Samsung julkaisi helmikuussa uudet Galaxy S10 -malliston älypuhelimet ja heti julkaisupäivänä saimme käsiimme tuoreen Galaxy S10+ -älypuhelimen. Laitetta käytettiin päivittäisessä käytössä noin kolme viikkoa, minkä perusteella puhelimesta on kertynyt varsin kattava käsitys. Kyseessä on Samsungin malliston kärkipuhelin, joka maksaa yli 1000 euroa, joten odotukset puhelinta kohtaan on suuret.
Teknisesti kyseessä on markkinoiden yksi parhaimmista puhelimista, sillä Galaxy S10+:ssa käytetään Samsungin tuoreinta Exynos-järjestelmäpiiriä. Siinä on myös monipuolinen kolmoiskamera sekä paljon tallennustilaa. Galaxy S10+ on järjestyksessään toinen kamerareikäisellä näytöllä varusteltu laite, jota on SuomiMobiilissa testattu. Vaikka Galaxy S10+ onkin täysiverinen huippupuhelin, niin Samsung on varustellut laitteen samanaikaisesti uudella tekniikalla sekä vanhoilla ja toimiviksi todetuilla ratkaisuilla.
Testijakson aikana Galaxy S10+ pääsi varsin hyvin vakuuttamaan ja osoittautui todella hyväksi älypuhelimeksi. Toki mikään puhelin ei ole täydellinen, vaan myös tästäkin puhelimesta omat ongelmansa löytyvät, ja ne tuodaan esille tässä arvostelussa. Kokonaisuus tuntui olevan kuitenkin kunnossa, mikä on ollut jo useamman vuoden yksi Samsungin vahvuuksista.
Arvostelussa tulemme tutustumaan uuteen Galaxy S10+ -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Artikkeli tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä. SuomiMobiilin arvostelu edullisemmasta Samsung Galaxy S10e -puhelimesta julkaistaan huhtikuun alussa.
Samsung Galaxy S10+ (SM-N975F/DS) | |
---|---|
Mitat: | 157.6 x 74.1 x 7.8 mm |
Paino: | 175 g |
Rakenne: | Alumiinikehys sekä lasinen takakansi / Gorilla Glass 6 / IP68 |
Näyttö: | 6.4 tuumaa QHD (1440 x 3040) / 19:9-kuvasuhde |
Suoritin: | 8-ytiminen Exynos 9820 (Mali-G76 MP12) |
Muisti: | 8 tai 12 Gt RAM-muistia / 128 tai 512 tai 1000 Gt sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max 512 Gt) |
Takakamera: | 12 MP pääkamera (f/1.5-2.4 / 26mm / 1.4um / OIS / dual pixel PDAF) + 12 MP telephoto (f/2.4 / 52mm / 1.0um / AF / OIS) + 16 MP ultrawide-kamera (f/2.2 / 12mm / 1.0um) / yksi LED-salama |
Etukamera: | 10 MP pääetukamera (f/1.9 / 26mm / 1.22um / Dual Pixel PDAF) + 8 MP syvyyssensori (f/2.2 / 22mm / 1.12um) |
Akku: | 4100 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 9.0 Pie (1. helmikuuta 2019 tietoturva) |
Muuta: | Dual-SIM / Pikalataus / kaksivaiheinen langaton lataus / Kasvojentunnistus |
Liitännät: | 3.5 mm kuulokeliitäntä / USB-C / USB 3.1 / NFC |
Ääni: | Bluetooth 5.0 ja apetX-tuki |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / ultraäänisormenjälkilukija (näytössä) / SpO2 |
Värit: | Prism White / Prism Black / Prism Green |
Hinta: | 1049 euroa |
Myyntipakkaus
Samsung toimittaa Galaxy S10+ -puhelimen varsin perinteikkäässä tummassa myyntipakkauksessa. Pakkaus on valmistettu mustasta pahvista ja sen päälipuolella on iso S10+ -logo. Pakkauksen takaosaan on listattuna puhelimen tärkeimpiä teknisiä tietoja sekä puhelimen muisti- ja tallennustilaversio. Pakkauksessa on myös muita yleisiä tietoja sekä huomautuksia.
Myyntipakkausta avatessa heti ensimmäisenä esille tulee muovilla suojattu Galaxy S10+ -puhelin. Myyntipakkauksen kanteen on upotettuna pahvitasku, josta löytyy SIM-korttiluukun avaustyökalu, käyttöohjeet sekä takuutietoja. Puhelimen alapuolelta löytyy Samsungin pikalaturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli, USB-C-to-USB-adapteri (mahdollisuus liittää puhelimen USB-C-liitäntään normaalikokoinen USB-johto) sekä mukana on myös AKG:n 3,5 mm kuulokeliittimellä varustellut nappikuulokkeet yhdessä vaihdettavien tulppien kanssa.
Sisällöltään Galaxy S10+:n myyntipakkaus on pitkälti samanlainen kuin yleisestikin Samsungin huippupuhelimissa. Verrattuna esimerkiksi Galaxy Note9 -puhelimen mukana tulleisiin tarvikkeisiin, niin Galaxy S10+:n mukana Samsung ei enää toimita toista adapteria, jolla USB-C-tyypin liittimeen olisi mahdollista liittää microUSB-johtoa. Henkilökohtaisesti olisin myös toivonut, että Samsung olisi sisällyttänyt puhelimen mukaan jonkinlaisen suojakuoren, jotta sellaista ei tarvitsisi ainakaan heti erikseen ostaa.
Kokonaisuudessaan myyntipakkaus on varsin Samsungin tyylinen, eikä kovin pelkistetty, sillä mukana on muun muassa kuulokkeet sekä adapteri, joita monenkaan huippupuhelimen mukana muut valmistajat eivät toimita. Galaxy S10+:n myyntipakkaus edustaa myös Samsungin uutta suuntausta, jossa on pyritty ekologiseen kestävyyteen käyttämällä lähes pelkästään kierrätysmateriaaleja ja pahvipakkauksia. Mielenkiintoinen seikka myyntipakkauksessa on myös se, että mustaa lukuun ottamatta kaikissa Galaxy S10+ -laitteiden väriversioissa tarvikkeet ovat väriltään valkoisia. Mustassa väriversiossa myös tarvikkeet ovat kokonaan mustia.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Samsung Galaxy S10+ on huippupuhelin, joten myöskään laadukkuudesta ei ole ollut varaa tinkiä. Samsung on onnistunut puhelimen kanssa erinomaisesti ja samalla laitteesta on saatu kokonaisuudessaan hyvin vaikuttava. Puhelin rakentuu kiiltävästä alumiinikehyksestä sekä lasisista pinnoista. Suomessa puhelin on tarjolla kolmessa värissä: Prism Black, Prism White sekä Ceramic Black.
Galaxy S10+ -puhelimen perusversion laispinnat on valmistettu tuoreista Gorilla Glass -lasiversioista ja ne takaavat hyvän kestävyyden sekä suojan naarmuuntumista vastaan. Samsung on kertonut käyttävänsä näyttölasina tuoreinta Gorilla Glass 6 -versiota, mutta takapinta on valmistettu sukupolven vanhemmasta Gorilla Glass 5 -lasista. Testijakson aikana puhelimen näyttölasiin tai takapintaan ei tullut näkyviin merkittäviä naarmuja, vaikka puhelinta käytettiin pääasiassa ilman suojakuoria. Galaxy S10+ on tarjolla myös keraamisena versiona, jonka pitäisi hylkiä muun muassa naarmuuntumista paremmin kuin lasipintojen.
Käsituntumalta Galaxy S10+ on miellyttävä, mutta suurikokoinen. Laitteen pyöristetty takalasi antaa hyvän otteen, eikä rakenteessa ole havaittavissa yhtään häiritsevää tai terävää saumakohtaa. Totuus myös Galaxy S10+:n kohdalla on se, että kyse on todella liukkaasta puhelimesta, joten esimerkiksi hieman kaarevalle sohvan käsinojalle laitetta ei kannata jättää ainakaan ilman suojakuorta, sillä se liukuu suurella todennäköisyydellä lattialle. Samsung antoi testattavaksi Prism White -väriversion, jossa ei ainakaan häiritsevästi ollut sormenjäljet näkyvillä lasipinnassa. Valkoinen väritys on siis loistava valinta, jos haluaa puhelimen näyttävän hyvältä koko ajan. Galaxy S10+:aa väännellessä ei ollut havaittavissa minkäänlaista natinaa tai periksi antamista, mikä on jämäkän rakenteen ansiota. Laitetta ravistamalla kuului pientä helinää, mikä oli kuitenkin normaalia kameramekanismista lähtevää ääntä.
Samsung ilmoittaa puhelimen virallisiksi mitoiksi 157,6 x 74,1 x 7,8 millimetriä ja painoksi 175 grammaa. Vaikka kyseessä on suurella 6,4 tuuman näytöllä varusteltu älypuhelin, niin laite on suhteutettuna varsin kompakti ja kohtuullisen kevyt. On kuitenkin täysin totta, että yhdellä kädellä puhelimen käyttäminen on haastavaa tai jopa mahdotonta jo suuren näytönkin takia. Samsungin mukaan Galaxy S10+:n keraamisen version mitat ovat samat kuin lasisella versiolla, mutta se on painavampi. Keraamiselta versiolta painoa löytyy jopa 198 grammaa.
Yleisesti viime vuosina lähes kaikki huippuälypuhelimet ovat olleet IP68-sertifioituja, eli yksinkertaisesti veden- ja pölynkestäviä. Myöskään Galaxy S10+ ei tee tässä poikkeusta, sillä puhelin on kokonaan vedenkestävä. IP68-luokitus takaa sen, että puhelimen pitäisi teoreettisesti kestää 1,5 metrin syvyydessä makeassa vedessä jopa 30 minuutin ajan ilman vesivaurioita. Ominaisuus on mielestäni erinomainen, sillä vedenkestävyyden avulla ei tarvitse pelätä pieniä sadekuuroja tai laitteen tippumista veteen. Kuten kaikissa muissakin vedenkestävissä puhelimissa, niin valmistajat ei anna kestävyydelle minkäänlaista takuuta, vaikka tuotesivuilla Samsung sanookin, ettei Galaxy S10+ pelkää vettä. Pienellä präntillä tuotesivun alareunassa on kuitenkin huomautus, ettei puhelimen käyttämistä suositella käytettäväksi rannalla tai uima-altaalla. Lisäksi Samsung mainitsee, etteivät veden tai pölyn aiheuttamat vauriot ole takuun alaisia.
Galaxy S10+:n etuosassa luonnollisesti katseet kääntää valtava näyttö, joka piettää noin 89 prosenttia koko etuosan pinta-alasta. Näyttö on molemmilta reunoilta hieman kaartuva ja näytön ylä- ja alareunoihin Samsung on jättänyt hieman suuremmat mustat kaistaleet. Näytön yläreunassa on nähtävillä ainoastaan puheluihin käytettävä kuuloke, mutta mitään muuta ei käyttäjälle ole nähtävillä näytön yläpuolella. Esimerkiksi LED-ilmoitusvalosta Samsung on luopunut kokonaan pienempien näytön reunojen takia. Lisäksi puhelimen ulkopuolelle ei ole nähtävillä perinteisiä valoisuuden ja etäisyydentunnistimia, sillä Samsung on saanut sijoitettua ne näytön alle, mistä ne pystyvät toimimaan näyttöpaneelin läpi. Etuosassa on nähtävissä myös näytön oikeassa yläkulmassa oleva reikä, johon on asetettuna kaksi etukameraa.
Puhelimen takaosa on saanut hieman päivitystä verrattuna esimerkiksi edeltäjäänsä Galaxy S9+ -puhelimeen. Takaosa on lasipintainen ja huomio siinä keskittyy erityisesti varsin laajaan kamera-alueeseen, joka on hieman muusta rungosta ulkoneva. Kamera-alueesta löytyy kolme kamerasensoria, yksi LED-salama sekä sykemittausanturi. Kamera-alueen alapuolella on Samsungin logo sekä takaosan alareunassa on vaadittuja tietoja sekä mallimerkintöjä. Yksinkertaisesti Galaxy S10+:n takaosa on hyvin pelkistetty ja myötäilee hyvin Samsungin omaa muotokieltä.
Galaxy S10+:n oikeassa kyljessä on ainoastaan virtapainike, kun vasemmassa reunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä Samsungille tyypillinen erillinen Bixby-painike. Puhelimen painikkeet ovat kaikki hyvin samanlaisia alumiinisia, kapeita ja liukaspintaisia. Painikkeiden tuntuma on hyvä, eivätkä ne pääse helisemään ollenkaan, mikä on osoitus siitä, että Samsung on onnistunut tekemään painikkeista varsin jämäkät, kuten huippupuhelimessa kuuluukin olla. Laitteen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa ainoastaan kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja yksi muistikortti. Galaxy S10+:n alareunasta löytyy yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin.
Näyttö
Samsung on ollut monta vuotta jo vahvoilla erityisesti näytön osalta, sillä niiden kehitys tapahtuu täysin yhtiön sisällä. Myöskin Galaxy S10+ on varustultu erinomaisella kosketusnäytöllä, jollaista ei ole aikaisemmin Samsungin puhelimissa nähty. Puhelimen näyttöä kutsutaan nimellä Infinity-O, jolla viitataan näytön oikeassa yläkulmassa olevaan kamerareikään. Galaxy S10+:ssa on siis vastaavanlainen reikä näytössä kuin muun muassa Honor View20 -puhelimessa. Samsung on toteuttanut etukamerareiän hieman eri tavalla ja samalla kyseessä on nähtävästi ensimmäinen näyttöön integroidulla kaksoisetukameralla varusteltu älypuhelin.
Samsung on ottanut näytön kanssa muutamia vaikuttavia kehitysaskelia kamerareiän ohella, sillä näyttö on myös ensimmäinen HDR10+ -sertifioitu OLED-näyttö. Puhelimen näyttö on myöskin TÜV Rheinland -sertifioitu, mikä tarkoittaa näytön suojaavan silmiä vähentämällä haitallista sinistä valoa. Samsung kertoo puhelimen näytön vähentävän 42 prosenttia sinistä valoa verrattuna edellisen sukupolven näyttöpaneeliin.
Puhelimen näyttö on kooltaan huimat 6,4 tuumaa ja siinä hyödynnetään ensimmäistä kertaa Dynamic AMOLED -näyttöpaneelia. Viime vuosina Samsung on hyödyntänyt Super AMOLED -näyttöpaneeleita. Uusi Dynamic AMOLED -nimi kertoo juurikin Samsungin tehneen parannuksia näyttöön. Tämä näkyy muun muassa tukena HDR+ -sisällölle, jollaista ei aikaisemmin ole Samsungin puhelimissa nähty. Näytön tarkkuus on QHD+ -tasoa, eli siitä löytyy 1440 x 3040 pikseliä, mikä tekee 522 pikseliä tuumaa kohden. Tarkkuutta Galaxy S10+:n näytöltä ei siis puutu. Yksittäisiä pikseleitä on mahdotonta nähdä paljain silmin. Oletuksena Samsung ei ole tuttuun tapaan kuitenkaan aktivoinut näytön QHD+ -tarkkuutta, vaan tarkkuus on asetettu virransäästämiseksi Full HD+ -tarkkuuteen. Tarkkuuden voi kuitenkin käyttäjä itse nostaa suuremmaksi, jos näkee sen tarpeelliseksi.
Koska Samsung on toteuttanut näyttöön upotetun kaksoiskameran ja korvannut muiden valmistajien suosiman perinteisemmän loviratkaisun, niin kaikkia uusikaan ratkaisu ei varmasti miellytä. Henkilökohtaisesti en ole koskaan pitänyt näyttölovista, mutta näyttöön tehnyt reiät kameroille miellyttävät selvästi enemmän allekirjoittaneen silmää. Toki myöskin tämä ratkaisu tuo mukanaan samoja ongelmia kuin alkuperäiset loviratkaisut. Tilapalkin koko pienenee ja joissain sovelluksissa etukameran taakse saattaa jäädä informaatiota. Toki tällaiseen ongelmaan ei testijakson aikana törmätty, sillä Samsung on optimoinut käyttöliittymän niin, ettei tällaista pitäisi päästä tapahtumaan.
Jos näytössä oleva reikä häiritsee, niin myös se on mahdollista ”poistaa” käytöstä. Samsung on tehnyt reiälle samanlaiset asetukset kuin lovillekin. Näytön asetuksista on mahdollista valita piilota etukamera. Vaikka idea on täysin samanlainen kuin loven piilottaminen, niin toteutus on hieman poikkeava. Usein loven piilottamalla näytön yläreuna muuttuu mustaksi, mutta loven molemmille puolilla näkyy ilmoitukset ja kellonaika. Samsungin ”etukameran piilottamisessa” yläreunaan tehdään noin senttimetrin paksuinen kaistale, mutta samalla myös tilapalkki siirretään etukameroiden alapuolelle, eikä esimerkiksi kellonaika jää mustan alueen sisäpuolelle.
Piilottamalla Galaxy S10+ -puhelimessa etukamerat tulee puhelimesta varsin erikoisen näköinen ja mieleen tuleekin Sonyn uudet Xperia 10 -puhelimet, joissa näytön yläpuolella on suuri musta kaistale. Vaikka useasti lovinäyttöisissä älypuhelimissa tykkään piilottaa loven, niin Galaxy S10+:n kohdalla ei tullut tällaista tarvetta, sillä ainakaan itseäni etukamerareikä ei suuremmin häirinnyt.
Samsung antaa Galaxy S10+:n näytön kohdalla myös varsin mukavasti erilaisia säätömahdollisuuksia. Näytön värilämpötilaa on mahdollista säätää kahden oletusasetuksen mukaan, joista luonnollinen on oletusasetuksena. Käyttäjä voi itse valita eloisan, jossa voi erikseen vielä säätää valkotasapainoa mieleisekseen. Tarvittaessa myös näytön herkkyyttä on mahdollista lisätä, jos käyttää esimerkiksi jonkinlaista näytönsuojaa. Näytön tarkkuutta voi vaihdella HD+, FHD+ ja WQHD+ -tasojen välillä. Samalla puhelin tukee myös yötilaa, jolla käyttöliittymän värityksen saa tummaksi, jotta silmät eivät rasitu yöllä. Samalla toiminto säästää myös akkua.
Koska puhelimessa on AMOLED-näyttöpaneeli, niin on myös varsin luonnollista, että Samsung on ottanut mukaan hyvinkin tutun Always-on-Display-toiminnallisuuden. Tämän avulla suljetulla näytöllä on mahdollista näyttää kellonaika, päivämäärä sekä ilmoitukset.
Samsung on tehnyt mielestäni erittäin hyvää työtä puhelimen näytön kanssa ja kyseessä onkin varmasti markkinoiden parhaimpia älypuhelimien näyttöjä. Tarkkuutta on riittävästi, värintoisto on mahtavaa, katselukulmat ovat hyvällä tasolla sekä luettavuus auringonpaisteessa on hyvä.
Tekniikka ja suorituskyky
Samsung on panostanut jälleen kerran erityisesti huippuluokan tekniseen toteutukseen. Samsung hyödyntää puhelimessa yhtiön omaa järjestelmäpiiriä, jonka lisäksi laitteessa on paljon huippupuhelimelle ominaista tekniikkaa. Tällä hetkellä Galaxy S10+ on Samsungin teknisesti kehittynein älypuhelin.
Puhelimen tehoista on vastaamassa Samsungin oma kahdeksanytiminen Exynos 9820 -järjestelmäpiiri, joka on hieman kehittyneempi kuin viime vuonna Galaxy Note9 -puhelimessa nähty Exynos 9810 -järjestelmäpiiri. Exynos 9820 -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nm valmistusprosessilla ja se rakentuu kahdesta 2,73 GHz:n taajuudella toimivasta Mongoose M4 -ytimestä, kahdesta 2,31 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A75-ytimestä sekä neljästä 1,95 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Mali-G76 MP12.
Suomessa myytävässä Galaxy S10+ -puhelimessa on mukavat 8 gigatavua RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa on 128 gigatavua. Puhelimesta on Suomessa myytävä keraaminen erikoisversio, jossa on mukavat 12 gigatavua RAM-muistia sekä tallennustilaa huimat 1000 gigatavua, eli kokonainen teratavu.
Euroopassa Samsung myy Galaxy S10+ -puhelinta ainoastaan yhtiön omalla Exynos 9820 -järjestelmäpiirillä, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa puhelin on myynnissä Qualcommin Snapdragon 855 -järjestelmäpiirillä, joka on verrattain hieman tehokkaampi ja virtapihimpi. Samsungin mukaan uusi Exynos 9820 on jopa 29 prosenttia nopeampi kuin viime vuoden Exynos 9810. Myös grafiikkasuorittimen kerrotaan olevan jopa 37 prosenttia nopeampi edelliseen verrattuna.
Suorituskykytesteissä Galaxy S10+ pärjää erinomaisesti, mikä ei ollut kovin suuri yllätys. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista katsoa, miten puhelin pärjäsi SuomiMobiilin arvostelujen repertuaareihin kuuluvissa suorituskykytesteissä. Taulukossa on myös listattuna Samsungin viime vuoden Galaxy Note9 -puhelimen saamat pisteet sekä Huawei Mate 20 Pron saamat pisteet.
Samsung Galaxy S10+ (E9820) | Samsung Galaxy Note9 (E9810) | Huawei Mate 20 Pro (K980) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 322 467 pistettä | 242 088 pistettä | 273 177 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 4511 pistettä | 3642 pistettä | 3325 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 10 179 pistettä | 9100 pistettä | 9797 pistettä |
PCMark 2.0: | 7644 pistettä | 5395 pistettä | 7438 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited: | 55 585 pistettä | 41 046 pistettä | 33 949 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): | 71 344 pistettä | 50 306 pistettä | 41 624 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): | 31 349 pistettä | 24 963 pistettä | 20 633 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 4396 pistettä | 3369 pistettä | 3474 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 5122 pistettä | 3716 pistettä | 3456pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 2939 pistettä | 2539 pistettä | 3540 pistettä |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.
Suorituskyvyn parantamiseksi Samsung on laittanut laitteen sisälle edistyksellisen höyrykammiojäähdytyksen, jonka pitäisi pitää laite hieman viileämpänä. Testijakson aikana Galaxy S10+ kuumeni toisinaan kuitenkin yllättävän paljon myös ilman raskaampien pelien pelaamista. Esimerkiksi kameran ollessa päällä saattoi laitteen takaosa kuumeta huomattavasti. Höyrykammiojäähdytyksen toimivuutta ei kunnolla luonnollisesti päästy todistamaan testijakson aikana.
Mielestäni yksi Galaxy S10+:n valttikorteista tällä hetkellä markkinoilla on kuulokeliitin. Samsung on edelleen päättänyt säästää uskollisesti perinteisen 3,5 mm kuulokeliittimen, jonka useat muut valmistajat ovat tiputtaneet pois huippupuhelimistaan. Henkilökohtaisesti näen kuulokeliittimelle vielä paljonkin käyttöä ja esimerkiksi Bluetooth-kuulokkeiden äänenlaatu ei ole vieläkään samalla tasolla kuin langallisilla kuulokkeilla. Kuulokeliittimestä Galaxy S10+ saa ainakin allekirjoittaneelta positiivisen maininnan.
Bluetooth-kuulokkeiden ystäville Galaxy S10+ -tarjoaa myös hyviä toiminnallisuuksia Bluetooth 5.0 -version ansiosta. Puhelin tukee muun muassa aptX-äänitaajuutta, joka parantaa yhteensopivien kuulokkeiden äänenlaatua.
Teknisessä toteutuksessa mielenkiintoisia on myös se, että Galaxy S10+ tukee ensimmäisenä puhelimena uusia ja nopeita Wi-Fi 6 -yhteyksiä. Samsung ei ole myöskään unohtanut huippupuhelimista yleisesti löytyvää NFC-yhteyttä tai laadukkaita GPS-yhteyksiä, jotka kaikki löytyvät Galaxy S10+ -mallista.
Äänentoistosta on vastaamassa tällä kertaa stereokaiuttimet, joista toinen löytyy laitteen alareunasta ja toisena kaiuttimena käytetään puheluihin hyödynnettävää kuuloketta. Vaikka kuuloke ei päästä yhtä paljoa ääntä kuin normaali kaiutin, niin silti stereoefekti on selvästi kuultavissa. Samsung kehuu myös sitä, että AKG on virittänyt kaiuttimet Dolby Atmos -ääneen. Testijakson aikana Galaxy S10+:n äänentoisto kuulosti vaikuttavalta ja muun muassa elokuvien katselu oli miellyttävää. On kuitenkin hyvä huomata, että koska kyseessä on älypuhelin, niin kovin erikoista äänenlaatua laite ei pysty tarjoamaan, mutta älypuhelimelle äänentoisto on Galaxy S10+ -mallissa hyvää.
Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus
Sormenjälkilukija on saanut yhden suurimmista päivityksistä Galaxy S10+ -puhelimessa, jos verrataan viime vuoden Galaxy S9+ -malliin. Nyt sormenjälkilukija ei enää löydy puhelimen takaosasta, vaan se on tuotu laitteen etuosaan näyttöön integroituna. Samsung hyödyntää Qualcommin kehittämää ultraäänisormenjälkilukijaa, joka on tekniikaltaan selvästi erilainen kuin monissa muissa huippupuhelimissa nähty optinen sormenjälkilukija.
Näytönalainen sormenjälkilukija on puhelimessa näytön alareunassa ja samalla sen paikkaa on osoittamassa näytössä oleva kuva sormenjäljestä. Sormenjälkilukija on varsin otollisessa paikassa muun muassa peukalolla avattavaksi, sillä se ei ole liian ylhäällä tai alhaalla. Toimivuudeltaan näytönalainen sormenjälkilukija jää selvästi normaalien sormenjälkilukijoiden varjoon, mutta kokonaisuudessaan Galaxy S10+:n kohdalla nähty ratkaisu on yksi parhaimmista, joita on viimeisin vuoden aikana nähty markkinoilla.
Sormenjälkilukijan tunnistusvarmuus ei ollut normaalin sormenjälkilukijan tasolla, vaan virhetunnistuksia tuli selvästi enemmän. Aluksi lukija ei tuntunut toimivan kovin erikoisesti, mutta Samsung paransi toimivuutta päivityksellä ja siinä oli selvä parannus. Toinen hyvä tapa parantaa tunnistusvarmuutta oli rekisteröidä puhelimeen yksi sormi kaksi kertaa, minkä avulla sormenjälkilukija toimi jälleen hieman varmemmin.
Siinä missä Galaxy Note9- ja Galaxy S9+ -puhelimissa oli viime vuonna vielä varsin turvalliseksi todettu iirisskannaus yksi lukituksen avausvaihtoehdoista, niin nyt Galaxy S10+ -puhelimessa tästä vaihtoehdosta on päätetty luopua, sillä ominaisuudelle ei ole enää tilaa. Tällä kertaa on luotettava biometrisissä tunnistustavoissa joko ultraäänisormenjälkilukijaan tai vaihtoehtoisesti etukameralla toteutettuun kasvojentunnistukseen. Kasvojentunnistusta aktivoidessa Samsung huomauttaa, että kasvojentunnistus ei ole yhtä turvallinen kuin muut lukitustavat, sillä joku toinen henkilö, joka näyttää käyttäjältä, voi avata lukituksen kasvoillaan.
Henkilökohtaisesti pidän Galaxy S10+:n kasvojentunnistuksesta, sillä se on nopea ja toimiva. Puhelin tunnistaa kasvot heti kun laite tuodaan kasvojen eteen. Jos puhelimen lukitusnäyttö on aktivoituna, etukameran ympärillä on lisäksi animaatio, joka osoittaa, että kasvoja koitetaan tunnistaa.
Testijakson aikana käytin Galaxy S10+ -puhelimessa sormenjälkilukijaa sekä kasvojentunnistusta päivittäin, sillä ne toimivat yhdessä miellyttävän vikkelästi. Jos sormenjälkilukija ei syystä tai toisesta tunnista sormenjälkeä, niin lukitus aukeaa kasvojentunnistuksen avulla. Päivittäisessä käytössä toisinaan oli myös vaikea havaita, kummalla keinolla lukitus todella avautui.
Kamerat
Kameroita Samsung on saanut pakattua uuteen Galaxy S10+ -puhelimeen mukavat viisi kappaletta, joista kolme löytyy laitteen takaosasta ja kaksi etuosasta. Samsung kertoo puhelimen tarjoavan oikeanlaisen linssin jokaiseen hetkeen. Yksikään laitteen kameroista ei ole samanlainen, vaan kaikki on varusteltu erilaisella käyttötarkoituksella, mikä on ainakin allekirjoittaneen mieleen. Galaxy S10+:n kohdalla on helppo havaita, että kaikille kameroille on oikeasti käyttöä. Kameroissa Samsung hyödyntää jälleen vahvasti tekoälyä, jonka avulla kuvista saadaan helposti hyviä ilman ammattikuvaajan taitoja.
Pääkamerana puhelimessa hyödynnetään 12 megapikselin normaalia kamerasensoria, jossa on muun muassa Dual Aperture -toiminto, joka säätää kameran aukkoa joko F/1.5- tai F/2.4 -aukkosuhteiden välillä. Pääkamerassa on myös 77 asteen näkökenttä. Kamerassa on myös luonnollisesti optinen kuvanvakain sekä Dual Pixel AF -automaattitarkennus. Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja kyseessä on laajakulmakamera, jollaista ei ole vielä Samsungin huippupuhelimissa aikaisemmin nähty. Kamerassa on F/2.2-aukko, 123 asteen näkökenttä sekä kiinteä tarkennus. Kolmas kamera on 12 megapikseliä ja siinä on F/2.4-aukko, 45 asteen näkökenttä, optinen kuvanvakain sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus.
Kolmoiskamera lyhyesti:
- 12 MP pääkamera (Dual Pixel AF, F1.5/F2.4-aukko, OIS, 77-asteen näkökenttä)
- 16 MP laajakulmakamera (FF, F2.2-aukko, 123-asteen näkökenttä)
- 12 MP telekamera (PDAF, F2.4-aukko, OIS, 45-asteen näkökenttä)
Pääkamera tuottaa pelkiltään huippupuhelimelle vaadittua kuvanlaatua, eli Samsung on peruskuvaamisessa erittäin vahvoilla. Kuvien laatu on miellyttävää hyvässä päivänvalossa, sillä tarkkuus on hyvä ja yksityiskohtia on mukavasti. Samsungin puhelimia on saatu viime vuosina hieman moittia kuvien värien vääristämisestä, mutta testijakson perusteella Galaxy S10+:n kameralla otettujen kuvien värimaailma on varsin luonnollinen. Kameran f/2.4-aukkotilalla on mahdollista taltioida manuaaliasetuksissa teräviä kuvia kirkkaalla päivän valolla. Alapuolella on muutamia otoksia, joita on otettu hyvässä valaistuksessa.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Heikossa valaistuksessa Galaxy S10+ on myös varsin hyvä, sillä kuvien laatu pysyy hyvänä. Luonnollisesti mitä hämärämmäksi valaistus menee, niin myös sitä vähemmän kuviin saadaan taltioitua yksityiskohtia. Tämä on myös ongelmana Galaxy S10+ -mallissa, mutta kokonaisuus pysyy kuitenkin erittäin hyvänä myös hämärässä. Testijakson aikana puhelimella kuvattiin jonkin verran myös hämärässä ja kuvia voikin katsella alapuolelta.
Samsung Galaxy S10+ osoitti testijakson aikana, että ultralaajakulmakamerasta on varsin paljon hyötyä, vaikka aluksi hieman toisin epäilin. Puhelimen käyttämisen aikana tuli monessa tilanteessa tarve saada kuvattua laajempi otos kuin pelkällä normaalilla kameralla olisi ollut mahdollista. Ultralaajakulmainen kamera kykenee Galaxy S10+ -puhelimessa jopa 123 asteen näkökenttään, eli yhteen kuvaan on mahdollista saada pitkälti samanlainen näkökenttä kuin mitä ihmissilmäkin voi nähdä.
Ultralaajakulmakamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja se tarjoaa varsin hyvän kuvanlaadun. Vaikka yhtä vaikuttavaan laatuun, tarkkuuteen ja värintaltiointiin ei ultralaajakulmakameralla päästäkään, niin kokonaisuutena kamera tuottaa varsin hyvää jälkeä. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat hyviä, mutta hämärässä kameran heikkoudet vasta ilmenevät. Samsung on pääasiassa tehnyt ultralaajakulmaisen kameran kanssa hyvää työtä ja tämänkaltainen kamera antaa ainakin käyttäjälle mukavasti vaihtoehtoja kuvaamiseen.
Telekamera on jo tuttu monista Samsungin huippupuhelimista, mutta se on haluttu säästää myös Galaxy S10+:ssa. Kamera mahdollistaa luonnollisesti 2x optisen zoomauksen, mutta ei juurikaan mitään muuta. Myöskin telekamera tekee erittäin hyvää jälkeä ja kuvat ovat joka osa-alueelta vaikuttavia. Henkilökohtaisesti näin telekameran monessa kohtaa hyödyllisenä, sillä sen avulla on mahdollista päästä lähemmäksi kuvattavaa kohdetta ilman, että kuvanlaatu kärsisi merkittävästi. Telekamera on myös käyttökelpoinen hämärässä kuvaamisessa.
Vaikka Galaxy S10+:ssa on pääkameran ohella kaksi muutakin kameraa, niin erillistä syvyysterävyysdataa keräävää kameraa ei Samsung ole puhelimeen laittanut. Vaikka kameraa ei löydykään, on puhelimella mahdollista taltioida tuttuja bokeh-kuvia, joissa kuvattavan kohteen taustaa pyritään sumentamaan. Syvyysterävyyden taltioimiseen hyödynnetään Galaxy S10+ -mallissa puhelimen teleobjektiivia.
Kokonaisuutena Galaxy S10+:n bokeh-toiminto on yksi parhaista, joita olen päässyt testaamaan Android-puhelimissa. Kamera osaa tunnistavaa kuvattavan kohteen ääriviivat selvästi ja sumentaa taustan tyylikkääksi ilman ongelmia. Alapuolella on ominaisuudella otettu kuva, joka osoittaa kuinka hyviä bokeh-kuvia puhelimella voi saada aikaan erityisesti hyvässä valaistuksessa.
Samsung ei ole Galaxy S10+:n kohdalla tyytynyt pelkästään perinteiseen bokeh-toiminnallisuuteen, vaan mukaan on tuotu nyt mielenkiintoisia lisäefektejä. Perustaustansumennuksen ohella kohteen taustalle on mahdollista saada muun muassa pyörintäefektiä, zoomausefektiä tai vaihtoehtoisesti taustan saa mustavalkoiseksi, kun taasen kohde jätetään värilliseksi. Samsungin kehittämät efektit toimivat pääasiassa erinomaisesti, mutta toisinaan esimerkiksi zoomaustehosteessa on tietty kohta, jossa kuvattavan kohteen täytyy olla, jotta efektistä saisi jollain tasolla järkevän näköisen. Alapuolella on sama bokeh-kuva kuin yläpuolella, mutta nyt kuvissa on otettuna käyttöön edellä mainitut efektit.
Videokuvaus on yksi Samsungin vahvuusalueista ja luonnollisesti myös Galaxy S10+:n kohdalla videokuvaus on miellyttävää. Videokuvausta voi harrastaa korkeintaan 4K 60 fps HRD10+ -tasoisena, minkä jälki on erittäin hyvää. Samsung on tehnyt myös ominaisuuden nimeltään Super Steady, joka takaa erittäin vakaat videokuvat Full HD -tarkkuudella. Ominaisuudessa puhelin käyttää hyödykseen ultralaajakulmakameraa ja ennakoivaa ohjelmistoa. Videopuolella Galaxy S10+ kykenee luonnollisesti myös Super Slow-mo -hidastusvideoon kuten muutamat muutkin Samsungin huippupuhelimet. Kamera tallentaa siis 960 kuvaa sekunnissa HD-tasoisena ja tekee niistä vaikuttavia hidastusvideoita.
Etukamera on osa-alue, johon Samsung on tällä kertaa laittanut enemmän panostuksia, sillä etukameroita on peräti kaksi. Pääetukamerana käytetään 10 megapikselin tarkkuista sensoria, jossa on Dual Pixel -automaattitarkennus, F/1.0-aukkosuhde sekä 80 asteen näkökenttä. Toinen kameroista on värillinen 8 megapikselin tarkkuinen syvyyssensori, jossa on F/2.2-aukko sekä 90 asteen näkökenttä. Etukamera mahdollistaa näyttävät selfie-kuvat, joissa on toimiva taustasumennus. Etukameran avulla on mahdollista taltioida ensimmäistä kertaa Samsungin puhelimessa myöskin 4K-videokuvaa.
Etukamera lyhyesti:
- 10 MP selfiekamera (Dual Pixel AF, F1.9-aukko, 80 asteen näkökenttä)
- 8 MP RGB-syvyyskamera (FF, F2.2-aukko, 90 asteen näkökenttä)
Kamerasovellus on varsin yksinkertainen, kuten Samsungin puhelimissa on yleisesti totuttukin. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valokuvauksen ja videokuvauksen välillä. Sovelluksen yläreunassa on Bixby Vision toiminto, joka on lähes samanlainen kuin Google Lens -toiminnallisuus. Bixby Visionin kerrotaan tunnistavan mitä katsot ja antaa tarvittavat tiedot kohteesta. Samalla toiminnallisuus myös kääntää tekstiä tai lukee QR-koodeja. Toinen kameran erikoisuuksista on AR-emoji, jossa on mahdollista luoda omasta naamasta virtuaalinen emoji. Kamerasovelluksessa on myös pikapainikkeet muun muassa asetuksille, salamalle ja kuvasuhteelle. Päänäkymässä on myös yksinkertaista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä.
Yksi Samsungin hehkuttamista ominaisuuksista kamerasovelluksessa on Instagram-integraatio. Sovelluksesta löytyy erillinen Instagram-kuvaustila, jonka kautta on mahdollista jakaa kuvia suoraan Instagrammiin ilman sovelluksen avaamista. Toiminnallisuus toimii testien perustella hyvin, mutta allekirjoittaneella ei ollut suuremmin ominaisuudelle käyttöä.
Kamerasovelluksessa on lisäksi vielä automaattitilassa valinnaisesti käyttöön otettava kuvaehdotukset-toiminnallisuus. Puhelin näyttää ominaisuuden avulla näytöllä erilaisia asetteluehdotuksia ennen kuvan ottamista. Testien perustella toiminnallisuus toimi varsin mukavasti ja toisinaan jopa auttoi saamaan oivalluksia, jotka johtivat parempiin kuviin. Toinen huippupuhelimissa yleisempi toiminnallisuus on älykäs kamera -ominaisuus, joka on luonnollisesti varusteltu tekoälyllä. Samsung kutsuu ominaisuutta nimellä tilanteen optimointi ja tämän avulla kamera pystyy tunnistamaan kuvattavan kohteen ja muokkaa asetuksia tarpeen mukaisesti.
Samsung ilahduttaa Galaxy S10+ -puhelimen kamerasovelluksella myös ammattimaisesti kuvaavia käyttäjiä. Luonnollisesti mukana on monipuolinen manuaalikuvaustila, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50-800), valoitusaikaa (1/24000-10s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0…+2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis varsin mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää jälkikäsitellä laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta.
Kokonaisuutena Samsungin kamerasovellus on erittäin hyvä, eikä vastaan tullut sen kanssa minkäänlaisia ongelmia. Samsung on onnistunut kamerakokonaisuuden kanssa, eikä testijakson aikana ollut suuremmin valittamista. Selvin miinus oli se, ettei ultralaajakulmaisella kameralla ollut mahdollista kuvata videokuvaa.
Akunkesto
Akunkestosta Galaxy S10+ -puhelimessa vastaa suuri 4100 milliampeeritunnin suuruinen akku, joten kyseessä on yksi suurimmista akuista, joita Samsungin puhelimissa on nähty. Puhelinta ladataan hyödyntämällä USB-C-tyypin latausliitintä ja laitteessa on myös tuki langattomalle lataukselle.
Testijakson aikana Galaxy S10+:n akunkesto osoittautui pieneksi pettymykseksi, sillä odotukset suurelta akulta olivat kovat. Peruskäytössä akku kestää päivän verran, mutta ei yhtään sen enempää. Allekirjoittaneella puhelimen käyttö oli pääasiassa muutamia puheluita ja viestejä päivän aikana, sekä kuvaamista, netin selaamista ja sarjojen katselua. Päivän lopussa akkua puhelimessa oli yleisesti alle 15 prosenttia, joten kahta päivää ei Galaxy S10+:n akku kestä ainakaan omassa käytössäni.
Testasimme SuomiMobiilissa puhelimen mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeuden. Alapuolella olevasta kuvaajasta nähdään kuinka nopeasti Galaxy S10+:n varsin suuri akku latautuu tyhjästä täyteen.
Kuvaajan perusteella Galaxy S10+ latautuu täyteen 100 minuutissa, eli keskimääräinen latausnopeus on prosentti minuutissa. 30 minuutissa akkua on latautunut 40 prosenttia ja 60 minuutissa lähes 80 prosenttia. Viimeisen 20 prosentin latautumisessa menee selvästi kauemmin, eli latausnopeus hidastuu huomattavasti loppua kohden. Verrattuna esimerkiksi OnePlus 6T -puhelimen pikalataukseen ei Samsung pääse nopeudessa lähellekään.
Yksi Galaxy S10+:n ominaisuuksista on langaton pikalataus, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan mikä tahansa langaton lataus, sillä Samsung on ottanut hieman inspiraatiota viime vuoden Huawei Mate 20 -puhelimista, joissa oli kaksisuuntainen langaton lataus. Samsung kutsuu ominaisuutta nimellä Wireless PowerShare ja sen avulla on tuttuun tapaan mahdollista ladata muita laitteita, jotka tukevat langatonta latausta. Wireless PowerShare toimii muun muassa yhdessä Samsungin uusien Galaxy Buds -langattomien nappikuulokkeiden kanssa, jonka lisäksi myös Samsung Galaxy Watch -älykellon lataaminen onnistuu.
Vaikka toiminnolla on mahdollista ladata mitä tahansa langatonta latausta tukevaa laitetta, niin itsellä ominaisuudelle oli testijakson aikana käyttöä erityisesti Samsungin kuulokkeiden ja kellojen kanssa.
Lyhyesti tiivistettynä Galaxy S10+:n akunkesto ei ole parhaimmasta päästä, eikä pikalataus ole täysin toivotulla tasolla. Langaton lataus on erinomainen lisäominaisuus, minkä lisäksi käänteinen langaton lataus antaa mahdollisuuden muun muassa jättää kellon tai kuulokkeiden omat laturit kotiin esimerkiksi pidemmän matkan ajaksi.
Pakkastesti
SuomiMobiilin arvostelujen perustesteihin kuuluu niin sanottu pakkastesti, jossa pyritään katsomaan kuinka hyvin erilaiset puhelimet kestävät pakkasta. Tällä kertaa myös Samsungin tuorein Galaxy S10+ pääsi mukaan pakkastestiin. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy S10+ laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Tämän testin jälkeen akunvaraus oli tippunut 98 prosenttiin, mikä on varsin normaali tulos tässä testissä. Koska puhelimessa on AMOLED-näyttö, niin myöskään näyttö ei muuttunut hyytelömäiseksi kuten LCD-näytöllisissä puhelimissa. Näytönalainen sormenjälkilukija tuntui toimivan ehkä hieman huonommin kylmänä, minkä lisäksi puhelinta ei voinut ladata ennen kuin laitteen lämpötila oli palannut normaaliksi.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 9 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 91 prosenttia. Testin tulos oli varsin odotuksien mukainen, eikä ollut huonoimmasta päästä.
Kokonaisuutena Galaxy S10+ on kuin luotu Suomen kylmiin pakkastalviin. Pakkastestin perusteella akkua ei kulunut juurikaan normaalia enempää, mikä on erittäin positiivista. Puhelimen AMOLED-näyttö ei luonnollisesti muuttunut hyytelömäiseksi, eikä pakkanen tehnyt laitteeseen mitään merkittävää heikkoutta. Huomattavimmat olivat hieman heikentynyt sormenjälkilukijan tarkkuus, eikä puhelinta ollut heti mahdollista ladata kylmyyden takia. Galaxy S10+ on kuitenkin yksi parhaiten testissä pärjännyt huippupuhelin.
Käyttöjärjestelmä
Samsung käyttää Galaxy S10+ -puhelimen käyttöjärjestelmänä luonnollisesti Googlen viime vuonna julkaisemaa tuoreinta Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmää. Samsung on myös uudistanut oman käyttöliittymänsä ja nyt se kantaa nimeä OneUI. Samsungin uusi OneUI on saanut huomattavia uudistuksia verrattuna yhtiön aikaisempiin käyttöliittymäversioihin, sillä Samsung on tällä kertaa ottanut hieman erilaisen lähestymistavan käyttöliittymän toteuttamiseen.
Samsung toi muutama vuosi sitten markkinoille oman Bixby-avustajansa, jolle on myös oma painikkeensa puhelimen vasemmassa kyljessä. Galaxy S10+:n kohdalla Samsung antaa vihdoin mahdollisuuden käyttää painiketta ainakin osittain myös muuhun käyttöön kuin Bixby-avustajan aktivoimiseen. Puhelimen asetuksista löytyy madollisuus muokata, miten painiketta halutaan hyödyntää, mutta Bixbyä ei ole kuitenkaan mahdollista aktivoida kokonaan pois käytöstä. Oletuksena Bixby aukeaa, kun painiketta painetaan kerran, mutta asetukset antavat mahdollisuuden aktivoida sen myös vasta tuplapainalluksella. Kun Bixby aktivoidaan kaksoispainalluksella, niin yhdellä painalluksella on mahdollista avata jokin toinen sovellus tai suorittaa jonkinlainen Bixbyn pikakomento.
Vaikka Samsung on antanut käyttäjälle mahdollisuuden hieman päästää irti Bixbyn syöttämisestä, niin mukaan on tuotu uudet Bixby-rutiinit. Ominaisuuden avulla puhelin analysoi käyttäjän tavat ja tottumukset älykkäästi jokapäiväisten tehtävien ja sovellusten automatisointia varten.
Samsung on ottanut hyväksi esimerkiksi ominaisuudelle muun muassa rutiinin, joka vähentää sinivaloa käynnistämällä Night Mode -tilan tiettynä kellonaikana, jotta silmät voivat valmistautua nukkumaanmenoon. Bixby-rutiinit voivat myös pitää puhelimen lukitsemattomana ja soittaa musiikkia, kun puhelin on autossa. Lisäksi käyttäjä voi määrittää täysin omia rutiineja. Henkilökohtaisesti testijakson aikana hyödynsin vain Samsungin oletuksena määrittämää Hyvää yötä -rutiinia, joka käynnistää illalla sinisen valon suodattimen, vähentää näytön kirkkautta sekä muun muassa aktivoi yötilan. Rutiinien avulla Galaxy S10+ -puhelimesta saa mielestäni varsin persoonallisen ja automatisoidun laitteen, vaikka ominaisuuden käyttäminen jäi hieman heikoksi.
Samsung Galaxy S10+ -puhelimessa OneUI-käyttöliittymän versionumero on 1.1. Samsungin mukaan OneUI:n tarkoituksena on auttaa käyttäjää keskittymään tärkeisiin asioihin. Erityisesti uusittu käyttöliittymä on tehty silmällä pitäen tekemään yhden käden käytöstä sujuvampaa ja mukavampaa. Käyttöliittymän minimalistinen muotoilu helpottaa asioiden hoitamista poistamalla ruudulta ylimääräisen sälän, mikä helpottaa keskittymään olennaiseen. Katsottava sisältö näytetään ruudun yläosassa, ja kaikki toiminnot on sijoitettu näytön alaosaan, joten puhelimen käyttö onnistuu nopeasti peukalotuntumalla.
Kokonaisuutena Samsungin uusi käyttöliittymä sekä Android 9.0 Pie -integraatio tuntuivat olevan hyvin sulavia Galaxy S10+ -puhelimessa. Testijakson aikana ei tullut vastaan suurempia ongelmia tai bugeja, vaan kaikki tarvittava tuntui toimivan. OneUI on virkistävän erilainen, mutta sisältää silti kaikki Samsungille perinteiset toiminnot. Alapuolella on muutamia kuvia puhelimen käyttöliittymästä.
Yhteenveto
Samsung Galaxy S10+ on jälleen erittäin tyylikäs ja vahva älypuhelin, joka ei varmasti pääse juurikaan pettämään. Testijakson aikana itse tykästyin erityisesti puhelimen erittäin laadukkaaseen rakenteeseen sekä tyylikkääseen näyttöön. Myöskin kamerat ovat yksi Samsungin vahvuusalueista, sillä kuvat ovat monessa tilanteessa erinomaisia. Lisäksi Galaxy S10+ tarjoaa hyvän äänentoiston, riittävästi tehoja ja tallennustilaa, kaksisuuntaisen langattoman latauksen sekä tuoreen Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmän. Henkilökohtaisesti arvostan myös sitä, että Samsung on laittanut puhelimeen IP68-sertifikaatin mukaisen vedenkestävyyden sekä säästänyt hyödyllisen 3,5 mm kuulokeliittimen.
Galaxy S10+ on varusteltu myös muutamalla selvällä heikkoudella, jotka eivät ole kuitenkaan mitään suuria pettymyksiä. Tyylikkään lasinen rakenne on tuttuun tapaan myös erittäin liukas, minkä lisäksi etukamerat vievät varsin suuren tilan näytöltä. Myöskään akunkesto ja pikalataus eivät päässeet suuremmin vakuuttamaan testijakson aikana.
Suomessa Galaxy S10+ maksaa halvimmillaan 1049 euroa, joten kyseessä ei ole mikään halvin lippulaivapuhelin. Keraaminen Galaxy S10+ on saatavilla suomessa myös 1679 euron hintalapulla. Versio on erityisesti käyttäjille, jotka korostavat vahvaa premium-tuntumaa sekä suurta RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa. Suurimmat kilpailijat Suomen markkinoilla Galaxy S10+ -puhelimelle ovat Applen uusimmat iPhone Xs -mallit sekä Huawei P30 Pro, joiden hintalaput asettuvat lähes samalle tasolle.
Samsung Galaxy S10+ -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Yhteenveto
Hyvää
- Laadukas ja jämäkkä rakenne
- Erinomainen näyttö
- 3,5 mm kuulokeliitin säästetty
- Loistavat kamerat
- Hyvä äänentoisto
- Riittävän tehokas ja paljon tallennustilaa
- Android 9.0 Pie ja OneUI
- Toimiva kaksisuuntainen langaton lataus
- IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
Huonoa
- Lasirakenne on liukas
- Sormenjälkilukija ei parhaimmasta päästä
- Etukameroiden viemä tila varsin suuri
- Akunkesto ja pikalataus eivät ole parhaimmasta päästä