Apple julkisti syyskuussa uudet iPhone 8-, iPhone 8 Plus- ja iPhone X -mallit omassa tapahtumassaan Kalifornian Cupertinossa. iPhone 8 -mallit tulivat myyntiin miltei heti, mutta kymppiä jouduttiin odottamaan vähintään marraskuun alkuun saakka. Kaikki uudet iPhonet ovat nyt löytäneet tiensä SuomiMobiilin testiin, ja tässä artikkelissa otetaankin ensipuraisu Applen tuoreeseen iPhone X -lippulaivaan. Täysi arvostelu on tulossa myöhemmin.
Uusi iPhone X on ollut nyt testissä vasta muutaman päivän, mutta niiden pohjalta voin jo kertoa kyseessä olevan Applen paras puhelin tähän mennessä. Apple on täyttänyt puhelimen uudella teknologialla, erimuotoisella ja nykyaikaisemmalla näytöllä sekä kameroiden uusilla ominaisuuksilla.
iPhone X tuli myyntiin 3. marraskuuta. Puhelinta on siis voinut ostaa reilun viikon ajan — mikäli on sattunut löytämään myyjän, jonka varastosta sitä löytyy. iPhone X on saatavana kahtena eri väri- ja kapasiteettivaihtoehtona. Valittavissa olevat värit ovat hopea tai tähtiharmaa sekä kapasiteetit 64 tai 256 gigatavua. 64-gigatavuinen malli kustantaa Suomesta ostettuna 1 179 euroa, 256-gigatavuinen malli 1 349 euroa. SuomiMobiilin arvosteltavaksi päätynyt laite on ”se halvempi malli”, 64-gigatavuinen hopea yksilö.
”Nykyaikainen” älypuhelin Applelta
Apple on jo useamman vuoden käyttänyt samaa reseptiä iPhoneja tehdessään, ehostaen sitä vuosi vuodelta pienillä parannuksilla. On siis virkistävää vihdoin nähdä oikeasti vuodelle 2017 suunniteltu iPhone. Puhelinta ulkoisesti tutkailtaessa sen etupuolella silmille pompahtaa jo kilpailijoiden laitteista tutuksi tullut reunasta reunaan ulottuva näyttö, jonka yläosasta löytyy surullisenkuuluisa lovi, ”notch”. Laitteen lasiselta takapuolelta löytyy langattoman latauksen mahdollisuus sekä Plus-mallien tapainen kameraosa, jossa kaksoiskamera on tällä kertaa sijoitettu pystyyn sekä salama ja mikrofoni kameroiden väliin. Lasipaneelien väliä komistaa pelimetallinen kehys. Kympistä löytyy myös stereokaiuttimet, joista toinen kaiutin on perinteiseen tapaan laitteen pohjassa ja toisena toimii puheluihin käytettävä kuuloke.
iPhone X:n tehoista vastaa 6-ytiminen Apple A11 Bionic -siru. Puhelimen sisällä jyllää neljä peruslaskentaydintä, jotka pyörittävät kaikkea päivittäistä laskemista, kuten viestittelyä ja verkon selaamista. Näiden lisäksi laitteesta löytyy kaksi suurlaskentaydintä, jotka hoitavat kaiken haastavamman laskennan, kuten tehoja vaativien pelien pelaamisen. Kaikki ytimet toimivat 2.39 GHz taajuudella. iPhone X:ssä on tallennustilaa 64 tai 256 gigatavua, jota ei ole mahdollista laajentaa muistikortilla, sekä 3 gigatavua RAM-muistia. Apple on aina tehnyt itse sekä raudan että ohjelmiston, jolloin Applen laitteet on saatu toimimaan mahdollisimman sulavasti hieman pienemmilläkin tehoilla.
iPhone X on Applen ensimmäinen päivitetyn kuvasuhteen omaava puhelin sitten vuonna 2012 julkaistun iPhone 5:n. Kympistä löytyy 5,8 tuuman näyttö, jonka resoluutio on 1125 x 2436 pikseliä. Näytön kuvasuhde on tällöin uniikki ja hieman erikoinen 19.5:9. iPhone X:n näyttö perustuu OLED-teknologiaan, joten näytön värit ovat kirkkaita ja mustat täysin mustia. iPhone X:n näyttö tukee myös HDR-sisällön toistamista. Poiketen aiemmista iPhone-malleista, näytön saa nyt myös herätettyä napauttamalla sitä kerran. Omaa vilkaisunäyttöä Apple ei kuitenkaan ole toteuttanut puhelimelle.
iPhone X:n suurin kilpailija — sekä kuvainnollisesti että kirjaimellisesti — on varmasti Samsungin valmistama Galaxy Note8. Vaikka puhelimilla on ikäeroa jo neljännesvuosi, molemmissa on samoja piirteitä. Molemmissa on reunasta reunaan ulottuva näyttö, optisesti vakautetut kamerat, molemmat ovat täynnä huipputeknologiaa, ja molemmat ovat tietenkin samassa yli tuhannen euron hintaluokassa.
Face ID – tarpeeksi hyvä syy lovelle?
Apple on iPhone X:n kohdalla luopunut tutuksi ja turvalliseksi muodostuneesta sormenjälkitunnistuksesta, Touch ID:stä, toiveenaan korvata se uudella biometrisella tunnistustavalla — nimittäin käyttäjänsä kasvoilla. Kasvojentunnistus ei itsessään ole mitään uutta, mutta kuten monissa asioissa, Apple tulee jälkijunassa ja tekee asiat kunnolla. Apple on kastanut uuden teknologiansa Face ID:ksi, ja sen toimii infrapunavalolla ja -kameralla. Nämä ja muut sensorit sijaitsevat näytön lovessa, joka on puhelimen yläosaan leikattu aukko. Näytön muotoileminen onnistuu tietyntyyppisillä näytöillä, ja se mahdollistaakin monen eri puhelimen näytön pyöristetyt kulmat.
iPhone X:n lovessa piilee kaiken kaikkiaan vasemmalta oikealle lueteltuna infrapunakamera, -valo, etäisyyden tunnistin, ympäristön valoisuuden tunnistin, kaiutin, mikrofoni, etukamera sekä pisteprojektori. Face ID:llä infrapunavalo valaisee kasvot, jotta laite näkee ne pimeässäkin, minkä päälle pisteprojektori heijastaa kasvoille ja niiden ympäristöön yli 30 000 näkymätöntä pistettä. Infrapunakamera havaitsee pisteiden avulla kasvojen muodon ja avaa lukituksen, mikäli laitetta katsoo siihen tallennetut kasvot.
Apple tunnettu riskinottaja
Apple on vuosien mittaan ottanut suuria riskejä mm. poistamalla laitteistaan eri liitäntöjä rohkeuden ja ennen kaikkea tulevaisuuden nimissä. iPhonen 10-juhlavuotismallikaan ei ole tässä asiassa poikkeus. Laitteessa ei ole vanhaa, mutta vielä yleisessä käytössä olevaa 3,5 mm kuulokeliitäntää, tuttua käyttöjärjestelmää ohjataankin nyt vierailla eleillä sekä puhelimen etu- ja takapuoli ovat molemmat taas särkyvää lasia monen vuoden alumiinikuorien jälkeen.
Sen sijaan mitään riskiä ei ole langattoman latauksen adoptoimisessa. Se on jopa tervetullut ominaisuus, sillä nyt yhä useammat valmistajat ja liikkeet alkavat tarjota langatonta latausta käyttäjien ja asiakkaiden hyödyksi, ja pääsemme näin askeleen lähemmäs täysin langatonta tulevaisuutta.