Sony julkisti kesällä uuden Xperia 1 VI -älypuhelimen, joka on yhtiön tämän hetken kaikista paras kärkimalli. Uutuuspuhelin tuo mukanaan joitakin toivottuja parannuksia yleiseen kokemukseen, jonka lisäksi Sony jatkaa tuttua strategiaansa tarjoamalla tiettyjä erikoisominaisuuksia.
Puhelimen yksi suurimmista uudistuksista on leveämpi 6,5 tuuman OLED-näyttöpaneeli, jonka tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle. Tehoista vastaa Qualcommin tämän vuoden kärkipiiri, eli Snapdragon 8 Gen 3, jonka rinnalla on 12 gigatavua RAM-muistia. Sony on panostanut vahvasti kameroihin, sillä tarjolla on 48 megapikselin pääkamera, 12 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 12 megapikselin periskooppikamera ”saumattomalla zoomilla”.
Suomessa Sony Xperia 1 VI on tuotu myyntiin kesällä 1399 euron suositushintaan 12 + 256 gigatavun muisteilla. Valittavissa on kolme väriversiota, jotka ovat khakinvihreä, platinahopea sekä musta. Myöhemmin myyntiin tuotiin myös 12 + 512 gigatavun versio punaisessa Scarlet-väriversiossa 1499 euron hintaan.
Tässä artikkelissa tulemme tarkastelemaan Xperia 1 VI -puhelinta rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään myös läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.
Sony Xperia 1 VI (XQ-EC54) | |
---|---|
Mitat: | 162 x 74 x 8.2 mm |
Paino: | 192 g |
Rakenne: | Alumiinikehys / Gorilla Glass Victus takaosassa / Gorilla Glass Victus 2 etuosassa / IP68 |
Näyttö: | 6.5 tuumaa / Full HD+ (2340 x 1080) / 29.5:9-kuvasuhde / LTPO AMOLED / 120 Hz / HDR10 / 1500 nitiä |
Järjestelmäpiiri: | 4 nm Snapdragon 8 Gen 3 (1x 3.3 GHz Cortex X4 & 3x 3.2 GHz Cortex-A720 & 2x 3.0 GHz Cortex-A720 & 2x 2.3 GHz Cortex-A520) |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 750 |
Muisti: | 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 256 tai 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS] + muistikorttipaikka max. 1.5 Tt |
Takakamera: | 48 MP pääkamera (f/1.9 / 24 mm / 1/1.35" / 1.12 µm / PDAF / OIS) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 16 mm / 1/2.5" / 1.4 µm / 123 asteen kuvakenttä) + 12 MP telekamera (f/2.3-3.5 / 85-170 mm / 1/3.5" / 1.0 µm / OIS / 3.5-7.1x optinen zoom) + LED-salama |
Etukamera: | 12 MP (f/2.0 / 24mm / 1/2.9" / 1.22 µm) |
Akku: | 5000 mAh (ei irrotettava) / 30W pikalataus / 15W langaton lataus |
Käyttöjärjestelmä: | Android 14 |
Käyttöjärjestelmä: | 2 vuotta Android-versioita + 4 vuotta tietoturvaa |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC / Wi-Fi 7 / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 3.2 / kuulokeliitin |
Ääni: | Bluetooth 5.4 / stereokaiuttimet |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä |
Värit: | Musta / hopea / vihreä / Punainen |
Hinta: | 1399 € (12 + 256 Gt) / 1499 euroa (12 + 512 Gt) |
Myyntipakkaus
Sony tuo vastuullisuuden esille Xperia 1 VI -puhelimen myyntipakkauksen kanssa. Puhelin toimitetaan muovittomassa pakkauksessa, ja paketti on valmistettu bambusta, sokeriruokokuidusta sekä kierrätetystä paperista.
Myyntipakkaus on vaalea ja sitä koristaa yksinkertaisesti mallinimi sekä Sonyn logo. Paketin yhdellä reunalla on mainittuna puhelimen IMEI-tiedot, väriversio sekä muistiversio. Paketin takaosassa on listattuna puhelimen avainominaisuuksia sekä muita tietoja lyhyesti.
Avattaessa paketin päältä otetaan ensi yksi kerros pahvia pois, jonka jälkeen päästään käsiksi sisältöön. Sisuksissa on puhelimen ohella vain käyttöopas ja turvallisuustietoja. Mukana ei ole siis laturia, mutta ei myöskään USB-kaapelia, joka kannattaa ottaa huomioon.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Sony ei ole lähtenyt uudistamaan puhelimen yleisilmettä juurikaan, vaikka toki puhelin on leveämpi sekä matalampi kuin aikaisemmin. Xperia 1 VI on valmistettu laadukkaista materiaaleista, sillä käytössä on Gorilla Glass -laseja sekä alumiinikehys.
Puhelimessa on melko uniikki toteutus, sillä Sony on panostanut yksityiskohtiin. Xperia 1 VI ei ole mitenkään liian näyttävä tai räikeä, vaan Sony on halunnut keskittyä tuttuun ilmeeseen ja maltillisuuteen. Laitteen edessä on uutta Gorilla Glass Victus 2 -lasia ja takaosassa on vanhempaa Victus-versiota.
Takalasi on mattapintainen ja siinä on uniikki pitoa parantava kuviointi. Takapinta ei kerää juurikaan sormenjälkiä, vaan näyttää aina hyvältä. Lisäksi takapintaan ei saatu testijakson aikana aikaiseksi naarmuja, joten kuvioitu pinta pysyy myös hyvänä pitkässä käytössä. Etuosan lasipintaan ei myöskään testijakson aikana saatu naarmuja aikaiseksi.
Xperia 1 VI:n alumiinikehykseen on saatu myös tekstuuri, sillä siinä on juovia, jotka parantavat pitoa. Käytettäessä puhelin ei tuntunut liian liukkaalta, vaan Sonylle tyypillinen toteutus on todella mukava kädessä. Puhelin tuntuu kädessä premiumilta, joka on tietysti aina vaadittua tässä kategoriassa. Laite on kuitenkin kulmikas, mutta onneksi mitään liian teräviä kulmia ei ollut mukana.
Testiin Sony toimitti khakinvihreän väriversion, joka näyttää mielestäni lähes kokonaan mustalta. Tietysti kunnon valaistuksessa vihertävä sävy tulee esille. Itse kaipaisin Sonylta värien osalta jotain rohkeampaa lähestymistapaa, mutta se ei selvästi sovi Sonyn brändille.
Xperia 1 VI:n virallisiksi mitoiksi on kerrottu 162 x 74 x 8,2 millimetriä, eli kyseessä on kookas puhelin monessa suhteessa. Itse tykkään Sonyn uudesta tyylistä, sillä puhelin on leveämmän näyttönsä ansiosta lähempänä monien muiden valmistajien puhelimia. Xperia 1 VI ei ole enää liian pitkulainen. Painoa puhelimella on myös 192 grammaa, joten Sony on pysytellyt alle 200 grammassa.
Vaikka Sony hyödyntää laadukkaita materiaaleja, niin puhelin tuntui antavan käsien välissä taivuteltaessa hieman periksi. Lisäksi puhelimen sisältä lähtee yllättävän paljon natinaa, joka ei ole kovin hyvä juttu. Xperia 1 VI on tuttuun Sonyn tyyliin IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä, joten se kestää upotuksen veteen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Vedenkestävyys tuo puhelimelle mukavasti lisäturvaa, eikä käyttöä vesisateessa tarvitse pelätä.
Xperia 1 VI:n etuosassa valtaa pitää näyttöpaneeli, joka peittää noin 87 prosenttia pinta-alasta. Näytön reunat ovat melko kapeat, mutta ylä- ja alapuolella on selvästi paksummat kaistaleet. Tämä johtuu siitä, että Sony luottaa uskollisesti eteenpäin suunnattuihin kaiuttimiin. Näytön yläpuolelle on saatu myös etukamera sekä valaisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Sony on laittanut puhelimen takaosaan pitkulaisen, hieman muusta rungosta ulkonevan kamera-alueen. Siinä on kolme kameraa, LED-salama, mikrofoni sekä ZEISS T* -brändäys.
Laitteen oikeaan kylkeen on sijoitettu kamera-, virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Virtapainikkeen yhteyteen on integroitu samalla myös sormenjälkilukija. Vasemman kyljen Sony on jättänyt täysin tyhjäksi. Puhelimen yläreunaan on sijoitettu yksi mikrofoni sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunassa on USB-C-liitin, mikrofoni sekä SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa yksi nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Sony on uudistanut tällä kertaa näytön täysin, sillä Xperia 1 VI tuo mukanaan uudenlaisen suuntauksen Sonyn historiassa. Aikaisemmin Sonyn huippupuhelimissa on nähty pitkulaisia näyttöjä jopa 4K-tarkkuudella, mutta nyt toteutus on selvästi normaalimpi.
Xperia 1 VI on saanut LTPO OLED-näyttöpaneelin, jonka koko on 6,5 tuumaa. Näytössä on normaali 19.5:9-kuvasuhde, 1-120 hertsin virkistystaajuus sekä Full HD+ -tarkkuus. Verrattuna edeltäjän 4K-paneeliin on tarkkuus tippunut huomattavasti, sekä edeltäjän 21:9-kuvasuhteeseen verrattuna nyt näyttö on leveämpi sekä matalampi. Sony on siis luopunut kahdesta ikonisesta näyttöratkaisusta, mutta toisaalta itse en näe sitä yhtään huonona asiana.
Full HD+ -tarkkuus riittää mainosti moneen tilanteeseen ja aikaisempi 4K on ollut täysin turha. 2340 x 1080 pikseliä takaa noin 396 pikseliä tuumaa kohden, joka on toki vähemmän kuin edeltäjän 643 pikselin tiheys. En tiedä miksi Sony ei ole vaihtanut QHD-paneeliin, mutta Full HD+ takaa kyllä täysin riittävän kokemuksen. Näytöstä ei paljain silmin katsoen voi erottaa yksittäisiä pikseleitä ja sisällöt näyttävät riittävän tarkalta.
Tekniikassa yksi iso päivitys on se, että Xperia 1 VI:n näyttö tuo mukanaan tuen LTPO-teknologialle, eli virkistystaajuus voi vaihdella 1 ja 120 hertsin välillä näytettävän sisällön mukaan. Ominaisuus on ollut jo vuosia kilpailijoiden laitteissa, ja nyt on kiva nähdä myös Sonyn uutuudessa. Muuttuvalla virkistystaajuudella saadaan virrankulutusta pienennettyä, ja ainakin testijakson aikana virkistystaajuus tuntui toimivan hyvin. Xperia 1 VI:n näyttö on sulava silloin kun sitä tarvitaan, eikä virkistystaajuuden vaihtelua edes huomannut.
