ArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi 12T Pro – kohokohtina huippuluokan suorituskyky ja 200 megapikselin kamera

Xiaomi 12T Pro

Xiaomi 12T Pro on seuraaja viime vuonna julkaistulle Xiaomi 11T Prolle, joka pääsi aikoinaan vakuuttamaan SuomiMobiilin testissä erityisesti vahvan suorituskyvyn kanssa. T-mallisto on Xiaomin yleisesti hieman edullisempi huippupuhelimien mallisto, jossa on panostettu suorituskykyyn ja muihin huippuominaisuuksiin. Xiaomi 12T Pro ei ole tänä vuonna poikkeus.

Puhelimeen on saatu Qualcommin tuorein Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri sekä tasainen 6,67 tuuman kokoinen AMOLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella. Yksi puhelimen varmasti mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on 200 megapikselin tasoinen pääkamera, joka tekee Xiaomi 12T Prosta yhden ensimmäisistä puhelimista kyseisellä kameralla. Puhelimessa on paljon myös muita mielenkiintoisia tekniikoita, kuten 120 watin tehoinen pikalataus sekä Harman Kardon -viritetyt stereokaiuttimet.

Suomessa Xiaomi 12T Pro tulee saataville 12 + 256 gigatavun muistiversiossa 849 euron hintaan. Puhelimesta on tarjolla kolme väriversiota, jotka ovat hopea, musta ja sininen. Myynti alkaa 5. syyskuuta useiden suomalaisten jälleenmyyjien kautta.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme Xiaomi 12T Prolle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään tässä artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Xiaomi 12T Pro (22081212UG)
Mitat: 163.1 x 75.9 x 8.6 mm
Paino: 205 g
Rakenne: Muovikehys / Gorilla Glass 5 -lasi edessä / Gorilla Glass 5 -lasi takana
Näyttö: 6.67 tuumaa / QHD+ (2712 x 1220) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / HDR10+ / 900 nitiä / Dolby Vision
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8+ Gen 1(1x 3.19 GHz Cortex X2 & 3x 2.75 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 200 MP pääkamera (f/1.9 / 1/1.22" / 0.64 µm / PDAF / OIS) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1/4" / 1.12 µm / 120 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 20 MP (f/2.2 / 1/3.47" / 0.8 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 120 watin pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 13 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-päivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / eSIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / DisplayPort 1.4
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet / Snapdragon Sound
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Musta / hopea / sininen
Hinta: 849 €

Myyntipakkaus

Xiaomi 12T Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi toimittaa uuden Xiaomi 12T Pron tyylikkään puhtaassa valkoisessa myyntipakkauksessa, jota koristaa kultaiset yksityiskohdat. Pakkauksen päälipuolella on Xiaomin logo, luku 12 sekä laitteen mallinimi. Lisäksi Xiaomi ilmoittaa heti puhelimessa olevan 5G-tuki. Myyntipakkauksen kylkiä koristaa Xiaomin logot ja puhelimen malliversio. Kylkeen on painettu myös teksti ”with easy access to the Google apps you use most”, joka vahvistaa Xiaomi 12T Pron pitävän sisällään Googlen palvelut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avattaessa ensimmäisenä esille tulee Xiaomin logolla koristeltu pienempi pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, käyttöoppaan sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Pahvitaskun alapuolelta löytyy itse Xiaomi 12T Pro, joka on suojattu paperikääreellä. Myyntipakkauksen pohjalla on myös Xiaomin tehokas 120 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Xiaomi 12T Pron myyntipakkaus on pitkälti samanlainen kuin muissakin Xiaomin älypuhelimissa. Mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava sekä hieman ekstraa. Mielestäni on mahtavaa nähdä, että Xiaomi 12T Pron ostajat saavat edelleen tehokkaimman mahdollisen laturin oletusarvoisesti puhelimen mukana, eikä sitä tarvitse erikseen ostaa. Mukana toimitetaan myös suojakuori, jolla puhelimen rakennetta voi tarvittaessa suojata.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi jatkaa uutuuspuhelimen rakenteen ja laatuvaikutelman kanssa samaa rataa kuin viime vuonna. Xiaomi 12T Prosta ei ole edes yritetty tehdä ulkoisesti lippulaivapuhelimien kaltaista, vaan laitteessa on säästetty erityisesti materiaaleissa. Puhelimessa on muovinen runko ja lasiset pinnat. Uutuuspuhelimesta on olemassa kolme väriversiota, jotka ovat sininen, hopea sekä testiinkin saatu musta.

Tällä kertaa Xiaomi on päättänyt luottaa viimeistelyssä mattapintaan. Takaosan lasipinnan ohella myös muovinen kehys on viimeistelty mattapinnalla. Mielestäni mattapinta on aina parempi vaihtoehto kuin kiiltävät pinnat, sillä se tuntuu paremmalta ja kestää paremmin. Mattapinta ei kerää esimerkiksi häiritseviä sormenjälkiä, eikä se naarmuunnut kovinkaan helposti. Xiaomi 12T Pron kohdalla mattapinta on miellyttävän samettinen, eikä se ole liian karhea.

Testijakson aikana puhelimen takaosaan ei tullut merkittäviä naarmuja, mikä on aina hyvä merkki laadusta. Xiaomi ei ole tarkkaan ilmoittanut takapinnan lasin merkkiä, mutta todennäköisesti kyseessä on jokin vanhemman sukupolven Gorilla Glass -lasi. Etuosan lasina hyödynnetään Gorilla Glass 5 -lasia, johon on jo tehtaalla asennettu muovinen suojakalvo. Erikoisesti Xiaomi on luopunut edeltäjästä löytyneestä Gorilla Glass Victus -lasista.

Xiaomi on pyrkinyt tuomaan puhelimen rakenteeseen ergonomisuutta erityisesti takaosan kaartuvilla reunoilla. Xiaomi 12T Pro tuntuu kädessä pääosin hyvältä, vaikka jokseenkin muoviselta. Muovikehys tekee välittömästi muovisen laatuvaikutelman, minkä vuoksi itse olisin halunnut nähdä alumiinikehyksen tämän kategorian laitteessa. Mielestäni yksi puhelimen rakenteellinen erikoisuus ja heikkous on näyttölasia kiertävä musta muovikaistale, johon on totuttu aikaisemmin erityisesti halpapuhelimissa. Ylimääräinen kehys on myös Xiaomi 12T Pron kohdalla erittäin paksu, joten se on jopa tehty häiritseväksi. Se luo samalla myös yhden turhan suomakohdan.

Puhelin on myös todella kookas, eikä siitä ole yritetty tehdä kompaktia. Xiaomi on ilmoittanut mitoiksi 163,1 x 75,9 x 8,6 millimetriä ja painoa on jopa 205 grammaa. Xiaomi ei ole onnistunut pysymään alle 200 gramman rajan alapuolella, vaan laite on yllättävän painava. Toki painoon tottuu nopeasti. Vaikka kokoa ja painoa löytyy, niin Xiaomi 12T Pron karsitut valmistusmateriaalit näkyvät laitteen laadussa. Puhelin nimittäin natisee melko rajusti sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa, mutta onneksi sitä ei huomaa peruskäytössä. Usein vastaavaa natinaa saadaan irti vain selvästi edullisemmista puhelimista.

Koska rakenteessa on säästelty, niin myöskään vedenkestävyyttä ei ole saatu mukaan. Xiaomi 12T Prossa ei ole IP-luokitusta, jota voisi tässä hintapisteessä jo vaatia. Xiaomi 12T Prota ei siis kannata altistaa vedelle, vaikka Xiaomi onkin pyrkinyt estämään veden pääsemisen rakenteeseen esimerkiksi laittamalla SIM-korttitelakkaan suojakumin. Xiaomi 12T Pro ei siis todennäköisesti hajoa pienestä vesisateesta, mutta tahallaan vedelle ei laitetta kannata altistaa. Virallisen IP-luokituksen puuttumista voidaan pitää puhelimen suurimpana rakenteellisena heikkoutena.

Xiaomi 12T Pro ei pääse etuosallaan erottumaan suuremmin joukosta, vaan siinä hyödynnetään geneeristä tasaista näyttöpaneelia. Näyttö peittää noin 87 prosenttia pinta-alasta, mikä on hyvä suoritus, vaikka näyttöä kiertääkin suhteellisen paksut kehykset. Näytön alaosaan Xiaomi on jättänyt hieman muita reunoja paksumman mustan kaistaleen, joka on selvästi huomattavissa. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Puheluihin käytettävä kaiutin löytyy pienestä rakosestaan näyttölasin ja muovikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat asetettuna näytön yläpuolelle, ja sormenjälkilukija on integroituna näytön alaosaan.

Puhelimen takaosassa Xiaomi on pyrkinyt vaalimaan samaa muotokieltä, joka nähtiin Xiaomi 12 -sarjan puhelimissa keväällä. Vasemmassa yläkulmassa on laatikkomainen kamera-alue, joka ulkonee huomattavasti musta rungosta. Tämän takia Xiaomi 12T Pro keikkuu todella häiritsevästi sitä pöydällä käytettäessä. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria, kaksois-LED-salamavalo sekä teksti ”200MP”. Puhelimen takaosaan on laitettu myös Xiaomin logo sekä muita vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä.

Xiaomi 12T Pron oikeassa kyljessä on tuttuun tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat kapeat ja kehyksen tapaisesti muovia. Tuntuma painikkeissa on vain kohtalainen. Laitteen vasemman kyljen on Xiaomi jättänyt kokonaan tyhjäksi. Xiaomi 12T Pron yläreunassa on yksi mikrofoni, infrapunasensori sekä toinen laitteen kaiuttimista. Kaiuttimen rinnalla on myös Harman Kardonin logo. Laitteen alareunaan on asetettuna toinen kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö

Näytön osalta Xiaomi ei ole lähtenyt tekemään merkittäviä muutoksia verrattuna viime vuoteen, vaikka pari miellyttävää parannusta on saatu. Puhelimessa on suuri 6,67 tuuman tasainen AMOLED-näyttöpaneeli, joka tarjoaa hyvän näyttökokemuksen. Näytössä on 2712 x 1220 pikselin tarkkuus. Tuumaa kohden pikseleitä on 446, joten kyseessä on edeltäjää tarkempi. Näytössä on 20:9-kuvasuhde, 900 nitin maksimikirkkaus, 120 hertsin virkistystaajuus, 480 hertsin kosketusherkkyys sekä etukameraa varten tehty reikä.

Yleisesti Xiaomi 12T Pron tarjoama näyttö on lähes samanlainen kuin edeltäjässä, mutta nyt tarkkuus on suuren valttikortti. Näyttö on miellyttävän tarkka ja sen huomaa myös käytössä. Sisältö on aikaisempaa tarkempaa, mikä parantaa kokemusta. AMOLED-paneelin ansiosta näyttö toistaa myös värit huippupuhelimen vaatimalla tavalla. Musta on oikeasti mustaa ja värit on optimoitu miellyttävästi.

120 hertsin virkistystaajuus tekee kokemuksesta sulavan, sillä animaatiot ja siirtymät näyttävät nyt todella hyvältä. Näyttö tukee niin sanottua AdaptiveSync-toimintoa, joten virkistystaajuutta voidaan vaihdella 30, 60, 90 ja 120 hertsin välillä näytettävän sisällön perusteella. Itse kuitenkin käytin näyttöä pääasiassa pakotettuna 120 hertsiin. Adaptiivisen toteutuksen avulla voidaan säästää akkua, mutta itselle sen kuluminen ei ollut suurin ongelma.

Näyttö tukee myös muutamissa huippupuhelimissa nähtyä MEMC-tekniikkaa, jolla alhaisen kuvataajuuden videoita voidaan muokata sulavammaksi lisäämällä videoihin automaattisesti välikuvia. Näytön 900 nitin maksimikirkkaus riitti monissa tilanteissa ja ainakaan itse en kokenut luettavuudessa suuria ongelmia auringonvalossa. Kyseessä on kuitenkin pieni päivitys huonompaan verrattuna edeltäjästä löytyneeseen 1000 nitin kirkkauteen.

Xiaomi 12T Pron näytössä on tuttuun huippuluokan tyyliin myös tuki HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Xiaomi 12T Pro tarjoaa lisäksi Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa maksimissaan toistamisen Full HD -tarkkuudella ja Dolby Vision -HDR-tekniikalla.

Kokonaisuudessaan Xiaomi 12T Pron tarjoama näyttökokemus on luokassaan hyvällä tasolla. Kyseessä on vaihtoehto, joka tarjoaa tasaisen näytön, jos ei tykkää kaartuvista reunoista. Näytön selviä vahvuuksia ovat tarkkuus, virkistystaajuus sekä värintoisto. Näyttö ei kuitenkaan tuo kategoriaansa mitään suuria mullistuksia, vaan on melko peruskauraa. Näyttö tarjoaa upean kokemuksen esimerkiksi elokuvien ja videoiden katseluun. Itse en jäänyt testijakson aikana kaipaamaan näytöltä oikeastaan mitään lisää.

Näyttöä varten Xiaomi on tuonut mukaan monipuoliset asetukset, joilla sitä on mahdollista säätää oman mielen mukaisesti. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön värejä kolmen oletusasetuksen väliltä (eloisa, kyllästetty, alkuperäinen). Lisäasetuksien kautta on mahdollista ottaa käyttöön myös erilaisia väritiloja, kuten sRGB. Lisäksi Xiaomi antaa mahdollisuuden säätää RGB-väritilaa, HSV-väritilaa sekä kontrastia ja gammaa oman mielen mukaisesti. Värilämpötilaakin on mahdollista säätää erillisestä väriympyrästä. Näyttö tukee myös mukautuvia värejä, jonka avulla puhelin säätää automaattisesti värejä eri olosuhteiden perusteella.

Xiaomi 12T Pron näyttöasetuksissa on mahdollista vaihtaa virkistystaajuutta 120 ja 60 hertsin välillä. Oletusasetuksella kyseessä on dynaamisesti virkistystaajuutta vaihtava tila. Näyttöä varten Xiaomi on toteuttanut myös muita asetuksia, jotka pohjautuvat tekoälyyn. Esimerkiksi AI HDR -asetus käsittelee videot HDR-tehosteilla, jotta yksityiskohtia saadaan näkyviin enemmän. AI-kuvaparannustilassa saadaan korostettua kuvien kohteita säätämällä dynaamisesti näytön tehosteita.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisesti ja suorituskyvyltään Xiaomi 12T Pro on kuin monet muut tämän hetken huippupuhelimet, sillä Xiaomi hyödyntää luonnollisestikin markkinoiden tuoreinta järjestelmäpiiriä. Xiaomi 12T Prossa on Qualcommin kehittämä Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri, jonka on todettu olevan miellyttävä päivitys Snapdragon 8 Gen 1 -versioon.

Snapdragon 8+ Gen 1 on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin prosessilla, joka erottaa sen aikaisemmasta Samsungin prosessiin perustuvasta versiosta. Tämän ansiosta Qualcomm pystyy lupaamaan parempaa energiatehokkuutta, ja päivitetyt ytimien kellotaajuudet nostavat myös suorituskykyä. Qualcommin mukaan edeltäjään verrattaessa suorituskykyä on 10 prosenttia enemmän ja grafiikkasuorituskyky on myös kasvanut 10 prosentilla. Lisäksi energiatehokkuutta on parannettu 30 prosentilla.

Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,2 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,75 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 2,0 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii edelleen tuttu Adreno 730.

Xiaomi 12T Pro on saatavilla Suomessa yhdessä muistiversiossa, joka pitää sisällään 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää huippupuhelimille tuttuun tyyliin LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei puhelimesta löydy, joten käyttäjien on tyydyttävä puhelimen omaan tallennustilaan tai erillisiin pilvitallennustiloihin. Tässä hintaluokassa Xiaomi 12T Pron tarjoamat muistit ovat kuitenkin vakuuttavalla tasolla.

Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky on todettu monissa puhelimissa erinomaiseksi ja nyt myös Xiaomi 12T Pron kohdalla se pääsi vakuuttamaan. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa puhelin sai odotettuja tuloksia. Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan Xiaomi 12T Pron saamia pisteytyksiä samaan piirin perustuviin Motorola Edge 30 Ultra- ja OnePlus 10T -puhelimiin.

Testitulokset
Xiaomi 12T Pro (SD8+G1) Motorola Edge 30 Ultra (SD8+G1) OnePlus 10T (SD8+Gen1)
AnTuTu (V8): 1 042 943 pistettä 1 078 287 pistettä 916 599 pistettä
Geekbench 5 (single): 1333 pistettä 1329 pistettä 1044 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4357 pistettä 4201 pistettä 3402 pistettä
PCMark 2.0: 13 274 pistettä 17 111 pistettä 10 627 pistettä
3DMark Wild Life: MAX pisteet MAX pisteet MAX pisteet
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestit ovat ainoastaan suuntaa antava viite laitteiden suorituskyvystä, eikä ne kerro todellista kokemusta normaalissa käytössä. Testeissä puhelin laitetaan aina äärimmilleen, mikä ei vastaa kovinkaan monesti puhelimen normaalia käyttöä. Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri tarjoaa kuitenkin jo oletusarvoisesti niin hyvän suorituskyvyn, että sujuvan kokemuksen tarjoaminen on itsestään selvää. Testijakson aikana Xiaomi 12T Pron suorituskyvyn todettiin tarjoavan päivittäisessä käytössä erinomaisen kokemuksen. Suorituskyky riittää erinomaisesti esimerkiksi raskaisiin mobiilipeleihin.

Olemme SuomiMobiilissa viime aikoina toteuttaneet lippulaivapuhelimille stressitestin, jossa pyritään katsomaan kuinka hyvin suorituskyky pysyy tasaisena pidemmässä raskaassa käytössä. Erityisesti viime aikoina Snapdragon-järjestelmäpiirit ovat käyneet kuumana, eikä ongelmasta päästy eroon edes Snapdragon 8 Gen 1 -piirin kohdalla. Nyt kuitenkin odotukset Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin kohdalla olivat korkealla, sillä muutokset valmistusprosessissa pystyvät tekemään merkittävänkin eron.

Jotta lämpiämistä ja sen vaikutusta suorituskykyyn pystyttäisiin testaamaan, toteutimme Xiaomi 12T Prolle tutun stressitestin. Vaikka suorituskyvyn todettiin riittävän varmasti ongelmitta monessa tilanteessa, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

Xiaomi 12T Prolle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi 12T Prolla saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 1 042 943 pistettä, mutta toisen testin aikana pisteet lähtivät minimaalisesti laskuun. Kolmannella testauskerralla suunta oli jälleen ylöspäin, minkä jälkeen pisteet pysyivät varsin tasaisena. Huonoin tulos saatiin toisella testauskerralla. Tulokset olivat stressitestissä positiivisia, sillä suorituskyvyn lasku oli erittäin minimaalista suhteutettuna joihinkin muihin lippulaivatason älypuhelimiin.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi vain 25 000 pistettä, mikä tarkoittaa 2,4 prosentin laskua. Lasku on selvästi vähemmän kuin useissa muissa Snapdragon 8+ Gen 1 -puhelimissa, joissa keskimääräinen lasku on reilut 10 prosenttia. Xiaomi 12T Pron hyvä tulos testissä on todennäköisesti puhelimen hyvän jäähdytysratkaisun ansiota.

Testijakson aikana puhelin ei päässyt kertaakaan ylikuumenemaan, eikä stressitestinkään aikana laite käynyt liian kuumana. Toki hieman lämpenemistä oli havaittavissa, mutta Xiaomi 12T Prota oli silti mukavaa pitää edelleen käsissä.

Xiaomi 12T Pro tarjoaa 5G-modeemin osalta tuttuja toteutuksia, sillä siinä on integroituna Snapdragon X65. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä Xiaomi 12T Pron hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

Xiaomi on saanut modeemiin tuen useille 5G-taajuusalueille, jotka ovat n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77, 75 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta käytössä on myös n28-taajuusaluetta. Lyhyesti todettakoon Xiaomi 12T Pron pitävän sisällään kaikki Suomessa käytössä olevat taajuusalueet, mikä voitiin myös olettaakin.

Mobiiliverkot toimivat Xiaomi 12T Prossa koko testijakson erinomaisesti, kun laitetta käytettiin Elisan verkoissa. 5G-yhteyksiä ei puhelimella suuremmin testattu, mutta satunnaisten testien perusteella päästiin tuttuihin nopeuksiin.

Xiaomi 12T Prossa on kaksi SIM-korttipaikkaa, joten puhelimessa voi olla kerralla esimerkiksi kaksi 5G-liittymää. Xiaomi 12T Pro pitää sisällään myös tuen eSIM-kortille, joka on loistava lisä sen suosion lisääntyessä. eSIM-kortti ei tuo puhelimeen kolmatta SIM-korttia, vaan jos se otetaan käyttöön, poistaa se käytöstä toisen fyysisen SIM-korttipaikan.

Muuta tekniikasta

Xiaomi tarjoilee Xiaomi 12T Prossa tutun huippupuhelimelta vaaditun stereoäänentoiston. Puhelimessa on kaksi kaiutinta, joita toinen löytyy alareunasta ja toinen vastaavasti yläreunasta. Yläosan kaiutin on sama kuin puheluihin käytettävä kuuloke, mutta sitä varten on tehty omat kaiutinreiät yläosaan äänen vahvistamiseksi. Kaiuttimien äänenlaadun on virittänyt Harman Kardon, mikä on ollut Xiaomin puhelimille hyvin yleistä.

Äänenlaatu stereokaiuttimien kautta on hyvällä tasolla, mutta mielestäni tällä kertaa tarjolla ei ole mitään merkittävä edistystä verrattuna edeltäjään. Mistään mullistavasta äänenlaadusta ei ole kyse, vaan kaiuttimien kautta ääni on riittävä satunnaiseen musiinkin kuunteluun. Kaiuttimet riittävät hyvin puhepainotteiseen ääneen ja stereototeutus tarjoaa miellyttävän kokemuksen esimerkiksi elokuvia tai videoita katsellessa.

Xiaomi 12T Prohon ei ole saatu mukaan kuulokeliitintä, joten käyttäjän on tyydyttävä erilaisiin adaptereihin tai langattomiin kuulokkeisiin. Xiaomi ei ole unohtanut langattomien kuulokkeiden ystäviä, sillä puhelin tukee Bluetooth 5.2 -standardia sekä tarjoaa myös Qualcommin laadukkaita tekniikoita, kuten aptX HD:n ja aptX Adaptiven. Testijakson aikana monet täyslangattomat nappikuulokkeet toimivat puhelimessa ilman häiriöitä.

Vielä viime vuonna Xiaomi luotti T-sarjassa kylkeen sijoitettuun sormenjälkilukijaan, mutta tänä vuonna Xiaomi 12T Prosta se löytyy näyttöön integroituna. Kyseessä on mielestäni erinomainen muutos, sillä etuosassa sormenjälkilukija on selvästi käytännöllisempi. Xiaomi on kuitenkin sijoittanut lukijan näytössä melko alas, joten siihen saa hieman jopa kurottaa. Itse haluaisin sormenjälkilukijan olevan hieman ylempänä.

Sormenjälkilukijan toteutus pohjautuu hyvin yleiseen optiseen ratkaisuun. Sormenjälkilukija todettiin testijakson aikana nopeaksi sekä varmaksi, joten sen avulla puhelimen lukitus avautui vaivattomasti. Toki lukituksen avaamisen kanssa oli toisinaan ongelmia, jos luettava sormi oli likainen tai märkä.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Xiaomi 12T Prossa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Testien perusteella toteutus on samanlainen kuin aikaisemmissakin Xiaomin puhelimissa ja kasvojentunnistus toimii nopeasti ja ongelmitta. Toki on hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Xiaomi 12T Prossa ei ole lähdetty karsimaan yhdestä mielestäni erinomaisesta ominaisuudesta, nimittäin infrapunalähettimestä. Se löytyy edelleen sijoitettuna laitteen yläreunaan. Infrapunalähettimen avulla puhelinta voidaan käyttää lähes kaikkien kodin laitteiden kaukosäätimenä, ja hommaa on helpottamassa puhelimeen esiasennettu Mi Remote -sovellus. Xiaomi on luonnollisesti varustellut puhelimen myös NFC-tuella, joten puhelinta voidaan käyttää esimerkiksi kaupan kassalla lähimaksamiseen.

