ArvostelutOnePlusYleinen

Arvostelussa OnePlus 7 Pro – Tyylikäs puhelin haastaa kalliimmat kilpailijansa

OnePlus 7 Pro

Otimme SuomiMobiilissa ensituntumat OnePlus 7 Pro -puhelimesta jo tuoreeltaan julkaisupäivänä ja nyt viikko julkaisun jälkeen on aika julkaista täysimittainen arvostelu puhelimesta. OnePlus 7 Pro on ollut nyt kaksi viikkoa päivittäisessä käytössä, minkä perusteella tämä arvostelu on kirjoitettu. OnePlus 7 Pro on yksi tämän hetken puhutuimmista älypuhelimista, mikä ei ole kovin suuri ihme, sillä myöskin Suomesta löytyy vahva OnePlus-yhteisö.

Uusi OnePlus 7 Pro on tällä hetkellä kiinalaisvalmistaja OnePlusin kallein älypuhelin, jonka yhtiö on koskaan lyhyen historiansa aikana tuonut myyntiin, sillä puhelimen voi ostaa itselleen halvimmillaan 709 eurolla ja kalleimmillaan 829 eurolla. OnePlus on aikaisemmin tuonut markkinoille älypuhelimia, jotka ovat olleen niin sanottuja ”lippulaivapuhelinten tappajia”, mutta OnePlus 7 Pro ei enää sovi samaan muottiin aikaisempien vuosien puhelimien tapaisesti. OnePlus 7 Pro on selvä haastaja muun muassa Huawein ja Samsungin tuoreille älypuhelimille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus 7 Pro ei ole käytännössä seuraaja millekään aikaisemmalle OnePlus-puhelimelle, vaan kyseessä on OnePlus 7 -puhelimesta paranneltu versio niille kuluttajille, jotka haluavat puhelimeltaan vielä hieman enemmän. Tästä syystä OnePlus 7 Pron vertaaminen esimerkiksi OnePlus 6T -malliin on kyseenalaista, jonka takia sitä pyritään välttämään tässä arvostelussa ja tarkastellaan puhelinta enimmäkseen yksilönä. OnePlus 7 Pron pääominaisuuksia ovat uudenlainen näyttö, kolmoiskamerat sekä tämän hetken tehokkain tekniikka.

Artikkelissa tulemme tutustumaan uunituoreeseen OnePlus 7 Pro -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Artikkeli tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.

Tekniset tiedot
OnePlus 7 Pro (GM1913)
Mitat: 162.6 x 75.9 x 8.8 mm
Paino: 206 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnat
Näyttö: 6.67 tuumaa QHD+ (1440 x 3120) / 19.5:9-kuvasuhde / Fluid AMOLED / 90 Hz / HDR10+
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 855 (Adreno 640)
Muisti: 6 / 8 / 12 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Takakamera: 48 MP pääkamera Sony IMX586 (f/1.6 / 0.8 µm / 1/2" / PDAF + LAF / OIS + EIS) + 16 MP ultralaajakulma (f/2.2 / 13 mm / PDAF + LAF) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 78 mm / 1.0 µm / PDAF + LAF / OIS + EIS [3x optinen zoom]) +  kaksisävyinen LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera Sony IMX471 (f/2.0 / 1.0 µm / EIS)
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie / OxygenOS 9.5 (1. huhtikuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 30W Warp Charge -pikalataus / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.0 ja apetX HD -tuki
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Mirror Gray / Nebula Blue / Almond
Hinta: 709 € / 749 € / 829 €

Myyntipakkaus

OnePlus 7 Pro -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

OnePlus 7 Pro on pakattu varsin tyylikkääseen ja täysin OnePlus-tyyliseen myyntipakkaukseen. Ulkopuolelta myyntipakkaus on valkoinen, jossa on harmaalla värillä puhelimen mallinimi sekä punaisella taustalla OnePlusin logo. Pakkauksen takaosa on punainen ja siellä on ilmoitettuna mm. laitteen väriversio, muistit sekä IMEI-tiedot. Myyntipakkauksen päällä on kuitenkin aluksi vastaavanlainen OnePlus Community -liuska kuten viime vuoden OnePlus 6T -mallissa. Liuskan saa helposti liu’uttamalla pois, minkä jälkeen päästään käsiksi pakkauksen sisältöön.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee punainen pahvitasku, josta löytyy kirje OnePlusin toimitusjohtajalta Pete Laulta. Lisäksi taskusta löytyy silikoninen suojakuori, SIM-korttiluukun avaustyökalu, OnePlus-tarroja sekä käyttö- ja turvallisuusohjekirjat. Seuraavaksi myyntipakkauksesta esille tulee itse OnePlus 7 Pro -puhelin muoveihin käärittynä. Pakkauksen pohjalta löytyy vielä punainen USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä Warp Charge 30 -pikalaturi.

Sisällöltään OnePlus 7 Pron myyntipakkaus on varsin perinteikäs ja mukana on kaikki käytön aloitukseen tarvittava. Pienenä eroavaisuutena verrattuna aikaisempiin malleihin on se, että OnePlus ei ole laittanut myyntipakkaukseen enää mukaan kuulokeliitinadapteria. Mukana tuleva suojakuori tuntui varsin miellyttävältä ja sopivan erinomaisesti puhelimeen.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus 7 Pro on varmasti yksi laadukkaimmantuntuisista puhelimista, joita OnePlus on koskaan julkaissut. Puhelimen rakenteessa luotetaan jälleen tuttuihin rakennusmateriaaleihin, joita ovat alumiinikehys sekä lasipinnat. OnePlus 7 Pron kaikki lasipinnat ovat valmistettu edellisen sukupolven Gorilla Glass 5 -lasista, eikä tuoreemmasta Gorilla Glass 6 -lasista, kuten edullisemmassa OnePlus 7 -mallissa.

Käsituntumalta OnePlus 7 Pro on miellyttävä, mikä johtuu muun muassa reunoilta pyöristetystä takalasista. Testiin saatu versio puhelimesta oli väritykseltään Nebula Blue, jonka takalasista on tehty miellyttävän mattapintainen. Mattapinta antaa mielestäni miellyttävämmän tuntuman kuin kiiltävät lasipinnat. Lisäksi mattapintaista laitetta uskaltaa helpoimmin käyttää ilman minkäänlaista suojakuorta, sillä se ei naarmuunnu yhtä herkästi kuin kiiltävät lasipinnat. Testijakson aikana OnePlus 7 Prota käytettiin pääasiassa ilman suojakuorta, eikä testijakson lopussa laitteessa ollut yhtään naarmua. OnePlus 7 Prosta on olemassa myös kiiltävällä lasipinnalla varustellut Mirror Grey- ja Almond-väriversiot.

OnePlus 7 Pro Nebula Blue- ja Mirror Grey -väreissä.

Väreistä Mirror Grey ja Almond ovat molemmat tasaisia, mutta Nebula Blue -versiossa on tyylikkään liukuvärjätty toteutus. Puhelimen alumiinikehys on liukuvärjätty ja väri vaihtuu vaaleansinisestä tumman siniseen. Myös takalasin väritys vaihtuu samassa suhteessa vaaleamman sinisestä tummansiniseen. Lisäksi erilaisissa valaistusolosuhteissa takalasi näyttää hieman erilaiselta valon heijastuksen mukaan. Mielestäni OnePlus 7 Pron selvästi tyylikkäin versio on juurikin testissä ollut Nebula Blue, joka on myös OnePlusin mukaan uutuuspuhelimen pääväri.

OnePlus on ilmoittanut puhelimen fyysisiksi mitoiksi 162,6 x 75,9 x 8,8 millimetriä ja painoksi 206 grammaa. Kyseessä ei ole siis mikään pienin eikä kevyin puhelin, mikä näkyy myöskin laitteen käytössä. OnePlus 7 Pro on verrattain varsin suuri älypuhelin, mikä johtuu myös suuresta kosketusnäytöstä. Puhelin on myös painava, vaikka siihen myös helposti tottuu. Samalla painava rakenne tuo mukanaan erilaista jämäkkyydentunnetta, jota löytyy muun muassa Huawein tuoreimmista huippupuhelimista. Puhelinta väännellessä käsissä ei ollut havaittavissa minkäänlaista natinaa, mikä oli myös odotettavissa. Laatutuntuma uutuuspuhelimessa on mielestäni erinomaisella tasolla.

OnePlus 7 Prota ei ole IP-luokiteltu, mutta se kestää silti pienen määrän vettä.

Selvin rakenteellinen puute uutuuspuhelimessa on virallisen IP68-luokituksen puuttuminen, eli suomeksi sanottua OnePlus 7 Pro ei ole suojattu pölyltä eikä vedeltä. OnePlus 7 Pron suurimmat kilpailijat, kuten Huawein ja Samsungin lippilaivapuhelimet, ovat IP68-sertifioituja, joten kyseessä on harmillinen miinus uutuuspuhelimessa. OnePlus on kuitenkin pyrkinyt tekemään puhelimesta vedenkestävän, vaikka se ei virallisesti missään luekaan.

OnePlus on kertonut rakenteen olevan suojattu vedeltä ja valvotuissa testausolosuhteissa puhelin on kestänyt upotuksen veteen. IP68-sertifikaatin puuttumisen yksi syistä on OnePlusin mukaan kalliit testaukset, joiden takia myös itse laitteen hinta olisi voinut nousta entisestään. Vaikka OnePlus on kertonut laitteen olevan tiettyyn pisteeseen asti vesitiivis, niin minkäänlaista takuuta yhtiö ei ominaisuudelle anna. Onkin siis suositeltavaa olla altistamatta OnePlus 7 Prota vedelle tai muille nesteille.

Yksi puhutuimpia rakenteellisia seikkoja OnePlus 7 Prossa on ylösnouseva etukamera. Erityisesti ominaisuudessa puhuttaa mekaanisen rakenteen kestävyys sekä toiminta. OnePlus on kertonut mekanismin kestävän jopa 300 000 nostokertaa, joka tarkoittaa etukameran käyttämistä 150 kertaa päivässä. OnePlus lupaa etukameramekanismin kestävän 5,5 vuoden ajan ilman sen kulumista. Etukamera on suojattu safiirililasilla. Esille nostettuna etukamera on hieman väljä, mutta tuntuu kuitenkin laadukkaalta. Nousevaan etukameraan tutustutaan tarkemmin myöhemmin tässä artikkelissa. Kokonaisuus toteutuksesta tuntui kuitenkin varsin laadukkaalta, mutta Suomen markkinoilta ei löydy vertailukohdetta OnePlus 7 Prolle ylösnousevan etukameran osalta.

OnePlus 7 Prolle voi erikseen ostaa myös laadukkaista suojakuoria.

Etuosasta OnePlus 7 Prota tarkasteltaessa ei ole havaittavissa juurikaan mitään muuta suuren näyttöpaneelin lisäksi. Näyttöä kiertävät kehykset on pystytty minimoimaan, mikä on erityisesti uudenlaisen etukameraratkaisun ansiosta. Näytön yläpuolella on havaittavissa varsin leveä kuulokeritilä. Näytön alapuolelle OnePlus on asettanut läheisyyden- ja etäisyydentunnistimet, joten ne eivät ole selvästi käyttäjän nähtävillä. Näyttöön on integroitu myös optinen sormenjälkilukija, joka löytyy näytön alareunasta. Omaa tyylikkyyttään OnePlus 7 Prossa on lisäämässä reunoilta selvästi kaartuva näyttöpaneeli, joka tekee laitteesta myös hieman Samsungin huippupuhelimien tyylisen.

Takaosassa OnePlus hyödyntää myöskin 3D-lasia, joka on selvästi reunoilta kaartuvaa. Takaosassa silmiin pistää välittömästi pystysuuntainen kamera-alue, josta löytyy kolme kamerasensoria. Testilaitteessa kahden kamerasensorin välissä on myös 48MP-teksti, jota ei kuitenkaan lopullisessa kuluttajille saapuvassa versiossa ole. OnePlus kertoi testanneensa pääkameran megapikselimäärän ilmoittavaa tekstiä esituotantoerässä, mutta tästä kuitenkin luovuttiin. Puhelimen takaosassa kameran alapuolella on myös kaksois-LED-salamavalo sekä OnePlusin perinteikäs logo. Takaosan alareunassa on myös OnePlus-teksti sekä muun muassa puhelimen mallikoodi. Kokonaisuudessaan puhelimen takaosasta on tehty pelkistetyn yksinkertainen, mikä on aina miellyttävä asia.

Puhelimen oikeassa kyljestä löytyy tuttuun OnePlus-tyyliin erillinen hälytyskytkin (Alert Slider), jossa on kolme erilaista tasoa. Kytkimen ollessa täysin ylhäällä on puhelimen ilmoitukset kokonaisuudessaan pois, keskitasossa puhelimessa on ainoastaan värinä käytössä. Ala-asennossa OnePlus 7 Pro on äänellisenä. Oikeassa kyljessä on myöskin virtapainike. Vasempaan kylkeen on asetettuna äänenvoimakkuuspainikkeet eikä mitään muuta. Kaikkien painikeiden fyysinen tuntuma on erittäin hyvä sekä hälytyskytkimen omanlainen pinta antaa myös mukavasti tuntumaa.

Puhelimen yläreunaan on asetettuna yhden mikrofonin lisäksi nouseva etukameraratkaisu, johon tullaan tutustumaan tarkemmin myöhemmin tässä arvostelussa. OnePlus 7 Pron alareunassa on yhden kaiuttimen lisäksi kaksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia, mutta erillistä muistikorttipaikkaa ei löydy. OnePlus 7 Prossa ei ole myöskään perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää.

Näyttö

Puhelimen näyttö on vaikuttava.

OnePlus kertoi jo ennen OnePlus 7 Pro -puhelimen julkaisua, että tänä vuonna on panostettu erityisesti näytön tarkkuuteen, sulavuuteen ja muihin tärkeisiin seikkoihin. OnePlus jopa paljasti, että OnePlus 7 Pron näyttö maksaa yhtiölle jopa kolme kertaa enemmän kuin näytöt normaalisti. Oli siis jo ennen puhelimen julkaisua lupa odottaa, että puhelimessa nähdään erittäin kovan luokan näyttö ja tämän osalta OnePlus 7 Pro pystyi lunastamaan odotukset testijakson aikana.

Puhelimen näyttö on kooltaan massiiviset 6,67 tuumaa ja OnePlus hyödyntää Fluid AMOLED -nimistä paneelia, jonka tarkkuus on QHD+ -tasoa, eli siinä on 1440 x 3120 pikseliä, mikä tekee 516 pikseliä tuumaa kohden. Näytön tarkkuus on siis jo sellaisella tasolla, että yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin on mahdotonta. Näytössä on myös tuttu 19,5:9-kuvasuhde, mutta minkäänlaista lovea näyttöön ei ole tehty. Näytössä on myös kaartuvat reunat sekä pyöristetyt kulmat.

Puhutuimpia ominaisuuksia OnePlus 7 Pron näytössä on 90 hertsin virkistystaajuus, jollaista ei ole aikaisemmin OnePlusin puhelimissa nähty ja harvoin myöskään muiden valmistajien puhelimissa. 90 hertsin virkistystaajuus tarkoittaa yksinkertaisesti vain sitä, että näyttö päivittää itsensä 90 kertaa sekunnin aikana, jolloin saadaan aikaan muun muassa entistä sulavammat animaatiot. Useimmiten puhelimissa on 60 hertsin virkistystaajuus ja eron puhelimien välillä huomaa lähes heti. Vaikka 90 Hz:ä tukevia sovelluksia ja sisältöä on vain vähän, niin parhaiten hyödyt näkyvät tällä hetkellä muun muassa OnePlusin omassa OxygenOS-käyttöliittymässä, jota on miellyttävä käyttää 90 hertsin virkistystaajuuden ansiosta, sillä jokainen skrollaus tai animaatio näyttää uskomattomalta.

OnePlus on minimoinut uutuuspuhelimensa näytön kehykset.

Tällä hetkellä 90 hertsin virkistystaajuutta tukevat muutamat Android-pohjaiset mobiilipelit, joten kovin laajasti suurta virkistystaajuutta OnePlus 7 Pron näytössä ei päästä hyödyntämään. Todennäköisesti OnePlusin innoittamana muut valmistajat tuovat myös suuremmalla virkistystaajuudella varusteltuja puhelimia markkinoille, minkä myötä myös tuettu sisältö kasvaa. OnePlus on aina mennyt speksit edellä uutuuspuhelimiensa kanssa ja 90 hertsin virkistystaajuus näytössä on uusin huippuluokan tekninen toteutus, jolla OnePlus koittaa erottua kilpailijoistaan.

Näyttö on monella osa-alueella vahvoilla, sillä esimerkiksi tarkkuus on huippupuhelimille vaaditulla tasolla ja värintoisto on erinomaista. Näytössä on erinomaiset katselukulmat, minkä lisäksi kirkkaus riittää hyvin myös auringonvalossa. Mielestäni OnePlus 7 Pron näyttö on tällä hetkellä yksi vaikuttavimpia, joita markkinoilta löytyy, ja suurin syy siihen on OnePlusin päätös unohtaa loviratkaisut. Esimerkiksi elokuvia katsellessa näytöllä ei ole nyt minkäänlaisia häiriötekijöitä, vaan nyt näyttö saadaan hyödynnettyä kokonaisuudessaan. Katselukokemusta parantaa entisestään HDR10+ -sertifikaatti, jollainen löytyy vasta kourallisesta älypuhelimia. HDR10+ -toistoa tuetaan muun muassa Netflixissä, YouTubessa ja Amazon Prime Videossa.

Positiivista näytössä on myös, että OnePlus antaa mukavasti asetuksia sen muokkaamista varten. Asetuksista on mahdollista muun muassa muokata näytön kalibrointia kahden oletusvaihtoehdon välillä (eloisa = vivid ja luonto = natural). Eloisa on valittuna oletuksena ja sen ollessa päällä näytön värikalibrointi on miellyttävämpi ja värikylläisempi, kun taasen luonto-tilassa näytön värit ovat hieman haaleammat, mutta samalla myös luonnollisemmat. Näytön kalibroinnin asetuksissa on myös erilliset lisäasetukset, joilla käyttäjä voi itse säätää näytön väriasetuksia hieman laajemmin. Juurikin näytön laajat väriasetukset tekevät OnePlus 7 Pron näytöstä varmasti yhden markkinoiden parhaimmista.

Näytön asetuksissa virkistystaajuus voidaan manuaalisesti tiputtaa 90 hertsistä normaaliin 60 hertsiin. Lisäksi löytyy videoiden tehostukseen tarkoitettu asetus, jonka avulla voidaan korostaa värejä videoissa. Yksi OnePlusin mainostamista ominaisuuksista uutuuspuhelimen näytössä on myös Night Mode 2.0, joka tekee näytöstä miellyttävän pimeässä. Yötilan avulla näytöstä tulee kellertävämpi ja se suodattaa haitallista sinistä valoa. OnePlus 7 Pron näyttö on saanut ominaisuuden ansiosta myös näyttösertifikaatin VDE Institute -laitokselta.

Viimeisimmän päivityksen mukana OnePlus 7 Pro sai myös uuden DC-himmennys-ominaisuuden, joka löytyy asetuksien OnePlus-laboratorion alta. DC-himmennyksen kerrotaan säätävän näytön kirkkautta muuttamalla näyttöpiirin tehoa. Ominaisuuden ollessa päällä se vähentää näytön välkkymistä himmeässä valaistuksessa, mutta voi kuitenkin vääristää näytön värejä joissakin tapauksissa.

Koska OnePlus hyödyntää OLED-näyttötekniikkaa, niin luonnollisesti puhelimessa on tuki Always-on-Display-ominaisuudelle. OxygenOS-käyttöliittymän suomenkielisessä versiossa ominaisuus kantaa nimeä ympäristönäyttö. Ominaisuuden avulla saadaan tuttuun tapaan kellonaika, päivämäärä sekä ilmoitukset näkyviin suljetulle näytölle. OnePlus antaa ominaisuudelle myös kohtalaisesti asetuksia ja mahdollisuuden vaihtaa kellon tyyliä muutamasta erilaisesta oletuskellosta. Henkilökohtaisesti tykkään ominaisuudesta ja se toimii myös erinomaisesti.

Testijakson perusteella näyttö osoittautui OnePlus 7 Pron yhdeksi parhaimmista ominaisuuksista. Näyttö on varmasti joillekin käyttäjille liian suuri, mutta itselle koko ei ollut mikään ongelma. Näyttö on monella osa-alueella erittäin vaikuttava, eikä siitä ole juurikaan huonoa sanottavaa. Näytön kanssa OnePlus 7 Pro kilpailee pitkälti samalla tasolla kuin Samsungin tämän vuoden Galaxy S10+ -huippupuhelin.

Tekniikka ja suorituskyky

OnePlus 7 Prossa käytetään Qualcommin Snapdragon 855 -huippupiiriä.

OnePlus luottaa jälleen Qualcommin tuoreimpaan ja tehokkaimpaan Snapdragon 855 -järjestelmäpiiriin, jollainen on nähty jo useissa huippupuhelimissa kuluvan vuoden aikana. Aikaisemmin testattu Xiaomi Mi 9 oli ensimmäinen SuomiMobiilissa testattu Snapdragon 855 -laite ja nyt OnePlus 7 Pro on järjestyksessään toinen.

Snapdragon 855 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 855 rakentuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 485 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 485 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 485 -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa on hoitamassa Adreno 640. Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin luvataan tarjoavan esimerkiksi 45 prosenttia nopeamman suorituskyvyn ja kuluttavan 20 prosenttia vähemmän virtaa kuin edeltävä versio. Lisäksi Adreno 640 tarjoaa 20 prosenttia paremman suorituskyvyn ja kuluttaa 30 prosenttia vähemmän virtaa kuin edeltäjänsä.

OnePlus-puhelimet on aina tunnettu myös erittäin suuresta RAM-määrästä ja myös OnePlus 7 Pron kohdalla suuntaus on vain ylöspäin. Puhelimessa on nimittäin huimat 12 gigatavua RAM-muistia, mikä on enemmän kuin aikaisemmin, sillä OnePlus 6T McLaren -erikoismallissa oli 10 Gt RAM-muistia. OnePlus 7 Prosta on myös olemassa 6 gigatavun ja 8 gigatavun RAM-muisteilla varustellut versiot, mutta testiin saadussa versiossa oli maksimimäärä.

RAM-muistia alkaa olemaan OnePlus 7 Prossa jo sen verran paljon, että kaikelle ei ole edes käyttöä. Yleisesti Android-puhelimet toimivat erinomaisesti myös 6 gigatavun RAM-muistilla, joten 12 gigatavua on jo mielestäni ylimitoitettu. OnePlus 7 Prossa on myös oma RAM-tehostin (RAM Boost), jonka kerrotaan parantavan RAM-muistin hyödyntämistä käytön perusteella. RAM-tehostin oppii käyttäjän tapoja ja ennakoi sen perusteella, mitä sovelluksia halutaan käynnistää ja mitä tietoja halutaan ladata. OnePlusin mukaan ominaisuus hyödyntää ”RAM-kapasiteetin täysin” ja nopeuttaa päivittäistä käyttöä. Ominaisuuden toimintaa testijakson aikana on haastavaa todeta, mutta mitään suurta eroavaisuutta RAM-tehostimen ollessa päällä ei ollut havaittavissa.

Testijakson aikana puhelimessa ajettiin tuttuun tapaan myös läpi kaikki perinteiset suorituskykytestit, joissa puhelin pärjäsi pääasiassa odotetulla tavalla. Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri tarjoaa paljon tehoja, mikä näkyy myös suorituskykytestien tuloksissa. Alapuolella olevasta taulukosta on nähtävillä puhelimen saamat pisteet tutuissa suorituskykytesteissä. Taulukossa on mahdollista verrata pisteitä vastaavaan Snapdragon 855 -järjestelmäpiiriin perustuvaan Xiaomi Mi 9 -puhelimeen, Kirin 980 -järjestelmäpiiriin perustuvaan Huawei P30 Pro -puhelimeen sekä Exynos 9820 -järjestelmäpiiriin perustuvaan Samsung Galaxy S10+ -puhelimeen.

Testitulokset
OnePlus 7 Pro (SD855) Xiaomi Mi 9 (SD855) Huawei P30 Pro (K980) Samsung Galaxy S10+ (E9820)
AnTuTu: 352 762 pistettä 373 935 pistettä 285 603 pistettä 322 467 pistettä
Geekbench 4 (single): 3359 pistettä 3532 pistettä 3270 pistettä 4511 pistettä
Geekbench 4 (multi): 10 456 pistettä 11 363 pistettä 9738 pistettä 10 179 pistettä
PCMark 2.0: 9716 pistettä 8916 pistettä 7834 pistettä 7644 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 60 214 pistettä 62 842 pistettä 35 420 pistettä 55 585 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 99 255 pistettä 104 545 pistettä 43 183 pistettä 71 344 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 25 335 pistettä 26 226 pistettä 21 741 pistettä 31 349 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 5272 pistettä 5655 pistettä 4047 pistettä 4396 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 5838 pistettä 6353 pistettä 4196 pistettä 5122 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3936 pistettä 4084 pistettä 3601 pistettä 2939 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Testien pisteistä nähdään, että OnePlus 7 Pro päihittää Huawei P30 Pro- sekä Galaxy S10+ -puhelimet, mutta Xiaomi Mi 9 -puhelimelle siitä ei ole vastusta, vaikka laitteet perustuvat samaan Snapdragon 855 -järjestelmäpiiriin. Erikoista on myös, että Xiaomi Mi 9 -puhelimen saamat pisteet ovat saatu versiolla, jossa on 6 gigatavua RAM-muistia OnePlus 7 Pron tarjotessa tuplasti enemmän. RAM-muistin määrällä ei siis ole suurtakaan merkitystä suorituskykytestien pisteisiin.

OnePlus 7 Pron suorituskyky on erittäin vaikuttavalla tasolla, eikä testijakson aikana tullut vastaan yhtäkään ongelmaa, joka olisi johtunut suorituskyvyn puutteesta. Pelit ja raskaimmatkin sovellukset aukesivat hetkessä ja käyttö oli erittäin sulavaa.

Tallennustilaa OnePlus 7 Prosta löytyy korkeintaan 256 gigatavua, mutta tarjolla on myös 128 gigatavun versio. Valitettavasti muistikorttipaikka puhelimesta ei edelleenkään löydy, mitä voidaan pitää pienenä miinuksena. Muistikorttipaikan poissaolon ymmärtää hyvin kuitenkin suurien tallennustilojen takia. Muistikortilla olisi kuitenkin monessa tilanteessa hyötyä, mutta toisaalta kaiken mennessä samalla pilveen talteen muistikortilla ei ole enää niin suurta merkitystä monelle käyttäjälle.

Yksi selvistä OnePlus 7 Pron vahvuuksista on UFS 3.0 -muisti, jollaista ei löydy mistään muusta markkinoilta löytyvästä puhelimesta tällä hetkellä. UFS 3.0 -muistissa on kaksinkertainen muistikaista verrattuna normaalisti huippupuhelimissa nähtyyn UFS 2.1 -standardiin. UFS 3.0 pystyy muun muassa 23,2 Gt/s:n tiedonsiirtonopeuteen ja kuluttaa selvästi vähemmän virtaa.

Teknisellä puolella yksi OnePlusin hehkuttamista ominaisuuksista on 10-kerroksinen nestejäähdytysjärjestelmä. Tämän tarkoituksena on estää puhelimen kuumeneminen entistä tehokkaammin. Valitettavasti nestejäähdytyksen todellista toimivuutta on haastava testeissä todeta, mutta testijakson aikana OnePlus 7 Pro ei tuntunut koskaan kuumenevan liiaksi asti.

OnePlus on tehnyt itseäni selvästi miellyttävän muutoksen äänentoistoon, sillä nyt ensimmäistä kertaa puhelimeen on saatu stereokaiuttimet. OnePlus 7 Pron pääkaiutin löytyy alareunasta ja toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta, joka sijaitsee näytön yläpuolella. OnePlus on lyönyt päänsä yhteen myös Dylbyn kanssa, minkä ansiosta puhelimessa on myös Dolby Atmos -tuki. Testijakson aikana vakuutuin puhelimen äänentoistosta sekä muun muassa elokuvien katselu ja musiikin kuuntelu oli miellyttävä stereokaiuttimen ansiosta. Valitettavasti OnePlus 7 Prosta ei löydy perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, minkä vuoksi käyttäjien on tyydyttävä USB-C-tyypin kuulokkeisiin tai vaihtoehtoisesti Bluetooth-kuulokkeisiin. Puhelimessa on luonnollisesti Bluetooth 5.0 ja tuki aptX HD -äänipakkausmenetelmälle.

Parannuksia on tehty myöskin värinämoottoriin ja nyt OnePlus hyödyntää haptista värinämoottoria, joka liikkuu puhelimen sisällä vaakasuunnassa. Värinämoottori antaa iPhone-puhelimista tutun värinäpalautteen, joka on varsin mielekäs. OnePlus 7 Prossa on mielestäni parhaimmistoon lukeutuva värinäpalaute, kun verrataan keskenään muita Android-huippupuhelimia.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

OnePlus 7 Pron näytönalainen sormenjälkilukija on nopea sekä varmempi kuin kilpailijoiden vastaavat ratkaisut.

OnePlus on toteuttanut myös uutuuspuhelimeen viime vuoden puhelimestaan tutun näytönalaisen optisen sormenjälkilukijan. Tällä kertaa OnePlus on parantanut sormenjälkilukijan toimintaa selvästi ja muokannut teknistä toteutusta hieman. OnePlus 7 Pron näytön alta löytyy tällä kertaa kehittyneempi kamerasensori, jossa on muun muassa kolme muovista linssiä sekä suurempi sensori. Viime vuoden puhelimessa sormenjälkilukijan nopeudeksi ilmoitettiin 0,6 sekuntia, mutta nyt OnePlus 7 Pron sormenjälkilukijan kerrotaan tunnistavan sormenjäljen jo 0,24 sekunnissa.

Sormenjälkilukija on testien perusteella selvästi parempi kuin aikaisemmin, sillä nyt nopeudessa ei juurikaan enää hävitä perinteiselle sormenjälkilukijalle. OnePlus 7 Pron sormenjälkilukija toimi usein varmasti ja virheluvut olivat varsin vähässä. Myös nopeus on sormenjälkilukijan valttikortti verrattuna kilpailijoiden puhelimien näytönalaisiin sormenjälkilukijoihin. OnePlus 7 Pron sormenjälkilukijalle löytyy myös tuttuun tapaan erilaisia animaatioita, joita käyttäjä voi itse vaihtaa asetuksien kautta.

Jos näytönalainen sormenjälkilukija ei kuitenkaan edelleen tunnu itselle sopivalta lukituksenavausvaihtoehdolta, niin mukana on edelleen tuttu etukameraan perustuva kasvojentunnistus. Edelleen on kuitenkin erittäin hyvä huomata, että kasvojentunnistusta ei voida pitää yhtä luotettavana vaihtoehtona lukituksen avaamiseen, sillä jokin käyttäjää muistuttava henkilö tai esine saattaa saada lukituksen auki. Testijakson aikana lukitusta ei kuitenkaan saatu millään muulla tavalla avattua kuin käyttäjän omilla kasvoilla.

Kasvojentunnista käytettäessä mekanisoitu etukamera nousee laitteen yläreunasta aina kun virtapainiketta painetaan. Etukamera nousee yllättävän nopeasti ylös ja tunnistaa kasvot välittömästi, minkä jälkeen etukamera laskeutuu nopeasti myös takaisin alas. Toteutukseltaan kasvojentunnistus on toimiva, mutta ei todennäköisesti enää tarpeellinen, sillä sormenjälkilukija toimii nopeasti ja luotettavasti.

Akunkesto

Puhelimen lataamiseen käytetään Warp Charge 30 -laturia.

OnePlus 7 Pro on tällä hetkellä OnePlusin suurimmalla akulla varusteltu puhelin, sillä laitteen sisälle on saatu ahdettua suuri 4000 milliampeeritunnin akku. OnePlus kertoi puhelimen julkaisun yhteydessä OnePlus 7 Pron akun kestävän käytännössä saman verran kuin viime vuonna julkaistussa OnePlus 6T -mallissa, jossa oli hieman pienempi 3700 milliampeeritunnin akku. Vaikka tällä kertaa akun kapasiteetti on hieman suurempi, niin uutuuspuhelimen tarkka näyttö kuluttaa selvästi enemmän akkua.

Testijakson aikana OnePlus 7 Pron akunkesto ei suuremmin päässyt yllättämään, vaan oli jopa odotettua huonompi. Aktiivisella käytöllä akku saattoi loppua jo ennen iltaa, mutta kevyemmällä käytöllä akku kesti varsin hyvin. Suurin syy heikkoon akunkestoon on erityisesti suuri ja tarkka näyttöpaneeli, joka kuluttaa yllättävän paljon akkua. Aluksi OnePlus 7 Pro -puhelinta testattiin pitämällä oletusasetukset päällä, eli näytön tarkkuus oli QHD+ -tasolla ja virkistystaajuus oli 90 Hz. Selvä muutos akunkestoon oli havaittavissa, kun näytön tarkkuus tiputettiin Full HD+ -tasolle sekä virkistystaajuus normaaliin 60 hertsiin. Tämän jälkeen puhelimessa oli aktiivisella käytöllä iltaisin akkua jäljellä kohtalaiset 20-30 prosenttia.

Jos OnePlus 7 Pron akku tuntuu kuluvan yllättävän nopealla tahdilla, niin suosittelen asetuksien muuttamista. Full HD+ -tarkkuus on vielä erittäin hyvä ja 60 Hz virkistystaajuudella pärjää hienosti, vaikka esimeriksi käyttöliittymän animaatiot eivät ole enää yhtä sulavat. Heikkoa akunkesto OnePlus paikkaa uutuuspuhelimessa kuitenkin nopealla pikalatauksella.

Puhelinta ladataan Warp Charge 30 -pikalaturilla, jollainen nähtiin ensimmäisen kerran OnePlus 6T McLaren -puhelimessa. Tehokkaan pikalaturin avulla OnePlus 7 Pron luvataan latautuvan 20 minuutissa tyhjästä 50 prosentin varaukseen. Warp Charge on siis varsin nopea ja testien perusteella kyseessä on edelleen yksi markkinoiden nopeimmista pikalataustekniikoista. Vaikka OnePlus 7 Pro on rakenteeltaan pitkälti lasia, niin tukea langattomalle lataukselle ei vieläkään ole otettu puhelimeen mukaan. OnePlus on perustellut päätöstä sillä, että langaton lataus on edelleen varsin hidas tapa puhelimen lataamiseen ja yhtiön oma langallinen lataus päivittää selvästi langattoman tekniikan. Langattoman latauksen puuttuminen OnePlus 7 Pron kaltaisesta sekä hintaisesta huippupuhelimesta voidaan laskea jo selväksi miinukseksi.

OnePlus 7 Pron mukana tulevan Warp Charge 30 -pikalaturin latausnopeus.

Testijakson aikana testasimme tuttuun tyyliin myös mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeuden. Yläpuolella olevasta kuvaajasta nähdään, että täysin tyhjästä täyteen OnePlus 7 Pro latautuu Warp Charge 30 -laturilla 80 minuutissa. Aivan OnePlusin ilmoittamaan 50 prosentin varaustasoon ei päästy 20 minuutin latauksella, vaan se vei testissä 25 minuuttia. Huomionarvoista kuvaajassa on se, että OnePlus 7 Pro ajettiin täysin tyhjäksi ennen lataamisen aloittamista, joten ensimmäisien minuuttien aikana lataaminen oli selvästi hitaampaa. Kuvaajasta nähdään myös, että OnePlus 7 Pro latautui tasaisesti 45 minuutin ajan reilut 15 prosenttia 5 minuutin aikavälillä.

OnePlus 7 Pron lataaminen täyteen kesti yllättävän kauan, sillä viime vuonna OnePlus 6T McLaren latautui tyhjästä täyteen 60 minuutissa, mutta OnePlus 7 Pro, vain 300 milliampeerituntia suuremmalla akulla, tarvitsee 20 minuuttia enemmän latausaikaa. Henkilökohtaisesti odotin OnePlus 7 Pron latautuvan täyteen vain reilussa tunnissa, minkä takia 80 minuuttia tuntui hieman pitkältä ajalta. OnePlus 7 Pro ei pääse latausnopeudessa samalle tasolle esimerkiksi Huawei P30 Pron kanssa, jossa on jopa suurempi akku, mutta latautuu tyhjästä täyteen tunnissa.

Kokonaisuudessaan OnePlus 7 Pro on kohtalaisen hyvällä tasolla akunkeston suhteen, vaikka markkinoiden kärkikahinoihin ei päästäkään. Optimoimalla asetuksia akun saa kestämään hieman pidempään, mutta selvin valttikortti on nopea pikalaturi, jonka avulla akkua saadaan lisää muutaman minuutin latauksella mukavasti.

Pakkastesti

Testijakson aikana testasimme myös tuttuun tapaan OnePlus 7 Pron pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 7 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut akkua lainkaan, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Testin jälkeen ei ollut havaittavissa mitään käyttöä häiritseviä ongelmia. Myöskään OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei muuttunut hyytelömäiseksi. Erikoista kuitenkin oli, että OnePlus 7 Pro -puhelinta oli mahdollista ladata heti kylmänä, kun yleisesti muut valmistajat ovat estäneet kylmän puhelimen lataamisen.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 16 prosenttia, eli akunvaraus oli tippunut 84 prosenttiin. Akkua kului testin aikana siis varsin mukavasti, jos verrataan muihin suurella akulla varusteltuihin laitteisiin. Akun kulutus ei kuitenkaan ollut niin suurta kuin olisi voinut odottaa. Toisella testauskerralla pakkanen ei myöskään tuottanut käyttöä haittaavia ongelmia.

Pakkastesti osoitti siis, että OnePlus 7 Pro kestää hyvin kylmää pakkasta, jos laitetta ei käytetä. Videota toistettaessa akkua kului kuitenkin kohtuullisesti. OnePlus 7 Pro kestää pakkasta hyvin, mutta ei asetu pakkaskestävyydeltään parhaimmistoon, vaan suoriutuu normaaliin tapaan, kuten lukuisat muutkin älypuhelimet.

Pääkamera

Kamerapuolella OnePlus on tällä kertaa laittanut suuria panostuksia, mikä näkyy suuremmassa määrässä kameroita sekä paremmassa teknisessä toteutuksessa. OnePlus 7 Pron takaosassa on kolmoiskamera ja etukameroita on yksi, joka nousee ylös laitteen yläreunasta. OnePlus on ottanut uutuuspuhelimessa käyttöön kolmoiskamerassa myös kaikki huippupuhelimelta odotetut toiminnot, sillä kamera kykenee normaaleiden kuvien ohella myös optiseen zoomaukseen sekä ultralaajakulmakuviin.

OnePlus hyödyntää pääkamerana Sonyn kehittämää 48 megapikselin IMX586-sensoria, jossa on f/1.6-aukko, 1/2” kennokoko sekä 1.6 µm pikselikoko. Pääkamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä lasertarkennus. Kamerassa on lisäksi optinen kuvanvakautus. Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja kyseessä on ultralaajakulmakamera. Tässä kamerassa on muun muassa f/2.2-aukko sekä perinteikäs 117 asteen näkökenttä. Kolmas kameroista on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä ja se kykenee 3x optiseen zoomaukseen. Kamerassa on f/2.0-aukko, 1,0 µm pikselikoko sekä optinen kuvanvakain.

Takakamera lyhyesti:

 • Kolmoiskamera + kaksois-LED-salama
  • Pääkamera (wide): 48 MP Sony IMX586 (f/1.6, 1/2″, 1,6 µm, PDAF + LAF, OIS + EIS)
  • Ultralaajakulmakamera: 16 MP (f/2.2, 13 mm, 117 asteen näkökenttä)
  • Teleobjektiivi: 8 MP (f/2.4, 78 mm, 1,0 µm, OIS, 3x optinen zoom)

Tarkan 48 megapikselin pääkameran avustuksella OnePlus 7 Prolla saadaan taltioitua verrattain vaikuttavia kuvia. Hyvässä valaistuksessa otetut kuvat ovat varsin teräviä ja yksityiskohtaisia. Myöskin värit taltioituvat pääosin luonnollisina, eikä niitä korosteta normaalia enempää. Hieman hämärämmässä pääkamera pystyy myös kohtalaiseen tulokseen, vaikka aivan markkinoiden kärkikasteen ei päästäkään. Hämärässä rakeisuus lisääntyy selvästi ja kuvien yksityiskohdat vähenevät. Hämärässä OnePlus 7 Pro käsitteli kuvat myös hieman erikoisesti ja kuvista tuli monessa tilanteessa enemmän öljymaalauksen tapaisia kuin todellisia valokuvia. OnePlus 7 Pron kamera pääkamera ei ole mielestäni mikään kovin suuri harppaus aikaisemmista OnePlusin puhelimista ja kuvanlaatu oli ehkä hieman odotettua heikompaa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu OnePlus 7 Pron pääkameralla.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan 117 asteen näkökentän kuvia, mutta korjausasetuksen ollessa päällä kuvissa on vain 102 asteen näkökenttä. Ultralaajakulmakamera oli testijakson aikana todennäköisesti suurin yksittäinen pettymys OnePlus 7 Pron kolmoiskameratoteutuksessa. Hyvässä valaistuksessa kamera on kyllä varsin hyödyllinen, vaikka kuvien tummat alueet jäivät monesti erittäin tummiksi. Lisäksi ilman korjausta otetuissa kuvissa reunoista tuli selvästi epätarkempia kuin kuvan keskikohdista. Sisätilakuvauksessa ultralaajakulmakamera ei vakuuttanut, sillä kuvista tuli useasti varsin epätarkkoja. Toinen selvä heikkokohta ultralaajakulmakameralle oli hämäräkuvaus, jossa tulokset olivat jopa umpisurkeita. Hämärässä otetut kuvat näyttivät öljymaalauksilta ja yksityiskohdat katosivat lähes olemattomiin, kun kuvia tarkastellaan lähempää. Alapuolella on muutama OnePlus 7 Pron ultralaajakulmakameralla otettu kuva.

Zoomaus ominaisuuksissa OnePlus 7 Pro on varsin vahvoilla, mikä on erillisen teleobjektiivin ansiosta. Puhelimen 8 megapikselin teleobjektiivi mahdollistaa kolminkertaisen optisen zoomauksen, mikä on hieman enemmän kuin normaali kaksinkertainen optinen zoomaus. Zoomatuissa kuvissa laatu pysyi mukavan lähellä pääkameralla otettuja kuvia erityisesti hyvässä valaistuksessa. Myöskin hämärässä optisesti zoomatut kuvat olivat varsin hyviä, vaikka puhelin käsitteli kuvat varsin erikoisesti rakeisiksi. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemman puolinen on otettu pääkameralla ilman zoomausta (1x) ja oikeanpuoleinen 8 megapikselin teleobjektiivilla (3x).

Bokeh-kuvausta on mahdollista myöskin uutuuspuhelimella harrastaa, vaikka erillistä kameraa sitä varten ei löydykään. Bokeh-kuvauksessa kuvat otetaan puhelimen teleobjektiivilla, eli kuvattava kohde täytyy olla verrattain varsin kaukana kuvaajasta. Syvyysterävyys saadaan kuviin ainoastaan kamerasovelluksen muotokuvatilassa, joka tuo oman haasteensa bokeh-kuvaamiseen. Syvyysterävyyttä ei ole mahdollista säätää ennen eikä jälkeen kuvan ottamista, mikä on pienoinen puute verrattuna kilpailijoihin. Bokeh-kuvauksessa OnePlus 7 Pro on varsin vahvoilla aina kun syvyysefektin taltioiminen onnistuu. Kamera tunnistaa hyvin kohteen ääriviivat ja sumentaa taustaa maltillisesti. Alapuolella on yksi muotokuvatilalla taltioitu kuva.

Videoita voidaan OnePlus 7 Prolla luonnollisesti kuvata 4K 60FPS -tarkkuudella. Videokuvaus onnistuu puhelimella hyvin, sillä testien perusteella videoissa on hyvät värit ja tarkkuus on miellyttävä. Lisäksi kuvanvakautus toimii varsin mallikkaasti. Huonoa videokuvauksessa on kuitenkin se, että videota on mahdollista taltioida ainoastaan pääkameraa ja teleobjektiivilla. Ultralaajakulmakameralla videoita ei ole mahdollista kuvata. Myöskin hidastusvideokuvaus on rajattu vain kahteen vaihtoehtoon, jotka ovat Full HD 240FPS sekä HD 480FPS. Kilpailevien valmistajien huippupuhelimista löytyvää 960PFS-tarkkuutta ei valitettavasti OnePlus 7 Prosta löydy.

Kamerasovellukseen OnePlus ei ole tehnyt suuria muutoksia, kun verrataan viime vuoden puhelimista löytyvään kamerasovellukseen. Sovelluksessa on paljon hyödyllisiä ominaisuuksia ja vain vähän turhaa. Kamerasovelluksen päänäkymässä ominaisuudet ovat pääasiassa vain yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa HDR-asetuksille, salamalle, kuvasuhteelle sekä kuvauksen ajastukselle. Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä sovelluksessa on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (video, valokuva, muotokuva, yönäkymä sekä ammattilainen).

Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (16MP), laajakulmakameran (12MP) sekä teleobjektiivin (8MP) välillä yhdellä painalluksella. Kameravalitsin on erinomainen toiminto ja yksinkertaistaa kameroiden välillä liikkumista.

Tärkein ominaisuus monelle kamerasovelluksessa on toimiva pro-kuvaustila, joka on OnePlusin tyylisesti myös OnePlus 7 Prossa varsin vaikuttava. Pro-kuvaustilassa voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100-3200), suljinaikaa (1/8000s – 30s), tarkennusta sekä valaistusta, minkä lisäksi tarjotaan vakiona myös histogrammia, sommitteluviivoja sekä vesivaakaa, joiden avulla kuvan saa aseteltua tyylikkäästi suoraan. Pro-tilassa voi kuvata luonnollisesti RAW-kuvia, joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa on mahdollista myös ottaa suoraan 48 megapikselin tarkkuisia kuvia jpg-muodossa.

Kestääkö pop-up-kamera?

Etukamera nousee nopeasti.

Mielenkiintoinen ominaisuus OnePlus 7 Prossa on etukamera, joka nousee laitteen yläreunasta. OnePlus on joutunut toteuttamaan etukameralle oman mekanisminsa, sillä se ei ole mahtunut puhelimen etupuolelle suuren näyttöpaneelin takia.

Etukameran tarkkuus on 16 megapikseliä ja OnePlus hyödyntää Sonyn kehittämää IMX471-sensoria. Kamerassa on kerrottu olevan f/2.0-aukko ja 1.0 µm pikselikoko. Etukamerassa on tuki myös elektroniselle kuvavakautukselle, jonka avulla videoista saadaan hieman parempia. Kuvien laatu etukameralla on hyvä ja erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan yksityiskohtaisia. Heikossa valaistuksessa kuvien laatu heikkenee normaaliin tapaan, mutta OnePlus on toteuttanut ohjelmistollisesti niin sanotun näyttösalaman, jonka avulla esimerkiksi selfie-kuviin saadaan hämärässä hieman enemmän valoa.

Suurin kysymys ylösnousevan pop-up-kameran kohdalla on kuitenkin sen kestävyys. OnePlus on luvannut kameran kestävän kulumatta vähintään 300 000 nostokertaa, eli 5,5 vuotta, jos kamera nostetaan keskimäärin 150 kertaa päivässä. Testijakson aikana etukameraa ei nostettu läheskään 150 kertaa päivässä, vaan lukema saattoi hyvin jäädä tämän alapuolelle. Kameran ollessa yläasennossa on kameraosaa mahdollista hieman heiluttaa, sillä se antaa vähän periksi. OnePlus on rakentanut kameraan myös pölynsuodatusmekanismin, jonka pitäisi pitää lika pois kamerasta. Kamera on myös suojattu safiirilasilla, joten sen ei pitäisi myöskään naarmuuntua helposti väliin joutuvan lian takia.

Etukameraa varten on rakennettu myös muita suojausmenetelmiä ja varmasti hienoin niistä on putoamissuojaus. Ominaisuuden ansiosta pop-up-kamera vetäytyy automaattisesti sisään, jos laite huomaa putoavansa. Muutamien pudotustestien perusteella ominaisuus toimii luvatusti ja vetäytyy varsin nopeasti takaisin laitteen sisälle. En kuitenkaan täysin vakuuttunut siitä, että kamera pystyisi havaitsemaan putoamisen tarpeeksi nopeasti ja vetäytyäkseen sisälle puhelimen osuessa maahan. Tämä ei ainakaan onnistu testien mukaan normaalilta 1-1,5 metrin korkeudelta, vaan pudotusmatka pitäisi olla vielä suurempi, jotta etukamera kerkeäisi vetäytyä sisälle kokonaisuudessaan.

Etukamera pystytään myös väkisin painamaan alas, mutta tätä voi suositella ja puhelin ilmoittaakin virheellisestä käytöstä suoraan käyttäjälle. Etukameran painaminen alas saattaa vahingoittaa puhelinta.

Testijakson aikana OnePlus 7 Pron etukameraa käytettiin muun muassa kasvojentunnistuksessa, jolloin etukamera nousi aina kun virtapainiketta painettiin. Yleisesti etukamera nousi nopeasti ylös, tunnisti kasvot ja vetäytyi alas. Yhteensä tähän meni etukameralta noin kaksi sekuntia. Toisinaan oli kuitenkin tilanteita, joissa kasvojentunnistuksen ja lukituksen avautumisen jälkeen etukamera jäi ylös ja yli siinä noin sekunnin ajan, kunnes älysi laskeutua takaisin alas. Kyseessä ei kuitenkaan ollut kovin suuri ongelma, ja se on todennäköisesti korjattavissa ohjelmistopäivityksellä.

Kokonaisuudessa ylösnouseva etukamera tuntui erittäin hyvin toimivalta ratkaisulta ja mekanismi oli odotettua nopeampi. Etukameran laatu oli erittäin hyvä ja sille luodut ominaisuudet toimivat. Testijakson perusteella en ole myöskään kovin huolissani etukameratoteutuksen toimivuudesta, sillä OnePlus on rakentanut kamerasta varsin kestävän.

Käyttöjärjestelmä

OnePlus 7 Prossa on Android 9.0 Pie sekä OxygenOS 9.5.

Käyttöjärjestelmänä OnePlus 7 Prossa toimii luonnollisesti Googlen Android 9.0 Pie, jonka päällä hyrrää tuttuun tapaan yhtiön oma OxygenOS 9.5 -käyttöliittymä. OnePlus ei ole suuremmin viimeisen vuoden aikana muokannut OxygenOS-käyttöliittymän toteutusta, vaan myös OnePlus 7 Prossa se näyttää samalta kuin viime vuoden puhelimissa. Tällä kertaa OnePlus on kuitenkin lisännyt muutamia hyödyllisiä toiminnallisuuksia.

Yksi uutuusominaisuuksista on näyttötallennin, joka mahdollistaa näytön tapahtumien taltioimisen videolle. OnePlus kehuu ominaisuuden muun muassa pystyvän taltioimaan sekä ulkoista että sovelluksien omaa ääntä. Videon tallentamiselle ei ole myöskään minkäänlaisia rajoituksia, joten muun muassa videokokouksien ja mobiilipelisessioiden tallentaminen on mahdollista suoraan käyttöliittymään integroidulla toiminnallisuudella. Lyhyiden testien perusteella näyttötallennin toimii kuten on luvattu.

Toinen OnePlusin hehkuttama uutuusominaisuus OxygenOS-käyttöliittymässä on Zen-tila. Kyseessä on varsin erikoinen, mutta samalla myös mielenkiintoinen toiminallisuus. OnePlus kertoo aina ajatelleen teknologialla olevan positiivisia vaikutuksia ihmisten elämään ja myös tästä syystä Zen-tila on kehitetty. Kun Zen-tila aktivoidaan päälle, puhelimen käyttäminen on mahdotonta seuraavan 20 minuutin ajan. Tilan ollessa päällä puhelimella on mahdollista ainoastaan soittaa hätäpuheluita tai ottaa kuvia. Kun 20 minuutin aikamääre tulee täyteen, niin OnePlus 7 Pro palautuu normaaliin tilaansa.

Zen-tilan avulla OnePlus pyrkii saamaa käyttäjiä keskittymään myös muihin asioihin kuin puhelimen käyttämiseen. Kokonaisuudessaan Zen-tila vaikuttaa hyödylliseltä, vaikka sitä ei testijakson aikana testattukaan. On kuitenkin täysin eri asia, kuinka moni käyttäjä käyttää ominaisuutta aktiivisesti tai edes tietää sen olemassaolosta.

OnePlus on kertonut myös parantaneensa OxygenOS 9.5 -käyttöliittymässä pelikokemusta päivitetyn pelitilan avulla. Uudessa pelitilassa on muun muassa mahdollisuus blokata ilmoitukset pelisession ajaksi, jolloin pelaaminen on mahdollista ilman häiriötekijöitä. Pelitilassa on mahdollista saada myös haptista palautetta päivitetyn värinämoottorin avulla.

Testijakson aikana OxygenOS 9.5 tuntui toimivan toivotulla tavalla, eikä vastaan tullut suurempia ongelmia. Toisinaan jotkin sovellukset saattoivat kaatua satunnaisesti, mutta muita ongelmia ei ollut havaittavissa. OnePlus oli testijakson lopussa päivittänyt OnePlus 7 Pro -puhelimen tietoturvan huhtikuulle, eikä valitettavasti vielä tuoreimpaan versioon.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee OnePlus 7 Prota.

OnePlus 7 Pro edustaa OnePlusin ensimmäistä huippuälypuhelinta, joka voidaan laskea Huawein ja Samsungin huippupuhelimien haastajaksi. Testijakso osoitti OnePlus 7 Prolla olevan paljon hyviä puolia, mutta valitettavasti myös yllättävän paljon huonoja. Henkilökohtaisesti olen aina pitänyt OnePlusin puhelimista. Ne ovat tarjonneet erittäin paljon vastinetta rahalle, eikä myöskään OnePlus 7 Pron kohdalla ole ongelmaa tämän kanssa.

Testijakson aikana puhelimen neljä suurinta vahvuutta olivat erinomainen näyttö, laadukas ulkoinen toteutus, tehokas Snapdragon 855 sekä ohjelmisto. Näyttö on miellyttävän suuri ja tarkka, eikä siinä ole minkäänlaisia häiriötekijöitä. Rakenteeltaan OnePlus 7 Pro on kuten huippupuhelimen kuuluukin, ja erityisesti Nebula Blue -väriversio näyttää todella tyylikkäältä. Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri yhdessä ylisuuren RAM-muistimäärän ansiosta tekee laitteesta nopean ja sulavan käyttää. Ohjelmistopuolella OnePlus pääsee vakuuttamaan edelleen OxygenOS-käyttöliittymän kanssa, joka on mielestäni yksi parhaimpia Android-puhelimissa nähtyjä toteutuksia.

Puhelimessa on myös muita pieniä vahvuuksia, joita ovat muun muassa nopea Warp Charge 30 -pikalataus, paranneltu näytönalainen sormenjälkilukija, uusi värinämoottori sekä stereokaiuttimet. OnePlus 7 Prossa on myös selviä puutteita, joita olivat IP-luokituksen, kuulokeliittimen, muistikorttipaikan sekä langattoman latauksen puuttuminen. Suurin pettymys oli kuitenkin verrattain heikko akunkesto oletusasetuksilla, sillä suuren 4000 milliampeeritunnin akun olisi voinut olettaa tuottavan paremman käyttöajan. Toinen suurista heikkouksista on kameran heikot hämäräkuvausominaisuudet ja kuvien laatu hämärässä.

OnePlus 7 Pro maksaa Suomessa halvimmillaan 709 euroa, jolla saa 6 + 128 gigatavun version. Tarjolla on myös 749 euroa maksava 8 + 256 gigatavun versio sekä 829 euroa maksava 12 + 256 gigatavun versio. Järkevin valinta mielestäni on 749 euron versio, sillä 8 gigatavua riittää jo helposti puhelimen käyttämiseen. Myöskään 709 euron versio ei ole huono valinta, sillä 6 gigatavua RAM-muistia riittää hienosti, mutta 128 gigatavun tallennustilaa voi loppua jossain kohtaa kesken, eikä puhelimessa ole muistikorttipaikkaa. Hintaisekseen OnePlus 7 Pro tarjoaa kuitenkin edelleen hyviä ominaisuuksia, mutta kuluttajien vaatimukset kasvavat hinnan noustessa.

OnePlus 7 Pro -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

8.7

Hyvää
 • Laadukas ja miellyttävä rakenne
 • Suuri ja tarkka näyttö ilman etukameralovea
 • Monipuolinen kolmoiskamera
 • Android 9.0 Pie ja monipuolinen OxygenOS 9.5
 • Kestää jokseenkin vettä (valmistajan mukaan / EI IP68)
 • Erittäin nopea Warp Charge 30 -pikalataus
 • Nopea ja varma näytönalainen sormenjälkilukija
 • Erinomainen haptinen värinämoottori
 • Snapdragon 855 tarjoaa hyvän suorituskyvyn
 • Paljon muistia ja tallennustilaa (nopea UFS 3.0)
 • Miellyttävä äänentoisto
Huonoa
 • Ei IP-luokituksen mukaisesti vesitiivis
 • Ei kuulokeliitintä
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Ei langatonta latausta
 • Verrattain heikko akunkesto oletusasetuksilla
 • Hämäräkuvaus heikkoa (pääkameralla ja ultralaajakulmakameralla)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut