Sain muutama viikko sitten testiini uuden paljon kehutun Samsungin tämän vuotisen huippumallin, eli Samsung Galaxy S6:n. Mallista on kaksi eri varianttia ”normaali Galaxy S6” ja Galaxy S6 edge. Tällä kertaa testiin saapui hieman kalliimpi malli eli Samsung Galaxy S6 edge. Galaxy S6 edge on jättänyt todella positiivisen vaikutelman, jonka jälkeen toivoisi, että muidenkin valmistajien laitteet olisi laadullisesti yhtä jämäköitä ja siroja. Vaikka Samsung on monien suomalaisten tuntema juuri halvoista puhelimista, niin Galaxy S6 edge on nyt jotain aivan muuta kuin halpa. Galaxy S6 edgelle on vaikea löytää käyttäjiä, sillä se ei poikkea suuresti tavallisesta Galaxy S6 –mallista. Edge-version hinnoittelu on varsin mielenkiintoinen, sillä mielestäni Samsung on hinnoitellut sen hieman yläkanttiin, kuten mainitsin jo, niin ero tavalliseen malliin ei ole hintansa arvoinen.
Käyn tässä arvostelussa paljon läpi Galaxy S6 edgen ulkoisia huomioita, enkä juuri paneudu itse käyttöjärjestelmään. Tuon käyttöjärjestelmästä arvostelussa ilmi vain muutamia huomioita, jottei arvostelusta tulisi liian tylsä, sillä Android on varmasti monelle varsin tuttu.
Laatutuntuma
Samsung on Galaxy S6:n kanssa selvästi lähtenyt kilpailemaan Premium-tuntumalla, sillä puhelimen kehykset ovat alumiinia ja takakuori lasia. Galaxy S6 edgen erikoisuuksiin lukeutuu taipuvat reunat, jotka on sulautettu runkoon erinomaisesti muutamaa ärsyttävää seikkaa lukuun ottamatta. Reunanäytöt häiritsevät käyttäjää muutamissa asioissa muun muassa sormi tai kämmen osuu varsin helposti reunaan, jolloin tulee todella paljon virhepainalluksia, mutta kyllä itse ainakin totuin taivutettuihin reunoihin ja niiden kanssa oppii elämään noin viikon käytön jälkeen
Naarmuuntumisvaara?
Galaxy S6 edge on kummaltakin puolelta lasia, joten luulisi lasin myös naarmuuntuvan herkästi, mutta näin ei ole. Lasit kestävät normaalissa käytössä miltei naarmuuntumattomina, joten naarmuuntumista ei kannata pelätä. Testiaikana laitteeseen ilmestyi vain muutamia pieniä naarmuja. Mutta kyllä puhelimesta se naarmuuntuvakin kohta löytyy, nimittäin salaman linssi. Salamaa suojaava linssi naarmuuntuu todella herkästi. Itse asiassa suojalinssi oli jo valmiiksi naarmuilla. Linssi on mitä luultavammin muovia. Onneksi naarmuuntuminen ei ole häiritsevää, eikä häiritse mitenkään puhelimen käyttöä.
Ulkoiset huomiot
Kuten jo monesti olen hehkuttanut Galaxy S6 edgen Premium-laatutuntumaa, niin nyt kerron hieman puhelimen ulkoisista huomioista. Puhelimen oikeasta kyljestä löytyy virtanappula. Taasen vasemmasta kyljestä löytyy äänenvoimakkuusnappulat. Nämä painikkeet ovat metallia, jotka Samsung on tehnyt varsin kapean oloisiksi, joka johtuu varmastikin edge-reunan viemästä tilasta. Itse nappuloissa on hyvä tuntuma ja niiden löytäminen ja käyttäminen on varsin helppoa.
Kuulokeliitin löytyy laitteen alareunasta USB-latausliittimen vierestä. Latausliittimen vierestä löytyy myös yksi mikrofoni ja kaiutin. Puhelimen yläreunasta löytyy SIM-kortti telakka, mikrofoni sekä infrapunaportti.
Laitteen edestä näytön alta löytyy fyysiset navigointinäppäimet. Vasemmalta päin lueteltuna näppäimet ovat viimeksi käytettyjen sovellusten näppäin, kotinäppäin (sormenjälkilukija) sekä paluunäppäin. Näytön yläreunasta löytyy vasemmalta päin lueteltuna merkkivalo, läheisyys-/valotunnistin kaiutin ja etukamera.
Laitteen takana komeilee 16 megapikselin kamera sekä salama. Puhelimen sisälle on sijoitettuna myös NFC-antenni sekä langatonta latausta tukeva kela. Puhelimen fyysiset mitat ovat varsin kohtuulliset 143,4 x 70.5 x 6,8 mm painoa laitteella on 138 grammaa.
Myyntipakkaus lyhyesti
Galaxy S6 edgen myyntipakkaus ei sisällä juurikaan mitään erikoista. Pakkaukseen sisältyy Itse puhelin, SIM-telakan avain, pika-laturi USB-johtoineen, Samsungin vakiokuulokkeet sekä monella erikielelle painetut pikaohjeet. Eli mitään sen erikoisempaa myyntipakkaus ei tuo tullessaan.
Onko puhelin sittenkään hintansa arvoinen?
Testijakson aikana monesti mielessäni kävi, että onko puhelin sittenkään hintansa arvoinen. Samsung Galaxy S6 edge maksaa himpun alle 900 euroa. Mielestäni puhelin olisi houkuttelevampi, jos hintalappu olisi 600-700 euron välissä, sillä todellisuudessa perus Galaxy S6 –mallilla ei ole mitään muuta eroa edge malliin muuta kuin, että siinä ei ole reunoilta taivutettuja erikoisia näyttöjä, eli reunanäyttöjä.
Mielessäni kävi myös, että tuoko reunanäytöt oikeasti 200 euron edestä lisäarvoa laitteelle? Mietitäänpäs, mitä niillä reunoilla sitten voi tehdä? Reunanäytöt tuovat muutaman ominaisuuden lisää, mutta ei mitään maailmaa mullistaa eikä ehkä mitään todella tarpeellista. Esimerkiksi ilmoitukset näkee reunanäytöstä, mutta kyllähän ne näkee myös ilman reunanäyttöä jopa helpommin, sillä reunanäyttöä pitää pyyhkiä, että saa jotain siihen näkyviin laitteen ollessa lepotilassa. Reunanäyttöjen käyttö on näin ollen tuskallista ja kaiken lisäksi puhelin ei pysy pyyhkäisyjen aikana paikallaan, varsinkin, jos laite on pöydällä, koska laite ei ole takapuolelta tasainen, sillä kamera ulkonee hieman takakuoresta.
Toinen mitä olen miettinyt, että kenelle tämä edge-malli on oikein suunnattu? Laitteen hinta on niin korkea, että esimerkiksi nuoret valitsevat varmasti perusversion eli Galaxy S6:n, jos sitäkään. Taas hieman vanhemmat eivät ole niin kiinnostuneita mitä niiden puhelimesta löytyy tai saattavat jopa vierastaa tällaisiä uusia ominaisuuksia. Galaxy S6 edge mallin ostajat löytyvät varmasti niistä, jotka oikeasti tietävät jotain tekniikasta tai ovat kiinnostuneita siitä. Puhelin on varma valinta niille, jotka haluavat olla teknisesti edellä.
Akku- Umpisurkea vai sittenkin supernopea?
Samsung Galaxy S6 edgen akku on suorastaan suuri pettymys. Kaikkien valmistajien luulisi tietävän, että älypuhelimien akku on se heikoin kohta puhelimissa, ja johon kuluttajat haluaisivat kovasti muutosta. Samsung on ottanut nyt paljon takapakkia akunkeston suhteen, sillä normaali käytöllä laitteen akulla ei pärjää läheskään iltaan saakka, jos on puhelimen ladannut yön aikana.
Mutta kuitenkin pieni valunpilkku on nähtävissä myös tämän puhelimen kohdalla, sillä Samsung mahdollistaa puhelimen pikalatauksen, joka tarkoittaa sitä, että akku täyttyy hieman yli tunnissa 100 prosenttiin saakka. Mutta henkilökohtaisesti en tykkää kyseisestä ratkaisusta, sillä se ei poista sitä ongelmaa, etteikö koko ajan tarvitsisi olla johdon päässä lataamassa puhelinta, pikemmin lisää vain tätä ongelmaa.
Kuten väliotsikkokin kuvaa, niin akunkuluminen on supernopeaa kuten myös akunlatautuminenkin. Puhelin sisältääkin varsin pienen akun, kooltaan vain 2550 milliampeerituntia.
Erikoinen näyttö, mutta liian vähän ominaisuuksia.
Kuten varmasti kävikin jo selväksi, niin kyseessä on Galaxy S6 edge –malli, joka sisältää erikoisuutena suomenkieliseltä nimeltään reunanäytöt kummallakin reunalla puhelinta. Edge-reunat jäävät kuiten mielestäni liian pienelle käytölle, eikä niistä juurikaan ole hyötyä.
Itse puhelimessa on 5,1” –Amoled pohjainen kapasitiivinen kosketusnäyttö. Näytössä on suurehko 1440 x 2560 resoluutio joka tekee kiitettävät 577 pikseliä tuumaa kohden. Lasina Samsung käyttää Galaxy S6 edgessä uusinta Gorilla Glass 4-lasia. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että Gorilla Glass 4 hoitaa kyllä hommansa ja suojaa naarmuuntumiselta. Testijakson aikana puhelimeen taisi ilmestyä vain yksi pienehkö naarmu. Lasi on myös miellyttävän liukas ja likaa hylkivä.
Itse näyttö on myös todella kirkas. Galaxy S6 edgessä näytön saa myös mukavan himmeäksi, joten laitetta on mukava käyttää myös pimeässä niin, että silmät eivät rasitu. Näytön katselukulmat ovat myös huippupuhelimen tasolla, niin kuin kuuluukin. Näyttö toistaa väritkin erinomaisesti ja mustakin on mustaa, eikä harmaan sävyistä.
Sormenjälkilukija saa kiitosta.
Itse tykästyin Galaxy S6 edgen sormenjälkilukijaan, sillä sitä on nopea sekä kätevä ja helppo käyttää. Galaxy S6 edgessä käytetään eriperiaatteella toimivaa sormenjälkilukijaa kuin edellisissä Galaxy –malliston puhelimissa, sillä esimerkiksi Galaxy Note edge –mallissa käytetään pyyhkäisyyn perustuvaa sormenjälkilukijaa, joka on osoittautunut varsin kömpelöksi. Galaxy S6 edgessä taasen käytetään periaatetta, jossa sormi laitetaan lukijan päälle. Galaxy S6:ssa tämä ominaisuus toimii loistavasti, sillä virheellisiä sormen lukukertoja tulee paljon harvemmin, kuin esimerkiksi Galaxy Note edgen kanssa.
Kamerat hyppäävät aivan uudelle tasolle –loistavaa kuvanlaatua!
Toinen minulta kiitosta keräävä asia on puhelimen loistavat kamerat. Vaikka etukamerassa on omat huonot puolensa, niin puhelimen takakamera kompensoi sitä. Takakameran 16 megapikselin kameralla saa loistavia kuvia. Puhelin sisältää nykypäivän älypuhelimelle tyypilliset kameraominaisuudet.
Etukamerana toimii taasen 5 megapikselin tarkkuinen kamera. Etukamerallakin saa erinomaisia kuvia, mutta yksi huonopuolikin kamerasta löytyy, sillä kun kameraa kallistelee, niin huomaa kuinka kamera vääristää aina kuvan reunasta. Sama ongelma vaivaa myös Samsungin Galaxy Note edge -mallia.
Alla on vielä muutama esimerkkikuva, jotka on otettu Galaxy S6 edgen takakameralla. Jos kiinnostaa, niin voit käydä katsomassa kuinka Galaxy S6 edge pärjäsi meidän hiljattain julkaisussa kameravertailussa pahimmille kilpailijoilleen muun muassa Huawein P8:lle ja LG:n G Flex 2-älypuhelimelle. Artikkelin löydät täältä.
Teknisesti huippuluokkaa
Moni ei varmaan tässä vaiheessa ylläty, kun sanon, että Samsung Galaxy S6 edge sisältää tämän hetken uusinta ja nopeinta tekniikkaa. Puhelimessa käytetään Samsungin omaa Exynos 7420-järjestelmäpiiriä, eikä kuumenemisongelmissa rypevää Snapdragon 810-järjestelmäpiiriä. Samsungin Exynos 7420-piiri perustuu kahdeksaan ARM:n 64-bittiseen sourittimeen. Testipuhelimessa oli 32 gigatavun sisäinen tallennustila, mutta puhelinta on saatavilla myös 64 gigatavun sekä 128 gigatavun versioina. Galaxy S6 edge sisältää myös 3 gigatavun RAM-muistia.
Oman kokemukseni perusteella Galaxy S6 edge on tarpeeksi tehokas ja pyörittää hyvin Androidin 5.0-käyttöjärjestelmää. Mutta muutamia ongelmia testijakson aikana ilmeentyi muun muassa ongelmia kotinäkymän kanssa. Kotinäkymään palatessa sai odotella useamman sekunnin, että kotinäkymä palautui ”ennalleen”. Muita vastaavia viiveitä ei tullut vastaan käytettäessä puhelinta.
Käyttöjärjestelmän huomiot
Galaxy S6 edgen käyttöjärjestelmänä toimii luonnollisesti Androidin uusin versio eli Android 5.0 Lollipop. Lollipopin päälle Samsung on rakentanut oman TouchWiz -käyttöliittymän.
Käyttöjärjestelmässä huomio kiinnittyy erikoisiin edge-reunalle rakennettuihin muutoksiin. Edge-reunan ominaisuuksiin kuuluu muun muassa nopeat ”Suosikki yhteystiedot”, eli pyyhkäisemällä reunaa keskelle päin saa auki valikon, jossa on kuuden henkilön yhteystiedot nopeasti käytettävissä. Samalla edge-reuna toimii tulevien puhelujen ilmoittajana, sillä puhelimen ollessa näyttö alaspäin pöytää vasten, alkaa reunassa ”vierimään” henkilön väri. Suosikeilla, jotka on valittu edge-reunaan on omat henkilökohtaiset värit ja muilla yhteystiedoilla on normaali vaalea väri.
Samsung on toteuttanut Galaxy S6:n kohdalla näyttökuvan ottamisen hieman erilaisella tavalla. Näyttökuvan voi ottaa sipaisemalla kädellä näytön toisesta reunasta toiselle. Tämä ominaisuus on hyvä ja huono, sillä välillä pyyhkäisy vieritti kuvaa samalla ja näyttökuva tuli otetuksi aivan väärästä paikasta, muuten ominaisuus on kätevä ja helppokäyttöinen.
Samsung Galaxy S6 edge pyörittä kohtuullisen hyvin Samsungin omaa TouchWizin –uusinta versiota, mutta kuitenkin ongelmia vielä löytyy. Välillä kotinäkymään palatessa sai odotella useamman sekunnin, että kotinäkymä palautui ”ennalleen”, kuten jo aiemmin mainitsin.
Yhteenveto
Samsung Galaxy S6 edge on nyt sillä Premium-trendin mukaisella muotoillulla varustettu. Paljon metallia ja lasia. Laite on ulkoisesti jämäkkä ja kestävän oloinen, joka on tuttua lippulaivaälypuhelimista. Puhelimessa on paljon hyviä oivalluksia sekä loistavia ominaisuuksia. Testijakson jälkeen voinkin hyvillä mielin sanoa, että puhelin on tänä vuonna testaamistani Android-puhelimista kaikkein paras.
Puhelin on mielestäni liian kallis, jotta se olisi jokaiselle suomalaiselle se oikea valinta seuraavaksi puhelimeksi. Galaxy S6 edge on kuin tehty kaikille, jotka haluavat jotain uutta, mutta ei kuitenkaan mitään kauhean ihmeellistä. Mielestäni puhelimen hinnan pitäisi alkaa 6:lla, jotta se olisi houkuttelevampi. Toki puhelin on laadukas ja teknisesti huippuluokkaa, eikä kilpailijoidenkaan vastaavat huippupuhelimetkaan ole sen halvempia. Ongelmana Suomessa varmasti tulee olemaan se, että Samsung tuli aikoinaan tunnetuksi juuri niistä halvemman hintaluokan älypuhelimista.
Teemu Hynnisen videokatsaus Galaxy S6 edgeen
Alla vielä Teemu Hynnisen videokatsaus kyseiseen Samsung Galaxy S6 edge puhelimeen. Video on suomeksi, ja siinä käydään läpi kattavasti itse puhelin. Laitoin videon tähän arvostelun, koska kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.