Arvostelussa Sony Xperia Z3+ – loistava huippupuhelin
Tällä kertaa pääsin testaamaan Sonyn uusinta Xperia Z3+-älypuhelinta, joka on tällä hetkellä yhtiön lippulaivapuhelin. Tämän testin siivittämänä SuomiMobiili ottaa jälleen uuden askeleen laajempaa sisältöä kohti, sillä Xperia Z3+ on ensimmäinen Sonyn tuote, joka on päätynyt testiimme. SuomiMobiili näin ollen arvostelee jo 11 valmistajan laitteita.
Allekirjoittaneella tämä on myös ensimmäinen Sonyn älypuhelin, jota käytän. Xperia Z3+ on ehkä paras puhelin, jolla voi aloittaa Sonyn laitteiden testaamisen. Puhelin vakuutti minut monella saralla, joka on todella yllättävää, koska en oikeastaan edes osannut odottaa, millaisia Sonyn tuotteet ovat. Puhelimen laadukkuus oli suurin yksittäinen tekijä, joka sai minut ihastumaan kyseiseen puhelimeen.
Olemme panostaneet laajasti Android-maailmaan tämän vuoden aikana, jonka ansiosta olen saanut reilusti kokemusta markkinoiden uusimmista lippulaivapuhelimista. Sonylla on muutama valtti, jolla he erottuvat muista Android-valmistajista. Tässä arvostelussa käyn läpi Sony Xperia Z3+ -puhelimen, tulen kertomaan omia mielipiteitäni laitteesta sekä pohdiskelen paljon kysymystä, miten tämä puhelin erottuu muiden valmistajien lippulaivaälypuhelimista.
Puhelimen tärkeimmät tiedot:
- Mitat: 146.3 x 71.9 x 6.9 mm
- Paino: 144 g
- Näyttö: 5.2-tuumaa Full HD
- Käyttöjärjestelmä: Android 5.0
- Prosessori: kahdeksanydinsuoritin Qualcomm Snapdragon 810
- Muisti: 3GB RAM, 32 GB tallennustilaa, muistikorttituki
- Kamera: 20.7 Mp ja 5 Mp
- Akku: 2930 mAh
- Muuta: Vesi- ja pölytiivis (IP65 ja IP68)
- Hinta: 690 euroa
Näyttö
Xperia Z3+ perustuu 5.2 tuumaiseen kosketusnäyttöön, joka valtaa suuren osan puhelimen etuosasta. Puhelimesta löytyvä näyttö on tarkkuudeltaan ”vain” Full HD-tasoa, vaikka muut valmistajat siirtyvät jo tarkempiin näyttöihin. Tämän kokoluokan puhelimessa Full HD-tarkkuus on täysin OK, sillä yksittäisiä pikseleitä on todella haastava havaita. Niin kuin monen muunkin arvostelun kohdalla olen kritisoinut juuri näitä Full HD:ta tarkempia näyttöjä, sille ne kuluttavat ratkaisevasti enemmän akkua.
Sony on mielestäni onnistunut rakentamaan katselukokemuksesta ihanteellisen, sillä näyttö on omankokemukseni mukaan varsin kirkas erilaisissa valaistuksissa. Auringonvalossa näytöstä saa hyvin selvää sekä hämärässä näyttö ei rasita silmiä juuri ollenkaan.
Sony käyttää Xperia Z3+ mallissaan IPS-teknologiaa, joka on jo varsin yleinen nykypäivän älypuhelimissa. IPS-teknologian avulla puhelimeen saadaan aikaiseksi loistavat katselukulmat. Xperia Z3+ malli ei juuri poikkea katselukulmiltaan esimerkiksi Samsungin Galaxy S6 tai Huawein P8-huippupuhelimista. Katselukulmat ovat yllättävän samalla tasolla eikä eroa siis juuri ole.
Laatutuntuma ja muotoilu
Xperia Z3+:n laadukkuus yllätti minut täysin, sillä en oikeastaan osannut odottaa millaisia Sonyn puhelimet ovat, sillä en ollut käyttänyt tätä ennen yhtäkään Sonyn puhelinmallia.
Puhelimen muotoilu on aika lailla samanlainen kuin muut Xperia-mallien viime vuosina, eli tällä saralla ei ole otettu juurikaan uusia askelia, niin kuin Samsung teki julkistaessaan Galaxy S6-mallistonsa. Sony kehuu puhelimen ohuutta sekä keveyttä. Yhtiö ilmoittaa puhelimen paksuudeksi 6.9 millimetriä, joka on mielestäni sopiva tällaiselle puhelimelle. Vertailun vuoksi voisin sanoa, että Samsungin Galaxy S6 on vain 6.8 millimetriä paksu ja Huawei P8 on taasen vain 6.4 millimetriä. Xperia Z3+ painaa vain 144 grammaa, joka on saman verran, mitä Huawei ilmoittaa P8-huippupuhelimellensa, Samsungin Galaxy S6 painaa taasen vain 138 grammaa, joten suuria eroja Sonyn huippupuhelimella ei ole verrattuna pahimpiin Android-kilpailijoihin.
Puhelin rakentuu metallikehyksistä sekä lasisista pinnoista. Puhelimen takakuori on lasia niin kuin Samsungin Galaxy S6:ssakin. Puhelimen etuosa on jätetty kokonaan tyhjäksi lukuun ottamatta eteenpäin suunnattuja kaiuttimia, eli tämä tarkoittaa, että puhelimesta ei löydy fyysisiä navigointinäppäimiä, joita itse henkilökohtaisesti jäin kaipaamaan, koska en niin välitä virtuaalisista painikkeista.
Suurimman plussan puhelin saa siitä, että se pitää sisällään erillisen kamerapainikkeen. Tämä on mielestäni todella hyvä, että Sony on vaalinut erinäistä kamerapainiketta, sillä se nopeuttaa kuvan ottamista huomattavasti. laitteen oikealta sivulta löytyy kaikki tarvittavat näppäimet äänenvoimakkuus-, kamera- ja virtanäppäimet. Puhelimen vasemmalta sivulta taasen löytyy SIM-kortti sekä muistikorttipaikat, jotka on suojattu erillisellä läpällä. Laitteen alareunasta taasen löytyy laturinliitin, joka on normaali USB-portti. Yläreunasta löytyy ainoastaan kuulokeliitin.
Kamera
Sonyn puhelimet on tunnettu yleisesti varsin hyvistä kameroista, eikä Xperia Z3+:kaan tee tässä poikkeusta. Sony käyttää puhelimessa omaa 20,7 megapikselin kamerakennoa, joka on megapikseleissä mitattuna tämän vuoden lippulaivoista suurin. Puhelimesta löytyy myös hyvä etukamera, joka on nykytrendin mukaisesti suunniteltu. Etukamera on kooltaan 5 megapikselin suuruinen.
Pääkameralla saa yleisesti todella laadukkaita kuvia, niin kuin voikin odottaakin. Kuvat ovat teräviä sekä värit toistuvat mukavan aitoina. Kiitosta minulta saa Sonyn yksinkertainen kamerasovellus, jolla saa todella hyviä kuvia myös automaattiasetuksilla.
Nopealla testauksella puhelimella saa myös todella hyviä kuvia hämärässä, joka on nykyään puhelimien tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluva seikka. Kameran kaverina on myös LED-salama, jolla saa tarvittaessa valoa kuviin. Xperia Z3+:lla voi kuvata myös 4K-videokuvaa.
Akku
Akku oli puhelimessa itselleni positiivinenyllätys, sillä akkua oli vielä jäljellä seuraavana päivänä tavallisella vähäisellä puhelimen käytöllä. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdellä latauksella puhelinta voi käyttää jopa 2 päivää. Sony kehuskeleekin puhelimen hyvällä akunkestolla ja mainostaakin akun kestävän jopa 2 päivää. Mutta tosiaan 2 päivän akunkestoon pääsee vain, jos puhelinta ei käytä paljoa päivässä, mutta jos selaa moneen otteeseen sosiaalisenmedian sekä soittelee ja viestittelee, niin on hyvin toden näköistä, että akku on loppumaisillaan jo nukkumaan mennessä, joten suosittelen silti lataamaan puhelimen joka yö.
Vesi- ja pölytiivis
Sonyn vahvuuksiin älypuhelinmarkkinoilla voisi luetella huippupuhelimien vesi- ja pölytiiviyden. Myös Xperia Z3+ on IP65/IP68-luokiteltu, joka tarkoittaa, että puhelin on vedenkestävä. Tämän ansiosta puhelinta voi käyttää jopa vedessä.
Muut valmistajat ei ole toistaiseksi tämän vuoden huippumalleissansa sisällyttänyt tätä ominaisuutta mukaan, mutta Sony on jostain syystä halunnut pysytellä vielä tässä yhtiölle ominaisessa ideologiassa. Allekirjoittaneelta vesitiiveys saa vain hyvää palautetta, sillä tämän ansiosta ei ole juuri niin väliä, että onko puhelin jäänyt ulos sateen alkaessa.
Mielipiteitä ohjelmistosta
Jatkan LG G4 arvostelussa tutuksi tulleella ”Mielipiteitä ohjelmistosta” osuudella, jossa en rupea käymään tarkasti jokaista ohjelmistosta löytyvän napin sijaintia, niin kuin muut uutissivustot tekevät. Tärkeintä on, että puhelin pohjautuu Googlen Android 5.0-käyttöjärjestelmään eikä se, millaiset asetukset puhelimesta löytyy tai, että millainen on puhelimen aloitusnäyttö. Olen huomannut, että tämä osio ei niin kiinnosta lukijoita, niin haluan tehdä sen täysin eri lailla kuin muut tekevät. Haluan kertoa oikeita mielipiteitä, enkä vain selostaa sitä mitä ohjelmisto pitää sisällään.
Puhelimen käyttöliittymä toimii varsin mallikkaasti, eikä juuri hidasteluja ollut havaittavissa. Sonyn käyttöliittymä on ehkä himpun sekava ja toivoisinkin, että Sony ottaisi mallia esimerkiksi Samsungin käyttöliittymän uudistuksesta. Sony on myös täyttänyt puhelimen kaikenlaisella ”turhalla”, joka vain hidastaa kokemusta.
Tekniikka
Sony pysyy selvästi vankasti vielä Qualcommnin suorittimien käyttäjänä, sillä Xperia Z3+ pitää sisällään paljon kohua aiheuttaneen kahdeksanytimisen Snapdragon 810-suorittimen. Puhelin on mielestäni tarpeeksi nopea ja suorituskykyinen jopa raskaammassakin käytössä. Ainoaksi ongelmaksi muodostuu puhelimen ylikuumeneminen, jolloin puhelin hidastuu merkittävästi, eikä joitain ominaisuuksia voi silloin käyttää. Esimerkkinä voisi sanoa, että kamera ei toimi, jos puhelin on ylikuumentunut.
Xperia Z3+ pitää sisällään kohtalaisesti RAM-muistia, nimittäin sitä on jopa 3 gigatavua. Puhelimesta löytyy 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä muistikorttituki, jolla puhelimeen saa enemmän tallennustilaa sitä tarvittaessa.
Yhteenveto
Lopullinen mielipiteeni Sony Xperia Z3+-puhelimesta on varsin positiivinen, sillä puhelimessa on monia seikkoja, jotka ovat hyödyllisiä päivittäisessä käytössä. Puhelin on myös kompaktin kokoinen, jonka ansiosta se on myös hyvän oloinen kädessä.
Xperia Z3+:n hyvä kamera, akku sekä näyttö ovat syitä, miksi suosittelen puhelinta ilomielin uutta puhelinta harkitseville. Toki puhelimesta löytyy myös huonopuoli, nimittäin aiemmin mainittu ylikuumenemisongelma.
Myös Sony on hinnoitellut puhelimensa mielestäni liian korkeaksi, sillä puhelimen hinta on hieman alle 700 euroa. Kyseessä on siis jälleen puhelin, joka on suunniteltu Premium-ideologialla sekä hinnoiteltu Premium-hinnalla. Mielestäni hinnasta pitäisi ottaa 100-200 euroa pois, että se olisi oikeasti houkutteleva, mutta tosiasia on, että jos haluaa jotain hyvää, niin siitä pitää olla valmis myös maksamaan hyvä hinta.