AndroidArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy A5 (2017) – ”rakenteeltaan premium-puhelin”

Samsung julkaisi alkuvuodesta Galaxy A -tuoteperheen uudet mallit. Kaiken kaikkiaan puhelimia julkaistiin kolme, eli Galaxy A3, Galaxy A5 ja Galaxy A7, mutta näistä vain kaksi ensimmäistä saapui Suomessa myyntiin. Tällä kertaa testattavaksi päätyi puhelimista kalliimpi ja teknisesti hieman parempi Galaxy A5.

Puhelin ei pääse yllättämään tekniikkansa osalta, mutta Samsung on panostanut tällä kertaa tosissaan laitteen ulkoiseen olemukseen ja laatuun. Galaxy A5:ssä on Galaxy S7 -puhelimesta tuttu muotoilu, joka rakentuu lasisista pinnoista sekä metallikehyksistä. Testiimme saapunut versio oli väritykseltään vaaleanpunainen tai Samsungin omien sanojen mukaan Peach Cloud -värinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun Samsung julkaisi puhelimen tammikuun alussa henkilökohtaisesti en innostunut puhelimesta ja oikeastaan vasta sitten kun testilaite toimitettiin minulle, ajatukseni laitteesta muuttui, koska Galaxy A5 pääsi yllättämään laadukkuudellaan sekä rakenteeltaan. Galaxy A5 ei kuitenkaan ole täydellinen puhelin, sillä siinä on omat ongelmat ja heikkoudet.

Tässä artikkelissa tulemme tarkastelemaan tuoretta Galaxy A5 -puhelinta (2017-versio) niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Tarkastelemme myös laitteen vahvuudet sekä heikkoudet.

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy A5 (2017)
Mitat: 146.1 x 71.4 x 7.9 mm
Paino: 159 g
Näyttö: 5.2 tuumaa Super AMOLED (1920 x 1080)
Suoritin: kahdeksanytiminen Exynos 7880 (Mali-T830 MP3)
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 16 megapikselin pääkamera ja 16 megapikselin etukamera
Akku: 3000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 6.0.1
Muuta: sormenjälkilukija ja muistikorttipaikka



Myyntipakkaus

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung toimittaa Galaxy A5:n tutussa valkoisessa laatikossa, jonka ulkokuoria koristaa lyhyt tuoteseloste sekä hopeiset mallimerkinnät. Pakkaukseen kuuluu itse puhelimen lisäksi laturi, USB-C -tyypin johto, SIM-korttiluukun avain ja nappikuulokkeet. Pakkauksesta löytyy myös adapteri, jolla on mahdollista esimerkiksi muuttaa micro-USB-johto USB-C -tyypin johdoksi. Mukana tulee tuttuun tyyliin luonnollisesti myös pikaopas. Myyntipakkauksen mukana ei tule siis mitään erikoista, mutta kuitenkin kaikki tarpeellinen löytyy.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Vaikka Samsungin alemman hintaluokan puhelimiin yhdistetään usein ajatuksia laaduttomuudesta ja huonosta toteutuksesta, niin nyt varsinkin uusien Galaxy A-puhelimien kohdalla Samsung on lähtenyt vahvasti kumoamaan kuluttajien tottumuksia. Galaxy A5 rakentuu kokonaisuudessaan premium-materiaaleista, eli metallista ja lasista, jotka ovat jo tulleet tutuksi kalliimmista Samsungin lippulaivapuhelimista.

Laadullisesti Galaxy A5:ssa ei ole mitään moitittavaa ja ainakin henkilökohtaisesti tykästyin puhelimen ulkoiseen olemukseen, sillä se on hyvin lähellä esimerkiksi Samsungin viime vuoden Galaxy S7 -lippulaivapuhelinta. Testissämme olleessa vaaleanpunaisessa väriversiossa pienet naarmut lasipinnoissa eivät juuri näkyneet, mutta esimerkiksi mustassa versiossa naarmut saattavat näkyä paljon paremmin. Koska Galaxy A5:n takaosa on lasia, niin luonnollisesti se kerää itseensä myös huomattavasti sormenjälkiä, joka on yleinen vaiva lähes kaikissa lasisen takakuoren omaavissa puhelimissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testasimme puhelimen vedenkestävyyden – ei hajonnut.

Samsung on tehnyt uusista Galaxy A-puhelimista myös veden- ja pölynkestäviä IP68-luokituksen mukaisesti, joka on mielestäni loistava lisäys myös puhelimiin, jotka eivät ole lippulaivoja. Älypuhelinmarkkinoilla ei ole liikaa puhelimia, jotka oikeasti kestävät vettä, vaikka sen pitäisi olla nykypäivänä vakiovaruste kaikissa puhelimissa hintaluokasta riippumatta. Galaxy A5:n IP68-luokitus takaa, että puhelinta voi pitää 1,5 metrin syvyydessä 30 minuutin ajan. Galaxy A5 -puhelinta voi käyttää siis ilman huolta siitä, että laite vahingoittuisi kosteudesta tai suorasta kosketuksesta veteen. Puhelin osaa itse myös havaita, jos esimerkiksi latausliittimessä on vettä. Tällöin siitä ilmoitetaan myös käyttäjälle. Puhelin ei luonnollisesti edes lataudu, jos liittimessä on vettä.

Samsung Galaxy A5:n takaosasta löytyy kamera, jonka vieressä on yksi LED-salama. Kameran alapuolella on myös tuttu Samsungin logo. Puhelimen etuosassa on näytön yläpuolella kuuloke, etukamera sekä valoisuudentunnistin. Näytön alapuolelta löytyy fyysinen kotipainike sekä kapasitiiviset takaisin- ja viimeksi käytettyjensovellusten painikkeet. Kotipainikkeeseen on integroituna myös tuttuun Samsungin tyyliin sormenjälkilukija.

Laitteen oikeassa kyljessä on virtapainike sekä kaiutin, kun vasemmasta kyljestä löytyy taasen äänenvoimakkuuspainikkeet sekä SIM-korttiluukku. Galaxy A5:n yläreunassa on mikrofoni sekä muistikorttitelakka. Alareunassa on USB-C-tyypin latausliitin, 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä toinen mikrofoni.

Näyttö

Samsung Galaxy A5:ssä on 5,2 tuuman Full HD -tasoinen kosketusnäyttö, joka perustuu Super AMOLED -teknologiaan. Vaikka näyttö on ”vain” Full HD -tasoa, niin mielestäni se on täysin riittävästi tässä koko- ja hintaluokassa. AMOLED-paneelin ansiosta Galaxy A5:n näyttö toistaa tummat värit syvinä ja musta on ”oikeasti mustaa”. LCD-näytöissä esimerkiksi musta näyttää monesti harmaalta.

Galaxy A5:n näyttöä voisi kutsua jopa huippuluokan näytöksi, sillä se on monella mittapuulla samalla tasolla tämän hetkisten lippulaivapuhelimien näyttöjen kanssa. Värit toistuvat hyvin, näyttö on kirkas ja suorassa auringonpaisteessa siitä saa vielä hyvin selvää. Ainoa ero lippulaivapuhelimiin verrattuna on tarkkuus, mutta myöskään Galaxy A5:n näytöstä ei voi nähdä yksittäisiä pikseleitä paljain silmin.

Tekniikka ja sormenjälkilukija

Teknisesti Galaxy A5 on tuttua keskiluokkaa. Puhelimessa käytetään Samsungin omaa kahdeksanytimistä Exynos 7880 -järjestelmäpiiriä, joka rakentuu kahdeksasta 1,9 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena Galaxy A5:ssä toimii Mali-T830 MP3. Laitteessa on 3 gigatavua RAM-muistia sekä 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Galaxy A5:ssä on myös muistikorttipaikka, jonne on mahdollista asettaa korkeintaan 256 gigatavun suuruinen microSD-kortti.

Testijakson aikana kävi selväksi, että Galaxy A5:n sisältämä tekniikka riitti hyvin päivittäisiin tehtäviin, enkä huomannut mainittavia ongelmia.

Sormenjälkilukija on nykyisin perusominaisuus lähes kaikissa yli 150 euroa maksavissa älypuhelimissa. Myös Samsung Galaxy A5:stä ominaisuus löytyy, mutta henkilökohtaisesti en siitä tällä kertaa vakuuttunut. Sormenjälkilukija on integroituna näytön alapuolella sijaitsevaan kotipainikkeeseen. Samsung ei ole onnistunut sormenjälkilukijan kehityksessä kovinkaan hyvin, sillä se ei juuri koskaan onnistu tunnistamaan sormenjälkeä ensimmäisellä kerralla tai edes toisella yrittämällä. Testijakson lopussa Galaxy A5 sai päivityksen, jonka jälkeen lukija tuntui hieman tarkemmalta, mutta silti ei ollut kuitenkaan esimerkiksi Applen tai Huawein puhelimien sormenjälkilukijoiden tasolla.

Akku

Puhelin kätkee sisällensä 3000 milliampeeritunnin akun, joka on täysin saman verran kuin Samsungin viime vuoden Galaxy S7 -lippulaivapuhelimessa. Henkilökohtaisesti yllätyin puhelimen akusta, sillä se kestää helposti yhden päivän. Testijakson aikana aktiivisessa käytössä en kuitenkaan onnistunut pääsemään täyden kahden päivän akunkestoon, mutta kevyellä käytöllä tämä varmasti onnistunee.

Galaxy A5 tukee myös pikalatausta, jolla puhelimen akun saa ladattua reilussa tunnissa tyhjästä täyteen. Laitteessa ei ole kuitenkaan langatonta latausta, joka olisi voinut olla mukava lisäys. Galaxy A5:ssä on USB-C -tyypin latausliitin, joten Samsung ei tyydy enää keskihintaluokassakaan vanhentuneeseen standardiin.

Kamerat

Samsungin puhelimissa on yleisesti hyvät kamerat, eikä tässä suhteessa Galaxy A5 myöskään tee poikkeusta. Puhelimessa on 16 megapikselin pääkamera sekä 16 megapikselin etukamera. Megapikselimäärältään laitteen kamerat ovat vakuuttavat, mutta myös heikkouksia löytyy. Kamerassa ei ole esimerkiksi optista kuvanvakainta tai 4K-videokuvausta, jotka ovat nykypäivänä jo Galaxy A5:n hintaluokassa yleisiä ominaisuuksia.

Mielestäni Galaxy A5:n pääkamera kykenee hyvään lopputulokseen normaaleissa olosuhteissa, mutta hämärässä kuvanlaatu kärsii. Kuvat ovat väritykseltään erinomaisia, mutta ehkä todellisuutta hieman kirkkaampia. Kuvat ovat pääasiassa juuri sellaisia, jota noin 400 euron puhelimelta voi odottaakin.

Videokuvauksen osalta Galaxy A5:n kamera kykenee vain Full HD -kuvaukseen, eikä 4K ole tällä kertaa vaihtoehtona. Suomessa muun muassa Huaweilta löytyy keskihintaluokan valikoimasta puhelimia, joista 4K-videokuvaus löytyy, joten myös Samsungilta olisin ominaisuutta toivonut.

Etukamera löytyy kuulokkeen oikealta puolelta.

Galaxy A5:n etukamera on myös 16 megapikseliä, joka kuulostaa todella hyvältä. Pääosin etukamera kykenee erinomaisiin valokuviin, mutta kuvista tulee myös nopeasti epätarkkoja, koska kamerassa ei ole automaattista tarkennusta. Hämärässä myöskään etukamera ei kykene kunnolliseen lopputulokseen. Galaxy A5:ssa on kuitenkin suhteellisen hyvä etukamera ja sen vahvuudet tulevat esille erityisesti hyvässä valaistuksessa.

Samsung on siis tuonut Galaxy A5 -puhelimeen suhteellisen hyvät kamerat, mutta ne eivät yllä kuitenkaan tämän hetkisten lippulaivapuhelimien tasolle. Peruskäyttäjälle kamerat ovat varmasti riittävät ja ainakin itse tykkäsin testijakson aikana käyttää puhelimen kameroita joka päiväisessä kuvauksessa. Alla on vielä muutama testikuva, jotka on otettu hyvässä valaistuksessa.

Käyttöjärjestelmä 

Samsung Galaxy A5 (2017) hyödyntää toistaiseksi vielä Android 6.0.1 -käyttöjärjestelmää, joka ainakin allekirjoittanutta hieman hämmentää. Olisi luonnollista, että uutuuspuhelimissa käytettäisiin Android 7.0 Nougat -versiota, mutta syystä tai toisesta Samsung on päättänyt tuoda puhelimen myyntiin jo valmiiksi vanhentuneella käyttöjärjestelmällä. Samsung on todennäköisesti kuitenkin tuomassa uusimpiin Galaxy A-puhelimiin Android 7.0 -päivityksen, mutta tästä ei ole vielä mitään virallista tietoa.

Galaxy A5:ssä on Samsungin Grace UX -käyttöliittymä, joka nähtiin ensimmäistä kertaa Galaxy Note 7:n julkaisun yhteydessä. Käyttöliittymä on nyt huomattavasti yksinkertaisempi ja pelkistetympi kuin Samsungin aikaisempi TouchWiz-käyttöliittymä. Testijakson aikana en huomannut ohjelmistossa ongelmia ja kaikki toimi niin kuin pitikin. Alla muutama ruutukaappaus käyttöliittymästä.

Yhteenveto

Mielestäni Samsung on onnistunut uuden Galaxy A5 (2017) -puhelimen kanssa hyvin. Puhelimessa on tyylikäs muotoilu, joka on tuttu Samsungin lippulaivapuhelimista. Galaxy A5 ei ole kuitenkaan täydellinen, sillä siinä on yllättävän huono sormenjälkilukija sekä vanhentunut Android 6.0.1 -käyttöjärjestelmäversio. Puhelimen yksi heikkouksista on myös korkea hinta. Puhelin saapui Suomessa myyntiin helmikuussa ja sen suositushinta oli 449 euroa. Nyt Galaxy A5:n hinta on laskenut jo monilla jälleenmyyjillä alle 400 euron.

Kaiken kaikkiaan Galaxy A5 on hyvä kokonaisuus (lukuun ottamatta edellä mainittuja heikkouksia). Samasta hintaluokasta löytyy kuitenkin vahvoja kilpailijoita, jonka takia Samsungin pitäisi vielä hieman onnistua painamaan hintaa alemmaksi, jotta se olisi houkuttelevampi.

Galaxy A5:n selviä vahvuuksia ovat mielestäni hyvä akunkesto, loistava näyttö sekä veden- ja pölynkestävyys. Varsinkin Suomessa vedenkestävyys on hyödyllinen ominaisuus. Puhelin on varmasti monelle peruskäyttäjälle täysin riittävä.

Samsung Galaxy A5 (2017)

6.9

Galaxy A5 on laadullisesti erittäin hyvällä tasolla, mutta valitettavasti Samsung ei ole onnistunut tekemään puhelimesta täydellistä. Laitteen sormenjälkilukija ei päässyt testijakson aikana vakuuttamaan ja teknisiin ominaisuuksiin suhteutettuna Galaxy A5:n hintalappu on liian korkea.

Hyvää
  • Laadukas ja tyylikäs muotoilu
  • Hyvä akunkesto
  • Näyttö on huippuluokkaa
  • Veden- ja pölynkestävä
Huonoa
  • Liian korkea hinta
  • Sormenjälkilukija ei toimi kunnolla
  • Toistaiseksi ei vielä Android 7.0 -versiota
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. OIS:n puute tiputtaa tämän monen ostoslistalta pois.
    Tää o vähän ku tojota.
    Ei lupaa liikoja ja on mauton, väritön ja hajuton ilman suurempia herkkuja ja ylihintaan.
    Tekee kyllä sen mitä lupaa.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android