AppleYleinen

Ensituntumat Apple iPhone 12- ja iPhone 12 Pro -puhelimista – kaksi lähes samanlaista, mutta erinomaista huippupuhelinta

Apple iPhone 12 Pro ja iPhone 12.

Applen uudet iPhone 12- ja iPhone 12 Pro -puhelimet ovat saapuneet tänään myyntiin virallisesti Suomessakin. Myöhemmin mallisto laajenee myös uusilla iPhone 12 mini- ja iPhone 12 Pro Max -malleilla, mutta aluksi joudutaan tyytymään kahteen lähes samanlaiseen puhelimeen. iPhone 12 on hieman karsitumpi muun muassa kameroiden ja rakenteen osalta, kun taasen iPhone 12 Pro on kaksikosta paremmin varusteltu sekä Apple on hyödyntänyt siinä premium-materiaaleja.

SuomiMobiilissa uudet iPhone 12- ja iPhone 12 Pro -älypuhelimet saatiin testiin verkko-operaattori DNA:n kautta heti myynninaloituspäivänä. Nyt lähes puolen päivän testailujen jälkeen on aika julkaista hieman ensituntumia uutuuslaitteista. Uutuuspuhelimet ovat tilattavissa muun muassa DNA:n verkkokaupasta alapuolella olevista linkeistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

iPhone 12 laadukas, mutta iPhone 12 Pro vielä laadukkaampi

Huomionarvoista molemmissa puhelimissa on täysin samanlainen muotoilu, joka on myös lähes samankokoinen. Tämän ansiosta iPhone 12- ja iPhone 12 Pro -puhelimiin sopivat täysin samat suojakuoretkin. Apple on ilmoittanut puhelimien mitoiksi 146,7 x 71,5 x 7,4 millimetriä, mutta eroa löytyy erityisesti painosta iPhone 12 painaa vain 133 grammaa, kun taasen iPhone 12 Pro painaa selvästi enemmän, eli 187 grammaa.

Rakenteissa on kuitenkin suuria eroavaisuuksia ja sen huomaa jo puhelimia vierekkäin pidettäessä. Apple on valmistanut edullisemman iPhone 12 -puhelimen mattapintaisesta alumiinikehyksestä sekä kiiltävästä lasipinnasta. iPhone 12 Prossa käytetään valmistusmateriaalina ruostumatonta terästä kehyksissä, joka on viimeistelty kiiltäväksi. Puhelimen takaosassa on myös lasia, joka on tällä kertaa mattapintaista.

Käsituntumalta erityisesti iPhone 12 on todella miellyttävä ja kevyt, minkä lisäksi itse pidän mattapintaisesta alumiinikehyksestä paljonkin. iPhone 12 Pro tuntuu kuitenkin painavammalta, mutta samalla myös selvästi laadukkaammalta. En tarkoita, etteikö iPhone 12 olisi mitenkään laadukas, mutta vierekkäin pidettäessä iPhone 12 Pro antaa vielä hieman paremman premium-vaikutelman. Henkilökohtaisesti en ole suuri iPhone 12 Pron kiiltäväpintaisen kehyksen fani, sillä siihen tarttuu sormenjäljet ja lika heti kiinni, eikä se näytä kovinkaan hyvältä hetken päästä.

Selvin muutos verrattuna aikaisemman sukupolven iPhone-puhelimiin, on nyt tehty nyt juuri kehyksen toteutukseen. iPhone 12 -puhelimissa kehys on nyt selvästi vanhempien iPhone-puhelimien tapaisesti tasainen, eikä pyöristetty, kuten esimerkiksi iPhone 11 -puhelimissa oli. Muotoilullisesti tasaiseksi tehdyt kyljet ovat yllättävän näyttävät ja ainakin henkilökohtaisesti tykkään siitä, että Apple on päättänyt hieman uudistaa muotoilua.

Tasaiset kyljet kuitenkin myös tuottavat hieman epäergonomisen istuvuuden käteen, eikä puhelimen käyttäminen ole ehkä aivan yhtä miellyttävää kuin pyöristetyillä kyljillä varustetuissa puhelimissa. Yleinen toteutus on kuitenkin hyvä ja todella premium-tasoinen molemmissa nyt testiin tulleissa malleissa, minkä lisäksi molemmat ovat myös IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestäviä.

Näytöt vaikuttavat hyviltä

Näyttö on iPhone 12- ja iPhone 12 Pro -malleissa täysin identtiset, eikä oikeastaan eroavaisuuksia ole nähtävissä. Apple hyödyntää 6,1 tuuman suuruista Super Retina XDR -paneelia, joka perustuu molemmissa laitteissa OLED-tekniikkaan. Vielä viime vuonna iPhone 11 -puhelimessa oli LCD-näyttö, mutta nyt iPhone 12 on saanut myös huippuluokkaisen OLED-paneelin. Näyttöjen tarkkuus yltää 2532 x 1170 pikseliin, joten tarkkuudesta ei ole pulaa.

Apple hyödyntää näytöissä lisäksi tuttua 19,5:9-kuvasuhdetta, ja näyttöjen yläreunaan on saatu jälleen kerran leveä lovitoteutus, joka on ollut jo monissa muissakin Applen iPhone-puhelimissa. Android-puhelimissa on jo päässyt tottumaan näyttöihin, joissa on vain pieni etukamerareikä tai lovi, mutta Apple tulee tämän suhteen hieman jäljessä. Lovesta löytyy iPhone 12 -puhelimissa edelleen etukamera, kuuloke sekä kasvojentunnistuksen tekniikkaa, joten lovi on myös hyvin ymmärrettävissä. Vanhanaikaisesta toteutuksesta ei kuitenkaan valitettavasti päästä yhtään mihinkään.

Vaikka lovi on edelleen todella leveä ja vie tilaa näytöltä, niin on kuitenkin kehuttava iPhone 12 -mallien näyttöjen kehyksiä, jotka ovat selvästi kapeammat kuin aikaisemmin. Apple on myös onnistunut tekemään kehyksen paksuudesta tasaisen ympäri näyttöä, sillä myös alareunassa on todella pieni musta kaistale.

Ensitutumien perusteella näytöt ovat molemmissa puhelimissa siis erinomaiset. Näytöt toistavat värit hyvin ja tarkkuutta on riittävästi monessa tilanteessa. Lisäksi näytöistä löytyy erinomainen 1200 nitin maksimikirkkaus sekä tuki HDR10-toistolle. Valitettavasti korkeaa virkistystaajuutta ei näyttöihin ole saatu, vaan käyttäjien on tyydyttävä ainoastaan 60 hertsin virkistystaajuuteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tehoja riittää ja 5G-löytyy

Yksi uudistuksista iPhone 12- ja iPhone 12 Pro -puhelimissa on tehty järjestelmäpiiriin sekä mobiiliverkkotukeen. Apple hyödyntää puhelimissa ensimmäistä 5 nm prosessilla valmistettua A14 Bionic -järjestelmäpiiriä, jonka yhteyteen on saatu myös 5G-modeemi. Itse asiassa Apple hyödyntää puhelimissa jo monista Android-puhelimistakin löytyvää Qualcommin kehittämää Snapdragon X55 -5G-modeemia, joka takaa tuen 5G-yhteyksille NSA- ja SA-verkoissa.

Applen mukaan A14 Bionic -uutuusjärjestelmäpiiri on jopa 50 prosenttia tehokkaampi kuin vastaavat huippupiirit Android-älypuhelimissa. Järjestelmäpiirin yhteydessä olevan grafiikkaprosessorin Apple kertoo olevan myös parempi kuin missään muussa järjestelmäpiirissä. Ei ole siis epäilystäkään, etteikö iPhone 12 -puhelimet olisi erittäin suorituskykyisiä. Applen vahvuus onkin se, että puhelimien tekniikka ja ohjelmisto kehitetään kokonaan yhtiön sisällä, minkä ansiosta myös optimointeja suorituskykyyn voidaan tehdä paremmin.

Tulemme tutustumaan iPhone 12 -puhelimien suorituskykyyn monipuolisemmin virallisissa arvosteluissa. Myöskään 5G-yhteksiin ei valitettavasti päästy suuremmin tutustumaan ensimmäisen päivän aikana, mutta nekin tullaan testaamaan virallista arvostelua varten niin DNA:n kuin Elisankin 5G-verkoissa. Uusien iPhone 12- ja iPhone 12 Pro -puhelimien vahvuus löytyy erityisesti laajasta 5G-taajuustuesta, sillä molemmissa on tuki jopa seitsemälletoista 5G-taajuudelle.

Puhelimissa on siis taajuudet n1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 28, 38, 40, 41, 66, 77, 78, 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Tukea puhelimissa ei valitettavasti ole mmWave-5G-verkoille, mutta tuesta tuskin olisi todellista hyötyä ainakaan Suomessa vielä pariin vuoteen.

Testiin saadut muistivariantit olivat 64 ja 128 gigatavua, eli iPhone 12:n ja iPhone 12 Pron edullisimmat versiot. Apple tarjoaa iPhone 12 -mallista myöskin 128 ja 256 gigatavun muistivariantteja. Lisäksi iPhone 12 Prosta on olemassa 256 ja 512 gigatavun muistiversiot.

Face ID löytyy näytön yläreunassa olevasta leveästä lovesta.

Puhelimet tarjoavat tekniikan osalta myös paljon todella mielenkiintoisia toteutuksia, kuten stereokaiuttimet, Face ID -kasvojentunnistuksen sekä mielenkiintoisen langattoman latauksen toteutuksen. Apple on varustellut iPhone 12 -mallit siis hyvin, aivan kuten huippuluokan puhelimilta voikin odottaa.

Akunkesto molemmissa uutuuspuhelimissa on verrattain pienen 2815 milliampeeritunnin varassa, mutta Apple on pyrkinyt kuitenkin parantamaan akunkestoa aivan järjestelmäpiirin tasolta lähtien. Laturia ei Apple enää puhelimien mukana toimita, mutta erikseen ostettavan laturin avulla iPhone 12 -puhelimia voidaan ladata 20 watin teholla Lightning-liitännän kautta. Apple tarjoaa laitteissa lisäksi tuen langattomalle lataukselle.

Huippuluokan kamerat, mutta iPhone 12:lta olisi voinut toivoa enemmän

Apple on ollut aina tasavahva uutuuspuhelimiensa kameroiden kanssa, vaikka mitään kovin radikaalia tai uutta ei viime aikoina ollakaan nähty. Apple luottaa myös tänä vuonna iPhone 12- ja iPhone 12 Pro -puhelimissa tuttuihin kameroihin, eikä mukana ole siis esimerkiksi Android-puhelimissa nähtyjä laadukkaita zoomauksia tai mitään turhia makrokameroita.

iPhone 12 -mallissa luotetaan edeltäjänsä tapaisesti kaksoiskameraan, joka koostuu f/1.6 aukolla varustellusta 12 megapikselin pääkamerasta sekä f/2.4 aukolla varustellusta 12 megapikselin ultralaajakulmakamerasta. Ultralaajakulmakameran avulla pystytään taltioimaan 120 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia, jotka ovat siis selvästi laajempia kuin pääkameran kuvat.

iPhone 12 -mallin kohdalla kamerajärjestelmään olisi jo voinut kaivata muun muassa telekameraa, jotta myös laadukkaammat zoomauskuvat olisivat mahdollisia. On kuitenkin totta, että ultralaajakulmakamera on pääkameran jälkeen varmasti toinen kamera, jota peruskuluttajat käyttävät ennemmin.

Kovin suuresti ei kameroihin ole vielä ensimmäisen päivän aikana ehditty tutustumaan, mutta muutamien testien perusteella kamerat tekevät jälleen erinomaista jälkeä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna iPhone 12 pääkameralla sekä ultralaajakulmakameralla.

Apple on laittanut iPhone 12 Prohon myös varsin vastaavat kamerat, mutta lisäksi on korjattu iPhone 12:n kamerajärjestelmän suurin puute, sillä mukaan on saatu myös telekamera. Apple on tuonut siis iPhone 12 Prohon hieman pidemmälle viedyn kamerajärjestelmän, mutta valitettavasti jos verrataan iPhone 11 Prohon, niin mitään kovin erikoista uutta ei ole nähtävissä.

iPhone 12 Pron kolmoiskamera koostuu f/1.6 aukolla varustellusta 12 megapikselin pääkamerasta, f/2.4 aukolla varustellusta 12 megapikselin ultralaajakulmakamerasta sekä f/2.0 aukolla varustellusta 12 megapikselin tasoisesta telekamerasta. Ultralaajakulmakameran avulla pystytään taltioimaan 120 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia, kun taasen telekamera mahdollistaa 2x optisesti zoomatut kuvat.

Myöskään iPhone 12 Pron kameroihin ei nyt ensituntumissa tulla paneutumaan kovinkaan tarkasti, vaan jätetään jotain myös kattavampaan arvosteluun. Alapuolella on muutamia kuvia myös iPhone 12 Pron pääkameralla ja ultralaajakulmakameralla taltioituna.

Monia varmasti myös mietityttää, mikä iPhone 12 Pron kameroiden rinnalla oleva neljäs sensori mahtaa olla. Apple on varustellut puhelimen myös LiDAR-anturilla, joka on nähty jo iPad Pro -tableteissa. LiDAR-anturia hyödynnetään esimerkiksi tarkemmissa lisätyn todellisuuden mittauksissa, mihin tullaan myös arvostelussa myöhemmin tutustumaan tarkemmin.

iPhone 12 -puhelimissa Apple luottaa jälleen myös 12 megapikselin tasoiseen selfiekameraan, jolla pystytään taltioimaan tuttuun tyyliin hyviä selfiekuvia.

Pääasiassa tuttua Applea, mutta hieman uusituissa kuorissa

Uudet iPhone 12- ja iPhone 12 Pro ovat pääasiassa varsin tuttua ja varmaa Applea, mutta myös uutta päästään näkemään muotoilussa ja tekniikassa. Mielestäni on hienoa, että Apple on tuonut tällä kertaa mukaan hieman uusittua muotoilua, sillä tasaiseksi muovatut kyljet tekevät puhelimista selvästi poikkeavan kuin muiden valmistajien laitteet. Lisäksi värivaihtoehdot ovat yksi osa-alue, joka on saanut virkistävää päivitystä.

Apple on esitellyt iPhone 12 -mallin tuttuun tyyliinsä hieman pirteämmissä väriversioissa, jotka ovat musta, valkoinen, punainen, vihreä sekä täysin uutena värinä toimii sininen. iPhone 12 Pro on taasen tarjolla neljässä väriversiossa, jotka ovat totut graafiitti, hopea, kulta sekä uutena myös tyynenmerensininen. Tässä artikkelissa nähnyt väriversiot ovat iPhone 12 sinisenä sekä iPhone 12 Pro hopeana.

iPhone 12 -puhelimissa päästään kokemaan myös ensimmäistä kertaa 5 nm tekniikalla valmistettu todella tehokas Apple A14 Bionic -järjestelmäpiiri sekä viidennen sukupolven mobiiliverkkoyhteydet. Kameroiden osalta kummatkaan uutuuspuhelimista eivät pääse tarjoamaan mitään kovin uutta, mutta toteutus on kuitenkin molemmissa edelleen huippuluokkainen. Näyttö on myös osa-alue, jossa erityisesti iPhone 12 -malli on saanut kaivattuja päivityksiä verrattuna edeltäjäänsä. Molemmat puhelimet ovat varusteltuna siis huippukokemuksen tarjoavalla OLED-näyttöpaneelilla.

SuomiMobiilin arvostelut iPhone 12- ja iPhone 12 Pro -puhelimista pyritään julkaisemaan tulevien viikkojen aikana.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

14 Kommenttia

 1. Ketään ei kiinnosta.

 2. Hyvä arvostelu. Tosiaan mietin miten hyvä kamera näissä on ja on jonkinlainen kuva siitä. Kiitos.

 3. Hyvät ovat puhelimet, jokohan iPhone on seuraavaksi parin vuoden kuluttua hankittava?
  Siihen mennessä niihin nähtävästi tuleekin jo hyvät telekamerat.

 4. Kaks lammasta alimpana. ⬆️

 5. Eivät vedä vertoja Huawei ja Nokia LEICAn ja ZEISSin kameroille.

  1. Kamerat ei noilla ole Lican:n ja Zeissi:n, vaan ainoastaan niiltä on optiikka.
   Kamerat on molemmilla joko Sonyn tai Samsungin. Huaweilla on toki huippu kamerat, mutta samaa ei voi sanoa Nokiasta, joka ei ole pärjännyt koskaan kamera testeissä.
   Siksipä Zeiss onkin ryhtynyt yhteistyöhön myöskin Sonyn kanssa, toimittaen heille tarvittavan kamera optiikan.
   Eli tieto oli mieti sitältä taaskin sitä tuttua mutua.

   1. Kirjoitus virhe, ei Lican, vaan Leican.

 6. Tuskinpa ton ylikalliin turhake Applen kamerat myöskään on omaa tuotantoa. Et turha sitä on siitä Huaweita ja Nokiaa arvostella.

  1. Trollia on tietysti turha ruokkia, mutta täytyy vielä todeta tuohon edelliseen kommenttiisi viitaten.
   On sinulla todella outo ajatusmaailma, eli liike korvien välissä, koskien tuota arvostelua?
   Kipasepa peilin eteen niin sieltä näkyy todellinen ”ei ketään kiinnosta, turhake romu petturi arvostelija.”
   Eihän sinulla ole ollut noihin juttuihisi mitään perusteluja, ainoastaan mölähtelet ne esiin täällä palstalla.
   Kasva aikuiseksi.
   Mietipä nyt tuota.

 7. Nii, mieti sitä jos osaat. Siitä säkään et mihinkään pääse et Apple on ylikallis merkki ja samaa saa muilta valmistajilta puolet halvemmalla ja parempaa laatua.

  1. Sinusta on todetta kuten intiaanit joskus valkoisesta miehestä ”on kuin tuuleen huutaisi.”
   Eli et sinä sisäistä mitä sinulle yrittää sanoa, luetun ymmärtäminen on sinulla todella huonoa kuten olen jo aiemminkin sen todennut.
   Inttää osaat ja höperehtiä.

 8. Samoin, Erkki Erilainen. 😂

  1. Täytyy vielä loppukaneetiksi todeta että tällaista se on kun mainisemasi erilainen seniili yrittää vaihtaa mielipiteitä laisesi erikoisen debiili kriitikon kanssa.🤣

 9. Aha.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple