ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy S21+ – väliinputoajamalli on erinomainen valinta

Samsung Galaxy S21+

Samsungin alkuvuoden Galaxy S21 -malliston huippupuhelimet julkaistiin jo hieman erikoisesti tammikuussa. SuomiMobiilissa saimme testattavaksi malliston keskimmäisen puhelimen, eli Galaxy S21+ -version, joka on hyvin samanlainen kuin Galaxy S21 -perusversio, mutta selvästi suuremmassa kokoluokassa. Lisäksi mallistoon kuuluu Galaxy S21 Ultra, johon tullaan tutustumaan SuomiMobiilissa erillisessä arvostelussa hieman myöhemmin.

Galaxy S21+ -puhelimen kohokohtia ovat suuri 6,7 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli, Exynos 2100 -järjestelmäpiiri sekä uusittu rakenne. Puhelimessa on myös huippuluokan kolmoiskamera, 4800 milliampeeritunnin akku ja tuorein Android 11 -käyttöjärjestelmä. Samsung on tuonut puhelimen myyntiin Suomessa kahdessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua sekä 8 + 256 gigatavua. Edullisimmillaan hintaa laitteella on 1079 euroa.

SuomiMobiilissa Samsung Galaxy S21+ on ollut testattavana muutaman viikon ajan, jonka perusteella puhelimesta on helppo antaa kattava arvostelu. Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, käyttökokemusta, teknisiä toteutuksia, kameroita, 5G-yhteyksiä sekä ohjelmistoa. Arvostelussa katsomme myös, kuinka hyvin puhelin kestää pakkasta ja miten puhelimen akku latautuu tutussa lataustestissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy S21+ (SM-G996B/DS)
Mitat: 161.5 x 75.6 x 7.8 mm
Paino: 200 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass Victus -lasipinnat
Näyttö: 6.7 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / Dynamic AMOLED 2X / 120 Hz / HDR10+ / 1300 nitia
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Exynos 2100 (1x 2.9 GHz Cortex-X1 & 3x 2.8 GHz Cortex-A78 & 4x 2.2 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G78 MP14
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/1.76" / 1.8 µm / Dual Pixel PDAF / OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1.4 µm / 1/2.55" / 128 asteen kuvakenttä) + 64 MP telekamera (f/2.0 / 29 mm / 0.8 µm / 1/1.72" / PDAF / OIS) + LED-salama
Etukamera: 10 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1/3.24" / 1.12 µm Dual Pixel PDAF)
Akku: 4800 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + One UI 3.1 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 25 watin langallinen lataus / 15 watin langaton lataus / 4.5 watin käänteinen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.0 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Violetti (Phantom Violet) / valkoinen (Phantom White) / musta (Phantom Black)
Hinta: 1079 € (8 + 128Gt) / 1149 € (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy S21+ -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö (mukana myös SIM-korttiluukun avaustyökalu).

Samsung on uudistanut tuoreiden Galaxy S21 -malliston puhelimien kohdalla myyntipakkauksen ja nyt myös Galaxy S21+ -mallissa on aikaisempaa pienempi pakkaus. Myyntipakkaus on ohut, mutta leveydeltään sekä korkeudeltaan varsin samanlainen kuin aikaisemminkin. Myyntipakkauksen ulkopuolta koristaa S21-logot ja reunoilla on Samsung- ja Galaxy-logot. Myyntipakkauksen yhdelle kyljelle on listattuna laitteen mallikoodi, muistivariantti sekä väriversio. Takaosassa on myös maininta siitä, ettei paketista löydy laturia.

Myyntipakkaus avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Galaxy S21+ vahvasti muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolelta löytyy pienempi pahvilaatikko, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli, takuutietoja sekä pikakäyttöoppaan. Mitään muuta myyntipakkauksesta ei löydy.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy S21+ -puhelimen mukana ei toimiteta siis enää laturia tai edes suojakuorta, minkä vuoksi laitteen mukana ei tule kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa. Jos laturia ei ole entuudestaan olemassa, niin sellainen täytyy hankkia erikseen. Muilta osin mitään erikoista ei myyntipakkaus pääse tarjoamaan ja ainakin henkilökohtaisesti olisin toivonut Samsungin sisällyttävän pakettiin pikalaturin.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Samsungin huippupuhelimet ovat usein erittäin laadukkaita, eikä nyt Galaxy S21+ -puhelimen kanssa ole tehty poikkeusta. Samsung on valmistanut laitteen laadukkaasta alumiinikehyksestä sekä tuoreimmista Gorilla Glass Victus -lasipinnoista. Uutuuspuhelimessa Samsung on päättänyt hieman uudistaa ulkoista toteutusta, sillä Galaxy S21+ noudattaa uutta tyylikästä muotoilua. Samsung on julkaissut puhelimen globaalisti kolmessa väriversiossa, jotka ovat valkoinen Phantom White, musta Phantom Black sekä violetti Phantom Violet. Testiin saatiin violetti väriversio, joka nähdään tämän arvostelun kuvissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy S21+:n muotoilu on todella tyylikäs ja viimeistelty. Violetissa väriversiossa alumiinikehys on kultainen ja kiiltävä. Takaosan lasipinta on violetti, mutta mukavan mattapintainen. Kulta ja violetti sopivat todella hyvin yhteen, joten ainakin väritykseltään laite on tyylikäs. Takaosan lasipinta kaartuu molemmilta reunoiltaan hieman ja lasi yhdistyy alumiinikehykseen saumattomasti. Kamera-alue on yksi Galaxy S21+:n selvistä tyylielementeistä, joka näyttää omaan silmääni erittäin hyvältä. Kamera-alue on viety aivan puhelimen vasempaan yläkulmaan ja se on yhdistetty tyylikkäästi alumiinikehykseen. Toteutus tuo mukanaan hieman erilaista tyyliä, jota ei ole aikaisemmin älypuhelimissa nähty.

Mattapintainen lasipinta tuntuu laadukkaalta ja sen suurin valttikortti on se, ettei siihen keräänny samalla tavalla likaa ja sormenjälkiä kuin kiiltävään lasiin. Lisäksi mattapinta ei naarmuunnu yhtä helposti kuin kiiltävät pinnat, eikä se mattapinta ole aina yhtä liukas. Samsung luottaa tuoreimpaan Gorilla Glass Victus -lasiin puhelimen molemmilla puolilla, eikä testijakson aikana tullut havaittua mitään suuria naarmuja. Victus-lasin on kerrottu kestävän pudotus kahden metrin korkeudelta betonille, mutta tätä ei ryhdytty testijakson aikana kokeilemaan. Gorilla Glass Victuksen avulla Galaxy S21+:n pitäisi kuitenkin kestää jonkin verran aikaisempaa paremmin satunnaisia pudotuksia. Lasi on kuitenkin aina lasia ja se voi hajota helpostikin laitteen tippuessa sopivasti maahan.

Käsituntumalta Galaxy S21+ on erittäin hyvä ja laitteesta saa ergonomisen otteen. Suurempia häiritseviä saumakohtia ei puhelimessa ollut havaittavissa, mikä on osoitus laadukkaasta viimeistelystä. Samsung on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 161,5 x 75,6 x 7,8 millimetriä, joten kompaktista laitteesta ei ole kyse. Galaxy S21+ sopii hyvin isoihin käsiin, mutta pienempää puhelinta etsittäessä kannattaa tutustua esimerkiksi Galaxy S21 -perusmalliin. Samsung on ilmoittanut puhelimella olevan painoa 200 grammaa, joten Galaxy S21+ ei ole painavin, mutta ei myöskään kevyin älypuhelin. Kuten voi odottaa ottaen huomioon puhelimen valmistusmateriaalit, niin Galaxy S21+ on erittäin laadukas sekä jämäkkä. Puhelin ei päästä minkäänlaisia natinoita tai anna periksi sitä hieman käsien välissä taivuteltaessa.

Samsungin huippupuhelimet on aina tunnettu vedenkestävästä rakenteesta, joten myös Galaxy S21+ on IP68-sertifioitu. Puhelin voidaan upottaa veteen 1,5 metrin syvyyteen jopa 30 minuutin ajaksi, eikä sen pitäisi siitä hajota. Lisäksi vedenkestävyyden yksi selvistä vahvuuksista on se, ettei käyttäjän tarvitse miettiä missä laitetta käyttää. Galaxy S21+ -puhelimen voi ottaa vaikka uima-altaan viereen tai vaikkapa käyttää sateen yllättäessä. Pientä vettä ei tarvitse pelätä, ja jos puhelin sattuu tipahtamaan kokonaan veteen, niin ei sen siitäkään pitäisi ottaa itseensä.

Nykyisin älypuhelimien etuosalla ei suuremmin pystytä erottumaan, mutta Galaxy S21+ -mallissa huomio kiinnittyy nyt erittäin kapeisiin näytön kehyksiin. Kehykset ovat kauttaaltaan varsin tasaiset ja ohuet, mikä tekee puhelimesta todella hyvännäköisen. Näyttö peittää etuosasta noin 88 prosenttia, joka on todella vaikuttava lukema. Samsung on luopunut aikaisemmin Galaxy S -malleista tutusta kaartuvasta näyttöpaneelista, sillä Galaxy S21+:n näyttö on tasainen. Puhelimen etuosassa on näyttöön tehty varsin pieni reikä yläreunaan keskitetysti. Etuosassa on myös näyttölasin sekä alumiinikehyksen välissä puheluihin käytettävä kuuloke. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat integroituna näyttöön sekä myös sormenjälkilukija löytyy näytön alareunasta.

Puhelimen takaosassa katse kiinnittyy kamera-alueeseen, joka on nyt selvästi uudistettu ja eroaa myös kilpailijoiden toteutuksesta. Kamerat on asetettuna vasempaan yläkulmaan toteutettuun alumiiniseen alueeseen. Kameroita on kolme kappaletta ja niiden oikealla puolella on yksi LED-salamavalo. Itse kamera-alue ulkonee hieman muusta rungosta, mutta suurta haittaa siitä ei ole. Galaxy S21+ -puhelimen takaosassa on vielä esillä myös Samsungin logo sekä muita vaadittuja tietoja pienellä präntillä. Vaikka kaikki puhelimet näyttävät takaosiltaan nykyään toinen toisiltaan, mutta Samsung on saanut uudistetun kamera-alueen avulla tuotua puhelimeen kaivattua erilaisuutta.

Galaxy S21+ -puhelimen oikeassa kyljessä on tuttuun tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Samsung on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti alumiinista ja niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset, vaikka toki painikkeet saisivat olla omaan makuuni hieman leveämmät. Galaxy S21+:n yläreunassa on kaksi mikrofonia, kun taas alareunassa on yksi kaiutin, USB-C-tyypin latausliitin, mikrofoni sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa siitä ei löydy.

Näyttö

Samsung hyödyntää puhelimessa jälleen huippuluokan näyttötoteutusta, vaikka selviä muutoksia on tehty verrattuna aikaisempiin Galaxy S -malliston puhelimiin. Galaxy S21+ tarjoaa suuren 6,7 tuuman Dynamic AMOLED 2X -näyttöpaneelin, jossa on korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Näyttö on tarkkuudeltaan Full HD+ -tasolla, eli siinä on 2400 x 1080 pikseliä, mikä takaa kohtalaiset 394 pikseliä tuumaa kohden. Samsung on toteuttanut näyttöön myös 1300 nitin maksimikirkkauden, 20:9-kuvasuhteen sekä HDR10+ -tuen. Teknisesti kyseessä on huippuluokkainen näyttö.

Verrattuna aikaisempiin Samsungin huippupuhelimiin on eroavaisuuksia tehty. Galaxy S21+ -mallissa on pitkästä aikaa tasainen näyttö, jota ei ole enää vuosiin yhtiön huippupuhelimissa nähty. Näytön tasainen toteutus on varmasti monien mieleen, mutta henkilökohtaisesti olen tykännyt Samsungin kaartuvista näytön reunoista. Kovin suurta hyötyä kaartuvista näytöistä ei vuosien varrella ole ollut, mutta ne ovat loistava muotoiluelementti ja tuovat mukanaan tietynlaista premium-viimeistelyn tuntumaa.

Toinen muutos löytyy näytön tarkkuudesta, joka on nyt heikompi kuin aikaisemmin. Galaxy S21+:n näytön tarkkuus on Full HD+ -tasolla, kun vielä aikaisemmin luotettiin QHD+ -tasoiseen näyttöön. Kovin järkeviä perusteita näytön tarkkuuden pienentämiseen ei ole, mutta todennäköisesti kyseessä ei ole kuitenkaan kovin kriittinen muutos. Henkilökohtaisesti näen ehkä näytön tarkkuutta tärkeämmäksi yksityiskohdaksi korkean 120 hertsin virkistystaajuuden, mutta toki yli 1000 euron puhelimessa voisi kuvitella olevan molemmat tekniikat samaan aikaan.

Samsung on toteuttanut 120 hertsin virkistystaajuuden adaptiivisesti, joten jokaisessa tilanteessa näytön virkistystaajuus ei ole aina sama. Galaxy S21+:n kohdalla näytön virkistystaajuus voi siis vaihdella automaattisesti riippuen siitä, mitä laitteella ollaan tekemässä. Ominaisuuden avulla pitäisi pystyä säästämään akkua, sillä nyt virkistystaajuutta ei pakoteta 120 hertsiin esimerkiksi 30 fps -videoita katsellessa. 120 hertsin näyttö nähtiin aikaisemmin jo Galaxy S20 -puhelimissa, mutta se oli rajoitettu käytettäväksi vain näytön Full HD+ -tarkkuudella. Todennäköisesti Galaxy S21+ -puhelimessa QHD+ -tarkkuudesta on luovuttu, jotta 120 hertsin virkistystaajuus olisi voitu toteuttaa energiatehokkaasti.

Koska kyseessä on Samsungin puhelin, niin näyttö on siis luonnollisestikin loistava. Mitään suurempia ongelmia tai huonoa sanottavaa ei testijakson aikana tullut vastaan, vaan Galaxy S21+:n näyttö on juuri sellainen, mitä voisi odottaakin. Näyttö toistaa värit hyvin sekä kirkkautta on riittävästi myös auringonvalossa luettavaksi. Koska kyseessä on huippuluokan laite, niin mukana on luonnollinen tuki HDR10+ -toistolle, ja Galaxy S21+ tukee myös Widevine L1 -tasoa, minkä ansiosta HDR-toisto onnistuu myös Netflixissä ja YouTubessa.

Näyttöön Samsung on toteuttanut pienen etukamerareiän, joka on sijoitettu näytön yläreunaan keskitetysti. Etukamera on monessa tilanteessa varsin huomaamaton, eikä se suurenna kovinkaan paljoa näytön yläreunan tilapalkin viemää aluetta. Samsung antaa myös mahdollisuuden reiän piilottamiseen. Tällöin reikää ympäröivät alueet muuttuvat mustiksi, jolloin myös puhelimesta tulee hieman erikoisen näköinen. Tuttuun Samsungin tyyliin näyttöä varten on tarjolla myös kattavat säätöasetukset, joilla voidaan säätää oman mielen mukaisesti esimerkiksi värintoistoa.

Värejä voi säätää kahden oletusasetuksen mukaisesti (eloisa, luonnollinen) sekä valotasapainoa on mahdollista muokata erillisen säätimensä avulla viileän ja lämpimän välillä (tai lisäasetuksista erikseen Red, Green, Blue). Samsung on myös mahdollisuuden nostaa näytön kosketusherkkyyttä sekä virkistystaajuus voidaan vaihtaa myös oletusarvoisesta 120 hertsistä tutumpaan 60 hertsiin, joka vähentää akun kulutusta.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Teknisesti Galaxy S21+ on hyvin mielenkiintoinen, sillä Samsung hyödyntää puhelimessa jälleen itse kehittämäänsä Exynos-järjestelmäpiiriä. Samsungin omat järjestelmäpiirit ovat vuosien varrella olleet selvästi Qualcommin vastaavia piirejä jäljessä, mutta nyt uusi Exynos 2100 on selvä uudistus, jonka avulla Samsung on pykinyt ottamaan Qualcommin kaulaa kiinni.

Samsungin tuorein Exynos 2100 on valmistettu huippuluokkaisella 5 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiirissä käytetään ARM:n uutta suorituskykyistä Cortex-X1-ydintä, ja se hyrrää 2,9 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi Exynos 2100 rakentuu kolmesta 2,8 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A78-ytimestä sekä 2,2 GHz:n maksimitaajuudella toimivasta neljästä Cortex-A55-ytimestä. Samsungin mukaan Exynos 2100 -piirin suorituskyky olisi jopa 30 prosenttia parempi kuin edeltäjässä sekä virrankulutuksen pitäisi olla 20 prosenttia pienempi. Grafiikkasuorituskyvystä on vastaamassa Mali-G78-prosessori, jossa on 14 ydintä. Samsungin mukaan grafiikkasuorituskyvyssä on päästy jopa 40 prosenttia parempaan suorituskykyyn kuin aikaisemmin.

Galaxy S21+ on tarjolla kahdessa muistivariantissa, joista edullisemmassa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä mukavat 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Toisessa versiossa on myös 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Samsung hyödyntää muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti puhelimesta löydy.

Testijakson aikana puhelimessa ajettiin läpi tutut suorituskykytestit, jotka paljastavat uuden Exynos 2100 -järjestelmäpiirin todellisen luonteen. Suorituskykytesteissä Galaxy S21+ sai erinomaisia tuloksia, jotka ovat selvästi parempia kuin aikaisemmissa Exynos-laitteissa, mutta valitettavasti edelleen pahimmalle kilpailijalle, eli Qualcommin Snapdragon 888 -järjestelmäpiirille jäädään hieman jälkeen. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Galaxy S21+:n saamia pisteitä Snapdragon 888 -piiriin perustuvan OnePlus 9 Pron vastaaviin pisteisiin sekä viime vuoden Exynos 990 -piiriin perustuvan Samsung Galaxy S20 Ultran vastaaviin pisteisiin.

Testitulokset
Samsung Galaxy S21+ (E2100) OnePlus 9 Pro (SD888) Samsung Galaxy S20 Ultra (E990)
AnTuTu (V8): 636 706 pistettä 695 828 pistettä 518 193 pistettä
Geekbench 5 (single): 1085 pistettä 1096 pistettä 820 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3420 pistettä 3281 pistettä 2711 pistettä
PCMark 2.0: 12 235 pistettä 9025 pistettä 11 385 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 7679 pistettä MAX pisteet 4203 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 10 361 pistettä MAX pisteet 4272 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 4029 pistettä MAX pisteet 3980 pistettä
3DMark Wild Life: 4851pistettä 5719 pistettä Ei tuloksia*
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Vaikka Galaxy S21+:n suorituskyky jää hieman tuoreimmista kilpailijoistaan eri suorituskykytestien pisteytyksissä, niin mielestäni pisteytykset eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Suorituskykyteisteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa todellista käyttöä. Galaxy S21+ -puhelimen suorituskyky on edelleen huippuluokkainen ja se riittää mainiosti pelien pelaamiseen sekä aktiiviseen käyttöön. Testijakson aikana suorituskyvyn puute ei tullut kertaakaan vastaan, vaan puhelin toimi tilanteesta riippuen todella sujuvasti.

Lähes kaikille Galaxy S21+:n tarjoama suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, mutta useille on myös tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy myös pidemmässä käytössä. Esimerkiksi mobiilipelejä saattaa tulla pelattua tuntejakin putkeen, jolloin suorituskyvyn pitäisi pysyä hyvällä tasolla, vaikka puhelin hieman lämpiääkin. Tätä varten olemme SuomiMobiilissa toteuttaneet Galaxy S21+ -puhelimelle niin sanotun stressitestin, jossa ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa. Tulokset stressitestistä on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Samsung Galaxy S21+ -puhelimelle toteutetun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy S21+ -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä korkeat 636 706 pistettä, mutta jo toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun, sillä ne asettuivat 576 194 pisteeseen. Suorituskyky laski jokaisella testauskerralla hieman ja lopulta saatiin vain 456 065 pistettä. Galaxy S21+:n kohdalla havaittiin suorituskyvyn laskevan jokaisella testauskerralla, kun usein muissa puhelimissa suorituskyvyn tiputus on tasaantunut jo kolmannen testauskerran aikana. Suorituskyky tippui kuitenkin erittäin radikaalisti stressitestin aikana, mikä on nähtävästi yksi Exynos 2100 -järjestelmäpiirin heikkouksista.

Parhaimmillaan Galaxy S21+ -puhelimen suorituskyvystä katosi huimat 28,37 prosenttia, joka on enemmän kuin yhdessäkään aikaisemmin testatussa vuoden 2021 huippupuhelimessa. Suorituskyvystä katosi yli neljännes pidemmässä käytössä, mikä on jopa hämmästyttävää. Aikaisemmin testatun OnePlus 9 Pron tilanne ei ollut myöskään kovin hyvä, sillä puhelimen suorituskyvystä katosi testissä 26,2 prosenttia. Hyvin suoriutuneista esimerkiksi Xiaomi Mi 11:n suorituskyky laski vain 9,5 prosenttia ja ASUS ROG Phone 5:n vastaavasti vain 7,7 prosenttia. Galaxy S21+:n suorituskyvyn lasku on suuri, eikä sitä voi suositella käytettäväksi esimerkiksi raskaimpia pelejä pelattaessa pitkiä aikoja.

Suorituskyvyn tippuminen stressitestin aikana voi viitata muutamiin ongelmiin laitteen suunnittelussa, mutta ilmeisin niistä on jäähdytysjärjestelmä. Samsung ei ole kertonut kovin tarkasti itse jäähdytysjärjestelmän toteutuksesta, mutta nähtävästi Samsung hyödyntää grafiitista rakentuvaa järjestelmää, jonka tavoitteena on siirtää lämpö piiriltä pois. Stressitestin aikana puhelin tuntui hieman lämpenevän, eikä sitä ollut kovinkaan miellyttävää enää muutaman AnTuTu-testin jälkeen pitää käsissä. Galaxy S21+ lämpeni erityisesti laitteen yläreunasta, mutta yleensä laitteen alareunan lämpö ei noussut suuremmin.

Exynos 2100 on Samsungin ensimmäinen huippuluokan järjestelmäpiiri, jossa on integroituna 5G-modeemi. Modeemi tulee 5G-verkkoja sub-6 GHz- ja mmWave -tekniikoilla, mutta valitettavasti Suomessa Galaxy S21+ -puhelimessa on tuki vain sub-6 GHz -verkoille. Samsungin mukaan modeemin teoreettinen latausnopeus mmWave-verkoissa on 7,35 Gbps sekä sub-6 GHz -verkoissa vastaavasti 5,1 Gbps. Exynos 2100 -järjestelmäpiirin 5G-modeemi ei ole siis aivan yhtä kehittynyt kuin Qualcommin vastaavat, mutta todennäköisesti 5G-tuki on kuitenkin vähintäänkin riittävä.

Galaxy S21+ tukee kymmentä 5G-taajuusaluetta NSA-verkoissa, jotka ovat valmistajan mukaan n1, 3, 5, 7, 8, 38, 40, 41, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue.

Testijakson aikana Galaxy S21+ -puhelimen 5G-verkkoja testattiin DNA:n verkoissa Hämeenlinnan alueella. Tulokset olivat juuri sellaisia, kuin mitä 5G-huippupuhelimelta voikin odottaa, sillä 1000 Mbps latausnopeuteen rajoitettu testiliittymä tarjosi parhaimmillaan 963 Mbps latausnopeuden ja yleisesti tulokset asettuivat 650-850 Mbps latausnopeuksiin. Myös lähetysnopeudet olivat hyviä, sillä järjestäen aina ne ylsivät yli 80 Mbps tasolle, mutta olivat parhaimmillaan 99,5 Mbps tasolla. Kauttaaltaan 5G-yhteyksien toimivuus Galaxy S21+ -puhelimessa tuntui olevan todella hyvällä tasolla ja nopeudet olivat erinomaisia. 5G-verkoissa puhelin tuntui pysyvän vakaasti, eikä suuria heittoja latausnopeuksissa nähty.

Äänentoisto ja sormenjälkilukija

Äänentoisto on Galaxy S21+ -puhelimessa stereokaiuttimien varassa ja toteutus on hyvin perinteikäs. Puhelimen pääkaiutin sijaitsee laitteen alareunassa ja toisena kaiuttimena käytetään yläreunassa olevaa puheluihin käytettävää kaiutinta. Kaiuttimien kautta äänenlaatu on hyvä, mutta ei mistään parhaimmasta päästä. Musiikkia kaiuttimien kautta kuuntelee muutamia hetkiä, mutta mieluummin kuitenkin kuulokkeiden kautta. Videoiden katseluun äänenlaatu on riittävä ja kaiuttimista löytyy ääntä mukavasti.

Puhelimessa ei ole säästetty perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, vaan nyt on tyydyttävä USB-C-kuulokkeisiin, adapteriin tai langattomiin kuulokkeisiin. Samsung on varustellut Galaxy S21+:n varsin laadukkaalla Bluetooth 5.0 -yhteydellä, joka takaa vakaan yhteyden kuulokkeiden ja puhelimen välillä. Testijakson aikana oli kuitenkin havaittavissa, että langattomissa kuulokkeissa saattoi olla hieman ongelmia yhteyden kanssa, mutta mitään suuria haasteita ei tullut vastaan.

Samsung hyödyntää Galaxy S21+ -puhelimessa uudistettua ultraäänitekniikkaan pohjautuvaa näytönlaista sormenjälkilukijaa. Sensori on Qualcommin käsialaa ja nyt sen pitäisi olla aikaisempaa nopeampi, suurempi ja parempi. Sormenjälkilukija on aikaisempaan verrattaessa 77 prosenttia suurempi ja nopeuden on kerrottu kasvavan 50 prosentilla. Parannukset näkyvät myös Galaxy S21+:n näytönalaisen sormenjälkilukijan toimivuudessa, sillä se on nopea ja varma.

Aikaisemmin Samsungin näytönalaisen sormenjälkilukijat ovat olleet hieman hitaita, mutta nyt käyttökokemus on selvästi parempi. Lukija tunnistaa sormen välittömästi ja lukitus aukeaa erittäin sulavasti ilman mitään tökkimisiä tai hidasteluja. Samsung on toteuttanut sormenjälkilukijaa varten näytölle kuvakkeen sekä animaation, mutta valitettavasti niitä ei ole mahdollista kustomoida oman mielen mukaisesti niin kuin monissa kilpailijoiden puhelimissa.

Galaxy S21+ tarjoaa myös tutun etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, mutta valitettavasti sen ongelmana on tietoturvallisuus. Kasvojentunnistus on selvästi helpommin ohitettavissa kuin pelkkä sormenjälkilukija, ja myös Samsung on todennut lukituksen avaamisen olevan mahdollista esimerkiksi kuvalla. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei käytetty päivittäin, mutta muutamien testien perusteella lukitus aukeaa kasvoilla erittäin nopeasti.

Akunkesto ja lataus

Puhelimen sisuksiin on laitettu kookas 4800 milliampeeritunnin akku, mutta se ei ole kuitenkaan mikään kovin suuri. Akku on kooltaan perustasoa tässä kokoluokassa, eikä myöskään Samsung ole itse lähtenyt lupailemaan akunkeston osalta liikoja. Samsungin mukaan Galaxy S21+ tarjoaa yli vuorokauden kestävän akunkeston. Testijakson aikana todettiin akunkeston olevan puhelimessa hyvällä tasolla, eikä se tuota ongelmia päivittäisessä aktiivisessakaan käytössä.

Usein testijakson aikana iltaisin akkua oli puhelimessa jäljellä noin 15-30 prosenttia. Puhelinta käytettiin päivittäin hyvin aktiivisesti, joten akunkesto oli hyvä. Päivän aikana Galaxy S21+:aa käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti muun muassa 120 hertsin virkistystaajuus. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon päivittäisessä käytössä ei päästy todentamaan.

Valitettavasti Samsung on lähtenyt Applen linjoille siinä, ettei puhelimen mukana toimiteta enää laturia. Galaxy S21+ tukee korkeintaan 25 watin tehoista pikalatausta langallisesti, mutta laturi on ostettava erikseen, jos haluaa pikalatauksesta päästä nauttimaan. Hintaa laturilla on erikseen ostettaessa noin 40 euroa. Vaikka laturia ei myyntipakkauksessa mukana tullutkaan, niin pystyimme SuomiMobiilissa toteuttamaan tutun lataustestin vanhemmilla Samsungin 25 watin latureilla, joissa ei pitäisi olla merkittävää eroa uudempiin latureihin. Alapuolella olevasta kuvaajasta on mahdollista nähdä kuinka nopeasti Galaxy S21+:n akku latautuu 25 watin laturilla.

Samsung Galaxy S21+ -puhelimen akun latausnopeus erikseen ostettavalla 25 watin laturilla.

Kuvaajasta nähdään, että Galaxy S21+:n akku latautuu 75 minuutissa, eli reilussa tunnissa tyhjästä täyteen. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua mukavat 54 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 58 minuutin kohdalla. Akun lataus on varsin tasaista, mutta loppua kohden lataus hieman hidastuu. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat noin 6 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia latautuvat 17 minuutissa.

25 watin pikalataus ei ole missään tapauksessa markkinoiden nopein, joten kyseessä ei ole mikään Galaxy S21+:n vahvin osa-alue. Monet huippupuhelimet tarjoavat jo pikalatauksia 30-65 watin välillä, joilla akun lataus tapahtuu alle tunnissa ja parhaimmillaan noin puolessa tunnissa. Vaikka Galaxy S21+ maksaa yli 1000 euroa, niin on todella hämmentävää, ettei Samsung ole panostanut latausnopeuksiin. Pikalataukset menevät monilla kilpailijoilla jatkuvasti eteenpäin ja jatkuvasti päästään nopeampiin latausaikoihin, mutta nähtävästi markkinajohtajana Samsung on jämähtänyt paikalleen.

Samsung Galaxy S21+ tukee myös langaton latausta.

Koska kyseessä on huippuluokan puhelin, niin Galaxy S21+ tarjoaa myös tuen langattomalle lataukselle. Langaton lataus on puhelimessa vieläkin hitaampi, sillä laite tukee vain 15 watin latausta. Testijakson aikana puhelimen langattoman latauksen nopeutta ei ruvettu testaamaan sen hitauden takia, mutta kyseessä on kuitenkin loistava lisäominaisuus. Henkilökohtaisesti tykkään laittaa puhelimen työpöydällä olevalle langattomalla latausalustalle töitä tehdessä, jolloin akku latautuu huomaamatta täyteen ja puhelin on näin aina käyttövalmis.

Perinteisen langattoman latauksen ohella Galaxy S21+ tarjoaa myös käänteisen langattoman latauksen, joka on erittäin kätevä ominaisuus. Käänteinen langaton lataus mahdollistaa sen, että Galaxy S21+:sta voidaan käyttää muiden Qi-standardia tukevien laitteiden lataamiseen. Puhelimella voidaan langattomasti ladata esimerkiksi kuulokkeita, älykelloja tai muita puhelimia yksinkertaisesti asettamalla ne laitteen takaosan päälle. Käänteinen langaton lataus on loistava ominaisuus esimerkiksi matkoilla, sillä sen ansiosta matkaan ei tarvitse ottaa kaikille laitteille omia latureitaan mukaan, vaan nyt ne voidaan ladata kätevästi puhelimella. Käänteinen langaton lataus toimii vain 4,5 watin teholla, joten mihinkään kovin nopeisiin latausaikoihin ei ominaisuudella kuitenkaan päästä.

Pakkastesti

Testijakson aikana Galaxy S21+ laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy S21+ laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut yksi prosentti akkua, joten varausta oli 99 prosenttia jäljellä. Koska Samsung hyödyntää laadukasta AMOLED-näyttöpaneelia, niin se ei päässyt hyytelöitymään. Lisäksi havaittiin näytönlaisen sormenjälkilukijan toimivan kylmässä ongelmitta. Samsung oli estänyt laitteen lataamisen jääkylmänä, minkä lisäksi salamaa ei pystytty käyttämään kuvattaessa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy S21+:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 7 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 93 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä varsin totutulla tasolla, sillä yleisesti tämän testin aikana akkua kuuluu keskimäärin 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestin perusteella Samsung on suunnitellut Galaxy S21+ -puhelimen niin, että se kestää hyvin myös Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla, eikä vastaan tullut suuria pakkasen aiheuttamia ongelmia. Huomattavimmat pakkasen vaikutukset nähtiin akun latauksen estämisenä, mutta Galaxy S21+ palautui kuitenkin normaaliksi muutaman minuutin aikana huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta Samsung luottaa Galaxy S21+ -puhelimessa pitkälti samanlaisen toteutukseen kuin viime vuoden Galaxy S20 -puhelimissa. Mukana ei ole mitään turhaa, vaan kaikki oikeasti tarvittava. Galaxy S21+ tarjoaa kolmoiskameran, joka koostuu pääkameran ohella ultralaajakulmakamerasta sekä telekamerasta. Minkäänlaisia erillisiä makro- tai syvyyskameroita ei puhelimeen ole saatu, vaan toteutus on juuri sellainen, jonka huippupuhelimessa toivookin näkevänsä. Valitettavasti Galaxy S21+ -puhelimen kamera ei kuitenkaan tarjoa mitään kovin mullistavia tekniikoita, vaan Samsung on jopa hieman jämähtänyt paikoilleen luottaen vahoihin toteutuksiin.

Pääkameran tarkkuus on 12 megapikseliä ja se perustuu 1/1,76 tuuman suuruiseen sensoriin, jossa on 26 mm polttoväli, 1,8 µm pikselikoko sekä f/1.8-aukolla varusteltu linssi. Pääkamerassa on tuki nopealle Dual Pixel PDAF -tarkennukselle ja mukaan on saatu huippuluokan tapaisesti optinen kuvanvakautus. Toinen kameroista on tarkkuudeltaan jälleen 12 megapikseliä ja kyseessä on 120 asteen näkökentällä varusteltu ultralaajakulmakamera. Kamerassa on 1/2,55 tuuman sensori, 1,4 µm pikselikoko, 13 mm polttoväli sekä f/2.2-aukko. Kolmas kameroista on tarkkuudeltaan huimat 64 megapikseliä ja kyseessä on niin sanottu telekamera. Kamerassa on 1/1,72 tuuman sensori, 0,8 µm pikselikoko, 29 mm polttoväli sekä f/2.0-aukko. Kameraan on saatu lisäksi vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus.

Aivan täysiverisestä telekamerasta ei kuitenkaan ole kysymys, sillä kamera tarjoaa ainoastaan 1,1-kertaisen optisen zoomauksen. Samsung on toteuttanut 3x zoomauksen osittain digitaalisesti hybridizoomilla, kuten viime vuodenkin puhelimissa. Telekameran korkea tarkkuus antaa mahdollisuuden hyviin zoomauskuviin, mutta samalla sen avulla on pystytty toteuttamaan 8K-videokuvaus, joka ei ole mahdollista puhelimen muilla kameroilla.

Samsung Galaxy S21+ kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 12 megapikseliä (f/1.8, 26 mm, 1/1,76”, 1,8 µm, Dual Pixel PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.2, 13 mm, 1/2,55”, 1,4 µm, 120 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 64 megapikseliä (f/2.0, 29 mm, 1/1,72”, 0,8 µm, PDAF, 1,1x optinen zoom, 3x hybridizoom)
  • Etukamera: 10 megapikseliä (f/2.2, 26 mm, 1/3,24”, 1,22 µm, Dual Pixel PDAF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameran kanssa Samsung on ollut jo vuosia vahvoilla, eikä nyt myöskään Galaxy S21+ -puhelimen 12 megapikselin kameraa voi sanoa huonoksi. Erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvattaessa kamera on vahvoilla, sillä kuvat ovat yksityiskohtaisia sekä juuri sellaisia, kuin mitä huippupuhelimen voikin kuvitella ottavan. Hyvien yksityiskohtien lisäksi kuvissa on erinomainen dynaaminen alue, eikä häiritsevää rakeisuutta ole kuvissa havaittavissa. Kuvien väritaltioinnissa korostetaan Samsungin tuttuun tyyliin veräjä hieman epäluonnollisen paljon, mutta kovin pahasta ongelmat ei ole kyse.

Heikommassa valaistuksessa pääkamera on myös hyvällä tasolla, sillä yksityiskohtia taltioituu mukavasti ja värit ovat varsin luonnolliset. Heikossa valaistuksessa kuvien rakeisuus lisääntyy jonkin verran, mikä on luonnollista. Heikossa valaistuksessa kuvaamista on helpottamassa myös erillinen yökuvaustila, jolla kuviin saadaan mukavasti enemmän yksityiskohtia sekä valaisuutta pidemmän valotusajan avulla. Yökuvaustilan avulla saadaan erityisesti varjokohtiin lisää yksityiskohtia ja dynaaminen alue paranee selvästi.

Kokonaisuudessaan Galaxy S21+:n pääkamera on hyvä huippuluokan kamera, joka taltioi tarpeeksi hyviä kuvia lähes kaikissa olosuhteissa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Galaxy S21+ -puhelimen pääkameralla erilaisissa tilanteissa.

Ultralaajakulmakamera on toinen Galaxy S21+:n 12 megapikselin kameroista, ja se on varsin hyvä monessa tilanteessa. Yleisesti ultralaajakulmakameroiden ongelma on pääkameraa heikompi kuvien laatu, joka on selvästi esillä myös Galaxy S21+.n kohdalla. Ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan erinomaista jälkeä hyvässä valaistuksessa kuvattaessa ja 120 asteen kuvankentällä varustellut kuvat ovat miellyttäviä. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, mutta rakeisuutta on hieman enemmän kuin pääkameran kuvissa. Ultralaajakulmakuvissa on havaittavissa myös Samsungin hieman ylikorostunut värien taltiointi.

Heikossa valaistuksessa Galaxy S21+:n ultralaajakulmakameralla ei päästä aivan toivotulle tasolle, sillä kameran kyvykkyys ei riitä. Kuvien yksityiskohtia katoaa selvästi ja yleisesti kuvat ovat myös tummempia kuin pääkameralla kuvattaessa. Heikossa valaistuksessa kuvaamista on jälleen avustamassa erillinen yökuvaustila, jolla saadaan kuviin hieman enemmän valoa sekä yksityiskohtia.

On myös hyvä huomata, että oletusarvoisesti ultralaajakulmakamerassa käytetään vääristyksenkorjausta, joka mielestäni varsin hyvin korjaa vääristyksiä, mutta aiheuttaa pientä kuvan pehmeyttä erityisesti kuvien reunoihin ja kulmiin. Asetuksen saa tarvittaessa kuitenkin pois päältä. Kokonaisuudessaan ultralaajakulmakamera ei ole aivan samalla tasolla, kuin mitä on nähty kilpailijoiden huippupuhelimissa, mutta mistään kovin huonostakaan kamerasta ei ole kysymys. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Galaxy S21+ -puhelimen ultralaajakulmakameralla.

Kolmas Galaxy S21+ -puhelimen kameroista on 64 megapikselin telekamera, jossa luotetaan Samsungin tuttuun toteutukseen. 3x-zoomaus toteutetaan hybridisti, eli osittain digitaalisesti. Kuvat taltioidaan 12 megapikselin tarkkuudella, mikä mahdollistaa suuremman datan käyttämisen kuvien käsittelyssä ja zoomauksessa. Yleisesti toteutus on miellyttävä ja zoomatut kuvat ovat ainakin 3-kertaiseksi asti hyviä. Galaxy S21+ pystyy kuvaamaan myös digitaalisesti zoomattuja kuvia aina 30-kertaiseksi asti.

Telekameralla pystytään taltioimaan hyvää jälkeä erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvattaessa, eikä suurta eroa muun muassa pääkameralla kuvattaessa ollut havaittavissa. Toki yksityiskohdat eivät ole aivan yhtä tarkkoja kuin oikeilla optisella zoomauksella varustelluilla kameroilla kuvattaessa, mutta kuvat olivat silti hyviä. Heikommassa valaistuksessa kuvat ovat myös hyviä, mutta toki muutamia eroavaisuuksia oli havaittavissa esimerkiksi väritaltioinnissa. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on kuvattuna pääkameralla ja oikeapuoleinen telekameran 3x-hybridizoomilla.

Videokuvausominaisuuden ovat Galaxy S21+ -puhelimessa hyvällä tasolla, sillä toteutus on tuttua Samsungin laatua. Puhelimella voidaan kuvata erittäin laadukkaita 4K 30 fps -videoita kaikilla kameroilla ja vastaavasti 4K 60 fps -videoita pää- ja ultralaajakulmakameroilla. 4K 30 fps -tasolla videota kuvattaessa Galaxy S21+ tukee myös kameroiden välillä siirtymistä kesken kuvauksen. Galaxy S21+ tukee myös telekameransa ansiosta tarkkaa 8K 24 fps -tasoista videokuvausta, mutta valitettavasti toistaiseksi siitä ei ole suuremmin hyötyä.

Videopuolella Galaxy S21+ tukee myös pro-videotilaa, jossa on mahdollista säätää manuaalisesti kuvausasetuksia pääkameralla tai ultralaajakulmakameralla kuvattaessa. Videota kuvatessa on mahdollista muokata muun muassa ISO-arvoa (50 – 3200), suljinnopeutta (1/12000 – 1/30 s), tarkennusta, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung on tuonut mukaan myös mielenkiintoisen ominaisuuden, sillä pro-tilassa voidaan säätää myös kattavasti millä mikrofoneilla ääntä halutaan taltioitavan.

Etukameran tarkkuus on Galaxy S21+ -puhelimessa 10 megapikselin tasolla ja sen avulla saadaan kuvattua hyviä selfiekuvia. Aivan parhaimmasta etukamerasta ei ole kyse, mutta kyllä se varmasti suurimmalle osalle riittää päivittäiseen käyttöön. Etukameran vahvuus on mielestäni automaattinen tarkennus, joka on nykypäivänä vain harvoissa etukameroissa. Etukamera tukee myös erittäin tarkkaa 4K 60 fps -videokuvausta, joka on ollut yleensä mahdollista ainoastaan takaosan kameroilla.

Kamerasovelluksen ulkoiseen toteutukseen Samsung ei ole suuremmin kajonnut, vaan se on Galaxy S21+ -puhelimen kohdalla samanlainen kuin monissa muissa Samsungin puhelimissa. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,5x), pääkamera (1x) sekä telekamera (3x). Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1x, 2x, 4x, 10x, 20x, 30x). Samsung on myös tehnyt zoomauksesta aikaisempaa sulavampaa.

Samsung on varustellut Galaxy S21+ -puhelimeen monipuolisella manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/12000 – 30 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis varsin mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Ensimmäistä kertaa Samsung on tuonut manuaalitilan käytettäväksi myös puhelimen ultralaajakulmakameralla, jossa säädöt ovat hieman rajallisemmat, mutta silti monipuoliset. Ultralaajakulmakamerasta puuttuu esimerkiksi tarkennus, jota ei luonnollisestikaan voida kamerassa säätää. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää käsitellä jälkikäteen laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta.

Kamerasovellus on siis tuttua Samsungia, eikä se tarjoa mitään suuria yllätyksiä. Kamera on käyttäjäystävällinen sekä pääasiassa hyvin selkeäkäyttöinen. Kamerasovellus toimi Galaxy S21+ -puhelimessa todella nopeasti, eikä mitään viiveitä ollut havaittavissa esimerkiksi kuvaustilojen välillä vaihtaessa tai edes kameraa käynnistäessä. Kamerasovellus on ominaisuuksiltaan erittäin kattava, joten se riittänee varmasti monille käyttäjille.

Käyttöjärjestelmä

Samsung Galaxy S21+ tarjoaa heti tuoreeltaan Android 11 -käyttöjärjestelmän.

Käyttöjärjestelmänä Samsung hyödyntää uudessa Galaxy S21+ -puhelimessa oletusarvoisesti Googlen tuoreinta Android 11 -versiota. Mukana on myös Samsungin oma One UI 3.1 -käyttöliittymä. Testijakson aikana Galaxy S21+ sai useamman päivityksen, jotka korjasivat ongelmia ja paransivat tietoturvaa. Arvostelun kirjoitushetkellä puhelimen tuorein saatavilla ollut päivitys toi mukanaan Googlen 1. huhtikuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten puhelin saa päivityksiä hyvin nopealla aikataululla.

Päivitystuen pitäisi jatkua Galaxy S21+ -puhelimessa pitkään hyvänä, sillä Samsung on luvannut laitteelle kolme suurempaa Android-versiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Teoreettisesti puhelimen pitäisi saada siis Android 12-, Android 13- ja Android 14 -versiot, mikä voi hyvinkin pitää paikkansa. Samsung on viime aikoina kunnostautunut puhelimiensa päivityksien suhteen, mutta todennäköisesti vasta kolmen vuoden päästä nähdään kuinka hyvin päivityslupaus on pitänyt. Ainakin nyt laitteen elinkaaren alussa lupaus on vakuuttava, eikä kukaan muu Android-valmistaja lupaa vastaavaa.

Samsung hyödyntää puhelimessa One UI 3.1 -käyttöliittymää, joka on minimaalisesti muokattu versio aikaisemmasta One UI 3.0 -versiosta. Samsungin oman One UI -käyttöliittymän ideana on ollut alusta asti tuottaa sulava ja paras mahdollinen käyttökokemus, jota olisi vielä myös helppo käyttää. Käyttöliittymä on suunniteltu silmällä pitäen yhden käden käyttöä. Monet toiminnot ovat sijoitettuna näytön alaosaan, jossa ne ovat tavoitettavassa suoraan peukalolla. Lisäksi Samsung on pyrkinyt poistamaan kaiken ylimääräisen ruudulta, mikä helpottaa olennaisiin asioihin keskittymistä.

Android 11:n ansiosta mukana on myös Googlen tuoreimpia innovaatioita, mutta myös joitakin puhtaan Androidin ominaisuuksia on karsittu pois. Android 11 -version tärkeimmät uudistukset näkyvät Samsungin käyttöliittymässä erityisesti taustajärjestelminä, kuten yksityisyyden ja tietojen hallinnan parannuksina. Android 11 -käyttöjärjestelmässä voidaan esimerkiksi antaa yksittäisiä lupia sovelluksille käyttää mikrofonia, kameraa tai sijaintia. One UI 3.1 ei ole saanut Android 11:n tuttuja tyylejä tai laitteiden ja pankkikorttien pikanäkymää.

Testijakson aikana Galaxy S21+ -puhelimessa ohjelmiston kanssa ei tullut vastaan mitään ongelmia. Käyttöliittymä toimi sulavasti ilman hidasteluja tai sovelluksien kaatumisia. One UI 3.1 on mukavakäyttöinen, sillä se on loogisesti toteutettu ja siinä on mukavasti asetuksia ja kustomointivaihtoehtoja. Vaikka kyseessä on raskaasti kustomoitu käyttöliittymä, niin onneksi se ei näy käyttäjälle millään tavalla. Samsung on onnistunut optimoimaan ohjelmiston erinomaisesti puhelimelle.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Samsung Galaxy S21+ -puhelinta.

Samsung ei ole enää moniin vuosiin pettänyt huippupuhelimiensa kanssa ja nyt Galaxy S21+ pääsee vakuuttamaan myös omalla tavallaan. Kyseessä on selvästi väliinputoajamalli kompaktimman Galaxy S21 -mallin sekä selvästi paremmin varustellun Galaxy S21 Ultran välillä, mutta kokonaisuutena kyseessä on todella pätevä laite. Samsung Galaxy S21+ suoriutui SuomiMobiilin testissä erinomaisesti, joten sitä on helppo suositella ostettavaksi.

Henkilökohtaisesti tykästyin todella paljon Samsungin uudistamaan muotokieleen, joka on todella tyylikäs. Uudistettu kamera-alue sekä laadukkaat materiaalivalinnat tekevät Galaxy S21+:sta massasta erottuvan. Puhelimen rakenteen vahvuus on myös IP68-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys. Galaxy S21+ tarjoaa Samsungille tyypilliseen tyyliin loistavan näytön, jonka kohokohtia ovat AMOLED-tekniikka sekä 120 hertsin virkistystaajuus. Toki näytön tarkkuus on tippunut verrattuna edeltäjämalliin, mutta Full HD+ riittänee lähes kaikille käyttäjille. Exynos 2100 tarjoaa laitteelle hyvää suorituskykyä sekä nopeat 5G-yhteydet integroidun modeemin ansiosta. Testijakson aikana Galaxy S21+ vakuutti myös riittävällä akunkestolla, huippuluokan kameroillaan sekä erinomaisella neljän vuoden mittaisella päivitystuellaan.

Galaxy S21+ -puhelimesta oli hankala keksiä paljoa huonoa sanottavaa, mutta muutama puute nousee heti pinnalle. Laitteessa ei ole perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, eikä Samsung ole myöskään säästänyt tuttua microSD-muistikorttipaikkaa. Yksi selvä heikkous laitteessa on mielestäni pikalataus, sillä 25 watin laturilla akun latausnopeus ei ole lähelläkään kilpailijoita. Mielestäni Samsung on myös tehnyt hölmön päätöksen jättää laturi myyntipakkauksesta pois, sillä se ei ole miltään kantilta katsottuna ainakaan ekologinen ratkaisu.

Samsung on tuonut Galaxy S21+ -puhelimesta Suomessa myyntiin kaksi muistivarianttia, jotka ovat 8 + 128 gigatavun ja 8 + 256 gigatavun versiot. Hintaa puhelimella on tuoreeltaan 1079 tai 1149 euroa versiosta riippuen. Suomessa tarjolla olevat väriversiot ovat violetti Phantom Violet, valkoinen Phantom White sekä musta Phantom Black. Samsung Galaxy S21+ -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Samsung Galaxy S21 Plus

8.8

Samsung Galaxy S21+ -älypuhelin käväisi SuomiMobiilin testattavana. Puhelin tarjoaa markkinoiden tuoreimpia tekniikoita.

Hyvää
  • Laadukas rakenne ja IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • Tyylikkäät väriversiot ja tyylikäs muotoilu
  • Loistava AMOLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Exynos 2100 tarjoaa hyvin suorituskyvyn ja 5G-yhteydet
  • Riittävä akunkesto ja hyvä pakkaskestävyys
  • Huippuluokkainen kameratoteutus
  • Langaton lataus ja käänteinen langaton lataus
  • Hyvä äänentoisto stereokaiuttimilla
  • Nopea ja tarkka näytönalainen sormenjälkilukija
  • Loistava neljän vuoden päivitystuki
Huonoa
  • Myyntipakkauksesta puuttuu laturi
  • Kilpailijoita hitaampi akunlataus
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Tasainen näyttö (varauksin)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut