HuaweiYleinen

Ensituntumat Huawei P30- ja Huawei P30 Pro -puhelimista – Päteviä puhelimia, joissa on panostettu vahvasti kameraan

Huawei julkaisi tänään uudet Huawei P30- ja Huawei P30 Pro -puhelimet, joista voi lukea tarkemmin aikaisemmasta artikkelista. Pääsimme uutuuspuhelimiin jo käsiksi hieman ennen julkaisua, joten myöskin jonkinlaiset ensituntumat puhelimista on jo otettu. Tässä artikkelissa käydään läpi pikaiset ensituntumat molemmista puhelimista. Syvemmin tekniikan analysointiin ja muihin ominaisuuksiin tullaan tutustumaan hutikuussa julkaistavassa arvostelussa.

Lue myös: Huawei julkaisi P30- ja P30 Pro -puhelimet – Suomessa myynti alkaa heti

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei P30 Pro

Puhelimista kehittynein, näyttävin sekä ominaisuusrikkain on Huawei P30 Pro, johon Huawei on laittanut suurimmat panostuksensa. Erityisesti tällä kertaa Huawei tuo uutta kamerateknologiaan, mutta samalla myös järjestelmäpiiri on uudempi kuin viime vuoden mallissa. Tehoja sekä ominaisuuksia ei Huawei P30 Prosta tule siis puuttumaan.

Suomessa Huawei P30 Pro tulee myyntiin 26. maaliskuuta kello 17.00 alkaen. Jos puhelimen ostaa ennen 7. huhtikuuta, saa kaupan päälle Huawei Watch GT -älykellon, jossa on uuni tuore vihreä ranneke. Huawei P30 Prosta tulee tarjolle kaksi versiota, jotka ovat 849 euroa maksava 6 + 128 gigatavun versio sekä 949 euroa maksava 8 + 256 gigatavun versio.

Ulkoinen laatutuntuma vaikuttaa hyvältä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei on valmistanut Huawei P30 Pron alumiinisestä kehyksestä sekä selvästi reunoilta kaartuvasta takalasista. Puhelinta pidettäessä kädessä laite tuntuu erittäin jämäkältä sekä hyvin käteen istuvalta. Vaikka puhelimessa on suuri näyttö, niin Huawei on onnistunut tekemään siitä varsin kompaktin sekä ohuen. Huawei P30 Pron mitat ovat 158 x 73 x 8 millimetriä ja painoa on 192 grammaa. Käsituntumalta laite on himpun verran painava, mutta verrattuna muihin huippupuhelimiin painoa ei ole juurikaan enempää.

Mielenkiintoinen yksityiskohta puhelimen rakenteessa on ylä- ja alapäädyt, joista on tehty suorat, eikä ne ole Huawei-tyylisesti pyöristetyt. Ensituntumien perusteella tämä yksityiskohta toi puhelimeen miellyttävää erilaista ilmettä. Yksi erityisesti itseäni miellyttävä ominaisuus Huawei P30 Pron rakenteessa on myös IP68-sertifikaatin mukainen pölyn- ja vedenkestävyys, joten laitteen tippumista veteen tai vesisateeseen jäämistä ei pitäisi tarvita pelätä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Huawei P30 Pron ulkoinen laatutuntuma tuo välittömästi mieleen premium-luokan puhelimen. Pitkälti lasinen rakenne tekee puhelimesta hyvin liukkaan, joten erillisen suojakuoren ostaminen on enemmän kuin suositeltavaa. Huawei P30 Pro on julkaistu viidessä värissä, jotka ovat Breathing Crystal (Kristalli), Kiiltävä musta sekä Aurora (Revontuli), joiden lisäksi Suomen markkinoiden ulkopuolelle jäävät väriversiot Pearl White ja Amber Sunrise.

Kamerassa mielenkiintoinen toteutus

Kamera on osa-alue, jossa Huaweilla on paljon resursseja kiinni, joten se näkyy myös uutuuspuhelimessa. Kovin tarkasti ei ennakkotuntumissa päästä kameraan pureutumaan, mutta tarkemmin kokemuksia kameroista on huhtikuussa julkaistavassa arvostelussa.

Huawei P30 Pro tarjoaa Leican kanssa yhteistyössä kehitetyn kolmoiskameran, jonka kaverina on myös yksi Leican linsseillä varusteltu ToF-sensori. Pääkameran virkaa hoitaa 40 megapikselin Huawei SuperSpectrum -linssi, jossa on 27 mm polttoväli sekä f/1.6-aukkosuhde. Huawein oma SuperSpectrum on muokattu RGB-sensorista ja kehitetty paremmaksi, jotta saadaan muun muassa enemmän valoa kuviin. Huawei on kertonut, että uutuuspuhelimen suurin mahdollinen ISO-arvo on 409 600, kun viime vuonna Huawei P20 Prossa vastaava arvo oli 123 400.

Toinen kolmoiskameran sensoreista on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä (16 mm, f/2.2) ja kyseessä on ultralaajakulmainen yksilö. Tämä kamera mahdollistaa 106 asteen näkökentän sekä Super Makro -kuvaamisen 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta.

Mielenkiintoisin kamera on kolmas periskooppisensori, joka mahdollistaa monipuolisen ja laadukkaan zoomauksen. Kameran tarkkuus on 8 megapikseliä ja erikoisen rakenteen ansiosta Huawei pystyy mahdollistamaan 5x optisen zoomauksen. Viime vuonna Huawei P20 Prossa oli mahdollisuus ainoastaan 3x optiseen zoomaukseen, joten Huawei P30 Pron kameran kanssa on mahdollista päästä selvästi lähemmäksi kuvattavaa kohdetta niin ettei kuvanlaadun pitäisi kärsiä. Huawei P30 Prossa on lisäksi 10x häviämätön hybrid-zoomaus sekä jopa 50x digitaalinen zoomaus.

Kokonaisuutena Huawei P30 Pro -puhelimen kamera ja sen monipuoliset ominaisuudet vaikuttavat hyviltä. On mielenkiintoista päästä testaamaan, kuinka Huawei pystyy pitämään lupauksensa laadukkaasta zoomauksesta ja kuinka laadukkaita kuvia uusi SuperSpectrum-sensori pystyy tuottamaan. Ensituntumien perusteella Huawei P30 Pron kamera kuulostaa erittäin vaikuttavalta, mutta lopullinen puhelimen testijakso vasta paljastaa onko kyseessä todella niin hyvä ratkaisu kuin on annettu olettaa.

Huippuluokan suorituskyky ja Suomessa kehitettyä tekniikkaa

Jos unohdetaan Huawei P30 Pron kamera, niin muiltakin osa-alueilta kyseessä on erittäin vaikuttava huippupuhelin. Tehoista on vastaamassa jo Mate 20 Prossa nähty Kirin 980 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on 6 tai 8 gigatavua RAM-muistia. Kirin 980 on kyvykäs ja tarjoaa tarvittavan suorituskyvyn päivittäiseen käyttöön, mutta se ei valitettavasti pääse muun muassa Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin kanssa samalle tasolle.

Huawei P30 Prolta on lupa odottaa myös varsin hyvää akunkestoa, sillä lasisen rakenteen sisälle kätkeytyy suuri 4200 milliampeeritunnin akku. Puhelimessa tuki 40 watin SuperCharge-pikalataukselle sekä langattomalle lataukselle. Puhelimessa on näytönalainen sormenjälkilukija, joka on teknisesti täysin samanlainen kuin viime vuoden Mate 20 Prossa. Huawei kertoi kuitenkin saaneensa sormenjälkilukijaa nopeutettua softan ansiosta ja ainakin ensituntumien perusteella näytönlainen sormenjälkilukija tuntui toimivalta.

Äänestoistosta puhelimessa vastaa yksi alareunasta löytyvä kaiutin, eli stereokaiuttimia ei puhelimeen ole saatu. Syy yhteen kaiuttimeen on myös selvä, sillä Huawei on poistanut kokonaan perinteisemmän puheluihin käytettävän kuulokkeen. Kuuloke-elementti on integroituna puhelimen runkoon näytön alapuolelle, josta ääni saadaan tuotua näyttöpaneelin läpi. Huawei kertoo tämän tekniikan kehityksen tapahtuneen Suomessa. On mielenkiintoista nähdä pidemmän testijakson aikana kuin uusi kuulokeratkaisu toimii ja onko puheluiden äänenlaatu samalla tasolla kuin normaalin ratkaisun kanssa.

Huawei P30

Edullisempaa Huawei P30 -mallia voidaan kuvailla hyväksi huippupuhelimeksi, jossa on vahvoja ominaisuuksia, joita ei moni Suomessa myytävä 699 euron hintainen älypuhelin pysty tarjoamaan. Huawei P30 -puhelimen ensituntumat tullaan käymään hieman tiivistetymmin, sillä kyseessä on todennäköisesti isoveljensä varjoon jäävä malli.

Ulkoisesti Huawei P30 on kuin isoveljensä, mutta hieman pienemmässä koossa. Rakenne on alumiinia ja lasia, mikä takaa erittäin miellyttävän premium-tuntuman. Rakenteessa pieni pettymys on se, että Huawei ei ole laitteesta tehnyt kokonaan vesitiivistä, vaan Huawei P30 on ainoastaan IP53-sertifioinnin mukaisesti roiskevesitiivis. Myöskin Huawei P30 -mallissa alumiininen kehys on ylä- ja alapäädyistä tehty suoraksi, mikä tekee laitteesta mielenkiintoisen näköisen.

Erilainen kameratoteutus on selvästi nähtävissä Huawei P30 -mallissa, sillä Huawei on karsinut ominaisuuksia. Pääkamerana on edelleen 40 megapikselin SuperSpectrum-linssi, jossa ei ole isoveljestään poiketen kuitenkaan optista kuvanvakainta. Toinen kamera on 16 megapikselin ultralaajakulmainen ja kolmas kamera on 8 megapikselin teleobjektiivi ja tarjoaa 3x optisen zoomauksen. Huawei P30 -mallin kamerassa ei ole siis enää periskooppizoomausta, eikä ToF-sensoria.

Kamerapuolella Huawei P30 on enemmän kuin viime vuoden Huawei P20 Pro -älypuhelin. Vasta puhelimen testijakson aikana pääsee paremmin tutustumaan kameraan ja kuinka se tulee laadukkuuden osalta vertautumaan esimerkiksi isoveljeensä.

Tekninen toteutus ei petä myöskään edullisemmassa Huawei P30 -mallissa. Tehoista vastaa samainen Kirin 980 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on 6 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa löytyy 128 gigatavua ja mukana on myös nano-muistikorttipaikka. Akunkestosta vastaa 3650 milliampeeritunnin akku, mutta tällä kertaa puhelin tukee vain hieman hitaampaa 20 watin pikalatausta. Harmillinen yksityiskohta puhelimessa on myös, ettei tällä kertaa ole mukana tukea langattomalle lataukselle.

Huawei P30 on varusteltu myös samalla varsin nopealla näytönalaisella sormenjälkilukijalla kuin isoveljensä. Näytön koko on 6,1 tuumaa ja sen tarkkuus on Full HD+ -tasoa. Etukameran tarkkuus on täysin samainen 32 megapikseliä kuin Huawei P30 Prossa. Pikaisien ensifiiliksien perusteella myös Huawei P30 on hyvä älypuhelin. Se istuu käteen mukavasti laadukkaan premium-rakenteen ansiosta sekä sen tekniikka on erittäin pätevää.

Yhteenveto

Kokonaisuutena ensituntumien perusteella molemmat uudet Huawei P30- ja Huawei P30 Pro -puhelimet vaikuttavat erittäin hyviltä. Molemmissa puhelimissa on paljon huipputekniikkaa, potentiaaliset kamerat sekä laadukas rakenne. Samalla Huawei on onnistunut pitämään puhelimen hinnoittelun selvästi alle 1000 eurossa, kun kilpailijoiden huippupuhelimien hinnoittelu on selvästi korkeampi. Huawein mukaan uudet P30-malliston puhelimet tarjoavat valokuvaukselle uuden ulottuvuuden.

Huawei P30 -malliston puhelimet ovat Suomessa ostettavissa 26. maaliskuuta kello 17.00 alkaen. Huawei P30:n 6 + 128 gigatavun versio maksaa 699 euroa. Huawei P30 Pron 6 + 128 gigatavun versio 849 euroa sekä 8 + 256 gigatavun versio 949 euroa.

SuomiMobiilin arvostelu Huawei P30 Pro -puhelimesta tullaan julkaisemaan huhtikuussa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei