ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy S23 – ansaitsee paikan lippulaivapuhelimien huipulta

Eteläkorealainen Samsung esitteli helmikuun alussa uudet Samsung Galaxy S23 -sarjan lippulaivapuhelimet. Julkaisuaikataulu on tuttua Samsungia ja yhtiö on aikaisempinakin vuosina esitellyt puhelimet aivan alkuvuodesta. Puhelimien toimitukset alkoivat Suomessa julkaisusta seuraavana päivänä, eli 2. helmikuuta.

SuomiMobiilille on saapunut testiin sarjan pienin 6,1 tuuman näytöllä varustettu Samsung Galaxy S23. Tämän vuoden Galaxy-uutuudet ovat hyvin kevyesti uudistettuja, kun verrataan viime vuoden Galaxy S22 -puhelimiin.

Ulkoisesti muutosta on kuitenkin Galaxy S23- sekä Galaxy S23+ -mallien kohdalla tullut. Kamera-alueen toteutus on päätetty viedä samaan suuntaan Galaxy S23 Ultran kanssa, kun vielä viime vuonna puhelimet erosivat toisistaan myös kamera-alueen osalta. Ulkoisesti Galaxy S23 on edellistä sukupolvea laatikkomaisempi, eikä reunoista löydy enää yhtä suurta pyöristystä.

Samsungin omat Exynos-järjestelmäpiirit ovat tänä vuonna vaihtuneet Qualcommin Snapdragon-järjestelmäpiireihin. Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri on Samsungille kustomoitu piiri, joka eroaa normaalista Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiristä ainoastaan hieman korkeampien kellotaajuuksien avulla.

Teknisesti muut puhelimeen tuodut päivitykset ovat normaaleja vuosipäivityksiä, eikä mukana ole mitään mullistavaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy S23 (SM-S911B/DS)
Mitat: 146.3 x 70.9 x 7.6 mm
Paino: 168 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass Victus 2 -lasipinnat
Näyttö: 6.1 tuumaa / FHD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde / Dynamic AMOLED 2X / 120 Hz / HDR10+ / 1750 nitiä
Järjestelmäpiiri: 4 nm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy (1x 3.36 GHz Cortex-X3 & 2x 2.8 GHz Cortex-A715 & 2x 2.8 GHz Cortex-A710 & 3x 2.0 GHz Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Adreno 740
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 128 [UFS 3.2] tai 256 Gt tai 512 Gt [UFS 4.0] sisäistä tallennustilaa
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 24 mm / 1/1.56" / 1 µm / PDAF / LAF / OIS) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1.4 µm / 1/2.55" / PDAF / 120 asteen kuvakenttä) + 10 MP telekamera (f/2.4 / 70 mm / 1.0 µm / 1/3.94" / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 12 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / PDAF)
Akku: 3900 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 25 watin langallinen lataus / 15 watin langaton lataus / 4.5 watin käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + One UI 5.1 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 4 Android-versiota ja 5 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.2
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Phantom Black / Cream / Lavender / Graphite / Green / Lime
Hinta: 999 € (8 + 128 Gt) / 1049 € (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy S23 toimitetaan käyttäjälle hyvin kompaktissa mustassa pakkauksessa. Paketin mukana Samsung ei ole enää Galaxy S20 -sarjan jälkeen johdon rinnalla laturia toimittanut, jonka ansiosta pakkaus on todella kompaktin kokoinen.

Pakkauksen kannessa on mustaksi värjätty kuva sisällä olevasta Galaxy S23 -puhelimesta, jonka alapuolella lukee puhelimen mallinimi. Paketin vasemmassa kyljessä lukee Galaxy S23 ja vastaavasti oikeassa kyljessä Samsung. Kannen alareunassa on IMEI-tietojen lisäksi laitteen malliversio, väri sekä tallennus- ja RAM-muistin määrä.

Myyntipakkauksesta tulee ensimmäisenä esille Galaxy S23 -puhelin muoveissaan. Kannen syvyyksiin on upotettu pienempi pahvinen laatikko, joka sisältää USB-C-latauskaapelin, SIM-kortin avaustyökalun, takuutietoja ja pikakäyttöoppaan. Pakkauksessa Samsung ei siis toimita nykyisin latausjohdon lisäksi muuntajaa. Myöskään minkäänlaisia suojakuoria ei mukana tullut, joten sellaiset täytyy ostaa erikseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Galaxy S23 on valmistettu tuttuun tapaan alumiinista ja lasista. Laatu on siis hyvän ja arvokkaan tuntuinen. Viime vuoteen verrattuna Galaxy S23 -puhelimen muotoilusta on tehty suorempi ja laatikkomaisempi etenkin reunojen osalta. Reunat ovat hivenen tasaisemmat kuin Galaxy S22 -sarjassa.

Puhelimen etu- sekä takapuolen lasipinnoissa Samsung on käyttänyt uusinta Gorilla Glass Victus 2 -lasia. Takapinnan osalta lasista on tehty mattapintainen, mutta reunojen viimeistely on mustan värisessä testilaitteessamme kiiltäväpintainen.

Mattapintainen takalasi ei kerää sormenjälkiä niin tehokkaasti kuin kiiltäväpintainen lasi. Sormenjälkiä pinnasta kyllä erottaa, mutta se ei allekirjoittanutta pahemmin häiritse. Mattapinnoitteesta sormenjäljet ovat helposti pyyhittävissä myös pois. Puhelimen kiiltäväpintaiset sivut keräävät sormenjälkiä, mutta ne eivät omaan silmääni häiritsevästi reunoista erottuneet. Vasta enemmän valoa reunoihin kohdistaessa jäljet alkoivat kunnolla näkymään mustasta pinnasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koska Samsung ei toimittanut puhelimen mukana suojakuoria tai esiasennettua suojakalvoa, niin puhelinta myös käytettiin koko testijakson ajan ilman suojakuoria. Yleensä arastelen puhelimen käyttämistä ilman suojakuoria pintojen liukkauden takia. Galaxy S23 kuitenkin pysyi hyvin kädessä, eikä puhelin meinannut lipsua kädestä testijakson aikana oikeastaan missään kohtaa.

Pinnoissa ei ollut havaittavissa naarmuja tai vastaavia käytönjälkiä testien jälkeen, vaikka kerran puhelin pääsi putoamaan noin 30 senttimetrin korkeudelta laattalattialle. Lasipinnat valmistanut Corning lupaakin, että Gorilla Glass Victus 2 on edeltäjäänsä kestävämpi ja särkymisriskiä on saatu pienennettyä.

Puhelimen huolellisesta viimeistelystä kertoo myös se, että se ei nitise tai taivu mihinkään suuntaan, kun puhelinta yrittää käsien välissä kevyesti taivutella tai väännellä.

Samsung on suojannut Galaxy S23 -puhelimen vedeltä ja pölyltä IP68-luokituksen mukaisesti ja puhelin kestääkin korkeintaan 30 minuutin upotuksen 1,5 metriin. IP-luokituksesta huolimatta Samsungin takuu ei kata mahdollisia kosteusvaurioita.

Kooltaan 6,1 tuuman näytöllä varustettu puhelin on omaan mieleeni, sillä en oikeastaan tykkää suurikokoisista puhelimista. Samsung on itse ilmoittanut Galaxy S23 -puhelimen mitoiksi 146,3 x 70,9 x 7,6 millimetriä ja painoksi 168 grammaa.

Olen kompaktimpien puhelimien ystävä yhden käden käytettävyyden takia ja oma suosikki koko on jossain kuuden tuuman paikkeilla. Hiukan Galaxy S23 -puhelimenkin kohdalla sai kulmiin kurotella enkä oikeastaan testijakson aikana tykännyt siitä, miten Samsung oli toteuttanut ohjelmistosta löytyvän yhden käden tilan.

Galaxy S23 on saatavilla kuudessa värissä. Värit ovat musta Phantom Black, valkoinen Cream, tummanvihreä Green, vaaleanpunainen Lavender, harmaa Graphite sekä limenvihreä Lime. Kaikki saatavilla olevat värivaihtoehdot ovat mattapintaisia.

Näyttö

Samsung luottaa Galaxy S23 -puhelimessa tuttuun tapaan yhtiön omaan AMOLED-paneeliin. Galaxy S23 tarjoaa käyttäjälle Full HD+ -tasoisen 2340 x 1080 pikselin tarkkuuteen yltävän näytön. Pikseleitä on tuumaa kohden 425 kappaletta. Näyttö ei ole teknisesti kokenut maksimikirkkautta lukuun ottamatta mitään suurempia muutoksia Galaxy S22 -puhelimeen verrattuna.

Näytön virkistystaajuus yltää parhaimmillaan aina 120 hertsiin asti. Näyttö perustuu LTPO-tekniikkaan, jonka ansiosta näytön virkistystaajuus on dynaaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että Galaxy S23 -puhelimen näyttö kykenee päivittämään itseään mukautuvasti 24-120 hertsin välillä. Paras mahdollinen paneeli ei siis ole kyseessä, sillä Galaxy S23 Ultrasta löytyy 1-120 hertsin välillä päivittyvä paneeli.

Minimissään 24 kertaa sekunnissa päivittyvä paneeli on kuitenkin virrankulutuksen kannalta parempi kuin se, että paneeli pysyisi jatkuvasti 120 kertaa sekunnissa. Itse olisin odottanut, että vaihteluväli olisi ollut myös Galaxy S23 -puhelimessa 1-120 hertsin välillä. Edullisemman hinnan puitteissa kuitenkin jostain on säästettävä.

Maksimaalisessa kirkkaudessa Samsung ei ole lähtenyt säästelemään. Maksimikirkkaus yltää Galaxy S23 -puhelimen näytössä 1750 nitiin asti. Parannusta on tullut edeltäjään verrattuna, kun viime vuoden malli tarjosi parhaimmillaan 1300 nitin maksimikirkkauden. Manuaalisesti säädettynä 1750 nitin kirkkauteen ei pääse, vaan käytössä pitää olla adaptiivinen kirkkaudensäätö, joka säätää kirkkauden tasoa ympäristön kirkkauteen mukautuen.

Näytössä on tuettuna on myös HDR10+ sekä Widevine L1 -tuki, jonka ansiosta sovellukset pystyvät toistamaan HDR10-tason videoita.

Testijakson aikana näyttö ja sen värit todettiin totutun hyviksi. Näyttö yltää mielestäni tarpeeksi kirkkaalle tasolle ja on käyttökelpoinen myös aurinkoisella säällä. Itse en jää 6,1 tuuman näyttökoon kanssa kaipaamaan esimerkiksi korkeampaa QHD+ -tarkkuutta, sillä näytöstä ei erota yksittäisiä pikseleitä.

Galaxy S23 -puhelimen 120 hertsin näyttö toimi sulavasti kaikissa tilanteissa eikä testijakson aikana ilmennyt mitään virkistystaajuuden yllättäviä putoamisia kesken skrollaamisen.

Näytön asetuksista on valittavissa luonnolliset värit tarjoava luonnollinen-tila sekä värejä korostava eloisatila, joista itselläni pääasiallisessa käytössä oli jälkimmäinen. Eloisan asetuksissa on mahdollisuus säätää valkotasapainoa joko kylmempään tai lämpimämpään suuntaan. Näyttötilan lisäasetuksissa on mahdollisuus säätää manuaalisesti näytön RGB-arvoja (Red, Green, Blue).

Puhelimen etukamera on sijoitettu keskelle näyttöä, joka ei itseäni häirinnyt, eikä siihen tarvinnut erikseen totutella. Mielestäni kamerareikä on sijoitettu hyvin samalle tasolle ohjelmiston yläpalkin kanssa. Se ei vie liikaa tilaa näytöltä.

Galaxy S23 -puhelimen asetuksista löytyy erillinen ”kamera-aukko” -asetus, jonka avulla kamerareiän saa piiloon mustan kaistaleen yhteyteen. Kaistale kuitenkin syö käytettävissä olevaa näytön pinta-alaa jonkin verran, jonka takia itse en asetukseen pikaisia testauksia lukuun ottamatta koskenut.

Tekniikka ja suorituskyky

Tekniikan osalta Samsungilta nähtiin tämän vuoden Galaxy S23 -sarjassa suuri muutos, kun yhtiö päätti käyttää kaikkialle myyntiin saapuvissa malleissa Qualcommin Snapdragon-järjestelmäpiirejä. Aikaisemmin Samsung on luottanut muun muassa Suomen markkinoilla omaan Exynos-järjestelmäpiiriinsä.

Exynos-järjestelmäpiiri on saanut vuosi toisensa perään negatiivista palautetta siitä, että piiri on jäänyt niin suorituskyvyssä kuin virrankulutuksessa jälkeen Snapdragon-järjestelmäpiireistä. Tämän takia Samsung ilmeisesti haluaa suunnitella tulevien vuosien Exynos-järjestelmäpiirit uudelleen puhtaalta pöydältä.

Samsung on saanut Qualcommilta Galaxy S23 -sarjan puhelimiin hieman kustomoidun version alkuperäisestä Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiristä. Galaxy S23 -sarjalaisissa oleva Snapdragon-järjestelmäpiiri tunnetaan tänä vuonna nimellä Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Samsungille suunnattu järjestelmäpiiri on hieman ylikellotettu muiden valmistajien käyttämään Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiriin verrattuna.

Taiwanilaisen TSMC:n neljän nanometrin viivanleveydellä valmistettu Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy koostuu kahdeksasta ytimestä, joista suorituskykyisin Cortex-X3-ydin kellottuu 3,36 gigahertsiin. Piirissä on kaksi Cortex-A715- sekä kaksi Cortex-A710-ydintä, joista kaikki kellottuvat 2,8 gigahertsiin. Näiden lisäksi järjestelmäpiirissä on vielä kolme vähävirtaista Cortex-A510-ydintä, jotka toimivat 2,0 gigahertsin kellotaajuudella. Järjestelmäpiirin grafiikkasuorittimena toimii Adreno 740, joka hyrrää Samsungille suunnatussa järjestelmäpiirissä 719 megahertsin kellotaajuudella.

Perustason Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiriin verrattuna suorituskykyisimmän Cortex-X3-ytimen kellotaajuutta on nostettu 3,20 gigahertsistä 3,36 gigahertsiin, eli nousua on tullut 160 megahertsiä. Näytönohjain on puolestaan kellotettu 680 megahertsistä 719 megahertsiin, eli nousua on tullut 39 megahertsiä.

Massiivisesta erosta ei paperilla tai käytännön päivittäisessä suorituskyvyssä puhuta, kun Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiriä verrataan perustason Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiriin. Nyt Samsungille kustomoitu piiri voidaan nähdä myöhemmin tänä vuonna päivitettynä Snapdragon 8+ Gen 2 -järjestelmäpiirinä, jolloin kustomoitu piiri olisi myös muiden valmistajien käytettävissä.

Qualcomm lupaa Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin prosessorin suorituskyvyn olevan 35 prosenttia parempaa kuin edeltävällä Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirillä. Graafisen suorituskyvyn luvataan parantuneen 25 prosentilla.

Testitulokset
Samsung Galaxy S23 (SD8G2FG) Samsung Galaxy S23 Ultra (SD8G2FG) OnePlus 11 (SD8G2)
AnTuTu (V8): 1 200 720 pistettä 1 204 027 pistettä 1 081 422 pistettä
Geekbench 5 (single): 1503 pistettä 1227 pistettä 1172 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4609 pistettä 4615 pistettä 4690 pistettä
PCMark: 15 465 pistettä 16 139 pistettä 10 480 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 3734 pistettä 3520 pistettä 3553 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Käytännön elämässä erot suorituskyvyssä eivät myöskään edellisiin Snapdragon-järjestelmäpiireihin verrattuna ole massiivisia. Suorituskykyä mittaavassa Geekbench 5 -suorituskykytestissä saadut luvut tuovat kuitenkin sekä yhden että kaikkien ydinten kohdalla noin 40 prosentin parannukset, jotka ovat huomattavasti Qualcommin lupauksia paremmin.

Verrattuna aiemmin testattuun OnePlus 11 -puhelimeen ja sen vakio Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiriin yhden ytimen suorituskyky Samsungin Galaxy S23 -puhelimessa on jopa 30 prosenttia parempi. Itse hieman jopa yllätyin siitä, millaisen eron pelkkä kellotaajuuden nostaminen sai aikaiseksi raakaa laskentatehoa mittaavissa suorituskykytesteissä.

Toteutimme Galaxy S23 -puhelimelle haastavamman stressitestin, jonka tarkoituksena on tarkastella sitä, kuinka hyvin puhelin kykenee pidempi aikaisessa rasituksessa pitämään suorituskyvyn tasaisena. Ajoimme testissä AnTuTu-suorituskykytestin viisi kertaa peräjälkeen.

Tuloksista huomataan, että suorituskyky laski jonkin verran, kun verrataan ensimmäiseen ajoon. Parhaan ja huonoimman tuloksen välinen ero oli vajaat 7,6 prosenttia. Suorituskyky kuitenkin pomppasi hiukan kolmannesta testistä neljänteen testiin ja putosi tämän jälkeen takaisin 1 079 302 pisteeseen.

Käytännön suorituskyvyn osalta testijakson aikana ei tullut vastaan ongelmia. Puhelin toimi todella vikkelästi pääosin kaikissa tilanteissa. Jonkinlaista suorituskyvyllistä bugia itselläni tuli vastaan, kun laitoin puhelimen nukkumistilan päälle ja otin tilan pois käytöstä. Tämän jälkeen puhelin hidasteli niin paljon, että minun piti sammuttaa laite kokonaan, jotta se olisi taas käyttökelpoinen. Ongelma toistui pariin kertaan.

Muutoin puhelimessa ei esiintynyt suorituskyvyllisiä ongelmia samalla tavalla, kuin viime vuoden Galaxy S22 -sarjalaisissa, joista myös SuomiMobiilin testeissä tuolloin kerrottiin. Qualcommin Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiirin kanssa puhelimesta ei tehot loppuneet missään kohtaa ja sovelluksesta toiseen hyppiminen oli ongelmatonta.

Testasin pelata parin pelin verran myös Pubg Mobile -peliä, joka on mobiilipelien raskaimmasta päästä. Pelatessa ei suorituskyvyssä ilmennyt ongelmia ja peli pyöri puhtaasti koko ajan parhailla saatavilla olevilla grafiikka-asetuksilla.

Myöskään lämpeneminen ei ole Galaxy S23 -puhelimen kohdalla ongelma. Puhelin lämpenee maltillisesti raskaammassa käytössä, joka on piireille ja puhelimille luonnollista, mutta mielestäni liikaa puhelin ei päässyt missään kohtaa lämpenemään. Aiempina vuosina Qualcommin huippupiireillä on havaittu olevan ongelmia lämmönhallinnan kanssa, vaikka valmistajat olisivat rakentaneet erilaisia jäähdytysjärjestelmiä puhelimien sisälle.

Tallennustila on toteutettu Galaxy S23 -puhelimeen sekä vanhemmalla UFS 3.1- että uusimmalla UFS 4.0 -tekniikalla. 256 gigatavun mallissamme käytössä on uusin UFS 4.0 -tekniikka. Ero tekniikoiden välisissä luku- ja kirjoitusnopeuksissa on merkittävä, sillä UFS 4.0 on molemmissa vähintään 2 kertaa nopeampi, kun verrataan UFS 3.1 -tekniikkaan.

Arkipäivän käytössä esiintyvistä eroista en osaa UFS 3.1 -tekniikan osalta kertoa mitään, mutta suurimmat erot tulevat esiin varmasti silloin, kun tiedostoja siirrellään paikasta toiseen. Myös yleisessä käytössä UFS 3.1 -tekniikalla varustettu malli voi olla hiukan UFS 4.0 -tekniikkaa verkkaisempi, mutta suurista eroista ei päivittäisessä peruskäytössä varmastikaan puhuta.

Arkipäiväisessä käytössä puhelimen 8 gigatavun RAM-muisti todettiin riittäväksi. Puhelin ei hidastellut myöskään loppuvan muistin takia, vaan sovellukset avautuivat sujuvasti taustalta, vaikka minulla on tapana pitää käyttämäni sovellukset taustalla pyörimässä. Android osaa testijaksosta kertyneiden kokemuksien mukaan hoitaa muistin hallinnan tarpeeksi hyvin.

Puhelimesta löytyvän LPDDR5X-RAM-muistin luvataan olevan noin 20 prosenttia nopeampaa kuin aiemman LPDDR5-RAM-muistin. LPDDR5X kykenee lukemaan dataa yli 8500 megatavun sekuntinopeudella, joka on noin 2000 megatavua nopeammin kuin LPDDR5-tekniikalla.

Muuta tekniikasta

Samsung on tuttuun tapaan laittanut Galaxy S23 -puhelimeen näytönalaisen sormenjälkilukijan. Sormenjälkilukija on toteutettu ultraäänitekniikalla. Lukija sijaitsee näytön alareunassa suhteellisen pienellä alueella. Sormenjälkilukijan toimintavarmuus on perustilanteissa hyvää, mutta matkalle osui usean kerran myös toimimattomuutta.

Rekisteröin käyttämäni sormet pariin kertaan lukijalle, mutta silti huteja sattui virheellisten asentojen takia. Suurin osa toimimattomuudesta johtui oletettavasti sormen asennosta tai siitä, että sormea ei asetettu sensorille tarpeeksi hyvin. Yleisellä tasolla sormenjälkilukija toimi hyvin ja oli käytössä todella nopea.

Ultraäänisormenjälkilukija toimi myös kosteilla/märillä sormilla moitteettomasti. Toimintavarmuuden parantamiseksi ja hutien vähentämiseksi sensori voisi olla hiukan nykyistä suurempi.

Sormenjälkilukijan lisäksi Galaxy S23 -puhelin tarjoaa kasvojentunnistuksen, joka perustuu ainoastaan puhelimen etukameraan, eikä Applen tavoin erillisiin sensoreihin. Täten kasvojentunnistusta en yleisesti pitäisi kovinkaan turvallisena vaihtoehtona. Muutaman testin perusteella kasvojentunnistus toimi luotettavasti ja nopeasti.

Galaxy S23 -puhelimesta löytyy stereokaiuttimet, jotka sijaitsevat sekä pohjassa, että aivan näytön yläreunassa. Kaiuttimet ovat mielestäni tarpeeksi laadukkaita ja musiikkia sietää niiden kautta kuunnella. Omaan iPhone 11 Prohon verrattuna Galaxy S23 -puhelimen kaiuttimien ääni on hieman pehmeämpi musiikkia kuunnellessa, mutta mitään mullistavaa eroa en huomannut.

Puhelimella tuli katseltua videoita monet kerrat ilman kuulokkeita ja ongelmia äänentoiston kanssa ei ilmennyt, vaan kaiuttimet suoriutuivat päivittäisessä käytössä mallikkaasti.

Galaxy S23 -puhelimessa ei ole 3.5 millimetrin kuulokeliitäntää, joten langallisissa kuulokkeissa pitää käyttää USB-C-johtoa tai erillistä USB-C-adapteria. Galaxy S23 -puhelimessa on Bluetooth 5.3 -yhteys, joka toimi lähes moitteettomasti ja on vakaa. Silloin tällöin havaitsin pientä pätkimistä musiikkia kuunnellessa, jotka saattoivat johtua myös käytetyistä kuulokkeista.

Akunkesto ja lataus

Samsung on saanut Galaxy S23 -puhelimen sisuksiin 200 milliampeerituntia suuremman akun, kuin edeltäjässään. Puhelimessa on 3900 milliampeeritunnin kokoinen akku. Kehityssuunta on siis positiivinen viime vuoteen verrattuna. Vuonna 2021 julkistetussa Galaxy S21 -puhelimessa oli kuitenkin jopa 4000 milliampeeritunnin akku. Tuolloin puhelimen näytön koko tosin oli 6,1 tuuman sijaan 6,2 tuumaa.

Akunkesto oli itselleni riittävällä tasolla. Galaxy S23 jaksoi päivän verran käyttöä myös, vaikka Always On Display oli itselläni noin 15 tuntia päivässä päällä. En yleensä lataa puhelintani täyteen, joten potentiaalia hieman pidemmälle toiminta-ajalle olisi varmasti ollut.

Yleensä itselläni puhelin latautui 80-90 prosentin välimaastoon ja käytin puhelinta keskimäärin reilut 4 tuntia päivässä. Tilastoihin mahtuu silloin tällöin huomattavasti pidempiäkin käyttöaikoja, jolloin puhelinta on tarvinnut ladata aktiivisemmin.

Puhelimen käyttö painottui testijakson aikana muutamaan sosiaalisen median sovellukseen, kuten Snapchattiin ja Discordiin, joiden lisäksi selain oli korkealla käytöllä päivittäin. Aktiivisesti en puhelimella esimerkiksi kuvaa mitään Snapchattia lukuun ottamatta. Mediaa tuli kulutettua paljon myös Bluetooth-yhteyden kautta kuulokkeilla.

Testijakson aikana käytössä oli 4G-verkko, joka osaltaan saattaa parantaa kokemuksia akunkestosta ollen 5G-yhteyksiä virtapihimpi. Toki nykyisin myös 5G-verkon on todettu asettuneen virrankulutuksessa lähelle 4G:n tasoa.

Samsung ei edelleenkään ole lähtenyt muiden valmistajien kelkkaan korottamaan lataustehoja, vaan Galaxy S23 -puhelin latautuu edelleen vain 25 watin teholla. Galaxy S23 -sarjan kallein malli, Galaxy S23 Ultra latautuu jo 45 watin teholla.

Samsung ei toimita pakkauksessa laturia, vaan ainoastaan johdon. Tämä osoittautui testijakson aikana ongelmaksi, sillä oikeanlaista laturia ei heti ollut käytettävissä. Lähellekään täydellä teholla puhelin ei siis ladannut toisen valmistajan PD-standardia tukevalla laturilla. Kun käyttöön otettiin Samsungin oma 45 watin tehoinen laturi, niin latauskin alkoi onnistumaan.

Lataustestit suoritettiin Samsungin virallisella 45 watin laturilla, josta Galaxy S23 -puhelimelle saatiin virtaa kuitenkin vain 25 watin teholla. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Galaxy S23 -puhelimen 3900 milliampeeritunnin akku saatiin täyteen vajaassa 80 minuutissa. Latausnopeus ei ole kasvanut viime vuoteen verrattuna. Akku on kuitenkin 200 milliampeerituntia suurempi, joten tyhjästä täyteen lataaminen kestää muutamia minuutteja kauemmin Galaxy S23 -puhelimella.

Ensimmäiset 25 minuuttia akku latautui tasaisella tahdilla, jossa 5 minuutissa saatiin 10 prosenttia akkua. Puolen tunnin kohdalla puhelimessa oli virtaa 54 prosenttia. Tämän jälkeen latausnopeus odotetusti putosi loppua kohde. Viimeiset 20 prosenttia latautui noin 20 minuutissa, eli prosentin minuutissa, kun alussa vauhti oli noin 2 prosentti minuutissa. Täynnä puhelimen akku oli noin 77 minuutin kohdalla.

Lataustulos on ok-tasolla, mutta nykypäivänä se jää selvästi jälkeen useimmista kilpailijoistaan. Olisi ilahduttavaa nähdä Samsungin puhelimissa edes 60 watin tasoisia latausnopeuksia, joiden avulla puhelimen saisi tyhjästä täyteen huomattavasti nopeammin.

Galaxy S23 tukee tuttuun tapaan myös langatonta latausta. Langattoman latauksen teho on kuitenkin ainoastaan 15 wattia, joten kovinkaan nopeasti puhelin ei langattomasti täyty. Itselleni langaton lataus on mukava ominaisuus, jotta puhelinta voi rauhaksiin latailla työpöydän langattomalla latausalustalla. Langattomasta latauksesta emme suorittaneet mitään nopeustestejä.

Puhelimesta löytyy myös käänteinen langaton lataus, jonka avulla Galaxy S23 -puhelimen takapuolen päällä voidaan ladata langatonta latausta tukevia laitteita, kuten kuulokkeita. Käänteisen langattoman latauksen teho on vain 4.5 wattia, joten kyseessä on todella hidas lataustapa. Itselleni ominaisuus on täysin turha enkä oikeastaan tiedä, kuka sitä käyttää ja missä tilanteessa.

Pakkastesti

Toteutimme Galaxy S23 -puhelimelle testijakson aikana tutun pakkastestin, jonka tarkoituksena on testata puhelimen toimivuutta kylmissä olosuhteissa. Puhelin laitettiin noin -18 asteiseen pakastimeen kahdesti. Ensimmäisellä kerralla näyttö pimeänä ja toisella kerralla näyttö päällä samalla videota näytöllä toistaen.

Ensimmäisen testikierroksen jälkeen Galaxy S23 -puhelimen akun varaus oli 100 prosenttia. Näyttö sekä näytönalainen sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, eikä kylmästä aiheutunut OLED-paneelille mitään huomattavaa ongelmaa. Näyttö otti kosketuksia vastaan normaaliin tapaan.

Puhelimen kamera toimi, mutta salamaa ei voinut käyttää. Kamerasovellus ilmoitti, että puhelin on liian kylmä salaman käyttämiseksi. Myöskään akku ei ottanut itseensä virtaa, koska puhelin oli liian kylmä. Vaikka LED-salama ei toiminutkaan kamerasovelluksessa, niin se kyllä toimi taskulamppuna normaaliin tapaan.

Toisen kierroksen jälkeen kaikki toimi samanlailla kuin ensimmäisenkin kierroksen jälkeen. Salamaa ei voinut kameran kanssa käyttää ja puhelinta ei voinut ladata, sillä puhelimen ilmoitettiin olevan liian kylmä. Akkua oli toisella kierroksella kulunut neljä prosenttia ollen 96 prosentissa. Näytön tai sormenjälkilukijan kanssa ei havaittu tässäkään vaiheessa mitään ongelmia.

Edellisvuosien tapaan Galaxy S23 selvisi pakkastestistä odotetulla tavalla. Akkuun kylmä ei vaikuta, mutta turvallisuussyistä Samsung on hieman rajoittanut puhelimen toimintojen ohella myös akun latausta, mikäli puhelin on liian kylmä.

Reaalimaailman pakkassäässä tuli todettua, että Galaxy S23 kylmenee äkkiä ja on materiaaliensa takia myös kylmä pidellä kädessä. Noin -10 asteen pakkassäässä en huomannut puhelimen toiminnassa mitään ongelmia.

Kamerat

Galaxy S23 -perusmallin kameroiden osalta Samsung ei ole lähtenyt muuttamaan lähestulkoon mitään. Varustelu on pitkälti sama, kuin viime vuoden Galaxy S22 -mallissakin. Mukana on kolme takakameraa, jotka ovat pääkamera, telekamera sekä ultralaajakulmakamera.

Samsungin mukaan suurimmat muutokset on saatu tänä vuonna aikaan ohjelmistopuolen muutoksilla ja parannuksilla. Ohjelmistolla onkin suhteellisen suuri merkitys nykyaikaisten älypuhelimien kameroiden kuvanlaadussa.

Puhelimen pääkamerana toimii 50 megapikselin kamera, joka perustuu Samsungin omaan S5KGN3-sensoriin. Sensori on kooltaan 1/1.57”, ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssissä on f/1.8-aukko ja 24 millimetrin polttoväli. Pääkamerassa on mukana optinen kuvanvakautus ja Dual Pixel PDAF -automaattitarkennus.

Puhelimen 12 megapikselin ultralaajakulmakamera perustuu Sonyn IMX564-sensoriin. Sensorin koko on 1/2.55” ja se on varustettu linssillä, jossa on f/2.2-aukko sekä 13 millimetrin polttoväli. Sensorissa on 1.4 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakamera pystyy taltioimaan 120 asteen kuvia ja siinä on kiinteä tarkennus.

Puhelimen 10 megapikselin telekamera on myös Samsungin käsialaa. Sensorina toimii Samsungin kehittämä S5K3K1 ja sen koko on 1/3.94”. Sensorissa f/2.2-aukolla varusteltu linssi ja pikselikoko on 1,0 mikronia. Telekameran linssi on varustettu 70 millimetrin polttovälillä. 3-kertaisen optisen zoomin tarjoava telekamera on varustettu optisella kuvanvakautuksella sekä automaattitarkennuksella.

12 megapikselin etukamera perustuu Samsungin S5K3LU-sensoriin, jossa on f/2.2-aukko sekä 25 millimetrin polttoväli. Etukameran pikselikoko on 1.12 mikronia. Etukamerassa on mukana Dual-Pixel PDAF -tuki. Etukameran megapikselimäärä on noussut Galaxy S22 -perusmallin 10 megapikselistä nykyiseen 12 megapikseliin.

Samsung Galaxy S23 kamerat lyhyesti:

 • Takaosan neloiskamera:
  • Pääkamera: 50 megapikseliä (f/1.8, 24 mm, 1/1.56″, 1.0 µm, Dual-Pixel PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.2, 13 mm, 1.4 µm, 1/2.55″, PDAF, 120 asteen kuvakenttä)
  • Telekamera: 10 megapikseliä (f/2.4, 70 mm, 1.12 µm, 1/3.52″, PDAF, OIS, 3x optinen zoom)
 • Etukamera: 12 megapikseliä (f/2.2, 26 mm, Dual Pixel PDAF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Galaxy S23 -puhelimen kameroilla saa otettua tarkkoja kuvia niin valoisessa kuin pimeämmässäkin ympäristössä. Samsung on aina ollut kärkivalmistajia puhelimen kameroissa ja sama jatkuu tänäkin vuonna. Kuvat ovat pääasiassa tarkkoja eikä niissä esiinny esimerkiksi ylimääräistä rakeisuutta.

Samsung on aina korostanut värejä hieman ehkä muita valmistajia enemmän, eikä Galaxy S23 tee perinteeseen poikkeusta. Omaan silmään kuvien luonnollista värikkäämmässä sävyssä ei ole ongelmaa.

Samsung kertoo panostaneensa tänä vuonna speksien sijaan kameranohjelmistoon ja sen parannuksiin. Paremman ohjelmiston ansiosta kuvien pitäisi samasta tekniikasta huolimatta olla aiempaa yksityiskohtaisempia.

Samsung on parantanut erityisesti yökuvausta ja on mielestäni siinä onnistunutkin. Yökuvaustila on puhelimen kamerasovelluksessa päällä automaattisesti, mikäli ympäristö on hämärä. Yökuvaustila on otettavissa pois sovelluksen oikeasta alalaidasta myös manuaalisesti.

Pimeällä tai hämärässä otetut kuvat ovat pääasiassa selkeitä. Toki pimeällä kuvatessa valotusajan on oltava pidempi, jolloin myös käsien heilunta näkyy todella herkästi kuvissa. Yökuvaustila määrittää automaattisesti muun muassa edellä mainitun valotusajan.

Kaukaisemmat kohteet ovat kuvissa odotetustikin hieman suttuisia ja epätarkkoja, mutta kuvissa etualalla olevat kohteet ovat selkeitä ja mielestäni hyvin tarkkoja.

Alla ensimmäisenä kuvia, jotka on otettu pääkameralla oletusasetuksilla 12 megapikselin tarkkuudella. Näiden jälkeen hieman myöhemmin kuvia täydellä 50 megapikselin laadulla.

Galaxy S23 -puhelimen pääkamera taltioi vakioasetuksilla 12 megapikselin kuvia, vaikka sensori on tarkkuudeltaan 50 megapikseliä. Asetuksista on otettavissa käyttöön erillinen tila, jotta voidaan taltioida täyden 50 megapikselin kuvia. 50 megapikselin tilan kanssa kameraan saa taltioitua huomattavasti enemmän yksityiskohtia, joka helpottaa esimerkiksi kuvien rajaamista jälkeenpäin.

Alapuolella on kuvia, jotka ovat otettu täydellä 50 megapikselin laadulla.

Puhelimen ultralaajakulmakameran kuvat ovat hyviä, mutta 10 megapikselin tarkkuudella kuvien zoomaaminen jälkeenpäin pilaa kuvat hyvin äkkiä. Tietokoneen ruudulta katsellessa kuvien etualan kohteet ovat teräviä, mutta kauempana olevat kohteet ovat haastavia. Esimerkiksi puiden oksat puuroutuvat helposti kuvissa. Yleisesti ultralaajakulmakameran laatu on mielestäni riittäväällä tasolla.

Alapuolella on kuvia puhelimen ultralaajakulmakameralla otettuna.

Telekamera tukee puhelimessa korkeintaan 3-kertaista optista zoomausta, joten kaikki zoomitasot ennen rajataan käyttämällä pääkameraa. Telekamera tukee korkeintaan 30x digitaalista zoomausta.

Telekamera tuottaa hyvää jälkeä erityisesti päivänvalossa, mutta heikommassa valossa se ei ole parhaimmillaan. Yleisesti telekamera ajaa asiansa ja tarjoaa huippupuhelimelta vaadittua lopputulosta. Kuviin värit taltioituvat tuttuun Samsungin tyyliin korostuen, mutta tarkkuus ja yksityiskohdat ovat erinomaiset.

Alapuolella on muutamia kuvia puhelimen telekameralla otettuna.

Videokuvaukseen Galaxy S23 kykenee parhaimmillaan 8K 30fps laadulla. Tarjolla on myös 4K 60 fps -vaihtoehto. 8K videokuvaa voidaan kuvata korkeintaan 6-kertaisen zoomin kanssa. 4K 60 fps -laadulla kuvatessa zoomauksen saa 10-kertaiseksi ja 4K 30 fps -laadulla ja siitä alaspäin käytettävissä on korkeintaan 12-kertainen zoomaus. Ultralaajakulmakameraa voi videokuvauksessa käyttää korkeintaan 4K 30 fps -laadulla kuvattaessa.

Lyhyiden testien perusteella videon vakautus toimii hyvin ja videokuva on jokaisella tarkkuudella vakaata myös pienen tärinän kanssa.

Teknisesti suurimman muutoksen kameroista on tänä vuonna saanut etukamera, joka on Galaxy S23:seen päivitetty 10 megapikselistä 12 megapikseliin. Laadullisesti etukamera on hyvä. Kuvista erottuu yksityiskohdat selvästi ja kuvaa zoomatessa laatu ei muutu puuroksi.

Perusasetuksella etukamera ottaa kuvat hieman lähempää ja kuvien tarkkuus on tällöin 9 megapikseliä. Kamerasovelluksesta löytyy toinen tila, joka tarjoaa hieman laajemman kuvan. Laajennetulla näkymällä otettu kuva on laadultaan täydet 12 megapikseliä. Ero tilojen välillä on joitakin kymmeniä asteita. Mistään ultralaajakulmaisesta näkymästä ei kuitenkaan puhuta.

Etukameran syvyysterävyysefekti toimii hyvin ja kamera tunnistaa henkilön ääriviivat kelvollisesti. Bokeh-efektiä voi säätää vakioasetusta vahvemmaksi niin halutessaan.

Samsung tarjoaa Galaxy S23 -puhelimeen tutun kamerasovelluksen, johon ei ole juurikaan tehty muutoksia verrattuna muihin Galaxy-puhelimiin. Sovellus on selkeähkö ja säätömahdollisuudet löytyvät sovelluksesta mielestäni vaivattomasti.

Käyttäjälle annetaan kamerapainikkeen yläpuolella valikko tärkeimmistä saatavilla olevista kuvaustiloista. Kuvaustiloja ovat muotokuva, kuva sekä video. Videon vierestä löytyy lisävalikko, jossa on kuvaustiloja reilut 10 kappaletta lisää. Lisäosiosta löytyy muun muassa panoraama, hidastusvideo, PRO-kuva- sekä PRO-videotilat. Samsung antaa käyttäjälle kuitenkin mahdollisuuden siirtää tiloja lisäosiosta päänäkymään mielensä mukaan.

Päänäkymässä on mahdollista vaihtaa helposti kaikkien kolmen kameran välillä 0.6x on ultralaajakulmakamera, 1x pääkamera ja 3x on telekamera. Samsung tarjoaa manuaalisesti valittavaksi seitsemän eri zoomitasoa (0,6x, 1x, 2x, 3x, 10x, 20x 30x).

Käyttöjärjestelmä

Galaxy S23 -puhelimessa on sisällä uusin Android 13 -käyttöjärjestelmäversio, jonka päälle on kehitetty Samsungin oma One UI -käyttöliittymä. One UI 5.1 -versio jatkaa muutamia vuosia sitten julkistetun One UI:n viemistä eteenpäin.

Samsung on luvannut Galaxy S23 -sarjan puhelimille 4 vuotta käyttöjärjestelmäpäivityksiä sekä 5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Lupaus on Android-kategoriassa markkinoiden parhaimmistoa. Samsung tunnetaan myös varsin nopeana päivityksien sekä tietoturvakorjauksien kanssa.

Testijakson aikana puhelimeen tuli kaksi korjauspäivitystä, joiden mukana saatiin perustason ohjelmistokorjauksia sekä Googlen helmi- ja maaliskuun 2023 tietoturvapäivitykset.

Samsungin näkemys Androidista on tuttuun tyyliin suhteellisen raskas ja käyttöliittymä peittää alleen Googlen perusajatuksen Androidista. Itse tykkään kustomoidusta Android-kokemuksesta, sillä yleensä näistä löytyy puhdasta Androidia enemmän kustomointimahdollisuuksia, joilla puhelimestaan saa mieleisekseen monella eri osa-alueella.

Galaxy-puhelimen käyttöönotto oli vaivatonta, sillä Samsung osasi suhteellisen hyvin tuoda iOS-käyttöjärjestelmästä kotiruutua myöden kaiken puhelimeen. Täydellinen se ei kuitenkaan ollut, sillä joitakin sovelluksia jäi asentamatta. Parannus on kuitenkin massiivinen aiempaan Android-kokemukseeni, jolloin jouduin manuaalisesti asettamaan esimerkiksi sovellukset kotiruudulle, mikäli puhelimen olin nollannut.

One UI 5.1 -käyttöliittymäversiossa Samsung on yrittänyt pääasiassa yksinkertaistaa käyttöliittymän ulkoasua, eikä mitään massiivisia toiminnallisuuksia tai ulkoasumuutoksia ole tapahtunut. Yhtenä suurempana muutoksena käyttöliittymään on tuotu uudenlainen tapa kustomoida puhelimen lukitusruutua.

Samsung on tuonut valikon sekä muokkausvaihtoehdot helpommin käyttäjän saataville, kun niihin käsiksi päästäkseen on joutunut aiemmin kikkailemaan enemmän. Kustomointivalikot muistuttavat hyvin paljon Applen iOS 16 -käyttöjärjestelmään tuomia lukitusruudun kustomointivalikoita, mutta mielestäni tyyli on toimiva myös One UI:ssa. Samsung tarjoaa lukitusruudun kustomoinnille myös Applen toteutusta laajemmat mahdollisuudet.

Applen iOS-käyttöjärjestelmästä on One UI -käyttöliittymään otettu myös mahdollisuus kopioida kuvasta kohteita ja liittää niitä leikekuvana muihin sovelluksiin. Gallerian kuvista voi halutessaan kopioida leikepöydälle myös pelkkää tekstiä. Pikaisella testillä molemmat ominaisuudet toimivat hyvin eikä niiden käytössä ilmennyt ongelmia.

Testijakson aikana jopa yllätyin siitä, kuinka valtavasti Android ja One UI tarjoavat erilaisia muokkausvaihtoehtoja puhelimelle. Osittain Androidin ja One UI:n ominaisuusviidakossa menee myös sekaisin, koska vaihtoehtoja eri asioiden kustomoinneille on todella monissa eri paikoissa.

Raskaasti kustomoidusta ulkoasusta huolimatta Galaxy S23 -puhelimen ohjelmisto ei tuntunut keskeneräiseltä, vaan kaikki toimi pääasiassa mallikkaasti. Joitain pieniä Android-ongelmia esiintyi, joita olen havainnut jokaisessa käyttämässäni Android-käyttöjärjestelmällä varustetussa puhelimessa.

Viime vuoden Galaxy S23 Ultran arvostelussa emme olleet kovinkaan tyytyväisiä käyttöjärjestelmän toimintaa, joka johtui pitkälti Samsungin omasta Exynos 2200 -järjestelmäpiiristä sekä ohjelmiston huonosta optimoinnista. Tänä vuonna vastaavanlaisia laajahkoja ongelmia en itse havainnut. Puhelimen käyttöjärjestelmä toimi moitteettomasti ja nopeasti lähes aina.

Yksi ärsyttävimmistä ongelmista oli sovellusten heräämättömyys taustalta. Tällaisissa tilanteissa, kun avasin ohjelman uudestaan sen jäätyä aikaisemmin taustalle, ei sovellus päivittänyt näkymää, vaan jäi mietiskelemään. Tällöin sovellus oli suljettava taustalta ja käynnistettävä uudelleen.

One UI -käyttöliittymästä löytyviä tilat-ominaisuuksia testatessani havaitsin suuremman puoleista hidastelua, joka johti lopulta puhelimen uudelleen käynnistykseen, koska yksinkertaisesti käyttöjärjestelmä lakkasi vastaamasta kosketuksiini ja käskyihini. Ongelma ilmeni, kun säädin tila-asetuksista unitilaa kuntoon. Puhelimen pätkiminen toistui 2/3 yrityksestä säätää tai laittaa tila vain päälle.

Tilat-ominaisuuden kautta saa päälle esimerkiksi ajotilan, johon on säädettävissä erilaisia asetuksia ja määritellä sitä, mitä puhelimella voi tehdä, kun kyseinen tila on päällä.

Yhteenveto

Kokonaisuutena olen Samsung Galaxy S23 -puhelimesta erittäin tyytyväinen. Kyseessä on markkinoiden toistaiseksi parhaimpiin lukeutuva lippulaivapuhelin, joka yllätti pääasiassa Applen laitteita käyttävän henkilön hyvinkin positiivisesti. Testijakson päätteeksi voin puhelinta suositella lämpimästi sitä harkitseville.

Testijakson aikana puhelimessa ei kokonaisuudessaan ilmennyt suurempia tai usein toistuvia ongelmia ja puhelin sovelluksineen toimi moitteettomasti jokaisessa tilanteessa. Galaxy S23 -puhelimessa on pieniä, mutta onnistuneita parannuksia edellisiin malleihin verrattuna, eikä puhelin kalpene kilpailijoiden rinnalla lataustekniikoita lukuunottamatta oikeastaan millään osa-alueella.

Hinnassa Samsung on tullut ylöspäin 100 euroa, mutta vastapainoksi viime vuoden suorituskyky- sekä ohjelmisto-ongelmat ovat kadonneet Snapdragon-järjestelmäpiirin ansiosta. Myös Qualcomm on onnistunut tämän vuoden lippulaivajärjestelmäpiirin kanssa. Kyseessä on suorituskykyinen piiri, joka ei käytön aikana merkittävästi lämpene parin edellisen Snapdragon-piirin tavoin.

Puhelimesta antamani miinukset voivat olla paljon kiinni myös käyttäjästä sekä mieltymyksistä. Henkilökohtaisesti esimerkiksi 25 watin latausnopeus ei ole ongelma, mutta laturin puute pakkauksesta on itselleni suurempikin harmituksen aihe, sillä itseltäni ei omasta takaa löydy sopivaa laturia

Samsung Galaxy S23 on ollut Suomessa saatavilla 2. helmikuuta lähtien kahdessa eri versiossa. 128 gigatavun mallin saa itselleen 999 eurolla, kun 256 gigatavun mallin saa 1049 eurolla. Molemmissa malleissa on 8 gigatavua RAM-muistia.

Samsung Galaxy S23

9.5

Samsung Galaxy S23 on pieni, mutta pippurinen.

Hyvää
 • Näyttö
 • Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri
 • Riittävä akunkesto
 • Toimiva One UI -ohjelmisto
 • 4 + 5 vuoden päivityslupaus
 • Aiempaa pelkistetympi ulkoasu
Huonoa
 • Myyntipakkauksessa ei toimiteta laturia
 • 128 gigatavun mallissa vanhempaa UFS 3.1 -tekniikkaa
 • Hinta kasvanut
 • Latausnopeus jäänyt jälkeen kilpailijoista

2 Kommenttia

 1. Laitapa nettiyhteyden jako päälle ja käytä sitä tietsikalla. Kyllä lämpiää ja akun lataus tippuu normaalia nopeammin. Tosin ei se akku ihan heti lopu.

 2. Yksi markkinoiden surkeimmista sormenjäljen tunnistuksista. Hyvä puhelin, mutta ei jaksa pelleillä jatkuvan arpomisen välillä saako auki vai pitääkö käyttää pin. En suosittele kenellekään.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut