ElisaYleinen

Elisa ottaa järeät aseet käyttöön nettihuijauksia vastaan – puhelinliittymiin lisätään uusia tietoturvaominaisuuksia

Elisan logo

Elisa tuo suomalaisten puhelinliittymiin merkittäviä tietoturvaparannuksia, jotka vastaavat nykyisten digitaalisten uhkien tasoa. 25. toukokuuta alkaen kaikki uudet kuluttajaliittymät sisältävät vakiona mobiilivarmenteen, haittasivujen eston sekä tietovuotojen seurannan. Myös nykyisiin liittymiin ominaisuudet tuodaan vaiheittain.

Nettihuijaukset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Yhtiön mukaan vuonna 2024 torjuttiin yli 300 000 palvelunestohyökkäystä, kasvua edellisvuoteen verrattuna huimat 122 prosenttia. Vuodesta 2021 lähtien Elisa on estänyt 1,4 miljoonaa huijaustekstiviestiä ja peräti 23 miljoonaa huijauspuhelua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Huijausten aikakaudella haluamme edistää luottamusta, joka on suomalaisen hyvinvoinnin perusta. ​Kannamme huolta kuluttajien netinkäytön turvallisuudesta ja näemme tärkeänä asiakkaidemme kännykänkäytön turvallisuuden parantamisen”, kertoo Elisan kuluttajien yhteyksistä vastaava johtaja Antti Ihanainen.

Uudet ominaisuudet eivät vaadi erillisiä lisätilauksia tai maksullisia tietoturvapaketteja, ne sisältyvät jatkossa liittymän kuukausihintaan. Käyttöönotto vaatii kuitenkin käyttäjän toimia. Tietoturvasyistä Elisa ei voi aktivoida palveluita automaattisesti. Käyttäjien odotetaan ottavan Liittymäturva-palvelut käyttöön OmaElisa-palvelun kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Nyt olemme tehneet puhelimen tietoturvasta huolehtimisen todella helpoksi asiakkaillemme. Tietoturvasyistä emme voi automaattisesti laittaa ominaisuuksia asiakkaillemme päälle. Sitä mukaa, kun saat liittymäturvan käyttöösi, haastamme sinut aktivoimaan kuukausimaksuun sisältyvät tietoturvaominaisuudet OmaElisassa”, kannustaa Ihanainen.

Kolme suojaustasoa yhdessä paketissa:

  • Mobiilivarmenne: Turvallinen tunnistautumisen tapa tuhansiin eri palveluihin, kuten Kelaan, Veroon ja terveydenhuoltoon. Vähentää riskiä joutua pankkitunnushuijausten uhriksi.
  • Haittasivujen esto: Estää pääsyn tunnetuille huijaus- ja haittaohjelmasivustoille automaattisesti. Toimii suojamuurina esimerkiksi kiristys- ja vakoiluohjelmia vastaan.
  • Tietovuotojen seuranta: Käyttäjä voi liittää palveluun oman sähköpostiosoitteensa ja saa ilmoituksen, jos osoite löytyy tietovuototietokannoista. Elisa toimittaa samalla selkeät toimintaohjeet tilanteen varalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Elisan lokakuussa 2024 teettämä kybertutkimus paljastaa, että tietoturva on monelle suomalaiselle arkipäivän huolenaihe. 74 prosenttia pitää puhelinta suurimpana tietoturvariskinä ja 85 prosenttia kokee tekoälyn lisäävän kyberrikollisuuden uhkaa.

Suurin osa vastaajista suojaa itseään jättämällä klikkaamatta epäilyttäviä linkkejä, mutta passiivinen varovaisuus ei enää riitä nykyaikaisia huijauksia vastaan. Siksi Elisa pyrkii nostamaan koko väestön perussuojaustasoa liittymien kautta.

Elisan ratkaisu on selkeä viesti koko toimialalle, tietoturvan pitää olla lähtökohtaisesti osa liittymää, ei lisäpalvelu vain aktiivisimmille käyttäjille. Kun digihuijaukset kehittyvät jatkuvasti, myös suojauskeinojen on oltava automaattisesti ajan tasalla.

Lähde: Elisan tiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Elisa