AppleYleinen

Ensituntumat Apple iPhone 15- ja iPhone 15 Pro Max -puhelimista – Vihdoin USB-C! Titaanirunko teki vaikutuksen ja uusi toimintopainike oli pettymys

Apple iPhone 15 Pro Max ja iPhone 15.

Applen uudet iPhone 15 -sarjan älypuhelimet ovat tulleet tänään saataville maailmanlaajuisesti ja myös Suomessa ensimmäiset kuluttajat ovat saaneet uutuudet käsiinsä. SuomiMobiilissa testattavaksi saatiin DNA:n kautta iPhone 15 -perusmalli sekä iPhone 15 Pro Max -kärkimalli, joista molemmista on tulossa kattavat arvostelut tulevina viikkoina.

Puhelimia on ehditty testailemaan myynninaloituspäivänä muutaman tunnin ajan, joten nyt on aika katsoa millaisia uudistuksia on tarjolla. Apple jatkaa uutuuksien kanssa tuttua lähestymistapaa, jossa iPhone 15 ja iPhone 15 Plus tarjoavat tuttuja ominaisuuksia viime vuoden Pro-malleista, ja nyt iPhone 15 Pro ja iPhone 15 Pro Max ovat saaneet suurimmat tekniset uudistukset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa Apple on tuonut iPhone 15 -puhelimen myyntiin edullisimmillaan 989 euron hintaan ja iPhone 15 Plussan hinnat alkavat 1139 eurosta. Kärkimalleista iPhone 15 Pro maksaa edullisimmillaan 1249 euroa sekä iPhone 15 Pro Max maksaa vastaavasti 1499 euroa.

Titaani vaikuttaa hyvältä

Rakenteellisesti Apple on tehnyt materiaaleihin muutoksia iPhone 15 Pro -malleissa, sillä nyt käyttöön on otettu titaani aikaisemman ruostumattoman teräksen sijasta. Itse en odottanut merkittävää parannusta materiaalin vaihdosta, mutta ilahduin kun olinkin väärässä. Titaani on selvästi kevyempi materiaali kuin teräs, jonka myös huomaa.

Uuden materiaalin avulla Apple on saanut tiputettua iPhone 15 Pro Maxin painoa lähes 20 grammalla verrattuna edeltäjään. Kyseessä on jo itsessään merkittävä parannus, jonka huomaa myös puhelinta kädessä pidettäessä. Nykyinen 221 gramman paino on ymmärrettävissä ottaen huomioon puhelimen kokoluokan, vaikka painoa onkin edelleen keskivertoa enemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Painon ohella tykkään myös Applen lähestymistavasta titaanin viimeistelyn osalta. Aikaisemmin ruostumaton teräs oli kiiltäväpintainen, josta en koskaan oikein välittänyt. Yleensä puhelimen kehykset näyttivät jatkuvasti likaisilta, mutta nyt titaanirunko on viimeistelty mattapintaiseksi. Mattapinnan ansiosta runko näyttää paremmalta ja ei ole aina likainen. Mattapinta kehyksessä sopii nyt mielestäni erinomaisesti puhelimen mattapintaiseen takaosaan.

Muilta osin iPhone 15 Pro Maxin rakenteessa ei ollut yllätyksiä, vaan Apple on pitänyt kaiken pitkälti ennallaan. Muotoilu on tuttua Applea, joka on mielestäni hyvä. Apple on myös päivittänyt värivalikoimaansa hieman. Testattavaksi saatiin puhelimen luonnontitaani versio, mutta Apple tarjoaa myös kolme muuta väriversiota, jotka ovat sinititaani, valkotitaani ja mustatitaani.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Iphone 15 -perusmalli ei ole saanut yleiseen rakenteeseen muutoksia, sillä materiaaleina käytetään edelleen alumiinia sekä lasia. Apple luottaa mattapintaiseen kehykseen ja tällä kertaa myös takaosan lasi on viimeistelty mattapintaiseksi. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen muutokseen, sillä mattalasi tuntuu kädessä todella hyvältä.

Apple on tuonut tarjolle puhelimesta myös uusia pirteitä väriversioita. Testattavaksi saatiin vihreä väriversio, joka on väritykseltään todella vaalea. Väriä on vaikea saada esille kuviin, mutta luonnossa se näyttää kivalta. Muut väriversiota ovat sininen, pinkki, keltainen ja musta.

Vihdoin USB-C!

Apple on tehnyt koko iPhone 15 -mallistoon muutoksen, joka ilahduttaa ainakin itseäni. Kaikissa uutuuksissa on USB-C-liitin, joten vanhoista Lightning-liittimistä on päästy nyt eroon. Apple ei olisi itse halunnut muutosta tehdä, joten USB-C:stä kiittämistä on erityisesti EU:n asettamia vaatimuksia.

USB-C on loistava uudistus, sillä kyseessä on yleinen standardi, jota myös muut valmistajat käyttävät. Olin hyvin ilahtunut siitä, että pystyin laittamaan puhelimen jo entuudestaan olemassa olevaan laturiin. Lisäksi nyt voin yhdistää muillakin kaapeleilla puhelimen tietokoneeseen, eikä enää tarvitse etsiä erillistä Applen kaapelia.

Apple on kuitenkin tuonut eroavaisuuksia USB-liittimen tekniseen toteutukseen iPhone 15- ja iPhone 15 Pro -mallien välille. Edullisemmissa iPhone 15- ja iPhone 15 Plus -puhelimissa käytetään vanhempaa USB 2.0 -ratkaisua, joka julkaistiin jo vuonna 2000. Kyseessä on siis 23 vuotta vanha tekniikka. Kalliimmissa iPhone 15 Pro- ja iPhone 15 Pro Max -puhelimissa on tuki USB 3 -tekniikalle, joka tarjoaa 20 kertaa nopeamman tiedonsiirron.

USB 3.1 mahdollistaa uutuuspuhelimissa muun muassa 10 gigabittiä sekunnissa siirtonopeuden, joka on selvä parannus USB 2 -version 480 megabittiä sekunnissa tiedonsiirtonopeuteen. Mukana toimitettavat kaapelit tukevat vain USB 2 -nopeuksia, joten iPhone 15 Pro -puhelimien käyttäjien on ostettava erikseen USB 3 -nopeuksia tukeva kaapeli, jos haluaa käyttää uusinta ratkaisua.

USB-C tuo mukanaan siis paljon hyötyjä lähtien jo yleisestä standardista, mutta myös siirtonopeudet ovat selvästi paremmat Pro-malleissa.

Yleisessä tekniikassa on ei ole suuria erikoisuuksia. Apple on tuonut iPhone 15 Pro Maxiin uusimman 3 nanometrin A17 Pro -järjestelmäpiirin. Toistaiseksi kilpailijoita ei 3 nanometrin piirejä löydy, vaan Android-puhelimissa joudutaan tyytymään edelleen 4 nanometrin prosessiin. A17 Pro koostuu kuudesta ytimestä, mutta mukana on 6-ytiminen grafiikkaprosessori. Kyseessä on luonnollinen päivitys edeltäjään, joten suorituskykyä on nyt jälleen hieman enemmän. Suorituskykyyn tullaan kuitenkin tutustumaan tarkemmin kattavammassa arvostelussa.

Iphone 15 -perusmalleissa on Applen viime vuoden pro-malleista tutuksi tullut A16 Bionic -järjestelmäpiiri. Apple luottaa jälleen siihen, että edullisemmat mallit saavat huonomman suorituskyvyn kuin Pro-mallit. Kyseessä on looginen ratkaisu, eikä viime vuoden piiri ole varmasti yhtään sen huonompi. Suorituskykyä löytyy ja edelleen puhutaan markkinoiden parhaimmasta suorituskyvystä.

Apple on poistanut iPhone 15 Pro Max -puhelimen valikoimasta 128 gigatavun muistiversion, sillä se on saatavilla vain 256, 512 gigatavun sekä 1 teratavun muisteilla. Iphone 15 on edelleen saatavilla myös 128 gigatavun muistilla, mutta suurinta teratavun mallia ei ole tarjolla. RAM-muistia on nähtävästi perusmalleissa 6 gigatavun verran ja Pro-malleissa jopa 8 gigatavua.

Iphone 15 -puhelimeen on tehty päivityksiä myös näyttöön, sillä Apple on tuonut mukaan Dynamic Island -toteutuksen. Perinteisestä lovesta on päästy eroon ja ainakin itse tykkäsin jo viime vuonna Dynamic Islandin mukanaan tuomista hyödyistä. Mitään mullistavaa uutta ei ominaisuuteen ole saatu, mutta on hienoa saada se mukaan myös perusmalleihin.

Muilta osin puhelimien näytöt ovat pysyneet ennallaan. Apple on laittanut iPhone 15 -puhelimeen miellyttävän kompaktin 6,1 tuuman OLED-paneelin, jossa on 2532 x 1170 pikselin tarkkuus sekä korkea 2000 nitin kirkkaus. Virkistystaajuus on edelleen jämähtänyt 60 hertsiin, joka on mielestäni erikoista. Apple olisi hyvin voinut tuoda 120 hertsin virkistystaajuuden myös perusversioihin, sillä 60 hertsiä ei näytä kovinkaan hyvältä jos on tottunut parempaan.

Iphone 15 Pro Max -puhelimessa on taasen 6,7 tuuman LTPO OLED -näyttöpaneeli. Tarkkuus yltää 2796 x 1290 pikseliin ja näytössä on korkea 2000 nitin kirkkaus. LTPO-tekniikan, tai Applen tyyliin niin sanotun ”ProMotion” -ratkaisun ansiosta näyttö yltää 120 hertsiin. Dynaamisen ratkaisun ansiosta näyttö tukee 1-120 hertsin virkistystaajuutta, jossa päivitysnopeutta voidaan laskea jos tilanne ei vaadi aina korkeaa virkistystaajuutta. Tavoitteena on vähentää virrankulutusta, jonka takia LTPO-tekniikka olisi hyödyllinen myös perusmalleihin.

Muilta osin iPhone 15 -puhelimien tekninen toteutus onkin tuttua Applea. Akunkeston on luvattu pysyneen ennallaan, eikä nyt ensituntumissa päästy ottamaan suurempia kokemuksia tämän osalta. Vaikka USB-C-liitin on saatu mukaan, niin Apple luottaa tuttuihin latausnopeuksiin. Langallisesti lataus onnistuu 20 watin teholla, langattomasti 7,5 watin teholla ja MagSafe-ratkaisulla 15 watin teholla.

Toimintopainike tuskallisen turha

Apple on luottanut pitkään iPhone-puhelimissa perinteiseen hiljennyskytkimeen, joka on nyt saanut väistyä uuden Toiminto-painikkeen tieltä. Muutos saatiin ainoastaan tällä kertaa Pro-puhelimiin, joten iPhone 15 -mallissa on edelleen hiljennyskytkin. Toiminto-painike ajaa kuitenkin saman asian, mutta nyt se on myös aikaisempaa monikäyttöisempi. Vastaava painike nähtiin jo Watch Ultrassa viime vuonna.

Oletusarvoisesti Toiminto-painike toimii mykistyspainikkeena, joka laittaa puhelimen Hiljaiseen tilaan. Painikkeen asetuksista voit vaihtaa painikkeeseen myös eri toiminnallisuuksia, kuten vaihtamisen keskity-tilaan, kameraan, taskulamppuun, saneluun, suurennuslasiin, erilaisiin pikakomentoihin tai käyttöapuun. Painikkeen kaikki toiminnot saa myös kokonaan pois päältä.

Itse oletin painikkeen mahdollistavan oikeasti jotain uutta tai monipuolisempia toimintoja. Olin kuitenkin melko pettynyt, kun painikkeeseen saa vain yhden toiminnon kerrallaan. Asetuksista voi siis valita vain yhden yllämainituista toiminnoista kerrallaan, joten painike ei anna juurikaan joustavuutta. Mielestäni Apple olisi voinut mahdollistaa useampien toimintojen suorittamisen samalla painikkeella esimerkiksi erilaisien painalluksien avulla.

Muutamissa Android-puhelimissa olen tottunut siihen, että painikkeen yhdellä painalluksella saadaan toteutettua yksi toiminto, toinen toiminto tuplapainalluksella ja kolmas toiminto pitkällä painalluksella. Tämän takia Apple ratkaisu on melko rajoittunut ja kokonaisuus on jopa hämmästyttävän säälittävä räpellys. Odotin enemmän!

Erityisesti iPhone 15 Pro Maxin kamerat kiinnostavat

Kameroihin Apple on tehnyt tällä kertaa muutoksia, sillä iPhone 15 on saanut tarkemman pääkameran sekä iPhone 15 Pro Maxin zoomaustoiminnoissa nähdään selvä uudistus. Ensituntumissa ei vielä tarkemmin kameroiden kuvanlaatuun perehdytä, vaan niihin tutustumaan arvosteluissa.

Iphone 15 -puhelimessa on pieni päivitys kameroissa. Apple on tuonut siihen 48 megapikselin tasoisen pääkameran, joka oli aikaisemmin tuttu vain pro-malleista. Kamerassa on optinen kuvanvakautus sekä f/1.6-aukolla varusteltu linssi. Apple on luvannut parannusta erityisesti hämäräkuvaukseen, mutta tarkempi sensori mahdollistaa myös paremmat zoomaustoiminnot tarjoten 2-kertaisen häviämättömän zoomauksen.

Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Ultralaajakulmakamera on sama kuin aikaisemmin ja siinä on myös automaattitarkennus. Edelleenkään ei perusmalliin ole saatu mukaan telekameraa.

Alapuolella on muutamia iPhone 15 -puhelimella otettuja kuvia.

Suurimmat uudistukset nähdään iPhone 15 Pro Maxin kameroissa. Mukaan on saatu edelleen tuttu 48 megapikselin tasoinen pääkamera, jossa on f/1.78-aukko sekä 2.44 mikronin pikselikoko. Myös ultralaajakulmakamera on pysynyt ennallaan, sillä kyseessä on 12 megapikselin sensori f/2.2-aukolla.

Telekameran kanssa on otettu uudenlainen lähestymistapa iPhone 15 Pro Maxissa. Kyseessä on 12 megapikselin periskooppikamera, joka kykenee peräti 5-kertaiseen optiseen zoomaukseen 120 mm polttovälillä. Vastaavaa ei ole koskaan Applen laitteissa nähty. Uusittu telekamera on mielenkiintoisin osa iPhone 15 Pro Maxin kameroissa. Android-puhelimissa vastaavia parempia telekameroita on nähty jo useita vuosia, joten Apple on vihdoin päässyt tasoihin.

Alapuolella on muutamia iPhone 15 Pro Maxin kameroilla otettuja kuvia.

Pääkamera:

Ultralaajakulmakamera:

Telekamera:

Katso kuvat tarkempana OneDrivesta tämän linkin takaa. 

Yhteenveto

Applen uudet iPhone 15 -puhelimet tuovat mielestäni paljon hyviä parannuksia, jotka miellyttävät ainakin tällaista Android-puhelimiin tottunutta. Erityisesti uusi USB-C-liitin on ennennäkemätön parannus, jota on odotettu kuin kuuta nousevaa. Kiitos Apple! 🙂

Ensituntumien perusteella olen myös tyytyväinen siihen, että iPhone 15 -perusmalli on saanut pro-malleista tutun Dynamic Islandin sekä tarkemman pääkameran. Iphone 15 Pro Maxin kohdalla erityisesti uusi titaanirunko vakuuttaa keveydellään sekä viimeistelyllään. Lisäksi puhelimen uusi periskooppikamera herättää ainakin minun mielenkiinnon.

Ilahduttavaa on myös nähdä Applen uutuuksien hinnat. Tänä vuonna hinnat ovat alhaisemmat kuin aikaisemmin, sillä useimmat mallit ovat jopa 100 euroa edullisempia. Yleisesti hintojen odotettiin jopa nousevan, joten Applella oli yllätys tarjottavaan.

Tarkemmin iPhone 15- ja iPhone 15 Pro Max -puhelimiin tullaan tutustumaan kattavammissa arvosteluissa tulevina viikkoina. Puhelimiin voi tutustua sekä ostaa DNA:n kautta alapuolella olevien linkkien takaa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Ei ole periskooppikameraa iPhonessa

    1. Uudessa iphone 15 pro maxissa on periskooppikamera…

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple