ArvostelutSonyYleinen

Arvostelussa Sony Xperia Z5 Premium – onko 4K-näytöstä todella hyötyä?

IMG_4473Tällä kertaa SuomiMobiilin arvosteluun päätyi Sonyn Xperia Z5 -malliston kiistatta paras huippupuhelin. Xperia Z5-mallistosta löytyy kaksi muutakin puhelinta, jotka ovat Xperia Z5 Compact ja normaali Xperia Z5.

Sony Xperia Z5 Premium pitää sisällään yhtä paljon tehoja kuin muutkin Xperia Z5 -malliston puhelimet, mutta Xperia Z5 Premiumista löytyy pari kikkaa, joiden ansiosta se erottuu selvästi malliston muista puhelimista. Mielenkiintoisin on varmasti Xperia Z5 Premiumin mainostettu 4K –näyttö.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Olemme aikaisemmin arvostelleet Xperia Z5 Compact -puhelimen, joka teki upeiden ominaisuuksiensa ansiosta hyvän vaikutuksen. Tässä arvostelussa käyn läpi Sony Xperia Z5 Premium -mallin vahvuudet sekä heikkoudet.


Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

IMG_4653Laatutuntumaltaan Xperia Z5 Premium on tuttua Sonya, eikä siitä ole tingitty ollenkaan. Puhelin ei natise metallisen ja lasisen rakenteen ansiosta.

Xperia Z5 Premium on kuin identtinen Xperia Z5:n ja Xperia Z5 Compactin kanssa, mutta vain suurempana. Puhelimen mitat ovat 154,4 x 76,0 x 7,8 millimetriä painoa laitteelta löytyy 181 grammaa, joten kauhean kompaktista ja kevyestä puhelimesta ei ole kyse.

Puhelin tuntuu kädessä hyvältä ja jämäkältä, mutta metallisen ja lasisen rakenteen takia puhelinta ei ole kauhean mukava pitää kädessä pakkasella. Puhelin tuntuu hyvin kylmältä. Sama ongelma vaivaa muitakin metallisia ja lasia puhelimia, joten ongelma ei ole yksinomaan tässä puhelimessa.

Kuten muutkin Xperia Z –malliston jäsenet ovat olleet veden- ja iskunkestäviä, niin myös Xperia Z5 Premiumkin on. Puhelimella on IP65 ja IP68 luokitukset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen oikeasta kyljestä löytyy ylhäältä alaspäin lueteltuna käynnistyspainike, äänenvoimakkuuspainikkeet sekä kamerapainike. Sony on integroinut puhelimen käynnistyspainikkeeseen sormenjälkilukijan.

Xperia Z5 Premiumin vasemmasta kyljestä löytyy luukku, jonka takaa löytyy paikat SIM-kortille sekä microSD-kortille. Laitteen alareunasta löytyy vain Micro USB-liitin sekä laitteen yläreunasta löytyy normaali 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.


Akunkesto

Sony kehuu sivuillansa, että puhelimesta löytyisi jopa kahden päivän akunkesto. Testimme aikana ei kuitenkaan koskaan päästy vastaaviin lukemiin, sillä puhelimen sai laittaa jo yhden päivän jälkeen laturiin. Puhelimen akku on suuruudeltaan 3430 milliampeerituntia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Akunkesto olisi varmasti todella heikko, jos puhelimessa olisi koko ajan käytössä 4K –resoluutio, mutta puhelin toistaa lähes kaiken Full HD –tasoisena, niin akkuakin säästyy. Xperia Z5 Premiumin akunkesto on siis yleisesti normaalilla tasolla, koska akku kestää tavallisella käytöllä kokonaisen päivän.

Kuten yleistä nykypäivänä, niin myös Sony on lisännyt puhelimeensa pikalataustoiminnon. QuickCharge –ominaisuuden ansiosta Sony kertoo puhelimen latautuvan 40 prosenttia nopeammin. Kymmenen minuutin latauksella virtaa pitäisi saada lisää 5,5 tunniksi.

Xperia Z5 Premium pitää sisällään myös kehutun Stamina-tilan, joka on luotu hallitsemaan puhelimen virrankulutusta. Sony kertoo, että Stamina-tilan pitäisi tuoda laitteelle jopa 14 prosenttia lisää käyttöaikaa.


Näyttö 

IMG_4476Xperia Z5 Premiumista löytyy Xperia Z5 –malliston suurin ja tarkin näyttö. Näyttö on kooltaan 5,5 –tuumaa ja siitä löytyy huikeat 3840 x 2160 pikseliä, jonka ansiosta pikselitiheys on mahtavat 806 pikseliä tuumaa kohden. Vertailukohteeksi voisi asettaa tuoreen Samsung Galaxy S7 –puhelimen, josta löytyy erinomainen ja tarkka näyttö. Pikselitiheys Galaxy S7 –puhelimessa on 577 pikseliä tuumaa kohden. Eroa on huimasti, vaikka Galaxy S7:n näyttö onkin jo huippuluokkaa.

Xperia Z5 Premiumin 4K –näyttö kuitenkin jää enimmäkseen markkinointitempuksi, sillä todellisuudessa puhelin näyttää lähes kaiken sisällön 1920 x 1080 pikselin tarkkuudella. Yksinkertaisin syy tälle on se, että lähes mikään sovellus ei tue 4K –tarkkuutta, jonka takia sovellukset joudutaan toistamaan vain Full HD –tasoisina. Poikkeuksia kuitenkin löytyy, joista esimerkkejä ovat Sonyn omat videoiden ja kuvien toisto sovellukset.

Sonyn tilanteessa tekniikka siis löytyy puhelimesta, mutta kunnollinen toteutus jää uupumaan. Kuvat ja videot näyttävät hyvältä ja tarkoilta, koska niitä voi katsella 4K –tarkkuudella Sonyn omien sovellusten kautta.


Tekniikka ja sormenjälkilukija

IMG_4425Xperia Z5 Premiumin sydämenä toimii Qualcomm Snapdragon 810 –prosessori, jonka tukena on 3 gigatavua RAM-muistia. Laitteesta löytyy myös Adreno 430 –grafiikkasuoritin. Puhelimen muisti ei tule helposti loppumaan, sillä laitteessa on 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa, ja Xperia Z5 Premiumista löytyy myös muistikorttipaikka, jonka seurauksena puhelimen muistia voi laajentaa 200 gigatavuun asti. Eroa muihin Xperia Z5 –malliston jäseniin ei ole muuta kuin, että Xperia Z5 Compactin RAM-muisti on tiputettu 2 gigatavuun.

Puhelimen tekniikka on vielä huippuluokkaa, jonka ansiosta laite hyrrää erinomaisesti, eikä minkäänlaisia takkuiluja ollut havaittavissa laitteen muutaman viikon testausjakson aikana.

Sony on laittanut kaikkiin Xperia Z5 –malliston jäseniin mukaan myös nopeasti yleistyneen sormenjälkilukijan. Aiemmin Sonyn parhaimpiin tunnusmerkkeihin lukeutui elegantti pyöreä virtakytkin, joka on nyt korvattu soikiolla virtakytkimen ja sormenjälkilukijan yhdistelmällä.

Sormenjälkilukija on mielestäni oivallisella paikalla, sillä puhelinta pidettäessä kädessä peukalo osuu siihen luonnollisesti. Sormenjälkilukija toimii pääsääntöisesti erinomaisesti.


Kamerat

Xperia Z5 Premium kamerat ovat täysin samat kuin muissakin Xperia Z5 –malliston puhelimissa. Laitteen takapuolelta löytyy 23 megapikselin kameran ja etupuolelta 5 megapikselin Selfie –kamera.

Takakamerasta löytyy Sonyn oma mobiililaitteilla suunniteltu Exmor RS –sensori sekä 0,03 sekunnin hybridi-automaattitarkennus. Kamerasta löytyy myös 5-kertainen Clear Image –zoomaus, jonka tarkoituksena on estää kuvien laadun heikkeneminen zoomatessa.

Xperia Z5 Premiumin kamera kuulostaa todella hyvältä, mutta se kuitenkin kompastuu optisen kuvanvakaimen poissaoloon. Se missä kilpailijoilta löytyy järjestäin optinen kuvanvakain puhelimistaan, niin Sony on jättänyt sen pois.

Videota puhelimella voi tallentaa 4K –tarkkuudella ja videota voi katsella puhelimella 4K-tasoisena laitteen sisältä löytyvän 4K –näytön ansiosta.

Xperia Z5 Premiumilla saa mielestäni erinomaisia kuvia. Kuvat ovat selkeitä ja teräviä hyvässä valaistuksessa, myös hämärissä olosuhteissa kamera pärjää kohtuullisesti. Alla vielä muutama kuva, jotka on taltioitu Sony Xperia Z5 Premiumin pääkameralla.


Käyttöjärjestelmä 

Sony Xperia Z5 Premium käyttää Android 5.1.1 –käyttöjärjestelmää, jonka päälle valmistaja on itse rakentanut Xperia UI –käyttöliittymän. Xperia UI:n myötä puhelimeen tulee myös Sonyn omat sovellukset sekä luonnollisesti vastaavat Googlen kaikki sovellukset, joita ei voi poistaa.

Käyttöliittymä toimii tasaisesti ja vikkelästi puhelimessa, eikä minkäänlaisia ongelmia tullut esille testijakson aikana. Xperia Z5 Premium tulee saamaan myös jatkossa päivityksiä, sillä Sony on luvannut puhelimelle jo Android 6.0 –version.

En rupea tässä käymään yksityiskohtaisemmin käyttöjärjestelmää läpi, sillä sen käytössä ei ole juuri eroja muihin Android –versioihin verrattuna. Ylhäällä on muutama kuva, jotka osoittavat, millainen on Sonyn Xperia UI.


Yhteenveto

IMG_5317Sony Xperia Premium on yksinkertaisesti loistava puhelin. Puhelimen 4K –näytöllä on mukava katsella videoita, jotka ovat 4K –tasoisia.

Laitteen kamera ja suuri näyttö ovat seikkoja, joita ilman itse en ainakaan nykypäivänä enää osaa kuvitella olevani. Xperia Z5 Premium täyttää kaikki huippupuhelimen vaatimukset. Xperia Z5 Premium ei kuitenkaan tarjoa 4K-näytön lisäksi juurikaan mitään muita erikoisuuksia verrattuna kilpailijoiden vuoden 2015 huippupuhelimiin.

Xperia Z5 Premium maksaa arvostelun kirjoitushetkellä noin 850 euroa. Itse en kuitenkaan olisi valmis maksamaan puhelimesta noin paljoa, sillä halvemmalla saa uudempia puhelimia, jonka takia Sonyn kannattaisi miettiä laitteen hinta uudelleen.

Sony Xperia Z5 Premium

8.4

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut