoni.

Näyttö

Xiaomi on panostanut Poco F4 GT -puhelimessa vahvasti näyttöön, sillä ainakin paperilla tarjolla on yksi hintaluokkansa vakuuttavimmista ratkaisuista. Näyttö on kooltaan 6,67 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Siinä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä tai 395 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on normaali 20:9-kuvasuhde, korkea 120 hertsin virkistystaajuus, 480 hertsin kosketusherkkyys sekä HDR10+ -tuki.

Näytön tasainen toteutus on varmasti monien mieleen, jotka eivät tykkää huippupuhelimien kaartuvista näytöistä. Näytössä on myös miellyttävän tasapaksut kehykset, vaikka ne eivät olekaan pienimmästä päästä. Itse tykkäsin näytössä 120 hertsin virkistystaajuuden mukanaan tuomasta sulavuudesta. Itse käytin oletusasetusta, sillä sen avulla virkistystaajuutta säädetään dynaamisesti näytettävän sisällön perusteella. Käyttäjät voivat myös käyttää mukautettua tilaa, jossa voidaan pakottaa näyttö 60 tai 120 hertsin virkistystaajuuteen.

Etukameran reikä ei ole liian suuri.

Poco F4 GT:n näytön vahvuus on myös AMOLED-paneelin mukanaan tuoma värintoisto. Näyttö toistaa tummat sävyt todella syvinä ja ainakin omaan silmääni miellyttävästi. Lisäksi näyttö toistaa muutkin värit todella vakuuttavalla tavalla, jonka takia itse en kokenut tarvetta säätää näytön väriasetuksia.

Asetuksista on kuitenkin tarvittaessa mahdollista vaihtaa näytön värejä kolmen oletusasetuksen väliltä (eloisa, kyllästetty, alkuperäinen väri), mutta lisäasetuksien kautta on mahdollista ottaa käyttöön myös erilaisia väritiloja, kuten sRGB. Lisäksi Xiaomi antaa mahdollisuuden säätää RGB-väritilaa, HSV-väritilaa sekä kontrastia ja gammaa oman mielen mukaisesti. Värilämpötilaakin on mahdollista säätää erillisestä väriympyrästä.

Kirkkautta näytössä on ilmoitettu olevan tyypillisesti 800 nitiä, joka ei vastaa aivan sitä, mitä kalliimmilta lippulaivoilta vaaditaan tällä hetkellä. Kirkkaus on kuitenkin riittävä ottaen huomioon hintaluokan. Poco F4 GT:n näytöstä saa hyvin selvää kirkkaassakin valossa, mutta luettavuus heikkenee hieman suorassa auringonvalossa.

Poco F4 GT:n näytössä on myös tuki tuttuun huippuluokan tyyliin HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Näyttö tukee myös kehittynyttä Dolby Vision -tekniikkaa, mutta testijakson aikana esimerkiksi Netflix ei sitä tuntunut tunnistavan. Poco F4 GT tarjoaa lisäksi Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa maksimissaan toistamisen Full HD -tarkkuudella sekä HDR10-tekniikalla.

Näytön asetuksista käyttäjät voivat myös ottaa käyttöön niin sanotun AI-kuvakoneen. Esimerkiksi AI HDR -asetus käsittelee videot HDR-tehosteilla, jotta yksityiskohtia saadaan näkyviin enemmän. AI-kuvaparannustilassa saadaan korostettua kuvien kohteita säätämällä dynaamisesti näytön tehosteita. Xiaomi on tuonut mukaan myös MEMC-tekniikan, jolla alhaisen kuvataajuuden videoita voidaan muokata sulavammaksi lisäämällä videoihin automaattisesti välikuvia.

Poco F4 GT -puhelimen näyttö on juuri sitä mitä luvataankin, eikä mitään ylimääräistä. Näyttö on kategoriassaan parhaimmistoa ja se tarjoaa loistavan kokemuksen. Näyttö on riittävän tarkka moneen tilanteeseen, korkea virkistystaajuus tekee kokemuksesta miellyttävän ja AMOLED-tekniikan ansiosta värintoistoon ei pääse pettymään.

Tekniikka ja suorituskyky

Poco F4 GT on teknisesti tuttua huippuluokkaa, sillä Xiaomi luottaa luonnollisestikin tämän hetken tehokkaimpaan järjestelmäpiiriin. Sisuksissa on siis Qualcommin kehittämä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri, joka on tullut tutuksi jo monista tämän vuoden aikana julkaistuista puhelimista. Sama järjestelmäpiiri on ollut muun muassa aikaisemmin testatuissa Xiaomi 12- ja Xiaomi 12 Pro -puhelimissa.

Snapdragon 8 Gen 1 on valmistettu uudella 4 nanometrin prosessilla, joten piirin pitäisi olla aikaisempaa virtapihimpi. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,5 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 730. Uutuuspiirin suorituskyvyn pitäisi olla 20 prosenttia aikaisempaa parempi sekä virrankulutus on jopa 30 prosenttia pienempi.

Poco F4 GT -puhelimesta on tuotu Suomen markkinoille myyntiin vain yksi muistiversio, jossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää lippulaivapuhelimien tapaisesti huippuluokan LPPDR5-RAM-muistia sekä UFS 3.1 -tallennustilaa. Poco F4 GT:n kohdalla on kuitenkin vain ja ainoastaan luotettava puhelimen omaan tallennustilaan, sillä muistikorttipaikkaa ei ole tarjolla. Jos 256 gigatavun tallennustila loppuu, niin käyttäjät voivat toki käyttää esimerkiksi erilaisia pilvitallennustiloja.

Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin suorituskyky on todettu jo monesti erinomaiseksi, eikä se muutu miksikään Poco F4 GT:n kohdalla. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa päästiin tuttuihin tuloksiin. Alapuolella olevasta kuvaajasta pystyy vertaamaan Poco F4 GT:n saamia pisteytyksiä saman hintaluokan Motorola Edge 30 Pro- ja Realme GT 2 Pro -puhelimiin. Kaikissa puhelimissa on täysin sama järjestelmäpiiri. Merkittäviä eroavaisuuksia suorituskyvyssä ei nähdä puhelimien välillä.

Testitulokset
POCO F4 GT (SD8G1) Motorola Edge 30 Pro (SD8G1) Realme GT 2 Pro (SD8G1)
AnTuTu (V8): 983 748 pistettä 942 249 pistettä 770 473 pistettä
Geekbench 5 (single): 1250 pistettä 1188 pistettä 1252 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3387 pistettä 3393 pistettä 3277 pistettä
PCMark 2.0: 12 863 pistettä 15 485 pistettä 11 996 pistettä
3DMark Wild Life: 9446 pistettä 6597 pistettä 9493 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Poco F4 GT:n kohdalla ei siis suorituskykyä puutu ainakaan testien perusteella. On kuitenkin hyvä huomata, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata aina katsoa kovinkaan tarkasti, sillä ne antavat vain suuntaa antavan käsityksen suorituskyvystä. Testeissä puhelin laitetaan aina äärimmilleen, joka ei vastaa kovinkaan monesti puhelimen normaalia käyttöä. Testijakson aikana Poco F4 GT -puhelimessa ei suorituskyky tuntunut koskaan loppuvan, vaan puhelin toimi tilanteessa kuin tilanteessa sujuvasti. Suorituskyky on myös samalla tasolla kuin pääosin kaikissa muissakin lippulaivapuhelimissa tällä hetkellä.

Olemme SuomiMobiilissa viime aikoina toteuttaneet lippulaivapuhelimille stressitestin, jossa pyritään katsomaan kuinka hyvin suorituskyky pysyy tasaisena pidemmässä raskaassa käytössä. Stressitesti on toteutettu yleensä ajamalla viisi kertaa peräkkäin AnTuTu-suorituskykytesti puhelimessa läpi, mutta Poco F4 GT:n kohdalla emme voineet tehdä samaa.

Pystyimme ajamaan puhelimessa korkeintaan kaksi kertaa AnTuTu-suorituskykytestin peräkkäin, mutta tämän jälkeen laite valitti ylikuumenemisesta sekä pakotti myös sulkemaan suorituskykytestin. Tämän takia emme pystyneet toteuttamaan puhelimella vertailukelpoista stressitestiä.

Ainakin suorituskykytestien aikana puhelimen ylikuumeneminen oli selvästi läsnä. Poco F4 GT:n alumiinikehys muuttui todella kuumaksi, eikä puhelinta ollut sen takia mukavaa enää pitää kädessä. Yllättäen puhelimen lasinen takapinta vain lämpeni, eikä se tuntunut yhtä kuumalta. Raskaassa käytössä puhelin kuumenee, mutta oikeastaan normaalissa peruskäytössä mitään suurempaa kuumenemista ei havaittu.

Poco F4 GT -puhelimen kuumeneminen näinkin paljon on jopa yllättävää, sillä laite on suunniteltu juuri pelaamista ja raskasta käyttöä varten. Puhelin ei ole myöskään mikään kompakti, jonka takia lämmön pääseminen puhelimen sisältä pitäisi olla melko tehokastakin. Xiaomi on lisäksi panostanut puhelimessa paljon jäähdytysjärjestelmään, sillä Poco F4 GT:n sisällä kerrotaan olevan kaksiosainen 4860 mm² kokoinen höyrykammio. Nähtävästi tämä ei kuitenkaan riitä, sillä laite kuumenee liikaa.

Poco F4 GT tarjoaa 5G-modeemin osalta pientä päivitystä, sillä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriin on integroituna uusin Snapdragon X65 -modeemi. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä Poco F4 GT:n hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

Poco F4 GT -puhelimessa ei havaittu testijakson aikana ongelmia mobiiliverkkojen suhteen. 5G-verkoissa puhelin toimi ongelmitta ja satunnaisissa testeissä saatiin korkeita lataus- ja lähetysnopeuksia. Puhelinta ei kuitenkaan käytetty aktiivisesti 5G-verkon ulottuvilla. Testijakso suoritettiin maaseudulla pääosin 4G-verkkojen ulottuvilla, joiden kanssa ei havaittu ongelmia, jotka olisivat olleet yhdistettävissä puhelimeen.

Pelipainikkeet, äänentoisto, sormenjälkilukija ja muuta

Poco F4 GT on suunniteltu pelaamista varten, joka näkyy laitteen erikoisominaisuuksina. Puhelimen oikeassa kyljessä on magneettiset pop-up-pelipainikkeet, jotka saa omasta mekaanisesta kytkimestä aktivoitua. Kytkimissä on myös punaiset pisteet, jotka osoittavat painikkeiden olevan käytössä.

Pelipainikkeet nousevat vain hieman laitteen kehyksestä, mutta piiloutuvat kehyksen tasalle, kun niitä ei tarvita. Pelipainikkeita tukee muutamat pelit, mutta ne voidaan optimoida käyttöön ihan missä tahansa pelissä manuaalisesti. Pelipainikkeet tuovat hieman pelikonsolin tuntumaa puhelimelle ja ne helpottavat puhelimella mobiilipelien pelaamista.

Erilliset pelipainikkeet toimivat erityisesti peleissä, mutta Xiaomi on koittanut keksiä niille myös muuta käyttöä. Pelipainikkeita voidaan käyttää myös kätevästi pikapainikkeina. Käyttäjät voivat asettaa painikkeisiin erilaisia toimintoja kaksoisnapauttamiselle tai pohjassa pitämiselle. Esimerkiksi painikkeista voidaan aktivoita taskulamppu, avata kamera tai vaikkapa laittaa puhelin nopeasti äänettömälle.

Toinen puhelimen erikoisuusominaisuus on RGB-valaistus, joka tuo mukanaan hieman lisää pelihenkisyyttä. Puhelimen kamera-alueessa on kaksi LED-valoa, jotka pystyvät toimimaan useissa eri väreissä. LED-valot voidaan aktivoida toimimaan puhelimella pelattaessa tai esimerkiksi vilkkumaan puhelimen ollessa latauksessa. Lisäksi niitä voidaan käyttää myös ilmoitusvalona kertomaan saapuneista ilmoituksista.

Puhelimen alaosan kaiutin.

Xiaomi on panostanut tällä kertaa myös äänentoistoon, sillä Poco F4 GT tarjoaa stereoäänentoiston, joka koostuu jopa neljästä kaiutinelementistä. Toteutus on pitkälti samanlainen kuin lippulaivatason Xiaomi 12 Prossa, joten laitteen molemmissa päädyissä on yksi diskantti- ja bassoelementti. Kaiuttimet on myös asetettu puhelimeen symmetrisesti niin, ettei kädet peitä niitä laitetta vaaka-asennossa käytettäessä.

Puhelimen reunoissa olevat kaiuttimet tuottavat hyvän äänenlaadun, joka on yksi parhaimmistoon asettuvista. Puhelimen kokoluokkaan on vaikea saada mitään ihmeellisiä kaiuttimia, mutta POCO F4 GT asettuu mielestäni yksien parhaimpien puhelimien joukkoon ainakin omassa hintapisteessään. Äänenlaatu riittää satunnaiseen musiikin kuunteluun ja toisinaan äänessä oli myös jokseenkin havaittavissa bassoa miellyttävästi. Hyvä äänenlaatu kruunaa mielestäni muun muassa videoiden sekä elokuvien katselun. Kaiuttimien vahvuus on niiden voimakkuus, sillä niistä lähteen todella hyvin ääntä.

Kuulokeliitintä Poco F4 GT -puhelimessa ei ole, mutta käyttäjät voivat yhdistää langalliset kuulokkeet mukana toimitettavan kuulokeadapterin avulla. Xiaomi on panostanut langattomien kuulokkeiden ääneen, sillä Poco F4 GT tukee Bluetooth 5.2 -standardia sekä tarjoaa myös Qualcommin laadukkaita tekniikoita, kuten aptX HD:n ja aptX Adaptiven. Testijakson aikana useat erilaiset langattomat kuulokkeet toimivat loistavasti Poco F4 GT:n kanssa.

Xiaomi on tuonut puhelimeen myös kolmen mikrofonin järjestelmän, joka on suunniteltu erityisesti pelaamista varten. Mikrofonit löytyvät tuttuun tapaan puhelimen ylä- ja alapäädyistä, mutta myös laitteen vasempaan kylkeen on saatu yksi keskitetty mikrofoni. Xiaomin mukaan tämä mahdollistaa esimerkiksi puhelinta vaakatasossa käytettäessä sen, että ääni pystytään tallentamaan kirkkaasti, vaikka päädyissä olevat mikrofonit olisi estetty.

Vaikka Poco F4 GT tarjoaa OLED-näytön, niin siitä huolimatta Xiaomi on tuonut sormenjälkilukijan laitteen oikeaan kylkeen virtapainikkeen yhteyteen. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut näytönlaista sormenjälkilukijaa, mutta ei nykyisessäkään toteutuksessa ole suurta vikaa. Sormenjälkilukija toimi testijakson ajan nopeasti ja luotettavasti, sillä lukitus saatiin avattua nopeasti.

Pienenä ongelmana koettiin se, että sormenjälkilukija oli jatkuvasti ”käytettävissä”, eli se ei ollut missään omassa syvennyksessään. Tämän takia sormenjälkilukijaan osui jatkuvasti ja puhelinta yrittäessä avata, laite ilmoitti jo yrityskertojen menneen täyteen. Tämä oli suurin ongelma sormenjälkilukijan kanssa ja se tuntui olevan jokapäiväistä. Sijainniltaan sormenjälkilukija oli kuitenkin miellyttävä, sillä siihen ei tarvinnut kurottaa.

Toinen biometrinen lukituksen avaustyyli on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta sitä ei testijakson aikana suuremmin testattu. Etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus on yleisesti tietoturvattomampi vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Parin testauksen jälkeen kasvojentunnistus oli toimiva ratkaisu ja mukavan nopea. Päivittäisessä käytössä luotettiin kuitenkin sormenjälkilukijaan.

Infrapunalähetin on laitteen yläreunassa.

Kaikkien edellä mainittujen ominaisuuksien ohella Xiaomi on päättänyt mahduttaa Poco F4 GT -puhelimeen myös infrapunalähettimen. Toki mistään suuresta yllätyksestä ei ole kyse, sillä ominaisuus on ollut monissa muissakin yhtiön puhelimissa vuosia.

Infrapunalähettimen ansiosta puhelinta pystyy käyttämän kaukosäätimenä Mi Remote -sovelluksen avulla. Ominaisuus on kätevä, sillä suoraan puhelimella voi ohjata perinteistä televisiota tai muita kauko-ohjattavia kodin laitteita. Kaikille infrapunalähettimestä ei ole suurta hyötyä, mutta jos sitä oppii käyttämään, niin siitä saa kaiken hyödyn irti.

Akunkesto ja lataus

Akunkestosta Poco F4 GT -puhelimessa on vastaamassa kookas 4700 milliampeeritunnin akku. Kyseessä ei ole kategoriassaan suurin akku, mutta nykytasolla ihan kohtuullinen. Xiaomi on tuttuun tapaan jakanut akun puhelimen sisällä kahteen pienempään osaan, joka mahdollistaa nopeamman latauksen. Xiaomi ei ole antanut kovin tarkkoja lupauksia akunkestosta, mutta se todettiin testijakson aikana vähintään kohtuulliseksi.

Mistään parhaimmasta akunkestosta ei voida puhua, mutta kertaakaan akkua ei saatu päivän aikana tyhjäksi asti. Usein iltaisin akkua oli noin 20 prosenttia jäljellä, joka on kohtuullinen suoritus, mutta tarkoittaa Poco F4 GT:n olevan suunniteltu käytettäväksi yhdellä latauksella vain yhden päivän. Toki akun saa loppumaan nopeastikin, jos pelaa aktiivisesti pelejä tai käyttää raskaita sovelluksia.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Lisäksi puhelimella pelattiin satunnaisesti joitakin raskaampia pelejä, sillä onhan kyseessä pääosin mobiilipelaamista varten tehty puhelin.

Vaikka akunkesto ei suorilta vakuutakaan tai se ei ole ainakaan markkinoiden kärkeä, niin Xiaomi on onneksi päättänyt panostaa vahvasti akun lataukseen. Poco F4 GT tarjoaa muutamista Xiaomin puhelimista jo aikaisemmin tutuksi tulleen 120 watin tehoisen pikalatauksen. Xiaomi toimittaa laturin puhelimen mukana ja sen avulla Poco F4 GT:n on luvattu latautuvan tyhjästä täyteen vain 17 minuutissa. Toteutimme puhelimelle tutun lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Poco F4 GT -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 120 watin pikalaturilla.

Valitettavasti Poco F4 GT:n langallisella 120 watin pikalatauksella ei päästy syystä tai toisesta Xaiomin lupaamalle tasolle. 17 minuutin sijasta akku saatiin 25 minuutissa tyhjästä täyteen, kun käytetään 5 minuutin mittausväliä. Mittaus tehtiin boost-tilassa, joten erikoisesti latausaika oli 8 minuuttia enemmän kuin luvattu. Kyseessä on nopea lataus edelleen ja akkua saadaan hyvin nopeasti lyhyessäkin ajassa. Esimerkiksi 5 minuutissa saadaan 33 prosenttia akkua ja 90 prosentin taso saavutetaan vain 21 minuutissa.

Xiaomi on myös luvannut Poco F4 GT:n pikalatauksen toimivan nopeasti myös esimerkiksi samaan aikaan pelejä pelattaessa. Poco F4 GT:n pitäisi latautua tyhjästä täyteen tässä tilanteessa 27 minuutissa. Todellisuudessa tähänkin kannattaa lisätä 5-10 minuuttia lisää, sillä Xiaomin lupaukset latauksesta eivät ole viime aikoina pitäneet paikkaansa. Valitettavasti langatonta latausta Poco F4 GT ei tarjoa, mutta toki se ei ole välttämättä kohderyhmää ajatellen tärkeäkään ominaisuus.

Xiaomi on ottanut latauksen osalta huomioon pelikokemuksen. Puhelimen mukana on niin sanottu L-muotoinen latauskaapeli. Kaapelin USB-C-pääty on tehty L-muotoiseksi, jotta se ei häiritsisi puhelinta vaakatasossa käytettäessä. Lisäksi kaapeli on jopa 1,5 metriä pitkä, joten se yltää normaalia pidemmälle. Itse tykkäsin paljon kustomoidusta latauskaapelista, sillä se on toteutettu ajatuksen kanssa.

Pakkastesti

Testijakson aikana Poco F4 GT laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Poco F4 GT laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 99 prosenttia, joten akunvaraus oli tippunut vain 1 prosentin verran. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös puhelimen kyljestä löytyvä sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Xiaomi ei ollut myöskään estänyt akun latausta jääkylmänä, joka on yleisesti ollut tapana turvallisuuden lisäämiseksi.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Poco F4 GT -puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 5 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 95 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastesti osoitti, että Xiaomi on suunnitellut Poco F4 GT -puhelimen samalla tavalla kuin yhtiön monet muutkin puhelimet. Laite ei ota itseensä juurikaan pakkasessa, vaan se jatkaa toimintaansa ilman mitään rajoittavia tekijöitä. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla, vaan Poco F4 GT pärjäsi jopa yllättävän hyvin. Puhelin on siis suunniteltu käytettäväksi myös Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Kamerat

Kameroiden osalta Poco F4 GT ei tarjoa mitään lippulaivatason toteutusta, vaan varsin perinteisen edullisempien huippupuhelimien toteutuksen. Pelipuhelimessa kamerat eivät ole tärkein yksityiskohta, mutta Poco F4 GT:n tarjoama ratkaisu ajaa silti asiansa ja tarjoaa monille varmasti riittävän kuvauskokemuksen. Puhelimessa on nimittäin pääkameran ohella ultralaajakulmakamera sekä makrokamera.

64 megapikselin pääkamera perustuu Sonyn kehittämään IMX686-sensoriin, joka on kooltaan 1/1.73 tuumaa ja siinä on 0.8 mikronin pikselikoko. Kamerassa on myös f/1.9-aukolla sekä 26 mm polttovälillä varusteltu linssi. Pääkamera tukee automaattista tarkennusta, mutta valitettavasti siinä ei ole optista kuvanvakautusta.

Toinen kameroista on OmniVisionin sensoriin perustuva 8 megapikselin ultralaajakulmakamera. Kamera on kooltaan 1/4.0 tuumaa ja siinä on 1,12 mikronin pikselikoko. Lisäksi kamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi ja se kykenee korkeintaan 120 asteen kuvausalueeseen. Viimeinen takaosan kameroista on 2 megapikselin makrokamera, jolla voidaan kuvata lähikuvia muutaman senttimetrin etäisyydellä kohteesta.

Lisäksi Poco F4 GT -puhelimessa on 20 megapikselin tasoinen selfiekamera etuosassa. Kyseessä on melko uusi Sonyn kehittämä IMX596-sensori, jossa on nähtävästi 1/2.0 tuuman kennokoko sekä 0,8 mikronin pikselikoko. Etukamerassa on myös f/2.4-aukko sekä kiinteä tarkennus.

POCO F4 GT:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 64 megapikseliä (Sony IMX686, f/1.9, 26 mm, 1/1,73”, 0,8 µm, PDAF)
    • Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (OmniVision OV08856, f/2.2, 1/4”, 1,12 µm, 120 asteen näkökenttä)
    • Makrokamera: 2 megapikseliä (f/2.4)
  • Etukamera: 20 megapikseliä (Sony IMX596, f/2.4, 26 mm, 1/2.0”, 0,8 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Poco F4 GT -puhelimessa 64 megapikselin kamerasensorissa käytetään hyödyksi tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 16 megapikselin tasoisia kuvia. Vaikka oletusasetuksilla taltioidaankin 16 megapikselin kuvia, niin erillisessä kuvaustilassa myös 64 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista. Testijakson aikana kameraa käytettiin oletusasetuksilla, joten kuvatkin ovat taltioutuna 16 megapikselin tarkkuudella.

Erityisesti hyvässä valaistuksessa Poco F4 GT:n pääkamera on todella hyvällä tasolla. Sillä saadaan aikaiseksi yksityiskohtaisia kuvia, jotka ovat tarkkoja. Dynaaminen alue taltioituu kuviin laajasti ja värit taltioituvat ainakin omaan makuuni kohtuullisesti. Toki tuttuun Xiaomin tyyliin joitakin värejä kyllästetään liiaksi, mutta monet toki tykkäävät myös sellaisista kuvista.

Pääkamerassa tuetaan myös automaattista yökuvaustilaa, jonka avulla saadaan melko miellyttäviä kuvia heikossa valaistuksessa. Kuviin saadaan jälleen laaja dynaaminen alue, värit näyttävät nyt paremmilta ja tarkkuus on hyvä. Toki heikossa valaistuksessa tarkkuus hieman laskee ja pehmeyttä on selvästi enemmän havaittavissa. Kamera tukee myös erillistä yökuvaustilaa, jolla pääkamera taltioi vielä hieman enemmän valoa kuviin.

Kokonaisuutena pääkamera on varmasti riittävä kohderyhmää ajatellen, mutta mistään lippulaivatason kuvanlaadusta ei puhuta. Hintaluokassaan laatu on riittävä, mutta ei mullistava. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Poco F4 GT:n pääkameralla.

8 megapikselin ultralaajakulmakamera jää selvästi pääkameran jälkeen, mutta ei se täysin huono ole. Mielestäni laatu riittää hyvin esimerkiksi kuvien jakamiseksi sosiaalisessa mediassa, mutta jos kuvanlaatu on tärkeä, niin silloin kannattaa katsoa muita puhelimia.

Ultralaajakulmakamera taltioi kuviin hieman pääkameraa haaleammat värit ja dynaaminen alue kuvissa ei ole parasta tässä hintapisteessä. Yksityiskohtia on mukavasti, mutta kuvat ovat yllättävän pehmeitä jopa erinomaisessa valaistuksessa. Kamera osaa myös hyvin toteuttaa vääristyksien korjauksen, mutta kuvien kulmista tulee nopeasti hyvin pehmeitä.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei ole parhaimmillaan, sillä kuvien pehmeys lisääntyy huomattavasti. Lisäksi kuvat ovat usein selvästi tummempia kuin pääkameralla kuvattaessa. Ilman yökuvaustilaa kuvista tulee todella tummia, mutta yökuvaustila helpottaa hieman tilannetta. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Makrokamera on kolmas Poco F4 GT -puhelimen takaosan kameroista, joka on tarkkuudeltaan 2 megapikseliä. Makrokamerat ovat usein hyvin turhia, eikä Xiaomi ole tuonut kameraan nytkään mitään parannusta. Kuvat ovat laadultaan heikkoja, mutta hyvässä valaistuksessa voi saada kohtuullista jälkeä. Valitettavasti kameralla ei päästä aivan niin lähelle kuin voisi olettaa, vaan kuvat täytyy ottaa varsin kaukaa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu makrokameran avustuksella.

Videokuvauksen osalta tarjolla ei ole myöskään lippulaivatason toteutuksia, vaan Xiaomi luottaa tuttuihin toteutuksiin. Poco F4 GT:n pääkameralla voi kuvata korkeintaan 4K 60 fps -tasoista videota. Ultralaajakulmakamera tukee korkeintaan 1080p 30 fps -tasoista kuvausta. Testijakson aikana videokuvausta ei suuremmin käytetty, mutta muutaman testauksen perusteella erityisesti pääkamera tuntui tuottavan hyvää 4K-videota. Valitettavasti Poco F4 GT ei anna mahdollisuutta vaihdella kameroiden välillä kesken kuvaamisen, vaan kamera täytyy aina valita ennen kuvauksen aloittamista.

Poco F4 GT tarjoaa mielestäni hyvän selfiekameran, joka on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä. Kameralla saadaan aikaiseksi hyviä selfiekuvia, joissa on paljon yksityiskohtia ja kokonaisuus on muutenkin yllättävän tasavahva. Etukamera on tarpeeksi hyvä ainakin satunnaiseen kuvaamiseen, mutta tietysti parhaimmasta kamerasta ei ole kyse. Etukameralla on mahdollista kuvata myös videokuvaa 1080p 60 fps -tasolla, joten 4K-videokuvausta ei ole tuettuna.

Poco F4 GT -puhelimessa on sama kamerasovellus kuin Xiaomin muissakin puhelimissa, eikä merkittäviä uudistuksia ole saatu pitkään aikaan. Kamerasovellus on vakuuttanut aikaisemminkin ominaisuuksillaan ja käytettävyydellään, joten toimivaa kokonaisuutta on turha muuttaa. Kamerasovellus on käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa elokuvatilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomivalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Poco F4 GT:n kohdalla zoomivalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x), ultralaajakulmakameran (0,6x) sekä digitaalisen zoomauksen (2x) välillä. Monipuolisempi zoomivalitsin saadaan auki pyyhkäisemällä painikkeita sivulle, jolloin tulee näkyville myös vaihtoehdot 4x, 6x, 8x ja 10x. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva ja muotokuva sekä lisää tiloja löytyy lisää-valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös Poco F4 GT -puhelimesta. Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kahden kameran välillä (pääkamera ja ultralaajakulma). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös pääkameralla 64 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia. Manuaalitilan yksi vahvuus on myös videokuvausmahdollisuus, jolloin voidaan säätää reaaliaikaisesti kuvausasetuksia.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta Poco F4 GT ei eroa juurikaan verrattuna muihin Xiaomin puhelimiin. Käytössä on Googlen tämän hetken tuorein Android 12 -versio, jonka päällä hyrrää MIUI 13 for POCO -käyttöliittymä. Käyttöliittymä on siis sama kuin Xiaomin muissa puhelimissa, mutta käynnistysohjelma on kustomoitua Pocon tarpeita varten. Testijakson aikana Xiaomi julkaisi puhelimelle useita päivityksiä, joista tuorein piti sisällään Googlen 1. huhtikuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Poco F4 GT ei ole saanut valitettavasti mitään tarkkaa päivityslupausta, mutta Xiaomin tavoitteena on kerrottu olevan tarjota uutuuslaitteelle kolme Android-versiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Jos Xiaomi pääsee tähän tavoitteeseen, niin kyseessä on hyvä päivitystuki. Kyseessä ei ole kuitenkaan lupaus, jonka takia sitä ei voi täysin pitää varmana. Poco F4 GT ei ole myöskään Android Enterprise Recommended -laite, joten sen myötäkään ei tule vaatimusta päivittää puhelinta.

Itsessään Xiaomin tuorein MIUI 13 -käyttöliittymäversio on hyvin pieni parannus verrattuna aikaisemmissa puhelimissa nähtyyn MIUI 12 -versioon. Kyseessä on tuttua Xiaomia, sillä ulkoinen olemus on samanlainen, eikä käyttökokemukseen ole tehty merkittäviä muutoksia. MIUI 13 tuo mukaan muutoksia erityisesti pinnan alle, mutta ulkoiset muutokset ovat jääneet hyvin vähäisiksi. Lisäksi luvatut paremmat widgetit eivät ole saatavilla Suomessa, joten kyseessä on MIUI 12 pääosin vain uudella nimellä.

Poco F4 GT -puhelimessa on myös Android 12:n tuttuja ominaisuuksia, joita on erityisesti paremman tietoturva- ja yksityisyysasetukset. Nyt esimerkiksi käyttäjät näkevät paremmin, jos jokin sovellus käyttää kameraa, mikrofonia tai paikannusta taustalla ja voivat paremmin hallita käyttöoikeuksia. Käytännössä MIUI 13 peittää kuitenkin suurimman osan Android 12 -version uudistuksista, joten esimerkiksi Material You -muotokieli ei ole tuettuna täysimittaisesti. MIUI 13:ssa sovelluksien värimaailmaa vaihdetaan taustakuvan mukaisesti, mutta sitä ei pysty itse jälkikäteen säätämään.

Juuri tätä puhelinta varten Xiaomin on kehittänyt muutamia asetuksia esimerkiksi pelipainikkeita varten sekä muita erikoistoimintoja varten. Lisäksi puhelimessa on Game Turbo -tila, joka tehostaa suorituskykyä ja kerää yhteen paikkaan puhelimen mobiilipelit. Erilaiset ohjelmistolliset pelitoiminnot ovat Poco F4 GT -puhelimessa kuitenkin varsin vähäisiä, eikä tarjolla ole esimerkiksi vastaavaa kattausta toimintoja kuin viime vuonna julkaistussa ROG Phone 5 -pelipuhelimessa.

Ohjelmistokokemus oli Poco F4 GT -puhelimen kodalla hyvin tuttua Xiaomia, eikä vastaan tullut mitään merkittäviä ongelmia. MIUI 13 ja Android 12 toimivat puhelimessa hyvin. MIUI 13 on hyvin monipuolinen käyttöliittymä, joka jakaa varmasti hieman mielipiteitä. Itse kuitenkin tykkään sen antamasta kokemuksesta. MIUI 13 näyttää varsin raskaasti kustomoidulta, mutta Xiaomi on onneksi saanut sen toimimaan todella kevyesti ja kokemus on hiottu.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee POCO F4 GT -puhelinta.

Poco F4 GT on mielenkiintoinen uutuus älypuhelinmarkkinaan, sillä se asettuu johonkin perinteisten huippupuhelimien ja todellisten pelipuhelimien välimaastoon. Kokonaisuutena Poco F4 GT on kuitenkin vakuuttava puhelin, kun otetaan huomioon tekniset ominaisuudet suhteutettuna hintaan. Tämän takia Poco F4 GT -puhelinta on helppo suositella pelaajille, mutta myös muille käyttäjille.

Testijakson aikana Poco F4 GT vakuutti laadukkaalla rakenteellaan, mutta samalla hillitty pelihenkinen muotoilu tekee laitteesta hyvän vaihtoehdon tavallisempien puhelimien rinnalle. Puhelimessa todettiin olevan myös upea 120 hertsin AMOLED-näyttöpaneeli ja Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri takaa loistavan suorituskyvyn. Lisäksi sisäänrakennetut pelipainikkeet tehostavat mobiilipelaamista, mutta niitä voidaan käyttää myös muuhun.

Puhelin vakuutti myös hyvällä äänentoistolla, nopealla sormenjälkilukijalla sekä muilla monipuolisilla ominaisuuksilla. Kameroista ainakin pääkamera todettiin tarpeeksi hyväksi kohderyhmää ajatellen. Poco F4 GT:n todettiin testijakson aikana kestävän hyvin myös pakkasta. Itse olen myös iloinen puhelimen kattavasta myyntipakkauksesta, joka pitää sisällään tehokkaimman mahdollisen laturin ja paljon muuta. Nämä kaikki ominaisuudet on pakattu alle 700 euron hintaan, joka tekee Poco F4 GT -puhelimesta todella houkuttelevan kokonaisuuden.

Myös heikkouksia puhelimesta löytyy, sillä mikään laite ei ole täydellinen. Rakenteellisesti Poco F4 GT kaipaisi vedenkestävyyttä, sillä itse ainakin toivoisin IP68-luokituksen yleistyvän. Merkittävä heikkous oli mielestäni puhelimen kuumeneminen raskaassa käytössä. Poco F4 GT ei myöskään loista akunkestollaan ja puhelimeen on jälleen täytynyt tunkea mukaan turha 2 megapikselin makrokamera. Laitetta harkitessa kannattaa ottaa huomioon myös kuulokeliittimen sekä muistikorttipaikan puutteet.

Poco F4 GT on ollut saatavilla Suomessa toukokuusta lähtien ja se on tarjolla 12 + 256 gigatavun muistiversiossa 699 euron hintaan. Puhelimesta on myynnissä kaksi väriversiota, jotka ovat musta Stealth Black sekä keltainen Cyber Yellow.

POCO F4 GT

9.2

Xiaomin uusi POCO F4 GT vakuutti erityisesti hinta-laatusuhteensa osalta. Laitteessa on vakuuttavat ominaisuudet vain 699 eurolla.

Hyvää
  • Laadukas ja hillitty pelihenkinen rakenne
  • Upea AMOLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Suuret muistit (12 + 256 gigatavua)
  • Snapdragon 8 Gen 1 tarjoaa loistavan suorituskyvyn
  • Pelipainikkeet tuovat lisäarvoa mobiilipelaamiseen + muut peliteemaiset ominaisuudet
  • Hyvä stereoäänentoisto, nopea sormenjälkilukija ja infrapunalähetin
  • Tarpeeksi hyvä pääkamera
  • Kestää hyvin pakkasta
  • Kattava myyntipakkaus (mm. 120W-laturi, suojakuori yms.)
  • Loistava hinta-laatusuhde
Huonoa
  • Rakenne ei ole vedenkestävä
  • Raskaassa käytössä laite kuumenee todella paljon
  • Akunkesto voisi olla myös parempi
  • Turha makrokamera
  • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut