HonorYleinen

Ensituntumat Honor 50 -puhelimesta – tyylikäs puhelin mielenkiintoisella tekniikalla

Honor 50

Honor 50 on nyt ennakkomyynnissä Suomessa ja kyseessä on itsenäisen Honorin ensimmäinen uutuuspuhelin Suomen markkinoille. SuomiMobiilissa Honor 50 -puhelinta on testattu jo noin viikon verran, mutta vielä ei kattavaa arvostelua tulla julkaisemaan. Puhelimesta on otettu kuitenkin pikaiset ensituntumat ja arvostelu julkaistaan viikon sisällä.

Honor 50 -älypuhelin saapuu Suomeen kolmessa eri väriversiossa, jotka ovat kristalli Frost Crystal, vihreä Emerald Green ja musta Midnight Black. Puhelimen hinta on 6 + 128 gigatavun muistiversiossa 499 euroa ja tarjolle tulee myös 8 + 256 gigatavun muistiversio 599 euron hintaan. Honor 50:n ennakkomyynti alkaa Suomessa tänään 26. lokakuuta ja toimitukset käynnistyvät 15. marraskuuta. Puhelimen ennakkotilaajat tulevat saamaan myös 79 euron arvoiset Honor Earbuds 2 Lite -kuulokkeet kaupan päälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tyylikäs muotoilu

Yksi silmiinpistävin osa-alue Honor 50 -puhelimessa on muotoilu, joka on mielestäni tyylikäs ja onnistunut. Puhelimessa on massasta erottuva muotoilu, sillä Honor ei luota pelkästään laatikkomaisiin kameroihin tai tasaisiin pintoihin. Puhelimella on ilmettä ja siitä itse ainakin tykkään.

Testiin saatiin Honor 50:n pääväri, eli Frost Crystal. Väriversio erottuu selvästi massasta, sillä siinä on sopivasti eleganttiutta ja bling-blingiä. Frost Crystal -värissä on kiiltäväpintainen lasi takaosassa, jossa on kimalletta ja tyylikäs pieni heijastus erilaisissa valaistusolosuhteissa. Väriversio ei näytä tylsältä, vaan se on eri valaistuksessa aina hieman erilainen. Honor luottaa myös hopeaan muovikehykseen, joka on viimeistelty päädyistä mattapintaiseksi ja kyljistä kiiltäväksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor 50:n muotoilussa tykkään myös kaartuvista pinnoista, sillä takaosan lasipinta kaartuu mukavasti reunoille parantaen samalla käsituntumaa. Lisäksi Honor on saanut kaartuvat pinnat huolellisesti viimeisteltyä ja ne yhdistyvät muovikehykseen saumattomasti. Vaikka kehys on puhelimessa muovia, niin onneksi se on suunniteltu hyvin, eikä se luo turhaa muovituntumaa. Honor 50 tuntuu kädessä mielestäni todella laadukkaalta, jota en ehkä muovikehyksen takia osannut odottaa.

Puhelimesta on saatu myös erittäin ohut, sillä Honorin mukaan paksuutta on ainoastaan 7,78 millimetriä. Muilta mitoiltaan Honor 50 on muiden saman kategorian laitteiden kanssa samanlainen. Honor 50 on myös mukavan kevyt, sillä painoa on vain 175 grammaa. Honor on mielestäni onnistunut luomaan puhelimen, joka on sopivan ohut ja kevyt, jotta sitä on miellyttävää käyttää tilanteessa kuin tilanteessa.

Muotoilu on siis mielestäni onnistunut, eikä laadussakaan ole valittamista. Vasta kattavammassa arvostelussa tulemme katsomaan kuinka Honor 50 todellisuudessa kestää peruskäyttöä. Puhelimen näyttöön Honor on jo tehtaalla asettanut suojakalvon ja myyntipakkauksen mukana toimitetaan oletusarvoisesti läpinäkyvä suojakuori.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Miellyttävä näyttö ja mielenkiintoisia teknisiä ratkaisuja

Honor 50 -puhelimen todennäköisesti yksi suurimmista valttikorteista on näyttö, sillä Honor hyödyntää yllättävän laadukasta ratkaisua. Puhelimeen on saatu kookas 6,57 tuuman OLED-näyttöpaneeli, jossa on Full HD+ -tarkkuus sekä korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Mielenkiintoisen näytöstä tekee kaartuvat reunat, jotka ovat yleisesti aina olleet vain huippupuhelimien yksinoikeus.

Ensituntumien perusteella Honor 50:n näyttö vaikuttaa erinomaiselta, sillä ainakin itse tykkään kaartuvista näytöistä. Kaartuvuudesta ei ole mitään oikeaa hyötyä, mutta se ei tunnu tuottavan myöskään ongelmia. Honor on onnistunut optimoimaan kokemuksen niin, ettei turhia virhekosketuksia tule, jos puhelinta käyttää normaalisti. Näytössä on kaartuvuuden ansiosta myös miellyttävän ohuet kehykset.

Ehkä pieni hämmästys näytössä oli yläreunasta löytyvä kookas etukamerareikä. Itse etukamera ei ole kuitenkaan yhtä suuri kuin sille varattu reikä ja reikä on jopa tuplasti suurempi kuin monissa muissa puhelimissa. Yllättävän hyvin etukamerareikään kuitenkin tottuu, mutta mielestäni se tekee tilapalkista hieman liian suuren. Honor 50:n näytössä on myös integroitu sormenjälkilukija, joka tuntuu nopealta ja miellyttävältä käyttää.

Muilta teknisiltä ominaisuuksiltaan Honor 50 on varsin tuttua keskihintaluokkaa, sillä tehoista on vastaamassa Qualcommin kehittämä 6 nanometrin prosessilla valmistettu Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri. Puhelin takaa siis hyvän suorituskyvyn ja tuen 5G-yhteyksille. Muutamien testien perusteella suorituskyky ei jää kovinkaan paljoa esimerkiksi MediaTekin Dimensity 1200 -järjestelmäpiirille, joten suorituskyky riittää sulavaan käyttöön. Puhelimessa on lisäksi 6 tai 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa versiosta riippuen.

Mainittavan arvoisia ominaisuuksia Honor 50 -puhelimessa ovat myös tuki NFC-yhteydelle sekä Bluetooth 5.2 -tekniikalle. Puhelimessa on myöskin kookas 4300 milliampeeritunnin akku, jonka luvataan latautuvan tyhjästä täyteen ainoastaan 45 minuutissa. Puhelin tukee nimittäin 66 watin tehoista Honor SuperCharge -pikalatausta ja Honor toimittaa puhelimen mukana laturin oletusarvoisesti. Testien perusteella puhelin latautuu mukavan nopeasti, joten pikalataus on loistava lisä Honor 50 -puhelimeen.

Tarkka 108 megapikselin pääkamera

Honor 50 -puhelimessa on panostettu myös kameroihin, joihin on tuotu paljon erityisesti videokuvaukseen keskittyviä ominaisuuksia. Puhelimessa on neljä kameraa takaosassa, joista pääkameran tarkkuus on mukavat 108 megapikseliä. Pääkameran rinnalla Honor 50 -puhelimeen on saatu 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, 2 megapikselin tasoinen makrokamera sekä 2 megapikselin tasoinen syvyyskamera. Kamerat ovat pääkameraa lukuun ottamatta varsin normaalit keskihintaluokassa.

Pääkamera on teknisesti kyvykäs, sillä se perustuu Samsungin kehittämään 1/1.52 tuuman sensoriin. Optista kuvanvakainta ei kamerasta valitettavasti löydy, mutta tarvittaessa käytössä on elektroninen kuvanvakautus. Pääkamera tuntuu testien perusteella takaavan varsin hyvän kuvauskokemuksen, mutta ei kuitenkaan hintaluokassaan mitään kovin mullistavaa. Varsinaisessa arvostelussa tullaan tutustumaan tarkemmin kameroihin, joten vielä ensituntumissa ei anneta mitään arviota kameroista.

Alapuolella on muutamia Honor 50 -puhelimen kameroilla taltioituja kuvia. Tarkemmin kuviin voi tutustua täydessä resoluutiossa OneDrivesta tämän linkin takaa.

Honor on panostanut videokuvausominaisuuksiin, sillä Honor 50 tukee erilaisia vlog-toimintoja. Puhelimella voidaan kuvata kahdella kameralla samaan aikaan ja kameroiden välillä on mahdollista vaihdella kesken kuvaamisen. Honorin mukaan puhelin sopii hyvin esimerkiksi bloggaajille tai videokuvaajille, joiden mielestä tarinoiden kertominen videoiden muodossa on tärkeää.

Etuosan kameraan puhelimessa on myös panostettu, sillä 32 megapikselin tasoinen kamera takaa hyvät selfiet. Muutamien testien perusteella etukameran kuvat ovat miellyttäviä ja myöskin tuettuna pitäisi olla hämäräkuvaus.

Tuttu ohjelmisto, Googlen palvelut ovat palanneet!

Aikaisemmin Huawein alaisuudessa Honor ei pystynyt tekemään yhteistyötä Googlen kanssa, mutta nyt itsenäisenä yrityksenä maailma on jälleen avoin. Honor 50 toimitetaan Android 11 -käyttöjärjestelmällä ja Honorin omalla Magic UI 4.2 -käyttöliittymällä. Heti Honor 50:n otettaessa käyttöön oli havaittavissa, että kokemus on kuin kotiin olisi palannut parin vuoden jälkeen.

Magic UI 4.2 on käyttökokemukseltaan hyvin tuttua Honoria tai Huaweita, sillä käyttöliittymä ei ole saanut suurempia muutoksia. Ensituntumien perusteella kyseessä on hyvä ja samalla huonoa asia. Käyttökokemus on tuttu, mutta samalla hieman vanhahtava. Parissa vuodessa käyttöliittymätrendit ovat menneet eteenpäin jonkin verran, joten Honor 50 tuntuu hieman paikalleen jämähtäneeltä. Toivottavasti puhelin saa suuremman uudistuksen käyttöliittymäänsä viimeistään Android 12 -päivityksen myötä.

Suurin uudistus ja kohokohta ohjelmistossa on tuki Googlen palveluille. Honor 50 tarjoaa tutun Google Play -sovelluskaupan ja laitteessa on esiasennettuna lukuisia Googlen sovelluksia. Aikaisemmin Huawein alaisuudessa Honor ei voinut käyttää Googlen palveluita, mutta itsenäisenä yrityksenä rajoitteita ei enää ole. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta jälleen tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

Pieni kysymysmerkki Honor 50 -puhelimessa on mielestäni edelleen päivitettävyys, sillä Honor ei ole antanut kovinkaan erikoista päivityslupausta laitteelle. Puhelin tulee tämän hetken tiedon mukaan saamaan yhden Android-versiopäivityksen sekä kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaisi, että Googlen tuorein Android 12 -versio olisi ainut suurempi päivitys puhelimelle, eikä Honor olisi tuomassa vuoden päästä julkaistavaa Android 13 -versiota puhelimelle. Päivityslupaus on heikko, sillä monet valmistajat lupaavat 2-3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 3-5 vuotta tietoturvapäivityksiä.

Vahva tulokas Suomen markkinoille

Honor 50 on mielenkiintoinen ensimmäinen tuote itsenäiseltä Honorilta. Puhelimessa on aikaisemmista Honorin puhelimista tuttuja vahvuuksia, mutta myöskin muita mielenkiintoisia ominaisuuksia. Honor näyttää jatkavan siitä mihin Huawei jäi, joka näkyy varsin tuttuna käyttökokemuksena.

Mielenkiintoisen Honor 50 -puhelimesta tekee sen laadukas näyttö, joukosta erottuva muotoilu sekä vahvat tekniset ratkaisut. Hieman mietityttämään uutuuspuhelimessa jäi Honorin heikko päivityslupaus, joka ei ole lähelläkään kilpailijoiden tasoa. Honorilla on paljon näytettävänään tehdessään paluun älypuhelinmarkkinoille, sillä tuote on hyvä, mutta tiettyjä osa-alueita ei ole mietitty aivan loppuun asti.

Hieman mietityttämään jäi myös hinnoittelu. 499 euron lähtöhinta kuulostaa hieman korkealta, mutta toisaalta laitteeseen on tuotu muutama huippupuhelimista tuttu tekninen ratkaisu. Älypuhelinmarkkina on kuitenkin todella kilpailtu, ja 300-600 euron hintapisteessä saa jo todella loistavia laitteita. Ensituntumien perusteella Honor 50 on vahva suoriutuja kategoriassaan, mutta myös kilpailijoilta löytyy vahvoja laitteita samasta kategoriasta.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Onpa iso

    1. Saako tuohon lisämuistia?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Honor