Honor esitteli jo tammikuun alussa kotimarkkinoillaan Kiinassa uuden taittuvanäyttöisen Magic V -älypuhelimensa, joka on luotu haastamaan muun maussa Samsungin taittuvanäyttöiset puhelimet. Kyseessä on Honorin ensimmäinen taittuvanäyttöinen puhelin, joka tarjoaa mielenkiintoisia teknisiä ratkaisuja. Lisäksi Honor esitteli tänään globaalisti uudet Magic 4 -sarjan lippulaivapuhelimet. Alkuvuoden uutuuslaitteet osoittavat Honorin kyvykkyyden tarjota todellisia lippulaivapuhelimia.
Pääsimme SuomiMobiilissa ottamaan ensituntumat taittuvanäyttöisestä Honor Magic V -puhelimesta, mutta myöskin upouudesta Honor Magic 4 Pro -älypuhelimesta. Toistaiseksi Magic V -puhelimen saapuminen myyntiin Kiinan ulkopuolella on epävarmaa, mutta Magic 4 Pro on tulossa tarjolle myös Suomessa. Tarkastelemme tässä artikkelissa aluksi Magic V -puhelinta, jonka jälkeen katsotaan, miltä Magic 4 Pro vaikutti.
Honor Magic V
Honor Magic V -puhelinta päästiin hypistelemään käsissä, mutta mitään kattavampaa testausmahdollisuutta ei ainakaan vielä ollut tarjolla. Pikainen tutustuminen laitteeseen mahdollisti kuitenkin laitteen rakenteen ja toteutuksen ensifiilistelyn.
Vaikka kyseessä on Honorin ensimmäinen taittuvanäyttöinen älypuhelin, niin sitä ei ainakaan ulospäin näe. Magic V tarjoaa mukavan laadukkaan tuntuman, sillä alumiinikehys yhdistettynä lasipintoihin tuntui kädessä hyvältä. Puhelin oli myös mukavan ohut avattuna, sillä paksuutta oli vain 6,7 millimetriä. Magic V oli lisäksi miellyttävän tasapainoinen kokonaisuus rakenteeltaan, ja symmetrisyys on taittuvasta rakenteesta huolimatta todella tyylikäs.
Itselleni mielenkiintoisin yksityiskohta puhelimessa oli niin sanottu kokonaan sulkeutuva rakenne, sillä puhelimen ollessa taitettuna, ei näytön väliin jää minkäänlaista rakoa. Esimerkiksi Samsungin vastaavissa puhelimissa näyttö ei ole mennyt täysin kiinni, vaan näytön väliin on jäänyt rako, joka mahdollistaa esimerkiksi pölyn pääsemisen rakenteeseen. Nyt Honor Magic V -puhelimessa tiiviimpi toteutus ei mahdollista yhtä suurta rakoa näytön väliin.
Honor on mainostanut paljon laitteen saranamekanismia ja se onkin suurilta osin tiiviimmän rakenteen takana. Honor kutsuu saranaa nimellä ”vesipisarasarana”, jonka avulla pystytään vähentämään myös näytön taitoskohdan terävyyttä. Samsungin puhelimissa taitoskohta on ollut hyvin terävä, jonka takia näytössä on yksi selvä taitos. Honorin toteutuksessa näyttöä ei taiteta yhtä merkittävästi, joka mahdollistaa näytön huomaamattomamman taitoskohdan.
Toki taitos on Honorin toteutuksessa selvästi leveämpi ja tuottaa hieman kupruja näytön keskikohtaan, mutta ei kuitenkaan mitään merkittävää. Taitoskohta tuntui Magic V:ssä olevan huomattavissa vain tietystä kulmasta katsottaessa, mutta se ei vaikuttanut kovinkaan paljoa käyttökokemukseen. Taitoskohtaa oli haastava nähdä laitetta normaalisti käytettäessä tai videoita katsellessa. Taitoskohda pystyi kuitenkin tuntemaan sormella.
Taittuva näyttö on puhelimessa kooltaan 7,9 tuumaa ja se perustuu luonnollisestikin OLED-tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää 2272 x 1984 pikselin tasolle ja se tarjoaa 90 hertsin virkistystaajuuden, 800 nitin kirkkauden sekä tuen HDR10+ -toistolle. Näyttö vaikutti pikaisella tarkastelulla miellyttävältä, mutta neliömäinen kuvasuhde ei tietystikään ole kaikista miellyttävin videoita katsellessa. Suuri näyttö mahdollistaa hyvin muun muassa useiden sovelluksien yhtäaikaa tarkastelun.
Mielenkiintoinen yksityiskohta Honor Magic V -puhelimessa on ulkopuolen näyttö. Tämä näyttö on 6,45 tuuman kokoinen ja siinä on Full HD+ -tarkkuus (2650 x 1080). Näyttö perustuu OLED-tekniikkaan ja se kaartuu oikealta reunaltaan 44 astetta. Näytön kerrotaan tarjoavan korkean 120 hertsin virkistystaajuuden, 1000 nitin kirkkauden sekä tuen HDR10+ -toistolle.
Pikaisen testin perusteella ulkopuolen näyttö on selvästi parempi kuin esimerkiksi Galaxy Z Fold 3 -puhelimessa. Honorin tapauksessa näyttö on hieman leveämpi, eikä liian korkea suhteutettuna leveyteen. Honor Magic V:n ulkonäyttöä oli miellyttävä käyttää, sillä kuvasuhde oli selvästi lähempänä normaalia puhelinta. Näytölle mahtui leveyssuunnassa selvästi enemmän sisältöä.
Kovinkaan paljoa ohjelmistoon, kameroihin tai muihin ominaisuuksiin ei paneuduttu ensituntumissa, mutta ehkä itseäni eniten jäi mietityttämään ”yksipuolinen sarana”. Honorin tapauksessa saranan avulla puhelimen saa auki ja kiinni, mutta mitään Samsungin kaltaista toteutusta ei ole, jossa saranan avulla puhelimen saisi esimerkiksi 90 asteen kulmaan. Toki tämä on mahdollista Honor Magic V:ssä erillisen suojakuoren avulla, mutta toimintoa ei ole rakennettu suoraan saranaan. Honorin mukaan puhelin kuitenkin tukee ohjelmistopuolella Samsungin puhelimista tuttua Flex-tilaa.
Puhelin on teknisesti todellinen huippupuhelin, sillä siinä on muun muassa Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri. Puhelimessa on myöskin kolme 50 megapikselin tasoista kamerasensoria sekä kaksi 42 megapikselin etukameraa. Tarkemmin Honor Magic V:n teknisiin ominaisuuksiin voi käydä tutustumassa aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa.
Honor Magic V:n tekniset tiedot
- Ulkonäyttö: 6,45 tuumaa, 2650 x 1080 (381 ppi), kaartuva OLED, 120 Hz, 1000 nitiä, DCI-P3, HDR10+
- Sisänäyttö: 7,9 tuumaa, 2272 x 1984 (431 ppi), Foldable OLED, 90 Hz, 800 nitiä, DCI-P3, HDR10+
- Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
- 8-ydintä: 1x 2,995 GHz Cortex-X2, 3x 2,496 GHz Cortex-A710, 4x 1,785 GHz Cortex-A510
- Grafiikka: Adreno 730
- RAM-muisti: 12 gigatavua (LPDDR5)
- Tallennustila: 256 tai 512 gigatavua (UFS 3.1)
- Takakamerat: Kolmoiskamera + LED-salama
- Pääkamera: 50 megapikseliä (f/1.9, 23 mm, 1/1.5”)
- Ultralaajakulmakamera: 50 megapikseliä (f/2.2, 13 mm, 122°)
- Spectrum Enhanced -kamera: 50 megapikseliä (f/2.0, 20 mm, 1/2.5”)
- Muuta: 4K HDR10 -videokuvaus, 10-bit log
- Etukamerat: 42 megapikseliä (f/2.4, 24 mm, 1/3.2”) (ulko- ja sisäpuolella)
- Akku: 4750 milliampeerituntia
- Lataus: 66 watin Honor SuperCharge (0–100% 40 minuutissa)
- Yhteydet: 5G, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6, USB-C, NFC, Dual-SIM
- Käyttöjärjestelmä: Android 12 + Magic UI 6.0
- Äänentoisto: Stereokaiuttimet, sormenjälkilukija kyljessä
- Mitat suljettuna: 160,4 x 72,7 x 14,3 mm
- Mitat avattuna: 160,4 x 141,1 x 6,7 mm
- Paino: 293 g, 288 g (Burnt Orange)
- Värit: Titanium Silver, Black ja Burnt Orange
Honor Magic 4 Pro
Vielä ensituntumien ottamisen aikaan Magic 4 Prosta ei saanut ottaa kuvia, mutta laitetta päästiin pitämään käsissä ja tutustumaan sen tarjoamiin kokemuksiin. Puhelimessa on panostettu vahvasti tyylikkyyteen, huippuluokan teknisiin ominaisuuksiin sekä kameroihin.
Honor on panostanut uutuuspuhelimessa varsin uniikkiin ja näyttävään muotoiluun, jonka keskiössä on niin sanottu symmetrinen ”Eye of Muse” -muotoilu. Puhelimen takaosassa on siis kookas pyöreä kamera-alue, johon kamerat on asetettu. Kameramuotoilu jakaa varmasti hieman mielipiteitä, mutta mielestäni Honor on pystynyt erinomaisesti jo laitteen muotoilussa korostamaan osa-aluetta, johon laitteessa on panostettu. Honor Magic 4 Prossa on teknisien tietojen valossa todella mielenkiintoinen kamerakokonaisuus.
Pääkameran tarkkuus yltää Honor Magic 4 Prossa 50 megapikseliin ja sensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa. Toinen kameroista on 50 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka takaa kuvat 122 asteen näkökentällä. Kolmas kameroista on 64 megapikselin tasoinen periskooppikamera, joka tarjoaa muun muassa 3,5x optisen zoomauksen sekä 100x digitaalisen zoomauksen. Kameroiden rinnalla puhelimen takaosassa on myös dToF-lasertarkennussensori sekä Flicker-sensori.
Kookkaan ja pyöreän kamera-alueen vahvuus löytyy myös siitä, ettei Magic 4 Pro pääse keikkumaan pöydällä käytettäessä. Kookas kamera-alue pitää laitteen paikallaan, eikä kamera-alue ulkone liiaksi, jotta se tuottaisi ongelmia. Kokonaisuuden Honor on suunnitellut siis hyvin.
Henkilökohtaisesti tykkäsin laitteen materiaalivalinnoista, sillä alumiinikehys ja lasipinnat yhdistyivät saumattomasti ergonomiseksi kokonaisuudeksi. Takapinnan ja näyttölasin kaartuminen symmetrisesti tekee laitteesta mielestäni myös tyylikkään. Lisäksi puhelimen alumiinikehys on hyvin ohut, joka osaltaan tuo mukavan ohuen fiiliksen. Toki Magic 4 Pro on 9,15 millimetrin paksuinen, niin mistään ohuesta puhelimesta ei ole kyse. Puhelin tuntui myös yllättävän painavalta, sillä Honorin mukaan laite painaa jopa 215 grammaa. Kyseessä on yksi tämän hetken painavimmista puhelimista.
Suurin valttikortti rakenteessa on mielestäni näytön jokaisen reunan kaartuvuus. Oikeastaan näyttö kaartuu silminnähtävästi vain kahdelta reunalta, mutta näyttölasin ylä- ja alareunoista on tehty myös hieman kaarevat. Vastaavaa on nähty muutamissa muissakin älypuhelimissa ja ainakin itse olen tykännyt siitä. Reunojen kaartuvuus antaa selvästi sulavamman käyttökokemuksen, sillä esimerkiksi peukalo liukuu näytöllä paremmin, sillä se ei kaartuvuuden takia tökkää esimerkiksi näytön alareunaan (kuten tasaisissa näytöissä). Lisäksi kevyt kaartuminen tekee elenavigoinnista mukavampaa.
Yleisesti Honor Magic 4 Pro vaikutti erittäin laadukkaalta laitteelta, jossa ei ole karsittu mistään. Puhelin on myös IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä, joten sen voi vaikka upottaa halutessaan veteen. Laite oli esillä ensituntumien aikaan mustassa väriversiossa, mutta Honor tarjoilee sitä myös valkoisena, syaanina ja kultaisena värinä. Lasisen version ohella on julkaistu vegaaninahkainen oranssi väriversio.
Ensituntumissa ei kovinkaan paljoa ennätetty tutustumaan laitteen ohjelmistoon, kameroihin tai muihinkaan asioihin. Puhelimessa oli kuitenkin tuorein Android 12 -käyttöjärjestelmä sekä Magic UI 6.0 -käyttöliittymä. Tärkein asia varmasti on näin Euroopassa se, että Magic 4 Prossa on Googlen palvelut.
Suorituskykyä puhelimesta ei puutu, sillä sen sisuksissa on Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri. Honor on varustellut puhelimen myös suurella 6,81 tuuman OLED-näytöllä, joka näyttää todella hyvältä. Näytössä on dynaaminen 120 hertsin virkistystaajuus sekä monet muut tämän hetken tärkeimmät tekniset toteutukset.
Mielenkiintoinen ominaisuus puhelimessa on 100 watin lataukset. Honor Magic 4 Prossa on 100 watin langallinen ja langaton lataus, joiden avulla puhelimen akun on luvattu latautuvan nopeasti tyhjästä täyteen. 100 watin lataus vaatii toimiakseen toki Honorin sitä varten toteuttamat laturit. Honor Magic 4 Pron kaikkiin teknisiin tietoihin voi tutustua vielä tarkemmin aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa.
Honor Magic 4 Pron tekniset tiedot
- Näyttö: 6,81 tuumaa, LTPO OLED, QHD+ (2848 x 1312, 460 ppi), 120 Hz, HDR10+, 4-sivulta kaartuva
- Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm)
- Piiri: 1x Cortex-X2 2.995GHz + 3x Cortex-A710 2.496GHz + 4x Cortex-A510 1.785GHz / Adreno 730
- RAM-muisti: 8 tai 12 gigatavua (LPDDR5)
- Tallennustila: 256 tai 512 Gt (UFS 3.1)
- Kamerat: Kolmoiskamera + salama
- Pääkamera: 50 megapikseliä (f/1.8, PDAF, OIS)
- Ultralaajakulmakamera: 50 megapikseliä (f/2.2, 122 asteen näkökenttä)
- Periskooppikamera: 64 megapikseliä (f/3.5, OIS, 3,5x optinen zoom, 100x digitaalinen zoom)
- Muuta: dToF-lasertarkennussensori, Flicker-sensori, IMAX Enhanced, 4K HDR 10, 60fps, Magic-Log 10-bit Log 4K 60fps recording
- Etukamera: 12 megapikseliä (1,22 um, 100 astetta) + 3D-syvyyskamera
- Akku: 4600 milliampeerituntia
- Lataus: 100 watin langallinen pikalataus, 100 watin langaton lataus
- Käyttöjärjestelmä: Android 12 ja Magic UI 6.0
- Päivityslupaus: Ei lupausta
- Mitat: 163,6 x 74,7 x 9,15 mm (lasi), 9,10 mm (PU)
- Paino: 215 g (lasi), 209 g (PU)
- Vedenkestävyys: IP68 (1,5 metrin syvyyteen 30 minuutiksi)
- Muuta: Ultraäänisormenjälkilukija näytössä, Bluetooth 5.2, NFC, USB-C (3.1), Wi-Fi 6, NFC
- Ääni: Stereokaiuttimet
- Värit: Syaani, kulta, valkoinen, musta ja oranssi (PU)
Uutuuspuhelimet osoittavat Honorin pystyvän tuottamaan lippulaivalaitteita
Uudet Honor Magic V- ja Magic 4 Pro -puhelimet olivat ensituntumien perusteella todella mielenkiintoisia lippulaivapuhelimia. Vasta reilun vuoden itsenäisenä yrityksenä toiminut Honor pystyy tarjoamaan Magic V -puhelimessa luonnollisen ja laadukkaan taittuvanäyttöisen älypuhelimen kokemuksen, kun taasen Honor Magic 4 Pro -puhelimella isketään perinteisien lippulaivapuhelimien kärkikastiin.
Ensituntumien perusteella ei ole epäilystäkään siitä, että Honor olisi palannut vain leikkimään älypuhelinmarkkinoille. Honor on tullut jäädäkseen, ja yhtiöllä on vahva sitoumus tarjota laadukkaita laitteita. Viime vuonna nähtiin vain Honor 50 -puhelin Suomessa, mutta Honor Magic 4 Pron avulla Honor nostaa itsensä heti yli 1000 euron hintapisteeseen. Aikaisempina vuosina yritys tunnettiin edullisien- ja keskihintaluokan puhelimien brändinä, mutta nyt Honor tulee haastamaan myös Applen ja Samsungin.
Honor Magic V ja Honor Magic 4 Pro ovat myös hyvä osoitus siitä, mihin Honor oikeasti kykenee. Kyseessä ovat vasta ensimmäiset lippulaivapuhelimet yhtiön historiassa, joita esitellään globaalisti, mutta suunta on selvästi oikea. Honor ei ole enää pelkästään nuorien brändi, vaan Honor on selvästi asemoimassa itsensä premium-brändien joukkoon.