Muutkin tekniset ominaisuudet näytössä ovat huipputasoa. Xperia 1 VI tukee 10-bittisiä värejä, 240 hertsin kosketusherkkyyttä sekä HDR10-teknologioita. Erikoisesti Sony ei ole saanut Netflixiä tukemaan puhelimella HDR-toistoa, vaikka tietysti Full HD -tarkkuudella toistaminen onkin mahdollista. Tietysti tilanne voi muuttua myöhemmin, mutta ainakaan vielä tukea ei ole.
OLED-teknologian ansiosta näytön värintoisto on myös todella vakuuttava. Musta on oikeasta mustaa ja värit ovat hyvin eloisia. Itse tykkään siitä, miten Sony on virittänyt värintoiston. Sony on luvannut näytön kirkkauden kasvaneen 50 prosentilla verrattuna edeltäjään, ja luettavuus näytöltä olikin todella hyvällä tasolla jopa kirkkaassa auringonvalossa. Nähtävästi kirkkaus yltää parhaimmillaan noin 1500 nitiin, vaikka Sony ei ole sitä erikseen määritellyt.
Itse tykkäsin nyt selvästi enemmän näytön tarjoamasta kokemuksesta kuin aikaisemmissa Sonyn puhelimissa. Erityisesti uusi kuvasuhde on avainroolissa. Vaikka vanha 21:9-kuvasuhde olikin loistava elokuvia katsellessa, niin silti 18.5:9-kuvasuhde on selvästi parempi puhelimella videoiden katseluun, joiden kuvasuhde on usein 16:9. Näyttö on siis loistava, ja itselle myös tärkeää oli se, ettei siinä ole mitään häiriötekijöitä, kuten kamerareikää. Hienoa nähdä, että Sony on vihdoin menossa oikeaan suuntaan.
Koska Xperia 1 VI on vuoden 2024 huippupuhelin, niin luonnollisesti käytössä on Qualcommin tehokas Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on sama järjestelmäpiiri, jota on käytetty esimerkiksi OnePlus 12, Honor Magic6 Pro ja ASUS Zenfone 11 Ultra -puhelimissa. Järjestelmäpiiri ja sen potentiaali on siis jo hyvin tiedossa.
Snapdragon 8 Gen 3 on 4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri, joka on tullut tutuksi viime vuosina. Kahdeksanytimisen toteutuksen kohokohtana on yksi tehokas Cortex-X4-ydin, joka toimii nyt 3,3 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi mukana on viisi tehokasta Cortex-A720-ydintä, joista kolme toimii 3,2 GHz:n taajuudella ja kaksi 3,0 GHz:n taajuudella. Mukana on myös kaksi 2,3 GHz:n Cortex-A520-ydintä.
Qualcommin mukaan Snapdragon 8 Gen 3 on jopa 30 prosenttia tehokkaampi sekä 20 prosenttia energiatehokkaampi kuin Snapdragon 8 Gen 2 -piiri. Grafiikkaprosessorina toimii Adreno 750, jonka luvataan olevan 25 prosenttia nopeampi kuin edeltäjänsä.
Suomessa Xperia 1 VI on tuotu myyntiin kahdessa muistiversiossa, joissa molemmissa on 12 gigatavua LPDDR5X-RAM-muistia. UFS-tallennustilaa on version mukaan 256 tai 512 gigatavua. Sony ei ole määritellyt onko kyseessä vanhempaa UFS 3.1 vai UFS 4.0 -tekniikkaa, mutta peruskäyttäjälle sillä ei ole suurta merkitystä. Testattavaksi saatiin 256 gigatavun versio, joka saapui aluksi myyntiin. Sonyn erikoisuus on myös tuki muistikortille, joka usein muista huippupuhelimista puuttuu. MicroSDXC-muistikorttia tuetaan aina jopa 1,5 teratavuun asti, joten tallennustilaa esimerkiksi kuville saa mukavasti lisää.
Koska kyseessä on Sonyn ensimmäinen Snapdragon 8 Gen 3 -piiriin perustuva älypuhelin, niin tietysti on mieleniintoista nähdä, miten Xperia 1 VI on saatu optimoitua verrattuna kilpailijoihin. Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa puhelin saavutti melko odotettuja tuloksia.
Suorituskykytesteistä nähdään, että syystä tai toisesta Sony on Honorin linjoilla hieman rajoittamassa suorituskykyä. Tämä käy hyvin selville, sillä tulokset jäävät kaikissa testeissä selvästi Zenfone 11 Ultran alapuolelle ja tulokset ovat samalla tasolla Magic6 Pron kanssa. Tulokset ovat kuitenkin huipputasoa, vaikka selvästi suorituskyvyn kanssa hieman hissutellaan.
Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertailemaan Xperia 1 VI:n samaan järjestelmäpiiriin perustuvien ASUS Zenfone 11 Ultra- ja Honor Magic6 Pro -älypuhelimien kanssa.
Sony Xperia 1 VI (SD8G3) | ASUS Zenfone 11 Ultra (SD8G3) | Honor Magic6 Pro (SD8G3) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 1 621 637 pistettä | 2 149 769 pistettä | 1 519 849 pistettä |
Geekbench 6 (single): | 2069 pistettä | 2262 pistettä | 1987 pistettä |
Geekbench 6 (multi): | 6269 pistettä | 7075 pistettä | 5196 pistettä |
PCMark: | 16 215 pistettä | 20 376 pistettä | 16 717 pistettä |
3DMark Wild Life Extreme: | 4605 pistettä | 5220 pistettä | 5184 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Varmaa on kuitenkin, että suorituskyky ei lopu raskaimpien sovelluksien tai edes pelien kanssa. Xperia 1 VI:n kohdalla on jälleen hyvä muistaa, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Testijakson aikana itse totesin suorituskyvyn olevan erinomainen, eikä vastaan tullut ongelmia koskaan.
Xperia 1 VI -puhelimelle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.
Ensimmäisellä testauskerralla puhelimella päästiin AnTuTu-testissä 1 621 637 pisteeseen, joka on hyvällä tasolla. Suunta stressitestissä oli kuitenkin seuraavilla testauskerroilla alaspäin, kunnes neljännellä testauksella saatiin kaikista huonoin tulos. Tuolloin pisteitä saatiin 1 484 181, joka on edelleen hyvällä tasolla.
Parhaimman ja heikoimman tuloksen välillä eroa oli 137 456 pistettä, joka tarkoittaa suorituskyvystä kadonneen noin -8,50 prosenttia. Tulos on aika hyvin linjassa monien Snapdragon 8 Gen 3 -piiriin perustuvien puhelimien kanssa, eikä se ole huonoimmasta päästä. Järjestelmäpiirin kanssa on selvästi pystytty vähentämään suorituskyvyn tippumista, joten Snapdragon 8 Gen 3 tuo selvästi parannuksia lämmönhallintaan.
Sony on lähtenyt parantamaan puhelimessa myös jäähdytystä. Lämmönhallintajärjestelmä koostuu höyrykammiosta sekä suuresta grafiittilevystä, joka parantaa lämmön johtamista pois järjestelmäpiiriltä. Mitään kovin tarkkaa tietoa jäähdytysjärjestelmä ei ole paljastettu, mutta sitä on kuitenkin parannettu edeltäjään verrattuna.
Peruskäytössä puhelin ei suuremmin lämmennyt, vaan toimi ongelmitta. Raskaassa käytössä Xperia 1 VI:n huomattiin kuumenevan jonkin verran, ja erityisesti stressitestiä toteuttaessa puhelin kävi kuumana.
Muuta tekniikasta
Yhteyksien osalta Xperia 1 VI tuo mukanaan tuttuja toteutuksia. 5G-yhteydet toimivat puhelimen molemmilla SIM-korttipaikoilla ja laitteeseen pystyy asettamaan yhden fyysisen nano-SIM-kortin ja toinen on toteutettuna eSIM-muodossa.
Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirissä on integroituna Snapdragon X75 -5G-modeemi, jonka avulla päästään teoriassa 10 Gbps:n latausnopeuksiin sekä 3,5 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Suomessa puhelin tukee tuttuja Sub-6 GHz:n 5G-verkkoja, joten tukea mmWave-verkoille ei ole. Sony on saanut puhelimeen tuen Suomessa myös standalone-verkoille, sillä Elisan avaama 5G+ on myös käytettävissä.
Puhelimessa on Wi-Fi 6E -tuki sekä tuki Wi-Fi 7 -standardille. Mainittava yksityiskohta puhelimessa on myös USB 3.2 -tuki, joka löytyy USB-C-liittimestä. Sen avulla voidaan siirtää tiedostoja nopeammin. NFC-tuen ansiosta puhelinta voidaan käyttää myös mobiilimaksamiseen. Xperia 1 VI -puhelimessa on laadukas värinämoottori, joka antaa mukavan dynaamisen palautteen.
Sony luottaa Xperia 1 VI -puhelimessa edelleen kylkeen sijoitettuun sormenjälkilukijaan, joka on toteutukseltaan hieman ”vanhahtava”. Itse toivoisin Sonyn siirtyvän jo pikkuhiljaa käyttämään näytönalaista sormenjälkilukijaa, josta tykkään henkilökohtaisesti selvästi enemmän. Tietysti perinteikäs sormenjälkilukija on varma ja nopea, mutta itse koen näytönalaisen sormenjälkilukijan selvästi luonnollisempana.
Sony on yksi harvoista valmistajista, joka luottaa edelleen eteenpäin suunnattuihin kaiuttimiin sekä erikoisempiin ääniominaisuuksiin. Xperia 1 VI:n eteenpäin suunnattujen stereokaiuttimien avulla luvataan aikaisempaa parempi laatu sekä niiden pitäisi tuottaa enemmän ääntä. Ainakin itse tykkäsin Sonyn toteuttamasta äänentoistosta ja se kuuluukin Android-puhelimien eliittiin.
Mielestäni kaiuttimet ovat hyvin tasapainossa, eikä kumpikaan ole liian voimakas. Eteenpäin suunnattu toteutus on omaan makuuni, sillä nyt kaiuttimia ei pysty kovin helposti estämään, kun puhelinta käyttää vaakatasossa esimerkiksi videoita katsellessa. Äänenlaatu on myös riittävä, vaikka toki puhelimen kokoluokka asettaa aina pieniä haasteita. Hieman enemmän bassoa saisi minun makuuni tulla, mutta kaikkea ei voi saada.
Yksi puhelimen erikoisuus on kuulokeliitin. Xperia 1 VI:ssä on säästetty edelleen tuttu ja turvallinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Kuulokeliittimen ansiosta käyttäjät pystyvät nauttimaan erittäin miellyttävästä äänestä myös langallisten kuulokkeiden avulla.
Sony on panostanut myös langattomaan äänentoistoon, sillä nyt käytössä on Bluetooth 5.4 -versio. Xperia 1 VI -puhelimessa on tuki muun muassa Snapdragon Sound -tekniikalle, joka takaa loistavan langattoman äänentoiston. Lisäksi puhelin tukee kaikkia yleisimpiä korkealaatuisia Bluetooth-lähetysstandardeja, joita ovat muun muassa aptX adaptive, aptX Low latency, LDAC ja AAC.
Akku ja pakkastesti
Sony on pakannut puhelimeen tutun 5000 milliampeeritunnin akun, mutta yhdessä energiatehokkaamman järjestelmäpiirin sekä uudistetun näytön kanssa on odotettavissa parannuksia akunkestoon. Testijakson aikana akunkeston todettiin olevan todella hyvä, josta Sony ansaitseekin kiitosta.
Usein iltaisin akkua saattoi olla vielä aktiivisenkin käytön jälkeen 40 prosenttia jäljellä. Vain testijakson yhtenä päivänä päästiin alle 30 prosentin varaukseen päivässä. Kyseessä on selvä parannus edeltäjään sekä samalla Sony voittaa monet kilpailijansa. Usein nykypäivän huippupuhelimien kanssa on saanut tottua siihen, että akku riittää yhdeksi päiväksi. Nyt Xperia 1 VI:n akku riittää jopa minun käytölläni pitkälle seuraavaksi päiväksi.
Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Akunkestoa voidaan pitää puhelimen yhtenä valttikorteista.
Latauksen osalta Sony jatkaa tuttua lähestymistapaansa, eikä ainakaan ole lähtenyt kilpailemaan nopeuden kanssa. Xperia 1 VI tukee korkeintaan 30 watin pikalatausta Power Delivery 3.0 -latausstandardin avulla. Puhelimen mukana ei toimiteta laturia, vaan sellainen on ostettava erikseen. Onneksi yleisen standardin ansiosta lataukseen voidaan käyttää useimpia latureita.
Sony on itse luvannut puhelimen latautuvan 50 prosentin varaukseen 30 minuutissa. Toteutimme puhelimelle tutun lataustestin PD 3.0 -standardia tukevalla laturilla, ja sen tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Lataustestissä päästiin Sonyn lupaamaan tasoon, sillä 30 minuutissa saavutettiin 51 prosentin varaustaso. Puhelin latautui tyhjästä täyteen 85 minuutissa, joka on nykymittapuulla melko pitkä aika. Lähes puolentoista tunnin latausaika on selvästi enemmän kuin muutamilla kilpailijoilla, joiden puhelimet latautuvat selvästi alle 60 minuutissa tyhjästä täyteen asti.
Latauksen alussa akkua saadaan täytettyä kuitenkin mukavan nopeasti, joka on varmasti tärkeintä tilanteissa, joissa virtaa tarvitaan nopeasti. Lataus kuitenkin hidastuu selvästi loppua kohden mentäessä. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 6 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen jopa 22 minuuttia.
Xperia 1 VI -puhelimessa on tuki langattomalle lataukselle, joka ei ole toki mikään uudistus. Puhelin tukee 15 watin tehoista langatonta latausta. Se ei ole markkinoiden nopein, mutta mukava lisä. Langattoman latauksen nopeutta ei testijakson aikana lähdetty testaamaan, sillä se olisi varmasti todella hidas. Tuettuna on myös käänteinen langaton lataus, eli Xperia 1 VI:n avulla voidaan langattomasti ladata esimerkiksi kuulokkeita.
Testijakson aikana Xperia 1 VI laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Xperia 1 VI laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Puhelimen kylkeen asetettu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Sony oli tuttuun tyyliinsä estänyt akun latauksen puhelimen ollessa jääkylmänä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xperia 1 VI:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 7 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 93 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalia, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.
Xperia 1 VI on luotu siis kestämään pakkasta, eikä se tuota laitteen käyttöön merkittävää ongelmaa. Ainoa havainto oli, että akun latausta oli rajoitettu, joten kylmänä virtaa ei saa lisää. Xperia 1 VI palautui kuitenkin toimimaan normaalisti muutamassa minuutissa huoneenlämmössä, jonka jälkeen akun lataus jälleen jatkui.
Kamerat
Sonyn puhelimien kamerat ovat olleet jo vuosia erinomaiset, mutta samalla ne ovat olleet melko sekavat. Siinä missä monet muut valmistajat koittavat tehdä kameroista mahdollisimman helppokäyttöiset peruskuluttajalle, niin Sony kosiskelee enemmän ammattikuvaajia sekä koittaa yhdistellä järjestelmäkameroiden ominaisuuksia puhelimiinsa. Nyt tilanne on muuttunut ja Sony on ottanut selvästi käyttäjäystävällisemmän lähestymistavan.
Pääkamerana toimii 52 megapikselin tasoinen Sony IMX888-sensori, jolla taltioidaan korkeintaan 48 megapikselin kuvia. Sensori on kooltaan 1/1,35 tuumaa ja siinä on 1,2 mikronin pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.9-aukko sekä 24 mm polttoväli. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle sekä optiselle kuvanvakautukselle.
Pääkamerassa käytetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jonka myötä kuvat ovat 12 megapikselin tasoisia. Myös 48 megapikselin kuvien ottaminen on nyt mahdollista erillisessä kuvaustilassaan. Sony on saanut viilattua Xperia 1 VI:n pääkameran tuottamaan todella vakuuttavaa jälkeä, joten oletusasetuksilla kuvat ovat huipputasoisia.
Sony on ollut jo pitkään erittäin vahvoilla kuvanlaadun kanssa, joka ei ole ihme ottaen huomioon yhtiön osaamisen myös kameroissa. Xperia 1 VI:n pääkamera pystyy taltioimaan todella tasapainoisia kuvia, jotka on käsitelty vakuuttavalla tavalla. Hyvässä valaistuksessa kuvien dynaaminen alue on hyvä sekä yksityiskohtia on rutkasti.
Värit taltioituvat myös hyvin, ja mukavan luonnollisesti. Tietysti omaan makuuni Sony hieman korostaa värejä luonnollista enemmän, mutta se on usein monelle parempi vaihtoehto. Tarkkuus kuvissa on loistava ja Sony on saanut ylimääräisen pehmeyden kuvista hyvin pois.
Heikossa valaistuksessa pääkamera on myös yllättävän hyvä. Kuviin taltioituu edelleen paljon yksityiskohtia ja terävyys on todella hyvä. Sony on myös onnistunut minimoimaan kuvista kohinan ja dynaaminen alue on laaja. Automaattinen yökuvaustila on auttamassa parantamaan kuvia, joka pystyy tuomaan kuviin enemmän valoa sekä tarkempia yksityiskohtia. Kuviin saadaan taltioitumaan myös luonnolliset värit heikossa valaistuksessa.
Sony Xperia 1 VI ajaa siis asiansa heikossakin valossa, joten puhelin on tasapainoinen kokonaisuus pääkameransa osalta monissa eri kuvaustilanteissa. Sony on mielestäni tehnyt hyvää työtä kameran kuvanlaadun kanssa, joten se ei kalpene suuremmille kilpailijoilleen.
Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Xperia 1 VI -puhelimen pääkameralla.
Xperia 1 VI tuo mukanaan myös 12 megapikselin tasoisen ultralaajakulmakameran, joka perustuu Sony IMX563 -sensoriin. Kyseessä on 1/2.55” suuruinen kenno, jossa on 1,4 mikronin pikselikoko. Kamerassa on f/2.2-aukko, 16 millimetrin polttoväli sekä automaattitarkennus. Ultralaajakulmakamera kykenee 123 asteen kuvausalueeseen.
Ultralaajakulmakamera ei siis tarkkuudeltaan ylety aivan kaikkien kilpailijoiden tasolle, mutta mielestäni Xperia 1 VI on silti todella kyvykäs. Ultralaajakulmakameran kuvat ovat tasapainossa samalla tavalla kuin pääkamerallakin otetut kuvat. Suurempia vääristyksiä ei kuvissa ole, ja laajasta kuvausalueesta huolimatta kuvat ovat todella hyviä.
Oikeastaan hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera pääsi jopa yllättämään positiivisesti. Kuvien tarkkuus ei heikkene liiaksi ja pehmeys on saatu hyvin minimoitua. Kuviin taltioituu paljon yksityiskohtia ja terävyys on riittävä. Dynaaminen alue kuvissa on myös hyvällä tasolla. Värit taltioituvat myös samalla tavalla kuin pääkamerassa, vaikka usein ultralaajakulmakameroissa kuvat ovat huonompia.
Ultralaajakulmakamera tuottaa myös hyvää jälkeä heikossa valaistuksessa. Oikeastaan kamera yllätti myös tältä osin, sillä odotukset eivät olleet korkealla. Heikossa valaistuksessa kuviin saadaan taltioitua edelleen paljon yksityiskohtia, riittävä terävyys sekä laaja dynaaminen alue. Värien osalta kamera on myös vakuuttava, eikä mitään korosteta ainakaan liiaksi. Ultralaajakulmakamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa.
Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Xperia 1 VI -puhelimen ultralaajakulmakameralla.
Sony on jo muutaman vuoden ajan tarjonnut puhelimissaan uudenlaista telekameraa, joka perustuu niin sanottuun jatkuvaan zoomaukseen. Vastaavaa eivät muut valmistajat ole vielä tarjonneet. 12 megapikselin telekamera perustuu Sony IMX650 -sensoriin, joka on kooltaan 1/3.5 tuumaa ja siinä on 1,0 mikronin pikselikoko. Periskooppilinssissä on hieman erilainen linssi, jonka jatkuvan zoomauksen tasot ovat aina väliltä 3.5x ja 7.1x, joka vastaa 85-170 mm polttoväliä sekä f/2.3-3.5-aukkoa. Kamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta sekä optista vakautusta.
Telekamera on mielenkiintoinen toteutuksensa osalta, sillä zoomaustasoja on 3.5x sekä 7.1x, jonka lisäksi optista zoomausta ovat myös mitkä tasot tahansa näiden välillä. Zoomauksessa on huomioitava, että kaikki 1.1x-3.4x-tasolla on zoomattu pääkamerasta ja kaikki 7.1x-tason yläpuolella ovat digitaalista zoomausta telekamerasta. Tässä artikkelissa jaottelen telekameran testaamisen kahteen osaan ensin 3.5x sekä sen jälkeen 7.1x.
3.5x-kertaisella zoomilla telekameralla saadaan hyvää jälkeä aikaiseksi normaaleissa valaistusolosuhteissa. Kuvissa on hyvä dynaaminen alue, värit taltioituvat hyvin ja pehmeys on saatu pidettyä kurissa. Yksityiskohtia kuvissa on todella paljon ja kokonaisuus on vakuuttava. 3.5x-kuvat ovat myös heikossa valaistuksessa miellyttävällä tasolla, sillä yksityiskohtia on paljon sekä melu on saatu pidettyä kurissa. Värit ovat myös luonnolliset ja dynaaminen alue on riittävä.
7.1x-kertaisella zoomauksella kuvat ovat myös kohtuullisia, mutta tarkkuus ja yksityiskohdat heikkenevät mielestäni hieman, mitä suuremmasta zoomaustasosta puhutaan. Toisinaan kuvissa on myös omanlaista ”hehkua”, joka tulee nähtävästi linssistä, mutta Sony saa sitä poistettua hieman jälkikäsittelyllä. Heikossa valaistuksessa 7.1-kertainen zoomaus ei ole parhaimmillaan, sillä pehmeys on vahvasti läsnä.
Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna telekameralla. Ensin on kuvagalleria 3.5-kertaisella zoomilla ja sen alapuolella on vastaavat kuvat 7.1-kertaisella zoomilla.
3.5X
7.1X
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
Xperia 1 VI tuo mukanaan 12 megapikselin tasoisen etukameran. Kyseessä on Sony IMX663 -sensori, joka on kooltaan 1/2.9 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Kamerassa on f/2.0-aukolla ja 20 mm polttovälillä varusteltu linssi. Automaattitarkennusta ei ole mukana, vaan Xperia 1 VI:ssä luotetaan kiinteään tarkennukseen. Etukamera tukee 4K 60 fps -tason videokuvausta.
Kuvanlaatu kamerassa on mielestäni riittävä, mutta ei kuitenkaan kategoriansa parhaimmistoa. Kuviin saadaan mukavasti edelleen yksityiskohtia ja tarkkuus on hyvä. Pehmeyttä kuvissa on ainakin monessa tilanteessa yllättävän paljon, erityisesti jos kuvaa hieman heikommassa valaistuksessa kuten sisätiloissa. Kun valoa on tarpeeksi niin etukameralla saa oikeasti hyviä selfiekuvia.
Videokuvauksen osalta Xperia 1 VI pystyy kuvaamaan 4K 120 fps -tason kuvaa kaikilla kameroillaan. Itse käytin kameraa pääasiassa 4K 30 fps -tasolla, jonka avulla saatiin hyvää jälkeä videoihin. Xperia 1 VI tukee kaikkien kameroiden välillä liikkumista korkeintaan 4K 60 -fps tasolla, mutta 120 fps -tasolla kamera täytyy valita ennen kuvaamista.
Pääkameran videonlaatu on mielestäni erinomainen, ultralaajakulmakamera on myös ihan riittävän hyvä, mutta telekameran laatu on yleisilmeeltään todella pehmeä. Xperia 1 VI ajaa asiansa videokuvauksessa, ja itse tykkäsin erityisesti hyvästä vakautuksesta videoissa.
Sony on tällä kertaa lähtenyt uudistamaan selvästi kamerasovellusta, jota on jo pitkään toivottu. Aikaisemmissa huippupuhelimissa saattoi olla useita erilaisia kamerasovelluksia eri tarkoituksiin, mutta nyt Xperia 1 VI tarjoaa yhden selkeän sovelluksen. Nyt kuvauksesta on tehty helpompaa peruskuluttajille, joka on todella hyvä parannus.
Kamerasovellus on mukavan selkeä ja se vastaa nyt alan yleistä toteutusta. Kameran pääsivulla nähdään karusellimainen kuvatilavalitsin, zoomauspainikkeet, filtterit sekä pika-asetukset. Ammattikuvaajille on tarjolla edelleen Sonyn tyypillinen pro-tila, jossa on eri kuvaustilat ja laajat säätömahdollisuudet. Peruskäyttäjälle uutena ominaisuutena on tuki 48 megapikselin kuvaustilalle, joten myös täyden resoluution kuvien ottaminen on mahdollista.
Tuettuna on myös automaattinen yökuvaustila, jonka lisäksi kamerasovellus osaa automaattisesti vaihtaa makrokuvaustilaan kun kuvataan tarpeeksi lähellä kohdetta. Tällöin vaihdetaan käyttämään pääkameran sijasta ultralaajakulmakameraa. Makrokuvaustilaan siirtyminen tuntui olevan todella sujuvaa, joten se oli myös toimiva. Tarvittaessa sen saa myös napattua pois käytöstä.
Kokonaisuutena uusittu kamerasovellus tuntuu nyt todella hyvältä. Tietysti se ei näytä täysin viimeistellyltä ainakaan vielä, mutta perusominaisuudet ovat mukana ja kaikki on kunnossa. Sovelluksessa oli pientä takkuilua kuvaustilojen välillä liikkuessa, mutta muita ongelmia ei tullut vastaan.
Käyttöjärjestelmä
Sony hyödyntää luonnollisesti uutuuspuhelimessaan julkaisun aikaan tuoreinta Android 14 -käyttöjärjestelmää. Tällä kertaa Sony on myös uudistanut hieman omaa käyttöliittymäänsä, joten aivan Googlen suunnittelemalta Android ei enää Sonynkaan laitteissa näytä. Tietysti puhdas Android tulee vahvasti esille, joten liian suuria muutoksia Sony ei ole lähtenyt tekemään.
Päivityksien osalta Sony ei ole lähtenyt haastamaan suurempia kilpailijoitaan. Xperia 1 VI on nimittäin saamassa 3 vuoden ajan suuria Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Tämän lupauksen perusteella puhelimelle odotetaan Android 15, 16 ja 17 -versioita sekä tietoturvapäivityksiä vuoteen 2028 asti. Nähtävästi tietoturvapäivityksiä jaetaan kuukausittain, sillä testijakson aikana laite sai useita päivityksiä ja tuoreimmat on lokakuulta 2024.
3 + 4 vuoden päivityslupaus ei ole millään tavalla mullistava, sillä useat Android-valmistajat tarjoavat samaa alle 500 euron puhelimissaan. Ottaen huomioon Xperia 1 VI:n 1400 euron hintapisteen pitäisi päivityslupaus olla mielestäni Samsungin huippupuhelimien tasolla. Eli laitteen pitäisi saada 7 vuotta Android-versioita sekä 7 vuotta tietoturvapäivityksiä, jotta Sony voisi perustella edes puhelimen korkean hinnan.
Käyttöliittymän osalta Sony on päivittänyt hieman kokemusta. Suurin uudistus nähdään ilmoitusvalikossa, jossa pikakuvakkeiden muoto on uudistunut. Sony luottaa aikaisempien pillerimäisten muotojen sijasta nyt neliömäisiin painikkeisiin. Tämän myötä pikapainikkeita mahtuu yhdelle sivulle selvästi aikaisempaa enemmän. Toteutuksesta voidaan olla varmasti montaa mieltä, mutta mielestäni se ei kovin hyvin sovi käyttöliittymän muuhun ilmeeseen.
Aloitusnäyttöön Sony ei ole lähtenyt tekemään muutoksia, vaan kokemus on tuttu. Sovellus- ja asetusvalikot ovat tuttua puhdasta Androidia, joten käytännössä ilmoitusvalikko on ainoa uudistuksen kokenut. Mielestäni Sony voisi enemmänkin muokata Android-kokemusta omanlaisekseen, mutta tietysti puhdas Android on aina myös hyvä valinta.
Mukana on tietysti tiettyjä Sonyn omia kustomointeja. Esimerkiksi ”moni-ikkunatilan kytkin” löytyy moniajonäkymästä, josta voidaan valita helposti kaksi sovellusta näkymään näytölle yhtä aikaa. Toinen Sonyn oma lisäys on ”koontinäyttö”, joka saadaan auki näytön oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. Se tuo puhelimen pika-asetukset nopeasti käyttöön, ja siitä voidaan hallita esimerkiksi ääntä tai kuulokkeita.
Lähestymistapa ohjelmistoon on Xperia 1 VI:n kohdallakin hyvin Sonymainen, joka on niin hyvä kuin huono asiakin. Mielestäni Sony voisi koittaa tuoda käyttöliittymään vielä lisää omaa persoonallisuuttaan, mutta kuten sanottua puhdas Android on tosi mukava. Testijakson aikana ohjelmisto tuntui toimivan ongelmitta ja sulavasti. Sen Sony on siis saanut optimoitua hyvin.
Yhteenveto
Sony Xperia 1 VI on mielenkiintoinen lippulaivatason älypuhelin, joka on mielestäni saanut liian vähän huomiota. Osittain syy tähän on se, että Sony ei ole osannut markkinoida laitetta kunnolla sekä tuoda sitä kuluttajien tietoisuuteen mielenkiintoisella tavalla. Xperia 1 VI on mielestäni todella hyvä puhelin, mutta se on tietyllä tavalla väärin ymmärretty.
Mielestäni Sony on onnistunut tekemään puhelimesta nyt aikaisempaa käyttäjäystävällisemmän, eikä Xperia 1 VI ole enää tarkoitettu edeltäjiensä tapaan vain kameranörteille. Puhelimen yksi vahvuus onkin tasapainossa oleva kamerakokonaisuus sekä uudistettu kamerasovellus, joka pitää sisällään samat ominaisuudet yhdessä paikassa, jotka Sony on aikaisemmin jakanut useisiin sovelluksiin.
Xperia 1 VI on myös rakenteeltaan laadukas sekä kestävä. Tekniikassa yksi suuri vahvuus on uudistettu näyttöpaneeli, jonka normaali kuvasuhde ja energiatehokkaat ratkaisut tekevät puhelimen käytöstä parempaa. Xperia 1 VI on varusteltu myös hyvällä suorituskyvyllä, pitkällä akunkestolla sekä laadukkailla eteenpäin suunnatuilla kaiuttimilla. Puhelin vakuuttaa myös ominaisuuksilla, joista usein muut karsivat – näitä ovat perinteikäs kuulokeliitin sekä muistikorttipaikka.
Vaikka Sony on tehnyt hyviä muutoksia parempaan päin, niin Xperia 1 VI:ssa on edelleen muutamia kipupisteitä. Erityisesti ohjelmisto ja sen pitkäikäisyys kaipaisivat muutosta nopeasti. Sonyn tarjoama 3 + 4 vuoden päivityslupaus ei ole lähelläkään kilpailijoiden 7 vuoden päivityslupausta, joten parannettavaa olisi. Myös hinta on todella korkea, ja mielestäni hinnasta voisi napata useamman satasen pois.
1399 euron suositushinnalla Sony Xperia 1 VI:n suurimmat haastajat ovat Samsung Galaxy S24 Ultra, Apple iPhone 16 Pro Max, OnePlus 12 sekä Honor Magic6 Pro.
Sony Xperia 1 VI
Sony Xperia 1 VI on aikaisempaa käyttäjäystävällisempi erityisesti näytön ja kameroiden osalta.
Hyvää
- Laadukas rakenne ja vedenkestävä
- Uusittu näyttöpaneeli on miellyttävä ja riittävä
- Huipputason suorituskyky Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirin ansiosta
- Hyvä akunkesto
- Laadukkaat eteenpäin suunnatut kaiuttimet
- Muistikorttipaikka ja kuulokeliitin!
- Laadukkaat kamerat monessa tilanteessa
- Uusittu kamerakokemus on selvästi käyttäjäystävällisempi
Huonoa
- Melko heikko päivityslupaus
- Ei laturia myyntipakkauksessa
- Korkea hinta
1,5 gigatavun laajennusmahdollisuus muistikortilla ei kyllä kuulosta kovin kaksiselta.
Sinnehän on virhe eksynyt, tarkoitettu 1,5 teratavua. Nyt korjattu.