AndroidArvostelutYleinen

Bluboo S8 – Mukava yllätys kauniissa ulkoasussa

Bluboo S8 on mielenkiintoinen puhelin. Bluboon tyyli on kopioitu hyvinkin vahvasti Samsungin S8 mallista, minkä vuoksi puhelin näyttää ulkoisesti hyvältä. Valitettavasti vakuuttavan ulkokuoren alla on vielä parannettavaa. Puhelin sijoittuu vankasti keskikastiin jossa Bluboo odottaa sen pärjäävän hyvin. Hintaluokkaansa suhteutettuna laite on tosin erittäin hyvä ja käyttökelpoinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiitokset myös Arlatec Oy:lle joka lähetti laitteen testiimme. Heidän verkkokauppansa löytyy osoitteesta https://www.arlatec.fi/fi

Tekniset tiedot
Bluboo S8
Mitat: 149.5 x 70.6 x 8.4 mm
Paino: 193 g
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näyttö: 5.7 tuumaa HD (1440 x 720) 18:9
Suoritin: 4-ytiminen Mediatek MTK6750T (Mali-G71 MP8)
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kamerat: 16 MP + 3 MP kaksoiskamera ja 8 megapikselin etukamera
Akku: 3200 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 7.0 Nougat
Muuta: sormenjälkilukija ja muistikorttipaikka

Ulkoasu

Kuten sanottu, Bluboon S8 muistuttaa hyvin vahvasti Samsungin S8 lippulaivaa. Laitetta käyttäessä samankaltaisuutta ei välttämättä huomaa, sillä Bluboo on onnistunut luomaan oman vivahteensa Samsungin jo olemassa olevaan suunnitteluun. Puhelimen saa kolmessa eri värivaihtoehdossa, jotka ovat musta, kulta ja sininen. Bluboo tuntuu yllättävän painavalta ja laadukkaalta hintaansa nähden. Verrattuna Samsungin Galaxy S8:aan, joka on lähes samankokoinen, painaa Bluboo huomattavasti enemmän. Bluboo on tehnyt laitteen ulkomuodosta saumattoman ja pyöristetyn, eikä teräviä reunoja laitteen kyljessä juurikaan ole. Erona Samsungiin on takakuoren muovisuus, joka on odotettua tämän alemman hintaluokan laitteessa. Bluboo on kuitenkin onnistunut pitämään laitteen takakuoren laadukkaana eikä muovi näytä tai tunnu halvalta sitä käyttäessä.

Laatutuntuma on laitteessa hyvä ja ensikosketuksella ei Bluboo S8:aa uskoisikaan noin 200€:n laitteeksi. Muovisen takakuoren painaminen voimalla ei tuota kummoistakaan notkahdusta, sekä puhelimen hellä vääntely ei tuota minkäänlaista narinaa. Pisteet tästä Bluboolle.

Liitännät

Bluboosta puuttuu normaali 3,5mm kuulokeliitäntä. Tämä on mielenkiintoista, sillä yleensä liitäntä poistetaan laitteen ohuudesta johtuen, mutta tässä tapauksessa liitäntä olisi hyvin mahtunut laitteen sisään. Yhteyspuolella ei ole mitään erikoista. Laite tukee Bluetooth 4.0:aaa sekä 802.11n WiFi standardia, NFC:tä laitteessa puolestaan ei ole. Pohjassa on USB-C liitin, jota käytetään sekä laitteen lataamiseen, että kuulokeliitäntänä adapterin avulla.  SIM kortti-kelkasta löytyy myös paikka MicroSD-kortille, joka tukee muistikortteja jopa 256GB asti.

Käyttöliittymä

Bluboon oma käyttöliittymä on yllättävän nopea, vaikkakin täynnä turhia sovelluksia. Asensin kuitenkin ohjeiden mukaisesti kaksi launcheria, joiden avulla saa vaihdettua oletuskäynnistysohjelman Google Now käynnistysohjelmaan, minkä jälkeen puhelimesta tulee oikein käyttökelpoinen. Mitään erikoista Bluboon omassa käynnistysohjelmassa ei ole ja asetusvalikko sekä pikakytkinvalikko ovat hyvin järjestetty ja kaikki painikkeet löytyvät muiden Android –laitteiden tapaaan tutuista paikoista.

Kamerat

Laitteen pääkamerana toimii 16 megapikselin tuplakamera. Takaa löytyy myös 3MP kakkoskamera, jota käytetään ”blur” tiloihin joissa toinen kamera tallentaa etäisyys ja objektidataa. Pääkamera käyttää vaiheentunnistus-tarkennusta ja toimii aukolla f/2.0. Etukamerassa on 8 megapikselin sensori.

Valitettavasti luvut eivät takaa hyvää kuvanlaatua. Hyvässä valossa kuvattuna kamera pystyy tuottamaan käyttökelpoisia kuvia, mutta hieman hämärämmissä olosuhteissa kuvat muuttuvat nopeasti rakeisiksi. Kuvat ovat myös haaleita eivätkä värit ole kovinkaan rikkaita ja pääse kuvissa oikeuksiinsa. Myös yksityiskohdat ovat heikot etenkin puiden lehdissä ja pilvissä.  Kameran ”portrait mode” on hyvä lisä, sillä ”portrait mode” –tilassa pääkamera hoitaa kohteen kuvaamiseen ja toinen sensori luo bokeh-efektin. Kahden sensorin yhteistoiminnan tuloksena syntyy kohtuullisen hyviä potretteja.  Videokuvaus toimii 1080p 30fps tarkkuudella joka ei ole mitenkään erikoinen lukema, minkä vuoksi videoiden laatu on keskitasoa. Kamera on kokonaisuutena kuitenkin hieman keskivertoa parempi. Ohessa muutamia mallikuvia joiden avulla saa pienen idean millaista jälkeä Bluboolta voi odottaa.

Akku

Bluboo S8:ssa on 3450Mah akku, mutta numerot eivät tässä tapauksessa kerro juuri mitään. Laitteessa on hyvin energiatehokas prosessori, joka suoriutuu hyvin ja useimmiten Bluboolla selviää päivän yli kevyesti. Jos olet todellinen tehokäyttäjä, niin tuskin olet tyytyväinen, mutta jos käytät puhelinta normaalisti nauttien sosiaalisesta mediasta, viestittelystä sekä videoiden katsomisesta monen tunnin ajan ja olet valmis lataamaan puhelinta joka yö, niin tämä laite on akun keston puolesta sinulle sopiva. Testissämme akunkesto oli hyvä ja omassa käytössäni laitteen akku kesti hyvin kokonaisen työpäivän ja illalla virtaa oli noin. 20-30%  jäljellä.

Tekniikka

Bluboo S8:n prosesorina häärii Mediatek MT6750, joka on parhaimmillaankin ”vain” budjettiluokan siru. 3GB RAM muistia takaa sujuvan kokemuksen, jopa yllättävän sujuvan totta puhuakseni. Laitteen takaa löytyy suhteellisen hyvä sormenjälkilukija, joka toimii lähes poikkeuksetta. Muutamia kertoja en ole saanut sormenjälkeäni luettua, mutta nämä kerrat ovat olleet harvassa. Voit lisätä 5 sormenjälkeä ja lukija pystyy lukemaan sormen mistä asennosta tahansa.

Vaikka benchmark lukemat eivät päätä huimaa, niin ovat ne kohtuullisia hintaluokkaansa nähden. Suorituskyvyssä jäädään silti huippupuhelimista todella paljon jälkeen. Silti Bluboo jaksaa pitää monia sovelluksia auki taustalla, sekä vaihdella niiden välillä vaikuttamatta laitteen jokapäiväiseen suorituskykyyn. Todella vaikuttava tässä hintaluokassa!

Sitten pääsemme itse näyttöön. Vaikkei näyttö resoluutiolla juhlia järjestäkään (1440×720 18:9), niin viimeistään todella kirkas taustavalo saa käyttäjän vakuuttumaan. Näytön katselukulmat ovat hyvät, värit ovat keskivertoa paremmat, vaikkakin hieman vaaleat. Aiemmin mainitsemani kirkas taustavalo helpottaa näytön katselua ulkoilmassa. Taustavalon hyvyys on jokseenkin harvinaista tämän hintaluokan laitteissa. Pisteet myös tästä Bluboon suuntaan.

Näytön ympärillä olevat reunukset ovat todella kapeat ja antavatkin puhtaan vaikutelman laitteen etupuolelle. Ylhäältä löytyy viestien merkkivalo, sensorit sekä kaiutin ja etukamera. Alareunuksesta ei löydy kotinäppäintä/sormenjälkilukijaa, vaan näytöltä löytyy kolme näppäintä. Näyttö reagoi kosketukseen erinomaisesti ja käytössä ei esiintynyt minkäänlaista hidastelua tai muutakaan jäätyilyä.

Lopuksi

Bluboo S8 oli mieluisa yllätys. Hintaisekseen se suoriutuu jokapäiväisestä käytöstä erittäin hyvin sekä on laatutuntumaltaan todella positiivinen yllätys. Kamera on kohtuullinen ilman suurempia yllätyksiä ja se tuottaa päivänvalossa käyttökelpoisia kuvia ja suhteellisen hyviä, vaikkakin täriseviä, videoita. Akunkestoltaan laite on oikein hyvä ja se kestää normaalissa käytössä päivän alusta loppuun helposti. Jos kaipaat hyvää peruspuhelinta parilla sadalla tai ensimmäistä puhelinta lapselle, on Bluboo S8 mielestäni oiva valinta. Plussaa antaisin myös kirkkaasta näytöstä, joka etenkin ulkoilmassa parantaa huomattavasti puhelimen käytettävyyttä.

 

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android