Xiaomi 11T Pro on uusi tulokas Suomen älypuhelinmarkkinoille ja se tarjoaa huippuluokan teknisiä ratkaisuja hieman edullisemmalla hinnalla. Kyseessä on seuraaja viime vuoden Xiaomi Mi 10T Prolle, joka vakuutti monella tavalla, joten uutuuspuhelimella on isot saappaat täytettävänä. Xiaomi on panostanut erityisesti teknisiin ominaisuuksiin.
Puhelimessa on muun muassa 108 megapikselin kolmoiskamera, AMOLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella sekä Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri. Lisäksi Xiaomi on panostanut tällä kertaa vahvasti lataamiseen, sillä Xiaomi 11T Pro tukee 120 watin pikalatausta. Pikalaturin avulla puhelimen luvataan latautuvan tyhjästä täyteen alle 20 minuutissa. Suomessa uusi Xiaomi 11T Pro tulee saataville 699 euron hintaan 25. lokakuuta.
SuomiMobiilissa Xiaomi 11T Pro oli testattavana noin kahden viikon ajan, jonka perusteella puhelimesta on helppo antaa kattava arvostelu. Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, käyttökokemusta, teknisiä toteutuksia, 5G-yhteyksiä sekä ohjelmistoa. Arvostelussa katsomme myös, kuinka hyvin puhelin kestää pakkasta ja millaisia latausnopeuksia mukana toimitettava vakuuttavalta kuulostava 120 watin pikalaturi tarjoaa.
Xiaomi 11T Pro (2107113SG) | |
---|---|
Mitat: | 164.1 x 76.9 x 8.8 mm |
Paino: | 204 g |
Rakenne: | Muovikehys / Gorilla Glass Victus -lasi edessä / takana lasipinta |
Näyttö: | 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / HDR10+ |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 888 (1x 2.84 GHz Kryo 680 & 3x 2.42 GHz Kryo 680 & 4x 1.8 GHz Kryo 680) |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 660 |
Muisti: | 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1] |
Takakamera: | 108 MP pääkamera (f/1.75 / 26 mm / 1/1.52" / 0.7 µm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1.12 µm / 1/4.0" / 120 asteen kuvakenttä) + 5 MP telemakrokamera (f/2.4 / 1.12 µm / 1/5.0" / AF) + LED-salama |
Etukamera: | 16 MP etukamera (f/2.45 / 1/3.06" / 1.0 µm) |
Akku: | 5000 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 11 + MIUI 12.5 (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 120 watin langallinen lataus |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 |
Ääni: | Bluetooth 5.2 ja aptX HD -tuki / aptX Adaptive / stereokaiuttimet (Harman Kardon) |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä/ infrapunasensori |
Värit: | Harmaa (Meteorite Gray) / Sininen (Celestial Blue) / Valkoinen (Moonlight White) |
Hinta: | 699 € (8 + 256 Gt) |
Myyntipakkaus
Xiaomi toimittaa uuden Xiaomi 11T Pro -puhelimen tutussa myyntipakkauksessa, jollainen on löytynyt myös muista yhtiön huippupuhelimista. Ulkoisesti valkoista myyntipakkausta koristavat puhelimen mallinimi, Xiaomin logot sekä muutamat tekstit, jotka kertovat laitteen tärkeimmistä ominaisuuksista. Myyntipakkauksen ulkopuoli kertoo laitteessa olevan muun muassa 108 megapikselin kamera, 5G-yhteydet sekä Harman Kardonin äänentoisto. Pakkauksen yhdellä kyljellä on myös mainittuna laitteen mallikoodi, väriversio, muistivariantti sekä IMEI-tiedot.
Myyntipakkausta avattaessa ensimmäisenä paketista ilmestyy pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, käyttöoppaan sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Pahvitaskun jälkeen myyntipakkauksesta löytyy itse Xiaomi 11T Pro muoveihin käärittynä, jonka alapuolella ovat vielä tehokas 120 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Nähtävästi tällä kertaa Xiaomi ei toimita puhelimensa mukana enää erillistä kuulokeadapteria.
Kokonaisuudessaan Xiaomi 11T Pron myyntipakkaus on hyvin tuttua Xiaomia ja mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava sekä hieman enemmän. Hienoa oli nähdä, että mukana toimitetaan suojakuori oletusarvoisesti, eikä sellaista nyt enää tarvitse erikseen ostaa. On myös hienoa nähdä, ettei Xiaomi ole lähtenyt poistamaan laturia myyntipakkauksesta, vaan mukana toimitetaan tehokkain tuettu laturi.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Xiaomi ei tällä kertaa ole laittanut Xiaomi 11T Pron laatuvaikutelmaan tai materiaaleihin suurimpia panostuksia, vaan ulkoisesti kyseessä on samanlainen laite kuin aikaisemmin testattu Xiaomi Mi 11i. Siinä missä Xiaomi luotti viime vuonna Mi 10T -puhelimissa vahvasti premium-tuntumaan, niin nyt 11T Pro on valmistettu ulkoisesti muovista ja lasista. Uutuuspuhelimesta on olemassa kolme väriversiota, jotka ovat harmaa Meteorite Gray, sininen Celestial Blue ja valkoinen Moonlight White. Testiin saatiin harmaa väriversio.
Harmaasta väriversiosta Xiaomi on tehnyt pääosin kiiltäväpintaisen. Puhelimen takaosa on kiiltävää lasia, muovinen kehys on mattapintainen sekä ylä- ja alapäädyt ovat kiiltävät. Hieman erikoisesti Xiaomi on valinnut valmistusmateriaaliksi muovin, joka ei anna kovinkaan hyvää premium-vaikutelmaa. Itse odotan tässä hintapisteessä laadukkaita materiaaleja, eikä muovi pääse koskaan antamaan laadukasta vaikutelmaa. Muovinen tuntutuma on todella vahvasti läsnä ja Xiaomi 11T Pron kohdalla tuleekin ikävä edeltäjämällin laadukkaampaa tuntumaa. Lisäksi laatuvaikutelmaa on tiputtamassa näyttölasia kiertävä erillinen paksu muovikaistale, joka ei kuulu mielestäni huippupuhelimiin.
Xiaomi ilmoittaa puhelimen etuosassa olevan Gorilla Glass Victus -lasipinta, joka on tämän hetken kestävin lasi. Lisäksi Xiaomi on varustellut näytön oletusarvoisesti suojakalvolla, joka estää lasin naarmuuntumista ainakin ensimmäisien viikkojen ajan. Takaosan lasipinnan versiota Xiaomi ei ilmoita, mutta todennäköisesti kyseessä on jokin vanhempi Gorilla Glass -versio. Kiiltävä lasipinta kerää huomattavasti likaa ja sormenjälkiä, eikä ainakaan harmaa väriversio näytä koskaan puhtaalta. Onneksi lasissa on likaa hylkivä pinnoite, joten liat saa yhdellä pyyhkäisyllä helposti pois. Testijakson aikana huomasin puhelimen olevan myös melkoinen pölymagneetti ja kaikki pöly jäi kiinni laitteen kiiltäviin muovipintoihin.
Puhelimen mitoiksi on ilmoitettu 164,1 x 76,9 x 8,8 millimetriä ja painoksi 204 grammaa. Kyseessä on kookas puhelin, jolla on myös painoa yllättävän paljon. Puhelimen koko ei varmasti ole monillekaan suuri ongelma, kun siihen tottuu muutamassa viikossa. Koko kannattaa kuitenkin ottaa huomioon puhelinta ostaessa, sillä se ei varmasti kaikkien käsiin sovi. Vaikka Xiaomi 11T Prossa ei ole käytetty kaikista parhaimpia materiaaleja, niin kyseessä on jämäkkä laite. Puhelin ei anna periksi käsien välissä taivuteltaessa, mutta se päästää kuitenkin pientä natinaa, josta ei ole haittaa peruskäytössä.
Mielestäni puhelimen muotoilu on varsin onnistunut, sillä puhelinta on mukava pitää käsissä. Toki tämä ei ole kovinkaan yllättävää, sillä takaosan pinta on reunoilta selvästi kaartuva. Suurin häiritsevä asia on näyttölasia kiertävä muovikehys, joka tuottaa ylimääräisen ja huomattavan saumakohdan. Xiaomi ei ole saanut puhelimesta IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävää, vaan 11T Pro on ainoastaan IP53-luokiteltu. Tämä tarkoittaa, että puhelin kestää hieman roiskevettä, mutta veteen laitetta ei auta upottaa. Tässä hintaluokassa vedenkestävyys olisi mielestäni jo vaadittava lisä huippupuhelimeen.
Xiaomi 11T Pro ei pääse etuosallaan erottumaan suuremmin joukosta, vaan siinä hyödynnetään geneeristä tasaista näyttöpaneelia. Näyttö peittää noin 85 prosenttia pinta-alasta, mikä on hyvä suoritus, vaikka näyttöä kiertääkin suhteellisen paksut kehykset. Näytön alaosaan Xiaomi on jättänyt hieman muita reunoja paksumman mustan kaistaleen, joka on selvästi huomattavissa. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Puheluihin käytettävä kaiutin löytyy pienestä rakosestaan näyttölasin ja muovikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat asetettuna näytön yläpuolelle, mutta huippupuhelimista tuttua integroitua sormenjälkilukijaa ei näytössä ole.
Takaosaltaan Xiaomi 11T Pro on hyvin geneerinen, jopa tylsä. Vasemmassa yläkulmassa on kookas laatikkomainen kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria, mikrofoni, LED-salama sekä lasertarkennus. Lisäksi kameroiden rinnalla on teksti ”108 MP AI Camera”, joka kertoo pääkameran tarkkuuden. Xiaomi 11T Pron takaosassa Xiaomin logo, 5G-logo sekä muita vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä. Harmaassa väriversiossa Xiaomi on tehnyt takalasiin pienen metallisen vivahteen, joka näkyy selvästi tietyissä valaistuksissa vaakasuuntaisina viivoina.
Xiaomi 11T Pron oikeassa kyljessä on tuttuun tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, ja virtapainikkeeseen on integroitu sormenjälkilukija. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti muovista ja niiden tuntuma ja vaste ovat kohtalaiset, mutta eivät mitenkään erityisen hyvät. Laitteen vasemman kyljen Xiaomi on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Xiaomi 11T Pron yläreunassa on yksi mikrofoni, infrapunasensori sekä toinen laitteen kaiuttimista. Kaiuttimen rinnalla on myös Harman Kardonin logo. Laitteen alareunaan on asetettuna toinen kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.
Näyttö
Näyttö on myös yksi Xiaomi 11T Pron vahvuusalueita, mutta mitään mullistavaa ei ole tarjolla. Kyseessä on pitkälti samanlainen näyttötoteutus kuin Xiaomi Mi 11i -puhelimessa, mutta tietyissä osa-alueissa on päätetty karsia. Puhelimessa on suuri 6,67 tuuman tasainen AMOLED-näyttöpaneeli, joka tarjoaa hyvän näyttökokemuksen. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 395, joten kyseessä on mukavan tarkka näyttö, joka riittänee monille. Näytössä on 20:9-kuvasuhde, 1000 nitin maksimikirkkaus, 120 hertsin virkistystaajuus, 480 hertsin kosketusherkkyys sekä etukameraa varten tehty reikä.
Xiaomi 11T Pron näyttö on mielestäni hyvä ja tarjoaa miellyttävän kokemuksen monessa tilanteessa. AMOLED-paneelin ansiosta näyttö toistaa värit huippuluokkaisesti ja samalla musta on oikeasti mustaa. Lisäksi 120 hertsin virkistystaajuuden ansiosta animaatiot ja käyttökokemus ovat paremmat. 120 hertsin virkistystaajuudella näyttö päivittää itsensä 120 kertaa sekunnissa, mikä on selvästi enemmän kuin perinteisempi 60 kertaa sekunnissa. Näytön jopa 480 hertsin kosketusherkkyys on varmasti monien mobiilipelaajien mieleen, sillä se vähentää kosketuksen viivettä.
Full HD+ -tarkkuuden ansiosta näytöltä on miellyttävää katsoa videoita, sillä ne ovat tarkkoja. Vaikka QHD+ -tarkkuutta ei näytössä ole, riittää Full HD+ varmasti suurimmalle osalle. Näyttö tukee myös muutamissa huippupuhelimissa nähtyä MEMC-tekniikkaa, jolla alhaisen kuvataajuuden videoita voidaan muokata sulavammaksi lisäämällä videoihin automaattisesti välikuvia. Näytön 1000 nitin maksimikirkkaus riitti monissa tilanteissa ja ainakaan itse en kokenut luettavuudessa suuria ongelmia auringonvalossa.
Xiaomi 11T Pron näytössä on myös tuki tuttuun huippuluokan tyyliin HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Xiaomi 11T Pro tarjoaa lisäksi Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa maksimissaan toistamisen Full HD -tarkkuudella ja Dolby Vision -HDR-tekniikalla.
Näyttöä varten Xiaomi on tuonut mukaan monipuoliset asetukset, joilla sitä on mahdollista säätää oman mielen mukaisesti. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön värejä kolmen oletusasetuksen väliltä (eloisa, kyllästetty, standardi), mutta lisäasetuksien kautta on mahdollista ottaa käyttöön myös erilaisia väritiloja, kuten sRGB. Lisäksi Xiaomi antaa mahdollisuuden säätää RGB-väritilaa, HSV-väritilaa sekä kontrastia ja gammaa oman mielen mukaisesti. Värilämpötilaakin on mahdollista säätää erillisestä väriympyrästä. Näyttöasetuksissa uutena ominaisuutena on adaptiiviset värit, jonka avulla puhelin säätää automaattisesti värejä eri olosuhteiden perusteella.
Xiaomi 11T Pron näyttöasetuksissa on mahdollista vaihtaa virkistystaajuutta 120 ja 60 hertsin välillä. Näyttöä varten Xiaomi on toteuttanut myös muita asetuksia, jotka pohjautuvat tekoälyyn. Esimerkiksi AI HDR -asetus käsittelee videot HDR-tehosteilla, jotta yksityiskohtia saadaan näkyviin enemmän. AI-kuvaparannustilassa saadaan korostettua kuvien kohteita säätämällä dynaamisesti näytön tehosteita. DC-himmennykselle ei tukea näytöstä löydy.
Kokonaisuudessaan Xiaomi 11T Pron näyttö tuntui olevan hyvä ja mielestäni miellyttävä toteutus hintaluokassaan. Toki myös parempia toteutuksia on nähty, mutta näyttö riittänee mielestäni suurimmalla osalle käyttäjistä, jotka eivät vaadi näytön olevan parasta mahdollista. Itse tykkäsin kuluttaa näytöltä sisältöä ja esimerkiksi videoiden katselu oli miellyttävää. Lisäksi Xiaomi 11T Pro erottuu huippupuhelimien kategoriassa tasaisella näyttötoteutuksella, joka on vaihtoehto kaartuville näytöille, joista kaikki eivät pidä.
Tekniikka ja suorituskyky
Teknisesti Xiaomi 11T Pro on samanlainen kuin muut tämän vuoden huippupuhelimet, sillä tehoista on vastaamassa Qualcommin tehokas Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri. Xiaomi on käyttänyt järjestelmäpiiriä jo monissa älypuhelimissaan, ja mielestäni on hieman erikoista, miksei käytössä ole vieläkin tuoreempi Snapdragon 888 Plus -versio. Suorituskykyä ei kuitenkaan laitteelta puutu, vaan Xiaomi 11T Pron ostajat voivat odottaa kaiken toimivan nopeasti.
Snapdragon 888 on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka ovat jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja ne toimivat jopa 2,84 GHz:n kellotaajuudella. Kyseessä on myös ensimmäinen CPU-alijärjestelmä, joka perustuu ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii tuorein Adreno 660, joka on tähän asti tehokkain grafiikkaprosessori ja Qualcommin mukaan se on jopa 35 prosenttia tehokkaampi kuin edeltävä sukupolvi.
Xiaomi 11T Pro on tarjolla yhdessä muistivariantissa, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää laitteessa muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Muistikorttipaikkaa ei Xiaomi 11T Pro -puhelimeen ole saatu, joten käyttäjien täytyy tyytyä sisäiseen tallennustilaan tai erilaisiin pilvitallennustilaratkaisuihin.
Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin suorituskyky on jo hyvin tuttu entuudestaankin, mutta ajoimme Xiaomi 11T Prossa läpi muutaman suorituskykytestin. Testeissä puhelin pärjäsi odotuksien mukaisesti, mutta muutamassa kohdassa puhelin jäi selvästi samaan järjestelmäpiiriin perustuvien laitteiden jälkeen. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista tarkistaa Xiaomi 11T Pron saamat pisteet sekä verrata samaan järjestelmäpiiriin perustuvaan OnePlus 9 -puhelimeen sekä viime vuoden Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin perustuvaan Xiaomi Mi 10T Pro -puhelimeen.
Xiaomi 11T Pro (SD888) | OnePlus 9 (SD888) | Xiaomi Mi 10T Pro (SD865) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 603 593 pistettä | 690 114 pistettä | 578 848 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 809 pistettä | 1107 pistettä | 910 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 3197 pistettä | 3584 pistettä | 3309 pistettä |
PCMark 2.0: | 13 451 pistettä | 10 715 pistettä | 9961 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | MAX pisteet | MAX pisteet | 6728 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | MAX pisteet | MAX pisteet | 8229 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | MAX pisteet | MAX pisteet | 4106 pistettä |
3DMark Wild Life: | 5376 pistettä | 5607 pistettä | Ei tuloksia* |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Suorituskykytestien perustella Xiaomi 11T Pron suorituskyky on tutulla huippuluokan tasolla ja se varmasti riittää myös paljon vaativille käyttäjille. Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Mielestäni suorituskykyä on tarpeeksi sekä aktiiviseen päivittäiseen käyttöön että raskaimpienkin mobiilipelien pelaamiseen. Puhelin toimi koko testijakson ajan ilman ongelmia ja suorituskyky ei tuntunut koskaan loppuvan kesken.
Xiaomi 11T Prolle toteutettiin testijakson aikana myös stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy mobiilipelejäkin pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa.
Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi 11T Prolla saatiin AnTuTu-testissä kohtuulliset 603 593 pistettä, joka on kuitenkin lähes 200 000 pistettä vähemmän kuin muutamilla muilla Snapdragon 888 -piiriin perustuvilla puhelimilla. Jo heti ensimmäiset testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun, sillä ne asettuivat enää vain 583 110 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin neljännellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi enää 553 444 pistettä. Viidennellä testauskerralla pisteet jälleen nousivat, mutta mistään merkittävästä noususta ei ollut kyse. Pahimmillaan suorituskyvystä katosi noin 50 000 pistettä.
Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi 8,3 prosenttia. Suorituskyvyn lasku on kohtuullista, sillä monissa Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvissa puhelimissa suorituskyvystä on tippunut jopa selvästi enemmänkin. Esimerkiksi OnePlus 9 Pron kohdalla suorituskyvystä katosi huimat 26,2 prosenttia. Mielenkiintoisesti Xiaomi 11T Prolla ei saatu mitään huimia lukuja AnTuTun ensimmäisellä testauskerralla, joten suorituskyky ei päässyt radikaalisti laskemaan stressitestin aikana.
Suorituskyvyn lasku pidemmässä käytössä on normaalia Snapdragon 888 -puhelimille, mikä viittaa ongelmiin jo suoraan järjestelmäpiirin suunnittelussa. Xiaomi 11T Pro lämpeni myös stressitestin aikana ja pidemmässä käytössä jopa kuumeni nopeasti. Tämä on kuitenkin normaalia Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriltä, joka on tuottanut lämpenemisongelmia järjestäen kaikissa puhelimissa. Xiaomi luottaa puhelimessa höyrykammioihin perustuvaan jäähdytysratkaisuun, mutta mielestäni puhelin olisi kaivannut vieläkin parempaa jäähdytystä. Jäähdytysjärjestelmän todellista toimivuutta on hyvin vaikea testijakson aikana todentaa.
Muuta tekniikasta
Xiaomi 11T Prossa luotetaan edeltäjämallinsa tapaisesti kylkeen sijoitettuun sormenjälkilukijaan, eikä vieläkään ole saatu monista huippupuhelimista tuttua näytönalaista sormenjälkilukijaa. Sormenjälkilukija on integroitu virtapainikkeeseen, joten se on edelleen hyvin käytettävissä. Testijakson aikana lukija todettiin nopeaksi sekä käytännölliseksi myös kyljessä, vaikka henkilökohtaisesti tykkäisin enemmän näytönalaisista lukijoista. Sormenjälkilukija on Xiaomi 11T Prossa hyvin saavutettavissa esimerkiksi peukalolla ja sen lukitus aukeaa yleisesti välittömästi. Toki jos sormi on likainen tai märkä, niin lukija ei pysty tunnistamaan sitä yhtä vaivattomasti.
Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Xiaomi 11T Prossa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Testien perusteella toteutus on samanlainen kuin aikaisemmissakin Xiaomin puhelimissa ja kasvojentunnistus toimii nopeasti ja ongelmitta. Toki on hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.
Xiaomi jatkaa uutuuspuhelimessa yhteistyötään Harman Kardonin kanssa, joten Xiaomi 11T Pron äänentoistolta on lupa odottaa paljon. Puhelimessa stereokaiuttimet, jotka löytyvät laitteen päädyistä. Äänentoisto kaiuttimien kautta on hyvä, mutta ei ihmeellinen. Kaiuttimien kautta kuuntelee mielellään musiikkia ja puhetta, mutta ennemmin kyllä yhdistää oikeat kuulokkeet. Kaiuttimista puuttuu mielestäni jonkin verran syvyyttä ja alareunassa oleva kaiutin on dominoiva puoli, mikä hieman häiritsee. Stereoefekti on kuitenkin kiva esimerkiksi sarjoja tai elokuvia katsellessa.
Xiaomi 11T Prohon ei ole saatu mukaan kuulokeliitintä, joten käyttäjän on tyydyttävä erilaisiin adaptereihin tai langattomiin kuulokkeisiin. Xiaomi ei ole unohtanut langattomien kuulokkeiden ystäviä, sillä 11T Pro tukee tuoreinta Bluetooth 5.2 -standardia sekä tarjoaa myös Qualcommin laadukkaita tekniikoita, kuten aptX HD:n ja aptX Adaptiven. Testijakson aikana Xiaomin omat ja monet muut täyslangattomat nappikuulokkeet toimivat puhelimessa ilman häiriöitä.
Akunkesto ja lataus
Akunkesto ja lataus ovat osa-alueita Xiaomi 11T Prossa, joissa Xiaomi pääsee tällä kertaa loistamaan. Xiaomi on panostanut erityisesti lataukseen todella, sillä vastaavia latausnopeuksia ei ole nähty kilpailijoiden älypuhelimissa. Puhelimen kookkaaseen rakenteeseen on saatu mahdutettua myös suuri 5000 milliampeeritunnin akku, jolta on lupa odottaa hyvää akunkestoa.
Testijakson aikana aktiivisen käytän jälkeen puhelimessa oli usein hieman yli 20 prosenttia akkua, joten Xiaomi 11T Pron akku tuntui kestävän vaaditun yhden päivän. Toki itsellä aktiivinen käyttö on varmasti monipuolisempaa kuin monilla peruskäyttäjillä. Varmasti vähäisemmällä käytöllä myös parin päivän mittainen akunkesto on mahdollinen.
Päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin ja kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimen näyttö oli asetettuna parhaimpiin asetuksiinsa, eli 120 hertsin virkistystaajuus oli käytössä. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon päivittäisessä käytössä ei päästy todentamaan.
Akun lataus on yksi Xiaomi 11T Pron hämmästyttävimmistä osa-alueista, sillä Xiaomi on laittanut mukaan tuen tehokkaalle 120 watin HyperCharge-pikalataukselle. Vastaavia pikalatauksia nähdään vain harvoin missään puhelimissa, joten se on yksi suurimmista erottuvuustekijöistä sekä valttikorteista. Xiaomin omien tietojen mukaan 120 watin latauksella suuren akun pitäisi latautua tyhjästä täyteen vain 17 minuutissa. Lisäksi Xiaomi toimittaa tehokkaan laturin oletusarvoisesti puhelimen mukana, joten sitä ei tarvitse ostaa erikseen. Tämän takia pystyimme toteuttamaan puhelimelle lataustestin, jonka tulokset voi tarkistaa alapuolella olevasta kuvaajasta.
Testeissä ei aivan päästy Xiaomin lupauksiin 17 minuutin latauksesta, mutta akku saavutti 100 prosentin varaustasonsa silti kunnioitettavassa 20 minuutissa. Kyseessä on kaikista nopeiten latautuva SuomiMobiilissa testattu puhelin. 20 minuutin pikalataus on uskomattoman nopea, sillä akku latautuu täyteen ennen kuin ehtii huomaamaankaan. 5 minuutissa akkua latautui 17 prosenttia, 10 minuutissa saavutettiin jo 50 prosentin taso ja 15 minuutin kohdalla akku oli 78 prosenttia.
120 watin lataus on kätevä, jos akku on loppumassa, sillä virtaa saa nyt todella nopeasti lisää. Henkilökohtaisesti olen yllättynyt pikalatauksen nopeudesta, sillä monesti kilpailijoiden puhelimissa akkuja joudutaan lataamaan reilu tunti, jotta 100 prosentin varaus saavutetaan. Xiaomi 11T Pron kohdalla akun lataus ei tuntunut hidastuvan missään kohtaa, vaan akkua ladattiin täydellä teholla jatkuvasti.
Eri asia on kuitenkin 120 watin latauksen vaikutus akun käyttöikään tai toimivuuteen pidemmässä käytössä. Xiaomi 11T Pron sisältä löytyy kahtia jaettu akku ja molempia ladataan jatkuvasti noin 60 watin teholla. Xiaomin mukaan pikalatauksen ei pitäisi tuottaa lämpöä tai muutenkaan vaikuttaa akun käyttöikään paljoakaan, vaan se toimii samalla tavalla kuin monet muutkin pikalatausratkaisut. Xiaomin mukaan lataus on myös täysin turvallista. Latauksien aikana todettiin puhelimen kuitenkin hieman lämpiävän, mutta mitään merkittävää kuumenemistä ei ollut havaittavissa, jos laitetta ei käyttänyt samalla.
Xiaomi 11T Pro tukee myös latausta puhelimen ollessa pakkasessa, mutta tällöin lataus rajoittuu vain 12 wattiin. Xiaomin mukaan lataus onnistuu esimerkiksi 10 asteen pakkasessa. Parhaimmillaan laite toimii kuitenkin 0-35 asteen välillä ja puhelinta voidaan säilyttää -20 asteessa tai korkeintaan 45 asteessa.
Langallinen USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa tapa ladata Xiaomi 11T Prota. Puhelimessa ei ole tukea langattomalle lataukselle, mitä voidaan pitää pienenä miinuspuolena tämän hintaluokan huippupuhelimessa. 120 watin lataus on kuitenkin sen verran nopea, että se peittoaa kaikki langattoman latauksen ratkaisut.
Pakkastesti
Testijakson aikana Xiaomi 11T Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi 11T Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, joten varaus oli edelleen 100 prosenttia. Pakkastestin jälkeen ei ollut havaittavissa näytön hyytelöitymistä AMOLED-tekniikan ansiosta ja kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija tuntui toimivan hyvin. Akun lataaminen puhelimessa oli nähtävästi mahdollista, sillä sitä Xiaomi ei ollut estänyt. Testin jälkeen todettiin myös salaman toimivan kamerassa, joten myös kameraa voi pakkasessa käyttää.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xiaomi 11T Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 3 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 97 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä todella vähäistä, mikä on jopa yllättävää. Yleisesti tässä testissä akkua kuluu 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.
Xiaomi 11T Pro selviytyi pakkastestistä erinomaisesti ja akun kuluminen oli molemmilla kerralla todella vähäistä. Kyseessä on hyvä suoritus, sillä vain harva puhelin pääsee vastaaviin tuloksiin. Xiaomi käyttää puhelimessa myös laadukkaita tekniikoita, joten pakkanen ei pääse vaikuttamaan esimerkiksi näytön toimintaan millään tavalla. Xiaomi 11T Pron voidaan sanoa olevan erittäin hyvä vaihtoehto Suomen kylmiin pakkaspäiviin.
Kamerat
Kamerat ovat Xiaomi 11T Prossa varsin peruskauraa ja suhteessa muihin saman hintapisteen laitteisiin. Kyseessä on käytännössä täysin sama kameraratkaisu kuin Xiaomi Mi 11i -puhelimessa, joten tekniikassa ei ole suurempia muutoksia. Xiaomi luottaa yksinkertaisesti kolmoiskameran, joka takaa 108 megapikselin pääkameran, ultralaajakulmakamera sekä telekameran. Telekameraa ei puhelimesta löydy, mitä voidaan pitää tässä hintapisteessä jopa miinuspuolena.
108 megapikselin pääkamera perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL HM2 -sensoriin, joka on kooltaan 1/1,52 tuumaa ja tarjoaa 0,7 µm pikselikoon. Xiaomi hyödyntää pääkamerassa linssiä, joka tarjoaa f/1.75-aukkosuhteen sekä 26 mm polttovälin. Pääkamera tukee myös automaattitarkennusta, mutta optista kuvanvakainta ei siihen ole saatu. Seuraava kamera on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on kooltaan 1/4,0” ja siinä on 1,12 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi ja kameralla onnistuvat 120 asteen näkökentällä varustellut kuvat. Ultralaajakulmakamerassa ei ole automaattitarkennusta.
Takaosan viimeinen kamera on 5 megapikselin tasoinen telemakrokamera, jossa on f/2.4-aukko, 1/5,0” kennokoko, 1,12 µm pikselikoko sekä automaattitarkennus. Telemakrokameralla voidaan taltioida kuvia 3-7 senttimetrin etäisyydellä kohteesta. Xiaomi 11T Pron etuosassa on 16 megapikselin tasoinen kamerasensoria selfiekuvia ja videopuheluita varten.
Xiaomi 11T Pron kamerat lyhyesti:
- Takaosan kolmoiskamera:
- Pääkamera: 108 megapikseliä (ISOCELL HM2, f/1.75, 26 mm, 1/1,52”, 0,7 µm, PDAF)
- Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (f/2.2, 1/4,0”, 1,12 µm, 120 asteen näkökenttä)
- Telemakrokamera: 5 megapikseliä (f/2.4, 1/5,0”, 1,12 µm, AF, 3-10 cm tarkennus)
- Etukamera: 16 megapikseliä (f/2.45, 1/3,06”, 1,0 µm)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
Xiaomi 11T Pron tärkein kamera on 108 megapikselin pääkamera, jolla kuvataan oletusarvoisesti 12 megapikselin tasoisia kuvia. Kamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa parempien kuvien aikaansaamiseksi. Oletusasetuksilla yhdeksän pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi, millä on vaikutusta muun muassa hämäräkuvauksen parantamiseen. Erillisessä kuvaustilassaan myös täyden 108 megapikselin tasoiset kuvat ovat mahdollisia. Testijakson aikana kameraa käytettiin oletusasetuksilla, joten kuvat ovat tarkkuudeltaan 12 megapikselin tasoisia.
Pääkameran todettiin olevan tutulla tasolla ja kuvat ovat ainakin hyvässä valaistuksessa erinomaisia. Kuviin saadaan taltioitua pääosin luonnolliset värit ja samalla kuvat ovat yksityiskohtaisia, teräviä sekä dynaaminen alue on laaja.
Heikommassa valaistuksessa Xiaomi 11T Pron pääkamera on myös kyvykäs, mutta toisinaan myös parempaa jälkeä olisi voinut toivoa. Toisinaan hämärässä kuvattaessa kohina oli yllättävän vahvasti läsnä ja samalla yksityiskohdat heikkenivät nopeasti tiettyyn pisteeseen mentäessä. Kamera tukee myöskin automaattista yötilaa, joka helpottaa hieman valoisempien kuvien taltioimista ilman erilliseen yötilaan siirtymistä.
Kamera ajaa mielestäni asiansa, mutta mitään mullistavaa laatua ei kannata tällä kertaa odottaa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Xiaomi 11T Pron pääkameralla.
Ultralaajakulmakamera on Xiaomi 11T Prossa vain 8 megapikselin tasoinen, joka on selvästi vähemmän kuin edeltäjämallissa ollut 13 megapikselin vastaava kamera. Jos ultralaajakulmakamera on tärkeä ominaisuus puhelimessa, niin Xiaomi 11T Prota ei kannata hankkia. 8 megapikselin kameralla ei päästä nimittäin kuuhun ja kuvat ovat yllätyksettömiä. Toki kyseessä on yksi parhaimmista 8 megapikselin ultralaajakulmakameroista, joita olen testannut.
Kuvat eivät laadullisesti kuitenkaan ole erikoisia. Kuvat ovat monessa tilanteessa todella pehmeitä ja yksityiskohdat sekoittuvat keskenään. Kuvat ovat keskeltä kaikista terävimpiä, mutta kulmat ja reunat ovat pehmeitä vääristyksen korjauksen takia. Värit taltioituvat kuviin mielestäni hyvin ja ovat lähes pääkameran kanssa samalla tasolla. Kamera on parhaimmillaan hyvässä valaistuksessa, mutta heikossa valaistuksessa vain yötilan kanssa voidaan saada hyvää jälkeä aikaiseksi.
Alapuolella on muutamia Xiaomi 11T Pron ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.
Telemakrokamera on Xiaomi 11T Prossa pääasiassa samanlainen kuin muutamissa muissakin Xiaomin puhelimissa. Kyseessä on hieman parempi makrokamera kuin monissa puhelimissa nähdyt erilliset makrokamerat. Telemakrokamera pystyy tarkentamaan 3-7 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta ja yleisesti ainakin hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan laadukkaita. Heikommassa valaistuksessa kuvat eivät yllätä laadukkuudellaan. Jos tykkää makrokuvaamisesta, niin silloin toteutus on varmasti mieleinen, mutta samanlaiseen jälkeen olisi varmasti päästy myös makrotilalla, joka olisi toteutettu laadukkaammalla ultralaajakulmakameralla. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu telemakrokameralla.
Videokuvauksen osalta Xiaomi 11T Pro tarjoaa pitkälti identtiset ominaisuudet kuin keväällä julkaistut Mi 11 -sarjan puhelimet. Xiaomi on kehittänyt useita mielenkiintoisa elokuvamaisia videokuvaustiloja, joilla voi kuvata vaikuttavia videoita nopeasti. Xiaomi 11T Prolla voidaan ottaa videokuvaa huippuluokan 8K 30 fps -tarkkuudella, ja tuettuna ovat myös 4K 30/60 fps -tarkkuudet. 4K-videokuvaus tuntui olevan kokonaisuutena erinomainen, mutta 8K-videokuvaukselle en ainakaan itse keksi suurempaa käyttöä vielä. Optista kuvavakainta ainakin itse jäin pääkamerassa kaipaamaan. Ultralaajakulmakameran videokuvauksen maksimitarkkuus rajoittuu Full HD -tasolle. Kesken videokuvauksen oli mahdollista vaihtaa kameroiden välillä, jos videon maksimitarkkuus oli Full HD -tasolla.
Xiaomi on varustellut puhelimen 16 megapikselin tasoisella etukameralla, joka tuottaa kohtuullista jälkeä. Kyseessä ei ole paras mahdollinen kamera, jota tässä hintaluokassa on nähty. Kuvissa on hieman liikaa pehmeyttä, mutta värit taltioituvat hyvin. Kamera on mielestäni hyvä aktiiviseen selfiekuvaamiseen sekä videopuheluihin. Etukameralla voidaan kuvata korkeintaan Full HD 30 fps -tasoista videota, joten 4K-kuvausta tai automaattitarkennusta ei etukamerasta löydy.
Xiaomi 11T Prossa käytetään muistakin uusimmista Xiaomin puhelimista löytyvää kamerasovellusta, joka on käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen. Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa supermakrotilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy lukuisia muita säätöjä.
Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomivalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Xiaomi 11T Pron kohdalla zoomivalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x) ja ultralaajakulmakameran välillä (0,6x). Lisäksi vaihtoehtona on myös 2x, joka on digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä puhelimesta ei löydy erillistä telekameraa. Erilliseen telemakrokameraan päästään kamerasovelluksen supermakro-tilalla. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva ja muotokuva sekä muita tiloja löytyy lisää-valikosta.
Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös Xiaomi 11T Pro -puhelimesta. Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulma, makro). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös 108 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia. Manuaalitilan yksi vahvuus on myös videokuvausmahdollisuus, jolloin voidaan säätää reaaliaikaisesti kuvausasetuksia.
Käyttöjärjestelmä
Xiaomi 11T Pro on varusteltu tuttuun tapaan Googlen lähes tuoreimmalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä, jonka päällä hyrrää Xiaomin oma MIUI 12.5 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen ja tuorein niistä piti sisällään Googlen 1. elokuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. Tietoturvapäivityksien osalta Xiaomi 11T Pro on siis jo uutena hieman myöhässä, vaikka puhelimelle onkin luvattu yllättävän hyvä päivitystuki.
Ensimmäistä kertaa Xiaomi on antanut todellisen päivityslupauksen ja Xiaomi 11T Pro erottuu hyvällä lupauksellaan. Xiaomin mukaan puhelin tulee saamaan kolme Android-versiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvakorjauksia. Xiaomi 11T Pro saa tulevaisuudessa siis Android 12-, 13- ja 14 -päivitykset, joiden lisäksi tietoturvapäivityksiä on lupa odottaa syyskuuhun 2025 asti. Toki kyseessä on edelleen vain lupaus ja vasta neljä vuoden päästä nähdään, kuinka Xiaomi pystyy lupauksensa täyttämään. Vastaavia lupauksia ei ole Xiaomilta aikaisemmin nähty.
Testijakson aikana puhelinta käytettiin tuoreimmalla MIUI 12.5 -käyttöliittymällä. MIUI on Xiaomin oma näkemys siitä, miltä Androidin pitäisi näyttää. Kyseessä on monipuolinen ja täyteläinen käyttöliittymä, joka tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia ominaisuuksia. Testijakson aikana MIUI 12.5 tuntui toimivalta toteutukselta, eikä tuntuma ollut yhtä raskas kuin aikaisemmissa versioissa. Yleisilmeeltään MIUI 12.5 on hyvin visuaalinen ja looginen käyttää, mutta siinäkin on omat ongelmansa, jotka eivät varmasti miellytä aivan kaikkia. Henkilökohtaisesti tykkään Xiaomin omasta käyttöliittymästä, sillä se tarjoaa kattavia ominaisuuksia, joilla puhelimesta saa juuri omannäköisensä.
MIUI 12.5 tuntui toimivan Xiaomi 11T Prossa ongelmitta ja sulavasti joka tilanteessa. Xiaomi 11T Pron kohdalla ei tullut vastaan MIUI-käyttöliittymälle toisinaan tuttuja ilmoitusongelmia, vaan kaikkien sovelluksien ilmoitukset tulivat perille. MIUI 12.5 -versiossa ei ole myöskään enää havaittavissa mainoksia käyttöliittymässä tai Xiaomin omissa sovelluksissa, sillä Xiaomi on poistanut ne vihdoin. Kokonaisuus oli ohjelmiston osalta siis miellyttävä.
Yhteenveto
Xiaomi 11T Pro on mielenkiintoinen uutuuspuhelin omassa hintaluokassaan. Verrattuna viime vuonna testeissä menestyneeseen Xiaomi Mi 10T Prohon, on Xiaomi jonkin verran ottanut takapakkia sekä panostanut vain muutamiin osa-alueisiin. Esimerkiksi kameroissa, näytössä ja rakenteessa nähdään muutoksia huonompaan, mutta samalla myös parannuksia on saatu esimerkiksi lataukseen. Xiaomi 11T Prota on kuitenkin vaikea lähteä erikseen suosittelemaan, sillä selvästi edullisemmin saa lähes identtisen Xiaomi Mi 11i -puhelimen.
Testijakson aikana totesin Xiaomi 11T Pron näytön olevan yksi vahvuuksista, sillä se perustuu AMOLED-tekniikkaan ja siinä on 120 hertsin virkistystaajuus. Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri tarjoaa puhelimelle loistavan suorituskyvyn ja monipuoliset 5G-yhteydet. Xiaomi on saanut puhelimeen lisäksi hyvän akunkesto 5000 milliampeeritunnin akun ansiosta. Suurin valttikortti on kuitenkin 120 watin pikalataus, joka lataa suuren akun todella nopeasti tyhjästä täyteen. Xiaomi 11T Pro pärjäsi myös hyvin SuomiMobiilin pakkastestissä. Kyseessä on myös ensimmäinen puhelin, jolle Xiaomi takaa kattavan päivityslupauksen.
Valitettavasti kovinkaan täydellinen laite ei tällä kertaa ole kyseessä, vaikka mistään huonosta ei olekaan kyse. Xiaomi on joutunut tekemään kompromisseja, jotka eivät tässä hintapisteessä kovastikaan ilahduta. Puhelimen rakenne on yllättävän muovinen, eikä Xiaomi ole tehnyt puhelimesta vedenkestävää. Pääkameraan Xiaomi ole saanut optista kuvanvakainta, eikä kameratoteutus ole aivan hintaluokkansa tasolla. Xiaomi 11T Prossa on myös muutama ikävä puute, kuten kuulokeliitin, muistikorttipaikka ja langaton lataus.
Suomessa Xiaomi 11T Pro on myynnissä 8 + 256 gigatavun versiossa 699 euron hintaan. Tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat harmaa Meteorite Gray, sininen Celestial Blue sekä valkoinen Moonlight White. Puhelimen myynti alkaa Suomessa virallisesti 25. lokakuuta.
Xiaomi 11T Pro
SuomiMobiilissa testattiin Xiaomi 11T Pro, joka on edullisemman hintapisteen huippupuhelin tehokkaalla 120 watin pikalatauksella.
Hyvää
- Hyvä AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
- Snapdragon 888 tarjoaa loistavan suorituskyvyn ja tuen 5G-yhteyksille
- Erittäin tehokas 120 watin pikalataus + laturi myyntipakkauksessa
- Hyvä akunkesto
- Pärjäsi hyvin pakkastestissä
- Stereokaiuttimet, infrapunalähetin, NFC ja Dual-SIM
- Hyvä päivityslupaus (3 + 4 vuotta)
Huonoa
- Laatutuntuma on hieman muovinen ja muotoilu geneerinen
- Ei ole IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä (ainoastaan IP53)
- Puhelimen rakenne kerää pölyä ja likaa todella paljon
- Pääkamerasta puuttuu optinen kuvanvakautus
- Kameratoteutus voisi olla vieläkin monipuolisempi
- Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
- Ei langatonta latausta