AndroidArvostelutYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy S8 ja Galaxy S8+ – ”jälleen kerran loistavia lippulaivatuotteita”

Samsung Galaxy S8+ ja Samsung Galaxy S8

Saimme SuomiMobiilissa käsiimme Samsungin uudet Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -lippulaivapuhelimet niiden Suomeen saapumisen tienoilla. Nyt tästä on kulunut jo tovin verran ja tarkoituksena tässä artikkelissa olisi tuoda esille kokemuksia, joita syntyi puhelimien testaamisen aikana.

Aluksi voisi sanoa, että nämä uudet Samsungin lippulaivapuhelimet ovat hämmästyttäviä sekä samalla varsin tuttuja. Galaxy S8 ja Galaxy S8+ ovat molemmat lähes identtisiä laitteita, mutta eroa löytyy pääasiassa vain laitteiden fyysisessä koossa ja näytön tuumamäärissä. Laitteiden samankaltaisuuden takia en nähnyt järkeväksi ruveta tekemään kahta erillistä arvostelua puhelimista, vaan ahdan kaiken informaation, mielipiteeni ja kokemukseni molemmista puhelimista tähän yhteen arvosteluun. Saimme testiin myös Galaxy S8 -puhelimien rinnalla julkaistun DeX -telakointiaseman sekä myös vuoden 2017 Gear 360 -kameran, joista julkaistaan pian SuomiMobiilin sivuilla omat artikkelit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aluksi testiin päätyi vain pienempi Galaxy S8 -malli, mutta myöhemmin sain käsiini myös suuremmalla näytöllä varustetun Galaxy S8+ -version. Teknisesti Samsung ei jätä ketään kylmäksi uusilla puhelimillaan, mutta myös heikkouksia puhelimista löytyy. Puhelimissa on myös muutamia erikoisuuksia, joiden läsnäoloa voidaan myös hieman kritisoida.

Tässä artikkelissa tulemme perehtymään Samsungin tuoreimpiin lippulaivapuhelimiin sekä tulen kertomaan oman henkilökohtaisen mielipiteeni laitteista sekä koitan kertoa omia ajatuksiani puhelimista.

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy S8 ja (Galaxy S8+)
Mitat: 148.9 x 68.1 x 8 mm (S8+ 159.5 x 73.4 x 8.1 mm)
Paino: 155 g (S8+ 173 g)
Näyttö: 5.8 tuumaa (S8+ 6.2 tuumaa) QHD (1440 x 2960) Gorilla Glass 5
Suoritin: 8-ytiminen Exynos 8895 (Mali-G71 MP20)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 12 MP pääkamera ja 8 megapikselin etukamera
Akku: 3000 mAh (S8+ 3500 mAh) (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 7.0 Nougat
Muuta: Dual-SIM -vaihtoehto


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus

Puhelimet toimitetaan mustassa myyntipakkauksessa, jonka päällä on puhelimen mallinimi sekä laitteen tärkeimmät tekniset tiedot. Myyntipakkauksen päällä on aluksi oma pahvinen kerroksensa, jonka alta löytyy pääasiassa musta laatikko, jota koristaa Samsungin logo. Itse pakkaus aukeaa kuin kirja ja ensimmäisenä esille tulee puhelin, joka on omassa syvennyksessään. Puhelimen alla on pieni laatikko, jonka sisälle on laitettu Galaxy S8:n pikakäyttöohjeet sekä muita ohjeita sekä lappuja. Pienen laatikon kylkeen on myös upotettu SIM-korttiluukun avain.

Myyntipakkauksen sisältö on varsin täyteläinen

Samsung on pakannut myyntipakkaukseen mukaan myös mustan pikalaturin, USB-C -tyypin lataus- ja tiedonsiirtojohdon sekä AKG-kuulokkeet. Kuulokkeiden kaveriksi paketissa on myös erikokoisia vaihtotulppia. Myyntipakkaukseen kuuluu vielä lisäksi kaksi USB-C -adapteria. Galaxy S8:n ja Galaxy S8+:n myyntipakkaukset ovat sisällöltään täysin identtiset ja kaiken kaikkiaan niiden sisältö on varsin runsas verrattuna muiden valmistajien puhelimien myyntipakkauksiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Samsung Galaxy S8

Samsungin uudet Galaxy S8 -puhelimet näyttävät ainakin omaan silmääni tyylikkäiltä, oikeastaan laitteiden muotoilu on vertaansa vailla tällä hetkellä. Muista markkinoilla olevista puhelimista tyylikkäämmän Galaxy S8 -puhelimesta tekee lähes kehyksetön Infinity-näyttö, johon on yhdistetty vanhemmista Samsungin puhelimista tuttu molemmilta sivuilta kaartuva edge-näyttö. Kyseessä on sellainen yhdistelmä, jota ei muilta valmistajilta vielä löydy. Alkuvuonna tarkastelimme Xiaomi Mi MIX -puhelinta, joka oli myös lähes reunukseton, mutta Galaxy S8 -puhelimissa näytön reunattomuus yhdistyy sulavasta laitteen runkoon pyöristettyjen muotojen ansiosta, jolloin tuntuma kädessäkin on loistava.

Galaxy S8 -puhelimet rakentuvat lasisista pinnoista sekä metallisesta kehyksestä. Kyseessä on siis nykypäivän premium-puhelimien suuntaus, jossa laitteesta tehdään enemmän design-tuote kuin perinteinen puhelin. Myöskään Samsung ei ole saanut ratkaistua lasisia takapintoja vaivaavaa ongelmaa, sillä myös Galaxy S8:n pinta kerää huomattavasti likaa ja sormenjälkiä, jonka takia puhelin näyttää jatkuvasti likaiselta. Henkilökohtaisesti en ole lasisien puhelimien suurin ystävä, sillä ne eivät ole lasin takia yleensäkään kovin kestäviä. Galaxy S8:n ja Galaxy S8+:n  testijakson aikana puhelimet eivät päässet tipahtamaan niin, että lasipintojen kestävyyttä olisi päässyt kovin hyvin testaamaan. Puhelimien lasinen takapinta ei ole myöskään kovin hyvä pitkällä tähtäimellä, jos laitteen kanssa ei käytä minkäänlaisia kuoria, sillä ajan kanssa lasipinnat keräävät naarmuja. Tämän takia pidän enemmän puhelimista, joiden takapinta on metallia, sillä metallipinnat keräävät huomattavasti vähemmän likaa sekä naarmuja, jolloin puhelinkin näyttää pidempään paremmalta.

Samsung Galaxy S8+

Galaxy S8:n ja Galaxy S8+:n erityinen vahvuus on veden- ja pölynkestävyys. Puhelimet ovat suojattu IP68-luokituksen mukaisesti, joten ne kestävät vettä 1,5 metrin syvyydessä 30 minuuttia. Galaxy S8 -puhelimien kanssa ei siis tarvitse huolehtia laitteiden kastumisesta, sillä ne kestävät suoran upotuksen veteen sekä rankemman vesisateenkin. Ominaisuudesta on varmasti hyötyä monille käyttäjille, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että älypuhelimien ei tarvitse olla vedenkestäviä, sillä useat puhelimet kuitenkin kestävät hieman vettä, joten pieni vesisade ei yleensä haittaa. Toki jos puhelimessa ei ole vedenkestävyyttä ja se sattuu tipahtamaan veteen, niin silloin IP-luokituksesta ei ole myöskään haittaa.

Testiimme päätyi Galaxy S8 -puhelimen Orchid Gray värivaihtoehto sekä Galaxy S8+:n Arctic Silver värivaihtoehto.

Vaikka uutuuspuhelimessa on varsin kookkaat näytöt (5,8 ja 6,2 tuumaa), niin Samsung on saanut pidettyä laitteiden fyysiset mitat kurissa uuden Infinity-näytön ja erikoisen kuvasuhteen ansiosta. Puhelinkaksikon pienemmän Galaxy S8:n mitat ovat 148.9 x 68.1 x 8 millimetriä ja painoa löytyy 155 grammaa. Kyseessä on siis vielä varsin siro puhelin ja se mahtuu käteen hyvin. Galaxy S8+:n mitat ovat 159.5 x 73.4 x 8.1 millimetriä ja painoa löytyy 173 grammaa. Suurempi Galaxy S8+ on huomattavasti kookkaampi ja painavampi, jonka takia ainakin itse tykästyin enemmän pienempään Galaxy S8 -malliin, joka on kaksikosta ns. ”perusversio”.

Galaxy S8 ja Galaxy S8+ ovat ulkoisesti täysin identtiset, jollei kokoeroa oteta huomioon. Galaxy S8:n etuosaa peittää 83,6 prosenttisesti näyttö, kun taasen Galaxy S8+:n etuosaa peittää 84 prosenttisesti näyttö. Puhelimien näytön yläpuolelle on sijoitettuna vasemmalta päin lueteltuna: LED-ilmoitusvalo, iiristunnistuksen LED-valo, valoisuusanturi, puheluihin käytettävä kaiutin, etukamera sekä iiristunnistuksen kamera. Puhelimien taakse Samsung on laittanut tuttuun tyyliin keskitetysti takakameran, jonka vasemmalla puolella on yksi LED-salama sekä sykemittarin anturi. Kameran oikealla puolella on hieman hölmösti sijoitettuna sormenjälkitunnistin.

Puhelimien oikeassa kyljessä on ainoastaan virtanäppäin, kun taasen vasemmassa kyljessä on äänenvoimakkuusnäppäimet sekä erillinen Bixby-näppäin. Laitteiden yläreunassa on mikrofoni ja telakka SIM-kortille sekä muistikortille. Alareunassa on kaiutin, yksi mikrofoni, USB-C -tyypin latausliitin sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Näyttö

Galaxy S8 -puhelimissa on lähes koko puhelimen etupuolen täyttävä kosketusnäyttö.

Samsung Galaxy S8 -puhelimien mielenkiintoisin uudistus löytyy näytöstä, jos verrataan viime vuoden Galaxy S7 -malleihin. Samsung kutsuu puhelimen näyttöä Infinity-näytöksi. Kyseessä on lähes koko puhelimen etupuolen peittävästä näytöstä, johon on yhdistetty viimeisimpien vuosien lippulaivapuhelimista tutuksi tullut kahdelta sivulta pyöristyvä edge-näyttö. Samalla näyttöön on tuotu uusia ulottuvuuksia pyöristämällä kulmat, aivan kuten Xiaomi teki viime vuonna Mi MIX -puhelimensa kanssa.

Koska Samsung on päättänyt peittää laitteiden etupuolen lähes kokonaan kosketusnäytöllä, niin viime vuosien Galaxy-puhelimien tutut perinteiset fyysiset navigointipainikkeet ovat saaneet luvan siirtyä näytön tieltä kokonaan pois. Nyt painikkeet ovat toteutettu ohjelmistollisesti, mutta kotipainike on kuitenkin säästetty erikoisesti näytön alle sijoitetun paineanturin avustuksella.

Galaxy S8 -puhelimien paineentunnistava kotipainike on aina käytettävissä

Samsung on päätynyt Galaxy S8:ssa 5,8 tuuman näyttöön ja Galaxy S8+:ssa 6,2 tuuman näyttöön, jotka kuulostavat korvaan todella suurilta, mutta ongelman kuitenkin ratkaisee älypuhelimissa omituisempi 18,5:9 kuvasuhteen näyttö. Pikaisesti voisi ajatella, että samalla myös näytön pinta-ala on suurempi kuin esimerkiksi normaalia 16:9 kuvasuhdetta käyttävässä OnePlus 5 -puhelimessa, jossa näytön koko on 5,5 tuumaa. Todellisuudessa se ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertaista, sillä Galaxy S8 -puhelimissa käytettävä 18,5:9 kuvasuhteen näyttö on hieman normaalia 16:9 kuvasuhdetta kapeampi ja korkeampi. Tämän takia esimerkiksi Galaxy S8:n 5,8 tuuman näyttö sekä OnePlus 5:n 5,5 tuuman näyttö ovat pinta-alaltaan hyvin lähellä toisiaan.

Uusissa Galaxy S8 -puhelimissa Samsung tyytyy jälleen kerran tarkkaan QHD-tasoiseen kosketusnäyttöön (2960 x 1440 pikseliä), joka perustuu Samsungin omaan Super AMOLED -teknologiaan. Henkilökohtaisesti tykkään AMOLED-näytöistä huomattavasti enemmän kuin IPS-teknologiaan perustuvista näytöistä. AMOLED-näyttöpaneelin tarkoituksena on toistaa mustat väritasot huomattavasti paremmin kuin kilpailevat LCD-näytöt. AMOLED-näyttö on perusajatukseltaan huomattavasti erilainen kuin LCD-näyttö. AMOLED-näytöissä erillistä taustavaloa ei tarvita, sillä itse pikseli valaisee itsensä, jonka ansiosta näyttöpaneeleista ja näin ollen myös puhelimista saadaan ohuempia. Esimerkiksi musta näyttää AMOLED-näytöllä oikeasti mustalta, kun pikseleissä ei ole tällöin valoja.

Galaxy S8:n ja Galaxy S8+:n näytöt ovat tällä hetkellä markkinoiden parhaimmistoa, sillä niissä on loistavat katselukulmat, ne toistavat värit tasaisesti ja värikirkkaasti sekä näytöistä saa erinomaisesti selvää auringonvalossa. Näytöistä omaan makuuni loistavia tekee myös rohkeasti erilainen kuvasuhde sekä muotoilu. Erityisesti näytön pyöristetyt kulmat tuovat puhelimien näyttöihin kauan kaivattua eloisuutta sekä tyylikkyyttä. Henkilökohtaisesti en ole kuitenkaan koskaan päässyt innostumaan Samsungin edge-reunanäytöistä, jotka eivät ole kovinkaan tarpeelliset. Koen edge-reunat enimmäkseen puhelimen muotoiluelementiksi kuin hyödylliseksi ominaisuudeksi, vaikka Samsung on koittanut pyöristetyille näytöille keksiäkin joitain ominaisuuksia. Tällä hetkellä edge-reunat ovat olleet ainakin omassa käytössäni vain muotoiluelementtejä, sillä esimerkiksi Apps Edge, People Edge tai muutkaan reunanäyttöjen ominaisuudet eivät ole vakiintuneet käytettäväksi päivittäisessä käytössä. Enimmäkseen kyseessä on turha ominaisuus, ainakin itselleni.

Tekniikka ja suorituskyky

Samsung Galaxy S8 -puhelimet sisältävät tämän hetkistä kovinta tekniikkaa, mitä voi älypuhelimista löytyä. Galaxy S8 ja Galaxy S8+ eivät teknisesti eroa toisistaan paljoa. Molemmissa Suomessa myytävissä puhelimissa on Samsungin itse kehittämä ja valmistama kahdeksanytiminen Exynos 8895 -järjestelmäpiiri, joka rakentuu neljästä 2,3 GHz:n taajuudella toimivasta Mongoose-ytimestä sekä neljästä 1,9 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa puhelimissa hoitaa Mali-G71 MP20.

Vaikka Samsung on tehnyt uutuuspuhelimista tehokkaita, niin puhelimet eivät pääse loistamaan suorituskykymittauksissa. Ajoimme Galaxy S8 -puhelimissa läpi perinteiset Geekbench 4- ja AnTuTu -suorituskykytestit, joissa puhelimet pärjäsivät hyvin, mutta eivät päässeet aivan tuoreimpien Snapdragon 835 -järjestelmäpiiriin perustuvien puhelimien tasolle. AnTuTu:n testissä Galaxy S8+ sai mukavat 172 447 pistettä, joka on varsin hyvin, mutta verrattuna OnePlus 5:n 181 321 pisteeseen eroa on vielä huomattavasti.

Täytyy kuitenkin muistaa, että nykyään ei ole tärkeintä pohtia vain sitä kuinka monta ydintä laitteessa on, kuinka paljon RAM-muistia ja onko laite markkinoiden kärkeä, vaan tärkeintä olisi tarkastella kuinka sulavasti laite toimii nykyisillä ominaisuuksillaan. Oman kokemukseni mukaan Galaxy S8 ja Galaxy S8+ toimivat normaalissa käytössä sulavasti ja ilman tökkimisiä tai mainittavia bugeja. Puhelimet ovat myös tarpeeksi tehokkaita pyörittääkseen raskaimpiakin pelejä, joten mitään ongelmaa ei pitäisi olla.

Sisäistä tallennustilaa laitteissa on ”vain” 64 gigatavua, joka on vähän verrattuna esimerkiksi kilpailijoiden 128 gigatavun muistivaihtoehdoilla varusteltuihin puhelimiin. 64 gigatavua tallennustilaa riittää monelle käyttäjälle varmasti helposti koko puhelimen elinajaksi, mutta jollei riitä, niin Samsung tarjoaa onneksi myös mahdollisuuden muistikortille. Galaxy S8 -puhelimissa on muistikorttipaikka (microSD), johon on mahdollista asettaa muistikortti, joka on maksimissaan 256 gigatavua suuri. RAM-muistia molemmat puhelimet sisältävät myös standardiksi muodostuneen 4 gigatavua, joka riittää Android-puhelimille loistavasti. Toki kilpailijoiden puhelimissa mennään jo 8 gigatavun RAM-muisteissa, mutta Samsung ei ole lähtenyt uutuuspuhelimien kohdalla ylimitoittamaan muistinmäärää. Valituilla markkinoilla Samsung myy Galaxy S8+ -mallista myös 6 gigatavun RAM-muistilla varusteltua versiota, mutta Suomessa on myynnissä virallisesti vain 4 gigatavun malli.

 

Suomessa myytävät puhelimet eivät pääasiassa ole Dual-SIM -versioita, vaikka kyseiset versiot on molemmista puhelimista olemassa. Suomessa normaalin Galaxy S8:n kohdalla saadaan tyytyä vain yhteen SIM-korttipaikkaan, jota voidaan pitää jopa Galaxy S8 -puhelimen heikkoutena, sillä monien kiinalaisten valmistajien huippupuhelimissa on kaksi SIM-korttipaikkaa. Ominaisuus on hyödyllinen siinä tapauksessa, jos tarkoituksena on käyttää esimerkiksi henkilökohtaista SIM-korttia sekä työ SIM-korttia samanaikaisesti. Samsung on kuitenkin Suomessa tuonut myyntiin ainakin omassa verkkokaupassaan Dual-SIM-version Galaxy S8+ -puhelimesta, joten suurempaa näyttöä kaipaaville on tarjolla myös kaksi SIM-korttipaikkaa, mutta pienemmän näytön haluavat käyttäjät saavat tyytyä yhteen SIM-korttiin. Dual-SIM-versioissa toinen SIM-kortti vie muistikortille tarkoitetun tilan, joten kahta SIM-korttia ei voi käyttää yhdessä muistikortin kanssa.

Sormenjälkilukija ja muut suojauskeinot

Galaxy S8 -puhelimien sormenjälkilukija on omituisessa paikassa

Luultavasti Galaxy S8 -puhelimissa eniten kritisoitu seikka löytyy sormenjälkilukijan sijainnista. Samsung on päätynyt sijoittamaan sormenjälkilukijan laitteen taakse kameran oikealle puolelle, joka on todella erikoinen paikka kyseiselle ominaisuudelle. Yleisesti sormenjälkilukija löytyy nykypäivänä kahdesta paikasta. Joko laitteen edestä kotipainikkeesta tai laitteen takaa kameran alapuolelta, josta se on helposti löydettävissä. Nyt Galaxy S8 -puhelimien kohdalla sormenjälkilukija on hyvin epänormaalissa paikassa, jota ei ole helppo pelkällä sormituntumalla löytää.

Testijakson aikana huomasin, että normaalissa Galaxy S8 -mallissa lukijaan ylettyi helposti pitämällä puhelinta yhdellä kädellä, mutta Galaxy S8+:n fyysinen koko tuotti jo hieman ongelmia ja sormenjälkilukijaan sai kurottaa, jos laitetta piti normaalisti kädessä. Vaikka sormenjälkilukijan sijainti onkin varmasti yksi Samsungin tämän vuoden suurimmista virheistä, niin itse lukijan nopeudessakaan ei ole kovasti kehumista. Samsung ei pääse puhelimesta löytyvän lukijan kanssa kovinkaan lähelle esimerkiksi Huawein sormenjälkilukijoiden nopeuksia tai varmuutta. Galaxy S8 -puhelimissa näytön avaaminen sormenjälkilukijalla voi parhaimmillaan kestää parikin sekuntia.

Onneksi Samsung ei tyydy kuitenkaan vain yhteen suojaustapaan uutuuspuhelimissaan, sillä nyt mukaan on tuotu vihdoin myös iirisskanneri, joka on löytynyt jo esimerkiksi Microsoftin Lumia 950 -puhelimista. Galaxy S8 -puhelimissa on näytön yläpuolella kaksi anturia iirisskannerille. Toinen näistä on iiristunnistuksen punainen LED-valo ja toinen on iiristunnistuksen kamera. Puhelimien julkaisun aikaan testattuani iirisskannausta päivittäisenä lukituksenpoistotapana, en juurikaan vakuuttunut skannauksen toimivuudesta ja laitteen sai loppujenlopuksi avata jatkuvasti PIN-koodilla. Kuitenkin muutaman ohjelmistopäivityksen jälkeen kokeilin iirisskannausta uudemman kerran ja se tuntui toimivan huomattavasti paremmin kuin ennen. Tällä hetkellä iirisskannaus toimii hyvin, mutta ei se ole kuitenkaan yhtä nopea tapa avata puhelimen lukitus kuin sormenjälkilukija. Iirisskannauksessa on myös muita huonoja puolia, sillä se ei toimi kovinkaan hyvin auringonpaisteessa tai jos käytössä on silmälasit tai aurinkolasit.

Samsung muistuttaa myös erikseen iirisskannausta aktivoidessa, ettei ominaisuutta kaikkien kannata kuitenkaan käyttää. Esimerkiksi henkilöitä, joilla on ollut epilepsiaan liittyviä oireita ei suositella käytettävän iirisskannausta, sillä se voi aiheuttaa ongelmia. Samsung mainitsee erikseen myös pikkulapset, joihin iirisskannausta ei ole suositeltavaa käyttää, sillä se voi vahingoittaa heidän näköään. Iirisskannaus ei siis ole aivan kaikille käyttäjäryhmille luotu käytettäväksi, vaikka se on yksi Galaxy S8 -puhelimien tärkeimmistä uudistuksista.

Toki Samsung ei tyydy uutuuksissa vain sormenjälkilukijaan tai iirisskannaukseen, sillä mukaan on tuotu myös hieman vaarattomampi sekä ei ehkä niin luotettava kasvojentunnistus, joka toteutetaan etukameran avustuksella. Kyseessä ei ole yhtä luotettava puhelimen suojaustapa kuin sormenjälkilukija tai iirisskannaus, mutta testaukseni mukaan kasvojentunnistusta ei ole helppo huijata esimerkiksi kuvan avulla. Ei kuitenkaan auta unohtaa, että käyttäjille, jotka eivät halua käyttää sormenjälkilukijaa, iirisskannausta tai kasvojen tunnistusta, niin tarjolla on edelleen vanhat tutut suojauskeinot kuin ennen (PIN-koodi, salasana ja kuvio).

Itse kuitenkin kritisoin hieman Galaxy S8 -puhelimien suojaustapoja, sillä sormenjälkilukija ei ole kovin nopea eikä erikoinen, iirisskannaus on sormenjälkilukijaa hitaampi ja kasvojentunnistus ei ole turvallinen, eikä sekään ole erityisen nopea lukituksenavauskeino. Samalla vaivalla ja ajalla pystyy helposti painelemaan esimerkiksi nelinumeroisen PIN-koodin tai piirtämään helpon avauskuvion. Itse en kokenut mitään Galaxy S8:n lukituksenavauskeinoa niin mullistavaksi, että ne voisivat helpottaa puhelimen käyttöä.

Kamera

Kameroiden osalta Samsung tyytyy Galaxy S8 -puhelimissa 12 megapikselin kamerakennoon (1,4 um, f/1.7), jossa on Dual Pixel -tarkennus. Vielä Galaxy S8 -puhelimien kanssa Samsung ei ole lähtenyt leikkimään kaksoiskameroiden kanssa, joka on ollut lippulaivapuhelimien kameroiden uusin suuntaus viimeisen parin vuoden ajan.

Lyhyesti sanottuna Galaxy S8:ssa on yksi markkinoiden parhaimpia älypuhelinkameroita ja kuvista tulee todella hyviä. Kuvat ovat tarkkoja ja värit toistuvat luonnollisina, mutta toisinaan myös hieman liian värikkäinä. Alla on muutamia testikuvia, jotka ovat otettu Galaxy S8- sekä Galaxy S8+ -puhelimilla.

Videokuvausta puhelimilla voi harrastaa 4K-tarkkuudella, joka on jo hyvin perinteinen videokuvantarkkuus kalliimmissa huippupuhelimissa. Kamerassa on myös optinen kuvanvakain, joka parantaa videokuvauksen vakautta ja se toimii testien perusteella Galaxy S8 -puhelimissa hyvin. Puhelimien vakiokamerasovelluksella on myös mahdollista kuvata hidastusvideota sekä hyperlapse-videota.

Samsung on parantanut Galaxy S8:n kohdalla etukameraa verrattuna viime vuoden Galaxy S7 -malliin. Nyt etukameran koko on kasvanut 8 megapikseliin ja kuvien laatu on tämän myötä myös huomattavasti parantunut. Kuvat ovat pääasiassa todella hyviä kunnollisessa valaistuksessa, mutta ihmeitä ei kuitenkaan kannata odotella heikossa valaistuksessa.

SuomiMobiilin kattavampi katsaus Galaxy S8:n kameraan julkaistaan lähiaikoina.

Ohjelmisto – Bixbylle ei käyttöä Suomessa

Galaxy S8 -puhelimissa käytetään Googlen Android 7.0 -käyttöjärjestelmäversiota, jonka päällä toimii Samsungin itse kehittämä ”Samsung Experience” -käyttöliittymä, jonka versionumero on 8.1. Testilaitteissamme tuoreimman päivityksen jälkeen puhelimet saivat Androidin heinäkuun tietoturvapäivityksen, joka on arvostelun kirjoitushetkellä tuorein Googlen julkaisema päivitys.

Samsung on tehnyt käyttöliittymästään tyylikkään sekä karsinut vanhan TouchWiz -käyttöliittymän raskaita muutoksia. Käyttöliittymä muovailee pitkälti puhelimien ulkoista olemusta, jonka takia se sopii puhelimiin loistavasti. Käyttöliittymä toimii Galaxy S8 -puhelimissa sulavasti ja ilman ongelmia. Itselläni ei ainakaan ole mitään valittamista, sillä testijakson aikana vastaan ei tullut mitään merkittäviä huomioitavia seikkoja.

Käyttöliittymän tärkeimmäksi uudistukseksi voidaan luetella Samsungin itse kehittämän henkilökohtaisen avustajan Bixbyn. Samsung on itse jopa niin vakuuttunut ominaisuudesta, että puhelimissa on oma Bixby-painikkeensa vasemmassa kyljessä. Bixby ei kuitenkaan ole kovinkaan erikoinen ja Suomessa jopa turha. Samsung kuvailee itse Bixby-ominaisuutta sivuillansa näin:

”Tämä on Bixby. Täysin uusi tapa käyttää Galaxy S8- tai S8+ -puhelintasi. Voit puhua, kirjoittaa tai koskettaa kertoaksesi mitä tarvitset – Bixby ymmärtää kaikkia kolmea tapaa. Kun et osaa kuvailla asiaa sanoilla, avaa kamera ja anna Bixbyn hakea kuvan perusteella. Bixby on integroitu jokaiseen Galaxy S8:n ja S8+:n osa-alueeseen. Siten se voi hoitaa kaikkia asioita, mitä yleensä teet puhelimella ja se oppii koko ajan paremmin tavoillesi.”

Suomessa Bixby ei kuitenkaan osaa puhua, eikä sille voi puhua. Aluksi Bixbyn kerrotaan tukevan vain koreaa, jonka jälkeen tuki tulee englannille sekä kiinalle. Samsung ei ole kertonut mitään muiden kielien kohtalosta, joten suomea tuskin kannattaa odotella puhelimeen. Suomessa Bixbyn hyödyt jäävät pääasiassa kuvan perusteella tietojen hakemiseen, joka tosin ei tunnu kovin erikoisesti toimivan. Testasin ominaisuutta esimerkiksi ottamalla kuvan Nokia 6 -puhelimesta, jolloin Bixby haki internetistä vain kuvia puhelimista, joista yksikään ei ollut edes Nokia-merkkinen.

Mielestäni Bixby ei ole ansainnut omaa fyysistä painiketta puhelimeen, koska se ei tunnu toimivan juurikaan ja henkilökohtaisesti koen ominaisuuden enemmän ärsyttäväksi kuin toimivaksi. Erillinen painike on myös toisinaan hämäävä, kun sitä voi helposti luulla käynnistyspainikkeeksi ja sitä painamalla aukeaa aina Bixby. Mielestäni Samsung voisi vapauttaa painikkeen myös muuhun käyttöön, jollei Bixbylle ole oikeasti tarvetta. Painikkeesta voisi olla enemmänkin hyötyä, jos sitä painamalla saisi vaikka auki kameran tai jonkin muun sovelluksen aivan kuten Huawei teki Honor 8:n älynäppäimen kanssa.

Akun kesto

Akun keston ja akun kokojen kohdalla on Galaxy S8 ja Galaxy S8+ -puhelimien välillä pieniä eroja. Koska Galaxy S8+ on fyysiseltä kooltaan hieman kookkaampi, niin laitteen sisälle on saatu asetettua myös suurempi akku. Galaxy S8 -mallissa on 3000 milliampeeritunnin akku, kun taasen Galaxy S8+ -versiossa on 3500 milliampeeritunnin akku.

Galaxy S8:n täyteen ladatulla akulla on mahdollista käyttää puhelinta yhden päivän normaalilla käytöllä, mutta toista päivää ei edes kannata kuvitella. Suuremman akun sisältävässä Galaxy S8+ -mallissa on kuitenkin jonkin verran parempi akun kesto, sillä normaalilla käytöllä puhelinta voi käyttää muutaman tunnin pidempään kuin normaalia Galaxy S8 -puhelinta. Laitteiden väliset erot akun kestossa eivät kuitenkaan ole huimat, mutta tarvittaessa akkua on helppo parantaa virransäästöohjelman avulla, joka uutuuspuhelimissa on varsin vakuuttava. Virransäästötilassa puhelimien näytön tarkkuus muutetaan Full HD -tasoon, joka jo itsessään vaikuttaa laitteiden akun kestoon. Galaxy S8 -puhelimissa on myös maksimivirransäästötila, joka alentaa näytön tarkkuuden vain HD -tasoiseksi ja samalla käytöstä poistuu paljon ominaisuuksia, jotta akku kestäisi pidempään.

Galaxy S8 -puhelimia ladataan käyttäen USB-C -tyypin latausliitintä, joka on tämän hetkinen standardi älypuhelimissa. Laitteissa on myös sisäänrakennettu tuki langattomalle lataukselle. Langaton lataus on varsin harvinainen ominaisuus nykyisissä älypuhelimissa, jonka takia on mahtava nähdä, että Samsung koittaa pitää kyseistä latausteknologiaa vielä hengissä. Henkilökohtaisesti tykkään langattomasta latauksesta, mutta sen harvinaisuuden vuoksi ominaisuutta ei tule useasti käytettyä. Puhelimet tukevat myös pikalatausta, joka on kokemukseni mukaan hyvinkin nopea, mutta ei yletä aivan OnePlussan Dash Chargen tasolle.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -puhelimia. Galaxy S8 pääsi myös käväisemään Norjassa / Kuva: Tenho Pitkänen

Samsung on onnistunut luomaan Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -puhelimista jälleen kerran loistavia lippulaivatuotteita, jotka ovat osoitus siitä, että Samsung osaa viedä älypuhelimia uudelle tasolle omalla tavallansa. Vastaavia älypuhelimia on vaikea löytää markkinoilta, sillä Galaxy S8 ja Galaxy S8+ ovat täysin persoonallisia ja tyylikkäästi toteutettuja. Puhelimissa on loistava näyttö, jossa yhdistyy kehyksetön muotoilu sekä Samsungin tuttu edge-reunanäyttöjen ideologia. Laitteissa on myös riittävästi tehoja, laadukas rakenne sekä luokkansa parhaimmistoa olevat kamerat.

Uutuuspuhelimissa on myös heikkouksia. Esimerkiksi henkilökohtaisesti en tykästynyt sormenjälkilukijan sijaintiin, iirisskannauksen hitauteen enkä Samsungin tekemiin turhiin lupauksiin Bixbyn suhteen. En myöskään tykännyt, että Samsung pakottaa Galaxy S8 -puhelimien omistajia käyttämään Bixbyä.

Galaxy S8 ja Galaxy S8+ eivät ole myöskään kovin halpoja Suomessa. Galaxy S8:n suositushinta on 829 euroa ja Galaxy S8+:n 929 euroa, joten kovin halvoista laitteista ei ole kyse. Toki puhelimet sisältävät ainutlaatuisia ominaisuuksia sekä erikoisen ja tyylikkään muotoilun, mutta silti laitteet ovat omaan makuuni liian kalliita. Esimerkiksi Suomestakin saa ostettua vastaavilla ominaisuuksilla olevia ”tavallisia älypuhelimia” alle 500 eurolla. Tällainen hyvä vaihtoehto on muun muassa OnePlus 5, joka on teknisesti huippuluokkaa, mutta siinä ei ole vuoden 2017 suuntauksen mukaista kehyksettömän näytön muotoilua.

Yhteenveto

9.5

Samsung Galaxy S8 ja Galaxy S8+ ovat todellisia lippulaivapuhelimia. Laitteissa on tyylikäs muotoilu, loistava ja uudenlainen Infinity-näyttö sekä luokkansa parhaimmistoa olevat kamerat. Pienenä lisänä puhelimet ovat myös veden- ja pölynkestäviä, joten rankkasadekkaan ei käyttöä haittaa. Puhelimet eivät kuitenkaan pääse loistamaan suojausominaisuuksien ostalta (sormenjälkilukija ja iirisskanneri) ja Samsungin Bixby-ominaisuus on varsin turha, ainakin Suomessa.

Hyvää
  • Tyylikäs muotoilu
  • Tarkka ja kirkas näyttö
  • Huippuluokan kamerat
  • Veden- ja pölynkestävä
Huonoa
  • Bixby
  • Sormenjälkilukijan sijainti
  • Iirisskanneri varsin hidas
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android