ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy S24 Ultra – Ylivoimainen nyt tekoälyn kera

Samsung Galaxy S24 Ultra

Samsungin uudet Galaxy S24 -sarjan puhelimet ovat tulleet saataville Suomessa ja myös pian julkaisun jälkeen saimme käsiimme Galaxy S24 Ultran. Kyseessä on malliston paras puhelin, ja nyt muutaman viikon testailujen jälkeen katsotaan millaisesta puhelimesta todella on kyse.

Tänä vuonna Samsungin lippulaivapuhelimessa pääpaino on siirretty tekoälyyn, jonka luvataan olevan jotain oikeasti uutta. Galaxy AI -ominaisuudet tuovat mukanaan muutamia käteviä toimintoja helpottamaan käyttöä. Galaxy S24 Ultra on ulkoisesti kuin edeltäjänsä, mutta nyt käytössä on titaanirunko.

Tekniikasta ei ole myöskään karsittu, vaan Galaxy S24 Ultra tuo mukanaan markkinoiden parhaimpia ratkaisuja. Laite tarjoilee 6,8 tuuman AMOLED-näyttöpaneelin, Qualcommin uusimman Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -järjestelmäpiirin sekä 5000 milliampeeritunnin akun. Takaosassa on neloiskamera, jonka kohokohtina ovat 200 megapikselin pääkamera sekä uusitut zoomauskyvykkyydet. Samsung on vienyt myös päivityslupausta parempaan suuntaan, sillä Galaxy S24 Ultran pitäisi päivittyä vielä vuonna 2031.

Suomessa Samsung on tuonut Galaxy S24 Ultran myyntiin kolmessa muistiversiossa. Edullisin 12 + 256 gigatavun versio maksaa 1499 euroa, 12 + 512 gigatavun versio maksaa 1629 euroa ja 12 gigatavun + 1 teratavun versio maksaa 1869 euroa. Puhelimesta on saatavilla neljä väriversiota, jotka ovat Titanium Gray, Titanium Black, Titanium Violet sekä Titanium Yellow.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme Galaxy S24 Ultralle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy S24 Ultra (SM-S928B/DS)
Mitat: 162.3 x 79 x 8.6 mm
Paino: 232 g
Rakenne: Titaanikehys sekä Gorilla Glass Armor -lasipinnat
Näyttö: 6.8 tuumaa / QHD+ (3120 x 1440) / 19.5:9-kuvasuhde / Dynamic AMOLED 2X / 1-120 Hz / HDR10+ / 2600 nitiä
Järjestelmäpiiri: 4 nm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy (1x 3.39 GHz Cortex-X4 & 3x 3.1 GHz Cortex-A720 & 2x 2.9 GHz Cortex-A720 & 2x 2.2 GHz Cortex-A520)
Grafiikkasuoritin: Adreno 750
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 256 tai 512 Gt tai 1 Tt sisäistä tallennustilaa [UFS 4.0]
Takakamera: 200 MP pääkamera (f/1.7 / 24 mm / 1/1.3" / 0.6 µm / PDAF / LAF / OIS) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1.4 µm / 1/2.55" / PDAF / 120 asteen kuvakenttä) + 10 MP telekamera (f/2.4 / 67 mm / 1.12 µm / 1/3.52" / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) + 50 MP periskooppikamera (f/3.4 / 111 mm / 1/2.6" / 0.7 µm / PDAF / OIS / 5x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 12 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1/3.2" / 1.12 µm / PDAF)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 45 watin langallinen lataus / 15 watin langaton lataus / 4.5 watin käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + One UI 6.1 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 7 Android-versiota ja 7 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: S Pen / Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.2
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Titanium Gray / Titanium Black / Titanium Violet / Titanium Yellow
Hinta: 1499 € (12 + 256 Gt) / 1629 € (12 + 512 Gt) / 1869 € (12 Gt + 1 Tt)

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy S24 Ultran myyntipakkaus ja sen sisältö.

Samsung toimittaa Galaxy S24 Ultran mustassa myyntipakkauksessa, jota koristaa kuva puhelimesta sekä laitteen mallinimi. Pakkaus on tuttuun tapaan ohut karsitun sisällön takia. Pakkauksen yhdellä kyljellä on tarra, josta käy ilmi väriversio, malliversio ja IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille itse puhelin paperilla päällystettynä. Pakkauksen pohjalla ei ole mitään, mutta pakkauksen kanteen jäi piiloon pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan sekä USB-C-to-USB-C-kaapelin.

Samsung ei toimita Galaxy S24 Ultran mukana laturia tai mitään ekstraa. Mukana on vain välttämättömyydet, ja loput täytyy ostaa erikseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Samsung on tehnyt Galaxy S24 Ultran ulkoiseen toteutukseen muutoksia, mutta muotoilun kanssa jatketaan tutulla linjalla. Materiaaleissa on siirrytty nyt alumiinista titaaniin, jonka myötä Samsung on tehnyt joitakin muutoksia viimeistelyyn. Samsung myös hyödyntää aikaisempaa uudempia ja laadukkaampia lasimateriaaleja.

Titaania Samsung hyödyntää puhelimen kehyksessä, jonka myötä kehys on myös viimeistelty mattapintaiseksi. Mattapinnan ansiosta runko näyttää paremmalta ja ei ole aina likainen. Mattapinta kehyksessä sopii nyt mielestäni erinomaisesti puhelimen mattapintaiseen takaosaan. Titaani on yleisesti kevyempää ja kestävämpää materiaalia, vaikka Samsung onkin käyttänyt sitä vain niin sanotusti ohuesti laitteen kehyksen ”pinnoitteena”.

Galaxy S24 Ultran lasipinnat ovat myös vaihtuneet uusimpaan Gorilla Glass Armor -versioon. Kyseessä on Corningin toistaiseksi kestävin puhelimiin suunniteltu lasi. Samsungin mukaan se tarjoaa esimerkiksi paremman iskunkestävyyden sekä se kestää 4 kertaa enemmän naarmuuntumista kuin edeltävä sukupolvi. Lisäksi näyttölasissa on toteutus, joka vähentää 75 prosentilla heijastumia eri valaistusolosuhteissa.

Testijakson aikana puhelinta käytettiin ilman minkäänlaisia suojakuoria, joten lasien kestävyydestä saatiin hyvä käsitys. Mattapintainen takapinta ei kerännyt yhtäkään naarmua tai kulumisen jälkeä. Mattapinnan ansiosta lasiin ei tarttunut häiritsevästi sormenjälkiä. Näyttölasiin ei saatu myöskään aikaiseksi merkittäviä jälkiä. Lasiin ei tullut tuttuja naarmuja, vaan enemmänkin ”hankaumia”, jotka pystyi havaita tarkkaan katsoessa lasista, mutta niitä ei tuntenut sormella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Olen aina tykännyt Samsungin kulmikkaasta muotoilusta ja mielestäni on hienoa nähdä samaa tyyliä jatkettavan myös Galaxy S24 Ultran kohdalla. Vaikka ulkoisesti laite on tuttu edeltäjästä, niin mattapintaisen kehyksen ansiosta käsituntuma on hieman pehmeämpi. Lisäksi kulmikkuus on hieman vielä lisääntynyt, mutta Samsung ei ole jättänyt mitään teräviä saumakohtia tai kulmia. Kaikista ergonomisimmista puhelimesta ei ole kuitenkaan kysymys.

Kulmikkuuden huomaa kuitenkin tämän kokoluokan puhelimessa selvästi. Kyseessä on edelleen kookas laite, sillä Samsung on ilmoittanut mitoiksi 162,3 x 79 x 8,6 millimetriä. Painoa on 232 grammaa, joka on yllättävä verrattuna täysin samaan painoon edeltäjän kohdalla. Yleisesti titaani on kuitenkin kevyttä materiaalia, joten Samsung ei ole päässyt hyödyntämään sitä samalla tavalla kuin Apple teki uusimpien puhelimiensa kanssa. Painoa on omaan makuuni hieman liikaa, mutta siihen kyllä myös pystyy tottumaan.

Kuten aikaisemmin totesin, niin materiaalien osalta Galaxy S24 Ultra on erittäin laadukas. Rakenteeltaan puhelin on jämäkkä, eikä puhelin anna periksi tai päästele natinoita sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa.

Samsung tarjoilee uututta myös neljässä päävärissä, jotka myötäilevät uutta titaanitrendiä. Testissä käynyt puhelin on väritykseltään Titanium Gray, josta itse tykkäsin todella paljon. Muut värit ovat musta Titanium Black, violetti Titanium Violet sekä keltainen Titanium Yellow. Samsung myy omassa verkkokaupassaan, myös kolmea erikoisväriä, jotka ovat sininen Titanium Blue, vihreä Titanium Green sekä oranssi Titanium Orange.

Vedenkestävyys on säilytetty ennallaan, sillä Galaxy S24 Ultra on edelleen tuttuun tapaan IP68-luokiteltu. Tämä tarkoittaa, että puhelin kestää upotuksen 1,5 metrin syvyyteen korkeintaan 30 minuutiksi. Käyttäjien ei tarvitse huolehtia puhelimen kastumisesta esimerkiksi sateessa tai jos se vahingossa päätyy veteen. On kuitenkin tärkeää huomata, että Samsung ei anna vedenkestävyydelle takuuta, joten jos puhelin vaurioituu nesteen vuoksi, takuu ei kata korjauskuluja.

Samsung on päivittänyt Galaxy S24 Ultran etuosaa minimaalisesti, sillä näyttö ei ole enää reunoilta kaartuva. Näytössä on aikaisempaa suurempi tasainen pinta, joka helpottaa muun muassa S Pen -kynän käyttöä. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta noin 89 prosenttia, joten näytön kehykset ovat kohtuullisen kapeat. Näytön yläreunaan Samsung on tehnyt etukameraa varten reiän. Näyttöön on integroitu myös valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, joiden lisäksi näytönalainen sormenjälkilukija löytyy näytön alareunasta. Puheluihin käytettävän kuulokkeen Samsung on asettanut lähes huomaamattomasti puhelimen yläreunaan näyttölasin sekä alumiinikehyksen väliin.

Takaosaa ei Galaxy S24 Ultran kohdalla ole lähdetty merkittävästi uudistamaan, vaan tuttu ja turvallinen tyyli on säilytetty. Takaosan vasemmassa yläkulmassa ei ole rumaa kamera-aluetta, vaan kamerasensorit ovat yksittäisiä ja ne ulkonevat muusta rungosta. Kameroita on neljä, joiden kaverina on oma ympyränsä lasertarkennusta varten. Välissä on myös LED-salamavalo. Kameroiden varassa Galaxy S24 Ultra pääsee hieman keikkumaan pöydällä käytettäessä. Takaosaan on laitettu tuttu Samsungin logo.

Galaxy S24 Ultran oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasen kylki on jätetty kokonaisuudessaan tyhjäksi. Painikkeet ovat valmistettu kehyksen tapaisesti titaanista, jonka ansiosta niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. Puhelimen yläreunaan Samsung on asettanut mikrofonin, mutta ei mitään muuta. Galaxy S24 Ultran alareunassa on SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Alareunasta löytyy lisäksi mikrofoni, USB-C-tyypin liitin, kaiutin sekä S Pen -kynä.

Näyttö

Galaxy S24 Ultran näyttö jatkaa tuttua tarinaa verrattuna edeltävään sukupolveen, mutta pieniä parannuksia on saatu jälleen mukaan. Yksi huomattava uudistus on näytön tasainen toteutus, eli reunojen kaartuvuudesta on nyt kokonaan luovuttu. Tämä on varmasti monille miellyttävä uudistus, ja ainakin itse havaitsin sen auttavan S Pen -kynän käyttämistä.

Näyttö on muutoksesta huolimatta edelleen kooltaan 6,8 tuumaa ja se perustuu Dynamic LTPO AMOLED 2X -paneeliin, jossa on QHD+ -tarkkuus. Näytössä on siis 3120 x 1440 pikseliä, joka takaa noin 505 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö tukee lisäksi korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuutta, HDR10+ -toistoa sekä +40 prosenttia edeltävää korkeampaa 2600 nitin maksimikirkkautta. Näytössä on 19,5:9-kuvasuhde ja sen yläreunaan on tehty etukameraa varten reikä.

Kirkkaus on tekniikassa suurin uudistus, sillä 40 prosentin parannus on huomattava. 2600 nitiä on saavutettavissa ainoastaan tietyissä olosuhteissa ulkoilmassa Vision Booster -teknologian kanssa. Samsung ei kuitenkaan ylety muutaman kilpailijan 4500-5000 nitin maksimikirkkauksiin, mutta tämä ei ainakaan itseäni haitannut. Näytön yleinen kirkkaustaso on noussut nyt 1500 nitiin, joten parannusta on saatu myös siihen. Kirkkaus oli testijakson aikana loistava monessa tilanteessa, eikä ongelmia luettavuuden kanssa havaittu missään kohtaa.

Värintoiston osalta Galaxy S24 Ultran näyttö on myös markkinoiden parhaimmistoa. AMOLED-tekniikan avulla musta on oikeasti mustaa ja tummat sävyt ovat syviä. Näyttöä on yleisesti syytetty hieman haaleista väreistään, mutta ainakaan itse en tällaista havainnut suuressa mittakaavassa. Värit näyttivät omassa laitteessani oletusasetuksilla hyvältä, tai sitten vain totuin haaleampaan väriin nopeasti. Galaxy S24 Ultra toistaa värit mielestäni erinomaisesti, joten kyse on huipputason paneelista.

Tarkkuus on myös kategoriassaan erinomainen ja erityisesti QHD+ -tarkkuuden ollessa käytössä sisältö on todella tarkkaa. Oletuksena Samsung hyödyntää kuitenkin Full HD+ -tarkkuutta. Sisältö näyttää puhelimella tarkalta, ja juuri sellaiselta, mitä huippupuhelimelta voikin odottaa.

Samsung hyödyntää näytössä myös LTPO-tekniikkaa, joka on ollut puhelimissa jo useamman sukupolven ajan. LTPO mahdollistaa näytön virkistystaajuuden vaihtelun alhaisimmillaan 1 hertsin ja korkeintaan 120 hertsin välillä (tuetut taajuudet ovat 10, 24, 30, 48, 60, 80 ja 120). Puhelimella pystyy pakottamaan virkistystaajuuden myös normaaliin 60 hertsiin, mutta ainakin itse tykkäsin käyttää mukautuvaa tilaa, jossa virkistystaajuus on parhaimmillaan 120 hertsiä.

Automaattisesti vaihtuva virkistystaajuus mahdollistaa näytölle pienemmän virrankulutuksen. Esimerkiksi always-on-displayn kanssa päästään jopa 1 hertsiin ja pienempiä virkistystaajuuksia voidaan käyttää myös muissa tilanteissa. Galaxy S24 Ultran näyttö tuntui joka tilanteessa sulavalta käyttää, joten toteutus toimii myös hyvin. Puhelin osaa dynaamisesti vaihtaa virkistystaajuutta niin, että näyttöä ei päivitetä yhtä usein laitteen ollessa käyttämättömänä ja 120 hertsiä käytetään erityisesti tuetuissa peleissä tai esimerkiksi selatessa sisältöä.

Galaxy S24 Ultrassa on myös tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimella pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Lisäksi näyttö tukee HDR10+ -sisältöä. Esimerkiksi Netflixin kautta puhelimella voidaan katsoa sisältöä korkeintaan Full HD -tasolla ja HDR10-toistolla, joten myös Netflix ymmärtää puhelimessa olevan Widevine L1 -sertifikaatti.

Mielestäni Samsung on tehnyt näytön osalta hyvää työtä, sillä Galaxy S24 Ultran näyttö on markkinoiden kärkeä. Se ei kalpene juuri ollenkaan kilpailijoiden rinnalla, vaan siinä on erinomainen värintoisto, hyvä kirkkaus sekä se on tarkka ja sulava. Näyttö on varmasti yksi Galaxy S24 Ultran suurimmista vahvuuksista.

Samsungin puhelimille tuttuun tyyliin myös Galaxy S24 Ultran näytölle annetaan mukavasti mukauttamisvaihtoehtoja. Värejä voi säätää kahden oletusasetuksen mukaisesti (eloisa, luonnollinen) sekä valkotasapainoa on mahdollista muokata erillisen säätimensä avulla viileän ja lämpimän välillä (tai lisäasetuksista erikseen Red, Green, Blue). Samsung on myös antanut mahdollisuuden nostaa näytön kosketusherkkyyttä ja käyttöön voidaan ottaa silmien mukavuussuoja, mikä rajoittaa sinisen valon määrää.

Näyttöasetuksista on myös mahdollista vaihtaa näytön tarkkuutta HD+ (1560 x 720), Full HD+ (2340 x 1080) ja WQHD+ (3120 x 1440) väliltä. Näyttöön tehty pieni etukamerareikä on sijoitettu näytön yläreunaan keskitetysti. Etukamera on monessa tilanteessa varsin huomaamaton, eikä se suurenna kovinkaan paljoa näytön yläreunan tilapalkin viemää aluetta. Kamerareiän pystyy tarvittaessa myös piilottamaan sovelluskohtaisesti näytön asetuksien kautta.

S Pen -kynä on edelleen mukana suoraan integroituna puhelimeen, mutta oikeastaan mitään muutoksia ei sen toimintaa ole saatu tällä kertaa. Kynä yhdistetään puhelimeen automaattisesti Bluetoothilla ja siinä on pieni akku. Tämä mahdollistaa esimerkiksi ilmaeleiden toteuttamisen sekä muut etäohjaukset. Ilmatoiminnot ovat käteviä esimerkiksi kamerassa, sillä S Pen -kynää painamalla voidaan ottaa kuva tai tuplapainamalla voidaan vaihtaa kameraa.

Piirtämällä kynällä ilmaan ympyröitä pystyttiin zoomaamaan tai loitontamaan kameraa, mutta usein en ainakaan itse saanut ilmatoimintoja toimimaan halutulla tavalla. Varmasti hyödyllisin ominaisuus on kuitenkin kameran etälaukaisu.

Galaxy S24 Ultra tukee myös perinteisiä S Pen -kynän ominaisuuksia. S Pen tukee edelleen tuttua näyttömuistiinpanotoimintoa, joka saadaan aktivoitua helposti. Kun näyttö on pois päältä ja painetaan S Pen -kynän painiketta sekä napautetaan näyttöä kynällä, saadaan avattua muistiinpanonäkymä. Lisäksi muistiinpanot voidaan kiinnittää lukitulle näytölle niin, että ne ovat aina nähtävillä.

Tarjolla on myös tuttu S Pen -pikanäkymä, joka aktivoituu kynän ollessa tarpeeksi lähellä näyttöä. S Pen tukee myös ”ilmanäkymää”, jolloin saadaan esikatseltua tiettyjä tietoja viemällä S Pen -kynä jonkin kohteen yläpuolelle. Galaxy S24 Ultra tukee edelleen tuttuja S Pen -kynän ominaisuuksia, joita ovat myös muistiinpanosovellukset, näyttökirjoitus sekä live-viestit. Kynällä voidaan helposti myös kääntää tekstin kieltä yksinkertaisesti viemällä kynä käännettävän kohteen yläpuolelle.

S Pen -kynä on kaikessa tylsyydessään yksi ominaisuus, joka erottaa sen kilpailijoista. Vaikka uusia toimintoja ei ole saatu, niin jotkut varmasti arvostavat kynää. Itse olen aina tykännyt Samsungin kosketusnäyttökynästä, mutta todellisuudessa sen käyttö jää todella vähälle. Kameran etälaukaisu sekä satunnaiset muistiinpanot ovat tärkeimmät ominaisuudet. Muutaman viikon aikana itse otin kynän kolosta pois ehkä noin 5 kertaa, joista koskaan sille ei ollut mitään oikeaa käyttöä.

Tekniikka ja suorituskyky

Samsung ei ole lähtenyt säästelemään Galaxy S24 Ultran yleisessä tekniikassa, sillä puhelimeen on tuotu Qualcommin uusin ja tehokkain Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri. Kyseessä ei ole mikä tahansa piiri, vaan Qualcomm on muokannut siitä vielä erillisen Samsungille suunnatun Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -version.

Kovin merkittävästi erilaisesta piiristä ei ole kyse, vaan Qualcomm on parantanut tiettyjä, osa-alueita Samsungia varten. Esimerkiksi tehokkaimman ytimen kellotaajuutta on kasvatettu 90 MHz kun muiden ytimien kellotaajuutta on laskettu 100 MHz:n verran. Muutokset on tehty todennäköisesti lämmönhallinta mielessä, vaikka ne kuulostavatkin hieman erikoisilta.

Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy on 4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri. Kahdeksanytimisen toteutuksen kohokohtana on yksi tehokas Cortex-X4-ydin, joka toimii nyt 3,39 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi mukana on viisi tehokasta Cortex-A720-ydintä, joista kolme toimii 3,1 GHz:n taajuudella ja kaksi 2,9 GHz:n taajuudella. Mukana on myös kaksi 2,2 GHz:n Cortex-A520-ydintä.

Qualcommin mukaan Snapdragon 8 Gen 3 on jopa 30 prosenttia tehokkaampi sekä 20 prosenttia energiatehokkaampi kuin Snapdragon 8 Gen 2 -piiri. Grafiikkaprosessorina toimii Adreno 750, jonka luvataan olevan 26 prosenttia nopeampi kuin edeltäjänsä.

Suomessa Galaxy S24 Ultra on tuotu myyntiin kolmessa muistiversiossa, joista kaikissa on 12 gigatavun verran RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa on 256, 512 gigatavua tai 1 teratavun verran. RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. UFS 4.0 -tallennustila tarjoaa tuplasti nopeamman lukunopeuden (2,1 Gt/s vs. 4.2 Gt/s) ja kirjoitusnopeus on vieläkin suurempi (1,2 Gt/s vs. 2,8 Gt/s) kuin edeltävässä versiossa. Muistikorttipaikkaa ei ole uutuuspuhelimeen saatu, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Suorituskyvystä saadaan hyvä käsitys ajamalla puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä. Snapdragon 8 Gen 3 on todettu aikaisemmin erittäin kyvykkääksi, eikä se petä myöskään Galaxy S24 Ultran kodalla. Suorituskyky on markkinoiden kärkeä, ja vastaa pitkälti sitä, mitä kilpailijoidenkin uusimmissa huippupuhelimissa on nähty. Samsung ei pääse aivan Asuksen uusimman ROG Phone 8 Pron tasolle, mutta ei se paljoa sille jää.

Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Galaxy S24 Ultran saamia suorituskykytestin tuloksia perinteisempään Snapdragon 8 Gen 3 -piiriin perustuviin OnePlus 12- ja ASUS ROG Phone 8 Pro -puhelimiin. Tuloksista nähdään Samsungin asettuvan näiden kahden puhelimen väliin monissa testeissä.

Testitulokset
Samsung Galaxy S24 Ultra (SD8G3FG) OnePlus 12 (SD8G3) ASUS ROG Phone 8 Pro (SD8G3)
AnTuTu: 1 754 780 pistettä 1 595 367 pistettä 2 157 788 pistettä
Geekbench 6 (single): 2246 pistettä 1242 pistettä   2275 pistettä
Geekbench 6 (multi): 7066 pistettä 4942 pistettä 7192 pistettä
PCMark: 18 233 pistettä 12 777 pistettä 22 033 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 4796 pistettä 4949 pistettä 5232 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy takaa siis loistavan suorituskyvyn puhelimelle, ja se on mukava päivitys verrattuna edeltävän sukupolven piiriin. Suorituskyky ei tule loppumaan edes raskaiden pelien kanssa, ja päivittäinen käyttö onnistuu joka tilanteessa. On kuitenkin hyvä muistaa, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä.

Samsung Galaxy S24 Ultralle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

Samsung Galaxy S24 Ultralle toteutetun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla puhelimella päästiin AnTuTu-testissä 1 754 780 pisteeseen, joka on hyvällä tasolla. Suunta stressitestissä oli kuitenkin seuraavilla testauskerroilla alaspäin. Mielenkiintoista oli havaita, että puhelin pystyi ylläpitämään suorituskyvyn yllättävän tasaisena myös toisella testauskerralla, jonka jälkeen vasta suorituskyvystä lähti suurempi siivu. Heikoin tulos saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi 1 579 543 pistettä.

Parhaimman ja heikoimman tuloksen välillä eroa oli 175 237 pistettä, joka tarkoittaa suorituskyvystä kadonneen -9,99 prosenttia. Kyse on lähes vastaavasta tuloksesta, joka nähtiin ASUS ROG Phone 8 Pron kohdalla, mutta selvästi heikompi kuin esimerkiksi OnePlus 12 -puhelimessa. Galaxy S24 Ultran suorituskyvystä katoaa siis kymmenys pidemmässä käytössä.

Samsung kertoo parantaneensa Galaxy S24 Ultrassa erityisesti jäähdytystä, sillä mukana on aikaisempaa 92 prosenttia suurempia höyrykammio. Samsungin mukaan uudistuksen pitäisi parantaa lämmönpoistoa. Kovinkaan tarkasti muilta osin puhelimen jäähdytysjärjestelmää ei ole avattu.

Stressitestin aikana puhelimen kehys saatiin kuitenkin todella kuumaksi, eikä Galaxy S24 Ultraa ollut millään tavalla miellyttävää pitää kädessä. Myös laitteen takapinta tuntui lämpimältä. Peruskäytössä ei kuitenkaan havaittu mitään ylikuumenemisia, mutta sen mahdollisuus kannattaa pitää mielessä esimerkiksi pelatessa raskaita mobiilipelejä pitkiä aikoja. Itse en kuitenkaan koe kyseessä olevan ongelma, kun mahdollisuus siihen on vain tietyssä tilanteessa.

Muuta tekniikasta

Yhteyksien osalta Galaxy S24 Ultra tuo mukanaan tuttuja toteutuksia. 5G-yhteydet toimivat puhelimen molemmilla SIM-korttipaikoilla ja laitteeseen pystyy asettamaan kaksi fyysistä nano-SIM-korttia. Samsung on saanut mukaan myös tuen eSIM-ratkaisulle, joka on yleistynyt kovaa tahtia viimeisen parin vuoden aikana.

Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirissä on integroituna Snapdragon X75 -5G-modeemi, jonka avulla päästään teoriassa 10 Gbps:n latausnopeuksiin sekä 3,5 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Suomessa puhelin tukee tuttuja Sub-6 GHz:n 5G-verkkoja, joten tukea mmWave-verkoille ei ole. Samsung on saanut puhelimeen tuen Suomessa vain non-standalone-verkoille, eikä Elisan avaama standalone-verkko ollut käytössä (5G+). Yhteyksien osalta ei havaittu mitään merkittäviä ongelmia. 5G-yhteydet toimivat ainakin Elisan verkoissa hyvin, ja nopeudet olivat odotetulla tasolla.

Puhelimessa on Wi-Fi 6E -tuki sekä jo valmiiksi tuki Wi-Fi 7 -standardille. Mainittava yksityiskohta puhelimessa on myös USB 3.2 -tuki, joka löytyy USB-C-liittimestä. Sen avulla voidaan siirtää tiedostoja nopeammin. Lisäksi sen avulla voidaan yhdistää puhelin suurempaan näyttöön. NFC-tuen ansiosta puhelinta voidaan käyttää myös mobiilimaksamiseen.

Värinämoottori on Galaxy S24 Ultrassa erinomainen, sillä se antaa mukavan jämäkän sekä selkeän värinäpalautteen. Samsung ei ole siis tässä osa-alueessa karsinut ja Galaxy S24 Ultra pääsee melko lähelle Applen uusimpien puhelimien värinäkokemusta.

Samsungin puhelimet ovat yksiä harvoja, joissa nähdään ultraäänitekniikkaan perustuva sormenjälkilukija. Yleensä monet kilpailijat tyytyvät optiseen ratkaisuun, vaikka Samsungin toteutus onkin monella tavalla parempi.

Testijakson aikana sormenjälkilukija todettiin varmaksi ja toimivaksi. Lukija tunnistaa sormen välittömästi ja lukitus aukeaa nopeasti. Ultraäänisormenjälkilukijan vahvuus on sen toimivuus myös silloin kun sormi on märkä tai hieman likainen. Samsung on toteuttanut sormenjälkilukijaa varten näytölle kuvakkeen sekä animaation, mutta niitä ei ole mahdollista kustomoida oman mielen mukaisesti niin kuin monissa kilpailijoiden puhelimissa.

Galaxy S24 Ultra tarjoaa myös tutun etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, mutta valitettavasti sen ongelmana on tietoturvallisuus. Kasvojentunnistus on selvästi helpommin ohitettavissa kuin pelkkä sormenjälkilukija, ja myös Samsung on todennut lukituksen avaamisen olevan mahdollista esimerkiksi kuvalla. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei käytetty päivittäin, mutta muutamien testien perusteella lukitus aukeaa kasvoilla erittäin nopeasti.

Galaxy S24 Ultrassa on edeltäjästä tuttu äänikokemus, enkä ainakaan itse huomannut merkittävää parannusta. Toteutus on tuttu, sillä pääkaiuttimena toimii alareunassa oleva kaiutin ja toisena toimii puheluihin käytettävä kuuloke. Äänenlaatu on riittävä moneen tilanteeseen ja ääntä lähtee riittävästi. Aivan markkinoiden kärkilaitteesta ei ole kyse, sillä mielestäni Applen puhelimet tarjoavat paremman äänenlaadun.

Luonnollisestikaan Galaxy S24 Ultra ei tarjoile perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, vaan käyttäjät joutuvat käyttämään langattomia kuulokkeita. Samsung on varustellut Galaxy S24 Ultran Bluetooth 5.3 -yhteydellä, joka takaa vakaan yhteyden kuulokkeiden ja puhelimen välillä. Testijakson aikana itse en huomannut yhteydessä mitään ongelmia, vaan kaikki tuntui toimivan moitteettomasti.

Akunkesto ja lataus

Samsung on jämähtänyt tällä kertaa paikalleen akun ja latauksen osalta, sillä Galaxy S24 Ultra ei tuo tällä osa-alueella mitään uutta mukanaan. Puhelimen sisällä on edelleen kookas 5000 milliampeeritunnin akku, mutta esimerkiksi uusi järjestelmäpiiri ja muut virtapihimmät tekniikat pitävät huolen hyvästä akunkestosta. Testijakson aikana akunkeston todettiin olevan hyvällä tasolla.

Yleisesti akku tuntui olevan hyvä, mutta mielestäni tällä kertaa nähtiin enemmän haasteita. Peruskäytössä akku riittää hyvin vaadittuun yhteen päivään, mutta toisaalta testijakson aikana oli myös enemmän tilanteita, joissa akku tuntui kuluvan nopeasti. Joinakin päivinä akun varaus tippui helposti alle 20 prosentin tasoon illalla, kun toisinaan akkua oli jopa 35 prosentin verran jäljellä.

Mitään tarkkaa syytä akun kulumisen vaihtelulle en keksinyt, vaan vaihtelut saattoivat olla suuriakin päivästä riippuen, vaikka käyttö olisi ollut pitkälti samanlaista päivästä toiseen. Mielestäni akunkeston kanssa on siis menty jopa huonompaan päin verrattuna edeltäjään, vaikka yhden päivän vaadittuun akunkestoon päästiinkin. Omalla käytölläni kahden päivän käyttö on mahdotonta yhdellä latauksella.

Aktiivisen päivän aikana Galaxy S24 Ultraa käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Latausratkaisujen kanssa Samsung ei tarjoa mitään uutta, eikä korealaisjätti ole lähtenyt haastamaan kiinalaisvalmistajia nopeuksissa. Galaxy S24 Ultrassa on edeltäjästä tuttu 45 watin tehoinen langallinen pikalataus. Laturia ei toimiteta puhelimen mukana, vaan sellainen on ostettava erikseen.

Toteutimme puhelimelle tutun lataustestin Samsungin virallisella 45 watin tehoisella pikalaturilla. Samsung ei ole kovinkaan tarkkaan antanut mitään lupauksia latausnopeudelle, joten nopeudet saadaan hyvin selville lataustestistä. Tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Samsung Galaxy S24 Ultran akun latausnopeus 45 watin tehoisella laturilla.

Kuvaajasta nähdään, että Galaxy S24 Ultra latautuu tyhjästä täyteen 65 minuutissa, eli reilussa tunnissa. Latausnopeus on sama kuin edeltäjämallissa, eikä mitään eroavaisuuksia ole havaittavissa. 10 minuutissa akkua saadaan 25 prosenttia ja 30 minuutissa vastaavasti 69 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 44 minuutissa.

Lataus hidastuu selvästi loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 5 minuuttia, kun viimeiset 10 prosenttia latautuvat 21 minuutissa. Yli tunnin mittainen latausaika ei ole enää tätä päivää, sillä monet kilpailijat tarjoavat samassa kategoriassa yli 100 watin pikalatauksia. Näiden avulla akut latautuvat alle 30 minuutissa täyteen, mutta mielestäni vaatimus Samsungiltakin olisi noin 30 minuutin latausaika. Samsungin pitäisi pyrkiä puolittamaan nykyinen latausaika.

Galaxy S24 Ultra tukee langallisen latauksen ohella huippupuhelimelle tyypilliseen tapaan langatonta latausta. Langaton lataus on puhelimessa hidas, sillä laite tukee vain 15 watin latausta. Testijakson aikana puhelimen langattoman latauksen nopeutta ei ruvettu testaamaan sen hitauden takia, mutta kyseessä on kuitenkin loistava lisäominaisuus. Toki tehoja tässäkin suhteessa saisi olla selvästi enemmän, sillä kilpailijat ovat jälleen edellä.

Perinteisen langattoman latauksen ohella Galaxy S24 Ultra tarjoaa myös käänteisen langattoman latauksen. Käänteinen langaton lataus mahdollistaa sen, että puhelinta voidaan käyttää muiden Qi-standardia tukevien laitteiden lataamiseen. Puhelimella voidaan langattomasti ladata esimerkiksi kuulokkeita, älykelloja tai muita puhelimia yksinkertaisesti asettamalla ne laitteen takaosan päälle. Lataus toimii vain 4,5 watin teholla.

Pakkastesti

Testijakson aikana Galaxy S24 Ultra laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy S24 Ultra laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, eli akkua ei kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Samsung oli kuitenkin estänyt kamerassa salaman käytön ja akun lataus ei ollut mahdollista. Laite ilmoitti molemmissa tapauksissa liian alhaisesta lämpötilasta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy S24 Ultran näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Testin jälkeen akkua oli kulunut ainoastaan 3 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 97 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalia vähäisempää, sillä yleisesti testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Samsung on onnistunut pakkastestin perusteella luomaan puhelimen, joka on ihanteellinen myös Suomen kylminä pakkaspäivinä. Kylmyys ei vaikuttanut puhelimen akunkestoon, mutta Samsung oli kuitenkin päättänyt  hieman rajoittaa toimintaa. Salaman käytön ja akun latauksen estäminen olivat huomattavimmat rajoitukset. Akun lataus poistetaan käytöstä yleensä turvallisuussyistä, vaikka monet valmistajat ovat viime vuonna parantaneet latausta myös pakkasessa. Galaxy S24 Ultra palautui kuitenkin muutamassa minuutissa huoneenlämmössä normaaliksi.

Kamerat

Kameroita Samsung on tällä kertaa päivittänyt muutamalla osa-alueella. Yleinen toteutus on ennallaan, sillä kameroita on neljä, ja pääkameran rinnalla on ultralaajakulmakamera sekä kaksi zoomikameraa. Samsung tarjoilee siis jälleen teknisesti markkinoiden parhaimman kamerajärjestelmän.

Pääkamerana Samsung hyödyntää yhtiön omaa käsialaa olevaa 200 megapikselin tasoista ISOCELL HP2 -sensoria. Kyseessä on 1/1,3” kokoinen sensori, jolla taltioidaan kuvia 0,6 mikronin pikselikoolla. Kamerassa on kerrottu olevan f/1.7-aukko sekä 24 mm polttoväli. Samsung hyödyntää sensorissa Tetra2pixel RGB -filtterijärjestelyä, jossa 16 pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolloin saadaan lopputulokseksi 12 megapikselin kuvia. Kameralla voidaan toki kuvata myös täyden 200 megapikselin kuvia, mutta vaihtoehtona on myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen. Pääkamerassa on lisäksi vaiheentunnistava automaattitarkennus ja optinen kuvanvakautus.

Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on lähes identtinen edeltäjämallin vastaavan kameran kanssa. Sensorin koko on 1/2,55” ja siinä on 1,4 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on kerrottu olevan f/2.2-aukko sekä 13 mm polttoväli. Samsungin mukaan kameralla pystytään kuvaamaan 120 asteen kuvankentällä varusteltuja kuvia. Samsung on laittanut ultralaajakulmakameraan tuen automaattitarkennukselle, joka mahdollistaa esimerkiksi paremmat makrokuvat läheltä kohdetta.

Zoomausominaisuuksia on kuitenkin uudistettu. Normaalimpi telekamera on pysynyt lähes ennallaan. Kyseessä on 10 megapikselin tasoinen kamera, jonka sensori on suuruudeltaan 1/3,52 tuumaa ja siinä on 1,12 mikronin pikselikoko. Lisäksi kamerassa on f/2.4 aukko, 67 mm polttoväli, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Telekameralla päästään 3x optiseen zoomiin.

Toinen kameroista perustuu niin sanottuun periskooppitoteutukseen. Samsung on ultra-puhelimissaan monesti käyttänyt 10-kertaista optista zoomausta, mutta nyt päivitetty kamera tarjoaa vain 5-kertaisen optisen zoomauksen. Samsung on kuitenkin parantanut sensoria sekä lupaa ohjelmistollisien parannuksien tarjoavan edelleen tutun ja laadukkaan 10-kertaisen hybridizoomauksen.

50 megapikselin tasoinen periskooppikamera perustuu sensoriin, jonka koko on 1/2,6 tuumaa ja siinä on 0,7 mikronin pikselikoko, vaiheentunnistava automaattarkennus ja optinen kuvanvakain. Linssissä on kerrottu olevan f/3.4 aukko sekä 111 mm polttoväli. 5-kertaisen optisen zoomauksen ohella kamera kykenee digitaaliseen zoomaukseen aina 100x tasoon asti.

Etukameraan Samsung ei ole tuonut teknisiä päivityksiä, vaan se on edelleen samanlainen kuin Galaxy S23 Ultrassa. Galaxy S24 Ultrassa on siis 12 megapikselin etukamera, joka on kooltaan 1/3,24 tuumaa ja siinä on f/2.2 aukolla sekä 26 mm polttovälillä varusteltu linssi. Etukamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus.

Samsung Galaxy S24 Ultran kamerat lyhyesti:

 • Takaosan neloiskamera:
  • Pääkamera: 200 megapikseliä (ISOCELL HP2, f/1.7, 24 mm, 1/1.3″, 0.6 µm, PDAF, LAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (Sony IMX564, f/2.2, 13 mm, 1.4 µm, 1/2.55″, PDAF, 120 asteen kuvakenttä)
  • Telekamera: 10 megapikseliä (f/2.4, 67 mm, 1.12 µm, 1/3.52″, PDAF, OIS, 3x optinen zoom)
  • Periskooppikamera: 50 megapikseliä (f/3.4, 111 mm, 1/2.6″, 0.7 µm, PDAF, OIS, 5x optinen zoom)
 • Etukamera: 12 megapikseliä (f/2.2, 26 mm, Dual Pixel PDAF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Koska Samsung ei ole tehnyt merkittäviä uudistuksia pääkameraan, niin odotettavastikin Galaxy S24 Ultra tekee sen avulla erinomaista jälkeä jokaisessa kuvaustilanteessa. Oletusarvoisesti kameralla kuvataan 12 megapikselin kuvia, joihin tässä arvostelussa myös pääasiassa keskitymme. Pääkameraan Samsung on tuonut myös hieman tekoälyä, joka parantaa laatua erityisesti tarkkuuden, HDR:n ja zoomauksen osalta.

Galaxy S24 Ultra vakuuttaa yleisellä kuvanlaadullaan. Pääkamera on erityisen vahvoilla hyvässä valaistuksessa, mutta myös erinomainen heikossa valaistuksessa. Ihanteellisessa kuvaustilanteessa kuvat ovat tarkkoja sekä dynaaminen alue on miellyttävän laaja. Värit taltioituvat kuviin jälleen kerran tutulla Samsungin tyylillä, eli tiettyjä sävyjä korostetaan luonnollista hieman enemmän.

Pääkamera on vahvoilla heikossa valaistuksessa, sillä Samsung on saanut entisestään parannettua kehuttua automaattista yökuvaustilaansa. Kamera vaihtaa yökuvaustilaan tietyssä valaistuksessa ja siitä ilmoitetaan keltaisella puolikuun kuvakkeella, josta painamalla saadaan myös yötila aktivoitua pois käytöstä.

Valon vähyys ei ole ongelma Galaxy S24 Ultran pääkameralle, sillä siitä huolimatta puhelin onnistuu taltioimaan erittäin paljon yksityiskohtia ja myös värit taltioituvat tässä tilanteessa mielestäni jopa luonnollisemmin. Kuvat ovat teräviä ja mitään häiritsevää kohinaa kuvissa ei ole. Tietysti pehmeys lisääntyy hieman, mutta tämä ei ollut liian häiritsevästi läsnä. Erillinen yökuvaustila mahdollistaa myös parempia kuvia, mutta automaattiasetuksillakin saadaan todella hyvää jälkeä.

Mielestäni pääkamera on hieman parantunut verrattuna edeltäjään, mutta mitään merkittävää eroa Samsung ei ole saanut tällä kertaa tehtyä. Erityisesti heikossa valaistuksessa nähdään parannusta, sillä kuviin taltioituu enemmän valoa ja yksityiskohtia. Samsung Galaxy S24 Ultran pääkameran tasolle eivät monet muut lippulaivapuhelimet tällä hetkellä pääse.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Galaxy S24 Ultran pääkameralla

Ultralaajakulmakamera on jämähtänyt tällä kertaa ennalleen, eli Galaxy S24 Ultrassa ei nähdä parannusta verrattuna edeltäjään. Itse olisin kaivannut pientä päivitystä esimerkiksi megapikselien määrään, mutta ultralaajakulmakamera tuntuu edelleen ajavan asiansa erinomaisesti, sillä laatu on juuri sitä mitä huippupuhelimelta voi vaatia.

Hyvässä valaistuksessa kamera on parhaimmillaan ja 120 asteen kuvista saadaan näyttäviä. Kuvissa on riittävästi yksityiskohtia, ja Samsung on saanut vielä parannettua kuvien selkeyttä. Ultralaajakulmakuvissa on havaittavissa pääkamerasta tuttu eloisampi väritaltiointi. Kuvat ovat kuitenkin keskeltä selvästi tarkempia, ja reunoja kohden pehmeys lisääntyy hieman.

Heikommassa valaistuksessa Galaxy S24 Ultran ultralaajakulmakamera ei ole parhaimmillaan, mutta tuottaa edelleen näyttäviä kuvia. Kuviin saadaan paljon yksityiskohtia ja dynaaminen alue on laaja. Värit taltioituvat luonnollisesti, eikä korostunut taltiointi tullut liian vahvasti esille. Kuvissa on hieman enemmän kohinaa ja pehmeys on huomattavampi erityisesti kuvien kulmissa. Ultralaajakulmakamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa, jonka avustuksella kuvista saadaan hieman parempia. Yökuvaustila parantaa selkeyttä ja tuo mukanaan valoisuutta.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

Zoomauksen osalta Galaxy S24 Ultrassa nähdään suurimmat uudistukset, kuten tulikin aikaisemmin todettua. Samsung mainostaa puhelinta niin sanotulla ”neloistelekamerajärjestelmällä”, sillä puhelimen pitäisi pystyä uusilla optimoinneilla tarjoamaan laadukkaita kuvia 2x, 3x, 5x ja 10x zoomaustasoilla. Samsung hyödyntää esimerkiksi 10x zoomauksessa uutta 5x periskooppikameraa ja rajaa 50 megapikselin sensorista aikaisempaa parempia 10-kertaisia kuvia hyödyntämällä myös tekoälyä.

Uusittu zoomaustoteutus on järkevä, sillä 10-kertainen optinen zoomaus on monesti melko turha. Uusi 5-kertainen zoomaus on käytännöllisempi, mutta valitettavasti myös zoomauksen laadusta tässä kohtaa hieman karsitaan. Luonnollisestikin 5-kertaiset zoomikuvat ovat nyt edeltäjää parempia, sillä sitä varten on oma kameransa. Lisäksi 10-kertaisissa kuvissa ei nähdä suurta parannusta, vaan jopa heikennys. Itse koin 10-kertaisien kuvien olevan Galaxy S24 Ultrassa parempia vain heikossa valaistuksessa, mutta paremmassa valaistuksessa laadussa jäädään hieman.

3x kuvien osalta en huomannut tällä kertaa suurta muutosta, vaan zoomikuvat ovat perustasoa. Terävyyttä voisi olla hieman lisää ja tietyissä tilanteissa pehmeys lisääntyy huomattavista. Kamerasta saa kaiken hyödyn irti vain hyvässä valaistuksessa, ja yleensä heikossa valossa kuvat todellisuudessa otetaan pääkameralla.

5x kuvien osalta laatu on aikaisempaa parempi ja kuvat ovat todella hyviä. Kameralla saa näyttäviä lopputuloksia niin hyvässä kuin huonossakin valaistuksessa. Kuvissa on paljon yksityiskohtia ja värit taltioituvat samalla tavalla kuin pääkamerassa. Dynaaminen alue on myös yllättävän laaja. Erityisesti miellyttävää oli havaita suoriutuminen heikossa valaistuksessa, jossa monet periskooppikamerat jättävät toivomisen varaa.

Alapuolella on ensiksi kuvia 3-kertaisella zoomauksella, jonka jälkeen on vielä kuvia 5-kertaisella zoomauksella. Lisäksi viimeisenä on kuvia 10-kertaisella zoomauksella.

3X

5X

10X

Lisäksi vielä voidaan verrata hieman Galaxy S24 Ultran ja Galaxy S23 Ultran zoomauskyvykkyyttä ja kuvien laatua. Yleinen kokemus itsellä oli, että Galaxy S24 Ultra voittaa heikossa valaistuksessa kuvattaessa niin 5x kuin 10x tasolla. Kuvat ovat heikossa valossa Galaxy S24 Ultralla selkeämpiä sekä yksityiskohtaisempia. Hyvässä valaistuksessa Galaxy S23 Ultra on taasen laadukkaampi, kun kuvia otetaan 10-kertaisella zoomauksella.

Alapuolella on muutamia kuvapareja, joista vasemmanpuoleinen on otettu Galaxy S24 Ultralla ja oikeanpuoleinen on otettu Galaxy S23 Ultralla.

Videokuvaus on pysynyt ennallaan Galaxy S24 Ultrassa, tai ainakaan suuria muutoksia ei nähdä. Tuettuna on 8K 30 fps -kuvaus, joka tuli tutuksi jo edeltäjämallista. 8K-kuvaus onnistui aikaisemmin vain pääkameralla, mutta nyt tuki on saatu myös periskooppikameralle. Kameroiden välillä ei kuitenkaan ole mahdollista vaihtaa kesken kuvauksen, vaan kamera on valittava etukäteen. 8K-videokuvauksen en itse koe olevan mikään suuri myyntivaltti, sillä 8K-sisällölle ei ole vielä suurempaa käyttöä ja sen kuvaaminen vie paljon tilaa puhelimesta.

Puhelin tukee luonnollisestikin 4K 60 ja 30 fps -videokuvausta kaikilla kameroilla. Tässä kohtaa nähdään pieni parannus, sillä kameroiden välillä pystyy vaihtamaan kesken kuvauksen, eli kameraa ei tarvitse etukäteen valita. Mielestäni videokuvauksen osalta Galaxy S24 Ultra on yksi tämän hetken parhaimmista mobiilikameroista, ja erityisesti 4K-videot ovat tarkkuudeltaan erinomaisia ja värit taltioituvat luonnollisesti.

Samsung ansaitsee myös kiitosta jälleen erinomaisesta videoiden vakautuksesta. Lisäksi ohjelmistollinen elektroninen vakautus tuo vielä hieman tukea optiselle vakautukselle. Videoissa ei ole häiritsevää tärinää, vaan videokuvasta tulee aina sulava.

Etukameran osalta Samsung Galaxy S24 Ultra on samanlainen kuin edeltäjänsä. Itse en havainnut mitään parannusta tai heikennystä suuntaa tai toiseen, joten Samsung jatkaa hyvää tasavahvaa suoriutumistaan. Testijakson aikana itse totesin kuvanlaadun olevan etukameralla hyvällä tasolla.

Kuvissa on miellyttävästi yksityiskohtia ja värit taltioituvat omaan makuuni mielekkäästi. Dynaaminen alue on erittäin laaja, jonka lisäksi kohinaa kuvissa on vain vähän. Galaxy S24 Ultran selfiekamerassa tykkään siitä, että mukana on myös automaattitarkennus, joka takaa kohteen olevan jatkuvasti terävä. Etukamera tukee myös korkeintaan 4K 60 fps -videokuvausta, joten laatu on lippulaivapuhelimelle vaaditulla tasolla.

Kamerasovellus on tuttua Samsungia ja se on myös hyvä niin. Sovellus on monesti todettu hyväksi, ja sitä se on myös Galaxy S24 Ultran kohdalla. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta, kuvasuhdetta tai tarkkuutta (12, 50 tai 200MP). Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,6x), pääkamera (1x), telekamera (3x) sekä periskooppikamera (5x). Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitaso monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,6x, 1x, 2x, 3x, 5x, 10x, 30x, 100x).

Samsung on varustellut Galaxy S24 Ultran manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/12000 – 30 s), tarkennusta, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (+2.0 … -2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Samsung on tuonut manuaalitilan käytettäväksi myös puhelimen ultralaajakulmakameralla, telekameralla ja periskooppikameralla, joissa säädöt ovat hieman rajallisemmat, mutta silti monipuoliset.

Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää käsitellä jälkikäteen laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta. Lisäksi Samsung on tuonut mukaan myös uuden Expert RAW -sovelluksen, jonka avulla ammattilaiskuvaajat saavat vielä paremmat manuaalisäädöt käyttöönsä.

Kamerasovellus on tuttua Samsungia, eikä se tarjoa mitään suuria yllätyksiä. Testijakson aikana kamerasovelluksen todettiin toimivan erinomaisesti, eikä vastaan tullut tökkimisiä tai ylimääräisiä hidasteluja. Kameroiden osalta mainittakoon myös, että Samsung on optimoinut ne käytettäväksi yhdessä esimerkiksi Snapchatin ja Instagramin kanssa, joten kaikkia kameroita voi käyttää suosituissa sosiaalisen median sovelluksissa.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta Galaxy S24 Ultra on tuttua Samsungia, mutta tällä kertaa tekoäly on selvästi vahvemmin läsnä. Samsung on tehnyt myös muutoksia, joiden tavoitteena on tehdä laitteesta pitkäikäisempi. Oletusarvoisesti käytössä on Googlen tuorein Android 14 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä hyrrää Samsungin oma One UI 6.1 -käyttöliittymä. Testijakson lopuksi puhelimeen oli asennettuna Googlen 1. tammikuuta 2024 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivitettävyyteen Samsung on tehnyt suuren uudistuksen, sillä Galaxy S24 Ultra on ensimmäinen lajissaan tarjoamassa huiman 7 vuoden päivitystuen. Aikaisemmin Samsung lupasi 4 vuoden ajan Android-versioita sekä 5 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä, mutta nyt tarjolla on 7 vuotta Android-versioita sekä 7 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä.

Odotettavissa on edeltäjään verrattuna 2 vuotta enemmän päivityksiä. Galaxy S24 Ultran on tarkoitus saada siis Android 21 -versio sekä tietoturvaa paikkaillaan vielä vuonna 2031. Vastaavaan päivityslupaukseen yltää merkittävistä brändeistä vain Google, joten Samsung on jälleen parhaimpien joukossa.

On kuitenkin hyvä huomata, että kyseessä on vain lupaus, joka on todella kunnianhimoinen. Vasta 7 vuoden päästä nähdään, kuinka Samsung on saanut lupauksensa pidettyä. Viime aikoina Samsung on kuitenkin ollut parhaimpien joukossa päivittämässä ennätysajassa uusimpia Android-versioita puhelimilleen, eli ainakin ensimmäisten vuosien ajan päivitykset tulevat varmasti nopeasti.

Puhelimessa oleva One UI 6.1 -käyttöliittymä on vain pieni päivitys One UI 6.0 -versioon, joka on saatu Android 14:n myötä myös lukuisiin vanhempiin Samsungin puhelimiin. One UI 6 on suunniteltu tarjoamaan käyttäjäystävällisempi kokemus ja mukana on muutamia selkeitä parannuksia.

Yksi suurimmista uudistuksista on uusittu ilmoitus- ja pika-asetuspaneeli. Uusi pikapaneeli on jaettu osiin, jossa on suuret Wi-Fi- ja Bluetooth-painikkeet, muokattava pika-asetusruudukko ja näiden alapuolella on näytön kirkkauden säätö. Mukana on myös painikkeita laitteiden ohjausta varten.

Uusi One UI 6 tuo mukanaan myös uuden oletusfontin sekä uusia hymiöitä Samsung-näppäimistöön. Lisäksi erilaisia lukitusnäyttöjä voidaan asettaa tilojen sekä rutiinien perusteella. Mukana on myös kamera-widget.

Käytännössä kokemus One UI 6.1 -käyttöliittymässä ei muutu verrattuna One UI 6.0 -versioon. Mitään merkittäviä muutoksia kokemukseen ei ole Galaxy S24 -sarjaan saatu, vaan kyseessä on enemmänkin ”tekoälyboosti”. One UI 6.1 pitää sisällään tekoälyominaisuudet, jotka ovat käytettävissä ilmaiseksi ainakin vuoden 2025 loppuun asti. Tämän jälkeen Samsung saattaa alkaa veloittamaan käytöstä. AI-ominaisuuksiin tutustutaan arvostelussa ihan pian.

Mukana on myös muutamia muita parannuksia. Samsung on tuonut mukaan asetuksia akun suojaamiseksi, jotka puuttuivat One UI 6.0 -versiosta. Lisäksi tuettuna on Super HDR, jonka Google esitteli Android 14 -versiossa. Galaxy S24 Ultra on yksi harvoista, joka tätä tukee ja se on esillä Samsungin Galleria- ja kamerasovelluksissa. One UI 6.1 tuo mukanaan myös widgetit lukitusnäytölle sekä samalla on päätetty yhdistää Samsungin Quick Share sekä Googlen Nearby Share -toiminnot. Eli Quick Sharen avulla voi nyt jakaa tiedostoja myös muille Android-puhelimille.

Galaxy AI

Samsung on tuonut Galaxy S24 Ultraan paljon tekoälyä, joka on nyt aikaisempaa vahvemmin nähtävillä. Galaxy AI pitää sisällään monia ominaisuuksia, joista kuluttaja voi suoraan hyötyä. Kyse ei ole enää vain taustalla tapahtuvasta näkymättömästä mystisestä termistä, vaan tekoäly on nyt vahvasti osa laitteen käyttöä.

Monien ominaisuuksien taustalla toimii generatiivinen tekoäly, joka hyrrää osittain täysin puhelimessa itsessään sekä myös pilvessä. Galaxy S24 Ultra osaa muun muassa luoda taustakuvia, kääntää puheluita useille kielille tai avustaa kirjoittamaan viestejä eri sävyillä.

Suomessa Galaxy S24 Ultrassa on käytössä kaikki Galaxy AI:n esitellyt ominaisuudet, mutta rajoituksia kuitenkin on. Esimerkiksi Circle to Search with Google -ominaisuus on Euroopassa hieman rajoitettu kuin muualla maailmalla. Kyseinen ominaisuus antaa mahdollisuuden ympyröidä kuvista kohteita, joiden perusteella haetaan tuloksia Googlesta. Rajoituksia löytyy myös esimerkiksi reaaliaikaisesta Live Translate -ominaisuudesta, sillä toistaiseksi suomen kieli ei ole tuettuna.

Suoraan laitteessa, eli käytännössä ilman verkkoyhteyttä pystytään suorittamaan muutamia tekoälytoimintoja. Nämä ovat reaaliaikaiset käännökset (Call Assist), Tulkki (Interpreter), Traskriptio sekä muokkausehdotukset galleria-sovelluksessa. Pilven avustusta tarvitaan keskusteluavustajassa (Chat Assist) sekä muistiinpanoavustajassa (Note Assist). Pelkästään pilvipohjaisia ominaisuuksia ovat Circle To Search, Selainavustaja (Browsing Assist), Generatiiviset taustakuvat sekä generatiivinen muokkaus galleria-sovelluksessa.

Alapuolella on käyty tekoälytoimintoja läpi hieman ryhmitellen.

Viestintä

Samsung pyrkii uudistamaan tekoälyllä erityisesti viestintää, joka on mielestäni jopa paras keino tuoda tekoälyn kyvyt esille. Call Assist on suunniteltu helpottamaan puheluiden soittamista esimerkiksi henkilölle, joka ei puhu samaa kieltä. Kyseessä on reaaliaikainen kaksisuuntainen teksti- ja puhekäännös, joka toimii suoraan alkuperäisessä Puhelin-sovelluksessa.

Call Assist ei tue toistaiseksi suomen kieltä, vaan se on saatavilla vain 13 kielellä julkaisun aikaan. Sitä voi kuitenkin käyttää suomessa ja puhelin ehdottaakin sitä puhelun ollessa käytössä. Ainakin automaattisesti itsellä se käänsi puhelun saksaksi. Kyseessä on mielenkiintoinen ominaisuus ja toivottavasti se tukee tulevaisuudessa suomea.

Toinen vähän vastaavista ominaisuuksista on Tulkki, joka ei myöskään tue suomea. Kyseessä on sovellus, joka löytyy suoraan pika-valikosta. Sen avulla voidaan keskustella toisen kanssa niin, että puhelin kääntää keskustelun automaattisesti halutulle kielelle. Toistaiseksi kyseessä on vähän turha ominaisuus, mutta suomen kielen tullessa mukaan se varmasti on hyödyllisempi.

Viestintää ajatellen Samsung on halunnut parantaa myös viestittelyä, sillä Chat Assist on rakennettu suoraan puhelimen näppäimistöön. Kyseessä on jo paljon hyödyllisempi toiminto. Chat Assist pystyy kääntämään keskustelun, muokkaamaan kirjoitustyyliä tai ehdottamaan oikeinkirjoitusta. Reaaliaikainen käännösominaisuus ei toimi suomeksi, mutta muut ominaisuudet kyllä.

Kirjoitustyylejä tekoäly osaa rakentaa viittä erilaista, jotka ovat ammattilainen, ajanviete, yhteisöpalvelut, kohtelias ja emojisoi. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tekoäly pystyy muokkaamaan käyttäjän kirjoittaman tekstin tyyliä sopivammaksi. Kyseessä on kätevä ominaisuus, mutta toisaalta ei sitä juurikaan tullut käytettyä testijakson aikana.

Oikeinkirjoituksen avulla näppäimistä osaa myös käydä läpi kirjoitetun tekstin sekä korjata kielioppia hieman. Aivan täydellisesti se ei tunnu suomen kielioppia tajuavan, mutta se pystyy korjaamaan väärin kirjoitettuja sanoja sekä lisäämään pilkkuja.

Galleria ja kuvanmuokkaus

Galaxy S24 Ultra tuo mukanaan tekoälyn vahvemmin osaksi myös galleriasovellusta sekä kuvanmuokkausta. Muokkausehdotukset tekevät kuvanmuokkaamisesta aikaisempaa helpompaa, kun tekoäly osaa ehdottaa parannuksia. Samsungin mukaan ominaisuuden tavoitteena on tuoda esiin parhaat puolet jokaisesta kuvasta.

Muokkausehdotukset saadaan auki pyyhkäisemällä valittua kuvaa galleria-sovelluksessa ylöspäin. Tämän jälkeen kuvan alareunaan tulee ehdotuksia, kuten ”pitkä valotusaika” ja ”masteroi uudelleen”, joilla kuviin saadaan tekoälyn avulla tehostuksia ja parannuksia. Ominaisuus on kätevä, jos haluaa kuvasta nopeasti paremman. Usein erityisesti uudelleen masterointi tuntui toimivan hyvin ja se sai aikaiseksi kuvasta selvästi paremman.

Mielenkiintoinen ominaisuuskokonaisuus on generatiivinen muokkaus, jossa Samsung hyödyntää tekoälyä vahvasti osana kuvien muokkausta. Tietysti ominaisuudella voidaan muokata kuvista jotain muuta kuin ne ovat todellisuudessa olleet. Tämä aiheuttaa myös tietynlaisen huolen, sillä käyttäjät voivat tehdä muokattuja kuvia todella helposti. Tekoälyllä muokattuihin kuviin puhelin myös automaattisesti lisää merkinnän muokkauksesta kolmella tähdellä kuvan alareunaan. Lisäksi kuvan metadataan lisätään myös huomio kyseessä olevan tekoälyllä muokattu kuva.

Generatiivisella muokkauksella kuville voidaan tehdä yllättävän paljon. Galleria-sovelluksessa kuvaa muokatessa nähdään tekoälyä osoittava painike, eli kolme tähteä. Sitä painamalla saadaan auki näkymä, jossa voidaan siirtää tai poistaa kohteita napauttamalla tai piirtämällä viiva sen ympärille. Tyhjäksi jääneet kohdat generatiivinen tekoäly koittaa paikata parhaansa mukaan. Ominaisuus on enimmäkseen hauska, mutta siinä on ongelmansa. Toisinaan jos halusin poistaa jonkin kohteen kuvasta, tekoäly saattoi täyttää kohdan vastaavalla kohteella, joten se ei toiminut aivan halutulla tavalla.

Samassa tilassa kuvaa voidaan myös suoristaa uudella tavalla. Kun kuvaa suoristetaan, niin tekoäly on rakennettu täyttämään kuvan reunoille jäävät tyhjät kohdat. Tämän tavoitteena on siis, että alkuperäistä kuvaa ei rajattaisi, vaan reunoille luodaan lisää kuvaa. Ominaisuus tuntui toimivan monessa tilanteessa hyvin, mutta toisinaan tekoäly loi jopa hauskoja lisäyksiä kuvaan. Usein myös tekoälyllä luodut kohdat huomaa kuvasta todella helposti, eli Samsung ei ole saanut tekoälyä tuottamaan aivan täydellistä ja uskottavaa jälkeä.

Itselle muokkausominaisuuksista hyödyllisin oli tekoälyllä varusteltu heijastuksien poistaminen. Jos kuvan ottaa esimerkiksi ikkunan läpi, niin usein mukana on heijastuksia. Galaxy S24 Ultra osaa tämän homman nyt aikaisempaa paremmin, sillä tiettyyn pisteeseen asti heijastukset lähtevät helposti pois. Itse koin ominaisuuden parantavan kuvia selvästi, joten sen kanssa Samsung on tehnyt hyvää työtä.

Lisäksi galleria-sovellukseen on saatu uusi Instant Slow-mo -ominaisuus, jossa hyödynnetään tekoälyä. Sen avulla voi hidastaa jopa normaalia videota, jota ei ole tallennettu hidastettuna. Ominaisuus toimii erittäin yksinkertaisesti, sillä hidastuksen saa käyttöön helposti vain painamalla näyttöä videon toistamisen aikana.

Tuottavuus

Samsung on pyrkinyt parantamaan myös tuottavuutta Galaxy S24 Ultrassa tekoälyn avustuksella. Muun muassa muistiinpanosovellus on saanut uuden ”muistiinpanoavustajan”. Sen avulla käyttäjät voivat tehdä pitkistä muistiinpanoista yhteenvetoja sekä järjestämään niitä. Lisäksi muistiinpanojen tyyliä voidaan vaihtaa, esimerkiksi tyylittelemällä tai kääntämällä kielen.

Käännöstoiminto ei tuntunut ainakaan suomenkieliseen tekstiin vielä toimivan. Yhteenvedon luominen kuitenkin toimi ja tekoäly osaa luoda ajatusviivoilla lyhyitä lauseita muistiinpanon tärkeimmistä kohdista. Käyttäjät voivat myös päättää haluaako yksinkertaisen vai hieman pidemmän muistiinpanon. Itse koin ominaisuuden käteväksi erityisesti pitkiä PDF-tiedostoja tarkasteltaessa.

Ääninauhuriin on saatu myös pieni helpottava toiminto, nimittäin transkriptio. Sen avulla voidaan luoda äänitteistä transkriptio, eli puhe muutetaan tekstiksi ja tekoäly pystyy havaitsemaan puhujat. Lisäksi tallenteista voidaan tehdä yhteenvetoja. Toistaiseksi ominaisuus ei toimi suomeksi, mutta sitä voi käyttää tuetuilla kielillä.

Samsungin omaan selainsovellukseen on saatu myös optimointeja tekoälyn avulla. Selainavustajalla voidaan tuttuun tapaan tehdä samoja ominaisuuksia kuin muissakin edellä mainituissa sovelluksissa. Selaimen alapalkissa on tuttu tähtikuvia, josta on kaksi toiminnallisuutta. Suomessa toimivin ominaisuus on yhteenvedon luominen, eli esimerkiksi artikkelista puhelin osaa tehdä selkeän yhteenvedon. Toinen ominaisuus on tekstin kääntäminen, mutta sitä ei suomeksi tueta.

Yksi mainittavan arvoinen ominaisuus on myös Circle to Search with Google. Kyseessä ei ole vain Samsungin yksinoikeudellinen toiminto, vaan sitä odotetaan myös muihin Android-puhelimiin myöhemmin. Kyseessä on uusi tapa käyttää Google-hakua, mutta toiminnallisuudet ovat melko rajalliset Suomessa.

Kotipainiketta pitkään painettaessa saadaan auki Google-haku, ja sen avulla voidaan hakea näytöllä näkyvää sisältöä. Esimerkiksi jossain sosiaalisen median kuvassa näet hienot kengät, niin ne ympyröimällä hakutilassa voidaan etsiä Googlen kautta yhtäläisyyksiä ja löytää kauppa, mistä kengät ovat ostettavissa. Tai vastaavasti jos haluat hakea tietoja jostain muusta kohteesta, niin se onnistuu helposti vain ympyröimällä se kuvasta. Kyseessä on kätevä toiminto.

Personointi

Tekoälyä Samsung hyödyntää myös puhelimen personoinnissa. Tässä kategoriassa ominaisuuksia ei paljoa ole, mutta generatiivinen tekoäly on valjastettu luomaan käyttäjän haluamia taustakuvia. Taustakuvien valikosta käyttäjät voivat luoda omia taustakuvia yksinkertaisesti antamalla komentoja, joiden perusteella tekoäly rakentaa taustakuvan. Kyseessä on hauska ominaisuus, jolla pysty luomaan mielenkiintoisia ja erottuvia taustakuvia.

Personoinnissa voidaan nostaa esille myös ”tunnelmallinen” -taustakuva. Tekoälyllä puhelin pystyy muokkaamaan käyttäjän omista kuvista dynaamisia, ja ne muuttuvat sään ja ajan mukaan. Samsungin mukaan ominaisuus toimii parhaiten kuvien kanssa, jotka on otettu päivällä ulkoilmassa. Ominaisuus pystyy luomaan kuvaan esimerkiksi lumisadetta, jos sää sillä hetkellä kertoo lumisateesta.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Samsung Galaxy S24 Ultra -puhelinta.

Samsung Galaxy S24 Ultra on tämän hetken parhaimpia puhelimia, joita rahalla voi saada. Samsung on vakuuttanut jo aikaisemminkin Ultra-malleillaan, mutta tällä kertaa parasta on pystytty viemään vielä parempaan suuntaan. Samsung Galaxy S24 Ultra on vahvoilla pitkälti jokaisella osa-alueella, jonka myötä sitä on helppoa suositella.

Galaxy S24 Ultran todettiin olevan lähes täydellinen paketti, jonka rahalla voi saada. Puhelin vakuuttaa näyttävällä rakenteella, premium-materiaaleilla sekä IP68-luokituksella. Lisäksi tekniikassa ei ole karsittu, ja vahvuuksia ovat mielestäni huipputason AMOLED-näyttöpaneeli, tehokas Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -järjestelmäpiiri sekä markkinoiden paras kameratoteutus. Samsung on vahvoilla myös ohjelmiston kanssa, ja 7 vuoden mittainen päivityslupaus on jotain, mistä muiden valmistajien puhelimien omistajat voivat vain unelmoida.

Jottei oltaisi liian positiivisia, niin myös pieniä heikkouksia löytyy. Yksi ikävä sellainen on akunkesto, jonka koin menneen heikompaan suuntaan verrattuna edeltäjään. Lisäksi Samsung ei ole edelleenkään mennyt lataustoteutuksien osalta eteenpäin, vaan Samsung tulee kilpailun perässä. Muita huomioita ovat laturin puuttuminen myyntipakkauksesta sekä kuulokeliittimen ja muistikorttipaikan puutteet.

Suomen markkinoilla Galaxy S24 Ultra on aivan omassa kategoriassaan, kun katsotaan kokonaisuutta sekä hintaan. Kukaan ei pääse ominaisuuksien kanssa samalle tasolle, ja hinnallakin pystyy vastaamaan vain Apple. Samsungille suurin haastaja on siis iPhone 15 Pro Max, mutta Android-puolelta mielenkiintoisia vaihtoehtoja ovat myös OnePlus 12 sekä ASUS ROG Phone 8 Pro.

Samsung on tuonut Galaxy S24 Ultran myyntiin kolmessa muistiversiossa. Edullisin 12 + 256 gigatavun versio maksaa 1499 euroa, 12 + 512 gigatavun versio maksaa 1629 euroa ja 12 gigatavun + 1 teratavun versio maksaa 1869 euroa. Puhelimesta on saatavilla neljä väriversiota, jotka ovat Titanium Gray, Titanium Black, Titanium Violet sekä Titanium Yellow.

Samsung Galaxy S24 Ultra

9.8

Samsung on luonut jälleen erinomaisen puhelimen, joka ei petä oikeastaan millään osa-alueella.

Hyvää
 • Tuttu tyyli, premium-materiaalit ja IP68-luokitus
 • Tarkka, kirkas ja sulava AMOLED-näyttöpaneeli nyt tasaisena
 • Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy takaa erinomaisen suorituskyvyn
 • Nopea sormenjälkilukija sekä laadukkaat kaiuttimet
 • S Pen -kynä sitä haluaville
 • Edelleen markkinoiden monipuolisin kamerakokonaisuus
 • Sulava ohjelmistokokemus
 • Tekoälyominaisuudet ovat ainakin hauskoja
 • Erinomainen 7 + 7 vuoden mittainen päivitystuki
Huonoa
 • Myyntipakkaus ei sisällä laturia
 • Akunkesto hieman heikentynyt
 • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
 • Kilpailijoita hitaammat latausratkaisut
 • Korkea hinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. Kyselin Elisalta 5G-verkon standalone-tuesta ja tuki S24 Ultralle on tulossa päivityksenä. Tarkempaa aikataulua asialle ei tosin vielä ollut.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut