Sony julkaisi tänä vuonna IFA-messuilla uuden Xperia XZ -mallin, joka saapui myös SuomiMobiilin testiin. Suomessa uutuuspuhelimen myynti alkoi muutama viikko sitten 699 euron suositushintaan. Sony on onnistunut pitkästä aikaa rakentamaan houkuttelevan lippulaivapuhelimen, josta löytyy Sonylle tyypilliset ominaisuudet sekä hieman uutta esimerkiksi muotoilun osalta.
Puhelin on tällä hetkellä Sonyn uusin lippulaivapuhelin, vaikka tämän vuoden alussa julkaistiin lähes samanlaisilla teknisillä tiedoilla varusteltu Xperia X Performance -malli. Xperia XZ onkin tämän takia mielenkiintoinen lisäys valikoimaan. Puhelimien erot ovat hyvin minimaaliset, mutta Xperia XZ -malliin Sony on tuonut uudistetun ilmeen, uusia ominaisuuksia kameraan sekä yleisesti parantanut käyttökokemusta.
Tässä artikkelissa tulen käymään Xperia XZ -puhelimen ominaisuudet läpi sekä tuon esille laitteen vahvuudet ja heikkoudet.
Sony Xperia XZ | |
---|---|
Mitat: | 146x72x8.1 mm |
Paino: | 161 g |
Näyttö: | 5.2 tuumaa IPS LCD (1080×1980) |
Suoritin: | neliytiminen Snapdragon 820 (Adreno 530) |
Muisti: | 3 gigatavua RAM-muistia 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa |
Kamerat: | 23 megapikselin pääkamera ja 13 megapikselin etukamera |
Akku: | 2900 mAh ( ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 6.0.1 Marshmallow |
Muuta: | sormenjälkilukija ja muistikorttipaikka |
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Sony on vihdoin lähtenyt uudistamaan puhelimiensa ilmettä Xperia XZ:n kohdalla ja osittain onnistunutkin siinä. Mielestäni Xperia XZ:n muotoiluun on haettu inspiraatiota Nokian vanhemmista Lumia-puhelimista. Esimerkiksi omaan silmääni Xperia XZ:ssa ja Lumia 920:ssa on paljon samoja piirteitä. Sonylta on odotettu jo pitkään jotain uutta muotoiluun ja nyt siihen on vihdoin puututtu.
Xperia XZ:n muotoilun kanssa Sony on kuitenkin tehnyt hyvää työtä ja nyt pyöristettyjen muotojen ansiosta puhelin istuu käteen loistavasti. Sony nimittää puhelimen muotoilua ”simpukkapintaiseksi”, joka perustuu ideologiaan, jossa puhelimen pinta näyttää kiertävän saumattomasti laitteen ympäri. Xperia XZ -puhelinta ei ole tehty yhdestä metallipalasta, vaan se koostuu aseammista pienemmistä palasista, joten siitä löytyy saumakohtia. Onneksi Sony on onnistunut lähes piilottamaan saumat ja kaartuvien muotojen ansiosta niitä ei voi tuntea.
Aikaisemmin Sony käytti puhelimissaan lasista takakuorta, mutta nyt se on saanut väistyä uuden ALKALEIDO -metallin tieltä. Siinä missä lasikuori keräsi sormenjälkiä ja tahroja todella helposti, niin normaalisti metalli ei ole niille niin herkkä. Valitettavasti tämä uusi ALKALEIDO -materiaali on hyvin altis tahroille ja siihen jää myös sormenjäljet. Henkilökohtaisesti pidin Sonyn aikaisemmista lasipinnoista, koska niistä sai helposti muutamalla pyyhkäisyllä kaikki liat pois, mutta nyt Xperia XZ:ssa niitä saa toden teolla hinkata pois. Henkilökohtaisesti en ole kovinkaan vakuuttunut tästä uudesta ALKALEIDO -materiaalista, koska testijakson aikanakin se keräsi joitakin naarmuja normaalissa päivittäisessä käytössä.
