SuomiMobiilissa päästiin ensimmäistä kertaa koko neljän vuoden historian aikana testaamaan kiinalaisen ZTE:n älypuhelinta ja kyseessä on luonnollisesti yhtiön tuorein ZTE Axon 10 Pro. Suomi on yksi uutuuspuhelimen ensimmäisistä markkina-alueista, sillä operaattori Elisa myy sitä kahdessa versiossa. Puhelimesta on saatavilla 4G- sekä 5G -versiot. Testiin saatiin perusversio, jossa on ”vain” 4G-yhteydet.
Uutta Axon 10 Prota on helppo kuvailla muun muassa OnePlus 7 Pron haastajaksi, sillä puhelin tarjoaa pitkälti samanlaista tekniikkaa, mutta selvästi halvemmassa hintaluokassa. Suomessa puhelin maksaa 599 euroa, joten kyseessä on alemman hintaluokan huippupuhelin. Axon 10 Pro tarjoaa muun muassa suuren AMOLED-näytön, kolmoiskamera, 4000 milliampeeritunnin akun sekä Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin.
ZTE Axon 10 Pro oli testikäytössä muutaman viikon ajan, eli puhelinta päästiin kunnolla ajan kanssa testailemaan. Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan siis hiljattain Suomessa myyntiin saapuneeseen ZTE Axon 10 Pro 4G -älypuhelimeen, joka on edullisempi versio 5G-versiosta. Tulemme tutustumaan totuttuun tyyliin laitteen tekniseen toteutukseen, ulkoiseen laatutuntumaan, kameroihin sekä muun muassa pakkaskestävyyteen.
ZTE Axon 10 Pro 4G (ZTE A2020G Pro) | |
---|---|
Mitat: | 159.2 x 73.4 x 7.9 mm |
Paino: | 175 g |
Rakenne: | Alumiinikehys ja lasipinnat |
Näyttö: | 6.47 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde |
Suoritin: | 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 855 (Adreno 640) |
Muisti: | 6 Gt RAM-muistia / 128 Gt sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max 1 teratavu) |
Takakamera: | 48 MP pääkamera (f/1.8 / 1/2" / 0.8 µm / PDAF) + 20 MP ultralaajakulma (11 mm / 125 asteen näkökenttä) + 8 MP teleobjektiivi (f/2.4 / PDAF)/ kaksois-LED-salama |
Etukamera: | 20 MP etukamera (f/2.0) |
Akku: | 4000 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 9.0 Pie (1. toukokuuta 2019 tietoturva) |
Muuta: | Dual-SIM / Qualcomm Quick Charge 4+ / Langaton lataus/ Kasvojentunnistus |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / NFC |
Ääni: | Kaksoiskaiutin / Bluetooth 5.0 |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | sininen |
Hinta: | 599 euroa |
Myyntipakkaus
ZTE toimittaa Axon 10 Pron mustassa myyntipakkauksessa, jonka päälipuolta koristavat puhelimen mallinimi, ZTE-logot sekä iso kultainen puhelimen mallinumero. Pakkauksen takapuolelta käy ilmi sisältä löytyvän puhelimen muistiversio, väri sekä muun muassa IMEI-tiedot. Takaosassa on myös logoja, joista nähdään puhelimessa käytettäviä teknologioita, joita ovat esimerkiksi Qualcomm Snapdragon sekä Qualcomm aptX.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolelta löytyy pahvitasku, jossa on muun muassa SIM-korttiluukun avaustyökalu, laadukkaan oloinen suojakuori, takuutietoja sekä VIP-palvelun esite. Pakkauksen pohjalla on vielä kaksi erillistä pahvilokeroa, joista toisesta löytyy laturi ja toisessa on USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli, kuulokeadapteri sekä nappikuulokkeet.
Puhelimen myyntipakkaus on siis ulkoisesti varsin tyylikäs ja sisältöä on enemmän kuin useissa muissa huippupuhelimissa. Erityisesti positiivista oli nähdä myyntipakkauksen pitävän sisällään kuulokeadapterin, kuulokkeet sekä suojakuoren, joita ei kaikkien puhelimien mukana enää ole tullut. ZTE Axon 10 Pron mukana saa siis kaiken käytön aloittamiseen tarvittavan sekä vielä hieman siihen päälle.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
ZTE on rakentanut sellaisen uutuuspuhelimen kuin huippupuhelimien kuuluukin olla. Puhelimessa on alumiininen kehys sekä lasiset etu- ja takapinnat, mikä tuo puhelimeen luonnollisesti premium-tuntumaa. Jämäkkyyttä ei puhelimelta puutu, sillä se ei väänny tai natise ollenkaan väänneltäessä käsien välissä. ZTE lunastaa odotukset laatutuntuman osalta ja onkin onnistunut rakentamaan jopa kalliimmalta laitteelta vaikuttavan puhelimen.
Puhelimen alumiinikehys on mattapintainen ja se on mukavasti pyöristetty. Alumiinikehys on varsin ohut sivuilta katsottuna, mutta päädyissä kehys on selvästi paksumpi. Reunoilta selvästi ohuempi kehys tekee puhelimesta käsituntumalla selvästi ohuemman. ZTE hyödyntää puhelimen molemmilla puolilla niin sanottua 3D-lasia, eli se kaartuu selvästi enemmän reunoilta kuin perinteisempi 2.5D-lasi. Koska Axon 10 Pro on pitkälti lasia, niin luonnollisesti laite on myös erittäin liukas. Esimerkiksi sohvan käsinojalta puhelin liukuu helposti pois, mutta mattapintainen kehys estää laitteen valumisen pois kädessä pidettäessä. On kuitenkin suositeltavaa käyttää puhelimessa jonkinlaista suojakuorta.
ZTE on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 159,2 x 73,4 x 7,9 millimetriä, ja painoa löytyy 175 grammaa. Puhelin ei ole siis mistään kompakteimmasta päästä, vaan se on varsin perinteisissä lippulaivapuhelimen mitoissa. Käteen Axon 10 Pro istuu varsin mukavasti, mikä on pääasiassa reilusti pyöristetyn takalasin ansiota.
Vaikka ZTE Axon 10 Pro on monella osa-alueella designilta sekä laatutuntumaltaan kuten huippupuhelimen kuuluukin, niin silti yksi asia hieman häiritsee. Puhelimessa ei ole minkäänlaista IP-luokitusta, eli Axon 10 Pro ei ole millään tasolla vedenkestävä. Tämän takia puhelinta ei ole kannattavaa ottaa mukaan järveen tai altistaa muutenkaan vedelle. Vaikka puhelin ei ole IP-luokiteltu, niin ZTE Axon 10 Pro on varusteltu niin sanotulla VIP-palvelulla, joka kattaa esimerkiksi yhden ilmaisen nestevahingon korjauksen takuukauden aikana. Tämä on yksi suuremmista valttikorteista verrattuna kilpaileviin alemman hintaluokan huippupuhelimiin.
Puhelimen etuosassa valtaa pitää suuri kosketusnäyttö, joka peittää noin 88 prosenttia pinta-alasta. Näytön reunat ovat kaartuvat, kuten Samsungin monissa huippupuhelimissa. Näytön alareunaan on jätetty hieman muita reunoja paksumpi kaistale ja yläreunassa on pisaramainen loviratkaisu etukameraa varten. Etukameran ohella näytön yläpuolella on puheluihin käytettävä kuuloke sekä etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet. Etuosassa on myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija.
Takaosaa katsottaessa mieleen tulee muun muassa Huawein puhelimet. Asettelu on pitkälti samanlainen, sillä lähes kaikki on pystysuorassa vasemmassa reunassa. Vasemmasta yläkulmasta löytyy muusta rakenteesta ulkoneva kamera-alue, jossa on kaksi kameraa. Kolmas kamera on näiden alapuolella, mutta samalla tasolla takalasin kanssa. Kameroiden alapuolella on myös kaksois-LED-salama. Puhelimen takaosassa on myös ZTE- ja AXON-logot.
ZTE Axon 10 Pron oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, jossa on pieni punainen korostuspiste. Puhelimen kaikkien painikkeiden tuntuma on erittäin hyvä ja niissä on sopivasti vastetta. Laitteen vasempaan reunaan ei ole asetettuna mitään, mutta yläreunasta löytyy yksi mikrofoni. ZTE on laittanut alareunaan kaiuttimen sekä USB-C-tyypin liittimen. Lisäksi alareunassa on SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. ZTE Axon 10 Prossa ei ole erillistä kuulokeliitintä, vaan sitä varten toimitetaan kuulokeadapteri.
Näyttö
ZTE on tällä kertaa panostanut selvästi myös näyttöön, sillä se on huipputasoa. Näyttö on kooltaan 6,47 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytön tarkkuus on Full HD+ -tasoa ja siinä on 2340 x 1080 pikseliä, mikä tekee 398 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö on tarpeeksi tarkka, ettei yksittäisiä pikseleitä ole mahdollista paljain silmin havaita, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan markkinoiden tarkin näyttöpaneeli.
Näytössä on myös 19.5:9-kuvasuhde sekä pisaramainen loviratkaisu etukameraa varten. ZTE on päättänyt hyödyntää myös näyttöä, joka on selvästi reunoilta kaartuva, kuten useissa Samsungin huippupuhelimissa viimeisien vuosien aikana. Valitettavasti Axon 10 Pro -puhelimessa kaartuvat näytön reunat ovat pääasiassa vain design-elementti, eikä niille ole keksitty todellista käyttötarkoitusta, kuten Samsungin puhelimissa.
Yleisellä tasolla puhelimen näyttö on erittäin hyvä, vaikka markkinoiden parhaimmasta ei puhutakaan. Edullisempaan huippupuhelimeen näyttö on riittävän hyvä monessa tilanteessa. Näytössä on hyvä värintoisto, huippuluokan katselukulmat sekä hyvä luettavuus auringonvalossa. Näytön tarkkuus riittää monessa tilanteessa ja AMOLED-tekniikka tekee näytön katselukokemuksesta miellyttävän, sillä musta on oikeasti mustaa.
Puhelimen asetuksista löytyy myös mukavasti säätömahdollisuuksia näyttöä varten. ZTE antaa mahdollisuuden säätä kaikkia perusasetuksia, mutta mukana on myös miellyttäviä lisäsäätöjä. Axon 10 Prossa on muun muassa erillinen näytön optimointiasetus, joka säätää näytön kontrastia, terävyyttä ja värikylläisyyttä. Lisäksi Näytön värilämpötilaa on mahdollista säätää manuaalisesti väriympyrästä. Asetuksista on mahdollista aktivoida myös yövalo, joka muuttaa näytön värin kellertäväksi ja vähentää sinistä valoa. Tämä ominaisuus on hyödyllinen erityisesti hämärässä, jotta silmät eivät rasittuisi.
Myöskin Axon 10 Prosta löytyy tuki Always-on-Display-ominaisuudelle, jonka avulla on mahdollista saada suljetulle näytölle näkymään muun muassa kellonaika, ilmoitukset, akunvaraus ja päivämäärä. Valitettavasti ZTE ei anna ominaisuudelle suuremmin kustomointimahdollisuuksia, sillä käyttäjä pystyy vain valitsemaan milloin Always-on-Display on aktivoituna.
ZTE on myöskin saanut uutuuspuhelimelle Widevine L1 -sertifikaatin, joka tarkoittaa, että puhelimen näytöllä voidaan suoratoistaa HD-tasoista sisältöä suosituissa palveluissa, kuten Netflixissä sekä Amazon Primessä. Axon 10 Pro tukee myös HDR-videotoistoa, joka takaa paremman värimaailman sekä katselukokemuksen.
Tekniikka ja suorituskyky
ZTE on rakentanut Axon 10 Prosta yhden markkinoiden tehokkaimmista älypuhelimista ja kiitos siitä kuuluu Qualcommin Snapdragon 855 -järjestelmäpiirille. Samalla kyseessä on yksi halvimmista huippujärjestelmäpiiriin perustuvista puhelimista Suomen markkinoilla. ZTE pyrkii haastamaan uutuuspuhelimensa suorituskyvyn kanssa Suomen markkinoilla jo asemansa vakiinnuttaneen OnePlusin ja siinä myös osittain onnistuen.
Snapdragon 855 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 855 rakentuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 485 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 485 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 485 -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa on hoitamassa Adreno 640.
Suomessa Axon 10 Pro on tarjolla 128 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varusteltuna versiona ja RAM-muistia löytyy kohtalaiset 6 gigatavua. Tallennustilaa on mahdollista puhelimessa laajentaa korkeintaan 2 teratavun muistikortin avustuksella. Puhelimessa on myös kaksi nano-SIM-korttipaikkaa, joista toinen voidaan vapauttaa tarvittaessa muistikortille.
Tuttuun tyyliin ajoimme myös Axon 10 Prossa läpi tutut suorituskykytestit, joissa laite sai varsin odotettuja tuloksia. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Axon 10 Pron saamia pisteytyksiä saamaan järjestelmäpiiriin perustuviin OnePlus 7 Pro- ja Xiaomi Mi 9 -puhelimiin. Mielenkiintoista tuloksissa on havaita, että Axon 10 Pro on saanut monissa testeissä parempia pisteytyksiä kuin tuplasti suuremmalla 12 gigatavun RAM-muistilla varusteltu OnePlus 7 Pro. Suorituskykytestien mukaan kyseessä on yksi markkinoiden tehokkaimmista älypuhelimista.
ZTE Axon 10 Pro (SD855 / 6Gt) | OnePlus 7 Pro (SD855 / 12Gt) | Xiaomi Mi 9 (SD855 / 6Gt) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 352 762 pistettä | 352 762 pistettä | 373 935 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 3411 pistettä | 3359 pistettä | 3532 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 10 837 pistettä | 10 456 pistettä | 11 363 pistettä |
PCMark 2.0: | 9218 pistettä | 9716 pistettä | 8916 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited: | 51 216 pistettä | 60 214 pistettä | 62 842 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): | 104 886 pistettä | 99 255 pistettä | 104 545 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): | 18 351 pistettä | 25 335 pistettä | 26 226 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 5525 pistettä | 5272 pistettä | 5655 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 6316 pistettä | 5838 pistettä | 6353 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 3841 pistettä | 3936 pistettä | 4084 pistettä |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.
On kuitenkin jälleen hyvä huomata, että suorituskykytestit eivät kerro koko totuutta puhelimen toimivuudesta. Päivittäisessä käytössä ei tullut testijakson aikana vastaan ongelmia, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta. Kaikki ominaisuudet ja sovellukset aukesivat nopeasti. Ainoa ongelma kovemmassa käytössä oli puhelimen lämpeneminen, sillä esimerkiksi pelatessa se lämpeni tuntuvasti.
Teknisessä toteutuksessa yksi monia kuluttajia miellyttävä ominaisuus on stereokaiuttimet. ZTE hyödyntää äänentoistossa puhelimen alareunasta löytyvää kaiutinta sekä toisena kaiuttimena toimii puheluihin käytettävä kuuloke. Stereokaiuttimien äänenlaatu on hyvällä tasolla ja ne tuottavat miellyttävän kuuntelukokemuksen muun muassa elokuvia katsellessa. Lisäksi Axon 10 Pro tukee DTS:X Ultra surround -äänentoistoa suoraan stereokaiuttimista tai vaihtoehtoisesti kuulokkeilla. Ominaisuus toimii hyvin erityisesti kuulokkeilla, mutta vaikutusta puhelimen omissa kaiuttimissa on haastava havaita. Axon 10 Prossa ei valitettavasti ole kuulokeliitintä, mutta kuulokkeet voi liittää USB-C-tyypin liittimeen tai vaihtoehtoisesti käyttää Bluetooth-kuulokkeita.
Axon 10 Pro -puhelimesta löytyy lisäksi NFC-antenni, joka mahdollistaa muun muassa lähimaksamisen. Suomessa puhelin on myynnissä myöskin 4G- ja 5G -versioina, mutta testissä käynyt puhelin oli 4G-versio. Puhelin tukee kaikkia Suomessa tarvittavia 4G-yhteysalueita.
Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus
ZTE hyödyntää lippulaivapuhelimessaan näytönalaista optista sormenjälkilukijaa, joka löytyy näytön alareunasta, josta siihen on helppo ylettyä muun muassa peukalolla. Sormenjälkilukijaa osoittamassa on tuttuun tapaan kuva sormenjäljestä, joka on esillä muutaman sekunnin näytön sammuttamisen jälkeen ja se saadaan uudestaan näkyviin puhelinta nostamalla. Valitettavasti sormenjälkilukija ei aktivoidu näyttöä napauttamalla.
Sormenjälkilukija on Axon 10 Prossa varsin tuttua perustasoa, mutta se ei ole parhaimmasta eikä huonoimmasta päästä. Sormenjälkilukija on parhaimmillaan nopea ja avaa lukituksen alle sekunnissa, mutta toisinaan lukija tuntui miettivän hieman pidempään. Yleisellä tasolla toteutus on kuitenkin toimiva, vaikka esimerkiksi samoihin nopeuksiin ei päästä OnePlusin uusimpien sormenjälkiratkaisujen kanssa. Sormenjälkiä Axon 10 Pro antaa rekisteröidä puhelimeen vain viisi kappaletta. ZTE on kehittänyt sormenjälkilukijalle myös kolme erilaista animaatiota, mutta erikoista kuitenkin oli, ettei animaatioita voinut ottaa kokonaan pois käytöstä.
Toinen biometrinen lukituksen avaustyyli on kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Ratkaisu on siis pitkälti samanlainen kuin useilla kilpailijoilla, mutta toteutuksen turvallisuus on selvästi heikompi kuin salasanalla tai sormenjäljellä. ZTE muistuttaa kasvojentunnistusta aktivoidessa, että kuka tai mikä tahansa käyttäjää muistuttava henkilö tai esine voi saada lukituksen avattua.
Testijakson aikana kasvojentunnistus tuntui toimivan erittäin hyvin ja nopeasti. Yleisesti laitteen virtapainiketta painamalla lukitus oli jo auennut kasvojentunnistuksen ansiosta. Testijakson aikana lukitus aukesi vain käyttäjän omilla kasvoilla, eikä muiden kasvoja tunnistettu.
Biometriset lukituksen avaustekniikat toimivat Axon 10 Prossa erittäin hyvin ja yhdessä ne toimivat erinomaisesti. Testijakson aikana itse käytin molempia avaustapoja samanaikaisesti, jonka ansiosta kasvojentunnistus avasi puhelimen lukituksen, jos syystä tai toisesta sormenjälkilukija ei toiminut odotetulla tavalla.
Akunkesto
ZTE on onnistunut pakkaamaan puhelimen solakkaan rakenteeseen varsin suuren 4000 milliampeeritunnin akun, jollainen on totuttu näkemään huippupuhelimissa. Akku kestää erittäin hyvin ja testijakson aikana päivän lopussa akku oli yleisesti jäljellä 20-30 prosenttia, mutta kevyemmällä käytöllä akku kuluu varmasti hitaamminkin. Axon 10 Prolla pystyy siis helposti menemään vähintään yhden päivän.
Puhelinta ladataan USB-C-tyypin latausliittimen kautta ja laite tukee myös Qualcomm Quick Charge 4.0+ -pikalatausta, joka on teholtaan 27 wattia. Puhelimen mukana toimitetaan kuitenkin vain Quick Charge 3.0 -pikalaturi, joka rajaa lataustehon 18 wattiin. Testijakson aikana testasimme mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeuden ja se on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Kuvaajasta nähdään, että Axon 10 Pron suuri akku latautuu tyhjästä täyteen 130 minuutissa, eli reilussa kahdessa tunnissa. Puolessa tunnissa akkua on latautunut hieman alle 50 prosenttia ja tunnissa akkua on 80 prosenttia. Loppua kohden akun latausnopeus hidastuu reilusti. Mukana toimitettava pikalaturi ei ole millään tasolla markkinoiden nopein ja jää selvästi kilpailijoidensa varjoon. Muun muassa Huawein ja OnePlusin pikalataustekniikoilla on päästy lähelle tunnin latausaikaa.
Hintaluokassaan on jopa hämmästyttää, että ZTE Axon 10 Pro tukee myöskin langatonta latausta. ZTE on laittanut puhelimeen tuen 15 watin langattomalle lataukselle, joka on erittäin hyödyllinen ominaisuus. Henkilökohtaisesti ainakin arvostan langatonta latausta älypuhelimissa, sillä sen ansiosta puhelimen voi asettaa työpöydällä olevalle langattomalle latausalustalle ilman johdoilla leikkimistä. Valitettavasti langattoman latauksen latausnopeutta ei tällä kertaa testattu, mutta se on selvästi hitaampi latausvaihtoehto kuin oikea langallinen laturi.
Pakkastesti
Testijakson aikana testasimme myös ZTE Axon 10 Pron pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla ZTE Axon 10 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Tämän testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 3 prosenttia akkua, eli varaus oli tippunut 97 prosenttiin. Koska ZTE hyödyntää puhelimessa AMOLED-näyttötekniikkaa, niin näyttö ei muuttunut hyytelömäiseksi, kuten LCD-näytöt. Lisäksi puhelinta ei ollut mahdollista ladata heti jääkylmänä, vaan tämän ZTE oli estänyt. Akun lataaminen oli kuitenkin mahdollista muutaman minuutin huoneenlämmössä olemisen jälkeen.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, eli akunvaraus oli tippunut 91 prosenttiin. Akkua ei kulunut normaalia enempää, sillä yleisesti tässä testissä akkua kuluu 10-20 prosenttia. Pakkanen ei taaskaan tuottanut suuremmin ongelmia laitteen käyttöön.
Pakkastestin perusteella ZTE Axon 10 Pron pitäisi pärjätä hyvin myös Suomen kylmissä talvisäissä. Akkua ei kulunut huolestuttavalla tahdilla, eikä pakkanen vaikuttanut puhelimen käyttöön. Pakkaskestävyydeltään puhelin kuuluu keskiluokkaan, eikä lukeudu valitettavasti parhaimmistoon.
Kamerat
ZTE luottaa kameran osalta kolmoiskameraan takaosassa, joka rakentuu varsin vastaavista komponenteista kuin aikaisemmin testatun OnePlus 7 Pron kamera. Valitettavasti ZTE ei ole hyödyntänyt Sonyn kehittämiä laadukkaiksi todettuja sensoreita, eikä myöskään Samsungin kehittämiä kameroita. ZTE luottaa kiinalaisen Q Technology -yrityksen kehittämään 48 megapikselin S5KGM1SP-sensoriin. Lisäksi ZTE luottaa saman valmistajan 20 megapikselin S5K3T1SP-sensoriin takaosassa ja se on varusteltuja ultralaajakulmalinssillä. Kolmas kameroista on Omnivisionin käsialaa, sillä ZTE hyödyntää 8 megapikselin OV08A10-sensoria, joka on optimoitu 3x optista zoomausta varten. Etukamerana on myös 20 megapikselin Q Technologyn kamerasensori.
Axon 10 Pron 48 megapikselin pääkamerassa on f/1.7-aukko, 1/2” kennokoko sekä 0,8 µm pikselikoko. Pääkamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus, mutta optista kuvanvakautusta kamerasta ei löydy. Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä ja kyseessä on ultralaajakulmakamera. Tässä kamerassa on muun muassa f/2.2-aukko sekä 125 asteen näkökenttä. Kolmas kameroista on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä ja se kykenee 3x optiseen zoomaukseen. Kamerassa on f/2.4-aukko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus.
Takakamera lyhyesti:
- Kolmoiskamera + kaksois-LED-salama
- Pääkamera (wide): 48 MP (Q Technology) S5KGM1SP (f/1.7, 1/2″, 0,8 µm, PDAF)
- Ultralaajakulmakamera: 20 MP (Q Technology) S5K3T1SP (f/2.2, 125 asteen näkökenttä)
- Teleobjektiivi: 8 MP (Omnivision) OV08A10 (f/2.4, PDAF, 3x optinen zoom)
Axon 10 Pron pääkameralla kuvattaessa kuvat taltioidaan tuttuun tapaan 12 megapikselin tarkkuudella. Puhelimella otetut 12 megapikselin kuvat ovat useasti erittäin hyvä, jos ne on otettu hyvässä valaistuksessa. Kuvissa on hyvin yksityiskohtia, mutta värimaailma on hieman korostettu. Heikossa valaistuksessa kuvat eivät ole kovin hyviä ja pilviselläkin säällä kuvista tukee jopa hieman liian tummia. Yleisesti todettuna Axon 10 Pron kamera ei ole parhaimmasta päästä, mutta ajaa asiansa omassa hintaluokassaan mainiosti. Henkilökohtaisesti olisin kuitenkin odottanut ZTE:ltä hieman enemmän panostuksia pääkameran kuvanlaatuun. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu puhelimen pääkameralla oletusasetuksilla.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Ultralaajakulmakuvausta ZTE Axon 10 Pro -käyttäjät pystyvät harrastamaan erillisen 20 megapikselin laajakulmakameran ansiosta, jossa on 125 asteen näkökenttä. Ultralaajakulmakuvat ovat hieman normaalia laajempia ja myös tämän takia kuvissa on enemmän vääristymiä. Henkilökohtaisesti tykkään kuvata ultralaajakulmakameralla, sillä sen avulla kuviin saadaan laajempi alue taltioitua.
Normaalisti ultralaajakulmakuvat ovat hieman heikompia kuin pääkameralla otetut kuvat ja saman voi todeta myös Axon 10 Pron kohdalla. Ultralaajakulmakuvat ovat yleisellä tasolla miellyttäviä, mutta tarkemmin katseltuna kuvissa on havaittavissa selvästi pääkameralla otettuja kuvia enemmän rakeisuutta sekä kuvien värimaailma on korostettu jopa luonnottomaksi. Hämärässä kuvattaessa ultralaajakulmakamera ei ole parhaimmillansa. Alapuolella on muutama ultralaajakulmakameralla otettu kuva.
Teleobjektiivin ansiosta Axon 10 Pro kykenee varsin hyvään zoomaukseen, vaikka esimerkiksi Huawei P30 Prolle ei kamerasta ole vastusta. Puhelimen 8 megapikselin teleobjektiivin avulla on mahdollista taltioida hyviä kuvia, joissa laatu ei juurikaan kärsi. Teleobjektiivin ansiosta puhelin kykenee 3x optiseen zoomaukseen, joka on pitkälti samanlainen kuin muun muassa OnePlus 7 Prossa. Axon 10 Pron kamera kykenee myös 5,4x häviöttömään zoomaukseen, jossa hyödynnetään puhelimen kolmea kameraa. Lisäksi digitaalinen zoomaus kykenee korkeintaan kymmenkertaiseen zoomaukseen, jolloin laatu hieman kärsii.
Alapuolella on kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu pääkameralla ja oikeanpuoleinen on teleobjektiivilla 3x zoomauksella. Zoomattu kuva on laadultaan odotuksien mukainen ja värimaailma on luonnollinen.
Bokeh-kuvaus on yksi Axon 10 Pro -puhelimen kolmoiskameran ominaisuuksista ja syvyysterävyyden toteuttamiseksi hyödynnetään laitteen ultralaajakulmakameraa. Ominaisuus toimii monessa tilanteessa erittäin hyvin, mutta muun muassa haastavimmissa kuvaustilanteissa hämärässä lopputulos ei ole paras mahdollinen. Alapuolella on yksi varsin onnistunut syvyysterävyyskuva, mutta kuvasta nähdään, että kamera pehmentää kuvattavan kohteen reunoja hieman epäluonnollisesti ja välillä sumennusta tulee myös kohteen päälle. Taustasumennus on kuitenkin varsin miellyttävä, mutta sitä on myös mahdollista jälkikäteen säätää mieleisekseen.
Koska ZTE Axon 10 Pro antaa mahdollisuuden taltioida 12 megapikselin kuvien ohella myöskin 48 megapikselin kuvia, joten vertasimme kuvien laatua keskenään. Alapuolella on kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on 12 megapikselin kuva oletusasetuksilla ja oikeanpuoleinen kuva on tarkkuudeltaan 48 megapikseliä. Suurta eroa kuvien väliltä ei löydy, vaan suurimmat eroavaisuudet ovat kuvien väreissä sekä varjokohdissa. 12 megapikselin kuvassa muun muassa vihreitä värisävyjä korostetaan huomattavasti enemmän, kun taasen 48 megapikselin kuvassa varjokohdat ovat yksityiskohdiltaan heikompia.
Etukamera on puhelimessa tarkkuudeltaan 20 megapikseliä ja se tuottaa varsin hyvää jälkeä. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat erittäin tarkkoja ja värimaailmaltaan luonnollisia. Hämäräkuvausta on auttamassa näyttösalama. Videokuvausta Axon 10 Pro kykenee taltioimaan korkeintaan 4K-tarkkuudella. Kamerassa on myös mahdollista valita 1080P- ja 720P -videolaadut. Optisen kuvavakautuksen takia kuvista tulee monesti hieman täriseviä, mutta yleinen laatu on varsin hyvä. Videokuvauksessa Axon 10 Pro ei tue ultralaajakulma- tai telekameroita ja zoomaus on rajoitettu vain 4x digitaaliseen zoomaukseen.
Kamerasovellus on ulkoasultaan Axon 10 Prossa varsin perinteinen ja helppokäyttöinen. Sovelluksen päänäkymässä pääsee helposti käsiksi useimpiin toiminnallisuuksiin ja kameroiden välillä on helppo vaihdella. Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus säätää HDR- ja salama-asetuksia sekä mahdollisuus aktivoida erilaisia väritiloja ja muotokuvatiloja.
Päänäkymän alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on muun muassa vaihtoehdot (sumennus, superyökuvaus, pysty, kuva, video ja laaja). Lisää-välilehdeltä löytyy myöskin muita kuvaustiloja, joita ovat urheilu, manuaalinen, panoraama, mono, taikavalotus, nopeutus sekä hidastus. Kamerasovelluksessa on myös erillinen zoomauspainike, jossa on mahdollista vaihtaa laajakulmakameran, pääkameran ja teleobjektiivin välillä.
Manuaalitilassa on mahdollista säätää kuvausasetuksia, jotta kuvasta saadaan käyttäjän oman mielen mukainen. Manuaalikuvaustilassa voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100-1600), suljinaikaa (1/10000 – 60s), valkotasapainoa, tarkennusta sekä valotusta. Manuaalitila on myös varsin yksinkertainen ja helppokäyttöinen. ZTE Axon 10 Prolla on myös mahdollisuus taltioida RAW-kuvia, joita voi muokata normaalikuvia selvästi laajemmin. Kokonaisuudessaan ZTE:n oma kamerasovellus on toimiva, monipuolinen sekä helppokäyttöinen.
Käyttöjärjestelmä
Käyttöjärjestelmänä ZTE hyödyntää luonnollisesti Android 9.0 Pie -versiota, mutta kyseessä ei ole millään tasolla puhdas käyttökokemus. Axon 10 Prossa on Androidin päällä ZTE:n itse kehittämä MiFavor 9.1 -käyttöliittymä, joka on välillä jopa hieman erikoinen. Yleisellä tasolla käyttöliittymä toimii kuitenkin vaaditulla tavalla, ja mikäli on aikaisemmin käyttänyt Android-puhelinta, niin osaa varmasti käyttää myös ZTE:n omaa käyttöliittymää.
ZTE on ainakin aluksi onnistunut pitämään myös puhelimen tietoturvan ajan tasalla, sillä testijakson lopuksi puhelimessa oli Googlen 1. toukokuuta 2019 julkaisemat tietoturvakorjaukset. ZTE ei ole toistaiseksi antanut minkäänlaista päivityslupausta uutuuspuhelimensa suhteen, mutta odotettavissa on Axon 10 Pron saavan vähintään Android Q -päivityksen.
MiFavor-käyttöliittymässä on perus-Androidin käyttölogiikka, mutta ulkoasu on selvästi poikkeava. Muun muassa ilmoitusvalikko on hieman läpikuultava ja asetusvalikko on uudelleen muokattu ZTE:n tyyliseksi. Puhelimeen on myös asennettuna muutamia oletussovelluksia, joit ovat muun muassa BestWeather, DTS:X Ultra, Phone Switch, Superb Cleaner sekä ZTE Cares. Kovin valtavasti valmistajan omia sovelluksia ei puhelimesta löydy, mikä on erittäin positiivista. Käyttökokemukseltaan MiFavor 9.1 ei ole kovinkaan erikoinen ja varsinkin suomen kieli tuntui toisinaan olevan erikoista luettavaa.
Yhteenveto
ZTE Axon 10 Pro on ensimmäinen ZTE:n valmistama älypuhelin, joka on testattu SuomiMobiilissa ja testijakson jälkeen laitteesta jäi käteen varsin positiivinen tuntuma. Puhelimessa on muun muassa premium-rakenne, hyvä näyttö, tehokas Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri ja monipuoliset kamerat. Lisäksi Axon 10 Pro vakuutti ison akkunsa ansiosta sekä monilla toimivilla ominaisuuksilla, kuten näytönalaisella sormenjälkilukijalla sekä stereokaiuttimilla.
Myöskin Axon 10 Prossa on omat heikkoutensa. Yksi suurimmista on ZTE:n oma käyttöliittymä ja siihen liittyvät suomennosvirheet. Heikkouksiksi voidaan luetella myös kuulokeliittimen puute sekä vedenkestävyyden puute. Lisäksi yksi käyttöön vaikuttavista heikkouksista oli laitteen kuumeneminen raskaammassa käytössä.
Suomessa ZTE Axon 10 Pro 4G -versio maksaa 599 euroa, eli puhelin haastaa erityisesti 549 euroa maksavan OnePlus 7 -puhelimen. Lisäksi ZTE on tuomassa lähiaikoina Suomeen puhelimesta 5G-yhteyksillä varustellun version, joka maksaa huimat 899 euroa. Tällä hetkellä 4G-version myynnistä vastaavat Elisa sekä Verkkokauppa.com.
Jos Axon 10 Pron aikoo ostaa, niin kannattaa tutustua puhelimelle kustomoituun VIP-palveluun, joka kuuluu jokaiselle Axon 10 Pro -puhelimen ostajalle Suomessa. VIP-palveluun kuuluu muun muassa yksi ilmainen näytönvaihto, jos puhelimen näyttö hajoaa ensimmäisen kuukauden aikana. Lisäksi VIP-palvelun ansiosta ZTE tarjoaa yhden ilmaisen nestevaurion korjauksen puhelimen takuun aikana. VIP-palveluun voi tutustua muun muassa ZTE:n sivuilla.
ZTE Axon 10 Pro 4G -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Yhteenveto
Hyvää
- Laadukas ja kestävä rakenne
- Monelta osin hyvä näyttö
- Snapdragon 855 tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn
- Toimiva näytönalainen sormenjälkilukija
- Muistikorttipaikka (vie toisen SIM-korttipaikan)
- Monipuolinen kolmoiskamera
- Suuri ja kestävä akku
- Langaton lataus ja Quick Charge 4.0+ -tuki
- Puhelin kestää hyvin pakkasta
- Stereo-kaiuttimet
- ZTE:n tarjoama VIP-palvelu
- Monipuolinen myyntipakkaus
Huonoa
- Ei IP-luokituksen mukaisesti vesitiivis
- Ei kuulokeliitintä
- MiFavor-käyttöliittymä ja suomennokset
- Puhelin lämpenee huomattavasti raskaammassa käytössä