Kerroimme aiemmin, että Xiaomin tuotteet rantautuivat myyntiin myös Suomeen ja saimme ystävällisesti testiin varsin uuden Xiaomi Mi Max -puhelimen, joka edustaa älypuhelinmarkkinoiden suurikoikoisimpia laitteita. Puhelimen näyttö on kooltaan huimat 6.44 tuumaa, joka on suuri verrattuna esimerkiksi markkinoilla vallitsevaan 5.5 tuuman näytön kokoon.
Xiaomi Mi Max on kaikin puolin varsin vakuuttava puhelin, sillä siitä löytyy verrattain hyvät kamerat, loistava akun kesto sekä varsin hyvät tekniset tiedot. Parasta laitteessa on halpahinta, joka on hyvin tyypillistä Xiaomille.
Puhelin on varmasti monelle liian suuri, mutta markkinat ovat menossa koko ajan suurempi näyttöisiä puhelimia kohti. Tällä hetkellä yli 6 tuuman puhelimet ovat varsin pieni markkina, mutta suuresta näytöstä löytyy helposti paljon hyötyjä. Esimerkiksi suurelta näytöltä on miellyttävä katsella elokuvia tai valokuvia. Mi Maxin 6.44 tuuman näyttö on jo lähellä 7 tuuman tabletteja, jonka takia puhelin tekee pienistä tableteista tarpeettomia. Puhelin siis on välimalli 5.5 tuuman puhelimen ja 7 tuuman tabletin väliltä, joka myös voi korvata tabletin ja samalla toimia erinomaisesti puhelimena.
Xiaomi Mi Max on ollut valmistajalleen jonkinlainen menestys Kiinassa, sillä puhelinta on myyty sen kotimaassaan jopa yli 1.5 miljoonaa kappaletta. Tämä ei toisaalta ole yllätys, koska kiinalaiset ovat olleet jo parin vuoden ajan etunenässä ostamassa aina suurempia puhelimia. Xiaomi Mi Max yhdistää suuren näytön, varsin hyvät tekniset ominaisuudet ja halvan hinnan, joka takaa puhelimelle loistavat lähtökohdat.
Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan tarkemmin ja yksityiskohtaisesti Xiaomi Mi Max puhelimeen. Arvostelu koostuu neljästä osiosta, joissa perehdytään puhelimen näyttöön, kameroihin, ulkoiseen toteutukseen, tekniikkaan ja käyttöjärjestelmään.
Xiaomi Mi Max | |
---|---|
Mitat: | 173.1×88.3×7.5 mm |
Paino: | 203 g |
Näyttö: | 6.44 tuumaa (1080×1920) |
Suoritin: | kuusiytiminen Snapdragon 650 (Adreno 510) |
Muisti: | 3 gigatavua RAM-muistia 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa |
Kamerat: | 16 megapikselin pääkamera ja 5 megapikselin etukamera |
Akku: | 4850 mAh |
Käyttöjärjestelmä: | Android 6.0 Marshmallow (MIUI 7) |
Muuta: | sormenjälkilukija |
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Laadullisesti Xiaomi Mi Max on hyvällä tasolla, sillä puhelin koostuu lähes kokonaisuudessaan metallisesta rungosta ja lasisesta etupaneelista. Puhelimista löytyy kuitenkin muutama muoviosa, jotka ovat vahvistamassa laitteen antennien toimivuutta. Vaikka Mi Max onkin jättisuuri puhelin, niin laite ei kuitenkaan natise juurikaan. Muutamia natinoita voi olla havaittavissa, mutta se annettaneen anteeksi alle 400 euron hintaiselle puhelimelle.
Puhelimen rakenteesta kuitenkin huokuu halpa hinta, jos katsoo rakennetta tarkemmin. Metallisessa osassa on havaittavissa pieniä viivoja, jotka eivät luultavasti kuulu puhelimen muotoiluun, vaan tuovat esille metallin halvan ja huonosti viimeistellyn olemuksen. Samainen fiilis tulee myös siitä, että puhelimen takaosan metallisen ja muovisen osan väriero on silmiin pistävä, vaikka tarkoituksena on varmasti ollut, että laitteen rakenne on samanvärinen kauttaaltaan. Ilman tällaisia pieniä huomioita Mi Max on tyylikäs sekä laadukkaanoloinen.
Xiaomi kerää pisteitä tekemällä Mi Maxista varsin ohuen laitteen, sillä puhelimelta löytyy paksuutta vain 7.5 millimetriä. Painoa puhelimelta löytyy huimat 203 grammaa, mutta ottaen huomioon laitteen fyysisen koon (173.1 x 88.3 x 7.5 mm) sekä materiaalivalinnat on paino täysin ymmärrettävissä.
Mi Maxin etuosaa peittää suuri näyttö ja sen alapuolelta löytyy kapasitiiviset navigointipainikkeet. Näytön yläpuolella on kuuloke ja etukamera. Laitteen oikeasta kyljestä löytyy virtapainike sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. Vasemmasta reunasta löytyy ainoastaan SIM-kortti- ja muistikorttitelakka. Alareunasta löytyy USB-latausliitin sekä kaiutinritilät symmetrisesti molemmilta puolilta latausliitintä. Mi Maxin yläreunasta löytyy normaalikokoinen kuulokeliitin, mikrofoni sekä infrapunalähetin. Puhelimen takaosasta löytyy kamera, jonka kaverina on salama. Puhelimen takaa löytyy myös sormenjälkitunnistin ja Mi-logo.
Näyttö
Kuten puhelimen nimikin jo kertoo, niin Mi Max perustuu erittäin suureen 6,44 tuuman Full HD -tasoiseen kosketusnäyttöön. Näyttö on suurempi kuin missään muussa testaamassani puhelimessa ja oikeastaan olen vakuuttunut suuren näytön hyötyihin. Varsinkin videoiden katselu on nautinnollista suuren näytön ansiosta, mutta haittapuolena mainittakoon laitteen fyysinen koko, joka haittaa toisinaan laitteen käyttöä, esimerkiksi puhelinta ei voi käyttää normaalitilassa yhdellä kädellä.
Itse näyttö on vakuuttava, vaikka se ei ole lähelläkään markkinoiden kärkikastia. Näytön Full HD -tarkkuus on riittävä, mutta tarkempi QHD-näyttö olisi ollut parempi tämän kokoluokan laitteelle. Näytöntarkkuus riittää siis mielestäni hyvin, vaikka pikselitiheys onkin 342 pikseliä tuumaa kohden.
Positiivista on myös se, että Xiaomi on onnistunut vähentämään näytön reunoille jäänyttä pinta-alaa. Mi Maxin 6.44 tuuman näyttö vie puhelimen etuosasta 75 prosenttia, jota voitaisiin verrata, vaikka Applen iPhone 6s Plus -puhelimeen, jossa vastaava luku on vain 68 prosenttia. Yleisesti näyttö ajaa asiansa ja siitä löytyy hyvät katselukulmat, mutta esimerkiksi auringonvalossa nähtävyyteen Xiaomi olisi voinut vielä hieman panostaa. Xiaomi on suojannut Mi Maxin näytön Corning Gorilla Glass 4 -lasilla, joka ei ole kovinkaan laajasti käytössä alle 400 euron puhelimissa.
Kamerat
Kuten tavallista, niin Xiaomi on laittanut puhelimeensa jälleen pätevän 16 megapikselin kameran, jonka tueksi on asetettu kaksi LED-salamaa. Selfie kuvia Mi Maxilla on mahdollista taltioida 5 megapikselin etukameralla. Laitteen pääkamera ajaa asiansa ja on yksi parhaimmista kameroista, joita tämän hintaluokan puhelimesta voi odottaa. Kuvat ovat pääosin väritykseltään todellisia ja laadukkaita. Vaikka kamera tekee hyvää jälkeä normaalissa päivänvalossa, niin heikkoudet tulevat esille hämärissä olosuhteissa, jolloin kuvista tulee nopeasti rakeisia. Alla muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu Xiaomi Mi Maxin pääkameralla.
Kamerasovellus myötäilee MIUI-käyttöliittymän suunnittelufilosofiaa ja ottaa paljolti vaikutteita iPhoneista. Kamerasta löytyy monenlaisia kuvaustiloja, joista osa on tarpeellisia ja osa ei niin tarpeellisia. Tärkein näistä tiloista on monelle manuaalitila, jossa pääsee itse säätämään tarkennusta, valotusaikaa, ISO-arvoa ja valkotasapainoa. Mielestäni kamerasovellus toimii loistavasti ja ajaa asiansa. Huomionarvoista on myös, että kamera ottaa kuvan nopeasti ja ilman viiveitä.
Mi Maxilla voi ottaa videokuvaa jopa 4K tasoisena, joka ei ole kovin yleinen ominaisuus 400 euron puhelimissa. Videokameran käyttöliittymä on varsin yksinkertaistettu, eikä se sisällä juuri mitään erikoisuuksia. Videokamerasta löytyy kuitenkin Slow-motion- ja Time-lapse-kuvaustilat.
Akku
Akku on varmasti Mi Maxin parhain ominaisuus. Akku on kooltaan 4850 milliampeerituntia ja se takaa puhelimelle usean päivän toiminta-ajan. Parhaimmillaan puhelimen akku kesti reilusti yli viisi päivää. Toki tuolloin puhelin oli ns. kakkospuhelimena, eli ei aktiivisessa käytössä. Tämä on kuitenkin todella vakuuttava lukema, sillä puhelinta tuli kuitenkin jonkin verran käytettyä videoiden katseluun, kuvien ottamiseen sekä sosiaalisenmedian päivittämiseen. Kun Mi Max oli päivittäisessä käytössä, niin akkua oli vielä kahden päivän jälkeen mukavasti jäljellä.
Voisin kutsua Mi Maxin akunkestoa kertaheitolla markkinoiden parhaimmaksi. Puhelimen akku on sitä, mitä sen pitäisi olla vuonna 2016 kaikissa puhelimissa. Oikeastaan tällä hetkellä testaamistani puhelimista ainoastaan Huawei Mate 8 pystyy kilpailemaan Xiaomi Mi Maxin kanssa akunkeston osalta, mutta jälkimmäinen puhelin kuitenkin voittaa tämän kilpailun.
Tekniikka ja sormenjälkilukija
Teknisesti Xiaomi Mi Max ei ole huippupuhelimien tasolla, mutta sisällä hyrräävä tekniikka on hintaluokkaansa vastaavaa. Puhelin on saatavissa monissa eri versioissa, joista meille saapui testiin perusversio, joka sisältää 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 3 gigatavua RAM-muistia. Eri versioiden erot eivät kuitenkaan jää ainoastaan muistien varaan, koska Xiaomi on keksinyt kaikessa viisaudessaan sekoittaa pakkaa vielä varustamalla kalliimmat Mi Max -puhelimet hieman uudemmalla ja tehokkaammalla järjestelmäpiirillä. Normaaliversiosta löytyy siis kuusiytiminen Snapdragon 650 -järjestelmäpiiri ja ”huippumallista” löytyy kahdeksanytiminen Snapdragon 652 -järjestelmäpiiri.
Tässä arvostelussa keskitytäänkin kuitenkin vain tähän yhteen ja ainoaan perusmalliin, jonka sisällä pyörii Snapdragon 650-piiri. Kyseinen järjestelmäpiiri koostuu neljästä 1.4 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimistä ja kahdesta 1.8 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A72-ytimestä. Grafiikkasuorittimena puhelimessa toimii Adreno 510. Testilaitteestamme löytyi 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta jollei tämä riitä voidaan sitä laajentaa myös muistikortin avustuksella aina 256 gigatavuun asti.
Xiaomi Suomi myy tällä hetkellä puhelimesta neljää eri versiota, joista kahdesta löytyy Snapdragon 650 -järjestelmäpiiri ja lopuista löytyy Snapdragon 652 -järjestelmäpiiri. Voit käydä tutustumaan näihin Xiaomi Suomen verkkokaupassa.
Sormenjälkilukija on monissa puhelimissa jo arkipäivää ja myöskin Mi Maxista kyseinen ominaisuus löytyy. Sormenjälkilukija on sijoitettuna puhelimen takaosaan, joka on monesti luonnollisin sijainti sille. Henkilökohtaisesti ainakin pidän enemmän siitä, että sormenjälkilukija löytyy laitteen takaosasta, koska etusormi on yleensä aina juuri sopivassa paikassa, eli lukijan päällä, kun laitteen ottaa käteen. Mi Maxissa on kuitenkin yksi todella suuri ongelma, sillä sormenjälkilukija on sijoitettuna himpun verran liian ylös, joka monesti testijakson aikanakin johti siihen, että etusormea sai ”kurottaa”, että ylettyi lukijaan. Ilman tätä ongelmaa sormenjälkilukija on nopea sekä toimiva.
Käyttöjärjestelmän huomiot
Käyttöjärjestelmänä toimii Android 6.0 Marshmallow -versio, jonka päälle Xiaomi on lisännyt oman MIUI 7 -käyttöliittymän. MIUI ei ole kuin tavallinen Android, vaan ennemminkin lähempänä Applen iOS-käyttöjärjestelmää, sillä käyttöliittymästä löytyy paljon vaikutteita siitä. Huomioitavin asia MIUI-käyttöliittymässä on se, että siitä ei löydy ollenkaan tukea suomen kielelle. Tästä syystä Xiaomin puhelimen ostaminen ei ole suositeltua aivan kaikille, mutta jos englannin kieli ja varsinkin puhelinsanasto on hallussa, niin miksipä ei jokin Xiaomin puhelin olisi loistava vaihtoehto seuraavaksi tai ensimmäiseksi älypuhelimeksi.
Xiaomi Suomi toimittaa puhelimet varusteltuna englannin kielisellä virallisella MIUI Global Stable -versiolla, josta löytyy Google -sovellukset, mutta suomen kieltä ei siitä ainakaan toistaiseksi tule löytymään. MIUI 8 -käyttöliittymää käännetään parhaillaan myös suomeksi, mutta tämän aikataulu on toistaiseksi aivan auki.
Myyntipakkaus
Myyntipakkaus on samanlainen kuin lähes kaikissa muissakin Xiaomin puhelimissa. Pakkaus on ulkoisesti valkoinen, jossa on punaista tekstiä. Myyntipakkauksen sisältä tulee esille ensin itse Mi Max, jonka alta löytyy käyttöohje, USB-kaapeli ja laturi, joka on suunnattu Kiinan markkinoille, joten se ei toimi Suomessa. Kiinan mallinen laturi ainakin tuli testilaitteemme mukana. Pakkaukseen sisältyy myös SIM-korttiluukun avaustyökalu.
Yhteenveto
Xiaomi Mi Max on kaikin puolin varsin vakuuttava laite, jos tykkää yli 6 tuuman kokoisista älypuhelimista. Henkilökohtaisesti tykästyin juuri puhelimen suureen näyttöön, hyvään kameraan sekä suureen akkuun, josta löytyy puhtia oikeasti jopa useammaksi päiväksi. Mi Max onkin yksi markkinoiden parhaimmista puhelimista, josta löytyy suuri akku sekä yksi pisimmistä akun kestoista. Omassa käytössäni pystyin käyttämään laitetta lähes kolme päivää ilman lataamista, joka on jo todella kiitettävästi.
Puhelimen voisi kuvitella olevan loistava vaihtoehto sellaiselle henkilölle, joka katselee mobiililaitteella paljon videoita tai elokuvia ja sellaiselle, joka tykkää pelata puhelimella paljon. Mi Maxin suuresta näytöstä löytyy hyötyä lähes jokaisessa tilanteessa.
Vaikka Mi Max on hyvä puhelin, niin halpahinta näkyy selvästi esimerkiksi materiaaleissa. Myöskin MIUI-käyttöliittymä on varauksin laitteen heikkous, sillä siitä ei löydy suomen kieltä ja se on täysin erilainen kuin normaali Android -käyttöjärjestelmä.
Laitteen halpahinta tekee siitä houkuttelevan. Mi Maxin perusversio maksaa 349 euroa ja huippumalli 399 euroa. Voit käydä tutustumassa puhelimeen Xiaomi Suomen verkkokaupassa. Xiaomi Mi Max on saataville kultaisena sekä hopeisena.