Sonyn yksi mielenkiintoisimmista kuulokeuutuuksista tänä vuona oli Sony WF-1000XM4 -kuulokkeet, jotka edustavat tyyristä täyslangattomien nappikuulokkeiden tuotekategoriaa. Sony on ollut aina tunnettu laadukkaista kuulokkeistaan ja nyt uutuuskuulokkeissa yhtiö on tehnyt paljon mielenkiintoisia toteutuksia saadakseen tinkimättömän kokemuksen hyvin pieneen pakettiin.
Huippukuulokkeissa on monia mielenkiintoisia toteutuksia, kuten 6 millimetrin kaiutinelementit, 24 tunnin akunkesto sekä IPX4-luokituksen mukainen vedenkestävyys. Sony on panostanut lisäksi huippuluokan melunvaimennuksella, uudella integroidulla V1-prosessorilla sekä uusilla polyuretaanimateriaalista valmistetuilla korvatyynyillä. Sony on tuonut WF-1000XM4-kuulokkeet Suomessa myyntiin kesäkuussa 2021 ja hintaa niillä on uutena 280 euroa. Kuulokkeista on olemassa kaksi väriversiota, jotka ovat musta ja harmaa.
Kuulokkeita on käytetty SuomiMobiilissa useiden kuukausien ajan, joten niistä on syntynyt erittäin kattava käsitys. Kyseessä ovat Applen ja Samsungin huippuluokan nappikuulokkeille kilpailijat, mutta Sonyn ääniosaaminen näkyy kuulokkeissa selvästi. Alapuolella on listattuna Sony WF-1000XM4 -kuulokkeiden tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.
Sony WF-1000XM4 -kuulokkeiden tekniset tiedot
- Elementti: 6 mm dynaaminen
- Melunvaimennus: Aktiivinen taustamelun vaimennus (ANC)
- Yhteys: Bluetooth 5.2 (Profiilit: A2DP, AVRCP, HFP, HSP | Koodekit: SBC, AAC, LHDC)
- Kuulokkeiden akku: 8 tuntia (ANC) ja 12 tuntia ilman
- Kotelon akku: 16 tuntia lisää virtaa
- Ohjattavuus: Napautusohjaus kuulokkeissa
- Lataus: USB-C-lataus ja langaton lataus (latausaika 1,5 tuntia)
- Muuta: Tunnistaa korvassa olemisen, Sony Headphones -sovellus, Google Fast Pair
- Yhteispaino: 41 g
- Kuulokeiden paino: 7,3 g
- Vedenkestävyys: IPX4
- Väriversiot: musta ja hopea
- Hinta: 280 euroa
Miellyttävät korvissa
Sony luottaa WF-100XM4-kuulokkeissa yhtiölle tuttuun muotoiluun, joka on saatu aikaisempaa kompaktimpaan pakettiin. Kuulokkeet eivät ole millään tasolla kopiot kilpailijoiden kuulokkeista, vaan muotoilullisesti on tehty omia ratkaisuja. Lisäksi Sony on keskittynyt vahvasti tyylikkyyteen, mutta luonnollisestikaan Sony ei ole keksinyt kuulokkeita täysin uudestaan.
Latauskotelosta Sony on tehnyt mukavan kompaktin, jossa on mukavasti pyöristystä helpottamaan käyttämistä. Latauskotelo ei ole kuitenkaan kaikista ohuin, vaan sen pullottaa hieman esimerkiksi farkkujen taskusta. Latauskotelon kanteen on laitettu Sonyn logo ja pohjassa on pienellä präntillä tietoja kuulokkeista sekä vaadittuja merkintöjä. Latauskotelon etuosassa on LED-ilmaisinvalo ja takaosassa USB-C-liitin lataamista varten. Langattoman latauksen tekniikat on Sony piilottanut latauskotelon pohjaan.
Testiin saatu väriversio oli musta, jossa on kokonaan mattapintainen viimeistely. Mattapinta on kotelossa erinomainen valinta, sillä se ei ole yhtä liukas kuin kiiltävät muovipinnat. Lisäksi mattapintainen viimeistely pitää latauskotelon parempana pidempään, sillä se ei kerää sormenjälkiä tai naarmuja samalla tavalla kuin kiiltävät muovipinnat. Sony tarjoaa WF-1000XM4-kuulokkeista myösn hopeaa väriversiota, jotka nekin ovat mattapintaiset.
Latauskotelon sisältä löytyy itse kuulokkeet, jotka ovat pystyasennossa omissa syvennyksissään. Kuulokkeet saadaan kotelosta helposti pois nostamalla niitä suoraan ylöspäin. Niistä saa mukavan otteen mattapintaisuuden ansiosta. Kuulokkeet ovat myös vahvalla magneetilla kiinni kotelossa, joten ne eivät tipu hieman ravistelemalla. Kuulokkeet saattavat kuitenkin lähteä omille teilleen, jos latauskotelo tippuu vaikka maahan.
Sony ei ole lähtenyt kuulokkeiden kanssa kilpailijoilta tuttuun muotoiluun, vaan kuulokkeet tarjoavat miellyttävän tyylikkään ja hillityn muotoilun. Kuulokkeissa ei ole varsia, vaan niissä on vain yksi suurempi osa. Kuulokkeet on valmistettu pääosin mattapintaisesta muovista, mutta yläosaan on tehty mustassa väriversiossa kultainen ”putki”, joka tekee kokonaisuudesta tyylikkään. Kuulokkeissa on myös Sonyn logo sekä muitakin kultaisia yksityiskohtia. Napautusohjauksen sensorit Sony on asettanut kuulokkeiden päälle, jolloin musiikkia voi ohjata luonnolliseen tapaan.
Kuulokkeissa on kaksi mikrofonia, jotka löytyvät ulkopuolelta. Sonyn on laittanut kuulokkeiden korvan puolelle latauspinnit sekä sensorin, joka tunnistaa korvissa olemisen. Sony on mielestäni onnistunut erinomaisesti kuulokkeiden muotoilun kanssa, sillä rakenne tukee kuulokkeiden pysymistä korvissa paremmin. Sony WF-1000XM4 -kuulokkeet perustuvat tulpalliseen toteutukseen, joten myöskin korvan sisälle menevä osuus tukee korvissa pysymistä vaimentaen samalla itsessään jo melua.
Sony on panostanut vahvasti kuulokkeiden tulpalliseen rakenteeseen, sillä Sony WF-1000XM4 tarjoaa uudistetut korvatyynyt. Sony hyödyntää miellyttävää polyuretaanimateriaalia, joka on pehmeää ja joustavaa. Korvatyynyt tai tulpat mukautuvat korvakäytävän mukaisesti ja eristää paremmin melua. Mielestäni uudet korvatyynyt parantavat myös istuvuutta korvissa, sillä ne tuntuivat todella miellyttäviltä. Toisille tulpallinen rakenne ei kuitenkaan sovi ja itsekin huomasin testijakson aikana kuulokkeiden toisinaan rasittavan korvakäytävää.
WF-1000XM4-kuulokkeiden mukana toimitetaan kolmet korvatyynyt, jotka ovat kokoa S, M ja L. Yleisesti kuulokkeissa olen tottunut käyttämään M-kokoisia korvatyynyjä, mutta näiden kuulokkeiden kanssa jouduin ottamaan käyttöön S-kokoiset korvatyynyt. Tämä johtui todennäköisesti Sonyn hieman erilaisesta korvatyynymateriaalista, sillä M-kokoiset rasittivat korvia pidemmässä käytössä huomattavasti enemmän kuin S-kokoiset. Korvatyynyjen kestävyys ja puhtaus aiheuttivat testijakson aikana myös hieman päänvaivaa. Polyuretaanityynyt keräävät kaiken lian korvista ja samalla niiden pitäminen puhtaana on vaikeaa. Lisäksi korvatyynyt kuluvat ja hajoavat, jos niitä joutuu päivittäin putsaamaan.
Kuulokkeet eivät ole kevyimmästä päästä, sillä yhden kuulokkeen paino on 7,3 grammaa. Onneksi ainakaan itse en huomannut painoa ongelmaksi testijakson aikana. Sony on tehnyt kuulokkeista IPX4-luokituksen mukaisesti vedenkestävät, joten ne kestävät roiskeita ja hikeä. WF-1000XM4-kuulokkeiden käyttäjien ei tarvitse siis pelätä pientä sadetta, mutta luonnollisestikaan kokonaan veteen upottamista ne eivät kestä.
Kokonaisuudessaan Sony on saanut WF-1000XM4-kuulokkeistaan todella tyylikkäät ja hillityt, mutta samalla erittäin miellyttävät käyttää. Laadullisesti ei ole siis suuremmin valittamisen aihetta, vaan Sony näyttää mallia, millaiset huippuluokan täyslangattomien kuulokkeiden pitäisi olla.
Äänenlaatu on uskomattoman hyvä
Sony on erittäin tunnettu äänilaitteiden valmistaja, joten WF-1000XM4-kuulokkeilta on lupa odottaa paljon. Kuulokkeiden äänenlaadun eteen Sony on tehnyt paljon ponnisteluja ja muutokset edeltäjäversioon ovat merkittäviä. Kuulokkeissa on Sonyn mukaan uudet 6 mm kokoiset kaiutinelementit, joissa kerrotan olevan 20 prosenttia suurempia magneetin tehoja ja paremmat matalat taajuudet. Markkinoiden suurimmista elementeistä ei ole kyse, mutta Sony on saanut otettua kaiken hyödyn irti pienemmistä elementeistä.
Äänenlaatua kuulokkeissa voi kuivailla helposti yhdellä sanalla: loistava. Kuulokkeiden äänenlaatu on parempi kuin yhdessäkään aikaisemmin testatuissa täyslangattomissa nappikuulokkeissa. Ääni on erittäin rikasta, sillä WF-1000XM4-kuulokkeet pystyvät toistamaan vakuuttavalla skaalalla erilaisia tasoja. Bassoa ei ole korostettu oletusasetuksilla liikaa, ja samalla myös korkeat äänet tulevat vahvasti esille. Keskiosa on laadukas ja kokonaisuus on mukavan täyteläinen. Muutamissa kappaleissa tuli havaittua myös täysin uusia ääniä ja soittimia, joita ei halvemmilla kuulokkeilla ole yhtä hyvin kuullut. Kuulokkeista lähtee ääntä myös mukavasti.
Vastaavaa äänenlaatua en itse osannut odottaa tämän kokoluokan kuulokkeilta. Sony on selvästi tuonut ääniosaamisensa onnistuneesti myös nappikuulokkeisiin. Vaikka kuulokkeet ovatkin kalliit, niiden äänenlaatu on jotain mistä kannattaakin maksaa. Sony WF-1000XM4 -kuulokkeet ovat äänenlaadullisesti aivan eri tasolla kuin esimerkiksi Samsungin, Huawein tai Samsungin tämän hetken huippukuulokkeet. Jos äänenlaatu on tärkeä osa kuulokkeita, niin silloin Sonyn kuulokkeet ovat varmasti parhaimmat, mitä pystyy tällä hetkellä ostamaan.
Kuulokkeisiin on laitettu Sonyn uusi integroitu V1-piiri, joka yhdistää ANC-prosessorin ja Bluetooth-piirin. V1-järjestelmäpiirissä on uusi DAC-piiri, vahvistin sekä DSEE Extreme, jotka skaalaavat musiikin lähes Hi-Res-tasolle, sekä käyttää tekoälyä toistamaan kadonneita taajuuksia. WF-1000XM4-kuulokkeet ovat myös ensimmäiset kuulokkeet, joissa on Sonyn LDAC-koodekki. LDAC:n avulla kuulokkeilla voidaan lähettää Bluetoothin kautta Hi-Res-ääntä 990 Kbps:n tasolla, kun normaalilla SBC-koodekilla se on mahdollista vain 328 Kbps:n tasolla.
Sonyn mukaan kuulokkeissa on Bluetooth 5.2 -yhteys, joten toimintasäde on noin 10 metriä. Testijakson aikana kuulokkeiden yhteyden kanssa ei ollut mitään ongelmia, vaan ne toimivat erinomaisesti yhdistetystä laitteesta riippumatta. WF-1000XM4-kuulokkeissa on edellä mainitun LDAC:n ohella tuki myös äänimuodoille SBC ja AAC. Ääniprofiileista tuettuna ovat A2DP, AVRCP, HFP ja HSP.
Sony on tuonut kuulokkeisiin myöskin aktiivisen taustamelun vaimennuksen, joka on myös vaadittava ominaisuus tämän hetken huippukuulokkeissa. Sony on tehnyt melunvaimennukseen selviä parannuksia ja yksinkertaisesti tämänkin ominaisuuden osalta WF-1000XM4 on täysin ylivoimainen kategoriassaan. Kuulokkeissa on itsessään hyvä passiivinen melunvaimennus uusien korvatyynyjen ansiosta.
Melunvaimennuksen aktivoiminen vaimentaa lähes kaiken ympäröivän melun, mikä on selvästi parempi kokemus kuin monissa muissa vastaavissa kuulokkeissa. Sonyn mukaan melunvaimennusta on parannettu jopa 40 prosentilla edeltäjästään, joten odotukset olivat jo etukäteen korkealla. Vastaavaa melunvaimennusta ei muista testaamistani nappikuulokkeista löydy, joten Sony on jälleen aivan omassa luokassaan.
Melunvaimennuksen tasoa ei WF-1000XM4-kuulokkeissa valitettavasti pysty manuaalisesti säätämään, vaan ominaisuus on joko päällä tai pois. Sony on toteuttanut kuulokkeille kuitenkin mahdollisuuden antaa muokata melunvaimennuksen asetuksia automaattisesti. Kuulokkeet pystyvät sijainnin ja liikkeen perusteella tunnistaa käyttäjän toiminnan ja vaihtaa tilanteen mukaan käyttöön melunvaimennuksen, ympäristönäänet tai poistaa melunvaimennuksen päältä. Erilaiset asetukset voi asettaa esimerkiksi, jos kuulokkeet tunnistavat käyttäjän olevan paikallaan, kävelemässä, juoksemassa tai julkisessa liikenteessä.
Kyseisen ominaisuuden kanssa oli testijakson aikana hieman ongelmia, sillä kuulokkeet vaihtelivat tilaa satunnaisesti hyvin erikoisesti, vaikka olisi koko ajan paikallaan. Sony kuitenkin korjasi ongelman yhdessä päivityksessä. Itse en kuitenkaan ominaisuutta kovin paljoa tykännyt käyttää, vaan melunvaimennus oli joko päällä tai pois.
Yksi WF-1000XM4-kuulokkeiden ominaisuuksista on myöskin ympäristöäänien tila. Kyseinen tila on mielestäni toteutettu erinomaisesti, sillä sen avulla pystyy nyt kuulemaan taustamelun ja erityisesti puheen ilman kuulokkeiden ottamista pois korvista. Ominaisuus ei korosta enää puhetta, vaan sitä on miellyttävä käyttää jopa musiikkia kuunnellessa. Ominaisuudesta on selvä hyöty muun muassa lenkillä, sillä autot ja muun liikenteen kuulee hieman paremmin läpi silloin kun pitäisi olla tietoinen myös ympärillä tapahtuvasta toiminnasta. Sony antaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää ympäristön äänien voimakkuutta asteikolla 1-20.
Sony on toteuttanut kuulokkeisiin myös mielenkiintoisen Speak-to-Chat-toiminnon. Kyseisen ominaisuuden ollessa käytössä kuulokkeet tunnistavat automaattisesti käyttäjänsä puheen ja pysäyttää musiikintoiston. Tämä helpottaa muille puhumista ilman, että kuulokkeet pitäisi ottaa pois korvista. Sony on parantanut myöskin mikrofonien toimivuutta ja selkeyttä muun muassa puheluissa. Kuulokkeisiin on saatu suuntamikrofonit, jotka havaitsevat vain suusta tulevan äänen myös meluisassa ympäristössä. Lisäksi luujohtoanturi havaitsee puheen värähtelyn, mikä parantaa Sonyn mukaan puheluiden äänen selkeyttä.
Loistava akunkesto
Kuulokkeiden kanssa Sony kertoo panostaneensa aikaisempaa parempaan akunkestoon. Täyslangattomia kuulokkeita löytyy monenlaisia tällä hetkellä ja monissa on erilaisia akunkestoja. Sony ei ole kuitenkaan akunkestosta halunnut karsia esimerkiksi kevyen rakenteen takia, vaan kuulokkeisiin ja latauskoteloon on saatu mukavan kokoiset akut.
Sony WF-1000XM4 -kuulokkeissa on luvattu olevan 8 tunnin akunkesto melunvaimennuksen ollessa käytössä, ja ilman sitä akku kestää jopa 12 tuntia. Sony on luvannut latauskotelon avulla akunkeston nousevan jopa 16 tunnilla. Parhaimmillaan akunkesto olisi yhteensä siis 28 tuntia ilman melunvaimennusta, ja vaimennuksella 24 tuntia. Valitettavasti Sony ei ole ilmoittanut kuulokkeiden akkujen tarkkoja kokoja.
Testijakson aikana akunkesto ei ollut ongelma missään kohdassa, vaan virtaa riitti hyvin. Yleisesti omassa käytössäni kuulokkeita piti ladata noin kerran viikossa, jotta virta ei loppuisi koskaan kesken. Parhaimmillaan kuulokkeilla päästiin luvattuun 8-9 tunnin akunkestoon melunvaimennuksen ollessa päällä. Lisäksi virtaa kuulokkeista löytyi aina lisää, jos piti pienen tauon ja laittoi ne koteloon. Akunkesto on WF-1000XM4-kuulokkeissa sen verran hyvä, että se riittää myös pidemmille juna- ja lentomatkoille, vaikka melunvaimennusta käyttäisi.
Kuulokkeissa on myös pikalataus, sillä latauskotelossa 5 minuutin latauksen jälkeen virtaa pitäisi olla jälleen 60 minuutiksi. Tyhjästä täyteen latautumisen pitäisi kestää noin 1,5 tuntia. Lataus tapahtuu USB-C-liittimen kautta, mutta tuettuna on huippukuulokkeille tuttuun tapaan myös langaton lataus, joka on loistava lisä. Kuulokkeet voi asettaa helposti langattoman laturin päälle tai reissussa kuulokkeita pystyy lataamaan puhelimella käänteisen langattoman latauksen avulla.
Sovelluksella saa kaiken hyödyn irti
Sony WF-1000XM4 -kuulokkeita käytetään yhdessä Sonyn kehittämän Headphones Connect -sovelluksen avulla, joka on saatavilla Android- ja iOS-laitteille. Kyseessä on täysin sama sovellus, jota on käytetty muidenkin Sony kuulokkeiden kanssa, eikä Sony ole tehnyt siihen merkittäviä muutoksia hyvään toviin. Sovellus on monipuolinen, mutta kuitenkin kaipaisi hieman kasvojenkohotusta.
Kuulokkeiden yhdistämisen jälkeen sovelluksessa pystyy tarkastelemaan kuulokkeiden ja latauskotelon akunvarauksia. Lisäksi sovelluksesta voidaan säätää toistettavaa musiikkia sekä hallita taustamelunvaimennusta. Lisäksi mukana on asetukset kaikille edellä mainituille ominaisuuksille, kuten ympäristöäänille, Speak-to-Chat-ominaisuudelle sekä äänenlaadun parantamiselle.
Sony tarjoaa sovelluksessa myöskin taajuuskorjaimen, mistä olen itse todella iloinen. Taajuuskorjainta pystyy itse säätämään, mutta Sony on luonut myös muutamia tiloja, joiden välillä pystyy vaihtelemaan (kirkas, innostunut, lempeä, rento, laulu, diskantin tehostus, basson tehostus sekä puhe). Käyttäjä voi itse myös luoda erilaisia taajuuskorjaimia ja tallentaa ne sovellukseen omiksi tiloiksi myöhempää käyttöä varten.
Headphones Connect tarjoaa kuulokkeiden korvatyynyjen sovitustestin, joka avustaa parhaimpien tyynyjen käyttämisessä. Sovelluksen kautta voidaan säätää myös kuulokkeiden ääniavustajaa, sillä valittavissa on joko Google Assistant tai Amazon Alexa. Käyttäjät voivat myös muokata kuulokkeiden napautustoimintoja. Napauttamalla esimerkiksi vasenta kuuloketta voidaan aktivoida melunvaimennus tai oikealla kuulokkeella voidaan hallita musiikkia erilaisilla napautusyhdistelmillä. Kuulokkeet voidaan myös päivittää tuoreimpaan ohjelmistoon sovelluksen kautta.
Kokonaisuudessaan Headphones Connect tarjoaa Sony WF-1000XM4 -kuulokkeille mukavasti toimintoja ja asetuksia. Valitettavasti sovellus tuntuu jääneen hieman jälkeen yleisilmeen osalta, sillä se ei ole käyttökokemukseltaan kaikista paras. Sony voisi tehdä sovelluksesta selvästi modernimman, sillä nyt monet asetukset ja toiminnot ovat hieman piilossa, mikä tekee niiden käyttämisestä toisinaan jopa hyvin tuskallista.
Loistava kokonaisuus
Sony WF-1000XM4 -kuulokkeet vakuuttivat pidemmän testijakson perusteella, eikä vuoden 2021 aikana kukaan pystynyt tarjoamaan yhtä vakuuttavaa kokonaisuutta. Jos etsinnässä on siis hinnalla millä hyvänsä erinomaiset nappikuulokkeet, niin silloin vaihtoehtoja ei juurikaan ole. Tämän takia Sony WF-1000XM4 -kuulokkeita on erittäin helppo suositella ostettavaksi.
Testijakson aikana itse tykkäsin kuulokkeiden tyylikkäästä ja laadukkaasta rakenteesta. Kauttaaltaan mattapintainen viimeistely piti huolen siitä, että kuulokkeet näyttivät uusilta myös kuukausien käytön jälkeen. Kuulokkeet pysyivät miellyttävästi myös korvissa, eikä ne suuremmin rasittaneet korvakäytävää. Äänenlaatu on markkinoiden parasta, eikä kukaan pysty vastaamaan Sonyn osaamiseen tällä osa-alueella. Kuulokkeiden aktiivinen taustamelun vaimennus on myös loistava ottaen huomioon kyseessä olevan nappikuulokkeet. Akunkesto todettiin myös hyväksi ja muiltakin osin Sony WF-1000XM4 -kuulokkeet vakuuttivat.
Kuulokkeista oli vaikea löytää oikeasti huonoa sanottavaa, sillä Sony on toteuttanut huolella mietityn kokonaisuuden. Pienenä huonona asiana pidän erikoisia korvatyynyjä, sillä ne tuntuivat testijakson aikana hieman kuluvan ja keräävän kaiken lian. Toinen varauksin mainittava heikkous on hinnoittelu. Korkea lähes 300 euron suositushinta on monille varmasti liikaa. Sony WF-1000XM4 -kuulokkeiden kohdalla tuli kuitenkin todettua, että äänenlaadusta on maksettava hieman ekstraa, sillä kenenkään muun valmistajan kuulokkeet eivät pääse lähellekään samaa tasoa.
Suomessa kuulokkeet ovat tulleet myyntiin jo kesällä ja hintaa niillä on 280 euroa. Kuulokkeet ovat tarjolla kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta ja hopea. Kaikki Sony WF-1000XM4 -kuulokkeita tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löydät Hintaseuranta.fi -palvelusta tämän linkin takaa.
Hyvää
- Tyylikäs ja laadukas rakenne
- Kuulokkeet pysyvät erinomaisesti korvissa
- Markkinoiden paras äänenlaatu
- Loistava aktiivinen taustamelun vaimennus
- Erinomainen akunkesto ja tuki langattomalle lataukselle
- Monipuolisia toimintoja Headphones Connect -sovelluksen avulla
Huonoa
- Erikoiset korvatyynyt
- Hieman korkea hinta (varauksin)
Itse kokeilin Sonyn molemmat wf1000 mallit, olen harastanut hifiä 1965 lähtien ja ihmettelen ympäriinsä miten näistä saadaan parhaat mitä markkinoilta löytyy 2022? Kokeilin kumpiakin eri silicon sovitteilla yhden päivän paraslaatuisilla tallenteilla mitä löytyy. Nuo 4 mallit ovat jopa tökeröt korvissa, elikä ei millään löytynyt miellyttävää asentoa niillä, 3:s malli istui jo paremmin ja mielestäni soikin paremmin. Vertailuna kokeilin halpoja luurin mukana tulevia langallisia Samsungin kuulokkeita, ne pesivät äänellisesti selkeästi molemmat Sonyn langattomat, ei auttanut vaikka olisi tehnyt mitä taikoja hyvänsä, niin huippuäänisiä minä en Sonyista saanut millään.