AndroidArvostelutSonyYleinen

Arvostelussa Sony Xperia Z5 Compact

IMG_4389

Tällä kertaa arvosteluumme vuorostaan päätyi Sonyn uusimman Xperia Z5 –malliston pienin sekä halvin malli. Kyseessä on siis Sony Xperia Z5 Compact. Henkilökohtaisesti minulla oli suuret odotukset puhelinta kohtaan sen testiin saapuessa, sillä Xperia Z3+ teki kesällä minuun suuren vaikutuksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka Xperia Z5 Compact ei edustakkaan Sonyn puhelimien kärkipäätä, niin puhelin on saanut mukavat tekniset ominaisuudet sisällensä.


IMG_4387

Ei niin laadukas kuin isoveljensä, mutta silti laadukas

Xperia Z5 Compact on laadullisesti mielestäni todella laadukas. Laite ei natise eikä siitä löydy mitään laadullisia epäkohtia. Puhelin istuu käteen hyvin ja tuntuu hyvältä, vaikka onkin hieman pienen oloinen.

Valitettavaa kuitenkin on, että Sony on päättänyt luopua metallisista reunoista. Ainakin henkilökohtaisesti pidin kesällä testissä olleen Xperia Z3+:n metallisesta laatutuntumasta, mutta Xperia Z5 Compactin kohdalla tämä jää kokonaan kokematta, sillä puhelimen reunoissa on käytetty muovia, joka osaltaan syö puhelimen laatutuntumaa. Positiivista on kuitenkin se, mitä aiemmin kerroin, että puhelin ei juuri natise.

Puhelimen takapuolella on mattapintainen ”takalasi”, joka on valitettavasti muovia. Toisinaan tämä on hyvä, sillä muovi ei hajoa niin herkästi, kuin lasi. Xperia Z5 Compactin mattapintainen takakuori antaa puhelimelle enemmän pitoa kuin esimerkiksi isovelimalli Xperia Z5 Premiumin lasinen takakuori.


Ulkoisesti tuttua Sonya

IMG_4385

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Ulkoisesti puhelimen erottaa välittömästi Sonyn puhelimeksi, sillä laitteesta löytyy Sonylle ominainen muotoilu, joka on varsin hillitty ja tuo puhelimeen tietynlaista rauhallisuutta.

Puhelimen etuosaa dominoi 4,6-tuuma näyttö, jonka ulkopuolelle Sony ei ole jättänyt suuria reunoja. Tämän seurauksena puhelimen koko on saatu pidettyä kohtuullisissa mitoissa verrattu näytön kokoon, sillä valmistajan antamat mitat ovat 127,3 x 64,7 x 8,9 millimetriä. Vaikka puhelimella onkin paksuutta vain 8,9 millimetriä, niin laite näyttää ainakin omaan silmääni paljonkin paksummalta, joka varmastikin johtuu puhelimen pienestä koosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xperia Z5 Compactin oikeasta kyljestä löytyy ylhäältä alaspäin lueteltuna käynnistyspainike, äänenvoimakkuuspainikkeet sekä kamerapainike. Sony on integroinut puhelimen käynnistyspainikkeeseen sormenjälkilukijan. Sormenjälkilukija toimii luotettavasti sekä nopeasti, mutta siitä löytyy yksi todella huonopuoli, joka johtuu lukijan sijainnista. Sormenjälkilukijan sijainti on otollinen, sillä se on paikassa, josta luonnollisesti avataan laitteen näyttö, mutta puhelinta pidettäessä kädessä on sormi yleensä koko ajan näppäimen päällä, jonka takia sormenjälkilukija likaantuu, jos kädet ovat rasvaiset tai likaiset. Tämä haittaa hieman, lukijan toimintaa, joten jos se on likainen, niin se ei tunnista sormenjälkeä.

Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy luukku, jonka takaa löytyy paikat SIM-kortille sekä microSD-kortille. Xperia Z5 Compactin alareunasta löytyy vain Micro USB-liitin sekä laitteen yläreunasta löytyy normaali 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.


Pieni näyttö, mutta silti erinomainen

Xperia X5 Compact perustuu 4,6-tuuman kosketusnäyttöön, josta löytyy pikseleitä 1280 x 720. Pikselimäärä ei kuulosta kauhean suurelta verrattuna markkinoilta löytyviin 2K –tasoisiin näyttöihin. Ottaen huomioon laitteen nykypäivänä jo pieneksi kutsuttavan 4,6-tuuman näytön, niin 323 pikselin pikselitiheys riittää vallan mainiosti.

Näyttö toistaa mielestäni värit hyvin ja katselukulmat ovat tuttua Sony –laatua, eli erinomaiset. Vaikka kyseessä ei olekaan täysiverinen huippupuhelin, niin näyttö on ominaisuuksiltaan täysin verrattavissa tämän hetkisiin huippupuhelimiin. Tässä Sony on mielestäni onnistunut erityisen hyvin, sillä harvoin saa nähdä näin vakuuttavaa värintoistoa ja muita herkkuja tämän kaltaisessa puhelimessa.


Tehoista ja kamerasta ei ole tingitty

IMG_4369

Vaikka Xperia Z5 Compact onkin todella pieni puhelin, niin se on täynnä tehoa sekä huippuluokan tekniikkaa. Puhelimen sisällä hyrrää viime vuoden huippupuhelimista tutuksi tullut Snapdragon 810 –järjestelmäpiiri, josta tehoja riittää jopa raskaaseen pelaamiseen. Tärkeintä on kuitenkin, että puhelin toimii normaali käytössä sulavasti. Mielestäni puhelimen nopeus sekä sen sisältämä tekniikka on yksi laitteen parhaimpia puolia.

Xperia Z5 Compact on yksi Xperia Z5-malliston puhelimista, josta löytyy myös normaali Xperia Z5 sekä 4K –näytöllä varusteltu Xperia Z5 Premium. Mielestäni Sony on ymmärtänyt huippupuhelimen pikkuveljen tarkoituksen erinomaisesti, sillä yhtiö ei ole karsinut puhelimen tekniikkaa juurikaan verrattuna malliston varsinaisiin huippupuhelimiin. Yleensä valmistajat julkaisevat huippupuhelimen, josta löytyy sen hetken parasta tekniikkaa ja tämän rinnalle julkaistaan pienempi versio puhelimesta, jossa on huomattavasti heikompaa tekniikkaa, mutta onneksi näiden pikkuvelimallien merkitys on jäänyt viimeisen vuoden aikana pieneksi, sillä niistä on luovuttu lähes kokonaan.

Puhelimesta löytyvä Snapdragon 810 rakentuu kahdeksasta ytimestä, joista neljä toimii 2,0 GHz taajuudella ja neljä ydintä 1,5 GHz taajuudella. Snapdragon 810 –järjestelmäpiirin ohella puhelimesta löytyy Adreno 430 –grafiikkasuoritin.

Xperia Z5 Compact pitää sisällään varsin riittävän 2 gigatavun RAM-muistin sekä 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa, jota voi tarvittaessa laajentaa jopa 200 gigatavun muistikortilla.

Sony ei ole pihistellyt puhelimen kameran osalta, sillä siitä löytyy täysin sama kamera kuin yhtiön Xperia Z5 –malliston muista puhelimista. Kamera on suuruudeltaan 23 megapikseliä. Puhelimen kamera on monessa mielessäkin erityisen hyvä. Kamerasta löytyy Sonyn Hybridi-automaattitarkennus, jonka pitäisi tarkentaa kuva 0,03 sekunnissa. Kamerasta löytyy myös 5-kertainen Clear Image Zoomaus, joka tarkoittaa sitä, että kuvaa pitäisi pystyä Zoomaamaan niin, että kuva säilyy selkeänä, yksityiskohtaisena sekä kohinattomana.

Videokuvauksen osalta Sony pistää myös parastaan, sillä myös tällä puhelimella pystyy kuvaamaan 4K-tasoisia videoita.

Etukamera on puhelimessa kohtuullisen hyvä 5 megapikselin kennolla varusteltu. Valitettavasti kamera ei kuitenkaan pääse samalle tasolle kilpailijoiden kameroiden kanssa.

Alla vielä muutama kuva, jotka on otettu puhelimen pääkameralla. (Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmaksi.)


Käyttöjärjestelmänä tuttu Android Lollipop

Puhelimessa käytetään tuttuun tapaan Android –käyttöjärjestelmää, minkä päälle Sony on tehnyt oman käyttöliittymän, joka ei juuri poikkea puhtaasta Android 5.1 –versiosta. Mielestäni tämä on hyvä, sillä käyttöjärjestelmä toimii nyt sulavasti, koska siinä ei ole paljoa valmistajan omatekemiä muutoksia.

Tärkeintä käyttöjärjestelmässä minun mielestäni on enimmäkseen se, että se toimii sulavasti, eikä takkuiluja olisi huomattavissa. Tässä Sony on onnistunut hyvin, sillä testijakson aikana käyttöjärjestelmä ei mainittavasti takkuillut juurikaan. Tähän vaikuttaa kuitenkin myös se, että puhelin sisältää varsin laadukasta ja nopeaa tekniikkaa, vaikka kyseessä onkin kooltaan hyvin pieni puhelin.


Yhteenveto

IMG_4389

Xperia Z5 Compact on puhelin niille, jotka eivät tarvitse suurta tai tarkkaa näyttöä, mutta arvostaa nopeutta ja varmaa toimivuutta. Puhelin on mielestäni täysin pätevä laite ja suosittelenkin sen ostamista, jos on laitetta jo aiemmin suunnitellut ostavansa, mutta ei ole päätöstä vielä tehnyt

Myös Xperia Z5 Compact on veden ja pölynkestävä, jonka takia ei haittaakaan, jos puhelin vahingossa kastuisikin. Puhelimen hinnat pyörivät Suomessa 500 euron maastossa.

Sony Xperia Z5 Compact

7.8

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android