Sony Xperia XZ:n materiaalivalinnat ovat mielestäni lippulaivapuhelimelle kyseenalaiset. Toki metallista valmistettu takakuori on kiva, mutta laitteessa käytetyt ”Premium-materiaalit” jäävätkin siihen. Puhelinta kiertää muoviset reunat. Sonyn päätyminen muoviin on hämmästyttävää, koska muut valmistajat tyytyvät jo kokonaisuudessaan metalliin 300 euron puhelimissakin. Xperia XZ maksaa kuitenkin noin 700 euroa.
Xperia XZ on mitoiltaan 146 x 72 x 8.1 millimetriä ja painoa löytyy 161 grammaa. Sony on onnistunut kutistamaan uutta lippulaivaansa huomattavasti verrattuna aikaisemmin tänä vuonna julkaistuun Xperia X Performance -malliin, vaikka näytön koko onkin kasvanut.
Puhelimen etuosaa peittää 5.2 tuuman näyttö, jonka yläpuolelta löytyy kuuloke, valoisuudentunnistin, etukamera, ilmoitusvalo sekä tavanomaisesti myös Sonyn logo. Näytön alapuolelta löytyy eteenpäin suunnattu kaiutin. Xperia XZ:n takaosasta löytyy vasemmasta yläkulmasta pääkamera, jonka alla on lasertarkennin, RGBC-IR-tunnistin ja salamavalo. Takaosaa koristaa vielä Xperia-logo, joka on sijoitettuna hieman takakuoren keskikohtaa ylemmäksi.
Xperia XZ:n oikeasta kyljestä löytyy kamera- ja äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroituna sormenjälkitunnistin. Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy ainoastaan SIM- ja muistikorttitelakka. Puhelimen yläreunasta löytyy mikrofoni ja kuulokeliitäntä. Alareunasta löytyy USB-C-tyypin latausliitin sekä mikrofoni.
Näyttö
Xperia XZ:n näyttö on kooltaan 5.2 tuumaa ja se on tarkkuudeltaan Full HD-tasoa (1080 x 1920). Sony ei ole lähtenyt kilpailemaan tarkemmilla tai suuremmilla näytöillä, joka on mielestäni vain positiivista. Näytön Full HD -tarkkuus on täysin riittävä monessa tilanteessa ja puhelimen näytöltä kaikki kohteet näyttävät teräviltä ja eloisilta.
Henkilökohtaisesti itse olen tykästynyt AMOLED-näyttöihin, mutta valitettavasti tätä ominaisuutta Xperia XZ ei pidä sisällänsä. Laitteen näyttö perustuu IPS LCD-teknologiaan, mutta silti tummat värit toistuvat hyvin. Kun kyseessä on lippulaivapuhelin, niin on luonnollista, että laitteesta löytyy loistavat katselukulmat. Myös auringonpaisteessa näytöstä saa helposti selvää. Xperia XZ:n näyttöä on suojaamassa myös Corning Gorilla Glass-lasi, johon ei testijakson aikana ilmestynyt huomattavia naarmuja.
Kamerat
Monet puhelinvalmistajat ovat viime vuosina jatkuvasti parantaneet puhelimiensa kameroita, eikä Sonykaan ole tehnyt poikkeusta. Xperia XZ:n suurimpia myyntivaltteja ovat juuri kamerat. Sony on parantanut huomattavasti kameraansa muun muassa verrattuna kameraan, joka oli Xperia X Performancessa. Xperia XZ:n edeltäjän kameraa vaivasi monet ongelmat, joista varmasti ärsyttävin oli tarkennuksen epätarkkuus. Nyt uuden puhelimen myötä Sony on tehnyt kaiken astetta paremmin ja palannut juurillensa lähes loistavien kameroiden kera.
Xperia XZ:n pääkamera on suuruudeltaan 23 megapikseliä ja sen kaveriksi Sony on laittanut LED-salaman, laserautomaattitarkennuksen sekä RGBC-IR-tunnistimen (RedGreenBlueClear-InfraRed). Kyseinen RGBC-IR-tunnistin on avustamassa kameraa tuottamaan mahdollisimmat parhaan värimaailman. Sony ei ole saanut myöskään Xperia XZ:n kohdalla sisällytettyä optista kuvanvakainta puhelimeensa, jota voidaan pitää jopa suurena puutteena, sillä se löytyy jo monien muiden valmistajien laitteista. Sony on lähtenyt kuitenkin parantamaan vakautusta uuden viisiakselisen SteadyShot-teknologian avustuksella.
Puhelimen pääkameran osalta Sony hämmentää jälleen kerran asettamalla vakiona kuvien tarkkuudeksi 8 megapikseliä, vaikka kamera kykenee 23 megapikselin kuviinkin. Tarkkuus on kuitenkin vaihdettavissa asetuksista, joten aivan 8 megapikselin kuviin ei tarvitse tyytyä.
Videokuvauksen osalta Sony otti Xperia X Performancen kohdalla takapakkia, sillä puhelimella ei voinut taltioida 4K-videokuvaa, mutta nyt Xperia XZ:n kohdalla Sony on tuonut kyseisen ominaisuuden jälleen tarjolle. 4K-videokuvaus ei kuitenkaan ole integroituna suoraan vakiokamerasovellukseen, vaikka siihen vain sitä kautta pääseekin käsiksi. Ominaisuus on piilotettuna ”kamerasovelluksien” alle, joten 4K-videokuvausta varten Sony on tehnyt oman sovelluksensa.
Xperia XZ:n etukameraan Sony ei ole enää keksinyt mitään uutta verrattuna Xperia X Performancen etukameraan. Kamera on suuruudeltaan 13 megapikseliä, ja se tuottaa laadukasta jälkeä. Etukameralla otetut kuvat ovat lähes joka kerta tarkkoja sekä värikylläisiä.
Yleisellä tasolla Sony on tehnyt hyvää jälkeä Xperia XZ:n kameroiden kanssa. Pääkameran kuvat ovat pääasiassa hyviä, mutta ei kuitenkaan aivan täydellisiä. Kuvien laatu on parantunut kuitenkin huomattavasti verrattuna Xperia X Performancella otettuihin kuviin. Koneella kuvia tarkasteltaessa niissä on havaittavissa varsin vahvaa jälkikäsittelyä. Kuvista tulee mieleen ennemmin maalaus, kuin oikea kuva, jos otoksia tarkastellaan lähempää. Alla vielä muutamia kuvia, jotka on otettu Xperia XZ:n pääkameralla.
Akku
Testijakson aikana Xperia XZ:n akku ei loppunut koskaan kesken päivän, mutta illalla akkua ei kuitenkaan enää kymmentä prosenttia enempää useastikaan ollut. Tämä tarkoittaa siis sitä, että puhelimen akku kestää normaalilla käytöllä helposti yhden päivän, mutta toista päivää ”samalla akulla” ei tarvitse kuvitella menevänsä.
Puhelimen sisältä löytyy 2900 milliampeeritunnin akku, joka on 200 milliampeerituntia enemmän, kuin Xperia X Performancessa. Sonyn puhelimissa ei ole enää moniin vuosiin ollut mahdollista irrottaa akkua, jonka takia luonnollisestikaan myöskään Xperia XZ:ssa se ei ole mahdollista.
Xperia XZ:sta löytyy myös teknologia, jonka pitäisi estää akun heikkenemisen. Sony kutsuu ominaisuutta ”Adaptiiviseksi lataukseksi”, joka valmistajan mukaan oppii käyttäjän lataustottumukset ja mukautuu niihin. Tämän älykkään latauksen pitäisi jopa kaksinkertaistaa puhelimen akun käyttöikä. Testijakson aikana ei kuitenkaan tullut selväksi, mihin Sonyn uusi idea pystyy, sillä puhelimen testausjakso oli lyhyt ja hyödyt näkyvät vasta kuukausien tai vuosien päästä.
Tekniikka ja sormenjälkilukija
Tekniset ominaisuudet ovat uudessa Xperia XZ -puhelimessa sekä Xperia X Performance -mallissa hyvin samankaltaiset. Molemmat puhelimet ovat teknisesti huippuluokkaa ja ne hyödyntävät teknisesti lähes uusimpia tekniikoita.
Xperia XZ:n sisällä hyrrää tehokas neliytiminen Snapdragon 820-järjestelmäpiiri, joka rakentuu kahdesta 1.6 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo-ytimestä sekä kahdesta 2.15 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo-ytimestä. Järjestelmäpiirin tukena laitteesta löytyy 3 gigatavua RAM-muistia. Grafiikkasuorittimen virkaa puhelimessa täyttää Adreno 530.
Sisäistä tallennustilaa Xperia XZ tarjoaa vain 32 gigatavua, eikä muita tallennustilavariantteja ole saatavilla. Puhelimesta löytyy kuitenkin muistikorttipaikka, joka tukee jopa 256 gigatavun microSD-muistikorttia. Suomessa puhelinta tarjotaan yhdellä SIM-korttipaikalla.
Sonylle tyypillisesti sormenjälkilukija on sijoitettuna laitteen oikeaan kylkeen, virtapainikkeen yhteyteen. Lukija ei ole millään mittapuulla muiden valmistajien sormenjälkilukijoiden tasolla. Tällä hetkellä nopeudessa kirkkaasti johtopaikkaa pitää kiinalainen Huawei ja siihen verrattuna Sonyn sormenjälkilukijoita voidaan kuvailla adjektiiveilla ”surkea” ja ”hidas”.
Testijakson aikana monessa tilanteessa Xperia XZ:n sormenjälkilukija ei edes toiminut. Ongelmia ilmenee normaalisti, jos lukijassa tai sormessa on hieman likaa tai vettä, jonka takia sormenjälkilukija ei kykene lukemaan sormea. Esimerkiksi vastaavissa tilanteissa Huawein puhelimissa ei ole mitään ongelmia ja laitteen lukitus aukeaa välittömästi. En ole siis kovinkaan vakuuttunut Xperia XZ:n sormenjälkilukijasta, koska siitä tuli testijakson aikana vain huonoja kokemuksia.
Käyttöjärjestelmän huomiot
Xperia XZ toimitetaan varusteltuna jo ”vanhentuneella” Android 6.0.1 -käyttöjärjestelmällä, mutta koska kyseessä on Sonyn uusin huippupuhelin, niin todennäköisesti laite on päivittymässä tulevaisuudessa myös uuteen Android 7.0 -versioon. Testilaitteessamme puhelimen Android-tietoturvakorjauksen taso on 1. heinäkuuta 2016, joka on jo siis useamman kuukauden vanha.
Kuten monissa muissakin Sonyn puhelimien arvosteluissa olen todennut ja Xperia XZ:n kohdalla voin myös todeta, niin puhelimen käyttöliittymä on sulava ja se toimii moitteettomasti ilman ongelmia. Mielestäni positiivista on myös se, että Sonyn käyttöliittymä ei juuri poikkea normaalista Android-kokemuksesta. Tietysti käyttöjärjestelmästä löytyy valmistajan omia muutoksia, mutta ei esimerkiksi yhtä paljoa, kuin Huawein EMUI -käyttöliittymästä. Valitettavaa kuitenkin on, että Sony ei ole edelleenkään vähentänyt laitteen mukana tulevia esiasennettuja sovelluksia.
Myyntipakkaus
Puhelimen myyntipakkaus on muista Xperia X-malliston puhelimista tutuksi tullut valkoinen, jota koristaa Sonyn logot sekä X-mallimerkintä. Pakettia avatessa sen sisäpuoli on värikäs, joka tuo mieleen puhelimeen esiasennetun taustakuvan.
Myyntipakkauksen sisältä ei löydy mitään erikoista, vaan Sony on kutistanut sisällön minimiin. Puhelimen kaverina toimitetaan USB-C-tyypin latausjohto sekä verkkovirtalaturi. Myyntipakkaus sisältää myös lyhyehkön pikaoppaan.
Yhteenveto
Sony Xperia XZ on selvä lippulaivapuhelin hintansa ja ominaisuuksiensa valossa, mutta valitettavasti Sony pettää jälleen kerran monella osa-alueella. Onneksi puhelimesta löytyy myös niin sanottuja valopilkkuja, jotka kompensoivat puhelimen heikkouksia. Henkilökohtaisesti testijakson aikana yllätyin Xperia XZ:n näytön laadukkuudesta, sulavasta käyttökokemuksesta sekä siitä, miten vanhoista Lumioista tuttu loistava muotoilu on saatu tuotua ehostettuna puhelimeen vielä vuonna 2016.
Puhelimesta löytyy kuitenkin huomattava määrä ominaisuuksia, joista on pakko antaa kritiikkiä. Otetaan esimerkiksi, vaikka kamera. Kamera on paperilla huipputasoa, mutta kuvien laatu laahaa silti muiden valmistajien puhelimia jäljessä. Toiseksi voisin nostaa esille Xperia XZ:n materiaalivalinnat, sillä puhelin koostuu pitkälti muovista. Onko muovi enää vuonna 2016 sopiva materiaali 700 euron huippupuhelimelle? Henkilökohtaisesti olisin odottanut näkeväni Sonylta tämän vuoden lippulaivapuhelimessa paljon enemmän metallia sekä toivoin jopa tuttuun Sony-tyyliin lasista takakuorta.
Tällä hetkellä Sonylla on markkinoilla kaksi teknisesti hyvin lähellä toisiaan olevaa huippupuhelinta. Toinen on nyt testissä ollut Xperia XZ ja toinen on Xperia X Performance. Onkin varsin hämmästyttävää, että Sonylla on kaksi lippulaivapuhelinta samaan aikaan, sillä normaalisti puhelinvalmistajilla on käytäntönä julkaista vain yksi todellinen lippulaivapuhelin vuodessa.
Suomessa Xperia XZ:n suositushinta on 699 euroa, mutta hinta vaihtelee hieman eri jälleenmyyjillä. Testilaitteemme väri oli metsänsininen ja tämän lisäksi Suomessa puhelinta on saatavilla mustana ja platinan värisenä.
Eh, 700€ noilla spekseillä? Oneplus 3 tarjoaa tuplaten tallennustilaa ja ramia samalla piirillä + AMOLED-näyttö ja isompi akku, melkein puoleen hintaan. Puhumattakaan Oneplus 3T:stä jossa on uudempi piiri ja nelinkertaisesti tallennustilaa, mutta maksaa silti yli 200 euroa vähemmän. Toki muistikorttipaikka XZ:sta löytyy, mutta ei kyllä ole sen 200-300 euron arvoinen lisäys.
Mitä ne siellä Sonyllä oikein touhuaa? Ostin aikoinaan Z2:n ja pidin siitä oikein kovasti, mutta eipä ole onnistunut Sony säväyttämään oikeastaan enää mitenkään sen jälkeen. Etenkin kun Kiinan ihmeet vetää ohi että heiluu.
Xperia XZ on tosiaan teknisesti tosiaan hieman muita huippupuhelimia jäljessä, mutta luultavasti tällekin laitteelle ostajia löytyy. Kiinalaiset valmistajat ovat aina asia erikseen ja niiltä löytyy laitetta joka lähtöön. OnePlus tosiaan hyvä esimerkki.