ArvostelutXiaomi

Arvostelussa Xiaomi Mi MIX: ”upea huippupuhelin vain muutamalla ongelmalla”

Xiaomi Mi MIX

Julkaisimme joulukuussa pienen katsauksen Xiaomin erikoisimpaan ja ehkä jopa tyylikkäimpään puhelimeen, eli Mi MIXiin. Kyseessä on Xiaomin oma niin sanottu ”konseptipuhelin”, joka saapui kuitenkin myyntiin. Saimme puhelimen testiin verkkokauppa e-ville.comin kautta, joka toimittaa puhelimia suoraan Kiinasta.

Xiaomi Mi MIX oli vuoden 2016 yllättävin älypuhelinuutuus, sillä se on jotain täysin uutta älypuhelinmarkkinoilla. Mi MIX:ssä on suuri 6,4 tuuman näyttö, mutta silti se on ulkoisesti lähes samankokoinen kuin 5,5 tuuman näyttöihin perustuvat puhelimet. Xiaomi on pystynyt karsimaan laitteen kokoa minimoimalla näytön ympärille jäävät reunat. Xiaomi Mi MIX on samalla myös yksi yhtiön kalliimmista laitteista, sillä sen hinnat alkavat e-villen verkkokaupassa 719,95 eurosta (hintaan lisätään vielä 24 % ALV).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelin on tarkoitettu pääasiassa vain Kiinan markkinoille, jonka takia siitä puuttuu muutamia ominaisuuksia, jotka olisivat hyödyllisiä Euroopan markkinoilla. Xiaomi Mi MIX on tarjolla kahtena eri versiona. Halvemmasta versiosta löytyy 4 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja kalliimmasta taasen 6 gigatavua RAM-muistia sekä huimat 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Erikoisuutena kalliimmassa versiossa on myös 18 karaatin kullalla pinnoitetut kameran ja sormenjälkilukijan kehykset.

Xiaomi Mi MIX on tyylikäs puhelin, mutta onko se kuitenkaan täydellinen? Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan puhelinta lähempää ja katsomaan, mitkä ovat puhelimen erikoisuudet, vahvuudet sekä heikkoudet.

Myyntipakkaus

Xiaomi Mi MIX toimitetaan tyylikkäässä mustassa pakkauksessa, joka on toteutettu eri lailla kuin minkään muun Xiaomin puhelimen kohdalla.  Myyntipakkauksen ulkokuori on koristeltu kullatuilla yksityiskohdilla ja siitä käy selväksi, että kyseessä on Xiaomin Mi MIX -puhelin 256 gigatavun versiona. Pakkaus koostuu kahdesta palasta, joista ensimmäinen on päältä pois liu’utettava suojapahvi. Myyntipakkauksen varsinaisessa laatikossa on magneettinen kiinnitys, jonka avatessa esiin tulee ensimmäisenä itse puhelin. Puhelimen alta löytyy kaksi muuta osiota, joista toisessa on käyttöohjeet, SIM-korttiluukun avain, USB-C-tyypin johto ja Kiinan markkinoille suunnattu laturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen mukana pitäisi olla myös tyylikkään nahkainen suojakuori, mutta valitettavasti meille saapuneesta puhelimesta ei sitä löytynyt. Testilaitteemme on valmistettu marraskuussa, jolloin Xiaomilla oli ongelmia suojakuorten valmistamisen kanssa. Myyntipakkauksesta löytyvästä kiinaksi kirjoitetussa viestissä kerrotaan, että nahkaisia kuoria ei ole pystytty valmistaman riittävästi, jonka takia niistä on pulaa. Viestin mukaan kuori luvataan toimittaa kuitenkin jälkikäteen, mutta jos puhelin on ostettu kolmannelta osapuolelta, niin sitä on turha odotella, sillä Xiaomi todennäköisesti toimittaa kuoret myyjälle, joka myy ne eteenpäin.

Koska testiin saapunut Xiaomi Mi MIX on kolmannen osapuolen jälleenmyymä, niin puhelimen mukana tulee myös lasinen suojakalvo. Valitettavasti tällä kertaa kyseessä on laaduton lasikalvo, sillä kun asensin sen puhelimeen, niin väliin jäi omituinen vääristymä (katso kuva). En osaa sanoa tarkkaan, mistä ongelma johtuu, mutta luultavasti ongelma on suojakalvossa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomin uutuuspuhelin on älypuhelinmarkkinoilla erikoisuus myös rakenteensa ansiosta, sillä Mi MIX:ssä on kokonaan keraaminen ulkokuori. Xiaomi julkaisi Mi MIX:n viime vuonna konseptipuhelimena, joka näkyy myös laitteen valmistustavoissa ja samalla monia asioita on pyritty tekemään normaalista poiketen. Viime vuosina markkinoilla on nähty monilta valmistajilta puhelimia, joissa jokin osa on keraaminen, mutta Xiaomi Mi MIX:n tapaista, kokonaan keraamista puhelinta ei vielä ole aikaisemmin nähty. Keraami on hyvin kovaa materiaalia, mutta samalla myös erittäin haurasta, jonka takia materiaalin valitseminen juuri puhelimen rakennusaineeksi on erikoinen. Xiaomi Mi MIX:iä käytettäessä kannattanee siis muistaa, että puhelin rakentuu hauraasta materiaalista ja puhelimen tippuminen voi olla kohtalokasta.

Selkeät naarmut kameran ja sormenjälkilukijan välissä

Testijakson aikana puhelin pääsi tipahtamaan kerran noin metrin korkeudelta laattalattialle, mutta onneksi tilanteesta päästiin vain pienellä säikähdyksellä, sillä testilaitteeseen ei tullut jälkeäkään. Koska keraami on tunnettu kovuudestaan, niin myös Xiaomi Mi MIX:n keraamisen takakuoren pitäisi pystyä välttämään naarmuuntumista paremmin kuin esimerkiksi lasin. Oman kokemukseni perusteella puhelimen rakenne kestää yllättävän hyvin, eikä testijakson aikana laitteen tasaisiin pintoihin kertynyt juurikaan naarmuja. Lähes ainoat naarmuuntuvat kohdat Xiaomi Mi MIX:n keraamisesta rakenteesta löytyvät takaosan kulmista, jotka ovat kuperia. Testilaitteessamme huomasimme myös toisen erikoisen kohdan, johon kerääntyi naarmuja. Kyseinen kohta löytyy puhelimen kameran ja sormenjälkilukijan välistä, jonne kertyi muutaman viikon testijakson aikana huomattava määrä pieniä naarmuja hyvin rajalliselle alueelle. Mielestäni on erikoista, että vain tuosta kohdasta löytyy naarmuja, sillä puhelimen takakuoren muihin tasaisiin pintoihin ei ilmestynyt pienintäkään naarmua. Toki kyseessä voi olla valmistusvirhe, jos kyseinen kohta on muuta materiaalia pehmeämpi ja näin herkempi naarmuille. Keraamisen rungon etu on kuitenkin se, että se ei kerää syviä naarmuja lasin tapaan. Testilaitteeseemmekin ilmestyneet naarmut ovat vain hyvin pinnallisia. Mielestäni Xiaomi Mi MIX on kuitenkin yleisesti varsin kestävä, mutta toki noin 1000 euron puhelimessa naarmut harmittavat.

Puhelimen keraamisen rakenteen takia laite on erittäin liukas. Henkilökohtaisesti en ole päässyt testaamaan mitään yhtä liukasta puhelinta kuin Xiaomi Mi MIX. Puhelinta normaalisti kädessä pidettäessä laite valui jatkuvasti alaspäin ja tasaisilla pinnoillakin Mi MIX tuntui koko ajan valuvan. Xiaomi toimittaa puhelimen mukana yleensä myös nahkaisen suojakuoren, jota suosittelen käyttämään. Suojakuori varmasti suojaa puhelinta naarmuilta ja kolhuilta. Valitettavasti e-villen toimittaman puhelimen mukana alkuperäistä suojakuorta ei tullut.

En voi kuitenkaan väittää, etteikö Xiaomi Mi MIX olisi upean näköinen ja yksi osatekijä tähän on juurikin keraaminen rakenne. Rakenteensa ansiosta puhelin on kiiltävä, joka tekee siitä tyylikkään. Valitettavasti Xiaomin pitäisi tulevissa puhelimissaan pystyä ratkaisemaan keraamisen rakenteen paikottainen naarmuuntuvuus ja liukkaus, jotta käyttökokemus paranisi. Testiimme lähetetyssä puhelimessa on 18 karaatin kullalla pinnoitetut kameran ja sormenjälkilukijan kehykset, jotka tuovat oman erikoisen vivahteensa laitteen ulkoiseen olemukseen.

Xiaomi Mi MIX:n takaosassa on kullattu teksti ”MIX DESIGNED BY MI”, jonka yläpuolelta löytyvät sormenjälkilukija ja kamera, jonka vieressä on kaksois-LED-salama. Laitteen etuosa on reilusti normaalista poikkeava, sillä näyttö on viety aivan yläreunaan saakka. Tämän takia Xiaomi on poistanut kuulokkeen, valoisuudentunnistimen sekä etukameran. Laitteen kuuloke on korvattu pietsosähköisellä keraamisella tekniikalla, joka ohjaa äänen näytön läpi. Mi MIX:n näytön alapuolelle Xiaomi on kuitenkin jättänyt suuremman noin senttimetrin mittaisen kaistaleen, johon on sijoitettuna etukamera sekä ilmoitusvalo.

Puhelimen oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, kun taasen vasemmasta kyljestä löytyy vain SIM-korttitelakka, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Muistikorttipaikkaa Xiaomi Mi MIX ei tarjoa. Laitteen yläreunassa on kaksi mikrofonia sekä normaali 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunassa on kaiutin sekä USB-C-tyypin liitäntä.

Näyttö

Xiaomi Mi MIX:n yksi erikoisimmista ominaisuuksista on näyttö, jonka takia puhelimeen on jouduttu tekemään kompromisseja. Näyttö on kooltaan huimat 6,4 tuumaa, mutta puhelimen fyysinen koko on kuitenkin saatu painettua minimiin. Xiaomi ei ole jättänyt näytön ympärille suuria reunoja, jonka ansiosta laitteesta on saatu yksi markkinoiden näyttävimmistä.

Puhelimen näyttö perustuu IPS LCD -teknologiaan ja sen tarkkuus on 2040 x 1080 pikseliä. Xiaomi Mi MIX:n näytön pikselitiheys on siis 362, joka ei kuulosta kovinkaan erikoiselta huippupuhelimelle, mutta totuus on kuitenkin se, että paljain silmin yksittäisiä pikseleitä on mahdoton nähdä, jonka takia näyttö on mielestäni riittävän tarkka. Xiaomi Mi MIX:n näytössä on 17:9 kuvasuhde, joka on hieman normaalista poikkeava, sillä älypuhelimissa standardiksi on viime vuosina muodostunut 16:9 kuvasuhde. Xiaomin omien sanojen mukaan puhelimen näyttö peittää 91,3 prosenttisesti laitteen etuosan, mutta todellisuudessa lukema ei ole yhtä vakuuttava. Erinäisten laskelmien mukaan lukema on noin 84 prosenttia.

Puhelin oikeasti vs. Xiaomin virallinen kuva

Valitettavasti Xiaomi markkinoi puhelimen pieniä näytön reunoja hieman liian aggressiivisesti tuttuun kiinalaisten tyyliin. Virallisissa Xiaomi Mi MIX:n lehdistökuvissa puhelimen näyttö yltää aivan keraamiseen runkoon saakka, mutta todellisuudessa näin ei kuitenkaan ole. Xiaomin virallisissa kuvissa Mi MIX näyttää uskomattomalta ja uskottelee kuluttajalle, että näyttö olisi todellisuudessakin täysin samanlainen. Oikeastaan vasta puhelimen käsiini saadessani tajusin, että näyttö ei ole sitä mitä väitetään. Xiaomi on jättänyt näytön ympärille silti reilun millimetrin mustan kaistaleen, joka kiertää koko näytön. On kuitenkin totta, että Xiaomi Mi MIX on silti uskomattoman upean näköinen puhelin, vaikka se ei vastaa aivan niitä mielikuvia, joita Xiaomi on luonut.

Puhelimessa on pyöristetyt kulmat

Kapeiden näytön reunojen lisäksi puhelimen erikoisuus on myös se, että näyttö yltää aivan laitteen yläreunaan. Tämän takia Xiaomi on joutunut poistamaan näytön yläpuolelta perinteisen kuulokkeen, läheisyyden tunnistimen sekä etukameran. Mielestäni juuri tämä seikka tekee Mi MIX:stä erilaisen kuin monet muut puhelimet. Vaikka näytön kapeat reunat eivät olekaan aivan sitä mitä on annettu olettaa, niin mielestäni näytön vieminen puhelimen yläreunaan on Xiaomin rohkein veto pitkään aikaan. Toinen erikoinen seikka puhelimen näytössä on mielestäni se, että näytön kulmat ovat pyöristetyt. Nyt myös näytön kulmat myötäilevät puhelimen ulkoista muotoilua, joka tekee kokonaisuudesta hiotun ja upean.

Päivittäisessä käytössä Mi MIX:n erikoinen näyttö ei poikkea juurikaan normaalin puhelimen käytöstä. Ennen puhelimen saapumista testiin ajattelin, että näytön kapeiden reunojen takia puhelimen käytössä olisi ongelmia muun muassa virhepainalluksien muodossa, mutta näin ei onneksi ole. Testijakson perusteella pystyn toteamaan, että Xiaomi Mi MIX:iä voi käyttää kuten normaaliakin puhelinta, eikä tarvitse pelätä, että näyttö tuottaisi ongelmia.

Videoissa näyttöön jää mustat alueet.

Puhelimen ohjelmiston puolella tuskaa tuottaa erityisesti näytön erikoinen 17:9 kuvasuhde, jota silmällä pitäen ei ole juurikaan mikään Android-sovelluksista luotu. Xiaomi Mi MIX:llä ei esimerkiksi voi katsella YouTube-videoita kokonäytöllä, koska videot ovat 16:9 kuvasuhteella. Tämän seurauksena puhelimen näyttöön ylä- ja alareunoihin jää pienet mustat kaistaleet, jotka ainakin omasta mielestäni häiritsevät katselukokemusta. Ongelmia ilmenee myös joissain muissakin sovelluksissa kuin pelkästään videontoistosovelluksissa. Esimerkiksi ongelmia oli Snapchat -sovelluksen kanssa, joka kyllä skaalautui koko näytölle, mutta sen seurauksena oli, että sovelluksen sisäiset painikkeet siirtyivät väärille paikoilleen, joka häiritsi käyttöä.

Testijakson aikana näyttöön ilmestyi jo muutaman päivän sisällä pieniä naarmuja. Valitettavasti Xiaomi ei paljasta näyttölasin valmistajaa, mutta todennäköisesti puhelimessa ei käytetä ainakaan uusimman sukupolven Gorilla Glass -lasia. Verkkokauppa e-ville.comin toimittamien puhelimien mukana tulee myös näyttöä suojaava lasikalvo, josta voi olla hyötyä, jos ei halua puhelimen näytön naarmuuntuvan.

Xiaomi Mi MIX:n näyttö on siis normaalista poikkeava jo sen takia, että se yltää aivan puhelimen yläreunaan saakka. Puhelimen näyttö ei ole yhtä tarkka kuin muiden valmistajien huippupuhelimissa, mutta kuitenkin monessa tilanteessa näyttö on tarpeeksi hyvällä tasolla. Näytössä on mielestäni myös hyvät katselukulmat ja siitä saa helposti selvää auringonpaisteessa, vaikka ei kuitenkaan aivan yhtä hyvin kuin monissa muissa huippupuhelimissa. Puhelimen näyttävää kokonaisuutta on täydentämässä vielä pyöristetyt näytön kulmat, jotka tekevät Mi MIX:stä täysin omanlaisensa.

Tekniikka, suorituskyky, sormenjälkitunnistin ja kuuluvuus

Xiaomi Mi MIX on yksi tämän hetken tehokkaimmista puhelimista, sillä sen sisällä hyrrää Qualcommin tällä hetkellä tehokkain markkinoilla oleva järjestelmäpiiri. Kyseessä on siis neliytiminen Snapdragon 821, joka koostuu kahdesta 2.35 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo -ytimestä sekä kahdesta 2.19 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo -ytimestä. Järjestelmäpiirin tukena on 6 gigatavua RAM-muistia ja puhelimesta löytyy myös Adreno 530 -grafiikkasuoritin.

Teknisiä tietoja tarkasteltaessa Mi MIX on yksi älypuhelinmarkkinoiden parhaimmista. Qualcomm Snapdragon 821 -järjestelmäpiiriin perustuvia älypuhelimia on markkinoilla vasta kourallinen ja testissämme on käynyt vasta kaksi kyseiseen piiriin perustuvaa puhelinta. Testissämme käyneet OnePlus 3T ja LeEco Le Pro 3 ovat lähes identtiset ja se näkyy myös suorituskyvyssä. Esimerkiksi AnTuTu- ja Geekbench 4 -suorituskykymittauksissa puhelimet saivat hyvin samankaltaiset pisteet. Valitettavasti Xiaomi Mi MIX sai kuitenkin heikommat pisteet. Suorituskykymittaukset eivät mielestäni kerro koko totuutta laitteen toimivuudesta, sillä siihen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin vain huijattavissa olevat testit. Puhelin pyörittää raskaimmatkin sovellukset helposti ilman ongelmia ja pätkimisiä, joka on luultavasti paras tapa mitata laitteen toimivuutta.

Testiimme päätyneessä Xiaomi Mi MIX -puhelimessa oli 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa, joka on enemmän kuin tarpeeksi. Muistikorttipaikkaa puhelin ei tarjoa, joka on täysin ymmärrettävää, sillä tallennustilaa on jo itsestään aivan riittävästi. Puhelimesta on saatavilla myös versio, jossa on 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa (4 gigatavua RAM-muistia), joka on hieman testiimme saapunutta niin sanottua exclusive-versiota halvempi.

Xiaomi Mi MIX:n yksi erikoisuus on myös pietsosähköisellä keraamisella tekniikalla korvattu kuuloke, joka ei ole äänenlaadussaan yhtä hyvällä tasolla tavallisen kuulokkeen kanssa. Yksinkertaisesti tekniikka toimii niin, että puhelimen runko välittää puhelun äänen pietsosähköisellä värinällä näytön läpi. Puhelimessa käytettävä teknologia ei kuitenkaan ole parhaimmasta päästä, sillä puhelut eivät ole kovinkaan yksityisiä, sillä ääni kuuluu selkeästi myös muualle. Jos Xiaomi Mi MIX:llä haluaa puhua ilman, että muut kuulevat, niin varmin vaihtoehto on käyttää erikseen ostettavia nappikuulokkeita. Parhain puoli pietsosähköiseen keraamiseen tekniikkaan pohjautuvassa kuulokkeessa on se, että nyt puhelimen voi laittaa korvalle mihin asentoon vain ja silti on mahdollista kuulla puhelun ääni.

Toinen erikoisuus puhelimen tekniikassa koskee läheisyyden tunnistinta, koska Xiaomi ei käytä Mi MIX:ssä tuttua infrapunaan pohjautuvaa läheisyyden tunnistinta, vaan se on korvattu ultraäänianturilla. Ero infrapunaan ja ultraääneen perustuvissa läheisyyden tunnistimissa on suuri, vaikka idea on täysin sama. Ultraäänellä toimiva läheisyyden tunnistin on omien kokemuksieni mukaan samalla tasolle normaalin läheisyyden tunnistimen kanssa, eikä tässä suhteessa tullut vastaan eroavaisuuksia.

Mi MIX:ssä oleva sormenjälkilukija on tuttu muistakin Xiaomin puhelimista. Tällä kertaa sormenjälkilukija löytyy laitteen takaa kameran alapuolelta. Sormenjälkilukija on mielestäni ollut Xiaomin puhelimissa aina nopea sekä toimiva, eikä tässäkään puhelimessa se tuota pettymystä. Henkilökohtaisesti tykkään siitä, että puhelimen sormenjälkilukija on laitteen takana, koska se on aina helppo avata etusormella jo puhelinta nostettaessa taskusta.

Xiaomi Mi MIX:iin voi lisätä viisi sormenjälkeä, joka on mielestäni riittävästi, sillä normaalisti siihen tarvitsee lisätä vain molemmat etusormet, joka on lukijan sijainnin ansiota. Henkilökohtaisesti olisin toivonut Xiaomilta sormenjälkilukijalle jotain muutakin hyödyllistä käyttöä kuin vain lukituksen avaamisen. Esimerkiksi kiinalaisen Huawein puhelimien sormenjälkilukija toimii myös kosketuslevynä, jolloin sillä on voinut ohjata esimerkiksi gallerian kuvia tai ilmoitusvalikkoa. Vastaavia innovaatioita toivoisin jatkossa myös Xiaomilta.

Xiaomi Mi MIX ei ole suunniteltu maailmanlaajuisille markkinoille, vaan ainoastaan Kiinassa myytäväksi, joka näkyy laitteen 4G-taajuuksien tuessa. Puhelin tukee yhteensä 11 4G LTE -taajuutta, mutta vain kaksi niistä on käytössä Suomessa. Suomessa käytetään taajuusalueita 1800, 2600, 800 ja 700, joista kahta jälkimmäistä puhelin ei tue. Sinällään tästä ei ole haittaa kaupungeissa, mutta hieman syrjäisimmillä seuduilla 4G LTE -yhteyden ei kannata odottaa toimivan.

Kamerat

Suurin pettymys puhelimessa on luultavasti juuri kamerat. Testijakson aikana kamerat eivät päässeet yllättämään, vaikka megapikseleitä pitäisi olla riittämiin. Xiaomi on pakannut Mi MIX:iin 16 megapikselin takakameran sekä 5 megapikselin etukameran.

Vaikka takakamera on megapikseleitä katsottaessa loistava, niin valitettavasti tämän puhelimen kohdalla ne eivät kerro todellisuudessa yhtään mitään. Henkilökohtaisesti olen hieman pettynyt puhelimen 16 megapikselin kameraan, koska sillä otetut kuvat eivät ole tämän hintaisen puhelimen tasolla. Xiaomi Mi MIX:n vakiokuvausasetuksilla saa taltioitua kuvia nopeasti ilman minkäänlaisia viiveitä, mutta usein kuvista tulee epäselvempiä ja rakeisempia kuin esimerkiksi HDR-kuvaustilaa käytettäessä. Valitettavasti HDR-kuvaustilastakin löytyy omat heikkoutensa ja tällä kertaa se on hitaus. Jos haluaa ottaa HDR-kuvia, puhelin taltioi kuvat parissa sekunnissa, joka on mielestäni aivan liian kauan. Monessa tilanteessa kuvista tulee tärähtäneitä, jos puhelin pääsee liikkumaan tämän muutaman sekunnin aikana.

Xiaomin omasta kamerasovelluksesta löytyy laajakirjo erilaisia kuvaustiloja, joista osa on tarpeellisia ja osa ei niin tarpeellisia. Luultavasti tärkein kuvaustila on manuaalitila, jossa voi itse säätä valkotasapainoa, tarkennusta, valotusaikaa ja ISO-arvoa. Manuaalitilassa ei ole kovin laajasti säätömahdollisuuksia, mutta kaikki perusseikat löytyvät ja niitä on helppo säätää.

Videokuvaa Xiaomi Mi MIX:llä vai taltioida SD-, HD-, Full HD- ja 4K -tarkkuudella. Puhelimella kuvatut videot ovat mielestäni kohtuullisia, mutta ei kuitenkaan aivan täydellisiä. Videoista välittyy myös normaaleissa kuvissa havaittu epätarkkuus ja rakeisuus. Videota kuvatessa kamera osaa tarkentaa aina uuteen kohteeseen nopeasti, joka ei ole itsestäänselvyys läheskään kaikissa nykypäivän puhelimissa. Puhelin tarjoaa videokuvaukseen kaksi tarkennustyyliä, jotka ovat ”Tap” ja ”CAF”. Näistä ensimmäinen antaa käyttäjälle vapauden valita, mihin kohtaan kameran halutaan tarkentavan videota kuvatessa. CAF-tila on taasen jo monelle tuttu jatkuva automaattitarkennus. Xiaomi Mi MIX:ssä on elektroninen kuvanvakain, eikä lippulaivapuhelimien tyypilliseen tapaan optista kuvanvakainta, joka hieman hämmentää.

Videokameran puolella Mi MIX tarjoaa vielä myös Slow-motion-videokuvauksen ja Time-lapse-videokuvauksen. Time-lapse-videokuvaukselle on jonkin verran asetuksia niin, että se ottaa esimerkiksi 0.06 sekunnin aikana 2 kuvaa ja aina niin pitkälle, että 60 sekunnin aikana otetaan 1800 kuvaa.

Puhelimessa katse kiinnittyy etukameran sijaintiin, joka on normaalista poikkeavassa paikassa. Koska Xiaomi on päättänyt minimoida näyttöä kiertävät reunat ja sen seurauksena kompromisseja on jouduttu tekemään ja yksi näistä on se, ettei etukamera ole luonnollisella paikallansa näytön yläpuolella. Xiaomi Mi MIX:n etukamera on tällä kertaa näytön alapuolella oikeassa kulmassa, joka ei mielestäni ole kaikista parhain paikka. Markkinoilla on nähty ennenkin laitteita, joissa etukamera on näytön alapuolella, hyvinä esimerkkeinä voidaan pitää muun muassa Nokia N9 -puhelinta ja Dell Venue 8 7840 -tablettia.

Etukameran sijainti ei ole kovinkaan otollinen juurikaan missään tapauksessa. Yleensä puhelimilla otetaan selfieitä niin, että puhelin on suoraan naaman edessä, mutta Xiaomi Mi MIX:n kohdalla puhelin pitää nostaa hölmösti vielä korkeammalle ja tämän jälkeen pitäisi opetella katsomaan vielä puhelimen alareunaan. Tämä ongelma on lähes kaikissa kolmannen osapuolen sovelluksissa, joissa hyödynnetään kameraa. Hyvä esimerkki on muun muassa Snapchat, jonka käyttäminen Mi MIX:llä on tuskallisen haastavaa. Onneksi Xiaomi on kuitenkin suunnitellut oman kamerasovelluksensa niin, että puhelin voidaan kääntää ylösalaisin. Tällöin etukamera on näytön yläpuolella luonnollisella paikallaan. Kyseinen ominaisuus on tervetullut, sillä se helpottaa käyttöä huomattavasti, mutta ongelma on läsnä silti kolmannen osapuolen sovelluksien kanssa.

Etukamera puhelimen oikeassa alakulmassa

Itse etukamera on suuruudeltaan 5 megapikseliä, joka ei teknisesti ole siis millään mittarilla markkinoiden kärkeä. Etukameralla saa kohtalaisia kuvia hyvässä valaistuksessa, mutta mitään erikoista etukamera ei kuitenkaan tarjoa.

Xiaomin oma vakiokamerasovellus tarjoaa muutamia lisäominaisuuksia etukameralle. Sovellus tunnistaa muun muassa kasvot ja arvioi käyttäjänsä sukupuolen ja iän. Etukamerassa on myös monista muista puhelimista tuttu kauneusominaisuus, joka auttaa ottamaan täydellisen selfien. Kauneusominaisuudessa on kaksi tilaa, jotka ovat älykäs ja pro. Älykästilassa on kolme tasoa (Low, Mid, High), joiden mukaan kasvoja muunnetaan. Pro-tilassa on mahdollista itse säätää silmien suuruutta, kasvojen kapeutta ja pehmeyttä.

Xiaomi Mi MIX:ssä ei ole kameroidensa osalta siis mitään ihmeellistä tai ainakaan mitä tässä hintaluokassa voisi odottaa. Takakamera on mielestäni heikkotasoinen ja etukamera ei tarjoa mitään ihmeellistä ja sen sijainti on hämmästyttävän epäkäytännöllinen. Xiaomi mahdollistaa kuvien ottamisen kätevästi sormenjälkilukijalla tai jommallakummalla äänenvoimakkuuspainikkeella, joka on mielestäni hyvä lisäys ja helpottaa kuvien ottamista.

Panoraama

Ohjelmisto

Käyttöjärjestelmänä Xiaomi Mi MIX:ssä toimii tällä hetkellä Android 6.0.1, eikä Googlen uudempi Android 7.0 Nougat. Puhelimelle kuitenkin odotetaan myös Android 7.0 -päivitystä, mutta mitään varmuutta sen tulosta ei tällä hetkellä vielä ole. On hyvä muistaa, että Xiaomi Mi MIX ei ole tarkoitettu maailmanlaajuisille markkinoille, jonka takia puhelin ei ole vielä saanut MIUI:sta Global ROM:ia, josta löytyisi esimerkiksi laajempi kielivalikoima ja Googlen palvelut.

Verkkokauppa e-villeltä toimitettavissa puhelimissa ei ole Xiaomin alkuperäistä käyttöjärjestelmää, vaan jälleenmyyjän oma epävirallinen käyttöjärjestelmäversio MIUI 8:sta, jossa on muun muassa Googlen Play -kauppa ja suomen kieli. Valitettavasti mukana tulevassa käyttöjärjestelmässä on vain muutamia sanoja suomeksi ja loput englanniksi.

Koska Xiaomi Mi MIX:lle ei ole tällä hetkellä saatavilla Global ROM:ia, johon on kehitteillä myös tuki suomen kielelle, ja puhelimeen valmiiksi on asennettuna epäverallinen versio MIUI:sta, niin suositeltavinta on vaihtaa käyttöjärjestelmä Xiaomin omaan Kiinan markkinoille suunnattuun versioon, sillä se on kaikista turvallisin ja vakain. Xiaomin omassa versiossa ei kuitenkaan ole Googlen palveluita, mutta niiden asentaminen ei ole kovin haastavaa. Toinen vaihtoehto on tietysti Xiaomi.eu:n epävirallinen MIUI 8 -versio, jossa on pitkälle hiottu suomen kielen tuki ja Googlen palvelut esiasennettuna.

Xiaomi ei ole keksinyt käyttöliittymäänsä juurikaan mitään erikoisuuksia, jotka olisi saatavilla vain Mi MIX -puhelimessa. Xiaomi on kuitenkin lisännyt navigointipainikerivin vasempaan reunaan pienen ympyrän, joka on kelluvan painikkeen aktivointinappula. Kelluvapainike on siirrettävä pikavalikko, josta löytyy navigointirivin tutut painikkeet sekä näytönlukitus ja näyttökuvan painikkeet. Ominaisuus on mielestäni erittäin hyödyllinen Xiaomi Mi MIX:n kokoisessa puhelimessa, sillä sen avustuksella ei tarvitse enää kurotella näytön alareunaan, vaan kaiken saman voi tehdä esimerkiksi peukalolla näytön keskeltä.

Akunkesto 

Xiaomi Mi MIX:n sisältä löytyy suuri 4400 milliampeeritunnin akku, josta riittää puhtia helposti pariksi päiväksi kevyellä käytöllä, mutta hieman raskaammalla käytöllä puhelimen akku riittää yhden päivän. Normaalisti puhelimesta löytyi akkua illalla vielä noin 30-40 prosenttia, mutta testijakson aikana laitoin laitteen laturiin joka yö.

Puhelimen suurta akkua ladataan hyödyntäen Qualcommin Quick Charge 3.0 -latausstandardia. Mukana tulleella laturilla puhelimen akku ei latautunut kovinkaan nopeasti. Testini mukaan akun pystyi lataamaan tyhjästä täyteen noin 1,5 tunnissa. Xiaomi Mi MIX:iä ladataan USB-C -tyypin latausliittimellä.

Yhteenveto

Lyhyesti sanottuna Xiaomi Mi MIX on upea puhelin vain muutamalla ongelmalla. Puhelin on kieltämättä yksi markkinoiden erikoisimmista laitteista tällä hetkellä. Erikoisen siitä tekevät näyttö ja keraaminen rakenne. Puhelin pääsi vakuuttamaan minut, vaikka siinä on myös omat ongelmansa, esimerkiksi keraamisen rakenteen liukkaus ja paikoittainen naarmuuntuvuus. Valitettavasti puhelin ei ole Suomen markkinoille kovinkaan hyvä, sillä se on kehitetty vain Kiinaan, joka näkyy myös joidenkin 4G LTE-taajuuksien puutteena.

Henkilökohtaisesti ihastuin puhelimen erikoiseen näyttöön sekä 18 karaatin kullalla koristeltuihin yksityiskohtiin. Suurin pettymys Xiaomi Mi MIX:ssä oli kamerat, jotka eivät vastanneet mitään odotuksia, joita tässä hintaluokassa voisi odottaa. Pääkameralla saa kuitenkin kohtuullisen hyviä kuvia, mutta parempiakin voisi saada. Myöskään etukameran sijainti ei ole kovin otollinen, jonka takia sen käyttö jäi hyvin vähälle.

Mi MIX on Xiaomin ”konseptipuhelin”, eli kyseessä ei olekaan laajoille markkinoille tarkoitettu älypuhelin. Mielestäni juuri tämä puhelin on hyvä osoitus siitä, että kaikki kiinalaiset valmistajat eivät ole vain tylsiä Applen tai Samsungin kopioijia, vaan myös Kiinassa pystytään kehittämään jotain täysin omanlaista. Tänä vuonna markkinoille on tulossa Xiaomi Mi MIX:stä ominaisuuksia lainaavia puhelimia monilta suurilta älypuhelinvalmistajilta, joten Xiaomi on jo edelläkävijä muun muassa pyöristettyjen näytön kulmien trendissä.

Puhelimessa vähemmälle huomiolle on jäänyt pietsosähköisellä keraamisella tekniikalla korvattu kuuloke sekä ultraäänellä näytön läpi toimiva läheisyyden tunnistin, jotka ovat sellaisia ominaisuuksia, joita ei vielä markkinoilla ole nähty. Mielestäni Xiaomin täytyisi kehittää vielä pietsosähköistä keraamista tekniikkaa, joka ei täysin pääse normaalin kuulokkeen tasolle. Ultraäänellä toimiva läheisyyden tunnistin on omien kokemuksieni mukaan samalla tasolle normaalin läheisyyden tunnistimen kanssa, eikä tässä suhteessa tullut vastaan eroavaisuuksia.

Suomeen Xiaomi Mi MIX:iä toimittaa verkkokauppa e-ville.com, jonka valikoimasta löytyy puhelimesta perusversio, jossa on 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja 4 gigatavua RAM-muistia (hinta: 719,95€ + ALV). Valikoimaan lukeutuu myös exclusive-versio, jossa on 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja 6 gigatavua RAM-muistia (hinta: 769,95€ + ALV).

Xiaomi Mi MIX

7.7

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut