Arvostelussa ZTE Axon 30 Ultra – mielenkiintoinen lippulaivapuhelin hyvillä ominaisuuksilla
ZTE ei ole kovinkaan tunnettu brändi Suomessa huippupuhelimiensa osalta, mutta viimeisen vuoden aikana kiinalaisyritys on panostanut lippulaivalaitteisiin aivan uudella tavalla. Keväällä ZTE esitteli globaalisti uuden Axon 30 -tuoteperheen, jonka kärkimalli Axon 30 Ultra on tullut saataville globaalisti yhtiön omien myyntikanavien kautta. ZTE Axon 30 Ultra saatiin myös SuomiMobiilin testattavaksi.
Yksi puhelimen tärkeimmistä osa-alueista on kehittynyt neloiskamera, johon sisältyy jopa kolme 64 megapikselin tasoista sensoria. Tehoista on vastaamassa Snapdragon 888 -huippupiiri ja ZTE on varustellut puhelimen myös 144 hertsin virkistystaajuuden omaavalla kaartuvalla AMOLED-näyttöpaneelilla. ZTE Axon 30 Ultrassa on myös erittäin tehokas 65 watin pikalataus sekä uudistettu MyOS 11 -käyttöliittymä. ZTE on tuonut puhelimen myyntiin globaalisti edullisimmillaan 749 euron hintaan, joten kyseessä ei ole kaikista kallein lippulaivapuhelin.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan ZTE Axon 30 Ultra -älypuhelimeen noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan puhelimen rakenteeseen, näyttöön, mielenkiintoisiin kameroihin ja teknisiin ominaisuuksiin sekä tarkastelemme puhelimen akun latautumisnopeutta ja pakkaskestävyyttä. Testissä käynyt laite oli 8 + 128 gigatavun versio sekä väriltään musta.
ZTE Axon 30 Ultra (A2022PG) | |
---|---|
Mitat: | 161.53 x 72.96 x 8.0 mm |
Paino: | 188 g |
Rakenne: | Alumiinikehys sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnat |
Näyttö: | 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / kaartuva / 144 Hz / HDR10+ |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 888 (1x 2.84 GHz Kryo 680 & 3x 2.42 GHz Kryo 680 & 4x 1.8 GHz Kryo 680) |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 660 |
Muisti: | 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1] |
Takakamera: | 64 MP pääkamera (Sony IMX686 / f/1.6 / 26 mm / 1/1.72" / 0.8 µm / PDAF / LAF / OIS) + 64 MP ultralajaakulmakamera (Samsung GW3 / f/2.2 / 13 mm/ 1/1.97" / 0.7µm / 120 asteen kuvakenttä) + 64 MP muotokuvakamera ( Samsung GW3 / f/1.9 / 35 mm / 0.7 µm / 1/1.97" / PDAF) + 8 MP periskooppikamera (f/3.4 / 123 mm / 1/4.0" / PDAF / OIS / 5x zoom) + LED-salama |
Etukamera: | 16 MP etukamera |
Akku: | 4600 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 11 + My OS 11 (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 65 watin langallinen lataus |
Liitännät: | USB-C / USB 3.1 |
Ääni: | Bluetooth 5.2 ja aptX HD -tuki / aptX Adaptive / stereokaiuttimet |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | Musta |
Hinta: | 749 € (8 + 128 Gt) tai 849 € (12 + 256 Gt) |
Myyntipakkaus
ZTE toimittaa Axon 30 Ultra -puhelimen pääosin mustassa myyntipakkauksessa, jota koristaa ZTE:n logot ja laitteen mallinimi useaan kertaan. Myyntipakkauksen takaosassa on listattuna joitakin laitteen tukemia langattomia tekniikoita. Lisäksi erillisessä tarrassa on listattuna kaikki tarpeellinen, kuten laitteen mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot. Ulkoisesti myyntipakkaus on tyylikäs, mutta ei tarjoa yllätyksiä.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin omasta syvennyksestään. Puhelimen välitasanteen alapuolella on erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-työkalun, takuukortin sekä kovamuovisen suojakuoren. Testilaitteen mukana ei toimitettu käyttöopasta, mutta sellainen tulee oletettavasti kuluttajalaitteiden mukana. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä erikseen kaksi pientä pahvilaatikkoa, jotka pitävät sisällään kuulokeadapterin, langalliset nappikuulokkeet, USB-C-kaapelin sekä 65 watin tehoisen pikalaturin.
Puhelimen myyntipakkaus on siis mukavan monipuolinen ja täyteläinen. Vaikka ulkoisesti paketti ei suuremmin yllätä, niin sisältö on hintaluokassaan todella kattava. Monet huippupuhelimet eivät nykyään tarjoa esimerkiksi laturia, joka taas Axon 30 Ultran mukana tulee. Lisäksi kuulokkeet ja laadukas suojakuori ovat aina mukava pieni ekstra myyntipakkauksessa.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
ZTE on panostanut Axon 30 Ultran laatuvaikutelmaan todella paljon ja ottanut oppia muutamilta kilpailijoiltaan muotoilun osalta. Puhelimessa ei voida välttyä pieneltä Samsung Galaxy Note 20 Ultran kaltaiselta vaikutelmalta, mutta mielestäni kyseessä ei ole ongelma. Itse tykkäsin Samsungin muotoilusta, ja ZTE on kopioinut parhaat osat siitä. Axon 30 Ultrassa hyödynnetään laadukkaita valmistusmateriaaleja, sillä laite koostuu alumiinikehyksestä ja lasipinnoista.
Globaalisti puhelimesta on tarjolla ainoastaan musta väriversio, joka on mielestäni ennemminkin harmaa. Mustan väriversion takaosa on viimeistelty mattapintaiseksi, mutta alumiinikehys on kiiltäväpintainen. Itse tykkään Axon 30 Ultran mattapintaisesta viimeistelystä, sillä matta pinta kerää yleisesti vähemmän sormenjälkiä ja naarmuja kuin kiiltäväpintainen lasi. Testijakson aikana sormenjäljet tai muut liat eivät olleet ongelma puhelimen takaosassa, eikä siihen myöskään tullut mitään huomattavia naarmuja. ZTE hyödyntää puhelimessa Gorilla Glass 5 -lasia, joka kestää aktiivista käyttöä hyvin.
Puhelimen virallisiksi mitoiksi on ilmoitettu 161,5 x 73 x 8 millimetriä, joten Axon 30 Ultra ei ole mikään kompaktein älypuhelin, muttei myöskään suurimmasta päästä. Painoa on 188 grammaa, joten laite ei myöskään ole painavin, sillä monet puhelimet painavat nykyisin yli 200 grammaa. Laitetta taivuteltaessa on havaittavissa puhelimen antavan hieman periksi, mutta mistään merkittävästä ongelmasta ei ole kyse. Puhelin ei kuitenkaan päästänyt mitään natinoita, joten yleisesti vaikutelma on laadukas.
Muotoilultaan ZTE Axon 30 Ultra on tyylikäs, muttei kaikista ergonomisin. Toki takaosan lasipinta kaartuu molemmilta reunoilta hyvin helpottaen käteen istuvuutta, mutta ZTE ei ole käyttänyt kovinkaan paljon aikaa viimeistelyyn. Esimerkiksi lasipinnat ja alumiinikehys eivät ole kovin hyvin sopusoinnussa, sillä saumakohdat huomaa selvästi ja ne ovat terävät. Lisäksi normaalisti kädessä pidettäessä on ohut alumiinikehys selvästi tunnettavissa molemmilta puolilta. Vaikka muotoilu vastaa hyvin Samsungin Galaxy Note 20 Ultraa, niin yhtä huolellista viimeistelyä ZTE ei ole onnistunut kopioimaan.
Axon 30 Ultrasta ei löydy IP68-luokitusta, joten laitetta ei ole tarkoitettu upotettavaksi veteen. Jonkinlainen vedenkestävyys puhelimelta kuitenkin löytyy, sillä ZTE on esimerkiksi tiivistänyt SIM-korttiluukun erillisellä kumilla. Puhelinta ei kuitenkaan kannata tiputtaa veteen, ja ainakin itse kaipaisin tässä hintapisteessä jo todellista vedenkestävyyttä. Todennäköisesti kevyestä sateesta tai vesiroiskeista puhelin selviää, mutta takuu ei kuitenkaan kata mitään nesteen aiheuttamia vaurioita.
Axon 30 Ultran etuosasta löytyy kilpailijoidenkin lippulaivapuhelimista tuttu toteutus, sillä näyttöä kiertää kapea kehys ja samalla näyttö kaartuu jonkin verran molemmilta reunoiltaan. Näyttö peittää noin 91-prosenttisesti laitteen etuosan pinta-alan, mikä on hyvä suoritus. Puhelimen etuosassa silmiin pistää ensimmäisenä näytön yläreunassa oleva keskitetty etukamerareikä, joka ei ole millään tasolla pieni. Näytön keskikohdasta hieman alemmas mentäessä on havaittavissa näyttöön integroitu sormenjälkilukija. Näyttölasin yläreunassa on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet sekä puheluihin käytettävä kuuloke sijaitsee näyttölasin ja alumiinikehyksen saumakohdassa.
Takaosaltaan Axon 30 Ultra tuo vahvasti mieleen Galaxy Note 20 Ultran, joten kyseessä on tyylikäs laite. Vasemmassa yläkulmassa on selvästi ulkoneva laatikkomainen kamera-alue, jossa on neljä kamerasensoria, kaksi LED-salamavaloa, mikrofoni, laserautomaattitarkennus sekä teksti ”3 x 64 MP 1.6-3.4/13-123”, jolla viitataan kameroiden määrään ja linssien teknisiin ominaisuuksiin. Kamera-alueen rinnalla on lisäksi testi ”Neovision Photography”, jolla taas viitataan ZTE:n kamerateknologiaan. Muilta osin Axon 30 Ultran takaosa on hyvin pelkistetty, mutta oikeassa alareunassa on vielä ZTE- ja 5G-logot.
Axon 30 Ultran oikeassa kyljessä on tuttuun tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasen kylki on jätetty kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti alumiinista ja niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. ZTE on laittanut virtapainikkeeseen myös kuvioinnin, joka helpottaa sen erottamista muista painikkeista. Axon 30 Ultran yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofoni sekä alareunassa kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.
Näyttö
ZTE on rakentanut Axon 30 Ultran suuren ja huippuluokkaisen 6,67 tuuman näyttöpaneelin ympärille. Näyttö perustuu AMOLED-tekniikkaan, ja on reunoilta kaartuva, mikä on ollut monien huippupuhelimien ominaisuus jo monta vuotta. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä, joka takaa 395 pikseliä tuumaa kohden. Näyttöön on saatu erittäin korkea 144 hertsin virkistystaajuus sekä 300 hertsin kosketusherkkyys. Axon 30 Ultran näytössä on lisäksi HDR10+ -tuki, 20:9-kuvasuhde sekä etukameraa varten tehty reikä.
Mielestäni näytön paras ominaisuus on 144 hertsin virkistystaajuus, joka tekee käyttökokemuksesta erittäin sulavan ja miellyttävän. Virkistystaajuutta voidaan vaihtaa puhelimessa 60, 90, 120 ja 144 hertsin välillä, joten halutessaan ei tarvitse käyttää korkeinta ja eniten virtaa vievää asetusta. Mukana on myös auto-tila eli adaptiivinen virkistystaajuus, jossa virkistystaajuus säätyy näytöllä olevan sisällön mukaisesti. Auto-tila säästää hieman virtaa, sillä näyttöä ei pakoteta päivittymään aina 144 kertaa sekunnissa.
Näytön Full HD+ -tarkkuus riittää varmasti monille käyttäjille, mutta huippuluokassa voisi kaivata myös hieman tarkempaa paneelia. Tarkkuus riittää mielestäni mainiosti esimerkiksi videoiden katseluun. ZTE Axon 30 Ultrassa on myöskin Widevine L1-sertifikaatti, joka mahdollistaa teoreettisesti parempilaatuisen HDR10+ -toiston monien suoratoistopalveluiden kautta. Esimerkiksi Netflixin kautta puhelimella voidaan katsoa Full HD -tasoisena, mutta HDR-ominaisuudet eivät ole laitteella käytettävissä.
Axon 30 Ultran näytön todettiin testijakson aikana olevan varusteltu hieman kilpailijoiden huippupuhelimia heikommalla kirkkaudella. Näytöstä sai hyvin selvää monessa tilanteessa, mutta suorassa auringonvalossa luettavuus ei ollut paras mahdollinen. Värintoistoltaan Axon 30 Ultran AMOLED-näyttö on mielestäni hyvä, ja musta on oikeasti mustaa. Lisäksi värit on optimoitu oletusasetuksilla miellyttäväksi. Näytössä oli havaittavissa kuitenkin pientä sinertävää sävyä, mutta onneksi ZTE antaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää näytön värintoistoa.
Testijakson aikana näytön suurin ongelma oli näytön reunojen suuri herkkyys. Kaartuvat reunat tuottivat paljon virhekosketuksia sekä ongelmia käytettävyyden kanssa. ZTE on toteuttanut puhelimeen myös asetuksen, josta voidaan säätää kaartuvien reunojen kosketusherkkyyttä ja -alaa. Asetuksia säätämällä saadaan hieman virhekosketuksia pois, mutta liikaa reunojen kosketusta ei voi poistaa käytöstä, sillä lopulta se haittaa myös reunoissa olevien painikkeiden toimintaa esimerkiksi näppäimistössä.
Näyttöä varten ZTE on toteuttanut paljon erilaisia asetuksia, kuten vaikka aiemmin mainittu virkistystaajuuden monipuolinen säätö. Näytön väritilaa voidaan säätä kolmesta asetuksesta, jotka ovat colorful, standard sekä soft. Lisäksi värilämpötilaa voidaan säätä väriympyrästä tai kolmesta oletusasetuksesta, jotka ovat warm, normal sekä cool. Axon 30 Ultra tukee lisäksi tummaa tilaa, lukutilaa sekä yövaloa.
Kokonaisuudessaan ZTE Axon 30 Ultran näyttö on pääosin hyvä, vaikka kaartuvat reunat tuottavatkin jonkin verran virhekosketuksia. Omassa hintaluokassaan näytön tekniset ratkaisut ovat hyvät, sillä kyseessä ei ole mikään yli 1000 euron huippupuhelin.
Tekniikka, suorituskyky ja 5G
Teknisesti ZTE Axon 30 Ultra ei tarjoa suurempia yllätyksiä, sillä suorituskyvystä on vastaamassa Qualcommin kehittämä Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on huippuluokan järjestelmäpiiri, joka tarjoaa erinomaista suorituskykyä. Snapdragon 888 on nähty tämän vuoden aikana lukuisissa älypuhelimissa, joten kyseessä on hyvin tuttu järjestelmäpiiri. Uutuuspiirissä Qualcomm on panostanut paremman suorituskyvyn ohella myös energiatehokkuuteen sekä tuoreempaan 5G-modeemiin.
Snapdragon 888 on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka ovat jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja ne toimivat jopa 2,84 GHz:n kellotaajuudella. Kyseessä on myös ensimmäinen CPU-alijärjestelmä, joka perustuu ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii tuorein Adreno 660, joka on tähän asti tehokkain grafiikkaprosessori ja Qualcommin mukaan se on jopa 35 prosenttia tehokkaampi kuin edeltävä sukupolvi.
ZTE Axon 30 Ultra on tarjolla kahdessa muistivariantissa, joista edullisemmassa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Kalliimmassa versiossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Testiin saatu puhelin oli 8 + 128 gigatavun malli. ZTE hyödyntää laitteessa muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Muistikorttipaikkaa ei ZTE Axon 30 Ultraan ole saatu, joten käyttäjien täytyy tyytyä sisäiseen tallennustilaan tai erilaisiin pilvitallennustilaratkaisuihin.
Puhelimessa ajettiin testijakson aikana läpi tutut suorituskykytestit, joissa myös Axon 30 Ultra pärjäsi erinomaisesti Snapdragon 888 -järjestelmäpiirinsä ansiosta. Puhelimen saamat pisteytykset olivat Snapdragon 888 -puhelimien parhaimmistoa, joten suorituskykyä ei Axon 30 Ultrasta puutu. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista tarkistaa puhelimen pisteet, ja niitä voidaan verrata samaan järjestelmäpiiriin perustuvien OnePlus 9 Pro- ja ASUS Zenfone 8 -puhelimien pisteytyksiin.
ZTE Axon 30 Ultra (SD888) | OnePlus 9 Pro (SD888) | ASUS Zenfone 8 (SD888) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 804 609 pistettä | 695 828 pistettä | 775 281 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 1128 pistettä | 1096 pistettä | 1128 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 3557 pistettä | 3281 pistettä | 3617 pistettä |
PCMark 2.0: | 15 280 pistettä | 9025 pistettä | 13 101 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | MAX pisteet | MAX pisteet | MAX pisteet |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | MAX pisteet | MAX pisteet | MAX pisteet |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | MAX pisteet | MAX pisteet | MAX pisteet |
3DMark Wild Life: | 5868 pistettä | 5719 pistettä | 5545 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Suorituskykytestien perustella ZTE Axon 30 Ultran suorituskyky on huippuluokan tasolla ja se varmasti riittää kaikille. Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Testijakson aikana suorituskyky ei tuottanut ollenkaan ongelmia, vaan puhelin toimi sulavasti joka tilanteessa. Lisäksi raskaimmatkin sovellukset ja pelit käynnistyivät mukavan ripeästi, mikä on toki myös vaadittua huippuluokan puhelimelta.
ZTE Axon 30 Ultralle toteutettiin testijakson aikana myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa.
Ensimmäisellä testauskerralla ZTE Axon 30 Ultralla saatiin AnTuTu-testissä todella korkeat 804 609 pistettä, mutta toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun, sillä ne asettuivat 788 354 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin viimeisellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi 748 200 pistettä. Stressitestissä havaittiin suorituskyvyn tippuvan suuremmin kolmen ensimmäisen testauskerran aikana, mutta lopulta tiputus tasaantui selvästi. Lisäksi neljännellä kerralla puhelin ilmoitti liiallisesta lämpiämisestä. Pahimmillaan suorituskyvystä katosi yli 56 000 pistettä.
Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi noin 7 prosenttia. Suorituskyvyn lasku on kohtuullista, sillä monissa Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvissa puhelimissa suorituskyvystä on tippunut jopa selvästi enemmänkin. Esimerkiksi OnePlus 9 Pron kohdalla suorituskyvystä katosi huimat 26,2 prosenttia. Jos suorituskyvystä tippuu alle 10 prosenttia, niin sitä voidaan pitää hyvänä suorituksena tämän päivän huippupuhelimissa. Suorituskyvyn lasku pidemmässä käytössä on normaalia Snapdragon 888 -puhelimille, mikä viittaa ongelmiin jo suoraan järjestelmäpiirin suunnittelussa. Myös ZTE Axon 30 Ultran kohdalla huomattiin ulkoisesti selvää kuumenemista.
Puhelinta ei ollut stressitestin jälkeen tai aikana mukavaa pitää kädessä kuumuuden takia. Peruskäytössä erityisesti laitteen alumiinikehys kuumeni hieman, mutta takaosa hieman vähemmän. ZTE on panostanut puhelimessa jokseenkin myös jäähdytykseen, sillä Axon 30 Ultran sisältä löytyy kookas nestejäähdytysjärjestelmä. Jäähdytys ei kuitenkaan pidä laitetta kylmänä pidemmässä käytössä, vaan siirtää järjestelmäpiirin lämmön laitteen rakenteeseen.
Snapdragon 888 on Qualcommin ensimmäinen huippuluokan järjestelmäpiiri, jossa on integroituna 5G-modeemi. Mukana on Snapdragon X60 -modeemi, jonka avulla puhelin pystyy tarjoamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. ZTE Axon 30 Ultra pitää sisällään monipuoliset 5G-verkot non-standalone-tekniikkaan perustuen, mutta mmWave-tukea ei löydy. Uuden sukupolven 5G-modeemin ansiosta ZTE Axon 30 Ultra -puhelimella päästään teoreettisesti jopa 7,5 Gbps:n latausnopeuksiin ja 3 Gbps:n lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.
ZTE Axon 30 Ultra tukee non-standalone-verkoissa ainoastaan viittä taajuusaluetta, jotka ovat n1, 3, 28, 41 sekä 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue. Onneksi kyseinen taajuusalue löytyy myös ZTE Axon 30 Ultrasta valmiiksi.
5G-verkkoja testattiin Axon 30 Ultra -puhelimessa testijakson aikana DNA:n verkoissa Hämeenlinnan alueella. Puhelimella päästiin testeissä todella hyviin 5G-nopeuksiin, sillä keskimäärin latausnopeudet ylsivät 700-800 Mbps tasolle ja lähetysnopeudet vastaavasti 20-40 Mbps tasolle. Parhaimmillaan puhelimella onnistuttiin mittaamaan 838 Mbps latausnopeus sekä 68,1 Mbps lähetysnopeus.
5G-verkoissa ei tuntunut olevan suurempia ongelmia, mutta ongelmia havaittiin yleisesti mobiiliverkoissa 4G-alueilla. ZTE Axon 30 Ultralla yhteys oli monesti huonompi kuin hiljattain testatuissa muissa puhelimissa. Lisäksi Axon 30 Ultra kadotti mobiiliverkkoyhteyden usean kerran päivässä ja ainoa lääke ongelmaan oli laitteen käyttäminen lentokonetilassa tai uudelleenkäynnistys. Kyseessä saattaa olla ongelma laitteen optimoinneissa Suomen markkinoille, sillä virallisesti laitetta ei löydy yhdenkään suomalaisen operaattorin valikoimista.
Sormenjälkilukija ja äänentoisto
ZTE luottaa Axon 30 Ultrassa näytönalaiseen optiseen sormenjälkilukijaan, joka on ratkaisultaan siis pitkälti samanlainen kuin monissa muissakin tämän hetken huippupuhelimissa. Sormenjälkilukija ei ole aivan näytön alareunassa, vaan se on hieman totuttua korkeammalla. Itse koin sormenjälkilukijan sijainnin pääosin hyväksi, sillä nyt siihen ei tarvitse kurottaa näytön alareunaan asti, vaan se on peukalolle luonnollisessa kohdassa.
Lukija tunnistaa sormenjäljen testien perusteella hyvin nopeasti, mutta lukitus avautuu keskimääräistä hieman hitaammin. Lukija tuntui myös varmalta, sillä vain harvoin tuli tilanteita, joissa lukitusta ei voitu avata. ZTE on tuonut sormenjälkilukijaan myös erilaisia tyylikkäitä animaatioita, joista käyttäjät voivat valita mieluisimman, mutta animaatiota ei saa kokonaan pois.
Äänentoistoon on panostettu huippupuhelimen ansaitsemalla tavalla, sillä Axon 30 Ultrassa on stereokaiuttimet. Pääkaiutin löytyy laitteen alareunasta ja toisena kaiuttimena käytetään näyttölasin yläpuolella olevaa puheluihin tarkoitettua kuuloketta. ZTE:n mukaan äänenlaadun pitäisi olla kaiuttimien kautta erinomainen, mutta mistään parhaimmista kaiuttimista ei ole kyse.
Stereokaiuttimet tuottavat Axon 30 Ultrassa hyvän äänenlaadun ja voimakkuuden, mutta itse en kuuntelisi musiikkia kaiuttimien kautta pitkä aikoja. Esimerkiksi Netflix-sarjojen katseluun kaiuttimien laatu on hyvä ja ääntä lähtee paljon. ZTE ei ole varustellut puhelinta 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä, mutta onneksi myyntipakkauksesta löytyy adapteri, jolla kuulokkeet voi yhdistää USB-C-liittimeen.
Langallisia kuulokkeita voi käyttää siis adapterin avulla, mutta ZTE ei ole kuitenkaan unohtanut langattomien kuulokkeiden ystäviä. Axon 30 Ultrassa on Bluetooth 5.2 -tuki, joka takaa laadukkaan ja vakaan yhteyden monien langattomien kuulokkeiden kanssa. Testijakson aikana Bluetooth tuntui toimivan ilman pätkimisiä muutamien samaan aikaan testattujen langattomien kuulokkeiden kanssa, joten yhteydessä ei havaittu mitään ongelmia.
Akunkesto ja pakkastesti
Akunkesto ZTE Axon 30 Ultrassa on suurehkon 4600 milliampeeritunnin akun varassa, joka takaa vähintään yhden päivän akunkeston. Testijakson aikana akunkesto riitti mainiosti yhdeksi päiväksi, mutta kevyemmällä käytöllä myöskään kahden päivän akunkesto tuskin on ongelma. Itse käytän puhelinta aktiivisesti, joten päivää pidempään akunkestoon päästään vain harvoilla puhelimilla.
Usein iltaisin akkua oli noin 30 prosenttia jäljellä. Päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin ja kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimen näyttö oli asetettuna parhaimpiin asetuksiinsa, eli 144 hertsin virkistystaajuus oli käytössä. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon päivittäisessä käytössä ei päästy todentamaan.
ZTE on laittanut puhelimeen tuen tehokkaalle 65 watin pikalataukselle, ja myös Axon 30 Ultran myyntipakkauksesta löytyy oletusarvoisesti tehokkain mahdollinen laturi. ZTE:n mukaan 65 watin tehoisella pikalatauksella puhelin pystytään lataamaan akku vain 45 minuutissa tyhjästä täyteen. Koska laturi tuli puhelimen mukana, niin luonnollisesti tämä pystyttiin myös testaamaan.
Lataustestin aikana päästiin luvattuun 45 minuutin latausaikaan, joten ZTE ei ole vääristänyt todellisia latausnopeuksia ollenkaan. 30 minuutissa akkua oli saatu jo mukavat 72 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutettiin 40 minuutissa. Akun lataus on nopeaa jatkuvasti, mutta toki latausteho hieman pienenee loppua kohden mentäessä. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat vain 3 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 5 minuuttia.
Akun latausnopeus oli todella nopea ja se varmasti riittää suurimmalle osalle puhelimen käyttäjistä. Mistään markkinoiden nopeimmasta pikalatauksesta ei kuitenkaan ole kysymys, sillä muutamat puhelimet latautuvat saman tehoisilla latureilla tyhjästä täyteen noin puolessa tunnissa. Akun lataus on kuitenkin omassa hintapisteessään todella hyvä, sillä myös kalliimmissa puhelimissa on nähty selvästi hitaampia latauksia.
Valitettavasti USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus on ainoa lataustapa. ZTE Axon 30 Ultra ei tue langatonta latausta tai käänteistä langatonta latausta, jota ainakin itse jäin kaipaamaan. Henkilökohtaisesti olisin toivonut jo tässä hintapisteessä langatonta latausta, mutta luultavasti se olisi nostanut hinnoittelua edelleen. Jostain on täytynyt karsia ja nyt kohteeksi joutui lataustavat.
Testijakson aikana ZTE Axon 30 Ultra laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla ZTE Axon 30 Ultra laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 98 prosenttia, joten akkua oli kulunut vain kaksi prosenttia. AMOLED-tekniikkaan perustuvan näytön ansiosta puhelin toimi hyvin, eikä se ottanut itseensä pakkasesta. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää jääkylmänä. ZTE oli kuitenkin turvallisuussyistä estänyt akun lataamisen.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla ZTE Axon 30 Ultran näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 8 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 92 prosenttia. Akun kuluminen oli kohtalaista, sillä yleensä tämän testin aikana akkua kuluu 5-15 prosenttia. Toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi ilmennyt jo ensimmäisessä testissä.
Pakkastestin perusteella ZTE Axon 30 Ultra kestää hyvin Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla, eikä vastaan tullut kriittisiä pakkasen aiheuttamia ongelmia. AMOLED-näyttöpaneeli jatkoi toimintaansa pakkasessa ongelmitta, ja ZTE oli estänyt akun lataamisen laitteen ollessa kylmänä.
Kamerat
ZTE on panostanut Axon 30 Ultrassa kameroihin todella paljon, sillä kyseessä on yrityksen kehittynein älypuhelin kameroiden osalta. Mielenkiintoisen kameratoteutuksesta tekee sen kolme 64 megapikselin tasoista kameraa sekä yksi periskooppikamera. ZTE:n pyrkimyksenä on ollut tarjota huipputason kameratoteutus, joka haastaa tämän hetken muut huippupuhelimet. Pääkameran rinnalla puhelimessa on ultralaajakulma-, muotokuva- sekä periskooppikamerat.
Pääkamerana hyödynnetään Sonyn kehittämää 64 megapikselin tasoista IMX686-sensoria, joka on kooltaan 1/1,72 tuumaa ja siinä on 0,8 µm pikselikoko. Kameran linssi tarjoaa 26 mm polttovälin sekä f/1.6-aukon. Pääkamerassa on lisäksi optinen kuvanvakain, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä lasertarkennus. Toinen tärkeistä kameroista on 64 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu Samsung GW3 -sensoriin. Kamera on kooltaan 1/1,97 tuumaa ja siinä on 0,7 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameran linssissä on 13 mm polttoväli sekä f/2.2-aukko. Ultralaajakulmakamera pystyy 120 asteen taltioimiseen.
Zoomaamista varten ZTE Axon 30 Ultra tarjoaa kaksi kameraa, joista ensimmäinen 64 megapikselin tasoinen tuttuun Samsung GW3 -sensoriin perustuva niin sanottu muotokuvakamera. Kyseessä on 2x optiseen zoomiin kykenevä kamera, jota käytetään myös muotokuvien ottamiseen. Kamerassa on tuttu 1/1,97 tuuman koko sekä 0,7 µm pikselikoko. Kameran linssi tarjoaa 35 mm polttovälin sekä f/1.9-aukon. Kamerassa on tuki myös automaattitarkennukselle. Toinen kameroista on 8 megapikselin periskooppikamera, joka perustuu OmniVisioni OV08A10 -sensoriin, jossa on 1/4,0 tuuman koko. Kameran linssissä on 123 mm polttoväli, f/3.4-aukko sekä tuettuna on automaattitarkennus ja optinen kuvanvakain. Periskooppikameralla onnistuvat 5x optisesti zoomatut kuvat.
ZTE Axon 30 Ultran kamerat lyhyesti:
- Takaosan kolmoiskamera:
- Pääkamera: 64 megapikseliä (Sony IMX686, f/1.6, 26 mm, 1/1,72”, 0,8 µm, PDAF, LAF, OIS)
- Ultralaajakulma: 64 megapikseliä (Samsung GW3, f/2.2, 13 mm, 1/1,97”, 0,7 µm, 120 asteen näkökenttä)
- Muotokuvakamera: 64 megapikseliä (Samsung GW3, f/1.9, 35 mm, 0,7 µm, 1/1,97”, PDAF)
- Periskooppikamera: 8 megapikseliä (OmniVision OV08A10, f/3.4, 123 mm, 1/4,0”, PDAF, OIS, 5x optinen zoomi)
- Etukamera: 16 megapikseliä (OmniVisioon OV16A1Q)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
ZTE Axon 30 Ultran pääkameralla taltioidaan automaattisesti 16 megapikselin kuvia, sillä 64 megapikselin kameroissa käytetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi, mikä tuottaa parempaa jälkeä heikommassakin valaistuksessa. Testijakson aikana laitetta käytettiin vain oletusasetuksilla, joten kuvat ovat tarkkuudeltaan 16 megapikseliä. Toki 64 megapikselin täyden resoluution kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.
Hyvässä valaistuksessa Axon 30 Ultran pääkameran kuvat ovat hyviä, mutta eivät kuitenkaan tämän hintapisteen parhaimpia. Kuvat ovat kohtuullisen tarkkoja ja värit taltioituvat ilman AI-kuvaustilaa yllättävän luonnollisina. Kuvissa on laaja dynaaminen alue ja yksityiskohdat ovat miellyttävän tarkkoja. Toisinaan pääkameran kuvissa on havaittavissa myös liiallista yliterävöittämistä, mutta suuresta ongelmasta ei mielestäni ollut kyse. Alapuolella on muutamia hyvässä valaistuksessa otettuja pääkameran kuvia.
Heikommassa valaistuksessa pääkamera tuottaa keskinkertaista jälkeä, mutta mitään yllätyksiä ei ole tarjolla. Kuviin taltioituu kohtuullisesti valoa, mutta ne ovat silti tummia. Myöskään dynaaminen alue ei ole aivan niin laaja kuin mitä voisi odottaa. Kuvat ovat tarkkoja, mutta niihin ilmestyy pientä kohinaa. Yötila helpottaa selvästi pääkameraa, kuten alapuolella olevasta kuvaparista voi nähdä. Yötilalla kuviin saadaan selvästi enemmän valoa ja parempia yksityiskohtia.
Ultralaajakulmakamera on toinen ZTE Axon 30 Ultran tärkeimmistä kameroista. Kamera on myös 64 megapikselin tasoinen, mutta kuvat ovat oletusarvoisesti 16 megapikselin tasoisia. Kamera taltioi kuvia 120 asteen kuvakentällä, joten kuvat ovat laajoja. Kuvanlaatu on myös tässä kamerassa hyvällä tasolla, sillä otoksissa on paljon yksityiskohtia sekä laaja dynaaminen alue. Värit ovat hieman heikommat kuin pääkamerassa, minkä lisäksi kamera korostaa jokseenkin enemmän vihreitä sävyjä.
Ultralaajakulmakameran heikkous löytyy heikossa valaistuksessa kuvattaessa, sillä kuvat ovat järjestäen todella tummia, eikä niissä ole tarpeeksi valoa. Onneksi yötila toimii myös ultralaajakulmakamerassa, ja sen avulla saadaankin selvästi parempia kuvia laajemmalla dynaamisella alueella ja tarkemmilla yksityiskohdilla. Erikoisesti ultralaajakulmakamerassa ei ole automaattista tarkennusta, jonka pitäisi mielestäni sisältyä jo tähän hintapisteeseen. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla otettuja kuvia.
ZTE luottaa Axon 30 Ultrassa niin sanottuun muotokuvakameraan, jota voidaan mielestäni kutsua myös telekameraksi, sillä sen avulla kuvataan 2x zoomattuja kuvia. Zoomi ei ole täysin optinen, vaan kuvaa hieman rajataan, sillä kameran linssi ei tarjoa täydellistä optista zoomia. Kameralla otetut kuvat ovat myöskin hyviä, mutta laatu ei ole pääkameran tasolla. Kuvissa on erikoista pehmeyttä, jota on pyritty korjaamaan aggressiivisella terävöityksellä. Kuvat ovat muilta osin varusteltu luonnollisilla väreillä sekä laajalla dynaamisella alueella. Alapuolella on muutamia muotokuvakameralla otettuja kuvia.
Parhaimmillaan muotokuvakamera on erillisessä muotokuvatilassa, jossa kuviin tehdään vielä ohjelmistollisesti hieman vahvempaa taustasumennusta. Kamera tunnistaa ainakin hyvässä valaistuksessa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin, ja taustasumennuksesta saadaan laadukas. Alapuolella on muutama muotokuvatilassa taltioitu kuva.
Neljäs ZTE Axon 3 Ultran kameroista on periskooppikamera, jonka tarkkuus on 8 megapikseliä. Tarkkuudesta huolimatta ZTE on päättänyt skaalata kuvat kuitenkin 16 megapikselin tasolle muiden kameroiden tapaisesti. Kameralla onnistuvat laadukkaat 5x optisesti zoomatut kuvat. Vastaavia kameraratkaisuja on nähty useita viimeisen parin vuoden aikana, mutta nyt kyseessä on ZTE:n ensimmäinen periskooppikamera. Kuvien laatu ei pääse yllättämään verrattaessa pääkameran otoksiin. Kuvissa on selvästi tietynlaista pehmeyttä enemmän.
Periskooppikameran kuvien dynaaminen alue kuitenkin on todella miellyttävä ja värit taltioituvat pääosin aina hyvin. Puhelimella onnistuvat myös 60x digitaalisesti zoomatut kuvat, mutta mitään erikoista ei kannata odottaa. Alapuolella on muutamia periskooppikameran kuvia.
Videokuvauksen osalta Axon 30 Ultran pääkamera kykenee jopa 8K 30 fps -tasoiseen videoon. Ultralaajakulma- ja muotokuvakamera pystyvät kuvaamaan 4K 60 fps -tasoista videota, mutta periskooppikamera jää vain Full HD 60 fps -tasolle. 8K-videokuvaukselle ei todellisuudessa ole suuremmin käyttöä, tai ainakaan itse en niin tarkkaa videokuvaa tarvinnut. 4K-videot ovat kameroilla pääosin hyvällä tasolla, mutta laadullisesti videot eivät ole kaikista parhaimpia.
Videokuvausominaisuudet riittävät todennäköisesti suurimmalle osalle käyttäjistä, mutta jos kyseessä on tärkeä ominaisuus, niin silloin Axon 30 Ultra ei varmasti ole paras vaihtoehto. Yksi suurimmista heikkouksista videokuvauksen osalta ainakin itselleni oli se, ettei kameroiden välillä voinut vaihtaa kesken kuvaamisen. Kamera piti valita aina ennen kuvaamisen aloittamista, mikä ei helpota kovinkaan paljoa käyttöä.
Etukameran tarkkuus Axon 30 Ultrassa on 16 megapikselin tasolla. Puhelimella on mahdollista kuvata hyvälaatuisia kuvia, joissa on paljon yksityiskohtia ja värit ovat luonnolliset. Selfiekuvat ovat mielestäni hyviä vain erinomaisessa valaistuksessa kuvattaessa, sillä heikommassa valossa kuvista tulee pehmeitä ja heikkolaatuisia. Etukameralla pystytään taltioimaan korkeintaan Full HD 30 fps -tasoista videokuvaa.
Kamerasovellus on usein puhelimien kuvauskokemuksen ytimessä, ja mielestäni ZTE ei ole tässä kohdassa onnistunut huippupuhelimen kaipaamalla tavalla. Kamerasovellus on yllättävän sekava, sillä erilaisia toimintoja on erittäin paljon. Yleistoteutus on kuitenkin perinteinen, sillä asetuksia löytyy niin sovelluksen ylä- kuin alaosasta. Lisäksi ZTE hyödyntää karusellimaista kuvaustilavalitsinta sekä sovelluksen päänäkymässä on zoomivalikko.
Zoomivalikko löytyy kamerasovelluksen oikeasta reunasta ja sen avulla voidaan vaihdella pää-, ultralaajakulma-, muotokuva- ja periskooppikameroiden välillä. Lisäksi zoomivalikossa on 60x-painike, jolla päästään suoraan kameran suurimpaan digitaaliseen zoomiin. Kamerasovelluksessa on kymmeniä erilaisia kuvaustiloja, joista osa on tarpeellisia ja osa täysin turhia. Kaikille on kuitenkin jotain.
ZTE ei ole unohtanut ammattimaisia kuvaajia, sillä mukana on monipuolinen manuaalikuvaustila. Manuaaliasetukset löytyvät pääkameran ohella myös ultralaajakulma- ja muotokuvakameroille, mutta periskooppikamerassa asetuksia ei voida säätää. Pääkamerassa voi manuaalisesti säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100 – 1600), valkotasapainoa (2000 – 8000K), suljinaikaa (1/10000 – 20 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tila tarjoaa vakiona myös histogrammia sekä sommittelu- ja vaakaviivoja, joiden avulla kuvan saa aseteltua tyylikkäästi suoraan.
Käyttöjärjestelmä
Testasimme jo aikaisemmin ZTE:n tytärbrändin Nubian kehittämän RedMagic 6R -puhelimen, jonka yksi suurimmista heikkouksista löytyi ohjelmistosta. Odotukset eivät olleet testin aluksi suuret myöskään ZTE Axon 30 Ultran ohjelmistolle, mutta yllättäen ratkaisu tuntui kuitenkin hieman paremmalta. ZTE Axon 30 Ultrassa on Googlen tuorein Android 11, jonka päällä hyrrää ZTE:n itse kehittämä MyOS 11 -käyttöliittymä.
Testijakson aikana puhelin sai tasan yhden päivityksen ja tuorein ohjelmistoversio toi mukanaan Googlen 1. toukokuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. Päivitettävyys on varmasti suurin kysymysmerkki Axon 30 Ultran kohdalla, sillä ZTE ei ole antanut laitteelle minkäänlaista päivityslupausta. Lisäksi toukokuun tietoturvakorjaukset kuulostavat jo näin elokuussa vanhoilta. Monet valmistajat tarjoavat jo jopa neljän vuoden mittaista päivitystukea, joten ZTE:n olisi jo hyvä aika selkeyttää päivityslupaustaan, mikäli aikoo saada lisää kuluttajia globaaleilla markkinoilla.
ZTE:n oma MyOS 11 on muutamalla tavalla mielenkiintoinen, mutta ongelmana on huono lokalisointi. Käyttöliittymässä on suomea ja englantia sekaisin, joten parhaimman kokemuksen saa varmasti käyttämällä laitetta kokonaan englanniksi. Ongelmaa laitteen käytössä tuskin on, jos englanti on hanskassa, mutta muuten haasteita saattaa olla luvassa.
MyOS 11 on mielestäni tyylikäs, hieman kuin yhdistelmä Xiaomin MIUI 12- ja Samsungin One UI 3 -käyttöliittymiä. MyOS 11:ssä on käytetty kiinalaiseen tyyliin paljon värejä, mutta yleisilme on mukavan graafinen ja selkeä. Käyttöliittymä tuntui myös todella sulavalta käyttää, eikä vastaan tullut suurempia hidasteluja tai bugeja. Muutamia ongelmia toisinaan ilmeni, mutta ei mitään kriittistä. Käyttöliittymä on optimoitu käytettäväksi paremmin yhdellä kädellä, sillä monet toiminnat ovat peukalon ulottuvilla. Esimerkiksi asetusvalikkoja pystyy vetämään alaspäin, jolloin toiminnot saadaan paremmin esille näytön keskikohtaan asti.
Käyttöliittymässä on muutamia mielenkiintoisia ratkaisuja, mutta yleinen käyttökokemus ja lokalisointi pitäisi olla hieman parempi, jotta ohjelmistosta saisi kaiken hyödyn irti. Ilahduttavaa oli nähdä, ettei ZTE ollut tuonut käyttöliittymään turhia mainoksia tai sovelluksia. Esiasennettuja sovelluksia puhelimessa oli vain muutamia, mutta ei käytännössä mitään turhaa.
Yhteenveto
ZTE on mielestäni pystynyt toteuttamaan Axon 30 Ultrasta mielenkiintoisen vaihtoehdon, jos etsinnässä on edullisemman hintapisteen huippupuhelin. Puhelin on vahvoilla juuri niissä osa-alueissa, joihin on panostettukin, eli kameroissa, suorituskyvyssä ja näytössä. Valitettavasti kovinkaan viimeisteltyä tunnetta puhelimesta ei välittynyt testijakson aikana.
Henkilökohtaisesti tykkäsin Axon 30 Ultran muotoilusta sekä materiaalivalinnoista, sillä mattapintainen lasi on aina parempi kuin kiiltävä. Miellyttävä oli myöskin näyttö, jonka kruunaa vielä AMOLED-tekniikka sekä 144 hertsin virkistystaajuus. Suorituskyvystä ei puhelimessa tarvitse huolehtia, sillä Snapdragon 888 tarjoilee loistavaa suorituskykyä myös Axon 30 Ultran sisuksissa. Testijakson aikana laitteen vahvuuksiksi totesin myös tehokkaan 65 watin pikalatauksen, tasavahvan kameratoteutuksen sekä äänekkäät stereokaiuttimet. Axon 30 Ultra on mielestäni myös kilpailukykyisesti hinnoiteltu.
Puhelimessa on paljon hyviä toteutuksia ja ominaisuuksia, mutta myös paljon heikkouksia ja keskeneräisiä asioita. Vaikka muotoilu on tyylikäs ja laadukas, niin ZTE ei ole viimeistellyt sitä kovinkaan hyvin ja ergonomiasta on jouduttu tinkimään. Lisäksi laitteesta puuttuu IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys, joka on jo vaadittava ominaisuus tässä kategoriassa. Axon 30 Ultrasta puuttuu myöskin langaton lataus, muistikorttipaikka sekä kuulokeliitin. Myöskään ultralaajakulmakameraan ei ole saatu automaattista tarkennusta. Suurin yksittäinen ongelma on mielestäni ohjelmistossa, sillä ZTE ei ole lokalisoinut käyttöliittymää kovinkaan hyvin Suomen markkinoille. Lisäksi puhelimelle ei ole annettu minkäänlaista päivityslupausta.
ZTE myy uutta Axon 30 Ultra -puhelinta vain omassa verkkokaupassaan, josta sen voi tilata myös Suomeen. Pelipuhelimesta on kaksi muistiversiota, jotka ovat 8 + 128 gigatavua tai 12 + 256 gigatavua. Tarjolla on ainoastaan musta väriversio. Edullisimmillaan puhelimen voi ostaa 749 euron hintaan, mutta suuremmalla muistilla varusteltu versio maksaa 849 euroa.
ZTE Axon 30 Ultra
SuomiMobiilissa testattiin ZTE:n tuorein lippulaivapuhelin, eli Axon 30 Ultra. Kyseessä on mielenkiintoinen laite hyvillä ominaisuuksilla.
Hyvää
- Laadukkaat materiaalivalinnat ja tyylikäs muotoilu
- Miellyttävä AMOLED-näyttö 144 hertsin virkistystaajuudella
- Loistava suorituskyky Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin ansiosta
- Hyvä akunkesto ja tehokas 65 watin pikalataus
- Pääosion hyvä kameratoteutus
- Myyntipakkauksessa tehokas laturi ja suojakuori
- Kilpailukykyinen hinnoittelu
Huonoa
- Muotoilu ei viimeistelty
- Ei IP68-luokitusta, tai muutakaan vedenkestävyyttä
- Ei langatonta latausta, muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
- Ultralaajakulmakamerassa ei automaattitarkennusta
- Ongelmia mobiiliverkkojen toimivuudessa
- Ohjelmisto ei lokalisoitu Suomen markkinoille
- Ei minkäänlaista päivityslupausta