Akunkesto ja lataus

Akunkeston ja latauksen osalta Xiaomi tarjoilee tuttuja temppujaan, joita on nähty yhtiön huippupuhelimissa jo pidemmän aikaa. Akku on kooltaan 5000 milliampeerituntia ja se tarjoaa testijakson perusteella odotetun akunkeston. Virtaa siitä riitti helposti yhdeksi päiväksi, mutta tarvittaessa jopa kahden päivän akunkesto voi olla mahdollinen kevyemmällä käytöllä.

Yleisesti iltaisin akkua oli jäljellä 20-30 prosenttia riippuen käytöstä. Akun varaus tippui vain harvoin alle 20 prosentin, mikä on osoitus hyvästä akunkestosta aktiivisessakin käytössä. Xiaomi 12T Pro ei siis petä akunkeston osalta, mikä oli ilo nähdä.

Päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin ja kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Itse myös käytin puhelimessa parhaimpia asetuksia, kuten 120 hertsin virkistystaajuutta.

Vaikka jo akunkesto vakuutti omassa käytössäni, niin Xiaomi on tuttuun tyyliinsä panostanut myös akun lataukseen. Xiaomi 12T Pro tukee edeltäjästäänkin tutuksi tullutta 120 watin tehoista HyperCharge-pikalatausta. Xiaomi on luvannut suuren 5000 milliampeeritunnin akun latautuvan tyhjästä täyteen vain 19 minuutissa, mikä tarkoittaa yhtä tämän hetken nopeimmista ratkaisuista.

Xiaomi toimittaa puhelimen mukana myös oletusarvoisesti tutun 120 watin tehoisen pikalaturin, joten sitä ei tarvitse erikseen ostaa. Laturin löytyminen pakkauksesta ei ole nykypäivänä itsestäänselvyys, vaan onkin hienoa, että Xiaomi ei ole sitä vielä karsinut. Koska laturi tulee mukana, niin pystyimme toteuttamaan puhelimelle tutun lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Xiaomi 12T Prolle toteutettu lataustesti mukana toimitettavalla 120 watin laturilla.

Kuvaajasta nähdään, ettei Xiaomin lupaukseen päästy, vaan tyhjästä täyteen lataaminen vie aikaa 25 minuutin verran. Kyseessä on silti erittäin nopea pikalataus ja minuuteissa saadaan virtaa pitkäksi aikaa. Esimerkiksi 10 minuutissa akkua on jopa ladattu 46 prosenttia ja 20 minuutissa 83 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan vain 22 minuutissa. Lataus hidastuu hieman loppua kohden, mutta mitään radikaalia muutosta ei nähdä. Viimeiset 10 minuuttia vaativat latautuakseen 3 minuuttia, kun ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat noin 1,5 minuutissa.

120 watin pikalataus ajaa asiansa Xiaomi 12T Prossa, ja itse olin ainakin todella tyytyväinen siihen. Tehokkaammat pikalataukset ovat todella käteviä, sillä ne muuttavat latauskäyttäytymisen. Itse olen aikaisemmin tykännyt ladata puhelimet täyteen yön aikana, mutta esimerkiksi Xiaomi 12T Pron kohdalla se ei ole enää tarpeen. Akku latautuu tyhjästä täyteen esimerkiksi aamukahvia juodessa.

Xiaomi 12T Pron sisältä löytyy kahtia jaettu akku ja molempia ladataan jatkuvasti noin 60 watin teholla. Xiaomin mukaan pikalatauksen ei pitäisi tuottaa lämpöä tai muutenkaan vaikuttaa akun käyttöikään paljoakaan, vaan se toimii samalla tavalla kuin monet muutkin pikalatausratkaisut. Xiaomin mukaan lataus on myös täysin turvallista. Latauksien aikana todettiin puhelimen kuitenkin hieman lämpiävän, mutta mitään merkittävää kuumenemista ei ollut havaittavissa. Xiaomi 12T Pron kohdalla puhelinta pystytään lataamaan myös pakkasessa, mutta selvästi hitaammin.

USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa tapa ladata Xiaomi 12T Prota. Xiaomi ei ole valitettavasti tänäkään vuonna saanut puhelimeen mukaan langaton latausta, joka löytyy muutamista kilpailijoista. Langaton lataus olisi loistava lisä puhelimeen, ja mielestäni kyseessä on jopa pieni miinus ottaen huomioon laitteen hintaluokan.

Pakkastesti

Testijakson aikana Xiaomi 12T Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi 12T Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä, eikä Xiaomi ollut estänyt akun latausta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xiaomi 12T Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 2 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 98 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä erittäin vähäisellä tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Xiaomi 12T Pro on kuin luotu käytettäväksi Suomen kylminä pakkaspäivinä, sillä pakkastestin perusteella kyseessä on yksi parhainten testissä pärjänneistä puhelimista tällä hetkellä. Pakkanen ei tuottanut laitteen käytölle rajoitteita, eikä akun kuluminenkaan ollut huolestuttavalla tasolla, vaan oli jopa yllättävän vähäistä. Xiaomi on myös kehuskellut akun lataamisen olevan mahdollista pakkasessa, vaikka yleisesti monet valmistajat estävät sen turvallisuussyistä.

Kamerat

Xiaomi 12T Prossa jatketaan kameroiden osalta pitkälti samalla linjalla kuin aikaisemmin, mutta nyt mukaan on saatu 200 megapikselin tasoinen pääkamera. Kyseessä on yksi ensimmäisistä puhelimista kyseisellä kameralla. Pääkameran rinnalle puhelimeen on saatu ultralaajakulmakamera sekä makrokamera, joten mistään lippulaivapuhelimien kamerakokonaisuudesta ei ole kyse.

200 megapikselin pääkamera perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL HP1 -sensoriin, joka on kooltaan 1/1,22 tuumaa ja siinä on 0,64 mikronin pikselikoko. Pääkamerassa on kerrottu olevan f/1.69-aukolla varusteltu linssi, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Kamerasensorilla pystytään kuvaamaan 200 megapikselin kuvia, mutta oletusarvoisesti lopputuloksena on 12,5 megapikselin kuvat 2,56 mikronin pikselikoolla.

Toinen puhelimen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu ISOCELL 4H7 -sensoriin. Se on kooltaan 1/4,0 tuumaa ja siinä on 1,12 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi ja kameralla onnistuvat 120 asteen näkökentällä varustellut kuvat. Ultralaajakulmakamerassa ei ole automaattitarkennusta.

Xiaomi 12T Pron takaosan viimeinen kameroista on 2 megapikselin tasoinen makrokamera, joka perustuu GalaxyCore GC02M1 -sensoriin. Xiaomi tarjoilee puhelimessa lisäksi 20 megapikselin tasoisen selfiekameran, joka perustuu Sony IMX596 -sensoriin. Kyseessä on 1/3,47 tuuman kokoinen sensori, jossa on 0,8 mikronin pikselikoko.

Xiaomi 12T Pron kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 200 megapikseliä (ISOCELL HP1, f/1.69, 1/1,22”, 0,64 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (ISOCELL 4H7, f/2.2, 1/4”, 1,12 µm, 120 asteen näkökenttä)
    • Makrokamera: 2 megapikseliä (GalaxyCore GC02M1, f/2.4)
  • Etukamera: 20 megapikseliä (Sony IMX596, f/2.2, 1/3,47”, 0,8 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

200 megapikselin kameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12,5 megapikselin kuvia, sillä ratkaisussa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa. 16 pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolloin lopputuloksena pitäisi olla parempi ja yksityiskohtaisempi kuvausjälki monessa tilanteessa, erityisesti heikossa valaistuksessa. Kameralla onnistuu myös 50 megapikselin kuvien ottaminen, mutta testijakson aikana kuvattiin ainoastaan perusasetuksilla sekä katsottiin, millaisia ovat täyden 200 megapikselin tasoiset kuvat.

Xiaomi pystyy toteuttamaan Xiaomi 12T Pron pääkameralla hyvää jälkeä monessa tilanteessa, mutta mistään mullistavasta 200 megapikselin kamerasta ei ole kyse. 12,5 megapikselin kuvissa värit taltioituvat hyvin, mutta toisinaan puhelin tuntui korostavan erityisesti vihreää sävyä. Hyvässä valaistuksessa kuvissa on paljon yksityiskohtia ja dynaaminen alue on vakuuttavalla tasolla.

Heikommassa valaistuksessa Xiaomi 12T Pron pääkamera pääsy myös vakuuttamaan, sillä jopa oletusasetuksella saadaan aikaiseksi yksityiskohtaisia kuvia hyvin minimaalisella melulla. Valoa kuviin saadaan taltioitua mielestäni hyvin automaattisella yötilalla, mutta tarvittaessa kuvien jälkeä voidaan parantaa myös erillisellä yökuvaustilalla.

Kokonaisuutena Xiaomi 12T Pron pääkamera tuottaa erittäin hyvää jälkeä hyvässä ja heikossa valaistuksessa. Hintaluokassa lopputulos on odotetulla tasolla. Mielestäni Xiaomi on onnistunut ottamaan sensorista enemmän irti kuin esimerkiksi Motorola aikaisemmin testatun Edge 30 Ultran kohdalla. Xiaomi 12T Pron kohdalla kuvat ovat tasapainoisempia eri kuvaustilanteissa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Xiaomi 12T Pron pääkameralla 12,5 megapikselin tarkkuudella.

200 megapikselin kuvista saadaan erittäin tarkkoja sekä yksityiskohtaisia. Kuvat ovat pitkälti samanlaisia kuin 12,5 megapikselin kuvat väritykseltään ja muilta ominaisuuksiltaan, mutta tarkkuus on parempi ja suuremmat kuvat mahdollistavat paremman kuvien jälkikäsittelyn myöhemmin. Kuvat ovat kuitenkin todella suuria tiedostoja, sillä kokoa niillä on jopa 70 megatavua.

Ultralaajakulmakameran kanssa ei ole tänä vuonna otettu merkittäviä askelia kohti parempaa, vaan Xiaomi luottaa pitkälti samaan toteutukseen kuin edeltäjässä. 8 megapikselin kameralta ei kannata odottaa siis suuria ihmeitä, vaikka se ajaakin asiansa suurimmassa osassa kuvaustilanteista. Ainakin itse toivoisin näkeväni tässä hintapisteessä selvästi parempia ultralaajakulmakameroita, kuten myös kilpailijoilta on totuttu näkemään.

Kuvista tulee helposti todella pehmeitä, vaikka valoa olisikin reilusti tarjolla. Yksityiskohdat sekoittuvat myös nopeasti keskenään. Kuvien terävimmät kohdat löytyvät keskiosasta, mutta reunoja kohden mentäessä on havaittavissa huomattavaa pehmentymistä. Ultralaajakulmakuvissa värit ovat melko luonnolliset, vaikka toisinaan kuva tuntuivat tummilta.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera on parhaimmillaan, mutta heikossa valaistuksessa ei kannata odottaa suuria ihmeitä. Kamera tukee automaattista yökuvaustilaa, mutta myös erillistä yökuvaustilaa. Mielestäni automaattinen tila ajaa asiansa hyvin, eikä yökuvaustila pysty tuomaan kuviin muuta kuin hieman enemmän valoa. Kuvissa on heikossa valaistuksessa selvästi enemmän pehmeyttä ja kohinaa.

Lyhyesti todettakoon, että Xiaomi olisi voinut tuoda puhelimeen paremman ultralaajakulmakameran esimerkiksi automaattitarkennuksella. Tämän avulla yhtiö olisi voinut poistaa turhan makrokameran ja toteuttaa makrokuvaamisen ultralaajakulmakameralla. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Xiaomi 12T Pron ultralaajakulmakameralla.

Xiaomi on tuonut puhelimeen myös 2 megapikselin tasoisen makrokameran, jota voidaan luonnehtia todella turhaksi. Edeltäjästä löytynyt telemakro tarjosi hieman parempaa laatua, mutta nyt Xiaomi 12T Prossa perinteisempi toteutus vie laadun heikompaan suuntaan. Makrokameralla voidaan kuvata muutaman senttimetrin päästä kohteesta, mutta yleinen laatu on hyvässäkin valaistuksessa huono. Alapuolella on muutamia makrokameralla taltioituja kuvia.

Xiaomi 12T Prossa on huippupuhelimelle tyypilliseen tapaan tuki 8K 24 fps -videokuvaukselle pääkameralla, mutta itse en kokenut ominaisuutta tarpeelliseksi. 4K 60 fps -videokuvaus oli paljon tarpeellisempi ja sen avulla saadaan aikaiseksi tarkkaa kuvaa. Ultralaajakulmakamera tukee videokuvausta korkeintaan 1080p 30 fps -tasolla, ja lopputulos oli melko pehmeää. Jos puhelimella kuvattiin korkeintaan 1080p 30 fps -videota, niin silloin kamerasovellus mahdollisti pää- ja ultralaajakulmakameroiden välillä vaihtamisen kesken kuvaamisen.

20 megapikselin etukameran todettiin testijakson aikana ajavan asiansa. Erityisesti hyvässä valaistuksessa etukameralla saadaan aikaiseksi miellyttävää jälkeä. Kuvissa on paljon yksityiskohtia sekä värit ovat luonnolliset. Heikommassa valaistuksessa etukameran kuvista tulee nopeasti hyvin pehmeitä, mutta onneksi häiritsevä melu on saatu minimoitua. Etukamerassa ei ole valitettavasti automaattitarkennusta. Videokuvaus etukameralla onnistuu korkeintaan 1080p 60 fps -tasolla, joten 4K-videokuvausta ei valitettavasti ole tuettuna.

Xiaomi 12T Prossa on sama kamerasovellus kuin yhtiön muissakin puhelimissa, eikä merkittäviä uudistuksia ole saatu pitkään aikaan. Kamerasovellus on vakuuttanut aikaisemminkin ominaisuuksillaan ja käytettävyydellään, joten toimivaa kokonaisuutta on turha muuttaa. Kamerasovellus on käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa elokuvatilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomivalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Xiaomi 12T Pron kohdalla zoomivalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x), ultralaajakulmakameran (0,6x) sekä digitaalisen zoomauksen (2x) välillä. Monipuolisempi zoomivalitsin saadaan auki pyyhkäisemällä painikkeita sivulle, jolloin tulee näkyville myös vaihtoehdot 5x ja 10x. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, asiakirja, video, kuva, muotokuva, yö sekä enemmän tiloja löytyy lisää-valikosta.

Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kahden kameran välillä (pääkamera ja ultralaajakulma). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös pääkameralla myös 50 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia.

Kamerasovellus on saatu optimoitua Xiaomi 12T Prolle loistavasti, eikä se tuottanut ongelmia testijakson aikana. Kuvaaminen oli miellyttävää, eikä kuvaustilojen välillä vaihtelussa havaittu häiritsevää viivettä. Kamerasovellus antaa myös erittäin paljon erilaisia kuvaustiloja, joista monet ovat tarpeellisia, mutta myös monet todella turhia.

Käyttöjärjestelmä

Xiaomi 12T Pro on käyttöjärjestelmän osalta tuttua Xiaomia, eikä tarjolla ole suuria yllätyksiä. Puhelimessa toimii edelleen Googlen viime vuonna julkaisema Android 12 -käyttöjärjestelmä, eikä mukaan ole saatu vielä tuoreinta Android 13 -versiota. Puhelimessa on myös Xiaomin oma MIUI 13 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelin ei saanut päivityksiä, mutta tuorein saatavilla ollut ohjelmisto piti sisällään Googlen 1. elokuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivitettävyyden osalta Xiaomi 12T Pro jatkaa edeltäjänsä jalanjäljissä, sillä Xiaomi tarjoaa hyvän päivityslupauksen. Xiaomin mukaan puhelin tulee saamaan kolme Android-versiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvakorjauksia. Xiaomi 12T Pro saa tulevaisuudessa siis Android 13-, 14- ja 15 -päivitykset, joiden lisäksi tietoturvapäivityksiä on lupa odottaa lokakuuhun 2026 asti. Toki kyseessä on edelleen vain lupaus ja vasta neljä vuoden päästä nähdään, kuinka Xiaomi pystyy sen täyttämään.

Itsessään Xiaomin tuorein MIUI 13 -käyttöliittymäversio on hyvin pieni parannus verrattuna aikaisemmissa puhelimissa nähtyyn MIUI 12 -versioon. Kyseessä on tuttua Xiaomia, sillä ulkoinen olemus on samanlainen, eikä käyttökokemukseen ole tehty merkittäviä muutoksia. MIUI 13 tuo mukaan muutoksia erityisesti pinnan alle, mutta ulkoiset muutokset ovat jääneet hyvin vähäisiksi. Lisäksi luvatut paremmat widgetit eivät ole saatavilla Suomessa, joten kyseessä on pääosin MIUI 12 vain uudella nimellä.

Xiaomi 12T Prossa on myös Android 12:n tuttuja ominaisuuksia, joita ovat erityisesti paremman tietoturva- ja yksityisyysasetukset. Nyt esimerkiksi käyttäjät näkevät paremmin, jos jokin sovellus käyttää kameraa, mikrofonia tai paikannusta taustalla ja voivat paremmin hallita käyttöoikeuksia. Käytännössä MIUI 13 peittää kuitenkin suurimman osan Android 12 -version uudistuksista, joten esimerkiksi Material You -muotokieli ei ole tuettuna täysimittaisesti. MIUI 13:ssa sovelluksien värimaailmaa vaihdetaan taustakuvan mukaisesti, mutta sitä ei pysty itse jälkikäteen säätämään.

Xiaomi on viime vuosina vakuuttanut ohjelmistokokemuksen kanssa, eikä Xiaomi 12T Pro ole poikkeus. Android 12 ja MIUI 13 ovat optimoitu erinomaisesti puhelimelle, eikä testijakson aikana tullut vastaan merkittäviä ongelmia tai puutteita. Ohjelmisto toimi todella sujuvasti ja MIUI 13:n kattavat ominaisuudet tekevät puhelimestakin rikkaamman. Toki MIUI 13 on raskaasti kustomoitu Android-versio, mutta itse pidän sen sujuvasta toiminnasta sekä monipuolisuudesta. Käyttöliittymästä löytyy kaikille omia asetuksia, joilla voidaan esimerkiksi personoida kokemus juuri itselle sopivaksi.

Yhteenveto

Xiaomi 12T Pro on puhelin, joka tuo mukanaan erityisesti huippuluokan suorituskyvyn sekä muutamia muita mielenkiintoisia tekniikoita. Xiaomi ei ole tällä kertaa kuitenkaan onnistunut luomaan mitään mullistavaa laitetta, kun ottaa huomioon hinnoittelun. Tämän takia puhelinta on vaikea suoriltaan suositella, mutta kyseessä on silti hyvä vaihtoehto, jos etsii uutta tehopuhelinta.

Itse tykkäsin Xiaomi 12T Prossa mattapintaisesta viimeistelystä sekä vahvoista teknisistä ominaisuuksista. Puhelimessa on esimerkiksi tarkka ja sulava AMOLED-näyttöpaneeli, ja Snapdragon 8+ Gen 1 tarjoaa erinomaista suorituskykyä. Xiaomi on saanut puhelimeen myös suuret muistit. Puhelimen vahvuutena voidaan pitää tukea eSIM-kortille, jonka suosio on kovassa kasvussa. 200 megapikselin kamera tuottaa mielestäni myös erinomaista jälkeä monessa tilanteessa.

Yksi mainittavimmista vahvuuksista on suuri akku ja sen mukanaan tuoma pitkä akunkesto. Lisäksi 120 watin pikalataus on edelleen markkinoiden kärkeä. Muita yksittäisiä vahvuuksia ovat stereoäänentoisto, pakkaskestävyys sekä infrapunalähetin. Xiaomi 12T Prolle on luvattu myös hyvä 3 + 4 vuoden päivityslupaus, joka tekee laitteesta pitkäikäisen ohjelmiston osalta.

Xiaomi 12T Pro ei valitettavasti päässyt vakuuttamaan yleisellä laatuvaikutelmallaan, sillä materiaaleista on karsittu paljon. Puhelin ei ole myöskään millään tasolla vedenkestävä, toisin kuin voisi tässä hintaluokassa jo vaatia. Xiaomi ei ole saanut mukaan myöskään tukea langattomalle lataukselle, joka löytyy kilpailijoista. Huomioitavia puutteita ovat myös muistikorttipaikka sekä kuulokeliitin. Xiaomi ansaitsisi mielestäni myös miinusta turhasta makrokamerasta, jotka mielestäni pitäisi kieltää kaikista puhelimista.

Hinnoittelun osalta Xiaomi 12T Pro ei ole mikään kilpailukykyisin, vaan Xiaomi on nostanut hintaa reilulla kädellä, vaikka ominaisuudet eivät ole merkittävästi parantuneet. Monet kilpailijat tarjoavat samanlaisia ominaisuuksia edullisemmin, mutta myös muutamalla lisäkympillä saa jo selvästi monipuolisempia toteutuksia kilpailijoilta. Mielestäni Xiaomi 12T Pron pahin kilpailija on Motorola Edge 30 Ultra, joka kuitenkin vie ominaisuudet selvästi lähemmäksi lippulaivapuhelimia. Lisäksi hyviä kilpailijoita ovat edullisemmat OnePlus 10T sekä ASUS Zenfone 9.

Xiaomi 12T Pro on tullut Suomessa myyntiin 5. syyskuuta. Hintaa puhelimella on 849 euroa ja kyseessä on 12 + 256 gigatavun muistivariantti. Puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat sininen, hopea sekä musta.

Xiaomi 12T Pro

8

Xiaomi tarjoaa uutuuspuhelimessa paljon hyviä ominaisuuksia, mutta myös paljosta on jouduttu karsimaan.

Hyvää
  • Mattapintainen viimeistely pitää laitteen hyvänä
  • Tarkka ja sulava AMOLED-näyttöpaneeli
  • Snapdragon 8+ Gen 1 tarjoaa vakaan ja hyvän suorituskyvyn
  • Suuri muistiversio 12 + 256 gigatavua
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa + eSIM-tuki
  • Näytönalainen sormenjälkilukija
  • Stereokaiuttimet, infrapunalähetin, NFC
  • Erinomainen pakkaskestävyys
  • Hyvä akunkesto
  • 120 watin lataus on nopea + laturi toimitaan mukana
  • Pääkamera tuottaa hyvää jälkeä monessa tilanteessa
  • Hyvä päivityslupaus (3 + 4 vuotta)
Huonoa
  • Rakenne vaikuttaa hintaluokkaansa muovisemmalta
  • Rakenne ei ole vedenkestävä
  • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
  • Langaton lataus puuttuu
  • Hinnoittelu suhteutettuna kilpailijoihin
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

  1. Mikä olisi mielestänne arvio tämän päivän tarjoushinnan pohjalta kun puhelinta kaupataan 649€ ja kylkeen lykätään roboimuria? Itse tämä tuli jo tilattua.

    1. Pohdin samaa, mutta tulin siihen tulokseen että tästä parempaa puhelinta ei vain ole ko. diilin kanssa, varsinkin jos myy imurin veke noin parin sadan euron hintaan, niin puhelimelle jää hinnaksi enää noin 450€.

  2. Hyvä arvostelu, itse päädyin kyseiseen malliin 699e tarjoushinnalla ja kaupan pääööe Mi robot imuri, mielestäni tuolla hinnalla ei parempaa luuria ei ole tarjolla.

    Miinuksista;
    -Kuulokeliitäntä, jota ei jää kaipaamaan, nykyään langattomat laitteet ovat laadukkaita.
    -Muistikorttipaikka, en näe mitään syytä lisämuistille, tallennustilaa on enemmän kuin riittävästi
    -Langaton lataus puuttuu, lähinnä vain jos autossa on langaton lataus alusta

    Virallista IP-luokitusta tosin itsekkin kaipaisin, mutta miinukset tuntuu osakseen hieman väkisin väännetyiltä joita ei arkikäytössä huomaa, oma mielipide

    Entisenä Oneplus käyttäjänä uudet mallit ovat mielestäni flopannut ja liian hypetetty puhelin brändi nyky päivänä, oikeastaan jo Op3 jälkeen alkoi alamäki jolloin se vielä oli niin sanottu ”flagship killer” budjetti hinnalla. Nyt oneplus on ylihinnoiteltu, laatu kärsinyt pahasti niin materiaali valinnoissa kuin ohjelmistojen toimivuudessa.
    ”Oneplus have settled”

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut